Page 150

Bryllupsdagene har gennem tiden fået forskellige navne, og nogle af dem fejres på forskellig vis. Vi har lavet en liste over dem, og vi krydser fingre for, at I også kommer til at opleve de fleste sammen.

Brudevalsen

Af Rasmus Riskær-Smidt

ÅR NAVN

FEJRING

0 Bryllup Toppen af bryllupskagen tages fra og gemmes i fryseren. 1 Papirbryllup Toppen af bryllupskagen spises. 2 Bomuldsbryllup 3 Læderbryllup 4 Blomsterbryllup eller hyacintbryllup 5 Træbryllup 6 Sukkerbryllup 7 Uldbryllup 8 Bronzebryllup 9 Pilbryllup eller stråbryllup 10 Tinbryllup 11 Stålbryllup eller ravbryllup 12 Silkebryllup 12½ Kobberbryllup Bør fejres af familie og venner, men da det ofte ligger i januar/februar, er der mange, der glemmer det. 13 Kniplingsbryllup 14 Elfenbensbryllup 15 Krystalbryllup 16 Månebryllup 17 Ametystbryllup 18 Margueritbryllup 19 Granatbryllup 20 Porcelænsbryllup 21 Turkisbryllup 22 Alliancebryllup 23 Tulipanbryllup 24 Karatbryllup 25 Sølvbryllup Familie eller venner opstiller æresport og arrangerer morgenbord og evt. hornmusik og sang. 30 Perlebryllup 35 Koralbryllup 40 Rubinbryllup 45 Safirbryllup 50 Guldbryllup Fejres som sølvbryllup. 55 Smaragdbryllup 60 Diamantbryllup Man får en hilsen fra Kongehuset. 65 Krondiamantbryllup 70 Jernbryllup 75 Kronjuvelbryllup 80 Egebryllup 90 Granitbryllup

EN DANS PÅ ROSER Brudevalsen er formentlig en af jeres livs korteste danse, men sikkert også den mest romantiske. Vil I gerne imponere jeres gæster ved at danse brudevalsen perfekt, kan I gå til professionel danseundervisning. Bryllup&Fest giver tips og gode råd til brudeparret, så I bliver godt klædt på til den store dag og aften. Af Katrine Dael

E

fter middagen og inden midnat skal I danse brudevals. Brudevalsen er komponeret af Niels W. Gade og stammer fra balletten Et folkesagn af August Bournonville. Den blev opført første gang på Det Kongelige Teater i 1854. Mange par vælger at gå til dans for at lære at danse brudevalsen.

Traditionen tro – en sluttet ring Mens brudeparret danser brudevalsen, danner gæsterne traditionen tro en ring omkring dem og klapper i takt til musikken. Gæsterne rykker sammen, så kredsen gøres mindre og mindre for til sidst at skubbe brudeparret ind mod hinanden. Og så skal der kysses. Når samtlige gæster har sluttet ring om brudeparret, klipper de kvindelige gæster brudesløret i stykker. Jo flere stykker, jo større lykke får bruden. Det er en god idé at aftale med gæsterne på forhånd, hvis der eksempelvis er tradition for, at brudesløret går i arv. Så skal det selvfølgelig ikke sakses.

Brudgom, tag dine forholdsregler Brylluppets mandlige gæster løfter gommen i vejret og klipper spidsen af hans sokker med en saks. Ved at klippe spidsen af brudgommens sokker, forhindrer man ham i fremover at gå på frierfødder hos andre kvinder. Det er muligt at købe sokker, hvor der er en stiplet linje med teksten ”Klip her”. Så kære kommende brudgom, husk et par ekstra sokker.