Page 37

Guide til køb af vielsesringe Materiale: De fleste har, inden de kommer ind til guldsmeden, en idé om, hvorvidt ringene skal være gule, hvide, sølv, guld, titan, platin, palladium eller noget helt andet. Vælger I guld, er der flere valg, der skal træffes: Først hvilken farve? Hvidguld, rosa guld eller gult guld? Dernæst hvilken karat. I Danmark bruger vi oftest 8, 14 og 18 kt. Både hårdhed og farve ændres, når karat ændres. Mange tror fejlagtigt, at 8 kt. er hårdere og mere holdbart end 18 kt. Faktisk er 18 kt. både hårdere og sejere end 8 kt. 18 kt. guld er heller ikke så sart over for kemikalieangreb (fra luften eller hudens egen syre) som 8 kt. Der er en lille forskel på hårdhed fra 14 til 18 18 kt., kt. men forskellen er så lille, at den største forskel i virkeligheden er prisen og guldets farve. Personligt synesjeg, jeg,atat18 18kt., kt.,har harde debedste bedsteallround-egenskaber. allround-egenskaber. Personlig synes Titan er det hårdeste af de gængse materialer, der bruges til vielsesringe. Det er også meget let, og det er en smagssag, om det er en fordel eller en ulempe. Platin er både stærkt, sejt og tungt. Det er ikke nødvendigvis meget hårdere end 14 og 18 kt. guld, men sejheden gør det stærkt. Facon og størrelse: Forestil dig, at du skærer ringen over og kigger ind direkte på snittet. Så vil du se, at profilen kan være afrundet eller kantet. Den kan være buet indvendig og lige udvendig (eller omvendt), og ringens sider kan være afrundede eller flade. Alle ringe har også en højde, man skal tage hensyn til. Højden varierer som regel mellem 1-3 mm, og her kan en tiendedel millimeter gøre en stor forskel. Det er noget, der skal prøves og opleves hos en fagmand, for det er umuligt at se på et billede. En for høj ring kan gøre det svært at samle fingrene, mens en for tynd ring ikke føles af noget. Inden I ser på størrelsen, skal I også beslutte, hvor bred ringen skal være. En smal ring skal være mindre for at passe på fingeren end en bred ring. Dog har en smal ring lettere ved at sætte sig på skrå på fingeren og gnave.

ændre sig fra én en helt op til fire størrelser. Vores fingre har i øvrigt forskellig størrelse, så man kan ikke uden videre flytte en ring fra venstre hånds ringfinger til den højre. Det er derfor vigtigt at måle med professionelle ringmål, så tæt på den endelige ringfacon som overhovedet Alle tricks tricks med tråd, bånd, overhovedet muligt. mulig. Alle tape, samt opmåling af gammel ring giver kun en ca. ca.-størrelse. størrelse. Tænk på, at en én størrelse kun er 0.33 mm i diameter. En godt tilpasset ring er normalt nem at tage på og lidt svær at tage af. Stil: Dette er næsten udelukkende et spørgsmål om smag. Skal ringene være ens? Flerfarvede? Moderne eller klassiske? Skal de have gravering udvendig eller indvendig?

Sten:

Skal der være sten i kvindens ring? Hvad gør det for ringens holdbarhed, og kan den ændres i størrelse efterfølgende? En ring uden sten er mere holdbar end en ring med sten. Men når vi kigger på vielsesringe, er de som regel alle udformet, så du kan gå med den hver dag. Ved hårdere fysisk arbejde vil jeg altid tage min ring af. De fleste ringe kan ændres i størrelse efterfølgende, også selvom der er sten i.

Overfladebehandling: Overfladebehandling: Enhver Enhveroverfladebehandling overfladebehandling er en er kosmetik. En blank ring bliver mere mat med tiden, og en mat ring bliver mere blank. Der er selvfølgelig overflader, der er mere sarte end andre. De sarteste kan ændre sig blot ved brug af bestik, dørhåndtag i metal eller blive ridset af nøgler. Hvidguld er en hel artikel for sig. Vigtigst er dog, at hvidgul som regel bliver belagt med rhodium for at gøre farven lysere, så det ligner platin. Denne overflade slides af med tiden og skal eventuelt genopfriskes. Hvidguld i udlandet kan vise sig at være gult guld, der er rhodineret – det er ulovligt i Danmark. I valget af vielsesringe er der meget at tale om. Men når I kommer ind til en guldsmed, vil I blive guidet og hjulpet igennem hele processen, så I ikke går derfra med hovedpine. Jeg ønsker jer al mulig held og lykke med at finde jeres drømmevielsesringe.

Ved valg af størrelse på ringen er det ekstremt vigtigt at tage hensyn til, om ringen er kantet eller afrundet indvendig, og hvor bred den er. Men også bærerens fysiologi er afgørende. Har du store knoer eller ej? Hvor meget hæver dine fingre i løbet af et døgn, en måned eller i løbet af året, når du har varme eller kolde fingre? Fysisk aktivitet, træthed, stress, alkohol og ikke mindst graviditet kan også få vores fingre til at hæve. Det går altså ud på at finde en størrelse, der passer, så ringen ikke falder af, når du er kold, og ikke lukker for blodomløbet, når du er varm. Her har kvinder det ofte nemmere end mænd, da de ofte er vant til at gå med ring. Derfor er det også fornuftigt for en mand at prøve at gå med en billig ring i en længere periode for at finde ud af, hvor meget hans fingre ændrer helt at forstå, sig. Det er nemlig også forskelligt fra person til person, og fingrene kan

Hanna Wiklendt Jensen har mere end 15 års erfaring i smykkebranchen og har siden barnsben beskæftiget sig med smykker og design. BRYLLUP & FEST 33