Page 71

MAND MED MENING

BLÅ BOG

På mine ældre dage har jeg fået en anden slags venskab med min gamle politiske modstander Uffe Ellemann, hvor vi har lavet tv sammen om udenrigspolitik. Det er lidt sjovt – vi har jo det tilfælles, at vi var de to i nyere tid, som prøvede, men ikke lykkedes med at blive statsministre.

FAMILIE   Jeg mistede mine børns mor, da hun og jeg var 33, og vores to piger var ti og syv år. Det var en stor tragedie for os tre. Jeg søgte ikke så længe efter at skabe en ny kernefamilie, det blev aldrig harmonisk. Mine døtre trivedes dårligt i mit næste ægteskab, mens jeg blev voldsomt opslugt af arbejdet i regeringen og Folketinget. Hvis der er noget, jeg fortryder, er det, at jeg lod det køre alt for længe, selv om det var åbenlyst dysfunktionelt. Det var et helt anderledes frodigt storfamiliefællesskab i de mange år, hvor jeg bagefter var gift med Jytte Hilden. Hendes fire og mine to børn var næsten voksne, da vi mødtes, og de blev venner for livet.

ÆGTESKAB   Jeg har haft en del parforhold, men vi lever også i en anden tid end vores bedsteforældre. I dag er ægteskabet et valg, så du stilles nogle gange over for spørgsmålet, om du har du valgt rigtigt. Jeg tror ikke dét spørgsmål nogensinde kommer til mig igen: De sidste 15 år har Mette (Holm, red.) og jeg været et par. Vores fællesskab er kærlighed og mange fælles oplevelser og interesser. Vi lever i smukke omgivelser i Taarbæk, og vi har rejst meget sammen. Vi har skrevet tre bøger sammen, og Mette var min partner og gode støtte, også da vi tabte valget i 2005 med mig som formand. Og vi har oplevet og overkommet frygten for at miste hinanden, da hun en tid blev alvorligt syg.

AT GÅ PÅ PENSION   På en måde burde det være mærkeligt at gå ud af Folketinget efter 38 år. Men jeg synes egentlig, at det er helt naturligt. Jeg er

Mogens Lykketoft Axel Mogens Leif Lykketoft er født 9. januar 1946 i København. V   oksede op hos sine adoptivforældre Axel og Martha Lykketoft. Hans biologiske mor fik Mogens med sønnen på den gård, hvor hun tjente. Blev matematisk student fra Frederiksberg Gymnasium i '64 og er uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet i '71. Har været formand for Socialdemokratiet og for FN’s Generalforsamling og bestridt vigtige poster som skatteminister, finansminister, udenrigsminister og formand for Folketinget. Gift med Mette Holm, der er freelancejournalist. Har to døtre fra sit første ægteskab og fem børnebørn, alle drenge, hvoraf de fire er voksne. Stoppede i dansk politik i juni i år efter 38 år i Folketinget. Har netop udgivet biografien ‘Erindringer – Holdning og handling’ på forlaget Rosinante. Her giver han et blik ind i maskinrummet og ikke mindst mennesket bag politikken.

73 år, og igennem de seneste tre år har jeg forberedt mig på, at det var sidste omgang. At jeg nu får lov til at se en regering med dem, jeg hele tiden har ment ville være bedst til at være i front, er glædeligt – og jeg kan jo stadig bidrage med ting her fra terrassen. Hvis jeg kan få lov til at forblive i den form, som jeg er i nu, glæder jeg mig bare til at blive ældre. Man kan jo aldrig vide, hvornår helbredet svigter. Her til morgen roede Mette og jeg kajak på Øresund på et blikstille hav, og bagefter badede vi. Det føltes som en dejlig evighed, hvor intet forandrer sig. Det gør det jo så pludselig alligevel, for sådan er livet jo. Det ender en dag. 

LI ME .DK

71

Profile for LIME

LIME oktober 2019  

LIME oktober 2019