Page 1

Lillian Xiao

Architectural Portfolio 2014


ARCHITECTURE PORTFOLIO University of New South Wales Bachelor of Architectural Studies

LILLIAN XIAO

82 Chelmsford Avenue Epping, NSW 2121 Australia

CONTACT

lillianxiao123@gmail.com 0430 313 123

2


CONTENTS Double House + Garden

4

Gehry Residence: Case Study

14

Bar and Triple Apartments

20

Bridge School

26

Anh Do’s Sanctuary

30

Amateur Sketches and Paintings

32


01 Front facade of 1:100 model

4


DOUBLE HOUSE + GARDEN 2014 Design Studio

123 Victoria Street Potts Point, NSW 2011 This project was to transform a physical site in a densely populated residential location into two houses with a landscape. The focus was on the spatial relationships between the two houses and a shared garden, for an art collector and an inhabitant of our choice. At least one public space was also required. An art gallery faces the street front with a passageway that leads to the public sculpture garden and a private access to both houses. This further leads to a private garden of the first house and a lowered shared garden for both residents for a view of the Sydney cityscape. Main bedrooms and balconies are orientated towards the west for optimal city views.


6


02

8

03

02 Exploded axonometric 03 Revit render


VIEW FROM THE BACK

EXISTING SITE


10

04 1:50 sectional model


GEHRY RESIDENCE: CASE STUDY

Frank Gehry 2014 Design Studio

Santa Monica CA 90403, USA 1:50 sectional model and analytical studies


05 Sectional plan 06 Section A 07 Section B 08 North Elevation 09 West Elevation

05

12


06

07

08

09


DIMENSIONAL AND GEOMETRIC SYSTEMS The Gehry Residence resonates with a playful aesthetic, transforming the original existing house with a new perimeter. Three studies of his house revealed the Deconstructivist influences of his design as he extended and transformed internal and external structures. Firstly, he took existing openings of the original house and reconfigured and distorted them, integrating this into the new skin. He layered the corner windows of the living and dining rooms to create a connection from the outside to the very heart of the house. He also layered the huge kitchen skylight and living room bay window to further emphasise this. A more indepth analysis of the kitchen skylight also reveals its Deconstructivist distortion of “a cube falling out of a box.� Its unique joist system and size creates a focus and pause highlighting the significance of the kitchen in the house.

14

10


11

12

10 Reconfigurations of original openings 11 Shape formulation process “cube falling out of a box� 12 The box and the cube 13 Comparison of ceiling and skylight joist structures 13


STRUCTURAL STRATEGY The basic structure of the house comprises of the original building surrounded by a new perimeter and the lowering of that perimeter to flow out towards the backyard. This elevates the internal structure and shifts the central focus of the house from the hallway to the living room, an important family room. The program of the house can be further divided into a series of moments. Long horizontals are split up into different rooms. Perpendicular horizontals overlap these moments which then can be further divided into smaller moments dotted around the house created by the skylights. The ceiling joist structure creates another dynamic relationship between as well as within spaces. It also orientates people within those spaces. The continuation of the joists connects spaces while the repetition of them emphasises the length of the room and creates a rhythmic flow. The perpendicular joists greet people at the entrance, leading them down the hallway and then down through the kitchen to the backyard.

16

14


15

16

14 Program divided into a series of moments 15 Original building surrounded by new perimeter 16 Ceiling joist structure in living room 17 Ceiling joist structure in outer perimeter 17


18

18 Bar Interior


BAR AND TRIPLE APARTMENTS 2014 Building Information Modelling (BIM)

This project required the designing of a bar and three apartments in a virtual site facing the main street of a medium-sized town in NSW. Orientation, privacy, solar access and functionality needed to be considered. The concept for this project was to create a strong connection between all three sections of the site - the bar, residential units and shared garden. At the back are three identical conjoined units with a common shared area on the upper level overlooking a central shared garden/backyard area. A private walkway between the two buildings reinforces the connection of all three sections of the site that surrounds and overlooks the shared garden.


19

20

20

19 Front facade 20 Bar interior at night 21 Basic division of occupation 22 Preliminary concept drawings


21

22


Consultant Address Address Phone Fax e-mail

Consultant Address Address Phone Fax e-mail

Consultant Address Address Phone Fax e-mail

Consultant Address Address Phone Fax e-mail

Project Address Enter address here

No.

Description

Date

23

ar Ground Floor

: 100

Lillian An Li Xiao z3461070 BENV2425 BIM Bar Ground Floor Plan Project number

BENV2425 13/04/14

Drawn by

LAX -

Checked by

2425-1 Scale

22

24

Bar First Floor

1 : 100

15/07/2014 9:00:43 PM

Date

23 Ground floor bar and units 24 First floor bar and units 25 Detailed wall section


270mm thick cast insitu concrete cold roof with asphalt finish 125 x 125mm bevel galvanised aluminium gutter 19 x 286mm galvanised aluminium fascia 500mm eaves, 15mm thick substrate soffit 52mm thick gypsum ceiling with timber finish 6mm thick curtain wall glazing (2035mm wide glass panels) 50 x 150mm aluminium mullions 200 x 90 x 30mm PFC parallel flange channel column 55 x 35mm timber studs with 55mm R2.0 polyester floor insulation with carpet finish 165mm thick timber floor 120mm M10 steel bolt carriage side nail 10mm slip joint Top floor plate 263mm thick brick veneer wall with gypsum board interior lining 50mm R2.0 glasswool wall insulation Weephole Window head 2143mm tall x 2500mm wide 4 glass panel sliding doors 55 x 35mm timber studs with 50mm R2.0 polyester floor insulation and timber flooring boards Flashing Weephole 225mm insitu concrete floor slab

1

0.5mm polythene vapour/moisture membrane

Wall Section of Apartment 1 : 10

25


26 Oblique aerial view of bridge school and valley

24


BRIDGE SCHOOL 2013 Design Studio

The project focused on developing creativity by adapting renowned architecture to inspire new concepts and designs. The plan of Peter Zumthor’s Saint Benedict’s Chapel was conceptualised to inspire the plan and section of the design of a school that spanned across a valley. A separate folly and meeting place for the principal and student representatives on the valley floor was also required. The concept for this was to adapt the curved shape of the Chapel plan into an abstract futuristic form that stood out stimulating an emotional response. Its reflection of a leaf shape, however, allows it to also become a symbol of sanctuary. The folly also reflects this symmetrical and balanced form. Studios, computer labs, and offices are all elevated in sectioned floors under the large arched roof while a grand staircase that leads down from the circular ground floor is a lecture theatre and library.


27 27 Oblique view of folly on valley floor 28 Birds eye view of valley 29 Front on view of the bridge school 30 Brother Klaus Field Chapel plan 31 Preliminary concept plans 32 Preliminary concept sections

28

26

29


30

31

32


28

33 Conceptual model showing tree and root system


ANH DO’S SANCTUARY Rooted In 2013 Communications Exhibited

“There are only two times. Now and too late.” This project focused on interpretting the client’s wants and needs through atmospheric representation through montage and sculpture with the above quote as the starting point. The open area under the tree serves as entertainment space for Anh Do’s shows while the tree acts as a metaphorical symbol for the significance of his family roots in Vietnam and Australia. The tree shelters and protects while also representing his happy and healthy new Australian life.


34 Anh Do collage with model within context

30


35 My ideal space collage


32


AMATEUR PAINTINGS AND SKETCHES

BOXED IN 2012

Acrylic paint, charcoal pencil, ink, and hairspray

HSC Visual Arts Major Work Exhibited


DENSE 2012

Acrylic paint, ink, and hairspray

34


SURBURBIA 2011

Acrylic paint


BY THE SEA 2010

Acrylic paint

36


TULIP FOREST 2010

Acrylic paint


THE HARBOUR 2009

Acrylic paint

38


ESTUARY 2009

Acrylic paint


UNTITLED 2012

Gel pen, charcoal pencil

40


THE HALLWAY 2012

Gel pen, charcoal pencil


PASSING TIME 2012

Gel pen, charcoal pencil

Exhibited as part of ‘Boxed In’ HSC VA Major Work

42


SYDNEY 2012

Gel pen, charcoal pencil, newspaper


Thank you for your consideration.

44

Lillian Xiao Architecture Portfolio 2014  

Undergraduate student showcasing past projects from degree at the University of New South Wales

Lillian Xiao Architecture Portfolio 2014  

Undergraduate student showcasing past projects from degree at the University of New South Wales

Advertisement