Page 32

PERSPEKTIV

HEY! HVORDAN ER LYDNIVEAUET, HVOR JEG BOR? Hvis du vil vide, hvordan støjniveauet er i dit nabolag, så tag et kig på Miljøstyrelsens støjkort. Kortet viser støjbelastningen langs store veje, jernbaner og lufthavne. Gå ind på mst.dk og søg på ’Støj-Danmarkskortet’.

5 TIPS FRA KONFLIKTMÆGLEREN: HVAD GØR JEG, HVIS NABOEN LARMER?  Opbyg et godt naboskab fra starten. Det er måske ikke nogen dårlig idé at hilse på din nye nabo og byde vedkommende velkommen. Ud over at det kan være starten på et godt naboskab, er det også væsentligt nemmere at tale med din nabo om eventuelle gener, hvis relationen er god fra begyndelsen.

 Den første kontakt er vigtig. “Argh,” nu

larmer din nabo igen. Men prøv at tælle til ti. Det er en virkelig dårlig idé at troppe vred op i morgenkåbe med håret strittende til alle sider for at tale med naboen om støjproblemet. Vær veludhvilet og i balance. Det kommer der nemlig en markant bedre dialog ud af.

32

L IM E.DK

 Bevar fokus på problemet. Nogle gange kan man få gjort et problem, der egentlig begyndte med at handle om støj, til et spørgsmål om naboens person. Selvom naboens børn larmer vildt meget, er det ikke nødvendigvis, fordi der er noget galt med naboen, eller måden, børnene bliver opdraget på. Husk, at det er støjen, I skal tale om og finde en løsning på. Det er ikke hinandens forskellige måder at leve på.

ved, at I støvsugede i værelset ovenover mit soveværelse. Det gjorde, at jeg ikke kunne sove.”

Husk at være nysgerrig. Forbered dig

på, at du vil blive mødt med en modstand, når du konfronterer din nabo. Hvis din nabo ikke er enig, affejer dig eller bliver irriteret, så vær nysgerrig på naboens reaktion og prøv at tale med ham eller hende om, hvad der ligger til grund for dette.

 Vær konkret. Prøv at lade være med at

tale du-sprog og anvende generelle vendinger, da det hurtigt bliver meget anklagende. Vær præcis om tidspunkt, og hvilken støj der har været et problem, og tal i jeg-sprog, for eksempel: ”I går kl. 23.30 vågnede jeg

Kilde: Tanja Storm Jensen, konfliktmægler hos boligselskabet fsb.

Profile for LIME

LIME januar 2020  

LIME januar 2020