Page 26

FERIELÆSNING

“Jeg voksede op blandt bøger og fandt usynlige venner på sider, der var ved at smuldre og blive til støv, og hvis duft stadig hænger ved mine hænder.” ‘VINDENS SKYGGE’ AF CARLOS RUIZ ZAFÓN

Lea, journalist

FORELSKELSENS OG BEGÆRETS FORVIRRENDE VÆSEN Det er ikke første bog, jeg har læst, hvor den skrevne historie altså er bedre end filmen – også selv om Luca Guadagninos firedobbelte Oscar-nominerede filmatisering fra 2018 ER en meget smuk og meget rørende film. Men forfatteren André Acimans bog fra 2007 hæver sig niveauer over, i hvert fald for mig. Den er én lang skælvende, pulserende, levende, poetisk og sexet ode til den episke forelskelse og det begær, ja, den vilde besættelse, man kan have for et andet menneske. Hvis man altså er så heldig som den 17-årige Elio, der sammen med sine akademiske og kosmopolitiske forældre tilbringer en sommer i deres idylliske hus i Norditalien, hvor de får en logerende, den ældre studerende Oliver fra USA. De to unge mænd forelsker sig – på den vanvittigt vilde, altopslugende måde. Den får dit hjerte til at slå lidt hurtigere, det lover jeg! à ‘Call Me By Your Name’, André Aciman, Rosinante.

Kunsttyveri og meningen med livet ‘Stillidsen’ er en af de bøger, hvor jeg indimellem stadig mærker et niv af savn, når jeg tænker på hovedpersonen Theo. ‘Stillidsen’ er en rejse igennem det moderne Amerika; en klassisk coming of age-kæmperoman, hvor vi følger hovedpersonen Theo, der mister sin mor i et terrorangreb på et kunstmuseum og i virvaret stjæler et berømt maleri, ‘Stillidsen’, som bliver afgørende for, hvordan resten af hans liv udfolder sig. Bogen vandt Pulitzerprisen for fiktion i 2014 – forståeligt nok! à ‘Stillidsen’, Donna Tartt, Lindhardt og Ringhof.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Lone, artdirector

GRÆNSEN MELLEM SKÆBNE OG VALG Jeg lukkede denne bog med følelsen af at have fået en mindre mavepuster på den fede måde, og jeg havde lige dele svært ved 1: at trække vejret undervejs 2: overhovedet at lægge bogen fra mig. Bogen tager dig med tilbage til 1969, hvor fire søskende sniger sig til at møde en synsk kvinde, der har ry for at kunne forudsige menneskers dødsdag. Og selv om de stadig kun er børn, sendes de derfra med en profeti, der får store konsekvenser for måden, de vælger at leve deres liv på. Herefter får du bid for bid historierne om de fire søskendes opvækst og liv, der præges både af en jødisk baggrund, tabet af en far, der dør i en ung alder, og ikke mindst af spådommen. Som læser kan du glæde dig til tankevækkende temaer som familiebånd, aids i 80’erne, kærlighed og ikke mindst afgørende til- og fravalg – alt sammen flettet ind i en rørende og lidt skæv historie. Forfatteren var fem år om at skrive romanen, der straks blev en bestseller, da den udkom i USA sidste år. à ‘De udødelige’, Chloe Benjamin, Politikens Forlag.

26

LIME . DK

Hvor alt forsøges fortiet ihjel

Romanen her tager dig med på rejsen op gennem forfatterens ret så triste og kærlighedsløse opvækst i et rødt parcelhus i Helsinge. Som 20-årig flytter Christina Skov til København for at blive til Leonora, som læser litteraturvidenskab, og som til forældrenes rædsel forelsker sig i en kvindelig præst. Det er virkelig svært at regne forældrenes logik ud, og under læsningen måtte jeg minde mig selv om, at der bare er nogle ting her i livet, man ikke skal forstå. Sidste år vandt Leonora Christina Skov De Gyldne Laurbær for sin autofiktive roman ‘Den der lever stille’, som hun skrev efter at have mistet sin mor til kræft. à ‘Den der lever stille’, Leonora Christina Skov, Politikens Forlag.

Profile for LIME

LIME maj 2019  

LIME maj 2019