Page 1

ANNONSEBILAG #4 OKTOBER 2017

HØST Oktober 2017

ØKOLOGISK MAT På naturens premisser

UT PÅ TUR Tips fra eksperten

TROND MOI Ny kokebok

Mat og tur


HODNE • MARKENSGT. 27 • KRISTIANSAND t. 38 02 44 12 • hodne@mestergull.no


Kjære leser Høsten har inntatt Lillemarkens og satt sitt preg på utvalget i butikkene. Fargene, duftene og smakene. Det oser av høst og en ny sesong. Sesong for gode smaker både på tallerkenen og i glasset. Øl-polet har åpnet. En ny avdeling inne på Vinmonopolet i 1. etasje. 400-600 forskjellige øl-sorter, her bør du finne noe som passer til din smak. Og nettopp øl passer godt sammen med mange av høstens råvarer. Enten de kommer fra sjøen, jorda eller har flydd i lufta. Det meste finner du i Lillemarkens. Interiør, mote og tilbehør - alt i høstens og vinterens farger er på plass i butikkene. Vi er opptatt av mangfoldet blant butikker og det gode

Annonsebilag

utvalget. I Lillemarkens finner du litt av alt, akkurat som du finner i Markensgaten, men der i større skala. I disse dager utvider Markensgata, inn i et nytt kvartal. Torvkvartalet! Vi gleder oss til byen utvider. Lillemarkens er en del av byen og vi heier frem våre naboer og partnere for å gjøre byen Kvadraturen - til et enda bedre sted å handle og bare være. Velkommen til Kvadraturen - vi skal bevise at dette er det beste stedet å handle! God høst og velkommen innom i et tørt og varmt senter!

FREDRIK HODNE Senterleder

BUTIKKOVERSIKT

Åpningstider: Man-fre 9-18 Torsdag 9-19 Lørdag 10-16

FAGHANDEL

HÅR OG PLEIE

MAT OG DRIKKE

MOTE OG SKO

Apotek 1 38 14 88 30 Blomsterbaren 38 07 24 44 Jernia Torjesen 38 17 87 87 Kid 94 02 60 22 Lekia 95 71 01 25 Tilbords 38 02 48 80

Adam & Eva 38 04 23 88 Auds Hudpleie 46 87 40 00 Moni frisør 38 02 21 00

Dacapo Kiosk 38 02 37 45 Husholdningskjøkkenet 38 02 15 60 Kjøkkenskapet 38 02 80 08 Kjøkkenskapet bakeri 38 02 80 08 Lotus Grillbar 38 02 97 30 Reinhartsen 2 24 40 Sans & smak 38 07 18 50 Subway 38 02 13 77 Tea & Coffee shop 38 02 27 77 Vinmonopolet 0 45 60

B young 38 09 76 17 Elegant 47 77 04 44 Eva sko Eurosko 38 02 64 43 Indiska 38 02 75 66 Mestergull Hodne 38 02 44 12 Miabell undertøysalong 38 02 13 96 Regntøyspesialisten 38 09 84 41 Synsam 38 87 17 00 Sønnik 38 09 06 00

ØMERKE ILJ T M

1

24

Ansvarlig utgiver: Lillemarkens AS • Layout/design: Fundament Kommunikasjon • Foto: Fundament Kommunikasjon / leverandørene Forsidefoto: Fjellreven • Vi tar forbehold om trykkfeil, prisendringer og utsolgte varer.

52

HUSK Lillemarkensdagene 17. - 21 oktober

Trykksak

6


HØSTENS NYHETER ER PÅ PLASS

LILLEMARKENS // TLF: 38 09 06 00


3 7

8 12 18

BUTIKKOVERSIKT

Noe for enhver smak

SISTE NYTT Butikkene fornyer seg

FERSK FISK - hver eneste dag

HEMMELIGHETER - med Trond Moi

HØSTENS NYHETER Finn din favoritt

21 22 26 32 34

INTERIØR Høstens diggeste farge

SMÅTURER rundt byen

VINKURS med Vinmonopolet

MED SANS for ekte smak

PROGRAM Lillemarkensdagene

VEGG: JOTUN SENSES

Innhold

Annonsebilag

5


6

Siste nytt

Ølpolet er åpnet! Det nye øl-polet har nå åpnet i Lillemarkens. Med mellom 500 og 600 ølsorter blir utvalget enormt. For å kunne hjelpe deg å velge det rette ølet er de delt inn etter stiler. Ølstilene er ikke ment som en ”fasit”. Mange vil helt sikkert ha meninger om både definisjoner og hvilken stil de forskjellige ølene er plassert under. Det er nok ikke mulig å finne kategorier eller stiler som alle kan enes om, men det er heller ikke hensikten. Stilinndelingen er først og fremst ment som en enkel veiledning for deg som er nysgjerrig på å prøve nye øl. Med et stadig voksende utvalg har vi sett et behov for å sortere ølene på en måte som innbyr til utforskning og skaper nysgjerrighet. Hvis du allerede har funnet et eller flere øl du liker godt, kan du nå velge et annet i samme stil - da er sjansen stor for at du både får en positiv opplevelse og at du får utvidet

øl-reportoaret ditt litt. Hvis du føler deg ekstra nysgjerrig kan du jo velge et øl i en helt annen stil enn du vanligvis gjør. Lykke til, og husk at du alltid kan spørre oss i jakten på nye favoritter. Øl til mat Uansett hva du har på tallerkenen finnes det nok et øl som passer fint til. Veldig mange øl er anvendelig og matvennlig drikke. Faktisk kan øl være et spennende, og vel så godt valg, til retter hvor det er vanskelig å finne en god vin-match. Under hver enkelt stil får du to konkrete forslag til matretter som passer fint til øl i hver av stilene. Vi gir deg et tradisjonelt valg, og et alternativ du kan prøve på de dagene du føler deg eventyrlysten.

Årets bryllupsbutikk Tilbords Lillemarkens er nok en gang kåret til årets bryllupsbutikk. Dette er en kåring mellom alle Tilbords butikker, og hele 121 butikker er med i konkurransen. - Det er 7. gang vi vinner denne prisen. Vi er ydmyke og takknemlige for at brudeparene som legger liste hos oss har gjort dette mulig, sier Kari Wangen, som er i full gang med planlegging av neste bryllupssesong.

Les mer: vinmonopolet.no/olstiler

Nytt merke - Asfvlt Nå finner du de superpopulære skoene fra Asfvlt hos Eva-sko Eurosko. Franskdesignet “Street Chic” sko som er skapt for å kombinere aktivitet med avslappet mote. Med en tanke om å mikse funksjon og fashion strever Asfvlt etter de beste kvalitetene og den fineste finishen. Asfvlt har bra passform, komfort og holder ut evinnelige tider på føttene.


Annonsebilag

Lily and Rose Med en bakgrunn fra motedesign har gründeren Therese Zetterberg skapt en smykkekolleksjon med en spennende mix av vakre og iøynefallende smykker blandet med kule, trendy skinnarmbånd dekorert med metalldetaljer. Zetterbergs glitrende ideer er inspirert av alt som er vakkert, vintage haute couture, arkitektur og en blanding av vintage smykker og kronjuveler. Tenk på kvinnene i filmen The Great Gatsby eller damene i den britiske serien Downton Abbey. Navnet Lily and Rose kommer fra Sex and the City TV-serien. En av hovedrollene, den rike og sofistikerte Charlotte York Goldenblatt døper sine døtre til Lily and Rose. - Lily and Rose er en hyllest til den beste TV-serien som noensinne er laget. Jeg var 16 år da serien startet, og det var min største inspirasjonskilde på den tiden. I tre år var jeg en Carrie Bradshaw lookalike hver helg”, forteller Therese. Smykkekolleksjonen finner du hos Mestergull Hodne.

Synsam sportsbrille-avdeling Besøk Synsam og test sportsbrillene i vindtunnel for å teste om de passer til pisten, eller til en sykkeltur i høy hastighet! De kan sport og syn! Sportsbriller som hjelper deg å prestere bedre er en lidenskap. Med spesialkompetanse innen optikk og med sportsbriller til 18 (!) forskjellige idretter hjelper Synsam med å finne de aller beste løsningene for hver enkelt kunde - fra profesjonelle sportsutøvere, fritid golfspillere, eller et ungt hockeytalent. Vi har et stort utvalg skibriller, goggles og andre sportsbriller fra kjente merker som Oakley, Gucci og Liquid Image.Velkommen til Synsam Kristiansand i Gyldenløvesgate.

Nytt inngangsparti

Nytt inngangsparti Vi fornyer oss og bygger nytt inngangsparti i Markensgate før jul. Følg med - vi håper du blir inspirert til å komme innom når du går i Markensgata.

7


8

Fersk fisk

på bordet

Fisken du kjøper hos Reinhartsen er sprellende fersk. Slik har det vært siden 1931. Variasjonsmulighetene med fisk eller sjømat som hovedingrediens er uendelige.


Annonsebilag Annonsebilag

R

einhartsen har i alle år levert det beste av det meste innen sjømat, vilt og spesialiteter. Det går ikke lang tid fra fisken er trukket i sjøen før den ligger filetert og smakfullt anrettet på isbiter i disken hos Reinhartsen i første etasje i Lillemarkens. Her får du også kvalifiserte råd fra eksperter om hvordan råvarer og produkter tilberedes til sunne og smakfulle måltider. Så har da også Reinhartsen i en årrekke mottatt priser og utmerkelser for sin kvalitet. Blant annet har de vunnet NM for sin røkte laks. Det er kanskje makrellen som er det mest sørlandske vi kan tenke oss fra havet. - Det var derfor ekstra gøy å få Spesialitetmerket for makrellen vår tidligere i år, sier fiskehandler Reidar Fredriksen. Spesialitet-merket er et informasjonsmerke for norskprodusert mat og drikke, basert på de beste lokale råvarene, særegne lokale oppskrifter og laget av stolte fagfolk. - Det går rett og slett ikke an å lage en bedre varmrøkt makrell enn dette, uttalte juryleder Lars Sponheim i fagjuryen under konferansen Sjømat på Sørlandet i april 2017. Den varmrøkte makrellen fra Reinhartsen er laget utelukkende på fet høstmakrell fisket på sørlandskysten, og det er kun fisk tatt med dorg eller not, ikke fisketrål. Fisken tørrsaltes og røykes med bøkeflis etter Reinhartsens egenutviklede oppskrift. Visste du forresten at Reinhartsen har en spennende ostehylle med alt fra velsmakende gorgonzola til fersk brie? Gå innom og la deg friste og veilede til ostetyper av en kvalitet du ikke ellers ville ha funnet i ordinære butikkhyller. I Lillemarkens kan du også kjøpe takeaway hele året. Du ringer og bestiller på 02028!

Makrellsuppe Ingredienser: 10 stk (3-4 kg brutto vekt) Makrell, fersk, hel Salt Pepper Smør 2 stk skivet løk 1 stk stor hodekål 500 gram ternet potet 1 kg skivet eller strimlet gulrot 1 liter H-melk eller matfløte Flatbrød Slik gjør du: Rens 10 stk makrell og fyll buken med salt (3-4 kg brutto vekt med fisk). La fisken ligge i kald kjeller eller kjøleskap i ett døgn. Fileter makrellen neste dag – og kok kraft av fiskebeina. Beregn 3-4 liter vann. Sil kraften og kok grønnsakene i fiskekraften til de er møre. Ha i ca 100 gram smør og litt pepper i kraften (ev litt laubærblader). Jevn suppa med 1 liter helmelk – alternativt matfløte. Kok dette sammen til grønnsaker og poteter er passe møre, ca 10-15 minutter. Mens suppa koker, kutter du makrellen i biter og damper den i litt vann i ca 5-7 minutter. Server gjerne med flatbrød til!

9


TILBUD GLATT, REN OG FRISK HUD PÅ ÉN TIME Mens krystallslipen fjerner døde hudceller og stimulerer hudfornyelsen, vil ultralyden føre til at serumet trenger dypere inn i huden, noe som gir en ekstra oppstrammende og antirynkeeffekt.

Krystallslip med ensympeel og maske. Før kr 1090,-

NÅ 790,-

MAKE UP

FO R DI H U D E N FO RTJE N E R D E T Reviderm make up kan anses som en fortsettelse i hudpleien, da den inneholder svært aktive og pleiende ingredienser som styrker huden og lindrer irritasjon. Den føles lett mot huden og gir en lett og eksklusiv finish.

Hovednummer: 468 74000 Markensgate 24 Tlf: 380 70 945

Lillemarkens Tlf: 380 22 944

HUDPLEIE ž MAKE-UP Slottet Tlf: 416 26 837

Gyldenløvesgate 3 Tlf: 380 24 700

Onlinebooking: auds.no Sørlandssenteret Tlf: 908 67 485

Mandal Tlf: 948 28 278


Årets bryllupsbutikk Vi vil takke alle «våre» brudepar som har g jort det mulig for oss å bli kåret til «Årets bryllupsbutikk 2017». Dette er en kåring mellom alle Tilbords butikker, hele 121 butikker er med i konkurransen. Det er 7. gang Tilbords Lillemarkens vinner denne prisen. - Vi er ydmyke og takknemlige for at brudeparene som legger liste hos oss har g jort dette mulig, sier Kari Wangen, som er i full gang med planlegging av neste bryllupssesong. Bryllupsmesse på Clarion Ernst Hotel Ernst 20. oktober er neste arrangement vi skal være med på, og vi gleder oss til å treffe mange nye brudepar der. - Vi har mye erfaring på hva en bryllupsliste bør inneholde, og kan derfor være med å veilede brudeparet slik at de kan sette opp lister som gir dem noe de kan ha glede av i mange år. Akkurat det med ønskelister har jo endret seg litt - før var det jo g jerne en felles start, brudeparet hadde ikke så mye fra før av, nå gifter mange seg senere i livet, og har g jerne bodd sammen flere år først, dermed har de mye til hus og hjem fra før. Da er bryllupet en perfekt mulighet til å ønske seg for eksempel et flott, komplett «festservise», eller kanskje eksklusive vinglass. Vi arrangerer egne ønskelistekvelder, slik at brudeparet kan få sette opp lister i fred og ro, med oss til sin disposisjon. Når en liste blir lagt inn hos oss ligger den tilg jengelig i alle Tilbords-butikker over hele landet, i tillegg til på nettsiden tilbords.no, så om du har bryllupsg jester som kommer langveisfra, har de fortsatt tilgang til ønskelisten. Vi ønsker alle brudepar velkommen inn til en hyggelig bryllupsprat.

Norges beste bryllupsliste!

Norges beste bryllupsliste Norges beste Vi har Norges beste tilbud til brudepar og varene dere ønsker dere. Velkommen Tilbords!

Vi har Norges beste tilbud til brudepar og varene bryllupsliste! dere ønsker dere. Velkommen til Tilbords! Rabatt på Gavekort ved Gavekort ved kjøp

Vi har Norges beste tilbud til brudepar og varene dere ønsker dere. Velkommen Tilbords!

Gavekort ved opprettelse av liste

Gavekort ved kjøp over 15.000

Rabatt på gjenværende varer

Vinn weekend på Choicehotell

Norges største bryllupsliste

Nyhetsbrev med inspirasjon og tips

Boken “Til bords” i gave, verdi 499,-

Gavene blir pent pakket inn

opprettelse av liste

over 15.000

gjenværende varer

Vinn weekend på Choicehotell

Norges største bryllupsliste

Nyhetsbrev med inspirasjon og tips

Boken “Til bords” i gave, verdi 499,-

Gavene blir pent pakket inn

38 02 48 80 | www.tilbords.no tilbords.no/bryllup

tilbords.no/bryllup


Hemmeligheter fra Trond Moi sin kjøkkenbenk

Trond Moi elsker å lage mat. Også hjemme. Den nye boka hans, «Hjemme hos Trond Moi» inneholder 130 oppskrifter til deg som ønsker å piffe opp selskapet eller fredagskvelden.


Annonsebilag

D

ette er ei bok jeg har hatt lyst til å gi ut lenge, sier Trond Moi. Det er gått noen år siden forrige utgivelse mellom to permer, og han har gått svanger med ideen en god stund. Her finner du oppskrifter og ideer til alt fra frokost til festmåltid, krydret med bilder og humør fra Tronds egen hage, egen stue og fremfor alt: Tronds eget kjøkken. For la oss være ærlige. Når du står på butikken fredag ettermiddag og har familien på tråden med spørsmålet: «Hva skal vi lage til middag i kveld?» er du sannsynligvis ikke på ditt mest kreative. - Det blir gjerne taco eller en av de gamle schlagerne. Ikke noe galt med det, men hvorfor ikke gi fredagstacoen en ekstra piff? Og få alle i sving på kjøkkenet, enten det er familien eller gjestene. Trond forteller ivrig om hvordan barna elsker å bli involvert i matlagingen. - Junior hjemme griper begjærlig sjansen og lager guacamole, og synes det er kjempegøy. Det handler om engasjement, mestring og matglede, og om å gjøre noe annerledes. Det kan raskt gjøre hele forskjellen, og kvelden kan bli helt annerledes. Boka er blitt til på Tronds egen kjøkkenbenk, hjemme hos ham selv, og er myntet på alle som trenger noen nye ideer. Kanskje er du allerede interessert, men ønsker å teste ut noen ekstra gir. - Mange kokker som jobber med mat daglig synes rett og slett det er litt kjedelig og tungt å skulle dra i gang på sitt eget kjøkken, når man egentlig har fri. Sånn er det ikke for meg, sier han. – Jeg elsker det. Den største bøygen er nettopp det vi var inne på; å hoppe ut av det vante og begi seg inn på nye jaktmarker. - Kanskje er det stress, mangelen på å ville stoppe opp litt og tenke nytt, tenke nytelse. Da er det bare å hente fram Tronds «best of» fra kjøkkenbenken og sette i gang. Du får den signert av Trond selv i Lillemarkens onsdag 18. oktober. Fra klokken 14-17. Salsa til fredagstaco I Norge har vi i rekordfart adoptert det vi liker å kalle fredagstacoen. Hver helg

spiser nesten 1 million nordmenn taco til komponenter du vil lage, men har du tid, så lag alt. Det er så deilig sammen. Server tacoen med stekt kjøttdeig, kylling eller biff – eller litt av hvert. Bare husk å krydre kjøttet med Tronds hjemmelagde tacokrydder (3 ss til 400 g kjøttdeig)! Du finner oppskriften på dette i boka. Husk at både chipotlesaus og molesaus kan brukes til mye mer enn tacos, og det samme kan sies om både de friske salsaene og guacamolen. Salsaen er en viktig del av nesten ethvert mexicansk måltid. Her er to av Tronds favoritter: tomatsalsa og mangosalsa. Tomatsalsa Handleliste: › 500 g tomater › 1 boks økologisk tomatpuré › 1 gul løk › 1 rødløk › Hvitløk › Jalapeños › 1 lime › Frisk koriander Trond tar 4 knallrøde, ferske tomater, hakker disse i terninger og legger dem i en bolle. – Antall tomater avhenger naturligvis av størrelsen på dem. 500 g bør holde. Salsaen kan også lages litt enklere ved å bruke hakkede tomater på boks som basis. Likevel, ingenting er som ekte vare! Sammen med tomatene blander jeg i 1 ss økologisk tomatpuré, 1 ss hakket gul løk, 1 /2 ts salt, 1 /2 finhakket rødløk, 1 finhakket hvitløksfedd og 1 toppet ss finhakket Jalapeño. Jeg pleier også å ha i 2 ss av eddiklaken jalapeñoen ligger i. Kokken stikker fingeren i salsaen. – Mmm, nydelig! En liten skvis med lime og litt frisk koriander, så har vi den, vettu! Mangosalsa Handleliste: › 1 mango › 1 rød chili › 1 lime › Vårløk › Frisk koriander › Fersk ingefær › Flytende honning

– Mangosalsa er også sykt godt snadder til mexicansk mat. Den kan selvsagt brukes til annet enn mexi-mat, men det er fra Mexico den har sine røtter. Det har kokken helt rett i. Mangosalsa er, som så mye annet, basert på oppskrifter fra mayaene og aztekernes tid, kanskje enda tidligere. Conquistadorene kalte indianernes sauser for salsa fresca, direkte oversatt fersk saus, en betegnelse som brukes om mangosalsa den dag i dag. Tilbake til kjøkkenet og hvordan vi lager en salsa fresca med mango. – Det første jeg gjør, er å ta 1 /2 stor mango og kutte den i så fine biter som mulig. Det gjøres ved å skjære skiver av frukten, strimle disse og kutte dem i små terninger. Alt skall må selvsagt fjernes. Jeg legger mango-terningene i en bolle sammen med 1 finhakket vårløk, 1 ss finhakket koriander, revet skall og saften fra 1 /2 lime, 1 god ss honning, 1 ts rød chili, 1 /2 ts finhakket ingefær og en liten klype salt. Dette blander jeg godt sammen, så er salsaen klar for hva enn det skulle være!


14

Høstsalg

-50% på utvalgte smykker fra

JEWELS

-10% på ordinære varer (gjelder ikke bunadsølv, sølvbestikk og Georg Jensen Living)

JEWELS

HODNE • MARKENSGT. 27 • KRISTIANSAND t. 38 02 44 12 • hodne@mestergull.no

Tilbudet varer torsdag 19. - lørdag 21. oktober


Annonsebilag

HØSTENS

favoritter

HER SER DU NOEN AV HØSTENS FRISTELSER. BLI INSPIRERT TIL Å FORNYE GARDEROBEN. DU FINNER GARANTERT NOE SOM KLER DEG OG GJØR DEG GLAD!

2

1

7

5

3

4

6

8

10

12

9

13

1. Fransa antrekk - b.young 2. Lily and Rose anheng - Mestergull Hodne 3. Primadonna bh - Miabell undertøysalong 4. b.young kåpe - b.young 5. Briller - Synsam Kristiansand 6. Primadonna hipster - Miabell undertøysalong 7. Tom Ford solbriller - Synsam Kristiansand 8. Sthlm DG chelsea boots - Shoe gallery 9. Kåpe - Indiska 10. Lily and Rose øredobber - Mestergull Hodne 11. Briller - Synsam Kristiansand 12. Ichi jakke - b.young 13. Stenstrøms skjerf - Elegant 14. Superga sko - Shoe Gallery

11

14

15


16

Unn deg selv litt luksus i høst - unn deg nattøy i silke

Lillemarkens - tlf. 38 02 13 96 Butikken med personlig service. For alle former.

Onsdag 18. oktober

Midseason sale

PÅ ALLE VARER

PÅ EN MASSE FLOT TE VARER

30%

50%

byoung.com / b.young Lillemarkens


Annonsebilag

KNIVSETT I GAVEESKE

MULTIPRO COMPACT FOODPROCESSOR

To av de mest brukte knivene i det moderne kjøkken Kokkekniv 19 cm Brødkniv 21 cm

Hvit 750 watt FPP220 Alle avtakbare deler tåler oppvaskmaskin.

-65% -45%

før 999,Sjekk prisen

17

549,-

469,-

før 1325,Sjekk prisen

STEKEPANNER I HELSTØPT ALUMINIUM MED SLIPP-LETT BELEGG AV MEGET HØY KVALITET OG AVTAGBART HÅNDTAK. SOFIE BIFFBESTIKK 12 deler

24 cm før 1198,-

-81%

Sjekk prisen 599,28 cm før 1399,-

Sjekk prisen 699,32 cm før 1499,-

TOPP KVALITET

Sjekk prisen 749,TRAKTØRPANNER MED 7 CM HØY KANT 28 cm før 1499,-

Før 2099,-

Sjekk prisen 399,-

Sjekk prisen 749,32 cm før 1599,-

Sjekk prisen 799,-

- 50%

TORJESEN

KVADRATUREN - LILLEMARKENS - TLF. 38 17 87 87

FØLELSEN AV Å LYKKES HJEMME

www.torjesen.no Åpningstider: Mandag - fredag: 9-18 Torsdag 9-19 Lørdag: 10-16

Forbehold om trykkfeil og utsolgte varer


18

HØSTENS

HER SER DU NOEN AV HØSTENS FRISTELSER. BLI INSPIRERT TIL Å FORNYE GARDEROBEN. DU FINNER GARANTERT NOE SOM KLER DEG OG GJØR DEG GLAD!

favoritter

2

3

4

1

6

7

8

10

11

5

9

1. Lily and Rose øredobber - Mestergull Hodne 2. Stenstrøms bluse - Elegant 3. b.young skjørt - b.young 4. Fransa antrekk - b.young 5. Cambio bukser - Elegant 6. Briller - Synsam Kristiansand 7. Nude sko - Shoe gallery 8. Bomberjakke med blomsterprint - Indiska 9. Sthlm DG chelsea boots - Shoe gallery 10. Ricco Vero trenchcoat - Elegant 11. Collegegenser - b.young


Annonsebilag

Mandag-fredag 10-18 Lørdag 10-15

KATEGORI 7

Riccovero Airfield Stenstrøms Cambio Princess Sinequanone Ilse Jacobsen Oroblu

Kristiansands beste

kjole - og motebutikk Inngang Gyldenløvesgate 1 Tlf: 47770444 www.elegant-mote.no

MOTE · SELSKAP · BRUD ½ /elegant as À /elegant_mote

19


Annonsebilag

SKJERMTRØTTE ØYNE?

Vi har glassene som hjelper deg

Synsam Kristiansand Gyldenløvesgate 1A - KRISTIANSAND TLF 38 17 87 00


HØSTENS

HER SER DU NOEN AV HØSTENS FRISTELSER. BLI INSPIRERT TIL Å FORNYE HJEMME. DU FINNER GARANTERT NOE SOM INSPIRERER DEG OG GJØR DEG GLAD!

favoritter 1

2

3

3 4 4

5

6

7

8

9

10

11

12

1. Lotus vannkanne - Indiska 2. Sögne home blomsterpotte - Tilbords Lillemarkens 3. Speil - Kid interiør 4. Trefat - Kid interiør 5. Pledd - Kid interiør 6. Cathrineholm bolle - Tilbords Lillemarkens 7. Kähler lysestaker - Tilbords Lillemarkens 8. Settbord - Kid interiør 9. Kay Bojesen apekatter Tilbords Lillemarkens 10. Sengetøy - Kid interiør 11. Holmegaard Crosses vase - Tilbords Kristiansand 12. Tekanne og kopp - Kid interiør


22

Småturer rundt byen

BANEHEIA Baneheia har et rikt nett av turstier for alle, og en spasertur mellom de idylliske små vannene og tjernene er sjelepleie og avkobling. En liten tur trenger ikke ta mer enn en halvtime, eller du kan tilbringe hele dagen i skogen. Det er bare å pakke sekken og ta med deg en grill. Fra Kvadraturen kommer du deg raskest opp i dette naturskjønne turområdet fra Nybyen ved skateparken - eller trappa og stien som går opp rett over munningen av tunnelen ved Festningsgata. Du kan også kjøre opp til Eg og parkere ved Svarttjønn, da kommer du direkte inn i nettverket av alle de godt vedlikeholdte turstiene.


Annonsebilag R AV N E D A L E N Ravnedalen er en vakker opplevelse for alle som ønsker seg en grønn pause i hverdagen, eller vil kombinere skogtur med barnevogn, hund og barn. Under de majestetiske bergveggene strekker edelgran og eksotiske tresorter seg mot lyset, og ender og svaner svømmer bedagelig rundt i parkdammen. Fra Baneheia kommer du inn i Ravnedalen fra øst, og vi kan gjerne anbefale å avslutte skogturen med en spasertur gjennom denne opparbeidede perlen av en park, beliggende mellom skogen nord for byen og Grim. Hovedadkomsten finner du innerst i Ravnedalsveien som går inn til munningen av Grimsvollen, og du kan kjøre helt inn til hovedporten, der det er fri parkering. Lunsjen eller kaffeslabberaset kan du ta på Café Generalen, som er åpent i helgene i høstsesongen.

O D D E R Ø YA En av byens best bevarte hemmeligheter er alle avstikkerne du kan ta på tur her ute. De fleste kjenner kanskje til traseen til turen til vaffelbua som begynner ved idrettsplassen, og har gått den en håndfull ganger på søndager. Da holder nemlig Odderøyas Venner kafeen åpen. Her har du utsikt rett til havs, enten du har med egen niste og raster ved kanonvollen, eller setter tennene i nystekte vafler. Fra vaffelbua kan du gå videre inn i skogen til du kommer opp «viljebakken» som tar deg helt til topps, eller du kan fortsette østover til fjellstien, trapper hogd inn i fjellet som fører deg ned til fyret. Fra fyret går du den siste oppoverbakken til du kommer igjen ved mannskapsmessa, der du kan parkere mot en liten skilling. Vi vil anbefale deg å utforske andre stier på øya. Det kan være du blir overrasket over hvor du ender opp!

23


24

Våre beste turtips

Riktig tøy er helt avgjørende for turen. Turtøyet du velger kan bety alt for om opplevelsen blir vellykket eller ikke.

Friluftsmann og daglig leder for Regntøyspesialisten Harald Feyling.

H

an vet hva han snakker om, Harald Feyling. I mange år har han arrangert turer til et av Norges mest ugjestmilde klimaer, den uberørte og ville naturen på Svalbard, der temperaturen ofte kryper ned i minus førti. - Turen kan bli helt ødelagt hvis du ikke kler deg riktig, det prenter jeg inn i alle som kommer innom butikken. For Harald er service og kompetanse viktig, og alle som jobber hos ham har svært inngående kjennskap til produkter og anvendelsesområde. -Jeg pleier å spørre: Hva slags tur skal du på? Hvor skal du? Hva er bruksområdet ditt? Han tar for seg bekledning fra føttene og opp. Selv sverger han til lave goretex-sko. - Min favorittbukse er Fjällräven Keb. Den får du i mange forskjellige og moteriktige farger, og det beste med den er god utlufting. Har du en

lang underbukse av ull under når det går mot høst, er du kledd for alt. Og hemmeligheten til å holde seg tørr og varm, er ull. Aldri annet enn ull innerst mot huden. Også på overkroppen. - I sekken bør du ha med deg en ekstra fleece eller ullgenser. Blir du kald, må du skifte. Blir du varm, må du ta av deg. Andre gode tips til tursekken er kaffe, rikelig med vann – og sitteunderlag. - Min siste oppdagelse er en longs med zip langs bena. Du trenger ikke å ta av deg skoene for å kle den på deg, og du drar bare glidelåsen opp igjen, slik, sier han og viser oss. Til slutt, det viktigste av alt: En vindtett jakke. - Er det regn, velger du selvsagt en tynn goretex-jakke. Det er mange som ikke vet nok om å kle seg riktig når de skal på tur. Hos oss får du de riktige rådene. Jeg selger ikke «opp», jeg selger det som er riktig. Og her hos Regntøyspesialisten sitter kompetansen i veggene.

APOTEK 1

EUROSKO

SYNSAM

JERNIA TORJESEN

COMPEED® gnagsårplaster absorberer fuktighet og danner en beskyttende pute som lindrer smerte umiddelbart og gir optimale helingsbetingelser for gnagsår. Tips: ha den med i tursekken!

Hos Ecco shop Evasko finner du et stort utvalg av tursko. Moderne styling møter det skandinaviske designets perfeksjon i denne robuste turstøvelen for herre som kan håndtere alle typer terreng.

Hos Synsam Kristiansand kan du teste sportsbrillene i vindtunnel for å finne ut om de passer til pisten, eller til en sykkeltur i høy hastighet! Butikken har et stort utvalg skibriller, goggles og andre sportsbriller fra kjente merker som Oakley, Gucci og Liquid Image.

Et bål er et perfekt samlingspunkt og gir god varme og mat i det fri. Jernia Torjesen alt turtilbehøret du trenger, som termoser, kniver og vaffeljern til bålet.


Annonsebilag

TILBUD VAKRE VIPPER OG BRYN

VIPPELØFT Flotte buede vipper. Inkl. farge og forming av bryn

NÅ 790,PERFEKTE ØYEBRYN UTEN SMINKE

Microblading (tatovering) kr. 4800,- (2 behandlinger)

NÅ 3900,-

Hovednummer: 468 74000 Markensgate 24 Tlf: 380 70 945

Lillemarkens Tlf: 380 22 944

HUDPLEIE ž MAKE-UP Slottet Tlf: 416 26 837

Gyldenløvesgate 3 Tlf: 380 24 700

Onlinebooking: auds.no Sørlandssenteret Tlf: 908 67 485

Mandal Tlf: 948 28 278

25


26

Vinmonopol

inviter


let

Annonsebilag

Vet du nok om hva slags vin du liker, og hvorfor? Vinmonopolet arrangerer kurs i vinsmaking.

rer H

vor ofte har du ikke sittet der med vinkartet på restaurant og følt at valget du tar i beste fall er omtrentlig? Kanskje har du drukket en særdeles god vin på barolodruer under en minneverdig ferie i Piemonte for mange år siden, og bestiller like godt den samme vinen her hjemme. Hvorfor smaker den ikke likt? Det kan rett og slett ha med stemning, humør, omgivelser og mat å gjøre. Vinmonopolet i Lillemarkens - Ofte er det mange faktorer som spiller inn, ikke minst ens egen utvikling og erfaring, sier butikksjef Torill K. Sedberg ved Vinmonopolet i Lillemarkens. Vininteressen her til lands har skutt i været, og behovet for å lære mer om vinen man setter på bordet er stadig etterspurt. - Du vil nok bli overrasket over hvor mye du kan lære på bare et par timer, sier Sedberg. Hun har nok besøkt flere vindistrikter enn gjennomsnittet, har pedagogisk bakgrunn og i tillegg solid kursing gjennom Vinmonopolet. - Du kan velge mellom rødvins- og hvitvinskurs, og nå har vi også et spesialkurs som fokuserer på musserende vin, forteller hun. Smaksløkene Smaksløkene utvikles med alderen, så det man ikke likte som ung, kan raskt havne på toppen av favorittlista lenger ut i livet. På

vinkursene til Vinmonopolet lærer man å kjenne på sin egen smak, og bli fortrolig med den. - Smak er jo en subjektiv ting, det merker vi fort når vi som jobber her skal vurdere viner på en skala fra én til seks. Vi opplever ofte at hele spekteret blir tatt i bruk, humrer hun. - Under kursene vi holder på Tilstede Mat og Mer smaker vi på en fem-seks ulike viner i løpet av ettermiddagen. Og utbyttet? Du vil lettere kunne gjenkjenne ulike typer druer og vintyper. Du får smake vin fra mange forskjellige områder i verden, noe du kanskje ikke så ofte ellers får muligheten til. Vinkurs Kurset konsentrerer seg utelukkende om selve vinen, og det blir ikke kombinert med mat. Sedberg er imidlertid klar på at du vil gå derfra med mange verdifulle tips til hva slags vin som går til ulike matretter. - Hva slags mat tror du akkurat denne vinen vil passe til, spør jeg ofte. Det er utrolig viktig å lære seg til å stole på sin egen smak. Og dette tilbudet er ikke bare for feinschmeckere med avanserte og sære preferanser og interesser, bedyrer butikksjefen. Hun understreker tvert i mot: - Mange blir nok styrt av status når de velger vin. Våre kurs er for folk flest, og er basert på blindsmaking, så fokuset ligger på din egen smak og selve opplevelsen, ikke merkene, sier Sedberg.

27


28

KUNDENS DAG

-20%

ALLE VARER INKL. TILBUDSVARER LØRDAG 21.OKTOBER ØYEMASKE Hvit

39

90

RØNTGENDRAKT Rosa/svart Inkl.bukse, t-skjorte og hansker Str.116-134

99,Spar 100,-

PARYKK Ass. farger

149,-

RØNTGENKJOLE Rosa/svart Str.116-140

99,Spar 100,-

Spar 199,-

KOSTESKAFT 89cm

79

90

ENGLEVINGER Sort

149,-


Annonsebilag

KNIV GJENNOM HODE

BLODIG KNIV

79

99,MYKE VÅPEN 4 ass. 90cm

79

90

DOKTORFRAKK Inkl.frakk og munnbind Str.128-140

199,-

90

GHOSTLY GHOUL Inkl.kjortel, hettemaske og belte Str.116 og 128

99,Spar 100,-

LORD OF FLAMES Inkl.kjortel og belte. Str.116 og 128

KANIN OG KATT Inkl.hale og ører One size

99 ØYEMASKE KATT Svart/hvit

49

90

99,Spar 100,-

90

DJEVELSTAV 120cm

79

90

VAMPYRKAPPE One size Barn

49

50

Spar 50,-

Spar 199,-

KRISTIANSAND LILLEMARKENS Markensgt. 25b, 4611 Kristiansand Tlf: 95710125

29


30

D ET R IM EL IGSTE PAR ET F ÅR DU PÅ KJØPET! Gjelder alle varer i perioden 17 .1 0 - 21.10

30%

30%

30%

Før 999,-

Før 599,-

Før 899,-

Nå 699,-

Nå 419,-

Nå 629,-

Herre

Dame

Dame

30%

30%

30%

Før 699,-

Før 899,-

Før 799,-

Nå 489,-

Nå 629,-

Nå 559,-

Herre

Flere gode tilbud i butikk! Tilbudene gjelder t.o.m. 28.10

Dame

Junior

EVA SKO

www.eurosko.com


31 Tilbords Lillemarkens er kåret til ”Årets bryllupsbutikk” 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014Annonsebilag - 2015 & 2017

Serviser fra Royal Porcelain opptil 50%

PLATINUM

-50% alle deler

-40%

Silver Paisley Marseille Magic Extreme Platinum Angelina Platinum Silver Line Ultimate Lace

Ramona 33 DL Før 4299,-

1499,-

MEDLEMSTILBUD

-30%

på alle varer til ordinære priser for våre medlemmer. (Er du ikke medlem melder vi deg g jerne inn). TILBUDET GJELDER PÅ EN HANDEL TORSDAG-LØRDAG

Godt utvalg i serviser fra

Oscar 24 DL sett Før 1699,-

Vi har stort utvalg i de nyeste trendene fra merkevareleverandører som: NÅ

699,OVID vannglass (øl-/dessertglass) 4 stk, før 199,-

100,-

Clever cooking

Rektangulær form 30x20 cm, før 529,NÅ

MAGNOR

299,‒ byens glassmagasin

Tlf: 38 02 48 80 ³ www.tilbords.no


32

MED SA N S F OR

ekte smak

Forbrukerne etterspør stadig økologiske matvarer i butikkene. Men hva er egentlig økologisk mat?

N Karin Stray Helle , innehaver av den økologiske butikken Sans & Smak i Lillemarkens

oen rapporter sier at økologisk mat smaker bedre og har høyere næringshold. Det er logisk for meg at det må være bedre å dyrke og spise mat, uten at det er brukt giftige sprøytemidler, det er bærekraftig og miljøvennlig, sier innehaver av Sans & Smak, Karin Stray Helle. I økologisk matproduksjon settes det strenge og helt spesielle krav og begrensninger for produksjonen av matvarene. I tillegg står velferden til husdyr i høysetet, for ikke å si i høysåta. - Dyrene får f.eks. ikke antibiotika for at de skal vokse fortere, eller i tilfelle de skulle bli syke. Dyr og fjærkre får gå ute, de har bedre plass. I kyllinghus får de vokse normalt, lyset slukkes kl 22 så de får oppleve at det er natt, og det blir gjort rent der mens de lever. Dyrene blir behandlet som skapninger med sjel, rett og slett, sier Karin. Økologisk landbruk Mat fra økologisk landbruk fremstilles med bruk av husdyrgjødsel og annen organisk gjødsel. Det brukes aldri kjemiske sprøytemidler. -Antibiotika brukes heller ikke som tilsetting i foret for å fremme vekst, og forebygge i tilfelle dyrene skulle bli syke, understreker Karin.


Annonsebilag

LINSESUPPE Bærekraftig, enkel og budsjettvennlig middag. Dessuten er det miljøvennlig å kutte ned på kjøttforbruket! 2 løk 2 hvitløksfedd 1 ss olivenolje 1,5 dl grønne linser 1 l buljong 1 boks hermetiske tomater 3 stenger av stangselleri 1 ts spisskummin 1 ts chilipulver 1 ts salt 1,5 dl røde linser

Økologiske produkter er også framstilt uten kunstige aroma- og fargestoffer. Det er med andre ord matvarer så rent og direkte fra naturen du får det. Det er strenge restriksjoner for bruk av konserveringsmidler for å kunne kalle et produkt økologisk. Fra fagmiljøene her til lands er det ønskelig at det økologiske landbruket skal fungere som en spydspiss for miljøvennlig og bærekraftig landbruk i Norge. Den økologiske kua Mødre vet at alt man spiser går over i melka. Den økologiske kua spiser mye økologisk grovfôr og er ofte ute på beite. I økologisk landbruk er det større biologisk mangfold, hvor flere ulike plantevekster, som kløver, urter og belgvekster trives. Dette resulterer i at økologiske kyr har et variert kosthold, som gir sunn og frisk melk med en gunstigere fettsyresammensetning og høyere andel omega-3-fettsyrer. Spesielt på sommeren ser man store ernæringsmessige forskjeller i økologisk og konvensjonell melk. Økologiske kalver er de eneste som har krav på å die moren etter fødselen. Kjemiske insektmidler Økologisk frukt sprøytes ikke med soppmidler eller kjemiske insektmidler, og det er ikke lov å bruke voks og andre midler til behandling av overflaten.

Slik gjør du det: 1. Finhakk løk og hvitløk, som stekes lett i gryta 2. Tilsett krydderet og bland det godt inn, stek litt videre 3. Tilsett buljongen, de grønne linsene og hermetisk tomater 4. Småkok i 25 minutter 5. Hakk stangselleri, og ha oppi gryta, sammen med de røde linsene 6. Kokes lett i 10 min – ferdig! Serveres med ferskt brød eller foccacia. Supert å servere en sur høstdag. Putt på termosen, og ta med på tur. Lag en stor porsjon. Smaker god dagen etter. Som tilbehør kan du også ta tortillachips med ost oppå og gratinere i ovnen.

- Bare sjekk selv: Skrell en konvensjonell appelsin, og opplev hvor klissete du blir på fingrene. De har tilsatt soppdrepemiddel. Skrell en økologisk appelsin, og hånden din blir ikke klissete. Frukten har et naturlig utseende og man kan trygt bruke skallet av for eksempel sitron i maten, påpeker Sans & Smak-innehaveren. Immunforsvar Økologisk frukt inneholder også ofte mer antioksidanter fordi frukten må bygge opp sitt eget immunforsvar mot angrep fra skadedyr og sykdommer som forekommer i et naturlig økosystem. I konvensjonell drift bruker man sprøytemidler for å unngå sykdommer og drepe disse skadedyrene. - Til slutt: Frukt og grønt som får kunstgjødsel, «drikker» mer vann. Ergo er det mer vann i for eksempel en konvensjonell brokkoli i forhold til en økologisk. Med andre ord, er den økologiske brokkolien dyrere? For jo mindre vann, desto mer næring og smak, sier Karin, og understreker hvor viktig det er med informasjon omkring maten vi spiser. – Vi vil jo gjerne leve så lenge og sunt som mulig, sier hun.

Linsesuppe - bærekraftig, enkel og budsjettvennlig middag

33


Program

34

17. - 21. oktober arrangerer vi Lillemarkensdagene - en uke fylt med inspirasjon, faglig påfyll, og masse spennede smaksprøver. Her ser du noen av aktivitetene du kan få med deg - følg oss på facebook.com/lillemarkens for oppdatert program.

TEGNEKONKURRANSE

BALLONGKLOVN Lørdag 21. oktober kan du møte ballong-klovnen på torvet i Lillemarkens mellom kl 12 og 15. Her kan du ønske deg figurer av klovnen så bretter han det utroligste! Møt opp og ta med deg barn og barnebarn. Dette er gøy!

Innerst i Lillemarkens ved Lekia kan alle barn være med i tegnekonkurranse denne helgen. Fredag og lørdag setter vi opp tegnebord og du kan være med i trekningen av flotte gaver fra Lekia. Vær med og tegn eller fargelegg så trekker vi en heldig vinner mandag 23. oktober. tegningen leverer du hos Lekia. Bli med!

NYE SMAKER

ANSIKTSMALING Har du lyst til å pynte deg og bli malt i ansiktet? Joanna kommer lørdag 21. oktober fra klokken 12.00 til Lillemarkens. Kom innom Reinhartsen i 1. etasje så kan du ønske deg noe som hun skal male. Alle får også smake på nydelig Caramel Crunch denne dagen. Dette blir gøy!

Nyheter fra Kjøkkenskapet Onsdag 18. oktober fra kl. 13.00 kan du smake på de deilige nyhetene fra Kjøkkenskapet. Smak på vår nyutviklede sandwich med røkelaks og eggesalat. Utrolig spennende smaker med ekte råvarer og sunt grovt brød. Fra landene rundt Middelhavet har vi blitt inspirert til å komponere en ny salat. Basert på gode råvarer som fetaost, oliven og soltørkede tomater kan du drømme deg bort til sydligere strøk mens du nyter salaten hos oss på Kjøkkenskapet. Kom å prøvesmak disse nyhetene på torvet i Lillemarkens på onsdag!


Annonsebilag

BOKSIGNERING Onsdag 18. oktober får vi besøk av Trond Moi. Forfatteren selv er klar både for å signere bøker, og ikke minst servere nydelige smaksprøver. Du finner Trond, boka og smaksprøver hos Reinhartsen i 1. etasje

SMAKSPRØVER

Onsdag 18. oktober kl. 14 - 17

Shootfilm / Bendik Kruse

Reinhartsen byr på masse spennende smaksprøver hele uka. Komplett program på facebook.com/reinhartsen1931

POPCORN-DEMO Popcorn og Company ble etablert i mai 2017 på Dvergsnes, og holder til i Hagekroa til Kristiansand Feriesenter. Selskapet, som er en liten familiebedrift, produserer gourmet karamell popcorn. Mary Voreland, som er daglig leder i selskapet, er selv amerikaner og har i mange år drømt om å få caramel popcorn inn på markedet slik det er i USA. Så da var det bare å gå i gang da, - og lage en knallbra oppskrift som ville slå an på Sørlandet! Vi produserer i dag tre typer - den originale Caramel Crunch, - Espresso Crunch med deilig kaffesmak, og Salted Caramel Crunch med smak av fantastisk havsalt, forteller Mary. Lørdag 21. oktober tar Mary med seg sin turkise Caramel Crunch sykkel og deler ut smaksprøver på Caramel Crunch hos Reinhartsen Delikatesse i Lillemarkens.

35


Annonsebilag

Biffkveld. Lillemarkens inviterer til manneaften 9. nov. kl. 19 • EN MENGDE PREMIER • GOD DRIKKE • MINIKONSERT M/KJETIL GRANDE • KONFERANSIER KIM SKARNING ANDERSEN • BIFFKURS • SJOKOLADEMOUSSE M.M. TROND MOI, Fjellmat-kokken Trond viser oss hemmeligheten bak den perfekte biffen.

Lillemarkens magasin høst 2017  

Lillemarkensdagene, tur og mat.