Bryllup & Fest 2019

Page 154

Bryllupstalen KREATIV TALE Hvis du ikke har lyst til at holde en klassisk tale, men gerne vil sige noget alligevel, kan du lade dig inspirere her: Inddrag din udkårne: Du kan f.eks. bede ham/hende om at vælge mellem to taler – den røde eller blå. Der behøver egentlig ikke at være forskel på de to taler, men ideen er, at du fortæller lidt om de to muligheder og lader ham/hende vælge. En anden måde at inddrage din udkårne på er at spørge ham/hende om nogle ting undervejs. Kan du huske dengang …? Måske kan du spørge ind til nogle fælles oplevelser eller lave talen som en labyrint, hvor hvert svar leder til et nyt punkt i talen. Syng en sang eller hyr en til at synge en sang: Har I et yndlingsnummer eller en kunstner, I begge godt kan lide? En sang kan være en del af talen, som du kort kan introducere, eller den kan fungere som afslutning. Inddrag forskellige elementer, der siger noget om jer som par eller om din udkårne: Du kan fylde en hat med små gaver eller ting, du bruger aktivt i talen. Det kan gøre det lettere for dig, fordi du så har nogle fysiske ting at tale ud fra og måske bygge talen op omkring. Det er en god idé at bruge tid på at finde på en god fortælling til hver ting, så der kommer lidt dybde i din tale. Lav en film, du kan vise: Du kan vise, hvor højt du elsker din udkårne. Det behøver ikke at være svært at lave en film. De fleste mobiltelefoner optager i god kvalitet, og der findes mange gode programmer til at redigere.

“Jeg har jo fået at vide, at jeg skal holde en tale i dag”. Det er en rigtig dårlig start. Når du skal afslutte talen, handler det om at binde en sløjfe om det, du har sagt, og på den måde vise, at du er færdig med at holde tale.

talen, kan du vælge nogle hovedpointer, som du kan gentage i en logisk rækkefølge. Overvej, om du har brug for hjælpemidler, såsom billeder, musik, eller om du evt. vil inddrage publikum aktivt i talen.

Show it, don’t tell it

Øvelse gør mester

Når du således har formen på plads og ved, hvad du vil sige hvornår, gør det dig formentlig mindre nervøs i selve situationen. Et rigtig godt råd er ikke at bruge for mange beskrivende tillægsord, men i stedet komme med konkrete eksempler eller små anekdoter, der illustrerer det, du vil sige. Hvis din mand er hjælpsom og galant, så fortæl, hvordan han altid slæber alle indkøbsposerne for dig, når I er ude at købe ind, eller at han holder døren for dig. De konkrete eksempler gør talen mere personlig og levende og mere interessant at høre på. Du kan også med fordel tage udgangspunkt i en klassisk kærlighedshistorie f.eks. “Romeo og Julie” eller en af H.C. Andersens fortællinger og så drage paralleller til jeres parforhold. Når du ved, hvad du vil med

Når du har skrevet talen, skal du øve den igen og igen, gerne foran spejlet. Du skal øve den så mange gange, at du kan den udenad. Find det rette tempo og toneleje. Du behøver ikke at kunne huske talen ordret, men i stedet koncentrere dig om at huske nogle nøgleord, væsentlige pointer og den overordnede struktur. Når du skal holde talen til brylluppet, gælder det om at trække vejret helt ned i maven, så du får kontrol over din vejrtrækning og en rolig stemmeføring. Smil til gæsterne og husk at kigge på din udkårne.

154 BRYLLUP & FEST

God fornøjelse.