Page 35

DIT SUNDE LIV

SPIS DIT SKRALD GRØNTSAGSSTOKKE OG BLADE

2

GRØNTSAGSTOPPEN Den grønne top på grøntsager som for eksempel gulerødder, rødbeder, radiser, fennikel og bladselleri indeholder masser af vitaminer og smag. Du kan for eksempel bruge toppene i supper, saucer eller i frikadellefarsen. Eller som grønt drys i stedet for purløg og persille på smørrebrød eller i salatskålen. Toppene kan også snittes fint og bruges – eventuelt sammen med forskellige friske krydderurter – i dips og dressinger eller i hjemmelavet pesto eller krydderurtesmør.

GRØNTSAGSSKRÆLLER

TEKST Pernille Lewinsky Kofoed FOTO Shu tterstock

Se også, hvordan du gendyrker dine grøntsager, på

1

De hårde og til tider barkede stokke og grove blade på for eksempel broccoli, blomkål og andre kålsorter er fyldt med smag, vitaminer og sunde fibre. Tilsæt for eksempel finthakkede porretoppe, broccolistokke og blomkålsblade til en klar suppe, eller kog det hele sammen med krydderier og fløde, og blend grøntsagerne til en lækker, cremet suppe eller pastasovs. Stokkene kan også koges og blendes til lækker grøntsagsmos eller laves til pesto tilsat hvidløg og friske krydderurter.

Spis dig sund og mæt i stok, skrog og skræl. Meget af det, vi kalder skrald – også gammelt brød – kan nemlig sagtens spises. Det er ovenikøbet sundt! Få otte tips til, hvordan du forvandler skrald til sund mad.

LIME.DK

3

Du har sikkert hørt, at vitaminerne sidder i skrællen, og på blandt andet kartofler er skrællen en god kilde til blandt andet C- og B-vitaminer, calcium og kostfibre. Skrub skrællen grundigt, og lav lækre sprøde chips af skrællerne fra både kartofler, rodfrugter og gulerødder. Det sundere alternativ til almindelige kartoffelchips smager supergodt som snacks, tilbehør til kød- og fiskeretter eller som sprødt drys på suppen eller salaten.

715.000 TON

Så meget mad, som kunne være blevet spist, smider vi ud i Danmark – hvert år. Og det er primært grøntsager, kødprodukter og brød, der fylder mest i affaldsspanden. Faktisk sker det største madspild i de private husholdninger, hvor cirka 20 procent af de madvarer, vi køber, ender i skraldespanden. ➻ L I ME .DK

35

Profile for LIME

LIME maj 2019  

LIME maj 2019