Issuu on Google+

LILLEBÆLT CYKLER 19 UDVALGTE TURFORSLAG VED LILLEBÆLT

1


Udgiver

Destination Lillebælt

Projektansvarlig

Anders Johansen

Redaktion

Karen Bjørnskov - Kolding Kommune, Gorm Baagøe Andersen - Kolding Kommune, Lene Hartman Bach - Fredericia Kommune, Heidi Hammer Lings - VisitFredericia, Bent J. Petersen - Middelfart Kommune, Anette Hellmund Werenskiold - VisitMiddelfart, Sissel Madsen - VisitMiddelfart, Iben Rigenstrup Schorling - VisitKolding, Steen Petersen - My Camp Trelde Næs, Kim Henneberg - Kolding Bicycle Club, Per Møller Madsen - Motionsklubben Baghjulet, Torleif Røbjerg - Fredericia Cycle Club, Tanja Skinbjerg Kristiansen - Destination Lillebælt, Anders Johansen - Destination Lillebælt.

Fotos

Forside: Cyklister ved vandet (Stamp Reklamefoto), Nationalt cykelskilt, Dreng med cykelhjelm (Motionsklubben Baghjulet), MTB-cyklist (Motionsklubben Baghjulet), Cyklister på Den Gamle Lillebæltsbro (Motionsklubben Baghjulet), Par på cykel (Middelfart Kommune). Bagside: Cyklister ved kanoner i Fredericia (Ole Olsen).

1. udgave

Oktober 2014

Oplag

2000

Tryk

FROM Grafisk

Kortmateriale

Kortmaterialet er fremstillet af Compukort på grundlag af data fra Geodatastyrelsen, Kort 10, august 2014.

ISBN

978-87-996933-1-3 Publiceret med bistand fra Den Europæiske Fond for Regional Udvikling og Syddansk Vækstforum.

DEN EUROPÆISKE UNION Den Europæiske Fond for Regionaludvikling

Vi investerer i din fremtid

2


FOTO: Christa Boisen

VELKOMMEN TIL LILLEBÆLT - 4

2

3

4

CYKELOPLEVELSER VED LILLEBÆLT - 5

OVERSIGT OVER TURFORSLAG - 7

FOTO: Motionsklubben Baghjulet

Lillebælt T1

FOTO: Cyklistforbundet/Mikkel Østergaard

1

5

Middelfart 7

TURFORSLAG0- 8 6

Teglgårds Bugt

1km

FOR MTB’ER OG RACERCYKLER - 28

CYKELUDLEJNING - 29

1:40.000

FOTO: Ole Olsen

CYKELOPLEVELSER FOR BØRN - 30

OVERNATNINGSSTEDER - 32

NATURPARK LILLEBÆLT - 35

TRANSPORT AF CYKLER - 38

PRAKTISKE INFORMATIONER - 39

FOTO: Lasse Lagoni

FÆRDSEL I NATUREN VED LILLEBÆLT - 36

3


VELKOMMEN TIL LILLEBÆLT Lillebælt ligger midt i Danmark og er et rigtigt godt sted at cykle. Der er afmærkede ruter, så det er nemt at finde vej, gode cykelstier - og kort afstand mellem et stort udvalg af spændende oplevelser for både børn og voksne. Som cyklist ved Lillebælt vil du opleve en varieret, smuk natur og et helt unikt dyreliv. I sommermånederne kan du eksempelvis se marsvin boltre sig i Lillebælt. Du kan komme tæt på Danmarkshistorien ved de mange historiske monumenter – eksempelvis voldanlægget i Fredericia og Koldinghus i Kolding – og få enestående kulturoplevelser i havnebyerne, hvor du også finder spisesteder og overnatningsmuligheder for enhver smag og pengepung. I denne guide er der forslag til forskellige ruter. Til dig, der har telt og oppakning med. Til dig, der skal på endagstur med familien. Til dig, der vil køre en rask tur på mountainbike og til dig, der har planer om at tilbagelægge rigtigt mange kilometer på racercykel. Vi håber, at du vil nyde nærværet med naturen, andre cyklister og naturbrugere - og at du vil passe lige så godt på Lillebælt, som vi gør. Velkommen til Lillebælt. Og god vind på cykelstien.

4

FOTO: Knud Erik Christensen


CYKELOPLEVELSER VED LILLEBÆLT Traditionen for at cykle i Danmark går helt tilbage til 1920’erne. Cykelkulturen er dybt integreret i vores hverdagsliv, og derfor bliver der passet godt på cyklisterne i trafikken. Vi har et stort udviklet netværk af cykelstier, som gør det sikkert for dig at komme rundt i området og opleve naturen, byerne og Lillebælt.

OVER 200 KM SKILTEDE RUTER I LILLEBÆLTOMRÅDET

Ved Lillebælt findes der over 200 km skiltede cykelstier. Der er både nationale, regionale og lokale ruter, som tager hensyn til fredede områder og fugle- og dyrelivet, så naturen ikke tager skade. Dansk lovgivning sikrer, at skiltene på ruterne er ensartede, så du kan se forskel på nationale, regionale og lokale ruter. Hvis der ikke er pile på skiltene, skal du blot fortsætte lige ud. Vi har udvalgt 19 turforslag og beskrevet nogle af de interessante steder på ruterne, som du kan gøre stop ved undervejs. Du skal være opmærksom på, at enkelte turforslag løber langs en national og/eller en regional rute. På kortet kan du se, hvilke skilte du skal følge. Enkelte ruter er ikke skiltet endnu, og her er det vigtigt at følge kortets anvisninger.

5


Tur 19 - følger national cykelrute 5 Tur 18 - følger national cykelrute 6

Børkop

Gårslev

T9

T7

Trelde

Turforslag 1 til 17 2

0

2

4

6

8

1:200.000

Bredstrup Viuf

Gravens

T19

Pjedsted

10 km

T9

T7 T9

Herslev

Fredericia

T8 Jordrup

T16

Vester Nebel

Almind

T8

T14

T19 Erritsø

T15 Taulov

T13 T16 T19

T15

T16

T19

T10

T13

T17

T18

T6

T4

T2 Vejlby

T1

T11

T3 Sønder Stenderup

Sønder Bjert

Vonsild

Strib

Middelfart

T11

T17 Hjarup

Skærbæk

T18

Lunderskov

T6

T8

T18 T8

Kolding

T4

Kauslunde

T6

Nørr

T11

T19

Vamdrup

T5

T17 Ødis Sjølund Taps Ødis-Bramdrup

Hejls

T12

T13 T12 Stepping

Christiansfeld

6 Sommersted

Fjelstrup

T19

T6


TURFORSLAG Fra kyst til kyst (KulturØen – Teglgårdsparken – KulturØen) Landluft og strand (Svenstrup – Vejlby Fed) Middelfart Marina (KulturØen – Middelfart Marina – KulturØen) Langs Lillebælt (KulturØen – Strib – KulturØen) Kirkeruten (Føns – Båring) Kulturruten (Middelfart – Emtekær – Middelfart) Rands Fjord (Egeskov – Bredstrup) Hannerup Skoven (Skærbæk – Hannerup – Skærbæk) T5

T6

Båring

Trelde Næs (Trelde Næs – Fredericia C) Kolding Ådal og Hylkedalen (Kolding– Vonsild – Kolding)

Brenderup

Vandvejen ved Kolding (Kolding – Sønder Stenderup – Kolding)

re Aaby

Harndrup

Ejby

Christiansfeld (Hejls – Christiansfeld)

Fjelsted

5

Middelalderruten (Jordrup – Lunderskov – Stepping) Drejens Halvø (Sønder Vilstrup skov – Nørre Bjert) Elbodalen (Højrup – Gudsø – Kolding)

Gelsted

Troldhedebanestien (Jordrup – Kolding) Årup

T6

Kongeådalen (Kolding – Vamdrup) Lillebælt Classic (Middelfart – Snoghøj – Kolding) Østkystruten (Bøgeskov – Hejlsminde)

Sandager

7


FRA KYST TIL KYST ( -

KULTURØEN TEGLGÅRDSPARKEN KULTURØEN )

5 km - Asfalt og skovvej SEVÆRDIGHEDER

Lillebælt 2

T1 5

3

4

1

Middelfart 7 0

6

Teglgårds Bugt

1km

1:40.000

Turen fra KulturØen til Teglgårdsparken følger den blå kløversti og bringer dig fra kyst til kyst i Middelfart. Ruten er for dig, der vil opleve Lillebælt fra to sider og nyde den smukke natur på Hindsgalv halvøen. Langs havnepromenaden får du en fin udsigt til Den Gamle og Den Nye Lillebæltsbro, og ved Gl. Havn kan du komme på sejltur, fisketur eller hvalsafari. Fra Den Gamle Lillebæltsbro til Øksenrade Skov kan du opleve klinter med sort-hvid stribet glimmersand, som Middelfart leverede til kancellikontoret i København i 1800-tallet. Udover unikke naturoplevelser, byder ruten også på mange kulturoplevelser. Den bringer dig forbi Adlerhus, Fiskerlejet Teglgård og det gamle sindssygehospital. Adlerhus var porten til herregården Hindsgavl og markerede grænsen mellem byens og godsets jorde. Sindssygehospitalet åbnede i 1888. Det lå som et samfund for sig selv med 700 sengepladser, eget gas- og vandværk, kirke og kirkegård samt boliger til personalet. Det lukkede i 1999 og er i dag det blandede erhvervs- og boligområde Teglgårdsparken. Fiskerlejet Teglgård har navn efter et teglværk, der lå i området i 1500-tallet. Det var også her Marsvinjægerne havde deres oplagsplads indtil 1898, hvor lauget blev opløst. I gågaden i Middelfart finder du specialforretninger, caféer, museer og gallerier, som indbyder til et velfortjent hvil.

8

KulturØen Middelfart Kirke Annita Due Galleri Gågaden Adlerhus Fiskerlejet Teglgård Psykiatrisk Samling - Teglgårdsparken

FOTO: VisitMiddelfart

Tag på hvalsafari og se den lille hval marsvinet tæt på

FOTO: VisitMiddelfart

Middelfart Kirke med det danske kongeskib i forgrunden


LANDLUFT OG STRAND ( SVENSTRUP - VEJLBY FED )

6,3 km

- Asfalt

SEVÆRDIGHEDER Båring Vig 0

1

Vejlby Kirke

2 km

1:70.000

T2

1

Vejlby Middelfart

T2

Kauslunde

Landevej ved Vejlby

Ruten fra Svenstrup til Vejlby Fed tager dig på en tur på landet til oplevelsen af marker og små landsbyer. Tag et stop i Vejlby og nyd den smukke kirke. Vejlby er en lille landsby med ca. 200 indbyggere. Navnet stammer fra Wæthælby og betyder landsbyen ved vadestedet. I landsbyen ligger Vejlby Kirke, som blev ”moderniseret” i 1492, hvor kirkens tårn, våbenhus og hvælvinger blev rejst. Ved kirken finder du en vandpost, hvor du kan få fyldt væskedepoterne, og en luftpumpe, hvor du kan pumpe cyklen. Vejlby Fed Strand er en af Fyns mange børnevenlige badestrande. Stranden har en flot badebro, hvorfra der kan fanges krabber og fisk. Hvis du vil ud på vandet, kan du eksempelvis leje én af campingpladsens vandcykler og tage en tur langs stranden.

FOTO: Vejlby Fed Camping

Vejlby Fed Strand

9


MIDDELFART MARINA

( KULTURØEN - MIDDELFART MARINA - KULTURØEN )

7,2 km

- Asfalt og grusvej

SEVÆRDIGHEDER Lillebælt

Middelfart

0

2

1

KulturØen Gågaden Middelfart Marina Skrillinge Strand Golfklubben Lillebælt

T3

1km

1:40.000

Teglgårds Bugt 3

T3 4

5

Middelfart Marina

Turen fra KulturØen til Middelfart Marina følger den røde kløversti. På turen får du et indblik i Middelfarts nyere historie med industri og forstadsbebyggelse. Ved Jernbanegade lå jernstøberiet J. Hess & Søn indtil 1977, hvorefter der blev bygget supermarked. Jernstøberiet var en af byens førende virksomheder, der producerede kakkelovne i støbejern. Ved Middelfart Marina kan du om sommeren prøve kræfter med flere typer vandsport - eksempelvis stand up paddling, windsurfing, snorkling, matchracing mv. Marinaen er også stedet, hvor der afholdes internationale sejlstævner. Tag badetøjet med og tag en dukkert ved Marinaen eller kør videre til Skrillinge strand. I 1969 vedtog man planen for det område, der i dag kendes som Økvarteret. Kvarteret er udstykket med grønne områder og et veludbygget stisystem. Tæt på Økvarteret og Middelfart Marina ligger Golfklubben Lillebælt med sin 18. hullers bane og sin Pay and Play 9 hullers par 3 bane.

10

FOTO: Golfklubben Lillebælt

Golfklubben Lillebælt


LANGS LILLEBÆLT

( KULTURØEN - STRIB - KULTURØEN )

2

SEVÆRDIGHEDER

T4

3

14,8 km - Asfalt og skovvej

KulturØen Strib Fyr Strib Nordstrand Svømmehal Strib Automobilmuseum Fodboldgolf Galleri Walther på Severin Kursuscenter

4

Lil

leb

Strib

5

ælt

Erritsø

6

T4

Middelfart 1

7 0

1

2 km

1:70.000

Turen fra KulturØen til Strib følger den sorte kløversti. Turen tager dig langs Lillebælts kyst med udsigt til Den Nye og Den Gamle Lillebæltsbro. På Gl. Banegårdsvej kører du forbi de gamle Nordisk Kabel- og Trådfabrikker (NKT), der blandt andet producerede søm og ståltråd. Overfor ses ejendommen Tårnborg, som blev opført til udlejning for arbejderne på fabrikken. Ved den lille plads på Industrivej ses mod øst byens første banegård fra 1865 og mod syd en bygning, der husede Jernbanehotellet. De store krukker foran bygningerne er syrebeholdere, der tidligere blev anvendt på NKT. Den Nye Lillebæltsbro åbnede i 1970 og var den første hængebro herhjemme. De to pyloner er 118 m høje og holder hovedkablerne, der er 1,5 km lange. Hvis du er heldig, kan du se marsvin på din tur langs kysten til Strib. Stop ved Strib Fyr og nyd udsigten mod Fredericia. I Strib kan du tage en afstikker til Strib Automobilmuseum og stille sulten ved den lokale slagter eller bager. Du kan også vælge at slutte turen på en af Middelfarts caféer eller restauranter.

Strib Fyr

11


KIRKERUTEN

20,4 km - Asfalt

( FØNS - BÅRING )

SEVÆRDIGHEDER Føns Kirke Balslev Kirke Mindesten for præsteslægten Balslev Ejby og Kingstrup Moser Hundeskoven - Vestermoseskov Nørre Aaby Kirke Tusindårslegeparken Indslev Kirke Indslev Bryggeri Asperup Kirke

T5

Båring 10

9 7

Nørre Aaby

8

6 5

0

1

2 km

1:100.000

Ejby 1

T5

4

2 3 Balslev Kirke

Ruten fra Føns til Båring strækker sig fra Føns Vig og nordpå gennem de mindre byer Nørre Aaby og Båring. Ruten er for dig, der er til historiske oplevelser og smuk natur. Ikke langt fra Føns finder du den 113 ha store sø ved Føns Vang, som blev inddæmmet allerede i 1790. Dæmningen skulle gøre det lettere at komme på tværs af fjorden. Området udviklede sig til en blomstrende handelsplads med dampmølle, en 260 meter lang mole, hvor store skibe kunne lægge til, og hvor der blev udskibet både tegl og korn fra Føns og opland. Området er i dag tilholdssted for ynglefugle og trækfugle, heriblandt hættemågen og pibeanden. Man kan også være heldig at se havørnen i området, da den yngler i nærheden. I Nørre Aaby kan du besøge Nørre Aaby Kirke, som har en speciel skovkirkegård, der siges at være én af landets smukkeste. Der findes også indkøbsmuligheder i byen og togstation. I Indslev kan du besøge Indslev Bryggeri, som er Danmarks første hvedeøls bryggeri. Bryggeriets historie går helt tilbage til 1897.

12


KULTURRUTEN

( MIDDELFART - EMTEKÆR - MIDDELFART ) 37 36 39 38 35 Erritsø 40 Strib 41 42

0

2

4

6 km

1:250.000

T6 33

34

Båring Brenderup

Kauslunde

32 17

Harndrup

Nørre Aaby

Fjelsted Ejby

18

31

Gelsted

20 21 22

30

29

19

T6

- Asfalt

SEVÆRDIGHEDER

11 9 3 2 1 Vejlby 10 7 8 6 4 5 Middelfart 12 13 14 15

16

96,5 km

23

25

26

28 27

Årup

24

Er du til mange kilometer i benene og smukke landskaber, er denne tur det rette valg. Turen følger de regionale ruter 70, 71 og 30 og bringer dig forbi Gamborg Fjord, Føns Vig, Tybrind Vig, Båring Vig og igennem små fynske landsbyer. Turen bringer dig langs kysten ved Gamborg Fjord, Føns Vig og Tybrind Vig og videre ind i landet til de mindre byer. I Middelfart er Hindsgalv Halvøen et besøg værd. Hindsgavl Halvøen er i dag forvandlet til en Naturpark med 165 ha indhegnet Dyrehave og et åbent natur- og aktivitetsområde. Her finder du også Hindsgavl Slot, som blev bygget i 1700 tallet. Hindsgavl Slots historie går dog helt tilbage til år 1295, hvor Valdemar Sejr opførte Hindsgavl Borg på Hindsgavl Halvøen. Gamborg Fjord er en del af EU habitatområdet Lillebælt og dermed et internationalt beskyttet fuglereservat. I Gamborg Fjord blev der drevet marsvinefangst af et organiseret laug i Middelfart, hvis historie går tilbage til 1593. Lauget blev ophævet i 1898. Brænde Ådal siges af mange at være en af de smukkeste og mest varierede naturområder på Fyn. Her finder du Håre Bjerge, hvor der er bevaret en række gravhøje, der stammer fra bronzealderen og den yngre jernalder. Brende Mølle blev oprindelig bygget i 1500-tallet og havde til formål at udnytte vandkraften fra Brænde å. Pak badetøjet - der er flere dejlige badestrande undervejs. Nyd strandene ved Båring Vig eller fortsæt turen til Strib Nordstrand.

KulturØen Sct. Nicolai Kirke Gl. Havn Middelfart Museum Gågade Danmarks keramikmuseum, Grimmerhus Naturpark Hindsgavl Dyrehave Galleri Hindhede Bridgewalking fra 2015 Mindelund for britiske flyvere Søbadet Hindsgavl Slot HUSET Psykiatrisk Museum Middelfart Marina Gamborg Kirke Natur- og vildtreservat Fønsvang Sø Tybrind Ørslev Bjerg Husby Strand Adlerhus Husby Kirke Sdr. Åby Tanderup Kirke Brende Mølle Mindesten Brænde Ådal Rørup Kirke Aalsbogaard Lystfiskersøer Fjeldsted Speedway Center Humlemagasinet Ore Kirke Flensted Mobiler Kasmose Skov Røjleskov Kirke Røjle Klint Strib Nordstrand Strib Fyr Strib Bådehavn Strib Kirke Strib Automobilmuseum

13


RANDS FJORD

14,5 km - Asfalt

( EGESKOV - BREDSTRUP - EGESKOV )

SEVÆRDIGHEDER T7

Nebbegård - en af Danmarks gamle herregårde Museumsgården Kringsminde Vejlby Kirke

1 3

Egeskov 2

Pjedsted Bredstrup

T7

0

1

2 km

1:70.000

Turen rundt om Rands Fjord er til dig, som holder af natur og fugleliv. Turen følger de regionale ruter 57 og 58. Rands Fjord har dannet kulisse for motionscykelløbet Rands Fjord Rundt. T7 er en del af cykelløbets 35 km lange rute for familer. Rands Fjord er et fredet naturområde. Det bakkede terræn, småskove, frodige enge og stejle dalskrænter er hjemsted for et rigt fugleliv. Hvis du er heldig, kan du opleve havørnen på jagt i området. Undervejs kan du parkere cyklen og følge en af vandreruterne, som løber langs fjorden. På sydsiden af fjorden ligger et godt udsigtspunkt, hvorfra du kan spejde efter havørne og og andre fugle. På nordsiden af Rands Fjord ligger Nebbegård. Det var her Valdemar Atterdag i 1348 sluttede forlig med de holstenske grever om indløsning af Fyn. Er du interesseret i, hvordan livet foregik på landet i gamle dage, kan du besøge museumsgården Kringsminde. Her kan du opleve livet på landet tilbage i 1600-1700 tallet og se, hvem der tog sig af de forskellige arbejdsopgaver på gården.

14

FOTO: Museerne i Fredericia

Museumsgården Kringsminde

FOTO: Ole Olsen

Rands Fjord


HANNERUPSKOVEN

( SKÆRBÆK - HANNERUP - SKÆRBÆK )

SEVÆRDIGHEDER

Hannerup T8

7

8 9

Erritsø 6

5

0

1

2 km

1:100.000

T8

1

Taulov 2 3

31,8 km - Asfalt og skovvej

10 12 11

4

Henneberg Ladegård Vindmøllegård Høneborg Slotsbanke Skærbæk Fiskerisamling Fodboldgolf Taulov Kirke Elbodalen Fuglsang Skov med dyrehave Hannerup Skov Lyng Kirke Det tidligere færgested mellem Fyn og Jylland Folkehøjskole i Snoghøj

Skærbæk

Turen mellem Snoghøj, Skærbæk og Hannerup er til dig, som gerne vil opleve små havne, natur og skov. Ruten følger dels de nationale ruter 5 og 6 og den regionale rute 58. Det er vigtigt, at du følger kortets anvisninger, da det ikke er hele ruten, der er skiltet. Skærbæk indbyder til et hvil ved havnen med udsigt til Lillebælt. Øst for byen ligger Skærbæk Strandpark, hvor der er god mulighed for at bade. Du kan også besøge Skærbæk Fiskerisamling, som ligger ved havnen. Her er værktøj og redskaber, som har været brugt i fiskererhvervet i gamle dage. Elbodalen er med sin 15 km lange dal et smukt område for naturelskere. Den blev skabt af vandstrømme tilbage i tertiærtiden og er modelleret af is og smeltevand i efterfølgende istider. Elbodalen har op mod 40 m høje skrænter, der skal passeres, når man fra vest nærmer sig Fredericia. Elbodalen har et rigt fugle- og planteliv - eksempelvis yngler isfugl, pungmejse og rød glente i området. Fuglsang skoven er et hyggeligt sted for familien. Du kan slippe børnene løs på skovlegepladsen eller se hjortene og dådyrene i dyrehaven.

FOTO: Ole Olsen

Hannerup Skov

15


TRELDE NÆS

30,4 km - Asfalt og skovvej

( TRELDE NÆS - FREDERICIA C )

T9

Trelde 4

SEVÆRDIGHEDER 1

2

Bøgeskov 3

5

Egeskov 6

T9

0

1

2 km

7

Fredericia

1:100.000

8

9 10

T9

11 12

Vil du cykle en tur, der både byder på spændende krigshistorie, byliv og natur er denne rute et godt valg. Ruten følger dels den nationale rute 5 og dels den regionale rute 58. Det er vigtigt at følge kortets anvisninger, da det ikke er hele ruten, der er skiltet. Du kan vælge at starte turen i centrum af Fredericia og opleve byens smukke voldanlæg, som er det bedst bevarede anlæg i Nordeuropa. Det var Frederik III, der i 1650 gav befaling til opførelsen af Fredericia Vold og fæstningsby, som i perioder beskæftigede op mod 5000 mennesker. I dag er voldanlægget en af de største offentlige byparker i Danmark. Gå også på opdagelse i Fredericias butikker eller fortsæt turen til Madsby Parken, som er et spændende friluftsområde i den vestlige del af byen. Ved Rands Fjord kan du nyde frokosten i fred og ro. Her er bakket terræn med småskove, græsningsarealer, dyrkede marker og stejle dalskrænter med løvskov. Rands Fjord var tidligere en fjord, men er i dag omdannet til en ferskvandssø, som er fredet. Slut turen ved Trelde Næs, hvor der både er gode overnatningssteder, mulighed for gåture i skoven og en frisk dukkert ved stranden.

16

Trelde Næs Trelde Mølle Palsgaard Lystfiskersø Færgegården Vejlby Kirke Museumsgården Fredericia Miniby Madsby Parken Fredericia Voldanlæg Fredericia Bymuseum Fredericia Kirker Østerstrand: dejlig børnevenlig badestrand

FOTO: Ole Olsen

Fredericia Voldanlæg


KOLDING ÅDAL OG HYLKEDALEN ( KOLDING - VONDSILD - KOLDING )

16,7 km - Asfalt og skovvej SEVÆRDIGHEDER

8

7

2 1 4 5 3 6

17

16

T7

Kolding

T7

9

13

10

12

15 14

T7 11

0

Vonsild

1

2 km

1:70.000

Ådalsruten er en naturskøn cykelrute, der fører dig gennem store ådale, hvor du både får historiske og naturhistoriske oplevelser. Ruten er ikke afmærket, og det er derfor vigtigt at følge kortets anvisninger. Turen går gennem Kolding Ådal forbi Harteværket, som vidner om åens betydning for Koldings udvikling. Harteværket er Danmarks første større vandkraftværk og er bygget i 1918-1920. Værket blev bygget for at dække det voksende behov for energi til belysning og industri omkring 1. Verdenskrig. Hylkedalens flotte istidslandskab er kendetegnet ved ådale og dramatiske bakker. Hylkedalen gennemskæres af Seest Mølleå og har forbindelse til Kolding Ådal. I dalen findes afgræssede enge og overdrev, hvor flere sjældne plante- og svampearter vokser. Er du til højder og svævebaner, er Funky Monkey Park stedet, hvor du kan udfordre dig selv. Fra Hylkedalen fortsætter ruten gennem Vonsild til Djævlekløften langs Dalby Møllebæks stille rislende vand. Ved Dalby Mølle er det værd at tage et stop og nyde udsigten ud over de spektakulære serpentinersving, der forbinder vandløbet med fjorden. I Kolding midtby ligger Jyllands sidste kongeborg, Koldinghus. Her kan du opleve forskellige udstillinger og eksempelvis prøve at klæde dig ud og være konge for en dag. Vil du shoppe byder Kolding på et stort udvalg af specialbutikker, caféer og restauranter. I sommerperioden kan du leje en kano og opleve byen og naturen fra vandsiden.

Koldinghus/Staldgården Den spanske trappe Rådhuspladsen Sct. Nicolai kirke Nicolai komplekset Legetøjsmuseet Kolding Ådal Harteværket Funky Monkey Park Hylkedalen Vonsild Kirke Kolding Miniby Geografisk have Dalby kirke Dalbymølle Skulpturen ”Vinger” Å-stederne

FOTO: Funky Monkey Park

Funky Monkey Park

17


VANDVEJEN VED KOLDING ( KOLDING - SØNDER STENDERUP - KOLDING )

SEVÆRDIGHEDER

15 1 2 5 4 3 6

7

8

T11

Kolding

14

9

Sønder Stenderup

T11

10

Sønder Bjert T11 12 0

33 km - Asfalt og skovvej

1

13

Koldinghus/Staldgården Den spanske trappe Rådhuspladsen Sankt Nicolai kirke Nicolai komplekset Legetøjsmuseet Å-stederne Skulpturen ”Vinger” Dalby Mølle Sdr Bjert Kirke Skamlingsbanken Solkær Enge Skibelund Stenderup Skovene Løverodde

2 km

1:100.000

11

Vandvejen er en smuk cykeltur langs Kolding Fjord. Ruten følger den nationale rute 5 størstedelen af vejen. Ruten starter ved Koldinghus og fortsætter ud på Stenderuphalvøen, hvor du kan nyde den smukke udsigt over Kolding Fjord og Lillebælt. De gamle Stenderup skove - Nørreskov, Midtskov og Sønderskov - strækker sig langs Lillebælts kyst og rummer et omfattende net af skovveje på kryds og tværs. Her er en rest af den store Farrisskov, der i middelalderen udgjorde et bælte tværs igennem Jylland. I skovene kan du finde 5500 år gamle stendysser og over 3000 år gamle gravhøje fra Bronzealderen. Ruten fører dig videre til Solkær Enge – et enestående naturområde med indsø, våde enge og et rigt fugleliv. Gør stop ved Skamlingsbanken og oplev et af Danmarks kendte mindesmærker. Ved Skamlingsbanken befinder du dig 113 meter over havets overflade og kan nyde udsigten over hele området mellem Kolding og Christiansfeld. Skamlingsbanken er især kendt for de folkefester, der blev holdt i årene 1843-59 til støtte for den danske sag i Sønderjylland. I dag er Skamlingsbanken et yndet udflugtsmål. Siden 1998 er der blevet afholdt gratis operakoncerter om sommeren med op til 30.000 tilhørere.

18

FOTO: VisitKolding

Kolding midtby


CHRISTIANSFELD

( HEJLS - CHRISTIANSFELD )

SEVÆRDIGHEDER

Sjølund Taps

20,1 km - Asfalt og skovvej

Hejls

T12

0

1

2 km

Hejlsminde

1:100.000

8 7

3 4 5 6

2

1

T12

Hejlsminde havn Slusen ved Noret Gudsageren Brønden Midtbys Genforenings-pladsen og bageri Tyrstrup Kirke Kirkesalen Bulladen Christinero

Christiansfeld

9

Turen fra Hejls til Christiansfeld har oplevelser for hele familien. Ruten følger den nationale rute 5 og de regionale ruter 10 og 51. Hejls og Hejlsminde ligger som smukke perler ud til Lillebælt og er omgivet af vand på tre sider. I Hejlsminde er der en skøn cykel- eller vandretur rundt om Hejls Nor. Terrænet i området er skrånende og byder derfor på lidt udfordringer. Christiansfeld er unik ved at være planlagt og bygget efter samme mønster som den første Brødremenighedsby Herrnhut i Tyskland. Størstedelen af den oprindelige by blev bygget fra 1773 til 1812, og den gamle bydel er i dag et levende kulturminde midt i byens hjerte. Christiansfeld er kendt for sine honningkager, kakkelovne og Brødremenigheden, der skabte byen i slutningen af 1700-tallet. Nyd en tur ud til Christinero, hvor skovlandskabet er præget af små damme og naturlige springvand. Prøv de guidede ture omkring Christiansfeld og Christinero og de berømte honningkager bagt på den gamle opskrift fra 1799.

FOTO: Christiansfeld Centret

Kirkepladsen i Christiansfeld

19


MIDDELALDERRUTEN ( JORDRUP - LUNDERSKOV - STEPPING )

29,5 km - Asfalt SEVÆRDIGHEDER

Jordrup

Drabæks mølle Gravhøje T13 0

2

4

6 km

1:200.000

2 1

Lunderskov

Hjarup

Ødis Ødis-Bramdrup T13

Stepping

20

FOTO: Lunderskov lokalhistoriske arkiv

FOTO: Lunderskov lokalhistoriske arkiv

Vamdrup

Drabæks mølle

Gravhøje

Middelalderruten er en smuk tur, som løber ad små landeveje. Med sit udspring i Hærvejen har ruten i Middelalderen været en del af transportpassagen for kreaturer – fra de jyske enge til de europæiske storbyer. Turen fører dig forbi Jordrup, som er en lille landsby med knap 570 indbyggere. i 1997 blev byen kåret til ”Årets landsby”, hvilket en jernskulptur ved byens hovedgade vidner om. Ruten byder på en flot udsigt ud over områdets marker, og ved Lejrskov kan du opleve de mange gravhøje, der ligger spredt omkring byen. I Lunderskov ligger Drabæks Mølle, som påstås at være den ældste erhvervsvirksomhed i Danmark – drevet under samme navn siden ca. 1100. I 1553 blev møllen oprettet som kongelig vandmølle ved den gamle toldgrænse mellem kongeriet og hertugdømmet Slesvig. I nyere tid er møllen kendt for at have malet Prins Joachims korn til mel til Schackenborg Brødet. Møllen er i dag ikke længere i drift. Den er i privateje og kan beses udefra. Lunderskov er et af jernbaneknudepunkterne i Sydjylland, og der er derfor god mulighed for at komme videre med toget, hvis benene er blevet trætte.


DREJENS HALVØ ( SØNDER VILSTRUP SKOV - NØRRE BJERT )

9,2 km - Asfalt og grusvej SEVÆRDIGHEDER Trapholt Museum Dansk Sygeplejehistorisk Museum Drejens Halvøen Elvighøj Houens Odde Gudsø Mølle Fodboldgolf

T14

Almind

0

1

2 km

1:100.000

6 7

T14 5

Nørre Bjert

Kolding

4

Strandhuse 1

2

3

FOTO: Trapholt Museum

Trapholt Museum

Ruten fra Herslev til Kolding følger den nationale rute 55 og er en hyggelig tur i et lettere bakket terræn. Undervejs vil du opleve vekslende landskaber med levende hegn, lave damme og skovbryn. Rute 55 munder ud i national rute 5 og 6 ved Nørre Bjert. Ved Elvighøj er der en fantastisk udsigt til både Kidholmene og Skærbækværket. Her har du mulighed for en forfriskende dukkert. Er du design- og kunstinteresseret, kan du fortsætte turen til Trapholt Museum, der kaldes for det ”jyske Louisiana”. Museet blev indviet i 1988 og ligger i en smuk park med udsigt over Kolding Fjord. Du kan også besøge Dansk Sygeplejehistorisk Museum og se den historiske udvikling indenfor sygeplejen. Museet er en del af det tidligere julemærke-sanatorium fra 1911, hvis hovedbygning i dag rummer ”Koldingfjord”, der er et moderne Hotel- og Konferencecenter.

FOTO: Dansk Sygeplejehistorisk Museum

Dansk Sygehistoriskplejemuseum

21


ELBODALEN

14 km - Asfalt og grusvej

( HØJRUP - GUDSØ - KOLDING )

SEVÆRDIGHEDER

Højrup

Bøgebjerg Gudsø Møllebæk Gudsø Mølle Himmelpinden Fodboldgolf Trapholt Dansk Sygeplejehistorisk Museum Elvighøj Houens Odde

T15 2

4

3

Taulov

1 5

9

Nørre Bjert 0

T15

Strandhuse Kolding

1

2 km

8

1:100.000

6

7

Ruten følger den regionale rute 58 og løber langs Elbodalen og Gudsø Å. Elbodalen rummer et rigt fugle- og planteliv og er med sine op til 40 meter høje skrænter skabt af de forskellige istider. Vandrestierne indbyder til en frisk travetur, hvor du undervejs eksempelvis kan gøre stop ved Himmelpinden og nyde udsigten. Fortsæt turen forbi Gudsø Mølle, som rummer kulturminder fra dengang, vandkraften var en vigtig energikilde i Danmark. Møllen er beskrevet i optegnelser tilbage fra 1578, men stammer antagelig fra middelalderen. Den eksisterende møllebygning er opført i 1867 og er løbende ombygget. I Kolding by kan du besøge en af de mange attraktioner – eksempelvis det gamle kongeslot Koldinghus, der ligger centralt i byen. Koldings hyggelige bymidte med masser af specialforretninger, restauranter og cafeer gør Kolding til et besøg værd, når bylivet trækker.

22

FOTO: Kolding Fodboldgolf

Fodboldgolf


TROLDHEDEBANESTIEN ( JORDRUP - KOLDING )

33,5 km - Asfalt og skovvej SEVÆRDIGHEDER

Jordrup Vester Nebel T16

5 0

1

2

3

4

3

4 km

1:150.000

2 6

Kolding

7

Lunderskov

T16

1 10 9

Marielundskoven Fodboldgolf Donssøerne Dybvadbro Station Det gamle slusehus Landbomuseet Kolding Harteværket Legetøjsmuseet Sankt Nicolai Kirken Koldinghus

8

Turen langs den gamle Troldhedebane er for hele familien. Ruten følger dels den nationale rute 6 og dels den regionale rute 62. Turen er behagelig uden store stigninger og bringer dig til Donssøerne og Ferup Sø. Begge steder er oplagte at holde pause og nyde udsigten - og måske tage en vandretur. Ved det gamle slusehus ved Ferup Sø kan du se udstillingen om de store anlægsarbejder, som området har været midtpunkt for gennem de sidste hundrede år. Du kan også gøre stop ved pakhuset ved Dybvadbro Station og se udstillingen om Troldhedebanen, som er en privat jernbane, der eksisterede fra 1917-1968. Troldhedebanen gik fra Kolding til Troldhede i Midtjylland. Nyd også landskabet langs Vester Nebel Å, som er slynget tilbage til sit oprindelige forløb samt det store skovrejsningsområde, Harte Skov. På Landbomuseet Kolding kan du se udviklingen fra hjulplov til mejetærsker samt husholdningsudstyr og værktøj, blev brugt for 100 år siden. Tager du en afstikker ind til Harteværket, kan du høre om vandkraftens historie. Harteværket drives i dag som et arbejdende museum, der formidler natur og kulturhistorie til de besøgende.

FOTO: VisitKolding

Marielundskoven

23


KONGEÅDALEN

( KOLDING - VAMDRUP )

23 km - Asfalt og grusvej SEVÆRDIGHEDER

Kolding

Lunderskov

3 4

1 2

T17 5

Hjarup

Vonsild

6

Dalby Mølle Dalby Kirke Geografisk Have Kolding Miniby Svanemosen Fovslet Skov Kongeå museet

Vamdrup 7

T17

0

Ødis

1

2

3

4 km

1:150.000

Turen gennem Kongeådalen løber gennem flotte naturområder og små landsbyer. Ruten følger den regionale rute 64. Kongeådalen er 2-3 km bred og godt 30 km lang. De særlige vækstforhold på de mange skrænter langs dalen giver en stor variation i plante- og dyrelivet. Undervejs kommer du forbi Dalby Mølle, hvor et 600 meter nyt vandløb snor sig uden om Møllesøen, som en faunapassage for fisk og smådyr. I Geografisk Have kan du fornøje dig i den 12 ha store oplevelsespark og botanisk have med mere end 2000 forskellige træer og buske. Her kan du se, hvor planterne hører til, da de helt unikt er delt ind efter geografisk oprindelse. Undervejs mod Vamdrup passerer du Svanemosen, som er en af de få højmoser, der er tilbage i Danmark. I Fovslet skov ligger der flere velbevarede gravhøje, hvor du kan nyde udsigten. På Kongeå museet i Vamdrup kan du høre, hvorfor stedet som jernbaneknudepunkt fik stor betydning mellem 1866 og 1920. I området omkring Vamdrup møder man gamle toldsteder fra perioden mellem 1864 og 1920. Alt i alt er cykelturen fra Kolding mod Vamdrup rig på historiske perler!

24

FOTO: Geografisk Have

Geografisk Have


LILLEBÆLT CLASSIC ( MIDDELFART - SNOGHØJ - KOLDING )

28,4 km - Asfalt SEVÆRDIGHEDER

Taulov

Erritsø

3 0

Kolding 4

1

2

Skærbæk 2

3

4 km

T18

Middelfart

KulturØen, Middelfart Bridgewalking fra 2015 Skærbæk Koldinghus

1

1:150.000

T18

Turen fra Middelfart til Kolding følger den nationale rute 6 og løber langs Lillebælt og over Den Gamle Lillebæltsbro. Turen bringer dig forbi den charmerende havneby Middelfart, som ligger helt ud til Lillebælt. Beliggenheden ud til bæltet betyder, at byen er udgangspunkt for en lang række aktiviteter ”ved”, ”over” og ”under” vandet – eksempelvis hvalsafari og dykkerture. I Middelfart kan du nyde udsigten til Lillebælt og de to broer, mens du går en tur på havnepromenaden. Byen har et rigt handelsliv, og der er en hyggelig og maritim stemning i de gamle gader og på torvene, der ligger som små oaser rundt om i byen. Som noget helt nyt kan du fra foråret 2015 tage på Bridgewalking på Den Gamle Lillebæltsbro, hvor du i 60 meters højde går over brokonstruktionen. Det er det eneste sted i Europa, hvor du kan prøve Bridgewalking - en uforglemmelig oplevelse, der giver et godt sug i maven. Hvis du har mod på at forlænge turen, kan du cykle til Skærbæk havn og nyde en forfriskning, før du fortsætter mod den gamle kongeby Kolding. I Kolding kan du besøge Koldinghus, hvor du kan blive guidet igennem slottets historie, se forskellige udstillinger og nyde udsigten fra tårnet. Kolding har også gode tilbud til børn – eksempelvis ved ”Nicolai for børn” eller ved Slotsøbadet. Kort sagt giver ruten dig en smuk tur langs Lillebælt og masser af byliv og gode aktiviteter for både børn og voksne.

FOTO: Knud Christensen / Koldinghus

Koldinghus

Cyklister på Den Gamle Lillebæltsbro

25


ØSTKYSTRUTEN

( BØGESKOV - HEJLSMINDE )

Trelde Pjedsted Bredstrup

T19

Fredericia

Herslev

2

1

Strib Erritsø

Taulov

Kolding

Middelfart

Skærbæk

3 5

4

Sønder Stenderup Vonsild

Sønder Bjert

6

0

Hejls

T19 8

7

26

Christiansfeld

4

1:250.000

Sjølund Taps

2

6 km

72,2 km - Asfalt og skovvej SEVÆRDIGHEDER Voldene i Fredericia Madsbyparken Koldinghus Geografisk have Stenderuphalvøen Skamlingsbanken Christiansfeld Hejlsminde

Østkystruten følger den nationale rute 5 og er lettere kuperet. Ruten løber langs Lillebælt gennem Fredericia og Kolding og byder undervejs på udsigt til både Kolding Fjord, Mosvig og Hejlsminde Bugt. Fredericias centrum er opbygget af gader, der ligger vinkelret på hinanden, og som er omkranset af et af Nordeuropas bedst bevarede voldanlæg fra 1600-tallet. Her finder du et stort udvalg af specialbutikker, cafeer og restauranter. Trænger du til en frisk dukkert, ligger Østerstrand tæt på bymidten. Ved stranden kan du købe en is i strandkiosken og gå en tur på den hyggelige lille sti langs vandet. Fra Fredericia går turen videre til Kolding og videre sydpå ud på Stenderuphalvøen. På Stenderuphalvøen kan du gå en tur i Stenderup skovene og finde træer, der er over 500 år gamle. Din medbragte kaffe kan du nyde ved Løverodde med udsigt over Lillebælt. Ved Skamlingsbanken møder du et af danmarkshistoriens vigtigste mindesmærker. Granitstøtten på stedet blev rejst i 1863 til minde om den danske sags forkæmpere. I dag er Skamlingsbanken et yndet udflugtsmål, hvor der om sommeren afholdes gratis operakoncerter med op til 30.000 tilhørere. Ruten ender i det gamle fiskerleje Hejlsminde, som i dag er en mindre badeby. Det gamle Hejlsminde Badehotel blev opført i 1912 og anses i dag for byens vartegn. Har du lyst til aktiviteter på vandet, kan du eksempelvis besøge Dunkerbeck Windsurfing Center, som ligger kun et stenkast fra vandet. Her kan du leje udstyr og få kurser i blandt andet windsurfing og stand-up padling.


27


MTB OG RACERCYKLER MTB

Scan qr-koden og se mere om MTB og racer ved Lillebælt

Både i Middelfart, Kolding og Fredericia er der gode ruter til dig, der gerne vil køre en rask tur på mountainbike. Få inspiration til ruter, der er specielt velegnede til mountainbike på www.lillebaelt.dk. Her kan du eksempelvis få information om de to mountainbikebaner i Hannerup Skov i Fredericia, som er etableret i et samarbejde mellem Fredericia Cycle Club og Fredericia Kommune. Alle mountainbike-ruter i statsskovene er åbne 24 timer i døgnet. Husk disse 9 enkle guidelines for MTB-kørsel i Naturstyrelsens skove: 1. Sæt farten ned, når du møder andre skovgæster. 2. Gør roligt og venligt opmærksom på, at du gerne vil forbi. 3. Skræm ikke dyrene og værn om træer og planter. 4. Undgå at køre på ridestier, skispor og de afmærkede vandreruter uden for skovvejene. 5. Kør aldrig i skovbunden uden for de officielle MTB-spor. 6. Kør ikke på fortidsminder - gravhøje, hulveje, stendiger mv. 7. Smid ikke dit affald i skoven. 8. Afpas altid din hastighed efter forholdene. Færdselsloven gælder også i naturen. 9. Husk altid at køre med cykelhjelm.

RACER

FOTO: Motionscykelklubben Baghjulet

Mountainbiker ved Den Gamle Lillebæltsbro

Trænger du til en tur på racercyklen, kan du vælge de nationale eller de regionale ruter. På www.lillebaelt.dk kan du finde inspiration til ture, som er anbefalet af de lokale cykelklubber – eksempelvis ruten ”Rands Fjord” på 57 km., eller den 230 km. lange heldagstur ”Rundt om Lillebælt”.

28


CYKELUDLEJNING

Har du ikke din egen cykel, kan du leje en cykel og nemt komme rundt i byerne for at shoppe, eller frem og tilbage mellem de mange oplevelser.

HER KAN DU LEJE CYKLER Middelfart VisitMiddelfart, Havnegade 8a, 5500 Middelfart Du kan leje cyklen enten ved at besøge turistkontoret i Middelfart eller ved at ringe på +45 8832 5959. Har du spørgsmål, kan du skrive til mail@visitmiddelfart.dk Kolding VisitKolding, Akseltorv 8, 6000 Kolding. +45 7633 2100 Pro Bike, Søndergade 12, 6000 Kolding. +45 7554 1995 Fri BikeShop, Haderslevvej 7, 6000 Kolding. +45 7553 1288 Fredericia VisitFredericia, Prinsessegade 27, 7000 Fredericia. +45 7211 3511 Cykel Service, Venusvej 4, 7000 Fredericia Hos Cykel Service kan du leje cykler og få klaret reparationer af cyklen. Kom forbi eller kontakt butikken på kai@cykelservice.dk eller på +45 7592 1409.

29


CYKELOPLEVELSER FOR BØRN

Ved Lillebælt handler det om at nyde nærværet - især når du er på cykelferie med dine børn. Cykelferien kan blive en rigtig god oplevelse, hvis bare turen tilpasses børnenes niveau. Ved Lillebælt finder du ruter, hvor der ikke er så mange bakker, og hvor der er gode muligheder for ispauser undervejs, især turforslagene T1, T3, T4, T9, T10 og T16 er velegnede for hele familien. Det er vigtigt, at motivationen holdes oppe. Du kan bruge cykelguiden til at planlægge din rute, men du kan også bruge vores cykelplanner på www.lillebaelt.dk. Planlægger du en hviledag, er der masser af aktiviteter og attraktioner i området, som er specielt velegnede til børn. Du kan tage børnene med på hvalsafari, lade dem kysse en krabbe, boltre sig i legeparkerne eller lade dem klæde sig ud som konger og dronninger på Koldinghus. Se de mange aktiviteter for børn på www.lillebaelt-booking.dk

FOTO: Motionscykelklubben Baghjulet

I Lillebæltområdet er der kort afstand mellem de gode oplevelser. På bare 5 minutter kan I eksempelvis komme fra Fyn til Jylland på cykel og samtidig opleve Den Gamle Lillebæltsbro, som er et af Lillebælts mest imponerende bygningsværker.

30


FOTO: Fredericia Miniby FOTO: VisitMiddelfart

FOTO: Ole Olsen FOTO: VisitMiddelfart / Poul Madsen

FOTO: Palle Peter Skov FOTO: VisitMiddelfart / Poul Madsen

31 FOTO: VisitKolding

FOTO: klatretrĂŚ.dk


OVERNATNINGSSTEDER

Ved Lillebælt er der et bredt udvalg af overnatningssteder. Du kan vælge at overnatte på:

Hotel / Kro / Konference

Scan qr-koden og se alle Lillebælts overnatningssteder

Vandrerhjem Bed & Breakfast Campingplads Naturlejrplads / Teltplads Overnatningsstederne gør en stor indsats for, at du får et behageligt ophold. Uanset om du er cykelturist med fuld oppakning på cyklen, eller du som feriegæst ønsker at cykle et par dagsture på din ferie, har vi det rigtige overnatningssted til dig. Se mere på www.lillebaelt.dk Scan QR-koden under de enkelte turforslag og se hvilke overnatningssteder, der ligger nær din rute. På overnatningsstederne kan du få information om, hvor du kan parkere sikkert for natten, få repareret din cykel, tørre dit tøj og få et sundt måltid. På naturlejrpladserne er du selv ansvarlig for at være dækket ind.

FOTO: Danhostel Fredericia

Gamborg syd for Middelfart

32

Danhostel Fredericia


CAMPINGPLADSER • • • • • • • • • • • •

Baaring Vig Feriepark, Skovlund Camping • Kystvejen 1, 5466 Middelfart • +45 64481477 • T5, T6 Galsklint Camping • Galsklintvej 11, 5500 Middelfart • +45 64412059 • T1, T6, T18 Grønninghoved Strand Camping • Mosvigvej 21, 6093 Sjølund • +45 75574045 • T11, T19 Hejlsminde Strand Camping • Gendarmvej 3, 6094 Hejls • +45 75574374 • T12, T19 Hindsgavl Camping • Søbadvej 10, 5500 Middelfart • +45 64415542 • T1, T4, T6, T18 Kolding City Camp • Vonsildvej 19, 6000 Kolding • +45 75521388 • T10, T11, T16, T17, T18, T19 Lillebælt Naturistcamping • Fjordvej 74, 5500 Middelfart • +45 64403359 • T2, T5, T6 MyCamp Trelde Næs • Trelde Næsvej 297, 7000 Fredericia • +45 75957183 • T9, T19 Ronæs Strand Camping • Ronæsvej 10, 5580 Nørre Aaby • +45 64421763 • T5, T6 Røjle Klint Camping • Røjleklintvej 29, 5500 Middelfart • +45 64401381 • T6 Stensager Strand Camping • Oluf Ravnsvej 16, 6091 Bjert • +45 75572231 • T11, T19 Vejlby Fed Camping • Rigelvej 1, 5500 Middelfart • +45 64402420 • T2, T5, T6

HOTELLER

• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

Best Western Hotel Fredericia • Vestre Ringvej 96, 7000 Fredericia • +45 75910000 • T8, T9, T19 Best Western Hotel Kolding City • Grønningen 2, 6000 Kolding • +45 75532122 • T10, T16, T17, T18, T19 Best Western Kryb I Ly • Kolding Landevej 160, 7000 Fredericia • +45 75562555 • T8, T15, T18, T19 Bramdrupdam Kro og Hotel • Vejlevej 332, 6000 Kolding • +45 75568288 • T13, T16 Brødremenighedens Hotel • Lindegade 25, 6070 Christiansfeld • +45 74561710 • T12, T13, T19 Comwell Kolding • Skovbrynet 1, 6000 Kolding • +45 76341100 • T10, T14, T16, T17, T18, T19 Comwell KongebroGaarden • Kongebrovej 63, 5500 Middelfart • +45 63416341 • T1, T3, T4, T6, T18 Comwell Middelfart • Karensmindevej 3, 5500 Middelfart • +45 63418100 • T2, T3, T4, T6, T18 First Hotel Kolding • Banegårdspladsen 7, 6000 Kolding • +45 76345400 • T10, T16, T17, T18, T19 Fuglsangcentret • Søndermarksvej 150, 7000 Fredericia • +45 76202100 • T8, T19 Hejse Kro • Skærbækvej 17, 7000 Fredericia • +45 75940622 • T8, T9, T18, T19 Hindsgavl Slot • Hindsgavl Alle 7, 5500 Middelfart • +45 64418800 • T1, T6, T18 Hotel Borgmestergaarden • Havnegade 69, 5500 Middelfart • +45 70230204 • T1, T2, T3, T4, T6, T18 Hotel Gammel Havn • Gothersgade 40, 7000 Fredericia • +45 75920199 • T9, T19 Hotel Koldingfjord • Fjordvej 154, 6000 Kolding • +45 75510000 • T11, T14, T15, T18, T19 Hotel Medio • Kolding Landevej 6, 7000 Fredericia • +45 75942238 • T8, T9, T18, T19 Hotel Park • Viaduktvej 28, 5500 Middelfart • +45 63436363 • T1, T2, T3, T4, T6, T18 Hotel Postgaarden • Oldenborggade 4, 7000 Fredericia • +45 75921855 • T9, T19 Hotel Vamdrup • Torvet 1, 6580 Vamdrup • +45 75583799 • T17 HUSET • Hindsgavl Alle 2, 5500 Middelfart • +45 70123600 • T1, T3, T4, T6, T18 Kolding Hotel Apartments • Kedelsmedgangen 2, 6000 Kolding • +45 75541800 • T10, T16, T17, T18, T19 Middelfart Resort • Oddevejen 8, 5500 Middelfart • +45 63401906 • T1, T4, T6, T18 Saxildhus Hotel • Jernbanegade 39, 6000 Kolding • +45 75521200 • T10, T11, T16, T17, T18, T19 Scandic Kolding • Kokholm 2, 6000 Kolding • +45 75517700 • T13, T16 Sdr. Bjert Kro • Gl. Bjertvej 16, 6091 Bjert • +45 76311130 • T11, T19 Severin • Skovsvinget 25, 5500 Middelfart • +45 63419100 • T2, T3, T6, T18 Sinatur Hotel Sixtus • Teglgårdsvej 73, 5500 Middelfart • +45 64411999 • T1, T3, T4, T6 Trinity Hotel og konferencecenter • Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia • +45 82271717 • T8, T18, T19 Tyrstrup Kro • Tyrstrup Vestervang 6, 6070 Christiansfeld • +45 74561242 • T19

VANDRERHJEM

• • • •

Danhostel Fredericia • Vestre Ringvej 98, 7000 Fredericia • +45 75921287 • T8, T9, T19 Danhostel Kolding • Ørnsborgvej 10, 6000 Kolding • +45 75509140 v T10, T13, T16, T17, T18, T19 KFUM Sportellet • Peter Tofts Vej 21, 6000 Kolding • +45 75528730 • T10, T13, T16, T17, T18, T19 Kolding Sportel • Ambolten 4, 6000 Kolding • +45 76326000 • T10, T11, T13, T16, T17, T18, T19

33


BED & BREAKFAST / PRIVAT OVERNATNING

• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

34

Ann Kolster Bed & Breakfast • Aulbyvej 6, 5500 Middelfart • +45 22222218 • T2, T6, T18 Artist’s B&B • Fynsvej 105, 6000 Kolding • +45 54434185 • T10, T11, T15, T17, T18, T19 Birgit og H.O Skovrup • Kurkmarkvej 3, 6093 Sjølund • +45 75574118 • T19 Birthe Hedebo & Erik Nielsen • Fønsvej 30, 5580 Nørre Aaby • +45 64433262 • T5, T6 Bodil og Harald Sørensen • Rylevej 16, 6000 Kolding • +45 75535664 • T10, T16, T18, T19 Bondegårdsferie Vejstrupgård • Vejstruprød Landevej 3, 6093 Sjølund • +45 75574092 • T12, T13, T19 Bro Humlegaard Bed & Breakfast • Åbakkevej 54, 5464 Brenderup • +45 66191777 • T5, T6 By the Bridge Bed & Breakfast • Staurbyskovvej 19, 5500 Middelfart • +45 52401590 • T2, T4, T6, T18 Carsten Birchedal • Bjergegade 2, 7000 Fredericia • +45 20523058 • T9, T19 Enghøjgård • Hjarupgårdsvej 9, 6580 Vamdrup • +45 75594919 • T13, T17 Familien Eggersen Bed & Breakfast • Strandgyden 22, 5466 Asperup • +45 64481650 • T5, T6 Geraldine Kristensen, Kilkenny House • Haderslevvej 94, 6000 Kolding • +45 75504071 • T10, T13, T16, T17, T18, T19 Gl. Strandvejs B&B • Gl. Strandvej 120, 5500 Middelfart • +45 60145771 • T2, T4, T6, T18 Graus-bed/ferieværelse • Koldingvej 58, 6070 Christiansfeld • +45 20949253 • T12, T19 Gurli Bruhn • Havnepladsvej 37, 7000 Fredericia • +45 30283150 • T9, T19 Hannah Jefsen • Mazantigade 20A, 6000 Kolding • +45 26970095 • T10, T11, T16, T17, T18, T19 H. C. Guldager • Kongensgade 58, 7000 Fredericia • +45 51501188 • T9, T19 Holm bed & breakfast • Højbovej 27, 6000 Kolding • +45 60653014 • T14, T16 Jan Højrup • Enevold Sørensensvej 8, 6000 Kolding • +45 23880426 • T10, T16, T17, T18, T19 Juhls Bed & Breakfast • Gl. skartvej 44, 6091 Bjert • +45 75572025 • T11, T19 Karin Gjødsbøl • Prangervej 27, 7000 Fredericia • +45 23607958 • T8, T9, T19 Karen M. og Per Hvidberg • Trelde Næsvej 211, 7000 Fredericia • +45 75958077 • T9, T19 Karsten Iversen • Nørre Voldgade 102, 7000 Fredericia • +45 75928812 • T9, T19 Kathrinelyst B&B • Østre Hougvej 150, 5500 Middelfart • +45 64418933 • T2, T3, T6, T18 Kobbersted: Helle og Erik Schultz • Kobberstedvej 62, 6070 Christiansfeld • +45 74562574 • T12, T19 Kolding Bed & Breakfast • Frydsvej 21, 6000 Kolding • +45 75535291 • T10, T16, T17, T18, T19 Kolding Bed & Breakfast Østerbrogade • Østerbrogade 4, 6000 Kolding • +45 75535291 • T10, T16, T17, T18, T19 Kroghøjggård Bed & Breakfast • Røjle Møllevej 6, 5500 Middelfart • +45 64406208 • T2, T5, T6 Kålsbjergvejens Bed & Breakfast • Kålsbjergvej 11, 5500 Middelfart • +45 26123720 • T2, T3, T4, T6, T18 Lindegården Bed & Breakfast • Lillegade 33, 5592 Ejby • +45 64781550 • T5, T6 Maybom Kolding – Bed & Breakfast • Sjællandsvej 10, 6000 Kolding • +45 40214745 • T10, T14, T15, T16, T18, T19 Mit Bed & Breakfast • Rylevej 14, 6000 Kolding • +45 29255349 • T10, T16, T18, T19 MyCamp Trelde Næs værelser • Trelde Næsvej 297, 7000 Fredericia • +45 75957183 • T9, T19 Per Kjølby • Fælledvej 10, 7000 Fredericia • +45 61652166 • T9, T19 Peter Jensen • Egeskovvej 10, 7000 Fredericia ��� +45 30451055 • T9, T19 Røjlegaard Bed & Breakfast • Røjle Bygade 124, 5500 Middelfart • +45 24407950 • T2, T6 Sysselbjerg B&B • Sysselbjergvej 27, 6051 Almind • +45 31666052 • T14, T16 Toldboden Bed & Breakfast • Brogade 1, 5500 Middelfart • +45 64414737 • T1, T2, T3, T4, T6, T18 Tornøe’s B&B • Middelfartvej 99, 5466 Asperup • +45 64442212 • T5, T6, T18 Turisthuset • Lindegade 43, 6070 Christiansfeld • +45 20550165 • T12, T13, T19 Vibeke & Jens Peter Skovmose • Ceresvænget 4, 7000 Fredericia • +45 23493692 • T8, T9, T19 Villa Terne v. Jeppe Løgstrup • Hollændervej 21, 6000 Kolding • +45 28899911 • T10, T14, T16, T18, T19 Vingården Frørup • Skovrupvej 14, 6070 Christiansfeld • +45 74568884 • T12, T13, T19 Wilfred Hedegaard • Blåhøj 26, 7000 Fredericia • +45 79943446 • T8, T9, T18, T19 Østerlund Bed & Breakfast • Egtvedvej 115, 6040 Egtved • +45 75522026 • T13


NATURPARK LILLEBÆLT

De fleste cykelruter ved Lillebælt løber gennem Naturpark Lillebælt - bæltet som bugter sig fra Fredericia forbi Middelfart og sydpå forbi Kolding. Naturpark Lillebælt er en maritim naturpark med et unikt hav- og fjordområde og flere kyst- og landområder, som strækker sig fra Trelde Næs til Hejlsminde. Naturparken er et vigtigt yngleområde for eksempelvis havørnen, rørhøgen og fjordternen og for trækfugle som hvinand og toppet skallesluger. Derudover har Lillebælt verdens tætteste bestand af marsvin. Op mod 3000 af de små hvaler boltrer sig i bølgerne fra juni til september. Du kan komme helt tæt på, hvis du tager med en af områdets turbåde på hvalsafari. Måske er du også heldig at se dem på din cykeltur langs vandet?

FOTO: Ulrik Westphal

FOTO: Knud Erik Christensen

Lillebælt

Nøgensnegl

Scan qr-koden og læs mere om Naturpark Lillebælt

FOTO: VisitMiddelfart / Søren Larsen

Marsvin i Lillebælt

FOTO: Møberg

Trelde Næs

35


FÆRDSEL I NATUREN VED LILLEBÆLT PÅ STRANDEN

§ Der er adgang til næsten alle kyststrækninger hele døgnet rundt. Du må færdes til fods. § Du må færdes og gøre ophold langs alle kyster, så længe der min. 50 meters afstand til nærmeste ejendom. § Du må ikke slå telt eller presenning op på stranden uden at få lov af lodsejeren. § Det er forbudt at køre bil på stranden. § Hunde skal holdes i snor fra 1. april til 30. september, og hvor der er græssende husdyr. FOTO: lasse Lagoni

DET ÅBNE LAND

Rebæk strand ved Kolding Fjord.

§ Det er tilladt at gå og cykle på veje og stier i det åbne land. Ejeren har dog lov til at forbyde færdsel, hvis den er til væsentlig gene for privatlivets fred, for produktionen eller for dyre- og plantelivet. § På private, udyrkede arealer, der ikke er indhegnede, må du færdes til fods fra klokken 06.00 til solnedgang og kun tage ophold i en afstand af mindst 150 m fra bygninger. § Der er adgang til hegnede, udyrkede arealer, hvis der ikke er græssende dyr, og hvis du kan komme derind gennem låger, stenter og lign. § På statsejede og udyrkede arealer må du færdes hele døgnet. § Adgang til militærets arealer er forskelligt fra sted til sted, og du Landevej ved Vejlby. må orientere dig via de lokale opslag eller kontakte kasernen for yderligere oplysninger. § Du skal tage hensyn til sårbare fugleområder og undgå at gå i land på ubeboede øer og holme i yngleperioden 1. marts til 15. juli.

36


FÆRDSEL I STATSSKOVE

§ I statsskovene må du færdes hele døgnet. Det er tilladt at færdes uden for veje og stier, hvis der ikke er hegn. Adgang til skoven kan forbydes eller begrænses på dage, hvor der holdes jagt, er intensivt skovarbejde eller i tørkeperioder med fare for brand. § Al motorkørsel er forbudt – både bilkørsel og kørsel med knallert. § Parkeringspladser ved indgangen til skovene, toiletter og andre publikumsfaciliteter er tilgængelig for alle, og reglerne for brug fremgår af skiltning. § I mange skove findes bål- og grillpladser, som du frit kan benytte. § Det er tilladt at plukke blomster, bær og svampe til eget forbrug. Undtaget er de 70 danske plantearter – især orkideer, der er Marielundskoven i Kolding. fredede. § I en del skove er der opstillet shelters, hvor du kan overnatte, og der findes også en del såkaldte ”primitive overnatningspladser”. Desuden er det tilladt at overnatte i eget telt i udvalgte skove.

FOTO: lasse Lagoni

FÆRDSEL I PRIVATE SKOVE

§ I private skove må du gå og cykle på stier og anlagte skovveje. Adgangen til skoven gælder fra klokken 06.00 til solnedgang. § Du må ikke opholde dig nærmere end 150 m fra bygninger. § Motorkørsel er forbudt, og som i statsskovene skal du rette dig efter skiltningen. § Adgangen til skoven kan forbydes eller begrænses på dage, hvor der holdes jagt, er intensivt skovarbejde eller i tørkeperioder ved fare for brand. § Du skal have ejerens tilladelse til særlig benyttelse af skoven. § Hvis skoven er under 5 ha, må skovejeren lukke den af for offentligheden. § Du skal altid rydde op efter dig. Benyt helst toiletter.

I private skove er det kun tilladt at cykle på stier og anlagte skovveje.

37


TRANSPORT AF CYKLER

På www.rejseplanen.dk finder du tog-, bus- og færgeforbindelser i Danmark og kan derfor nemt planlægge din transport til og fra Lillebælt.

CYKLER MED TOGET

Du kan tage din cykel med i togenes flexrum i de fleste af DSB’s nationale tog. Cyklen skal stå på en særlig plads i toget, som er markeret med et cykelsymbol. Du må dog ikke tage din cykel med, når du rejser med internationale tog (ICE/EC). Disse tog kører fortrinsvist mellem København og Nykøbing Falster. Du kan ikke tage cyklen med i togbussser. Når du tager cyklen med i toget, skal du ud over din egen billet købe en billet til din cykel. Cykelbilletten kan du købe i automaten på stationerne, i det betjente salg og på +45 70 13 14 15. Find mere information på www.dsb.dk HUSK pladsbillet i IntercIty og InterCityLyn om sommeren. Mellem 1. maj og 31. august skal du altid reservere plads til din cykel, hvis du skal have den med i InterCity og InterCityLyn.

FOTO: Cyklistforbundet / Nicklas Jessen

Pladsen til cykler er begrænset i hvert enkelt tog. Derfor er det en god idé at spørge togpersonalet, om der er plads til din cykel i toget. De vurderer nemlig, om der er plads i forhold til antallet af passagerer og i forhold til sikkerheden. Du bør derfor være opmærksom på, at du ikke altid kan være sikker på at få din cykel med i toget.

CYKLER MED BUS

Bussen er et fint alternativ til toget, hvis du skal transportere dig selv og cyklen videre. De fleste busser har plads til at tage et par cykler med. Kontakt det lokale busselskab og hør mere om mulighederne. Fredericia eller Kolding: www.sydtrafik.dk Middelfart: www.fynbus.dk

38


PRAKTISKE INFORMATIONER VEJRMELDING

Tjek vejrmeldingen før du cykler eksempelvis på www.dmi.dk

TURISTINFORMATION

www.visitfredericia.dk eller VisitFredericia, Prinsessegade 27, 7000 Fredericia. www.visitkolding.dk eller VisitKolding, Aksel Torv 8, 6000 Kolding. Turist- og centerinformationen, Kolding Storcenter, Skovvangen 42, 6000 Kolding. www.visitmiddelfart.dk eller VisitMiddelfart, KulturØen, Havnegade 8A, 5500 Middelfart. www.christiansfeldcentret.dk eller Christiansfeld Centret, Nørregade 12, 6070 Christiansfeld.

OPLEVELSER

På www.lillebaelt.dk eller www.lillebaelt-booking.dk kan du booke overnatning, oplevelser i området, guidede ture mv.

FOTO: Ole Olsen

39


www.lillebaelt.dk

|

www.lillebaelt-booking.dk DEN EUROPÆISKE UNION Den Europæiske Fond for Regionaludvikling

40

Vi investerer i din fremtid


Lillebælt cykler