Page 1

ELVA DÖDA I GISSLANDRAMA Tyskland är värd för de Olympiska spelen i år, 1972, och det är chansen för dem att visa sitt mäktiga land och att de rest sig efter kriget. Den väntade succén brast istället ut i ett våldsamt gisslandrama då 11 OS spelare dog av palestinska terrorister för några få dagar sedan.

Palestinsk terrorist i byggnaden där gisslan hölls fången.

De stal hans AAU tog tillbaka OS stjärnan GULD! Jim Thorpes guld! Hitler VÄGRAR skaka hand med OS vinnarna!

8Sidor

SERIER!


Nyheter

OS kungen Jesse Owens vinner igen! Hitler tystnade när Jesse Owens vann sitt fjärde OS-guld. Den 3 augusti så vann Jesse Owens OSguld i 100 meters sprint på 10.3 sekunder. Nästa dag så vann han även OS-guld i längdhopp. Men om inte den tyske deltagaren Luz Long uppträtt som en riktig sportsman och hjälpt Jesse Owens med tekniska råd i längdhopp hade han kanske aldrig vunnit guldet. Luz Long fick silver men var ändå den som först gratulerade Jesse Owens till guldet. Jesse Owens fortsatte med att vinna OSGuld i 200 meter sprint på 20.7 sekunder den 5 augusti. Idag gjorde Jesse Owens det omöjliga. Han tog tillsammans med sina amerikanska lagkamrater ett nytt guld på den korta stafetten 4x100 meter mitt framför ögonen på Hitler. Tillsammans med sina lagkamrater Ralph Metcalf, Frank Wykoff och Foy Draper vann Jesse Owens åp den snabba tiden 39.8 sekunder. Detta måste vara den bästa friidrottaren någonsin! Jesse Owens är OS-spelens kung. Att en svart person vinner över en vit person är något som nazisternas ledare Adolf Hitler säkert inte kunde tänka sig. Hitler har under OS-spelen vägrat att skaka hand med den svarte guldmedaljsvinnaren i höjdhopp Cornelius Johnsson trots att de tyska vinnarna gratulerades. Hitler förbjöds göra så här av Internationella olympiska kommittén (IOK) då han bröt mot de olympiska reglerna genom att bara gratulera vissa vinnare.

Hitler fick därför välja på att antingen gratulera alla vinnare eller ingen. Hitler gratulerade därför inte någon vinnare efter det. Han gratulerade därför inte Jesse Owens OS-spelens mest fantastiske idrottsman!

Den nya stora Olympiastadion rymmer över 100000 människor och ändå blev den fullpackad. I folkvimlet hittar vi en svensk åskådare Herr Hansson: Olympiastadion i Berlin. -Det var storslaget när alla länder marscherade in i den enorma arenan och alla skrek, säger Herr Hansson. -Det har varit jobbigt att se alla Hitler hälsningarna. Det kändes därför jätteskönt att Jesse Owens vann och besegrade alla nazisterna, sa Herr Hansson vidare.

Olympiastaden i Berlin

-Det var storslaget när alla länder marscherade in i den enorma arenan och alla skrek, säger Herr Hansson. -Det har varit jobbigt att se alla Hitler hälsningarna. Det kändes därför jätteskönt att Jesse Owens vann och besegrade alla nazisterna, sa Herr Hansson vidare. Av: Emil Zöller, Berlin, 1936-08-09


Nyheter


Nyheter


Nyheter

Av: Wilma Pettersson


Nöje Ensamt

Känt livsmedel från Västerbotten

Kinas ebay och Amazon

Slutet för dig

Mammor

Ett måste till soppa

Flygande djur

Ett vädersträck

Vacker

Stor stjärna

Finlands tredje största stad

Att läsa i

Gillar Ämne i skolan

I skorstenen

Något världen vill ha

Solbränd i alperna

Snällt djur Vilt djur i Sverige En ingrediens i Coba-libre

Akut

Klocka

Los Angeles

Hästens andra gångart

Tåg 10 000 f.k.c Rackartyg i skolan

Är grisar Land i hav

Ovanpå flaskan

En del på en katt

Oxfiléns hem

Ett sinne

Vadå Stort vattendjur

Lejon utan J

En färg

I dynamit

Litet land i Medelhavet

Nervositet

Låda Djungelfigur

Inte dem

4/10

Olaglig vara

Var Hitler

Av: Filippa Oldenburg


Nyheter

Från succé till sörjande katastrof Tyskland är värd för de Olympiska spelen i år, 1972, och det är chansen för dem att visa sitt mäktiga land och att de rest sig efter kriget. Den väntade succén brast istället ut i ett våldsamt gisslandrama då 11 OS spelare dog av palestinska terrorister för några få dagar sedan.

Tyskland, det mäktiga landet med många resurser hade äntligen chans att visa hur bra de är och sin resning efter kriget. Arenor, hotell, turistmöjligheter, ja det syns att allt är planerat och lyxigt till max. OS i München år 1972 har de sagt att de vill folk ska minnas. Nog kommer vi göra det, München 1972 kommer vi komma ihåg som värsta OS året någonsin, då hela elva israeliska idrottsmän mördats efter ett gisslandrama som direktsändes världen över. Murarna in till OS byn var ingen större utmaning för de åtta palestinska terroristerna som ingick i terroristgruppen "Svarta September" att ta sig över. Porten var låst, men området bevakades inte och murarna inte allt för höga. De gick sedan raskt igenom byn till den Israeliska anläggningen där de bröt sig in mot alla odds. En brottartränare, Moshe Weinberg, försökte göra motstånd genom att blockera vägen för dem. Men trotts att han var en stor och muskulös brottare hade han ingen chans mot de åtta palestinierna.

Poliserna smygandes på taket ovanpå byggnaden där gisslan hölls fången.

Moshe blev skottskadad men trotts det tvingades han leda terroristerna in till området dit resten befann sig. "Jag hörde skottlossningar" säger Mats Svensson, svensk åskådare som bodde på turisthotellet intill. Mats påstår sig även ha hört skrik, högljudda bankningar och våldsamt stängda dörrar. Allt drama direktsändes världen över då övervakningskameror satt i alla hörn och kanter. Den amerikanska TV- kanalen ABC hade dessutom kontor mitt emot byggnaden som filmade hela händelsebeloppet. Det var ingen tvekan om att terroristerna ville ha uppmärksamhet och ville att deras hot skulle ses av allt och alla. - Att Israel skulle släppa lös 234 palestinska fångar i utbyte mot elva levande OS idrottare. Men den israeliska premiärministern Golda Meir gick rakt på och sa: "Vi gör inga affärer med terrorister."

Trotts dramat vägrade OS kommitténs ordförande Avery Brundage att avbryta spelen även om två döda kroppar låg döda i området, inklusive elva idrottare som hölls som gisslan. Senare samma dag inleddes ett fritagningsförsök i kamp om att lyckas frita gisslan. Dock tänkte ingen på att stänga av strömmen till huset där terroristerna och gisslan höll till. De hade ju TV, och beskådade hur poliserna tog sig upp på taket och hotade med gisslans död om de inte gick ned, så poliserna misslyckades. Tiden gick och terroristerna blev otåligare. Styrelsen ville flytta dramat till en annan plats så att spelen kunde börja igen. Tids nog accepterade de erbjudandet och fick lov att flyga med gisslan till Kairo (med mellanlandning), en lugnare plats.

Av: Filippa Oldenburg


Nyheter Det terroristerna inte visste var att tyskarna aldrig hade planerat att låta de lämna landet, ifrån basen vid Fürstenfeldbruck, väster om München. Väl här gjorde de tyskarna ett andra försök, att frigöra gisslan och döda terroristerna. Fem västtyska prickskyttar var nämligen utplacerade diskret där helikoptrarna med terroristerna och gisslan skulle landa, vilket de inte hade någon aning om. När terroristerna steg ur helikoptern och gick emot det väntade planet som skulle ta de till Kairo, var planet tomt och de insåg att de hamnat i en fälla. De började springa tillbaka till helikoptrarna. Men då, öppnade krypskyttarna eld.

Känd bild på en av terroristerna.

Lika så gjorde dem. Dramat var i full gång på bara några sekunder. Palestinierna började skjuta krypskyttarna med automatgevär, och inom loppet av bara 5 minuter hade en helikopter sprängts, som tragiskt nog var den helikoptern där idrottarna satt bundna, men även fem terrorister, några krypskyttar och en västtysk polis hade omkommit i detta drama. Ingen vet riktigt vad som orsakade helikoptersprängningen, men troligen var det p.g.a. en handgranat. Totalt krävde detta drama 15 liv, varav 10 av de var civila. Enligt OS kommittén kommer de avbrytande spelen återupptas ikväll, och därefter flyta på som vanligt.

Av: Filippa Oldenburg


Nyheter HITLER VÄGRAR ATT SKAKA HAND MED JESSE OWENS

Häromdan var det OS i Berlin. Jesse Owens, känd som friidrottare deltog. Han var väldigt duktig, men pågrund av hans hudfärg tänkte inte Hitler gratulera honom.

Adolf hitler vägrar skaka hand med os stjärnan Jesse Owens på grund av hans hud hudfärg! - Arior människor är bättre än svarta på allt, säger hitler stolt. De olympiska spelen som avslutades igår, var i Tyskland och hade hållits av Hitler. Många medaljer hade delats ut under OS dagarna och Tyskland vann med 89 medaljer och USA kom två med 56 medaljer. Under spelen medverkade inte Jesse Owens var en av dom få svarta som valde att medverka i OS denna gång. Hitler så mycket som han förmodligen skulle göra. Han är en storstjärna och vann 4 guldmedaljer.

Hans första vinst var den andra OS dagen då han kom etta i 100 meters löpning. Han tog även guld i 200m, längdhopp och stafett. Men det var aldrig Hitler som delade ut prisen. Hitler blev nämligen väldigt frustrerad över att en svart person hade vunnit.

Han hade istället önskat att flera tyskar skulle stått på prispallen och färre judar och svarta. Därför valde Hitler att inte skaka hand med Jesse.

Quote by Jesse Owens: ”I wasn't invited to shake hands withHitler, but I wasn't invited to the White House to shake hands with the President either.” - Jesse Owens.

Av: Hanna Lundgren


Nyheter


Nyheter

Av: Victoria Larsson


Nyheter

Jemens hat mot USA – större än någonsin.

Nyligen inträffade en drönarattack i Jemen. De förarlösa planen siktade en missil mot en bil med en misstänkt Al-Qaida medlem söder om huvudstaden Saana. Jemen har länge varit utsatt för Amerikas attacker. Siffran med antal civila människor som omkommer växer för varje år, hatet är större än någonsin. Båda länderna kämpar för trygghet - Ändå har de skilda åsikter. Det var i början av året som bilen exploderade. I bilen befann sig fyra personer, varav minst två var civila personer. Alla som befann sig av en räckvidd inom 15 meter dog. Det islamistiska terrornätverket Al-Qaida har länge varit ett bekämpnings mål för USA. Särskilt efter attacken 11:e september 2001 då fyra Al-Qaida plan attackerade byggnader i bland annat New York. Sen dess har USA velat utplåna varenda en i terroristgruppen, men det är inte alltid det uppskattas av alla när de väl lyckas. Jag besöker byn som låg precis i närheten, trotts att det är några månader sedan har oron inte lagt sig än. -Tryckvågen kändes på lång väg, säger Ahmadi som föll omkull vid explosionen. Ahmadis bror omkom i attacken. Hans bror var en 22-årig student och i bilen befann sig även en 33-årig lärare. Upprörda bybor och släktingar berättar:

Akhali och hans sonson vars pappa omkom i attacken.

-Det är helt fel. Varför spränga en bil med civila i bitar istället för att arrestera? Den misstänkte Al-Qaida medlemmen hade ju inga vapen eller någonting att skydda sig med. Hade Amerika inte varit så lata utan istället skickat dit riktiga människor till att arrestera hade min son aldrig omkommit. Och det är inte bara Jemeniter som är emot drönarattackerna. Många Al-Qaida efterlysta personer befinner sig runt om i Mellanösternområdet. Så antalet civila som dödas av de effektiva amerikanska drönarna är rätt stora. Över 1000 civila personer har dödats i drönarattacker, och jemeniter står för ett stort antal av dem. Ändå säger Obama administrationen att endast få civila dör i dessa attacker, vilket är bevisat att det inte är. Av dem tusentals civila människorna som dödats har bara ett femtal av dem har varit Amerikanska Medborgare.

Jag träffar Lalih, en Jemenitisk journalist som berättar om hur egoistiskt hon tycker Amerika är. -Amerika gör det för att bekämpa terrorismen hos oss, men de gör ju det för sin egen skull. Genom att bekämpa terrorismen hos oss undviker de ju terrorattacker på ”hemmaplan”? Men vi andra som dör, de civila jemeniterna och pakistanier bland annat, vi spelar ingen roll för att vi inte är amerikanska medborgare eller?

Det förarlösa planet s.k. drönare.

Många tror hatet beror på oro, också. Det har skett många drönarattacker i Jemen, och siffran med antal civila dödsoffer är ännu större. -Vi alla kan dö när som helst, vi har ingen aning när de attackerar nästa gång, säger en från byn.

Källor: DN.se, Kalla fakta, Sveriges Radio, SvD, minafriatankar.blogg.se, helagotland.se

Av: Filippa Oldenburg Journalist


Nรถje


Nรถje


Nรถje


Nรถje


Nรถje

Av: Filippa Oldenburg


Nรถje

Av: William Svensson


Nรถje

Av: Emil Zรถller


Nรถje

Av: Victoria Larsson


Nöje

Sune i Grekland är en bland de sämsta filmerna jag nånsin sett i hela mitt liv. Den handlar om Sune som ska åka på en semester till Grekland men först måste han göra slut med sin flickvän av någon anledning. Men istället tar han en paus från henne och åker till Grekland. Och på planet ser han hans livs kärlek... Men så klart när de kommer till Grekland händer det en massa knasiga saker med dem. Det är meningen att det ska vara roligt men det är bara tråkigt och löjligt. Sune träffar sin "livs kärlek" och hittar på en massa bus som ska vara roliga men egentligen riktigt tråkiga. Till sist när han kommer hem så blir han ihop med sin gamla flickvän igen. Ett lyckligt både i filmen och för de som tittar för då är skiten äntligen över. Av: Emil Zöller

Svenneposten  

Av Filippa, Wilma, Wille, Emil & Victoria

Advertisement