Page 113

URE D NIKOV KUTAK

Živio ISIS i čestitka kolegi Klunu!

Nije riječ o islamskom kalifatu ISIS-u na Bliskom istoku gdje ubijaju kršćane umiljavajući se na taj način Alahu, slično kao što su to isto i na istome mjestu radili prije jednog milenija europski križari ubijajući muslimane. Ne, riječ je o naslovu glasila Slovenske zdravniške zbornice. Godinu dana

nakon što je hrvatska Komora počela izdavati glasilo i nazvalo ga Liječničkim novinama, i slovenski su kolege počeli izdavati svoje glasilo. Nazvali su ga imenom egipatske božice zdravlja Izide (grč. Isis, gen. Isidis), koje nema nikakve veze s muslimanskim ISIS-om. Ali ima veze s Liječničkim novinama jer su već tada urednici obiju glasila sklopili prijatelji dogovor da svako od tih glasila ima pravo bez pitanja prenositi pojedine članke iz glasila druge komore. Mi smo tako i postupili nekoliko puta te pritom, kao što je i red, označili izvor. ISIS je postupio drugačije nego LN. Njihov suradnik prof. dr. Boris Klun, nestor slovenske neurokirurgije koji je nedavno proslavio 90. rođendan i vršnjak je s

urednikom LN-a, prihvatio se rubrike „Iz Evrope“ i u njoj već godinama sustavno i neumorno, gotovo u svakom broju ISIS-a, izvještava slovenske čitatelje o najzanimljivijim člancima u LN-u i događanjima u hrvatskoj medicini, redovito uz reprodukciju naslovne stranice LN-a. Kolega Klun je klasičar koji je završio medicinu u Ljubljani, usavršavao se u Londonu, Čikagu i Štokholmu te bio dugogodišnji predstojnik neurokirurške klinike u Ljubljani, sada, naravno, u mirovini. Zar nije red da mu, uz čestitku, zahvalimo za prijateljsku gestu i upornost kojom toliko godina na originalan način održava vezu slovenskih i hrvatskih liječnika? Prof. dr. Željko Poljak, urednik Liječničkih novina

Errata corrige! U prethodnom broju LN-a potkrala se pogreška u tekstu "O jeziku rode da ti pojem..." Lade Zibar tako da je umjesto Petar Preradović ispod naslovnog stiha pisalo Fran Kurelac. Radi se o uredničkoj pogrešci i ovim se putem ispričavamo autorici i čitateljima.

L I P A N J S K I S T U P I D AR I J Novinari su mi predložili neka ih jedanput izostavim u svom Stupidariju i pometem pred svojim vratima, jer ni liječnici nisu bez grijeha. Pa, evo!

ljena te začinjena jela, uzimajući puno sezonskog voća i povrća, pridržavajući se pri tome smjernica pravilne prehrane za starije osobe.

Jedna naša visoko pozicionirana zdravstvena ustanova, čak „referentni centar Ministarstva zdravlja“, i ove godine pogrešnim savjetom opasno ugrožava naše starije građane. Izgleda da su „Liječničke novine“ uzalud proteklih godina na to nekoliko puta upozoravale, ova defektna preporuka kako postupati kod velikih vrućina stalno se ponavlja još od 19. stoljeća kad se nije znalo što je to osmolalnost i izotoničnost tjelesnih tekućina. U 3. točki te preporuke piše:

Danas već i školska djeca znaju, pa i običan puk, a osobito sportaši, da se znojenjem gube, osim vode, i elektroliti pa ih svakako treba nadomjestiti. Preporuka starcima da popiju dvije litre tekućine bez nadomještanja izgubljenih elektrolita može opasno narušiti elektrolitsku ravnotežu u tjelesnim tekućinama. Što je još gore, preporuča im se izbjegavanje jako zasoljenih jela koja bi tu ravnotežu bar donekle popravila. Zapravo, starcima i nije potrebna mudrost „referentnog centra“ da bi kod „pasje žege“ pili tekućinu, za razliku od nadomještanja soli jer je čovjek u tom pogledu defektan: nema signalnog mehanizma, kao što je na primjer žeđ.

3.       Nužno je dnevno uzimanje do 2 litre tekućine, bilo kao 8 čaša negazirane vode, bilo u obliku juha, variva ili čajeva te izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoLIJEČNIČKE NOVINE 151 07 / 2016

Uostalom, to nije ništa novo. Za Drugog svjetskog rata japanska vojska je u tropima vrlo uspješno prevenirala toplotne udare kod svojih vojnika tabletiranom kuhinjskom soli. Ako ta naša ustanova to ne zna, nikako ne bih volio da me ona liječi u slučaju dehidriranja jer bih, po njezinoj logici, dobio u infuziji H2O umjesto fiziološke otopine - jao meni!

113

Profile for Hrvatska liječnička komora

Liječničke novine br. 151  

Liječničke novine br. 151