LIME april 2019

Page 1

KLIK IND PÅ LIME.DK, OG FÅ ENDNU MERE OVERSKUD I HVERDAGEN

APRIL 2019 NR. 187

G R AT IS M AGASI N KUN I NETTO

På med sølvpapirshatten!

Derfor dyrker vi konspirationsteorier

LÆNGE LEVE DISNEY

Livet igennem et rosenrødt filter holder stadigvæk

JEG GIDER IKKE FLERE TING . T L A G R A G R DE

igt om nka synger ærl nald Musikeren Kati n ga n g s k e g o e t r ed , s m e usikkerh

PLUS: SØREN SKO OM AT FINDE SIT LIVS KÆRLIGHED // 9 SUNDE GRUNDE TIL AT LØBE // PÅSKEMIDDAG MED ET TVIST


SPOT

Havefigur Pr. stk.

149.-

EN NY VERDEN HVER UGE

SK AB EN HYGGELIG FOR ÅRSSTEMNING UDENFOR DIN DØR MED FINT TILBEHØR. Metalkrukke

H. 35 x Dia. 27 cm Pr.stk.

59.-

H. 40 x Dia. 31 cm Pr. stk.

79.-

H. 45 x Dia. 35 cm Pr. stk.

99.-

Havefigur med fugl Pr. stk.

129.Alle varerne i annoncen er spotvarer og fås kun så længe lager haves. Find varerne i din Netto fra d. 6. - 12. april 2019. Se mere i vores Netto-avis hver uge.


Indhold

//////////////////////////////////////////////

à ARTIKLER

16

Musikeren Katinka skriver råt og ærligt om engangsknald og kærlighed

à PÅ FORSIDEN

50

16 Ærlig talt Rockstjerne Katinka Bjerregaard er som en åben dagbog, ærlig og sårbar, og det er hendes tekster også. Kom tættere på sangerinden gennem fem af hendes sange 26 Perspektiv Disney fylder snart 100 år, og vi sluger stadig de rosenrøde tegnefilm råt. Også på trods af den kritik, som flere film har fået 62 Agenda Elvis lever! Eller gør han? Hvad er egentlig op og ned på konspirationsteorier?

Fejr højtiden med det store påskebord

45

Florlet forårsmode

07 Update April står i lidenskabens tegn med gensyn med hitserien ‘Game of Thrones’, pornografisk kunstudstilling og forførelsens kunst i nyt show 13 Mit forbrug Sangerinde Signe Svendsen nyder spontane ture i hverdagen, men er blevet for gammel til billig vin 14 Grønt liv Sådan nyder du din påske med god samvittighed 35 Puls Kickstart dit sunde forår med inspiration fra tre sunde kogebøger 37 Netto lige nu Ud i det blå med løbeskoene på! Nu er det tid til forårstræning 41 Dit sunde liv Sådan forvandler du skrald til sunde appetitvækkere 45 Stil Giv din garderobe en fortryllende makeover med vandfarver og flæser 46 Skøn Smør dig lækker med sheasmør og hjemmelavet skrub

50 Måltid Klassiske påskeretter med et tvist 59 Hverdag på budget Spis dig mæt uden at tømme din bankkonto 69 Rollemodel Kvinde, kend din økonomi 74 Dit hjem Gør drøm til virkelighed, og få inspiration til fornyelse af soveværelset 80 Mand med mening Sanger og komponist Søren Sko om frihed, genfundet kærlighed og skønheden i at blive ældre 83 Næste stop Dublin er byen, der har det hele – kolde fadøl, idylliske vandreture og episke fortællinger om vikingerne 87 Udsyn I Pontevedra i Spanien har der ikke været et trafikdrab siden 2009 – byen er nemlig bilfri 89 Horoskop Det siger stjernerne 90 Min historie Hver måned prikker vi en kunde på skulderen og spørger, om vi må høre en sjov, tankevækkende, barsk eller mærkelig historie fra deres liv

74

Indret med fine gør-det-selvdetaljer

46

Forårslækker med sheasmør

74

Tre forskellige stilarter til dit soveværelse


Adååå!

Ò

“Adååå” har min to-årige datter sunget i flere måneder, mens hun slår armene ud, og drejer rundt og rundt og ser helt utroligt lykkelig ud. (Bare rolig, der er en pointe med ‘se, hvor nuttet mit barn er-anekdoten, hold fast!) Min kæreste og jeg har bare slået det hen som et skørt barnepåfund, et selvopfundet tumlingeord, der måske betød “juhuu”. Og selvfølgelig begge siddet som idiotiske småbørnsforældre nu gør og stemt i og skrålet “adååå” for fuld udblæsning, når hun gjorde det. Det var først en dag, da vi sad og så YouTube, at tiøren faldt. På skærmen tonede den lyshårede isprinsesse Elsa fra Disneys megasucces, ’Frost’, nemlig frem på skærmen, og i samme sekund pegede min datter euforisk på hende og råbte: “Adååå!” og klappede i hænderne. Okay. Nu forstod jeg. I al den tid havde hun jo for dælen sunget ‘Let it go’. Ligesom resten af verdens børn, for sangen har knap 650 millioner (!) visninger på YouTube. Og har indtjent over 1,3 milliarder på verdensplan. Vi har aldrig præsenteret hende for filmen eller sangen. Den må hun have opsnappet i vuggestuen eller et andet sted. Men indfanget af Disneys uundgåelige magnetiske kræfter, dét er hun. Og nu hvor hendes forældre endelig har fattet det, efterspørger hun sangen HVER dag. Hver eneste dag. Forleden fredag overhørte jeg en samtale mellem to kvinder. Den ene spurgte den anden, om hun også skulle hjem og hælde fredagsslik op til børnene og tænde for Disney-sjov. “Nej, det kan jeg love dig for, jeg ikke skal,” svarede kvinden. ”Hjemme hos os er Disney helt forbudt.

SNAPSHOTS FRA MÅNEDEN, DER GIK I denne måned har dygtige Lea Pagh holdt skansen som redaktør på LIME, mens Isabella var ramt af en ond lungebetændelse.

4

LIM E.DK

Jeg kan simpelthen ikke stå inde for at vise mine børn sådan en verdensfremstilling.” Vi har også haft diskussionen hjemme hos os. Jeg er 'I Disney' og laddog-barnet-typen, min kæreste klog nok til at se faldgruberne. Måske har I også haft Disney oppe at vende hjemme hos jer? Fra alle os til alle jer, er der i hvert fald en, efter min mening, meget læseværdig artikel om Disneys relevans i 2019 i denne måneds magasin. For hvad søren er det, mastodonten har gjort rigtigt de sidste 100 år? Og hvorfor er deres til tider ret så udskældte, politisk ukorrekte og lyserøde univers stadig populært i dag? Det kan du læse meget mere om i denne måneds Perspektiv på side 26.

Tak, fordi du læser med, og rigtig god påske. Isabella Hundt Røhmann Redaktør

Elisabeth Hamerik Schwarz er en af vores faste skribenter. I denne måned har hun skrevet den spændende artikel om konspirationsteorier.

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Leder

Redaktion Ansvarshavende chefredaktør Pernille Kleding | pernille.kleding@otw.dk Redaktør Isabella Hundt Røhmann isabella.rohmann@otw.dk Artdirector og boligredaktør Lone Elmehøj Jensen | lone.elmehoj@otw.dk Digital redaktør lime.dk Mie Borggreen Winther | mie.winther@otw.dk Journalister Casper Hindse, Elisabeth Hamerik Schwarz, Natasja Gamborg Rasmussen, Mie Borggreen Winther, Maria Præst, Martin Finnedal, Christina Bølling, Stine Troense, Pernille Albers Lea Pagh og Ditte Clemen Illustrationer Lotte Andkilde Forsidefotograf Morten Germund Korrektur Korrekturfabrikken.dk Annoncesalg DG Media Produktchef Gitte Kastrup / gitte.k@dgmedia.dk Tlf. 7234 1234 Sælgere Anni Gettermann, Birgitte Vindeløv og Bente Hein Andersen Salgschef Nanna Endahl / nanna.e@dgmedia.dk Tryk Aller Tryk A/S Oplag: 200.000 Læsertal: 217.000, 2. halvår 2018 Distribution: 500 Netto-butikker Udgiver OTW er Nordens førende contentbureau med fem kontorer og mere end 200 dedikerede medarbejdere. I OTW skaber vi fortællinger, der skaber forandring. Med engagerende og effektivt indhold løfter vi vores kunder ud af støjen og tættere på deres mål og modtagere. OTW er partner på flere af landets gratismagasiner: LIME i Netto, SKØN i Matas og Kulør i SPAR, som tilsammen når ud til over 520.000 læsere. Læs mere på OTW.dk LIME udkommer 12 gange årligt og udgives i samarbejde med Netto. ISSN: 1904-1985 LIME tager forbehold for trykfejl. Artikler i LIME må citeres, når det sker med tydelig angivelse af LIME som kilde samt angivelse af måned og år på det nummer, der citeres fra. Tillige skal citatreglerne overholdes. For manuskripter, der indsendes uopfordret, påtager LIME sig ikke noget ansvar.


ED + WHITE


★★★★★★ »Betagende, overrumplende og helt unik « Jyllands-Posten

★★★★★★ »Farvelyst, begær, lystudfoldelse – et univers, man ikke har lyst til at forlade igen « Kristeligt Dagblad

♥♥♥♥♥ »Kærlighed, humor, livsglæde – et luksuriøst sansebombardement « Politiken

★★★★★ »Morsom, original, farverig og psykedelisk « Børsen

»Sansebade af lys, slikfarver og sirenesang « Weeekendavisen

Med støtte fra:

Louisianas Main Corporate Partners:


Update

Kulturskribent Lone Elmehøj Jensen har forelsket sig i et nyt spejl – og har sjældent glædet sig så meget til vinter i april.

K U LT U R | B Ø G E R | D E S I G N

Si dste s l ag o m jer nt r o nen STREAMING I år byder april på andet end solstråler, fuglekvidder og generel forårskådhed. Vinteren raser nemlig atter over Westeros, og det er endelig blevet tid til at sluge de allersidste otte afsnit af HBOseriebraget ‘Game of Thrones’. Det er næsten to år siden, at sidste afsnit af syvende sæson efterlod den kæmpestore fanskare sultne efter det endelig slag, der én gang for alle vil vise, hvem der ender med at sætte sig i jerntronen. Uanset hvem du hepper på, hvilke mysterier eller forræderier der opstår, eller hvor mange kampe der stadig skal kæmpes, så er det den 15. april, du skal finde popcorn og HBO-appen frem. Winter is coming!

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Spejleffekter

Har du mod på at prøve lidt nyt, så er ‘Harlequin Mirror’ absolut en spændende kandidat, hvis du er på udkig efter et nyt spejl til dit hjem. Spejlet er designet af det nye danske brand Specktrum, som laver flotte produkter til absolut spiselige priser. 93 x 63 cm, 649 kr., specktrum.dk

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

∞ Intelligent og sjov debut

Året er 1995, og Selin er lige begyndt på Harvard. Hun flytter ind på campus, skriver sig op til undervisning i emner, hun aldrig har hørt om, og bliver venner med den verdenskloge Svetlana. Hun påbegynder en korrespondance med Ivan, en lidt ældre matematikstuderende fra Ungarn, og snart lever de mere gennem e-mails end i virkeligheden. Ved skoleårets udgang tager Selin til Europa, og denne europæiske sommer får betydning for hendes forståelse af det spirende voksenliv. ‘Idioten’ er en fortælling om en ung forfatters vej ud i verden og videre ind i sig selv. En skildring af forelskelsens berusende forvirring og af de første skridt på vejen mod at finde sig selv og nærme sig sit kald. ‘Idioten’ af Elin Batuman, 300 kr., C&K

i FORFØRT FRA SCENEN

SHOW Du kender ham måske allerede fra DR’s serier ‘Manipulator’ eller ‘Fuckr med dn hjrne’, hvor Jan Hellesøe for alvor blev landskendt. Her udsatte han med stor succes både kendte og ukendte danskere for gådefulde psykologiske eksperimenter. Til efteråret kan du opleve ham live på tour i udvalgte danske byer. Med sit nye show har Jan Hellesøe fokus på begrebet ‘forført’ i alle dets betydninger, og både hypnotiske teknikker og psykologiske eksperimenter bliver taget i brug. Og han lover en oplevelse, du sent vil glemme. Find datoer på ‘Forført’, og book din billet på janhellesoe.dk LI ME .DK

7


Grønne planter er for længst blevet fast inventar i boligen, og nu kan du pakke dine favoritter ind i nye fine potter. ‘Botanical Family’-urtepotterne fås i flere farver og størrelser, som du kan mikse og matche efter behov. Potternes glatte overflade tilføjer et minimalistisk look i dine vindueskarme, og hvor du ellers har grønt liv i hjemmet. Potter, fra 149 kr., og underskål, 79 kr., sælges separat, hay.dk

PORNO I KUNSTFORM

UDSTILLING I anledningen af 50-året for billedpornografiens frigivelse i Danmark i 1969 kan du opleve udstillingen ‘Art & Porn’, som sætter fokus på, hvordan det har påvirket kunsten, at lovgivningen om pornografi blev ændret. Udstillingen slås an af kunstneren Wilhelm Freddies (1909-1995) berømte værk ‘Sex-Paralysappeal’ fra 1936, som belyser den tids akavede forhold til det seksuelle og erotiske billede. Udstillingen viser desuden værker af en række danske og internationale kunstnere som Annie Sprinkle, Bruce Conner og Jeff Koons. ‘Art & Porn’ kan opleves på Aros i Aarhus fra 29. maj til 8. september 2019. Se mere på aros.dk

8

LIM E.DK

JAN ERIKSEN

∞ Flotte potter

‘Anne, Sanne og Lis’ af Jan Eriksen, 250 kr., Storyhouse

Månedens forfatter

K U LT U R | B Ø G E R | D E S I G N

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Update

“De stod fast på køn, seksualitet og musik” Igennem 30 år har musikanmelder og forfatter Jan Eriksen interviewet den stærke trio Anne, Sanne og Lis. Det er der kommet en ny bog ud af. TEKST Lea P agh FOTO

Hvad er det vigtigste at fortælle om trioen Anne, Sanne og Lis? à At de viste, at rockmusik kunne spilles og synges mindst lige så vedkommende og udfordrende af kvinder som af mænd. At de stod fast på køn, seksualitet og musik og turde udfordre både mænd, konventioner og kvindebevægelse. Hvad kan vi andre lære af de tre kvinder og deres historie? à At det er vigtigt at følge sin intuition – samt at ens faglige kvalifikationer ikke kun er et spørgsmål om boglig uddannelse, men om at finde det, man er god til. Ikke det, man tror eller håber, man er god til, men det, man rent faktisk er god til, og gå efter det, også selv om det måske ikke ligner noget andre, man kender, gør eller har gjort. Det gjorde de alle tre på hver sin måde. Hvad var særligt udfordrende ved at skrive bogen? à Tidsfaktoren, da det skulle gå stærkt. Det har også været lidt udfordrende ikke at lade sig distrahere af alle de sidespor, der er dukket op undervejs: Man ser en gammel video med for eksempel Sanne – og så lokker YouTube. Pludselig kan man efter en time finde sig selv fordybet i en gammel koncertoptagelse med et eller andet band, man havde glemt.

Eddie Michel

Du har interviewet dem flere gange i løbet af de seneste 30 år. Hvordan brugte du den erfaring i bogen? à Jeg har brugt mine gamle interview mange steder. Indimellem har jeg husket, hvor vi talte sammen, og har kunnet tilføje et par småbemærkninger. Som for eksempel at Lis Sørensen og jeg drak en øl hver, da jeg interviewede hende og Sanne om Cowgirls. I en anden forbindelse har jeg for eksempel husket noget, Anne Linnet fortalte under et interview, som har været med til at løse en knude under skrivningen. Du har skrevet om og anmeldt musik i over 30 år. Hvorfor musik – og hvad kræver det af dig fagligt? à Der er et rent tilfælde, at det blev musik. Jeg er uddannet bibliotekar i 1981. En god ven var med til at starte et musikblad og sagde, at de skulle bruge den lejlighed, jeg og tre andre boede i, som en slags redaktionslokale. Nå ja, så kunne jeg da også være med, hvis jeg havde lyst. Fagligt kræver det åbenhed og nysgerrighed, vilje til at lære af andre – og den grundindstilling, at alle har en i udgangspunktet interessant historie at fortælle. Ikke meget slår suset i de to timer, det som regel varer at skrive en koncertanmeldelse.


Heartstone

The Florida Project

Happy End

BIBLIOTEKERNES FILMTILBUD Filmstriben giver adgang til over 2.800 film og kort- & dokumentarfilm. Se dem på tablet, smartphone eller computer. Gå på www.filmstriben.dk og se film med dit bibliotekslogin. Har du ikke et login, kan du få det på dit lokale bibliotek. Følg Filmstriben på Facebook, Twitter og Instagram


Update

K U LT U R | B Ø G E R | D E S I G N

i LYS, LUFT OG HAVE TIL ALLE

KUNST William Morris (1834-1896) revolutionerede britisk design med hans naturinspirerede, mønstrede tekstiler og farverige tapeter, som stadig er populære verden over. Nu kan du se den første store udstilling i Danmark om den indflydelsesrige kunstner, der også var forfatter, bogtrykker, naturelsker og indædt modstander af Victoriatidens industrialisering. Morris sværmede for middelalderens æstetik og håndværksmæssige kunnen, og alt, hvad William Morris gjorde, var båret af en visionær tænkning, hvor han kæmpede for at gøre verden og tilværelsen bedre med sit design. ‘Al magt til skønheden!’ kan opleves på Nivågaard fra 13. februar til 16. juni 2019. nivaagaard.dk

FESTIVAL Børnefestibal er svingom og spas, det er leg og lyrik, det er motion og musik. Og i år er festivalen landsdækkende med et stærkt musikprogram, der inkluderer nogle af de største danske artister inden for børnemusikken. Giv dine børn en på opleveren med blandt andet Gurli Gris Show, Mek Pek med Åh Abe Show og HipSomHap. På dagene vil der også være gratis aktiviteter – for eksempel kan der afprøves seje instrumenter, få taget fede billeder, møde kunstnerne, der er et maletelt, en aktivitetsbane og meget mere. Prisen er 95 kr. per person, og så falder der en goodiebag af til de første 500 i hver by, som tæller Aalborg 30. maj, Aarhus 1. juni, Aabenraa 2. juni, Odense 10. juni og København 8. og 9. juni. Billetter til årets Børnefestibal købes på ticketmaster.dk. Det fulde lineup og alle aktiviteter bliver løbende offentliggjort på facebook.com/bornefestibal

10

LIM E . DK

Der er noget ekstra skønt over denne vase, som er dekorativ både med og uden indhold. Vasen er lavet i stentøj med en unik reaktiv glasur, hvilket betyder, at glasering og farve varierer fra vase til vase. Stil den på overflader, der tåler lidt vand, da den ikke er 100 procent vandtæt. Bark vase, 36 x 31 cm, 1.698 kr., asimplemess.dk

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Sjov o g balled e, s o m bø r n el s ker d et

∞ Finurlig vase

Bio tips

To m odn e k vin de r m e d h ve r de re s u df ordr in g IDENTITETSKRISE PÅ FEEL GOOD-PLAN

Julianne Moore spiller den midaldrende Gloria, som er nyligt fraskilt med to voksne børn. Efter sin skilsmisse havner Gloria i en midtlivskrise, hvor hun er i tvivl om, hvorvidt hun har spildt sit liv på sit tidligere ægteskab. I de blå timer slår hun sig løs i nattelivet i LA, og en aften opstår der en uventet romance mellem Gloria og den tidligere soldat Arnold (John Turturro). Dette bliver starten på en affære, der giver håb om, at ægte kærlighed stadig er opnåelig. ‘Gloria Bell’ har premiere 11. april.

PORTRÆT AF MENNESKELIG LIDERLIGHED

‘Dronningen’ handler om Anne, der er på toppen af sin karriere og har en dejlig familie med ægtemanden Peter og deres to døtre. Men da Anne indleder en affære med sin 17-årige stedsøn, sætter hun alt over styr. Fanget i et spind af bedrag og løgne tvinges hun til at se sine handlinger i øjnene og beslutte, hvilken slags menneske hun vil være. Det danske drama har Trine Dyrholm i hovedrollen i en af hendes vildeste præstationer. ‘Dronningen’ har netop haft premiere.


KULØR PÅ HVERDAGEN www.moccamaster.com

Igennem seks årtier har den ikoniske Moccamaster stået klar til at brygge dagens første livgivende dråber. Den har leveret en kop aromatisk kaffe til formiddagens velfortjente pause – og endnu én, når eftermiddagens kage skulle nydes eller aftensmaden fordøjes. Den legendariske filterkaffemaskine, der har brygget milliarder af kopper velsmagende, varm, sort kaffe til kaffeentusiaster verden over, kan stadig vække sanserne og sætte kulør på hverdagen.

100% RECYCLABLE


VI GLÆDER OS ... TIL LYSERE OG LUNERE DAGE! Der er få ting, der kan vække sommer- og ferieminderne frem, som en lækker, let salat af gode og friske råvarer, med godt brød og gerne en dressing fuld af smag. Lige nu drømmer vi om en klassisk græsk salat med fetaost og kalamataoliven, med hjemmelavet tzatziki lavet på cremet græsk yoghurt.

NYHED: Græsk inspireret yoghurt – laktosefri Økologisk og laktosefri græsk-inspireret yoghurt med en blød og rund smag og frisk syrlighed. Yoghurten er syrnet med en traditionel græsk yoghurtkultur, der med sin syre og flødens fedme giver en god smagsmæssig balance og en cremet konsistens. Prøv Løgismose græsk inspireret yoghurt som morgenmad med frisk frugt, i din madlavning som tzatziki, lækre dips og dressinger eller i dit bagværk.

Græsk feta af fåre- og gedemælk Løgismose Græsk Feta er produceret i Grevena, et af de mest berømte landbrugsområder i Grækenland. Det specielle klima i området, giver mælken en fremragende kvalitet og beriger den med særlige aromaer. Fetaosten er fremstillet på original græsk manér; den lægges i åbne træfade med havsalt i 3-4 dage og lagres derefter i tønder for at opnå den originale autentiske smag af feta fra Grækenland. Brug fetaen i salater, farsbrød eller i fetamousse – find opskriften på løgismose.dk.

Se flere opskrifter på netto.dk/opskrifter

LØGISMOSE KUN I


‘‘

Mit forbrug

Jeg er blevet for gam mel til billig v i n” Sangerinde Signe Svendsen husker sig selv på at bryde ud af hamsterhjulet – og så skammer hun sig lidt over sin lækre dieselstationcar, fordi den ikke er klimavenlig.

TEKST Mie Borggreen Win ther FOTO PR og Shuterstock

Hvad gør din hverdag nemmere?

MERE OM

à Jeg synes, at måltidskasser er en gave i en travl hverdag, og jeg har faktisk fundet ud af, at det sparer mig for en del penge, når jeg ikke står og bliver fristet af ting, som jeg i virkeligheden ikke har brug for. Det bliver jeg lykkeligt befriet for, når jeg får mine tre-fire måltider leveret i kasser ved min hoveddør i stedet.

Hvad er meningsfyldt for dig at bruge penge på? à Når jeg mellem turneer er meget

hjemme, forsvinder dagene hurtigt og er svære at skelne fra hinanden. Derfor husker jeg mig selv på at bryde hamsterhjulet, for det gør hverdagen federe at komme ud og lave noget en onsdag aften. Når jeg støder på koncerter, jeg gerne vil høre, eller teaterforestillinger, jeg gerne vil se, køber jeg billetterne uden at tænke for meget over det – men jeg er også privilegeret, for min datter er teenager, så jeg har mere frihed til den slags nu, end da hun var lille.

Signe elsker loppemarkeder og køber gerne koncertbilletter for at bryde med hverdagens trummerum. for gammel til billig vin, for jeg får ondt i hovedet af sådan noget dårligt sprøjt. Derfor har jeg sagt til mig selv, at jeg ikke køber noget til under 120 kroner. Det er en grænse, jeg selv har sat, men jeg ved i virkeligheden ikke noget som helst om vin.

Har du nogen luksusvaner?

Hvad gør du for at redde kloden?

meter, så derfor har jeg en stor, fed Audi stationcar, der kører på diesel. Den er lidt min dårlige samvittighed, for den er ikke så god for miljøet, men den er god at køre i, og det er vigtigt for mig, når jeg bruger så meget tid i den. Og så er jeg sgu blevet

forbrug er et negativt ord, og det er det stadig for mig. Der, hvor man forbruger bare for at forbruge, og de værdier deler min mand også, og vi forsøger at reparere eller genbruge, før vi køber nyt. Vi har først for nylig skiftet et 30 år gammelt

à På et år kører jeg op mod 25.000 kilo-

à Jeg er vokset op i et kollektiv, hvor

Signe Svendsen er født i Nyborg på den fynske østkyst og bor i dag med sin mand, tv-produceren Henning Hoffmeier, og teenagedatteren Wilma i Espergærde. Den 44-årige sangerinde blev landskendt i 2001, da hun sammen med Rollo & King vandt Dansk Melodi Grand Prix. Som soloartist har hun udgivet tre albums. I april 2019 turnerer hun Danmark rundt med både gamle og nye numre, og til efteråret udkommer hendes fjerde soloalbum.

strygejern ud, fordi det simpelthen ikke kunne repareres mere. Når jeg turnerer rundt i landet, kan jeg godt lide at finde loppemarkeder og genbrugsbutikker, og jeg ELSKER jagten på den fede ting til en 20’er. Jeg har også en lokal genbrugsbutik, hvor jeg kan være heldig at finde dyrt tøj til ingen penge. Vi prioriterer at købe økologisk, når det er muligt, og vi forsøgte os også med en måned som vegetarer i efteråret. Det fungerede ikke rigtig for os helt at droppe kødet, selv om det er bedre for klimaet. Til gengæld tænker jeg meget mere over vores kødforbrug nu, end jeg gjorde for få år siden. ¥ LI ME .DK

13


Grønt liv

Journalist Maria Præst glæder sig til at male æg, pynte op og nyde påsken med god samvittighed.

4 TIPS TIL EN BÆREDYGTIG PÅSKE Påskeferien venter lige om hjørnet med påskefrokoster, sommerhusdage og masser af hygge med familie og venner. Læs med, og få tips til at gøre påsken billigere og mere bæredygtig.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////

BÆREDYGTIGHED | MIL JØ | KLIMA

1. Gro din egen karse Karse er en påskeklassiker, der både pynter flot og smager skønt på en æggemad. Du kan gro karse på den traditionelle måde med vat eller putte frøene i afskårne mælkekartoner, tomme æggebakker eller æggeskaller.

Tip!

Prøv også at gro andre spændende frø som for eksempel chiafrø eller hørfrø.

2. Sjove påskelege Ingen påskefrokost uden lidt sjov og ballade, og der findes masser af sjove påskelege, der ikke koster en krone at føre ud i livet. I kan for eksempel lave æggestafet, hvor to hold får et æg, som de skal balancere på en teske, og det hurtigste hold vinder. Eller trille æg, hvor det handler om, hvem der kan trille sit æg længst, uden at det går i stykker.

Tip!

Du kan også dryppe ægget med stearin, inden du koger det, og på den måde lave flotte mønstre, da ægget ikke bliver farvet, hvor der er stearin.

3. Lav påskeæg med naturfarver

14

LIM E . DK

Butikkerne bugner af små gule kyllinger og plastik-påskeæg, men du kan sagtens finde din egen, mere miljøvenlige påskepynt i naturen. Et påskehit er pilens grene, hvor der lige nu vokser små gæslinger frem, der er bløde at røre ved og sjove at lave dekorationer af. I kan for eksempel lave en lille andefamilie af forskellige størrelser pilegæslinger. Stil grenene i vase, så de pynter flot på påskebordet. Du kan også binde små birkegrene sammen til en lille rede og pynte den med jeres malede æg. Rigtig god påske!

Find flere tips til et bæredygtigt/ grønnere liv på

LIME.DK

FOTO All Over Press

En af påskens hyggelige traditioner er at male æg i smukke farver og mønstre, og du kan faktisk nemt lave din egen naturlige maling af planter, blomster eller ting fra køkkenet som kaffegrums, rødbede eller spinat. Læg planter og et udpustet æg på en våd papirserviet, og pak papiret om ægget, hvorefter det hele pakkes ind i stanniol. Kog ægget i 20-30 minutter, og du kan nu pakke et flot og farverigt æg ud. På den måde kan du male dine æg ganske gratis og samtidig passe på miljøet.

4. Find pynt i naturen


Med Happydays får du specialrabat på kør selv-ferier.

Rejseklubben .nu Oplys Oplys rejsekoden rejsekoden KULOR LIME ved bestilling og få op til 200,- i rabat pr. person. 9,4 af 10 9,5

ser med g ej

®

Rejseklubben

de læ

R

Kør selv-ferie med

de læ

jser med g Re

.nu jser med g Re

de læ

.nu

®

Rejseklubben Rejseklubben

.nu ®

de læ

®

de læ

jser med g Re

.nu jser med g Re

®

Rejseklubben Rejseklubben

.nu ®

På vinhus ved Mosel WeinBergHotel Nalbach HHH i Reil, Sydtyskland Vinbyen Reil ligger som en lille perle midt på verdens måske mest maleriske flodvej. Her, hvor Mosel slynger sig forbi borgruiner, middelalderidyller og stejle vinterrasser, har I rammen om en ferieoplevelse, der inkluderer højdepunkterne på en klassisk moselferie: Bådturen og vinsmagningen. I bor på hotel få hundrede meter fra Mosels bred, hvor familien Schütz foruden hotellet driver sin egen vingård, og hvor I kan glæde jer til en introduktion til områdets vintraditioner. Amkomst søndag frem til 20.10.2019.

2 børn 0-14 år gratis. 2 børn 15-17 år ½ pris. Maks. 2 opred. pr. vær.

Valgfri ankomst 2.5.-28.9.2019.

2.749,-

1 barn 0-3 år gratis. 2 børn 4-9 år ½ pris.

Familiens sommer i Østrig

Hotel Bruggner Stubn HHH i Tyrol Her kan familien glæde sig til en skøn sommerferie i Østrig med alt, hvad der hører til af smukke vandreture, varme badesøer, uforglemmelige panoramaudsigter og vilde adrenalinkick i den enestående natur.

Pris med rejsekode

• 5 overnatninger • 5 x morgenbuffet • 5 x 4-retters middag • 1 vinsmagning • 1 snapssmagning Uden for højsæson 2.399 ,• 1 bådtur på Mosel • Chokolade på værelset • 20 % rabat til rutebåde på Mosel og Rhinen

Pris med rejsekode fra

3.349,Pristillæg i visse perioder

3 nætter fra 1.599,• 7 overnatninger 5 nætter fra 2.549,• 7 x morgenbuffet • 6 x smør selv-madpakke • 7 x 4-retters middag og 2 glas vin/øl • Entre til oplevelsesparken AREA47 • TirolWest-Card

Besøg Normandiet Domaine de Villeray i Frankrig Velkommen til et stemningsfuldt gourmetophold, der kombinerer et fransk slotseventyr med det ypperste indenfor smagsoplevelser og moderne bekvemmeligheder. Ankomst søndag og mandag frem til 11.11.2019.

Pris med rejsekode

2.949,3 nætter 1.799,-

• 5 overnatninger • 5 x fransk morgenkomplet • 3 x 4-retters gourmetmenu i slottets hyggelige møllehusrestaurant • Check-out kl. 12

tilbud E og få flere feriepy days.nu Brug rejsekoden LIM ap w.h ww på ne de cialtilbud Se alle billederne og

spe

Schleswig-Holsteins midtpunkt 1 barn 0-5 år gratis. 2 børn 6-11 år ½ pris.

Sommerpalads i Veneto

Park Hotel Villa Fiorita HHHH i Norditalien Lad det smukke palads med tilhørende hotel og pool blive rammen om jeres næste eventyr – perfekt beliggende mellem middelalderbyen Treviso, vandets Venedig og Adriaterhavets strande. Valgfri ankomst frem til 25.10.2019.

Pris med rejsekode

3.549,3 nætter 1.549,-

5 nætter 2.599,• 7 overnatninger • 7 x morgenbuffet • 7 x 3-retters middag • Velkomstdrink • Værelse med aircondition • Rabat hos McArthur Glen Designer Outlet

Brug rejsekoden LIME for at få din ferie til specialprisen

Bestil på

Pris med rejsekode

1.199,-

Best Western Hotel Prisma HHH 3 nætter inkl. morgenbuffet, 2 middage m.m. 2 nætter fra 949,Ankomst torsdag og fredag frem til 14.6. 4 nætter fra 1.599,og 5.9.-20.12. samt valgfri 30.6.-30.8. og 9.-18.10.2019.

Nordtysk ferieromantik

Pris med rejsekode fra

1.749,-

Schloss Klink 3 nætter inkl. morgenbuffet m.m. på slot med Pristillæg i visse perioder panorama-swimmingpool og egen sandstrand. 2 nætter fra 1.349,4 nætter fra 2.299,Valgfri ankomst frem til 18.12.2019.

Feriehus ved Lillebælt på Fyn

Pris med rejsekode

949,-

Sund & Skov Middelfart 2 nætter inkl. morgenbuffet, 1 middag m.m. 3 nætter 1.299,Ankomst fredag og lørdag i perioderne 26.4.-25.5., 14.-15.6.,16.8.-5.10. samt 8.11.-14.12.2019.

Åbent hverdage kl. 9-17 Weekend og helligdage kl. 10-14

www.happydays.nu eller ring 70 20 34 48

Priserne er pr. person i dobbeltværelse, og børnerabat gælder v. 2 voksne – med mindre andet er angivet. Ekspeditionsgebyr kr. 99,Nogle hoteller opkræver en mindre kurafgift/turistskat. Afbestillingsforsikring kan tilkøbes. Forbehold for tryk- og prisfejl samt udsolgt.

NYE HOTELLER HVER UGE!

Hold øje med vores webshop


ÆRLIG TALT

Bare en smuk fejl

OG DET ER OKAY Musikeren Katinka skriver ærlige tekster, der ikke altid er lige kønne. Sådan er hun bare. Og hun deler gerne ud af sine private oplevelser og følelser, ligesom hun godt kan lide, når folk ikke helt ved, hvor de har hende. Men hvor kommer smerten og poesien fra? Dyk med ned i fem af hendes sangtekster. ➻

16

LIM E . DK


TEKST

M a r t i n F i n n e d a l F O T O M or t e n G e r m u n d M A K E U P I sa b e l F j e l k i n g

LI ME .DK

17


ÆRLIG TALT

K

atinka har kun siddet få sekunder i den grønne lænestol i et ellers meget anonymt mødelokale, før hun har gjort den til sin egen. Hun er iført smækbukser og runde stålindfattede briller og kunne fint ligne en protestsanger fra 70’erne, hvis ikke det var, fordi hun sad med en iPhone. Det er da også ordet, der er hendes vigtigste værktøj. Ja, til tider endda et våben. 27-årige Katinka med efternavnet Bjerregaard er vokset op på Christianshavn som datter af to journalister og med tre brødre, hvoraf den ene er blevet journalist. I stedet for artikler skriver hun sange, der (mest) beskriver lidelse og uretfærdighed. Men som også konstant leder efter skønhed. Sammen med sit band, der også hedder Katinka, modtog hun i 2017 kritikerprisen ‘Årets håb’, og samme år optrådte hun til kronprinsparrets prisfest.

Selv om Katinkas sangtekster handler om kærestesorger og mobning, er man nødt til at have lidt selvironi, så det ikke bliver for meget, synes hun.

18

LIM E . DK

Ifølge Politikens musikredaktør Simon Lund synger hun “voldsomt og sårbart på én gang og med intimitet som en opslået dagbog.” Ærligheden og sårbarheden bliver igen og igen fremhævet. Og sådan er det bare at være Katinka, men det er selvfølgelig ikke kun det: “Det dér med at være ærlig er ikke noget, jeg bevidst har valgt. Det er ikke et image. Jeg er også bare et menneske, der står op og læser avis og køber ting i Ikea med min mand. Mit liv er ikke altid så sart, som folk måske tror. Man skal have en vis selvironi. Ellers så kan man slet ikke finde ud af at være i sig selv og finde ud af at tage lidt pis på, at det en gang imellem er lidt hårdt.” Her er nogle af de ord, der fortæller noget af historien om musikeren og mennesket Katinka Bjerregaard.

Idioter

Fra albummet ‘Lufthuller’, 2016

Der er intet der kan vokse her Kun neuroser Idioter! De spiller hellige sange på elektrisk klaver Tvangsgloser Idioter! “‘Idioter’ handler om, at skolen lærte mig, hvor skæv jeg var, og hvor meget, jeg ikke helt passede ind i noget som helst. Og så begyndte jeg at tro på det, og dem, der mobbede mig, gav jeg nærmest ret i, at jeg var elendig. Jeg fik mange tæsk både verbalt og fysisk. Det var ret meget en lortetid. Jeg begik så den kæmpe fadæse, at jeg startede på lærerseminariet. Jeg havde en idé om, at jeg som helten i en Mary Poppins-agtig historie ville gå ind på lærerseminariet og blive den lærer, jeg aldrig selv havde. Men jeg fandt ud af, at lærerseminariet er en voksen udgave af folkeskolen med tavlekridt og gammel kaffe, og “nu skal I lave gruppearbejde.” Stedet fik mig til at føle mig som den taber, jeg følte mig som barn. Men jeg fandt ud af én ting på lærerseminariet i de to et halvt år, jeg gik der. Jeg fandt ud af, at det ikke var børnenes skyld. Og det var en total øjenåbner for mig. Jeg gik ud på badeværelset og græd. Jeg havde jo gået rundt i lang tid og været vred på de børn, der mobbede mig. Så kom jeg til at tænke på, at det var sgu ikke børnenes skyld. Det var de voksnes ansvar. Det var dem, der gjorde noget forkert. Og så skrev jeg ‘Idioter’ på mine forældres stuegulv. Det er en af de sange, jeg er mest stolt af, for den har fået flest reaktioner. Vel 200 mennesker har skrevet til mig og sagt tak, fordi de havde følt sig så alene med deres følelser. Og nu bliver den brugt som undervisningsmateriale. YES! Det er en hævn, der kan varme helt nede i maven. Det er dejligt at høre fra lærere, at de får det helt skidt på fagets vegne, når de hører den sang. Ja, det er sådan, I skal have det! I skal vide, hvor vigtige jeres handlinger er. De år, hvor man skal bygge sin selvtillid og sin personlighed, er så vigtige. Jeg tror, der er blevet bygget en usikkerhed ind i min rygrad af de knubs, jeg har fået, og det er jo meget naturligt. Hvis vi bliver modelleret med frygt, så tager vi den frygt med os.” ➻


FORVENT MERE AF DIN HUDPLEJE

to nyheder i den populære paradoxe anti-age serie

øjencreme & natcreme Effektiv anti-age med procyanidin og resveratrol kendt for deres medicinske egenskaber Udsætter aldersprocesserne Reparerer solskader


Usynlige sår Fra albummet ‘Lufthuller’, 2016

MERE KATINKA

Det var noget de sagde, noget som stadig følger med og jeg som aldrig har kunnet kende forskel på at blive taget i røven og kærlighed

à 27-årige Katinka er en dansk rockpopkvartet dannet i 2012 af sangskriver og sangerinde Katinka Bjerregaard og guitarist og producer Simon Ask. Bandet er siden blevet udvidet med korsanger Marie Hageltorn Christiansen og trommeslager Tobias Pedersen. Gruppen udsendte i 2014 debut-ep’en ‘I røntgen’.

“Det er en sang, jeg skrev for nogle år siden. Det var et manifest i en eller anden forstand. At nu måtte det stoppe. Jeg gider ikke flere one night stands. Jeg gider ikke flere ting, der går galt. Jeg skrev den ret hurtigt efter ‘Idioter’. Hvor ‘Idioter’ var en meget stor sang, var denne her mere sådan en ‘her står jeg-sang’. Det kan godt være, at alt er ved at falde fra hinanden, men jeg står her stadig. Jeg holder ved. Men jeg har ikke rigtig fundet ud af, hvad jeg holder fast i. Sådan er det måske bare at være i start20’erne. Man skal lige finde ud af, hvor der er fodfæste, og hvor ens plads er. De første vers handler jo bare om alle de drenge, jeg har bollet med én gang, og så forsvandt de igen. Teksten beskriver den ensomhed, der kan være i, at to mennesker kan ligge sammen nøgne i en seng og stadig være ekstremt fjerne.”

Du tænker ikke

Fra albummet ‘Vi er ikke kønne nok til at danse’, 2017

Det sluttede på en torsdag Som at suge luften ud af en ballon Dit ansigt hang lidt nedad Men du var gået før du kom Og du er nu kun i min depression I de piller jeg ta’r for at finde roen Du tænkte ikke Du tænkte ikke

20

LIME . DK

à Bandet har siden udgivet ep’en ‘Lufthuller’ (2016), albummet ‘Vi er ikke kønne nok til at danse’ (2017) samt albummet ‘Vokseværk’ (2018).

à Katinka vandt i 2015 KarriereKanonen. De vandt Steppeulven i kategorien ‘Årets håb’ i 2017 og Carl Prisen i kategorien ‘Årets komponist – pop’ i 2018.

“Han gjorde mig syg. Rigtig syg. Jeg følte mig helt nedslidt. Som om jeg var ved at drukne. Og følelsen af at sidde ved et træbord, mens han sagde, “jeg tænkte bare ikke”. Og det sagde han virkelig. Der var mange ting, jeg ikke kunne huske bagefter, men jeg kan huske følelsen af ubehandlet bord mod mine fingre. Jeg følte mig som ubehandlet træ. Og så skete det, som jeg frygtede mest. At blive forladt. Når ens krop har frygtet noget, og det sker i virkeligheden, så bliver det bare 100 gange værre. Jeg vil ikke give ham hele ansvaret, for det fortjener han ikke. Det skulle bare eksplodere på et tidspunkt. Jeg har i lang tid været bygget til at skulle

have antidepressiva. Og jeg vil gerne fortælle om dem, og hvordan de virker. Det er ikke piller, der gør mig glad. Det er piller, der sætter min gennemsnitsfølelse lidt højere op og gør, at jeg ikke kan falde derned, hvor der er farligt for mig at være. I mit sind er der fælder hele tiden, som jeg skal passe på. Min far syntes, at det med pillerne i teksten kom lidt for tæt på. At folk har skullet vide, at jeg var syg på den måde. At det ikke bare handlede om kærestesorger. Men jeg har aldrig nogensinde fortrudt, at det kom med i sangen. På grund af ærligheden. Og dét, det gjorde for mig at tage noget så konkret som piller og på en måde gøre det til noget poetisk.”


ÆRLIG TALT

Søndermarken

Fra albummet ‘Vokseværk’, 2018

Dynen ligger i knuder på mit gulv Men min nat er ikke overstået Det var bare en fejl Det var bare en ny fejl Det var bare en fejl Det var dig “Jeg er meget stolt af den sang, for det er jo egentlig en kærestesorger-sang, men det er min – i al beskedenhed – mest modne kærestesorger-sang. Der ligger en accept i den, som jeg godt kan lide. Jeg havde kærestesorger og

skriveblokering, hvilket hele tiden sker. Så var der en af mine venner, der syntes, at jeg i stedet for at skrive så meget om mit eget røvhul – ha, ha – skulle kigge lidt på, hvad der er rundt om mig. Det lykkedes så ikke rigtig, for den handler jo alligevel om mig, men den har en lidt anden vinkel. Jeg boede på Frederiksberg på det tidspunkt og var droppet ud af lærerseminariet og gik bare rundt og skrev og gik tur i Søndermarken. Jeg kender ikke Frederiksberg så godt, så det var sådan meget med at gå ind i en gade, man aldrig har set før, og føle sig lidt fremmed i sin egen by. Og så skrev jeg den her sang, som

der ikke er så meget vildt raseri i, som der er i så mange af de andre. I modsætning til ‘Usynlige sår’ så ved denne her person godt, at jeg havde noget at give. Jeg var egentlig god nok. Jeg kunne godt elske. Jeg kunne godt være en god person. Jeg kunne godt være en god kæreste. Så kunne det godt være, at han ikke ville have mig, men jeg havde … et eller andet. Og det er OK. Det er OK at gå rundt i Søndermarken og sanse lidt og acceptere, at det var bare en fejl. En ny fejl. Men den var en smuk fejl, egentlig. Det var meget smukt. Indtil det ikke var det længere. Og så gik det over.” ➻

danmarks nye anti-aging online shop

.dk

Efter nogle succesfulde år og en kraftig ekspansion i efterspørgsel og nye produkter, har vi for at gøre det lettere for både vore kunder og os selv samlet alle vores anti-aging produkter i en og samme webshop. Nu er crescina.dk, lift4skin.dk og long4lashes.dk under samme “paraply”.

Galaxa Pharma reg. DK33871902 ∙ Korskildelund 6 ∙ DK-2670 Greve ∙ tel.: 70 70 73 37


For Katinka er det på brune værtshuse, at hun bedst kan tale om følelser.

Dunjakke

Fra albummet ‘Vokseværk’, 2018

Du sagde det’ okay at være tosset Jeg var så fuld da vi bollede Det var nok lidt min skyld “Ja, det er jo en sang om min mand. Han brugte meget lang tid på at få mig. Det var ikke den smukkeste kærlighedshistorie fra start af. Jeg kan ikke huske den første gang, vi bollede. Jeg var så stiv. Han var sådan: “Vi skal ikke bolle”, og jeg var den, der sagde “jo, vi skal”, og så red jeg ham i to sekunder, og så slog jeg en prut og gik død. Så blev han forelsket i mig, og allerede der burde han have fået en medalje. Men han brugte et halvt år på at overtale mig til at blive kærester. Jeg var helt sikker

22

LIME . DK

på, at han var psykopat. Jeg tænkte, at det kun var en psykopat, der kunne elske mig. Det er måske noget, mange skal igennem. Når de har fået så mange knubs, så tager det tid at acceptere, at det her menneske faktisk vil en noget godt. Til sidst gav jeg mig og blev forelsket i ham. Jeg synes, han skal have point for stamina. Han har altid accepteret, at jeg har de her dage, hvor jeg går helt i spåner. Og mine maniske dage, hvor jeg sidder oppe i gardinerne. Så skrev jeg denne her sang. Det er lidt en undskyldningssang. Det fortjente han. Også fordi han fortjener at vide, at jeg bliver. Det havde jeg egentlig ikke tænkt mig. Så fandt jeg på det her lidt fjollede billede: Du er varm som en dunjakke. På den anden side har han også knækket nakken på mennesker med ridser i lakken, så i sangen er der også en accept af, at han også har en fortid, som jeg skal passe på. Vi skal passe på hinanden.” ¥

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

ÆRLIG TALT

EN DAG I K AT I N K AS LI V Kl. 10. Jeg står ikke så tidligt op. Jeg er virkelig ikke et morgenmenneske. Det er meget svært for mig. Min mand må lokke mig ud af sengen med løfter om alt muligt. Jeg kan ikke huske, hvem jeg er om morgenen. Jeg er som en nyfødt øgleunge, der hver morgen bygger knoglerne op på ny. Det er virkelig hårdt. Kl. 12. Jeg kan rigtig godt lide at gå tur. Jeg går meget rundt. Nærmest rundt i ring og bare kigger. Uden musik. Sidder helt skamløst på en café med en enkelt kop kaffe. Jeg kan godt lide at følge med i andre folks samtaler. Nogle gange går jeg efter folk. Kl. 15. Jeg sidder meget derhjemme og læser bøger. Indeni er jeg som en 65-årig mand. Jeg læser meget de gamle digtere: Morten Nielsen, Frank Jæger, Tom Kristensen. Jeg er meget pjattet med dansk litteratur. Jeg har læst hele folkeskolens kanon 9.-10. klasse. Jeg mangler kun H.C. Branners ‘Legetøj’. Men jeg har købt den. Kl. 20. Aftensmad går jeg ikke så meget op i. Jeg går mere op i at drikke en øl med min mand på et brunt værtshus. Det er her, man snakker bedst om følelser. Alt foregår ligesom i det rigtige tempo. Freddys på Gasværksvej eller Skammekrogen på Vesterbro Torv i København, der føler jeg mig hjemme. Kl. 01. Jeg er ikke så god til at gå i seng. Det er tit sådan noget, der sker ved et-to-tiden. Det er også der, jeg skriver bedst. Det sker ofte i sengen med lyset tændt. Hvis jeg er rigtig sød ved min mand og ved, at jeg skal skrive meget, gør jeg det i stuen. Ved midnatstid har jeg så meget lyst til persillesovs. Min mand er en enkelt gang stået op og har lavet det til mig.


Dansk klinisk undersøgelse* • 95% forbedret hårkvalitet • 95% forbedret hårglans • 89% øget hårvolumen • 79% forbedret hårtæthed

Træt af tyndt hår? Hvordan en plantebaseret testet shampoo kan fremme hårets vækst og give et kraftigere, tættere og mere glasfuldt hår. Både mænd og kvinder kan tabe mange hår og håret bliver tyndere. Hos mænd starter det som oftest i tindingen og på issen, men kvinder kan også lide af denne form for hårreduktion, som viser ved tyndhårethed. Danske forskere har testet Gibidyl Advanced Shampoo og Gibidyl Advanced undersøgelsen bekræftede, at Gibidyl giver et kraftigere, Shampoo tættere og mere glasfuldt hår, som allerede Indtræder efter 6 ugers brug og løbende forstærkes.

Gibidyl Hairtabs. Indholdsstofferne Ginkgo biloba, agerpadderok, stor nælde, biotin, selen, zink og kobber stimulerer hårets vækstmuligheder indefra og tilfører hårrødderne de naturlige næringsstoffer, som er gavnlig for en sund hårvækst. Dit hår får nyt liv og hjælper med at få hårvækst og styrke tilbage. Kosttilskud 60 tabletter, kun 1 tablet om dagen. Gibidyl Hairtabs

Gibidyl Hair Booster er en intensiv plante- og vitaminbaseret hovedbundsbehandling, der modvirker tyndhårethed og tilfører ekstra næring til Hårrødderne - for et kraftigere og tættere hår. Anvendes 1 gang dagligt. Påfør få dråber med det indbyggede pipettelåg på de udsatte steder på hovedbunden. Fordel med fingerspidserne og masser let. Gibidyl Hair Booster

Gibidyl serien er velegnet til både kvinder og mænd i alle aldre.

Se nærmeste forhandler og få mere at vide på cosborg,com eller kundeservice 70 22 06 16. Udviklet og produceret i Danmark. *Et prospektivt, enkelt-center forsøg med undersøgelse af subjektiv og objektiv effekt og sikkerhed af Gibidyl Advanced Shampoo hos personer med klager over hårproblemer.


ALTID ET GODT REJSETILBUD

Jylland, Aabenraa

Spis god mad og oplev Aabenraa

Oplev Sønderjylland Hotel Europa Aabenraa • • • • •

SPAR OP TIL

341,-

879,3 dage fra.

2 overnatninger 2 x morgenbuffet 1 x 2-retters menu 1 x velkomstdrink før middagen 1 Gavekort til Fleggaard på 100 kr. pp

Nordtyskland, Harrislee

Hotel lige ved grænsen

Forkælelse og velvære Hotel des Nordens • • • • •

SPAR OP TIL

291,-

1039,3 dage fra.

Elbens Firenze i smukke kulisser

Oplev natur, Skagen & Ålborg

Besøg den gyldne stad

SPAR OP TIL

3 dage fra.

Bøhmen, Prag

206,-

Hotel Mars

2 overnatninger m. morgenbuffet 2 x 3-retters menu/buffet 1 x velkomstdrink Chokolade på vær. til deling Gratis internet og parkering

SPAR OP TIL

SPAR OP TIL

649,-

Fantastiske Prag • • • • •

2 overnatninger m. morgenbuffet 2 x 3-retters menu/buffet 1 x kaffe Gratis adgang til Aquapoint Gratis parkering

4 dage fra.

1.874,-

4 dage fra.

799,-

659,-

Jylland, Dronninglund

4 dage til fantasipris Dronninglund Hotel • • • • •

3 overnatninger m. morgenbuffet 3 x 3-retters menu/buffet 3 x kaffe og småkager 3 x før middag drink Inklusiv miljøtillæg

1.024,-

Østtyskland, Kesselsdorf

Kulturbyen Dresden

Quality Hotel Dresden West • • • • •

3 overnatninger 3 x morgenbuffet 3 x 2-retters menu/buffet 1 x velkomstdrink Gratis internet


SÅ BILLIGT, AT DU IKKE HAR RÅD TIL AT BLIVE HJEMME

Centralitalien, Montecatini Terme

Kurby i Toscana

Termalby i Toscana

Grand Hotel Plaza Montecatini • • • • •

SPAR OP TIL

551,-

1229,4 dage fra.

Danske værter på østrigsk hotel

25 min i tog til Hamborg

Midt i Næstved

SPAR OP TIL

3 dage fra.

394,3 dage fra.

Nordtyskland, Ahrensburg

Vorarlberg, Raggal

Tæt på Hamborg

211,-

Hotel Nova

2 overnatninger m. morgenbuffet 2 x 3-retters menu/buffet 1 gl. rød el. hvidvin (før kl.18)* 1 fl. vand på vær. til deling 2 x coffee to go 07:30-11:00

• • • • •

2 overnatninger 2 x morgenbuffet 2 x 2-retters menu Gratis internet Gratis parkering

Vi har gode tilbud på PÅSKEFERIE, så tag et kig på Risskov Bilferies hjemmeside! 70 22 77 17

Hverdage 9-18 lør. og søn. 10-15

Husk bestillingskoden: lime Forbehold for udsolgte datoer og trykfejl • Rejsearrangør: Risskov Autoferien AG • Prisen er pr. person i dbl. vær. • Minimum inkl. slutrengøring • Ekspeditionsgebyr fra kr. 79,- • Spar ift. hotellets egen pris

3 dage fra.

599,-

Fantasipris til Østrig

Hotel am Schloss Ahrensburg

risskov-bilferie.dk

SPAR OP TIL

SPAR OP TIL

679,-

• • • • •

3 overnatninger m. morgenbuffet 2 x 3-retters menu 1 x toskansk middag 1 x cappuccino 1 velkomstdrink

Sjælland, Næstved

779,-

Centralt i Næstved Hotel Vinhuset • • • • •

512,-

2 overnatning 2 x morgenbuffet 2 x 2-retters menu/buffet 1 x kaffe m. sødt 1 velkomstdrink


Disney FOREVER I snart 100 år har Disney tegnet vores følelser og vores liv – og filmatiseringerne af de store klassikere kan stadig hive os i biografen. Men selv om det kan lyde som et eventyr, så har den velsmurte Disneymaskine også mødt massiv kritik og anklager om racisme og sexisme. TEKST Casper Hindse FOTO All Over P ress, Shu tterstock og ©Disney

M

åske har du fantaseret om at møde prinsen til det store bal sammen med Askepot, gyset over de farlige hyæner sammen med Simba eller frygtet udyret sammen med Belle. For er du vokset op i den vestlige verden, har du – som de fleste af os – formentlig set Disney-film i din barndom. Den tegneglade koncern er ikke stoppet ved de populære tegnefilm, men udsender nu den ene live-action-film over deres gamle klassikere efter den anden. Siden filmatiseringen af ‘Junglebogen’ i 2016 blev en massiv succes, er der blevet skruet op for tempoet, og i år kommer der på kort tid tre nye storværker, nemlig ‘Dumbo’, ‘Aladdin’ og ‘Løvernes konge’. Det er helt logisk. For siden 1923, hvor en ung mand ved navn Walt Disney flyttede ind i sin onkels garage i Californien og begyndte at producere tegnefilm, har

børn verden over grinet, gyst og klappet ad Disneys mange historier, der har været tegnet på dramatisk, rørende og underholdende vis. Disney-film får os stadig i biograferne i dag. Og det er der en helt klar grund til, ifølge medieforsker Kirsten Drotner, der har skrevet bogen ‘Disney i Danmark’. “Uanset om Disney er i biografen eller i fjernsynet, så er folk utrolig positive, fordi særligt voksne mennesker husker, hvor gode filmene var, da de var børn. Forældrene giver Disney videre til deres børn, fordi det minder dem om deres egen barndom,” siger Kirsten Drotner og understreger også, at for nogle kan Disney faktisk virke helt irriterende, fordi det er alle vegne: “Rigtig mange forældre har et dobbeltsidet forhold til det her, fordi Disney som producent af legetøj lægger en standard

ER OGSÅ ET SYMBOL ‘‘ DPÅETNOGLE KONFLIKTER MELLEM FORÆLDRE OG BØRN I FAMILIEN.

26

LIME . DK

for, hvad plage-momentet skal være i familien. Hylderne bugner med sokker, penalhuse, madkasser og hæfter med Disneymerchandise, så det er også et symbol på nogle konflikter mellem forældre og børn i familien.”

Kejseren af tegnefilm Disney-filmenes helt store gennembrud kom i 1937 med ‘Snehvide og de syv små dværge’, der blev en publikumssucces, som aldrig var set lignende, når det handlede om tegnefilm. “Fortællingen om Disney er en succeshistorie. Koncernens evne til at finde de helt rigtige historier har altid været i særklasse,” siger filmekspert Peter Schepelern og forklarer, at Walt Disney formåede at skabe farve og toner på en måde, som ingen andre kunne, for eksempel i pionerværker som ‘Snehvide og de syv små dværge’, ‘Askepot’, ‘Pinocchio’ og ‘Dumbo’ The Walt Disney Company producerede også massevis af små tegnefilm, hvor især Mickey Mouse var populær. Fælles for de ➻


FOTO: Pinocchio, 1940, Dumbo, 1941, Bambi, 1942, Askepot, 1950og Snehvide, 1937, ©Disney

PERSPEKTIV

Disney har alle dage været dygtige til at formidle følelser og problematikker igennem eventyr og fabler om dyr.

L I ME .DK

27


PERSPEKTIV

ROALD ER SUPERFAN 37-årige Roald Bergmann er til daglig tv-udviklingschef, men i sin fritid er han formand for De Danske Disney-entusiaster. En forening, der siden 2009 har aktiveret 500 Disney-freaks over hele landet. For ham er Disney en ventil i hverdagen.

Hvorfor er du så vild med Disney? Anders And blev hurtigt Disneys hyperpopulære ansigt udadtil.

store succeser var, at filmene menneskeliggjorde dyr og genstande – fra trædukken Pinocchio, hvis næse bliver længere, når han lyver, til den lille elefant Dumbo, der har for store ører til at kunne flyve. Netop ‘Dumbo’ havde premiere i 1941, og den blev sammen med ‘Bambi’ fra 1942 forløberen for det mere moderne Disney, vi kender i dag.

RUNDT OM WALT DISNEY Walter Elias Disney blev født i Chicago i 1901. Grundlagde sammen med sin bror et filmstudie i sin onkels garage i 1923. Vandt svimlende 22 Oscarstatuetter gennem sit liv. Døde i 1966 i Californien.

28

LIME . DK

Ånden over det hele Da Walt Disney døde i 1966, trådte koncernen ind i en mindre succesfuld periode. Klassikerne stod pludselig ikke længere i kø, og der blev samtidig skruet mere op for temaparker og merchandisedelen, mens Anders And & Co. for alvor blev ansigtet udadtil. At tabet af grundlæggeren også var et tab af kreativitet, var tydeligt. “Walt Disney var et af de mest fremsynede og holdbare filmmennesker i det 20. århundrede,” siger filmekspert Peter Schepelern og peger på, at Disney-skaberen kunne se potentialet i tv, dengang stort set alle andre løb skrigende væk: “Han var fantastisk forudseende, med hensyn til hvad de forskellige medier kan. Bøger, tv, film og merchandise kan noget vidt forskelligt, og Disney blev derfor også de første med en bestemt kunstnerisk linje, mens de sideløbende havde deres egen kabel-tv-station. Walt Disney skrev eller tegnede ikke, men han var ånden over det hele.” Den ånd bliver særlig tydelig i, hvordan vores liv og følelser bliver ➻

“Jeg havde en barndom med skiftende stedfædre og mobning, men Disney var stedet, hvor jeg kunne forsvinde ind i en anden verden. Med alderen er det blevet et nostalgisk fix. Disney er synonym med gode ting, og når jeg ser ‘Disneys juleshow’, er det en tilbagevenden til det uskyldige.”

Hvor meget tid bruger du på Disney? “Jeg følger med dagligt og læser om, hvad der sker i Disney-koncernen. Og så er jeg velsignet med at have to børn. Vi tager hvert år til Disneyland et sted i verden. Et af mine børn hedder i øvrigt Nemo efter ‘Find Nemo’.”

Hvad kan voksne lære af Disney? “Man kan lære mest af ænderne i Andeby. I Anders And & Co. er de ekstremt politisk ukorrekte. Anders And er en kolerisk type, der ofte er arbejdsløs og tæsker Rip, Rap og Rup. Men de nevøer er jo også nogle møgunger, mens Onkel Joakim er grisk, og Fætter Højben lever af at være heldig. Alligevel hepper vi på dem, og dér viser Disney sig fra sin fineste side, fordi det ikke er lyserødt, men i stedet et blik på den dysfunktionelle familie.”

“ If you can dream it, you can do it.

WALTER ELIAS DISNEY


Økologisk babymad til både spisebordet og klapvognen Arla Baby&Me® Organic er en serie af økologisk babymad og mælkepulver, udviklet af Arlas ernæringseksperter. Hvert enkelt produkt i vores serie er tilpasset dit barns udviklingsfaser med et nøje afvejet indhold af vigtige næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Og vi har netop udvidet serien med 4 nye varianter af grød og smoothies, der er lige til at putte i pusletasken, når I skal på tur. Læs mere på arla.dk/babyandme eller følg Baby&Me® Danmark på Facebook.

NyhedIgennem Disneys fabler med dyr (eller robotter!) kan børn sætte ord på følelser – også de svære.

fortalt i filmene, forklarer medieforsker Kirsten Drotner: “Igennem filmene kan både børn og voksne bearbejde nogle grundlæggende konflikter, der udspringer af livets store temaer. Man kan få et forhold til problematikkerne, uden at det bliver alt for håbløst. Disney-fortællingerne har en rosenrød kant, og undersøgelser viser, at de store Disney-film giver anledning til samtaler, hvor familien kan komme ind på emner som død, tab og svigt, man ellers ikke normalt taler om.” Og her kommer vi ind til kernen af, hvorfor voksne og børn stadig fascineres

af Disneys univers, forklarer filmekspert Peter Schepelern: “Vi kan lære noget om vores kulturhistorie ved at se Disney-film. Se på ‘Dumbo’, hvor elefantens mor bliver sat i bur. Der kommer Dumbo hen, og mor stikker snablen ud. Det er hulkende rørende, og det er det også, da Bambis mor bliver skudt. Det har ganske givet præget vores oplevelse af, hvad moderskab og barndom er.”

Massiv kritik Men alt er nu ikke bare succes og glade tegnefilm. For Disney-koncernen har også ➻

Anklagerne mod Disney

1955

‘Lady og Vagabonden’

Mange så filmen som en latterliggørelse af asiater på grund af to tegnede siamesiske katte. Bølgerne gik højt i den amerikanske offentlighed her kort efter Koreakrigens ophør.

1967

‘Junglebogen’

Det er én af Disneys mest kontroversielle film. Især aben Kong Louie stod for skud, fordi han talte med afroamerikansk accent og sang om, at han gerne ville være “en rigtig menneskemand med rigtig menneskeforstand”.

1992

‘Aladdin’

Flere figurer måtte trækkes ud af filmen inden premieren, fordi pengestærke arabiske organisationer så filmen som kulturracistisk og truede med sagsanlæg.

2016

‘Mulan’

Disney blev beskyldt for ‘hvidvaskning’ af den ellers kinesiske historie. Siden har koncernen hyret den kinesiske skuespiller Liu Yifei til at spille hovedrollen i live-actionfilmen, der får premiere i 2020.

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

PERSPEKTIV

V IDSTE DU, AT … … den elskede lille robot ‘Wall-E’ er opkaldt efter Disneys grundlægger, Walter E. Disney? … de udklædte Disneymedarbejdere i Disneylandtemaparkerne har skrevet under på, at de ikke må sige nej til gæsterne? Spørgsmålet er, om den holder i virkelighedens byret. … Prinsesse Aurora fra ‘Tornerose’ er den mindst talende prinsesse i Disneyhistorien? Kun 18 replikker har hun.

LI ME .DK

31


PERSPEKTIV

igennem årtier været udsat for kritik af sine historier. Flere amerikanske og britiske undersøgelser har vist, at kvinder har langt mindre taletid i Disney-film, end mænd har. Især har minoriteter følt sig tilsidesat i tegnefilmene, og i forbindelse med de nye liveaction-film har mange været rasende over, at Disney har ‘hvidvasket’ flere af rollerne. Dette er længe blevet tacklet med tavshed fra koncernen, men i den senere tid er Disney faktisk bukket under for presset og har sørget for mere diversitet i for eksempel den kommende genindspilning af klassikeren ‘Mulan’. “Kritikken har bestemt været der, men Disney har formået at følge

ISNEY HAR VÆRET ‘‘ DGODE TIL AT OPFANGE

TENDENSER FOR PÅ DEN MÅDE AT TILPASSE SIG RESTEN AF POPULÆRKULTUREN.

med tiden, Hvis du ser på, hvordan ‘Snehvide og de syv små dværge’ er produceret, og hvordan filmene laves i vores tid, så er tempoet i dag skruet op, og musikken er anderledes. Disney har været gode til at opfange tendenser for på den måde at tilpasse sig resten af populærkulturen,” siger medieforsker Kirsten Drotner og fremhæver, hvordan Disney har givet børn en mulighed for at tale om skønhedsidealer efter at have set ‘Skønheden og udyret’, og om rigdom, fordi de har set ‘Robin Hood’. “I dag kan man måske godt ryste på hovedet ad nogle af de fremstillinger, som Disney har haft igennem tiden, men det særlige ved arven fra Disney er nu, at de ikke står ved realismen. Disney er ofte fabler om dyr, der er en slags mennesker. Det er mytologisk eventyrlighed – en slags fantasy før ordet eksisterede i biografmørket,” siger filmekspert Peter Schepelern. Så måske er det ikke så underligt, hvis du skulle have lyst til at gå i biografen og endnu en gang tage på eventyr med Dumbo, Aladdin og Simba – nu som live-action-film! ¥

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Komme nde li ve -act i o n-f i lm f r a Disn e y

Den danske Disney-tegner De fleste kender nok Jørgen Klubien som musiker og forsanger i Danseorkestret. Men faktisk har den 60-årige dansker også haft en stor karriere som tegner for Disney, hvor han blandt andet har været primus motor på den Oscar-nominerede ‘Biler’ fra 2006. Disney-koncernen har ændret sig meget igennem årene, fortæller han her.

à “Som ung drømte jeg om at blive musiker, og da mine helte var amerikanere, rejste jeg som 16-årig rundt i en Greyhoundbus i USA. På den tur fik jeg lejlighed til at besøge Disney-studiet i Los Angeles, og derefter begyndte jeg en brevudveksling med folkene bag om muligheden for at komme dertil som animator. En dag inviterede Disney mig på et ophold på kunstskolen CalArts. Efter et år der, var jeg i 1978 med til at tegne ‘Mads og Mikkel’. Stemningen på studiet var lidt støvet. De gamle Disney-mestre var blevet pensioneret, og jeg brugte de første år på at pendle imellem USA og Danmark. Men efter et par år tog jeg springet og flyttede til Californien. Disney har ændret sig meget, siden jeg startede. Dengang sad vi i de gamle, originale bygninger fra 1940’erne og kunne udveksle idéer og spise frokost sammen. Senest har jeg tegnet på Disneys nye udgave af ‘Dumbo’, og fordi filmen blev lavet i London, sendte jeg mine designs og storyboards dertil fra Los Angeles via Dropbox. En noget anden arbejdsgang end tidligere. Vi er gået fra at tegne filmene i hånden, til at de nu bliver lavet på computere. Det, skulle man måske tro, ville betyde, at vi er langt færre mennesker, men det er lige omvendt. Da jeg startede hos Disney i slutningen af 1970’erne, var vi cirka 100 mennesker til at lave filmene. Det kan du gange med mere end 10 i dag. Bare tag et kig på rulleteksterne til sidst i de nyere film. Hele filmindustrien er ramt af, at CGI-specialeffects altid skal være en del af showet.”

ISNEY HAR ‘‘ DÆNDRET SIG

MEGET, SIDEN JEG STARTEDE.

‘DUMBO’

Én af de mest ikoniske tegnefilm i koncernens historie er med kultinstruktør Tim Burton blevet vakt til live og kan netop nu ses i de danske biografer. Fortællingen om den kvikke cirkuselefant har fascineret publikum i næsten 70 år.

32

LIME . DK

‘ALADDIN’

I maj får actionmesteren Guy Ritchies version af ‘Aladdin’ premiere. Allerede ved afsløringen af den første trailer var der massiv kritik af Will Smiths spil som lampeånden Ginie – og traileren varer ellers kun et enkelt minut.

‘LØVERNES KONGE’

Til gengæld er folk faldet i svime over den nye trailer til ‘Løvernes konge’, hvor Jon Favreau – der også stod bag live-action-versionen af ‘Junglebogen’ – fortæller historien om Simba. Filmen har premiere til juli.


KIG ENDELIG FORBI

VI ELSKER GÆSTER!

regnskoven.dk


Nyd det søde liv

- helt uden dårlig samvittighed

Hermesetas Ice Tea Ingredienser, 2 personer:

1 liter vand 3 spsk løs te efter eget valg (gerne frugtig og blomstret) 10-20 dråber Hermesetas Flydende 1 citron Isterninger Opvarm vand til 80 °C og hæld det over tebladene i en kande. Lad teen trække efter anbefaling på tepakken, og si tebladene fra. Lad teen køle helt af i køleskabet. Tilsæt Hermesetas Flydende efter smag. Skær citronen i skiver og kom skiverne i kanden. Servér isteen med isterninger og pynt med citronskiver. Næringsværdi

kj kcal protein g kulhydrater g fedt g

Opskrift: 67 16 0,5 2,5 0

Portion: 17 4 0,1 0,6 0

Vidste du, at du kan lave både søde og syrlige forfriskninger helt uden sukker, men med masser af smag? Med Hermesetas bliver kager, mad og drikkevarer både lettere og sjovere end med sukker. Prøv fx Hermesetas lækre kølende ice tea - eller nogle af de andre lækre opskrifter på www.hermesetas.dk


Puls

SUNDHED | VIDENSK AB | KOST

Sundhedsjournalist Stine Troense glæder sig til for alvor at flytte træningen udenfor.

∞ Tid til te

Er du glad for urtete, kender du sikkert den klassiske blanding med citron og ingefær. Nu har Clipper spicet den op med sort peber, som giver en frisk og krydret smag. Få en god start på dagen! Happy Mondays fra Clipper, 33 kr., naturesource.dk

Dynamic Lite leggings, 699 kr.

Fo rårsf ar ve r t i l di n t ræni ng

Triaction Extreme Lite bh, 449 kr.

og deres bud på en forårs- og sommerkollektion byder blandt andet på neonfarver og støtte til barm og ben. Denne bh har ergonomiske stropper og tre smidige lag, der ifølge Triumph mindsker 77 procent af brystets hoppende bevægelser, når du hopper og springer. De tilhørende leggings har en bred linning, så de også bliver, hvor de skal.

3 koge bø ge r t i l di t sunde liv

FOTO Rasmus Hjortshøj for Blox

à Triumph kan også lave træningstøj,

SPÆN DIG TIL STORE ARKITEKTUROPLEVELSER EVENT Til maj har du mulighed for at opleve Københavns inspirerende arkitektur – i løbeskoene. DAC Arkitekturløb tager dig blandt andet igennem Nationalmuseet, Tivoli, Kongernes Lapidarium og læsesalen på Det Kgl. Bibliotek. Du får også adgang til bygninger, der normalt er lukket for offentligheden. Vælg mellem 5 (også gang), 10 og 15 kilometer. Løbet er uden tidstagning, så der er tid til at nyde omgivelserne. DAC Arkitekturløb den 5. maj, 295 kr. Læs mere på

dac.dk/arkitekturloeb

DEN OVERRASKENDE

Der er opskrifter på kålpandekager, grøntsagsvafler, glutenfrie vafler, pandekager med og uden kød, pandekager til dig, der er på kur, og til dig, der ‘bare’ har en sød tand. Og det hele er så sundt, som det kan blive. ‘Spis mig. Sunde pandekager og vafler fra frk. Skrump’ af Majbritt L. Engell og Alice A. Hartvig, 230 kr., Gyldendal.

DEN MÆTTENDE

Sense-metoden er overskuelige principper for, hvordan du sammensætter din kost, så du både bliver mæt og har et stabilt blodsukker. Sense er ikke en slankekur, men derimod en livsstil, og derfor kan du med fordel inddrage hele familien – både børn og voksne. ‘Sense for hele familien’ af Suzy Wengel, 180 kr., Politikens Forlag.

DEN EFFEKTIVE

Energi, velvære, stabilt blodsukker, god fordøjelse, vægttab, et sundt blodtryk- og kolesterolniveau og bedre søvn … Løfterne er mange, og metoden enkel: Spis antiinflammatorisk, blandt andet grøntsager, fisk og sunde olier. ‘21 nye helbredende dage med antiinflammatorisk kost’ af Jerk W. Langer og Louise Bruun, 270 kr., Politikens Forlag.

///////////////////////////////////////////////////////

Vidste du, a t …

alternativ behandling er mest populært blandt kvinder? Én ud af tre kvinder har inden for det seneste år opsøgt en alternativ behandler, hvor det kun gælder godt én ud af fem mænd. Det er især kvinder fra 35 til 54 år, der har været i hænderne på eksempelvis en osteopat eller zoneterapeut. KILDE sdu.dk

L I ME .DK

35


RODALON – DIN BEDSTE VEN, NÅR DET GÆLDER EFFEKTIV OG SKÅNSOM RENGØRING

Brug Rodalon til tag, havemøbler, terrasse, murværk, trapper, fliser, båd, campingvogn, drivhus m.m. Med Rodalon UDENDØRS kan du 'nøjes' med 1 produkt, når du skal fjerne belægninger og misfarvninger fra alle vaskbare flader og materialer.

®


NETTO LIGE NU

Sådan kickstarter du din forårstræning Rigtig mange dropper træningen i de kolde måneder, hvor det er for koldt at motionere udendørs. Men nu titter foråret frem, og det er tid til at genoptage de gode takter. Her får du en håndfuld tips fra top til tå, så du får en god start på din træning. TEKST Na tasja Gamborg Rasmussen FOTO Shu tterstock

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

SÆT (REALISTISKE) MÅL

à Det kan være svært at motivere sig selv til at komme ud ad døren. Derfor kan det være godt at sætte sig et mål – gerne et, der udfordrer dig, men uden at blive urealistisk. Et rigtig godt trick er at sætte sig nogle delmål, så det endelige mål virker mere overskueligt og opnåeligt. Og så er der næsten ikke noget, der virker mere forpligtende end at fortælle venner og familie om dine træningsmål.

DET RETTE UDSTYR Det kræver ikke meget udstyr at dyrke motion, men de helt perfekte løbesko og en sports-bh kan bidrage til en god start på sæsonen udenfor. Sørg for at vælge det rigtige tøj til træningsformålet, for der er nemlig forskel på, om du går en tur eller løbetræner i terræn. Vælg også et materiale, som kroppen kan ånde i. Find de perfekte sportssko, der passer til dig. Der er flere sportsbutikker, hvor du kan få testet din løbestil.

Træn i dit eget tempo

Tip!

Mangler du inspiration til træning? Der findes mange gode bøger, der kan give dig blod på tanden til både en sundere og mere aktiv livsstil.

Kommer du tilbage efter en længere pause, så undgå at lægge alt for voldsomt ud. Det øger kun risikoen for at få skader, og for at du hurtigere mister gnisten. Læg derfor hellere ud med færre træningspas og kortere tid ad gangen – så kan du altid udfordre dig selv, jo bedre form du kommer i. Hvis du er i tvivl om, hvordan du kommer i gang med træningen, er et godt råd at tage en snak med en personlig træner. Træneren kan være med til at tilpasse et træningsprogram, der passer til din hverdag, og strukturere det, så det passer til dit individuelle niveau.

LI ME .DK

37


Tip!

Husk, at alt tæller. Små justeringer i hverdagen kan gøre en kæmpe forskel. Prøv at tage trapperne i stedet for elevatoren eller cyklen i stedet for bilen.

Dokumentér dine fremskridt

SKAF EN TRÆNINGSMAKKER

Kom ud i det blå

Bliv tip-top klar til forårstræning med det rette udstyr. Gel indlægssål. Str. 35-46. 30 kr. pr. par i Netto

3 TIPS, DER ØGER MOTIVATIONEN 1. Ros dig selv

Uanset om du har gået en tur eller løbet fem kilometer, er det vigtigt at give sig selv et skulderklap for at være aktiv. De små ting gør nemlig en kæmpe forskel i det store billede. Det kan også være med til at sørge for, at motivationen for træningen fortsat er til stede.

2. Husk hviledagene

Når du genoptager din træning, er det uhyre vigtigt, at du ikke glemmer at give kroppen plads til at restituere. Især hvis du træner med tung vægt og presser forskellige muskelgrupper. Når du slapper af, giver du nemlig kroppen mulighed for at bygge musklerne op og sikrer, at du får fornyet energi. Så smæk endelig benene op efter dine træningspas.

3. Giv plads til de sjove ting

Det er vigtigt at huske på, at bare fordi du træner, behøver du ikke at gå glip af noget. Hvis du er til fødselsdag, kan du i stedet for at sige nej til kage og andre søde sager skære et mindre stykke. Det gælder også arrangementer. Skip hellere en træning, og giv dig selv et pusterum til at være sammen med mennesker, der giver dig overskud.

Drikkedunk Flere varianter. 500 ml. 10 kr. pr. stk. i Netto

Sports-bh. Str. S-XL. 59 kr. pr. stk. i Netto

Træningsbukser. Str. S-XL. 99 kr. pr. par i Netto

38

LIME . DK

Letvægtssneakers. Str. 37-43. 129 kr. pr. par i Netto

Forbehold for trykfejl og udsolgte varer. Sælges i Netto-butikkerne fra uge 15 og så længe lager haves.

KILDER aktivtræning.dk, billig-fitness.dk, fitproject.dk

Når du begynder på at træne, kan det være en rigtig god idé at finde en fast træningsmakker, for eksempel en ven eller en kæreste, eller melde dig ind i en løbe- eller anden sportsklub. Der findes mange sportsfællesskaber på Facebook, som du også kan blive en del af. Det er altid meget sjovere og mere givende at dyrke motion med andre, og så kan I hjælpe med at motivere til at komme af sted. Især på de dage, hvor du hellere vil ligge på sofaen og nyde en god serie.

Få det meste ud af din træning, og opnå de resultater, du gerne vil se, med et simpelt råd: Skriv din træning ned. Notér i din kalender, hvornår du træner – det virker mere forpligtende. Skriv øvelser, dit tidsforbrug, og hvor langt du har løbet ned, eller download en app, der noterer dine løbeture for dig. Det gør, at du kan se din udvikling fra gang til gang. Det kan dog være svært at se resultaterne med det samme, hvorfor det kan være en fordel tage billeder og droppe vægten.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

NETTO LIGE NU


ANNONCE

Flot og kraftigt hår –JEG VAR RIGTIG KED AF MIT HÅR. EFTER MIN ANDEN GRAVIDITET FORANDREDE MIT HÅR SIG, OG BLEV MEGET TYNDT OG KRUSET. JEG HAR I MANGE ÅR GÅET MED HAT, OG FRYGTEDE DAGEN, HVOR JEG VAR NØDT TIL AT KLIPPE MIG KORTHÅRET. JEG HAR NU TAGET HAIR VOLUME™ I 3 MÅNEDER, OG JEG ER IKKE I TVIVL OM, AT JEG HAR FÅET MASSER AF NYE HÅR, OG DET SER MERE KRAFTIGT UD.

Nu er det slut med tyndt og kruset hår Rikke er 46 år og bor på Fyn med sin mand og to børn. Hun holder også meget af sine hunde Kasmir og Bacca, som hun bruger mange timer på at træne og gå til konkurrencer med. –Jeg var rigtig ked af mit hår. Efter min anden fødsel begyndte jeg at tabe en masse hår. Det der var tilbage, var tyndt og kruset. Jeg har

KLINISK DOKUMENTERET HÅRTABLET TIL NORMAL HÅRVÆKST OG VOLUME Hair Volume™ er en klinisk afprøvet hårtablet af æble ekstrakt i kombination med hirse, padderokke, aminosyrer, biotin, zink og kobber. Tabletten tilfører næringsstoffer til hovedbunden og hårsækken (hårstråets ”rod”), hvor håret dannes og efterlader et synligt tykkere, smukkere og mere glansfyldt hår. Indholdet af biotin og zink hjælper med at vedligeholde et normalt hår og en normal hud. Zink bidrager desuden til at vedligeholde normale negle. Kobber bidrager til en normal pigmentering af håret.

haft langt hår hele mit liv, og jeg frygtede den dag, hvor jeg var nødsaget til, at klippe det af, simpelthen fordi det var for tyndt.

tage Hair Volume hver dag, i håb om, at jeg kan bibeholde mit lange hår i mange år endnu.

Faldt over Hair Volume ved et tilfælde

New Nordic oplyser nærmeste forhandler på telefon 46 33 76 00. Hair Volume kan også købes online på www. newnordic.dk. Her får du – 20% i rabat frem til 2/5-2019 med rabatkode: HAIR20. Husk, vi har fri fragt.

Her køber du Hair Volume

–Jeg faldt tilfældigt over et kosttilskud der hedder Hair Volume™, og besluttede mig for, at give produktet en chance. Jeg tager 1 tablet om dagen. Jeg ved godt, at jeg aldrig får en kæmpe hårpragt, det vil heller Rabatkode: ikke være realistisk, men HAIR20 håbet om, et flottere og (Fri fragt) kraftigere hår, var meget stort.

÷20%

3 måneder med Hair Volume

–Efter at have taget tabletterne i 3 måneder, er der ingen tvivl om, at jeg har fået masser af nye hår. Mit hår har ikke været så flot de sidste 18 år. Jeg er lykkelig for, at jeg igen kan have mit hår løst eller jeg kan lave en opsat frisure, som giver fylde. Det er også slut med at gå med hat. Jeg fortsætter helt klart med at


OPLEV UDSIGT DANMARKS BEDSTE

Midt i Danmark venter en helt særlig oplevelse. Tag på Bridgewalking i toppen af Den Gamle Lillebæltsbro og oplev den friske luft og den fantastiske udsigt over Fyn og Jylland, mens I hører spændende fortællinger fra jeres guide og mærker vinden i håret - og suset i maven, når toget kører over broen langt under jer.

PErfek opleve t lse m e d ve n o g fa m n e r i li e

Det bliver to uforglemmelige timer i 60 meters højde.

Se mere og Book en tur

www.Bridgewalking.dk


DIT SUNDE LIV

9 SUNDE GRUNDE TIL AT LØBE

Der er masser af inspiration til en sundere hverdag på

LIME.DK

Du ved allerede, at motion er godt for din krop og din mentale sundhed. Men her er hele ni gevinster ved løb, som kan motivere dig til at spænde løbeskoene på. TEKST Christina Bølling FOTO Shu tterstock

1. LØB FORANDRER DIT LIV

Sundhed og vægttab. Det er de to grunde, der er til, at de fleste kvinder begynder at løbe. Og det er gode grunde, for du kommer 100 procent sikkert i mål med begge dele, når du tager løbeskoene på og finder løbeglæden. Ifølge tidligere professionel løber og løbetræner Gitte Høj er det magiske ved løb, at interessen for vægttab og sundhed forsvinder, når folk kommer i gang. “Efter bare få ugers løb er det sidegevinsterne, folk hæfter sig ved: “Jeg har fået meget energi, tænker bedre, føler mig klar i hovedet, er i bedre humør, ikke så irriteret på min kæreste, og jeg har faktisk ikke haft ondt i ryggen eller hovedet længe.” Hvis du løber fast, selv så lidt som 30 minutter tre gange om ugen, kan du reelt få en hverdag uden de fysiske skavanker, der plager dig i dag. Og de problemer, du slipper for, giver større livsglæde end at veje fem kilo mindre. Men når dét er sagt, så ændrer din krop sig markant ved løb: Numsen løfter sig, lårene bliver faste og velformede, overarmene får en mild markering, og talje og hofter bliver strammere.”

2. LØB ER GODT FOR VENSKAB

Hvis du skal i gang, så find en makker, og jo før jo bedre, råder Gitte Høj. Alternativt meld dig til et løb et stykke ude i fremtiden, og bliv medlem af en løbeklub, hvor du kan træne fast en dag eller to om ugen sammen med andre. “Erstat selvmedlidenhed med selskab, så du undgår at have ondt af dig selv. De første ugers løb skal bare overstås, og det bliver de altså nemmest i godt selskab. Fordelen ved at løbe med andre er indlysende: Du kommer til at tænke på noget andet, end at det er ubehageligt,” siger Gitte Høj.

3. LØB ER GODT FOR DIN VÆGT

Kroppen forbrænder op til 700 kalorier på en times løb. Det siger alt. Og selv om Gitte Høj bedst kan lide at fokusere på alt det andet, løb gør, anerkender hun, at det er effektivt, hvis man vil tabe sig: “Løb er utrolig fedtforbrændende, og ud over de kalorier, du sveder af på selve turen, påvirker regelmæssigt løb kroppens naturlige system: Du får balance i hormoner og signalstoffer, så du sover

bedre og får en sund appetitregulering, hvilket også påvirker din vægt positivt. Løb øger muskelmassen, især i kroppens store muskler, hvilket betyder, at dit basale stofskifte stiger med op til 200 kalorier om dagen. På ultralydsscanninger kan man tydeligt se, hvor meget selv lidt løb, for eksempel tre gange ugentlig a en halv time, reducerer de hvide fedtaflejringer omkring organerne. Sammen med læge Jens Thygesen, der står bag Thygesen-Health, ➻

LI ME .DK

41


DIT SUNDE LIV

har jeg lavet en række før og efter-forsøg med utrænede kvinder, som på 12 uger er blevet markant slankere, ikke bare udenpå, men også indeni, hvor det batter.”

4. LØB ER GODT FOR DIT HUMØR

“Løb sætter gang i næsten uoverskueligt mange stoffer og kemiske processer i kroppen. Selv adrenalin, der nyder et lidt blakket ry som farligt stresshormon, er det faktisk godt at få et dagligt skud af. Adrenalindannelsen begynder i det øjeblik, du sætter foden i jorden og løber, så hjertet skal til at slå til for at forsyne muskler og lunger med ilt. Hormonet er et herligt ‘overleverhormon’,” forklarer Gitte Høj. “Det er adrenalinet, der giver os retning og energi, og som får os til at se ‘lyset’ i det daglige, hvilket er ret essentielt. Men adrenalin er bare en af flere good guys, for som de fleste ved, sætter løb også gang i produktionen af stoffer, der er byggesten til serotonin, som er kendt for at modvirke depression. Og når du efter løbeturen slapper af, bliver du fyldt op med belønningshormoner og feel good-stoffer. Hvad mere kan man bede om helt naturligt?”

“Du bliver ikke klogere af at løbe, men du bruger det, du har fået med fra naturens hånd på en virkelig god måde. I mine børns skole starter de hver mandag med 20 minutters løb, fordi det er bevist, at børns indlæringsevne er bedre, efter at de har rørt sig,” siger Gitte Høj.

6. LØB HOLDER DIG UNG

Løbere dør sjældnere af livsstilsygdomme og lever tre år længere end andre, viser undersøgelser. Nogle forskere fra Harvard Medical School mener sågar, at det er helt op til 10 år, hvis løberne også spiser sundt. Ifølge Gitte Høj er det især livskvalitet og følelsen af at være ung, der er vigtig for ældre kvindelige løbere. “Jeg har et hold kvinder på 60+, der har holdt sig aktive i alle årene, og de kan snildt gå, løbe eller lunte i en time. Deres hud stråler, de har færre rynker, og de har frem for alt en ‘ung’ kropsholdning, så når de kommer gående, og man ser dem bagfra, kunne de lige så godt have været 20 år yngre. De bevæger sig frit. Tænk over det: Rejser du dig bare fra lænestolen, når du skal noget, eller kommer der en lille ‘lyd’ eller ‘lidt brok’, når du rejser dig fra en stol eller sætter dig? Puster du, når du skal tage noget ned fra en høj hylde,

EGELMÆSSIGT LØB ‘‘ RPÅVIRKER KROPPENS

NATURLIGE SYSTEM: DU FÅR BALANCE I HORMONER OG SIGNALSTOFFER, SÅ DU SOVER BEDRE OG FÅR EN SUND APPETITREGULERING.

5. LØB ER GODT FOR DIN INTELLIGENS

Ligesom løb er godt for kroppen, er det også sundt for den øverste etage: en naturlig hjernebooster. Intelligens er en skønsom blanding af hukommelse, kreativitet, nysgerrighed, rummelighed, evne til at fokusere, selvindsigt, vedligeholdelse af hjerneceller og af, om man er parat til at opsøge sin ‘un-comfort zone’ – og alt det styrker løb.

42

LIME . DK

så er din krop begyndt at blive gammel – og dit sind. Børn brokker sig ikke over almindelige hverdagsaktiviteter, vel?”

7. LØB ER EN SUND AFHÆNGIGHED

Hvis er der gået lidt for meget sofa, sociale medier, sms, hverdagsvin og tv-serie i dit liv, er løb en sund ‘ny’ afhængighed, du skal overveje som substitut for dit indendørsliv. Og ja, man godt blive afhængig af løb, mener Gitte Høj.

8. LØB GIVER DIG LYS

Menneskets krop er afhængig af at få lys, helst 30 minutter dagligt. Løb er en lejlighed til at få både lys og luft – bogstaveligt og i overført betydning, mener Gitte Høj. Ifølge motionseksperterne kommer al træning i løbet af 2019 da også til at handle om at få os ‘udendørs’, hvilket blandt andet skyldes netop vores underskud af sollys, som får vores søvnrytme og humør til at fungere.

9. LØB ER GOD KRISEHJÆLP

Måske er du typen, der går og venter på det rigtige tidspunkt til at komme i gang med at løbe. Hvor du har tilstrækkeligt overskud og føler dig oplagt til at få løbeskoene på og de stramme tights – men faktisk er det lige omvendt: Du får energi og overskud af at løbe. Så hvis du lige er blevet skilt, i gang med at skifte job eller har krise i parforholdet, er det faktisk et rigtig godt tidspunkt at begynde at løbe på. ¥

Vidste du, a t …

løb frigiver endocannabinoider og aktiverer de samme receptorer som cannabis i hjernen?


ANNONCE

AFHJÆLP TUNGE OG TRÆTTE BEN Venolet er et effektivt produkt, som er baseret på ingredienser der afhjælper tunge og trætte ben. Vener er blodkar, der returnerer blodet fra organer i kroppen mod hjertet. Blodkarrenes og venernes funktion har betydning for at kunne have en aktiv livsstil. Oplever man trætte og tunge ben, kan det være fordi, der træder væske ud i vævet fra de små blodkar. Det kan resultere i oplevelse af at have tunge og trætte ben. Hvad er vener? Menneskekroppen rummer cirka 5 liter blod, der skal pumpes rundt i vores karsystem. Kredsløbet tager udgangspunkt i hjertet, der pumper iltet blod ud i hovedpulsåren, der løber foran rygraden ned til bækkenet. Undervejs løber flere sidegrene fra, så der føres blod til hoved, arme, lever, nyrer, mave m.v., indtil hovedpulsåren endelig forgrener sig i de to store arterier, der fører ud i benene. Herefter går kredsløbet til venoler og vener og tilbage til hjertet. Venerne er således de blodårer, som fører blodet tilbage til hjertet. Men hvis funktionen bliver forringet, kan blodet kunne hobe sig op i venen. Da kan der sive væske ud i vævet.

Venolet er baseret på ingredienser, der indvirker på venefunktionen. Rødvinsblade/kerner giver en god blodgennemstrømning i benene og reducerer dermed trætte og tunge ben. Vitamin C bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende blodkar.

Afhjælp tunge og trætte ben Venolet er baseret på fyrrebark, rødvinsblade/ kerner og vitamin C. Rødvinsblade/kerner bidrager til en god blodgennemstrømning i benene og kan dermed reducere følelsen af trætte og tunge ben, og vitamin C bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende blodkar. Hold dig godt gående med ingredienserne i Venolet.

BESTIL PÅ WWW.WELLVITA.DK SAMT VIA KUNDESERVICE PÅ TELEFON 8230 3040

Prøv Venolet til halv pris Venolet kan prøves på leveringsservice til halv pris. Netop nu: Kun kr. 99,for 2 måneders forbrug.

BESTIL HER: RING: 82 30 30 40 Hverdage kl. 8-16 WEB: www.wellvita.dk

Venerne er de blodårer, som fører blodet tilbage til hjertet ved hjælp af veneklapper. Hvis funktionen af disse klapper bliver forringet, vil blodet kunne hobe sig op i venen.

Hvad indeholder

VENOLET?

Rødvinsblade / kerner Rødvinsblade / kerner bidrager til en god blodgennemstrømning i benene og kan dermed reducere følelsen af trætte og tunge ben. Rødvinsblade / kerner bidrager til en normal funktion af venesystemet, blodkar og kredsløbet. Det er faktorer, der indvirker på oplevelsen af at have trætte og tunge ben. Ekstrakt fra rødvinsblade / kerner bruges til at opretholde sunde venefunktioner i benene. Vitamin C Venolet er desuden tilsat vitamin C, der hjælper til normal dannelse af kollagen, der også har betydning for normalt fungerende blodkar. Fyrrebark Fyrrebark-ekstrakt er genstand for forskning omkring virkeområder.


ANNONCE

ANNONCE

Keep it simple! Det behøver ikke at være tidskrævende at få huden, du drømmer om. Bare du har styr på tre bestemte trin, får du nemlig en enkel løsning på sund og smuk hud. Lad Mellisa guide dig på vej med lækker hudpleje spækket med økologiske og højeffektive ingredienser.

K

vinder går op i deres hudpleje som aldrig før. Der har da heller aldrig været så mange produkter at vælge imellem som lige nu – og så mange forskellige rutiner at kaste sig over. Tænk bare på den populære koreanske beautybølge K-beauty, som dikterer op til 10 hudplejetrin hver morgen og aften! Men er du typen, som går lidt kold ved tanken om en omfattende hudplejerutine, kan du tage det helt roligt. Det behøver

1

EKSFOLIÉR

2

Miljømæssige faktorer som eksempelvis sol og forurening gør hudoverfladen grå, trist og ujævn at se på. Eksfolierer du huden dagligt med eksempelvis Mellisas AHA-creme, der har et naturligt frugtsyreindhold på 20 procent, minimerer du ophobningen af døde hudceller, booster cellefornyelsen og opnår en mere ensartet og glat hud.

nemlig slet ikke at være så omstændeligt at opnå en sund, smuk og velplejet hud, så længe du har styr på det basale. Og så kan du jo altid udvide paletten senere hen, når de enkle rutiner sidder på rygraden, ikk’?

Psst!

Mellisa AHA Creme/ Serum, 50 ml, 199 kr.

Du kan også give din hud en blid eksfoliering dagligt med en vaskeklud opvredet i lunkent vand.

1, 2, 3 … så nemt er det!

Grundlæggende er der tre trin, du skal kende til hudløshed for din huds skyld: Rens, eksfoliér, og beskyt. Og det gælder både morgen og aften. Og her får du grundene:

RENS

Et renseprodukt tilpasset din huds behov befrier huden for snavs og skidt, som tilstopper porerne og gør den trist at se på. En ren hud er også altid det bedste udgangspunkt for den efterfølgende hudpleje, som får lov til at virke langt bedre. Mellisa har både en vaskegel og en rensemælk. Har du tør og sensitiv hud, vil mælken være det blideste alternativ, hvor vaskegelen vil være oplagt til en mere fedtet hud.

3

BESKYT

Mellisa Rensemælk, 150 ml, 119 kr.

Mellisa Ansigtsvaskegel, 200 ml, 119 kr.

Mellisa D-vitamin Dagcreme, 50 ml, 199 kr.

Mellisa Natcreme, 50 ml, 189 kr.

Med den rigtige fugtighedscreme kan du forbedre din hud markant. Den beskytter og styrker hudbarrieren, så huden kan bevare sit fugtniveau, mens aktive ingredienser kan gøre en forskel i dybden og holde huden spændstig, sund og ungdommelig. Om dagen er det vigtigt, at du vælger en creme, som også beskytter mod solens skadelige stråler. Prøv eksempelvis Mellisa D-vitamin Creme med SPF 10, som desuden forkæler huden med vitaminer, fugt og essentielle fedtsyrer. Om aftenen kan du med fordel klæde huden på med en natcreme, som virker genopbyggende. Natcremen fra Mellisa holder din hud blød og fugtmættet, mens kamille, lavendel, acai og E-vitamin virker beroligende, lindrende og ekstremt cellefornyende.

Tip!

Når du er klar til at udvide din enkle hudplejerutine, så supplér med en skintonic efter dit renseprodukt og et serum under din dag- og natcreme. Find dine favoritter fra Mellisa på mellisa.dk


Proenza Schouler

Stil

Stylist Mia Dybkilde er vild med sæsonens tie dye-effekt, der passer perfekt til forårets styles.

N Y H E D E R | C AT WA L K | S H O P P I N G

Fra cat walk t i l k l æd es kab

i 2 BUDGETTER

Den lange nederdel

Den er uundværlig i det lune vejr. Vælg en lang nederdel i et fint blomstermønster og med smukke flæser, som står flot til bare ben og et par flade loafers.

Læserservice boohoo.com dawnxdare.com cream-clothing.dk ganni.com mosmosh.com notesdunord.com pieszakdenmark.com sofieschnoorwebshop.com topshop.com vila.com

SHOPPING Det ligner vandfarver eller utydelige mønstre, altså tie dye-effekten, der er en af sæsonens hotteste lige nu. Tie dye kan ikke bare give en fornemmelse af et afslappet beach-look, men også et æstetisk og skarpt hverdagslook.

DawnXDare, 2.199 kr.

Sofie Schnoor, 199 kr.

Pieszak, 599 kr.

Ganni, 1.999 kr.

Mos Mosh, 999 kr. Cream 399 kr.

Budget VILA, 350 KR.

POETISKE JUBILÆUMSAKVARELLER à I år fejrer Dea Kudibal 15-års-jubilæum. Som

Luksus NOTES DU NORD, 1.299 KR.

en hyldest til det har Dea designet en håndmalet akvarel, som kan ses på udvalgte styles. Det håndmalede akvarelmønster er inspireret af de botaniske og subtropiske haver og blander farvenuancerne hvid, koral, sart guld og blå. Mønsteret er et symbol på Deas rejse gennem 15 år og illustrerer hendes inspiration fra kunsten, der altid har været et bærende element for alle hendes tidligere kollektioner. Det håndmalede mønster er lavet til syv forskellige styles og lanceres sammen med Deas Flash Summer 2019 kollektion ‘Moments in Marrakech’. Kollektionen forhandles i butikkerne fra april. Priser fra 1.600 kr. Se mere på deakudibal.com

LI ME .DK

45


Skøn

NYHEDER | TRICKS | GUIDE

Skønhedsredaktør Cathrine Park har spottet favoritter, der gør dig skøn fra top til tå.

∞ Sommerglæde på flakon

Er du på udkig efter en ny let og sommerlig duft, er den nye eau de toilette fra det franske modebrand Zadig & Voltaire måske noget for dig, for her bliver du klædt på med silkebløde noter af tempeljasmin, varmt sand og sandeltræ. Zadig & Voltaire This is Her! No Rules EdP limited edition, 50 ml, 395 kr. ( 4439 9099

à

Guide

SKØN MED SHEASMØR

Sheasmør er en populær skønhedsingrediens, for den har fantastisk plejende, fugtgivende og helende egenskaber. The Body Shop har da også anvendt sheasmør som basis i alle kropsplejeprodukter de seneste 25 år, og nu er de på banen med nye sheasmør-nyheder – naturligvis lavet med deres bæredygtige sheasmør fra Ghana. Forkæl for eksempel håret én gang om ugen med den nye Shea Butter Hair Mask, eller prøv deres nye multifunktionelle 100 procent rene sheasmør til at forskønne dig selv fra top til tå. Du kan nemlig bruge den som ansigtscreme, fodcreme, kropscreme og til tørre hårspidser, men du kan også bruge sheasmørret til at lave din egen beauty-DIY, som for eksempel en lækker 2-i-1-læbepomade og skrub.

DIN NYE MASCARA-FAVORIT

Sunde vipper er smukke vipper, og derfor skal du huske at pleje dem. Med Max Factors Rise & Shine Mascara slår du to fluer med et strøg, for mascaraen er tilsat kollagen, keratin og E-vitamin, så dine vipper bliver smidige, fyldige og bløde. Desuden sørger den timeglasformede børste for, at hvert enkelt vippehår bliver løftet og dækket optimalt. Max Factor Rise & Shine Mascara, 120 kr. ( 4439 9099

Ge ni al dagcre me

à Japanske Shiseido har om nogen styr på hudplejeforskning og er mestre udi forkælelse af alle sanser. Derfor er det heller ingen overraskelse, at den nye Benefiance hudplejelinje er en lækker genistreg. Tag for eksempel dagcremen, som ikke bare gør huden synligt yngre, glattere og fastere, den indeholder også SPF 25 og et usynligt filter, der beskytter mod pollen. Så kan man da ikke bede om mere! Shiseido Benefiance Neura Wrinkle Smoothing Day Cream SPF 25, 50 ml, 680 kr. ( 4439 9099

Psst!

Benefiance er baseret på neurovidenskab og optimerer signalerne mellem din hjerne og huden. Det betyder, at din hud bliver endnu bedre til at optage cremens aktive ingredienser, så du kan se synlige resultater – og se dem hurtigere.

46

LIME . DK

LAV-SELV-SKRUB Det skal du bruge:

100 % Shea Butter og sukker Sådan gør du:

Bland en teskefuld sukker med en teskefuld shea butter. Brug blandingen til nænsomt at eksfoliere læberne og læbekanten. Tør overskydende skrub af læberne, og afslut med ren shea butter på læberne og måske din favoritlæbestift. The Body Shop Shea Butter, 125 kr. ( 3546 0067 The Body Shop Shea Butter Hair Mask, 175 kr. ( 3546 0067


FORVENT MERE AF DIN HUDPLEJE

EFFEKTIV HUDPLEJESERIE TIL MÆND FR A BEAUTÉ PACIFIQUE

N Y H E D! HAIR & SHOWER GEL

MASCULINIT Y.DK


Femarelle Recharge 50+, 56 kapsler, 289 kr. Femarelle Unstoppable 60+, 56 kapsler, 289 kr.

NEMMERE OVERGANGSALDER

Alle kvinder rammer på et tidspunkt klimakteriet, også kaldet overgangsalderen, og det kan desværre byde på nogle knap så rare symptomer. Du kan blive ramt af enorm træthed, hedeture, store humørsvingninger, søvnløse nætter, nedsat sexlyst og andre udfordringer, som gør hverdagen sværere. Heldigvis kan du lindre de symptomer med kostilskuddet Femarelle, som er tilpasset din alder og dermed netop de symptomer, som du døjer med. • Hvis du er omkring 40 år, skal du tage Femarelle Rejuvenate 40+, som er særligt lavet til dig, der endnu ikke har ramt overgangsalderen, men er begyndt at mærke til manglende energi, forstyrret søvn og nedsat sexlyst. Kosttilskuddet indeholder blandt andet B2-vitamin, som bidrager til at mindske træthed og udmattelse, samt biotin, der hjælper kroppen til at bibeholde et normalt energistofskifte, nervesystemets normale funktion samt vedligeholdelse af normal hud og hår. • Når du er omkring 50 år og er i overgangsalderen, skal du tage Femarelle Recharge 50+, der indeholder B6-vitamin, som bidrager til at regulere hormonaktiviteten og mindsker træthed og udmattelse. • Hvis du er 60 år, skal du i stedet have fat i Femarelle Unstoppable 60+, som bidrager til at forebygge knogleskørhed, hjælper med at modvirke tynde og tørre slimhinder i underlivet og holder dit hår og din hud normal. Det primære aktive stof i alle tre varianter er det patenterede DT56a, der udvindes ved hjælp af fermentering og behandling af en særlig sojabønne. Alle produkterne er hormonfrie og anbefalet af den internationale gynækologiforening. Læs mere på femarelleline.dk

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Femarelle Rejuvenate 40+, 56 kapsler, 289 kr.

NATURLIG SOMMERGLØD

Udsigten til sommer, sol og varme kan virke så langt væk, at det kan være rart at hjælpe kuløren lidt på vej. Med Vita Liberata Invisi Foaming Tan Water kan du få lige præcis den sommerfarve, du gerne vil have, og efter bare fire til seks timer opnå den fineste naturlige glød. Selvbruner-moussen er nem at påføre og tørrer meget hurtigt. Den er klar som vand, og derfor behøver du ikke bekymre dig om, at den smitter af på tøjet. Den indeholder økologiske ingredienser, der plejer huden, imens farven opbygges, og er uden duft, alkohol og parfume. Perfekt til konfirmationen eller sommerbrylluppet. Vita Liberata Invisi Foaming Tan Water, 290 kr. Fås hos udvalgte kosmetologer/parfumerier. For nærmeste forhandler Tlf. 7589 2880.

FRISK FORÅR Gå glad foråret i møde med alt godt for krop og sjæl.

SKRU OP FOR HYGGEN

Foråret og sommeren byder på flere sammenkomster med venner og familie. Saml dine kære omkring et bord med fine servietter, bordløbere og dækkeservietter i flotte nuancer fra serien Exotic Leaves Blue. Og sæt så prikken over i’et med levende lys af ren stearin, som er svanemærket. Svanemærkede lys er lavet af fornybare råvarer, hvilket betyder, at der samlet set ikke dannes CO2, fordi råvarerne har optaget CO2, da de blev dyrket. Du kan derfor sagtens fylde din stue med stearinlys og samtidig være klimabevidst. Kronelys og bloklys fra ASP-Holmblad. Bloklys fra 15 kr. og Exotic Leaves Blue fra 20 kr. Se mere på asp-holmblad.dk


Annonce

GULD TIL DIN HUD

FÅ FLOTTE STÆNGER

Det er ikke alle, der har mod på at gå med bare ben i de varme måneder – især med kosmetiske gener, som kan fungere som en hæmsko. Men her kan Cosborg Pretty Legs hjælpe. Det er en creme, der aktivt går ind og mindsker synlige karsprængninger og misfarvninger, så du vil opleve en mere ensartet hud. Cremen indeholder naturlige ingredienser som hestekastanje, troldnød og kæmpenatlysolie, der trækker blodkarrene sammen og genopbygger huden. Samtidig oplever du, at dine ben føles lettere. Cosborg Pretty Legs, vejledende pris 329 kr. for 100 ml. Forhandles ved førende apoteker og helsekostforretninger.

Med alderen mister huden sin elasticitet og glød, men heldigvis er der hjælp at hente i den prisvindende anti-age-serie Golden Ceramides. Serien består af dagcreme, natcreme, serumperler, ansigtsmaske og eliksir, som alle indeholder 24 karat guld, der trænger ind i hudens dybere lag, samt et intelligent fiberskadetrackingsystem (INTGC3), som frigiver aktiver tilpasset hudens individuelle behov. De to unikke og aktive ingredienser genopretter hudens kollagen-fibre og hæmmer yderligere nedbrydning. Og så sikrer guldet, at serien optages supereffektivt, så huden efterlades glat, fast og med en ungdommelig glød. Golden Ceramidesserien fås fra 299 kr. Se mere på webapoteket.apotekeren.dk, apopro.dk og golden-ceramides.dk

VINK FARVEL TIL APPELSINHUD

Cellulitis – eller appelsinhud – rammer stort set alle. Nogle mere synligt end andre. Der er dog hjælp at hente! Sammen med motion og sund kost kan Beauté Pacifique's Anti Cellulite Gel være med til at reducere appelsinhuden og ophobning af væske i hudens underste områder. I et klinisk forsøg med 80 testpersoner med cellulitis blev ujævnheden i huden mindsket med gennemsnitligt 22 procent. Låromkredsen blev også formindsket med syv mm. Cremen kan ligeledes virke afkølende. Anti Celluite Gel, 249 kr. for 200 ml. Forhandles hos førende apoteker og helsekostforretninger.

BABYBLØDE FØDDER

Sommertid er sandaltid, men det kan godt være lidt grænseoverskridende at sætte vinterfødderne ud i det fri. Prøv Baby Foot – Foot Peel, hvor du bare skal tage et par sokker på, og så er det farvel til tør hud og goddag til lækre fødder. Med frugtsyre og planteekstrakter fjerner de skånsomt døde og tørre hudceller. Du skal bare sidde med sokkerne på i en time, og efter en uges tid vil de døde hudceller falde af. Bagefter kan du forkæle dine fødder med en fugtgivende fodmaske, Baby Foot – Foot Mask, så det flotte resultat holder. På kun 10-15 minutter vil dine fødder føles så bløde som babyhud. Baby Foot – Foot Peel, 189 kr. og Baby Foot – Foot Mask, 119 kr. Nærmeste forhandler tlf. 7589 2880

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Ny podcast KLOGERE PÅ OVERGANGSALDEREN

Hedeture, søvnbesvær og manglede sexlyst. Det er blot nogle af de udfordringer, som kan gøre hverdagen sværere, når overgangsalderen rammer. Det er tabu for mange kvinder, og det ønsker Femarelle at bryde i deres nye og ærlige podcast ‘Det er bare en overgang’, som netop er blevet udgivet. Her fortæller ambassadør Line Baun Danielsen åbenhjertigt om livet i overgangsalderen og får hjælp af et panel bestående af gynækolog Stine Fürst, sociolog Emilia van Hauen og reklamedirektør Mikkel Jønsson, der alle deler ud af deres gode råd og viden. Du kan finde podcasten på radioplay.dk eller på podcast-appen på din telefon.


Gæk på bordet Flere skønne retter

à Kom med ind i et økologisk og

Det er endnu en gang blevet tid til den store påskemiddag, hvor du kan servere både gamle og nye klassikere med en lille tvist. Velbekomme!

bæredygtigt madunivers med over 130 overskrifter, der bygger på og nyfortolker den danske madtradition. Trine Hahnemann,‘Comfort Food’, 300 kr., Gyldendal.

Frisk smørstegt karrysild med æbler og dild Til 6 personer

DET SKAL DU BRUGE:

Lage á ½ l lagereddike á 300 g sukker á 1 spsk. sorte peberkorn á 4 nelliker á 4 kardemommekapsler á 4 laurbærblade Sild á 100 g rugmel á 4 spsk. karrypulver á 12 sildefileter á Smør til stegning á 2 æbler á 2 skalotteløg á Salt og friskkværnet peber Til servering á Dildkviste til pynt á Rugbrød

Tip!

Lagen kan eventuelt laves dagen før, da den skal køle helt ned, inden sildene kan lægges i den.

50

LIME . DK

SÅDAN GØR DU: Kom alle ingredienserne til lagen i en gryde, og varm op, til sukkeret er opløst. Tag gryden af varmen, og lad lagen køle helt ned. Bland rugmel, karry, et nip salt og peber. Fold sildefileterne sammen på langs med skindsiden udad, og vend dem i melet. Smelt lidt smør på en stegepande, og steg sildene i to til tre minutter på hver side. Læg sildene i en bred skål, og hæld den kolde lage over. Skær æblerne i tynde skiver og skalotteløgene i ringe. Læg æbler og løg oven på sildene. Pres dem ned, så lagen dækker dem. Lad sildene trække i en til to timer ved stuetemperatur. Tag sildene op af lagen, læg dem på et fad, og læg æbler og løg ovenpå. Pynt med dildkviste, og servér med rugbrød.


MÅLTID

Kartoffelsalat med friske asparges, mynte og ramsløg

Cremet gulerods- og agurkesalat

DET SKAL DU BRUGE: á 1 kg små nye kartofler med skræl á 1 bundt asparges á 2 forårsløg á 300 g ærter, bælgede á 4 spsk. hakket mynte á 4 spsk. hakket kørvel á 4 spsk. ekstra jomfruolivenolie á Saft af ½ citron á Ramsløg eller purløg, hakket á Salt og friskkværnet peber

DET SKAL DU BRUGE: á 2 agurker á 4 gulerødder,

Til 6 personer

SÅDAN GØR DU: Vask kartoflerne, og kog dem møre i saltet vand. Hæld vandet fra, og lad dem køle af. Skær dem derefter i halve. Bræk den nederste træede del af aspargesene. Skyl aspargesene, og skær dem i 2 cm stykker på skrå. Skær forårsløgene i tynde skiver. Kom kartofler, asparges, forårsløg, ærter, krydderurter, olie og citronsaft i en stor skål, vend forsigtigt salaten sammen med hakket ramsløg eller purløg, og smag den til med salt og peber. Kom salaten i en salatskål, og servér den til lammekøllen.

Til 6 personer

Hvis påsken falder sent, kan du være heldig at finde og plukke dine helt egne ramsløg ude i naturen. De vokser som regel frem i det tidligste forår.

skrællede

á 2 blade ramsløg eller lille bdt. purløg, finthakkede Dressing á 8 spsk. græsk yoghurt á 3 spsk. cremefraiche 38 % á 3 spsk. friskrevet peberrod

SÅDAN GØR DU: Skær agurker og gulerødder i stave, og bland dem i en skål. Rør dressingen sammen, og vend den i grøntsagerne. Smag til med salt og peber. Kom salaten på et fad, drys med ramsløg eller purløg, og servér den til lammekøllen. ➻

LI ME .DK

51


Kylle Kylle har fået nyt look

SPRING COLLECTION 2019

Go’ påske …brygget af Tuborg


MÅLTID

Klassisk krydret lammekølle Til 6 personer

DET SKAL DU BRUGE: á 1 lammekølle, ca. 3 kg á 6 fed hvidløg, pillede og skåret i halve

á 1 bundt dild, finthakket á 2 spsk. stødt koriander á 1 grøn chili, finthakket á 1 spsk. salt á Friskkværnet peber SÅDAN GØR DU: Forvarm ovnen til 200 °C. Trim køllen. Skær derefter, med en lille skarp kniv, omkring 12 små lommer – 5 mm dybe – rundtomkring i kødet. Pres et halvt fed hvidløg ned i hver. Bland dild, koriander, chili, salt og peber. Gnid blandingen ind i kødet på alle sider. Læg lammekøllen i en bradepande, sæt den i ovnen, og steg den i 1 time og 15-20 minutter. Brug et stegetermometer: Kernetemperaturen skal være 60 °C, hvis du vil have den rosa, og 70 °C, hvis den skal være gennemstegt. Lad køllen hvile i 15 minutter, inden den skæres ud. ➻

Tip!

Eventuelle rester af kød kan fryses og/ eller bruges til pålæg, biksemad, shawarma eller i salater. KILDE hurtigmums.dk

L I ME .DK

53


MÅLTID

Citronfromage med flødeskum og citronskal Til 6-8 personer

DET SKAL DU BRUGE: á 6 blade husblas á 6 æg, delt i blommer og hvider

á 150 g sukker á 4 dl piskefløde á 1½ dl citronsaft á Revet skal af 1 økologisk citron Til servering á 2 dl piskefløde, pisket til skum á 1 spsk. økologisk citronskal, i julienne

SÅDAN GØR DU: Udblød husblassen i koldt vand i 5-10 minutter. Pisk æggeblommer og sukker sammen med en elektrisk håndmikser, til det er lyst og skummende. Pisk æggehviderne stive i en ren skål. Pisk fløden til let skum i en tredje skål. Knug vandet ud af husblassen, og smelt den i en lille skål over vandbad. Fjern den fra vandbadet, og rør den sammen med citronsaft og -skal. Hæld derefter husblasblandingen i æggeblommerne i en tynd stråle, mens der røres uafbrudt. Fold derefter forsigtigt æggehviderne i æggeblommerne og derefter flødeskummet. Rør forsigtigt, til massen er helt glat. Hæld den færdige fromage i seks serveringsglas og resten i en skål til dem, der kan spise mere. Sæt fromagen på køl i mindst et par timer eller natten over. Servér med flødeskum og citronskal skåret i julienne på toppen.➻

54

LIME . DK

Tip!

Hvis I har fromage tilovers, kan I godt glæde jer til de kommende dage. Fromagen kan nemlig holde sig i køleskabet i tre-fire dage.MÅLTID

Påskeæg med marcipan, nødder og citronskal Til 20 stk.

DET SKAL DU BRUGE: á 300 g marcipan, indeholdende mindst 60 % mandler á 200 g mørk chokolade, finthakket á 30 g valnødder, hakkede á 1-2 spsk. fintrevet økologisk citronskal

SÅDAN GØR DU: Del marcipanen i 10 små æg, der hver vejer 30 gram, eller lav også nogle stykker, der kun vejer 20 gram, hvis du gerne vil have dem forskellige. Du har brug for et termometer, når du skal smelte chokoladen. Smelt 2/3 af chokoladen i en skål over vandbad, vandet skal kun lige simre, og skålen må

56

LIME . DK

ikke røre vandet. Fjern straks skålen fra vandbadet, når chokoladen har nået 50 °C, og rør derefter den resterende chokolade i. Rør, til al chokoladen er smeltet. Sæt den igen over vandbad, men denne gang må chokoladen kun nå en temperatur på 31 °C. Dyp straks æggene i chokoladen, og sæt dem efterhånden på en bageplade beklædt med bagepapir. Kom valnødder på nogle af æggene og citronskal på andre. Lad resten være uden. Når chokoladen er helt stivnet, lægges de forsigtigt i en lufttæt dåse eller plastboks. ¥

Tip!

Du kan bruge alle mulige slags smagsgivere til marcipanen, for eksempel cognac, appelsinskal, nødder og krydderier.


TIL PÅSKEBORDET

PRØV OGSÅ

DE NYE SPRØDE TUC BAKED BITES


Bornholms nye Luxusrogn med EXTRA tilført * Omega-3 Samme g gode sma s o m a lt id

OMEGA

3

*Bornholms nye Luxusrogn er tilsat fiskeolie og har derfor et højt indhold af Omega-3 fedtsyrer


HVERDAG PÅ BUDGET

Bliv mæt for færrest penge Toastbrød er billigt, men du skal godt nok spise mange af de hvide skiver for at blive mæt, og derfor kan billige madvarer godt ende med at koste dig mange penge. Her er alt, du skal vide for at fylde maven på et budget. TEKST S tine Troense FOTO

Shu tterstock

D

et vil koste dig 26.125 kroner, hvis du fik den skøre idé at spise dig mæt i asparges morgen, middag og aften i en måned. Til sammenligning er prisen på hvedemel, der udgør det meste af et toastbrød, nede på 88 kroner om måneden. Tankevækkende, ikke? Rolf Lund, der står bag bogserien ‘Kogebog for fattigrøve’, har i sin seneste udgivelse undersøgt priserne for flere hundrede af de mest brugte råvarer og regnet ud, hvor meget det ville koste, hvis vi skulle dække vores kaloriebehov (3.000 kalorier om dagen) ved at spise én slags råvare. Generelt er madvarer, som er lette at masseproducere uden brug af håndkraft, de billigste, fortæller Rolf Lund. Hvis varerne samtidig er meget energitætte, bliver de meget billige. Derfor er det råvarer, der hører til junkfood-gruppen, som topper listen: madolie, kartoffelmel, ris, hvedemel, margarine og lignende. Råvarer, som er dyre at fremstille og/eller indeholder meget vand, fibre, eller andet, der ikke giver energi, bliver derved de dyreste. Det betyder ikke, at det er en god idé at leve af madretter, som mest består af hvedemel og margarine. Det er billigt, men hverken lækkert eller sundt. Det er langt klogere at gøre, som Rolf Lund anbefaler: Gå efter lødige råvarer, der giver flest kalorier og mæthed for pengene (og som samtidig smager godt). ➻

Tip!

Spis tunge grøntsager som gulerødder og kål, og supplér med kartofler. Så bliver du mæt for færrest penge. L I ME .DK

59


HVERDAG PÅ BUDGET

5 MÆTTENDE RÅD

i Guide

1: Bag dit brød

FIND DIN MAD I NATUREN – ELLER DYRK DEN I VINDUESKARMEN

Det er kun det allerbilligste hvide discountbrød fra supermarkedet, der går lige op med prisen på hjemmebagt brød. Andre slags brød, især dem fra bageren, er langt dyrere for dig. Hjemmebagt brød strækker ofte længere end købebrød, og du kan nemt bage flere brød ad gangen.

Blend din egen pesto à Find for eksempel brændenældeskud, som du kan blende sammen med mandler, parmesan, hvidløg og olie og bruge som pesto til din pasta. Du kan gøre det samme med skvalderkål eller mælkebøtteskud.

2: Spis grøntsager, der rækker langt Grove (fiberrige) grøntsager som gulerødder, kål, selleri, løg og pastinak er billigere målt per kalorie end eksempelvis tomater, agurker, rucola og peberfrugter, der indeholder meget vand. De tunge grøntsager har ofte også en længere holdbarhed, så madspildet bliver mindre.

3: Spar på kødet Kød er dyrt og behøver ikke indgå som et (hoved) element i et måltid for at stille din sult i lang tid. Men når kødet fylder mindre på din tallerken, skal noget andet fylde mere. Det er en god idé at lave to slags grøntsagstilbehør til aftensmaden. Grøntsager, der er svitset i olie kombineret med rå salater eksempelvis. Bønner, linser og kikærter er også mættende selv i mindre mængder. Og proteinrige som kød.

4: Gå efter uforarbejdede varer Der bliver brugt mange penge på at bearbejdede mad. Der bliver også brugt mange flere penge på at markedsføre chips, end der bliver brugt på at markedsføre kartofler. Derfor er forarbejdede madvarer som frosne pizzaer og pomfritter et dyrt valg – og sjældent det sundeste. Bager du til gengæld selv din pizza, fritter og kage, ved du, hvad du putter i munden. Og det kan ofte betale sig at lave større mængder ad gangen.

5: Brug kartofler, ris, bulgur eller pasta Stivelsesholdige madvarer er de billigste kalorier, fordi de fylder mest i maven. Vælg grove varianter, og variér gerne mellem typerne. Kartofler giver dig masser af vigtige næringsstoffer og mætter, før du har spist for meget. Det er sværere at overspise kartofler end for eksempel pasta og bruge penge (og kalorier) på dén måde.

60

LIME . DK

Find flere tips til at få luft i budgettet på

LIME.DK

Dyrk mad i kaffe à Alle kaffedrikkere kan dyrke østershatte i kaffegrums. På nettet kan du købe et startkit, og når du er i gang, kan du selv holde liv i svampene. En spand på to en halv liter fyldt med kaffegrums, giver på cirka tre til seks uger cirka et halvt kilo svampe. De kan bruges i sovser eller tærter. Udnyt madrester à Du sparer penge ved at få din mad til at strække længere. En sammenkogt ret kan spædes op med en dåse kidneybønner dagen efter. Rester kan også genbruges som pizzafyld, i tærter, supper eller i madpandekager. En rest kan også være tilbehør til morgendagens middagsret eller være forret. Køb ind de billigste steder à Discountbutikker er som regel de billigste, men der kan også være penge at spare hos grønthandleren, hvis du for eksempel kun har brug for ét løg, eller hvis du skal købe bulgur, bønner eller kikærter. Bevar overblikket à At købe ind efter en liste/madplan kan også være en metode til at undgå at købe for meget/forkert ind og undgå fristelser undervejs. Sørg for at have et overblik over indholdet i dit køkken, så du ikke kommer hjem med noget, du allerede har eller ikke kan bruge.SANDHEDEN ER DERUDE (eller er den?)

Lever Elvis? Og var månelandingen i 1969 helt fake? Der var da også noget med det ene tårn den 11. september 2001, eller hvad? Mens konspirationsteorier før i tiden mest var noget, folk med sølvpapirshatte troede på, er det nu blevet mainstream at tro, at der findes en skjult sandhed. Men det kan være farligt, mener idéhistoriker. TEKST Elisabe th Hamerik Schwarz ILLUSTRATOR Lo tte Andkilde

D

e spænder fra de uhyggelige til de latterlige. Fra de finurlige til de spændende. Og selv om folk gennem tiden har rystet på hovedet og afvist, at det kunne ske, har nogle af dem faktisk vist sig at være sande. “Konspirationsteorier er blevet mainstream,” siger Rikke Alberg Peters, lektor ved Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling og en af forfatterne bag den nye bog ‘Den skjulte sandhed’, der handler om menneskets fascination af konspirationsteorier. “Konspirationsteorier plejede at høre til på USA’s højrefløj, men i dag er det folk fra alle samfundslag, politiske overbevisninger, nationaliteter, køn og uddannelsesniveauer, der tror på dem,

fordi mange har fået en stærk mistro til det etablerede system.” En konspirationsteori opstår ofte ud fra en fornemmelse af, at noget er galt. Hvorfor blafrede flaget på Månen? Kan et højhus styrte i grus? Blev de britiske marinesoldater ikke lidt mærkelige? Var der ikke noget fishy ved USA’s præsident Reagan? Mens der fortsat spekuleres i de to første – nemlig månelandingen og 11. september-terrorangrebet – blev de sidste to bevist: Det britiske militær testede LSD på marinesoldater i 1960’erne, og Reagan foretog i 1986 lyssky våbenhandler med Iran og kanaliserede pengene videre til højreorienterede kontrarevolutionære i Nicaragua.

ONSPIRATIONSTEORETI‘‘ KKERE GØR SIG IMMUNE

OVER FOR FAKTA OG MODBEVISER. DÉT ER DET STIK MODSATTE AF VIDENSKAB OG JOURNALISTIK.

62

LIME . DK

“Konspirationsteoretikerens udgangspunkt ligner metoden, hvorpå en journalist eller en videnskabsmand søger beviser og finder data på. Alle leder de efter den ukendte data. Det er en undren; noget, som man sætter sig for at undersøge. Er der nogen, der dækker over noget? Kan det overhovedet lade sig gøre fysisk?” forklarer Rikke Alberg Peters: “Hvor forskellen kommer ind – og den er væsentlig – er, at konspirationsteoretikere gør sig immune over for fakta og modbeviser. De bliver ved med at ophobe data om det samme, mens de ignorerer resten. Og dét er det stik modsatte af videnskab og journalistik.”

Fra autisme til termit

I kølvandet på terrorangrebet 11. september 2001 opstod der et væld af konspirationsteorier, der blandt andet gik på, at det var USA og ikke Al Qaeda, som stod bag angrebet. En anden stædig 11. ➻


AGENDA

L I ME .DK

63


AGENDA

5 BERØMTE KONSPIRATIONSTEORIER 11. september 2001

à Det var ikke Al Qaeda, men USA eller Israel, som stod bag terrorangrebet på World Trade Center og Pentagon, så USA havde et argument for at gå i krig i Afghanistan og Irak.

Mordet på John F. Kennedy

à Det var ikke Lee Harvey Oswald, som myrdede den amerikanske præsident. Men om det var natklubejeren Jack Ruby, mafiaen, den mystiske paraplymand, KGB, baseballstjernen Joe diMaggio, vicepræsidenten eller JFK’s egen kone, Jackie, der stod bag, er der uenighed om.

Månelandingen

à Tesen går på alt fra, at Apollo 11 september-teori er ‘det syvende tårn’, ledt an af den danske kemiker og lektor emeritus ved Københavns Universitet Niels Harrit. Her er tesen, at en del af støvet fra World Trade Center bestod af termit – et sprængstof – og dét skulle have fået tårnet til at styrte i grus. Ifølge Rikke Alberg Peters er der, ud over 11. septemberteorierne, fire konspirationsteorier, der p.t. stædigt vinder indpas hos folk i den vestlige verden: MFR-vaccinen kan give autisme, Rusland arbejder på at ødelægge EU indefra, den globale opvarmning er løgn, og muslimerne er ved at invadere Europa. “En undersøgelse fra Cambridge University har vist, at 31 procent af dem, der stemte for Brexit, er overbevist om, at immigrationen af muslimer er en del af et større komplot, der handler om at overtage Europa,” siger Rikke Alberg Peters.

“The Great Replacement kalder teoretikerne det.” Men det er ikke kun briterne, der har købt ind på den overbevisning. Ved en hurtig googling kan du finde danske blogs med påstande om, at Danmark i 2050 vil være muslimsk – ofte understøttet af (udvalgte) tal fra troværdige kilder. Dykker du dog lidt ned i teorien, vil du hurtigt finde ud af, at den første gang beskrives i den franske forfatter Jean Raspails roman ‘De helliges lejr’ fra 1973, der handler om, hvordan immigranter fra den tredje verden får Europa til at kollapse. Det bliver i 2005 til en teori kaldet Eurabia, udtænkt af den schweizisk-israelske forfatter Bat Ye’or, som senere følges op af endnu en fransk forfatter, Renaud Camus, i ‘The Great Replacement’ fra 2012. Og har du læst Michel Houellebecqs roman ‘Underkastelse’ (hvilket ordet islam faktisk betyder ➻

ÅR FOLK TROR, AT ‘‘ NKLIMAFORANDRIN-

GERNE ER EN HOAX, OG MFR-VACCINEN, SOM BØRN HAR FÅET I ÅRTIER, GIVER AUTISME, SÅ BEGYNDER DET AT BLIVE FARLIGT.

64

LIME . DK

ikke hvirvlede månestøv op under landingen, til at flaget blafrede, skyggerne i månelandskabet ikke var parallelle, og at der ikke er nogen stjerner i baggrunden. Og derfor er det usandsynligt, at Neil Armstrong og co. overhovedet landede på Månen, mener konspirationsteoretikere.

Area 51

à Styrtede et rumskib ned ved den amerikanske by Roswell i 1947? Nogle konspirationsteoretikere tror fortsat, at regeringen har en hel flåde af rumskibe stående i den hemmelige base Area 51, og at de endda samarbejder med de grønne væsener fra det ydre rum.

Holocaust

à Den sørgelige sandhed er, at der stadig er folk, som ikke mener, at seks millioner jøder blev udryddet i Hitlers koncentrationslejre. Det var bare jøderne, der ville spinde guld på den fortælling. Det lader vi lige det stå et øjeblik. Og lad os så bemærke, at lukker du den løgn ud i Østrig, risikerer du 20 års fængsel.


Skal din familie blive klogere på plastik sammen med os? WWF og Netto vil sammen med strandglade familier undersøge de danske kyster for plastikaffald, for vores strande er helt fantastiske, men ikke når de er fyldt med plastik. Du og din familie kan gøre det, når I selv har tid ved at downloade vores fælles hjemmetesterguide på www.netto.dk/plastik. Eller I kan deltage med os i to timer i starten af maj og september, hvor vi sammen samler plastik på en strand i nærheden med WWF’s plastikeksperter. Tilmeld dig og din familie på netto.dk/plastik senest søndag den 7. april, hvis I vil ud i naturen med WWF og Netto og få en fantastisk stranddag, hvor vi skaber ny viden og gør en forskel for naturen og dyrelivet. Du kan læse mere omkring vores strandprojekt og downloade strandplast hjemmetesterguiden på www.netto.dk/plastik Sammen gør vi Danmark Plastik-Smart.

Sammen gør vi Danmark Plastik-Smart Projekt Plastik-Smart er endnu et initiativ i WWF Verdensnaturfondens og Nettos fælles kamp for at blive klogere på plastik sammen. Vores mål er at mindske plastikken i danskernes dagligdag og i naturen. Læs mere på wwf.dk/plastiksmart

KLOGERE PÅ PLAST SAMMEN


AGENDA

og igen – indtil du begynder at tro på det. Men når folk begynder at tro, at klimaforandringerne er en hoax, og MFR-vaccinen, som børn har fået i årtier, giver autisme, så er det lige dér, det begynder at blive farligt.”

Er dronning Elizabeth et krybdyr?

Konspirationsteorier blev også delt og debatteret under Den Franske Revolution, under 2. Verdenskrig og efter mordet på John F. Kennedy.

FIND SØLVPAPIRSHATTEN FREM – HER KOMMER DE 5 SKØRE! Michael Jackson var et rumvæsen. á M ona Lisa er i virkeligheden et portræt af Putin – for han er jo udødelig. á E lvis lever! á S tasi opfandt Smølferne for at udbrede kommunismen. á I kke kun Putin, men også Keanu Reeves, er udødelig. á O g en bonus: Beyoncé er mor til Solange. á

66

LIME . DK

på arabisk) fra 2015, vil du atter kunne genkende teorien. Men er det sandt? Mens det handler om et politisk synspunkt, er en af de andre teorier, nemlig om MFR-vaccinen, for alvor blevet mainstream. Teorien går på, at der er kviksølv i vaccinen, hvilket kan føre til autisme. Men det er en misforståelse. Oprindeligt brugte man thiomersal, der indeholder ætylkviksølv, i vacciner, og kviksølv kunne eksempelvis findes i kighostevaccinen. Thiomersal blev dog fjernet helt fra børnevacciner globalt i 1990’erne og i Danmark i 1992 – og der er aldrig påvist en sammenhæng. “Jeg mener, at vi som samfund skal tage det yderst seriøst, for de får flere og flere helt almindelige mennesker som du og jeg med på vognen,” siger Rikke Alberg Peters: “Teorierne er et sprog, som konflikter kan udtrykke sig i, men det er en forenklet måde at løse en konflikt på. Konspirationsteoretikere kæmper ikke med våben, men med ord, fortælling og begreber, og de fortæller det samme igen

Konspirationsteorier er ligeledes blevet et velkendt fænomen i populærkulturen. En af forløberne var serien ‘The X-Files’, og mens HBO-serien ‘Stranger Things’ i dag gør konspirationsteoretikeren til helten, fordi han ser sandheden, griber Netflix’ ‘House of Cards’ fat i de politiske konspirationsteorier og understøtter, hvad enhver med politikerlede er forfalden til at tro på: at politikerne vil have magten. Koste. Hvad. Det. Vil. “Serierne handler alle om ikke at stole på, hvad myndighederne siger, og i stedet bruge sin kritiske sans. Den kritiske sans er klart vigtig, og den skal vi bruge, men vi skal samtidig huske at lytte til modargumenter – for ellers bliver den demokratiske debat afsporet,” siger Rikke Alberg Peters. Konspirationsteorier er dog ikke noget, der er kommet med populærkulturen. De florerede også omkring Den Franske Revolution, ved slaveriets ophør i USA, under 2.Verdenskrig og efter mordet på John F. Kennedy. Og selv om nogle konspirationsteorier er i den alvorlige ende, er der også dem, der handler om, at Jay-Z er chef for Illuminati, dronning Elizabeth er et krybdyr, og at Putin er udødelig. Selv om den sidstnævnte teori tangerer til at gøre sig gældende politisk, kan vi dog nok være enige om, at de andre er så skøre, at det er på tide at tage sølvpapirshatten af. For hvis nogen styrer verden, så må det da være Beyoncé. ¥

I SKAL SOM SAMFUND ‘‘ VTAGE DET YDERST

SERIØST, FOR DE FÅR FLERE OG FLERE HELT ALMINDELIGE MENNESKER MED PÅ VOGNEN.

OM EKSPERTEN ‘Den skjulte sandhed’ er skrevet af idéhistorikerne Rikke Alberg Peters, Mikkel Thorup og Maria Brockhoff og udkom i november 2018 på forlaget Klimt.


Husk! TIL ALLE SITUATIONER


Sig farvel til genstridigt snavs og fedt med Fairys opvasketabs.

Efterlader dine tallerkener

funklende rene.


ROLLEMODEL

Hv e r måned s æ tter L I ME fokus på kvinde r , de r r ykker ve d v e r d e n. Eller v ed det hel t nær e . Kvinder , de r gør e n f o rske l f o r and r e mennes ker, en sa g el l e r for det st or e he l e. à

“Flere kvinder skal være finansminister i deres eget liv” Et par gange om måneden holder Helen Sørensen finansielt ‘homeparty’ for kvinder, der gerne vil blive klogere på deres økonomi – uden at deres kæreste eller mand blander sig med velment ‘mansplaining’ eller himmelvendte øjne. TEKST Ditte Clemen FOTO Carsten Bundgaard

S Helen Sørensen arbejder som frivillig for, at flere kvinder bliver eksperter i økonomi.

om barn lærte Helen Sørensen at prioritere penge tidligt. Hun er skilsmissebarn, og hendes mor gik meget op i at lære både Helen og hendes bror at oprette budgetkonto, tjene penge frem for at låne og tage snakken om alle hvad-nu-hvis’erne – af den art, som mange er bange for at tage. For det er ikke rart at tale med kæresten om de økonomiske konsekvenser ved at gå fra hinanden, men det er nødvendigt – også selv om forholdet er godt. Det inspirerede moren Helen til, og nu har Helen inspireret moren til at begynde at investere sine penge. I dag sidder Helen nemlig i Kvindeøkonomiens bestyrelse og deler som frivillig sin viden om økonomi og investeringer med andre kvinder. For at gøre kvinder klogere på privatøkonomiens finurligheder holder Kvindeøkonomien blandt andet finansielle homeparties ude i private hjem, hvor

Ò L I ME .DK

69


ROLLEMODEL

Helen og andre frivillige deler deres viden og sætter gang i en diskussion om, hvordan kvinder kan tage mere ansvar for deres egen økonomi. “Navnet ‘finansielt homeparty’ skal tages med ironisk distance. I sin rene natur er det samme koncept, som vores mødre og bedstemødre i gamle dage deltog i omkring tøj og Tupperware. Selv om folk har mange fordomme om, hvad det er, har vi holdt fast i navnet, fordi vi gerne sende et signal om, at økonomi hverken behøver at være tungt eller kedeligt,” siger Helen, der laver det frivillige arbejde ved siden af sit job som Product Manager i VP Securities, som er det centrale sted for registrering af værdipapirer i Danmark, og hvor hun er med til at registrere og afvikle handler med alle slags værdipapirer. Frivilligt arbejde var ikke en del af pensum på CBS, da Helen Sørensen studerede, men da hun og en gruppe veninder begyndte at dele deres erfaringer omkring aktier, fonde og obligationer, spirede en idé. “Vi ville gerne lave en investeringsklub, ligesom man har i USA, men det

kan skattemæssigt ikke lade sig gøre herhjemme. En af mine veninder blev i stedet involveret i Kvindeøkonomiens spæde opstart og spurgte nogle gange mig til råds om detaljer inden for mit fagområde. Derfor blev jeg interesseret i foreningen,” fortæller Helen, der er 35 år og bor i Vanløse i København. “Mange kvinder har et billede af, at investering er lig med mænd i jakkesæt og cigar, som bare er ude på at snyde dig. Der er næsten ingen økonomiske kvindelige rollemodeller, og det mangler, fordi kvinder ofte bliver inspireret af andre kvinder, veninder og folk, de følger på Instagram. De lytter og deler viden med

BLÅ BOG á Helen Sørensen á 35 år á Bor i Vanløse med sin kæreste

á Arbejder til daglig som product manager i VP Securities, som er det centrale sted for registrering af værdipapirer i Danmark á Har været frivillig i Kvindeøkonomien siden 2016

hinanden. I Kvindeøkonomien vil vi være første niveau af rollemodeller og inspirere flere kvinder til at tale med hinanden om økonomi,” forklarer Helen.

Finansielt homeparty

Helen holder finansielle homeparties to-tre gange om måneden, og det er kommet bag på hende, hvor store barrierer kvinder har i forhold til at investere. De fleste kvinder frygter at tabe penge og vil helst beholde dem på en konto. På grund af inflation og lave renter bliver pengene bare mindre værd på kontoen, og derfor vil Helen inspirere flere til at investere. Serveret i hjemlige omgivelser og i et netværk, hvor man sammen kan fortsætte snakken, når Helen tager hjem, er budskabet mere spiseligt, og det gør Helen glad. Samtidig rækker glæden ved at være frivillig også ind i hendes hverdag: “Jeg kan se og mærke, at jeg gør en forskel, og det giver mig energi. Jeg lærer en masse mennesker at kende, og selv om det er perifert, taler jeg om noget ret personligt med dem og får en forståelse for den cyklus, som mit arbejde også er en del af. Tidligere kunne jeg kun forholde mig til investeringer ud fra, hvordan jeg selv gik til det, men nu ved jeg også, hvilke tanker og hvilken tvivl andre investorer kan have. På den måde bruger jeg både min faglige indsigt som frivillig og de indsigter, jeg får som frivillig i mit arbejde.” Afsættet i hendes faglighed gør Helen tryg, men alligevel har hun været rædselsslagen for at komme til at sige noget forkert de første gange. Sådan har mange kvinder det, og måske især når det gælder økonomi. Derfor lægger Kvindeøkonomien særlig vægt på, at det er kvinder, der taler med kvinder, og at alle spørgsmål, bekymringer og frustrationer er velkomne. “Nogle synes, at det er noget mærkeligt noget, at det kun er for kvinder, men meget erfaring viser, at dynamikken ændrer sig, lige så snart der er en mand i lokalet. Kvinder er bange for at virke dumme, når de stiller spørgsmål, det er mænd ikke. På et eller andet tidspunkt er det forhåbentlig ikke nødvendigt at skille kønnene ad, men lige nu synes mange, det er rart,” siger Helen og forklarer, at kvindernes ➻

I ØNSKER AT ‘‘ VEMPOWER’E FLERE

KVINDER TIL AT VÆRE FINANSMINISTER I DERES EGET LIV.

70

LIME . DK


Meryl har brug for din hjælp!

For 100 kroner om måneden kan du være med til at redde den kritisk truede orangutang, og samtidig følge med i Meryls liv og udvikling på rehabiliteringscentret frem til den dag, hun igen kan leve som vild orangutang i regnskoven.

Adoptér Meryl på redorangutangen.dk/meryl eller på telefon 3393 0650

Red Orangutangen - Amagertorv 13, 3. sal - 1160 København K - T +45 33 93 06 50 - info@redorangutangen.dk - www.redorangutangen.dk


ROLLEMODEL

At have styr på sin økonomi handler også om ligestilling mellem kønnene, mener Kvindeøkonomien.

spørgsmål kan handle om alt fra huskøb og børneopsparing til pension. Det er altså ikke altid, at det er investeringer, der er omdrejningspunktet.

It’s a Man’s World

Finanssektoren er domineret af mænd, og selv om vi lovgivningsmæssigt har økonomisk ligestilling i Danmark, ser tingene lidt skævere ud på bundlinjen. Det vil Helen være med til at ændre. “I dag er fordelingen af aktiebeholdninger mellem mænd og kvinder, at mænd ejer to tredjedele af alle aktier i Danmark, og det betyder, at de har omkring 111 milliarder mere i aktiver end kvinder. Det betyder meget, fordi kvinder samtidig får mindre i løn og har perioder (barsel), hvor de ikke indbetaler til pension. Men kvinder lever lige omkring tre år længere end mænd, så deres formue skal række længere. Jeg ser en glæde i at bidrage til, at kvinder får et bedre fundament og udnytter deres rettigheder,” siger Helen. Hun er overbevist om, at de fleste mænd gerne vil have deres kæreste eller kone med ned i banken og til at tage stilling til fællesøkonomien. Det er et stort ansvar, hvis den ene skal træffe alle de økonomiske beslutninger alene, men alligevel er det hverdagen i mange forhold, er Helens erfaring.

“Vi ønsker, at empower’e flere kvinder til at være finansminister i deres eget liv. Det er godt for den enkelte kvinde, men samfundsmæssigt kan det også betale sig. Kvinder er faktisk bedre til at investere end mænd. Mænd har større tiltro til deres egne evner og tror, at de ved, hvordan markedet bevæger sig. Men når man køber og sælger hele tiden, betaler man gebyrer, der tager en del af afkastet. Kvinder investerer, og så ignorerer de, hvad der sker rundtomkring i verden, og det gør ikke noget, at der kan gå 10-20 år, før de kigger på deres investeringer igen. Historisk set er aktiemarkedet nemlig gået opad de sidste mange år, så det er en god strategi at være langsigtet,” forklarer Helen. Skal hun give tre gode råd til at komme i gang med at investere, handler det helt enkelt om at få styr på budgettet, prioritere at lægge penge til side til investeringer hver måned og starte med at investere i det nemmeste, som er en fond.

KONOMI ‘‘ ØBEHØVER HVERKEN AT VÆRE TUNGT ELLER KEDELIGT.

72

LIME . DK

altid interessant at være sammen, uanset om det er til bestyrelsesmøder, på generalforsamling eller i mindre arbejdsgrupper. Jeg går altid klogere hjem,” siger Helen. Ud over de finansielle homeparties arrangerer Kvindeøkonomien også større events og holder blandt andet en årlig konference på Christiansborg og deltager i debatter på Folkemødet. Det giver Helen en oplevelse af at være en del af noget større. Også de mange nye grupper for kvinder, der gerne vil investere og være en del af finanssektoren, og en ny ‘pengeuge’ i folkeskolen giver Helen en fornemmelse af at være en del af en vigtig bølge. “Når flere begynder at tale om økonomi både i skolen og på de sociale medier, er der måske hverken brug for os eller et program som ‘Luksusfælden’ om 10 år. Det er jo ikke almindelig matematik, men mere en helhedsforståelse, som alle har brug for at lære. Drømmescenariet er, at min generation og generationen efter mig forhåbentlig bærer deres indstilling med til deres børn,” slutter Helen. ¥

à

à Kvindeøkonomien

à

à

Et netværk af powerkvinder

Forbilleder er vigtige, og det er også en af grundene til Helens engagement i Kvindeøkonomien. “Kvindeøkonomien består af nogle virkelig seje kvinder, som er et godt netværk at være en del af. Det er kvinder, som brænder for noget, og derfor er det

KVINDEØKONOMIEN

à

arbejder for at fremme kvinders indsigt i egen økonomi og viden om generelle økonomiske forhold. Foreningen holder blandt andet debatter, laver oplysningskampagner og arrangerer finansielle homeparties hjemme hos private værter. Foreningens tilbud er for kvinder i alle aldre og kan handle om alt fra SU til løn, boligkøb, børneopsparing, investeringer og pension. Læs mere om foreningen og book dit eget finansielle homeparty på

kvindeokonomien.dk


HAR DU SVÆRT VED AT SOVE?

Pia kan i dag se tilbage på en årrække, hvor hendes tilværelse blev ødelagt af søvnløse nætter. Hun var konstant træt og irritabel, og ligemeget hvad hun forsøgte, hjalp intet, før hun en dag læste om naturmidlet Sedaforte. Det blev et vendepunkt i hendes liv.

Har du svært ved at sove? Undersøgelser viser, at netop pres og stress i hverdagen er skyld i helt op mod 90% af vores søvnproblemer. Det er der nogen ret naturlige årsager til. Har du haft en dag med fuld fart på, med mange opgaver, mange spekulationer og mange bekymringer, er det svært for kroppen at slippe den tilstand og falde til ro og falde i søvn.

Nu sover jeg godt hver nat Naturlige indholdsstoffer afhjælper søvnbesvær Sedaforte er et plantebaseret middel baseret på 4 udvalgte planter: kamille, melissa, humle og schizandra. Da søvnproblemer netop kan skyldes vidt forskellige faktorer, er præparatet sammensat således, at det indvirker fra flere vinkler på én gang. Sedaforte indeholder: • Humle – der virker beroligende og fremmer en god søvn • Kamille – der bidrager til optimal afslapning • Citronmelisse – der virker afslappende og mindsker rastløshed • Schizandra – der hjæper med at håndtere stress bedre Sedaforte er 100% naturlig.

ANNONCE

Da vi møder Pia i hendes dejlige hus i Grindsted, er det en frisk og glad kvinde, der åbner døren, og ingen ville tro at hun for kort tid siden konstant var træt og irritabel som følge af søvnbesvær. For et par år siden var 45 årige Pia plaget af store problemer i livet. Fik problemer med at sove Pia havde et ellers velfungerende liv, men en skilsmisse og en opslidende kamp om forældremyndigheden gav Pia alt for meget at tænke på. Pias familie og datteren Frederikke var bekymrede. De støttede naturligvis Pia og gjorde alt hvad de kunne for at hjælpe hende tilbage på rette spor. Snart

skulle det dog vise sig, at et nyt problem dukkende op: Hun fik svært ved at sove - og det er et problem, der rammer mange danskere hvert år. For mange går det ud over det mentale velbefindende.. Naturmiddel blev løsningen Da Pia en dag sad og læste, faldt hendes øjne på en reklame for naturmidlet Sedaforte. Det var beskrevet som et plantebaseret præparat, med ingredienser, der virkede på flere måder i forhold til søvn. Pia besluttede sig for at prøve, og bestilte en pakke hjem. ”Efter fire til fem uger begyndte der at ske noget. Jeg kunne gan-

VIL DU OGSÅ PRØVE SEDAFORTE? Sedaforte indeholder planterne citronmelisse, kamille, schizandra og humle. Sedaforte kan prøves på leveringsservice til halv pris. Netop nu: kr. 99,- for to måneders forbrug. Tabletterne kan bestilles på www.wellvita.dk eller på tlf. 82 30 30 40. Kundeservice er altid parat med råd og vejledning. Telefonerne er åbne hver dag kl. 8-16.

Ekstrakt fra schizandra i Sedaforte kan hjælpe dig med at blive bedre til at håndtere stress og understøtter dit mentale velbefindende. ske enkelt mærke, at det virkede. Hvis jeg tager en Sedafortetablet hver aften en time før jeg går i seng, falder jeg hurtigere i søvn og sover godt hele natten. I dag kan jeg endda vågne op og gå på toilettet - og så gå ind i seng og sove videre bagefter”, fortæller Pia. ”Det er ganske enkelt en stor lettelse, at mine søvnproblemer er løst så enkelt, og jeg kan bare mærke, hvordan jeg har det meget bedre, fordi jeg, takket være Sedaforte, nu atter får min gode nattesøvn”.

LIV

KVALITSET


INVITÉR SOMMEREN INDENFOR

ROMANTIK I ROSA NUANCER

RÅT OG NORDISK

3 stilarter ////////////////////////////////////////////////////////////////////////

En drøm af et soveværelse Soveværelset er et af de rum, du tilbringer allermest tid i, så skab altid et roligt udtryk i rummet, så du kan komme helt ned i gear. Bliv inspireret af tre skønne stilarter til dit soveværelse her, og er du fiks på fingerne, kan du selv lave en del af udsmykningen. TEKST OG STYLING Pernille Albers FOTO

74

LIM E . DK

S töj Foto v. Martin P anduro


DIT HJEM

INVITÉR SOMMEREN INDENFOR

Snart er det sommer, så det er oplagt at indrette soveværelset i hjemmet eller sommerhuset i sommerfriske farver. Sammen med møbler af bambus giver de et let og luftigt udtryk til rummet. For at det ikke bliver for larmende, kan du kombinere gule nuancer med hvide lagner, gardiner og lamper, som gjort her.

BYG-SELV-SENG Byg en enkel seng af et par spånplader, hvorpå du monterer reglar, der gør kanterne finere at se på. Investér i nogle flotte ben og en dekorativ sengegavl, og så har du en smuk, hjemmelavet seng.

Tip!

Lav din egen bed-roller af en kasse ved at male den i din yndlingsfarve og sætte små hjul under. Så har du plads til opbevaring af bøger og magasiner, du nemt kan skubbe ind under sengen.

Knage, Sofie Glass Diamond, 5 x 3 cm, 129 kr., cozyliving.dk

Lovebird pudebetræk, 299 kr., sisseledelbo.dk

Eva Vase i blankglaseret porcelæn, 15 cm, 299 kr., bjornwiinbladdenmark.dk

Stol i rattan med hynde, 64 x 68 cm, 2.000 kr., Hübsch

Regi: Sengegavl af bambus, 2.625 kr., Tine K Home. Ben til sengen, 619 kr. for fire stk., Prettypegs. Håndlavet lampe, 1.150 kr., Sonobe Light. Sengetæppe, 260 x 260 cm, 1.838 kr., Tine K Home. Gult sengetøj, 155 x 220 cm, 1.249 pr. stk. Hvidt sengetøj, 155 x 220 cm, 1.249 kr. pr. stk., Broste. Mønstret pude, 40 x 60 cm, 420 kr. Vase på gulvet, 550 kr., Tine K Home. Potteskjulere i vindueskarm, fra 49 kr., Albers Interiør & Design. Gardinstang, 29 kr. Hvide Vivan-gardiner, 79 kr. for to stk., Ikea. Gulvet er malet med farven ‘Trestjerne’, 2,7 liter, 599 kr. Bambusbakke, 550 kr. for et sæt med to størrelser. Vase, 525 kr. Pude, 368 kr., alt fra Tine K Home. Mønstret pude, 299 kr., Au Maison. Resten er privateje.

➻ L I ME .DK

75


VELKOMSTTILBUD

5 NUMRE AF ALT OM HAVEN

+ BRADLEYS HERITAGE KNÆPUDE

FOR KUN

299 KR. INKL. PORTO

NUMMER 7 • AUGUST 2018

SPAR 51 %

• PRIS 59,95 KR.

SÅDAN RETTER SK DU EN SKÆV BU NUMMER 8 • SEPTEMBER

2018 • PRIS 59,95 KR.

DYRK DELIKATESSER

FÅ LØSNINGEN

MANDEL, MORBÆR 15TER OG KASTANJEPLAN HAVEN I

SKAB ET 15 TYPISKE ODR IGT HAVEPROB FRLEME SKYGGEBED NUMMER 6 • JULI 2018

TIL JAPANSK STIL

• PRIS 59,95 KR.

BYG ET RUSTIKT PLANKEBORD

HØST CCES I IV

ELLER BENZINSET BATTERISU HU

DRHOLD, DU SKAL VEDLIGE TINGEREN 10LIPP PLÆNEK KE I JULI

NUMMER 9 • OKTOBER 2018

SELVVANDING IDEN I FERIET UNDGÅR

AN T SÅD SJOV DU TØRKE NEMT OG

• PRIS 59,95 KR.

FRA VILDNISET ISER TIL VELFR STILt HVERtilSINhøs R MED ing HUS

HOLD UKRUDTET NEDE 12 FLOTTE SÅDAN BRUGER HØSTFLOKSDU BUNDDÆKKE

DYRK SELV DE SVAGUIMPE

NØKKEROSER TIL DAM, BASSIN ELLER BALJE

KR. • PRIS 59,95 MARTS 2019 NUMMER 2 •

STOR GUIDE

POST KOM NOLIA AG M FARVEL Fra sån 3 UNIKKE HAVE UDE OG SMÅ HAVER TIL STORE OG INDE GL STOR ET IDE FIF TILGU DRÆBERSNE GARTNERENS TER OG FLOT TOMA DE BEDSTETÆTTIL RSBLOMSTER PANBED TULIRÅ DYRK CKSTE TRIEF

SKÆR EBLOM STER • ØKOLO GISKE SØLVG RÅ BLADE PLANT ER MED

FÅ ET STAUDEBRED RÅDLESTE DERDSETBE • DRIV HYAC INTER ONI I BEDE NE

PÆRER MED SMA ÆBLER OG E

N PLANT DIN EGE

BLOMSTREND GRØFTEKANT

G

02.07.18 - 29.07.18

R US NTE PLA IVH DR PER

PEP HARM DER BEDE R • FARVE SPRØ DE BLADSTU EN OP

S DALBY G HOS CLAU ER • PÅ BESØ T I SJOV E FARV BÆR OG FRUG

RETURUGE 31

FOR ARBER RAB GODT DE BEDST N E NATURE SORTER ANLÆG ET DE REN BLOMST D SBE GRÆ

UBD

KE

Pris 59.95

MERE OG KRUK FÅ D TIL BE UD 8 AF DIT

R yelse RrnTE til fo OSO RETRTid E TIL V SKAB EN HAIL N HELE FAM IE

GRØN TSAG ER STAUD ERNE • SÅDA N DELES

LØG I LAG I RØDT • LÆG

PÅ FORSP IRINGE G • FÅ STYR SELV RØDLØ AND • DYRK UDNYT DIT REGNV

N

+

BRADLEYS HERITAGE KNÆPUDE

Håndlavet knæpude som beskytter knæene ved havearbejde. Fremstillet af vandtæt, mørkegrøn oilskin med chokoladebrunt læder på toppen. Praktisk håndtag gør den nem at bære. Fremstillet på Bradleys garveri i Shropshire, England. Værdi: 299 kr.

RABATSKEMA

5 numre af Alt om haven + knæpude

309,75 kr. 299,00 kr.

Samlet værdi

608,75 kr.

Din rabat

309,75kr.

Din pris

299,00 kr.

+ porto I alt

299,00 kr. Derefter fortsætter du i løbende abonnement.

DU K AN BESTILLE PÅ:

altomhaven.dk /pude5 ELLER VIA KUNDESERVICE: 72 34 20 82

DIT ABONNEMENT: Efter tilbuddets udløb modtager du Alt om haven i løbende abonnement til 61,95 kr. pr. nr. Desuden opkræves et gebyr på 15 kr. pr. udsendte girokort. Du kan herefter når som helst opsige dit abonnement. Du har altid 14 dages fortrydelsesret efter modtagelse af dit første blad. Tilbuddet gælder ikke i udlandet. Læs betingelserne på www.allerservice.dk. Kontakt kundeservice på tlf. 72 34 20 82.


DIT HJEM

ROMANTIK I ROSA TONER

Tekstiler, vægge og lamper i samme nuancer skaber et harmonisk og sammenhængende look i soveværelset. De brændte, støvede farver og blomsterprint er stadig trendy, og de grønne planter er med til at gøre rummet urbant og hjemligt. I stedet for en sengegavl kan du lave dine egne paneler, som giver soveværelset kant og karakter.

HJEMMELAVET PANELVÆG Lav dine egne paneler med lister, som du skærer i smig og derefter limer fast på væggen med bygningslim. Mal herefter både væg, lister og hylder i samme nuance.

Tip!

Det gør hjemmet personligt ved at indrette dig med masser af krukker og grønne planter. Udnyt hele rummet med planter hængende fra loftet, for eksempel efeu, der snor sig ned langs væggen.

Pretty in Pink, Sofa chair Miamicool Pink, 1.599 kr., ellos.dk Skjuler med ansigt, 50 kr., imerco.dk

Illustration med ramme, Rovschanck 2, 490 kr., housedoctor.dk

Shadow light, 399 kr., specktrum.dk

Regi: Farven på væggen hedder ‘Blushing Peach 20047’, 2,7 liter, 599 kr., Jotun. Blomstret velourstof syet til et gardin, 140 cm, 199 kr. pr. meter., Stof & Stil. Papirspose, der er foret med plastik, og som her bruges som potteskjuler, 180 kr., House Doctor. Kiwiplante, 750 kr., Albers Interiør & Design. Grå plaid af bomuld, 195 x 300 cm, 2.100 kr., Tine K Home. Rosa sengetøj af hør: Dynebetræk, 135 x 200 cm, 1.049 kr. pr. stk. Pudebetræk, 60 x 63 cm, 189 kr. pr. stk., Broste. Velourpude, 350 kr., Au Maison. Gråt pudebetræk, 50 x 50 cm, 368 kr. pr. stk., Tine K Home. Grøn potteskjuler, 75 kr., B-Green. Rå potter, fra 45 kr., Albers Interiør & Design. Glasvase, 15 cm, 75 kr., Tine K Home. Blå krukke med messingbund, 175 kr., Bloomingville. Leaf-plakat, 50 x 70 cm, 345 kr., Unikaposters. Røgfarvet Hangdrop-glaslampe, Ø: 25 x H 42 cm, 1.838 kr., Tine K Home. Spejle, 420 kr. pr. stk. Vase, 75 kr., alt fra Tine K Home. Krukker til ophæng: Lille, 179 kr. Stor, 259 kr., Broste. ➻

LI ME .DK

77


DIT HJEM

RÅT OG NORDISK

Den nordiske stil med grå/blå farver, stringente møbler og lamper i klassisk design skaber et stilrent og roligt udtryk i soveværelset. Er du bange for, at det kommer til at virke for koldt, kan du for eksempel dekorere væggen med et sengegærde af rå trælameller, som du nemt selv kan lave. Kalkmaling giver væggene en støvet overflade og et fint spil.

VARMT TRÆ PÅ VÆGGEN Lav dit eget dekorative sengegærde ved at skrue rå trælameller på sortmalede MDFplader i samme afstand. Sørg for, at rækkerne med skruer følger en lige linje. Bor herefter pladerne op på væggen, og stil sengen op ad sengegærdet.

Tip!

Et lille, unikt sminkebord med dine yndlingsparfumer, neglelakker og lignende giver dit soveværelse personlighed. Pynt det med en buket i en vase, så du altid vågner op til noget duftende og blomstrende.

Primula vase, klar, H: 26 cm, 599 kr., holmegaard.dk Serveringsbakke, NordicKitchen, Ø: 35 cm, 500 kr., Eva Solo

Sidebord i metal. 50 x 30 x 48 cm, 298 kr., Søstrene Grene

Sengetæppe, 230 x 260 cm, 299 kr., Ilva

Regi: Sort træmaling til MDF-pladerne bag trælisterne, ‘Supreme’, 2,7 liter, 599 kr., Jotun. Kalkmaling i farven ‘Oliva’, 550 kr. pr. kg, som rækker til 8-10 m² i to lag, Kalklitir. Vase, 630 kr., Tine K Home. Lampe, Ø: 18-20 x H: 54 cm, 1.099 kr. Lille lakbord, H: 45 cm, 1.200 kr., alt fra House Doctor. Mørkegrå pude, 189 kr., Broste. Mønstret pude, 420 kr. Lysegråt sengetøj: Dynebetræk, 140 x 220 cm, 945 kr. pr. stk. Pudebetræk, 60 x 60 cm, 420 kr. for to stk., alt fra Tine K Home. Mørkegråt sengetøj: Dynebetræk, 135 x 200 cm, 1.049 kr. pr. stk. Pudebetræk, 60 x 63 cm, 189 kr. pr. stk., Broste. Sengetæppe af velour, 130 x 200 cm, 1.575 kr., Tine K Home. Harper-konsolbord, 1.499 kr., Bloomingville. Små bakker af eg med rosa og blå bund, 299 kr., Munk Collective. Duftlys, 180 kr., Broste. Vase, 299 kr., Tine K Home. Spejl, 40 x 45 cm, 1.199 kr., Munk Collective.

78

LIME . DK


Niveau 4 ÅBNINGSTIDER

CAFÉEN Caféen på niveau 4 byder på varme og kolde drikke samt lækre snacks og småretter til både store og små.

Tirsdag - søndag kl. 10-17 Onsdag kl. 10-22 Mandag lukket www.aros.dk

Husk: 10% på regningen for alle årskortholdere

Husk – altid fri adgang til Café og Shop

’Tomorrow is the Question’ 06.04.19 – 04.08.19 Spørgsmål vi stiller i dag, er med til at forme morgendagen. ’Tomorrow is the Question’ er en ambitiøs præsentation af international samtidskunst, som handler om vores alles fælles nutid og fremtid. @teamLab

aros.dk/tomorrow

160 ÅRS TILBUD – I APRIL

’Far From Home’ 01.12.18 – 30.11.20 Med fokus på følelsen af hjem og individets udfordringer i det moderne samfund afrunder ARoS trilogien, der startede med ’Out of the Darkness’ i 2014. Udstillingen stiller det fundamentale spørgsmål – hvor er hjemme? aros.dk/far-from-home

20% rabat på alle tasker og punge Vi fejrer kunstmuseets 160 års fødselsdag med et nyt tilbud hver måned hele året. aros.dk/160 Tilbuddet kan ikke kombineres med andre rabatter. Gælder i april 2019

Sidste chance 22. april

’Drømmen om Danmark’ 29.05.19 – 08.09.19 Store formater og episke motiver fra anden halvdel af 1800-tallet og stiller spørgsmålet ”Hvad er typisk dansk?” aros.dk/drømmen

’Move!’ 09.02.19 - 22.04.19 Udstillingen Move! tager publikum med på en utraditionel rute gennem vægge og rum fra en tidligere udstilling. aros.dk/move


❤ SØREN SKO ❤

“Jeg vidste, at hun ikke måtte slippe væk igen” Fra den ene dag til den anden forlod Søren Sko det liv, han kendte, fordi han ikke kunne lade være, og når han sætter sig i bilen for at køre ud at spille, får han en frihedsfølelse som en cowboy. Læs her, hvad livet har lært Søren Sko om … TEKST

FRIHED

Elisabe th Hamerik Schwarz FOTO Pe tra Kleis

at spille, er jeg som en cowboy, der skal ud at skyde et dyr. Det er den største frihedsfølelse i verden, og jeg er så heldig, at jeg får den følelse hver eneste weekend. Da jeg blev skilt, tog jeg ikke ret meget med mig, og i dag ejer jeg ikke andet end min bil, og det er også en frihed. Jeg har aldrig tænkt over det før, men nu ser jeg, at jeg nok er lidt af en sømand, for jeg trives ved tanken om ikke at være bundet af materielle ting.

kone, så det gik ikke videre, og jeg var nok heller ikke klog nok i hovedet til at se, hvad der skete, fordi jeg havde så meget knald på. Men 11 år senere mødte jeg hende igen, og det var samme oplevelse. Hun var gået igennem en grim skilsmisse, og jeg havde små børn, og heller ikke der blev det til mere. Så yderligere 11 år måtte gå, før hun pludselig en dag kommenterede et af mine Facebook-opslag. Vi drak en kop kaffe, og dér vidste jeg, at hun ikke måtte slippe væk igen. Så jeg gik hjem og sagde til min kone, at jeg ville skilles.

IKKE AT KUNNE LADE VÆRE

AT FØLGE SIT HJERTE

à Første gang, jeg mødte min nuværende

à Da jeg forlod min nu ekskone, var det

kone, Malene, var på en natklub i Aarhus i 1993. Sko/Torp var for alvor slået igennem, men hun anede ikke, hvem jeg var, fordi hun lige var kommet hjem fra Tyskland. Så hun mødte mig for mig, og vi endte med at tale hele natten. Jeg havde dog lige købt hus med min kæreste, som siden blev min

både den nemmeste og sværeste beslutning i mit liv. Der var ingen tvivl om, at jeg skulle sige ja til Malene, for mit hjerte skreg. Det svære var at sige det til den kvinde, jeg havde levet sammen med i over et halvt liv. Men det var vigtigt for mig, at det ikke blev snavset, for jeg er trofast

à Når jeg sætter mig i bilen for at tage ud

A JEG FORLOD MIN NU ‘‘ DEKSKONE, VAR DET BÅDE DEN NEMMESTE OG SVÆRESTE BESLUTNING I MIT LIV.

80

LIME . DK

og en one woman-man, så jeg sagde det ligeud, og hun var selvfølgelig i chok. Jeg kan nærmest ikke huske situationen, ud over at det ved Gud ikke var sjovt. Men jeg har dog lært, at så længe du siger sandheden – selv om den gør ondt – er det det eneste rigtige. Hvis du er heldig, kommer den episke kærlighed, som du ellers kun ser på film, forbi dig én gang i livet, og så er det bare om at gribe den. Hvis jeg ikke var gået, ville mit liv være smuldret, og jeg var blevet en vissen, gammel mand, kan jeg se nu, så jeg har ikke fortrudt det et eneste sekund.

AT HOLDE SIG AKTUEL à Kommer i bølger. Palle og jeg er dygtige håndværkere, så vi kan altid gribe vores guitarer og tage ud at spille. Det er vores grundpille og en god ting, for vi kan jo ikke længere sælge plader. Fra januar i år, og til vi når maj, har vi spillet 50 koncerter, hvilket er sindssygt mange, men vi elsker det. Vi har spillet sammen i mange år, og jeg nyder det stadig, for vi er musikalske tvillinger, og selv om jeg har skrevet med store kanoner i LA og London, har jeg aldrig fundet nogen, jeg spiller så godt med som ham.


MAND MED MENING

MERE OM SØREN SKO á 55 år á Sanger og komponist

á

á

á

i duoen Sko/Torp sammen med Palle Torp – sammen har de solgt mere end 400.000 albums. Har udgivet flere soloal bums, senest ‘On Cole’ i 2018, som var en hyldest til Nat King Cole og Sørens far. I november 2018 udgav Sko/Torp også albummet ‘Heaven is on Our Side’. Har to voksne sønner fra sit tidligere ægteskab og bor sammen med sin kone, Malene. Sko/Torp spiller koncerter frem til maj. Se mere på

gig.to/skotorp

AT BLIVE ÆLDRE behøver at tænke på. Jeg har det dejligt kropsligt, der er ikke noget, der strammer, og ikke noget, jeg skal nå, så bekymringerne er færre. Jeg nyder mit fag på en anden måde, og måske det også er derfor, at vi nu kan få folk til at stå på bordene, selv om vi kun spiller med to akustiske guitarer. Jeg er tilfreds, og jeg bilder mig ind, at publikum kan mærke netop det. Så jeg har det rigtig godt med at blive ældre.

og så hyggede vi ellers bare. Det er nok derfor, at vi er så tætte i dag, og vi kan tale om alt. Da jeg gik fra deres mor, beskyttede de hende selvfølgelig, men de var også mageløse over for mig. For selv om de var frustrerede, kom de til mig, frem for at putte med det, og så talte vi. Der er voksne mennesker, som udvikler traumer, fordi de ikke får talt med deres forældre om sådanne kriser, så det er jeg megastolt af, at de gjorde det. De er seje, det er de virkelig.

BØRN

DØDEN

à Det gode ved ikke at arbejde fra 9 til 17

à Har jeg været tvunget til at tale om,

er, at du kan være der for dine børn. Ja, jeg spillede i weekenderne, men så afleverede jeg i stedet mine sønner klokken 10 i hverdagene og hentede dem klokken 15,

for der er kun mig og min bror tilbage. Min mors død var rodet, fordi hun var i vildrede og ikke forstod, hvor syg hun var, mens min far var rundt på gulvet. Han blev

à Der er så mange ting, jeg ikke længere

syg, kort efter at min mor døde, men han dealede med det helt anderledes. Da min bror og jeg ville tale med ham om hospice, kom han os i forkøbet, og han var rolig med hensyn til døden. På hospicet var alle medarbejderne så fine, og de gjorde det til en rigtig god oplevelse, og den dag, han døde, spillede alt: Naturen var smuk, det var godt vejr, og vi alle var der, da han stille og roligt forvandt. Han havde det godt den dag, for han var overbevist om, at han skulle møde min mor, og den tanke var så smuk, at vi andre fik ro. For det er nu engang nemmere at sige farvel, når begge er enige om, at det er tid til at gå. ¥

LI ME .DK

81


LANGTIDS- OG UGEREJSER MED HJERTING REJSER ved bestilling Oplys koden “LIME04” og få vand+vin til maden

3” E04” ”LIME0 en ”LIM Op koden lys kod Oplys g ved tilling bestillin ved bes

Oplys koden ”LIME04” ved bestilling

Oplys koden ”LIME09 ved bestilling

14 nætter - Costa del Sol

Perla Marina ligger direkte ud til stranden i skønne Nerja. Nerja er en typisk Andalusisk by med hvide huse, brostensgader og skønne badebugter. Masser af mulighed for sol og tapas.

Turen inkluderer:

• • • • • •

Fly Malaga direkte t/r 7 nætter, Hotel Perla Marina***, Nerja 1 x dobbeltværelse Morgenmad Aftensmad Transport t/r hotellet

Pris pr. person FRA kr.

4.998,-

Enk.værelse: spørg for pris Opgrader til havudsigt FRA kr. 500.- pr. person

Rejseperiode: april & maj

El Puerto er beliggende direkte ud til strandpromenaden i hjertet af Fuengirola. Fra hotellet har man en formidabel udsigt over vandet, kysten, byen og de nærtliggende områder.

Turen inkluderer: • • • • • •

Fly Malaga direkte t/r 14 nætter, Hotel El Puerto***+, Fuengirola 1 x dobbeltværelse Morgenmad og Aftensmad inkl. 1/4 vand og 1/4 vin Transport t/r hotellet

6.498,-

Pris pr. person FRA kr.

Enk.værelse: spørg for pris

Rejseperiode: april, maj, september, oktober & november

Oplys koden ”LIME04” ved bestilling

KUN for voksne - beliggende blot 100 meter fra stranden i Arenal ved Palma. Centrum af Arenal er blot en 50m gåtur væk og hermed er et bredt udvalg af butikker, restauranter indenfor kort afstand.

Turen inkluderer: • • • • • •

Fly Mallorca direkte t/r 7 nætter, Hotel Mediterranean Bay****, Arenal 1 x dobbeltværelse Morgenmad Aftensmad Transport t/r hotellet

4.998,-

Pris pr. person FRA kr. Enk.værelse: spørg for pris L07” en ”KU kod Oplys til * Opgrader superiorværelse FRA kr. 350.og få tur til Malaga

Rejseperiode: Rejseperiode: april, maj, september & oktober

Oplys koden ”LIME04” ved bestilling

Oplys koden ”LIME04” ved bestilling

7 nætter - Mallorca

D AL AN LE SK UD GU FL ID UG E TE R

7 nætter - Costa del Sol

Oplys koden ”LIME09 ved bestilling

21. el. 28 nætter - Costa del Sol Hotel i centrum af Torremolinos med en skøn udsigt til havet. Cervantes er beliggende centralt i Torremolinos. Blot 10 min. gang fra Bajondillo stranden.

Turen inkluderer:

• Fly Malaga direkte t/r • Hotel Cervantes****, Torremolinos • 1 x dobbeltværelse • Morgenmad og aftensmad inkl. vand + vin • Transport t/r hotellet Pris pr. person: 21 nætter FRA kr. 8.998,* Havudsigt FRA 750,28 nætter FRA kr. 9.998,*Havudsigt FRA kr. 1.000,Rejseperiode: april, maj, september, oktober & november

Toscanas Kyst

21 nætter - Tenerife Efterspurgt lejlighedshotel - kun 400 meter til stranden. Paraiso del sol, består af lejligheder i lave bygninger, beliggende centralt i Playa de las Americas.

Turen inkluderer: • • • • • •

Turen inkluderer:

Fly Tenerife direkte t/r 21 nætter, Paraiso del Sol*** 1 x 1 værelses lejlighed Morgenmad Aftensmad Transport t/r hotellet

Pris pr. person FRA kr. Enk.værelse: spørg for pris

På denne tur bor vi ved Versilia kysten. Vi skal se det skæve tårn i Pisa og tager på kanalrundfart i Livorno. Vi besøger den smukke ø Isola d´Elba, Lucca, Torre del Lago og Cinque terre "de 5 byers land". • • • • •

9.998,-

Rejseperiode: april, maj & september

Fly direkte t/r 7 nætter, 3-stjernet hotel, Versilia Kysten 1 x dobbeltværelse Morgenmad og aftensmad inkl. vand og vin 4 udflugter: Pisa, Livorno, øen Elba, Lucca, Torre del Lago og Cinque Terre • Transport samt dansk guide med på udflugterne

Pris pr. person kr.

Enk.værelse: +kr. 950,-

6.998,-

Kastrup: 6/5, 24/9 - Billund: 5/5, 25/9

Tlf.: 7022 6710 · www.hjertingrejser.dk Torvet 9, St., 5800 Nyborg · Medlem af rejsegarantifonden nr. 1717


Næste stop

DUBLIN

Den unge by på den grønne ø Den irske hovedstad kan lidt af hvert. Uanset om du er til pubcrawls, elsker vandreture ad sceniske ruter eller kan bruge timevis på vikinger og historiens vingesus, er der noget for enhver smag i Dublin. iStock

KILDER telegraph.co.uk, idaireland.com, dublinchamber.ie, vikingeskibsmuseet.dk, gaa.ie

TEKST Mie Borggreen Win ther FOTO

à På den irske østkyst ligger hovedstaden Dublin og byder velkommen til den grønne ø. Det har den gjort i mere end 1.200 år, efter at nordiske vikinger på plyndringstogter lagde til havn netop dér og var med til at forme den hovedstad, vi kender i dag. I selve Dublin bor der

lidt over en halv million, hvilket minder meget om fordelingen af indbyggere i København. Bevæger du dig rundt på gader og stræder i Dublin, vil et par ting sandsynligvis springe dig i øjnene: Irerne holder stolt fast i deres gæliske kulturarv, og al offentlig skiltning er derfor både på engelsk og irsk. Selv

om irsk er et officielt nationalsprog, er engelsk langt det mest udbredte. Og så vil du måske bemærke antallet af rødhårede mennesker, for hvor hele 10 procent af den irske befolkning er rødhårede, er det på verdensplan kun 1-2 procent, som kan bryste sig af en kobbermanke.

Vidste du, a t ...

Irland har en spændende historie, som indbefatter både vikinger, hungersnød, oprør og løsrivelse fra Storbritannien? Der er utallige museer og guidede ture i Dublin, hvor du kan opleve historien på nærmeste hold.

L I ME .DK

83


Næste stop

MERE AF IRLAND

Skal du se mere af Irland end bare Dublin, kommer du billigst rundt med busser. For 80-100 kroner kan du komme fra Dublin til Irlands 'kulturelle hjerte' Galway med eksempelvis GoBus eller CityLink, som begge kører flere gange om dagen. I Galway, som ligger på vestkysten, bliver der hvert år afholdt et utal af festivaler, fejringer og festlige begivenheder. Her har du rig mulighed for at høre traditionel irsk folkemusik og mæske dig i lækker seafood.

Snup en læskende pint øl på en lokal pub, og kom tæt på de lokale.

8 ting, du ikke vidste om Dublin 1. Du kan ikke gå mange meter i Dublin uden at rende på en pub. Faktisk findes der hele 772 pubs i den irske hovedstad, og særligt i det populære Temple Bar-distrikt ligger de tæt. Desuden går den irske pubkultur langt tilbage: Irlands ældste pub, The Brazen Head, ligger ned til floden Liffey og kan dateres tilbage til 1198. 2. Det irske nationalbibliotek, Library of Trinity College, har 427 år på bagen. Det smukke – og meget ikoniske – Long Room rummer mere end 200.000 bind af bibliotekets ældste bøger. En af de mest berømte er ‘Book of Kells’, en 1.200 år gammel illustreret udgave af Det Nye Testamente. 3. I 1759 underskrev grundlæggeren af Guinness-bryggeriet, Arthur Guinness, en 9.000 år lang lejekontrakt på adressen St. James’s Gate. Bryggeriet ligger der stadig i dag og er en populær turistattraktion.

Uanset fysisk form mister du stensikkert pusten af bjergenes flotte landskaber.

84

LIME . DK

4. Det historiske fængsel Kilmainham Gaol har dannet rammer for både film og musikvideoer. Fængslet lukkede sin sidste fange ud i 1924 og er siden blevet restaureret og genåbnet som museum. 5. Dublin bliver delt i to af floden Liffey, og der er intet mindre end 21 broer fra øst til vest, som sikrer forbindelsen på tværs af den irske hovedstad. Den ældste brokonstruktion går helt tilbage til 1753, og den nyeste stod færdig i 2014. 6. Danske og norske vikinger har været med til at grundlægge det Dublin, vi kender i dag. I år 795 begyndte de første angreb med flåder af vikingeskibe, hvor de sejlede vestover for at plyndre de kristne klostre for kostbarheder. I år 841 begyndte de at overvintre i Irland og dermed anlægge skibsborge langs kysterne – herunder Dublin. 7. Hurling er en 3.000 år gammel gælisk holdsport, som stadig bliver spillet den dag i dag. Det er en – til tider – ret voldsom kontaktsport, som mest af alt ligner en fusion mellem baseball, lacrosse og rugby. 8. Ligesom i vores egen hovedstad er der også regler for, hvor højt man må bygge i Dublin, så byens autenticitet og charme bliver ikke skæmmet af skyskrabere. Desuden er der mange grønne åndehuller midt i den lavstammede storby, og lidt uden for byen finder du smukke vandreruter i bjergtagende landskaber i Dublin Mountains og nationalparken Wicklow Mountains. ¥

DEN IRSKE KOSTPYRAMIDE

Øl og kartofler er nærmest grundstenene i den irske kostpyramide, men faktisk er skaldyr også at finde på de fleste menukort.

En pint med en lokal Irerne er venlige, udadvendte og hjælpsomme, og de er altid klar på en røverhistorie over en pint eller to. Vil du falde i snak med de lokale, er en af de (virkelig!) mange pubs en god idé. Her finder du som oftest livemusik i form af spillemænd eller bands, der kæler for populærmusikken gamle, irske sing alongs.

Kartofler, tak! Irsk madkultur er i høj grad bygget op omkring den knoldede kartoffel, og de har talent for at variere retterne. Der er ikke meget, som slår en omgang veltillavet lamb stew med en kold øl. Eller mæsk dig i de mange østers og skaldyr, som findes i hobetal i de irske farvande.

Vidste du, a t …

Irland har Europas yngste befolkning? Faktisk er en tredjedel af landets 4,8 millioner indbyggere under 25 år, og det kan især mærkes i universitetsbyen Dublin.


STORBYFERIE

– med sjæl og substans

Rejs med og oplev moderne storbyer, hvor atmosfæren er historisk og gæstfriheden i top. Du får hoteller i centrum og skræddersyede udflugter med dansktalende rejseleder.

KRAKOW

DUBLIN OG BELFAST

– 5 DAGE MED KULTUREL KVALITETSTID

– BESØG I TO FASCINERENDE HOVEDSTÆDER

O

K

PRISEN INKLUDERER • Direkte fly København-Krakow t/r • Fire nt. på 4 hotel i centrum • Morgenmad og to middage • Fire udflugtsdage • Transport if. program • Dansktalende rejseleder

PRISEN INKLUDERER • Direkte fly København-Dublin t/r • To nt. i hhv. Belfast og Dublin • Morgenmad og en frokost • Fire udflugtsdage • Transport if. program • Dansktalende rejseleder

5 DAGE - PRISER FRA KR. 4.995

5 DAGE - PRISER FRA KR. 5.995

AFREJSE KBH: 7/4*, 26/5, 29/9 & 6/10

AFREJSE KBH: 29/4*, 10/6*, 8/7, 12/8 & 7/10 * Annoncerede fra pris kr. 5.995

plev det fortryllende smukke Krakow på et skønt hotel i centrum, med direkte adgang til byens kulturelle perler. Med en over 1000 år gammel historie er Krakow en sand smeltedigel af både gammel og nyere tids historie og et arkitektonisk paradis med smukke pladser, kirker og monumenter. Udflugter til Auschwitz og saltminen i Wieliczka er inkluderet

* Annoncerede fra pris kr. 4.995

om med til de to hovedstæder på øen Irland. I Nordirland venter det prisvindende Titanic Museum, pub-besøg, Causeway-kysten og Londonderry/Derry. Rejsen afsluttes i republikken Irlands skønne hovedstad, Dublin, med sightseeing, farvestrålende georgianske døre og spændende kultur. I både Belfast og Dublin ligger hotellet i det absolutte centrum.

BESTIL ONLINE ELLER RING PÅ 88 33 62 46 WWW.KULTURREJSER-EUROPA.DK


Mauritius

- Tag på luksusrejse til et tropisk paradis

Sofitel So Mauritius - 5* luksus fra kr. 15.398 5* Outrigger Mauritius fra kr. 13.998 /spar 40% Flyv til Mauritius via Dubai med Emirates t/r med al forplejning ombord. Efter ankomst køres I til det smukke zen-hotel Sofitel So Mauritius. Resortet ligger i en dejlig tropisk have og direkte til turkisblå lagune. I bor 7 nætter i lushury room med halvpension inkluderet. Lushury rooms er på 100 m2 med king-size seng (Mybed conceptet) gratis wifi, ekspresso maskine, minibar og lukket terrasse. Priser og perioder: Rejs 01/03 - 30/04 2019 fra kr. 17.698 Rejs 01/05 - 30/09 2019 fra kr. 15.398 Rejs 01/10 - 31/10 2019 fra kr. 18.698

Book jeres ophold på 5* Outrigger Mauritius og spar 40 %. Flyv til Mauritius med Emirates inkl. al forplejning ombord. Ved ankomst øres I til dejlige Outrigger Mauritius beliggende på syd-vestkysten, direkte til hvid sandstrand. Resortet tilbyder mange faciliteter, bla. fire poolområder og en lækker spa-afdeling. I bor 7 nætter i oceanview

Se toptours.dk for flere skønne rejser til eksotiske rejsemål

Rejs 01/03 - 31/04 2019 fra kr. 13.998 *

værelse med halvpension.

* udsolgt over påsken

Det er også muligt at booke

Rejs 01/10 - 14/12 2019 fra kr. 13.998

familieværelser.

Rejs 06/01 - 31/03 2020 fra kr. 14.498

Rejs 01/05 - 30/09 2019 fra kr. 12.998

Rejs i sommerferien og oplev Det bedste af Bali på 14 dage

fra

kr. 12.998

Oplev alt det bedste af Bali på 14 dage/12 nætter.

Rejsen inkluderer:

Først Ubuds kunstnermarkeder og smukke risterrasser - lej en cykel og

• Flyrejse til Bali t/r inkl. al forplejning ombord • Skatter/afgifter på fly

tag en tur ud i naturen eller bare nyd stemningen i den hyggelige by. Turen går videre til det nordlige Bali og Lovinas lava-strande hvor man evt. kan opleve vilde delfiner på en tidlig morgensejltur. Der afsluttes med badeferie på Sanur.

Ring

• Alle tranfers fra/til lufthavn/mellem hoteller • Daglig morgenmad • 4 nætter i Ubud på D' Bulukan Boutique Resort • 3 nætter i Lovina på Adirama Beach Resort • 5 nætter på Mercure Resort Sanur

Rejs i perioden 21/06 - 31/08 2019 fra kr. 12.998 - fx 28. juni, 05. juli, 12. juli, 19. juli eller 26. juli

70 201 208

Se flere gode tilbud på

toptours.dk


Udsyn Spanien

B yen u den biler I Pontevedra i Nordspanien har en borgmester smidt alle bilerne ud af byen for at skabe plads til fodgængere, cykler og masser af livskvalitet. TEKST Maria P ræst FOTO Shu tterstock

F

olk råber ikke i Pontevedra – eller de råber mindre. Her er ingen brølende motorer, tudende horn eller skrig og skrål fra folk, der forsøger at trænge igennem larmen som i andre spanske byer. I stedet kan du høre kvidrende fugle, klirren fra kaffeskeer og lyden af mennesker, der sludrer sammen. Her er nemlig ikke en eneste bil på gaderne.

20 år uden biler

Det lyder næsten for idyllisk til at være sandt, men Pontevedra har været bilfri, siden Miguel Anxo Fernández Lores i 1999 blev borgmester i byen og besluttede sig for at forbyde biler i bymidten. Bare fordi du har en bil, har du ikke ret til det offentlige rum, mente han. Før var byen – med godt 80.000 indbyggere – ellers kendt for sit trafikale kaos. 100.000 biler invaderede hver dag byen, og vi faktisk havde bilfrie søndage i hele Danmark i 1973? endeløse bilkøer og forurening De blev indført på grund af de stigende oliepriser, var en del af men holdt ikke mere end tre måneder. hverdagen. Men det er fortid nu. I dag har byen tusindvis af gratis parkeringspladser i Glade borgere byens udkant, hvor folk kan parkere bilen Selvfølgelig mødte beslutningen kritik, og og fortsætte til fods, når de skal på arbejde, der har været udfordringer undervejs, men på café eller ud at shoppe. Det betyder, at det lader til, at borgerne generelt er glade 70 procent af al transport i byen foregår til – indtil videre er borgmesteren i hvert fald fods, for byen har stadig den nødvendige blevet genvalgt fem gange. trafik som for eksempel postomdeling, Forbuddet mod biler har også ført pakketransport og ambulancekørsel. mange gode ting med sig. Mens andre byer i denne del af Spanien har oplevet, at indbyggerne flytter væk, er indbyggertallet

Vidste du, a t ...

i Pontevedra vokset. Derudover er luftforureningen faldet med 61 procent siden 2013, og der har ikke været et eneste trafikdrab i byen siden 2009. Byen møder også masser af international opmærksomhed, hvor det vælter ind med delegationer fra byer over hele verden, der vil se, hvad de har gjort i Pontevedra, og hvordan det fungerer. For tænk, hvis man kunne gøre det samme i andre byer. Herhjemme er der i øjeblikket fuld gang i debatten om en bilfri indre by i København, mens andre af landets store byer leger med tanken om bilfrie søndage. Det bliver spændende at se, om bilerne i byerne bliver bandlyst på samme måde på et tidspunkt. ¥

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

“Det var en by i tilbagegang, den var forurenet, og der var mange trafikulykker. Den var stillestående. De fleste mennesker, der havde chancen for at forlade den, gjorde det. Først tænkte vi på at forbedre trafikforholdene, men kunne ikke komme med en brugbar plan. I stedet besluttede vi at tage det offentlige rum tilbage og give det til beboerne. Derfor besluttede vi at bandlyse biler.” Borgmester i Pontevedra Miguel Anxo Fernández Lores til The Guardian.

LI ME .DK

87


Rens-let® gør glinsende rent, der hvor andre må give op. Rens-let® Ståluld er et universalt rengøringsmiddel. Der findes et utal af muligheder, hvor Rens-let® gør underværker. Prøv selv der, hvor andre rengøringsmidler må give op!


Horoskop

////////////////////////////////////////////////

Vædder

à 21.03 – 19.04 Med forårsstemningen dukker der også en rejselyst op. Det kan være oplagt at bruge påsken på en tur til fremmede himmelstrøg. En naturlig nysgerrighed er vakt hos dig fra månedens start, og den kan du bruge på studier eller at søge viden i det hele taget. Midt på måneden må du træffe nogle særlige valg. Efter fuldmånen langfredag er mavefornemmelsen helt fin. Månedens optur: Du bliver både set og især hørt. St enb uk

Vandmand

F isk

Tyr

og kreative baner, der kan være svære at sætte ord på. Det er ikke alle tanker og idéer, der er lige kreative. Derfor kan du også møde modstand fra nærmeste side. Det kan give nogle lidt ubehagelige konfrontationer, hvor du nærmest kan føle dig mundlam. Første weekend i april er dog fin til at få sat ord på uenigheder og misforståelser af enhver art. Månedens optur: Dit arbejde interesserer dig.

længsler kan blive vakt til live nu. Hvis du ikke har en partner, kan du få lyst til at bytte dit singleliv ud med parforhold. Du må selv tage det første skridt, og april kan indeholde flere gode muligheder i den retning. Forandringer er der også på områder som familie og hjem. Du kan selv bruge tid, kræfter og penge på at indrette dig. Her får du vilde idéer. Månedens optur: Kærligheden rykker nærmere.

bombarderet med mange informationer, beskeder og instrukser, så det gælder om at holde styr på dine tanker. Din egen måde at formidle og kommunikere på sker med forståelse og empati. Det kan være blot en af grundene til, at du nyder større popularitet end ellers. Karrieremæssigt er det tid til at holde igen. Nu behøver du ikke at vækste yderligere. Månedens optur: Du giver hjemmet en tiltrængt overhaling.

hektisk, kan du glæde dig til en lidt mere afslappet april. Forandringer, du ikke kan undgå, bliver lettere at acceptere, og du kan nyde dine nære fællesskaber. Dine planer for påsken vækker dog ikke begejstring alle steder. Men her sætter du din egen dagsorden, og du vil nyde at holde dig lidt i baggrunden. Et synligt midtpunkt bliver du den 23.! Månedens optur: Påskens oplevelser gør indtryk.

à 21.12 – 19.01 Du tænker i andre

à 19.02 – 20.03 Du bliver

à 20.04 – 20.05 Har marts været

Tv i l ling

Kre bs

Løve

Jom f ru

med noget af et energiløft. Hvis ellers dit arbejde er inspirerende og givtigt, er der ingen grænser for, hvad du lægger af energi i det. Netop grænser kan du have svært ved at sætte. En opmærksom partner kan give dig en kærlig men bestemt opsang inden påske. Der er en opfordring til, at du slipper dine pligter og bliver en del af et hyggeligt fællesskab. Månedens optur: Du har særlige kreative evner.

måneden bliver du udfordret på dit samarbejde med andre. Er du leder, kan der foregå ting i det skjulte, du ikke kan tage højde for. Træd varsomt, så du ikke optrapper en konflikt. Fra den 14. har du samlet trådene og er ved godt mod. Det kan samtidig være starten på din påskeferie. Efter den er samarbejdet tilbage på sporet, endda med nye kræfter. Månedens optur: Påsken giver dig en tiltrængt pause.

påske på at få overblik over alt det nye, der er sket på det seneste. Det er især karriere og personlige planer, hvor der sker mange ændringer. Det gør der også efter påsken, men her har du bedre mulighed for at styre, hvad der skal ske. En økonomisk rådgiver kan være med til at give overblik, som du også søger på dette område. Her står du bedre fra den 17. Månedens optur: Det bliver ikke kedeligt!

start kan du føle dig i en sårbar situation, hvor du er afhængig af andre. Du genfinder dog hurtigt din styrke eller kan ligefrem arbejde dig ud af situationen. Der er nemlig også dukket flere opgaver op, så du må arbejde med flere bolde i luften på én gang. Du har mod på helt nye rejseoplevelser, men det kan godt være, at du ikke når det i påsken. Månedens optur: Du får mere personlig pondus efter den 17.

à 21.06 – 22.07 Første halvdel af

à 23.07 – 22.08 Brug tiden efter

Væ g t

Sko rpi on

Sky tte

daglige rutiner, der også levner overskud til, at du kan gøre noget godt for dig selv. Især din partner skubber på for at komme ud at rejse. Men her kan du argumentere for familiære hensyn og traditioner. Det gælder især påskens dage. Hjemme eller ej går du mere på kompromis og indretter dig efter andres ønsker og dagsorden – måske for fredens skyld. Månedens optur: Der er opbakning fra familien.

start kan du endelig sætte din egen dagsorden. Har du ønske om at sprede et budskab, står du kommunikativt stærkt. Har du kreative tanker, kan du sætte konkrete og forståelige ord på disse. En romantisk fascination kan også få dig til at sætte store ord på dine følelser. Søger du en partner, har du øje for helt andre kvaliteter, end du ellers går efter. Månedens optur: Andre mennesker overrasker dig.

familie, der optager dig ekstra meget nu. Især indretning og fysiske forandringer får du hjælp til fra din partner. I er enige om de investeringer, der skal til for at forbedre boligen. I ugen før påske kan der opstå uenigheder, men de klares heldigvis, inden du tager hul på helligdagens familiehygge. Her, men også efter påske, er det den gode mad, du værdsætter. Månedens optur: Hjemmet bliver smukkere.

à 23.09 – 22.10 Du nyder dine

à 23.10 – 21.11 Fra månedens

à 23.08 – 22.09 Ved månedens

à 22.11 – 20.12 Det er hjem og

//////////////////////////////////

à 21.05 – 20.06 Du starter april

ILLUSTRATION Lotte Andkilde

à 20.01 – 18.02 Dine lyster og

ASTROLOG Horoskoper ved Brian Teglgaard, stjernesvar.dk

L IME .DK

89


Min historie

ELVIS HAMASU, 33 ÅR, PORTØR, FREDERIKSBERG

“Min mor er den bedste. Hun er en superwoman” à Jeg kommer fra Kap Verde

TEKST Natasja Gamborg Rasmussen FOTO Carsten Bundgaard

og flyttede til Danmark for måske 15-18 år siden. Min mor har 14 børn sammen med min far, men min far har også fem børn fra tidligere forhold, og dem har hun taget ind som sine egne – så jeg har haft mange søskende gennem min opvækst. Det fungerede dog rigtig fint, fordi vi havde et stort hus. Min mor var og er en superwoman for mig, for selv om hun har haft mange børn, har hun været i stand til at etablere sin egen virksomhed og samtidig hjælpe min far med hans supermarked. Jeg tror ikke, der er så mange, som ville kunne gøre det, hun gjorde, med så mange børn og samtidig have en velfungerende virksomhed. Hun åbnede sit eget apotek tilbage på Kap Verde, da jeg var omkring 10 år gammel. Det var rigtig svært på det tidspunkt at gøre i Afrika, fordi der er mange regler og love, som skal overholdes. Det er kun mig, der er flyttet til Danmark. Jeg arbejder lige nu i Københavns Lufthavn som portør. Min mor rejser rigtig meget rundt, fordi mange af mine brødre bor forskellige steder i verden, så hun tager rundt og besøger dem. Hun opholder sig i øjeblikket i Frankrig, men kan desværre ikke komme til Danmark lige nu, så jeg skal møde hende i Lissabon snart. Det glæder jeg mig til. ¥

90

Læs flere spændende portrætter på LIMEs Facebook-side

à Hver m å ne d pr ikke r v i e n ku n de i N e t t o på sku lde re n o g spø rge r, o m v i m å h ø re LIME . DK

e n sjov, ta nke vække n de , f asci n e re n de , barsk e lle r sø d h i st o ri e f ra de re s li v .


TID TIL RO PÅ KRETA Økologi, udflugter og dansk rejseleder · · · · · · · · · · · · · · ·

Direkte fly t/r, samt transfer til retrætet Modtagelse i lufthavnen på Kreta af vores danske personale 7 nætter på det naturskønne Enagron Eco Mountain Retreat Indkvartering i skønne rustikke stenhuse med eget bad og toilet 7 gange økologisk morgenbuffet 7 gange aftensmad bestående af 3-retters menu med økologiske råvarer Vin og vand til maden om aftenen Solnedgang og champagne ved den storslåede udsigt fra Agioi Apostoloi Introduktion til mindfulness og meditation Temaforedrag med dansk foredragsholder Daglige mindfulness-sessioner med afspænding, restorativ yoga eller meditation Guidede vandreture i den uspolerede natur i bjergene Havevandring med fokus på stedets mange krydderurter og deres medicinske virkning, samt efterfølgende tebrygning og tesmagning Frokost i bjergene hos de lokale hyrder, samt frokost i klosterhaven Dansk rejseleder og instruktør under hele opholdet

Få pladser pr. hold

F.eks. 29/8 fra kr.

lse Enkeltvære g! uden tillæ antal Begrænset . n pr. afga g

9.298,-

Vælg mellem følgende afgange: 16/5, 23/5, 30/5, 13/6, 27/6, 29/8, 5/9 eller 19/9. Afgang fra Billund eller Kastrup.

76 12 52 51

Hverdage 9.00-16.00. Læs mere på www.tidtilro.dk

Alle priser er pr. person ved to personer i billigste værelseskategori. Tillæg for eneværelse. Vi tager forbehold for prisstigninger og udsolgte rejser. Teknisk arrangør: Tid til ro ApS · Tilsluttet Rejsearrangørforeningen og tilsluttet Rejsegarantifonden nr. 2869.


PERSONLIG HUDPLEJE INA

L QU

AL

TE

U

UA Y G RAN

V IA

IG

IT

ED BY EX

På vores autoriserede Exuviance-klinikker møder du en kosmetolog, som er professionelt uddannet i Exuviance hudplejesystem. Første klinikbesøg indledes med en hudanalyse, og du får et skræddersyet hudplejeprogram, som tager højde for dine særlige behov og ønsker. Hvad enten du har et hudproblem eller er på udkig efter en vitaliserende, foryngende effekt, så sammensættes behandlingen, så det passer til din hud. Kombinér effektive klinikbehandlinger med videnskabeligt udviklede hudplejeprodukter fra Exuviance. Du får altid et strålende resultat!

NCE O R

Lad en Exuviance-ekspert tage sig kærligt af din hud

EKSPERTER I HUDPLEJE Pas godt på din hud – køb dine Exuviance-produkter hos en autoriseret forhandler. www.exuviance.dk | Instagram @exuviance_nordic | facebook.com/ExuvianceNordic Der er ca. 1.200 autoriserede Exuviance-klinikker i Norden. Find den, der er nærmest dig, på www.exuviance.dk