Page 1

Κυκλοφορεί κάθε 20 του μήνα σε Ρέθυμνο, Χανιά, Ηράκλειο!


Ελάτε σε επικοινωνία με το team της limbo στο: limbofreepress@hotmail.com

Eκδότης/Aρχισυντάκτης: Ασπασία Κουλύρα. Σύμβουλος έκδοσης/ Υπεύθυνος Διαφήμισης/Προβολής & Creative Media: Νίκος Ελληνικάκης. Σχεδιασμός: Λεωνίδας Γιαννάτος. Eξώφυλλο:Kyril Svrakov Επιμέλεια ύλης: Βαρβάρα Γιαννάτου. Υπεύθυνος διαδικτυακής/ψηφιακής προβολής: Σπύρος Ευαγγελάτος. Συνεργάτες τεύχους: Μάριος Διονέλλης, Λένα Χουρμούζη, Στέλλα Τσέκα, Μάνος Μεσαρχάκης, Σωτήρης Σπηλιώτης Στέφανος Γκογκόρνας, Νίκος Τσιμπισκάκης, Νικήτας Φεσσάς, www.cretevents.gr Εκτύπωση: IRIS ΑΕΒΕ


orial

Της Ασπασίας Κουλύρα

edit

Όταν γράφεις λέει ένα κείμενο, ν’ αρχίζεις με μια λέξη ευχάριστη γιατί διαφορετικά θα το διαβάσεις μόνο εσύ κι οι φίλοι σου. Έλα όμως που δεν είμαι ούτε δημοσιογράφος ούτε κειμενογράφος, αλλά φωτογράφος, οπότε μπορώ ν’ αρχίσω όπως θέλω! Τώρα... ως φωτογράφος που είμαι μ’ αρέσει να κάνω εικόνες και να δίνω εικόνες. Κάνε λοιπόν μια εικόνα...Πίνω έναν πολύ πετυχημένο διπλό ελληνικό καφέ, καπνίζω το τσιγαράκι μου, (μέχρι εδώ το σκηνικό ίδιο με το προηγούμενο τεύχος!), ακούω ένα χαρούμενο τραγουδάκι βγαλμένο απ’ τα 90’s που δεν το κάνω κέφι και σκέφτομαι τη λέξη υπομονή. Μπορεί να είναι και η χειρότερη λέξη της ελληνικής γλώσσας...σίγουρα η πιο άχρηστη και κάνω δημόσια έκκληση να την βγάλουμε από το λεξιλόγιό μας. Υπομονή κάνουν όσοι υπομένουν, σωστά? Αναρωτιέμαι κι εγώ λοιπόν: Γιατί να υπομένουμε και να περιμένουμε αντί να πράττουμε? Διάβασα την Ασκητική του Καζαντζάκη για πολλοστή φορά ( ναι, εντάξει και εγώ και οι συντάκτες της limbo, έχουμε ένα κόλλημα με τον συγγραφέα και καλά κάνουμε!). Εκεί γράφει ο Νίκος Καζαντζάκης ότι η στερνή, η πιο ιερή μορφή της θεωρίας είναι η πράξη. Ας σκοτώσουμε λοιπόν τα όνειρά μας πραγματοποιώντας τα!

UNIQUE

UNIQUE

unique

tattoo & body piercing creative studio

Αρκαδίου 131, Ρέθυµνο Τηλ. 28310 57859 e-mail : geoaris0702@gmail.com


BLOG

ON TYPE www.pisoselides.gr

CSI Κρήτη Την ημέρα που πέθαναν τα δύο παιδιά στη Λάρισα από το αναμμένο μαγκάλι, εδώ στην Κρήτη συζητούσαμε για τις Κρίσεις στην ελληνική αστυνομία. Και παρόλο που η πρώτη είδηση είχε και κρητικό ενδιαφέρον, αφού τα παιδιά ήταν και από τα Χανιά, επιλέξαμε να ιεραρχήσουμε πιο ψηλά τον «αστυνομικό -φαινόμενο» που παρέμεινε για τρίτη χρονιά στη θέση του αστυνομικού διευθυντή του νησιού. Τα ρεπορτάζ έγραψαν ότι ποτέ δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Αναρωτιέμαι συνάδελφοι, πότε άλλοτε, μετά τον πόλεμο, πέθανε εικοσάχρονος Χανιώτης επειδή δεν είχε λεφτά να βάλει πετρέλαιο… Ασφαλώς δεν έχω τίποτα με τον Μ. Παραβολιδάκη και προφανώς κάνει μάλλον καλά τη δουλειά του για να τον εμπιστεύεται το Σώμα. Μα, συγχωρήστε με, δεν είναι είδηση η παραμονή του και μάλιστα δεν είναι είδηση σημαντικότερη από το θάνατο δύο παιδιών (ο ένας Κρητικός) με τέτοιο τρόπο.

του Μάριου Διονέλλη

Γιατί πανηγυρίζουμε που ένας δημόσιος λειτουργός κάνει καλά τη δουλειά του; Ποιος φτιάχνει «μύθους» για ποιον; Δε θυμάμαι διθυράμβους για κανέναν που να μακροημέρευσε στα ΕΛΤΑ ή στα Υποθηκοφυλακεία του νησιού.

Γύρω από την Αστυνομία, η Κρήτη και η ειδησεογραφία της έχτισαν ολόκληρο μύθο, που βγάζει και πολλά λεφτά. Μοιάζουμε στο νησί σα να περιμένουμε το επόμενο έγκλημα. Οι πολίτες για να καταναλώσουν τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες με αγωνιώδη μουσική υπόκρουση. Η υπόλοιπη πιάτσα δημοσιογράφων, δικηγόρων, εισαγγελέων και αστυνομικών αναζητώντας προσωπικά, οικονομικά, ηθικά ή άλλα οφέλη. Και φυσικά το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο… Σε ένα νησί που ζει σχεδόν κινηματογραφικά το έγκλημα, χρειάζεται πάντα και ένας επιθεωρητής Κάλαχαν, ένα Κρήτη Vice, ένα δικό μας CSI. Ο μύθος γύρω από το αστυνομικό ρεπορτάζ αναπαράγει και ανατροφοδοτεί τη βία. Τόσο απλά, χωρίς περιστροφές. Τόσο πολύ μάλιστα, που μας κάνει να χάνουμε την πραγματική κοινωνική βία όπως αυτή που έστειλε στο θάνατο το παιδί από τα Χανιά.

I Like my Kriti..


Τις πταίει; Του Στέφανου Γκογκόρνα «Φταίει το κακό το ριζικό μας! Φταίει ο Θεός που μας μισεί! Φταίει το κεφάλι το κακό μας! Φταίει πρώτ’ απ’ όλα το κρασί! Ποιος φταίει; Ποιος φταίει;… κανένα στόμα δεν το ‘βρε και δεν το ‘πε ακόμα…» Ο πόνος, η αποξένωση, η κοινωνική αδικία, η υποκρισία, τα χαμένα όνειρα, η κατάθλιψη, ο φόβος, η ελπίδα. Η ανικανότητα να καταλάβουμε. Η άρνηση να επιλέξουμε. Μια πραγματικότητα που ήταν εδώ πριν από εμάς. «Η ανθρώπινη κατάσταση». Ο χρόνος αδυσώπητος κυλάει, η ζωή δεν μας ρωτάει. Ποιος φταίει που δεν είμαι ευτυχισμένος; Τα προβλήματά μου με υπερβαίνουν; Έχω επιλογή; Φταίω; Η άρνηση να δω που ξεκινάει και που τελειώνει η δική μου ευθύνη για τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζω είναι ένας μηχανισμός άμυνας. Κάθε μηχανισμός άμυνας είναι μια ασυνείδητη εσωτερική διεργασία που δρα για να ανακουφίσει το άγχος και τη δυσαρέσκεια που δημιουργεί η σύγκρουση του τι του θέλω και του τι μπορώ. Βοηθάει στην προσπάθεια που καταβάλλει κάθε άτομο για τη διατήρηση μιας ισχυρής, σταθερής και θετικής αίσθησης του εαυτού του. Με κόστος όμως την απώλεια μιας διαυγούς και αντικειμενικής ματιάς προς την πραγματικότητα, η οποία είναι αφόρητη, άρα αλλοιώνεται. Η κοινωνική και οικονομική συγκυρία δεν βοηθάει στην ανάληψη ευθύνης. Δεν είναι ακόμα καιρός για αυτοπαρατήρηση και αυτοκριτική. Ως κοινωνία, ακόμη βρισκόμαστε στο στάδιο του να κατηγορήσουμε οποιονδήποτε άλλον εκτός από εμάς τους ίδιους. Πήρα δάνειο επειδή παρασύρθηκα από τα media και το lifestyle. Κλέβω το κράτος επειδή το κράτος με κλέβει. Δεν βοηθάω τους συμπολίτες μου που έχουν ανάγκη γιατί τίποτα δεν πρόκειται πραγματικά ν’ αλλάξει. Εκμεταλλεύομαι όσους δουλεύουν για μένα επειδή έχουμε κρίση. Το όνειρό μου είναι να μην δουλεύω, αλλά να έχω πολλά λεφτά και να είμαι κάποιος. Έχω δικαιώματα. Δεν έχω υποχρεώσεις. Δεν έχω κάποια ευθύνη προς το κοινωνικό σύνολο. Δεν χρειάζεται να αλλάξω τη νοοτροπία μου. Δεν φταίω εγώ για την κρίση. Θυμάμαι όταν ήμουν φαντάρος, στο κέντρο εκπαίδευσης, που ήμασταν άπειρος κόσμος, και πηγαίναμε στα μαγειρεία να φάμε. Παίρναμε τον δίσκο, ο οποίος σχεδόν πάντα ήταν βρώμικος, ρίχναμε μπινελίκι πόσο μπουρδέλο είναι ο στρατός, «ούτε να φάμε δεν μπορούμε σαν άνθρωποι». Μετά τρώγαμε.

Μετά παίρναμε τον δίσκο και πηγαίναμε να τον πλύνουμε. Τον πλέναμε για πέντε δευτερόλεπτα και τον αφήναμε σε μια στοίβα να στεγνώσει. Την επόμενη μέρα, στην ουρά για το συσσίτιο ξανά, παίρναμε τον βρώμικο δίσκο από την στοίβα και ρίχναμε μπινελίκι, πόσο μπουρδέλο είναι ο στρατός και τα λοιπά. Το θέμα εδώ δεν είναι ότι ο στρατός δεν είναι μπουρδέλο. Είναι ότι δεν έφταιγε ο στρατός που τρώγαμε σε βρώμικους δίσκους. Παρομοίως, το κράτος φταίει για πάρα πολλά, δεν φταίει όμως για τη νοοτροπία μας. Και η νοοτροπία αυτή είναι που δημιουργεί τέρατα. Για την προσωπική μου δυστυχία δεν φταίει το σύστημα, ούτε οι τρόικα, ούτε οι μετανάστες, ούτε οι Εβραίοι, ούτε κανείς άλλος. Φταίω εγώ! Μπορώ να επιθυμώ τον μισθό που έπαιρνα πριν τρία χρόνια ή μπορώ να ζήσω με λιγότερα, γιατί ούτως ή άλλως έχω επενδύσει υπερβολικά στα υλικά αγαθά. Μπορώ να το φέρω βαρέως που το ηλίθιο αφεντικό μου με προσβάλλει ή μπορώ να κάνω τη δουλειά μου και να αδιαφορήσω μέχρι να βρω κάτι καλύτερο. Μπορώ να ζήσω στην πόλη που μεγάλωσα και με πνίγει ή μπορώ να μεταναστεύσω. Μπορώ να αισθάνομαι χάλια που έχω απομακρυνθεί από τον σύντροφό μου ή μπορώ να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να τον πλησιάσω. Ή να τον εγκαταλείψω. Μπορώ να αισθάνομαι άχρηστος ή μπορώ να προσπαθήσω ν’ ανακαλύψω και ν’ αποδεχτώ τι είμαι και τι δεν είμαι. Δεν είναι εύκολο. Είναι όμως μια βάση, κάπου απ’ όπου μπορώ να ξεκινήσω και να πορευτώ. Από την άλλη, μπορώ να μπω στον πειρασμό να σκεφτώ ότι και για την ευθυνοφοβία μου ακόμα, δεν φταίω εγώ. Φταίνε οι γονείς μου, η παιδική μου ηλικία, η έλλειψη προτύπων, η συγκεκριμένη δύσκολη χρονική περίοδος, οι σάπιες αξίες της κοινωνίας του θεάματος και του φαίνεσθαι. Μπορώ να συνεχίσω να κατηγορώ τον οποιονδήποτε, που δεν πρόκειται ποτέ να λογοδοτήσει και που κι αν το έκανε, δεν θα με βοηθούσε σε κάτι. Αυτό που φαίνεται ότι δεν μπορώ όμως, είναι να ενστερνιστώ τις διδαχές του μεγάλου μύστη της Κρήτης: «Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω.»

Ερώτηση... κρίσεως. Του Νίκου Τσιμπισκάκη

?

Ας πούμε λοιπόν ότι όλο αυτό που ζούμε τα τελευταία πέντε χρόνια είναι ένα κακό όνειρο που τελείωσε και αύριο το πρωί ξυπνάμε στην Ελλάδα του 2007. Έχουμε ανάπτυξη. Τα επιτόκια δανεισμού της κυβέρνησης είναι χαμηλά κι έτσι έχουμε άμεση και εύκολη πρόσβαση σε ρευστότητα για να μπορούμε να καλύψουμε όλες τις τρέχουσες ανάγκες μας σε μισθούς, συντάξεις κτλ.. Το ίδιο συμβαίνει και με τις τράπεζες. Τα επιτόκια δανεισμού τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι χαμηλά κι έτσι κι εκείνες με τη σειρά τους παρέχουν άφθονη ρευστότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Άνθιση παντού. Παχιές - παχιές οι μύγες, που λένε. Ωραίο σενάριο, ε; Κάπου εδώ, όμως, πρέπει να κάνουμε μια ερώτηση. Μια ερώτηση, κατά τη γνώμη μου, πολύ ουσιαστική και καίρια, με την έννοια ότι η απάντηση που θα δώσει ο καθένας μας σε αυτήν θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το παραπέρα. Τι μάθαμε από την κρίση; Αν έχεις εύκολη την απάντηση, θα σου σφίξω το χέρι και θα σου πω ένα ειλικρινές «μπράβο»! Αν πάλι είσαι από αυτούς ή αυτές που δεν μπαίνουν στη διαδικασία να σκέφτονται τα πράγματα τόσο πολύ, θα σου πω δυο φορές «μπράβο». Προσωπικά, θεωρώ αυτήν την ερώτηση πολύ δύσκολη. Μου πήρε πολύ καιρό να βρω την άκρη του νήματος. Είναι από αυτές τις ερωτήσεις που όσο πιο βαθιά την εξετάζεις τόσο πιο βαθιά σε πάει. Θέλω να σου πω το συμπέρασμά μου και να το αφήσω στην... κρίση σου. Πιστεύω ότι αυτό που ήρθε να μας διδάξει η κρίση είναι ο μη έλεγχος. Άσε με να σου εξηγήσω. Πάλευες όλη σου τη ζωή να κάνεις ένα κομπόδεμα και τα κατάφερες. Τσαφ, πάει.

Πάλεψες να εξασφαλίσεις τη μονιμότητα. Τσαφ, πάει. Πάλευες να ανέβεις όσο πιο ψηλά μπορείς στα σκαλιά της ιεραρχίας. Τσαφ, είσαι στον δρόμο. Πάλευες να χτίσεις ένα σπίτι για να αφήσεις κάτι πίσω σου. Τσαφ... Μην το παίρνεις προσωπικά, δεν το εννοώ έτσι. Ο ενικός είναι ο ενικός της ισότητας και της αμεσότητας. Α- στερητικό και σφάλω. Ασφάλεια. Την κυνηγάς όλη σου τη ζωή. Και σπαταλάς όλη σου τη ζωή. Άκου να σου πω κάτι. Η ασφάλεια είναι μια έννοια τόσο ψεύτικη όσο και ο χρόνος. Αν δεν σου κάνει αυτή η παρομοίωση, τότε σκέψου την ασφάλεια σαν έναν τίμιο πολιτικό. Ανύπαρκτη. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου συμβεί την επόμενη στιγμή, ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή αισθάνεσαι ασφάλεια. Τι με ενδιαφέρει αυτό τώρα, θα μου πεις. Μα, για το τώρα σου μιλάω. Γιατί όσο κυνηγάς την ασφάλεια χάνεις το τώρα. Χάνεις την ελευθερία σου και δεν το καταλαβαίνεις. Η ευτυχία δεν είναι ένα σημείο που κάποια στιγμή φτάνεις. Είναι ο τρόπος με τον οποίο ταξιδεύεις. Αφέσου στο συμπαντάκι και θα συνειδητοποιήσεις ότι έχει τον τρόπο του. Να σου πω κάτι μεταξύ μας τώρα; Με τρομοκρατεί πολύ περισσότερο το σενάριο που σου περιέγραψα στην αρχή παρά το σενάριο της χρεωκοπίας ή της «καταστροφής», που αρέσκεται να λέει και ο Σαμαράς. Με τρομοκρατεί γιατί αισθάνομαι ότι αν πράγματι αύριο γυρίσουμε στο 2007, δεν θα έχει αλλάξει τίποτα. Κανείς δεν έμαθε τίποτα. Δεν μπήκε καν στη διαδικασία.


ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ

ΘΑ ΤΟ ΨΑΞΩ

Ρίζα λατινική: Προβοκάτσια εκ του λατινογενούς “provoco” που σημαίνει προκαλώ - πρόκληση με ιδιαίτερη σημασία ως πολιτικοκοινωνικός και στρατιωτικός όρος. Προβοκάτσια χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε προκλητική δόλια ενέργεια που διεγείρει ή αποσκοπεί είτε σε πράξεις βίας και εκδίκησης, είτε σε δημιουργία γενικότερης σύγχυσης σε πρόσωπα, ή ομάδες ατόμων, ή και σε συγκεκριμένο κοινωνικό σύνολο.Συνηθέστερες εκδηλώσεις ή χώροι που μπορεί να σημειωθεί μια προβοκάτσια είναι οι διαδηλώσεις, οι πολιτικές συγκεντρώσεις, τα συλλαλητήρια, αλλά και εγκαταστάσεις στρατιωτικές, πολιτικές, θρησκευτικές, βιομηχανικές, αγροτικές, δημόσιες υπηρεσίες, γραφεία, οικίες, συγκοινωνιακά μέσα κ.λπ. Προβοκάτσια δεν υπάρχει: Στο λεξικό του Δημητράκου η λέξη «προβοκάτσια» δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο η λέξη «προβοκάτωρ» ως «ο προκαλών εις μάχην» - από το λατινικό provocator. Ως πηγή της λέξης «προβοκάτσια» αναφέρεται η ρώσικη λέξη provokatsija, από το λατινικό provocatio (πρόκληση) και το γαλλικό provocateur. Είμαι προβοκάτορας: Δηλαδή είμαι: «ένα άτομο που με εντολή τρίτων διεισδύει λαθραία σε μια ομάδα, σε έναν πολιτικό χώρο, σε μια συγκέντρωση, διαδήλωση ή άλλη εκδήλωση, για να προκαλέσει σύγχυση, ταραχή και να υποκινήσει τους συμμετέχοντες να υιοθετήσουν απόψεις ακραίες ή να εκτραπούν σε ενέργειες βίαιες ή παράνομες, με στόχο τη δυσφήμιση, την ενοχοποίησή τους ή την πρόκληση αντιποίνων εναντίον τους. Π.χ.: Αποκαλύφθηκε η δράση προβοκατόρων σε κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς (Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής, Ιδρ. Μαν. Τριανταφυλλίδη). Τα Σεπτεμβριανά: Ο ορισμός της τουρκικής προβοκάτσιας για τον Έλληνα. Πρόκειται για το οργανωμένο πογκρόμ της νύκτας της 6ης Σεπτεμβρίου 1955 στην Κωνσταντινούπολη. Ο καθοδηγούμενος τουρκικός όχλος προκάλεσε βίαια επεισόδια κατά των περιουσιών των Ελλήνων ομογενών λεηλατώντας και πυρπολώντας ελληνικά καταστήματα, σπίτια, σχολεία και βεβηλώνοντας εκκλησίες ακόμα και νεκροταφεία δημιουργώντας τρομοκρατία και ανασφάλεια για τις υφιστάμενες μειονότητες.

ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Της Λένας Χουρμούζη

Προβοκάτσια: τη βλέπουν όλοι και παντού Η κοινωνία είναι σε πόλωση και η αντιπαράθεση στα άκρα. Δεξιά ή αριστερά, στη βουλή ή στις διαδηλώσεις όλοι βλέπουν παντού δόλο και προβοκάτσια. Μια λέξη που χρησιμοποιείται τόσο αβίαστα πια που η έννοιά της έχει εκφυλιστεί. Τι είναι η προβοκάτσια και ποια η πορεία της στο χρόνο; Η LIMBO ξαναψάχνει στη μετάφραση και την ιστορία.

Υπήρχε, όμως, αφορμή. Δόθηκε με μια βομβιστική επίθεση στο πατρικό σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, η οποία αποδείχτηκε στη συνέχεια ότι ήταν σκηνοθετημένη προβοκάτσια από την ίδια την τουρκική κυβέρνηση. Πραγματική αιτία του πογκρόμ αυτού ήταν η εξέλιξη του Κυπριακού ζητήματος, η συγκυρία του οποίου μεθόδευσε την προβοκάτσια. Agent Provovateur ή Λίτης (από το Ασφαλίτης): Ένας πράκτορας σε διατεταγμένη υπηρεσία της αστυνομίας, ο οποίος διεισδύει σε πολιτικές οργανώσεις, μπαρ, καταλήψεις κλπ. με σκοπό να ωθήσει τα μέλη τους σε πράξεις που θα τα παγιδεύσουν και θα τα ενοχοποιήσουν στη Δικαιοσύνη ή στην κοινή γνώμη. Η δράση των προβοκατόρων του παρακράτους χρονολογείται από την τσαρική Ρωσία, στον Ψυχρό Πόλεμο μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα το 2009 στο Λονδίνο στις διαδηλώσεις κατά της συνόδου κορυφής των 20 πλέον ανεπτυγμένων κρατών (G20) υπάρχει επίσημη καταγγελία από το βουλευτή του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τομ Μπρέικ, ο οποίος είπε ότι είδε δύο αστυνομικούς με πολιτικά να πετούν πρώτοι βόμβες μολότωφ για να ενθαρρύνουν την έκρηξη επεισοδίων. Πώς κατάλαβε ότι ήταν αστυνομικοί; Τους είδε μετά από λίγο να επιδεικνύουν την αστυνομική ταυτότητα και να προχωρούν σε προσαγωγές και συλλήψεις. Στην τηλεόραση: Ο ρόλος του agent provocateur είναι πια θεσμός και μάλιστα καλοπληρωμένος. Είναι ο δημοσιογράφος, ο οποίος πάντα θα πει κάτι ακραίο ώστε ο καβγάς στα τηλεπαράθυρα να σηκώσει συζήτηση και τηλεθέαση. Στο διαδίκτυο, όμως: www.agentprovocateur.com είναι ο πιο σέξι ιντερνετικός τόπος της ομώνυμης εταιρείας εσωρούχων. Η βρετανική μάρκα εσωρούχων πολυτελείας Agent Provocateur υπάρχει και στην Αθήνα, πού αλλού, στο Κολωνάκι.


“Οδηγεί τον κόσμο να βλέπει το δέντρο και να χάνει το δάσος;” Σικάγο 1886: Η βομβιστική ενέργεια στην πλατεία Χέιμαρκετ του Σικάγου συνέβη στις 4 Μαΐου του 1886. Ενοχοποιήθηκαν ηγέτες του αναρχοσυνδικαλισμού. Χαρακτηρίστηκε μια βομβιστική ενέργεια – προβοκάτσια αν και δεν αποδείχθηκε στο δικαστήριο αν την προκάλεσαν προβοκάτορες ή όχι. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μια κοινά αποδεκτή ερμηνεία για την ταυτότητα του βομβιστή, έχει, ωστόσο, επισημανθεί ο ρόλος της ιδιωτικής αστυνομίας των Pinkertons που δρούσαν ως απεργοσπάστες και χαφιέδες. Αρκετοί αναρχοσυνδικαλιστές οδηγήθηκαν στην αγχόνη. Βερολίνο 1933: Το Ράιχσταγκ στις φλόγες της ναζιστικής σκευωρίας. Η πιο διάσημη φασιστική προβοκάτσια εμπνεύσεως Γκέρινγκ και Γκέμπελς, η οποία στοχοποίησε τους κομμουνιστές. Συνελήφθη ένας Ολλανδός εργάτης, που πάνω του βρίσκεται βιβλιάριο του Κ.Κ. Μαζί του κατηγορήθηκαν οι Βούλγαροι ηγέτες της Κομιντέρν, Διμιτρόφ, Ποπόφ και Τάνεφ. Στη δίκη της Λειψίας η σκευωρία ξεσκεπάζεται και οι κομμουνιστές ηγέτες αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά ο Ολλανδός Μαρίνους βαν ντερ Λούμπε εκτελέστηκε. Βαρκελώνη 1978: Οι αναρχοσυνδικαλιστές της CNT έχουν ρεύμα και ο δικτάτορας, Φρανθίθκο Φράνκο είναι εδώ και τρία χρόνια νεκρός. Η CNT επηρεάζει τα εργατικά συνδικάτα και είναι η μόνη που αντιτίθεται στο Σύμφωνο της Μονκλόα, το οποίο επιχειρεί μία μετάβαση χωρίς να θίγει το συνδικαλισμό του φρανκισμού. Τη νύχτα της 15ης Ιανουαρίου του 1978 μετά από πορεία ενάντια στο σύμφωνο, βόμβες μολότωφ βάζουν φωτιά στο πολυτελές κέντρο διασκέδασης «Scala» με αποτέλεσμα να πεθάνουν τέσσερις εργαζόμενοι. Η αστυνομία συνέλαβε αναρχικούς. Η CNT έχασε σε δημοτικότητα και διασπάστηκε. Ο φάκελος της υπόθεσης έκλεισε ως απόρρητος μέχρι το 2035. Ένας από τους υπόπτους, ο Χοακίν Γκαμπίν Χερνάντεζ, παραδέχτηκε ότι ήταν πληρωμένος προβοκάτορας της ασφάλειας. Αθήνα 2010: Στις 5 Μαϊου βρίσκεται σε εξέλιξη μία από τις μεγαλύτερες σε όγκο πορείες διαμαρτυρίας κατά του μνημονίου που εκείνη την ημέρα θα εισήγαγε στην Ελλάδα η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου. Ο μεγαλύτερος όγκος των διαδηλωτών έχει ήδη συγκεντρωθεί στην πλατεία Συντάγματος και έξω από τη βουλή. Οι διαδηλωτές απειλούν να εισβάλουν στη βουλή. Και ξαφνικά όλα και όλοι πάγωσαν. Μια ομάδα φορώντας κράνη πέταξαν βόμβες μολότωφ στην τράπεζα Marfin στην οδό Σταδίου. Τρεις τραπεζοϋπάλληλοι έχασαν τη ζωή τους. Κάηκαν μπροστά στα μάτια όλων. Και η πόλωση σε αυτή τη χώρα αρχίζει πλέον να ξεφεύγει. Το ένα στρατόπεδο τα βάζει με τους μπαχαλάκηδες. Λένε πως το “ποτήρι ξεχείλησε”. Το άλλο στρατόπεδο βλέπει δόλο καθώς διαπιστώνει ότι ανακόπηκε ένα κοινωνικό ρεύμα αντίδρασης απρόβλεπτων διαστάσεων. Από την επομένη της δολοφονικής επίθεσης, πολλοί μίλησαν για προβοκάτσια. Εύκολο να το λες, δύσκολο να αποδειχθεί. Πώς να αποδειχθεί όταν από γεννήσεως αυτού του κράτους αμφισβητείται – όχι πάντα αβάσιμα – η ανεξαρτησία των καθ’ ύλην αρμόδιων για τις έρευνες; Μήπως, όμως, και η εμμονή με την προβοκάτσια οδηγεί τον κόσμο να βλέπει το δέντρο και να χάνει το δάσος;


Η Εύη Κοντζέ και ο Γρηγόρης Σχινάς το καλοκαίρι του 2012 εγκατέλειψαν τις μεγαλουπόλεις και εγκαταστάθηκαν στα Χανιά ανοίγοντας το Magic roundabout! Ένα μαγαζί που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο μιας που εκεί μπορείς να δεις όλη τη διαδικασία της δημιουργίας των ρούχων από το τόπι μέχρι την κρεμάστρα! Η Εύη Κοντζέ κόβει, ράβει και εκθέτει ταυτόχρονα! Της Άννας Περάκη

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς µε το ράψιµο?

Από πού εµπνέεσαι τα σχέδιά σου?

Τι κοινό έχει ο τρόπος που κάνεις αυτή τη δουλειά µε τα κλασικά ραφεία και ποια µεγάλη διαφορά?


Ποιο είναι το πιο δηµιουργικό κοµµάτι της διαδικασίας?

Πόσα χρόνια δηµιουργείς µε τα χέρια?

Πώς φαντάζεσαι να δουλεύεις σε 10 χρόνια?(Ποια είναι η φιλοδοξία σου? )

Πιστεύεις πως ο κόσµος αρχίζει να επιστρέφει στη µοναδικότητα?

Πώς Βρέθηκες στον γραφικό αυτό δρόµο των Χανίων?

Τι δεν θα φόραγες ποτέ?

Πώς θα χαρακτήριζες µε 3 λέξεις τα ρούχα που φτιάχνεις?

Ποιον / α θα ήθελες να ντύσεις?

Χατζημιχάλη Νταλιάνη 25, Χανιά.


Art

Χρησιμοποιώντας απλά υλικά όπως πηλό, χαρτί, μέταλλο, ο Βαγγέλης Τερζής μεταμορφώνει απλά πράγματα σε αντικείμενα τέχνης, τα οποία αποκτούν τη μοναδική φωνή του. Στο εργαστήριό του θα βρεις από τρισδιάστατους πίνακες ζωγραφικής μέχρι φωτιστικά και έπιπλα! Του Λεωνίδα Γιαννάτου

Μπροστά μαγαζί με ρούχα και πίσω εργαστήρι. Πώς προέκυψε;

Από πού εμπνέεσαι τις δημιουργίες σου;

Ποια υλικά χρησιμοποιείς περισσότερο;

Τι χαρακτηρίζει τα έργα σου;


Πόσο επηρεάζεσαι από το περιβάλλον σου για το θέμα ενός έργου;

Πώς θα ήθελες να εξελιχθεί αυτή η ανάγκη σου για δημιουργία;

Πώς αισθάνεσαι όταν τελειώνει ένα έργο;

Τι είναι αυτό που σε τραβάει στο να δημιουργείς με τα χέρια;

Ποια διαδικασία της δουλειάς σου απολαμβάνεις περισ

σότερο;

Πες μου ένα πρόσωπο που θα ήθελες να έχει ένα έργο σου στο σπίτι του...

handmadeterzis.com Λεωφόρος Κουντουριώτη 42, Ρέθυμνο


Της Ασπασίας Κουλύρα

Πώς προέκυψε η αγάπη σου για την οργανοποιία?

Συναντάς συχνά ανθρώπους που εκτιμούν την τέχνη που βάζεις για τη δημιουργία ενός οργάνου?

Ποια μουσικά όργανα φτιάχνεις?

Ακούγοντας τον Νίκο Παπαλεξάκη να παίζει με τη λύρα που ο ίδιος έφτιαξε, δεν μπορείς να μείνεις ασυγκίνητος! Κληρονομώντας το ταλέντο του πατέρα του, ο Νίκος φτιάχνει μοναδικά μουσικά όργανα και συνεχίζει την παράδοση με μεράκι και πάθος!


Γιατί να προτιμήσει κάποιος ένα χειροποίητο όργανο αντί κάποιο του εμπορίου?

Ποιο στάδιο της κατασκευής απολαμβάνεις περισσότερο?

Πώς είναι να παίζεις μουσική με ένα όργανο που έφτιαξες ο ίδιος?

Σε ποιον θα ήθελες να χαρίσεις ένα δικό σου μουσικό όργανο και ποιό όργανο θα ήταν αυτό?

Πόσα μουσικά όργανα έχεις φτιάξει ως τώρα?

Δημακοπούλου 6, Ρέθυμνο.


Το κρητικό μαχαίρι έχει μεγάλη ιστορία. Και μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν τόσα πολλά τα μαχαιροποιία που τα κατασκεύαζαν που μια ολόκληρη περιοχή των Χανίων είχε ονομαστεί μαχαιράδικα. Σήμερα έχουν απομείνει μόνο τρία που επιμένουν να συντηρούν την παράδοση και να φτιάχνουν το μαχαίρι-σύμβολο της Κρήτης. Υπερασπιστής τιμής, καθημερινό εργαλείο, φημισμένο για την αποτελεσματικότητά του. Το κάθε ένα είναι μοναδικό, με μικρά αποσπάσματα ψυχής του ιδιοκτήτη τους χαραγμένα πάνω τους με τη μορφή μαντινάδας. Ένας από τους τελευταίους κατασκευαστές κρητικών μαχαιριών, ο κύριος Μιχάλης Παχτίκος μας διηγείται την ιστορία τους. Φωτογραφίες Ασπασία Κουλύρα Κείμενο M.Hulot

Τι είναι τα µαχαιράδικα?

Εσείς έχετε κάποιον συνεχιστή?

Η περιοχή Σήφακα λέγεται µαχαιράδικα γιατί εδώ υπήρχαν πολλά καµίνια και πολλά µαχαιροποιεία. Από τον πατέρα µου είχα ακούσει ότι εδώ στη γειτονιά υπήρχαν εφτά καµίνια, εγώ πρόλαβα τέσσερα και σήµερα είµαι µόνος µου στην περιοχή και σε ολόκληρα τα Χανιά είναι άλλα δύο µαγαζιά που φτιάχνουν ακόµα µαχαίρια. Η περιοχή µαχαιράδικα έχει απλά κρατήσει το όνοµα από παράδοση πια..και αυτό είναι το παράπονό µας γιατί δεν µας προωθεί κανείς. Σε όλη την πόλη δεν υπάρχει καµία ταµπέλα που να λέει προς µαχαιράδικα και είναι κρίµα γιατί τα µαχαιράδικα συνδέονται απόλυτα µε την παράδοση και την ιστορία του τόπου. Το µαχαίρι είναι αναπόσπαστο κοµµάτι της παράδοσης της Κρήτης, γίνεται να µην υπάρχει προώθηση? Απ' ό,τι φαίνεται γίνεται.

Είναι δύσκολη τέχνη και χρειάζεται πολύ προσοχή, έτσι δεν έρχεται ένας νέος εύκολα να µάθει την τέχνη. Γιατί είναι µια δουλειά που εµένα σαν τεχνίτη δεν µπορεί να µου προσφέρει παραγωγή. Ένα χρόνο το λιγότερο πρέπει να κοιτάζεις, να παρατηρείς και να προσέχεις γιατί είναι τροχοί, είναι µαχαίρια και κόβουνε. Γι’ αυτό το λόγο κανένας δεν έρχεται για να µάθει. Έτσι το επάγγελµα το περνάµε στα παιδιά µας. Εγώ έκανα τρείς κόρες. Το αγόρι της κοπελιάς µου θέλει να µάθει την τέχνη. Έλα του είπα µε µεγάλη χαρά, να βλέπεις και σιγά σιγά να φτιάξεις! Εύχοµαι να την αγαπήσει τη δουλειά. Βέβαια αν δεν την αγαπούσε δεν θα πλησίαζε καν.

Τι ιδιαιτερότητες έχει η κατασκευή του κρητικού µαχαιριού; Οι ιδιαιτερότητες που έχει το κρητικό µαχαίρι είναι ως προς το σχήµα του. Έχει το διχαλωτό πίσω που µπαίνει το δάχτυλο, τα δάχτυλα που ξεχωρίζουνε και αν µιλάµε για τα παλιά µαχαίρια ή για τα βοσκοµάχαιρα, είναι η κατεργασία τους στο καµίνι. Ποια είναι η προσωπική σας ιστορία? Η προσωπική µου ιστορία στο επάγγελµα ξεκινάει από τον παππού µου που έµαθε την τέχνη στον πατέρα µου και αυτός σε µένα µε τη σειρά του. Ο παππούς µου άνοιξε το µαγαζί το 1912. ∆εν ξέρω αν πρόσεξες την ταµπέλα, γράφει επάνω Αρµένης. Αρµένης ήταν το παρατσούκλι του παππού µου γιατί είχε έρθει από την Κωνσταντινούπολη µε τον διωγµό αλλά επειδή ντρεπόντουσαν οι ντόπιοι να πούνε πάµε στον πρόσφυγα να πάρουµε µαχαίρι, έλεγαν πάµε στου Αρµένη. Ο πατέρας µου µέχρι να πεθάνει ήτανε πάνω απ' το καµίνι και δούλευε από τα 11 µε µεράκι και πάθος. Εδώ που τα λέµε αλλιώς δεν γίνεται, πρέπει να αγαπάς πολύ αυτή τη δουλειά για να την κάνεις. Άµα δεν έχεις το µαµούνι µέσα σου, δεν µαθαίνεις.

Γιατί έγινε τόσο φηµισµένο το κρητικό µαχαίρι? Από παλιά µέχρι και σήµερα αγοράζει µαχαίρι όλος ο κόσµος. Από τότε που ξεκίνησε ο κόσµος κοιτούσε ο άνθρωπος πώς να κόψει την πέτρα να την κάνει κοφτερή, να την κάνει εργαλείο, µαχαίρι. Το κρητικό µαχαίρι έγινε φηµισµένο γιατί από τα παλιά χρόνια η Κρήτη ήταν το σταυροδρόµι της Μεσογείου. Όλοι λοιπόν ήθελαν να την κατακτήσουν. Εκείνες τις εποχές µε το µαχαίρι υπερασπιζόσουν τον εαυτό σου. Κατόρθωσαν λοιπόν να φτιάξουν µια τεχνική και µια κατεργασία στα µαχαίρια που τα έκανε να ξεχωρίζουν απ' όλα γιατί ήταν κοφτερά και ανθεκτικά. Έτσι έγιναν πιο ξακουστά τα µαχαίρια της Κρήτης.


Ποιοι αγοράζουν σήµερα µαχαίρια, οι Κρητικοί ή οι τουρίστες? Όλοι! ∆εν υπάρχει οικογένεια στην Κρήτη που να µην έχει έστω ένα µικρό διακοσµητικό µαχαίρι. Υπάρχουν και πολλοί που το χρησιµοποιούν για δουλειά και αυτό γιατί ξέρουν πως το κρητικό µαχαίρι είναι 2 µε 3 φορές πιο ανθεκτικό από του εµπορίου και είναι πολύ κοφτερό, οπότε το χρησιµοποιούν για το φαγητό. Τι καταλαβαίνεις για κάποιον από το µαχαίρι που θα διαλέξει; Αυτός που ξέρει να διαλέγει δεν βλέπει ένα µαχαίρι, βλέπει λίγο πιο πέρα. Την δουλειά που έχει επάνω του ένα µαχαίρι και το θαυµάζει. Αυτός που θέλει ένα αναµνηστικό µπαίνει στο µαγαζί και διαλέγει ό,τι βρει µπροστά του! Οι άνθρωποι που το ‘χουν µεράκι ή που είναι συλλέκτες ξεχωρίζουν αµέσως. Έχει τύχει να µάθετε ότι έγινε έγκληµα πάθους µε µαχαίρι που έχετε φτιάξει εσείς; Ναι, πολλές φορές. Είχε τύχει και στον πατέρα µου και το ‘χω δει και σε φωτογραφία. Πολλές φορές που δείχνουν σε φωτογραφία πάνω σε πάγκους της αστυνοµίας τα στοιχεία ενός εγκλήµατος, έχω δει στον πάγκο το µαχαίρι µου. Να ξέρεις πως ο κάθε τεχνίτης ξεχωρίζει το µαχαίρι του ανάµεσα σε 1000 µαχαίρια. Γιατί το κάθε µαχαίρι του είναι παιδί του. Πολλές φορές µου λέει κάποιος ποιο είναι το καλύτερό σου µαχαίρι και του λέω πόσα κοπέλια έχεις? Ποιο είναι το καλύτερό σου κοπέλι? Γενικά πώς συνδέεται το κρητικό µαχαίρι µε τα ερωτικά εγκλήµατα; Αυτό είναι µια παλιά ιστορία. Το κρητικό µαχαίρι δεν ήταν µόνο για πόλεµο αλλά και για άµυνα και για ένδειξη φιλίας και εκτίµησης, ήταν ένα σύµβολο. Φαντάσου παλιά ο αρραβωνιαστικός έδινε στην κοπελιά ένα µαχαίρι, που το 'βαζε στον κόρφο της και υπερασπίζονταν µ’ αυτό την τιµή της αν κάποιος πήγαινε να την πειράξει. Οι µαντινάδες που γράφονται πάνω στα µαχαίρια είναι φαινόµενο των τελευταίων ετών; Όχι, οι µαντινάδες γράφονται στα µαχαίρια από όταν βγήκαν. Ο καθένας ήθελε το µαχαίρι του να γράφει πάνω κάτι απ' την ψυχή του. Ακόµα και όταν έκαναν δώρο ένα µαχαίρι έγραφαν πάνω µια µαντινάδα που να εκφράζει την σχέση των δύο ανθρώπων. Σε ένα φίλο µπορεί η µαντινάδα να έλεγε ''ποτέ δεν έκανα εχθρό και όµως µαχαίρι πιάνω σε φίλο που ‘χω πειστικό δώρο να του το κάνω'' και αν ήτανε δώρο προς την αγαπηµένη κάποιου µπορεί να έλεγε'' το να µου χέρι στη φωτιά και τ' άλλο στο µαχαίρι ή θα καώ ή θα κοπώ ή θα σε κάνω ταίρι''.

Τι σχέση έχει το µαχαίρι µε το όπλο? Από τότε που βγήκαν οι σφαίρες, ψεύτισαν οι άντρες, που είχε πει και κάποιος. Το µαχαίρι είναι παράδοση, είναι τέχνη και εργαλείο. Έχει µεγάλη ιστορία και καλό θα ήταν να µας στήριζαν εµάς τους τεχνίτες, γιατί θα χαθούµε στον χρόνο και θα µείνουµε σαν ανάµνηση.


Φωτογραφία από το Μπακάλικο.

Στο πρώτο καφενείο της γειτονιάς, ο Παντελής Αβάτζος και τα αδέρφια του.

Τα Πεταλάδικα

του Ρεθύμνου! Ο κύριος Σπύρος διαβάζει limbo στο κεφενείο της γειτονιάς του!

Ο κύριος Ηλίας στο καρφί και στο πέταλο, ανελλιπώς κάθε μέρα!

Μέχρι την δεκαετία του 60 στο στενό της πόλης ακούγονταν χλιμιντρίσματα αλόγων και φωνές από τα καφενεία μιας γειτονιάς που δεν κοιμόταν ποτέ. Ψάχνοντας την ιστορία, γνωρίσαμε ανθρώπους που θυμούνται και αναπολούν την εποχή των καβαλάρηδων και των πεταλάδων! Της Ασπασίας Κουλύρα

Καθώς περπατάς στα πεταλάδικα, ακόµα κι αν δεν είσαι απ' το Ρέθυµνο, κάτι σου λέει πως η γειτονιά αυτή έχει την ιστορία της. Μια παλιά ταµπέλα της εποχής γράφει κάτι για σαγµατοποιία και κτηνοτροφία και έχει τριψήφιο τηλεφωνικό αριθµό. Αυτό, µε κάνει να ρωτήσω στο µαγαζί που στεγάζεται από κάτω, τι ήταν εκεί και πως ξέµεινε η τυπογραφία. Η κυρία Ειρήνη µου εξηγεί πως όταν νοίκιασε το µαγαζί, δεκαεφτά χρόνια πριν, η ιδιοκτήτρια της έθεσε ως όρο να µην κατεβάσει την ταµπέλα όσο ζει...για συναισθηµατικούς λόγους. Οι παλιές ταµπέλες πάντα µε γοήτευαν, κουβαλάνε µια ιστορία που είναι αδύνατον να σου περάσει απαρατήρητη.Το καφενείο απέναντι λέγεται «Στο καρφί και στο πέταλο» και ο κύριος Αντώνης διακοσµεί τον τοίχο του µαγαζιού µε µια φωτογραφία απ' το τελευταίο πεταλάδικο. Μου εξηγεί πως κάποτε ο δρόµος ήταν γεµάτος µε σοµαράδικα και πεταλάδικα. Μικρές επιχειρήσεις που φρόντιζαν τα άλογα και ταυτόχρονα λειτουργούσαν σαν τα σηµερινά πάρκινγκ αυτοκινήτων. Κατέβαιναν από τα γύρω χωριά οι άντρες µε τα άλογά τους, τα άφηναν εκεί, έκαναν τις δουλειές τους στην πόλη και γυρνούσαν πίσω καβαλάρηδες. Φυσικά από τη γειτονιά δεν έλειπαν τα καφενεία. Ένα απ' αυτά ήταν και το καφενείο του Γιαννούλη που σήµερα πουλάει παιχνίδια, µου λέει ο κύριος Σπύρος.Είχε και ο κύριος Σπύρος καφενείο εκεί. Σήµερα είναι 85 χρονών και θυµάται τα χάνια, όπως τα λέγανε τότε. Ο καλύτερος δρόµος του Ρεθύµνου, µου λέει. Φαντάσου κίνηση! Πεντακόσια ζώα την ηµέρα έβλεπε το στενάκι αυτό. Από τις πέντε το πρωί τ΄ανοίγανε τα µαγαζιά και καµιά φορά αν ήθελε κάποιος άφηνε τ' άλογό του όλη τη νύχτα, κοιµόταν σ' ένα ξενοδοχείο και το ξηµέρωµα γυρνούσε πίσω. Ο κύριος Ηλίας σε λίγες µέρες κλείνει τα 86 και είναι ένας απ’ τους λίγους που έχει αποµείνει για να µας διηγηθεί την εποχή των πεταλάδικων.


Ασχολήθηκε µε την τέχνη του σίδερου κάνοντας τον χαλκιά, όπως µου είπε και το µαγαζί του ήταν στο στενό των αλόγων. ''Τη µια µέρα έφυγαν οι Γερµανοί και την άλλη εγκαταστάθηκα στη γειτονιά''. Πίνει το απογευµατινό του καφεδάκι στο καφενείο και καπνίζοντας µου λέει πως κάνει δυο πακέτα την ηµέρα αλλά τον καπνό δεν τον πάει κάτω. Συµπληρώνει λέγοντας, δεν µπορεί...όλο και κάτι θα πηγαίνει κάτω και γελάει! Προσπαθεί να φέρει στο νου του την εικόνα του δρόµου. Γελώντας µου λέει πως είχαν και έναν πεταλά που έκανε τον γιατρό κι αν αρρώσταινε κάποιο άλογο αυτός ήταν ο άνθρωπος που θα το φρόντιζε! ''Εκεί που είναι τώρα το µπακάλικο!'' Εκεί ήταν το πεταλάδικο του Αβάτζου, που πέρασε από χέρι σε χέρι και έµεινε στην οικογένεια.

Ο κύριος Παντελής Αβάτζος ήταν ακόµα παιδί όταν έµαθε την τέχνη από έναν Τούρκο. Ήταν η φιγούρα της γειτονιάς! Η κυρία Βικτωρία που τον ήξερε καλά (µιας που ήταν πεθερός της) έχει ακούσει ατέλειωτες ιστορίες απ' τον ''γιατρό''! Μια έκφραση της εποχής που έλεγαν στα άτακτα παιδιά ήταν πως θα τα πάνε στου Αβάτζου να τα πεταλώσει. Σήµερα στα πεταλάδικα θα βρεις ονόµατα που κρατάνε µια γεύση απ' την εποχή, λίγους ανθρώπους που κράτησαν παλιές φωτογραφίες, εγγόνια πεταλάδων και σοµαράδων, ένα ψιλικατζίδικο ''Τα πεταλάδικα'', τον κύριο Σπύρο και τον κύριο Ηλία, πολύ καλούς µεζέδες, και καµιά βραδιά τη φωνή του Ψαρογιώργη από τον κήπο του Αλή Βαφή...

Φωτογραφία από το καφενείο “Στο καρφί και στο πέταλο”. Σομαράδικο της εποχής


Τη δεκαετία του 90 το περιοδικό 01, τον αναφέρει ως ποιητή. Την ίδια δεκαετία, μέσα από τους στίχους των Στέρεο Νόβα αφήνει ανεξίτηλο το σημάδι του στους νέους της εποχής, εμπλουτίζοντας την ελληνική μουσική σκηνή με ηλεκτρονικά και hip hop στοιχεία. Ο Κ-Βήτα σήμερα με αφορμή τον καινούριο του δίσκο δίνει μια συνέντευξη στη limbo για τα όνειρά του και τις αλλαγές μιας γενιάς που ακόμα θυμάται. Της Ασπασίας Κουλύρα

Κωσταντίνος

B ήτα


Τι έχει αλλάξει από την εποχή των Στέρεο Νόβα στην εποχή του Κ-Βήτα? Οι Στέρεο νόβα ήταν το ξεκίνηµα της καριέρας µου, αρχές δεκαετίας του 90 µια δύσκολη δεκαετία για πολύ κόσµο αλλά και πολύ δηµιουργική όσον αφορά τη µουσική πραγµατικότητα. Συνέβησαν µεγάλες αλλαγές κυρίως µέσα µου , αναθεώρησα πολλά πράγµατα για τον εαυτό µου , για το πώς βλέπω τους γύρω µου. Συνέβησαν πολλά όπως συµβαίνουν στις ζωές όλων µας. Πολλά άλλαξαν , άλλα έµειναν ίδια ,εξαρτάται πώς βλέπεις τα πράγµατα. Προσπαθώ πάντα να κοιτάζω τον κόσµο και µε τα µάτια της ψυχής µου και αυτό µαλακώνει τις καταστάσεις της ζωής γιατί τα µάτια της ψυχής σε βοηθούν να έχεις κατανόηση αλλά και σε βοηθούν να σπουδάζεις διαρκώς τον εαυτό σου. Προσπαθώ να κοιτάζω µπροστά , να δουλεύω και να προχωρώ όπως µπορώ κάνοντας το καλύτερο . ∆εν έχει τόσο νόηµα να κάνω απολογισµούς των καιρών . Όλοι ξέρουµε µέσα µας τι έχει αλλάξει . ∆ε µε νοιάζουν τόσο οι εποχές, όσο οι εσωτερικοί απολογισµοί και αυτό είναι κάτι που αφορά τον καθένα. Τι επιδρά πάνω σου περισσότερο από ο,τιδήποτε? Νοµίζω πως όλα έχουν επίδραση πάνω µου , από τα πιο µεγάλα γεγονότα µέχρι και τα πιο µικρά. Στο τέλος της ηµέρας κοιτάζω αυτά που έχουν µεγαλύτερη σηµασία και ανακυκλώνω ή πετάω , ώστε να παραµένει µέσα µου καθαρός χώρος για άλλα. Μου αρέσει πολύ να διαβάζω Ιστορία και ποίηση , µε βοηθούν να προσεγγίζω καλύτερα τη ζωή γύρω µου.

Ρέθυµνο 1987

Μέσα από τους στίχους σου τη δεκαετία του 90 διαµορφώθηκε µια ολόκληρη γενιά , το αισθάνεσαι σαν φορτίο? ∆εν αισθάνοµαι κανένα φορτίο , κανένα βάρος , έγραψα τα τραγούδια µου όλα µε ειλικρίνεια και αγάπη για τη ζωή που υπάρχει γύρω µου . Από τη δική µου πλευρά έφυγαν καθαρά και ελπίζω και στους ανθρώπους που τα άκουσαν να έφτασαν εξίσου το ίδιο. Μέσα στα τραγούδια µου αποτυπώθηκαν οι εποχές , αποσπασµατικές εικόνες , τα λάθη , η σχέση µου µε τη ζωή . Νοµίζω , προσπάθησα να είµαι ειλικρινής , έτσι κι αλλιώς δεν έχω τίποτε άλλο να µοιραστώ µε τον κόσµο παρά µόνο την αγάπη που νιώθει η ψυχή µου . Ως καλλιτέχνης έχεις δώσει πολλή αλήθεια, σκέψη και αγάπη...τι έχεις πάρει? Αν όπως λες έχω δώσει αλήθεια , αγάπη , τότε σηµαίνει ότι έχω λάβει µέσα µου αλήθεια και αγάπη ώστε να µπορώ να την δώσω ξανά πίσω . Η αγάπη οφείλει να ανακυκλώνεται , να ανταλλάσσεται µεταξύ µας µε ειλικρίνεια και σεβασµό . Η αγάπη είναι το σηµείο που ενώνεται η αλήθεια και η συνείδηση. Το πάρε και το δώσε θέλει ισορροπία. Όλα γίνονται καλύτερα όταν δουλεύουµε µέσα µας . Πώς ήταν να διασκευάζεις Χατζιδάκι? Ήταν µια πολύ ωραία και σηµαντική εµπειρία το Transformations . Προσπάθησα µε αφορµή κάποια συγκεκριµένα τραγούδια να δηµιουργήσω χώρους και συχνότητες ώστε να δηµιουργηθεί το έδαφος για µια δεύτερη ανάγνωση .Ο Μάνος ήταν πρωτοποριακός σε κάθε επίπεδο , βαθιά στοχαστικός , και αυτό που προσπάθησα µέσα από την προσέγγιση µου ήταν να αναδείξω τον στοχασµό του . Για αυτό τον λόγο το έργο αυτό ονοµάστηκε transformations , που σηµαίνει ότι περιέχει αλλοιώσεις και µεταµορφώσεις . Θυµάµαι ακόµα τις ατέλειωτες ώρες πειραµατισµού. Ήταν µια εµπειρία που µου έδωσε πολλά εφόδια και νοµίζω µε έκανε πιο δυνατό εσωτερικά Ετοιµάζεις καινούριο δίσκο. Τι να περιµένουµε? Το άλµπουµ κυκλοφορεί σε λίγες µέρες . Είναι η νέα µου δουλειά που περιέχει πολλά στοιχεία που λίγο πολύ µε προσδιορίζουν , όπως hip hop , rock , electronics , όλα δοσµένα µέσα από τον δικό µου τρόπο . Έχω λίγο αγωνία και ελπίζω όλα να πάνε καλά. Τι σε ενοχλεί περισσότερο στην κοινωνία όπως εξελίσσεται? ∆εν µε ενοχλεί κάτι ιδιαίτερα γιατί δεν έχω απαιτήσεις από τους γύρω µου. Νοµίζω ότι ο κάθε άνθρωπος συµπεριφέρεται ανάλογα µε τη συνείδηση που έχει µέσα του οπότε κάνει και αυτό που µπορεί. Προσπαθώ να δέχοµαι τους ανθρώπους και την κοινωνία γύρω µου και ευελπιστώ ο χρόνος να µαλακώσει τις καρδιές και να φέρει σεβασµό και κατανόηση ανάµεσα στους ανθρώπους ..


,

,

H καρδιά µου ήταν ζεστή απ’ την αγάπη και τον ήλιο της Κρήτης.Ευλογηµένος τόπος . Ωραίοι άνθρωποι .

Ποια είναι η προσωπική σου µάχη? ∆εν µπορώ να την αποκαλύψω γιατί µετά δεν θα είναι προσωπική . Είναι µια µάχη εσωτερική πάντως . Αν είχες µπροστά σου έναν άνθρωπο που δεν είχε ακούσει ποτέ µουσική, τι θα του έβαζες ν΄ακούσει? Θα έβαζα το Le Badinage του Marin Marais για να πάρει µια ιδέα µικρή πως συµπεριφέρεται ένα όργανο και να πάρει µια ιδέα για το τι είναι η σύνθεση . Ένα πρόσωπο, µια ιδέα που άσκησε µεγάλη επιρροή στη ζωή σου ως τώρα? Το πρόσωπο του Χριστού µέσα από το Κατά Ματθαίον και ο Πλάτων . Το ταξίδι της φάλαινας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ? Κ.ΒΗΤΑ . ∆εν ξέρω τι να απαντήσω … Έγραψα το τραγούδι αυτό το 1992 για ένα φίλο µου που έφευγε , για την εξαθλίωση των οικογενειών µας , µια σύγχρονη απάντηση στη Συννεφιασµένη Κυριακή του Τσιτσάνη , ένα από τα πιο αγαπηµένα µου τραγούδια . ∆εν γνωρίζω αν είναι επίκαιρο, µπορεί . Οι Στέρεο Νόβα ήταν και είναι το αστικό τοπίο. Ο Κ-Βήτα σήµερα κοιτάζει προς τη φύση? Κοιτάζω όπου υπάρχει ανάγκη να κοιτάξω , µου αρέσει το τοπίο της πόλης αλλά και η φύση , η όψη της θάλασσας . Η φύση σε µαθαίνει να έχεις ευγνωµοσύνη . Περιέχει το πρόσωπο του Θεού. Ποιος είναι ο φόβος που δεν έχεις νικήσει? Κ.ΒΗΤΑ . Τα παιχνίδια του νου . Τι παραµένει ίδιο και αναλλοίωτο από τον χρόνο? Η πίστη Έχεις ζήσει κάποια χρόνια της ζωής σου στο Ρέθυµνο. Πώς ήταν το Ρέθυµνο τη δεκαετία του 80? Την περίοδο ֹ86-’87 έζησα δύο χρόνια στο Ρέθυµνο , σε ένα δωµάτιο στην οδό Κουντουριώτου , δούλευα στις οικοδοµές για µεροκάµατο γιατί στην Αθήνα δεν υπήρχαν δουλειές . Πέρασα πολύ ωραία , τα βράδια µετά τη δουλειά πίναµε ρακί στο λιµάνι , κατέβαινα στην αγορά να πάρω ψωµί και µορταδέλα και τα βράδια αράζαµε στη Βελουχιώτη ,στην παραλιακή λεωφόρο και ακούγαµε Bob Marley σε ένα παλιό ροκ παµπ της πόλης . Ήταν µία από τις πιο αγαπηµένες περιόδους της ζωής µου , ήµουν τόσο ελεύθερος , νέος και µε πολύ λίγα λεφτά στην τσέπη , αλλά η καρδιά µου ήταν ζεστή απ’ την αγάπη και τον ήλιο της Κρήτης. Ευλογηµένος τόπος . Ωραίοι άνθρωποι . Θα µας έρθεις καθόλου το καλοκαιράκι? Θέλω να δώσω µια ωραία συναυλία στο Ρέθυµνο και την Κρήτη, µακάρι να µπορέσουµε να τα καταφέρουµε , να δω τα αδέλφια µου και να πιούµε ρακί στο λιµάνι .


Χατζημιχάλη Νταλιάνη 40, Χανιά.

Μαθήµατα ΚΡΟΥΣΤΩΝ

στο Πολυ-τεχνείο

από τον Γιάννη Παπατζανή Του Λεωνίδα Γιαννάτου Πες µας λίγα λόγια για το τι γίνεται στο Πολυ-τεχνείο… Στο Πολυ-τεχνείο γίνεται ένα εργαστήρι εκµάθησης ρυθµών µε το σύστηµα konokol από την Ινδία το οποίο έχει σήµερα αναφορά σε όλο τον κόσµο αφού κανείς µπορεί να µάθει και να εξασκηθεί µε ή χωρίς όργανα. Πιο συγκεκριµένα, µπορεί να "τραγουδά" τους ρυθµούς χρησιµοποιώντας συλλαβές και λέξεις για να φτιάξει ολόκληρες συνθέσεις, και µε αυτό τον τρόπο να κατανοεί γρήγορα και εύκολα ακόµα και δύσκολα ρυθµικά µοτίβα. Τα παραπάνω µπορεί ωστόσο να χρησιµοποιήσει είτε σε κάποιο κρουστό είτε σε κάποιο µελωδικό µουσικό όργανο. Τα κρουστά όργανα-η πήλινη στάµνα (ghatam/udu), το µπεντίρ (frame drum),το Κρητικό νταουλάκι (τουµπί) και το καχόν-είναι τα όργανα που στο εργαστήρι µαθαίνουµε και εξερευνούµε αναλύοντας µορφολογικά χαρακτηριστικά αλλά και ιδιαίτερες τεχνικές. Εµβαθύνοντας στις ιδιαιτερότητες των παραπάνω κρουστών οργάνων, οι αρχάριοι αλλά και οι προχωρηµένοι µαθαίνουν πώς να τα χειρίζονται και να τα χρησιµοποιούν στα εκάστοτε µουσικά ιδιώµατα.

Από πότε οι άνθρωποι παίζουν κρουστά? Τα κρουστά θεωρούνται τα αρχαιότερα µουσικά όργανα. Πιο συγκεκριµένα, ένας τύπος κρουστού όπως το µπεντίρ που προαναφέραµε (frame drum) λέγεται ότι εφευρέθηκε από νοµάδες βοσκών οι οποίοι άπλωσαν πάνω σε τελάρα προβιές ζώων και µε την κρούση πάνω στο στεγνό δέρµα διαπίστωσαν ότι έβγαινε ένας πολύ ιδιαίτερος ήχος. Για να έρθει κάποιος στο µάθηµα πρέπει να έχει εµπειρία από άλλα µουσικά όργανα ? Όχι, δεν χρειάζεται να έχει κάποιος εµπειρία ή κάποια εξειδικευµένη γνώση. Μέσω του konokol ο µαθητής µπορεί πολύ γρήγορα να ενταθεί στον κύκλο του εργαστηρίου ακόµα και χωρίς να διαθέτει κάποιο κρουστό η άλλο µουσικό όργανο. Ωστόσο στο πολυτεχνείο έχουµε κρουστά και τα διαθέτουµε στους µη έχοντες. Σε αυτό το σηµείο είναι καλό να µιλήσουµε για την πολύπλευρη χρησιµότητα του konokol.

Μπορεί να βοηθήσει τραγουδιστές και µουσικούς µελωδικών οργάνων να αναπτύξουν την ρυθµική φρασεολογία τους. Επίσης, εκπαιδευτικοί µπορούν να το χρησιµοποιήσουν σαν εργαλείο για να κεντρίσουν το µουσικό ενδιαφέρον των παιδιών µέσω της ρυθµικής αγωγής αλλά µπορεί να βοηθήσει και κάποιον που ασχολείται µε το χορό να αναλύσει και στην συνέχεια να συνδυάσει τους ρυθµούς σε σχέση µε τα βήµατα που έχει µια χορογραφία. Ωστόσο το konokol δεν αποκλείει κάποιον που δεν ασχολείται µε κάτι από τα προαναφερθέντα αντικείµενα. Ποιες µουσικές χαρακτηρίζονται από τον ήχο των κρουστών? Οι περισσότερες αν όχι όλες οι µουσικές παραδόσεις ανά τον κόσµο χρησιµοποιούν τα κρουστά και µάλιστα σε πολλά ιδιώµατα έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Η ινδική, η αφρικανική, η βραζιλιάνικη είναι παραδείγµατα παραδοσιακών µουσικών όπου τα κρουστά έχουν πολύ σηµαντικό ρολό, ακόµα και εξέχοντα ρόλο θα µπορούσαµε να πούµε.


Είναι ένας ήχος της Κρήτης τα κρουστά? Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν επανενταχτεί στα σύνολα που παίζουν µουσικές από την παράδοση της Κρήτης, ωστόσο φαίνεται να υπάρχουν και από παλιά ως συνοδοί της λύρας. Τα κρητικά νταουλάκια (τουµπάκια) στην ανατολική Κρήτη αλλά και στη δυτική Κρήτη τα κουτάλια. Βρίσκοµαι στην τελική ευθεία µιας προσπάθειας να δώσω και άλλο ρόλο, από αυτόν της συνοδείας και µόνο, στα κρουστά σε σχέση µε την κρητική µουσική. Η καλή µου τύχη να συνεργάζοµαι µε µουσικούς όπως τον Γιώργη Ξυλούρη "Ψαρογιώργη", ο οποίος σε µεγάλο βαθµό τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια έχει αποτελέσει για µένα και έµπνευση αλλά και δάσκαλο, µε βοήθησε καθοριστικά στο να εντάξω αλλά και να εξελίξω το Σητειακό νταουλάκι σε ό,τι αφορά τον ήχο του και τον ρόλο του. Η πήλινη στάµνα επίσης, αλλά και το µπεντίρ είναι κρουστά όργανα που µε ιδιαίτερο χειρισµό και προσοχή µπορούν να λειτουργήσουν όµορφα στο µουσικό ιδίωµα της Κρήτης.

Εκτός από τον ρόλο του δασκάλου έχεις και το ρόλο του µουσικού επί σκηνής, πόσο διαφορετικές είναι αυτές οι 2 εµπειρίες; Η εµπειρία του µουσικού επί σκηνής είναι αυτή που σε ό,τι µε αφορά χαρακτηρίζει και τον τρόπο διδασκαλίας που κάνω σε µεγάλο βαθµό. Ωστόσο είναι µια διαφορετική εµπειρία το να θέλεις να µεταδώσεις τη γνώση που είτε έµαθες επί το έργον είτε σου δίδαξε κάποιος και απαιτεί άλλου είδους ταπεινότητα, προσήλωση και πίστη στη µουσική τέχνη.

Πολύ συχνά µε τιµούν επίσης σε δουλειές τους σε σκηνές εντός και εκτός Ελλάδας αλλά και στη δισκογραφία τους µουσικοί όπως ο Βασίλης Σταυρακάκης, ο Περικλής Παπαπετρόπουλος, ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης, ο ∆ηµήτρης Κουκουλιτάκης, ο ∆ηµήτρης Σγουρός, ο Αχιλλέας Περσίδης ,ο ∆ηµήτρης Κολιακουδάκης, o Ηaig Yazdjian, o Μιχάλης Λουφαρδάκης, ο Γιώργος Μανωλάκης, ο Αντώνης Φραγκάκης, ο Γιάννης Ροµπογιαννάκης, ο Φάνης Καρούσος και βέβαια περιστασιακά µουσικοί που όπως συµβαίνει συχνά στην Κρήτη καλούν ο ένας τον άλλο σε παιξίµατα, σε διάφορες εκδηλώσεις.

Πού µπορούµε να σε ακούσουµε? Όπως προανέφερα έχω την τύχη να συνεργάζοµαι µε τον πολύ σηµαντικό µουσικό, τραγουδιστή και συνθέτη Γιώργη Ξυλούρη "Ψαρογιώργη", που σε µεγάλο βαθµό έχει χαρακτηρίσει τον ήχο µου στην κρητική µουσική, µε τον οποίο πολύ συχνά βρισκόµαστε µαζί σε παιξίµατα ανά την Κρήτη και οχι µονο. Εδώ θα πρέπει να τονίσω και τη συνεργασία µου µε τον Ross Daly όπου εκτός του ότι µε τιµά µε το να µε επιλέγει σε διάφορες δουλειές του ως συνεργάτη, µε έφερε πριν από 18 χρόνια σε επαφή µε πολλά και διαφορετικά µουσικά ιδιώµατα, όταν βέβαια δεν ήταν και τόσο εύκολη η πρόσβαση στην πληροφορία όπως τα τελευταία χρόνια µε το ιντερνέτ, αλλά και µε µουσικούς που στη συνέχεια έγιναν δάσκαλοί µου. Όπως ο κορυφαίος Ιρανός κρουστός Pedram Ηαvazharmini, αλλά και ο µοναδικός Ζohar Fresco από το Ισραήλ που κάθε χρόνο, τουλάχιστον 2 φορές, έρχονται στην Κρήτη, στο µουσικό εργαστήρι Λαβύρινθος στο Xoυδέτσι, για εβδοµαδιαία σεµινάρια. .

Η προ δωδεκαετίας δισκογραφική δουλειά "Αχός" µε τους συµµαθητές και παιδικούς φίλους µου από το Ρέθυµνο, Νίκο Κατριτζιδάκη στα πνευστά και Στέλιο Συκάκη στα νύκτα όπου πολλές φορές συµβαίνει επίσης να βρισκόµαστε επί σκηνής µαζί, είναι από τα δείγµατα δουλειάς που µπορεί κανείς να ακούσει καταγεγραµµένο ένα πολύ προσωπικό µου ήχο. Το πιο πρόσφατο όµως πόνηµα είναι το "trio daulute" που εδώ και 2 χρόνια µε τους ∆ηµήτρη Σιδερή (κρητικό λαούτο) και Γιώργο Ζαχαριουδάκη (πνευστά), ηχογραφούµε και βιντεοσκοπούµε ταυτόχρονα, συνθέσεις άλλοτε δικές µας και άλλοτε παραδοσιακές από Ιρλανδία, Τουρκία, Βαλκάνια, Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα ανεβάζοντάς τες στο διαδίκτυο (youtube, vimeo) δίνοντας και κάποιες πολύ επιλεγµένες παραστάσεις κατά καιρούς, εντός και εκτός Ελλάδας.


TIME

OUT

Kiril Svrakov Μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και στα 32 του χρόνια αποφάσισε να αφήσει τη δουλειά και την καθημερινότητά του για να γνωρίσει τον κόσμο. Μετά απο 2.200 μέρες στον δρόμο, φωτογραφίζοντας σχεδόν όλο τον κόσμο ,τελειώνει το ταξίδι του στο Ρέθυμνο! Καλώς ήρθες! Κείμενο/ Μετάφραση: Σπύρος Ευαγγελάτος

Αλήθεια, πώς βρέθηκες στο Ρέθυμνο?

Πώς αποφάσισες να αφήσεις τα πάντα και να ξεκινήσεις το ταξίδι σου?

Ήρθα κατά τύχη, και ήταν πραγματικά η τελευταία στάση του ταξιδιού μου, το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2006 και ολοκληρώθηκε στο Ρέθυμνο, τον περασμένο Δεκέμβριο. Δεν αισθάνθηκα ποτέ πραγματικά τόσο κοντά σε ένα μέρος για να με κάνει να θέλω να εγκατασταθώ σ’ αυτό για μεγάλο διάστημα, στο Ρέθυμνο όμως βρήκα το καλύτερο σουβλάκι στον κόσμο αλλά και την πιο άγρια Μαρία, ένας καλός συνδυασμός που με έκανε να μείνω, χα χα! Η αλήθεια είναι ότι είδα πολλά πράγματα που μου αρέσουν στην Κρήτη και στο Ρέθυμνο που μέσα σε λίγες μέρες αποφάσισα να εγκατασταθώ. Ακούγεται απίστευτο αλλά βρήκα το μέρος να χτίσω το νέο κεφάλαιο της ζωής μου, ακριβώς πάνω στο τέλος της οδύσσειάς μου. Στην Κρήτη υπάρχουν πολλές δυνατότητες να κάνω αυτά που θέλω, όπως το να αναπτύξω έναν ξενώνα γιόγκα που θα προωθεί την υγιεινή διατροφή και γενικότερα τον ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Εγκατέλειψα την οχτάχρονη καριέρα μου και βγήκα στον δρόμο το 2006, χρειαζόμουν χρόνο για εμένα, να κάνω αυτά που πραγματικά ήθελα . Έτσι αποφάσισα να ταξιδέψω για έναν χρόνο πιστεύοντας ότι θα ήταν αρκετό για να δω ολόκληρο τον κόσμο! Στη Νέα Υόρκη δεν κάνουμε διακοπές ,όπως και πολύς κόσμος στην Ευρώπη. Όταν έχεις μία ή δυο εβδομάδες διακοπών το χρόνο, ό,τι κι αν κάνεις, όπου κι αν πας μόλις φύγεις πρέπει να γυρίσεις. Πάντα ήθελα να ταξιδέψω και πάντα ονειρευόμουν ότι κάποια στιγμή στα γεράματα θα έχω τον χρόνο και την οικονομική δυνατότητα να γυρίσω τον κόσμο. Ε, λοιπόν μια μέρα συνειδητοποίησα ότι ίσως δεν καταφέρω να γεράσω ή ότι μπορεί να αρρωστήσω γερνώντας ή μπορεί να μην είμαι αρκετά υγιής ή ακόμα και ότι ο κόσμος θα έχει αλλάξει ριζικά ή απλά ότι δεν θα υπάρχω. Έτσι λοιπόν παραιτήθηκα και ξεκίνησα το ταξίδι μου. Ο ένας προγραμματισμένος χρόνος διακοπών έγινε 2.200 μέρες στον δρόμο, χωρίς να δουλεύω πουθενά και χωρίς να μένω σε κάποια χώρα ούτε 3 μήνες.

Τι σχέδια έχεις τώρα? Το σχέδιο μου είναι να κάνω τη δική μου επιχείρηση και μια χαρούμενη και χαμογελαστή οικογένεια, ώστε κάποια μέρα να μπορέσω να τους δείξω ένα κομματάκι του κόσμου.

Μετά από εφτά χρόνια στο δρόμο, τι αισθάνεσαι ότι έμαθες? Έμαθα πολλά πράγματα στον δρόμο. Εκεί μορφώθηκα και αυτή είναι η καλύτερη μόρφωση στη ζωή.

Σκληρή, αληθινή, στα μούτρα! Έμαθα πολλά πράγματα σχετικά με τον κόσμο ,τους ανθρώπους και στην πραγματικότητα πολλά πράγματα για τον εαυτό μου. Μια κινέζικη παροιμία λέει: «Είναι καλύτερα να περπατήσεις 1.000 μίλια παρά να διαβάσεις 1.000 βιβλία»Τα βιβλία είναι υπέροχα, πρέπει να διαβάζουμε αλλά είναι γραμμένα από την οπτική κάποιου άλλου. Ε, λοιπόν εγώ θέλω να γράψω το δικό μου βιβλίο, θέλω να νιώσω, να δω, να δοκιμάσω. Η περιπλάνηση αυτή, σε φέρνει αντιμέτωπο με τους φόβους σου. Κατάλαβα πόσο τυχερός είμαι που γεννήθηκα σε αυτό το περιβάλλον. Έμαθα ότι μερικοί από εμάς έχουν μόνο τα βασικά αγαθά και ότι δεν πρέπει να τα παίρνουμε για δεδομένα. Έμαθα επίσης, πόσο σημαντικός είναι ο χρόνος και η κάθε στιγμή. Μου αρέσει να μαθαίνω, ποτέ δεν θα σταματήσω να ρωτάω και να προσπαθώ να μάθω καινούργια πράγματα.

Είναι το να ταξιδεύεις το πιο σημαντικό συστατικό για τη ζωή σου? Το πιο σημαντικό είναι η δυνατότητα της επιλογής. Να EΠΙΛΕΓΕΙΣ πώς θα ζήσεις, να επιλέγεις το τι θα κάνεις στη ζωή σου, πού θα πας, ποιο μονοπάτι θα ακολουθήσεις. Να επιλέγεις πού να ζήσεις, να επιλέγεις να ζεις στο σήμερα. Η δυνατότητα επιλογής είναι δύναμη. Εγώ επέλεξα το Ρέθυμνο.


PANAMA

india Îœongolia

Guatemala

Philippines


Guatemala


ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ Toy Μάνοy Μεσαρχάκη

Καθισµένος στην κορυφή, απολαµβάνω το ζεστό τσάι µου και αγναντεύω τη θέα του νησιού. Βόρεια ο κάµπος και η πόλη των Χανίων, δυτικά η Κίσσαµος µε τα ακρωτήριά της, να µοιάζουν λες και µάχονται τη θάλασσα, ενώ ανατολικά ο ορεινός όγκος των Λευκών Όρεων στέκεται ως αγέρωχος φύλακας που σου προκαλεί δέος και θαυµασµό. Τακτοποιώ τα πράγµατα µέσα στο σακίδιο, κλείνω ερµητικά το φερµουάρ του αντιανεµικού µου, φοράω γάντια, κράνος και µάσκα χιονιού. Κουµπώνω τα πέδιλα που ανυποµονούν να γλιστρήσουν επιθετικά στα 900 µέτρα κατάβασης µέχρι το αυτοκίνητο. Στο πρώτο κοµµάτι της κατάβασης το χιόνι είναι αρκετά παγωµένο λόγω της έκθεσής του στον αέρα. Εδώ χρειάζεται λίγο παραπάνω προσοχή... Ξεκινάω και αναπτύσσω ταχύτητα, παίρνω τις πρώτες όµορφες στροφές. Η απόλυτη ελευθερία! Η χαρά ξεχειλίζει και η απόλαυση έχει περάσει σε άλλο χωροχρόνο.. Κάποια στιγµή αντιλαµβάνοµαι ότι ο αρµονικός ήχος που βγάζει το κόψιµο του χιονιού από τα σκι µου, παρεµβάλλεται από ένα πιο υπόκωφο θόρυβο. Στην προσπάθειά µου να καταλάβω τι γίνεται, χάνω τον έλεγχο και αρχίζω να πέφτω ανεξέλεγκτα. Ο θόρυβος συνεχίζει να µεγαλώνει και εγώ πλέον περιµένω να σταµατήσω κάπου ενώ µε έχει πιάσει ένα συνεχόµενο τρέµουλο σε όλο µου το κορµί. Για καλή µου τύχη η κλίση πέφτει και το µαρτύριο τελειώνει. Ανοίγω τα µάτια µου και όλα γύρω µου είναι σκοτεινά. Είµαι κουλουριασµένος αλλά σε ένα ζεστό και οικείο περιβάλλον. Ακούω νερά να τρέχουν και αστραπές.. Το τρέµουλο συνεχίζεται από τον σκύλο µου που έχει πηδήξει πάνω στο κρεβάτι για να κρυφτεί, ενώ το ξυπνητήρι κτυπάει δαιµονισµένα. Όνειρο ήταν.. Σηκώνοµαι και ανοίγω το παράθυρο.. Ο καιρός δεν θα µας κάνει τη χάρη σήµερα. Είχαµε προγραµµατίσει να πάµε βόλτα στο βουνό µε τα ορειβατικά σκι… Γυρίζω και ξαπλώνω ξανά σκεπτόµενος τη νοερή µου βόλτα… Τι είναι το ορειβατικό σκι… Το ορειβατικό σκι είναι ένας συνδυασµός του cross country ski και του αλπικού. ∆ηλαδή, σου δίνει τη δυνατότητα της ανάβασης, αλλά και της κατάβασης. Στην ανάβαση οι µπότες συνδέονται µόνο στο µπροστινό τους µέρος µε τις δέστρες που υπάρχουν πάνω στα πέδιλα επιτρέποντας το σήκωµα της φτέρνας, επιτυγχάνοντας έτσι το σύρσιµο του πέδιλου πάνω στο χιόνι. Για να υπάρχει αντίσταση και να µην γλιστράει το σκι στην κατηφόρα κατά την ανάβαση χρησιµοποιείται µια λωρίδα κατασκευασµένη από συνθετικά υλικά ή από mohair, που ονοµάζεται φώκια (παλιά χρησιµοποιούσαν το δέρµα της φώκιας εξού και η ονοµασία). Η χρήση των µπαστουνιών ή αλλιώς µπατόν βοηθούν στην προώθηση του σκιέρ. Φτάνοντας στο τέλος της ανηφόρας, οι φώκιες βγαίνουν, οι δέστρες κλειδώνουν για κατάβαση, δηλαδή οι µπότες δεν έχουν τη δυνατότητα να ανασηκώνονται πάνω σε αυτές και το µόνο που µένει είναι ο σκιέρ να επιλέξει τη διαδροµή που θέλει να ακολουθήσει.


Για να ασχοληθεί κάποιος µε το ορειβατικό σκι, σε επίπεδο τουριστικό (υπάρχει και το αγωνιστικό που εκεί τα πράγµατα αλλάζουν), εκτός του απαραίτητου εξοπλισµού, χρειάζεται µια στοιχειώδη φυσική κατάσταση κι ένα καλό επίπεδο σκι. Οι απαιτήσεις σε φυσική κατάσταση είναι οι ίδιες που έχει κάποιος που ορειβατεί µε χαλαρό ρυθµό σε ένα βουνό. Για το σκι καλό είναι να υπάρχει εµπειρία, η οποία να έχει αποκτηθεί στις ελεγχόµενες πλαγιές ενός χιονοδροµικού, πριν κάποιος αποφασίσει να κινηθεί εκτός πίστας. Τα πλεονεκτήµατα του ορειβατικού σκι είναι πολλά. Τα σηµαντικότερα είναι: • Μπορείς να κινηθείς σε οποιαδήποτε πλαγιά, ανεξάρτητα από την ποσότητα και την ποιότητα του χιονιού. Ειδικά αν το χιόνι είναι βαθύ και φρέσκο και γενικά απάτητο, σου προσφέρει µεγαλύτερη ασφάλεια. • Κινείσαι πολύ γρηγορότερα σε σχέση µε το περπάτηµα, οπότε στη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου µπορείς να κάνεις διάσχιση ενός µεγάλου ορεινού όγκου. Σε κάθε βουνοκορφή που φτάνεις απολαµβάνεις µοναδικές καταβάσεις, σκιάροντας σε απάτητες πλαγιές. • Μπορείς να επισκεφτείς οποιοδήποτε βουνό χωρίς να έχεις την ανάγκη υποστήριξης από αναβατήρες και βέβαια µπορείς να απολαύσεις µαζί µε την παρέα σου το απόλυτο λευκό, χωρίς τον συνωστισµό που γίνεται γύρω από ένα χιονοδροµικό κέντρο. Το ορειβατικό σκι στην Κρήτη... Η Κρήτη πέρα από τα αµέτρητα χιλιόµετρα παραλιών που διαθέτει, έχει και έναν ορεινό παράδεισο που δύσκολα συναντά κανείς. Αν αναλογιστούµε τις 54 κορφές άνω των 2.000 µέτρων που υπάρχουν στα Λευκά Όρη, τον Ψηλορείτη µε τα 2.453 µέτρα του που αγκαλιάζει τους νοµούς Ρεθύµνου και Ηρακλείου και τα Λασιθιώτικα όρη στα ανατολικά του νησιού, θα µπορούσαµε να πούµε ότι, µόνο νησιωτική περιοχή δεν είµαστε.. Όλος αυτός ο ορεινός όγκος που για τους περισσότερους θεωρείται άγονος και αφιλόξενος, για κάποιους άλλους είναι η προσωποποίηση της απόλυτης ελευθερίας και ευχαρίστησης. Είναι σπάνιο φαινόµενο να µπορείς να φεύγεις από το σπίτι σου το πρωί, να ανεβαίνεις σε µια χιονισµένη κορφή µε τα σκι σου, να κατεβαίνεις και να βλέπεις τα ίχνη σου σαν µια ζωγραφιά πάνω στην πλαγιά και µετά από λίγες ώρες να κάνεις βουτιές σε κάποια παραλία...Απλά µια ονειρική πραγµατικότητα...


Κυψέλη in Athens

Κeep Shelly in Athens

Πριν από περίπου δύο χρόνια εµφανίστηκαν στο µουσικό προσκήνιο και παραµένουν ένα από τα πιο αγαπηµένα θέµατα των µουσικών blog όλου του κόσµου. Η Guardian τους χαρακτήρισε ως την µπάντα που θα σε κάνει να χαίρεσαι που είσαι λυπηµένος! Mετά από πολλές κυκλοφορίες και αµέτρητες συναυλίες σε Ευρώπη και Αµερική, ετοιµάζουν τον πρώτο τους ολοκληρωµένο δίσκο. Η Limbo έκανε µια µικρή κουβέντα µαζί τους, λίγο πριν τελειώσουν τις ηχογραφήσεις τους. Αυτό τον καιρό οι Keep Shelly in Athens ηχογραφούν τον πρώτο τους ολοκληρωµένο δίσκο. Είστε ικανοποιηµένοι από το αποτέλεσµα? Τι ακριβώς να περιµένουµε από αυτή τη δουλειά?  Χρειάζεται µια απόσταση και µια αποστασιοποίηση από τα κοµµάτια και δεν µπορούµε ακόµα να το κάνουµε. Πάντως, εν θερµώ µπορούµε να πούµε πως το αποτέλεσµα µας ικανοποιεί. Ελπίζουµε να έχουµε την ίδια γνώµη σε ένα, δυο χρόνια... Γιατί επιλέξατε να κυκλοφορήσετε τον πρώτο σας δίσκο  µετά από τόσο καιρό?  Έτυχε. Πάντα όσα κοµµάτια συγκεντρώναµε τα κυκλοφορούσαµε αµέσως, µετά ερχόντουσαν οι περιοδείες και µετά πάλι κάποιο EP ή κάποιο single κλπ. Στο δεύτερο µισό του 2012 βρήκαµε τον χρόνο να ηχογραφήσουµε ένα full album. Πώς είναι για ένα ελληνικό συγκρότηµα να εισπράττει την αναγνώριση πρώτα από το εξωτερικό? Κολακευτικό και συγχρόνως αγχωτικό.  Έχετε ήδη κάνει µια πανευρωπαϊκή περιοδεία και πολλά live στην Αµερική. Υπάρχει κάποια συναυλία  που σας έχει µείνει αξέχαστη και γιατί?  Από κάθε συναυλία έχεις να θυµάσαι κάτι. Σίγουρα θα θυµόµαστε το πρώτο µας live, ένα πολύ αγχωτικό βράδυ στο Madame Jojo’s του Λονδίνου, τις συναυλίες µας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα sold out µας σε Bristol, San Francisco, Πράγα, Βουκουρέστι και σίγουρα τις εµφανίσεις µας στο φεστιβάλ Coachella στην Καλιφόρνια.   Έχετε επισκεφθεί τόσες πόλεις σε όλο τον κόσµο. Ποια είναι η πόλη που θα έκανε µια µετάβαση από την Κυψέλη πιο οµαλή?  Το να ζεις από παιδί στην Κυψέλη σηµαίνει ότι µετά µπορείς να ζήσεις σε οποιαδήποτε µεγαλούπολη του κόσµου χωρίς µεγάλες δυσκολίες. Η πιο περίεργη ερώτηση που σας έχουν κάνει ακούγοντας ότι είστε από την Eλλάδα?  Ο tour manager που είχαµε στην ευρωπαϊκή περιοδεία µας ρώτησε κάποια στιγµή πόσες ερήµους έχει η Ελλάδα. (?!) Ποιο θα ήταν το ιδανικό soundtrack της Κρήτης?  To Λιωµένο Παγωτό από τα Ξύλινα Σπαθιά. Αγαπηµένος δίσκος για το 2012?  Είναι δύο. Bloom (Beach House) και Kill for Love (Chromatics).  

music Του Σπύρου Ευαγγελάτου

ATOMS FOR PEACE - Amok (XL Recordings,2013) Oι Atoms for peace είναι ενα all star συγκρότηµα .Τα λόγια είναι περιττά όταν πρόκειται για µια συνεργασία του Thom Yorke (radiohead) µε τον Flea (Red hot chilly peppers ) και τους Nigel Goldrich (Radiohead Producer). Φτιάχτηκαν για να παρουσιάσουν ζωντανά τη µουσική του πρώτου προσωπικού δίσκου του Thom Yorke (The Eraser 2006). H συνέχεια γνωστή…ένας δίσκος που θα αγαπηθεί από κοινό και κριτικούς. Ο ιδανικός συνδυασµός ηλεκτρονικής µουσικής µε το pop και το rock της εποχής µας. Τα ηλεκτρονικά και η παραγωγή του δίσκου είναι µάθηµα µουσικής παραγωγής. Η µίξη των αναλογικών synth µε τα beats , τα ακουστικά όργανα και η φωνή είναι δουλεµένα µε δεξιοτεχνία ανάλογη των µουσικών που απαρτίζουν το δίσκο. Ακούστε το Default για αρχή και η συνέχεια γνωστή…

FANTASTIKOI HXOI - Fantastikoi Hxoi (Inner Ear,2012) Όσοι γνώρισαν τους Φανταστικούς Ήχους µε τον πρώτο τους δίσκο "Κυρίαρχοι του Σύµπαντος" µιλούν για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρόσωπα στην ελληνική µουσική σκηνή. Ένας παραγωγός που βασίστηκε σε samples από παλιές ελληνικές 60's επιτυχίες και µε το φιλτράρισµα και τη δική του αισθητική τα µετέτρεψε σε έναν πρωτότυπο ψυχεδελικό electronica δίσκο! Πέντε χρόνια µετά επιστρέφει µε τον οµώνυµο δίσκο Fantastikoi Ηxoi και αυτή τη φόρα µας παρουσιάζει ένα δίσκο γεµάτο µε krautrock στοιχεία. Το περίεργο είναι ότι παρόλο που ο δίσκος έχει πολλές ρετρό αναφορές, καταφέρνει να ακούγεται φρέσκος και φουτουριστικός! Ένα διαφορετικό soundtrack για µια ταινία επιστηµονικής φαντασίας! ∆εν θα προτείνω κάποιο συγκεκριµένο κοµµάτι, απλά πατήστε play και ταξιδέψτε στο σύµπαν των φανταστικών ήχων! Μία ακρόαση θα σας πείσει!

LOCAL NATIVES - Hummingbird (French Kiss,2013) Oι Local Natives επιστρέφουν µε το Hummingbird. Έντεκα καλοδουλεµένα κοµµάτια µε ενορχηστρώσεις που κερδίζουν τον ακροατή από το πρώτο κιόλας άκουσµα. Οι Local Natives καταφέρνουν να φτιάξουν ένα δίσκο βαθιά λυρικό ,γεµάτο φορτισµένες στιγµές χωρίς να είναι µελοδραµατικός ή πιεστικά µελαγχολικός. Οι µελωδίες παραµένουν στην πρώτη γραµµή και οι φωνή του Kelcey Ayer παραµένει ο οδηγός σε όλη τη διάρκεια του δίσκου. Το Breakers ( αξίζει να δείτε το Official Video, αν καταλάβετε κάτι πείτε το και σε εµάς!) είναι η πιο δυνατή και ηλεκτρική στιγµή του δίσκου και κοµµάτια όπως το You and I, το Three Months και το Heavy Feet θα κάνουν για καιρό κατάληψη στα ακουστικά σας! Ένα από τα καλύτερα άλµπουµ που ακούσαµε τελευταία ! Η ιδανική µουσική υπόκρουση για βόλτες µε το αυτοκίνητο στην ανοιξιάτικη Κρήτη!


movies Του Σωτήρη Σπηλιώτη

Επιχείρηση: Άργκο [Argo, 2012] Σκηνοθεσία:

Ben Affleck

Σενάριο:

Chris Terrio

Πρωταγωνιστούν:

Ben Affleck, Bryan Cranston, Alan Arkin, John Goodman

Η απόφαση των ΗΠΑ, το 1979, να παραχωρήσει άσυλο στον Σάχη, τον έκπτωτο µονάρχη του Ιράν, θα οξύνει την ήδη τεταµένη κατάσταση ανάµεσα στις δύο χώρες και θα οδηγήσει στην κατάληψη της αµερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη από αγανακτισµένους διαδηλωτές. ∆ιπλωµάτες και υπάλληλοι της πρεσβείας πιάνονται όµηροι, εκτός από έξι που καταφέρνουν να διαφύγουν και να βρουν καταφύγιο στο σπίτι του Καναδού πρέσβη. Ο Τόνι Μέντεζ (Ben Affleck), ειδικός πράκτορας της CIA, αναλαµβάνει να φέρει εις πέρας την «καλύτερη κακή ιδέα» για την «κινηµατογραφική» απελευθέρωσή τους. Η απίστευτη, κι όµως αληθινή, αυτή ιστορία, βασισµένη στο βιβλίο του Μέντεζ, µετατρέπεται σ’ ένα εξαιρετικό σενάριο, που κρατά τις πολιτικές ισορροπίες στην εξιστόρηση των γεγονότων, συντονίζει λειτουργικά πολλούς κεντρικούς χαρακτήρες και συνδυάζει έξυπνα τη δράση, µε την αγωνία και το χιούµορ. Ο Άφλεκ, στην τρίτη και καλύτερη σκηνοθετική του δουλειά, εµπνέεται από το πολιτικό θρίλερ της δεκαετίας του ’70, το οποίο έξοχα ανανεώνει σε µοντέρνο ψυχαγωγικό σινεµά, και καταφέρνει να δηµιουργήσει µια ευχάριστη, δυναµική και καλογυρισµένη ταινία. Το Argo διαθέτει αξιόλογες ερµηνείες (µε πιο αδύναµη αυτή του ίδιου του σκηνοθέτη, που κρατά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο), θαυµάσια αναπαράσταση της εποχής και υποδειγµατικό µοντάζ. Αποτυγχάνει όµως να αποφύγει κάποιες κλισέ υπερβολές, όπως το τηλεφώνηµα και η καταδίωξη στο τελευταίο µέρος της ταινίας, καθώς και τις γνωστές πατριωτικές κορώνες, πολύ πιο διακριτικές ευτυχώς από άλλες ταινίες του είδους. Η ταινία κέρδισε πάρα πολλά βραβεία, µε κορυφαία τα πρόσφατα τρία όσκαρ (καλύτερης ταινίας, σεναρίου και µοντάζ) και ενθουσίασε θεατές και κριτικούς σε όλο τον κόσµο, εκτός του Ιράν φυσικά, το οποίο ετοιµάζει τη δική του κινηµατογραφική εκδοχή-απάντηση. Λέτε να δούµε το ιρανικό Άργκο υποψήφιο του χρόνου στην κατηγορία της ξενόγλωσσης ταινίας;


Πετυχάκη 15, Ρέθυμνο, Τηλ. 2831020550

Τηγανιά Μπακαλόγατος ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

300γρ. ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΦΙΛΕΤΟ 1/2 ΠΙΠΕΡΙΑ ΚΟΚΚΙΝΗ 1/2 ΠΙΠΕΡΙΑ ΠΡΑΣΣΙΝΗ 1/2 ΠΙΠΕΡΙΑ ΚΙΤΡΙΝΗ 1 ΜΑΝΙΤΑΡΙ ΦΡΕΣΚΟ 3 Κουτάλια σούπας ελαιόλαδο ΑΛΑΤΙ, ΠΙΠΕΡΙ, ΡΙΓΑΝΗ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ 1/2 Κρασί λευκό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ρίχνουµε ελαιόλαδο σε ζεστό τηγάνι...τσιγαρίζουµε το κοτόπουλο που εχουµε κόψει σε µικρά κοµµάτια. Μόλις φτάσουµε στο µισό του ψησίµατος ρίχνουµε τις πιπεριές και τα µανιτάρια κοµµένα σε λωρίδες, σωτάρουµε καλά µέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο. Μόλις είναι όλα έτοιµα σβήνουµε µε κρασί και αφήνουµε να εξατµιστεί, προστέθουµε κρέµα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ανακατεύουµε µέχρι να δέσει η σάλτσα... ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ


Ο∆ΗΓΟΣ

ΟΛΗΣ

Π

ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΧΑΝΙΑ

πού θα πιεις... Έπεα Κανεβάρω 9 Απίστευτα καλή µουσική και σωστότατο ρακόµελο. Eleven Pub Χατζηµιχάλη Νταλιάνη Καινούριο στέκι της Νταλιάνη...Μπράβο στο σέρβις!

Mamamou στην λεωφόρο Κυδωνίας Από το πρωί για καφέ µέχρι το βράδυ για το ποτάκι σου!

Mycafebar Σκαλίδη 37 Κάνεις τα ψώνια σου, πίνεις και το καφεδάκι σου..

Ababa Εισοδίων 12, Η πιο παιχνιδιάρικη µπάρα που θα βρεις στην πόλη! Το ντεκόρ αλλάζει συνέχεια και ο ∆ηµήτρης δηµιουργεί νέους κόσµους κάθε φορά.

Μικρό Καφέ Ακτή Μιαούλη 6 Αν είσαι φοιτητής θα πέρασες ήδη µια βόλτα, το ανοιχτό σάντουιτς δοκίµασέ το. Μινιατούρα Χατζηµιχάλη Νταλιάνη 4 Τα κεράσµατα εδώ είναι σαν αρχή, να πάτε νωρίς για να βρείτε χώρο!

Αποθήκη Ακτή Τοµπάζη 3 Και νόστιµα snacks και ιδιαίτερα κρασιά και θέα το λιµάνι!

4Εποχές Ακτή Κουντουριώτη 52 Αν έχει κύµατα να ‘χεις το νου σου µην πεταχτείς στον φάρο!

Απών Τζανακάκη 70 Μπράβο για τα απολαυστικά σαντουιτσάκια που περνάν από µπροστά σου.

Deck Ακτή Τοµπαάζη 2 Μόλις άνοιξε..ακριβώς δίπλα στην αποθήκη...κι οι νύχτες δεν τελειώνουν.

Μικρό αρσενάλι Ακτή Τοµπάζη 30 Μας περιµένουν εκπλήξεις...

Κουκουβάγια Τάφοι Βενιζέλων Η καλύτερη θέα της πόλης.

Πολυ-τεχνείο Νταλιάνη 40 Καφές ποτό ή µεζές µε 1000 +1 δραστηριότητες!

Ιπποπόταµος Σαρπηδώνος 6 Παίζεις το ταβλάκι σου, βλέπεις και τον κόσµο σου και είσαι µια χαρά.

Κήπος ∆ηµοτικός κήπος Για να πάρεις µια ανάσα.

Κουτουρούκι Πάροδος Ποτιέ 8 Καλά κρυµµένο αλλά αξίζει να ψάξεις λίγο και να δοκιµάσεις το µπουρεκάκι µε την µελιτζάνα ! Τέχνες Σαρπηδώνος Στις 31 σπαζοκεφαλιές καίγεσαι!! .

Βororo Σαρπηδώνος 2 Κέρδισε και βραβείο µε την συνταγή "A Touch of Spice"! Streat Σκαλίδη 56 Απίστευτη διακόσµηση ακόµα και αν δεν καθίσετε πρέπει να περάσετε να το δείτε!

Gravity bar ∆υτική Ενετική Τάφρος Με πιο ροκ διάθεση και ανατρεπτικό χαρακτήρα, ανοικτά από Tετάρτη έως και Σάββατο µετά τις 23:00

Central Ελευθερίου Βενιζέλου και Παπανδρέου Για καφεδάκι βολεύει πάντα!

Alcanea Αγγελου 2 ∆εν είναι µόνο για ύπνο... Με θέα στο παλιό λιµάνι, super για καφέ!

Ιστιοπλοϊκός όµιλος Χανίων Νεώριο Μόρο-Παλιό λιµάνι Η ένωση του αθλητισµού µε τον πολιτισµό σ’ ένα πανέµορφο κτίριο!

Παλλάς Ακτή Τοµπάζη 15-17 Τα καλύτερα cocktails όντως!! Για καφέ, για φαγητό, για ποτό, το Παλλάς είναι για όλες τις ώρες της ηµέρας.

Τα δύο LUX Σαρπηδώνος 8 Μεγάλωσε γενιές και γενιές...

Faggotto Αγγέλων 16 Ένα απ τα πιο κλασσικά bar των Χανίων µε πολύ ενηµερωµένη κάβα και φανταστικά live!

Άρωµα Ακτή Τοµπάζη 4 Μειωµένες τιµές το πρωί έως τις 10:30 για καφέ και το βράδυ µετά τις 11:00 για ποτό.

Άσωτος υιός ∆ωδεκανήσου 54 Για να πιεις και το ουζάκι σου.

πού θα φας... Φαλάφελ Ελ. Βενιζέλου 1 Το καλύτερο φαλάφελ της πόλης.

Ζάχαρη και αλάτι Κισσάµου 104 Η πιο προσεγµένη κρέπα σε όλο το νησί. ∆οκιµάστε το νέο µενού. .

Γερµανικό Επιµενίδου 15 Μετά τις εξορµήσεις στο κουµ καπί...έχει αυτό που θες.

Χριστιάννα Γεύσεις ∆ασκαλογιάννη 18 Η νέα πρόταση στο καλό σπιτικό φαγητό πάντα σε χαµηλές τιµές.

Κρεπάρτ ∆ασκαλογιάννη 11 Όντως art.

Στέκι Αγίων ∆έκα 3 - 5, Ιερά Μητρόπολις Χανίων Κρητική παραδοσιακή δοκιµασµένη κουζίνα.

Μεσογειακό Χατζηµιχάλη Νταλιάνη 32 Φιλέτο κόντρα, χωρίς συζήτηση.

Πειναλέων Ελευθερίου Βενιζέλου 86 Η πατρίδα του µαγειρευτού φαγητού.

Καλντερίµι Θεοτοκοπούλου 53 Πραγµατικά εξαιρετικά κρητικά εδέσµατα αλλά σε πολύ καλές τιµές!

Kariatis Κατεχάκη 12 Παλιό λιµάνι Κλίµα πολυτελείας µε απίστευτο φαγητό.

Ταµάµ Ζαµπελίου 49 Παλιό λιµάνι Κάθε Πέµπτη ανοίγουν τα καλύτερα κρασιά και το Ταµάµ µετατρέπεται σε wine bar.

Χρυσόστοµος ∆ευκαλίωνα και Ικάρου Ο ξυλόφουρνος και το ζυµωτό ψωµί είναι τα κυρίαρχα στοιχεία.

Yogurtlandia ∆ασκαλογιάννη 35 & Σαρπάκη Τώρα µε σπιτικά γλυκά, ζεστά ροφήµατα, καθαρά ποτά κι εννοείται παγωτό γιαούρτι.

Η κουζίνα της µαµάς Χαλέπας 8 Σπιτικά φαγητά µε γεύση απο µαµά...για να τρως και κανένα λαδερό.

Ρεφενές ∆ασκαλογιάννη 33 Η ∆ήµητρα θα σας υποδεχτεί µε χαµόγελο και ζεστασιά...∆οκιµάστε φοβερούς µεζέδες..µε κρασάκι για παρέα. Vineria Καλλίνικου Σαρπάκη 36 Βιολογικά προϊόντα και νόστιµα πιάτα! Περάστε µια βόλτα απ’ την κάβα Μηδέν Άγαν και δεν θα φεύγετε.

Πατριδογευσία Πυθαγόρα 2-4, Πλατεία δικαστηρίων Σε µία από τις πλέον κεντρικότερες περιοχές, για ελληνικές γεύσεις.

La prima Κουµπέ και λεωφόρος Ηρακλείου 28 Για πίτσα και όχι µόνο.


Γλωσσίτσες Ακτή Ενώσεως 4 Εννοείται παραγγέλνεις στραπατσάδα µε χοιρινό.

Τα χάλκινα Ακτή Τοµπάζη 29-30 Εκτός από φαγητό και άφθονη ρακή θα βρείς live µουσική τις περισσότερες φορές.

Κώστας Ψητοπωλείο ∆ασκαλογιάννη 51 Αν δεν πάµε 3 φορές την εβδοµάδα νιώθουµε τύψεις.

Ονειροδρόµιο Χατζηµιχάλη Νταλιάνη 36 Νόστιµοι µεζέδες µε...τσικουδιά φυσικά.

Μ σε µέλι Χατζηµιχάλη Νταλιάνη 70 Φοβερή ρακή και live µουσική της παρέας. . Πηγάδι του Τούρκου Καλλίνικου Σαρπάκη 1-3 Το παλιότερο µαγαζί της Σπλάντζιας. To καλοκαίρι, η αυλή µε την µπουκαµβίλια είναι χάρµα!

Μαριλού Α. Παπανδρέου 52 Γευστικά και πολύχρωµα για όλες τις ώρες...cupcakes!

Κουζίνα επε ∆ασκαλογιάννη 25 Κάθε µέρα µέχρι τις 7, µαγειρευτά πεντανόστιµα φαγητά.

Θρούµπι στη λαδόκολλα Χατζηµιχάλη Νταλίανη 74 Ψητά µε χαρακτήρα...ιδιαίτερο.

Λεβέντης Άνω Σταλός Καλός και βραβευµένος.

Οινοποιείο Χατζηµιχάλη Νταλιάνη 46 Θα βρείτε αρκετές ποικιλίες χύµα αλλά και εµφιαλωµένο κρασί για όλα τα γούστα.

Τζίτζικας Αρµένοι Αποκορώνου Μέσα στην απόλυτη φύση.Κάνε λίγο υποµονή και θα φας καλά!

Στην Τσίτα Χατζηµιχάλη Νταλιάνη Το κλασσικό σουβλάκι που αγαπάµε.

Little caesar Αποκορωνου 51 Αυθεντικές γεύσεις που µπορείς να απολαύσεις στο ίδιο το µαγαζι, σε πακέτο ή delivery.

Πίτσες µπλέ Χατζηµιχάλη Νταλιάνη 41 Ολόφρεσκη ζύµη µε απίθανους συνδιασµούς! Αγαπηµένο στέκι για όλες τις ώρες.

Σκούφος και οίνος Καλλεργων 24 Τα καλύτερα κρασιά µε τα καλύτερα πιάτα.Με µπάρα την κουζίνα.

ΡΕΘΥΜΝΟ πού θα πιεις...

Ενετικό Νεάρχου 14 Για clubbing µέχρι πρωίας.

9/8 Cafe Αρκαδίου 305 Αν είσαι γλεντζές... εδώ... θα τα σπάσεις!

Θόλος Ν. Φωκά 86 Σε έναν εκπληκτικό πολυχώρο, µουσικές βραδιές από jazz µέχρι κρητικά!

Παραστράτηµα ∆ιογένη Μοσχοβίτη 12 Νοστιµότατους µεζέδες συνοδεία µε τσικουδιά, ούζο, µπύρα ή καλό κρασί.

Coffee Island Αροκάρια Σαλαµίνος 7 Για καφεδάκι κάτω από τη χαρακτηριστική αροκάρια.

Home cafe Κεφαλογιάννηδων 18 Σαν στο σπίτι σου...

Store 311 Ελ. Βενιζέλου 73 Το Λονδίνο στην παραλία του Ρεθύµνου.

Bistro 22 Τσουδερών 22 Συνδύασε τον καφέ σου µε ένα από τα φοβερά γλυκά!

Ο κήπος του Αλή Βαφή Τζανέ Μπουνιαλή 65α Πεταλάδικα Ζωντανή µουσική και όχι µόνο...Τέλειος χώρος µε κεφάτο κλίµα. Living Room Ελ. Βενιζέλου 5 Ο λευκός Ιάπωνας θα σας υποκλιθεί, µε χαµόγελο.

Figaro βερνάρδου 21-23 Must spot. Χαρακτηριστικά τα δέντρα κάτω από τον γυάλινο ουρανό.

Barcode Ελευθερίου Βενιζέλου 8 Υπέροχη διακόσµηση και τέλεια snacks.

Baroombar Ελευθερίου Βενιζέλου 63 Ο οµορφότερος τοίχος της πόλης.

50/50 Νικ. Πλαστήρα 6 Για πολύ ρακή που κρατάει ως αργαααααά...

Beeraria - The house of beer Σοφοκλή Βενιζέλου 47 Μεγάλη ποικιλία από µπύρες σε συνδυασµό µε κρητική κουζίνα.

Ναυπηγείο Αρκαδίου 254 Μαγαζί µε ιστορία στη µουσική. Οι λευκές εικονογραφήσεις θα σας εντυπωσιάσουν.

Chaplin's Ελ. Βενιζέλου 52 Πολύ ζωή, έντονο vibe, σε rock ρυθµούς.

H πιο ιδιαίτερη µουσική σκηνή του Ρεθύµνου. Μπες στο facebook o κήπος του Αλή Βαφή κάνε like και δες το πρόγραµµα του µήνα!

                                 !                  ­  

     ­  

   €

 

   


πού θα φας... Αµβροσία Σ. Βενιζέλου & Κωνσταντινουπόλεως Αυτό το εστιατόριο είναι ένα από τα αγαπηµένα.

Αγρίµια Πλ. Τίτου Πετυχάκη 23 Θαυµάσιοι µεζέδες θαλασσινών όλο το χρόνο, για µέσα και για έξω.

Peperoncino Ελ. Βενιζέλου 45 Θα δεις την πίτσα σου να φτιάχνεται. Σπεσιαλιτέ τα χειροποίητα ζυµαρικά...

Αλέκος Αρµένοι Σου φέρνει να φας πριν ακόµα παραγγείλεις.

Μαρουβάς Φωτάκη 22-24 Θα πιεις καλή τσικουδιά και θα φας απ’ τους καλύτερους µεζέδες!

Στο καρφί και στο πέταλο Μπουνιαλή Τζάνε 27 Απο τα καλύτερα παραδοσίακα καφενεία...το φαγητό δεν θα το πιστεύεις!

Τρίτο Μεραµβέλου 3 Απρόβλεπτα κοκτέηλ και µην ξεχάσεις να κοιτάξεις καλά γύρω σου: στους τοίχους φιλοξενούνται µικρές, εξαιρετικές εκθέσεις.

Blow up Ψαροµηλίγκων 15 Λαϊβάκια, παζάρια βινυλίων, νόιζι πάρτι. Αγαπάµε.

E2 Θεοτοκοπούλου 14 Φοβερά ποτά σε θαυµάσια αυλή!

.

Stone Κοραή 14 New entry της πόλης. Απίθανες συνταγές cocktail µε πολύ καλή µουσική.

Route 66 Χάνδακος 66 Ροκ καταστάσεις... διαχρονικό για πολύ κόσµο.

PLASTELINA Ιδαίαου Άνδρου 5 Τα καλύτερα κοκτέιλ της πόλης... must!

Ηριδανός Ανδρόγεως 8 & Περδικάρη Πηγαίναµε για καφέ εκεί, από τα 14 µας. Μπισκότο Ενίοτε, πάµε ακόµη… Χάνδακος 36 Γ . Το ιδανικότερο µέρος για αντικαπνιστές.

Μεζέδες για τα καλύτερα παρεάκια

Τα Γουρουνάκια Ψηχουντάκη & Κουρµούλη γωνία Πολύ προσεγµένο µαγαζί....καλό, καθαρό ψητό µε αποκορύφωµα τη σως στις σαλάτες.

Σαλατάδικο Ελ. Βενιζέλου 69 Για τις πιο ευφάνταστες και γευστικές σαλάτες στο Ρέθυµνο δεν χρειάζεται να το ψάξεις και πολύ.

Αγγελοµαζώµατα Χειµάρας 8 Σας περιµένουν πράγµατα...ουράνια!

Veneto Επιµενίδου 4 "Γοητευτικός" Χώρος, Υπέροχη Κουζίνα, Εξαιρετική Φιλοξενία!!!!

La Mare Άρη Βελουχιώτη 46 Το ελληνικό φαγητό στα καλύτερά του.

Μπακαλόγατος Πλ. Πετυχάκη 15 Οι µεζέδες στην καλύτερη εκδοχή τους.

Πρίµα Πλώρα Ακρωτηρίου 2 Κουµπές Ζεστό µε υπέροχο φαγητό, εστιατόριο. Ακριβώς πάνω από τη θάλασσα.

Ασίκικο Τρικούπη & Βερνάδου γωνία Με µυρωδιές από ναργιλέ και χρώµα από ανατολή.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ πού θα πιεις... Fix Μεραµβέλου & Αρετούσας Πιο κλασσικό στέκι δεν υπάρχει. (Είναι και φιλόζωοι).

Oops! Cupcakes Κοραή 20 Το πρώτο και µοναδικό (happy) µέρος, αποκλειστικά, για cupcakes. Και καλός, φτηνός καφεδάκος.

Best cafe bistro Περδικάρη 5 Όταν το καφεδάκι σου θες να είναι καφεδάρα.

Think Tank Ιδαίου Άνδρου 7 Αδιαµφισβήτητα ο πιο προσεγµένος καφές της πόλης. Επίσης, εδώ θα µάθεις τι θα πει κρασί και γευσιγνωσία.

Opus Καπετάν Χαραλάµπη 3 Ό,τι καλύτερο για βραδάκι, χαλαρά για κρασάκι..υπέροχη ατµόσφαιρα και η διακόσµηση just perfect...!!!! Tita Briki Μεραµβέλου 24 Ωραίες µουσικές και αραγµατικός πεζόδροµος. Επίσης, η Πόπη είναι φοβερή οικοδέσποινα. Brasserie Πλ. Κοραή 15 Το παλιό «Αυγό» για όσους θυµούνται. Πλέον –επιτέλους- και ένα πιο ‘gay’ meeting point της πόλης.

To Μήλο της Έριδος Κοραή 18 Για έναν ήσυχο καφέ µε φόντο την πλατεία Κοραή.

Ορτακιά Αµνισού 12 Το σπιτίσιο, συνεταιριστικό καφενείο µε τις σπιτίσιες (χορτοφαγικές) λιχουδιές.

πού θα φας... Ο Γιάννος Ν.Πλαστήρα Αν σου λείπει η µαµά, έλα εδώ να σε ταΐσει ο κ. Γιάννος και η οικογένειά του. Ό,τι φας, θα είναι άψογο και σε πολύ καλή τιµή. Λούκουλος Κοραή 5 Το πλέον διαχρονικό εστιατόριο, ό,τι καλύτερο.

Νότιο Σέλας Μεραµβέλου 13 Τζερτζελές και παραδοσιακά µεζεδάκια.

Ιππόκαµπος Βενιζέλου 3, παραλιακή Ψαράκι, µεζεδάκι, θαλασσίτσα. Κλάσσικ.

Σιγά σιγά Μινώταυρου 16 ∆οκιµάστε τις ποικιλίες κρεάτων µαζι µε τη ρακή ή το ουζάκι σας.

Βράκας Λ.Μαρινέλη 1 Παλιό στέκι ψαράδων...καταλαβαί νεις για τι ποιότητα µιλάµε.

Λεβεντάκης Παραλία Παλαιόκαστρο Η πιο οικογενειακή, κλασσική ταβέρνα, λίγο πιο έξω από την πόλη. Ανάµεσα σε λεµονιές. . Baltas Πλατεία Ελ. Βενιζέλου Κρητικές γεύσεις στο κεντρικότερο σηµείο της πόλης.

Το αυγό του κόκορα Φωτάκη 8 Μετά µουσικής.

Ο κήπος της Αρκούδαινας Επισκοπή Θα βρεις σαλάτα µε 40 διαφορετικά υλικά!

Αλµύρα Σταµαθιουδάκη 89 Εξαιρετικές γεύσεις και φιλοξενία δίπλα στον αφρό των κυµάτων.

Μαΐστρος Ακρωτηρίου 7 Πολυτελής χώρος για γεύµα και για διαµονή.

Γαλέρα Σταµαθιουδάκη 93 Άριστη ποιότητα, εκλεκτά, φρέσκα υλικά, προσιτές τιµές, ταχύτατη εξυπηρέτηση.

Το καφενείο στα βρυσάκια Μοσχοβίτου 16

Chop Sticks Σαπφούς 1 Απο τα καλύτερα κινέζικα της πόλης...στο φέρνουν και σπίτι.

Petrou & Pavlou Σοφοκλή Βεωιζέλου 19 Το σέρβις δεν θα το ξεχάσετε...ούτε και το φαγητό.

Κήπος των γεύσεων Χρυσοστόµου 8 Έστω και για το υπέροχο νεοκλασσικό κτίριο, αξίζει να πας.

Άλλα κι άλλα Καγιαµπή 16 Λιτές καταστάσεις...αλλά διαχρονικές.

Alfredo Γ.Γεννηµατά 2 Ιταλική κουζίνα από ιταλικά χέρια!!!

Μεράστρι Χρυσοστόµου 17 Για τους πιο απαιτητικούς.Κρητική κουζίνα προδιαγραφών.

50-50 Εντός αγοράς Μεζέδες κρεατικών µε µουσική πάντα ελληνική!!!


e

Φαντάσου την πόλη: Ιεράπετρα 2013

Εώς

31

v th e e

03 2013

o

f

n b t e s st

Θα παρουσιαστούν πολεοδοµικές, αρχιτεκτονικές και εικαστικές προτάσεις, οι οποίες αφορούν στην Ιεράπετρα, προσκαλώντας κατοίκους και φορείς να φανταστούν το αστικό τους τοπίο.

Ώρες λειτουργίας: ∆ευτ. – Παρ. 10:00-14:00 και 16:00-21:00, Σαβ.-Κυρ. 10:00-22:00

Ελεύθερη είσοδος

Ο Monsieur Minimal ζωντανά στο Ηράκλειο.

30

03 2013

Στο Cine Studio Live Ικάρου και Ηροδότου, Αλικαρνασσός, Ηράκλειο Προπώληση: 7 ευρώ Σηµεία Προπώλησης : Stone cocktail bar-Ελευθερουδάκης-Τεχνόπολις Τηλ. Κρατήσεων : 2810823813

Εώς 03 2013

29

26

05 2013 ΠΡΙΣΚΟΣΟΡΙ∆Η 1 ΚΟΥΜΠΕΣ (ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ) ΤΗΛ./ FAX : 28310 23816

12

Εώς

Θέατρο "Κυδωνία", Υψηλάντων 12, Χανιά Τηλ. 2821092395 Η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ ετοιµάζεται να παρουσιάσει τον Απρίλιο 2013 στο Θέατρο Κυδωνία, στα Χανιά, το βραβευµένο έργο του Άγγλου συγγραφέα Νικ Πέιν «Αστερισµοί», (Constellations 2012). Το έργο που παιζόταν µέχρι πρόσφατα στο Γουέστ Έντ του Λονδίνου για δεύτερη χρονιά, αποσπώντας διθυραµβικά σχόλια κοινού και κριτικών, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε µετάφραση ∆ηµήτρη Κιούση, σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη, σκηνικά και κοστούµια Μαρίας Μυλωνά, µουσική των Νίκου Βίττη, Νάσσου Σωπύλη και φωτισµούς Μαρίας Μπαλαντίνου. Τους ρόλους ερµηνεύουν οι ηθοποιοί Ελπίδα Ζαµπετάκη και Γιώργος Γραµµατικάκης.

04 2013

Σύλλογος κατ-ART-ι, Κονδυλάκη 10, Ρέθυµνο

To Kινηµατογραφικό Εργαστήρι σε συνεργασία µε τον σύλλογο «κατ-ART-ι», οργανώνει εργαστηριακά µαθήµατα κινηµατογράφου µε έµφαση στο πρακτικό µέρος, παρέχοντας τις απαραίτητες γνώσεις για την υλοποίηση µιας οπτικοακουστικής παραγωγής.


Wall

Story

Του Κώστα Κουντάκη

Ανέβασε τις δικές σου φωτογραφίες στο

www.limbofreepress.com για να δούμε την Κρήτη με άλλο μάτι!


ΚΡΙΟΣ Λοιπόν… ∆εν θα είσαι και στην καλύτερη φάση της ζωής σου. Που σηµαίνει αρκετή κούραση, άγχος, τρέξιµο και καθόλου διάθεση. Αυτά βέβαια για σας που ασχολείστε και µε κάτι. Αν τώρα είσαι ρέµπελος θα συνεχίσεις να είσαι, αφού ο µήνας θα είναι χαλαρός για σένα και λογικό είναι. Τα ερωτικά, τώρα, θα είναι πεσµένα, αφού το µυαλό σου θα βρίσκεται σε σηµαντικότερα πράγµατα, ας πούµε. Επίσης, τα οικονοµικά σου θα είναι αδιάφορα. Με λίγα λόγια, ο µήνας σου λέει: Όρεξη για τίποτα! ΤΑΥΡΟΣ Εντάξει, απίστευτα ερωτικός µήνας. Έχουµε και λέµε, αγκαλίτσες, φιλάκια, αρκουδάκια µε επιγραφές ‘’je t’ aime mon amour‘’ και άλλα τέτοια αηδιαστικά θα υπάρχουν στη ζωή σου και αν δεν αρχίσεις τις ζήλειες σου όλα θα πάνε καλά. Άντε να το χαρείς και εσύ λίγο, τόσο καιρό στην σαπίλα, το αξίζεις. Τα οικονοµικά σου από την άλλη είναι χάλια. Ήρθε η ώρα να συµπεριφερθείς σαν τον Σκρουτζ Ντακ και να σταµατήσεις να ξοδεύεις από ’δω και από ’κει. Οικονοµία φίλε µου Ταύρε, οικονοµία. ∆Ι∆ΥΜΟΣ Ναι ok, τρέχεις και δεν φτάνεις µε τόσα που έχεις βάλει στο πρόγραµµά σου αλλά ποιος την πληρώνει φυσικά; Οι γύρω σου, η σχέση σου (ή ό,τι άλλο έχεις εκεί κοντά), που δέχονται και ανέχονται γκρίνιες, κούραση, νεύρα, κλπ. κλπ. Άρα µήπως να οργάνωνες λίγο καλύτερα το πρόγραµµά σου για να αποφεύγουµε και τα δράµατα; Και επειδή είµαι καλή, θα σου πω ότι θα φτιάξουν αρκετά τα πράγµατα σε όλους τους τοµείς, στο τέλος του µήνα. Άντε υποµονή και όλα ροζ θα ‘ναι. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ∆εν ξέρω τι σε έχει πιάσει αλλά σκέφτεσαι πολύ… Θες να πας µπροστά σε όλους τους τοµείς και το θες τώρα. Το θες όµως τόσο πολύ που δεν ξέρεις τι να κάνεις. Θα σου πω εγώ: Τίποτα! Το έχεις κάψει απ’ την πολλή σκέψη και τελικά όντως τίποτα δεν θα κάνεις ή θα αρχίσεις κάτι και θα τα παρατήσεις προτού ξεκινήσεις. Χαλάρωσε, ηρέµησε και όλα θα τα κανείς σιγά σιγά. ∆εν είναι ανάγκη να βιάζεσαι, τίποτα δεν γίνεται εδώ και τώρα, και αν γίνει σε λίγο θα ανατιναχτεί. Γι’ αυτό σου λέω, χαλαρά. ΛΕΩΝ Α, ρε Λιόνταρε! Τι ωραίος και πόσο όµορφος που θα είναι ο µήνας αυτός για σένα… Μην το δεις όµως εγωιστικά, γιατί όσοι σε αγαπούν θα στην πουν που ασχολείσαι µόνο µε το µεγάλο και όµορφο ΕΓΩ σου. Άσε που υπάρχει ένα σηµαντικό ερώτηµα που σκέφτεσαι: να τρέχεις ελεύθερο ή σε αγέλη; Η απάντηση, βέβαια, θα σου δοθεί από τις λεπτοµέρειες. Όσον αφορά τα οικονοµικά σου, µη σε νοιάζει. Συνέχισε να ονειροπολείς και να παίρνεις ‘’σηµαντικές‘’ αποφάσεις γιατί θα είναι χάλια, άρα δεν σου µένει και κάτι. ΠΑΡΘΕΝΟΣ Πάρε βαθιές ανάσες γιατί όπως φαντάζεσαι, τα µαύρα σου τα χάλια θα έχεις αυτόν τον µήνα, εσύ στο ύψος σου όµως. Και τι δεν θα γίνεται. Νεύρα, υστερίες, άγχος, πανικός, γκρίνιες και ένας κακός χαµός. Και το ωραίο είναι ότι παρόλο που ο περίγυρός σου θα προσπαθεί να σε ηρεµήσει, εσύ θα συνεχίζεις να µασουλάς τα ρούχα σου. Why Parthene??? Άσε τις γκρίνιες και σήκωσε τις γρίλιες. Ήρθε η ώρα να µπει ήλιος στο τούνελ του µυαλού σου. Άσχετο, αλλά τα οικονοµικά σου θα πάνε καλύτερα από τον προηγούµενο µήνα.

‘‘Οι εύθυµοι άνθρωποι κάνουν πιο πολλές τρέλες από τους σοβαρούς, αλλά οι σοβαροί άνθρωποι κάνουν τις πιο σοβαρές τρέλες.’’ Mihai Eminescu

*

Για όσους τα πιστεύουν και για όσους... απλά τα διαβάζουν...

Της Stella’s

ΖΥΓΟΣ Θες να δείξεις σε όλους ότι ετοιµάζεσαι για αναγέννηση, µετά από έναν δικό σου Μεσαίωνα. Πώς θα το κάνεις όµως αυτό; Μα φυσικά, χρησιµοποιώντας το δικό σου µοναδικό και υπέροχο χάρισµα: τη λογική! Οι αποφάσεις σου, όταν αποφασίσεις να τις εκφράσεις και φωναχτά, θα προκαλέσουν πάταγο, κυρίως γιατί θα δείξουν σε όλους το ηφαίστειο που κοχλάζει µέσα σου (Ναι. Σιγά την Αίτνα). Ερωτικά και οικονοµικά πάντως, είσαι και θα είσαι στο µαύρο σου το χάλι. Αυτά. ∆εν έχει άλλο. ΣΚΟΡΠΙΟΣ Αυτό το µήνα έχεις ορεξούλες για ξεκαθαρίσµατα, αλλά δεν έχουν όλοι την ίδια διάθεση µε σένα. Αν και δεν έχεις άδικο που θες να αλλάξεις ό,τι δεν σου αρέσει, πρέπει να βρεις ένα διαφορετικό τρόπο να τα πεις αλλιώς θα βγεις εσύ ο χαµένος. Στα ερωτικά πάντως, είσαι δεν είσαι σε σχέση, καµία σηµασία δεν έχει αφού είσαι στη φάση ‘’αφήστε µε και ας κλαίω‘’. Η αλήθεια είναι πως δεν το πολυδείχνεις αλλά κρυφογουστάρεις αυτή την τραγικότητα που εκπέµπει το µατάκι σου και το διασκεδάζεις. ΤΟΞΟΤΗΣ Ε, καλά. Έχεις πάθει overdose απ’ την πολλή σκέψη, έχεις τόσα στο µυαλό σου που θα ήθελες το 24ωρο να µετατραπεί σε 54ωρο, για να τα προλάβεις όλα. Εντάξει το ξέρω, δύσκολοι καιροί. Μήπως πρέπει όµως να σκεφτείς να βάλεις και λίγο µέτρο στα σχέδιά σου; Όχι τίποτα άλλο, δεν θα προλαβαίνεις τίποτα και θα αρχίσεις να κλαψουρίζεις πάλι. Επίσης άρχισε να προετοιµάζεσαι γιατί πολλές αλλαγές βλέπω εδώ. Καλές ή κακές από ’σένα εξαρτάται. Οικονοµικά καλά θα είσαι, τροµάρα σου. ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ Ένας υπέροχος µήνας µε χαρές, αισιοδοξίες, καθόλου απαιτήσεις, καθόλου γκρίνιες, κανένα µπέρδεµα, κανένα πρόβληµα και αρκετή σταθερότητα. Όλα αυτά θα ήταν υπέροχα αν αφορούσαν εσένα, αλλά λυπάµαι πολύ, έχασες! Θα είναι ένας απαίσιος µήνας που αν έχεις την υποµονή θα περάσει ανώδυνα. Αν πάλι δεν την έχεις, κακό του κεφαλιού σου που θα κάτσεις να τα υποστείς. Το µόνο, ίσως, καλό είναι µια µικρή βελτίωση στα οικονοµικά σου, µην φανταστείς και τίποτα σπουδαίο. Αυτά… Υ∆ΡΟΧΟΟΣ Ηρεµία και πάλι ηρεµία, µε καλή διάθεση για πράγµατα. ∆ηλαδή µία µέση κατάσταση όπου απλώς θα περνάς καλά, θα γελάς πολύ και θα ζεις όµορφες στιγµές µε τους γύρω σου. Καλό είναι και αυτό. Πρόσεξε όµως τα χωρίς λόγο και αιτία νευράκια σου, γιατί θα καταφέρεις να χαλάσεις αδίκως όλη αυτή τη γλυκιά και υπέροχή σου ηρεµία, και δεν το θες. Καλά θα πάνε και τα οικονοµικά σου. Θα δεις λίγο στον ήλιο µοίρα και άσε τον Αυτιά να κλαίγεται. Μην πάρεις αέρα και σίγουρα ξέχνα να τα κάνεις όλα φωτιά και Burberry. ΙΧΘΥΣ Μην ψαρώνεις. Παίρνεις το αίµα σου πίσω απ’ όλες τις κακουχίες που τράβηξες τον περασµένο µήνα. Αυτή την περίοδο είσαι σε πολύ καλή διάθεση και θα περάσεις καλά σε όλους τους τοµείς. Σε βλέπω, έχεις πιάσει τη ζωή απ’ τα µαλλιά και δεν λες να την αφήσεις. Έτσι µπράβο! Ερωτικά είσαι αισιόδοξος και καλά κάνεις γιατί όλα δείχνουν πως θα ‘ναι τέλεια. Τα οικονοµικά σου σαφώς και θα είναι µέτρια, αλλά ας µην γκρινιάζουµε κιόλας, όλα τ’ άλλα καλά θα πάνε. Το πολύ πολύ να ξεκινήσεις να παίζεις πόκερ.

‘‘∆εν είναι ο δικός µου τρόπος σκέψης που έχει προκαλέσει τις δυστυχίες µου, αλλά ο τρόπος σκέψης των άλλων.’’

‘‘Η ελευθερία του ατόµου δεν είναι αγαθό του πολιτισµού. Ήταν στο µέγιστο σηµείο πριν από κάθε πολιτισµό.’’

Μαρκήσιος Ντε Σαντ ‘‘Να αυτοκτονήσω ή να κάνω καφέ;’’ Albert Camus

Sigmund Freud

Συµβουλές

ΖΩΗΣ από έναν

ΝΕΚΡΟ


Limbo#6  

Limbo free press,Μηνιαίος οδηγός για την Κρήτη

Limbo#6  

Limbo free press,Μηνιαίος οδηγός για την Κρήτη

Advertisement