Page 1

1960’ernes look

af Lillian Anyayo Skriftlig opgave - Art of Style 2012


1960’erne - kort fortalt Ungdomsoprøret og studenteroprøret er de unges reaktioner mod de eksisterende normer i samfundet. Kolonismens ophør; mange nye lande opnår uafhængighed i Afrika og Asien. Menneskerettighedsbevægelsen; slutningen på raceadskillelse i Amerika. Cubakrisen. John F. Kennedy myrdes i 1963; hans bror Robert F. Kennedy myrdes i 1968. Martin Luther King Jr. myrdes den 4. april 1968. Hippie, stoffer & rock’n’roll indtager WoodstockFestivalen i 1969. Studenteruroligheder med efterfølgende vold mellem studenter og politi og soldater i USA, Frankrig, Mexico, Tjekkoslovakiet samt en række andre lande. Den Babyboom-generationen vokser op. Den første udbredte brug af prævention ved hjælp af ppillen. Den seksuelle revolution. Stigende religiøse forskelle i Vesten. Kristendommen formindskes og ateisme får en rolle. Time Magazine spørger: “Er Gud død?”. Vietnamkrigen og efterfølgende protester fører til Kent State Universitets skyderier i maj 1970. Rock’n’roll udvikles og bliver meget populært. Beatles afløser Elvis Presley. Oprør i Frankrig. Sverige indfører højrekørsel. USA foretager bemandet månelanding. Satellitter revolutionerer global kommunikation. James Bond film bliver populære. Foråret i Prag.

Marguritten var årtiets blomst

Farver og mønster fra 1960’erne

Model stylet som i 1960’erne


Tidens 책nd blev afspejlet i h책ret makeuppen og moden

Stylist: Lillian Anyayo Makeup artist: Lillian Anyayo Model: Gry Lind Merrild Hansen Fotograf: Henrik Wagner Guldager


Tidens makeup Man begyndte at producere kosmetik, som var lettere og hurtigere at lægge og nemmere at have i en håndtaske. I 1958 havde Helena Rubinstein lanceret “Mascara Matic”, verdens første automatiske mascara, som vi kender den i dag. Dog var påføringspinden af af verdens første mascara, af metal med en rille for enden. Trods årtiets forkærlighed for kunstige vipper, fik denne mascara stor betydning for makeuppen fremover - og tresserne blev vippernes årti. Dvs. at der ikke er meget fokus på huden, da det vigtigste element i det 60‘er inspirerede makeuplook er øjnene.

De to kvinder der havde den største indflydelse inden for makeuppen i 1960´erne var: Brigitte Bordot og Twiggy. I start 60’erne spirede Brigitte Bardot med en rigtige Barbie-makeup og senere i 60´erne, Twiggy med sine store dådyr øjne.

Brigitte Bardot’s indflydese ind for makeup (start 60´erne) Brigitte Anne-Marie Bardot, født 28. september 1934, er en tidligere fransk fotomodel, skuespiller, sanger og dyrevelfærdsaktivist.


Model jeg har stylet i Brigitte Bardot look


Tidens makeup


Brigitte Bardot fik også et navn inden for makeup, med mørke øjne og blege/lyse læber. Der er igen tvivl om, at den franskfødte model, skuespillerinde påvirke kvindernes tanker om skønhed. Eyeliner i denne æra var kun tilgængelig i flydende form. Dens anvendelse forudsat et skarp og definerende vip op i kanten af øjnene. Brigitte Bardot´s nye stil i filmen “Og Gud Skabte Kvinden” fra 1957 var et forvarsel om 60´ernes nye stil- med bleg trutmund, hvor læberne, var fyldige, sensuelle og erotiske, fremhævede øjne, udprægede kvindelig former og langt flagrende hår. Opskiften til Bridgitte Bardot´s look Man påførte selvfølgelig All-in-one pudder/foundation først i ansigtet, som var meget populært og blev brugt efter behov. Basen i huden var let gylden, så det gav glød til ansigtet. Brynene er pænt buede, medium lange, brede og fyldige. Farven på brynene er kaffebrun. Der bruges medium blå øjenskygge på øjenlåget. Og highlight op under brynet. Der anvendes sort flyende liner på øvre lågkant og på neder låg bruges en fast sort liner som anvendes på den våde kant, så øjet virker sort indrammet og markant og ikke mindst mandelformet. Der bruges sort mascara. Påfør mascaraen min. 2 gange og børst efter, så der ikke sidder klumper, eller vipperne hænger sammen. Kunstige vipper, anbefaledes. Brug kunstige helvipper eller vippetotter. Farven på læberne er lyserøde med en kold undertone.


Tidens makeup Twiggys indflydelse inden for makeup (Sidst i 60´erne) Årtiets mest berømte fotomodel hed rigtig Lesley Hornby, men er kendt som Twiggy. I 1960ernes England kom Twiggy pludselig frem, med hendes kort, drenge hår og kæmpe vipper. Hun vendte op og ned på modeverden med hende look. Den 16årige Twiggy præsenterede i 1964 en helt ny stil og tog England og senere verden med storm. Som datter af en fattig arbejderfamilie tilførte hun både billeder, catwalken og modeverden med kant og attitude. En pige der satte præg på en hel generation og blev et symbol på ambitioner og uafhængighed. Twiggys makeup er den mest kendete makeup når man snakker om 1960´ernes makeup. og var en kæmpe omvæltning fra brigitte bardots tid. Hun var i 1966 16 år, da hun blev udnævnt ‘årets ansigt’. Med store øjne, trutmund og en spinkel krop havde hun et sødt/nuttet look, som gjorde hende til 1960ernes kvindeideal og ikonet på 1960ernes spirende ungdomskultur. Twiggy satte sit præg på det kvindelige skøn-

hedsideal og vakte opsigt. Nogen mener ligefrem, at hun var med til at skabe det alt for tynde og udsultede kvindeideal, som nogen mener, er i skyld i at mange efterfølgende kom til at lide af i form af nervøs spiseværing. Opskriften på Twiggys makeup Her bruges der stadart afdækning til ansiget med foundation og concealer efter behov. Basen skal være bleg, hvor man derefter påmaler fregner i mellembrun over næsen og ud på kinderne. Brynene er let buende og naturlige. farven på brynene er mellembrune men ikke for kraftigt.


Der lægges highlighter under brynet. I globelinien lægges der sort skygge som tones let opad så effekten af et stort øje frem kommer. Brug sort flydende liner på øvre lågkant. På nedre låg bruges en fast hvid liner på den våde kant, så øjet virker stort. Under øjet på de nederste vipper tegnes der en fast, let liner med en sort blyant. Påfør en sort mascara min. 2 gange og børst efter, så der ikke sidder klumper, og at vipperne ikke hænger sammen. Brug en stor kunstig halvippe. Under øjet males lange vipper med en flydende liner og her lægges der ikke mascara. Jeg har dog valgt male og lægge vipper på min models under øje. Da jeg synes at det gav en fed effect og var super flot under øjet også. Twiggy var jo en lille magert pige og min inspiration til den makeup, jeg har lavet her er en inspiration af Twiggys makeup. Derfor har jeg lagt en let rouge i bune lige nuancer og highlighter på kindbenet, for at fremhæve min models kindben og for at gøre hendes ansigt mere magert. Farven på læberne er rødlig brun (mat peach farvet). De er naturlige med runde amorbuer.


1960’ernes ikoner Paul Newman

Blandt andre var Brigitte Bardot, Twiggy, The Mod, The Supremes, The Beatles og Rolling Stones alle en del af den nye tidsalder. Det var en tidsalder, der stillede nye krav til moden og modebranchen.

Brigitte Bardot

Edie Sedgwick

Audrey Hepburn

Jacquline Kennedy


Andy Warhol

The Beatles

Sophia Loren


Moden At tale om 1960ernes mode, kan virke som en selvmodsigelse, da der var flere forskellige trends. Nogle hovedtræk kan dog fremhæves. Hot pants (meget korte shorts), Lårkorte nederdele. Space age fashion/mode i vinyl og andre syntetiske materialer, ensfarvet kontrast fra Op Art og Pop Art bevægelsen. Befolkningen - i særdeleshed ungdommen - havde fået flere penge mellem hænderne. Samtidigt var nye syntetiske tekstiler kommet på markedet. Det gjorde klæder billigere end tidligere. Det lykkes hurtigt for modeindustrien at udnytte de nye trends.


Modeskabere var klar til at udnytte dette, hvilket skabte 60ernes trend. Det betød, at det nye modmekka blev ‘Swinging London’ - i særdeleshed Carnaby Street og Kings Road. Noget af det som skabte sensation i 1960eren, var den lårkorte mode. Efterhånden var kjolesømmene kravlet så langt op, at man talte om miniskørtet. Herremoden Den store revolution kom inden for herrehåret i 1960´erne. Efter et halvt århundrede med kort hår blev Beatles-håret den helt store mode blandt de unge. Denne frisure lignede mest en moppe, der var sat på hovedet, og der blev ikke brugt nogen form for fedtstof i håret. Mange tilfældigheder har bragt nye frisurer til verden - sådan var det også med Beatles` hår. Beatlesfrisuren blev kopieret verden over. De dannede moden for mænd m.h.t. håret og beklædning.


Miniskortet I 60’erne protest mod det etablerede samfund kom en masse nye ting. En af de mest markante var miniskørtet eller minien som det også blev kaldt. Miniskørtet blev skabt i begyndelsen af 1960´erne af den berømte tøjdesigner og butiksejer Mary Quant. Hun begyndte at eksperimentere med korte skørter i sin butik på Kings Road i Chelsea. Det speciale ved minien, var dens længde. Den stoppede et godt stykke over knæene, og dem der bær minien mente at den gav en frihed i forhold til bevægelse, den var praktisk og befriende, i forhold til de tidligere store og somme tider også alt for besværlige kjoler som gik langt ned under knæene. Mary Quant mente, at miniskørter var både praktiske og befriende for mange kvinder, der søgte fornyelse i deres klæder. Nogle fra den ældre generation, mente dog at miniskørtet var for fristende, der var endda nogle, som påstod at miniskørtet var en opfindelse for voldtægtsmænd. Mary Quants forsvare til dem der påstod dette var at de ikke kendte til strømperbukserne som man også havde

mulighed for at bruge under miniskørten. Minien kom til verden for at blive i 1964. Miniskørtet blev yderligere gjort populær af modedesigneren André Courrèges, som udviklede det separat og inkorporerede det i sit Mod look. Hans miniskørter var mere løse og skulle bæres sammen med hvide Courréges støvler. André Courréges var med til at give miniskørtet respekt og status i modeverdenen.


Hårmoden for kvinder Mens Beatles lavede musikken, Mary Quant skabte den lårkorte mode, var der selvfølgelig også en frisør der forandrede hovederne på en hel generation, nemlig den engelske frisør Vidal Sassoon, som var spansk afstamning, men født i london i 1928.

Ovenfor ses et billede af typiske frisurer fra 1960’erne Til venstre ses Vidal Sassoon med hans modeller.


Ovenfor ses Twiggy og Brigitte Bardot med de frisurer der var højeste mode i 1960’erne.

Ovenfor ses Vidal Sassoon med blandt andet Mary Quant. Til højre ses en typisk frisure fra 1960’erne og øverst til højre ses den populære frisør, Vidal Sasoon, endnu en gang med hans modeller.


Lidt interior fra 1960´erne Original Eero Aarnio “Ball chair”, 1960’s. Designer: Eero Aarnio Dato: 1963 Land: Finland Materialer: Acryl ramme. Stål drejelig piedestal. Stof eller læder indvendig. Stil / Tradition: modernistiske Mål (41 1/4 “Wx38 1/5” Dx47 1/4 “Hx 18” SH) Farver: oprindeligt røde, men kan også fåes i flere farver.


Verner Panton (13. februar 1926 i Gamtofte - 5. september 1998 i København) var en af de mest toneangivende designere i 1960’ernes Europa. I Danmark, skabte Verner Panton nyskabende funky og futuristisk designs i en række forskellige materialer, som stål, glasfiber og især plastik var nogle af hans yndlings materialer. Hans væsentligste indsats lå inden for møbler, belysning og rumdesign, hvor han eksperimenterede med nye former og kraftige farver. Er bl.a. kendt for stolen i formstøbt plast “Panton-stolen”, hvilket var en revolutionerende teknik på daværende tidspunkt. Stolen produceres stadig, men i en opdateret version, med en teknik (den fjerde!), som bedre kan stå mål med form og holdbarhed. Verner Pantons FlowerPot er designet i 1968 til restaurationsbranchen og efterfølgende er FlowerPot blevet yderst populær i private hjem.


1960’ernes look  

1960'ernes look

Advertisement