Page 84

Næste stop

à

Det arkitektoniske vartegn for Wien, Hundertwasser, er i den grad et besøg værd.

3 HØJDESPRINGERE I CENTRUM

1. Albertina

På kunstmuseet Albertina kan du blandt andet se verdens mest værdifulde samling af grafiske illustrationer. Den statslige samling af grafik og tegnekunst ligger tæt på kejserpaladset Hofburg, så hvorfor ikke kombinere dagens museumsbesøg med en tur til det kongelige slot, som i dag huser Nationalbiblioteket, er kontor for den østrigske forbundspræsident og huser Den Spanske Rideskole.

2. Stefansdom

Den spektakulære Stefansdom er med sine 104 meters højde virkelig stor og smuk. Den romersk-katolske domkirke blev oprindeligt bygget i 1147 som en hovedkirke, men er flere gange blevet bygget om og ud efter mange bombeangreb og brande. Senest brændte loft, kirketårn og orgel i 1945.

7 t i n g , d u i k ke v i d ste o m W ien 1. Hundertwasserhaus er et lejlighedskompleks, som den østrigske kunstner Friedensreich Hundertwasser designede kvit og frit til Wien. Det farverige hus blev bygget mellem 1983 og 1986, og her kan du se bølgende gulve, et tag dækket af jord og græs og kæmpestore træer, der gror gennem husets mure. 2. I årene 1919 til 1925 blev der organiseret og afviklet cirka 25.000 ophold for børn fra Wien, de såkaldte wienerbørn, i Danmark. Dette var et privat dansk initiativ og var et tilbud til fattige og sultne børn, som var udsatte efter nederlaget i 1. Verdenskrig og opløsningen af det østrig-ungarske monarki. Efter et ophold af tre til 12 måneders varighed vendte børnene tilbage til Wien – solbrændte, velernærede, velklædte og raske. 3. Naschmarkt i Wien, også kaldet ‘Bauch der Stadt’ (byens mave, red.), har eksisteret siden 1900-tallet og er

det største marked inden for Wiens bygrænser. Fra mandag til lørdag kan du slentre, opdage og nyde alt det, du har brug for til køkkenet – frugt og grønt, kød og fisk samt brød og ost. 4. Psykoanalysens fader, Sigmund Freud, levede 80 år af sit liv i Wien, hvor han studerede medicin fra 1873 og tog embedseksamen i 1881. Ved Østrigs besættelse i 1938 flygtede han til England, hvor han døde. 5. Wien er den eneste hovedstad i verden, som har kommerciel produktion af vin inden for bygrænsen. Vinen bliver serveret i små vinstuer, som går under betegnelsen Heuriger, og den bliver ofte drukket med danskvand. Grüner Veltliner er den mest kendte hvidvin i Østrig. 6. Jødiske intellektuelle og kunstnere har leveret et væsentligt bidrag til videnskaben, kulturen og idéhistorien i Wien. Men 2. Verdenskrig gik særlig slemt ud over jøderne i Wien, som før udryddelsen rummede 185.000 jøder, og efter jødeforfølgelserne kun havde 12.000 overlevende. 7. Jul på slottet, på rådhuset eller i museumskvarteret. Wien er kendt for sine mange fortryllende julemarkeder og er i ugerne op til jul særdeles romantisk og idyllisk. Her dufter af pebernødder, Glühwein og knas, og gaderne er smukt dekoreret med stemningsfulde julelys og juledekorationer.

84

LIME // 2018

3. Wiens Statsopera

Statsoperaen, der stod færdig i 1869, rummer et af verdens bedste og mest berømte operakompagnier, så hvis du er glad for opera, skal du sikre dig en billet til en aftenforestilling. Komponister som Gustav Mahler og Richard Strauss har gennem tiden været direktører i huset. Kom om dagen, og få en rundvisning i den storslåede bygning, hvis du er mere til arkitektur end til skønsang.

BANKET KØD OG MØRK CHOKOLADEKAGE Ein Schnitzel, bitte

Wien er kendt for sin Wienerschnitzel. Paneret kalveinderlår, der er banket fladt, og det serveres de fleste steder. Prøv Café Landtmann, som er et godt eksempel på en klassisk café og restaurant i byen. Stedet blev etableret i 1873 og var et vigtigt mødested for byens intellektuelle. På nogle af 2. Verdenskrigs sidste, voldsomme dage stormede russiske soldater caféen og skød interiøret sønder og sammen. Men Landtmann blev heldigvis restaureret og genåbnet.

Skønne desserter

Wien har en lang tradition med kager og desserter: Apfelstrudel (varm butterdejsstang med æble) og palatschinken (søde pandekager), for eksempel. Men Sachertorten, en relativt tør chokoladekage med abrikosmarmelade, tager førstepladsen. Den blev introduceret i 1832 af Franz Sacher, som baksede kagen sammen til fyrst Metternich og hans venner. Sæt tænderne i kagen på caféen Demel, som er et rent kageslaraffenland. Team op med en stærk kop kaffe!

LIME nov 2018  
LIME nov 2018