__MAIN_TEXT__

Page 1

KLIK IND PÅ LIME.DK, OG FÅ ENDNU MERE OVERSKUD I HVERDAGEN

MAJ 2019 NR. 188

G R AT IS M AGASI N KUN I NETTO

TRUE CRIME

Ægte mord i podcasts og tv-serier hitter (men er det okay at svælge i andres ulykke?)

25

FANTASTISKE UDFLUGTER I DANMARK

Mathilde N o rh olt er den søde o g p æne skuespillerd a t t e r. D et er den pole re d e fortælling. Og så e r d e r den anden historie . . .

Outsideren PLUS: ESKE WILLERSLEV OM AT VÆRE TVILLING // DERFOR SKAL DU SPISE DIT SKRALD // SOMMERENS BEDSTE BOGTIPS


ANNONCE

Fedt, lever & din sundhed

Modelfoto

VED ET LAVT INDHOLD AF, DET ESSENTIELLE NÆRINGSSTOF, CHOLIN I KROPPEN OPHOBES DER NEMT FEDT I LEVEREN OG DET PÅVIRKER DIT VELBEFINDENDE! LEVERENS FUNKTION ER VIGTIG FOR EN SUND OG VELFUNGERENDE KROP. LEVEREN SPILLER EN VIGTIG ROLLE I REGULERINGEN AF KROPPENS STOFSKIFTE OG I UDSKILLELSEN AF AFFALDSSTOFFER.

KIRSTEN HAVDE DE TYPISKE TEGN PÅ OVERBELASTET LEVER

Lever du livet fuldt ud?

Modelfoto

”Jeg følte mig tung og manglede overskud i hverdagen”. Kirsten fik chancen for at prøve Active Liver™.

Aflejring af fedt i leveren forekommer hos mange. Noget fedt i leveren er normalt, det kan dog påvirke den normale leverfunktion. Utilpashed og manglende overskud kan være tegn på, at leveren er belastet og at omsætningen af fedtstoffer ikke er velfungerende.

En anden vigtig faktor : Leveren stimuleres af proteinrig kost. I vore forfædres kost kom 33 % af kalorieindtaget fra proteiner. I dag er det kun 15 %.

Nyder du livet lidt for meget ?

Daglig helse kosttilskud til leveren

Når man lever for godt, kan man nemt se og mærke det. Men nu er der hjælp at få. Active Liver™ indeholder marietidsel og arti-skok ekstrakter. Marietidsel understøtter leverfunktionen. Artiskok hjælper til bedre fordøjelse. Tabletten indeholder også cholin, der bidrager til en normal leverfunktion. Til daglig tænker du sikkert ikke over, at du har en lever, men leveren er afgørende for dit stofskifte. For mange kulhydrater, for meget alkohol og fed mad sætter din lever- og galdefunktion på hårdt arbejde.

5 UDVALGTE FORDELE VED ACTIVE LIVER 1. Marietidsel hjælper med at bevare en normal leverfunktion 2. Artiskok støtter fordøjelsen 3. Cholin bidrager til en normal leverfunktion og fedtomsætning 4. Let at tage. Bare én tablet om dagen 5. Produceret i Sverige

Det er naturlægemiddel- og kosttilskudvirksomheden New Nordic, der har opfundet den nye tablet baseret på naturlige urteekstrakter – noget som mange kan have brug for som en ”daglig vitaminpille” til leveren. Én tablet om dagen er nok.

Hvor kan Active Liver købes

New Nordic oplyser nærmeste forhandler på telefon 46 33 76 00. Active Liver kan også købes online på www. newnordic.dk. Her får du – 20% i rabat frem til 6/6-2019 med rabatkode: LIVER20. Husk, vi har fri fragt.

–Jeg er glad for, at jeg fandt en nem måde for mig at opretholde en normal funktion af min lever – uden at skulle følge en særlig kost. –Jeg tager nu én Active Liver™ tablet hver dag sammen med min kaffe om morgenen. Active Liver er fantastisk. Det er skønt med en lever, der fungerer nomalt. Jeg har det godt, og jeg ønsker at forblive aktiv og se og føle mig godt tilpas i mange år fremover. Urtetabletten i den lysegrønne æske fra New Nordic er Rabatkode: forbløffende.

÷20% LIVER20 (Fri fragt)


Indhold

//////////////////////////////////////////////

à ARTIKLER

16

Det er en gave at blive bevidst om døden, mener skuespiller Mathilde Norholt

à PÅ FORSIDEN

44

Forkæl familie og venner med en lækker brunch

33

Støt brysterne – også på stranden

42

Skøn som Ole Henriksen

16 Ærlig talt Mathilde Norholt har lært at værdsætte fejl, fordi det har fået hende til at kæmpe hårdere for sine drømme. Læs det fulde interview med den seje, hårdtarbejdende skuespiller 28 Agenda Bliv klogere på, hvorfor ‘true crime’ hitter helt vildt 54 Næste stop Ude godt, men hjemme bedst. Turen går til 25 spændende oplevelser i Danmark

41

Florlette blonder og forårets fashion

07 Update I maj kan du glæde dig til to spændende festivaler: En, der krydrer hjernen med viden, og en, der pirrer din kunstneriske sans 13 Mit forbrug Sangerinde Dorthe Gerlachs yndlingsmad er rester, og så har hun et helt specielt forhold til sine kufferter 14 Grønt liv Tag på skovjagt efter fem spiselige planter 25 Sommerlæsning Få redaktionens anbefalinger til, hvilke bøger du skal læse til sommer 33 Puls Tag familien under armen, og deltag i løb for store og små 35 Dit sunde liv Sådan forvandler du skrald til et lækkert måltid 41 Stil Bliv sommerskøn med den helt rigtige bikini og fine, lyse blonder 42 Skøn Få glødende, frisk forårshud med Ole H 44 Måltid Lad dig inspirere af det ultimative brunchbord

67 Rollemodel Mød kvinden bag Gå Mig Glad, der inspirerer andre til at få fornyet energi ved at gå tur 73 Hverdag på budget Stjæl ni gode tips til at holde hund – uden at det koster en bondegård 77 Netto lige nu Giv din have en kærlig hånd, så du kan nyde sommeren udenfor i fulde drag 80 Dit hjem Få inspiration til at gøre terrassen og altanen sommerklar 84 Mand med mening Forsker Eske Willerslev om at knokle for sine drømme og balancere mellem sin karriere og at være far 87 Udsyn I London er det blevet forbudt at reklamere for fastfood i busser og tog 89 Horoskop Det siger stjernerne 90 Min historie Hver måned prikker vi en kunde på skulderen og spørger, om vi må høre en sjov, tankevækkende, barsk eller mærkelig historie fra deres liv

80

Indret et hyggeligt uderum i flere stilarter


Ò

U d på event y r

Hvad fik vi egentlig tiden til at gå med, før vi blev forældre? Det spørger min kæreste og jeg nogle gange retorisk hinanden om - med vilde, blodskudte øjne! Spørgsmålet falder typisk omkring middagstid på en lørdag, hvor vi har været oppe i mange timer, og nu skal til at forlade hjemmet for at aktivere den to-årige energibombe, der bor under samme tag. For tre år siden ville vi formentligt dovent og stadig i nattøj folde den læste (!) morgenavis’ mange sektioner sammen og have brygget en ekstra kop kaffe. De dage er endegyldigt ovre. Men det kan nu også noget, det med at skulle ud af døren og være tvunget til at få noget ud af dagen. Ikke mindst når man oplever det hele gennem barnets magiske øjne. Så kan det godt være, at vi ikke længere køber billetter til lige så mange koncerter og foredrag, kommer til spændende premierer på film og teaterstykker hver måned, drikker champagne på de nyeste restauranter eller dyrker en masse fritidsaktiviteter - men børnelivet har åbnet op for nogle helt andre oplevelser. Dem, hvor man egentlig ikke har det helt store planlagt, men bare går udenfor og opdager, hvad der er lige om hjørnet. Vores weekender går oftest med at trisse rundt i vores elskede København. Her er vi på eventyr, kalder vi det, og det er både på kendte og helt nyopdagede hjørner. Men i resten af Danmark har vi

SNAPSHOTS FRA MÅNEDEN, DER GIK Smukke, modige og superseje Mathilde Norholt er denne måneds forsidekvinde. Redaktionen er fans!

4

LIM E.DK

stadig mange eventyr til gode, og vi taler ofte om at vi skal genopdage vores land med vores datter, fordi turen næsten altid gik til eksotiske himmelstrøg, før vi blev forældre. I disse tider venter en masse helligdage og ikke mindst sommerferien, og så må vi ud at opdage alle de eventyr, der venter i resten af vores lille land. Jeg har i hvert fald fået masser af inspiration i det store rejsetema i denne måneds LIME, og det håber jeg også, at du og din familie gør. Så krydser vi bare fingre for, at sommeren er lige så god ved os som sidste år ik'? Rigtig god maj og tak, fordi du læser med. Redaktør Isabella Hundt Røhmann

Fotograf Jonas Pryner Andersen stod bag kameraet på forside-shootet, hvor søde håndværkere gik frem og tilbage med en stor plade et par gange – bare for LIMEs skyld.

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Leder

Redaktion Ansvarshavende chefredaktør Pernille Kleding | pernille.kleding@otw.dk Redaktør Isabella Hundt Røhmann isabella.rohmann@otw.dk Artdirector og boligredaktør Lone Elmehøj Jensen | lone.elmehoj@otw.dk Digital redaktør lime.dk Mie Borggreen Winther | mie.winther@otw.dk Journalister Anders Ryehauge, Elisabeth Hamerik Schwarz, Natasja Gamborg Rasmussen, Mie Borggreen Winther, Maria Præst, Pernille Lewinsky Kofoed, Stine Troense, Nadja Wehlitz, Lea Pagh, Camilla Egeborg og Ditte Clemen Illustrationer Lotte Andkilde Forsidefotograf Jonas Pryner Andersen Korrektur Korrekturfabrikken.dk Annoncesalg DG Media Produktchef Gitte Kastrup / gitte.k@dgmedia.dk Tlf. 7234 1234 Sælgere Anni Gettermann, Birgitte Vindeløv og Bente Hein Andersen Salgschef Nanna Endahl / nanna.e@dgmedia.dk Tryk Aller Tryk A/S Oplag: 200.000 Læsertal: 217.000, 2. halvår 2018 Distribution: 500 Netto-butikker Udgiver OTW er Nordens førende contentbureau med fem kontorer og mere end 200 dedikerede medarbejdere. I OTW skaber vi fortællinger, der skaber forandring. Med engagerende og effektivt indhold løfter vi vores kunder ud af støjen og tættere på deres mål og modtagere. OTW er partner på flere af landets gratismagasiner: LIME i Netto, SKØN i Matas og Kulør i SPAR, som tilsammen når ud til over 520.000 læsere. Læs mere på OTW.dk LIME udkommer 12 gange årligt og udgives i samarbejde med Netto. ISSN: 1904-1985 LIME tager forbehold for trykfejl. Artikler i LIME må citeres, når det sker med tydelig angivelse af LIME som kilde samt angivelse af måned og år på det nummer, der citeres fra. Tillige skal citatreglerne overholdes. For manuskripter, der indsendes uopfordret, påtager LIME sig ikke noget ansvar.


Nyd ferien i elser smukke omgiv

CAMPINGPLADS Wellnessafsnit med dampbad, sauna og udendørs jacuzzi

FERIE PÅ BORNHOLM

Bo i smukke omgivelser direkte til vandet – tæt på Gudhjem by 18 hullers Adventure minigolfpark – for hele familien

Camping og Feriehytter med skøn havudsigt, direkte til vandet – tæt på Gudhjem

Direkte til vandet

Minivandland Feriehytter med havudsigt

Campingferie ved havet

Vælg fra hyggelige nostalgi-hytter til lækre luksus-hytter udstyret i særklasse, eller 8 pers. feriehus

BOOK NU!

Campingferie

Hytteferie

FAMILIENFERIE I SKOLESOMMERFERIEN Rejs med egen campingvogn/autocamper. Op til 1 uge inkl. færgen Ystad–Rønne eller Køge–Rønne t/r.

LÆKRE LUKSUSHYTTE

• 2 voksne + 1 barn

Stor terrasse m. havudsigt

• Komfort som i et sommerhus • Bil med færgen Ystad-Rønne t/r • Pris pr. person 1 uge ved 2 personer fra kr.

• 2 voksne + 2 børn

1.700,-

*

• 2 voksne + 3 børn

STOR BJÆLKEHYTTE

FORÅRS- OG EFTERÅRSTILBUD

med bad, toilet og havudsigt • 4 personers hytte m. bad og toilet • Bil med færgen Ystad-Rønne t/r • Pris pr. person 1 uge ved 2 personer fra kr.

1.400,*

SKØN BJÆLKEHYTTE

• 2 personer • Bil med færgen Ystad1 uge Rønne t/r fra kr.

2.225,-

TELTFERIE VED HAVET

med toilet og havudsigt

• 3-4 pers. hytte m. toilet • Bil med færgen Ystad-Rønne t/r • Pris pr. person 1 uge ved 2 personer fra kr.

3.700,1 uge fra kr. 4.085,1 uge fra kr. 4.470,1 uge fra kr.

i skolesommerferien

1.150,*

• 2 voksne + 2 børn i eget telt • Dagfærge Ystad-Rønne t/r

* I perioden: 22/4 - 10/6 og 4/9 - 20/10. Inkl. egen bil med færgen Ystad-Rønne t/r.

Sannes Familiecamping og Feriepark Tlf.: 56 48 52 11 • sannes@familiecamping.dk

Se alle vores ferietilbud på www.familiecamping.dk

1 uge fra kr.

3.630,-

Der tages forbehold for fejl, ændringer og udsolgte perioder/hytter.

ALT DETT E FÅR I


LIVSSTI LSDAGE køkken

s

Deltag i Legehelteløbet

ST. BEDEDAGSFERIEN

17. – 19. MAJ ALLE DAGE FRA KL. 10 - 17

3 DAGE FOR HELE FAMILIEN – MASSER AF INSPIRATION TIL HUS – HAVE – MAD – VELVÆRE – FRITID Billetter købes ved indgangen eller opnå rabat ved køb online. www.ledreborg.dk


Update

Kulturskribent Lone Elmehøj Jensen gider rigtig godt se ‘Lazarus’ og er fristet til at købe nye skjulere til sin egen lille botaniske have derhjemme. FOTO ©Gavin Evans

Su r r ealist is k vær k m ed B ow ie - h it s

K U LT U R | B Ø G E R | D E S I G N

MUSICAL David Bowie forlod som bekendt denne verden i 2016 kun to dage efter udgivelsen af hans sidste album, ‘Black Star’, som blandt andet indeholder sangen ‘Lazarus’. Sangen deler også navn med den kommende science fiction-forestilling, som Bowie også nåede at udarbejde kort før sin død. Stykket er inspireret af bogen ‘The Man Who Fell to Earth’ fra 1963, hvor rumvæsenet Thomas Newton ankommer til jorden i sin søgen efter vand. Han bliver dog opslugt af jordiske fænomener som alkohol, discount-tv, sex og medicinal-forsøg. Musicalen består blandt andet af surrealistiske billedstrømme samt liveband, der spiller Bowies største hits ‘Heroes’, ‘Life on Mars?’ og ‘Lazarus’. Det Kongelige Teater opfører forestillingen til næste år, men i forbindelse med Aarhus Festuge kan du allerede opleve ‘Lazarus’ fra 30. august og seks dage frem på Aarhus Teaters Store Scene. Billetter kan købes på aarhusteater.dk

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

i

∞ Bubble Up

Så bliver det ikke smukkere, når du serverer læskende drikkevarer til bordets gæster. Denne karaffel i krystal er udsmykket med små bobler, som giver et flot lysspil, når den er fyldt med væske. Karaflen fås i to størrelser og flere forskellige farver, så det næsten bliver helt svært at vælge. Karaffel, ‘Paris’ fra Department, 2 liter, 509 kr., royaldesign.dk

S treaming

B e n h å r de k vin de r u n de rh ol de r d i g

KVINDEDREVEN SPIONTHRILLER

BLIV KLOGERE PÅ UNIVERSET

FESTIVAL Mens lindetræernes løv lyser grønt i Søndermarken på Frederiksberg, springer natur- og videnskabsfestivalen Bloom ud for tredje gang. Her er udgangspunktet natur og videnskab, og du kan møde forskere og andre krøllede hjerner, der på bedste vis formår at gøre komplekse problemstillinger letforståelige og inspirerende for almindelige mennesker. Festivalen har fri entré, og der vil være et miks af talks, walks, kunst, musik, langbordsmiddag med Birkemosegaard, blomstercroquis, astronomiværksted for børn og meget mere. Sæt kryds i din kalender 25.-26. maj 2019. Se mere på bloom.ooo

Første sæson af ‘Killing Eve’ endte på øverst på Metacritics liste over de mest anmelderroste serier fra 2018. Den populære og prisvindende dramaserie med sikkerhedsofficer for MI5 Sandra Oh og den koldblodige lejemorder Jodie Comer er nu tilbage med anden sæson, som fortsætter 30 sekunder efter den voldsomme hændelse, der afsluttede første sæson med de to kvinder, der er besatte af hinanden. Serien er baseret på bøgerne ‘Codename Villanelle’ af Luke Jennings. Kan streames på HBO Nordic.

NYE KAMPE MOD REGIMET I GILEAD

Den kommende sæson af ‘The Handmaid's Tale’ består af 13 episoder, hvor tjenestepigen Junes kamp mod det dystopiske og mandsdominerede regime fortsætter. Der loves forbavsende genforeninger, forræderiske overraskelser og en frygtindgydende rejse ind i hjertet af samfundet Gilead. Men trods hårde odds er de tilfangetagnes budskab klart: ‘Blessed be the fight’. ‘The Handmaid's Tale’ sæson 3 får premiere med tre helt nye episoder torsdag den 6. juni på HBO Nordic.

LI ME .DK

7


Ikeas nye særkollektion er inspireret af Indien, hvor farverne indigo og hvid skaber associationer til roen ved havet. Hele serien, som består af møbler i rattan og diverse tekstiler, er lavet af bæredygtige materialer, og budskabet er klart: Vi skal passe på os selv og ikke mindst miljøet. Tänkvärd toilettaske, 2 stk., 79 kr., ikea.com

TEATER PÅ SCENEN OG I GADER OG STRÆDER

FESTIVAL I løbet af de 10 dage, som teaterfesti-

valen CPH Stage varer, kan du vælge mellem 100 forestillinger og events på mere end 50 forskellige spillesteder rundtomkring i København. Og der er noget for enhver smag, for udbuddet spænder over det klassiske til det moderne, fra de store scener til gader og pladser, fra modtagende til deltagende oplevelser og masser af events, der er med til at skabe en helt særlig festivalstemning. På programmet er blandt andet forfatter Mathilde Walter Clarks ‘Fejring af et godt menneske’ og det velkendte publikumshit ‘Mødre’, som vises på Folketeatret. Er du til dans, er der også et stort udvalg her, og årets internationale input kommer fra Norge, Frankrig, Taiwan, Brasilien, Holland, Finland og Catalonien. Se hele programmet, som løbende opdateres med events og anbefalinger, på

cphstage.dk/program

8

LIM E.DK

FOTO: Catrine Zorn

Fra stykket 'I et forhold'.

NIELS KRAUSE-KJÆR

∞ Ikea går grøn

‘Mørkeland’ af Niels Krause-Kjær 360 sider, 300 kr. Lindhardt og Ringhof. Udkommer 16. maj 2019

Månedens forfatter

K U LT U R | B Ø G E R | D E S I G N

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Update

“Der skal arbejdes for kærlighed og demokrati” Det er 19 år siden, at den fiktive journalist Ulrik Torp kom i et stort dilemma i ‘Kongekabale’ – og nu befinder han sig igen midt i magtens centrum i en ny politisk roman af journalist og forfatter Niels Krause-Kjær. TEKST Lea P agh FOTO

Man taler om ‘den svære toer’. Hvordan var det for dig at skrive opfølgeren til ‘Kongekabale’? à Det var faktisk overraskende let. Min kone og jeg besluttede sidste år at rive et halvt år ud af kalenderen og flytte til Gozo – en lille ø i Middelhavet ved Malta – blandt andet for at skrive. Når jeg nu siger, at romanen så nærmest skrev sig selv, er det selvfølgelig løgn. Det er hårdt og intensivt arbejde.

Thomas A

tilfælles? Jo, en dyb oplevelse af at være journalist med stort J, med alt hvad det indebærer af forpligtelser og begrænsninger. Jeg lod Ulrik Torp komme i et voldsomt dilemma i ‘Kongekabale’. Det kommer han også i ‘Mørkeland’.

Hvorfor skulle der gå så lang tid, før du skrev opfølgeren? à Jeg har hele tiden vidst, at der skulle laves en opfølger, men har enten ikke haft den rigtige idé eller tiden til det. Til gengæld har jeg nu hovedet fyldt med idéer til både en treer og en firer.

Er der konkrete, aktuelle begivenheder eller andet, der har inspireret dig til ‘Mørkeland? à Hele diskussionen om globalisering, EU, Brexit, Trump og polariseringen forsøger jeg at berøre direkte eller indirekte. Jeg har altid været optimist og troet på fremtiden. Det gør jeg stadig. Men for første gang i mit liv er jeg blevet en smule bekymret. Er den splittelse og folkelige tvivl eller ligegyldighed over vores institutioner blot en parentes eller indledningen til noget nyt?

Har du og hovedpersonen Ulrik Torp noget tilfælles – og i så fald hvad? à Vi er nogenlunde lige gamle med de overvejelser om tilværelsen, det giver. Visheden om at være midt i 50’erne og samtidig have en – indbildt – følelse af stadig at være 32 på en række områder. Jeg snakker ikke om at ville gå i hættetrøje eller stå på skateboard – jeg føler selv, at jeg hviler meget godt i min alder. Jeg forstår den bare ikke, og det gør Ulrik Torp derfor heller ikke. Hvad har vi mere

Hvad kan vi mennesker anno 2019 lære af temaerne i ‘Mørkeland’? à At vi skal gøre os umage. Intet kommer af sig selv – hverken det nære eller det store. Der skal hele tiden arbejdes for kærlighed, venskab, velfærd og demokrati. Måske tilhører jeg en generation, der har taget det hele for givet. Hvis den tid, vi i øjeblikket lever i, får os til at vågne op, så har det hele gjort nytte. Og hvis ‘Mørkeland’ kan give et lillebitte bidrag til sådan en opvågning, så forlanger jeg ikke mere.


Update

K U LT U R | B Ø G E R | D E S I G N

Ku nst på b u d g et

Nicolas Bets, Rollers Party 05 950 kr.

Mangler du ny inspiration og flotte værker til at hænge på væggene derhjemme, så kan du glæde dig over, at det franske kunstfotografikoncept YellowKorner netop har åbnet sit første galleri i København. Her er ambitionen at gøre kunstfotografi tilgængeligt for alle, og dette gøres ved at producere artworks fra mere end 200 kunstnere i alt fra 50 til 5.000 udgaver, så det bliver muligt at prissætte værkerne lavere. Alle værker kan købes i det nye galleri YellowKorner eller online på yellowcorner.com. Priserne starter fra cirka 250 kr.

i

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

∞ Til pynt og planter

Arter fra en anden verden UDSTILLING Det er magisk, det er

dragende, det er foruroligende, og det er bizart. Patricia Piccininis (f. 1965) særegne verden er en anderledes oplevelse, hvis du planlægger at besøge kunstmuseum Arken ved Ishøj på Sjælland. Her tager udstillingen dig med på en surrealistisk rejse igennem livagtige scener, hvor hybride skabninger mødes i forskellige hverdagsagtige situationer, som er inspireret af science fiction, folkeeventyr, biologi og naturvidenskab. Den australske kunstners værker udfolder sig i både video, realistiske skulpturer og installationer og kan ses frem til 8. september. Se mere på arken.dk

10

LIM E . DK

Disse skønne kurve leder tankerne hen på både 70’er-indretning og afrikanske vibes. De tilføjer noget varme og hyggeligt i indretningen og kan bruges til at holde orden eller putte flotte monstera-planter i. De måler henholdsvis Ø: 26 x H: 26 og Ø: 30 x H: 30 cm. Sæt af to, 1.200 kr., hubsch-interior.com

HYLDEST TIL SEBASTIAN

KONCERT I anledning af vores alle sammens Sebastians 70-års-fødselsdag fejres hans liv og karriere med et brag af en hyldestkoncert. Foruden Danmarks Underholdningsorkester og Sebastian selv vil programmet bestå af solisterne Kwamie Liv, Sara Grabow, Susanne Elmark og Kristian Boland, som fortolker Sebastians sange. Hver solist er blevet udvalgt på baggrund af deres relation til Sebastian, og her vil de dele ud af deres musikalske samarbejde med Sebastian, og hans datter Sara Grabow vil synge et par sange for sin far. Hyldestkoncerten starter i Aarhus 8. september og drager derefter videre til byerne Aalborg, Sønderborg, København og slutter i Odense. Tourplan og billetter finder du på underholdningsorkester.dk/koncerter


SORT KAFFE SÆTTER KULØR PÅ HVERDAGEN www.moccamaster.com

Igennem seks årtier har den ikoniske Moccamaster stået klar til at brygge dagens første livgivende dråber. Den har leveret en kop aromatisk kaffe til formiddagens velfortjente pause – og endnu én, når eftermiddagens kage skulle nydes eller aftensmaden fordøjes. Den legendariske filterkaffemaskine, der har brygget milliarder af kopper velsmagende, varm, sort kaffe til kaffeentusiaster verden over, kan stadig vække sanserne og sætte kulør på hverdagen.

100% RECYCLABLE


FORVENT MERE AF DIN HUDPLEJE

to nyheder i den populære paradoxe anti-age serie

øjencreme & natcreme Effektiv anti-age med procyanidin og resveratrol kendt for deres medicinske egenskaber Udsætter aldersprocesserne Reparerer solskader


‘‘

Mit forbrug

K ø k kenet er mit laborator iu m” Sangerinde Dorthe Gerlach er vild med rester og sine personlige kufferter, og så er hun en stor fortaler for at være til stede i nuet. TEKST Na tasja Gamborg Rasmussen FOTO Isa Wang og Shu tterstock

Hvad ryger altid i din indkøbskurv?

KORT OM DORTHE

à Min mand og jeg spiser vildt meget smør og mange æg, så det køber jeg tit. Det er jo to madvarer, der hver især har været udskældt på hver sit tidspunkt, men sådan er der hele tiden noget nyt, vi kan gå i panik over. Generelt lytter jeg til min krop og har stor tiltro til, at den ved, hvad der er godt for den.

Hvad er det vildeste, du har lavet med det, du havde i køleskabet?

Dorthe Gerlach elsker smør – og at trylle med rester i køkkenet.

Dorthe Gerlach, 38 år, dansk sangerinde og sangskriver. Aktuel med en forårsturné med sin duo Hush og Danmarks Underholdningsorkester. Gift med Michael Hartmann.

à Min yndlingsret er rester. Jeg laver aldrig madplaner, for jeg kan bedst lide at være impulsiv og følge mine sanser. En lille rest ris ryger på panden med spidskommen og kidneybønner. En kvart aubergine bliver hurtigt magisk med en slat flåede tomater og hvidløg. Måske finder jeg et dejligt, fedt kyllingelår fra forleden og en stor dusk dild, der ryger i en sprød, syrlig salat. Tre til fire elementer på en tallerken, der smager af noget forskelligt. Jeg kan godt lide, at munden har noget at more sig med. Det er mit lille laboratorium – lidt ligesom en leg.

Er der noget, du er flov over at lægge på indkøbsbåndet? à Jeg er faktisk helt flov over, at jeg er

flov over det. Men altså ... toiletpapir. Især hvis der er to pakker på tilbud, så synes jeg

nærmest, jeg kan høre folk i køen tænke, ‘hold da op, der er da vist en, der skal hjem på wc dér.’

Hvad er dit bedste køb?

Hvad er dit bedste råd til en nemmere hverdag?

kufferter. De er hvide med cognacfarvede læderkanter og vinrødt fór indeni, som minder mig om Karen Blixen. Når man er meget på landevejen, er det bare fedt at have en kuffert, der ruller godt, fungerer godt og ser godt ud. At man simpelthen rejser med stil, glæder sig over at hive sin kuffert ud af tourbussen og tænker, ‘åh, den er nu dejlig, den kuffert’. Den er min ven, og når jeg har været på en længere turné, vasker jeg den med vand og sæbe, taler pænt til den og lægger den så under sengen og siger, “vi ses næste gang.”

kan jo sagtens være, når man handler ind. Det tager måske tre minutter længere at tage sig tid til at dufte til appelsinerne og spørge efter, hvornår de nye hvide asparges lander. Faktisk tror jeg, at indkøb helt fra gammel tid har udgjort en vigtig dynamik. At komme ud og møde andre mennesker, der hvor man bor, måske smalltalke med ekspedienten og blive inspireret til, hvad man skal spise den dag. Det her med, at vi ikke bare skal krydse af på en liste og købe ind for at overleve, men at huske at leve hele tiden, også når vi køber makrelsalat. ¥

à Mit bedste køb er mine to matchende

à Vær til stede i rutinerne. Kvalitetstid

LI ME .DK

13


Grønt liv BÆREDYGTIGHED | MIL JØ | KLIMA

Journalist Maria Præst glæder sig til at gå på jagt efter lækre urter og planter i naturen.

RØLLIKE Du finder vildtgroende røllike mange steder herhjemme – især i grøftekanter, på bakkeskrænter og på overdrev. Røllike indeholder æterisk olie, der giver den sin krydrede duft, og du kan spise både blade og blomster. Den er allerbedst som hakket drys på et blødkogt æg eller i salater, dressinger og gryderetter, hvor du ellers ville bruge timian. Kend den på: Lange stængler med små, hvide blomster.

MÆLKEBØTTE Den klassiske mælkebøtte vokser overalt, og de fleste ved, at den hvide saft er god, hvis du har brændt dig på en brændenælde. Men vidste du også, at mælkebøtten har en bitter, men ret lækker smag? Brug de unge blade, som de er, i en salat, eller prøv at dampe bladene og spise den med en god klat smør, revet citronskal og lidt peber. Kend den på: Den fine, gule blomst med aflange blade.

Guide

SPIS DEN VILDE NATUR Naturen er i virkeligheden et stort, vildt spisekammer. Få tips til fem urter og planter, du snildt kan forvandle til velsmag hjemme i køkkenet. TEKST Maria P ræst

LØGKARSE Løgkarse er en fortrinlig spiseplante, du kan finde i skove, langs stier, i haver og parker. Du kan bruge hele planten i køkkenet. Bladene har en mild hvidløgssmag, roden har en peberagtig smag, og stænglen smager af sennep. Brug den som drys på en rugbrødsmad, i salater, hvor den giver et strejf af løg, eller som sprøde chips. Kend den på: Hjerteformede blade med takker.

LIME.DK

14

LIM E . DK

Tip!

Sørg for at være helt sikker på, at det, du plukker, er spiseligt. Er du i tvivl, så lad hellere planten stå.

BRÆNDENÆLDE Du kender sikkert allerede brændenælden. Den vokser overalt, og der er masser af den. Det er især de små nye skud, der er gode at spise. Blancheret brændenælde kan bruges ligesom spinat og fryses i små kugler. Smid bare brændenælderne i kogende vand i 30 sekunder, og skyl straks under koldt vand. Nælden smager godt i lasagne, tærte eller måske en lækker pesto. Kend den på: Brændhår på både blade og stængel. ¥

KILDE ‘Vildnis’ af Søren Ejlersen og Lene Ejlersen

Find flere tips til et bæredygtigt og grønnere liv på

D

et vælter frem med grønne spirer og planter i de danske skove lige nu. Mange af de vilde planter er tidligere blevet betragtet som det rene ukrudt, men er i virkeligheden lækre og sunde – og du kan plukke dem i naturen helt gratis. Medbring handsker, en lille saks eller urtekniv og et fugtigt viskestykke, tag ungerne under armen, og drag ud i skoven på plantejagt. Herunder får du tips til fem spiselige planter, som vokser vildt lige nu og er nemme at starte med.

SKVALDERKÅL Har du egen have, kender du måske mest af alt skvalderkål som irriterende ukrudt. Planten skyder i det tidlige forår som små, sprøde lysegrønne blade, og smagen og duften er let krydret og nøddeagtig. De nye skud er lækre rå, mens de større blade kan opvarmes ligesom spinat. Skvalderkål er for eksempel lækkert på panden sammen med skinke og spejlæg. Kend den på: Let savtakkede blade, der er en smule røde i kanten


Annonce Mellisa Fugtmaske, 50 ml, 199 kr.

Du kan roligt stille høje krav til den her fugtmaske, for den kan hjælpe din hud med lidt af hvert. Takket være en perlerække af hudforbedrende ingredienser som superfugtgiverne glycerin og squalane, og en unik sammensætning af cikorie og tara, der har en bemærkelsesværdig evne til at fremme dannelsen af kollagen, kan du både bruge masken som et 10-minutters quickfix eller som intens fugtbehandling ved at lade den sidde natten over.

1. FÅR DIN HUD I BALANCE

Forkæl din hud med Mellisas energibombe af fugt og aktive ingredienser, der hjælper din hud tilbage i balance. Brug det oliefri og opfriskende serum som nærende vitaminkur til at kickstarte hudens egne processer, hvis den i perioder virker sart og irriteret. Og er din hud lige flittig nok med at producere sebum, gør serummet også underværker, så huden bliver mindre fedtet og overfladen mere forfinet med reduceret porestørrelse.

Mellisa Multivitaminserum, 15 ml, 149 kr.

5

PSST!

Fugtmasken er også glimrende som opstrammende primer før makeup.

ØKO-FAVORITTER, DER BATTER

Når du vælger økologisk hudpleje, viser du omtanke for mennesker, dyr og miljø. Men når du vælger økologisk hudpleje fra danske Mellisa, får du også produkter af virkelig høj kvalitet, da produkterne er baseret på den nyeste forskning og fyldt med aktive og avancerede ingredienser.

4. MODVIRKER FOR TIDLIG ÆLDNING

Her får du 24-timers fugtog foryngende pleje, da cremen aktiverer hudens cellefornyelse og har et højt indhold af flere antioxidanter, som sikrer den vigtige beskyttelse mod frie radikaler. Du kan bruge cremen dag og nat og forvente en mere opstrammet og elastisk hud, der ikke ældes for tidligt.

Mellisa Multivitamincreme, 50 ml, 199 kr.

2. MEGET MERE END ET FUGTBOOST

Mellisa Skrubbecreme, 50 ml, 129 kr.

3. REDUCERER MØRKE RANDE

Mellisa Øjengelé, 15 ml, 139 kr.

Rød alge er stjerneingrediensen i Mellisas øjengelé, og det skal du kun være glad for. Algen er nemlig rig på A-, B-, C- og E-vitamin, proteiner samt mineraler, der fremmer den sarte huds regenereringsproces, så rynker og fine linjer reduceres. Stærke antioxidanter forebygger desuden ældning, og så stimulerer øjengelen hudens mikrocirkulation, så de kedelige mørke rande bliver minimeret.

Vidste du, a t ...

Mellisas lys- og lufttætte airlessemballage er mere hygiejnisk i brug end krukker og tillader et absolut minimum af konservering? Desuden holder den de aktive ingredienser intakte og potente hele vejen igennem produktets brug. Gå på opdagelse i Mellisas univers på mellisa.dk

5.W DET SMARTE VALG AF SKRUBBEKORN

En ansigtsskrub hører til i den gode basishudpleje, når du vil befri huden for døde hudceller, stimulere cellefornyelsen og bevare en strålende, frisk hud. Men hvilken type skrub, du vælger, er ikke ligegyldig, og her skiller Mellisas sig mærkbart ud, da skrubbepartiklerne er de fineste afrundede partikler lavet af cellulose fra birk. Du får altså en virkelig nænsom skrub både for huden og for naturen, da skrubben ikke laver mikroridser i hudbarrieren, og cellulose er lige så let nedbrydeligt som et blad!


ÆRLIG TALT

TEKST Anders Ryehauge MAKEUP

Gul jakke fra Mos Mosh, 1.699 kr. Blå bukser fra And Less, 800 kr. T-shirt fra H&M, 49,95 kr. Støvler fra Apair, 2.099 kr. Hvid læderjakke fra Notes du Nord, 3.699 kr.

16

LIM E . DK

Isabel Fjelking FOTO Jonas P ryner Andersen STYLING Mia Dybkilde


LYSET STÅR SKARPEST EFTER MØRKET På den ene side handler historien om Mathilde Norholt om skuespillerdatteren, der selv gjorde sit eget charmerende indtog på den store scene. Men på den anden side handler den også om sorg, om at føle sig udenfor og om at fejle på vejen mod sine mål. Og den del af historien er mindst lige så vigtig at fortælle.

LI ME .DK

17


ÆRLIG TALT

vejen. Og den del af historien er mindst lige så vigtig, for som hun selv siger: “Selvfølgelig er det ikke sjovt, når man befinder sig ved bumpene på vejen, men det er for helvede de bump, man bliver stærkere af.”

FORÅRSPIP I MØRKET

For bare et par år siden var det med svedige hænder og rystende knæ, at Mathilde Norholt gik op ad den røde løber. Men efter at hun er blevet mor, går hun ikke længere op i, hvad folk tænker om hende.

N

ogle gange stopper Mathilde Norholt op midt i en talestrøm, der allerede har været vidt omkring, og opdager, at hun selv har glemt, hvor hun kom fra og i øvrigt var på vej hen. “Jeg følte, jeg gik lidt ud ad en tangent der,” siger hun så. Eller: “Jeg ved ikke engang, hvad min pointe er, så det bliver enormt spændende, det her.” Og så griner hun. Det gør hun tit, og hver gang er det som et konfettirør, der skydes af og sætter sit eget farverige præg på rummet. Når hun fortæller sine anekdoter, skinner hendes store, brune øjne, som om nogen havde tændt for en kontakt, og hun imiterer livligt de personer, der indgår i dem. Som hendes far, der er tyr, og hendes mor, der er tvilling, hvilket, hvis man ved noget om astrologi, som hun siger, er fuldstændig i øst og vest. Mathilde Norholt er på en måde indbegrebet af klassens søde pige. Hun køber af klimahensyn kun genbrugstøj, hun kan ikke længere holde ud at se TV-Avisen, fordi hun ikke kan bære, hvordan

18

LIM E . DK

mennesker behandler hinanden, og hvis hun vandt 10 millioner kroner, ville hun i hvert fald give halvdelen af dem til gode formål, nok “nogle med børn eller dyr”, som hun engang udtalte i et interview. Det var for 15 år siden, at hun første gang dukkede op på tv-skærmen, da hun stod i vejkanten og blaffede i et afsnit af ‘Klovn’. I de efterfølgende år medvirkede hun blandt andet i spillefilm som ‘Offscreen’, ‘Hvid nat’ og ‘Sorte kugler’ og tv-serierne ‘2900 Happiness’ og ‘Lykke’. På den ene side er historien om Mathilde Norholt historien om skuespillerdatteren, der med sødme og charme gjorde sit eget indtog på den store scene. Men det er også kun på den ene side. Det ville være den polerede version. For på den anden side er historien om Mathilde Norholt lige så meget en historie om at opleve sorg og føle sig udenfor, om ikke at slå til og om at møde bump på

Mathilde Norholt trådte i bogstavelig forstand sine første barnesko i teaterkulissen. Hendes forældre, Kirsten Norholt og Flemming Sørensen, er begge skuespillere, og da der ikke var plads i børnehaven, var hun i stedet for med dem på slæb. Når de optrådte, sad hun ude bagved og hørte kassettebånd og læste Tintin, og ellers rendte hun rundt med sit store, krøllede hår og snuste til den karakteristiske duftblanding af teatersminke og kulissestøv eller gik på rov i teatrenes udklædningskasser. Dengang var hun med egne ord en “lille, halvmærkelig stener-Bob”, der egentlig var genert af natur, men blev modigere, når hun var klædt ud. Men hvor Mathilde Norholts barndom var lys og let som en fjer, var hendes teenageår alt andet. Hun passede ikke ind i sin klasse, for hun gik ikke i Buffalo-sko og kunne ikke lide Backstreet Boys, hvilket i de andres øjne gjorde hende “virkelig weird”. Som resultat endte hun med at være hende, der altid var udenfor. Der var aldrig eksplicit mobning, men hun kunne sagtens gå en hel dag uden at blive talt til, overhovedet, og når der blev holdt fest, var hendes navn som regel ikke at finde på gæstelisten. “Dengang var det faktisk en virkelig stor ting at sidde hjemme lørdag aften og vide, at alle de andre er til fest, uden at man selv er inviteret. Jeg følte mig meget ensom i den periode. Som barn kan man jo ikke bare sige op,” siger hun. Samtidig var det i de spæde teenageår, at den måske mest skelsættende begivenhed i hendes liv indtrådte. Hendes mormor, som hun ellers var meget tæt knyttet til, døde, og hun var selv med til at finde hende. Netop som barndommens letsindighed var ved at ophøre, fremstod alting pludselig skrøbeligt og farligt. “Det ændrer noget at se et dødt menneske, især når det er en, man kender. Lige pludselig gik jeg fra at vide, at vi dør en dag, til erkendelsen af, at … alt er ➻

ELVFØLGELIG ER DET IKKE ‘‘ SSJOVT, NÅR MAN BEFINDER SIG VED BUMPENE PÅ VEJEN, MEN DET ER FOR HELVEDE DE BUMP, MAN BLIVER STÆRKERE AF.


NESCAFÉ GOLD med signatur af friskbrygget kaffe

Vi har tilføjet ekstra finmalede ristede bønner for at frigive den fyldige smag og duft af friskbrygget kaffe. Prøv NESCAFÉ GOLD til de særlige øjeblikke.

MED FINMALEDE BØNNER FOR FYLDIG AROMA


dødeligt,” siger Mathilde Norholt og tager sine hænder frem i luften foran sig: “En dag holder de her hænder op med at virke. De bliver kolde og forgår, og så eksisterer jeg ikke i den her form mere. Fra jeg var 14 år og årene frem, gik jeg gennem sindssygt mange sorgprocesser, der handlede om at forstå dødelighed, om dødsangst og om angsten for at miste.” Ikke så lang tid forinden var Mathilde Norholts moster også gået bort, så det var en tid, hvor der var enormt meget arvæv inden for familiens vægge, og derfor blev det ikke ligefrem bedre af, at hun uden for dem altid var udenfor: “Jeg følte mig helt off dér. Jeg var i forvejen ikke den populære pige i klassen, og samtidig befandt jeg mig i en sorg-choktilstand og gik konstant rundt og tænkte, ‘fuck, jeg er dødelig’. For det er jo ikke kun gamle mennesker, der dør. Det kan ske når som helst, og det var også en del af det for mig. Det var uhyggeligt og skræmmende. Jeg følte mig meget alene, for jeg havde opdaget en sandhed, som jeg ikke kunne forklare til mine klassekammerater, for de ville ikke forstå det, og selv hvis jeg alligevel prøvede, ville de ikke være

interesserede, for jeg var hende filmnørden, der ikke blev inviteret til festerne.” Men det blev også første gang, Mathilde Norholt opdagede, at når man træder ind i mørket, om man vil det eller ej, kommer lyset efterfølgende til at fremstå klarere. Nogle uger efter sin mormors begravelse sad hun en martsmorgen i sin klasse og havde engelsk. Som den eneste var hun ikke optaget af det opgaveark, de hver især havde fået udleveret. Hun var holdt fuldstændig op med at lave lektier, fordi alting virkede så ligegyldigt. “Det var en nærmest helt tegnefilmsagtig situation, hvor alle andre sad foroverbøjet, sådan helt grå og på lige rækker, og lavede deres trummerum-arbejde. Lige pludselig kom der en solstråle ind ad vinduet, der fik mig til at kigge ud. Tæt på klasseværelsesvinduet var der et træ, og jeg fik øje på en lille fugl på en af grenene. Mens jeg kiggede på den, kom de første spæde forårspip, og jeg fik virkelig sådan en følelse af …” Mathilde Norholt læner sig ind over bordet og hvisker det næste ord: “… Wow!” “Alle de andre sidder i en sump af

VAR DET IKKE KUN ‘‘ MENÅSKE FORBANDELSE AT HAVE

OPDAGET, HVAD JEG HAVDE OPDAGET OM LIVET OG DØDEN. MÅSKE VAR DET OGSÅ EN GAVE.

OM MATHILDE NORHOLT à 35 år, autodidakt skuespiller. à Aktuel i teaterstykket ‘Mødre’, à

à

à

20

LIME . DK

der spiller på Folketeatret i København.  Skal spille Lis Sørensen i musicalen ‘Sanne – The Musical’, der har premiere den 19. september 2019 i Tivolis Koncertsal i København. Musicalen skal videre på en danmarksturné, der bringer den forbi både Vejle, Odense, Aalborg, Holstebro og Aarhus.  Har medvirket i spillefilm som ‘Offscreen’, ‘Hvid nat’ og ‘Sorte kugler’ og tv-serierne ‘2900 Happiness’ og ‘Lykke’ samt musicalen ‘Dirty Dancing’.  Er mor til Polly på 1 år og bor på Vesterbro i København med sin kæreste, Kristian Errebo Krantz.

engelske gradbøjninger. Jeg er den eneste, der lægger mærke til det her lige nu. Det var virkelig sådan en lille euforisk oplevelse af glæde, jeg ikke havde prøvet før. Måske var det ikke kun en forbandelse at have opdaget, hvad jeg havde opdaget om livet og døden. Måske var det også en gave.”

SPELTGRØD OG REDEBYGGER-GEN

For tiden er Mathilde Norholt i fuld gang med prøverne til genopsætningen af ‘Mødre’ på Folketeatret i København. Da forestillingen første gang kørte sidste sommer, modtog den fine anmeldelser, og blandt andet Berlingske skrev, at det er “befriende, at alt det nussepussede får modspil af en rå og kontant humor, der ellers er forbudt blandt folk, der har babyer.” Den gik for fulde huse, hvilket er årsagen til, at den allerede er sat op igen. Foruden hende selv er det Lykke Sand, Laura Christensen og Szhirley, der udgør kvartetten af kvinder, der mødes i en mødregruppe, men undertitlen: ‘Jeg var en god mor … Indtil jeg fik børn’ afslører, at forestillingen har mere på hjerte end som så. Mathilde Norholt ved selv, hvad det vil sige. I juli 2017 blev hun og kæresten Kristian Errebo Krantz forældre til datteren Polly. “I virkeligheden tror jeg, det knytter sig til redebyggergenet hos kvinder. Det er med gode hensigter, men der går for meget teori i den. Jeg havde selv en masse idéer


ÆRLIG TALT

om aldrig at købe tube-mos og dut, dut, dut, men jeg har på en måde været nødt til at slette hele den der harddisk med idealer. Det er en fuldstændig uberegnelig størrelse at være mor, og man bliver jo maniac af at jagte idealer og ender med at piske sig selv unødigt,” siger hun. Det er ikke, fordi Mathilde Norholt mener, at man ikke må have høje idealer. Nærmere tværtimod. Men i sidste ende handler det også om, hvad man giver videre til sine børn, for klapjagten på ens egne fejl bliver ubevidst en måde at indprente i dem, at kun det fejlfrie er okay. “Min datter kommer til at fejle og kommer til at være ked af det og vred og rasende og kommer til at få sit hjerte knust. Men det er min fineste opgave at sørge for, hun er programmeret til at klare det og til at stole nok på sine egne vinger. Det gør man kun ved at lære sine børn, at det er okay at fejle,” siger hun og fortsætter: “Vi skal lære dem, at du er ikke perfekt, hvis du ikke fejler, du er perfekt, hvis du fejler. Så tror jeg, vi får en generation af helt overordentligt seje, solide mennesker. For selvfølgelig er det pissehårdt at fejle, men hvis man går gennem livet uden at lave fejl, har man ikke lært en skid.”

Da Mathilde Norholt mødte sin kæreste, troede han egentlig ikke, at han var sådan en, der skulle have børn. Men det ville hun – og det skulle vise sig at være det helt rigtige for dem begge.

BREVE TIL SKRALDESPANDEN

Det handler om disciplin og ikke mindst held at være skuespiller, mener Mathilde Norholt, der kender dygtige skuespillere, som ikke er heldige og derfor ikke kommer særlig langt.

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Det var som 20-årig, at Mathilde Norholt besluttede sig for at søge ind på Statens ➻

EN DAG I MATHILDE NORHOLTS LIV Kl. 5.56 Jeg vågner ved, at jeg får en lille hånd i hovedet, efterfulgt af en stemme, der siger: “HEJ!” Jeg er egentlig b-menneske af natur, men som b-menneske bliver man nemt fyldt med skyld, men som a-menneske står man op med solen og dagen, og det er faktisk enormt smukt.

Kl. 8 Polly og jeg tager os en slow morning. Hun er især glad for tegnefilmen ‘Puffin Rock’, der handler om nogle små søpapegøjer. Indimellem synger

de til solen og månen, og så bliver jeg helt ramt og sidder og smågræder.

Kl. 13 Vi har et virkelig godt hold på ‘Mødre’ og spiser altid frokost sammen. Til prøverne er det enormt disciplineret, men i pauserne har vi det ekstremt sjovt. Vi snakker især en del feminisme, og jeg tror, vi kunne lave et skidegodt parti. Szhirley ville være præsident, og jeg ville blive minister for, at piger skal klatre i træer, og drenge have lov til at gå i kjole.

Kl. 16.30 Jeg styrtsuser ud ad døren og ind til Pollys vuggestue. Som regel en smule for sent efter planen, men så trøster jeg mig med, at hun har haft en langsom morgen, og at hun har meget korte dage, når jeg er mellem jobs.

Kl. 22.30 Mit sovetidspunkt afhænger af natten forinden. Nogle nætter er sendt fra helvede, og så får jeg skiftevis en lille blerøv i hovedet eller en fod i maven eller bliver revet i håret.

LI ME .DK

21


ÆRLIG TALT

står ved det. Jeg ved godt, at det er skidesvært, men det er skuespiller, jeg vil være,” siger hun. I alt endte Mathilde Norholt med at søge ind ad tre omgange, men det var samme svar hver gang og samme knusende følelse af at være utilstrækkelig. Til sidst nåede hun frem til erkendelsen, at hun måtte slide sig til karrieren på andre måder. Hun tog hul på nogle hårde år, hvor hun arbejdede om dagen og i sin fritid knoklede med sine teknikker og modtog undervisning af ældre skuespillere.

LYS OG MØRKE

“Hvis livet ikke består af både lys og mørke, bliver det hele jo bare gråt. Så bliver det hele sådan … Pffff!” siger Mathilde Norholt.

Teaterskole. Hun havde faktisk allerede fået sin debut på Folketeatret som niårig, da de manglede en i rollen som barnebarn i ‘Inden for murene’, hvor hendes mor spillede med, og to år efter fik hun ovenikøbet sin spillefilmsdebut i ‘Snøvsen 2’. Men ellers var det nu ikke, fordi hun i sin opvækst havde de store planer om selv at blive skuespiller. Det var blandt andet her, hvor det kom til udtryk, at hendes forældre var som nat og dag, både i stjernetegn og væremåde. “Min far sagde altid: ‘Jeg er ikke i tvivl om, du kan blive skuespiller, men hvis du kan finde noget, du synes er sjovere, så gør det’, mens min mor sagde: ‘Det er det, du skal, og det er det, du ender med!’,” siger Mathilde Norholt og slår på ny en høj latter op. Det skulle vise sig at holde stik, og faktisk søgte hun teaterskolerne i København, Aarhus og Odense. Begge hendes forældre var blevet optaget i første forsøg. Og en dag dumpede der så tre breve ind ad brevsprækken i familiens lejlighed på Frederiksberg. De var fra hver af teaterskolerne, men der stod det samme i dem alle.

22

LIME . DK

Hun var end ikke gået videre til anden prøve: “Jeg havde lavet en slags walk-in-closet på mit værelse ud af en reol, en tøjstang og nogle gamle ølkasser af træ. Da jeg havde åbnet brevene, satte jeg mig derind, trak forhænget for, og så sad jeg bare og tudede.”

KØN STAFFAGE OG SLIDER

De første år af Mathilde Norholts 20’ere gik i stedet med at arbejde som blandt andet tjener og ekspedient i en tøjbutik, ligesom hun også læste multimediedesign i to semestre og troede, at grafiker måske var endemålet. “Når jeg ser tilbage, var mange af de bump på vejen mod at blive skuespiller i virkeligheden nogle, jeg havde stillet op for mig selv. Helt selvransagende må jeg indrømme, at jeg ikke var så disciplineret, som jeg kunne være, og på en mærkelig måde var det bevidst. For så havde jeg sikret mig selv the great escape. Hvis jeg ikke kom ind, var det ikke, fordi jeg ikke havde talent nok, men fordi jeg ikke havde gidet det nok. Men hvad kan man egentlig bruge det til? Jeg skulle have sagt: Ja, jeg

De måske største succeser er kommet på de skrå brædder, særligt med musicalen ‘Dirty Dancing’, der i 2015 nåede op på knap 170.000 solgte billetter i forsalg, hvilket ingen dansk teaterforestilling hverken før eller siden har kunnet præstere. Mathilde Norholt spillede som Frances “Baby”, den ene af to hovedroller i forestillingen. Senest havde hun en bærende rolle i den roste teateropsætning af Henrik Ibsens versdrama ‘Peer Gynt’. “Hvis jeg var kommet ind på Teaterskolen første gang, havde det medført en hovenhed, der ikke havde været god for mig. Sådan en: ‘Selvfølgelig er jeg kommet ind, for jeg er skuespillerbarn’. Jeg var blevet en lille smule selvfed, men det havde været hult, for det var kommet på et tidspunkt, hvor jeg i virkeligheden ikke kunne noget. Jeg havde ikke grebet mit fag an på samme måde. I stedet har jeg taget en masse kurser og haft en masse læremestre undervejs. Det kræver kæmpe disciplin at skabe sin egen uddannelse. Afslagene gav mig en oprigtig sult på at nørde og dygtiggøre mig.” Og så er det, Mathilde Norholt taler sig ud ad endnu en tangent, før hun til sidst slutter af med den sætning, der på en måde slår en sløjfe om hendes egen historie. “Vi skal også være opmærksomme på, hvilken historie vi fortæller om os selv. For en del af min er de hårde år med min mormors dødsfald og rollen som outsider og afvisningerne fra teaterskolen. Men samtidig havde jeg en virkelig god tid, da jeg senere skiftede skole og fik en masse venner, og jeg elsker, hvad jeg laver i dag. Livet indeholder jo både lys og mørke, og jeg tror, det handler om ikke at placere det ene på en piedestal og fornægte det andet. De afhænger af hinanden. Selvfølgelig er det ikke sjovt, når man befinder sig ved bumpene på vejen, men det er for helvede de bump, man bliver stærkere af.” ¥


Kom ud og bliv klogere på plastik sammen med os Vær med til at gøre en forskel for naturen sammen med WWF og Netto. Naturen er dejlig, men den er dejligst uden plastikaffald. Derfor inviterer WWF Verdensnaturfonden og Netto danske familier til at blive en del af en international videnskabelig indsats mod plastikaffald. Målet er at finde ud af, hvor meget plastik der er i naturen, hvor det kommer fra, og hvordan vi kan stoppe forureningen. Vi undersøger 10 strande i maj måned sammen med WWF’s plastikeksperter, men vi har også brug for din hjælp. Så kom ud og tjek naturen for plastikaffald i dit område. Tag gerne familien eller vennerne under armen – hvis vi alle gør en indsats, kan det gøre en kæmpe forskel for naturen. Start med at downloade et lommeforskerguide på netto.dk/plastiksmart.

Sammen gør vi Danmark Plastik-Smart Projekt Plastik-Smart er endnu et initiativ i WWF Verdensnaturfondens og Nettos fælles kamp for at blive klogere på plastik sammen. Vores mål er at mindske plastikken i danskernes dagligdag og i naturen. Læs mere på wwf.dk/plastiksmart

PROJEKT PLASTIK-SMART


Fantastiske tilbud

Hyggelig kro eller skønt hotel? Small Danish Hotels er mange forskellige kroer, hoteller, slotte og herregårde, der oser af charme, nærvær og varme. Fælles for dem alle er, at de lægger vægt på den personlige betjening og det godt værtskab

Benniksgaard Hotel

Miniferie til spotpris

Pris pr. p e dbl.-være rs. i lse fra

Du får: • 2 x overnatning

BENNIKSGAARD HOTEL

• 2 x morgenbuffet

Midt i den bakkede sønderjyske natur, med udsigt over Flensborg Fjord, og kun 5 km fra Gråsten, hvor den danske kongefamilie har sit sommerslot, ligger det hyggelige Benniksgaard Hotel, omgivet af landlig idyl og med en afslappet atmosfære. Benniksgaard var tidligere et almindeligt dansk landbrug, men i sommeren 2000 tog forandringerne fart. Sidenhen har alle bygninger gennemgået en fuldstændig renovering. Der er i dag værelser samlet i stuehuset og den gamle stald. Området byder på rige natur- og kulturoplevelser, ligesom en indkøbstur til Flensborg er oplagt.

Kompas Hotel

Aalborg

• 2 x 2-retters menu/buffet sammensat af køkkenchefen • 1 x vandsengsmassage

Priskode: L62a

Hotel Thinggaard

Kompas Hotel er Aalborgs nyeste og hyggeligste hotel med 110 værelser – lige ved den nye havnefront og tæt på det meste. Du har alle muligheder for at gå på opdagelse i Aalborgs hyggelige gågader – og i dette tilbud nyder du også godt af hotellets fremragende samarbejde med Brdr. Price, hvis hyggelige restaurant ligger mindre end et kvarters gåtur langs byens smukke havnepromenade, hvor man på turen bl.a. passerer Musikkens Hus, Utzon Museet og Aalborg Slot.

Ankomst alle ugens dage indtil 15.12.19.

Priskode: L105a Rabatkode: 2421

Hurup Thy

SPAR 20

%

Du får:

Rabatkode: 2421

990,-

599,-

• 1 x overnatning i standard dobbeltværelse • 1 x lækker morgenbuffet • 1 x eftermiddagskaffe eller 1 glas hvidvin i hotellets hyggelige lounge ved ankomst • 1 x velkomstdrink og 1 x 2-retters menu på Brdr. Prices Restaurant

%

Pris pr. p er dbl.-være s. i lse fra

SPAR 29

KOMPAS HOTEL

SPAR 55

Tillæg fredag og lørdag kr. 150,- pr. person pr. nat. Ankomst alle dage i hele 2019.

Pris pr. p er dbl.-være s. i lse fra

Spise med Price i Aalborg

999,-

%

Naturoplevelser og luksus HOTEL THINGGAARD Du får: Hotel Thinggaard tilbyder dig muligheden for at • 1 flaske vin på værelset ved kombinere luksus og afslapning med storslåede ankomst naturoplevelser. Her serveres delikate og helstøb• 2 x overnatning te gourmetoplevelser skabt af årstidens og lokal• 2 x morgenbuffet områdets bedste råvarer. Du får flot sammensatte • 2 x 2-retters middag menuer, der matcher de storslåede naturomgivelAnkomst søndag – torsdag ser med Nationalpark Thy og det brusende Vester- indtil 20.12.19 hav i baghaven. I Nationalpark Thy finder du det blide, det smukke, det voldsomme, det barske, Priskode: L8a det rolige, det kraftfulde og det helt særlige. Dine Rabatkode: 2421 sanser kan her få rigeligt med indtryk.

Bestil nu på tlf. 7080 6506 eller www.smalldanishhotels.dk/lime

Kan ikke bookes direkte på hotellerne/kroerne.

Ingen ekspeditions- og afbestillingsgebyr. Forbehold for udsolgte datoer og trykfejl. Begrænset antal værelser til rådighed. Alle priser er oplyst pr. pers. i delt dbl.værelse.

Flensborg Fjord


HJERTEVRIDENDE OG SMUKT SORGVÆRK Her er en bog, som efterlader dig både euforisk over, hvor enestående et værk du lige har læst, og som vil ændre dig for altid, gøre dig bevidst om dine værste mareridt om at miste dem, du elsker – og blytung i hjertet af den voldsomme smerte, der beskrives. ‘Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage – Carls bog’ er nemlig ét stort udbrud af sorg. Forfatter Naja Marie Aidts sorg over at miste sin 25-årige søn Carl, da han en sommerdag faldt ud ad et vindue fra fjerde sal. Det er en af de bøger, der aldrig rigtig slipper mig, og det er de bedste bøger, hvis du spørger mig. Det, der gør denne bog så eminent, er, at den ikke forcerer noget som helst. Det er bare en ærlig, men litterært overlegen fremstilling af, hvordan det føles at stå midt i fortvivlelsen. Midt i døden. Av, hjerte.

à ‘Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage – Carls bog’, Naja Marie Aidt, Gyldendal.

Rørende barnestemme

Jonathan Safran Foers fortælling bæres af den højt begavede dreng Oskar på ni år, der har mistet sin far i terrorangrebet på World Trade Center. Oskar, der kalder bedrøvelse for ‘tunge støvler’, beskriver sig selv som frankofil, tamburinspiller, møntsamler, amatørastronom, pacifist og opfinder. Du kommer til at holde så meget af ham, hans fabuleren om livet og hans vidunderlige sprog, at han vil mangle i dit liv bagefter.

à ‘Ekstremt højt & utrolig tæt på’, Jonathan Safran Foer, Tiderne Skifter.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Isabella, redaktør

FERIELÆSNING

Redaktionen anbe faler

FANTASTISKE ORD TIL DIN SOMMER Aaah, solen forlænger dagene nu, og det lugter lidt af sommer. Hvis du mangler inspiration til din ferielæsning, har LIMEs redaktion samlet vores yndlingsbøger her.

Mie, redaktør på lime.dk

KLASSIKER, DER VAR FORUD FOR SIN TID Denne mere end 200 år gamle klassiker skal man læse mindst én gang i livet. Elizabeth Bennet og hendes fire søstre er unge kvinder i starten af 1800-tallet. En tid, hvor både familien og samfundet har store forventninger til ægteskabet. En ung, single mand lejer sig ind på et nærliggende gods, og han bliver morens håb om et passende (læs: velhavende) parti til den ældste datter. Kærlighed er dog en kompliceret størrelse, som ikke bliver lettere af, at alle blander sig i søstrene Bennets romancer. Jeg læste ‘Stolthed og fordom’ for første gang i 9. klasse, og det er stadig en af mine yndlingsbøger. Der er så mange vigtige temaer i spil, og så er Elizabeth Bennet den perfekte blanding af sårbar, reflekteret og megasej! à ‘Stolthed og fordom’, Jane Austen, Lindhardt & Ringhof

Socialrealistisk debuthit

Forfatter Morten Pape giver et usminket indblik i sin opvækst i ghettoen Urbanplanen på Amager. Fortællingen sætter spot på de mange skelsættende nedslag (og nederlag), der har formet hans liv. Det er en rørende, barsk og ærlig fortælling om at vokse op på kanten af samfundet og stadig gøre sit yderste for at passe ind. Jeg slugte ‘Planen’ grådigt side for side! à ‘Planen’, Morten Pape, Politikens Forlag

L I ME .DK

25


FERIELÆSNING

“Jeg voksede op blandt bøger og fandt usynlige venner på sider, der var ved at smuldre og blive til støv, og hvis duft stadig hænger ved mine hænder.” ‘VINDENS SKYGGE’ AF CARLOS RUIZ ZAFÓN

Lea, journalist

FORELSKELSENS OG BEGÆRETS FORVIRRENDE VÆSEN Det er ikke første bog, jeg har læst, hvor den skrevne historie altså er bedre end filmen – også selv om Luca Guadagninos firedobbelte Oscar-nominerede filmatisering fra 2018 ER en meget smuk og meget rørende film. Men forfatteren André Acimans bog fra 2007 hæver sig niveauer over, i hvert fald for mig. Den er én lang skælvende, pulserende, levende, poetisk og sexet ode til den episke forelskelse og det begær, ja, den vilde besættelse, man kan have for et andet menneske. Hvis man altså er så heldig som den 17-årige Elio, der sammen med sine akademiske og kosmopolitiske forældre tilbringer en sommer i deres idylliske hus i Norditalien, hvor de får en logerende, den ældre studerende Oliver fra USA. De to unge mænd forelsker sig – på den vanvittigt vilde, altopslugende måde. Den får dit hjerte til at slå lidt hurtigere, det lover jeg! à ‘Call Me By Your Name’, André Aciman, Rosinante.

Kunsttyveri og meningen med livet ‘Stillidsen’ er en af de bøger, hvor jeg indimellem stadig mærker et niv af savn, når jeg tænker på hovedpersonen Theo. ‘Stillidsen’ er en rejse igennem det moderne Amerika; en klassisk coming of age-kæmperoman, hvor vi følger hovedpersonen Theo, der mister sin mor i et terrorangreb på et kunstmuseum og i virvaret stjæler et berømt maleri, ‘Stillidsen’, som bliver afgørende for, hvordan resten af hans liv udfolder sig. Bogen vandt Pulitzerprisen for fiktion i 2014 – forståeligt nok! à ‘Stillidsen’, Donna Tartt, Lindhardt og Ringhof.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Lone, artdirector

GRÆNSEN MELLEM SKÆBNE OG VALG Jeg lukkede denne bog med følelsen af at have fået en mindre mavepuster på den fede måde, og jeg havde lige dele svært ved 1: at trække vejret undervejs 2: overhovedet at lægge bogen fra mig. Bogen tager dig med tilbage til 1969, hvor fire søskende sniger sig til at møde en synsk kvinde, der har ry for at kunne forudsige menneskers dødsdag. Og selv om de stadig kun er børn, sendes de derfra med en profeti, der får store konsekvenser for måden, de vælger at leve deres liv på. Herefter får du bid for bid historierne om de fire søskendes opvækst og liv, der præges både af en jødisk baggrund, tabet af en far, der dør i en ung alder, og ikke mindst af spådommen. Som læser kan du glæde dig til tankevækkende temaer som familiebånd, aids i 80’erne, kærlighed og ikke mindst afgørende til- og fravalg – alt sammen flettet ind i en rørende og lidt skæv historie. Forfatteren var fem år om at skrive romanen, der straks blev en bestseller, da den udkom i USA sidste år. à ‘De udødelige’, Chloe Benjamin, Politikens Forlag.

26

LIME . DK

Hvor alt forsøges fortiet ihjel

Romanen her tager dig med på rejsen op gennem forfatterens ret så triste og kærlighedsløse opvækst i et rødt parcelhus i Helsinge. Som 20-årig flytter Christina Skov til København for at blive til Leonora, som læser litteraturvidenskab, og som til forældrenes rædsel forelsker sig i en kvindelig præst. Det er virkelig svært at regne forældrenes logik ud, og under læsningen måtte jeg minde mig selv om, at der bare er nogle ting her i livet, man ikke skal forstå. Sidste år vandt Leonora Christina Skov De Gyldne Laurbær for sin autofiktive roman ‘Den der lever stille’, som hun skrev efter at have mistet sin mor til kræft. à ‘Den der lever stille’, Leonora Christina Skov, Politikens Forlag.


DU HAR IKKE SET DET HELE

LÆS DEN NYE OUTLANDER, MENS DU VENTER PÅ NÆSTE SÆSON

I OUT

LA

ET PUST AF SNE OG ASKE 6. bind i den populære romanserie.

E R- S E RI E

2 - BI N DS T V Y

RK

ND

Æ



OUTLANDER-SERIEN FÅS NU OGSÅ I FLOT TE NYE PAPERBACKUDGAVER

N

Sus i skørterne, sex i græs og masser af etiske og moralske dilemmaer — FEMINA

N


Mord på hjernen (og iPhonen) Et af tidens mest populære underholdningsfænomener opruller ægte mordsager i podcasts, dokumentarer og bøger. Men er vi ikke lidt kyniske, siden vi elsker at svælge i andre menneskers død og ulykke? Nej, mener lektor i filosofi. Men husk din kritiske sans, når du ser, læser eller lytter til genren true crime. TEKST Elisabe th Hamerik Schwarz ILLUSTRATIONER Shu tterstock

E

n morgen efter pinsen i 1990 går en kok ned i en kælder i det indre København. Kort efter ringer hun dybt chokeret til politiet. På gulvet ligger en ung kvinde. Hun er død. Nogen har bundet en sort ledning om hendes hænder, og to karklude er tvunget ned i halsen på hende. Hun er blevet mishandlet, og på hendes højre underarm er der ridset et symbol ind. Til sidst er hun blevet overhældt med bonevoks. I hånden holder hun stadig sine nøgler. Måske du husker sagen om den ombejlede 19-årige gymnasieelev Stine Geisler, der kom i det københavnske café- og natteliv, hvor hun tilsyneladende skulle have haft flere elskere. Måske du endda husker detaljerne fra drabet. I så fald er det, fordi

28

LIME . DK

sagen er blevet beskrevet utallige gange i medierne, og den er dermed et godt eksempel på et af de fænomener, som optager os lige nu: true crime. Sagen er stadig ikke opklaret efter 29 år og bliver oprullet i en ny bog med titlen ‘En djævel i den lyse nat’. Mere end hver tredje bog, der sælges i Danmark, er en krimi, men også virkelige kriminalsager er for alvor blevet et hit med særligt podcasts og i dokumentarer. Trenden startede for alvor for fem år siden med den amerikanske podcast ‘Serial’, hvor en amerikansk journalist forsøgte at afdække, om teenageren Adnan Syed vitterlig havde dræbt sin ekskæreste, eller om han var blevet fængslet for et mord, han ikke havde begået. Siden kom

dokumentarfilm som ‘The Jinx’ på HBO om en rigmand, der muligvis var sluppet af sted med flere mord, og Netflix’ ‘Making a Murderer’ om det amerikanske retssystem samt podcasten ‘Someone Knows Something’, hvor der i hver sæson dykkes ned i et nyt mord ud fra præmissen om, at nogen må vide noget, mens for eksempel DR i Danmark har taget sagen om det brutale dobbeltmord på Peter Bangs Vej i 1948 op i en podcastserie. I alle eksempler dykkes der ned i enten sagen eller i morderens psykologi, men altid sat ind i et dokumentarisk underholdningsformat, så det minder om klassisk krimifiktion. Men true crime ikke er fiktion – det er virkelighed. Så er det overhovedet OK, at vi tydeligvis er så vilde med det? ➻


AGENDA

True crime tager voldsomme mord op, men hvorfor fascineres vi sådan – og er der grænser for, hvornår det er i orden at tage sagerne op?

L I ME .DK

29


“I gamle dage havde vi offentlige hængninger, og kører du på motorvej, vil du lægge mærke til, at hver gang der sker en ulykke, opstår der en kiggekø. Af natur er vi mennesker dybt fascineret af død og ulykke,” siger Jacob Busch, lektor i filosofi ved Aarhus Universitet: “True crime fascinerer os, fordi det fremmede og det onde er spændende, men samtidig får os til at værdsætte vores eget liv og tænke, ‘godt, det ikke er os.’ Så grundpræmisset er uskyldigt nok: Vi er ikke kyniske – vi ønsker at forstå, hvad der er sket, eller hvorfor en morder tænker, som han gør. Men ser man på eksempelvis motorvejsulykkerne, kan den nysgerrighed risikere at gå over i det uanstændige, som når folk filmer ulykken frem for at ringe efter hjælp. Og dermed er det en fin linje, der er mellem fascination og kynisme.”

Respekten for det døde menneske glemmes

Med true crime kan vi i vores trygge og forudsigelige hverdag – og på sikker afstand – dykke ned i en uforudsigelig, tabuiseret verden af ondskab. Men vi kan

også ende med at gyse, når vi finder ud af, at morderen bag det bestialske børnemord faktisk er en helt almindelig kvinde som os selv. Samtidig kan true crime vække vores uretfærdighedssans, hvor vi bliver overbevist om, at en morder er uskyldig på grund af nye beviser, der lægges frem. “En dokumentar er ikke spændende, hvis den kun er én lang, kronologisk gennemgang af fakta, så historierne bliver klippet, for at de bliver spændende, og dermed bliver de også vinklet. Derfor er det op til journalisten eller dokumentaristens egen etik, hvordan historien udformes. Derfor bliver det heller aldrig den fulde sandhed, så den kritiske sans er yderst vigtig, når du lytter til eller ser true crime-sager,” forklarer Jacob Busch: “En anden etisk problematik er, hvornår det ender i det grænseoverskridende. Vi kender til termen usømmelig omgang med lig i fysisk forstand – men hvad med når morddetaljerne beskrives i en rekonstruktion? Her sker det regelmæssigt, at respekten for det døde menneskets eftermæle glemmes, fordi alt for mange detaljer kommer med.”

Et af de vigtigste etiske kodekser er medmenneskelighed, og det får i Jacob Buschs øjne ikke nok opmærksomhed. For selv om en sag er flere årtier gammel, kan der sagtens sidde en pårørende derude og lytte, læse eller se med: “Hvad med de efterladte – eller værre endnu, dem, der eventuelt har overlevet morderen? Et godt eksempel er dækningen af Amagermanden. Her beskrev aviserne detaljeret voldtægterne, men flere af disse kvinder var i live, og hver gang sagen blev taget op, blevet der i detaljer rippet op i deres forfærdelige oplevelser.”

Det handler om intentionerne

Der er visse retningslinjer for, hvornår og hvordan man må dække mordsager. Hvis der for eksempel er navneforbud i sagen, skal dette respekteres, eller køres sagen for lukkede døre, hvilket er sjældent, må der ikke refereres. Og derfor er det ofte muligt at læse gruopvækkende deltaljer om mordsager i medierne. Men true crime er nu engang oftest underholdning. “Derfor kommer der endnu et etisk dilemma op: Er formålet at finde nye oplysninger, eller er det ren fascination? Det er ikke kun en overvejelse, afsenderen bør gøre sig, men en overvejelse, Amager er den bydel i landu bør gøre dig som forbruger det, hvor der fra 1992 til 2016 af true crime. For hvad nu, blev begået flest drab? 41 ud hvis det var din mor, mand af 1.338 drab skete her. eller dit barn, historien handlede om? Ville det være OK?” For det er ikke altid OK med de pårørende. I januar kom kortfilmen ‘Detainment’ med i Oscar-løbet. Den rekonstruerer forløbet om den grufulde James Bulger-sag fra 1993, hvor toårige James fra Kirkby i England blev kidnappet og tortureret til døde af to teenagedrenge. “Jeg kan ikke udtrykke, hvor meget jeg væmmes og frustreres over, at denne såkaldte film er blevet nomineret til en Oscar,” skrev moren til James på Twitter som reaktion.

Vidste du, a t ...

Pas på detaljerne

Selv om der er gået årtier, kan der stadig være pårørende, hvis sorg bliver rippet op igen. Det stiller store krav til formidlingen.

30

LIME . DK

I Danmark ligger podcasten ‘Mørkeland’, som kun har kørt i et år og er en selvstændig udgivelse, nummer to over de mest populære podcasts på iTunes, og det viser noget om vores fascination for true crime. I ‘Mørkeland’ diskuterer Kristine og Camilla to gamle drabssager for åben mikrofon hver uge. De går under deres fornavn, da de ønsker, at der skal være fokus på sagerne frem for dem, men samtidig


AGENDA

3 tips

Vi fascineres af det onde og grumme, fordi vores egne liv er lagt i faste rammer.

LYT, SE OG LÆS OM ÆGTE KRIMINALSAGER Bog

à ‘BULLSHIT’ De to forfattere Camilla Stockmann og Janus KøsterRasmussen fik i 2018 Cavlingprisen for bogen om banden ‘Bullshit’, der – som hævn på drabene på to af deres venner – startede den første rockerkrig i Danmark mod Hells Angels. Læs også bogen om Stine Geislermordet, ‘En djævel i den lyse nat’, der netop er udkommet.

Serie

à ‘MAKING A MURDERER’

inviterer de lytterne ind i noget, der kunne minde om en privat snak om mørkets ugerninger. “Idéen til ‘Mørkeland’ opstod, fordi vi selv manglede en podcast, der beskæftigede sig med danske sager. Der var masser af bøger, dokumentarer, artikler og gode podcasts med fokus på enkelte sager, men ikke et egentligt samtaleprogram med gamle kriminalsager som omdrejningspunkt. Så vi så et hul i podcastmarkedet – men vi havde ikke forventet, at den på et år ville blive så populær,” siger Kristine. ‘Mørkeland’-kvinderne leger ikke detektiver som journalisten Sarah Koenig, der i ‘Serial 1’ forsøger at finde nye beviser i Adnan Syedsagen. I stedet vælger de i hvert program hver især en sag, der fascinerer dem, og som den anden ikke ved, hvad er, og så fortæller de den kronologisk, så lytteren kan gætte med på, hvad der sker. Men de gør sig også mange etiske overvejelser, fortæller de. “Vi er meget bevidste om ikke at gå i for mange detaljer og har klare regler for, hvad vi må og ikke må, for det er følsomt stof. En af reglerne er, at sager skal være

minimum 10 år gamle og gerne mere end 25 år, og det er sjældent, at vi gør undtagelser,” siger Kristine: “Mange af vores lyttere spørger, om vi eksempelvis ikke vil tage Kim Wall-sagen op (journalisten, der blev dræbt på en ubåd for to år siden, red). Den sag var meget omtalt, og vi kunne derfor godt gøre det, men vi mener, at det er for tidligt.” Men sager ældes, og dermed bliver de interessante for ‘Mørkeland’. “Vi vil helst ikke censurere virkeligheden, så det er en afvejning fra gang til gang. Der kommer et tidspunkt, hvor vi tager sagen om Amagermanden op, men vi kommer ikke til at gå i detaljer om voldtægterne, fordi andre hensyn vejer tungere,” siger Kristine: “Det er vigtigt for os, at ‘Mørkeland’ er noget, folk aktivt vælger til. Dem, der ikke har lyst til at høre om de her sager, skal også have lov til at blive fri. Vi bruger derfor heller ikke navne eller billeder af ofre og gerningsmænd på sociale medier – vil man høre historierne, skal man selv trykke play.” Men selv om true crime til dels er

NU, HVIS DET VAR “ HDINVADMOR, MAND ELLER DIT BARN, HISTORIEN HANDLEDE OM? VILLE DET VÆRE OK?

Serien om den muligvis uskyldigt dømte Steven Avery tegner et problematisk billede af det amerikanske retssystem. På Netflix ligger de to første sæsoner, og en tredje kan være på vej. Er du ‘Serial’-fan, er også ‘The Case of Adnan Syed’ på HBO Nordic en anbefaling værd.

Podcast

à ‘DEATH IN ICE VALLEY’ Et uidentificeret lig. Hvem var hun? Og hvorfor er hun ikke meldt savnet? Lyt til BBC World Service og NRK’s podcast om et gammelt, uopklaret mord. ‘Dirty John’ kan også anbefales. Og har du endnu ikke hørt ‘S-Town’ og ‘Serial 1’, så start der.

underholdning, mener Kristine, at genren har sin berettigelse. Det handler om, hvordan man formidler det: “Sagerne er vigtige at tale om, fordi de gør os klogere på vores fælles kriminalhistorie, indretningen af vores retssystem og årsagerne til, at et menneske kan finde på at begå den ultimative forbrydelse. At det er underholdning, udelukker ikke, at man samtidig kan behandle historierne med alvor, respekt og empati.” ¥

LI ME .DK

31


MED NATURLIGE ENZYMER OG PROTEINER

*Refererer til bakteriearter, der har relation til tandkødssundhed, som ændredes signifikant efter 14 ugers klinisk studie med 102 forsøgspersoner. Zendium Classic, Fresh + White, Emalje Protect og Biogum er svanemærket.

S

N VA

EM ÆRK

E

T

STYRK DINE GODE BAKTERIER* BESKYT DIN MUND NATURLIGT


Puls

Sundhedsjournalist Stine Troense skruer ned for saltet – og kridter løbeskoene med sin mindste.

SUNDHED | VIDENSK AB | KOST

Blen d dig su n d e re

at blende ingredienser til en ‘simple’ juice. Den kraftfulde motor på 2.400 watt, der roterer med 300 kilometer i timen, kan efter sigende hurtigt klare de opgaver, man kan forvente af en kraftig blender med fem hastighedsindstillinger. Den kan for eksempel tilberede varm suppe og knuse is – og så skulle knive og kande, der kan rumme to liter, være nemme at gøre rene med vand, sæbe og et særligt program. Sage The Q, 2.999 kr. i Kunst og Køkkentøj

i

KOST For en blender som denne er det ingen sag

witt.zone/sage/forhandlere

EVENT I maj kan hele familien prøve kræfter med løb i vores skønne hovedstad. 19. maj lyder startskuddet for det klassiske maraton med rute gennem indre København og brokvartererne. Teen Run, som foregår samme dag, er for løbeglade teenagere, og start og mål deles med det ‘store’ maraton. Dagen inden kan de mindste deltage i et minimaraton på Østerbro Stadion og blive underholdt af kendte ansigter fra Ramasjang. Sparta Atletik og Motion står bag de tre events. à 18. MAJ: Telenor Mini Marathon, 1 eller 2 km. à 19. MAJ: Telenor Teen Run for de 13-19-årige, 1 km. Maks. 200 deltagere. à 19. MAJ: Telenor Copenhagen Marathon, 42 km. sparta.dk

∞ Stilfuld på land og vand

Hunkemöllers nye badetøjskollektion rummer forskellige stilfulde og sporty badedragter og bikinier. Bikinitoppene er med ekstra støtte og bredere stropper, så de er rare at have på – uanset størrelse og aktivitetsniveau. Str. XS til XXL. Fra A- til G-skål. Fra 160 til 650 kr., hunkemoller.dk

ud af 10 danskere spiser for meget salt. Det er især mænd, der med fordel kan skrue ned for saltforbruget. De spiser i gennemsnit 9 til 11 gram (cirka to skefulde) salt om dagen. Anbefalingen lyder på fem til seks gram. Kvinder holder typisk det daglige saltindtag på syv til otte gram. KILDE altomkost.dk

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

LØB FOR STORE, SMÅ OG TEENAGERE

9

B r ø n d kar s ej u ice med melo n Forår rimer på en læskende og sund juice, der er nem at trylle frem, når tørsten melder sig. 2 PORTIONER

Det skal du bruge: á ¼ honningmelon eller anden melon, ca. 200 g skrællet vægt á 1 lille pære, ca. 110 g udkernet vægt á 1 bakke brøndkarse á 3 dl usødet ufiltreret æblemost, kokosvand eller vand (eller en blanding) á 2 store håndfulde isterninger

Sådan gør du: Skræl melonen, og fjern kernerne. Skyl og udkern pæren. Blend ingredienserne, til du har en cremet juice. Justér mængden af æblemost, i forhold til hvor tynd du ønsker juicen

‘Korsblomstrede grøntsager’ af Anna Iben Hollensberg, Charlotte Gylling Mortensen og Sandra Pugliese, 200 kr., Muusmann Forlag

L I ME .DK

33


Alle vores behandlinger er smertefrie

SMERTER ELLER KREDSLØBSPROBLEMER?

-Så kan vi hjælpe dig i vores klinikker i Odense og Helsingør

Laserbehandling fremmer naturlig opheling af væv, både ved akutte og kroniske problemer. Langt de fleste med akutte smerter oplever effekt ved en eller få behandlinger. Ved kroniske smerter skal der ofte en mindre serie til, som vi fagligt vurderer ud fra din personlige situation.

Laserbehandling halverer ophelingstiden og reducerer hævelse og smerter ved akutte skader. Vi er sygeplejersker med mange års erfaring, og vi anvender terapeutisk laserudstyr og elektromagnetiske Actera-behandlinger m.m. Actera- behandlinger er kredsløbsstimulerende.

Behandllingen dæmper inflammation i både kroniske og akutte tilfælde og medvirker til hurtig sårheling.

FORÅRSTILBUD

Gælder ved tidsbestilling senest 31/5-2019

-10%

Første konsultation 1x behandling med Gigalaser 1x kropsscanning

på behandlingsserier *

Normalpris kr. 695,-

* Behandlingsserierne skal være købt ved første konsultation og være afsluttet senest 31/12-2019.

kr. 395,-

Vi arbejder ligeledes med kredsløbsmålinger, kropsanalyse, kost og ernæring. Din kost kan være som medicin, og dit kredsløb er vigtigt for dit helbred. * Du er velkommen til at kontakte os for yderligere information. Ring og bestil tid. Første konsultation varer ca. 1 time. Vi glæder os til at se dig.

MIDT SYGEPLEJEKLINIK

NORD SYGEPLEJEKLINIK

Odensevej 98 B, 5260 Odense S

Ole Rømers vej 11, 3000 Helsingør

Tlf. 61 41 51 08 actera.midt@gmail.com

Tlf. 29 80 29 53 actera.nord@gmail.com


DIT SUNDE LIV

SPIS DIT SKRALD GRØNTSAGSSTOKKE OG BLADE

2

GRØNTSAGSTOPPEN Den grønne top på grøntsager som for eksempel gulerødder, rødbeder, radiser, fennikel og bladselleri indeholder masser af vitaminer og smag. Du kan for eksempel bruge toppene i supper, saucer eller i frikadellefarsen. Eller som grønt drys i stedet for purløg og persille på smørrebrød eller i salatskålen. Toppene kan også snittes fint og bruges – eventuelt sammen med forskellige friske krydderurter – i dips og dressinger eller i hjemmelavet pesto eller krydderurtesmør.

GRØNTSAGSSKRÆLLER

TEKST Pernille Lewinsky Kofoed FOTO Shu tterstock

Se også, hvordan du gendyrker dine grøntsager, på

1

De hårde og til tider barkede stokke og grove blade på for eksempel broccoli, blomkål og andre kålsorter er fyldt med smag, vitaminer og sunde fibre. Tilsæt for eksempel finthakkede porretoppe, broccolistokke og blomkålsblade til en klar suppe, eller kog det hele sammen med krydderier og fløde, og blend grøntsagerne til en lækker, cremet suppe eller pastasovs. Stokkene kan også koges og blendes til lækker grøntsagsmos eller laves til pesto tilsat hvidløg og friske krydderurter.

Spis dig sund og mæt i stok, skrog og skræl. Meget af det, vi kalder skrald – også gammelt brød – kan nemlig sagtens spises. Det er ovenikøbet sundt! Få otte tips til, hvordan du forvandler skrald til sund mad.

LIME.DK

3

Du har sikkert hørt, at vitaminerne sidder i skrællen, og på blandt andet kartofler er skrællen en god kilde til blandt andet C- og B-vitaminer, calcium og kostfibre. Skrub skrællen grundigt, og lav lækre sprøde chips af skrællerne fra både kartofler, rodfrugter og gulerødder. Det sundere alternativ til almindelige kartoffelchips smager supergodt som snacks, tilbehør til kød- og fiskeretter eller som sprødt drys på suppen eller salaten.

715.000 TON

Så meget mad, som kunne være blevet spist, smider vi ud i Danmark – hvert år. Og det er primært grøntsager, kødprodukter og brød, der fylder mest i affaldsspanden. Faktisk sker det største madspild i de private husholdninger, hvor cirka 20 procent af de madvarer, vi køber, ender i skraldespanden. ➻ L I ME .DK

35


4

Både æbler og pærer er sunde, velsmagende og fyldt med energi i form af store mængder antioxidanter, vitaminer, mineraler og fibre, der holder tarmsystemet sundt. Vi skræller ofte frugten eller smider kernehuset ud, når vi har spist æblet eller pæren, men faktisk kan hele frugten sagtens trylles om til lækker og velsmagende mad. For eksempel kan du nemt og hurtigt lave hjemmelavet eddike, most eller chutney af både skrog og skræller.

APPELSIN- OG CITRONSKRÆLLER

5

Skaller fra appelsin, citron eller andre citrusfrugter har et stort indhold af æteriske olier, og den svampede inderskal indeholder pektin – et sukkerstof, der har god fibereffekt. Desuden er de rige på vigtige vitaminer, herunder C-vitamin, samt calcium og antioxidanter. Skallerne kan du blandt andet sylte og bruge i desserter, kager eller boller. Er du typen, der laver hjemmelavet marmelade, kan du også anvende skallerne her. Eller prøv at booste smagen og vitaminindholdet i din smoothie ved at tilsætte lidt appelsin- eller citronskal. Husk dog at bruge økologiske citrusfrugter, så du undgår rester af sprøjtemidler.

BRØDRESTER

7

Tørt franskbrød eller rugbrødsender havner oftest i skraldespanden, men der er masser af muligheder for at anvende brødresterne. Rugbrød og andet groft brød er rigt på sunde fibre og fuldkorn, der giver god mæthed og fremmer fordøjelsen. Samtidig indeholder det en lang række vitaminer og mineraler, herunder B-vitamin, kalium og fosfor. Brug for eksempel rugbrødsresterne blandet med ristede mandler, havregryn og honning som morgendrys på yoghurt eller skyr, til rugbrødschips eller øllebrød. Hvidt brød kan anvendes som bruschetta med pesto, til at panere i og som croutoner i salater og suppe. Både rugbrød og hvidt brød kan også opblødes og bruges som fyld i det næste brød, du bager.

36

LIME . DK

////////////////////////////////////////////////////////////////////////

FRUGTSKROG

LØGSKALLER

6

Rødløg, zittauerløg (almindelige løg), salatløg, perleløg eller hvidløg. Der findes rigtig mange typer løg, og normalt anvender man kun de inderste bløde lag og smider de yderste, tørre skaller væk. Men der gemmer sig masser af antioxidanter, fibre og andre sunde stoffer i det yderste lag, så jo flere lag, du skræller af, jo mere sundhed fjerner du faktisk fra løget. Både de tørre skaller og endestykkerne fra løget kan bruges til blandt andet supper og saucer. Og hvis du rister de tørre skaller fra løg eller hvidløg i ovnen og overhælder dem med en god olivenolie, får du en lækker og sund løgolie. Skallerne kan også overhældes med kogende vand og sødes med lidt honning til en varmende løg-te.

GRØNTSAGSPULPEN

8

Når frugt og grøntsager presses til juice, ender skaller, skræller og frugtkød som regel i skraldespanden. Men pulpen fra juiceren kan faktisk give masser af smag og ekstra vitaminer til mange ting. Laver du for eksempel en tyk, cremet suppe, kan du blende pulpen med. Pulpen kan også blandes i kødsauce, lasagne, i farsen til frikadeller, kødboller eller laves til grønne deller tilsat kikærter, linser eller quinoafrø. Hjemmebagt rugbrød får ekstra fugt, hvis du blander resterne fra juiceren i dejen, ligesom du kan komme grøntsagspulp i dejen, hvis du laver hjemmelavet knækbrød, muffins, pandekager eller pizzasnegle. ¥

KILDER Miljøstyrelsen, rapporten ‘Food Waste Prevention in Denmark – Identification of Hotspots and Potentials with Life Cycle Assessment’ – Tal fra 2017, bogen ‘Skræl er ikke skrald’ af Michael Folman Jensen, Fødevarestyrelsen

Æbleskroget udgør mindst 5-10 procent af et æble. Det betyder, at vi kan reducere madspildet med minimum 5-10 millioner kilo om året, bare på æbler.

/////////////////

DIT SUNDE LIV


New!

Good Food. Great Taste. We make our Just jars and pouches using only the best organic ingredients to keep all the taste, colour and texture. Lots of choice for babies to explore, from single fruits to exciting combinations of fruits, veggies and grains. Find out more at www.organixfood.dk


Annoncer

FÅ DEN SKØNNESTE SOMMERKULØR

Hvis du som mange andre kvinder synes, at det er irriterende at være lidt bleg efter en lang vinter, er der hjælp at hente. Med Vita Liberata pHenomenal Glow Booster kan du snyde dig til en flot, glødende kulør på blot 20 minutter. Glow Booster er selvbruner og ansigtsmaske i én, som ikke bare fugter ansigtet, men også décolleté. Den er dybt nærende og gør dine porer betydeligt mindre, huden stærkere og genopretter dit naturlige fugtniveau. Den er spækket med økologiske ingredienser og skal blot anvendes en gang ugentligt. Vita Liberata pHenomenal Glow Booster, vejledende pris 280 kr. for 100 ml. For mere information besøg vitaliberata.dk eller på tlf. 7589 2880.

SUMMER IS COMING

NYT INNOVATIVT PRODUKT TIL URINVEJSBESVÆR

Urinvejsbesvær er et ret almindelig problem hos mange kvinder, men der er heldigvis flere ting man kan gøre for at afhjælpe generne. Femistina, er et nyt innovativt kosttilskud mod urinvejsbesvær, der netop er lanceret i Danmark. Femistina indeholder den patenterede kombination af birkeekstrakt, der bidrager til sunde urinveje, melbærris der støtter blærens normale funktion samt berberin og D-Mannose. Femistina har en trippel funktion, der øger udskillelsen af bakterier via urinen, hindrer at bakterier sætter sig fast på slimhinden og ikke gemmer sig i cellerne. Femistina kan også anvendes sammen med antibiotika. I Femistina Plus er der også tilsat forskolin. Femistina (10 dages behandling) fra 145 kr. Forhandles på femistinashop.dk, udvalgte apoteker og helsekostbutikker og webshops.

Bliv klar til skønne sommermåneder med pleje af kroppen – både inde- og udefra.

CREMEN, DER KAN DET HELE

Mange kvinder har forskellige cremer til ansigt, hænder, fødder og resten af kroppen, hvilket kan virke uoverskueligt. Men Mellisas Alt-i-Én Citronmelissecreme gør det nemt for dig, fordi du får alt godt til kroppen i blot én creme. Den er perfekt til alle hudtyper, eftersom den er uden parfume, parabener og syntetiske farvestoffer. Citronmelisse styrker hudens immunforsvar og virker antiinflammatorisk, hvorfor den er god til sart og irriteret hud. Cremen har også de gode antioxidanter fra hvid te, marietidsel, lakrids og algen grøn kaviar og selvfølgelig power-ingrediensen ceramider, som er med til at opretholde en sund og stærk hudbarriere. Mellisa Alt-i-Én Citronmelissecreme, 150 ml, 179 kr. mellisa.dk


Annoncer

VINK FARVEL TIL TØRRE HÆLE

Sprukne eller tørre hæle er hverken flotte eller særlig behagelige at røre ved, og det kan være et stort problem, især i sommersæsonen. Cosborg HælCreme har en to-i-eneffekt, som ikke bare hjælper på at genskabe hudens naturlige helingsproces, så du kan få bløde, smidige og sunde hæle, men som også tilfører huden næring og fugtighed. Cosborg HælCreme indeholder Urea i en særlig form samt Allantoin, der afhjælper smertefulde hælrevner og sprukne og tørre hæle. Cosborg HælCreme, vejledende pris 129 kr. for 50 ml. Vejledende pris 219 kr. for 100 ml. Forhandles på apoteket samt i helsekostforretninger. Læs mere på cosborg.com

FÅ BABYBLØDE FØDDER

Sommertid er sandaltid, men det kan godt være lidt grænseoverskridende at sætte vinterfødderne ud i det fri. Prøv Baby Foot – Foot Peel, hvor du bare skal tage et par sokker på, og så er det farvel til tør hud og goddag til lækre fødder. Med frugtsyre og planteekstrakter fjerner de skånsomt døde og tørre hudceller. Du skal bare sidde med sokkerne på i en time, og efter en uges tid vil de døde hudceller falde af. Bagefter kan du forkæle dine fødder med en fugtgivende fodmaske, Baby Foot – Foot Mask, så det flotte resultat holder. På kun 10-15 minutter vil dine fødder føles så bløde som babyhud. Baby Foot – Foot Peel, 189 kr. og Baby Foot – Foot Mask, 119 kr. For nærmeste forhandler: Tlf. 7589 2880


Stol på eksperten Dr.Beckmann Colour & Dirt Collector med Microfiber • Effektive farve opsamlings klude der bevarer tøjets friske farver • Kluden opsamler og indkapsler overskudsfarve og forhindrer misfarvninger • Mindre sortering: Vask multifarvede tekstiler uden bekymringer

Dr.Beckmann Vaskemaskinerens med Aktivt Kul • Fjerner kalk, snavs og sæberester fra tromlen, rør og varmeelementer • Beskytter og vedligeholder gummi og metaldele • Forebygger funktionelle defekter • Forlænger vaskemaskinens levetid

Dr.Beckmann Super hvid • Langvarigt og skinnende hvidt • Fjerner grålige og gullige nuancer • Maksimal hvidningseffekt gennem en ULTIMATIV HVID formel • Allerede med virkning fra 20° C • Praktiske doserings poser til at tilføje til vasketøjet

DR.BECKMANNS LØFTE: Vores produkter repræsenterer en vedholdende lidenskab for at levere effektive kvalitets løsninger til specialvask og husholdningsrengøring. Vores produkter er resultatet af omfattende forskning – for fremragende effektivitet, som du kan stole på.


Stil

En højtaljet bikini og en blondekjole står øverst på stylist Mia Dybkildes ønskeliste i maj.

N Y H E D E R | C AT WA L K | S H O P P I N G

Fra cat walk t i l k l æd es kab

Notes by Nord, 1.799 kr.

SHOPPING Blonder er en klassiker og vender tilbage sæson efter sæson. Denne gang skal du investere i en lys farve, så de ellers romantiske blonder kan få et blidere udtryk og skabe et flot sommerlook.

Modström, 550 kr.

Asos, 370 kr.

Pieces, 229 kr.

Nümph, 400 kr.

2 BUDGETTER

Højtaljet bikini

Sommeren nærmer sig, og det betyder snart badetid. Vælg din nye bikini i et højtaljet snit og en kraftig farve, da det vil slanke kroppen og fjerne fokus fra den forårsblege hud.

Budget ENVII, 200 KR. (OVERDEL) 200 KR. (UNDERDEL)

Luksus HANNE BLOCH, 1.700 KR.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Valentino

Birgitte Herskind, 1.399 kr.

Læserservice asos.com birgitteherskind.com envii.dk hanne-bloch.com modstroem.dk moshimoshimind.dk notesdunord.com numph.dk pieces.dk

TIL ET GODT FORMÅL à Lotte Mørch og

Moshi Moshi Mind er i år blevet en del af Røde Kors Klub 10’s udvalgte medlemmer, der arbejder kreativt for at indsamle penge til Røde Kors. Lotte Mørch har sammen med Rikke Rasmussen og Stine Skjoldborg fra Moshi Moshi Mind kreeret en badekåbe, der er perfekt til både en badetur eller hygge derhjemme. Badekåben vil blive solgt i Moshi Moshi Minds egne butikker og webshop samt hos udvalgte forhandlere fra denne måned. Badekåben ligger til 850 kroner, hvoraf 250 kroner af salget går til Røde Kors-projektet. Se mere på

moshimoshimind.dk

LI ME .DK

41


Skøn

LIMEs skønhedsekspert, Cathrine Park, går sommeren i møde med produkter, der forskønner og aldrig skuffer.

NYHEDER | TRICKS | GUIDE

∞ Lakker med god kemi

Der er mange gode grunde til at vælge forårslakkerne fra Nilens Jord – farverne passer perfekt til tidens trends og din kommende sommerkulør. Men lakkerne er også cremede i konsistensen, lette at påføre med den brede pensel, og så er de naturligvis helt fri for formaldehyd, toluen, parabener og parfume. Nilens Jord Neglelak, fås i otte nye forårsfarver, 100 kr. ( 4495 8000

‘T h e O l e G l ow ’ på t u be

à Du kan ikke tænke på Ole Henriksen uden at

tænke på hud med en fantastisk udstråling. Sidstnævnte kan du købe dig til, og flot hud kommer for eksempel på tube i form af den her Banana Bright ansigtsprimer, som du bruger under din makeup, i din foundation, som highlighter eller bare alene for en sund og dugfrisk glød. Primeren tackler desuden synlige alderstegn med C-vitamin og E-vitamin. Jo, Ole tænker skam på det hele. Ole Henriksen Banana Bright Face Primer, 385 kr. ( 4499 9099

Psst!

Banana Bright Face Primer har ikke set skyggen af banan, men den har fået navnet takket være sin blide banangule farve, der virker farvekorrigerende på hudtonen.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Olaplex No. 6, 100 ml, 229 kr. Fås hos førende frisørsaloner og på nicehair.dk

à

Elizabeth Arden White Tea Vanilla Orchid EdT, 100 ml, 400 kr. ( 4499 9099

Guide

GENOPBYG SOMMERHÅRET

Har du halvlangt eller langt hår, er en ugentlig hårkur godt givet ud. Især når vi går ind i sommermånederne, hvor sol, vind og vand slider ekstra på lokkerne. Som alternativ til den traditionelle kur, du skyller ud efter 10-15 minutter, kan du også sætte ind med et leave-in-produkt som for eksempel den her nyhed fra den prisvindende bloggerfavorit Olaplex. No. 6 er en koncentreret leave-in-stylingcreme, som genopbygger, fugter og forkorter føntørringstiden, samtidig med at håret efterlades blankt og lækkert. Sådan bruger du produktet:

ARDEN SKRUER OP FOR VARMEN

Sommeren banker på, men derfor kan du jo godt nyde en duft, der tager dig helt ned i gear, og som omslutter dig med en følelse af velvære og varme. Sådan en duft er ‘Vanilla Orchid’ – Elizabeth Ardens nye blomsterduft i White Teaserien, og en duft, som forkæler sanserne med noter af hvid te, dugfrisk jasmin og vaniljeorkidé.

42

LIME . DK

1. Påfør en sparsom mængde på håndklædetørt hår eller tørt hår. 2. Fokusér på dine længder og spidser. 3. Frisér håret igennem, og sæt det, som du ønsker.

Vidste du, a t ...

Olaplex er et unikt og patenteret molekyle, som sammenlænker hårets svovlbindinger?


Flotte og friske ben Cosborg Pretty Legs creme er den naturlige løsning til pleje af hudbristninger og misfarvninger, så huden på benene fremstår flottere og mere ensartet. Samtidig fjernes træthed og tyngdefornemmelse i underbenene, som mange kender til, når man står og går meget. De naturlige aktive ingredienser, som ekstrakt af hestekastanje, troldnød og kæmpenatlysolie, virker opstrammende og modvirker og plejer hudspændinger og misfarvninger. Tillige virker planteekstrakterne sammentrækkende og genopbyggende, så huden ikke så let giver efter og danner mørke pletter.

Cremen påføres de aktuelle hudområder i et tyndt lag 1-2 gange dagligt.

✔ Reducerer fine åreudtræk på benene ✔ Medvirker til genopbyggelse af huden ✔ Modvirker hudbristninger og misfarvninger ✔ Fjerner træthed og tyngdefornemmelse i underbenene

Se nærmeste forhandler på cosborg.dk eller kundeservice tlf 70220616. Udviklet og produceret i Danmark. Læs mere på cosborg.dk


BRUNCH BEDRE END

FROKOST OG MORGENMAD! Forkæl familie og venner med en masse farverige og appetitvækkende retter, du kan servere i små skåle – til den lette brunchsult.

Tip!

Hummussen kan holde sig i køleskabet i fem dage i tætsluttende glas. Brug den til børnenes madpakker eller som dip til grøntsagsstænger.

44

LIME . DK


MÅLTID

Endnu mere brunch Agnete og Poul Wulff har samlet de bedste opskrifter fra deres brunchrestauranter Wulff & Konstali, hvor alle retter bliver serveret i små skåle efter filosofien ‘lidt, men godt’. 134 sider, 170 kr., Politikens Forlag.

Cashew hokkaido-hummus 6-8 portioner

Det skal du bruge: á 60 g cashewnødder á 300 g hokkaidogræskar á 25 ml ekstra jomfruolivenolie á Groft salt á Peber á 1 dåse kikærter á 2-3 spsk. citronsaft á 1 spsk. hel spidskommen á 10 kviste frisk koriander Det skal du gøre: Tænd ovnen på 175

°C. Rist cashewnødderne lysebrune på en pande. Tag fire-fem stykker fra til pynt, og læg resten i blød. Halvér græskarret, og fjern kernerne. Skær det i cirka 2 cm tykke både, og fordel dem på en bageplade med bagepapir. Hæld olivenolie, salt og peber over græskarbådene, og vend det hele sammen. Bag græskarbådene i ovnen i cirka 25 minutter, eller til de

er møre. Tag dem ud af ovnen, og lad dem køle af. Hæld vandet fra cashewnødder og kikærter, og blend dem. Tilsæt derefter de kolde stykker græskar enkeltvis, og blend igen. Smag til med citronsaft, salt og peber. Stød spidskommen i en morter, og rør det i hummussen. Pynt med hakkede cashewnødder og hele korianderblade.

Rød smoothie 2 små glas

Det skal du bruge: á 100 ml mandeldrik á 1/4 banan á 100 g jordbær á 1 tsk. honning

Kom alle ingredienserne til en smoothie op i blenderen, og blend det hele godt. Servér med det samme.

LI ME .DK

45


NATURLIGHED

Alle urter og grøntsager, som anvendes af Knorr, dyrkes under solen og høstes, når de er allerbedst. Herefter anvender vi naturlige og skånsomme tørringsmetoder, der udelader vandet, så kun den gode smag er tilbage. Et tørt produkt behøver ikke konserveringsmidler eller andre tilsætningsstoffer, da selve tørringen og udledningen af vandet sikrer, at råvarerne kan konserveres naturligt.

TRANSPORT

MADSPILD

Godt 1/3 af al mad i verden ender i skraldespanden. Det er en skam. Tørre fødevarer betyder minimal madspild. I Knorr anvender vi fx toppen af guleroden, stilken på tomaten og skrællen på løget til at gøde vores marker. Ude i hjemmene går disse dele af de friske råvarer ofte til spilde og bliver til affald.

Fødevarer, der tørres inden de transporteres, udleder langt mindre CO2, da et tørt produkt fylder mindre i transport og kræver mindre emballage. Eksempelvis bliver 20 kg friske tomater til 1 kg tørrede – blot fordi vandet er væk.

HOLDBARHED

Tørre fødevarer har lang holdbarhed og kræver hverken energiforbrugende kølere under transporten, i supermarkedet eller i hjemmet. Det betyder at ressourceforbruget ved tørre fødevarer er langt lavere end ellers.

GØR EN FORSKEL - BID FOR BID SE MERE PÅ KNORR.DK


MÅLTID

Skyr med æble-kanel-mos og honningristede speltflager 6-8 portioner

Det skal du bruge: á Honningristede speltflager á 125 g honning á 30 g usaltet smør á 300 g speltflager á 1 knsp. salt Skyr med æblekanel-mos: á 3-4 æbler á 100 g sukker á 1 dl vand á 1 spsk. kanel á 8 dl skyr á Skovsyreblade til pynt Det skal du gøre: Honningristede speltflager: Tænd ovnen på 120 °C. Kom honning og smør i en gryde, og smelt det ved medium varme. Tilsæt speltflager og salt, og vend det hele rundt. Sluk for

varmen. Bred massen ud i et tyndt lag på en bageplade med bagepapir, og rist speltflagerne tørre i ovnen i cirka 20 minutter. Vend dem undervejs. Æble-kanel-mos: Skræl æblerne, befri dem for kernehuset, og skær dem i tern. Bland halvdelen af sukkeret sammen med æbletern og vand, og lad det koge op. Tilsæt kanel og resten af sukkeret, når det koger, og skru ned. Lad det koge, til æblerne er al dente, og køl så æble-kanel-mosen helt ned til køleskabstemperatur. Kom skyr i små portionsskåle, og kom æble-kanelmos og honningristede speltflager på toppen. Pynt med et skovsyreblad.

➻ L I ME .DK

47


MÅLTID

Hashbrowns med courgette og quinoamel 8-10 stk.

Det skal du bruge: á 3 bagekartofler á 1 mellemstor courgette á 1 forårsløg á 4 stilke basilikum á 1/2 dl quinoamel (andre meltyper kan også bruges) á 1/2 spsk. salt á 1 dl olivenolie Sådan gør du: Skræl kartoflerne, og riv dem fint på et rivejern eller i en foodprocessor. Riv derefter courgetten groft. Courgettestrimlerne skal være cirka dobbelt så brede som kartoffelstrimlerne. Bland kartoffel og courgette, og klem noget af væsken ud

48

LIME . DK

af blandingen (melet opsuger resten). Hak forårsløg og basilikum fint, og kom dem i blandingen sammen med quinoamel og salt. Rør det hele godt sammen. Sæt en pande over ved medium varme, og hæld olivenolie på panden. Form dine hashbrowns, så de er på størrelse med mellemstore frikadeller. Tryk dem lidt flade, og steg dem i 5-6 minutter på hver side, når olien er blevet varm. Tag dem af panden, når de er gyldne og sprøde, og lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle. Hold dem lune i ovnen ved lav varme, til de skal serveres.


SKÅL FOR LØGISMOSES NYE VINSERIE! Løgismoses sommelier har sammen med franske vinproducenter skabt en unik vinserie med autentisk fransk smag. Selvom vinen er fransk, er etiketten dansk, så det er nemt at se, hvad vinen smager af og passer til.

Løgismose Rød No 1 Rød No. 1 er lavet på druerne Merlot og Syrah og har en dyb smag af mørke kirsebær, blåbær, peber og rosmarin. Nyd den til kraftige retter med okse, lam eller gris samt til faste oste. Den er også glimrende til grillmad.

Løgismose Hvid No 1 Hvid No. 1 er lavet på Chardonnay-druen. Smagen rummer gule blommer, æbler og citrus samt toner af vanilje og ristede nødder fra egetræ. Vinen passer til fyldige retter med fisk, ovnstegt kylling samt brie og camembert.

Løgismose Rosé No 1 Rosé No. 1 er lavet på druerne Grenache og Cinsault og har en liflig let krydret smag af jordbær, hindbær, citrus og urter. Den er glimrende uden mad, men egner sig også til lette retter med grøntsager, særligt tomater, fisk, skaldyr eller fjerkræ.

Find opskrifter, der passer til vinene og lær hvordan du smager på vin på netto.dk og løgismose.dk

LØGISMOSE KUN I


MÅLTID

Citronkager med birkes og marcipan 8-10 stk.

Det skal du bruge: Citronkager: á 100 g marcipan á 100 g sukker á 10 g blå birkes á 100 g blødt smør á 2 æg á Fintrevet skal af 1 usprøjtet citron á 50 g mel Topping: á 150 g cream cheese á 50 g flormelis á Saft og skal af 1 lille usprøjtet citron á Revet citronskal og birkes til pynt Sådan gør du: Citronkager: Tænd ovnen på 180 °C varmluft. Riv marcipanen groft på et rivejern, og pisk marcipan, sukker og birkes godt sammen i en skål. Tilsæt derefter det bløde smør, mens du stadig pisker. Pisk æggene i ét ad gangen, og vend derefter

50

LIME . DK

citronskal og mel i med en dejskraber. Beklæd en form på cirka 15 x 20 cm med bagepapir, og hæld dejen i formen. Bag kagen i cirka 25 minutter Tjek med en strikkepind, om den er færdigbagt. Når der ikke er dej på strikkepinden, er den færdig. Vent ikke for længe; den må endelig ikke blive for tør. Køl kagen af, og vend den derefter ud af formen. Topping: Rør topping sammen af cream cheese, flormelis, citronsaft og -skal, og fordel den ud over kagen. Stik kagen ud med en rund udstikker med en diameter på 5 cm, eller skær den i mundrette hapser, så den er nem at tage fra buffetbordet. Hvis du vælger den runde form, bliver der lidt mellemstykker at smage på inden servering af kagen. Pynt med birkes og revet citronskal. ¥

Tip!

Hvis du vil have lidt ekstra pynt på kagerne, er hakkede pistacienødder et godt bud.


SINGLE ORIGINS EKSKLUSIVE ALUMINIUMSK APSLER


ALTID ET GODT REJSETILBUD

Djursland, Ebeltoft

Oplev Ebeltoft og Mols Bjerge

Feriebyen Ebeltoft Ebeltoft Park Hotel • • • • •

SPAR OP TIL

519,-

799,3 dage fra.

2 overnatninger 2 x morgenbuffet 2 x 2-retters menu/buffet Gratis parkering Gratis internet

Lüneburger Heide, Lüneburg

Wellness tæt på Lüneburg

Inkl. 2 timers bowling Hotel Reinstorf • • • • •

SPAR OP TIL

271,-

899,3 dage fra.

Miniferie med skøn natur

Nyd vinsmagning i Alsace

Lige ned til Søndersø

SPAR OP TIL

3 dage fra.

Lolland, Maribo

898,-

Hotel Søpark Maribo

2 overnatninger m. morgenbuffet 1 x 3-retters menu/buffet 1 x 2-retters menu/buffet Eftermiddagskaffe med kage og is Gratis internet og parkering

SPAR OP TIL

SPAR OP TIL

979,-

Tæt på Maribo centrum • • • • •

2 overnatninger 2 x morgenbuffet 1 x 3-retters menu/buffet Adgang til pool og sauna Inkl. 2 timers bowling (keglebane)

3 dage fra.

124,-

3 dage fra.

979,-

Alsace, Niederbronn-les-Bains

Vinferie i Alsace Hotel Majestic Alsace • • • • •

2 overnatninger 2 x morgenbuffet 2 x 4-retters menu 1 x vinsmagning Adgang til swimmingpool

Sjælland, Skælskør

479,-

879,-

Oplev Sydsjælland Kobæk Strand • • • • •

2 overnatninger 2 x morgenbuffet 2 x 2-retters menu/buffet 2 x kaffe efter middagen 2 x 1 drinkkupon (1 øl, vin eller alk. drink)


SÅ BILLIGT, AT DU IKKE HAR RÅD TIL AT BLIVE HJEMME

Nordtyskland, Pronstorf

Mellem Lübeck og Kiel

Superpris i Nordtyskland Hotel Pronstorfer Krug • • • • •

SPAR OP TIL

576,-

579,3 dage fra.

Kroidyl 4 km fra Odense centrum

Tyrolerstemning tæt ved Kitzbühl

Indendørs pool og bowling

SPAR OP TIL

3 dage fra.

301,-

799,-

3 dage fra.

391,-

4 dage fra.

879,-

Nordtyskland, Bad Bramstedt

Kroferie ved Odense

Oplev Nordtyskland

Næsbylund Kro & Hotel

Wyndham Bad Bramstedt

2 overnatninger 2 x morgenbuffet 2 x 2-retters menu/buffet kaffe efter middagen Gratis internet og parkering

• • • • •

2 overnatninger m. morgenbuffet 2 x 3-retters menu/buffet 1 x velkomstdrink Gratis parkering Adgang til indendørs pool

Vi har gode tilbud på WEEKENDOPHOLD, MINIFERIE og SPAOPHOLD, så tag et kig på Risskov Bilferies hjemmeside!

risskov-bilferie.dk

SPAR OP TIL

SPAR OP TIL

Fyn og øerne, Odense

• • • • •

2 overnatninger m. morgenbuffet 2 x 2-retters menu 2 x 1 glas vin el. øl til middagen Adgang til udendørs pool Gratis internet og parkering

70 22 77 17

Hverdage 9-17 lør. og søn. 10-15

Husk bestillingskoden: lime Forbehold for udsolgte datoer og trykfejl • Rejsearrangør: Risskov Autoferien AG • Prisen er pr. person i dbl. vær. • Minimum inkl. slutrengøring • Ekspeditionsgebyr fra kr. 79,- • Spar ift. hotellets egen pris

Tyrol, Kirchberg

360,-

1429,-

Fantastiske Kitzbühl Hotel Kirchenwirt • • • • •

3 x overnatninger m. morgenbuffet 3 x 3-retters menu 1 x velkomstdrink + 1 flaske vin Gratis parkering og internet Dagligt guidede vandreture


ANNONCE FOR CIRCLE K

25 fan tastiske oplevelser

DANMARK DEJLIGST på fire hjul

Sæt jer ind i bilen, spænd sikkerhedsselerne, og gør jer klar til nye, spændende eventyr for hele familien. Og bliv inspireret af 25 anderledes og overraskende oplevelser i hele landet – fra økologisk pluk-selv på Sjælland og bisonsafari på Fyn til Europas største krokodille på Falster. TEKST

Maria P ræst FOTO PR

FOTO Sporvejsmuseet Skjoldnæsholm

S JÆL L A N D

På Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm er det næsten som at træde ind i en tidslomme. Gå på opdagelse i museets over 100 gamle sporvogne og busser, og spring om bord på en sporvogn, der kører en tur på 1,8 kilometer til endestationen Eilers Eg, hvor I eventuelt kan spise lidt medbragte snacks på picnicpladsen. Entré er 60 kr. for børn og 120 kr. for voksne – og så kan I køre lige så meget med sporvognene, som I vil. Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm, Skjoldenæsvej 95, 4174 Jystrup, Midtsjælland

54

LIME . DK

FOTO Thomas Dambo

REJS TILBAGE I TIDEN MED SPORVOGN

GÅ PÅ JAGT EFTER SKJULTE TRÆKÆMPER

Tag familien med på skattejagt på Københavns Vestegn, hvor kunstneren Thomas Dambo har skabt seks kæmpefigurer i genbrugstræ, som alle er placeret på et lidt hemmeligt og smukt sted ude i naturen. Start for eksempel med Lille Tilde, der titter frem fra de høje træer ved Vallensbæk Mose, og se, om I kan finde alle seks. Find skattekortet på thomasdambo.dk/works/de-glemte-kaemper


NYD UDSIGTEN FRA SJÆLLANDS HØJESTE PUNKT

FOTO Effekt Arkitekter

Midt i den smukke sydsjællandske natur står det splinternye 45 meter høje trætårn, der mest af alt ligner et kæmpe timeglas. For at komme op i toppen og nyde den flotte udsigt skal du følge en 800 meter lang snoet rampe op gennem trætoppene. Prisen for en tur op i tårnet er 125 kr. pr. person, og børn under seks år er gratis. Camp Adventure, Denderupvej 19, 4690 Haslev

FO TO rftet Væ

Grennesminde er et økologisk gartneri og café, der samtidig har hjertet på rette sted og hjælper unge med særlige behov i job og uddannelse. Her kan I gå på plukselv-eventyr med en kurv eller trækvogn – og fylde den med alskens økologisk frugt og grønt. Ungerne kan også komme tæt på dyrene og møde både kælegrise, heste, æsler, høns, ænder, kaniner, geder og alpakaer. Grennessminde, Snubbekorsvej 16-18, 2630 Taastrup

FOTO All Over Press

SKATECENTER OG LEGELAND I ÉT

B OR N HOL M

TAG PÅ PLUK-SELV-EVENTYR

I Nexø på Bornholm driver en gruppe frivillige det finurlige sted Værftet, hvor de mindste kan boltre sig i et farvestrålende legeland, mens de lidt større skater og lave tricks på ramperne i skatecentret – og bagefter kan hele familien læne sig tilbage i den hyggelige café. Indgang koster 65 kr. pr. mand. Værftet, Kystvej 2, 3730 Nexø

L I ME .DK

55


ANNONCE FOR CIRCLE K

a

ar Akv

& ium

Dyrep

a rk

FO T

OA

qu

JYLLAND

BLIV KLOGERE PÅ BÆREDYGTIGHED

TIPS TIL KØRETUREN MED BØRN

VANDKANONER OG VANDPLASKERI

I Aqua Dyrepark i Silkeborg kan du ikke bare møde oddere, vaskebjørne og bævere. Til sommer udvider dyreparken også sin vanvittig våde vandlegeplads Vandets Kraft, hvor badenymfer og vandhunde kan plaske løs med sluser, møller, kanoner, pumper og spyttende bævere. Entréprisen er 85,50 kr. for børn og 144 kr. for voksne – husk skiftetøj! Aqua Akvarium & Dyrepark, Vejlsøvej 55, 8600 Silkeborg

1. Køb sunde snacks med til turen

à Det er fristende at fylde bilen

med juice og godter, men kør i stedet for ind til en Circle K, og forkæl ungerne med nogle lækre bær, frugt, nødder og små bøtter med skyr eller yoghurt, der holder blodsukkeret stabilt på bagsædet – og hos jer på forsædet. I kan eventuelt også tanke op på friskbrygget økologisk fairtrade-kaffe.

FOTO Økolariet

2. Spil bil-bingo

På Økolariet i Vejle kan du trykke, mærke, skubbe, teste og tegne dig gennem masser af interaktive oplevelser – og samtidig blive klogere på, hvordan vi mennesker påvirker vores klode. Økolariet har udstillinger om natur, miljø, klima, energi og sundhed, og entréen er gratis. Økolariet, Dæmningen 11, 7100 Vejle

à Forbered en lille bingoplade

med tegninger af ting, som ungerne skal krydse af, når I kommer forbi dem på vejen. Det kan være en rød bil, en sommerfugl, en bro osv.

3. Forbered en flaske-skattejagt

à Tag en stor sodavandsflaske

eller et rødbedeglas, og fyld det 2/3 op med ris. Put nu 20 små ting derned som en mønt, perle, legoklods osv., og lad ungerne skiftes til at rulle flasken rundt i hænderne, indtil de finder alle tingene.

4. Byggesjov til bagsædet

à Med en pose popcorn og en

masse tandstikkere er der sikret flere timers underholdning. Lad ungerne sætte tandstikkere og popcorn sammen og bygge et hus, en figur eller et virkelig højt tårn – hvis de altså ikke når at spise alle popcornene først.

3.500 SPAREBØSSER PÅ ÉT STED

56

LIME . DK

5. Altid tæt på et toilet FOTO Sparekassen Kronjylland

Vist er der fint og flot på de store museer som Statens Museum for Kunst, Nationalmuseet og Louisiana. Men har I nogensinde set Danmarks største samling af sparebøsser? På sparebøssemuseet i Randers kan I opleve 3.500 af slagsen udformet som grise, bamser, fugle, kænguruer, biler og tegneseriefigurer – og nogle af dem har eksisteret siden 1600tallet. Der er gratis adgang for alle. Sparebøssemuseet, Middelgade 1, 8900 Randers

På de danske veje er I heldigvis altid tæt på et toilet, for alle Circle K’s 228 stationer rundtomkring i landet har toiletter, så ungerne ikke skal holde sig, til I er fremme ved jeres spændende udflugtsmål. ➻


KIG ENDELIG FORBI

VI ELSKER GÆSTER!

regnskoven.dk


JYLLAND NYD UDSIGTEN FRA TOPPEN AF ET FYRTÅRN

ll bø

er rcent alde ten S e

FOTO Visit Denmark

TAG PÅ SÆLSAFARI I THYBORØN

FOTO JyllandsAkvariet

LEG I DANMARKS STØRSTE SANDKASSE

I Råbjerg Mile strækker de smukke sandklitter sig så langt, som øjet rækker. Det er Danmarks største vandreklit, som hvert år flytter sig omkring 15 meter tættere på Kattegat. Smid sko og strømper, og mærk det bløde sand under fødderne, mens I snupper en travetur på dens sand. Råbjerg Mile, 9990 Skagen

58

LIME . DK

FOTO Visit Djursland

SKYD MED BUE OG PIL SOM I STENALDEREN

Rejs tilbage til en af oldtidens mest spændende tidsperioder. Stenaldercenter Ertebølle summer af liv om sommeren. Her kan I møde flintsmeden og se ham arbejde, skyde med bue og pil eller padle en tur rundt på vores lille sø i stammebåden. Entré koster 80 kr. for voksne og er gratis for børn og unge. Stenaldercenter Ertebølle, Gl. Møllevej 8, 9640 Farsø

FO T

OE rt e

I Vendsyssel ligger det imponerende naturområde Rubjerg Knude, hvor du kan komme helt op i det gamle fyrtårn fra år 1900 og nyde udsigten over det unikke klitlandskab. Fyret var på et tidspunkt næsten dækket af sand fra vandreklitten, men i dag er sandet vandret forbi. Fyret er dog stadig truet, da klintens stejle skrænt rykkere nærmere og nærmere. Fyret har åbent hele døgnet alle ugens dage, og der er fri entré. Rubjerg Knude Fyr, Fyrvejen 30, 9480 Løkken

Hop om bord på JyllandsAkvariets båd, og kom helt tæt på sælerne i Limfjorden. Sæler er meget nysgerrige dyr og svømmer ofte ud til båden for at se, hvem der kigger på dem. I kan hilse på to arter af sæler og måske være heldig at møde Danmarks største rovdyr – den store gråsæl. Hannen kan veje helt op til 300 kilo. Sælsafarien koster 195 kr. pr. snude. JyllandsAkvariet, Vesterhavsgade 16, 7680 Thyborøn

FOTO Visit Denmark

GÅ PÅ RAVJAGT OG SE FUGLETRÆK

Gjerrild Nordstrand er en skøn lille oase, som indbyder til nogle timers hygge med tæppe og picnickurv. Stranden er yderst børnevenlig med sit lave vand og fine sand. Snup en dukkert, lad ungerne lege i vandkanten og se, hvem der kan finde det flotteste stykke rav. Stranden er også et af Danmarks allerbedste observationssteder for trækkende rovfugle. Gjerrild Nordstrand, 8500 Grenaa


ANNONCE FOR CIRCLE K

FO TO Kro

MØD EUROPAS STØRSTE KROKODILLE

I Krokodille Zoo kan du hilse på Europas største krokodille, Sobek, der er over fem meter lang. Du kan også møde slanger, frøer og kæmpeskildpadder, men det vildeste er, at Krokodille Zoo er et af de eneste steder i verden, hvor du kan se alle de nulevende arter af krokodiller. Entrébilletten koster 50 kr. for børn og 80 kr. for voksne – og så støtter du samtidig bevaring af krokodiller verden over. Krokodille Zoo, Ovstrupvej 9, 4863 Eskilstrup

FOTO Visit Denmark

FOTO Aalborg Kongres & Kultur Center

Zoo

LOL L A N D - FA L ST ER

lle kodi

HØR TRÆERNE SYNGE

Siden 1980’erne har berømte musikere plantet et træ i Kildeparken midt i Aalborg – en lille stander ved hvert træ spiller et medley af sangernes mest kendte sange, når du trykker på knappen. Kildeparken har mere end 80 syngende træer. Du kan blandt andet høre Take That, Bryan Adams, Sting, Elton John og Cliff Richard. De Syngende Træer, Kildeparken, 9100 Aalborg.

SYD JERES EGET LÆSØSALT

På Læsø Salt syder de stadig salt som i gamle dage, og I kan suge stemningen til jer fra de dampende sydehytter, mens I lytter til det spændende foredrag. I kan også prøve at syde jeres eget Læsøsalt på de små minipandeanlæg. Ellers byder Læsø Salt på en hyggelig legeplads. Entré er gratis – syd-selv koster 80 kr. Læsø Salt, Hornfiskrønvej 3, 4900 Læsø

KOM TÆT PÅ HIMMELRUMMETS KONGER

I Ørnereservatet kan du opleve de majestætiske ørne på tætteste hold. Se havørne, kongeørne, vandrefalke og jagtfalke folde deres enorme vinger ud og svæve rundt lige over dig. I kan også se en forevisning, hvor stedets dygtige falkonerer rider rundt på hesteryg og træner falkene. Entré koster 125 kr. for voksne og 60 kr. for børn. Ørnereservatet Eagleworld, Skagensvej 107, 9881 Bindslev

FOTO Eagleworld

FOTO Bibi Nissen

DET DANSKE SVAR PÅ STONEHENGE

På en øde lollandsk mark med udsigt over havet er billedhugger Thomas Kadziolas kunstværk ved at tage form. Dodekalitten består lige nu af 10 stenfigurer. Halvdelen af dem er færdighuggede – og når det er færdigt i 2025, vil der være 12 figurer. Det er et magisk sted, men det mest magiske er dog, at stenene synger, for inde i cirklen klinger smuk elektro-akustisk musik. Dodekalitten, Kragenæsvej 62, 4943 Torrig L ➻

L I ME .DK

59


ANNONCE FOR CIRCLE K

JYLLAND

SKJULT BUNKERMUSEUM UNDER SANDET I det fredede klitlandskab ved Blåvand har arkitektfirmaet BIG skabt et sejt og flot bunkermuseum, der ligger skjult under sandet. Gå på opdagelse i den gamle kanonbunker fra Anden Verdenskrig og de andre spændende udstillinger om havets guld og den skjulte vestkyst. Entré koster 145 kr. for voksne, mens det er gratis for børn og unge. Tirpitz, Tirpitzvej 1, 6857 Blåvand

FOTO Mike Bink

SÆT FANTASIEN I GANG

FO TO erm P eb an

Nicolai for børn er et oplevelsesunivers for børn, der ikke ligner alle andre. Her er 1.300 kvadratmeter indrettet specifikt efter børn og deres skaberkraft, og det starter allerede, når du kommer ind i stueetagen. Her kan du nemlig klatre i tove gennem to etager. Ellers kan voksne og børn slippe fantasien løs i teaterrummet, junglerummet eller de to kreative værksteder. Indgang koster 40 kr. pr. snude. Nicolai for børn, Skolegade 2C, 6000 Kolding

FOTO Lego House

FOTO Søren Frederiksen

UDFORSK EN ØDE Ø

ET GIGANTISK LEGO-HUS

Skjern Enge er et fantastisk naturområde med hængebroer, udsigtstårne og ikke mindst to trækfærger. Hiiiiiv! Hvis hele familien lægger kræfterne i, kan I trække jer over Skjern Å til den lille ø Kalvholm, hvor kreaturer og vilde heste græsser om sommeren. Skjern Enge, Skjernåvej, 6880 Tarm

Lego House er et nyt og kreativt oplevelseshus, som er fyldt med mere end 25 millioner Lego-klodser. Du kan købe billet til særlige oplevelseszoner, men huset byder også på masser af gratis oplevelser. Se en af verdens største Lego-modeller, det 15 meter høje Tree of Creativity, og slip ungerne løs på de ni kreative legepladser på husets tagterrasser. Lego House, Ole Kirks Vej 1, 7190 Billund

60

LIME . DK


Hver gang du handler støtter vi skoleidrætten Bevægelse, fællesskab og sund kost er en del af et godt børneliv og værd at bakke op om. Derfor er Salling Group stolt partner ved Skole OL, Danmarks officielle olympiske skoleaktivitet. Fordi vi i Netto, Bilka og Føtex er partner ved Skole OL i 2019 og 2020, er du med til at støtte børn og unges fysiske og mentale sundhed – hver gang du handler i en af vores butikker. Skole OL er udviklet af Dansk Atletik og Danmarks Idrætsforbund med støtte fra TrygFonden, Nordea-fonden og Aarhus Kommune.


ANNONCE FOR CIRCLE K

FYN HUSKELISTE TIL DET GODE ROADTRIP à Vådservietter – til

OPLEV ET NATURTEATER MED LYS, LYD OG FLOTTE BILLEDER

fedtede fingre og spildte sager. à Affaldspose – det er rart at have et sted til alt skrald og affald. à Tæpper – til skovtur i det grønne eller en lille lur. à Playliste – hyg jer med at samle hele familiens yndlingssange til turen. à Masser af drikkevarer til at slukke tørsten. FOTO Naturama

Naturama er et videnskabsteater for fuld udblæsning, hvor I kan komme helt tæt på dyrene. Klø en ræv bag øret, giv en lille bjørn et knus, og hør kronhjortens brøl. Resten af 2019 kan I også opleve en særudstilling om dinosaurfamilier med sjældne skeletter, dinosaur-æg og billeder. Entré koster 110-140 kr. for voksne og er gratis for børn og unge under 17 år. Naturama, Dronningemaen 30, 5700 Svendborg

Få flere tips til din sommerferie på

LIME.DK

rm

FO T

OD it l

ev

Fa son l Bi s da

OPLEV BULDRENDE BISONER

FOTO Odense Bys Museer

TRÆD INDENFOR I EN GAMMEL LANDSBY Lidt uden for Odense kan I rejse tilbage til 1800-tallet og slentre en tur blandt gårde og huse fra fynske landsbyer. De gamle bygninger får liv gennem mennesker og dyr, så glæd jer til at møde bonden i marken og den lille pige, der hjælper sin mor i køkkenet, og til at høre lyden fra smedens hammer, der brager gennem gaderne. Den Fynske Landsby, Sejerskovvej 20, 5260 Odense S

På Europas største bisonfarm kan I udleve jeres indre cowboys og indianere. Tag med ud på bisonsafari på den nordfynske prærie, og oplev mere end 400 kæmpestore bisonokser helt tæt på. I kan også svinge jer i indianerbanen i skoven. Se hjemmeside for åbningstider. Bisonsafarien koster 60 kr. for voksne og 40 kr. for børn. Ditlevsdal Bison Farm, Tokkerodvej 24, 5462 Morud

CIRCLE K’S GUIDE TIL SOMMERLANDET Når solen skinner over Danmark, er landet allerdejligst og byder på mange fantastiske oplevelser. Så sæt jer ind i bilen, og kør ud i de skønneste egne med Circle K’s sommerguide. Her får du Circle K’s bedste tips til spændende oplevelser, og har du brug for en pause på vejen, så hold den hos os. Her kan du i hyggelige omgivelser nyde pausen, proviantere og få ny energi til både din egen og din bils motor. De smukkeste, sjoveste og mest underholdende oplevelser ligger kun en køretur væk i vores dejlige land.

62

LIME . DK


ODSHERRED Ta’ Gratisfærgen

LEJ SOMMERHUS

HUNDESTED-RØRVIG til SOMMERLAND SJÆLLAND

Der er både plads til grineflip og hyggestunder, når familien besøger Sommerland Sjælland midt i skønne Odsherred. Parken byder på mere end 60 forlystelser, gode spisesteder og grønne oaser. Der er også mulighed for overnatning i hytte og hobbitshelter. Få onlinerabat og se mere på www.sommerlandsj.dk

Feriepartner Odsherred Hold ferie i den danske sommer, lej et skønt feriehus en kort gåtur fra en af Danmarks skønneste sandstrande.

Priseksempel uge 26: kr. 2.565.Ring til os på 59 91 08 88, her vil vi hjælpe og vejlede dig til det rigtige valg. www.feriepartner.dk/odsherred

Hempel Glasmuseum Udflugtssted for hele familien. Besøg museets familieværksteder og sandblæs glas eller lav glassmykker og tegn med glastusch. Samlinger af glaskunst fra antikken til nutiden. Unik, nutidig glaskunst fra Slovakiet. Museumsbutik og restaurant med udsigtsterrasse. www.hempelglasmuseum.dk

FOR HELE FAMILIEN Tag bilen eller gå ombord. Kom GRATIS med færgen, når du besøger Sommerland Sjælland

Geopark Festival 1. - 4. aug.

Køb Sommerland kombi-billet i billetsalg/automat, i Hundested, hos Hundested-Rørvig Færgefart, så betaler du kun entreen til Sommerland Sjælland på 259,-/person. HUSK pladsreservation til bilen

En festival for hele familien, hvor landskabet, kulturhistorien, kunsten og lokale råvarer fejres i hele Odsherred. Tag på guidede ture, nyd smagen af Odsherred, få nye kunstneriske oplevelser – kom og oplev Danmarks første UNESCO Global Geopark! Se mere på www.geoparkodsherred.dk

Nygårdens gårdbutik og frugtplantage Overfartstiden er 25 min. og i højsæsonen er der afgang hver halve time. Tlf. 47 93 71 50. Online booking:

www.hundested-roervig.dk

I gårdbutikken finder du et bredt udvalg af interiør, blomster, delikatesser, legetøj og lokale produkter. Dyrene er tilbage i Kirsebærhaven, og sommerferien er fyldt med aktiviteter for alle. Hallen huser små butikker og vores nye cafe. Et besøg værd for hele familien. www.nygaarden.dk Facebook: Nygårdens gårdbutik og frugtplantage

Hele herligheden ligger blot 1 times kørsel fra København og en smuttur fra Århus...


Kør selv-ferie med

9,4 af 10 9,5

Sommerluksus i Salzburgerland ser med g ej

®

Rejseklubben

de læ

R

Med Happydays får du specialrabat på kør selv-ferier.

Rejseklubben .nu Oplys Oplys rejsekoden rejsekoden KULOR LIME ved bestilling og få op til 200,- i rabat pr. person.

de læ

jser med g Re

.nu jser med g Re

de læ

.nu

®

Rejseklubben Rejseklubben

.nu ®

de læ

®

de læ

jser med g Re

.nu jser med g Re

®

Rejseklubben Rejseklubben

.nu ®

1 barn 0-5 år gratis. 2 børn 6-11 år ½ pris. 2 børn 12-15 år 30 % rabat. 2 ekstraopred. i alt pr. vær.

Hotel Alte Post Bad Hofgastein HHHH i Bad Hofgastein, Østrig Gasteinerdalen i de østrigske alper kan fremvise en perlerække af celebre kurbyer, som i 1800-tallet skød op omkring en række helsebringende termiske kilder. Midt i dalen, omkranset af høje bjergtinder, ligger Bad Hofgastein, som har dalens største kurbadeland med indendørs og udendørs bassiner fyldt med vand fra byens kilder. På kirketorvet ligger hotellet, der byder velkommen til gæstfrihedens hjemland. Ankomst lørdage 1.6.-24.8.2019.

• 7 overnatninger • 7 x morgenbuffet • 7 x 4-retters middag • Fri adgang til wellnesscenter • Gastein Card med 10-50 % rabat på op til 50 aktiviteter og fri transport med bybus

1 barn 0-4 år gratis. 2 børn 5-11 år ½ pris.

Smuk ferie ved Cinque Terre

Pris med rejsekode

3.149,-

Country Hotel Cuccaro Club HHH i Norditalien Jeres hotel ligger frodigt og fredeligt i “det • 7 overnatninger Tillæg 13.7.-30.8.: 300,4 nætter fra 1.799,stille hjørne” bag Cinque Terre, opløftet til • 7 x morgenbuffet 1.000 meters højde i landsbyen Rocchetta di • 4 x 3-retters middag Varas bakkede landskab. Under hele ophold et har I fri adgang til hotellets indendørs swimmingpool og det udendørs poolområde (junisep.) med terrasse, solsenge og parasoller. Ankomst lørdage frem til 5.10.2019. Værelse med

balkon

3.299,-

Pristillæg: 29.6.-26.7.: 450,Bo i suite med plads op til 4 børn fra 3.749,-

1 barn 0-5 år gratis. 1 barn 6-13 år ½ pris.

Bo ved Plöner See

Pris med rejsekode fra

1.349,-

Leibers Galerie-Hotel HHH • 3 overnatninger • 3 x morgenbuffet Pristillæg 1.5.-30.9.: 200,i Tyskland Værtsparret Leiber står klar • 3 x 3-retters middag 2 nætter fra 999,4 nætter fra 1.749,til at byde jer velkommen på • 10 % rabat i Designer bestseller-hotellet med en Outlet Neumünster smuk beliggenhed blot 500 • 10-20 % rabat på greenfee meter fra søens bred. Valgfri ankomst ankomstfrem fremtiltil29.4. 26.12.2019. samt 1.5-26.12.2019.

tilbud E og få flere feriepy days.nu Brug rejsekoden LIM ap w.h ww på ne de cialtilbud Se alle billederne og

spe

Wellnessferie i Harzen

Pris med rejsekode

Familieferie i Erzgebirge

Pris med rejsekode

Marselisborg strand

Pris med rejsekode

1.849,-

Victors Residenz Teistungenburg HHHH 3 nætter inkl. morgenbuffet, 3 x 3-retters 4 nætter 2.549,middag/buffet, fri entre til vandland og saunalandskab m.m. Valgfri ankomst frem til 22.6.2019.

1 barn 0-6 år gratis. 1 barn 7-9 år ½ pris. Maks. 1 barn pr. værelse.

Værelse m. balkon

Ferienostalgi i Polen Hotel Polaris HHH i Swinoujscie Den kaldes Europas længste strandpromenade – strækningen mellem Bansin i Nordtyskland og Swinoujscie i Polen, der er den mest populære på ferieøen Usedom. I bor få skridt herfra, når I tjekker ind på hotellet med stor, flot swimmingpool samt spabad og saltgrotte – et klassisk område fyldt med nostalgi.

Pris med rejsekode

Pris med rejsekode fra

1.599,-

• 3 overnatninger • 3 x morgenbuffet Tillæg i visser perioder 5 nætter fra 2.199,• 2 x kaffe & kage • 3 x aftenbuffet m. regionale specialiteter • 1 x wellnessophold i saltgrotte • Éntre til pool, sauna og boblebad Valgfri ankomst frem til 29.6. og 1.9.-19.12.2019.

NYE HOTELLER HVER UGE! Hold øje med vores webshop

Bestil på

1.999,-

Alpina Lodge Hotel Oberwiesenthal HHH Bo for foden af bjerget Fichtelberg: 5 nætter 3 nætter 1.299,inkl. morgenbuffet og 5 x 3-retters middag/buffet. 4 nætter 1.699,Valgfri ankomst frem til 16.10.2019.

1.399,-

Helnan Marselis Hotel HHHH Flyt ind på strandvejen i Aarhus. 2 nætter 3 nætter 1.699,inkl. morgenbuffet, 1 x 3-retters middag og velkomstdrink. Ankomst fredage og lørdage frem til 11.5., 24.-25.5., 14.-15.6., 16.8.-28.9. samt 25.10.-21.12.2019.

www.happydays.nu

Priserne er pr. person i dobbeltværelse med mindre andet er angivet. Børnerabat gælder v. 2 voksne. Ekspeditionsgebyr kr. 99,-. OBS: Nogle hoteller opkræver en mindre kurafgift/citytax. Afbestillingsforsikring kan tilkøbes. Forbehold for tryk- og prisfejl samt udsolgt.


1 barn 0-5 år gratis. 1 barn 6-14 år ½ pris.

1 barn 0-5 år gratis. 2 børn 6-14 år ½ pris.

Slotshotel med egen golfbane Hotel und Golf Schloss Krugsdorf i Nordtyskland Schloss Krugsdorf ligger i landsbyen Krugsdorf i Mecklenburg-Vorpommern, tæt ved grænsen til Polen. Slottets historie går 500 år tilbage i tiden, og i dag er det blevet renoveret fra yderst til inderst til glæde for gæster med forkærlighed for romantik og stemning.

Værelse med

Pris med rejsekode fra

1.549,-

• 3 overnatninger Tillæg i visser perioder • 3 morgenbuffet 2 nætter fra 1.099,• 3 x 3-retters middag 4 nætter fra 2.099,• Fri brug af driving range • Fri greenfee til slottets golfbane • Rabat på greenfee hos Binowo Park, Polen Ankomst søndag til onsdag frem til 18.12.2019.

Sommer i Småland Best Western Hotell Vrigstad Värdshus HHHi Sverige I Vrigstads smålandsidyl kan I vandre, cykle eller tage en kanotur i de blanke søer. Efter en dag fuld af eventyr venter en svalende aftendukkert i hotellets pool.

Pris med rejsekode

1.899,-

• 4 overnatninger Forår og efterår: • 4 x morgenbuffet 2 nætter fra 1.099,• 1 x 2-retters middag på Bulls Steakhouse Valgfri ankomst 10.6.-8.8.2019. Rejs alene med barn uden tillæg

asse balkon/terr

2 børn 0-5 år gratis. 2 barn 6-11 år ½ pris. Maks. 2 børn pr. værelse.

Feriestemning i Garda Hotel Palme i Italien Bo midt i garda by på hotel med swimmingpool, pizzeria, bar og restaurant. Hotellet ligger blot 500 m fra den legendariske sø og 17 km fra forlystelserne i Gardaland.

Pris med rejsekode fra

2.699,-

• 7 overnatninger Tillæg i visse perioder • 7 x morgenbuffet 3 nætter fra 1.199,• 7 x 3-retters valgmenu 5 nætter fra 1.949,inkl. salatbuffet • 4 vinsmagninger på lokale vingårde

Valgfri ankomst frem til 19.10.2019.

Miniferie ved slottet i Güstrow Hotel am Schlosspark HHH i Nordtyskland Renæssanceslottet i den historiske kulturby Güstrow går for at være et af Tysklands smukkeste. Og lige over for slottet ligger jeres hotel med udsigt til det eventyrlige bygningsværk for enden af slotshaven, der også grænser op til den charmerende, gamle bydel.

Pris med rejsekode fra

899,-

• 2 overnatninger Tillæg fra 1.5.: 100,• 2 x morgenbuffet 3 nætter 1.249,• 2 x 3-retters middag/buffet i restauranten med udsigt til Güstrow Slot • Velkomstdrink Valgfri ankomst frem til 29.9.2019.

1 barn 0-3 år gratis. 2 børn 4-14 år ½ pris.

All inclusive i Østrig Familienhotel Berghof HHHH i Kärnten Se frem til herlige dage fyldt med vandre- og mountainbiketure på spændende højderygge kombineret med afslapning ved nabohotellets udendørs swimmingpool (75 m) og en badedag ved den smukke gletchersø Millstätter See (41 km). Her har I en sommerferie i Østrig, som passer til både store og små!

eller ring

Pris med rejsekode fra

3.849,-

• 7 overnatninger • 7 x morgenbuffet Tillæg i visser perioder • 7 x smør selv-madpakke 5 nætter 2.649,• 7 x 5-retters middag/temabuffet • Øl, vin, sodavand, kaffe ad libitum kl. 10-22 • Aktivitetsprogram • Vandsafari (14.7.-25.8.) Valgfri ankomst 15.6.-14.9.2019.

70 20 34 48 Åbent hverdage kl. 9-17. Weekend & helligdage kl. 10-14.

Oplev vinruten i Alsace Hotel La Ferme du Pape HHH i Frankrig Jeres hotel har en unik beliggenhed kun 11 km fra den berømte vinrute og lige uden for bymuren i den gamle middelalderby Equisheim, som er omgivet af vinmarker, så langt øjet rækker.

Husk rejsekoden

LIME

for at få din rabat

Pris med rejsekode

3.599,-

• 5 overnatninger 3 nætter fra 2.149,• 5 x morgenbuffet • 4 x 3-retters middag • 1 x 4-retters gourmetmenu • 1 flaske Alsacevin på værelset • Fri aflåst parkering Valgfri ankomst frem til 12.11.2019.

garanti:

Ændrings

og hotel Du kan ændre dato før ge da 30 helt frem til ,99 . kr n ku r fo st ankom


Annoncer

HEADER

#

SOMMERSJOV FOR HELE FAMILIEN

FEJRING AF PRINSESSES 75-ÅRS-FØDSELSDAG

UNDGÅ KØRESYGE OG SØSYGE PÅ FERIETUREN

DUS MED DYRENE

DER ÉR SJOVEST PÅ BAKKEN!

Kom helt tæt på H.K.H. Prinsesse Benedikte, når Koldinghus i anledning af hendes 75-års-fødselsdag markerer begivenheden med udstillingen ‘Prinsesse af tiden’. Udstillingen berører hendes liv og virke og sætter samtidig fokus på udviklingen af danmarkshistorien de seneste 75 år. De fire etager i Koldinghus sætter rammerne for udstillingen og behandler hver især et centralt tema fra prinsessens liv. Du kan opleve udstillingen fra den 28. april til den 3. november 2019. Læs meget mere på koldinghus.dk

Du skal ikke længere end til Randers for at opleve den varme, fugtige regnskov. I trækronerne over dig springer aber rundt og leger, mens flagermus og dovendyr får sig et lille hvil. Mød også to fantastiske jaguarer, der nyder sommeren i et lækkert anlæg med pool. Børn og barnlige sjæle kan også boltre sig på den store naturlegeplads og klappe alle de søde bondegårdsdyr. Læs meget mere på

regnskoven.dk

66

LIME . DK

Klip ud og gem

Få vind i håret på en af Bakkens mange sjove forlystelser, eller lad dig inspirere af 75 års dansk kultur og historie oplevet gennem Prinsesse Benedikte. Du kan også gå sommeren i møde med et smut til Randers og dyrene i regnskoven.

Sommerferien byder på lange og korte rejser, men det kan hurtigt blive en anstrengende tur, hvis blot én i familien bliver køre- eller søsyg. Ved at bruge Sea-Band kan både store og små få en god start på ferien. Sea-Band er medicinfri, så du undgår sløvende bivirkninger, og så virker det inden for bare 10 minutter. Det kan bruges igen og igen, og du får pengene retur, hvis det ikke virker for dig. Sea-Band, vejl. pris 134,50 kr. Forhandles på apoteker og Helsam. Læs meget mere på seaband.dk

Ude i Dyrehaven finder du Bakken – verdens ældste forlystelsespark. Vi har alt lige fra de helt vilde forlystelser til børnevenlige forlystelser. Hvad enten du er til vandpjaskeri, sus i maven, vind i håret eller sjove spil og spillehaller, findes der noget for dig. Oplev koncerter, børneunderholdning og comedy på Friluftsscenen, eller køb en lækker picnickurv, og snup en skovtur i det grønne. Altid gratis entré. Køb turbånd online, og spar op til 50 kr. pr. turbånd. bakken.dk


ROLLEMODEL

H v er måned sæt t e r LIME fo k us på k vi n der , de r r yk ker v ed v er de n. El l e r v ed det helt nær e. Kvinder , der gø r en for ske l for a ndr e mennes ker, e n sa g e l l e r fo r det s to re hel e. à

Da Heidi ikke kunne tage sig sammen til at motionere en gang om ugen, besluttede hun sig for at gøre det sammen med andre – og startede Gå Mig Glad. Og det er hun og mange andre vitterligt blevet af at trave sammen derudad. TEKST Ditte Clemen FOTO Carsten Bundgaard

“Det er dobbelt op på happiness” K an du gå dig glad? Ja, selvfølgelig! Og særligt hvis du spørger Heidi Møller, der hver tirsdag klokken 15 inviterer alle, der har lyst, til en fælles gåtur i Kolding ind gennem byens snoede gader og ud over markerne. Hun går også, mens hun fortæller sin historie til LIME. Selvfølgelig. “Jeg ved aldrig, hvor mange der kommer,

for man skal ikke melde sig til. Der er ikke noget abonnement, ingen forening. Det er bare mig,” siger Heidi, der aldrig har aflyst en gåtur, siden hun startede Gå Mig Glad og blev forpligtiget som gå-vært. “Første gang, der kom over 10, tænkte jeg, ‘hold da op, jeg kan ikke nå at tale med dem alle sammen.’ Jeg går nemlig meget op i værtsrollen og i, at alle skal føle sig

hørt, set og taget godt imod. Det er stadig vigtigt, men jeg har også fundet ud af, at folk jo taler med hinanden,” griner Heidi. Hun kan fortælle utallige historier om kvinder over 65 år, der har fået nye veninder på gåturene. Om tilflyttere, der pludselig kender både naboer og skjulte steder i byen, fordi de ugentlige gåture altid tager nye veje rundt i området

Ò L IME .DK

67


ROLLEMODEL

Venskaber og kærlighed er opstået blandt flere af de mennesker, der går tur sammen med Heidi Møller hver uge.

BLÅ BOG á Heidi Møller á 45 år á Bor i Seest uden for Kolding sammen med kæresten John og sønnen Nicolai på 12 år á Har været frivillig siden maj 2015 og gjorde i 2017 også sin store passion til sit arbejde og er i dag professionel walker

EG KAN MÆRKE EN ‘‘ JSAMMENHOLDSFØLELSE, omkring Kolding. Og om hende med den dårlige kondition og det generte smil, som pludselig har fået det bedre og virker mere selvsikker.

Nedbryde barrierer

Heidi Møller går, lige så snart hun kan komme til det. Men sådan har det ikke altid været. I mange år var Heidi alene med sin søn og havde nok at se til. Men så flyttede kæresten John ind og begyndte at lave mad og klippe hæk og skabe fritid i Heidis kalender. Den ville hun gerne bruge på at gøre noget godt for sig selv og sin krop. Men det var ikke helt så let, som Heidi først troede. “Jeg gik ud og købte noget stramt tøj og begyndte at løbe, fordi det var det, man gjorde. Jeg startede hårdt og tonsede bare derudad, så selvfølgelig gik det ikke så godt. Jeg tog det stramme tøj af igen og besluttede mig for at gå tur i stedet,” fortæller Heidi. Tirsdag eftermiddag, når hun kom hjem fra jobbet som serviceassistent på Kolding Designskole, var et godt tidspunkt

68

LIME . DK

DER GIVER MIG EN FØLELSE AF, AT JEG KAN GØRE NOGET GODT FOR MIG SELV, SAMTIDIG MED AT JEG GØR NOGET GODT FOR ANDRE.

for den ugentlig gåtur. Men ofte lokkede butikkerne med tilbud på vejen hjem, det regnede, eller opvaskemaskinen kaldte på at blive tømt, og Heidi kom til at prioritere alt det, hun plejede at gøre, frem for gåturene. “Der var virkelig mange barrierer, og jeg brugte lang tid på at finde ud af, hvad der skulle til, før jeg kom ud at gå den ene time om ugen. Til sidst besluttede jeg mig for at lave en hjemmeside og invitere andre folk med på min gåtur, for så var jeg jo forpligtet til at komme af sted. Man inviterer ikke gæster og lader være med at dukke op selv,” forklarer hun.

“De andre fik ondt af mig”

Heidi havde aldrig lavet en hjemmeside før, så hun tog fat i en kollega fra it og bad om hjælp. Da hjemmesiden med møje og

besvær stod færdig, vidste han da i det mindste, at Heidi ville gå tur hver tirsdag klokken 15 med start fra Designskolen i Kolding. “Det første halve år gik jeg nok firefem ture helt alene. Så fik mine veninder og min familie ondt af mig og gik nogle gange med. Sidste tirsdag på tur nummer 173 dukkede omkring 35 op,” fortæller hun energisk. For med gåturene sker der nemlig noget helt konkret fysisk: mere energi. “Efter et år kunne jeg mærke, at der også skete noget med mig. Selv om jeg knoklede fra klokken syv om morgenen til klokken 22 om aftenen hver tirsdag, var jeg helt fyldt op med energi, når jeg gik i seng. Jeg synes, det er det fedeste i hele verden at gå tur, og jeg lå der og tænkte på alle de mennesker, jeg havde mødt, vores snakke og nye blogindlæg. Omverdenen begyndte også at reagere på mit initiativ. Sundhedshuset i Kolding Kommune begyndte at ringe til mig og ville sende folk ned at gå med mig – og så begyndte min popcornhjerne at spytte idéer ud,” fortæller Heidi.

Fra frivilligt initiativ til business

Da Heidi længe nok havde ligget vågen og spekuleret over, hvordan hun kunne udvikle sin nyfundne passion, gik hun først på deltid og sagde siden sit job op. ➻


LINDRER ISNINGER

KLINISK BEVIST LINDRING PÅ KUN

SEKUNDER

1,2

NYHED! Sensodyne Rapid Relief - en specielt udviklet tandpasta, som klinisk bevist giver: • Hurtig lindring på kun 60 sekunder • Langvarig beskyttelse mod isninger i tænderne ved brug 2 gange dagligt For mere information besøg www.sensodyne.dk Trademarks owned or licensed by GSK. ©2018 GSK or licensor.

CHDK/CHSENO/0038/18 15/12/2018


ROLLEMODEL

Selv om Heidi Møller i dag lever af blandt andet at holde foredrag om at gå, så traver hun stadig af sted hver tirsdag.

GÅ MIG GLAD à Gå Mig Glad er både

“Det var en drastisk beslutning. Men alle de positive reaktioner, jeg fik fra folk, overbeviste mig om, at jeg skulle gøre noget mere for nogle flere. Jeg havde ikke forstand på at drive virksomhed, men jeg fik lavet visitkort, fik en mentor og begyndte at gå til netværksmøder. Det var et helt nyt ord for mig – netværksmøder. Jeg plejer at sige, at jeg er på mit livs uddannelse nu, selv om jeg har flere uddannelser bag mig,” fortæller Heidi. I dag arrangerer hun gå-events for eksempelvis Føtex og Homes ejendomsmæglere og holder foredrag med DGI og inspirerer virksomheder til at holde flere gående møder. “Det er fantastisk at gå, mens man arbejder – særligt hvis man skal have et møde, hvor den ene part kan føle sig ‘uligeværdig’. Når kroppen er i bevægelse, og man ikke skal se hinanden i øjnene, forsvinder usikkerheden nemlig, og selv om én måske går hurtigt og en anden langsomt, så finder man på et tidspunkt fælles fodslag. Derfor er det at gå det ældste konflikthåndteringsværktøj, der findes, og mange ledere går tur med deres medarbejdere for at tage lidt af autoriteten væk og gøre det nemmere at tale om svære ting. Men jeg vil gerne inspirere endnu flere til at gøre det,” forklarer Heidi.

Når hun mødes med sine kunder, foregår møderne også gående. Heidi kan slet ikke få nok af at gå, efter at hun har lært endnu mere om, hvordan hun kan bruge gåture som værktøj, og om alle de positive effekter ved at gå. “Hvis man scanner en hjerne efter en gåtur, vil den være helt farverig, hvor den før bare var blå. Derfor slipper man aldrig for en gåtur, når man laver noget med mig – om det er et møde, et foredrag eller en event. Og når jeg går med 25-30 mennesker bag mig og kigger mig tilbage, så tænker jeg, ‘yes man, de er ude at gå, fordi jeg har sagt det’,” siger Heidi.

Nu med skridttæller

Selv om Gå Mig Glad i dag er blevet en virksomhed, som Heidi lever af, så er der stadig tid til tirsdagsturene i Kolding. Faktisk har hun et helt fast ritual omkring dem. “Hver uge finder jeg en ny rute, vi skal gå. Måske har jeg set et nyt byggeri eller nogle smarte solceller i cykelstien, som vi skal ud at kigge på. Måske er det en lille skjult vej, vi aldrig har gået på, som bliver målet. Og hvis det har regnet som i dag, tænker jeg selvfølgelig ind, at vi ikke skal gå i et område, hvor det er fedtet. Når vi mødes, sørger jeg altid for at give hånd

ET ER FANTASTISK AT GÅ, ‘‘ DMENS MAN ARBEJDER – SÆRLIGT HVIS MAN SKAL HAVE ET MØDE, HVOR DEN ENE PART KAN FØLE SIG ‘ULIGEVÆRDIG’.

70

LIME . DK

navnet på Heidis frivillige initiativ og hendes firma. à Heidi går tur i Kolding og omegn hver tirsdag klokken 15-16 – mødestedet er Kolding Designskole. à Gå Mig Glad tilbyder også forskellige events, workshops og foredrag, som alle sammen handler om at gå. à Heidi faciliterer også netværksgåtur og konferencegåtur og tilbyder motion i arbejdstiden til virksomheder og deres medarbejdere. à Du kan læse mere på gaamigglad.dk og facebook.com/gaamigglad

til de nye og få deres navne, så jeg kan nævne alle, der har været med på turen, når jeg om aftenen lægger et gruppebillede på Facebook og udgiver et blogindlæg,” fortæller Heidi og understreger, at turene også fortsat lever op til deres oprindelige formål: “Jeg har fået en skridttæller, så jeg kan se, når jeg har gået nok. Man skal gå mindst 10.000 skridt om dagen. Ikke i gennemsnit, men hver dag. Hvis man ikke tænker det ind, så går man ikke nok. Det gør jeg heller ikke, men om tirsdagen ved jeg, at jeg får gået en tur på en time og lærer en masse mennesker at kende. Jeg kan mærke en sammenholdsfølelse, der giver mig en følelse af, at jeg kan gøre noget godt for mig selv, samtidig med at jeg gør noget godt for andre. Det er dobbelt op på happiness.” Selv om flere af Heidis samarbejdspartnere mener, at hun på et tidspunkt ikke længere vil have tid til de frivillige ture, der startede det hele, så er Heidi ikke i tvivl. De bliver ved med at være en prioritet: “De er min historie. En bager smider jo heller ikke sin surdej ud. Jeg kan ikke undvære de ture.” ¥


Maldiverne

- Tag på luksusrejse til et tropisk paradis

Centara Ras Fushi med All-Inclusive 7 nætter fra kr. 19.498 / Resortet er kun for voksne

Thailand, Maldiverne & Dubai 1 måneds oplevelser fra kr. 24.498

Forkæl jer selv med smukke og luksuriøse omgivelser på Centara Ras Fushi Resort & Spa Maldiverne med All-Inclusive.

Besøg Hua Hin hvor du bor i egen villa, fascinerende Bangkok, nyd barfodsluksus på Maldiverne med all-inclusive og afslut i Dubai.

I kommer til et dejligt resort, med højt service-niveau, et venligt og engageret personale og ikke mindst fantastiske strande. I bor i villa med udsigt over havet og alle moderne faciliteter.

Inkl: Flyrejse København - Bangkok - Maldiverne - København • Skatter og afgifter på fly • 14 nætter i Hua Hin på Pineapple Hills Resort i pool-villa

Inkl: Flyrejse København - Male inkl. al forplejning ombord • Skatter/afgifter på fly • Transfer med speedbåd t/r • 7 nætter med All-incl. i Deluxe Oceanfront Beach Villa

3 nætter i Bangkok med morgenmad • 7 nætter på Maldiverne på Olhuveli Beach Resort med all-inclusive • 3 nætter i

Dubai med morgenmad • Alle transfers med bil / speedbåd Se toptours.dk for flere skønne rejser til eksotiske rejsemål

Bali fra kr. 10.998 inkl. kr. 1.500 i lommepenge

Phuket fra kr. 8.888 inkl. 1.500 i lommepenge

Bo 14 dage på skønne 4* Swiss Bel Segara i Nusa Dua inkl. kr. 1.500 i lom-

Bo 12 nætter på 4* Centara Kata resort, et skønt, familievenligt hotel

mepenge pr. person (ialt 450 usd for 2 personer til brug som betaling for

med super service og rigtig mange faciliteter, specielt til børn.

drikkevarer, mad og spa-behandlinger på hotellet). Rejsen inkluderer des-

Ophold er inkl. kr. 1500 i lommepenge pr. person.

uden flyrejser, transport lufthavn - hotel t/r samt ophold med morgenmad.

Inkluderet i rejsen er: Fly til Phuket t/r • skatter og afgifter på fly

Rejs 2 voksne og 2 børn under 12 år og bo i “family dupleks” værelse med

• Transfer t/r lufthavn • 12 nætter i deluxe værelse med morgenmad

ialt USD 900 til brug på resortet. Rejs fx 26. juli fra kr. 39.998 for 2 voksne og 2 børn under 12 år Fra kr. 10.998 pr. person ved 2 voksne inkl. lommepenge.

Ring

70 201 208

• Kr. 1.500 i lommepenge pr. person (THB 7500) som kan bruges som betaling på hotellet. Rejs fx 15.august for kr. 8.888. Børn til og med 11 år - fratræk kr. 1.000

Se flere gode tilbud på

toptours.dk


GIV NÆRING TIL NYSGERRIGHEDEN – GENNEM HELE LIVET

©MARS 2019

m

Whiskas® portionsp e r k æ ose ed l r


HVERDAG PÅ BUDGET

P resser Plu to pengepungen?

9 prisvenlige tips til at holde hund Både de faste og de uforudsete udgifter til familiens bedste ven kan hurtigt blive en dyr fornøjelse. Men med lidt omtanke kan du faktisk holde hund på budget. TEKST Mie Borggreen Win ther FOTO

Shu tterstock

H

unden er danskernes foretrukne kæledyr, men det kan være rigtig dyrt at have et firbenet familiemedlem, og faktisk er det også cirka dobbelt så dyrt at have en hund det første år sammenlignet med en kat. Uanset størrelsen kan det være – eller blive – en dyr fornøjelse at anskaffe sig en hund. Mad, vacciner, kastration, loppekure og måske endda uforudset medicin eller operation kan hurtigt presse budgettet. Her får du de bedste tips til at holde hund på et fornuftigt budget.

1. Tegn en sygeforsikring Pengene kan være rigtig godt givet ud, hvis du udvider ansvarsforsikringen med en hundesygeforsikring. Uforudsete dyrlægeregninger kan hurtigt blive meget dyre, og du undgår at blive ruineret (eller skulle aflive en god ven), hvis uheldet er ude.

2. Hold sneglene væk Hjerte- og lungeorm har snegle som mellemvært, og hunde kan optage parasitten ved at spise sneglene og faktisk også græs, der har slimspor. Hold sneglene ude af din have, så du forebygger behovet for behandling. ➻

Hunde er dejlige, men kan være dyre i drift.

L I ME .DK

73


HVERDAG PÅ BUDGET

LIME.DK

Hundepensioner er dyre, så tag din basse med på ferie.

3. Børst bisserne Ja, din hund får også tandsten – og tandlægeudgifter kan hurtigt tørre smilet af dit ansigt! Alle hunde kan lære at børste tænder (nogle kræver mere tålmodighed end andre), og det kan holde karies og bylder i mundhulen stangen.

4. Sammenlign priser Der kan være stor variation i priserne hos dyrlæger, og en simpel kastration kan variere fra 500 til 2.000 kroner, oplyser Forbrugerrådet Tænk. Langtfra alle dyrlæger har deres priser på hjemmesiden, så ring rundt, og indhent tilbud, inden kuglerne kappes.

5. Hold vægten nede Overvægt hos hunde og kæledyr er et problem, som kan lede til helbredsudfordringer og store dyrlægeregninger. Afstem med en dyrlæge, nøjagtig hvor meget mad din hund har brug for, og hold dig til det. Det er oftest mindre, end man tror, og så holder en pose foder længere.

6. Billige og sunde godbidder Frugt og grønt er sunde og billige godbidder til din vuffer, så længe hundefoder er deres primære måltid. De fleste hunde elsker æble- og pæreskræller, gulerødder, agurker og grønne bønner. Vær dog opmærksom

på, at hunde ikke tåler løg, tomater, vindruer, chokolade og mange andre ting, så spørg altid en dyrlæge til råds, inden du indfører ny kost til din hund.

7. Drop det dyre legetøj Legetøj til kæledyr er en hel industri i sig selv, og det er let at blive fristet til at købe en masse. Hunde er dog ret ligeglade med farver og mærker, men bliver aldrig trætte af bolde og reb, de kan løbe efter. Du kan også putte godbidder i en tyk plastikflaske. Så er hunden godt underholdt, mens du er på arbejde.

8. Tag bassen med At få hunden passet på en hundepension kan være en kostelig ekstraudgift, når man skal på ferie eller familiebesøg. Der findes heldigvis hoteller, hvor man må tage sin hund med både i og uden for Danmark, så spar pengene, og tag Pluto med på ferie.

9. Køb et gadekryds Racehunde med fine stamtavler er dyre at anskaffe sig, men der findes masser af søde blandingshvalpe på de danske dyreinternater. Læs op på de forskellige racers adfærd og behov, og led efter de kvaliteter, der passer til din families liv. Du kan også finde en voksen og velafrettet hund, som kan blive lige så god en ven som en hvalp. ¥

Psst!

DU KAN SAGTENS VASKE OG KLIPPE DIN HUND SELV. SPAR PENGENE TIL HUNDEFRISØREN, OG FIND VIDEOER PÅ YOUTUBE I STEDET, DER VISER DIG, HVORDAN DU TRIMMER POTEHÅR ELLER FILTREDE ØRER.

74

LIM E . DK

Ekstra lir

3 APPS TIL DIG MED HUND FIND EN SITTER Kan familie eller venner ikke passe din hund, er der hjælp at finde med ‘Pawshake’. Appen formidler kontakt mellem dyreejere og pålidelige, godkendte dyresittere. På den måde er du sikker på, at din hund (eller kat) er i gode hænder – og så er der tilknyttet forsikring.

‘Pawshake’

TID HOS DYRELÆGEN Den Danske Dyrlægeforening står bag ‘Find dyrlæge’-appen, som giver dig kontaktoplysninger og rutevejledninger til den nærmeste dyrlæge. Finder du et tilskadekomment dyr, er der også hjælp og vejledning at finde i denne app.

‘Find dyrlæge’

KOM I SKOVEN Denne tyske app giver et overblik over mere end 150 hundeskove. Der er både et interaktivt danmarkskort, en alfabetisk oversigtsliste og muligheden for at gemme dine yndlingsskove. ‘Hundewälder DK’ Alle tre apps findes både til Apple og Android.

KILDER dst.dk, dr.dk, taenk.dk, videnomdyr.dk, danske-dyreinternater.dk

Find flere tips til at få luft i budgettet på


Meryl har brug for din hjælp!

For 100 kroner om måneden kan du være med til at redde den kritisk truede orangutang, og samtidig følge med i Meryls liv og udvikling på rehabiliteringscentret frem til den dag, hun igen kan leve som vild orangutang i regnskoven.

Adoptér Meryl på redorangutangen.dk/meryl eller på telefon 3393 0650

Red Orangutangen - Amagertorv 13, 3. sal - 1160 København K - T +45 33 93 06 50 - info@redorangutangen.dk - www.redorangutangen.dk


NĂĽr man ikke har nok i en


NETTO LIGE NU

Sommerklar

HAVE

Vinteren har sikkert efterladt sine spor i din have og på altanen. Her er fem tips og tricks til, hvordan du giver dit uderum en kærlig hånd, så du (heldigvis!) snart kan nyde lune sommeraftener udenfor. TEKST

Na tasja Gamborg Rasmussen FOTO Shu tterstock

2. PIFT TERRASSEN OP Gør din træterrasse sommerklar ved at vaske den ned med vand og brun sæbe, og skrub alt snavs og alger væk. Undgå at bruge højtryksrensere, da det kan ødelægge træet. Når det er tørt, så smør verandaen med olie for at beskytte træet bedst muligt. Har du en terrasse med fliser, er den gammeldags metode med knofedt og en kost klart den mest miljørigtige og effektive. Og så kan du med fordel strø fugesand mellem stenene, fordi det hindrer ukrudtet i at gro.

Psst!

Hvis du luger i solskinsvejr et par dage efter regn, er jorden dejlig blød og nem at grave i.

KILDER haveunivers.dk, bolius.dk, boligportal.dk, plantorama.dk, bt.dk

1. TRIM GRÆSSET

Det er vigtigt, at du fjerner mos, blade, grene og andet ukrudt fra din græsplæne, for det giver lys til græsset. Ligesom både mennesker og dyr trænger græsplænen nemlig også til at blive luftet. Her skal du have fat i en plænelufter eller en greb, der skal stikkes ned i jorden og vippes, så der bliver skabt luft. Husk at gøde, kalke og vande jorden, så din græsplæne kan få den tiltrængte næring.

Tip!

Husk at tjekke dine haveredskaber for rust, så du er klar til havearbejdet.

3. Få bugt med ukrudtet Med varme forårsstråler og blomster, der springer ud, kan du desværre ikke undgå genstridigt ukrudt, der titter frem. De bedste redskaber til at fjerne ukrudt er dine hænder, fordi du undgår at ødelægge planter og blomster. Du kan dog forsigtigt bruge en kultivator til at fjerne ukrudt. Selv om ukrudtet måske er vokset til, kan du med blot 20 minutter om ugen nemt holde ukrudtet nede, netop fordi det ikke når at vokse sig stort.

LI ME .DK

77


NETTO LIGE NU

Tip!

3 tips

Du kan hente kompostjord gratis på genbrugspladsen. Vær dog opmærksom på, at der kan være dræbersnegle og ukrudtsfrø i det.

SKAB EN HYGGELIG ALTAN 1. Grøn oase Krukker og kasser kan være med til at give en hyggelig stemning. Du kan også dekorere den med gamle ølkasser eller flettede krukker. Afhængigt af hvor meget plads du har, kan du overveje enten et planteophæng eller plantestativ, hvor dine planter fint kan stå ved siden af hinanden. Det er vigtigt, at du vælger blomster og planter, der er tilpasset, hvor meget sol og vind der er på din altan. Ellers trives de ikke optimalt. Blomster som marguerit, hortensia og kalanchoe er især velegnet til altanen.

5. Kærlighed til havemøblerne

4. KLARGØRING AF KRUKKER OG POTTER For at få det meste ud af dine blomster og planter i sommeren er det med at få dem plantet nu. Har du allerede krukker og potter, er det bare at få fjernet rester og plantet nyt jord, for gammel jord giver ikke den samme næring længere. Du kan dog sprede det gamle jord i haven eller køkkenhaven som en slags ekstra gødning.

Som så meget andet kræver havemøblerne også en god omgang rengøring. Har du kompositmøbler, kan de blot tørres af med en klud eller vaskes af med haveslangen, men har du havemøbler af træ, er det vigtigt at smøre dem med olie, så de ikke bare ser flotte ud, men holder også meget længere.

Vidste du, a t …

havearbejde kan virke afstressende? Det skyldes bakterien Mycobacterium vaccae i jorden, som udløser serotonin, når det får kontakt med din hud. ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Gør haven pæn Fem ting, der letter arbejdet for de grønne fingre.

Haveredskaber. Sæt med skovl, kultivator og plantegaffel. 25 kr. i Netto

Haveslange med plastkoblinger og vandspreder. 15 m. 69 kr. i Netto

78

LIME . DK

Krukke i kraftigt pileflet. Ø: 40 cm. 69 kr. i Netto

Plantestativ. Sæt med 3 stk. H: 52, 72 og 92 cm. 299 kr. i Netto

Kantskærer. H: 110 cm. 16 cm skær. 99 kr. i Netto

2. Lad der være lys Der er ikke noget hyggeligere end at sidde ude på altanen, når mørket har lagt sig. Det kræver selvfølgelig lys, hvorfor en lyskæde eller lanterne er prikken over i’et på den hyggelige aftenstemning. En god idé kan være at have en lille, tætlukket kasse til de ting, der ikke kan tåle vand, ude på altanen. Så er det hurtigt og nemt at pakke sammen på en gråvejrsdag. 3. Dyrk dine egne krydderier Altanen er et helt oplagt sted at gro spiselige planter som for eksempel et ananas- eller basilikumtræ. Det er vigtigt, at du altid placerer dine bede, potter og planter i sollyset. Især krydderurter trives i solen, men husk altid at give dine krydderurter rigeligt med vand, gerne dagligt, så de ikke tørrer ind.

Forbehold for trykfejl og udsolgte varer. Sælges i Netto-butikkerne fra uge 19 og så længe lager haves.


Sig farvel til genstridigt snavs og fedt med Fairys opvasketabs.

Efterlader dine tallerkener

funklende rene.


nord is k og mari t i mt

va rm t og e k sot isk

e n ke l t og in du st r iel t

rum mur 3 stilarter

Sommerens fineste uderum Sommeren nærmer sig, og snart er det tid til skønne timer på terrassen og altanen. Se her, hvordan du med få udvalgte accessories kan indrette dit uderum i tre forskellige stilarter. Vælg din favorit, og det vil føles, som om du har fået en ekstra stue i det fri. AF

80

LIME . DK

Nadja Wehlitz FOTO Pernille Enoch


DIT HJEM

NORDISK OG MARITIMT

Som i s o m mer h us et Du behøver hverken strand eller sommerhus for at få et uderum med stemning af dansk sommerferie. Du skal bare gå efter tilbehør i blå og hvide toner og gerne noget med striber. Krukker og lanterner i zink understreger det kølige nordiske look. FARVER FRA HIMMEL OG HAV Et miks af puder i mintgrøn, turkis og blå er næsten nok til at give udehjørnet det rigtige sommerlige look. Tynde tæpper og puder i hør fra Stilleben, småstribet hynde og blå pude fra Broste Copenhagen. REGI Tyrkisk lagen/tæppe brugt som dug og som tæppe over rækværk fra Algan. Hynder og blå pude fra Broste Copenhagen, turkis hørpude, krus, stribet kande og tekande fra Stilleben.

KRYDDERURTER PÅ KANTEN Brug kanten af dit gelænder eller et ekstra bord til at stille små krydderurter i potter på. Så er de lige ved hånden, når I sidder ved bordet.

Tip!

Stil en stak puder og tæpper klar ved din havedør, så du nemt kan tage dem med ud, når solens stråler frister derude.

PYNT MED STRANDSKALLER Brug strandskaller og sten som pynt på bordet for at fuldende sommerhusstemningen. Her ligger de i et lille fad med en skål med nødder, men du kan også sætte fyrfadslys ned imellem dem. Tekande, krus og skåle fra Stilleben.

Spahåndklæder fra Ikea, 2 stk. 99 kr.

Pude fra Chhatwal & Jonsson, 400 kr. Bakke fra H&M Home, 149 kr.

➻ LI ME .DK

81


ENKELT & INDUSTRIELT

Råt , men af s lap pet Hvid og grå, zink og sten er kodeordene, når du skal indrette terrassen enkelt med et råt touch. Her skal der ikke dug på bordet – men gerne et tæppe på jorden, så det ikke virker for koldt. STEN TIL PYNT Sten fra udflugter til for eksempel stranden passer perfekt til den rå stil. Udstil dem i et glas, og brug det til at stille oven på bøger, blade og papirer, så de ikke blæser væk. Vase fra Notre Dame og kunstbøger fra Stilleben.

BAKKEN PÅ BORDET

REGI Gråt gulvtæppe, stribet vattæppe og stribet pude fra Ib Laursen. Gråstribet pude fra House Doctor, hørpude fra Stilleben, velourpude fra Cozy Living. Skind fra Jysk og plaid fra Aiayu.

Stil en bakke på bordet med sortglaseret keramik og lidt drivtømmer til at give opstillingen varme. Her en lille vase til en blomst og en skål til snacks. Bakke fra Notre Dame, skål fra Stilleben, vase fra Studio Arhoj og limonade fra Nicolas Vahé.

STIGE TIL LYS OG TÆPPER Stil en stige op ad muren. Så kan du hænge ekstra tæpper på den – og en lyskæde til de lange aftener derude. Stige fra Broste Copenhagen, lyskæde fra Sirius og tæppe fra Aiayu. Abelampe fra Seletti, 2.249 kr.

Tip!

Karaffel med glas fra Ikea, 79 kr.

82

LIME . DK

Selv en rå og industriel stil må gerne være afslappet og indbydende, så husk tekstiler, gerne i grå nuancer.

Gulvtæppe, 140 x 200 cm, fra sinnerup, 499 kr.


DIT HJEM

Helt syd lan ds k

VARMT & EKSOTISKT

Med brændte farver som rosa, karry og okker kan du skabe varm, sydlandsk stemning, selv hvis dine havemøbler er klassisk hvide som her. Stil rødlerskrukker med rosa blomster i rundtomkring, læg masser af puder i stolene, og sæt levende lys i lanterner. BAKKE TIL SNACKS Servér dine snacks på en bakke med en vase, som du lige kan sætte en lille blomst fra haven i. Lille gul vase fra Studio Arhoj og skåle fra Stilleben.

KURVEFLET OG MØNSTRE … skal der til – så får du ikke svært ved at drømme dig væk til mere eksotiske himmelstrøg. Her står en lanterne og en kurv med en blomst på rækværket. Begge er fra Notre Dame.

REGI Dug fra Broste Copenhagen, blomstret pude fra Aiayu, øvrige puder fra Notre Dame. Rødlerspotte fra Skagerak, tekande, plaid i uld, krus og små skåle fra Stilleben og lille gul vase fra Studio Arhoj.

GLAS I FARVER … er effektive detaljer at give liv til opstillinger med. Her en vase på en lille opsats i træ, der står på bordet. Krukke fra Skagerak, vase og opsats i træ fra Notre Dame.

Tæppe fra H&M Home, 149 kr.

Pude fra House Doctor, 60 x 80 cm, 555 kr.

Kurv fra Zara Home, 279 kr.

Pude fra House Doctor, 50 x 50 cm, 435 kr.

Tip!

Det er nemt at ændre stil med nye puder. Gå efter puder i forskellige størrelser, former og materialer.

➻ L I ME .DK

83


❤ ESKE WILLERSLEV ❤

“Min kone har været så fucking træt af mig” DNA-forsker Eske Willerslev er gået fra kun at være god til husgerning til i dag at undersøge dna i iskerner, og så har han haft så svært ved ikke at arbejde, at det fik ham til at nedprioritere sine børn. Læs her, hvad livet har lært Willerslev om … TEKST Elisabe th Hamerik Schwarz FOTO Cen tre for GeoGenetics og Mikal Schlosser

AT VÆRE TVILLING à Det er på én gang en belastning og en styrke at være tvilling (tvillingebroren er Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet, red.). Når man er to, bliver man ikke mobbet, men man får også kun delegaver og bliver set som én person, og det er belastende. Samtidig opdragede vores far os til at konkurrere, og det synes jeg var en kæmpe fejl, for vi har konkurreret hele vores liv, og det har påvirket vores forhold. I perioder er det stadig anspændt, men nu har vi dog fundet hver vores vej, og det hjælper. Men vi konkurrerer stadig til familiefester, hvor vi hver især forsøger at dominere selskabet, hvilket nok kan være ret irriterende at se på.

AT KNOKLE à Jeg var kun god til husgerning og formning i skolen, så det lå ikke i kortene, at jeg skulle være forsker. Jeg var også ligeglad. Jeg festede og røg hash i stedet. Men da jeg i 9. klasse sad til en skole-hjem-samtale, hvor ingen af lærerne havde noget godt at

84

LIME . DK

sige om mig – tysklæreren ville endda have mig over på B-niveau, som dengang var for taberne – samlede frontallapperne sig. Jeg skulle fandeme ikke være en taber! Jeg gik hjem og læste og læste og endte med at få 11 til eksamen på A-niveau. Jeg hadede folkeskolen, fordi der kun var ét rigtigt svar, men gymnasiet tændte ilden i mig, for der var det OK at have en anden holdning, så jeg studerede som en gal og endte med det næsthøjeste gennemsnit på min årgang til studentereksamenen. Det er mit bevis på, at du kan, hvad du vil – hvis du knokler for det.

1993-94. Men det var sindssygt hårdt, så da jeg kom hjem, var jeg i vildrede, for jeg havde ikke længere lyst til at være pelsjæger eller vildmarksfarer. I mellemtiden var jeg kommet ind på biologi, men universitetet var samtidig også kedeligt, for vi lavede alle de samme eksperimenter, så vi kendte jo resultaterne på forhånd. Jeg holdt dog ud til specialet, hvor jeg fik lov til at eksperimentere og lave nye opdagelser, og jeg endte med – som den første nogensinde – at vise, at man kan få dna ud af iskerner, så man kan belyse, hvordan sammensætningen af mikroorganismer har ændret sig over tid. Mit speciale blev trykt i et stort internationalt tidsskrift, og kort efter ringede Nasa for at invitere ‘professor Willerslev’ til en vild konference på et krigsskib i Chile med helikoptere, så vi kunne flyve ud og studere isen. Det var endnu federe end vildmarken, og jeg opdagede, at videnskab også kan være et eventyr.

EG HAVDE JO ‘‘ JVÆRET DEN

SYGESTE NØRD, HVIS JEG IKKE HAVDE FÅET KONE OG BØRN.

AT KOMME I TVIVL OM SINE DRØMME à Jeg har været besat af indianerne, siden jeg var en lille dreng, så da jeg blev student, ville jeg bruge sabbatåret i 1991 på den ultimative vildmarkstur i det nordøstlige Sibirien, hvor der boede et folk, man mente var beslægtede med indianerne. Endemålet var at blive pelsjæger, og det var jeg fra


MAND MED MENING

ESKE WILLERSLEV á Født 5. juni 1971 (47 år) og opvokset i Hellerup

á DNA-forsker, professor

á

á á

KVINDER à Nu bliver mine ekskærester måske sure, men indtil jeg mødte min kone i 2004, var jeg ikke interesseret i det med den eneste ene. Jeg var lige blevet professor og arbejdede fra klokken ni morgen til et om natten, og min kone vil nok mene, at jeg heller ikke gav hende meget tid de første år. Heldigvis blev hun – for ærlig talt, selv om jeg bliver betragtet som mega-ekstrovert i forskermiljøet, havde jeg jo været den sygeste nørd, hvis jeg ikke havde fået kone og børn. Men min kone har været så fucking træt af mig, og jeg

skylder hende alt. Hun har sat sin egen karriere til side og arbejder på deltid, så jeg kan rejse rundt, og jeg skal prise mig lykkelig for hendes tålmodighed. Jeg må prøve at give slip på et tidspunkt, men det er svært, for vores samfund er bare ikke indrettet til at få børn og have en karriere samtidig.

BØRN à Jeg kunne ikke finde ud af at få børn. De første år arbejdede jeg vildt meget og drømte mig væk til arbejdet, når jeg endelig så dem. Min ældste søn plejede

og director for Københavns Universitets Centre of Excellence GeoGenetics samt professor ved Cambridge University Eskes primære arbejde  består i at afdække det komplekse område, som menneskets forhistorie og ikke mindst vandringer er. Bror til Nationalmuseets  direktør, Rane Willerslev Gift med Ulrikke og far  til sønnerne Bror og Rasken på 6 og 10 år.

at lege, at nu skulle han på arbejde, og så blev far ked af det, og jeg fattede det ikke. Det var først, da han var 7 år – mine sønner er nu 10 og 6 år – at jeg forstod det. Han sagde direkte, at han ikke ville have, at jeg rejste, og det fik mig endelig til at omprioritere. Det er lettere sagt end gjort, fordi jeg er leder af en stor forskningsgruppe og er deltidsprofessor i Cambridge og rejser så meget stadigvæk, men nu prioriterer jeg anderledes, fordi jeg i det inderste af min sjæl føler, at de er det vigtigste. Men selv om jeg er blevet bedre, vil jeg med sikkerhed fortryde resten af mit liv, at det ikke kom til mig noget før. ¥

L I ME .DK

85


D AL AN LE SK UD GU FL ID UG E TE R

LANGTIDS- OG UGEREJSER MED HJERTING REJSER Oplys koden ”LIME05” ved bestilling

Oplys koden ”LIME05” ved bestilling

Oplys koden ”LIME05” ved bestilling

Oplys koden ”LIME09 ved bestilling

• • • • • •

Fly Malaga direkte t/r 14 nætter, Hotel El Puerto***+, Fuengirola 1 x dobbeltværelse Morgenmad Aftensmad inkl. 1/4 vand og 1/4 vin Transport t/r hotellet

Pris pr. person FRA kr.

Enk.værelse: spørg for pris

6.498,-

Kastrup: 8/5, 15/5, 20/9, 25/9, 30/9, 9/10, 22/10 Billund: 7/5, 14/5, 23/9, 9/10, 22/10, 29/10, 7/11 Aalborg: 9/5, 13/5, 23/9, 22/10, 29/10, 5/11, 12/11

• • • • • •

Fly Mallorca direkte t/r 7 nætter, Hotel Mediterranean Bay****, Arenal 1 x dobbeltværelse Morgenmad Aftensmad Transport t/r hotellet

Pris pr. person FRA kr.

Enk.værelse: spørg for pris

4.998,-

Kastrup: 9/5, 21/5, 23/5, 4/6, 11/6, 18/6, 3/9, 10/9 Billund: 8/5, 15/5, 20/5, 27/5, 3/6, 5/6, 10/6, 17/6 Aalborg: 22/5, 5/6, 12/6, 19/6, 26/6, 4/9, 11/9, 18/9

Oplys koden ”LIME05” ved bestilling

Oplys koden ”LIME05” ved bestilling

Turen inkluderer:

Her er en helt ny tur. På denne tur bor man på Blue Sea Montevista Hawai. Hotellet er et dejligt hotel med et hyggeligt poolområde. Fra hotellet er der ca. 10 min. gang til stranden og den gamle bydel.

Turen inkluderer: • • • • •

Fly Barcelona direkte t/r 7 nættert, Montevista Hawaii***, Lloret de Mar 1 x enkeltværelse Halvpension inkl. vand og vin 3 udflugter: Gåtur med guiden i nærområdet, Girona og Tossa de Mar inkl. frokost og Barcelona sightseeing • Dansk guide med på udflugterne L07” en ”KU Oplysi kod • Spisning mindre gruppera lag Ma til tur og fåt/r hotellet • Transport

6.998,-

Pris v/ 1 person kr. Kastrup: 4/10 - Billund 4/10

Oplys koden ”LIME05” ved bestilling

Turen inkluderer:

KUN for voksne - beliggende blot 100 meter fra stranden i Arenal ved Palma. Centrum af Arenal er blot en 50m gåtur væk og hermed er et bredt udvalg af butikker, restauranter indenfor kort afstand.

D AL AN LE SK UD GU FL ID UG E TE R

El Puerto er beliggende direkte ud til strandpromenaden i hjertet af Fuengirola. Fra hotellet har man en formidabel udsigt over vandet, kysten, byen og de nærtliggende områder.

Singlerejse 60+ - 7 nætter Barcelona

D AL AN LE SK UD GU FL ID UG E TE R

7 nætter - Mallorca

14 nætter - Costa del Sol

Oplys koden ”LIME09 ved bestilling

Toscanas Kyst

21 nætter - Gran Canaria Et mindre lejlighedskompleks med en hyggelig atmosfære. Nido del Aguila er beliggende ved Europa centeret, på en af Puerto Ricos mange bjergsider, med en super udsigt til Amadores stranden.

Turen inkluderer: • • • •

Fly Gran Canaria direkte t/r 21 nætter, Nido del Aguila***, Puerto Rico 1 x 2 værelses bungalow Transport t/r hotellet

Pris pr. person FRA kr. Enk.værelse: Spørg

7.998,-

På denne tur bor vi ved Versilia kysten. Vi skal se det skæve tårn i Pisa og tager på kanalrundfart i Livorno. Vi besøger den smukke ø Isola d´Elba, Lucca, Torre del Lago og Cinque terre "de 5 byers land".

Turen inkluderer: • • • • •

Fly direkte t/r 7 nætter, 3-stjernet hotel, Versilia Kysten 1 x dobbeltværelse Morgenmad og aftensmad inkl. vand og vin 4 udflugter: Pisa, Livorno, øen Elba, Lucca, Torre del Lago og Cinque Terre • Transport samt dansk guide med på udflugterne

Pris pr. person kr. Kastrup: 7/5, 30/5, 4/6, 8/10, 4/11, 24/2 Mulighed for tilslutning fra Aalborg

Enk.værelse: +kr. 950,-

6.998,-

Kastrup: 6/5, 24/9 - Billund: 5/5, 25/9

Sevilla, Cordoba & Granada Udflugter til det fantastiske Sevilla, Cordoba m. katedralen, Granada med det mauriske palads Alhambra samt det danskejede bryggeri "Gran de Select". Turen inkluderer: • Fly Malaga direkte t/r • 7 nætter, Costa del sol • Morgenmad og aftensmad inkl. vand og vin • 4 udflugter: Sevilla, Cordoba, Granada og bryggeritur • Transport samt dansk guide med på udflugterne Pris pr. person FRA kr. Enk.værelse: +kr. 1.250,-

6.998,-

Kastrup: 25/4, 17/9, 1/10 Billund: 25/4, 18/9, 2/10

Tlf.: 7022 6710 · www.hjertingrejser.dk Torvet 9, St., 5800 Nyborg · Medlem af rejsegarantifonden nr. 1717


Udsyn

London

Nul reklamer for fast food I London har borgmester Sadiq Khan forbudt reklamer for cheeseburgere, pomfritter og sukkerholdige sodavand i busser og tog. Det skal forhindre fedme hos børn. TEKST Maria P ræst FOTO Shu tterstock

N

æste gang, du besøger London, vil du ikke længere opleve annoncer for fastfood på siden af byens busser eller på reklameskiltene i undergrunden. Byens borgmester, Sadiq Khan, har nemlig sat en stopper for alle annoncer, der promoverer mad og drikkevarer med et højt indhold af sukker, salt og fedt. Forbuddet dækker alle busser, tog, metrotog, sporvogne og taxier samt byens undergrundsstationer.

LONDONERES ‘‘LIVDEERUNGE I FARE PÅ GRUND

AF FEDME, OG DET LÆGGER ET STORT PRES PÅ VORES ALLEREDE ANSTRENGTE SUNDHEDSVÆSEN.

Tikkende fedmebombe

Sadiq Khan har ikke set sig sur på burgere, pizza og pomfritter uden grund. Årsagen til forbuddet skyldes, at fedme hos børn er en tikkende bombe i London. Næsten 40 procent af de 10- og 11-årige børn i London er enten overvægtige eller fede, hvilket er en af de højeste andele i Europa. I Danmark er 18 procent af de 9-13-årige overvægtige ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen. Ved at fjerne reklamer for usund mad håber Sadiq Khan, at det vil blive lettere for både børn og deres forældre at træffe et sundt valg, når det gælder mad og drikkevarer. Derfor vil det også stadig være muligt for virksomheder som Coca-Cola og McDonald’s at reklamere. Det skal bare være for deres sukkerfri sodavand og sunde salater i stedet.

Ikke den eneste

LONDONS BORGMESTER SADIQ KHAN

Sadiq Khan er ikke den eneste borgmester, der ønsker at skabe forandring på dette

punkt. I Amsterdam er det for eksempel lykkedes viceborgmester Eric van der Burg at nedbringe fedme hos børn med 12 procent siden 2012 ved blandt andet at forbyde juice i skolen og sponsorater fra fastfoodvirksomheder til events. I New York forsøgte den daværende borgmester Michael Bloomberg i 2013

at indføre et kontroversielt forbud mod sodavand og andre sukkerholdige drikke i store flasker. Hans forslag blev dog underkendt af New Yorks højesteret. Det er ikke tilfældet i London, hvor hele 82 procent af byens indbyggere bakker op om forbuddet mod reklamer, der trådte i kraft i marts i år. ¥

Vidste du, a t ...

Socialdemokraterne herhjemme allerede i 2006 forsøgte at indføre et generelt forbud mod reklamer for usund mad, der henvender sig til børn og unge? De har dog endnu ikke fået forslaget igennem. LI ME .DK

87


Endelig slut med oppustet mave

EN FLAD MAVE I BALANCE

ANNONCE

Helle har i mange år haft problemer med, at hun blev oppustet i løbet af dagen. Indholdsstofferne i Macoform har fjernet oppustetheden og givet velvære i maven. – Jeg har i mange år haft trælse problemer med maven, fortæller Helle Hviid fra Vodskov. – Jeg havde bl.a. en konstant følelse af ’indre fylde’, hvor maven blev oppustet, hvilket var meget ubehageligt. Jeg lignede til tider en, der var gravid, siger Helle. – Jeg var især hæmmet af det, når det var bikinitid. Jeg ville jo gerne have sol på kroppen, men viste mig helst ikke frem med den oppustede mave. Jeg har også haft en tendens til at bruge løstsiddende tøj, fordi

jeg vidste, at maven ville blive oppustet i løbet af dagen, så stramtsiddende tøj var ikke noget jeg brugte, siger Helle. Den tilstand havde stået på i mange år, inden Helle begyndte at tage Macoform. – Jeg bliver ikke længere oppustet, efter jeg er begyndt at tage produktet. Indholdsstofferne i Macoform har fjernet oppustetheden og givet mig mere velvære i maven. Læs mere på www.wellvita.dk

INGREDIENSER I MACOFORM:

✔ ✔ ✔ ✔ ✔ ✔

Mindsker luft i maven Skaber balance i tarmfloraen Fjerner oppustethed Velvære i maven Giver en flad mave Stimulerer fordøjelsen

ARTISKOK AFHJÆLPER: • • •

Fordøjelsesproblemer – bl.a. ved at fremme produktionen af fordøjelsessaft (galde og andre væsker, man producerer naturligt under fordøjelsen) Oppustethed som følge af luft i maven Desuden fremmer artiskokken vægttab i forbindelse med slankekur.

MÆLKEBØTTE FORDI:

– Jeg bliver ikke længere oppustet, fortæller Helle.

• • • •

Det bidrager til en normal mave og leverfunktion Det bidrager til mave/tarmkanalens funktion Det bidrager til at opretholde pH-balancen Mælkebøtte har præbiotisk effekt (dvs. det fremmer de naturlige mælkesyrebakterier i tyktarmen)

Kender du det: Om morgenen er maven flad og du føler dig godt tilpas, men med indtagelsen af mad i løbet af dagen bliver en følelse af oppustethed mere og mere mærkbar. Stadig flere mennesker i alle aldre lider af fænomenet ballonmave med luft i maven, murren og oppustethed som følge af dårlig fordøjelse.

SET PÅ

TV

PRØV MACOFORM TIL HALV PRIS Macoform kan prøves på leveringsservice til halv pris. Netop nu: kr. 99,- for to måneders forbrug. Macoform kan i Danmark kun købes via hjemmesiden www.wellvita.dk eller via telefon 82 30 30 40. Hverdage kl. 8-16.


Horoskop

////////////////////////////////////////////////

Tyr

à 20.04 – 20.05 Selv om du har en del at tænke over, er der ikke tid og ro til at samle dine tanker. Især første halvdel af maj kan du opleve som stressende. Alles øjne hviler på dig, og du er hele tiden ‘på’. Fra midten af maj har du det lettere med den rolle. Det er også her, du kan være spontan og kaste dig ud i nye og spændende tiltag. Du får opbakning til at bryde grænser. Månedens optur: Kærligheden blomstrer, især midt i maj.

St enb uk

Vandmand

F isk

Væ dde r

at få dit baglands opbakning, og det kan føre nogle diskussioner med sig i starten af maj. Op til weekenden den 11.-12. er der mere harmoni og endda kærlige toner i luften. Det giver dig mod til at drøfte nogle personlige overvejelser med din udkårne. For den single stenbuk er midten af maj en spændende tid. Sæt en date op, eller lad dig overraske! Månedens optur: Maj giver mere tid til dine interesser.

start på måneden får du overskud til både familie og hjemmeliv. Har du for nylig ændret dine boligforhold, er der stadig nok at gøre. Men husk også at nyde tiden med din partner blot ved at være hjemme sammen. Store bededag står i familiens tegn, og hvis dit hjem er klar, kan det danne rammen om en større familiefest eller komsammen. Månedens optur: Du sætter handling bag dine ord, og det rykker!

er skarp og hurtig i starten af maj. Det er dig, der gyder olie på de oprørte vande. Det baner vejen for mere kærlige stunder i selskab med den eller dem, du holder af. Nymånen den 5. giver dig lyst til forandring i hjemmet, men det er ikke sikkert, det kan lade sig gøre før senere på måneden. Månedens sidste dage ser meget harmoniske ud – nydt dem! Månedens optur: Ude- og hjemmeliv kommer i balance.

på krigsstien de første dage af maj. Din lunte er kort, især hvis du oplever urimelige arbejdsforhold. Du forsvarer dig verbalt og højlydt, men lægger stridsøksen, inden du går på weekend den 4.-5. Frem til midten af maj har du ordet i din magt. Op til store bededagsferien er du optaget af de bløde værdier, herunder familien. Nu skal der hygges! Månedens optur: Dit hjem får en tiltrængt fornyelse.

à 21.12 – 19.01 Det er ikke så let

à 19.02 – 20.03 Kommunikationen

à 21.03 – 19.04 Du kan være lidt

Tv i l ling

Kre bs

Løve

Jom f ru

er du i topform. Så meget desto lettere bliver det at få klaret de udfordringer, du kan møde i starten af måneden. Myndighedsgodkendelser eller offentlige regler kan du opleve som meget bureaukratiske. Men du får, hvad du har ventet på, og det giver dig en rolig store bededagsferie. Fra den 21. har du igen flere bolde i luften – måske for mange! Månedens optur: Første weekend i maj er særlig romantisk.

samarbejde kan blive årsag til mange drøftelser, og her kan bølgerne gå højt. Det er ikke alt, der involverer dig direkte, og du må tage tingene, som de kommer. Den 11.-14. fremstår du som et godt eksempel, andre ønsker at følge. Her kører samarbejdet, som det skal, og der kan tales om tingene. Fra den 21. foretrækker du en tilbagetrukket rolle. Månedens optur: Du har mange kræfter at gøre godt med.

en samarbejdspartner kan være kritisk, og det er sikkert ikke uden grund. Tager du den berettigede kritik til dig, får du også øje på den opbakning, der ligger i dine forhold. Erhvervsmæssigt har du gang i noget helt nyt, og her trænger du til at finde en rytme. I store bededagsferien vil du gerne overraske din partner, hvis du kan løsrive dig fra dit arbejde. Månedens optur: Arbejdet interesserer dig.

vanskeligt valg de første dage af maj, hvor arbejde må komme før fornøjelser. Det, du har forsømt med din familie, kan du indhente første weekend. Store bededagsferien er oplagt at udvide en smule og tage på udflugt – gerne til udlandet. Det kan blive en stor oplevelse, også hvis du rejser alene. Vær hjemme til den 21., for her venter nye opgaver. Månedens optur: Du har mulighed for en spontan forårsrejse.

à 21.06 – 22.07 Arbejdsforhold og

à 23.07 – 22.08 Din partner eller

Væ g t

Sko rpi on

Sky tte

lidt for stærkt, og mange ting kan føles ude af din kontrol. Det vender midt på måneden. Her vil dine forhold blive mere harmoniske, og parforholdet meget kærligt. Du kan sætte din egen dagsorden, men tempoet er stadig højt, fordi du brænder for det, du laver. Brug endelig store bededag og den forlængede weekend til at få nye og anderledes oplevelser. Månedens optur: Nye og spændende opgaver dukker op.

halvdel af maj har du et godt øje for forretninger. Det er ikke småbeløb, du jonglerer med. Pres ikke for hårdt på, da begge parter skal have fordele, hvis handlen skal være god. Rejselysten stiger midt på måneden, og det kan give anledning til en udlandsrejse. Den 21.-22. udfordres dit overblik, og lige de dage bør du ikke træffe vigtige beslutninger. Månedens optur: Andre mennesker overrasker dig.

dine dage drukner i arbejde, og at du her har sat for mange ting i gang. Hvis ikke, kan du trække dig lidt tilbage og tage dig af hus, ægtefælle og børn. Her kan du også få rigeligt at se til! Du får heldigvis flere kærlige stunder og en hjælpende hånd fra den, der står dig nærmest. Den støtte går den anden vej sidst på måneden, hvor du må hjælpe. Månedens optur: Din fysik er i en god udvikling.

à 23.09 – 22.10 Det hele kan gå

à 23.10 – 21.11 Særligt i første

à 23.08 – 22.09 Du står i et

à 22.11 – 20.12 Der er risiko for, at

//////////////////////////////////

à 21.05 – 20.06 Fysisk og mentalt

ILLUSTRATION Lotte Andkilde

à 20.01 – 18.02 Efter en lidt træg

ASTROLOG Horoskoper ved Brian Teglgaard, stjernesvar.dk

L IME .DK

89


Min historie

HELENE BAGGE, 53 ÅR, SKOLELÆRER, KØBENHAVN Ø

TEKST Camilla Egeborg FOTO Carsten Bundgaard

“Det er vigtigt at have en base”

90

Da jeg skiftede job for fem år siden, gik det op for mig, hvor vigtigt det er at have en base. Jeg havde pendlet to timer dagligt i flere år, og det påvirkede mig meget. Jeg var ellers glad for mit job som lærer på en specialskole med børn, der havde forskellige diagnoser, men jeg er overrasket over, hvor meget den daglige transporttid forringede min livskvalitet. Hver dag var det op på cyklen, ind i toget, sidde lidt og forberede sig, ud af toget igen og cykle over til skolen. Nu er jeg skiftet til en privatskole omkring 10 minutter væk. Det er virkelig skønt at bo og arbejde i samme kvarter. Min hverdag hænger bedre sammen, og jeg er ærlig talt et gladere menneske. Man må jo nok sige, at jeg er inkarneret københavner, for jeg har boet på Nørrebro og Østerbro i sammenlagt 30 år. Jeg underviser i dansk, engelsk og historie. Jeg kan mærke, at mine elever sætter pris på undervisningen, og at de er glade for at gå i skole. Lige nu er jeg i indskolingen, men jeg har prøvet det meste som lærer gennem 28 år. I starten af min karriere var jeg mest fokuseret på det faglige niveau i udskolingen, men i dag er jeg langt mere interesseret i de pædagogiske spørgsmål, såsom hvordan eleverne får den bedste start på deres skoleliv. Efter at jeg er blevet ældre, har jeg ikke det store behov for eventyr. Jeg nyder bare, at alt er inden for rækkevidde. ¥

Læs flere spændende portrætter på LIMEs Facebook-side

à Hver m å ne d pr ikke r v i e n ku n de i N e t t o på sku lde re n o g spø rge r, o m v i m å h ø re LIME . DK

e n sjov, ta nke vække n de , f asci n e re n de , barsk e lle r sø d h i st o ri e f ra de re s li v .


TID TIL RO PÅ KRETA Økologi, udflugter og dansk rejseleder · · · · · · · · · · · · · · ·

Direkte fly t/r, samt transfer til retrætet Modtagelse i lufthavnen på Kreta af vores danske personale 7 nætter på det naturskønne Enagron Eco Mountain Retreat Indkvartering i skønne rustikke stenhuse med eget bad og toilet 7 gange økologisk morgenbuffet 7 gange aftensmad bestående af 3-retters menu med økologiske råvarer Vin og vand til maden om aftenen Solnedgang og champagne ved den storslåede udsigt fra Agioi Apostoloi Introduktion til mindfulness og meditation Temaforedrag med dansk foredragsholder Daglige mindfulness-sessioner med afspænding, restorativ yoga eller meditation Guidede vandreture i den uspolerede natur i bjergene Havevandring med fokus på stedets mange krydderurter og deres medicinske virkning, samt efterfølgende tebrygning og tesmagning Frokost i bjergene hos de lokale hyrder, samt frokost i klosterhaven Dansk rejseleder og instruktør under hele opholdet

Få pladser pr. hold

F.eks. 29/8 fra kr.

lse Enkeltvære g! uden tillæ antal Begrænset . n pr. afga g

9.298,-

Vælg mellem følgende afgange: 16/5, 23/5, 30/5, 13/6, 27/6, 29/8, 5/9 eller 19/9. Afgang fra Billund eller Kastrup.

76 12 52 51

Hverdage 9.00-16.00. Læs mere på www.tidtilro.dk

Alle priser er pr. person ved to personer i billigste værelseskategori. Tillæg for eneværelse. Vi tager forbehold for prisstigninger og udsolgte rejser. Teknisk arrangør: Tid til ro ApS · Tilsluttet Rejsearrangørforeningen og tilsluttet Rejsegarantifonden nr. 2869.


SPOT

TID TIL AT GØRE ALTANEN ELLER TERR A SSEN FOR ÅRSKL AR? FIND INSPIR ATION I DIN LOK ALE NET TO.

EN NY VERDEN HVER UGE Aflang krukke i kraftig pileflet

Plantebalje

49.69.-

49.79.99.-

40 x 17 cm.

I metal. 35 x 22 cm.

50 x 27 cm.

38 x 26 cm. 45 x 31 cm.

Trækasse

35 x 22 cm.

59.79.99.-

40 x 27 cm. 45 x 32 cm.

Lanterne

Sort metal. Flere varianter. H: 25, H: 32 eller H: 34 cm.

69.-

Alle varerne i annoncen er spotvarer og fås kun så længe lager haves. Find varerne i din Netto fra d. 4. - 10. maj 2019. Se mere i vores Netto-avis hver uge.

Profile for LIME

LIME maj 2019  

LIME maj 2019