Page 81

Skikkeligt Kys til brud og brudgom Kysseritualerne er forholdsvis nye, fra ca. 1970’erne. Når gæsterne slår bestikket mod tallerkenerne, skal brudeparret op på stolene og kysse hinanden. Hvis gæsterne derimod tramper i gulvet, skal brudeparret ned under bordet og kysse hinanden. Og så er der den sjove tradition, at hvis bruden går fra bordet under middagen, så må alle de kvindelige gæster kysse brudgommen. Det samme gælder, hvis brudgommen forlader bordet, så må alle de mandlige gæster kysse bruden.

TIPS OG GODE RÅD TIL DAGEN DERPÅ Morgengaven

TIPS OG GODE RÅD TIL GÆSTERNE

Morgenen efter brylluppet er det tid til at forkæle hinanden med en gave, den såkaldte morgengave. Det kan være smykker, et ur, en oplevelse, et personligt billede, I får taget hos en fotograf, eller noget helt særligt, I selv finder på. Traditionen med at give en morgengave går langt tilbage. I gamle dage var det kun manden, der skulle forære kvinden en morgengave. Den bestod af en på forhånd aftalt pengesum, som skulle sikre kvinden særeje, hvis ægteskabet forblev barnløst, og hun derfor ikke havde ret til at arve sin mand. I dag er det almindeligt, at begge parter giver hinanden en gave.

Gæsterne skal huske at ankomme rettidigt til kirken. De skal være i kirken i god tid, minimum en halv time før bruden ankommer. Brudens familie sidder til venstre for alteret, brudgommens til højre. De første rækker nærmest alteret er reserveret til familien, derefter er der plads til venner og bekendte. Man bør ikke gå rundt i kirken og hilse på gæsterne, men vente til efter vielsen. Når brudgommen stiller sig op til alteret, bør man heller ikke forstyrre ham, men sætte sig og vente på bruden. Det er en tradition, at enlige damer følges op ad kirkegulvet af familiens herrer. Næstsidst ankommer brudens mor fulgt af en søn eller en anden nær mandlig slægtning. Herefter kan den ceremonielle del af vielsen gå i gang.

Skal gæsterne kaste ris? Det er en gammel skik, der menes at stamme fra det gamle Rom, at gæsterne skal kaste ris eller korn på brudeparret, når de træder ud af kirken efter vielsen. Skikken kom først til Nordeuropa i 1800-tallet. Før i tiden kastede man kun med korn, hvilket da også er det mest hensigtsmæssige, da fuglene har svært ved at fordøje ris. Ris og korn rummer kimen til nyt liv, og ifølge traditionen er det med til at sikre brudeparret frugtbarhed. I dag er risene snarere et udtryk for et ønske om en god fremtid. Man kan gentage proceduren med at kaste ris, når brudeparret forlader festen om natten. Hvis man ikke vil kaste med ris eller korn, kan man i stedet bruge rosenblade, hjerteris eller konfetti. BRYLLUP & FEST 81