Page 1

ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΜΑΝΙΑ ΤΩΝ ΧΗ Ο Ρ ΙΤ Δ Α Ε ΩΜΑ ΣΤΗ Ν ΕΝΑ ΑΦΙΕΡ

GET A LÉFO! FREE PRESS ÄÙÑÅÁÍ ÏÄÇÃÏÓ ÔÇÓ ÁÈÇÍÁÓ ÊÕÊËÏÖÏÑÅI ÊÁÈÅ ÐÅÌÐÔÇ No 247

050511 64ο Φεστιβάλ Καννών

ΑIΜΑ, ΣΠEΡΜΑ, Η ΚAΡΛΑ ΜΠΡΟYΝΙ ΚΑΙ Ο ΤΖOΝΙ ΞΑΝA ΠΕΙΡΑΤHΣ

Το μπουρδέλο ζητάει παράταση

Ο ΤΕΛΙΚOΣ ΤΟΥ ΚΥΠEΛΛΟΥ ΚΑΙ Η ΕΠΙΚΕIΜΕΝΗ ΚΑΤAΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΡΟΖ ΙΔΡYΜΑΤΟΣ ΑΠO ΤΟΝ ΣΤEΛΙΟ ΚΟYΛΟΓΛΟΥ

Δήμητρα Γαλάνη

ΔΕΝ EΠΑΙΞΕ ΠΟΤE ΤΟΝ ΡOΛΟ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟY ΕΙΔΩΛΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΑ ΥΠΕΡΟΧΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

www.lifo.gr


Κλασικά εικονογραφημένα. Η επικαιρότητα σε strip. Aπό τους GPO.

Free Press. Eβδομαδιαίος οδηγός της Αθήνας. Κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη.

05-11.05.2011

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, 24 Αμερικανοί κομάντος δολοφόνησαν, ύστερα από ανταλλαγή πυρών, τον Οσάμα μπιν Λάντεν στη βίλα του, στο Πακιστάν.

Β.Π. Unlimited

YouSaidIt Γράμματα, e-mails, fax και post στο ίντερνετ που σχολιάζουν τα κείμενα της LifO ή εκφράζουν ενδιαφέρουσες απόψεις.

Η πιο αμφιλεγόμενη στήλη μας ήταν γι’ άλλη μια φορά το «High and Low» που περιέγραφε την πραγματικότητα δυο ιδιοκτητριών μπουτίκ: μιας στη Νέα Ερυθραία και μιας στο κέντρο της Αθήνας. Πολλοί επιτέθηκαν στην Εριέττα Απολλωνάτου, την ιδιοκτήτρια της μπουτίκ στη Νέα Ερυθραία. Η Scarlet σημειώνει στα comments του lifo.gr: «Είχα μια γνωστή που άνοιξε ένα μαγαζί στο κέντρο, το οποίο τελικά έκλεισε όχι λόγω της κρίσης, αλλά επειδή, όταν κάποια πελάτισσα έκανε το λάθος να πει ότι τα ρούχα ήταν ακριβά, η γνωστή μου της απάντησε “αν θέλετε φτηνά, να πάτε στα κινέζικα!”. Ε, εντός ολίγου βλέπω και τη νεαρά επιχειρηματία να κλείνει τώρα που έμαθε όλη η υφήλιος ότι κοστο-

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος στα έδρανα της Βουλής. 226 βουλευτές ψήφισαν την Πέμπτη ώστε να παραπεμφθεί σε προανακριτική επιτροπή για τις μίζες από τα γερμανικά υποβρύχια.

Χίλιοι οπαδοί της ΑΕΚ σήκωσαν το Σάββατο το Κύπελλο Ελλάδας. Α, υπήρχαν και κάποιοι ποδοσφαιριστές στο γήπεδο.

Ο Δούκας του Εδιμβούργου, Φίλιππος, και σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ δυσκολεύει τον εαυτό του και τα άλογα κατά τη διάρκεια του πριγκιπικού γάμου την Παρασκευή.

λογεί αμέσως τις πελάτισσές της και στέλνει στο Ζara όσες ψάχνουν απλά ρούχα. Και με διαόλισε το ότι θεωρεί το κέντρο της πόλης ζούγκλα και όταν το επισκέπτεται κατ’ ανάγκην τρέμει η ψυχή της. Και όχι, δεν το λέω ούτε από μιζέρια ούτε από κόμπλεξ. Άλλο το να έχει κάποιος όραμα και στόχους και να παλεύει γι’ αυτά κι άλλο να μιλάει σαν την Αλέξις της “Δυναστείας”». Kάποιοι την υπερασπίστηκαν, όπως ο παρακάτω ανώνυμος σχολιαστής: «Μόνο στην Ελλάδα το να στοχεύεις ψηλά αποτελεί ανέκδοτο. Δεν μου κάνει εντύπωση όμως, μια και οι Ελληνίδες είναι γνωστό ότι έχουν ένα κομπλεξάκι. Το να στηρίζεις ποια είσαι και τι αντιπροσωπεύει το μαγαζί σου δεν σε κάνει βλαχάρα, αλλά ειλικρινή, αλλά και αυτό το quality θεωρείται

κακό στην Ελλάδα του ψέματος... Whatever!». Κάποιοι, όπως ο Vam33, ήταν γενικότερα συμβιβαστικοί: «Δεν λέω, ωραίες οι σάρκες του άλλου όταν τις τρώμε, αλλά έχω μια απορία: όλα αυτά τα δάνεια, όλη αυτή η δηθενιά μιας ολόκληρης δεκαετίας με τύπους που πούλαγαν τα πρόβατα για να αγοράσουν μετοχές, η επιτυχία της Τατιάνας, οι πωλήσεις των ξεκατινιασμένων περιοδικών, έγιναν σε κάποια άλλη χώρα; Κριτικάρουμε λες και όλοι μας ήμασταν έξω από τις φούσκες, λες και το χρήμα δεν ήταν το νούμερο ένα για μας, λες και δεν έχουμε ούτε μια γνωστή που να προσποιείται ότι είναι κάτι, κρατώντας μια

τσάντα. Μακάρι να σωθούν και τα δυο μαγαζιά. Και μακάρι να καταφέρουμε κάποια στιγμή να φιλτράρουμε την ουσία απ’ την πόζα των πραγμάτων». Γράψε κι εσύ κάτι letters@lifo.gr


05-11.05.2011

4

Verbatim Επιμέλεια: Θεόφιλος Δουμάνης

«Τις προάλλες ο Ματ Ντέιμον είπε ότι είναι απογοητευμένος με την απόδοσή μου. Τι να πω, Ματ... Μόλις είδα το Adjustment Bureau». 1. Ο κύριος Πρόεδρος έχει φαρμακερό χιούμορ. Ο μπάρακ ομπάμα απαντά με τον τρόπο του στη σκληρή κριτική του σταρ.

«Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πρέπει να κηρύξουν πτώχευση και να αποχωρήσουν αμέσως από την Ευρωπαϊκή Ένωση... Αλλά οι mainstream πολιτικοί κοιμούνται τόσο καιρό στο ίδιο κρεβάτι με τα χρήματα, που οι εγκέφαλοί τους σταμάτησαν να λειτουργούν». 2. Ο συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής ταρίκ αλί βλέπει την «έξωση» από τα σαλόνια της Ευρώπης ως τη λύση που θα φέρει ανακούφιση στον λαό, αλλά «πονοκέφαλο» στο σύστημα.

«Αληθινή ευτυχία προκαλούν μόνο τα αληθινά πράγματα». 3. Ο ορισμός της ευτυχίας από τον Αμερικανό καθηγητή φιλοσοφίας φρεντ φέλντμαν.

«Σήμερα οι άνθρωποι της μόδας κάνουν ένα μεγάλο σφάλμα: θεωρούν ότι η μόδα είναι τέχνη. Είναι ένα ποιητικό και καλλιτεχνικό επάγγελμα, αλλά όχι τέχνη. Γιατί στην τέχνη κάνουμε ό,τι θέλουμε. Η μόδα υπάρχει για να ντύνουμε τις γυναίκες». 4. Ο πιερ μπερζέ «προσγειώνει» απότομα τους μόδιστρους στο ταπεινό ατελιέ τους.

«Γιατί να παρακολουθήσω την τελετή; Δεν νομίζω ότι η βασιλική οικογένεια αντιπροσωπεύει την Αγγλία σε οποιοδήποτε επίπεδο στις μέρες μας. Πιστεύω πραγματικά ότι ζουν από τη φιλανθρωπία του λαού». 5. Ο mόρισεϊ γυρίζει την πλάτη στον γάμο της χρονιάς και στο Μπάκιγχαμ.

«Ο κ. Πάγκαλος, αντί να λέει μαλάκηδες τους βουλευτές, να μας δώσει το πρωτόκολλο, όχι το… δευτερόκολλο. Δηλαδή, ο κ. Πάγκαλος τόσο μεγάλο τον έχει; Είναι ντροπή του». 6. Τοπικό ήταν το θέμα για το οποίο φωνάζει ο βουλευτής της ΝΔ στην Αχαΐα, νίκος νικολόπουλος, αλλά τα μεγέθη είναι πια σχετικά. Όπως και το επίπεδο.

«Μα, θέλει πραγματικά η Κέιτ Μίντλτον να μπει σε μια τέτοια οικογένεια; Θέλω να της ευχηθώ τα καλύτερα και να της ψιθυρίσω στο αυτί: εάν τον αγαπάς, πάρ’ τον γρήγορα από εκεί μέσα. Αφήστε τον θρόνο και φύγετε για να σωθείτε...». 7. Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος κρίστοφερ χίτσενς με μια ουσιώδη ευχή για το ευτυχισμένο ζεύγος στο στοιχειωμένο Μπάκιγχαμ.

«Δεν είμαι υποχρεωμένος να απαντώ σε οποιουδήποτε είδους αθλιότητες ή και υποβολιμαίες ειδήσεις που κυκλοφορούν. Ουδέποτε εδόθη τέτοια εντολή, ούτε από μένα ούτε από κανέναν άλλον. Και, φυσικά, ουδέποτε είπα ότι δεν πρέπει να μεταδοθεί η Λειτουργία γιατί θα αντιδράσουν οι μουσουλμάνοι που βρίσκονται στην Αθήνα». 8. Ο Δήμαρχος Αθηναίων γιώργος καμίνης απαντά ουσιαστικά στη ΝΔ και βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

5 1 2


6

05-11.05.2011

www.lifo.gr το πρωτο mhna λειτουργιασ

Lifoland

hipsteria

3.600.000 pageviews

Τι είδαμε, γράψαμε και συζητήσαμε στο σάιτ www.lifo.gr την εβδομάδα που πέρασε. Επιμέλεια: Άρης Δημοκίδης. magic circus

Το νεο blockbuster ειναι το mockbuster Thor: Τον ανέλαβε η Marvel Comics και τον ενέταξε στον κατάλογο με τους δεκάδες υπερ-ήρωές της. Σήμερα βγαίνει και στις κινηματογραφικές αίθουσες (και σε 3D φάση) με σκηνοθέτη τον Κένεθ Μπράνα. Όταν ο Σαίξπηρ συνάντησε το blockbuster … Αlmigthy Thor: Ο τύπος με το τσεκούρι παραμένει ο ίδιος. Το στόρι το ίδιο. Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν είναι blockbuster αλλά mockbuster (low budget παραγωγή που κυκλοφορεί στη σκιά μιας στουντιακής υπερπαραγωγής), που βγάζει στις 10/05 το γνωστό εναλλακτικό στούντιο The Asylum. Από το Hipsteria του Σταύρου Διοσκουρίδη www.lifo.gr/blogs/hipsteria

Τα έξι πιο πρόσφατα ποστ των Guest Editors 1. Lifer - «Enjoy the violence»

www.lifo.gr/guests/lifer/24719

2. Vam 33 - «Λισσαβόνα»

Θανάσης Βέγγος: Worldwide trending topic Τις τελευταίες ώρες γράφτηκε τόσες φορές η φράση «Θανάσης Βέγγος» στο Twitter (με αφορμή τον θάνατό του), που το όνομά του μπήκε στις δημοφιλέστερες φράσεις που γράφτηκαν σήμερα στο Twitter. Παγκοσμίως. Καθώς ο υπόλοιπος πλανήτης αναρωτιέται τι σημαίνουν οι δύο παράξενες αυτές λέξεις, οι Έλληνες θαυμαστές του χαμογελούν γλυκόπικρα. Και μερικές φορές εξηγούν σ’ όσους έχουν την απορία... Από ένα άρθρο που είχε γράψει ο Δημήτρης Πολιτάκης στη LifΟ το 2007: Οι φωτό είναι από αυτό το ποστ www.lifo.gr/team/bitsandpieces#24730

«Ευτυχώς, υπάρχει ακόμα ο Βέγγος, που λάμπει τόσο διά της απουσίας του από το κακόγουστο πανηγύρι των media αλλά και ως αυθεντική κινηματογραφική δύναμη στην οθόνη. Όχι ως "σύγχρονος Καραγκιόζης", "αιώνιος Ρωμιός", "δικός μας άνθρωπος" και άλλα τέτοια άστοχα που του ’χουν βάλει στην πλάτη κατά καιρούς, αλλά ως μοναδικός εκπρόσωπος ενός “αθεράπευτου και ανεξήγητα αυθόρμητου μοντερνισμού” (όπως έγραφε ο Χρήστος Βακαλόπουλος σ’ ένα κείμενό του με τίτλο “Η μοναξιά του κωμικού μακρινών αποστάσεων”) “[...] ο οποίος διέτρεξε με απίστευτη ταχύτητα το κινηματογραφικό θέαμα, καταπίνοντας κάθε μυθοπλασία που του προσφέρθηκε και συνθέτοντας ένα γιγάντιο σουρεαλιστικό ντοκιμαντέρ, χιλιάδες μέτρα επίκαιρων, για το ελαφρό θέαμα [...]”. Κατόπιν, βέβαια, υιοθετήθηκε και ευνουχίστηκε από την Αριστερά, που πήγε να τον μετατρέψει από μοναδικό κωμικό σε “φορέα μηνύματος”· ασχέτως, πάντως, οποιουδήποτε καπελώματος (αριστερού ή δεξιού δεν έχει σημασία, όλους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τούς "καθαγιάζει" πια), ο Βέγγος παραμένει ένα από τα ελάχιστα καθαρά εμβλήματα μιας -απροσδιόριστης έστω- διαχρονικής λαϊκής αξιοπρέπειας που έχουμε, κι όταν φύγει κάποτε (ελπίζω στα πιο βαθιά γεράματα), αν ζω, θα πάρω το πρώτο αεροπλάνο για τη Γη του Πυρός, για να μη βιώσω από κοντά την εκκωφαντική “αγρύπνια” που θα επακολουθήσει στην τηλεόραση...»

Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μελίτας Κάραλη* Βlade runner του Ρίντλεϊ Σκοτ: «… Όλες αυτές οι στιγμές θα χαθούν στον χρόνο, σαν δάκρυα στη βροχή», είπε το ρομπότ κάτω από τη βροχή. Το κεφάλι του έπεσε. Και όλα χάθηκαν μαζί με τις αναμνήσεις του. Λίγο πριν είχε δολοφονήσει τον δημιουργό του. Επειδή τον έφτιαξε με ημερομηνία λήξης. Kάτω από τη σκόνη, την παλιά σκόνη της γήινης ιστορίας, κοιμάται μια ξεχαρβαλωμένη γη. Με μυρωδιά νουντλ, μούχλας και πλαστικού. Ο ήχος ενός παλιού πιάνου, ένα φιλί, η βροχή κι ένας βαριεστημένος μπάτσος που φτιάχνει μυθικά ζώα από οριγκάμι είναι όσα θυμίζουν το πριν. Ανάμεσα σε γιαπωνέζικες διαφημίσεις, μηχανικές κουκουβάγιες, ηλεκτρονικά δάκρυα και ρέπλικες. Αρχαίο νουάρ. Οι καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας είναι γυρισμένες στη Γη». *Οι υπόλοιπες εννέα στο www.lifo.gr/blogs/nomiracleshere

theecoside

www.lifo.gr/guests/u653/24716

3. Kelly F. - «Μια υπέροχη βόλτα στον Εθνικό Κήπο» www.lifo.gr/guests/kelly/24714 4. Nansy Who - «Κουβέντα να γίνεται» www.lifo.gr/guests/ nansywho/24703 5. Τυχαία - «Πριγκιπολάγνες γεροντοκόρες και άλλα ελληνικά παράλογα» www.lifo.gr/guests/ tyxaia/24673 6. La Vita Obscura - «Feelin’ lucky punk?» (Films vol.27) www.lifo.gr/guests/ u7852/24609

fooddaily

Με τι τρέφεται το απόλυτο Κακό; Με αφορμή τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, θα κάνω δύο ποστ για τις διατροφικές συνήθειες των «Απόλυτων Κακών». Γιατί να μας ενδιαφέρουν αυτά; Γιατί πιστεύω ότι ρίχνουν φως στην προσωπικότητα των ανθρώπων με έναν τρόπο που ούτε οι πιο ειλικρινείς συνεντεύξεις δεν μπορούν, διότι στο φαγητό δεν μπορείς να πεις ψέματα. Μπορείς να προσποιηθείς μία φορά για χάρη κάποιας οικοδέσποινας, αλλά τα αγαπημένα φαγητά είναι αναγκαστικά οι πιο ειλικρινείς δηλώσεις. Οι διάσημοι δικτάτορες φρόντιζαν (φροντίζουν) πολύ την εικόνα τους. Για τους πρωθυπουργούς το θέμα είναι ελαφρώς κουτσομπολίστικο, για τους άγριους απόλυτους αρχηγούς που

τρέμουν τους κρυφούς και φανερούς αντιπάλους και είναι έτοιμοι να λιώσουν όποιον βρεθεί στον δρόμο τους προκειμένου να μη χάσουν την εξουσία όλες οι πληροφορίες που φτάνουν στον λαό ελέγχονται, γιατί, όσο μπορούν, θέλουν να κρατούν τους παραδοσιακούς τους υποστηρικτές, που πάντα υπάρχουν, όσο περίεργο κι αν φαίνεται σ‘ εμάς που τα βλέπουμε απέξω. Ένας παραδοσιακός δικτάτορας πάντα προτιμάει απλά και εντελώς παραδοσιακά φαγητά της χώρας του, δείχνοντας τη μεγάλη αφοσίωσή του στην πατρίδα - η απλότητα χρειάζεται, γιατί συνήθως ζουν σε χώρες που ο λαός πεινάει. Από το Food Daily της Λένας Φουτσιτζή: www.lifo.gr/team/fooddaily

Μετά από το ποδήλατο μπαμπού, έρχεται ένα ξύλινο ποδήλατο. Πάνω από 1.000 ώρες ξόδεψε ο Michael Thompson για να το κατασκευάσει. Περισσότερα στη στήλη της Χρύσας Γιαμουρίδου για το περιβάλλον www.lifo.gr/blogs/theecoside

mobile diaries

Οι συντάκτες της LifOteam φωτογραφίζουν τη ζωή τους. Στην ενότητα mobile diaries οι συντάκτες της LifO ανεβάζουν τις φωτογραφίες που τραβάνε με το κινητό τους σε real time! Έτσι, χωρίς να ιδρώνουν, κάνουν τα καλύτερα φωτορεπορτάζ. Συχνά το παραξηλώνουν, αλλά έχει πλάκα. Η ομάδα το ’χει! www.lifo.gr/lifoland/tora

Ένα ωραίο τατουάζ.

Άλλη μία διαδήλωση στο Σύνταγμα.

Πικνίκ.

Αληθινό στυλ.

Στην πλατεία Καρύτση.


8

05-11.05.2011

Edito

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η LIFO

ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ

ΔΥΟ ΔΕΚΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. Boυλής 22, 105 63 - Σύνταγμα, Αθήνα τηλ. 210 3254 290, fax 210 3249 785 info@lifo.gr

mπειτε στο www.lifo.gr kai διαβαστε το τευχοσ ακριβωσ οπωσ τυπωνεται

Aπό τον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο

Status Update (χωρίς λογοκρισία) Εκδότης Στάθης Τσαγκαρουσιάνος ... Άλλοι δρουν, άλλοι αντιδρούν. Διευθυντής Έκδοσης Μιχάλης Μιχαήλ ... Έχει οργανώσει όλο του το πρόγραμμα για τους επόμενους δύο μήνες γύρω από τις «καυτές» παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών. Και είναι πολλές. Εμπορικός Διευθυντής Γιάννης Ανδριτσόπουλος ... Η Ερμιόνη χωρίς την Άργη δεν είναι ίδια… Διευθυντής Σύνταξης Φώτης Βαλλάτος ... Η ευχάριστη έκπληξη της ημέρας: ο σπουδαίος μουσικός Egg Hell του έφερε αυτοπροσώπως το νέο του υπέροχο άλμπουμ («Brownie Crumbs»), ένα box set το οποίο περιείχε τέσσερα σπιτικά brownies Art Director Στάθης Μητρόπουλος ... Η ζωή ποδήλατο. Αρχισυνταξία Σταύρος Διοσκουρίδης ... 414 και 401=6 μήνες Δέσποινα Τριβόλη ... Oχι άλλη δίαιτα South Beach. Συντακτική Ομάδα Good lifo: Μερόπη Κοκκίνη ... 38 Κινηματογράφος: Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος. Γεύση: Νίκη Μηταρέα. Εικαστικά: Μαρίνα Φωκίδη. Ζώδια: Γιώργος Σαλαμάς ... Όταν αρχίσει να σε ενδιαφέρει περισσότερο ο εαυτός σου, μάλλον πας να μείνεις κάπου κοντά στη φύση. Μουσική: Γιώργος Μιχαλόπουλος ... Μα, να πάρεις τίτλο μετά από τόσα χρόνια και να μην το ευχαριστηθείς; Κατόρθωμα! Illustrations Editor: Stupid Greg

Η πόλη των επαιτών

Αλλά δεν παύουν να είναι παιδιά οι περισσότεροι - σχεδόν μωρά.

Συνεργάτες Νίκος Δήμου ... Παρήγγειλα καινούργιο DVD για την «Casablanca» - το παλιό είχε λειώσει. Ποτέ δεν θα τη χορτάσω... Άρης Δημοκίδης ... Αυτό το ΠΣΚ θα αλωνίσει στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης. Λένα Φουτσιτζή ... Εξακολουθεί να απορεί με τη σφοδρότητα της ψηφιακής επιθετικότητας. Θοδωρής Αντωνόπουλος ... Χάσαμε τον Οσάμα, μάς έμεινε ο Ομπάμα. Δημήτρης Ρηγόπουλος ... Ψάχνει σπίτι. Κέντρο, ενοίκιο. Θεόφιλος Δουμάνης ... Τον ψάχνανε στις σπηλιές και τον πέτυχαν σε έπαυλη 1 εκατ. δολαρίων. Μήπως γυρνούσε και από τον γάμο; Δημήτρης Πολιτάκης, Στέλιος Κούλογλου, Σωκράτης Σωκράτους, Χρήστος Παρίδης, Μαρία Παπαπαναγιώτου, Απόστολος Διαμαντής.

Έχω μπλοκάρει απολύτως στο θέμα των ζητιάνων. Τώρα που άνοιξε ο καιρός, δεν υπάρχει περίπτωση να κάτσεις έξω και να μη σε πλησιάσουν δέκα άτομα το ημίωρο. Όσο και να θες, δεν μπορείς να δώσεις σε όλους. Η νέα φουρνιά είναι πιο επιθετική και επαγγελματίας. Είναι μέρος μιας ελεεινής μαφίας, της σκληρότερης, που άρχισε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα πριν από μισό περίπου χρόνο. Είναι πολυπληθέστερη, βαλκανική και μεθοδικότερη. Έχουν χωρίσει τους δρόμους σε ακτίνες βολής, έχουν πιάσει τα σταυροδρόμια, τα σοκάκια, τους πεζόδρομους. Στη Βασιλίσσης Σοφίας υπάρχει ένας κάθε 50 μέτρα. Περνά το φορτηγό και τους ακροβολίζει και μετά περνά και τους μαζεύει πάλι. Πιθανόν ζουν όλοι μαζί, παίρνουν κάτι έναντι, τους κρατούν τα διαβατήρια, εκβιάζονται.

Όσο κι αν ξέρεις ότι αυτά τα πρόσωπα είναι μέλη (ή θύματα) ενός μαφιόζικου κυκλώματος, είναι πρόσωπα που σε πλησιάζουν εκεί που τρως και πίνεις και σου απλώνουν το χέρι. Κλαίγονται με ένα ψεύτισμα που συχνά μοιάζει με κοροϊδία, αλλά βλέπεις πάνω τους μια ζωή διαλυμένη. Ακόμα και στα φανάρια, που η κατάσταση είναι πια ανεξέλεγκτη, αυτοί που πέφτουν σαν ακρίδες, δεν είναι ακρίδες: είναι άνθρωποι δίχως μοίρα, που έφτασαν μέσα σε ψυγεία φορτηγών, με πορείες στα βουνά και βαρκάκια αυτοκτονίας, και τώρα ζουν χειρότερα κι από σκυλιά, τσουβαλιασμένοι σε αποθήκες νονών που θέλουν αγχόνη. Προσωπικά, δεν έχω δει άλλη πόλη του κόσμου με τέτοιο μέγα πλήθος ζητιάνων. Πουθενά. Ποτέ. Ούτε στις φτωχότερες χώρες του τρίτου κόσμου υπήρξε ποτέ ανεξέλεγκτο ένα τέτοιο φαινόμενο. Διότι όλοι αυτοί δεν είναι ζητιάνοι της κρίσης και της πόλης (υπάρχουν κι αυτοί, όμως είναι μικρό ποσοστό, σχετικά), αλλά ένα φυτευτό κλιμάκιο σε αποστολή και δεν ψελλίζει ούτε τα στοιχειώδη ελληνικά.

TAKE 1

τo 1 λαθoσ τoy τευχoyσ 246 1 Μικρή παράλειψη: το εξώφυλλο της προηγούμενης εβδομάδας το έφτιαξαν οι GPO. Βρίσκετε λάθη ή παραλείψεις στη LifO; Στείλτε γράμμα, ή e-mail στο lathi@lifo.gr.

Όπως σου λένε να μη δίνεις λεφτά στο τζάνκι γιατί θα τα κάνει αμέσως πρέζα, έτσι πολλές φορές δεν έχω δώσει λεφτά σε ένα παιδί του δρόμου. Για να μην κάνω πιο δυνατή τη μαφία που το έχει φυλακίσει. Αμέσως, όμως, σκέφτομαι και το αντίθετο: ότι θα γυρίσει δίχως καλή είσπραξη και θα του σπάσουν κι άλλα κόκαλα, για να εμπνέει περισσότερη λύπη. Και φτάνω στο τραγελαφικό σημείο να βοηθάω εκείνα που δεν έχουν ιδιαίτερο ταλέντο στο θέατρο της λύπησης ή όσα είναι πολύ μικρά και κλαίγονται αφηρημένα, βαριεστημένα ή νυσταγμένα. Για να μην τιμωρηθούν!

Είμαστε πάλι μόνοι.

Ιnterns Xρύσα Γιαμουρίδου ... Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, πλησιάζει και η εξεταστική! Κυρία Λίζα, λυπηθείτε την! Ελεάννα Μαλαφούρη ... Ο Οσάμα μπιν Λάντεν αυτοκτόνησε και δεν σκοτώθηκε! Στο σημείωμα που άφησε έγραφε: «Αφού είδα τον Λυμπερόπουλο να σηκώνει κούπα, μπορώ να φύγω ήσυχος από τον μάταιο τούτο κόσμο!». Γραμματεία Σύνταξης Ελένη Τσατσαλμά Υπεύθυνη Λίστας Νατάσα Καλαρά ... This weekend @ CYS in Poros! Assistant Art Director Rinétta Κοσκινίδου Aτελιέ Βανέσσα Φερλέ Φωτογράφοι Σπύρος Στάβερης, Αναστασία Βουτυροπούλου, Μαριάννα Βεριγάκη, Μάρω Θωμά, Παντελής Ζερβός, Σπύρος Σιμωτάς, Γεράσιμος Δομένικος, Charlie Makkos, Γιάννης Κωσταρής, Ινώ Μέη, Natasha Papadopoulou, Photoharrie, Πάνος Μιχαήλ. Αdvertising Director Δήμητρα Πασομένου Senior Advertising Manager Ισμήνη Βoυρδαχά ... Αυτή η εφαρμογή στο Facebook που όλοι ξέρουν ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεσαι δεν είναι λίγο βλακεία; Senior Direct Market Manager Κώστας Μαντάς

στο εξωφυλλο:

Εικονογράφηση των GPO πάνω σε φωτογραφία του Βαγγέλη Παράβα για το κατάστημα με ποδήλατα 48x17.

Direct Market Managers Φωτεινή Δαλαμάγκα ... «Words are very unnecessary - they can only do harm» Βούλα Καραβαγγέλη, Γιώργος Λυκουργιώτης Υποδοχή Διαφήμισης Ξένια Στασινοπούλου Λογιστήριο Αρετή Ανδριτσοπούλου, Μαρία Κοκκινίδου ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ 7639

ΑΥΤΟ Τ ΣΤΕ Ο ΛΩ

Ο ΤΥΠ ΕΝ

Βασικά, όμως, είμαι σε απόλυτη σύγχυση. Δεν ξέρω τι να κάνω. Η ελεημοσύνη είναι ένα πράγμα που χορταίνει εκείνον που την κάνει, γιατί τον υψώνει πάνω από τον εγωισμό του και δίνει ευγενές νόημα στη ζωή, που από τη φύση της δεν έχει νόημα. Αλλά εδώ δεν πρόκειται ακριβώς για ελεημοσύνη. Είναι ένα πολιτικό και ανθρωπιστικό έγκλημα, που το κράτος, χωρίς να προσπαθήσει να το λύσει, το μετακύλησε πάνω μας.

Διόρθωση Κειμένων Μαρία Δρουκοπούλου ... Σάββατο μεσημέρι, φαγητό σ’ έναν υπέροχο κήπο, με καλή παρέα, ήλιο, συννεφιά και βροχή, trivia συζητήσεις (υπάρχει stop, δεν υπάρχει)… Groovy!

ΑΝΑΚ ΥΚ

Αλλά δεν παύουν να είναι παιδιά οι περισσότεροι - σχεδόν μωρά. Άνθρωποι με κομμένα χέρια. Ένας, χθες, με κομμένο το σώμα από τους βουβώνες και κάτω, κατηφόριζε την Ακαδημίας στημένος πάνω σε ένα πατίνι που το έσπρωχνε με τα χέρια. Συνομιλούσε ζωηρά (σε μια γλώσσα που δεν κατάλαβα) με δυο φίλους του, που τον ακολουθούσαν γελώντας. Ζητιανεύει συνήθως στην Πανεπιστημίου.

Συντονισμός Ύλης Μαρκέλλα Ανδρικάκη ... Πολύ θα ήθελε να δει ποιος αγοράζει από το μαγαζί με τις περικεφαλαίες στην Πανδρόσου…


ΠΕΙΤΕ ΜAΣ ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΕ: despina@lifo.gr, press@lifo.gr

i-Love iLoveAthens Love Athens

7 ημέρες κουλτούρας & εκτόνωσης

ΕΚΘΕΣΗ

Αντιγόνη Καββαθά

Με άξονα την αντίθεση μαύρου-άσπρου και με λιτά σχέδια, η ζωγράφος Αντιγόνη Καββαθά παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Χθόνια φίδια και ιερά δέντρα». Ξεκινώντας από τον προβληματισμό της γύρω από τη φύση και τη ζωή, συνδέει τη νέα της δουλειά με την προηγούμενη, μεταβαίνοντας από τον κόσμο των σκιών στην πύλη του Άδη. Με πρωταγωνιστές ιερά φίδια και μυθικά τέρατα και με στοιχεία από μαιάνδρους και γαλαξίες, η καλλιτέχνις αποτυπώνει έναν σκοτεινό κόσμο, χρησιμοποιώντας εικόνες από δάση, δέντρα, κορμούς που έχουν υποστεί φυσική καταστροφή ή που βρίσκονται σε χειμερία νάρκη. Ο μύθος και η πραγματικότητα, το ορατό και το αόρατο, το φαίνεσθαι και το είναι μπλέκονται σε συνθέσεις όπου κυριαρχεί το έντονο φως, εξαφανίζοντας την τρίτη διάσταση των αντικειμένων και τονίζοντας τα κυρίαρχα στοιχεία ζωγραφικής της Καββαθά. Χρύσα Γιαμουρίδου «Χθόνια φίδια και ιερά δέντρα», 05-28/05, Fizz Gallery, Βαλαωρίτου 9Γ, 210 3607598.


STOP THE PRESS!

Το Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας από 11 έως 15/5 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

ΑΟΥ H ΦΩΝΗ ΤΟΥ Λ

O Λεωνίδας Βατικιώτης και ο λογιστικός έλεγχος του δημόσιου χρέους. Πόσοι έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής για τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Δημόσιου Χρέους; Από τις 3 Μαρτίου έχουν υπογράψει 27.000 άνθρωποι. Είναι ικανοποιητικός αυτός ο αριθμός; Δεν περιμέναμε να βρούμε τόσο μεγάλη ανταπόκριση, αφού δεν κάναμε και την απαιτούμενη δημόσια καμπάνια. Οι περισσότεροι υπέγραψαν αυτοβούλως. Μπορείτε, όμως, να χρησιμοποιήστε τις υπογραφές ως μέσο πίεσης; Είναι δύσκολο ν’ απαντήσω. Αυτές οι υπογραφές εκφράζουν ένα μέρος της απήχησης που έχει στην κοινωνία το αίτημά μας. Το θέμα αυτό, όπου έχει τεθεί, έχει γνωρίσει την αποδοχή του κόσμου που πιστεύει πως αυτός είναι ένας τρόπος να μάθει πόσα χρωστάει και πού.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Επέκεινα

Στις 6 Μαΐου ξεκινά μια σειρά εκδηλώσεων με θέμα «Το επέκεινα στην τέχνη... στη ζωή...» με διοργανωτές τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων και την Εταιρεία Μελέτης Πολιτισμικής Ετερότητας. Όσοι επισκεφθούν το Πνευματικό Κέντρο του δήμου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν διεπιστημονικές και διακαλλιτεχνικές δράσεις που περιλαμβάνουν συνέδριο, εικαστική έκθεση, βραδιά ποίησης, μουσική και θεατρική παράσταση, χορευτική περφόρμανς καθώς και ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος με τίτλο «Βλέμματα στο επέκεινα από τον ελληνικό κινηματογράφο». Χ.Γ. «Το επέκεινα στην τέχνη… στη ζωή…», 06-24/05, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, 210 36211601.

Η συγκρότηση της επιτροπής δεν θα καθυστερήσει πάρα πολύ την πορεία της ελληνικής οικονομίας; Εμείς επιδιώκουμε να μεταδώσουμε το μήνυμα ώστε να δημιουργηθεί αυτή η επιτροπή. Από εκεί και πέρα, μόνο με κυβερνητική απόφαση μπορεί να συγκροτηθεί η επιτροπή ώστε να έχει συγκεκριμένες εξουσίες και πρόσβαση σε έγγραφα που μέχρι τώρα αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό. Αυτό που κάνετε λέγεται «πολιτικός ακτιβισμός»; Θα το έλεγα «η διεκδίκηση στοιχειωδών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού». Οφείλει να ξέρει σε ποιον οφείλει. Τι μπορεί να περιμένει κανείς από το Συνέδριο της ΕΛΕ στη Νομική στις 06/05; Να ενημερωθούμε στην Ελλάδα σχετικά με την τεχνογνωσία του ελέγχου του δημόσιου χρέους που υπάρχει στον υπόλοιπο κόσμο. Θα έρθουν στην Ελλάδα επιστήμονες και αγωνιστές από την υπόλοιπη Ευρώπη που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα και είδαν στην κίνησή μας ένα θετικό προηγούμενο. Ο δεύτερος στόχος μας είναι να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους αγώνες που γίνονται σήμερα ενάντια στα προγράμματα λιτότητας, τα οποία απειλούν να γυρίσουν όλη την Ευρώπη στην προπολεμική εποχή. Ο Λεωνίδας Βατικιώτης διδάσκει Πολιτική Οικονομία στο Varna Free University of Cyprus. Το Συνέδριο της ΕΛΕ θα πραγματοποιηθεί 06-08/05 στο κτίριο της Νομικής Αθηνών. Πληροφορίες στο www.ele.gr Επιμέλεια: Σταύρος Διοσκουρίδης

PERFORMANCE

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΕΚΘΕΣΗ

Μετά το Low Budget Festival, η ομάδα Blitz επιστρέφει στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» και παρουσιάζει για δεύτερη φορά την παράσταση Γαλαξίας. Σε μια τετράωρη παρέλαση ανθρώπων, πραγμάτων, ιδεών, αντικειμένων, κινημάτων, εκφράσεων και λέξεων που έχουν χαθεί, η είσοδος και η έξοδος των θεατών γίνεται κατά βούληση, αφού δεν υπάρχει διάλειμμα. Χ.Γ.

Το ιδιαίτερο, εναλλακτικό και μελοδραματικό electro cabaret του Chris Corner επιστρέφει και φέτος στην Αθήνα, στις 8 Μαΐου, για μια ζωντανή μουσική παράσταση στο Gagarin. Ο λόγος για τους IAMX που φέρνουν στις αποσκευές τους το καινούργιο τους άλμπουμ με τίτλο «Volatile Times», καθώς και παλιά κομμάτια που τους έκαναν γνωστούς. Χ.Γ.

Το σύνολο μιας σειράς κατασκευών-assemblage με απλά, ευτελή υλικά και ξύλο παρουσιάζει η Ελεονώρα Σταθοπούλου στην Αίθουσα Τέχνης Αστρολάβος Artlife. Στην έκθεση με τίτλο «Το ξαφνικό δωμάτιο», η καλλιτέχνις (και γνωστή ηθοποιός) δημιουργεί έναν κόσμο που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει απ’ τις εικόνες των έργων της Φρίντα Κάλο και της λατινοαμερικάνικης κουλτούρας και τέχνης. Χ.Γ.

Γαλαξίας

«Γαλαξίας», έως 29/05, Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», Πειραιώς 206, Ταύρος, 210 3418 550. Εισιτήριο: €10, 15.

ΙΑΜΧ

ΙΑΜΧ, 08/05, Gagarin 205, Λιοσίων 205, 210 8547600. Εισιτήριο: €25.

Ξαφνικό Δωμάτιο

«Τo ξαφνικό δωμάτιο», 05-28/05, Αίθουσα Τέχνης Αστρολάβος Artlife, Ηροδότου 11, Κολωνάκι, 210 7221200.

επίσης, μη χάσετε: την ομαδική έκθεση τεσσάρων καλλιτεχνών (αλεξία καραβέλα, ανδρέας ραγκνάρ κασάπης, χρυσάνθη κουμιανάκη, βασίλης πασπαλής) στην γκαλερί ρεβέκκα καμχή (10/5-30/9) και την παράσταση λεόντιος και λένα (6-29/5) στο χοροθέατρο ροές.


12

i-LoveAthens

05-11.05.2011

Σκηνές από έναν γάμο

i-wasthere BEST OF THE REST Η καταπληκτική εμφάνιση των No Age στο Six D.O.G.S την περασμένη Πέμπτη.

ΤΑ ΕΙΔΕ ΟΛ Α

Αθανασία Κανελλοπούλου, Χορεύτρια

Χορευτικό δρώμενο πριν από την ταινία Πίνα Μπάους 3-D, Κινηματογράφος Δαναός, Σάββατο 30/04/2011 Πώς προέκυψε η ιδέα να χορέψετε πριν την ταινία για την Πίνα Μπάους ; Νομίζω ότι προτάθηκε από τον ιδιοκτήτη του Δαναού, τον Ηλία Γεωργόπουλο. Ήθελε να γίνει ένα χορευτικό δρώμενο πριν από την προβολή της ταινίας για την Πίνα Μπάους και απευθύνθηκε στον Γιάννη Καρούνη. Eπειδή εκείνος ήξερε ότι έχω συνεργαστεί μαζί της στο παρελθόν, θεώρησε ότι θα ήμουν το πιο κατάλληλο άτομο για την περίσταση. Ποιες ήταν οι αντιδράσεις του κοινού όταν χορεύατε; Ήταν πολύ θετικές. Πολλοί από τους θεατές δεν γνώριζαν ότι πριν από την προβολή της ταινίας θα υπάρχει ένα μικρό χορευτικό. Μετά τις διαφημίσεις άναψαν τα φώτα και εμφανίστηκαν δυο άνθρωποι να χορεύουν. Ήταν σαν μια μικρή έκπληξη. Πόση ώρα κρατάει το χορευτικό; Έξι λεπτά, γι’ αυτό το έχουμε ονομάσει και «Μικρού Μήκους». Αντί για ταινία, βλέπουν μια παράσταση μικρού μήκους. Ποιες είναι οι δυσκολίες όταν χορεύετε σε έναν τέτοιο χώρο; Καταρχάς, η έλλειψη χώρου. Η σκηνή είναι αρκετά περιορισμένη, αν και αυτό δεν είναι εμπόδιο, γιατί μας βάζει σε μια διαδικασία δημιουργική ώστε να δουλέψουμε με τον χώρο που έχουμε. Είναι κάτι πολύ διαφορετικό, αφού δεν είναι ένας συμβατικός χώρος και το κοινό είναι προετοιμασμένο να δει μια ταινία και όχι μια παράσταση χορού. Είναι μεγάλη πρόκληση δυο άνθρωποι να επικοινωνούν με τα σώματά τους μπροστά σε μια τεράστια οθόνη. Τι νιώθετε ότι συνεισφέρετε με αυτό το χορευτικό στο όλο θέαμα; Το είδα ως ένα στοίχημα, γιατί η Πίνα πάντα έλεγε «χορέψτε, χορέψτε, διαφορετικά έχουμε χαθεί» κι έτσι ήθελα να κάνω ένα μικρό δώρο σ’ αυτήν και στους θεατές - ίσως να αρχίσουν οι άνθρωποι λίγο να ανοίγονται και να μπαίνει ο χορός στη ζωή μας. Η παράσταση θα ανέβει ξανά στις 6-7-8/5 και στις δυο προβολές της ταινίας στον κινηματογράφο Δαναό, χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση. Επιμέλεια: Δέσποινα Τριβόλη

μου ά γ ύ ο ικ ιπ κ ιγ ρ π η σ , Mετάδο ο μ ά γ ν α ν έ ό π α ς έ ν Σκη Σκηνές από έναν γάμο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Ίδρυμα Ωνάση, Πέμπτη 28/04/2011 Αρχικά, μας χώρισαν σε τρία γκρουπ. Μας οδήγησαν επάνω στην κεντρική σκηνή του θεάτρου και καθίσαμε μοιρασμένοι σε τρία διαφορετικά σκηνικά, τα οποία συνδέονταν μέσω ενός κοινού εσωτερικού χώρου, με τον οποίο είχαμε μερική οπτική επαφή χάρη σε διάφανα παράθυρα. Από επάνω μας κρέμονταν οι οθόνες με τους υπέρτιτλους, ενώ κάλλιστα μπορούσαμε, καθώς όλα βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής, να ακουμπήσουμε τα έπιπλα και τα αντικείμενα του σκηνικού. Έτσι, όταν ξεκίνησε η παράσταση με τους ηθοποιούς να κινούνται ανάμεσα μας, αυτομάτως και χωρίς περαιτέρω προσπάθεια η οικειότητα και η εγγύτητα που χαρακτηρίζουν το έργο ήταν δεδομένες. Η πρώτη σκηνή που παρακολούθησα ήταν εκείνη με τους ώριμους χαρακτήρες, όταν ο πενηντάρης Γιόχαν αποκαλύπτει στη Μαριάν τον έρωτά του για την ερωμένη του Πάολα. Καθώς το κουβάρι ξετυλίγεται, ο σύζυγος, μετά από χρόνια γάμου κι έχοντας πια δύο κόρες, σηκώνει το πέπλο της αξιοπρέπειας και της συναποδοχής, ομολογώντας για πρώτη φορά στη συμβία του κρυφές σκέψεις κι απωθημένα που χρόνια έπνιγε μέσα του. Η γυναίκα συγκλονίζεται, αλλά δέχεται με σχετική ψυχραιμία την κατάσταση. Παράλληλα, από τα γειτονικά διαμερίσματα ακούγαμε ομιλίες και γέλια, που σύντομα μετατρέπονταν στους πρώτους καυγάδες. Σαν να βρισκόμασταν κοντά σε φωταγωγό πολυκατοικίας με πρόσβαση σε αντικρινά νοικοκυριά και γινόμασταν ακούσια μάρτυρες οικογενειακών συγκρούσεων. Μέρος αυτού του μικρόκοσμου κι εμείς, ως κοινό, που, μετακομίζοντας από δωμάτιο σε δωμάτιο και ακολουθώντας τις τρεις φάσεις του σύγχρονου αυτού ζευγαριού της διάσημης ταινίας Σκηνές από έναν γάμο (ερμηνευμένο εδώ από τρία ζευγάρια ηθοποιών διαφορετικών ηλικιών), γίναμε μάρτυρες της εξέλιξης της έγγαμης ζωής τους ως νέων που ακόμα στήνουν το σπιτικό τους κι έχουν τις πρώτες διαφωνίες στον οικογενειακό σχεδιασμό, ως σαραντάρηδων, με τις πρώτες απιστίες και ανασφάλειες, αλλά και στην ωριμότητα της μεγάλης κρίσης. Είδαμε σταδιακά και

σε παράλληλο χρόνο -γνωρίζοντας, μάλιστα, μετά την τελευταία μας «μαρτυρία» τι διαδραματιζόταν στις άλλες δύο φάσεις- όλη τους την πορεία από τη νεανική τρυφερότητα μέχρι την «αποτυχία» του τέλους, όλες τις αφορμές που οδήγησαν σε σύγκρουση αλλά και τα κάθε λογής μυστικά, φτάνοντας στην απόλυτη παρακμή του γάμου τους, όταν όλη η φθορά του χρόνου τρώει τα θεμέλια του οικοδομήματος του, που εν τέλει καταρρέει. Στο δεύτερο μισό της εξαιρετικής αυτής παράστασης συνόλου, το σκηνικό είχε πια αφαιρεθεί και οι καρέκλες τοποθετήθηκαν κυκλικά. Οι τρεις Γιόχαν και οι τρεις Μαριάν, όλοι μαζί επί σκηνής, συναντιούνται ξανά δύο χρόνια μετά το φευγιό του συζύγου με την Πάολα, με την οποία η σχέση έχει πια εκπνεύσει. Η σκηνή ξεκινάει με οιωνούς πιθανής επανασύνδεσης του ζευγαριού και καταλήγει σε μια απίστευτη ανθρωποφαγία και αλληλοσπαραγμό. Μίσος, κυνισμός, ψυχικό ξέσκισμα. Το διαζύγιο, τελικά, αποδεικνύεται αναπόφευκτο και η ανθρώπινη μοναξιά απέραντη. Αλλά μόνο τότε οι δυο τους θα μπορέσουν, όταν πια όλη τους η κοινή ζωή είναι παρελθόν και μπορούν να αντικρίσουν ο ένας τον άλλον χωρίς δεσμεύσεις, ξαναπαντρεμένοι πια με άλλους, να μιλήσουν ειλικρινά και ξάστερα, αποκαλύπτοντας όλη την αλήθεια που χρόνια ολάκερα στρίμωχναν βαθιά μέσα τους. Τριάντα οχτώ χρόνια μετά την πεντάωρη τηλεοπτική σειρά του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, στην οποία πρωταγωνιστούσαν η Λιβ Ούλμαν και ο Έρλαντ Γιόζεφσον και που αργότερα προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες, το έργο μοιάζει σχεδόν αγέραστο. Παρόλη τη «φλυαρία» του, η οικουμενική αξία του κειμένου αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το σημαντικότερο θέατρο ρεπερτορίου της Ολλανδίας, το Toneelgroep, το ανεβάζει με την ίδια, στο μεγαλύτερο μέρος της, διανομή από το 2004 ακατάπαυστα, με τεράστια επιτυχία σε όλη την Ευρώπη. Η παράσταση κράτησε τρεισήμισι περίπου ώρες κι έκλεισε με έναν θριαμβευτικό χαιρετισμό των ηθοποιών. Ήταν τέτοια η πληρότητα που ένιωσα φεύγοντας, που ομολογώ ότι, αν δεν το είχα δει, θα είχα χάσει μια σημαντική θεατρική εμπειρία. Χρήστος Παρίδης

Απευθείας μετάδοση του πριγκιπικού γάμου Ξενοδοχείο Χίλτον, Παρασκευή 29/04/2011 Έξω από την αίθουσα του αίθριου του Χίλτον συνωστίζονται προβολείς, κάμερες και δημοσιογράφοι. Μέσα, έξι γιγαντοοθόνες στρατηγικά τοποθετημένες σε διαφορετικά σημεία του αίθριου ήταν συντονισμένες στο BBC World Service που μετέδιδε την τελετή μπροστά από καναπέδες και τραπέζια με λινές πετσέτες και τσαγιέρες. Προσωπικά, δεν μπορούσα παρά να αναρωτηθώ τι είδους κόσμο θα είχε μαζέψει η εκδήλωση - ποιος ακριβώς διαλέγει να παρακολουθήσει τον πριγκιπικό γάμο στο Χίλτον με τσάι, βουτήματα και σάντουιτς αγγουριού; Ο κόσμος γύρω μας χωριζόταν σε δυο κατηγορίες: ζευγάρια πολύ ήσυχων Βρετανών και παρέες Ελληνίδων που έσπευσαν τρέχοντας να δουν τον γάμο ντυμένες με τα καλά τους (μπότες με κρόσσια, δερμάτινα πουκάμισα και θανατηφόρα τακούνια). Όχι ότι έλειψαν και οι εκκεντρικές Βρετανίδες, που ήταν ντυμένες με διάφορα τρομακτικά ασορτί σύνολα - φούξια καμπαρντίνες και κίτρινα ελεκτρίκ πέδιλα με ασορτί καπέλα. Οι θεατές έμοιαζαν απορροφημένοι από τον γάμο που έβλεπαν στην οθόνη. Τα μόνα ενοχλημένα επιφωνήματα ακούστηκαν όταν εμφανίστηκαν οι πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία, η μία με ένα καπέλο με κέρατα και η άλλη με τακούνια τόσο ψηλά που της ήταν σχεδόν αδύνατον να περπατήσει. «Δεν είναι καθόλου πρέπον», σχολίασε ένας ηλικιωμένος κύριος. Ένα ζευγάρι στα δεξιά μας, ο κύριος και η κυρία Σμιθ, πήραν την πρωτοβουλία και απάντησαν στο αιώνιο ερώτημα γιατί είναι τόσο σημαντικός για τους Άγγλους ο πριγκιπικός γάμος. «Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας και της παράδοσής μας», μου εξηγεί ο κ. Σμιθ. «Είναι τόσο ωραίο ζευγάρι οι δυο τους, καμία σχέση με τον Κάρολο και την Νταϊάνα, που έμοιαζαν πολύ αμήχανοι στον γάμο τους», προσθέτει η κ. Σμιθ. «Άντε, και στα δικά μας», έλεγε μια ξανθιά κυρία στη φίλη της λίγο πιο κάτω. Δέσποινα Τριβόλη

THE WEEKLY VERDICT

ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ

1

2 ΛΑΚΗΣ ΣΑΝΤΑΣ Τις μέρες που κάποιοι ανακάλυψαν τον (μάλλον ανύπαρκτο) ήρωα Κουκίδη, έφυγε ένας υπαρκτός, σπουδαίος ήρωας της Αντίστασης.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥ Ενδιαφέρονται, δηλαδή, αυτοί οι άνθρωποι για τον αθλητισμό;

3

ΠΑΡΑΝΥΦΑΚΙ ΠΡΙΓΚΙΠΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ Το κοριτσάκι που έκλεινε τ’ αυτιά του καθώς το ζεύγος φιλιόταν στο μπαλκόνι συμπύκνωσε (άθελά του) την όλη κατάσταση.

Comment is free! letters@lifo.gr.Η LifO δημοσιεύει ευχαρίστως τα σχόλια και τις απόψεις σας.

4

Ο ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΟΥΡΙΤΑΝΙΣΜΟΣ Σε σκάνδαλο μετέτρεψε το «Πρώτο Θέμα» βραδιά συζήτησης για το σεξ σε πανεπιστήμιο. Καθώς κατακεραύνωνε, τού έτρεχαν τα σάλια.

5

ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ Ό,τι δεν πέτυχε με τις (σημαντικές) μεταρρυθμίσεις που έκανε μοιάζει να το πέτυχε με τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν.


14

05-11.05.2011

SpinDoctor ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

Στέλιος Κούλογλου

Το μπουρδέλο ζητάει παράταση. Σουρεαλιστικές ιστορίες από τα γήπεδα του

ποδοσφαίρου και της πολιτικής.

Μ

ΠΟΥΡΔEΛΟ ΕIΝΑΙ η λέξη που χρησιμοποίησε για το ελληνικό κράτος ο προπονητής του Ατρόμητου, σχολιάζοντας τα συμβάντα στον Τελικό Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του Σαββάτου: λίγο πριν τελειώσει ο αγώνας, οπαδοί της ΑΕΚ εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο για να «πανηγυρίσουν» τη νίκη της ομάδας τους. Με την ευκαιρία, ξυλοκόπησαν και τους ηττημένους παίκτες - και γιατί να μην το κάνουν, άλλωστε; Η ομάδα της οποίας οι «φίλαθλοι» είχαν κάνει ακριβώς τα ίδια μερικές εβδομάδες πριν όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε αλλά κατέκτησε πανηγυρικά και το ελληνικό πρωτάθλημα.

ΑΥΤΟYΣ ΤΟΥΣ ΧΟΥΛΙΓΚAΝΟΥΣ οπαδούς τρέφουν για χρόνια οι παράγοντες και επαγγελματίες πρόεδροι των ελληνικών ομάδων κι έχουν τον λόγο τους: εξασφαλίζουν έτσι δωρεάν έναν ιδιωτικό στρατό έτοιμο να τους υπερασπίσει ανά πάσα στιγμή. Όπως, μάλιστα, οι οπαδοί έχουν και δικαίωμα ψήφου, αποτελούν συγχρόνως και μια ασπίδα στην περίπτωση που η όποια οργανωμένη πολιτεία θα ήθελε να ελέγξει τις παρανομίες των παραγόντων ή να θέσει υπό αμφισβήτηση τις επικερδείς δοσοληψίες τους με το ελληνικό κράτος, τις οποίες έχουν εξασφαλίσει ακριβώς επειδή ασχολούνται με τον... αθλητισμό.

ΓΝΩΜΕΣ

Αυτή η πιθανότητα αμφισβήτησης της διαπλοκής είναι φυσικά εντελώς θεωρητική στην περίπτωση του ελληνικού μπουρδέλου. Στην Ιταλία μπορεί να κυβερνάει ο Μπερλουσκόνι. αλλά όταν το 2006 η Γιουβέντους, ο πιο επιτυχημένος ιταλικός ποδοσφαιρικός σύλλογος, συνελήφθη κλέπτων οπώρας, τιμωρήθηκε με υποβιβασμό στη δεύτερη κατηγορία και οι παράγοντες της ομάδας με ποινές φυλάκισης. Οι ψοφοδεείς πολιτικοί που κυβέρνησαν την Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, αυτοί που από το Μακεδονικό μέχρι την οικονομία δεν τόλμησαν να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό, για να τον φέρουν στη σημερινή κατάσταση, συνέχισαν να επιβραβεύουν το σάπιο σύστημα των δωροδοκιών και της διαφθοράς και να το χρηματοδοτούν με τα χρήματα του ΟΠΑΠ και της ΕΡΤ, που πρόσφερε εκατομμύρια ετησίως για την κάλυψη των βασικά στημένων αγώνων. ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝH ΚΥΒEΡΝΗΣΗ δεν έχουμε ακριβώς την ίδια ανοχή, καθώς παρουσιάζεται ένα διαφορετικό φαινόμενο: επειδή οι περισσότεροι από τους αρμόδιους περί των αθλητικών, όπως άλλωστε και ο ίδιος πρωθυπουργός, δεν έχουν περάσει ούτε έξω από γήπεδο, δεν το ’χουν σε τίποτα να απειλούν κάθε τόσο ότι θα σταματήσουν το ελληνικό πρωτάθλημα ή θα κόψουν τη χρηματοδότηση στις ομάδες. Είναι, όμως, τόσο άσχετοι και ανίκανοι, ώστε το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και χειρότερο: συνεχίζουν να απειλούν με νέους, αυστηρότερους νόμους (στο πλαίσιο της νομοδιάρροιας από την οποία υποφέρουν γενικώς), την ώρα που η ατμόσφαιρα στους αθλητικούς χώρους χειροτερεύει συνεχώς. Μόνο από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει ακόμη θύματα.

Ο αθλητισμός, και όχι μόνο το ποδόσφαιρο, ακολουθεί τη γενικότερη πορεία της χώρας: μοιάζει με μια πόρνη σε ένα τεράστιο μπουρδέλο.

Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜOΣ, και όχι μόνο το ποδόσφαιρο, ακολουθεί τη γενικότερη πορεία της χώρας: μοιάζει με μια πόρνη σε ένα τεράστιο μπουρδέλο. Η συγκομιδή μεταλλείων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της επόμενης χρονιάς θα θυμίζει τα πέτρινα χρόνια πριν την Πατουλίδου, αλλά αυτό βέβαια είναι παρανυχίδα μπροστά στην επικείμενη κατάρρευση σύσσωμου του ροζ ιδρύματος. Το τελευταίο έχει τελευταίως μπει σε νέα διλήμματα, καθώς άλλοι από τους κερδοσκόπους και ξένους αφέντες της χώρας τάσσονται υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους και άλλοι κατά. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ψευτοδίλημμα, γιατί το αδιέξοδο είναι πλήρες: η μεν αναδιάρθρωση, αν πάρει τη μορφή «κούρεματος» του χρέους, ισοδυναμεί με ένα είδος χρεοκοπίας (που μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη χρεοκοπία, αν καταρρεύσουν τα ελληνικά ταμεία και οι τράπεζες), αλλά και η συνέχιση της σημερινής πολιτικής οδηγεί μαθηματικά στη διάλυση και χρεοκοπία της χώρας. Γιατί, όπως και στα κοινά μπουρδέλα, το πρόβλημα είναι η διαχείριση της τσατσάς. Το μνημόνιο με την τρόικα είναι μια κακή συμφωνία γύρω από ένα πραγματικό πρόβλημα της χώρας: την υπερχρέωσή της. Όμως, οι ίδιοι άνθρωποι, το ίδιο πολιτικό σύστημα που την οδήγησαν μέχρι εδώ, δεν είναι σε θέση να τη βγάλουν από το τέλμα. Και δεν πρόκειται μόνο για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αλλά και για την Αριστερά: το Μέτωπο της Ανατροπής π.χ. του κ. Αλαβάνου, που έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή διαφωνούσε με την πολιτική του, προτείνει τώρα «Πρωτοβουλία για τη μετωπική δράση και έκφραση της Αριστεράς» από τις παρακάτω οργανώσεις: ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ (απ’ όπου, επίσης, αποχώρησε), ΚΚΕ (είχε αποχωρήσει παλιότερα), ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΥΝ, ΑΚΟΑ, ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΝΑΡ, ΣΕΚ, ΑΡΑΝ, ΚΟΚΚΙΝΟ, ΞΕΚΙΝΗΜΑ, ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ, ΡΟΖΑ, ΔΗΚΚΙ, ΑΡΑΣ, ΟΚΔΕ - Σπάρτακος, ΟΚΔΕ, Κομμουνιστική Ανανέωση, ΜΛ ΚΚΕ, ΚΚΕ ΜΛ, ΕΕΚ, ΕΚΚΕ, καθώς και ΑΚ και Νέος Αγωνιστής! ΜΠΡΟΣΤA ΣΕ ΤOΣΟ ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΜO μοιάζει λογική ακόμη και η τελευταία ντρίπλα του κ. Παπακωνσταντίνου: αφού επί έναν χρόνο επέμεινε ότι το μνημόνιο και οι αριθμοί βγαίνουν, o υπουργός Οικονομικών τώρα παραδέχεται ότι θα βοηθούσαν η παράταση αποπληρωμής του χρέους και τα χαμηλότερα επιτόκια. Δεν απαντά, φυσικά, γιατί δεν διαπραγματεύτηκε όλα αυτά πριν υπογράψει το μνημόνιο, αλλά μικρή σημασία έχει: απλώς το μπουρδέλο ζητάει να παραταθεί η άδεια λειτουργίας του.

Σημεία και Τέρματα. Πάρε και το 6ο για να τρελαθώ… Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΣΤΟ FINAL FOUR της Βαρκελώνης είναι ό,τι πιο υγιές υπάρχει αυτήν τη στιγμή στον ελληνικό αθλητισμό. Για να μην είμαι άδικος, και η προσπάθεια του Ολυμπιακού να φτάσει στον ίδιο προορισμό είναι εξίσου υγιής. Οι δύο μεγάλες ομάδες της πρωτεύουσας παλεύουν με τα συν και τα πλην τους να μας αποδείξουν πως πιστεύουν στο άθλημα και στα σπορ γενικότερα. Δίνουν λεφτά, φέρνουν παίκτες υψηλής ποιότητας, γνωρίζοντας από πριν πως για κάποιους μήνες θα βολοδέρνουν σ’ ένα πρωτάθλημα δίχως αντίπαλο και πως οι μεταξύ τους τελικοί και η Ευρώπη έχουν κάποιο νόημα. Ευτυχώς, η εσωτερική χλαπάτσα δεν στοίχισε. Τα τελευταία χρόνια η παρουσία των ομάδων μας είναι κάτι παραπάνω από σίγουρη στο μεγαλύτερο γεγονός του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η υποβάθμιση του μπάσκετ δεν είναι μόνο ελληνική υπόθεση. Εκτός από την Ισπανία και την Τουρκία, σε καμία άλλη χώρα δεν επενδύουν πια τόσο πολλά στη «σπυριάρα». Ακόμα και οι Ρώσοι τα έκοψαν τα τελευταία χρόνια τα γκαζορούβλια και οι ομάδες τους έμειναν λίγο πίσω. Στην Ιταλία υπάρχει η Σιένα και μετά το χάος. Παρόμοια κατάσταση (αλλά πάντα έτσι ήταν) και στο Ισραήλ, όπου η Μακάμπι είναι παντοδύναμη. Άλλωστε (δεν συγκρίνω τη δημοτικότητα των αθλημάτων, αλλά τη στρατηγική), και η διαφορά μεταξύ των διοργανωτριών αρχών τα δείχνει όλα: η UEFA πουλάει εξαιρετικά τα προϊόντα της, ενώ η ULEB βάζει τον τελικό, το άλας της γης της, στις 5 και 30 το απόγευμα της Κυριακής, ώστε να το δουν οι θείες και θείοι που θα πίνουν τον τούρκικο καφέ τους μετά την απογευματινή σιέστα. Παναθηναϊκός, Μακάμπι, Σιένα και Ρεάλ Μαδρίτης θα μονομαχήσουν στην έδρα της αποκλεισμένης Μπαρτσελόνα. Η ελληνική ομάδα έχει πάρει τον τίτλο του φαβορί. Τα πέντε τρόπαια που έχει κατακτήσει κάνουν τη φανέλα να μοιάζει πολύ βαριά σε σχέση με τους τρεις υπόλοιπους. Το 6ο τρόπαιο δεν είναι κάτι το απίθανο να συμβεί. Όσο υπάρχει ο Ομπράντοβιτς σε αυτή την ομάδα, όλα είναι δυνατά. Ακόμα και να γίνει ενδιαφέρον ένα άθλημα που και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές του προσπαθούν, κατά καιρούς, να το πετάξουν στα τάρταρα. Σ.Δ. Περισσότερα «Σημεία και Τέρματα» καθημερινά στο lifo.gr


15

Υπερκείμενα

Νίκος Δήμου

Πού να ήξερε...

Ε

τος Παπαδιαμάντη φέτος - εκατό χρόνια από τον θάνατό του. Φυλλομετρώ το πολλοστό αφιέρωμα (δέκατο ή εικοστό - χάνω τον λογαριασμό). Κι είμαστε ακόμα στον Απρίλιο, κι ετοιμάζονται δεκάδες άλλα, και συνέδρια και ημερίδες και εκδηλώσεις. Ακόμα και στην Άνω Τιποτίτσα θα γίνει διάλεξη για τον «Άγιο των ελληνικών γραμμάτων» (ή τον «Ερημίτη της Σκιάθου» - διαλέξτε όποιο κλισέ θέλετε). r Διαβάζω τίτλους και κείμενα: δυσνόητα, δύσκολα, σχεδόν δυσπρόφερτα. Όλη η ορολογία της «Νέας Κριτικής», της μεταμο-

ντέρνας θεώρησης, της αναλυτικής σχολής, έχει καταπλακώσει και καταχώσει τον Σκιαθίτη. Αλλού πέφτω πάλι στα στερεότυπα: για τον ερωτικό Παπαδιαμάντη (κοινότοπο πια), τον μεταφυσικό, τον μεταπλαστικό με ορθόδοξο οίστρο, τον εφευρετικό μεταφραστή... r Αν ήταν εδώ, σε κάποια γωνιά, ο κυρ Αλέξανδρος... τι θα έλεγε για όλα αυτά; Θα αναγνώριζε τον εαυτό του στις βαθυστόχαστες μελέτες που τον ψυχαναλύουν, τον κάνουν φύλλο και φτερό, κόβουν κομματάκια τη γλώσσα του, βρίσκουν κρυμμένες έννοιες και συναισθήματα ακόμα και στα πιο προφανή; Όλα αυτά γίνονται με θαυμασμό

και δέος -δεν λέω-, αλλά πάλι τόσο πολλά και περίτεχνα για έναν σεμνό και ντροπαλό άνθρωπο, που προτιμούσε να πίνει μόνος το κρασί του; Εδώ τρόμαξε με το φωτογραφικό κουτί του Παύλου Νιρβάνα (κι ευτυχώς που πρόλαβε να βγει η φωτογραφία, η μοναδική). Με τα σημερινά θα πάθαινε μεγάλο πανικό. r Το σημαντικό με τις μεγαλοφυΐες είναι πως κάνουν το δύσκολο, εύκολο. Ο Παπαδιαμάντης έγραφε ιστορίες. Από το χωριό του, το νησί του, τον κόσμο του. Τις έγραφε απλά και γρήγορα (βιοπορισμός) και μέσα από την απλότητα και την αμεσότητα τού προέκυπταν θαύματα. Η γλώσσα, όπως τον

βόλευε (κι όπως του τη ζητούσαν). Λυρική καθαρεύουσα στις περιγραφές, ζωντανή δημοτική στους διαλόγους. Έρχονται τώρα οι σοφοί προφεσόροι και αναλύουν το θαύμα. Και, αλίμονο, ελάχιστα προσθέτουν σε αυτό. Για να μην πω ότι το χαλάνε. r Όσο μεγαλύτερη η βαβούρα, τόσο χάνεται η ουσία. Ιστορίες έλεγε ο άνθρωπος. Διαβάστε τες, χαρείτε τες. Όσοι μελετάνε πολλά εγχειρίδια για τον έρωτα, καταλήγουν ανίκανοι. Αφήστε τις στρυφνές μελέτες που διώχνουν τον νέο αναγνώστη. Μη φοβηθείτε την καθαρεύουσα, ακούστε την σαν μουσική. Απόλαυση είναι η τέχνη, όπως το κρασί. Εβίβα, κυρ Αλέξανδρε!


16

05-11.05.2011

Κορίτσιστηνπόλη

Δέσποινα Τριβόλη

«Έτσι είμαι εγώ. Απότομη!» Πέμπτη μεσημέρι, σε ντελικατέσεν κοντά στο γραφείο Κάνω το λάθος και μπαίνω σε ένα από τα ντελικατέσεν της γειτονιάς. Το μισό γραφείο τούς έχει κάνει ήδη μποϊκοτάζ: είτε σε κυνηγάνε γύρω γύρω από τους χαλβάδες και τα τυριά επίμονα για να σου πουλήσουν «βιολογικά καρύδια» και «μελιτζάνες από την Κάτω Σουρμενίτσα» είτε ανακαλύπτεις πως η Coca-Cola που μόλις αγόρασες έχει λήξει εδώ και 2 μήνες. Τα σκέφτομαι όλα αυτά ενώ ψάχνω την τιμή ενός τυριού ανάμεσα σε χιλιάδες ετικέτες που συνωστίζονται στα ράφια και πάω προς το μόνιμα σκοτεινό ταμείο. Μια κυρία μού χτυπάει το προϊόν, η τιμή όμως δεν είναι η ίδια με της ταμπέλας, αλλά γύρω στα 20 λεπτά παραπάνω. «Συγγνώμη, 2,18 δεν έλεγε στην ταμπελίτσα;», τολμάω να ρωτήσω. «Σιγά τη διαφορά! Ωραία, δώστε μου 2,18 λοιπόν», μου απαντάει με την πιο ειρωνική φωνή του κόσμου και σηκώνεται απότομα για να πάει να ελέγξει την τιμή. Μένω αποσβολωμένη, να την κοιτάζω πίσω από το ταμείο. «Ναι. Κάνει 2,18», μου λέει εντελώς ανέκφραστη όταν γυρνάει, με τόνο που υπονοεί ότι είμαι

φοβερά τσιγκούνα που με νοιάζουν τα 20 λεπτά ενός τυριού. «Συγγνώμη, τι συμπεριφορά είναι αυτή;», τη ρωτάω. «Α, έτσι είμαι εγώ, απότομη», μου απαντάει ανάλαφρα. «Συγγνώμη», συνεχίζω, «μου χτυπάτε άλλη τιμή από αυτήν που λέτε στην ταμπέλα κι αντί να μου πείτε συγγνώμη τ’ ακούω κι από πάνω;». «Μα, σας είπα, έτσι είμαι εγώ, απότομη». Τι χαριτωμένη ατάκα, φαντάζομαι ότι την επαναλαμβάνει συχνά στη ζωή της. «Δεν με νοιάζει πώς είστε, δεν με καλέσατε σπίτι σας, σε μαγαζί δουλεύετε και αν θέλετε να είστε απότομη δεν σας φταίνε οι πελάτες, να κάτσετε σπίτι σας», της απαντώ και παίρνω το τυρί μου και φεύγω. Η καμπαρντίνα μου ανεμίζει στη Μητροπόλεως. Παρασκευή, 15:00, στον δρόμο Ξεκινάω να πάω στο καινούργιο βιολογικό μαγαζί της γειτονιάς. Είναι από αυτά τα φανταστικά μαγαζιά που αρέσουν στις γυναίκες γιατί μπορείς να φας σαλάτες με μαγικά μαντζούνια (πλι-

γούρι και σπιρουλίνα) και να πιεις χυμό με τζίντζερ. Επίσης, έχει ξύλινους πάγκους στους οποίους μπορείς να κάτσεις και να φαντασιωθείς ότι είσαι στη Στοκχόλμη και περιμένεις την αγάπη σου, τον Χανς, που έχει ένα μπλογκ στο οποίο φωτογραφίζει με λατρεία αυτά που φοράς κάθε μέρα. Κοιτάω τον κατάλογο, η φτηνότερη σαλάτα έχει 7,50 ευρώ, αλλά τώρα ντρέπομαι να μην ψωνίσω, αφού μπήκα. Παραγγέλνω τη σαλάτα και κάθομαι σε ένα τραπέζι όσο περιμένω. Η ώρα περνάει, και περνάει και περνάει. Κοιτάω το ταβάνι, τα μηνύματα στο κινητό μου, το πάτωμα, τον δρόμο. Περνάνε είκοσι λεπτά. Η μία κοπέλα περνάει, μου χαμογελάει απολογητικά και λέει «τώρα έρχεται». Η σα-

λάτα πλέον έχει πάρει μυθικές διαστάσεις στο μυαλό μου, φαντάζομαι ότι το στάρι θα το έχουν μαζέψει γαλανομάτες παρθένες με αραχνοΰφαντα φουστάνια που μυρίζουν λεβάντα. Όταν φτάνει πια η σαλάτα -35 λεπτά αργότερα-, είναι μικροσκοπική. Νομίζω ότι θα εκραγώ. Βάζω τις φωνές, σχεδόν τρέμοντας από την τσαντίλα μου. Σπάνια χάνω την ψυχραιμία μου, αλλά όταν τη χάνω είναι λες και μπαίνει μέσα μου ο διάολος. Μου δίνουν τα χρήματά μου πίσω, μου ζητάνε συγγνώμη, αλλά μου είναι αδύνατον να ηρεμήσω. Θυμίζω νταή που ψαχνόταν για καβγά εδώ και βδομάδες και επιτέλους τα κατάφερε. Σε λίγο θα βγω στον δρόμο και θα λέω σε αγνώστους την ώρα που παίζω με τα κλειδιά μου: «Τι κοιτάς, ρε φιλαράκι; Τρέχει κάτι; Ε; Ε;». Μπαίνω στο γραφείο έξαλλη και πετάω την καμπαρντίνα μου στην καρέκλα σαν τρελή. Διηγούμαι με μεγάλη τσαντίλα τα καθέκαστα, όταν μου λέει ο Σταύρος: «Κανέναν άλλον έχεις να τσακωθείς; Σε λίγο δεν θα μπορούμε πλέον να μπούμε σε μαγαζί σε αυτήν τη γειτονιά, θα έχεις βριστεί με όλους».

despina@lifo.gr

BreakingNews

Σταύρος Διοσκουρίδης

Η σύγκρουση των πολιτισμών κοιμάται με τα ψάρια.

Τ

Ο 2001 ΗΤΑΝ Η ΧΡΟΝΙΑ του ευρώ για την Ελλάδα και η χρονιά της τρομοκρατίας για τον υπόλοιπο κόσμο. Το νέο νόμισμα και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήταν τα δύο γεγονότα που χαρακτήρισαν τη γενιά μου. Από την Κυριακή δεν υπάρχει ο Μπιν Λάντεν, που εδώ και καιρό είχε σταματήσει να αποτελεί τον απόλυτο εχθρό. Αν θυμάστε καλά, η δεκαετία ανοίγει και κλείνει στη Νέα Υόρκη. Με την πτώση των Δίδυμων Πύργων το 2001 και την πτώση της Lehman Brothers το 2008. Ο εχθρός της αμερικανικής αυτοκρατορίας δεν ήταν «απέξω» και φορούσε μαντίλα, αλλά στο εσωτερικό της και περπατούσε με «χρυσά» παπούτσια.

Ο ΟΣΑΜΑ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ήταν ένα αναγκαίο κακό που ευνόησε τους πατριώτες της Δύσης. Οι «αναγεννημένοι Χριστιανοί» βρήκαν πάτημα

στην 11η Σεπτεμβρίου και κήρυξαν τον δυτικό φονταμενταλισμό κόντρα στον αραβικό. Οι διδαχές του Σάμιουελ Χάντιγκτον στο περίφημο βιβλίο του Σύγκρουση Πολιτισμών είναι μια «δική μας» πολιτισμένη εκδοχή των διαγγελμάτων του Μουλά Ομάρ. Οι «λευκοί» Ταλιμπάν είδαν σε όραμα τον Ιησού να κραδαίνει πυραύλους Τόμαχοκ και στήριξαν όλη την οικονομία τους στον «πόλεμο κατά του Άξονα του Κακού». Ο «άξονας» βρισκόταν παντού. Από τους μουτζαχεντίν της Αλ Κάιντα μέχρι τους «παραθεριστές» της Γαύδου. Δύο πόλεμοι, κάμερες παντού, τρομολαγνεία, Γκουαντάναμο και ο σκοταδισμός των «γερακιών» του Μπους. Η παγκόσμια υστερία της Obamamania δεν δημιουργήθηκε επειδή μας γοήτευσαν οι γκρίζοι κρόταφοι του Μπαράκ, αλλά επειδή το σύνθημά του για «αλλαγή» και «ελπίδα» ακουγόταν ως αντίδοτο στις μέχρι

τότε «μεσαιωνικές» αντιλήψεις των τηλε-ευαγγελιστών και των πολιτικών τους. ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ. Ο αμερικανικός λαός έστειλε στα αζήτητα την πολιτική του Μπους και δύο χρόνια μετά ο αραβικός λαός εκτίμησε τα καλά του Facebook και βαρέθηκε να του πίνουν το αίμα οι συμπατριώτες του. Ξέφυγαν κι αυτοί από το δόγμα των κυβερνήσεών τους: σε επίπεδο ηγεσίας είμαστε σύμμαχοι με τους Αμερικανούς στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αλλά όσον αφορά την κοινωνική διαμόρφωση ευνοούμε με κάθε τρόπο την άποψη ότι για όλα τα δεινά φταίει ένας τύπος που μένει στο Ουισκόνσιν και όχι οι «οικογένειες» που είναι στην εξουσία για δεκαετίες. Μπεν Αλί, Μουμπάρακ, Καντάφι έγιναν τα μαύρα πρόβατα. Η πείνα και το νέο φρούτο του αραβικού κόσμου, η μεσαία τάξη, είδαν τον εχθρό στο εσωτερικό και όχι στις

ΗΠΑ. Στις πλατείες καίνε πια ντόπια ομοιώματα και όχι την αστερόεσσα. Μαζί με τους δικτάτορες έχασε και η Αλ Κάιντα. Ο Μπιν Λάντεν εκτελέστηκε την ίδια ώρα που ήρωες γίνονται τα παιδιά που ξέρουν να χειρίζονται το Τwitter. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΗΣ, αλλά ούτε και πιο επικίνδυνος. Παραμένει άδικος. Η μανιέρα του ανθρώπου να κινείται μεταξύ δύο αντίθετων πόλων μάς αναγκάζει να ζούμε μέσα στα στερεότυπα του «καλού» και του «κακού». Βόρειοι και Νότιοι, καπιταλιστές και κουμμουνιστές, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, αναρχικοί και ματατζήδες σπρώχνουν την κοινωνική πρόοδο προς τα κάτω. Δεν συγκρούονται τάξεις, αλλά ταμπέλες. Πότε ωφέλησε αυτό ιστορικά; Ποτέ! Ο ένας (Τζορτζ Μπους Jr) ψαρεύει στη φάρμα του και ο άλλος (Οσάμα Μπιν Λάντεν) κοιμάται με τα ψάρια. sd@lifo.gr


18

05-11.05.2011

UrbanLab

Δημήτρης Ρηγόπουλος

ΤheNetwork

To μεγαλείο και η αστειότητα της ανθρώπινης φύσης στη ζούγκλα των social media. Από τoν Άρη Δημοκίδη.

Στη Χώρα της Ομορφιάς. Στο Τατόι.

ΟΙ ΠΙΟ ΑΜΗΧΑΝΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟ TWITTER…

(Μαγιάτικο στεφάνι - Mobile Diaries)

Εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα στα βασιλικά κτήματα του Τατοΐου.

Ένας χρόνος σήμερα από τον θάνατο των τριών εργαζομένων της Μαρφίν / παρά τις κατά καιρούς καφρίλες που ζήσαμε από τότε, με αποκορύφωμα την πρόσφατη επίθεση στον καθηγητή Γουάτσον στην Πάτρα ή τα απίστευτα πράγματα τα οποία έγιναν στο Ολυμπιακό Στάδιο, η τραγωδία της 5ης Μαΐου του 2010 θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μου ως το απόλυτο σύμβολο εξαχρείωσης της ελληνικής κοινωνίας / ακόμα κι αν δεν ήμασταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ακόμα κι αν δεν είχαμε κανένα μνημόνιο πάνω από το κεφάλι μας, αρκεί αυτή η φριχτή ημέρα για να μας υπενθυμίσει σε τι άβυσσο βολοδέρνουμε / οι υπαίτιοι κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι, όπως και δεν θα μάθουμε, όπως φαίνεται, ποτέ αυτούς που προπηλάκισαν τον Κωστή Χατζηδάκη / άγνωστο, προς το παρόν, πότε θα ξυπνήσουμε από αυτόν το μοιραίο κύκλο της ατιμωρησίας / όσο για μας, εσαεί μουδιασμένοι και έκπληκτοι, παρακολουθούμε το πλοίο να βουλιάζει / μια ημέρα πριν από τους πριγκιπικούς γάμους πήγα την ανιψιά μου στα βασιλικά κτήματα στο Τατόι / δεν θα μιλήσω ξανά για την ασύλληπτη ομορφιά του τοπίου, ικανή να σε κάνει να δακρύσεις, αν ζεις κάθε μέρα μέσα σε έναν ωκεανό ασχήμιας, χυδαιότητας και μίσους / επίσης, δεν θα επαναλάβω τα αυτονόητα για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση με την οποία σπεύδει το ελληνικό κράτος να προστατεύσει έναν εθνικό θησαυρό μόνο και μόνο επειδή δεν μπόρεσε να τα βάλει εγκαίρως με ένα ακόμα ταμπού της δημόσιας ζωής / και αφήσαμε το Τατόι να ρημάζει / τώρα τρέχουμε, όσο μας επιτρέπουν τα άθλια οικονομικά μας, για να σωθούν όσα περισσότερα γίνεται / το εξωφρενικό με το Τατόι είναι ότι δεν υπάρχει η παραμικρή σήμανση για να φτάσεις στα βασιλικά κτήματα / ή πρέπει να σ’ το έχει σφυρίξει κάποιος γνωστός ή να ρωτήσεις περαστικούς, στην καλύτερη περίπτωση / διαφορετικά, σαν τον τυφλό προσπαθείς να μαντέψεις / τόσο δύσκολο είναι να τοποθετηθεί μια πινακίδα; / εκτός κι αν προβληματίζονται με την ονομασία του χώρου... / οι atenistas, εκτός από δράσεις, προσπαθούν να πιέσουν φορείς να πράξουν το αυτονόητο / χάρη στην πολύ καλή δουλειά του Στέλιου, που έχει αναλάβει την online πίεση των αρμοδίων, οι δύο φορείς που είχαν «χωρίσει» το πάρκο Ριζάρη στα δύο από την 1η Ιουλίου γίνονται ένας / μέχρι να κάνουμε τη δράση μας στις 27 Φεβρουαρίου η ευθύνη για ένα τμήμα του πάρκου ανήκε στον δήμο και για το υπόλοιπο υποτίθεται ότι μεριμνούσε το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ / τώρα, και ύστερα από την πρωτοβουλία των atenistas, η αρμοδιότητα πάει πακέτο στην Περιφέρεια / μέχρι τότε το φίδι από την τρύπα θα το βγάζει ο δήμος / τώρα σειρά έχει πάρει το προαύλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών, που έχει μετατραπεί σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης / θα περιμένουμε με ανυπομονησία την απάντηση των Πρυτανικών Αρχών.

Aθηναίοι στην πράξη. η καλύτερη αθήνα. ενα δυστοπικο μελλον.

Μ

ετά το 2000, περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της Γης ζει σε πόλεις και η τάση αυτήν τη στιγμή είναι το ποσοστό να αυξηθεί. Οι περισσότερες κυβερνήσεις φαίνεται να είναι απροετοίμαστες γι’ αυτές τις εξελίξεις.

r Τα προβλήματα του αστικού περιβάλλοντος (αυτό που πια οι περισσότεροι από μας αποκαλούμε «σπίτι μας»), όσο περνούν τα χρόνια, γίνονται κοινά παγκοσμίως: ανεργία, δημόσια υγεία, δημόσιες μεταφορές, αποκομιδή απορριμμάτων. Ακόμα και η σειρά των προβλημάτων είναι η ίδια, με μικρές διαφορές κατάταξης μεταξύ των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών. Τώρα που σχεδόν όλοι έχουμε ακούσει τη λέξη «παγκοσμιοποίηση»

(και όλοι έχουμε άποψη), η εξήγηση φαίνεται απλή και μέχρι ενός σημείου πράγματι είναι. Ταυτόχρονα, βρίσκεται και στην κοινωνιολογία, η οποία μπορεί να εξηγήσει και να προβλέψει την ανθρώπινη συμπεριφορά, όταν πολύς κόσμος μαζεμένος σε περιορισμένο χώρο ζητάει δουλειά, υπηρεσίες και ασφάλεια. r Το μέλλον φαντάζει δυστοπικό εδώ και αρκετά χρόνια. Όμως, πολλές προβλέψεις της δεκαετίας του ’60 δεν επιβεβαιώθηκαν: οι πόλεις-τέρατα όχι μόνο εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά έχουν αυξηθεί σε μέγεθος. Είναι προφανές ότι τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από αυτές είναι πολύ ισχυρά για να καταρρεύσουν. Μήπως για μερικές λύθηκαν κάποια από τα προβλήματα; r Πέρα από όσους έχουν άποψη για τα πάντα αλλά περιορίζονται σχολιάζοντας με έπαρση στο ίντερνετ, υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι το έχουν κάνει στόχο της ζωής τους. Όπως τα μέλη του δικτύου panos.org, που υπάρχει μεταξύ ανεξάρτητων ινστιτούτων. Ας τους ακούσουμε: r «Γι’ αρκετούς το πρόβλημα δεν είναι η

αύξηση του πληθυσμού στις πόλεις, αλλά η διαφορά μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών, η οποία κάθε χρόνο γίνεται μεγαλύτερη. Αυτές οι διαφορές αποτελούν βάση για κοινωνικές αναταραχές. r Οι ειδικοί ανάπτυξης τείνουν να συμφωνούν όλο και περισσότερο ότι τα συστήματα διαχείρισης που βασίζονται στην ιεραρχία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα σημερινά προβλήματα των πόλεων. Κάποιοι επιμένουν ότι μόνο μία αποκεντρωμένη διαδικασία μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων. Οι ελπίδες βρίσκονται σε ένα σύστημα στο οποίο η βάση θα είναι οι κάτοικοι και οι ομάδες, που παραδοσιακά βρίσκονται σε αντιπαράθεση, θα συνεννοούνται με μεσάζοντες. r Η διοίκηση θα πρέπει να προκύπτει από την αυτο-οργάνωση όπου ο ΚΑΘΕΝΑΣ θα είναι υπεύθυνος και ΟΛΟΙ θα είναι παίκτες. r Για τους πιο αισιόδοξους, η πόλη είναι το ιδανικό έδαφος για ν’ αυξηθούν η συμμετοχή και η ατομική ευθύνη. Αυτοί οι δύο άξονες είναι που οδηγούν στη δημοκρατία».

Λένα Φουτσιτζή www.atenistas.gr

r Υπάρχει ένας χρήστης του Twitter που σταχυολογεί καθημερινά γεγονότα, τα οποία μας κάνουν να αισθανόμαστε αμηχανία. Eίναι το twitter acount

@TheAwkwardTweet, και να μερικές αμήχανες στιγμές του: r Όταν το σχόλιο κάποιου στο Facebook status σου έχει περισσότερα Like απ’ το ίδιο το status σου >> Όταν κάποιος σού ζητά να τον ακολουθήσεις στο Twitter και το κάνεις και μετά συνειδητοποιείς ότι δεν σε ακολουθούσε καν >> Όταν κάποιος πολύ λεπτότερος από σένα λέει ότι πρέπει να χάσει κιλά >> Όταν προσπαθείς να ξεφτιλίσεις κάποιον online, αποδεικνύοντας ότι είναι άσχετος, και κάνεις τυπογραφικό λάθος >> Όταν είσαι πολύ τσατισμένος με κάποιον και αυτός σε κάνει να γελάσεις και προσπαθείς να μην το δει, επειδή το παίζεις τσατισμένος >> Όταν έχεις πει μια μεγάλη ιστορία και αυτός που σ’ άκουγε λέει «Σόρι. Δεν πρόσεχα. Μπορείς να το ξαναπείς;» >> Όταν κρατάς μια πόρτα για να περάσει και ο από πίσω, αλλά αυτός δεν τη χρησιμοποιεί >> Όταν ο φίλος σου συναντά κάποιον που δεν ξέρεις και δεν σε συστήνει και κάθεσαι αμήχανα εκεί, περιμένοντας να τελειώσουν >> Όταν δεν είσαι σίγουρος αν κάποιος μέσα στο μαγαζί είναι πωλητής ή πελάτης >> Όταν κάποιος διαγράφει το σχόλιό του στο Facebook και φαίνεται σαν να μιλούσες στον εαυτό σου >> Όταν είσαι στο αμάξι και κατά λάθος κοιτάζεσαι με τον οδηγό του διπλανού αυτοκινήτου >> Όταν κάποιος περπατάει μπροστά σου με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό από σένα και πρέπει να περπατήσεις αφύσικα γρήγορα για να τον περάσεις >> Όταν κάποιος σού ζητά να σταματήσεις να απολογείσαι και λες «Ναι, συγγνώμη» >> Όταν απενεργοποιείς το κινητό για ώρες και ανοίγοντάς το περιμένεις δεκάδες κλήσεις και μηνύματα - και δεν έχεις τίποτα >> Όταν περπατάς για ώρα πίσω από κάποιον και αρχίζεις να αγχώνεσαι πως θα νομίσουν ότι τον παρακολουθείς >> Όταν χαιρετάς κάποιον και αυτός γίνεται αμέσως offline.

Η ΑΜΗΧΑΝΗ ΣΗΜΕΙΩΤΙΚΗ r Η Τζένη Μπαλατσινού έστειλε ένα φιλοσοφημένο tweet τις προάλλες. r «Kathe ti pou theloume na erminefsoume yparhei ena simainon kai ena simainomeno.» r Δεν το κατάλαβα. Πάντως, συμφωνώ με τον Πάνο που σχολίασε σχετικά: «Η ζωή είναι μικρή για να είναι σημαινόμενη…».

Η ΑΜΗΧΑΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ r Μετά τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ έγραψε στο Τwitter του: r «Ποιος ρεπόρτερ τολμάει να πει έτσι την είδηση; “Ο άνθρωπος που έγινε τρομοκράτης με τη βοήθεια των Αμερικανών στα ‘80s σκοτώθηκε σήμερα απ’ τους Αμερικανούς”».

Η ΑΜΗΧΑΝΗ ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ r «Πήγα να κοροϊδέψω ότι οι Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν. Μετά θυμήθηκα ότι εμείς το κάνουμε για τη Γιουροβίζιον», έγραψε η Lenfou.

Η ΑΜΗΧΑΝΗ ΣΤΙΧΟΜΥΘΙΑ r Ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής» έχει Twitter και τις προάλλες έγραψε: «To brabio tou gap gia to kapnisma me prosbali san ellina!» r (Για να εισπράξει το σχόλιο του mediabloggr: «Και τα Greeklish...»)

ΤΟ ΠΙΟ ΑΜΗΧΑΝΟ ΣΥΝΑΥΛΙΑΚΟ LINE-UP r Το εντόπισε ο dust_road: «Το "οι Suede support στους James” ακούγεται χειρότερο και από τo "Sinead Ο’ Connor support στον Πλιάτσικα"».


20

05-11.05.2011

X-Press

EΠΙΛΟΓEΣ ΑΠO ΤΟ WWW.LIFO.GR

Τhe Love Company

Feeling lucky punk SLC Punk! του James Merendino, 1998, ΗΠΑ, 97 λεπτά

Στραμμένο στη νερομάνα των τραπεζών το Alter ζητά να πιει νερό, κι αντί νερό τού δίνουν θεία μετάληψη. Έτσι, ο ζωτικός χρόνος κυλά και ένα ένα τα μέλη παραλύουν. Ήδη το πονετικό σινάφι ζήτησε από το ΕΣΡ να άρει την άδεια από ένα κανάλι που δεν μεταδίδει ζωντανό πρόγραμμα πια. Ο κύριος Λασκαρίδης, ο οποίος είναι επίσης πονετικός κύριος, απάντησε ότι δεν βιάζεται να τηρήσει τον νόμο, δεδομένου ότι θα επηρεάσει τη μοίρα τόσων εργαζομένων, αλλά κυρίως ενός εργαζομένου, του κυρίου Κουρή Εν τω μεταξύ, με τον γνωστό μπουφόνικο τρόπο της, η κυρία Μάνια Τεγοπούλου αλληλογραφεί δημοσίως με τον κύριο Σάλλα και του ζητά α) να της απαντήσει στο τηλέφωνο και β) να της εκταμιεύσει το δεύτερο μέρος του δανείου της. Για να το θέσει κανείς κομψά, ποτέ άλλοτε μια τόσο μεγάλη εταιρεία δεν είχε διοικηθεί τόσο εκκεντρικά, όπως διοικεί η κυρία Τεγοπούλου την «Ελευθεροτυπία». Ούτως ή άλλως, η χώρα ξύνεται στους τοίχους του Δρομοκαΐτειου... Με την εξαίρετη χαλαρότητα που το διακρίνει, το «Πρώτο Θέμα» περιέκοψε τους μισθούς των ηρωικών Γαλατών χωρικών του, χωρίς καν να τους προειδοποιήσει. Αφού τα σκυλιά είναι δεμένα και όποιος αντιδράσει απολύεται! Πολυτέλειες θα κάνουμε τώρα! Διαρρέει τεχνηέντως ότι ο κύριος Ψυχάρης και ο άλλος ο πλούσιος που βάζει λεφτά θα αυξήσουν το μετοχικό κεφάλαιο του ΔΟΛ, για να μη βυθιστεί το πλοίο, τώρα που όλες οι καταιγίδες το έπληξαν Επώλησε το πλειοψηφικό της εφημερίδος «Πελοπόννησος» ο κύριος Θανάσης Λάλας στον κύριο Θ. Λουλούδη, κατά μια πληροφορία προς 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Μετά την πράξη της μεταβιβάσεως μπήκε στη λίγο σκονισμένη Πόρσε του και ανεχώρησε Στην ακραία κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα μέσα, ο χαρακτήρας του καθενός αναδύεται ανάγλυφος. Και στο ίντερνετ, που ως πιο νέο είναι ξέφραγο και αχαρτογράφητο, οι τυχοδιώκτες παίζουν το τελευταίο τους χαρτί. Οι εκβιασμοί, οι ανακρίβειες και η εξωνημένη σιωπή είναι το νέο χρήμα. Και μια βία που εκφέρεται ανέμελα και παραμένει έως τέλους ατιμώρητη, διότι το κράτος στέκει σαν χαμένο ανάμεσα στα πρωτοφανή ωστικά κύματα ανυπακοής, διάψευσης και κακότητας - ακυβέρνητο και χωρίς ίχνος αυτοπεποίθησης πια. Μεγάλες δημοσιογραφικές στιγμές έζησαν οι καλές εφημερίδες την περασμένη εβδομάδα με τη δολοφονία του Οσάμα μπιν Λάντεν. Ξεχώρι-

Ένα απόσπασμα από κριτική για άλλη μία cult ταινία από το μπλογκ του Φοίβου Κρομμύδα, LA VITA OBSCURA.

To μπότοξ της κοντέσας Βαλέραινας

σαν, ακόμα μια φορά, οι «New York Times» και η «Guardian». Συναρπαστικές περιγραφές, εξονυχιστικά στοιχεία και γραφήματα, ο παλμός του δρόμου, η ένδοξη έκφραση της στιγμής. Όταν υπάρχει τέτοια δημοσιογραφία, το τελευταίο πράγμα που σκέφτεσαι είναι αν πεθαίνει το χαρτί για να ζήσει το ίντερνετ.

Angelo Says: Silver Couch no22: Gloria Maria Cappelletti (έμπορος έργων τέχνης) Από τον Άγγελο Πλέσσα Γιατί ως γκαλερίστα επέλεξες να δουλεύεις κυρίως με καλλιτέχνες που δημιουργούν στο διαδίκτυο; Πιστεύω ακράδαντα ότι οι διάφορες μορφές τέχνης θα πρέπει πάντα να θέτουν καίρια ερωτήματα για τη σύγχρονη κοινωνία. Ζούμε στην εποχή του Web 2.0 και ως εκ τούτου με ενδιαφέρουν καλλιτέχνες που προσπαθούν να ξεφύγουν από καθιερωμένα πρότυπα και ιδέες. Επειδή το διαδίκτυο έχει νέα χαρακτηριστικά δημιουργίας, αλλάζει τον παραδοσιακό ορισμό του «καλλιτέχνη», αλλά και θέτει ασαφή όρια μεταξύ καλλιτέχνη και θεατή. Επίσης, μέσα από αυτόν το διάλογο με ενδιαφέρει να δούμε πώς ορίζονται οι κανόνες στην αγοράς της σύγχρονης τέχνης.

angelosays.com twitter.com/angelosays

Ο Stevo και ο Heroin Bob (ψευδώνυμο που οφείλεται στην αποχή του από τα ναρκωτικά) είναι οι δύο πιονέροι της πανκ μέσα στη συντηρητική κοινωνία της μορμονοκρατούμενης Γιούτα. Παίζουν ξύλο με τους rednecks (τους στενόμυαλους πολίτες), ταξιδεύουν μέχρι το Ουαϊόμινγκ για να πάρουν καλές μπίρες, διοργανώνουν πάρτι με την παρέα τους και, γενικότερα, προκαλούν το χάος. Ο τρόπος ζωής αυτός ενέχει, από την άλλη, αντιφάσεις. Αντιφάσεις όπως «αφού ο πόλεμος είναι μια δράση που στοχεύει στην εγκαθίδρυση ενός συστήματος, τότε γιατί πολεμάμε, αφού είμαστε πρέσβεις του χάους;» και «μόνο τα ποζέρια ερωτεύονται, αλλά δεν παύω να αισθάνομαι κάτι γι’ αυτή την κοπέλα». Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε και άλλα μέλη αυτού του θιάσου. Τον μεγαλύτερο ηλικιακά Ευρωπαίο Mαρκ, που λίγη σχέση έχει με την πανκ, αλλά τους προμηθεύει με ναρκωτικά, τον ρομαντικό Έντι που τον ενδιαφέρουν περισσότερο οι γυναίκες παρά το χάος, τη μούσα του Μπομπ, Tρις, που έχει μαγαζί με ναργιλέδες και φιλοσοφεί σχετικά με τα πάντα και τον τρίθεο Mάικ, που, παρόλο που μοιάζει με φυτό, ξυλοκοπεί 5 διμοιρίες αστυνομικών για την πλάκα του. Πού να ενηλικιωθεί κιόλας! Μέχρι εδώ γίνεται, πιστεύω, κατανοητό ότι αυτή η ταινία δεν θέλει ακριβώς να εξυμνήσει ή να εξετάσει ένα μουσικό κίνημα, αλλά τις επιλογές του καθενός στην πορεία της ζωής του. Όσο σκληροπυρηνικός και να είσαι, δεν πρόκειται να βρεις μέσα σε μια κοινωνία σαν της Γιούτα αρκετούς σαν και σένα, οπότε αρχίζεις σιγά-σιγά να υποχωρείς και να προσηλυτίζεις άλλα άτομα σε αυτό το lifestyle. Η ενηλικίωση, λοιπόν, και οι διχάλες που συναντάμε στον δρόμο της είναι το κυρίως θέμα και η πανκ σκηνή ο αγωγός (…). Μια ταινία που χαζοκωμωδία δεν είναι σίγουρα, ούτε όμως βαριά κουλτούρα, αλλά, από την άλλη, ούτε δήθεν εναλλακτική πρόταση πάνω σε μη σοβαρά ζητήματα. Ίσα-ίσα, πολλοί ίσως θυμηθείτε ό,τι προσπαθούσατε να υποστηρίξετε με αθώα αφέλεια στα νιάτα σας και να γελάσετε συνωμοτικά στα όσα συμβαίνουν επί της οθόνης. Το σάουντρακ που περιέχει από Ramones και Suicide Machines μέχρι τη σκοτεινή ψυχεδέλεια των Moondogg συνοδεύει άριστα τα οπτικά τεκταινόμενα. Ελληνική διανομή γι’ άλλη μια φορά, γιοκ! Τι να κάνουμε, δεν μπορούμε να έχουμε όλα τα καλά στο πιάτο. Ολόκληρη η κριτική στο La Vita Obscura www.lifo.gr/guests/u7852#blogtop


22 18-24.12.2008 05-11.05.2011 vinieta

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΙΟΥ ΠΟ∆ΗΛΑΤΗ Το 24,7% όσων έχουν ποδήλατο το χρησιμοποιούν κάθε μέρα.Τ0 20,8% πέντε μέρες την εβδομάδα. Το 35% μία φορά την εβδομάδα. Το 19,2% μία φορά τον μήνα.

ΚYΡΙΟΣ ΣΚΟΠOΣ ΕIΝΑΙ: Bόλτα (87,3%), αθλητισμός (65,2%) και δουλειά (18,8%). Το 93% απαιτεί την κατασκευή ποδηλατοδρόμων. Το 90,7% αυτών που δεν έχουν ποδήλατο θα αποκτούσαν ένα αν υπήρχε ασφάλεια και δίκτυο.

ΤΑ ΣΥΝ ΤΟΥ ΠΟ∆ΗΛAΤΟΥ: Το 17,8% του ποδηλατικού κοινού πιστεύει ότι κάνει καλό στην υγεία, το 17,7% ότι είναι φιλικό απέναντι στο περιβάλλον, το 14,8% το βρίσκει διασκεδαστικό και το 13,7% φθηνό. Το 43,9% πιστεύει ότι είναι το γρηγορότερο μέσο μετακίνησης. 10-12% αυξήθηκαν οι πωλήσεις του το 2010. (Πηγή: έρευνα της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ)

ΤΑ ΠΟ∆HΛΑΤΑ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ

620 χλμ. είναι το μήκος των ποδηλατοδρόμων στο Βερολίνο. Το 20% των κατοίκων της Κοπεγχάγης χρησιμοποιεί ποδήλατα. Το 75% των κατοίκων του Άμστερνταμ είναι ιδιοκτήτες ποδηλάτου. 203.550 άτομα μπορούν ανά πάσα στιγμή να πάρουν ένα από τα 6.000 ποδήλατα που είναι παρκαρισμένα στους 400 σταθμούς στους δρόμους της Βαρκελώνης. Το 3% των μετακινήσεων στη Γαλλία γίνεται με ποδήλατο. 314 χλμ. είναι το δίκτυο στην Πόλη του Φωτός. 6.000 ποδήλατα διέθεσε ο δήμαρχος του Λονδίνου στους κατοίκους του. Η πρώτη μισή ώρα είναι δωρεάν. Η υπόλοιπη μέρα στοιχίζει 50 λίρες. Σύμφωνα με το wordometers.info πάνω από 97.000.000 ποδήλατα έχουν πωληθεί παγκοσμίως μέχρι σήμερα.


23 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΟ∆ΗΛΑΤΟ

Εικονογράφηση: Kατερίνα Καραλή

Πριν από δέκα χρόνια η ιδέα της ποδηλασίας στην Αθήνα έμοιαζε με σύντομο και τρομακτικό ανέκδοτο. Τώρα, πια, χιλιάδες Αθηναίοι μετακινούνται με ποδήλατο και η ποδηλασία έχει πάρει επιτέλους τη θέση που της αξίζει σε μια μητρόπολη: αυτή του φθηνότερου και πιο οικολογικού μέσου μεταφοράς. Οι δήμοι έχουν φτιάξει ποδηλατοδρόμους, οι ομάδες ποδηλατιστών αυξάνονται διεκδικώντας τον χώρο που τους ανήκει στην πόλη, στις ποδηλατοπορείες μαζεύονται χιλιάδες Αθηναίοι και τα ποδήλατα μπαίνουν πια σχεδόν σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Παράλληλα, η κουλτούρα του ποδηλάτου ανθεί στην Αθήνα: ένας από τους καλύτερους BMX-άδες του κόσμου ζει εδώ, τα μαγαζιά που ασχολούνται με το ποδήλατο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα (κι έχουν γίνει και πολύ πιο εξειδικευμένα) και κάποιος έχει ανοίξει μια επιχείρηση με κούριερ που χρησιμοποιούν ποδήλατα. Η Αθήνα καλωσορίζει, επιτέλους, το ποδήλατο στα σοβαρά! Αλληλούια! Από τη Lifoteam


24

05-11.05.2011

ΟΥΤΟΠΙΑ Ή ΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ;

Νέα, έργα και ειδήσεις από τον κόσμο του ποδηλάτου στην Αθήνα και στον υπόλοιπο κόσμο. Το Μητροπολιτικό Δίκτυο Ποδηλάτου είναι μια πρόταση που έγινε από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αφορά τη δημιουργία ενός γιγάντιου δικτύου ποδηλατοδρόμων και διαδρομών που καλύπτουν μια έκταση από τη Γλυφάδα μέχρι την Κηφισιά. Μάλιστα, το τελικό σχέδιο θέλει να μπορούν να φτάνουν οι ποδηλάτες μέχρι τον Μαραθώνα, από τη μία, και το Σούνιο, από την άλλη. Οι διαδρομές θα είναι 36 και το μήκος τους θα ξεπερνά τα 226 χιλιόμετρα. Ο μητροπολιτικός αθηναϊκός λαβύρινθος θα εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τους φοιτητές και τους νέους, δίνοντας άμεση πρόσβαση στα πανεπιστήμια, σε χώρους διασκέδασης και πολιτισμού και στις δημόσιες υπηρεσίες, από υπουργεία μέχρι νοσοκομεία. Αν επιθυμείτε να συμπεριληφθούν και οι δικές σας ανάγκες στη χάραξη των ποδηλατοδρόμων, συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο στο bit.ly/mlAggh και λάβετε μέρος κι εσείς ενεργά στη συγκοινωνιακή αναδιαμόρφωση της πόλης μας. Σ.Δ.

ΟΙ ΠΟ∆ΗΛAΤΕΣ ΣΤΟ ΜΕΤΡO

Ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα θέλει τα ποδήλατα να κατακτούν και το τελευταίο προπύργιο των μέσων μαζικής μεταφοράς, το μετρό. Μέχρι τώρα και μετά από πολλή προσπάθεια και διεκδίκηση οι ποδηλάτες έχουν καταφέρει να μπαίνουν ανενόχλητοι με το ποδήλατό τους σε ΗΣΑΠ, προαστιακό και τραμ. Στα περισσότερα μέσα οι προσπάθειες ξεκίνησαν πιλοτικά και μετά καθιερώθηκαν. Το μόνο που απέμενε ήταν το μετρό. Από την 1η Μαρτίου ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την είσοδο των ποδηλάτων στο μετρό - επιτράπηκαν δύο ποδήλατα στο τελευταίο βαγόνι κάθε συρμού δύο μέρες την εβδομάδα (Τετάρτη μετά τις 6:00 το απόγευμα και Κυριακή μετά τις 12:00 το μεσημέρι). Το μέτρο είχε τόση επιτυχία, που αποφασίστηκε να διευρυνθεί από την 1η Μαΐου. Από αυτή την εβδομάδα, λοιπόν, θα επιτρέπονται τέσσερα ποδήλατα στον τελευταίο συρμό κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 6 το απόγευμα έως και τη λήξη της βάρδιας, ενώ τις Κυριακές τα ποδήλατα θα επιτρέπονται όλη την ημέρα. Ας ελπίσουμε ότι από πιλοτικό το μέτρο θα γίνει σύντομα μόνιμο. Δ.Τ.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΣ ΧΙΛΙOΜΕΤΡΑ

Μια διεθνής καμπάνια καταγραφής της απόστασης που διανύουν οι πολίτες κάθε χώρας για να φτάσουν στη δουλειά τους, χρησιμοποιώντας ποδήλατο. Σε κάθε χώρα, ο κάθε ποδηλάτης καταχωρεί σε ιστοσελίδα (στην Ελλάδα στο www.podilates.gr) αποκλειστικά και μόνο τα χιλιόμετρα που διένυσε από και προς τη δουλειά του και όχι σε άλλες διαδρομές. Τα αποτελέσματα αθροίζονται και βγαίνουν στατιστικά για κάθε πόλη, δημιουργώντας έναν άτυπο συναγωνισμό ανάμεσα στις χώρες. Μέσα σε έναν μήνα, π.χ., το Βέλγιο μάζεψε 5,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα, η Ελβετία 8,2, το Σιάτλ 1,7. Σε κάποιες από τις πόλεις των ΗΠΑ ασφαλιστικές εταιρείες συνδιοργανώνουν την καμπάνια με το σκεπτικό ότι, αν έχουν περισσότερους υγιείς πολίτες, θα γλιτώσουν χρήματα. Αλλού πάλι, υπάρχουν μπόνους στην εταιρεία που θα συγκεντρώσει τα περισσότερα χιλιόμετρα. Παρόλο που στη χώρα μας η καμπάνια δεν είναι τόσο διαδεδομένη, η αισιόδοξη πρόβλεψη είναι ότι θα φτάσουμε τα 300.000 χιλιόμετρα. Μ.Κ.

ΟΙ ∆ΗΜΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟ∆ΗΛΑΤΟ Βρες το χαμένο σου ποδήλατο…

Με σύνθημα το «Έχασες το ποδήλατο σου; Το βρήκαμε», εδώ και λίγο καιρό λειτουργεί η υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων στο www.cityofathens.gr/node/12964. Εκεί υπάρχουν φωτογραφίες απ' όλα τα ποδήλατα που η μοίρα έφερε στην αποθήκη του δήμου. Το Γραφείο Αποθήκης βρίσκεται στην οδό Αρμοδίου (απέναντι από τη Βαρβάκειο) και εξυπηρετεί από τις 09:00 έως τις 14:00 (210 3246940). Αν αναγνωρίσετε το άσωτο δίτροχο, πρέπει να προσκομίσετε υποχρεωτικά κάποιο από τα παρακάτω έγγραφα: δήλωση κλοπής, τιμολόγιο αγοράς, φωτογραφία. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 277 φωτογραφίες κλεμμένων ή χαμένων ποδηλάτων. Μία από αυτές μπορεί να είναι του δικού σας! Επίσης… Δήμος Αθήνας: 200 ποδήλατα θα δίνονται προς δανεισμό δωρεάν από τον Ιούνιο στο Ιστορικό Κέντρο από το υπουργείο Υγείας. Δήμος Βριλησσίων: Στη διάθεση του κοινού ποδηλατόδρομος μήκους 6,5 χιλιομέτρων. Κηφισιά: Υπάρχει ήδη ποδηλατόδρομος 10 χλμ. κατά μήκους του δήμου, της παλαιάς Κηφισιάς, της Ερυθραίας και της Εκάλης. Μοσχάτο: Έχουν ήδη κατασκευαστεί 800 μέτρα που θα αποτελούν μέρος του ποδηλατοδρόμου ο οποίος θα ενώνει την Κηφισιά με το Φάληρο. Σ.Δ.

4

Η ΠΑΝΕΛΛΑ∆ΙΚH ΠΟ∆ΗΛΑΤΟΠΟΡΕIΑ Την Κυριακή 8 Μαΐου, στις 12:00 μ.μ. χιλιάδες ποδηλάτες, ένα αίτημα: ανθρώπινες πόλεις με αναβάθμιση συγκοινωνιών - κατασκευή ποδηλατοδρόμων - πεζοδρομήσεις. Συμμετέχουν 32 πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα σημείο συνάντησης είναι το Άγαλμα του Κωνσταντίνου στο Πεδίον του Άρεως. podilatoellada.blogspot.com


25 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΑΡΑΣ

Ασχολείται με τις αγροτικές δουλειές, έχει φτιάξει με την παρέα του μια καταπληκτική χειροποίητη ράμπα στον Άγιο Στέφανο, ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη αναζητώντας τα τέλεια BMX spots και είναι ένας από τους καλύτερους αθλητές BMX στον κόσμο. Είναι το BMX το νέο skate; Παρόλο που και τα δύο ανήκουν στην ίδια κουλτούρα, ως αθλήματα είναι εντελώς διαφορετικά. Μπορεί πολλοί που βρίσκονται έξω απο αυτήν τη φάση να τα βλέπουν ως trends, αλλά όσοι ασχολούνται αληθινά σίγουρα εκφράζονται μέσα από αυτό και για τους περισσότερους είναι τρόπος ζωής. Δεν είναι trend το BMX στην Ελλάδα. Είναι αρκετά ακριβό, οπότε ένας νέος στον χώρο πρέπει να θέλει πραγματικά να το αποκτήσει, και λόγω της δυσκολίας του πρέπει να συνεχίσει να προσπαθεί και να μην απογοητεύεται. Το BMX ενδείκνυται για μετακινήσεις στην πόλη ή είναι περισσότερο για κόλπα σε πλατείες, ράμπες κ.λπ.; Πολλοί χρησιμοποιούμε το BMX μας για να πάμε σε κοντινά spots (πλατείες, ράμπες κ.λπ.), δεν είναι όμως σχεδιασμένο για μεταφορικό μέσο μεγάλων αποστάσεων λόγω της γεωμετρίας του. Δηλαδή, είναι πιο κουραστικό από ένα απλό ποδήλατο για βόλτες. Το BMX είναι περισσότερο για άλματα και για freestyle καταστάσεις. Σε τι φάση βρίσκεται το ελληνικό BMX; Πραγματικά βρίσκεται σε πολύ καλή φάση, το επίπεδο είναι υψηλό,τα tricks επίσης πολλά,αλλά η ελληνική κοινωνία δεν γνωρίζει το άθλημα και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να το προωθήσει καθόλου. Λόγω των ταξιδιών μου σε αγώνες BMX στο εξωτερικό, έχω παρατηρήσει ότι ορισμένοι Έλληνες μπορούν να αντεπεξέλθουν στα επίπεδα αυτών, αλλά δυστυχώς οι εταιρείες που έχουν τη γνώση και χορηγούν τους αθλητές αδυνατούν να τους καλύψουν τα έξοδα. Οπότε καταλήγουμε στην άποψη ότι η Ελλάδα «τρώει» τα παιδιά της. Ποια είναι τα 6-7 πιο χαρακτηριστικά tricks που κάνετε με τα BMX; Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάτι χαρακτηριστικό! Είναι ό,τι σου βγει εκείνη την ώρα στο τάδε spot με την τσίτα της στιγμής, αλλά, εφόσον ένας BMX rider ασχολείται χρόνια με το άθλημα, έχει για «πρωινό» κάποια σίγουρα κόλπα όπως το no hands air, τα grinds, τα barspins, τα backflips και τα 360 variations. Δεν χρειάζονται επεξήγηση, γιατί «μιλάνε» από μόνα τους. Ποια είναι τα καλύτερα spots για BMX στην πόλη; Για μένα είναι η ράμπα που έχουμε φτιάξει με την παρέα μου στον Άγιο Στέφανο, το λεγόμενο BOGIATILAND, γιατί έχουμε και street course και miniramp αλλά και dirt jumps. Όλα αυτά σε έναν χώρο που μας έχει παραχωρήσει ο πατέρας μου. Δυστυχώς, στην πόλη υπάρχουν μόνο οι πλατείες και από εκεί πολλές φορές μας διώχνουν γιατί δημιουργούνται φυσικές φθορές, όπως π.χ. στην προσπάθεια να βγει ένα κόλπο, εύκολα σπάει ένα παγκάκι, ενώ θα έπρεπε να έχει προνοήσει το κράτος ώστε να στηθούν ράμπες κ.λπ. σε όλες τις περιοχές. Τι ακούς στο iPod όταν κάνεις BMX; Προσωπικά, επιλέγω δυνατή μουσική όταν νιώθω powerfull (π.χ. πανκ, ροκ) και κάτι ήρεμο για τα χαλαρά sessions. Αγαπημένο track το «Disbelief» από τους Raised Fist. Βλέπεις ότι αλλάζει κάτι στην Ελλάδα όσον αφορά τη χρήση του ποδηλάτου, την αντιμετώπιση από την πολιτεία κ.λπ.; Έχουν φτιαχτεί ορισμένοι ποδηλατόδρομοι, αλλά σίγουρα δεν αρκούν. Παρ’ όλα αυτά, χρόνο με τον χρόνο κυκλοφορούν περισσότερα ποδήλατα στους δρόμους. Όσο όμως η συνείδηση του Έλληνα είναι «παρκάρω όπου γουστάρω», όσοι ποδηλατόδρομοι και να φτιαχτούν, όσα ποδήλατα και να κυκλοφορήσουν, δεν αλλάζει τίποτα. Είναι θέμα παιδείας, λοιπόν, το να σέβεσαι τον ποδηλάτη, και στη χώρα μας, δυστυχώς, θα χρειαστούμε χρόνια για να εφαρμόσουμε κάτι ανάλογο. Φ.Β.


26

05-11.05.2011 ΓΕΝΙΚEΣ ΣΥΜΒΟΥΛEΣ Πάντα από τον λεωφορειόδρομο ή τους πεζόδρομους. Αν έχετε όρεξη για ρίσκο, να είστε αρκετά προσεκτικοί. Φροντίστε να λειτουργούν τα φρένα. Φοράτε τουλάχιστον κράνος. Καλό είναι να κινείστε κοντά στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σε κάθε περίπτωση, ελαττώνουν την κούραση.

Διάλεξε μια ποδηλατική διαδρομή που θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις την πόλη και, πάνω απ' όλα, τον εαυτό σου… Εικονογράφηση: Stupid Greg.

O τίμιος ποδηλάτης ΔΙΑΔΡΟΜH: Μοναστηράκι - Γλυφάδα, παράλληλα με τις γραμμές του τρένου αρχικά, και του τραμ έπειτα. ΔΙAΡΚΕΙΑ: 50-60 λεπτά, ανάλογα με τη δύναμη στο πετάλι. HINT: Μετά τον σταθμό του Μοσχάτου μπείτε στον πεζόδρομο παράλληλα με τις γραμμές. Τα μονοπάτια που είναι σχηματισμένα θα σας βοηθήσουν στα σλάλομ. PIT STOP: 1) Μετά το ποτάμι και πριν από την παραλιακή. 2) Στον Άγιο Κοσμά. SOUNDTRACK: Simian Mobile Disco, Caribou, Shit Robot, James Blake, Gravitysays_.


27 Ο κασκαντέρ ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Σύνταγμα-Άγιοι Ανάργυροι (Πάρκο Τρίτση). Πανεπιστημίου, Πατησίων, Αχαρνών και μετά Άγιοι Ανάργυροι. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 40-55 λεπτά HINT: Προσέξτε καλύτερα τις εξαιρετικές αστικές πολυκατοικίες από Αγίου Μελετίου και μετά. Και μην αφήσετε ποτέ τον λεωφορειόδρομο. PIT STOP: 1) Μουσείο, 2) Κάνε μια παράκαμψη για Φωκίωνος Νέγρη. SOUNDTRACK: Fuck Buttons, Moderat, Burial, The Bug, The Clash, Στέρεο Νόβα, The Boy, Anna Calvi.

Ο χίπστερ ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Βόλτα στα πάρκα μέσα από τη μεγάλη βόλτα ανάμεσα στα αρχαία. Πανεπιστήμιου-Αμαλίας-Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Θησείο, Ερμού, Αθηνάς-Αρχαιολογικό Μουσείο-Πεδίον του Άρεως. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 λεπτά HINT: Καθυστερείστε τη βόλτα σας μέσα από τα πάρκα. Εθνικός Κήπος, Ζάππειο και Πεδίον του Άρεως είναι ιδανικά για μια βόλτα. Επίσης, στην Αποστόλου Παύλου κόψτε μέσα από την Αρχαία Αγορά και βρεθείτε πιο γρήγορα στο Μοναστηράκι. PIT STOP: Εθνικός Κήπος-Ζάππειο, Ηρώδειο, Αρχαιολογικό Μουσείο (ανεβείτε και Εξάρχεια για έναν χυμό). SOUNDTRACK: Arcade Fire, Baby Guru, Verdi, James Blake, James Woon, Φοίβος Δεληβοριάς.


28

05-11.05.2011

Οι podilates.gr προτείνουν δέκα κινήσεις που μπορούν να γίνουν άμεσα στην Αθήνα ώστε να διευκολυνθεί περισσότερο η ζωή του ποδηλάτη. 1. Να θεσπιστεί η είσοδος ποδηλάτου στους λεωφορειοδρόμους (ήδη κυκλοφορεί εκεί το ποδήλατο, αλλά χωρίς κάποια νομική κατοχύρωση). Επίσης, ειδική σήμανση για αύξηση ασφάλειας και προσοχή από οδηγούς. 2. Θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων στην Αθήνα, σε κεντρικά σημεία της πόλης, εταιρείες, στάσεις μετεπιβίβασης. Με σωστές προδιαγραφές, όπως αναφέρουμε αναλυτικά στο www.podilates.gr. 3. Διάφορες καμπάνιες, όπως οι «Με ποδήλατο στη δουλειά» και «Car Free Sunday». Μια απλή προπαγάνδα υπέρ του ποδηλάτου δεν θα βλάψει. 4. Ποδήλατο στη δουλειά: Νέα δράση από ποδηλάτες για προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης προς και από την εργασία.

ΚΟYΡΙΕΡ ΜΕ ΠΟ∆HΛΑΤΑ

5. Εντατικοποίηση του ελέγχου της αντικοινωνικής στάθμευσης μηχανοκίνητων οχημάτων. Το είχε εξαγγείλει και ξεκινήσει ο Δήμος Αθηναίων, δεν θα πρέπει να αποδυναμωθούν η προσπάθεια και ο έλεγχος. 6. Σήμανση διαδρομών εντός και εκτός πόλης με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, ή απλώς για βόλτα - ένα είδος ποδηλατικού τουρισμού. 7. Είσοδος στο μετρό στις 24/7 και διάδοση του μέτρου από τους φορείς. Υποστήριξη, δηλαδή, από εκείνους που το υιοθετούν με απλή επικοινωνία εντός (αφίσες, displays). Π.χ. «Με το ποδήλατο στο μετρό». 8. Ενημέρωση κοινού-ομάδων για τα οφέλη του ποδηλάτου σε κοινωνικό επίπεδο (τοπικό και ευρύτερο) από άποψη περιβάλλοντος, οικονομίας, υγείας, συνθηκών ζωής, ζωής στην πόλη.

Προσφέρουν μια «πράσινη» λύση στις ταχυμεταφορές κι επιπλέον είναι φθηνότεροι και γρηγορότεροι από τις συμβατικές εταιρείες κούριερ.

Το όνομα της εταιρείας ταχυμεταφορών με ποδήλατο, Bondex, είναι η παράφραση του ονόματος της γνωστής εταιρείας κούριερ Fedex και της λέξης bond, που σημαίνει δέσμευση. Την ιδέα της ίδρυσής της την είχε ο 33χρονος Χάρης Σκαφτούρος, ο οποίος είναι αστικός ποδηλάτης για περισσότερο από δέκα χρόνια. «Οι ποδηλάτες ταχυμεταφορείς είναι κάτι αρκετά διαδεδομένο στην Ευρώπη και την Αμερική και ήταν θέμα χρόνου να συμβεί κι εδώ. Έτυχε απλώς να το κάνουμε εμείς πρώτοι, αν και ήταν μια ιδέα που συζητιόταν αρκετά ανάμεσα στους αστικούς ποδηλάτες». Στον δρόμο δεν θα τους ξεχωρίσεις από τους κοινούς ποδηλάτες, μολονότι χρησιμοποιούν ποδήλατα πίστας που δεν έχουν φρένα, είναι πολύ ελαφριά και μπορούν να «πιάσουν» τα 80 χλμ./ώρα. Σε μια μέρα με μέτρια δουλειά διανύουν γύρω στα 80 χλμ., ενώ μερικές φορές φτάνουν μέχρι τα 130. Κατά μέσο όρο διανύουν 3540 χλμ./ώρα, όταν τα αυτοκίνητα κάνουν 10-12 χλμ. και τα μηχανάκια 20. «Εάν έχουμε έναν βιαστικό πελάτη, ανεξαρτήτως του πότε πήρε τηλέφωνο, η παραγγελία παραδίδεται τάχιστα, με συντομότερο χρόνο παράδοσης τα 45 λεπτά, σε οποιοδήποτε μέρος της Αθήνας», λέει ο Χάρης και συνεχίζει, «οι ποδηλάτες πρέπει να διεκδικήσουν τους δρόμους γιατί κανείς δεν θα τους χαρίσει. Μόνο αν κυκλοφορήσουν τα ποδήλατα στους δρόμους θα αλλάξει και η νοοτροπία των οδηγών». Πάντως, το παράδειγμα της αθηναϊκής Bondex έχει ακολουθήσει και η bike2door στη Θεσσαλονίκη. Μ.Κ. Προικονήσου 16, Ν. Σμύρνη, 6945 390977, 210 9326392, 210 9932788. bondexcouriers.com

9. Επικοινωνία, επικοινωνία, επικοινωνία, υποστήριξη του μηνύματος από φορείς, όπως το υπουργείο Μεταφορών, ο ΟΑΣΑ, τα τρένα, το μετρό, το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Δήμος Αθηναίων, για το ποδήλατο και τα οφέλη του. Χωρίς ιδιαίτερο κόστος, μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα και να μεταδοθεί σταδιακά στον κόσμο. Να παραμεριστούν οι λίγες αρνητικές φωνές, που και αυτές στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γνωρίζουν τα οφέλη και απλώς στρέφονται κατά. 10. Ποδηλατική εκπαίδευση στη συντήρηση και κυκλοφοριακή αγωγή για όλες τις ηλικίες (με προτεραιότητα στα παιδιά).


29 ΠΟΔΗΛΑΤισσεΕΣ H ΠΟΔΗΛΑΤισσεΕΣ είναι η μεγαλύτερη και παλαιότερη (δημιουργήθηκε το 2005) ομάδα ποδηλατών, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην Αθήνα αλλά αποτελείται από ένα πολύμορφο δίκτυο ομάδων και ανθρώπων σχεδόν σε κάθε πόλη της χώρας. Οι ΠΟΔΗΛΑΤισσεΕΣ προασπίζουν με ακτιβιστικούς και όχι μόνο τρόπους τη χρήση του ποδηλάτου στην πόλη και οι βασικοί στόχοι τους είναι να επιτραπεί η μεταφορά των ποδηλάτων στο μετρό, να υλοποιηθούν δίκτυα ποδηλατοδρόμων και να αλλάξει ο αναχρονιστικός ΚΟΚ. Παράλληλα, η ομάδα διοργανώνει και ποδηλατοβόλτες, στις οποίες ο καθένας μπορεί να ποδηλατήσει στους δρόμους της Αθήνας με παρέα. Μπορείτε να τους βρείτε στις συνελεύσεις τους κάθε 1η και 3η Τετάρτη του μήνα στον χώρο των Φίλων του Ποδηλάτου, Επταχάλκου 3, Θησείο. www.filoi-podilatou.gr

Freeday Κάθε Παρασκευή στην πλατεία Ασωμάτων, στο Θησείο, δίπλα στον σταθμό του μετρό οι φίλοι του freeday συναντιούνται και απολαμβάνουν μια ποδηλατάδα με διαφορετική διαδρομή κάθε φορά, που τελειώνει τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες (διαρκεί 4-6 ώρες για αποστάσεις από 30 έως 60 χλμ.). Η ανακοίνωση της διαδρομής που θα ακολουθηθεί κάθε φορά γίνεται μία μέρα πριν από τη συνάντηση της Παρασκευής μέσω Facebook και τα μέλη της ομάδας αυξάνονται συνεχώς. Η τελευταία καταγραφή στο σελίδα τους αριθμεί 18.857 μέλη.

λόκαλ/athens Πρόκειται για μια πολυσυλλεκτική ομάδα που ξεκίνησε τη δράση της το 2006, συνδυάζοντας οικολογία, skate culture, παραδοσιακή πολεοδομία και τρόπο ζωής, τέχνη δρόμου, ελευθεριακές ιδέες και, φυσικά, ποδηλασία. Για την ομάδα λόκαλ/athens το ποδήλατο δεν είναι μονάχα ένας γρήγορος, οικονομικός και οικολογικός τρόπος μετακίνησης. Είναι μια δήλωση κι εφαρμογή στην πράξη της απαίτησης για επανάκτηση και επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου. localathens.blogspot.com

Athens Fixed gear Πρόκειται για μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούν τα μονοτάχυτα ποδήλατα και διατηρούν ένα ομολογουμένως καλαίσθητο σάιτ, το οποίο προσφέρει συμβουλές και τεχνογνωσία για το πώς μπορεί

να στήσει κάποιος ένα ποδήλατο «φιξ» ή, αλλιώς, ένα ποδήλατο πίστας. Παράλληλα, διοργανώνουν βόλτες στο ποδηλατοδρόμιο, όποτε υπάρχουν αγώνες, αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης. Τον τελευταίο καιρό δουλεύουν πάνω σε έναν σκελετό ποδηλάτου που έχουν σχεδιάσει οι ίδιο και σύντομα θα διαθέσουν προς πώληση. athensfixedgear.com

Critical Μass Κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα πραγματοποιείται το Critical Mass Ride. Το σημείο του ραντεβού αυτής της μαζικής βόλτας με ποδήλατα είναι στην πλατεία Συντάγματος, στις 19:00. Για την ιστορία, η ιδέα των Critical Mass Rides ξεκίνησε από το Σαν Φρανσίσκο το 1992 και το φαινόμενο εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα. Η ιστοσελίδα με όλα τα γνωστά mass rides σε όλες τις πόλεις του κόσμου είναι: www.critical-mass.org.

Halbike Σημαίνει «χαλαρές βόλτες τις Τετάρτες στα βόρεια προάστια». Οι ίδιοι λένε ότι «πρόκειται για μια βόλτα που σπάει τη μονοτονία της εργασιακής εβδομάδας και μας δίνει την ευκαιρία να βρισκόμαστε από κοντά και να ποδηλατούμε, γνωρίζοντας τις κοντινές μας περιοχές». Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται στον προαστιακό Πεντέλης και στις 20:30 γίνεται η αναχώρηση για τις γύρω περιοχές. halbike.wordpress.com

Combo ride bicycle adventures Η ποδηλατική παρέα Combo Ride διοργανώνει συχνά πολύ ενδιαφέρουσες βόλτες κοντά στην Αθήνα, ή ακόμα και πιο μακριά. Ορισμένες φορές, μάλιστα, οι βόλτες αυτές μπορεί να είναι off road. comboride.blogspot.com

Fit 4 Ride Οι ποδηλατικές βόλτες της ομάδας Fit 4 Ride ξεκίνησαν ως ένας εναλλακτικός τρόπος προσέγγισης της φύσης. Η προσέγγισή τους είναι περισσότερο περιηγητική παρά αθλητική και στόχος τους είναι να γνωρίσουν την ελληνική φύση, όπου κι αν βρίσκεται, ακόμα και μέσα στην Αττική. Διοργανώνουν εκδρομές στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου, με τους εκπληκτικούς χωματόδρομους και τα αρχαία σ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής, στην περιοχή Ραμνούντα στον Σχοινιά, στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και στην περιοχή των βασιλικών κτημάτων Δεκέλειας. Οι διοργανώσεις της ομάδας ανακοινώνονται στο Facebook.

ΟΙ ΑΤΣI∆ΕΣ ΜΕ ΤΑ ΟΛOΣΩΜΑ ΚΟΛAΝ

Οι ομάδες ποδηλατών διεκδικούν τους δρόμους, κάνοντας ορθοπεταλιές, και κατεβαίνουν στα στενά και στις αλέες με λογής-λογής ποδήλατα, φλούο τζάκετ, κολάν από λίκρα, αεροδυναμικά κράνη και φωτάκια led.

PODILATO, YES I DO! Τρεις μανιώδεις ποδηλάτες, ο Ανδρέας Μαντόπουλος, ο Τάκης Τσονόπουλος και ο Γιάννης Τάτσης, δημιούργησαν την πρωτοποριακή εταιρεία Podilato.

Με ποιο σκεπτικό δημιουργήσατε κατάστημα με ποδήλατα και αξεσουάρ ποδηλάτου; Η απόφαση πάρθηκε πριν από έναν χρόνο περίπου σε ένα freeday στο οποίο συμμετείχαμε κι εμείς, καθότι είμαστε κι οι τρεις φανατικοί του ποδηλάτου. Είχαμε, λοιπόν, το όνειρο να φτιάξουμε ένα ποδηλατικό μαγαζί, έναν ποιοτικό χώρο που θα μας έδινε τη δυνατότητα να ασχοληθούμε με το αντικείμενο που αγαπούμε και να προσφέρουμε τις γνώσεις μας και την πείρα μας σε νέους ποδηλάτες αλλά και σε έμπειρους αθλητές της ποδηλασίας. Έτσι, ας πούμε ότι το Podilato είναι ένας χώρος-αποτέλεσμα αγάπης. Έχετε παρατηρήσει κάποια αλλαγή στη νοοτροπία των Αθηναίων σε σχέση με το ποδήλατο; Πιστεύουμε ότι σιγά-σιγά αναπτύσσεται μια πολύ υγιής ποδηλατική κουλτούρα, που δεν βλέπει το ποδήλατο μόνο ως μέσο αθλητισμού ή ως έναν τρόπο μετακίνησης κάποιων ρομαντικών. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ποδήλατο ως καθημερινό μέσο μετακίνησης ή μεταφορικό μέσο για βόλτες μέσα στην πόλη. Το ποδήλατο γίνεται και πάλι ένα αστικό μέσο. Ποιες ηλικίες αγοράζουν περισσότερο ποδήλατα; Βλέπουμε όλο και μεγαλύτερες ηλικίες. Ο κόσμος, πια, είναι ενημερωμένος και δεν φοβάται. Τα καινούργια ποδήλατα με το χαμηλό τους βάρος, τις πολλές ταχύτητες και τα πολύ καλά υλικά τους είναι πανεύκολα στη χρήση από οποιαδήποτε ηλικία. Ας μην ξεχνάμε ότι τώρα υπάρχουν πλέον και τα ηλεκτρικά ποδήλατα! Πιστεύετε ότι τα νέα μέτρα στο μετρό θα αυξήσουν τις αγορές ποδηλάτων; Σίγουρα ναι. Η σύνδεση του ποδηλάτου με το μετρό είναι πολύ σημαντική, δοκιμασμένη σε πολλές πόλεις του κόσμου με εξαιρετικά αποτελέσματα, και ανεβάζει γενικά την ποιότητα ζωής στην πόλη, κάτι που στην Αθήνα το έχουμε ιδιαίτερη ανάγκη. Τι θα βρει κανείς στο Podilato;Τα ελληνικά ποδήλατα Ideal αλλά και τα Shimano και Scott, καθώς και τα κορυφαία σπαστά Dahon. Εκτός, όμως, από ποδήλατα, διαθέτουμε και τα ποδηλατικά προϊόντα KlickFix, όπως και άλλες μάρκες που εξειδικεύονται στον ρουχισμό του ποδηλάτη πόλεως. Σε κάθε πώληση που κάνουμε θα βρείτε μια βαθιά αγάπη για την ποδηλασία. Οι γνώσεις μας δεν είναι μόνο τεχνικές. Είναι γνώσεις που έχουν βγει από την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου. Είναι μέρος της ζωής μας, γι’ αυτό και μπορούμε να σας συμβουλέψουμε. Και είμαστε πολύ χαρούμενοι που τα ποδηλατικά forum έχουν ήδη πει τα καλύτερα για εμάς, για την εξυπηρέτηση που προσφέρουμε και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους πελάτες μας. Κάνετε και επισκευές ποδηλάτων;Το τεχνικό μας τμήμα είναι άρτια εξοπλισμένο και μπορεί να υποστηρίξει, εκτός από επισκευές, ρύθμιση και αναβάθμιση ποδηλάτων κάθε είδους. Από την πιο απλή επισκευή μέχρι το σετάρισμα αγωνιστικών ποδηλάτων ομάδων, στην Podilato θα βρείτε κορυφαία ποιότητα. X.Γ. To Podilato προσφέρει στους αναγνώστες της LifΟ δωρεάν μέτρηση (από ειδικό μηχάνημα) του σωματότυπου του κάθε ενδιαφερόμενου ποδηλάτη, ώστε να προταθεί το πιο κατάλληλο ποδήλατο. Γαλατσίου 84, Γαλάτσι, 210 2915071. www.podilato.com.gr


30

05-11.05.2011

Οι νeες ρoδες

Αγωνιστικό, ηλεκτρικό, σπαστό, πόλεως, trekking, το ποδήλατο είναι το όχημα του μέλλοντος. Διάλεξε αυτό που σου ταιριάζει. Για όλα τα γούστα Μία από τις πιο αξιόπιστες αλυσίδες ποδηλάτων και ποδηλατικών ειδών που διαθέτει ποδήλατα όλων των τύπων (ΜΤΒ, all terrain, downhill/freefall, dirt, full suspension, trekking, city, road, ΒΜΧ και αναδιπλούμενα). Στη Malatestas Bikes θα βρείτε και ανταλλακτικά και σκελετούς της εταιρείας Nuke Proof για all mountain. Πρόκειται για μια νέα εταιρεία στον χώρο του ποδηλάτου, με ιδιαίτερα ανθεκτικά ανταλλακτικά: ελατήρια απλά και τιτανίου για όλες τις αναρτήσεις, τροχούς και στεφάνια με την υπογραφή της Sun Ringle, λαιμούς σέλας και τιμόνια, πετάλια Cromo και τιτανίου με ιδιαίτερα αισθητή διαφορά στο βάρος, καθώς και grips με κλείδωμα που υπόσχονται σταθερό κράτημα και απολαυστική οδήγηση. Συζητήστε τις απορίες σας και ζητήστε συμβουλές για τα πάντα. Malatestas Bikes, λεωφόρος Μεσογείων 422, Αγ. Παρασκευή, 210 6012890, λεωφόρος Θρακομακεδόνων 10, Αχαρναί, 210 2443456. www.malatestasbikes.gr

Το παλιό και το νέο Το παλιό συνεργείο ποδηλάτων του Κεραμίδα στη λεωφόρο Μεσογείων 267 που λειτουργεί από το 1955 κληροδοτήθηκε στον εγγονό του, που το αναβάθμισε και το επέκτεινε μέχρι την οδό Μεσογείων 293. Στο Keramidas Bikes μπορεί κανείς να βρει όλων των ειδών τα ποδήλατα, αν και η ειδίκευσή του είναι κυρίως στα mountain, τα trekking και τα city. Επιπλέον, διαθέτει μεγάλη γκάμα από ανταλλακτικά και αξεσουάρ και την τεχνογνωσία για να επισκευάσει και να κάνει καινούργιο το παλιό σας ποδήλατο. Μη διστάσετε να ζητήσετε συμβουλές παντός τύπου. Μεσογείων 293, Κ. Χαλάνδρι, 210 6721290. www.keramidasbikes.gr

Γρήγορες ρόδες Εδώ, ο Γκάρεθ, ο Βρετανός ιδιοκτήτης του ποδηλατάδικου VCA Athens, θα σας βοηθήσει να βρείτε το κατάλληλο για σας ποδήλατο. Είναι, άλλωστε, ο άνθρωπος που έφερε πρώτος στην Αθήνα τα υπέροχα πολύχρωμα fixed gear ποδήλατα που έγιναν κατά κάποιον τρόπο μόδα στην πόλη. Στην ουσία πρόκειται για πανάλαφρα και πανέτοιμα για απογείωση ποδήλατα, καθότι δεν διαθέτουν καθόλου φρένα! Το μαγαζί λειτουργεί και ως στέκι ποδηλατιστών, αφού ό,τι ώρα και να περάσετε θα βρείτε παρέα για να ανταλλάξετε γνώμες και να χαζέψετε τις καινούργιες αφίξεις ή απλώς για να πιείτε μια μπίρα στο χέρι καθισμένοι στο απέναντι πεζούλι. Vicious Cycles Athens, Μελανθίου 8, Ψυρρή, 211 7109378. www.vca.gr

Τα οικολογικά Στη Λάμδαgreen τα ποδήλατα είναι τα Εcobike και υπάρχουν σε τρεις τύπους: το urban, αναδιπλούμενο και ιδανικό για χρήση στο μετρό, το elegance, που καλύπτει όλες τις ανάγκες καθημερινής μετακίνησης στην πόλη και το adventure για μεικτή χρήση στην πόλη και την εξοχή. Τα ποδήλατα αυτά κατασκευάζονται στην Ισπανία σε συνεργασία της εταιρείας με το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Από τα βασικά πλεονεκτήματα αυτών των ποδηλάτων είναι η γρήγορη και εύκολη μεταφορά μέσα στην πόλη και η αυτονομία κίνησης για 50-70 χιλιόμετρα, ανάλογα με τη χρήση. Α. Μεταξά 2 & Καλυφτάκη, Κηφισιά, 210 6200010. www.lamdagreen.gr

Καινούργιο στέκι Το 48×17 είναι ένα ολοκαίνουργιο project space δίπλα στον σταθμό του μετρό στην Ακρόπολη και ειδικεύεται σε ποδήλατα fixed gear, cyclocross, road racers και urban για τον αστικό αναβάτη. Αντιπροσωπεύει και αυτό την ανερχόμενη αστική κουλτούρα των μονοτάχυτων ποδηλάτων, της αθλητικής ποδηλασίας των brevet και το πάθος των αγώνων cyclocross. Στο 48x17 θα βρείτε τεχνικά ρούχα και αξεσουάρ από ανεξάρτητες αλλά και καταξιωμένες εταιρείες όπως και την τεχνογνωσία στην κατασκευή χειροποίητων και custom σκελετών και ποδηλάτων. 48x17: Βεΐκου 2, δίπλα στο μετρό Ακρόπολη, στου Μακρυγιάννη, 210 9225488. www.48x17.com Μ.Κ.


Φωτό: Photoharrie

31 Όπως λένε και οι περισσότεροι ποδηλάτες, το ποδήλατο δεν έχει κουλτούρα παρόμοια με αυτή του σερφ ή του skate, γιατί είναι κάτι που πλέον κάνουν πολλοί («είναι άκρως δημοκρατικό το άθλημα») αλλά και ο κόσμος που έχει ποδήλατο είναι πια ιδιαίτερα ετερόκλητος. Υπάρχουν, βέβαια, κάποιες φυλές ποδηλατών: oι BMXάδες ζουν και βασιλεύουν εδώ και χρόνια (και συχνάζουν παραδοσιακά στην πλατεία Κουμουνδούρου και στο Πάρκο Ελευθερίας), ενώ η τελευταία φυλή που έχει προκύψει -όπως σε κάθε μητρόπολη του εξωτερικού- είναι οι ποδηλάτεςχίπστερ που οδηγούν ποδήλατα fixed gear και single speed, δηλαδή ελαφριά ποδήλατα με μια μόλις ταχύτητα, χωρίς να λείπουν και οι πιο πολιτικοποιημένοι ποδηλάτες (να μην ξεχνάμε και το ποσοστό του Γιώργου Αμυρά στις δημοτικές εκλογές). Υπάρχουν, βέβαια, και οι απλοί αθλητές, σοβαροί ποδηλάτες που πάνε και στις πιο μακρινές περιοχές: Σούνιο, Αρχαία Κορινθία κ.λπ. Όπως είπαμε και πριν, το ποδήλατο δεν είναι ιδιαίτερα lifestyle άθλημα. Όσον αφορά τα ρούχα, λίγοι ψωνίζουν ειδικά είδη ποδηλάτου, γιατί κι ένα t-shirt με μακρύ παντελόνι να βάλει κανείς είναι μια χαρά. Πολλοί, όμως, από τους ψαγμένους ποδηλάτες ψωνίζουν μόνο από το wiggle.co.uk που διαθέτει οτιδήποτε έχει σχέση με ποδήλατο - από κάλτσες μέχρι εξαρτήματα. Για τους φανατικούς του ποδηλάτου, πάντως, ειδικά για τους BMXάδες, μία είναι η ταινία που είναι πλέον cult classic, το RAD, μια αμερικανική ‘80s ταινία, στην οποία ο ήρωας προσπαθεί να κερδίσει έναν αγώνα με το φανταστικό όνομα «Ηelltrack». Δ.T.

H ΠΟΠ ΚΟΥΛΤΟYΡΑ ΤΟΥ ΠΟ∆ΗΛAΤΟΥ Υπάρχει τελικά; Έλα, ντε!


CO2 «Την ώρα που βρίζω ότι σε αυτήν τη χώρα που έχτισαν ο Ελύτης και ο Σεφέρης δεν έχει μείνει τίποτα, εκεί έρχονται κάποια παιδιά που είναι αυτοφυή καροτάκια μέσα σε τσουκνίδες και προσπαθούν να αυτοσιτιστούν ακόμα και από το διοξείδιο».


33

oi aθηναιοι

Δήμητρα Γαλάνη

Τραγουδίστρια. Γεννήθηκε στην Ελληνορώσων, μένει στον Κεραμεικό. Όταν την πρωτοάκουσε ο Δήμος Μούτσης, της είπε ότι τραγουδάει σαν ψόφια. Aπο τon Φωτη Βαλλατο, Φωτο: σπυροσ σταβερησ.

> Γεννήθηκα στην Αθήνα, στην Ελληνορώσων, απέναντι απ’ την παλιά Χωροφυλακή. Τοτε η Ελληνορώσων ήταν μια περιοχή με τα κλασικά σπίτια, με τις αυλές και τους κήπους. Μεγαλώσαμε παίζοντας στις αλάνες, στα χώματα. Τα κατσίκια του γαλατά που μας έφερνε το γάλα ήταν μεταξύ Ερυθρού Σταυρού και Αμπελοκήπων. Όταν ήμουν 5 ετών μετακομίσαμε στο Κολωνάκι λόγω της δουλειάς της μητέρας μου, η οποία ήταν πολύ γνωστή αισθητικός - μια από τις 3-4 στην Ελλάδα τότε. Ο πατέρας μου ήταν υπάλληλος της ΔΕΗ. Είχε σπουδάσει μουσική, ήταν τενόρος, αλλά δεν τόλμησε ποτέ να ασκήσει το επάγγελμα. Εκείνη την εποχή ήταν λίγο περιέργα. Θα έπρεπε να τα βροντήξει όλα και να πάει στο εξωτερικό, τέτοιου επιπέδου τραγουδιστής που ήταν.

> Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, θυμάμαι μουσική και τραγούδι μες στο σπίτι. Ένα ανοιχτό σπίτι, με φίλους, ανθρώπους ανοιχτούς και, γενικά, μια ελεύθερη οικογένεια. Είχα την ευτυχία να έχω δυο γονείς πολύ μπροστά για την εποχή τους, οι οποίοι μας καλλιέργησαν μια απίστευτη σχέση με την τέχνη, και σ' εμένα και στην αδερφή μου. Όλη η οικογένεια πήγαινε θέατρο, ενώ οι παραστάσεις του Ηρωδείου και οι συναυλίες ήταν μέρος της καθημερινότητάς μας.

> Στο σπίτι έπαιζε κρατικό ραδιόφωνο. Με αυτό μεγάλωσα. Με κλασική μουσική και όπερα, κυρίως λόγω του πατέρα μου, μέχρι που μου ’ρθε να ξεράσω και πέρασαν χρόνια για να μπορέσω να ξανακούσω αυτό το είδος. Η αδερφή μου, που είναι έξι χρόνια μεγαλύτερη, άκουγε ροκ ‘ν’ρολ κι έτσι κόλλησα κι εγώ με τα 45άρια δισκάκια που βάζαμε στο ηλεκτρόφωνο. Επίσης, άκουγα πολύ ραδιόφωνο. Ήμουν κολλημένη. Κοιμόμουν μαζί του. Άκουγα τον Πετρίδη, τον Παπαστεφάνου, το θέατρο τη Δευτέρας, το θέατρο της Τετάρτης, τα πάντα. Παράλληλα, ο πατέρας μου κληρονόμησε δύο κινηματογράφους: το Τιτάνια στο Χαλάνδρι και την Άνεση στο Περιστέρι. Για μένα τότε το Περιστέρι ήταν ολόκληρη εκδρομή. Πηγαίναμε στο σπίτι που ήταν τα ξαδέρφια μου κι εκεί άκουσα για πρώτη φορά από το τζουκμπόξ λαϊκά τραγούδια, Γαβαλά και τέτοια. Ήταν λίγο λαθραία ακούσματα τότε για μένα, γιατί στο σπίτι υπήρχε άλλη παιδεία και δεν ακούγαμε καθόλου τέτοια πράγματα. Επίσης, πήγαινα συνέχεια και στο σινεμά του πατέρα μου. Τότε ήταν πολύ αυστηροί οι νόμοι για τα παιδιά, οπότε κρυβόμουν στο δωμάτιο προβολής. Επειδή, όμως, ήμουν πολύ μικρό και κοντό παιδί, δεν μπορούσα να δω το πανί. Άκουγα όλους τους ήχους της ταινίας και μετά επέστρεφα σπίτι κι έφτιαχνα στο μυαλό μου τη δική μου ταινία.

> Μεγάλωσα σε πολιτικοποιημένο περιβάλλον. Ο πατέρας μου ήταν αριστερός, από τους πραγματικούς αριστερούς που πίστευαν ότι τότε η Αριστερά κάτι ήταν. Όταν έγινε το πραξικόπημα εγώ ήμουν 14 χρόνων, καλά καλά δεν καταλάβαινα, είχα και μια ψιλοχαρά που δεν είχαμε σχολείο, αλλά, από αυτό που συνέβαινε στο σπίτι, κατάλαβα ότι δεν έπρεπε να χαίρομαι. Κλεισμένα παντζούρια, η μάνα μου σε πανικό, ο πατέρας μου να προσπαθεί να κρύψει τις εφημερίδες, «Δημοκρατική Αλλαγή» τότε, δεν ξέραμε τι θα συμβεί, ευτυχώς δεν ταλαιπωρήθηκε. Ήδη, όμως, ήταν αποχαρακτηρισμένος, για να μπει στο Δημόσιο. Δεν ήταν ενεργό μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά ως νέος ήταν υπεύθυνος της χορωδίας του Ελληνο-σοβιετικού Συνδέσμου.

> Από μικρή έπαιζα κιθάρα και τραγουδούσα. Όσοι με ήξεραν το θεωρούσαν δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα ασχοληθώ με τη μουσική. Είχα μια συμμαθήτρια που της άρεσε πολύ η φωνή μου και βρισκόμασταν και της τραγουδούσα τα πάντα, από Τζόαν Μπαέζ και Αρλέτα μέχρι Σαββόπουλο, Σπανό, Ξαρχάκο και Beatles. Συμπτωματικά, κάποια μέρα βρέθηκε στο σπίτι της φίλης μου ο Δήμος Μούτσης και με άκουσε. Αρχικά, με ρώτησε «γιατί τραγουδάς σαν ψόφια; Επειδή είναι μόδα το Νέο Κύμα; Τραγούδα δυνατά, παιδί μου! Εσύ έχεις φωνάρα!». Ξαφνικά, όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Με πήγε κατευθείαν στον Λαμπρόπουλο, στην Columbia, κάναμε ένα δοκιμαστικό και μέσα σε ενάμιση χρόνο είχα τραγουδήσει ήδη Χατζιδάκι, Μούτση και Γκάτσο. Οι δημιουργοί τότε ήταν σε μεγάλη παραγωγικότητα και έγραφαν μεγάλα πράγματα. Με το καλημέρα είδα τον Νίκο τον Γκάτσο και τον Δήμο τον Μούτση στον πρώτο μου δίσκο. Δεν πέρασα από τίποτα περίεργο, δεν έφαγε η μούρη μου χώμα, όπως άλλων τραγουδιστών. Από το πρώτο μου συμβόλαιο είχα και ποσοστό επί των πωλήσεων, κάτι που δεν ήταν συνηθισμένο πέρα από τα μεγάλα ονόματα.

> H πρώτη φορά που έπαιξα μπροστά σε κοινό ήταν σε ηλικία 14-15 ετών στο Ναύπλιο. Ήταν ένα παιδί που με άκουσε να παίζω στην παραλία με την κιθάρα μου και με κάλεσε στο μαγαζί όπου έπαιζε. Πήγα στο Κάστρο του Ναυπλίου και τραγούδησα κι έγινε χαμός. Είπα τέσσερα τραγουδάκια και ύστερα ο επιχειρηματίας έπιασε τους γονείς μου και τους παρακάλεσε να μείνω εκεί και να τραγουδήσω άλλη μια φορά. Εκεί με γνώρισε και ο Κώστας ο Καρράς, ο ηθοποιός, όταν γύριζε μια ταινία με την Μπέττυ Αρβανίτη. Ήταν εκείνο το βράδυ στο ίδιο μαγαζί, με άκουσε, του άρεσα πολύ και μου είπε «πρέπει να σε γνωρίσω στον φίλο μου τον Πατσιφά». Εγώ δεν καταλάβαινα τίποτα. Μέχρι που βρέθηκα να παίζω με τον Μούτση στο Ρεξ της Πανεπιστημίου και μετά με τον Ξαρχάκο το καλοκαίρι, κάθε Δευτέρα στα Δειλινά. Τότε σε αυτά τα μαγαζιά ο κόσμος πήγαινε για να ακούσει τους αγαπημενους του τραγουδιστές, όχι να γίνει χώμα από το ποτό. Μετά χάλασε το πράγμα.

> Ο πρώτος δίσκος ήταν ένα compilation από τα 45άρια μου. Έτσι γινόταν στην εποχή του Λαμπρόπουλου στην Columbia. Ό,τι είχα κυκλοφορήσει σε 45άρια ή σε συμμετοχές μου σε δίσκους μεγάλους συγκεντρώθηκε σε ένα άλμπουμ. Αυτό ήταν το 1972. Η πρώτη μεγάλη μου επιτυχία ήταν η «Μαρία με τα κίτρινα». Είχε προηγηθεί το «Κάποιο Τρένο», η «Ρήνα Κατερίνα», αλλά η «Μαρία με τα κίτρινα» έκανε το μπαμ. Μετά ήρθε το « Ήλιε μου, ήλιε μου, βασιλιά μου». Οι γονείς μου, παρ’ όλα αυτά, δεν την ψώνισαν. Ο πατέρας μου δεν τρελάθηκε με τη «Μαρία με τα κίτρινα». Το θεωρούσε λίγο ελαφρό, όπως και ήταν. Έκανε επιτυχία όμως, και έγιναν και κάποιες εκτελέσεις του στο εξωτερικό.

> Το να μπεις εκείνη την εποχή στο γραφείο του Τάκη Λαμπρόπουλου ήταν πολύ δύσκολη υπόθεση. Δεν υπήρχε η επαφή τραγουδιστή - εταιρείας, όπως τώρα. Υπήρχε ένα κέντρο αποφάσεων του Λαμπρόπουλου με τους δημιουργούς. Οι τραγουδιστές ήταν απλά εκτελεστικά όργανα και δεν αποφάσιζαν ποια κομμάτια θα πουν. Έρχονταν οι δημιουργοί και έλεγαν «εγώ θέλω τη Γαλάνη, εγώ τον Μητσιά...». Αυτό το άλλαξε ο Μάτσας το ’75, οπότε και ανέδειξε πια τον τραγουδιστή στη Minos.

> Το ’73 έκανα συνεργασία με τον Τσιτσάνη. Ξαφνικά, με πήρε τηλεφωνο και μου είπε «θέλω να πεις ένα τραγούδι». Του απάντησα «μάλιστα, κύριε Τσιτσάνη, παρότι δεν τραγουδάω λαϊκά». Ο Τσιτσάνης ήξερε πάρα πολύ καλά τι ήθελε από αυτό που έκανε, ήταν βαθύτατα αφοσιωμένος στη μουσική του. Αυτή είναι εικόνα που έχω από αυτούς τους δημιουργούς. Ήταν heavy workers. Άνθρωποι που δούλευαν πάρα πολύ και ήταν προσηλωμένοι, δεν κάθονταν να μετρούν τα μετάλλιά τους, παρήγαν συνεχώς, και αυτό το πράγμα γινόταν ιστορία. Δεν ήταν ρεμάλια, ήταν άνθρωποι καλλιεργημένοι, με παιδεία και ορίζοντες. Ο Τσιτσάνης ήταν τεράστια προσωπικότητα, ένας άνθρωπος άλλης κοπής, περίεργος να μαθαίνει ό,τι καινούργιο υπήρχε στη μουσική. Και αυτό φαίνεται και από τον κοσμοπολιτισμό που έχουν τα τραγούδια του, μια φλέβα συνθετική, πέρα απ' όλο αυτό που λέγεται «λαϊκό τραγούδι». Ο Τσιτσάνης είναι ο κόμβος που συνδέει το ρεμπέ-


34

05-11.05.2011

Δήμητρα Γαλάνη τικο τραγούδι με το λαϊκό και την παράδοση. Ακούς τανγκό μες στη μουσική του, ακούς Ευρώπη, είναι πιο κανταδόρος, οι μουσικές του πιο μεσογειακές, η δομή της «Αχάριστης» είναι συγκλονιστική μουσικά.

> Ταξίδευα πολύ για συναυλίες, όταν εδώ δεν έπαιζαν. Όταν πήγα στη Νέα Υόρκη το 1976, κάπου είδα ότι έπαιζε ο τρομερός μπασίστας Ρον Κάρτερ στο Madison Square Garden και αποφάσισα να πάω με κάτι φίλους. Μπήκα μέσα και γινόταν χαμός. Δεκαπέντε με δεκαεπτά χιλιάδες κόσμος. Υπήρχαν μόνο 30 λευκοί. Στα 20 λεπτά έφυγε ο Ρον Κάρτερ και βγήκε ο θεός, ο Μπομπ Μάρλεϊ. Tότε στην Ελλάδα δεν ξέραμε καλά καλά τι ήταν η ρέγκε. Πώς να ξεχάσω αυτή την εμπειρία; Μέτα, αγόρασα όλα τα βινύλιά του. Άκουγα και πολύ τζαζ. Ο γκουρού μου ήταν ο Τάσος Φαληρέας. Πήγαινα στο δισκάδικό του, το Pop Eleven, και μου έδινε να ακούω κασέτες με διάφορα. Ήθελα συνέχεια να μαθαίνω τι γίνεται σε όλα τα είδη. Μέχρι και μέταλ άκουσα ένα διάστημα, αν και δεν ήταν της γενιάς μου.

> Σε ένα από ταξίδια μου ανακάλυψα τους Portishead σε ένα μπαράκι. Έτσι συνάντησα και τον Κωνσταντίνο Βήτα. Αναζητώντας το trip hop. Δεν θεώρησα ότι είμαι συνδετικός κρίκος στην ηλεκτρονική μουσική στο εγχείρημα με τους Στέρεο Νόβα. Έκανα το «Μετά» το 2000 και έσωσα στην κιβωτό του Κωνσταντίνου έναν Χατζιδάκι, έναν Λοΐζο, ένα μικρασιατικό κομμάτι. Ήθελα να τα πάω στη μετά εποχή. Με αυτό το σκεπτικό το έκανα αυτό. Θυμάμαι τότε μια δημοσιογράφο, που τώρα είναι βουλευτής, η οποία με έβρισε, λέγοντάς μου ότι δεν έχω ανάγκη αυτά τα πράγματα γιατί έχω φωνάρα. Δεν θα το ξεχάσω αυτό. Γιατί; Επειδή ήταν λίγο πειραγμένη η φωνή μου;

> Δεν θα παίξω τον ρόλο της γιαγιάς της μουσικής, αλλά, αφού βρίσκω ενδιαφέροντα τα νέα πράγματα, τι να κάνω; Όταν άκουσα τους Στέρεο Νόβα, τρελάθηκα. Ήμουν προετοιμασμένη γι’ αυτήν τη σκηνή από τη Λόρι Άντερσον και από τη Λένα Πλάτωνος, που ήταν πολύ μπροστά. Η Πλάτωνος είναι ο κρίκος της πρωτοπορίας. Εγώ ήμουν το πιο φιλικό προς τον κόσμο πρόσωπο. Η Πλάτωνος προηγείται σε σχέση μ' εμένα. Πόσο σημαντική γυναίκα είναι! Είμαι περήφανη που είμαι Ελληνίδα και έχω τη δική μου Λόρι Άντερσον.

> Στη δεκαετία του ’90 γνώρισα το ίντερνετ. Πήγαινα στο μαγαζί της Apple στην Ακαδημίας και χάζευα με τις ώρες τους υπολογιστές. Οι φίλοι μου με έκραζαν, ότι έχω κολλήσει άσχημα. Έβλεπα, όμως, ότι εκεί είναι το μέλλον.

> Δεν είμαι φαν του παρελθόντος, δεν βλέπω φωτογραφίες. Νοσταλγώ το επόμενο, όχι το προηγούμενο. Δεν ξεχνώ, όμως, σημαντικά πράγματα. Τη στιγμή με τον Μάνο στο στούντιο. Το αίσθημα της πρώτης επιτυχίας που έχει μείνει, τον Τάσο τον Φαληρέα που μου έλεγε να αφήσω τις μαλακίες που λέω και να πω καμιά επιτυχία. Μέσα από αυτά που θυμάμαι είναι η άλλη ποιότητα σχέσεων και ζωής. Δεν μπορώ να το ξεχάσω. Τώρα νιώθω θλίψη. Παίρνω χαρά όταν μέσα από τον ορυμαγδό της αθλιότητας βγαίνουν παιδιά με ευγένεια και καλλιέργεια μουσική. Παρόλη τη δημόσια ακαθαρσία, παίρνω δύναμη από παιδιά που διασώζουν τις ψυχές τους. Την ώρα που βρίζω ότι σε αυτήν τη χώρα που έχτισαν ο Ελύτης και ο Σεφέρης δεν έχει μείνει τίποτα, εκεί έρχονται κάποια παιδιά που είναι αυτοφυή καροτάκια μέσα σε τσουκνίδες και προσπαθούν να αυτοσιτιστούν ακόμα και από το

διοξείδιο. Με συγκινεί αφάνταστα, ακόμα, όμως όχι γεροντικά. Έχω ωραία αίσθηση γι’ αυτό που έρχεται, αν και όλα δείχνουν ότι είναι σκατά αυτά που έρχονται. Έχω αισιοδοξία, από αυτό που έχω δει σε αυτά τα παιδιά. Είμαι επιφυλακτική με την παγκόσμια κρίση, με την ελληνική έχω αισιοδοξία. Έπρεπε να φάμε φάπα για να συνέλθουμε. Αν δεν γινόταν αυτός ο κύκλος και η αυτοκαταστροφική κατάσταση που ζούμε τώρα, δεν θα καταλαβαίναμε τίποτα. Ήταν όλο σαν ψευδαίσθηση. Επί σειρά ετών βασιζόμασταν στην ψευδαίσθηση. Η εξαιρετικά βίαιη επαφή με την πραγματικότητα θα μας βγει σε καλό. Είχαμε χάσει την εφευρετικότητα και την ευελιξία μας. Τώρα θα τις βρούμε.

> Δεν έπαιξα ποτέ τον ρόλο του λαϊκού ειδώλου. Επέλεξα τον άλλο δρόμο. Ίσως δεν μπορούσα, δεν έκανα φιτ σε αυτό. Εμένα με ενδιαφέρει η μουσική με τον τρόπο που την αντιλαμβάνομαι. Έχω ανάγκη και δίψα να μαθαίνω, να γνωρίζω. Έχω την αίσθηση του γελοίου, ώστε να μην μπω σε πράγματα που θα με γελοιοποιήσουν, άρα μιλάω γι’ αυτή την αλήθεια. Αντιλαμβάνομαι την καθημερινότητα, όπως όλος ο κόσμος. Ζω μέσα στον κόσμο, δεν είμαι σε γυάλινο κλουβί. Δεν κοιτάω τα πράγματα από απόσταση ούτε έχω δούλες να μου ψωνίζουν. Μου αρέσει που είμαι έτσι. Ζω την πραγματικότητα. Θέλω να καταλαβαίνω τι γίνεται εκεί έξω.

> Στις χώρες όπου υπήρ-

ξαν σημαντικοί ποιητές δίνεται μεγάλη σημασία στον στίχο. Ο στίχος έχει σημαντικές στιγμές, με μεγάλες κορυφώσεις. Οι άνθρωποι που έκαναν τομές στιχουργικές είναι γνωστοί. Η αγγλόφωνη σκηνή στην Ελλάδα ήταν ένας τρόπος για να εκφραστούν τα παιδιά, πέρα από το ότι ήθελαν ίσως να βγουν και σε μια άλλη αγορά. Ήταν μια ανάγκη να ελαφρύνουν λίγο. Κάποια στιγμή έπρεπε να ήσουν μέγας ποιητής για να γράψεις ένα τραγούδι. Αυτό βάρυνε πολλούς από τη γενιά των νέων ανθρώπων. Μέσα από το αγγλόφωνο τραγούδι ξεδιπλώθηκε ένα φοβερό δυναμικό. Όσοι λένε ότι οι Έλληνες δεν πρέπει να τραγουδούν σε ξένο στίχο είναι λάθος. Καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζεται σε όποια γλώσσα θέλει. Εκφράζονται στη γλώσσα τους, αλλά με αγγλικό λόγο. Ακούω διάφορα στιχάκια και παρατηρώ ότι η σκέψη τους είναι ελληνική.

> Πιστεύω ακόμα στους ανθρώπους. Πάντα θα πιστεύω σε αυτό που θα βγαίνει. Πιστεύω στα υπέροχα ατυχήματα. Αυτό που συμβαίνει και δεν μπορεί να το υπολογίσει κανένα σύστημα. Αυτό που συμβαίνει στη διεθνή οικονομία είναι ένα ατύχημα. Τους ξέφυγε. Το πώς θα το μαζέψουν είναι δικό τους πρόβλημα. Αυτά τα λέει ο Πολ Βιριλιό, ένας σκοτεινός φιλόσοφος που μου αρέσει πολύ.

> Αισθάνομαι μοναξιά στη χώρα όπου ζω. Δεν μπήκα ποτέ σε κυκλώματα, άφησα τα πράγματα να τα καταλαβαίνουν οι άνθρωποι και δεν τους έκανα κλύσμα. Σε αυτή την αθωότητά μου έχω κάνει και γκάφες. Οι άνθρωποι δεν έχουν τ’ αρχίδια να παραδεχτούν τα λάθη τους. Τα αρχιλαμόγια δημιουργούν λαμογάκια και όταν γίνεται το φονικό κανείς δεν ξέρει τίποτα. Και όσοι δεν έπαιξαν σε αυτό το παιχνίδι σίγουρα ενοχλούνται.

> Μου αρέσει πολύ η DIY φάση στην οποία βρισκόμαστε. Στο δωμάτιό μου, εκεί μπορούν να γίνουν όλα. Όπως κάποτε έπαιρναν τα κομματάκια τους ο Τσιτσάνης και ο Παπαϊωάννου και, αφού τα έψηναν με τον κόσμο, μετά τα δισκογραφούσαν. Έτσι, είναι υπέροχο. Σκεφτόμαστε με τον Μάκη τον Μουράτογλου να γράψει και να γράψω μερικά κομμάτια και να πηγαίνουμε όπου θέλουμε, στη Μήλο, στο Πήλιο, με ένα βαλιτσάκι και μια ωραία κάρτα ήχου, και να παίζουμε.

Η Δήμητρα Γαλάνη αυτό τον καιρό ετοιμάζει μια σειρά ζωντανών εμφανίσων μαζί με τον Vassiliko. Οι μέχρι στιγμής κλεισμένες ημερομηνίες είναι οι 15 & 16/7 στο Θέατρο της Μικρής Επιδαύρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου και στις 28/8 στην Ελευσίνα στο πλαίσιο των Αισχυλείων.


TheBookLovers το βιβλιοφιλικο παραρτημα τησ lifo

Υποδόρια αθωότητα

Με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους της Νάπολης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μαλαπάρτε συνοψίζει τα δεινά των συρράξεων και του φασισμού και την απώλεια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Από τη Μαρία Δρουκοπούλου.

Ο

Κούρτσιο Μαλαπάρτε, κατά κόσμον Κουρτ Έριχ Σούκερτ, υπήρξε μια τουλάχιστον αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, του οποίου η ζωή και το έργο φρόντιζαν να επιβεβαιώνουν αυτόν το χαρακτηρισμό. Η επιλογή του ψευδωνύμου του, Malaparte, τον τοποθέτησε στην «κακή πλευρά», παίζοντας με τo όνομα του Ναπολέοντα, τo Bonaparte, που στα ιταλικά σημαίνει «καλή πλευρά». Ιδεολογικά, βέβαια, δεν ήταν τόσο κατασταλαγμένος, αφού υπήρξε μέλος του Φασιστικού Κόμματος, έπειτα αποστασιοποιήθηκε για να εντα-

χθεί στις αρχές του ’30 στο Κομμουνιστικό Ιταλικό Κίνημα, ενδιαφέρθηκε για τον μαοϊσμό και, προς το τέλος της ζωής του, ασπάστηκε τον καθολικισμό, με τον οποίο παλιότερα είχε έρθει σε ρήξη: η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είχε συμπεριλάβει το βιβλίο του Το Δέρμα στο Index Librorum Prohibitorum. Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά βιβλίο του που ασχολείται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συνεχίζοντας, μάλιστα, τη σπουδαία «τοιχογραφία» που είχε ξεκινήσει με το Καπούτ. Εκεί η δράση εκτυλισσόταν στην Ανατολική Ευρώπη, εδώ στην Ιταλία της περιόδου 19431945, όπου εισβολείς δεν είναι οι Γερμανοί, αλλά οι ένοπλες δυνάμεις των Αμερικανών.

Ο Μαλαπάρτε δημιουργεί έναν συνδυασμό δημοσιογραφικού ημερολογίου και μυθιστορήματος, ένα «έργο φαντασίας, αλλά επίσης ιστορικό, σύγχρονο μυθιστόρημα», όπως γράφει ο ίδιος στον εκδότη του Bompiani. Bασισμένος σε πραγματικά γεγονότα που και ο ίδιος βίωσε, ο συγγραφέας αντιπαραθέτει στην «ομορφιά» και την «αθωότητα» των Αμερικανών την αναγκαστική κατάντια, την ηθική κατάπτωση και τη διάβρωση των Ναπολιτάνων, που προσπαθούν να επιβιώσουν εξωθώντας στην πορνεία ακόμα και τα παιδιά τους. Κυνικές και σκληρές εικόνες καταγράφουν μια πόλη εξαθλιωμένη που αντικατοπτρίζει λίγο πολύ την κατάσταση σε ολόκληρη

την Ευρώπη, ενώ κατά διαστήματα διακρίνει κανείς στιγμές λυρισμού, που όμως επιτείνουν την ηθική, φυσική και σωματική δυστυχία. Ο Μαλαπάρτε βρίσκεται μακριά από οποιαδήποτε διάθεση εξύμνησης ιδανικών και ανώτερων σκοπών, το μόνο που επικρατεί είναι το ένστικτο, που δεν επιτρέπει ψευδαισθήσεις: «Ο κόσμος θαρρεί ότι παλεύει και υποφέρει για την ψυχή του, αλλά στην πραγματικότητα παλεύει και υποφέρει για το τομάρι του, μονάχα για το τομάρι του. […] Είμαστε ήρωες για κάτι πολύ φτωχό σήμερα!». κουρτσιο μαλαπαρτε, το δερμα

(Μτφρ.: Παναγιώτης Σκόνδρας. Σελ.: 456, τιμή: €17,70. Εκδόσεις Μεταίχμιο)


36

05-11.05.2011

Ο Αλέξης Σταμάτης στο καινούργιο του βιβλίο Κυριακή φέρνει δύο ήρωες διαφορετικών γενεών και αντιλήψεων αντιμέτωπους με τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009. Από τον Σταύρο Διοσκουρίδη.

Το αφόρητο βάρος των επιλογών μας

Π

όσο σου στοίχισε η Κυριακή της 4ης Οκτωβρίου του 2009; Δεν μου στοίχισε η ίδια η μέρα. Μάλιστα, είχε μια θεατρικότητα σχεδόν απελευθερωτική ήταν η τελευταία παράσταση. Και, για όποιον έβλεπε, ήταν κι ένα κλείσιμο του ματιού για το τέλος που ερχόταν. Πώς κάποιοι συγγενείς που περιμένουν το μοιραίο βγαίνουν για το τελευταίο γλέντι (στο στυλ: θα το ’θελε κι ο μακαρίτης κ.λπ.); Κάτι τέτοιο.

Στους εκάστοτε ρόλους που αναλαμβάνουμε στη ζωή υπάρχουν πράγματα πολύ χειρότερα από την κοινωνική συγκυρία. Συνήθως, μάλιστα, δεν «παίζουμε» εμείς τους ρόλους που αποδεχτήκαμε, ενδυθήκαμε ή δημιουργήσαμε. Οι ρόλοι είναι που μας παίζουν: το «παιδί», ο «ενήλικας», ο «άντρας», ο «επαγγελματίας», ο «πατέρας». Κι εκεί διαχέονται οι ματαιώσεις, οι ελλείψεις. Συνήθως, εκείνο που βλέπουν οι άλλοι είναι το σημείο στίξης μας, η μύτη ενός παγόβουνου, μια τεράστια επιθυμία της οποίας φαίνεται μόνο η άκρη.

Αν ήταν να την περιγράψεις με μια πρόταση, ποια θα ήταν αυτή; Η μέρα που τέλειωσε οριστικά η αφόρητα ξεχειλωμένη, σχοινοτενής, παρωχημένη αφήγηση της «μεταπολίτευσης». Ο συγγραφέας έπρεπε να ’χει παραδώσει δεκαπέντε χρόνια πριν. Θα γινόταν και καλύτερη επιμέλεια.

Εσύ νιώθεις καθόλου «θύμα» της όλης κατάστασης εξαιτίας της κρίσης; Όχι. Από την πρώτη στιγμή που έχασα τη δουλειά μου δεν ένιωσα οργή ούτε εναντίον κάποιου ούτε εναντίον του συγκροτήματος που με απέλυσε μετά από επτά-οκτώ χρόνια συνεργασίας. Η εταιρεία, λογιστικά, τη δουλειά της έκανε. Το ζήτημα για μένα είναι στην πράξη, το τι κάνει ο καθένας από δω και πέρα. Δεν είναι λύση τα φλασμπάκ. Η ιστορία δεν σέρνεται, κάνει άλματα. Μ’ ενδιαφέρει το τώρα και το αύριο. Κι αυτά θέλουν πράξη και δράση, όχι πένθος και ιστορικές ανάδρομες. Η κρίση, οικονομικά, με έστειλε είκοσι χρόνια ΑΛΕΞΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ πίσω. Ζω σχεδόν φοιτητικά, αλλά με το μυαλό που έχω τώρα, μια συνθήΚΥΡΙΑΚΗ Σελ.: 336, τιμή: €15,98 κη που ίσως έχει και τα καλά της. ΤεΕκδόσεις Καστανιώτη λικά, αν δεν αρνηθείς την ασφάλειά σου, δεν θα βρεις την ευτυχία σου.

Με ποιο κριτήριο διάλεξες τους χαρακτήρες σου; Τον Βασίλη δεν τον διάλεξα, τον γνώρισα και τον προσκάλεσα. Είναι ένα 19χρονο παιδί που μιλάει με πέντε λέξεις, αλλά μέσα στην ψυχή του γίνεται πανδαιμόνιο, μια συνθήκη εξαιρετικά ερεθιστική για μένα. Μαζί με τη συγγραφική πρόθεση «καμιά σκηνή να μην είναι για εκείνον που είναι η σκηνή». Όσο για τον μεσήλικα Πέτρο, ήθελα να είναι ένας άνθρωπος που έζησε τη μεταπολίτευση σαν αυτόπτης μάρτυς από απόσταση. Έβλεπε, αλλά δεν μιλούσε. Εκείνο, όμως, που τον έχει τσακίσει είναι η καθημερινότητα και το αφόρητο βάρος της. Αυτοί οι δυο τυχαίνει να έχουν έναν κοινό πόνο. Και θα κάνουν κάτι παράξενο για Έλληνες. Θα συνεργαστούν, έστω και ψυχικά.

Είσαι πιο κοντά στον 19χρονο ή στον δημοσιογράφο; Ηλικιακά, φυσικά, είμαι πιο κοντά στον δημοσιογράφο. Η ψύχη μου, όμως, είναι και θα είναι κοντά στον πιτσιρικά. Απ’ όσους ήρωες έχω «γράψει», είναι εκείνος που έχω αγαπήσει πιο πολύ έως τώρα. Μήπως χαϊδεύεις τ’ αυτιά και των δυο, με την έννοια ότι τους παρουσιάζεις ως «θύματα» της κοινωνίας; Μα, κανένας δεν είναι θύμα. Ούτε ο πιτσιρικάς είναι θύμα μιας κοινωνίας την όποια έχει γραμμένη, μια και βλέπει τα πράγματα μέσα από ένα άλλο πρίσμα, ούτε ο δημοσιογράφος έχει καθαρή τη φωλιά του, μια και τόσα χρόνια ουσιαστικά λειτουργούσε ως «παθητικός καπνιστής» των αναθυμιάσεων. Εάν είναι θύματα κάποιων πραγμάτων, μιλάμε για δυνάμεις πιο σκληρές από την κοινωνική συγκυρία.

Ποιες οι ευθύνες του πιτσιρικά και ποιες του δημοσιογράφου; Η μόνη ευθύνη που έχει ένας άνθρωπος είναι να δώσει κάτι πίσω στο δώρο της ζωής που του χαρίστηκε. Είναι σαν την αναπνοή. Η εισπνοή είναι η ευκαιρία, το προνόμιο, η πρόσληψη του κόσμου. Με την εκπνοή δίνεις κάτι πίσω, τοποθετείσαι εντός του. Η ποιότητα της αναπνοής σου αντανακλά και την ευθύνη σου. Εκεί όπου ζουν και αναπνέουν οι δύο ήρωες βρίσκεται λοιπόν και η απάντηση. Οι 14 ώρες κατά τις οποίες διαδραματίζεται το μυθιστόρημα είναι περισσότερο περιοριστικές ή απελευθερωτικές; Συγγραφικά απελευθερωτικές. Προσωπικά, μου άρεσε πάντα ο περιορισμός στην τέχνη. Θα έβαζες την ταμπέλα του «πολιτικού βιβλίου» στην «Κυριακή;» Στην Κυριακή πολιτική υπάρχει, άλλα όχι σε πρώτο πλάνο. Στο προσκήνιο βρίσκονται τα πρόσωπα, οι χαρακτήρες. Εκείνοι οδηγούν τα πράγματα. Γύρω τους, φυσικά, τρέχουν εξελίξεις που επηρέασαν και θα επηρεάζουν τις ζωές όλων μας. Όμως, εκείνο που με ενδιαφέρει στο συγκεκριμένο βιβλίο είναι η ιστορία δυο ανθρώπων που εμπλέκονται σε κάτι που φαινομενικά τους ξεπέρνα. Όσο για τα αποτελέσματα της πραγματικής Κυριακής, όντως είναι σήμερα πολύ εμφανή. Όταν άρχισα να το γράφω, στις 7 Οκτωβρίου, αισθανόμουν πως εκείνες οι εκλογές άνοιγαν κάτι κι έκλειναν κάτι άλλο. Αν το φωτίσεις από μια πλευρά, ολόκληρο το βιβλίο είναι μια αλληγορία του Δανεισμού. Την επόμενη Κυριακή θα πας να ψηφίσεις; Φυσικά. Τι, όμως, δεν ξέρω.


37

neeσ εκδοσεισ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΓΓΕΛΑΡΗΣ Ο ΣΠΟΥΤΝΙΚ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΜΠΑΡΔΗΣ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΓΑΜΟΥ

Σελ.: 412, τιμή: €17,90

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 488, τιμή: €17,70

Εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί Έξι μήνες από τη ζωή σύγχρονων ανθρώπων, με όλα τα σημαντικά και

Έπειτα από σαράντα χρόνια, η Καλυψώ προσπαθεί να ανακτήσει τον δικό της χαμένο χρόνο,

ασήμαντα πάθη τους. Ένας «τέλειος» γάμος, ένας

γράφοντας ένα μυθιστόρημα. Θα είναι το γράψιμο

δεύτερος σε διάλυση, ένας άλλος σε διαρκή εκκρεμό-

του βιβλίου μια πανάκεια ή μήπως ένας καινούργιος

τητα και μια ειλικρινής υπόσχεση γάμου.

δρόμος με άγνωστο προορισμό;

ΣΑΡΑ ΟΥΟΤΕΡΣ ΑΝΗΛΙΚΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ

Μτφρ.: Αύγουστος Κορτώ

Σελ.: 416, τιμή: €17,70

Σελ.: 486, τιμή: €22,00

Εκδόσεις Ψυχογιός

Εκδόσεις Καστανιώτη

Μετά τις Κόρες της λησμονιάς και τις Μάνες της άδειας αγκαλιάς, η τρίτη

Ένα μυθιστόρημα ατμοσφαιρικό, αισθαντικό και απρόσμενα τρομαχτικό, το οποίο

πράξη στην τραγωδία του λαού μας. Μια τραγωδία

επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά την κορυφαία

δίχως από μηχανής θεό. Δίχως κανέναν θεό. Χωρίς

θέση της Σάρα Ουότερς στο σύγχρονο πάνθεον των

κανένα έλεος.

καθαρόαιμων, ιδιοφυών αφηγητών. Επιμέλεια: Μαρία Δρουκοπούλου

ΤΑ ΕΥΠΩΛΗΤΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ IANOΣ εκο μακριδακης 1 ουμπερτο 2γιαννης το κοιμητηριο η αλωση της της πραγας Εκδόσεις Ψυχογιός

κωσταντιας

ουοτερς αλεξακης 3 βασιλης 4 σαρα ανηλικος η πρωτη λεξη επισκεπτης Εκδόσεις Εξάντας

Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Εκδόσεις Καστανιώτη

ζουργος 5 ισιδωρος ανεμωλια Εκδόσεις Πατάκη

εκδοτικο ημερολογιο 05/05/2011 • Η πολιτική βία είναι πάντοτε φασιστική είναι ο τίτλος του βιβλίου που παρουσιάζεται στον Ιανό από τις εκδόσεις Διάπυρον. Σταδίου 24, 2:00 μ.μ. 07/05/2011 • Η Μαρία Τζιρίτα, συγγραφέας του βιβλίου Όταν αγαπάς, είναι για πάντα από τις εκδόσεις Ψυχογιός, θα βρίσκεται στο Public Πειραιά για να συναντήσει τους αναγνώστες της και να υπογράψει το νέο της βιβλίο. Γρηγορίου Λαμπράκη 152-154, 12:00 μ.μ.

• Το βιβλίο Η αγάπη στην πρίζα παρουσιάζουν οι εκδόσεις Αρμός και ο συγγραφέας του Ιάκωβος Μαρτίδης. Για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσουν ο π. Φιλόθεος Φάρος (συγγραφέας-κλινικός ψυχολόγος) και ο Δημήτρης Καραγιάννης (παιδοψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής). 11:30 π.μ. στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου.

• Το Public Συντάγματος και οι εκδόσεις Ψυχογιός σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το Φθινόπωρο της μάγισσας της Καίτης Οικονόμου. Καραγεώργη Σερβίας 1, 12:00 μ.μ.

09/05/2011 • Οι εκδόσεις Παπαζήση και ο Ιανός παρουσιάζουν το βιβλίο Οικονομική πολιτική σταθεροποίησης και αστάθεια στην ΟΝΕ των Γεωργίου Αργείτη και

Αθανάσιου Κορατζάνη. Σταδίου 24, 12:30 μ.μ.

• Οι εκδόσεις Καστανιώτη και το PassPort σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της ψυχολόγου Μαριέττας Πεπελάση Εξομολογήσεις προδομένων γυναικών. Καραΐσκου 119, πλατεία Κοραή, Πειραιάς, 8:30μ.μ.

10/05/2011 • Ο Πανελλήνιος Σύλλογος για Άτομα με Εγκεφαλική Παράλυση και Σύνδρομο Down «Φροντίδα» παρουσιάζει το βιβλίο της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου-Πετράκη Όνειρα και ελπίδες. Σταδίου 24, 6:00 μ.μ.

• Οι εκδόσεις ΚΨΜ παρουσιάζουν στον Ιανό το βιβλίο κόμικ των Βύρωνα Ταμπάσκου και JimSam Τυφλή Βία. Σταδίου 24, 8:30 μ.μ.

11/05/2011 • Το 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης των εκδόσεων Καστανιώτη σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Σιδέρη Κι όμως μιλάνε. Έφηβος λόγος. Θεμιστοκλέους 104, 7:30 μ.μ.

• Οι εκδόσεις Μεταίχμιο σας προσκαλούν σε μια βραδιά αφιερωμένη στη σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία με αφορμή τα βιβλία Η παγωμένη πριγκίπισσα της Καμίλα Λέκμπεργκ, Νέμεσις του Τζο Νέσμπο και Τυχαίο Θύμα του Άρνε Νταλ. Θα μιλήσει ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης. Ιπποκράτους 118, 8:00 μ.μ. Επιμέλεια: Χρύσα Γιαμουρίδου


38

05-11.05.2011

Shopping list. Οι αγορές της εβδομάδας.

1

2

ATHENS METRO MALL

Την καλύτερη πρόταση για οικογενειακές στιγμές αποτελούν τα Happy Family Weekends του Athens Metro Mall. Από τις αρχές Απριλίου έως και την Κυριακή 26 Ιουνίου, κάθε Σαββατοκύριακο από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα, η οικογένεια διασκεδάζει, παίζοντας και δημιουργώντας. Face painting, χειροτεχνία, κουκλοθέατρο και πολλές ακόμα διαδραστικές εκπλήξεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα χαρίζουν ένα ξέγνοιαστο, μοναδικό Σαββατοκύριακο σε μικρούς και μεγάλους. Μη χάσετε τα απολαυστικά happenings και τις εμφανίσεις μάγων, κλόουν και πολλών παιδικών μασκότ. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Λεωφ. Βουλιαγμένης 276, Άγ. Δημήτριος. 210 9769444, www. athens metromall.gr

3

ΕΠΙΜEΛΕΙΑ: ΜΕΡOΠΗ ΚΟΚΚIΝΗ

PERSONAL SHOPPER

/ MARKET RESEARCH / ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

TheGood The GoodLifO LifO

PersonalShopper

Market Research

1. COPPERTONE Με ενισχυτικό μαυρίσματος, για υπέροχο και αισθησιακό μαύρισμα από την πρώτη μέρα, με ασφάλεια και προστασία. 2. SWATCH Το Irony Nabab με κάσα από ανοξείδωτο ατσάλι, χρωματιστό καντράν και λουράκι από απομίμηση δέρματος πύθωνα. www. swatch.com 3. ROCHE BOBOIS Δεκαήμερο ακαταμάχητων τιμών από 6 έως και 16 Μαΐου σε έπιπλα και αξεσουάρ Roche Bobois. Λεωφ. Κηφισίας 248, Χαλάνδρι, 210 6711700, λεωφ. Ποσειδώνος 55, Άλιμος, 210 9859040, Αδριανουπόλεως 22, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη, 2310 486624. 4. OΜΠΡΑ Όμορφα αντικείμενα για το σπίτι και έξυπνες λύσεις για δώρα από το Όμπρα. Χρήστου Λαδά 9, Κηφισιά, 6945 591504, 6946 381803.

4

3

r ΑΥΡΑ Το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ και ο Αρκτούρος πραγματοποιούν για 3η συνεχή χρονιά την περιβαλλοντική δράση «Καθαρά Δάση». Μετά το Αίγιο και την Πάτρα, σειρά έχει το Δάσος της Καισαριανής στις 8/5.Σημείο συνάντησης ο κόμβος Σακέτα, ώρα 10:00 π.μ. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.avragreen.gr.


39

Etc... r Ok Athens

r New York College

H Ok Athens φέρνει στη χώρα μας την καλύτερη συνοδεία για το φαγητό, την Estrella Damm, διά χειρός του σεφ Ferran Adria. Με πλούσιο άρωμα, μοναδικό συνδυασμό βύνης, σιταριού και γλυκών μπαχαρικών, η Estrella Damm σίγουρα θα κερδίσει μια θέση σε κάθε τραπέζι. www.okathens.gr

Το New York College διοργανώνει τη 17η κατά σειρά Ημέρα Καριέρας την Πέμπτη 19 Μαΐου στις κεντρικές εγκαταστάσεις του κολεγίου (λεωφ. Αμαλίας 38). Από τις 11:00 π.μ. εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν καταρτισμένους φοιτητές και αποφοίτους του κολεγίου. www.nyc.gr

r ΑΚΤΟ Μια ξεχωριστή και πρωτότυπη συνεργασία μεταξύ της FFG και του ΑΚΤΟ δημιούργησε έναν μοναδικό διαγωνισμό. Οι σπουδαστές του κολεγίου από τα μέσα Απρίλη στήνουν με τις πιο φρέσκιες ιδέες τις βιτρίνες των καταστημάτων Attitudes και Attitudes Observatory, με έπαθλο μια θέση εργασίας ως Visual Merchandiser στη FFG. www.akto.gr

r COCA-COLA H Coca-Cola γιoρτάζει τα 125 χρόνια της, υποστηρίζοντας περήφανα τους Παγκόσμιους Θερινούς Αγώνες Special Olympics Αθήνα 2011. Από τις 25/6 έως και τις 4/7, η Coca-Cola θα βρίσκεται στο πλάι των 7.000 αθλητών απ' όλο τον κόσμο που θα επισκεφθούν τη χώρα μας. www. coca-cola.gr

r GONG BATH Ο Don Conreaux, ο μεγάλος δάσκαλος της γιόγκα και της θεραπευτικής μουσικής, επιστρέφει με τα πλανητικά gong στην Αθήνα (11-22/5) για μια μοναδική μουσική παράσταση στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» αλλά και συνεδρίες θεραπευτικών ηχοκαθάρσεων. Μαζί του οι Mojca Morya Malek, o Aidan McIntyre και άλλοι Έλληνες και ξένοι Gong Masters. www.gongyoga.gr

r Sensodyne H Sensodyne συμπληρώνει 50 χρόνια εξειδίκευσης στην ευαισθησία των δοντιών και γιορτάζει τα γενέθλιά της με τη νέα Sensodyne Repair & Protect. Ολόκληρο τον Μάιο η ομάδα της Sensodyne θα βρίσκεται στα καταστήματα λιανικής πώλησης, ενημερώνοντας τους καταναλωτές για το πρόβλημα των ευαίσθητων δοντιών και τον τρόπο αντιμετώπισής του. www.sensodyne.com

r CASANOVA Η οργάνωση «Ελληνική Δράση Αφρικής», σε συνεργασία με το Προξενείο Ακτής Ελεφαντοστού, διοργανώνει φιλανθρωπική εκδήλωση στις 23/5 στην Εθνική Λυρική Σκηνή για το έργο Casanova. Τα έσοδα θα διατεθούν για την αγορά αντιρετροϊκών φαρμάκων για 450 παιδιά του ορφανοτροφείου ΕΛΛΑΣ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

r FYTRO H Fytro λανσάρει τη νέα σειρά σπαγγέτι: το Σπαγγέτι Fytro με σόγια, το Σπαγγέτι Fytro Silueta και το Σπαγγέτι Fytro Ολικής Άλεσης σίγουρα θα αγαπηθούν από τους μακαρονάδες για τη μοναδική γεύση τους αλλά και για την ευεργετική για τον οργανισμό δράση τους. www.fytro.com.gr


40

05-11.05.2011

ΗμερολόγιαΚουζίνας

Μιχάλης Μιχαήλ

iKOiKO

(που σηµαίνει: δώσε προσοχή)

Μερόπη Κοκκίνη

THE LOOK BOOK

Στεφανία Φραγκίστα Η σχεδιάστρια του καλοκαιριού

Μέρες και νύχτες κάτω από τις φυλλωσιές ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 29/4 Αποφασίζω πως θα ξορκίσω την αμηχανία της εβδομάδας μετά το Πάσχα οργανώνοντας το σπίτι για το καλοκαίρι και μαγειρεύοντας κάτι ωραίο και ανοιξιάτικο. Δύσκολο task, διότι ο καιρός είναι φθινοπωρινός. Τόσο φθινοπωρινός, που ακόμα κι εγώ έχω πεθυμήσει λίγη λιακάδα. Το χειρότερο απ’ όλα είναι πως, όπως όλα δείχνουν, θα χαρούμε μια σύντομη άνοιξη και μετά, βουρ, κατευθείαν στους μίνι καύσωνες. Παράλληλα με τις κλιματολογικές μου ανησυχίες, τα πράγματα έχουν σοβαρέψει όσον αφορά το φλέγον θέμα του περιττού βάρους. Έχω ήδη υποταχθεί στο γυμναστήριο, το έχω νο. 1 στη λίστα μου και το τηρώ, ο κόσμος να χαλάσει. Με τους συναδέλφους spinners έχουμε πωρωθεί τελείως, λες κι αυτό είναι η μόνη μας έγνοια. Το φαγητό είναι ακόμα πιο δύσκολο από την άσκηση. Πολλές φορές νιώθω τόσο ταλαιπωρημένος από τη δουλειά και το στρες, που το μόνο που θα 'θελα είναι να κατασκηνώσω έξω από ένα ζαχαροπλαστείο και να καταναλώνω συνεχώς εκλεράκια, τάρτες με φράουλες και μίνι σφολιατοειδή. Εννοείται πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Ευτυχώς, κάποιες φορές η ματαιοδοξία κι εγώ συναντιόμαστε. Όπως τώρα, που, αντί να συνεχίσω το έργο μου στην κουζίνα φτιάχνοντας ανοιξιάτικα ριζότι, τρυφερά αρνάκια στον φούρνο και εκατό ακόμα γλυκά με φράουλες, ψάχνω δυναμωτικές σαλάτες και άλλες τροφές που να μη με κάνουν να βαριέμαι τη ζωή μου όταν τις τρώω. Πριν σας δώσω την πιο κάτω συνταγή, θέλω απλώς να δηλώσω πως δεν υπάρχει αυτό που λέμε «ωραία πράσινη σαλάτα». Είναι οξύμωρο σχήμα, εκτός κι αν είσαι γίδα. Που νομίζω πως δεν είμαι. Λοιπόν, νέο σούπερ υλικό το κινόα, κάτι σαν δημητριακό που υπάρχει από την εποχή των Ίνκας. Είναι μια πλήρης τροφή με άπειρα θρεπτικά συστατικά κ.λπ. Γευστικά είναι ένα τίποτα. Το λέω για να μη νομίσετε πως έχω τρελαθεί τελείως. Για τη σούπερ δυναμωτική σαλάτα χρειάζομαι περίπου μισό φλι-

τζάνι κινόα - το βρίσκεις πια παντού. Το βάζω σε μικρή κατσαρόλα, το καλύπτω με νερό και αφήνω να σιγοβράσει για περίπου ένα δεκάλεπτο. Το αφήνω στην άκρη να κρυώσει. Παράλληλα, πετάω φλορέτες από μπρόκολι σε νερό που κοχλάζει για περίπου τρία λεπτά, όχι περισσότερο, και μετά το μεταφέρω αμέσως κάτω από κρύο νερό. Κάνω το ίδιο και με τον αρακά. Αν είναι φρέσκος, ούτε καν ένα λεπτό δεν χρειάζεται. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το μπρόκολι, τον αρακά, ημιάγουρο αβοκάντο κομμένο στα έξι, αγγούρι κομμένο στα τέσσερα κατά μήκος, σησάμι καβουρδισμένο ελαφρώς, το κινόα που έχει κρυώσει, φρέσκο μαϊντανό και δυόσμο, φύτρες φασολιών και φέτα που την έχω θρυμματίσει λίγο με το χέρι. Ανακατεύω ελαφρώς και τελειώνω με λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας. Άσχετως της γκρίνιας μου, αυτό είναι ένα πάρα πολύ ωραίο πιάτο, που στέκεται άνετα και σε εστιατόριο. Σκέφτομαι πως σε αυτήν τη σαλάτα θα ταίριαζε τέλεια ένας ψητός σολομός που να έχει μαριναριστεί ελαφρώς σε κάτι δροσερό, ακόμα και ένα φιλέτο κοτόπουλο. Μασουλάω και σκέφτομαι τον αυριανό μαραθώνιο spinning.

ΤΡΊΤΗ 3/5 Την άνοιξη την καταλαβαίνεις ότι ήρθε δέκα στιγμές πριν ξυπνήσεις το πρωί, που το μυαλό σου σε ειδοποιεί πως η κουβέρτα έχει αρχίσει να γίνεται περιττή. Πηγαίνοντας προς την κουζίνα, έχεις το ίδιο αίσθημα για τα χαλιά, τα έξτρα μαξιλάρια, εκείνη την κουρτίνα που κρύβει τα νέα φύλλα της γαζίας. Σκέφτομαι πως όσο περνούν τα χρόνια, η αρχή κάθε νέας εποχής, ακόμα και του χειμώνα, φέρνει κάτι αισιόδοξο. Παρ’ όλα αυτά, η άνοιξη υπερέχει, μάλλον γιατί αισθάνεται κανείς την ορμή της φύσης που θέλει να ξαναρχίσει από την αρχή. Δεν έχει τίποτα laid back αυτή η εποχή. Δεν σκέφτεσαι λεπτό την ξεκούραση. Θες να προχωράς. Μόνο τα βράδια, σαν αυτό το σημερινό ας πούμε, θεωρείς μεγάλη ευλογία που τελείωσες νωρίς τη δουλειά και θα πας να πιεις ένα ποτό κάτω από τις ολοκαίνουργιες φυλλωσιές ενός δέντρου εδώ στο κέντρο. Οι συνήθειες αλλάζουν, οι πληθυσμοί του κέντρου μετατοπίζονται από τις δρύινες μπάρες στα τραπέζια που κοιτούν τ’ αστέρια. Όσα επιτρέπει το light pollution να φανούν... Μη μείνετε ούτε ένα βράδυ στο σπίτι. Όλο έξω, προσοχή στις θερμίδες. Σας φιλώ. michalis@lifo.gr

Διάβασα κάπου ότι εργάστηκες σε γνωστούς οίκους μόδας, όπως ο Calvin Klein στη Νέα Υόρκη, o Alexander McQueen στο Λονδίνο και o Michel Vivien στο Παρίσι. Πώς προέκυψαν αυτές οι συνεργασίες και τι κρατάς από την εμπειρία σου στον κάθε οίκο; Σε αυτούς τους οίκους έκανα κατά κάποιον τρόπο την πρακτική μου άσκηση. Στην περίπτωση του Calvin Klein είχαν έρθει εκπρόσωποι της εταιρείας στο Career Day του Parsons της Νέας Υόρκης όπου σπούδαζα. Όπως όλοι οι φοιτητές, περίμενα στην ουρά για να κάνω μια συνέντευξη επιτόπου. Τελικά, μου έδωσαν μια θέση στο τμήμα accessories. Στην περίπτωση του ΜcQueen αποφάσισα να πάρω εγώ τηλέφωνο και ό,τι γίνει. Το αποτέλεσμα ήταν ότι με πήραν στο τμήμα των παπουτσιών, όπου ασχολήθηκα πολύ με την έμπνευση της εκάστοτε συλλογής: μάζευα φωτογραφίες και πληροφορίες γι’ αυτό που λένε «inspiration of a collection». Στον Vivien είδα κι έμαθα πάρα πολλά: από το πώς αντλούμε έμπνευση (σε βιβλιοθήκη του Παρισιού!) μέχρι πώς φτιάχνεις ένα δείγμα - που είναι και το πιο σημαντικό. Ο Michel είναι χρόνια στον χώρο και θεωρείται αυθεντία στο να φτιάχνει φόρμες/ καλαπόδια για το γυναικείο υπόδημα. Γι’ αυτό είναι και υπεύθυνος στον Lanvin για τις φόρμες των γυναικείων παπουτσιών. Πώς και ασχολήθηκες με το σχεδιασμό μαγιό και αξεσουάρ θαλάσσης; Δεν βλέπουμε και πολλούς Έλληνες σχεδιαστές να έχουν ασχοληθεί με αυτό, αν και το beach culture είναι στην κουλτούρα των Ελλήνων. Σχεδιάζω και φαντάζομαι παραλίες και όμορφα νερά. Επιπλέον, θεωρούσα ότι λείπει από την αγορά μια μάρκα που να είναι κομψή και υψηλής ποιότητας, αλλά ταυτόχρονα να έχει πιο λογικές τιμές από τις καλές και ακριβές μάρκες μαγιό. Νομίζω πως βρήκα ένα niche στην αγορά. Τι προσέχεις να διαθέτουν τα μαγιό που σχεδιάζεις; Η καλή εφαρμογή είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Δεν σχεδιάζω ποτέ κάτι που δεν κολακεύει. Δοκιμάζω η ίδια όλα τα μαγιό. Προσέχω το ντιζάιν να είναι σχετικά απλό, αλλά να έχει πάντα μια ιδιαιτερότητα στον συνδυασμό των υφασμάτων ή στην υφή τους, και χρησιμοποιώ μόνο εξαιρετικής ποιότητας υφάσματα. Τέλος, η τιμή πρέπει να παραμένει λογική. Ποιο είναι το πιο αγαπημένο σου κομμάτι από την τελευταία σου συλλογή και γιατί; Το floral print strapless μαγιό από κυψελωτό ύφασμα. Έχει έναν ώμο που ξεκινάει από τη μέση του στήθους και πάει στην πλάτη. Η τιράντα είναι από ροζ βελούδο (που μπαίνει στο νερό). Μου αρέσει γιατί συνδυάζει δύο πολύ ενδιαφέρουσες υφές. Το κάτω μέρος είναι από το ίδιο ύφασμα με την τιράντα. Πες μου λίγα λόγια και για τα αξεσουάρ και τα σανδάλια που σχεδιάζεις. Οι τσάντες θαλάσσης είναι από ιταλική ψάθα. Έβαλα ένα ύφασμα από μαγιό στο χερούλι φέτος, για να είναι μοναδικές. Προσέχω να είναι όμορφη και η φόδρα.Να φανταστείς, το ύφασμα της φόδρας είναι σχεδόν τόσο ακριβό όσο η ψάθα απέξω. Τα σανδάλια είναι η αγάπη μου. Τα μισά είναι φτιαγμένα από δέρμα ψαριού. Δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Είναι πολύ ιδιαίτερη η υφή τους και τα χρώματα είναι πολύ όμορφα. Έχω προσέξει ώστε να κολακεύουν το πόδι, να είναι άνετα και θηλυκά. Εκτός από επιλεγμένα καταστήματα στην Ελλάδα, τα μαγιό σου διατίθενται και σε μπουτίκ του Μονακό και του Γκστάαντ στην Ελβετία, αλλά και στo γνωστό πολυκατάστημα Bloomingdale’s στο Ντουμπάι. Πώς έγινε αυτό το άνοιγμα; Ήμουν κοντά στο Γκστάαντ κάποια Χριστούγεννα, πήρα μια βαλίτσα με δέκα δείγματα και μπήκα στο τρένο για να πάω να τους βρω. Έτσι, χωρίς ραντεβού. Τα έδειξα και άρεσαν. Στο Μονακό έκλεισα ένα ραντεβού με τον καταστηματάρχη - ήμουν πάλι κοντά, σε μια έκθεση υφασμάτων. Στην περίπτωση του Ντουμπάι, η ιστορία δεν διαφέρει και πολύ. www.pinksands.gr

meropik@lifo.gr


The Week κινηματογράφος . . . 42 | μουσικη...37 βγες εξω επιτελουσ. . . 46

Συλλογή Οικονόμου ΙΙ

To πρώτο μέρος της συλλογής του Γιώργου Οικονόμου (ενός μάλλον άγνωστου μέχρι τώρα συλλέκτη) με έργα της περιόδου μετά την Αναγέννηση αλλά και του 17ου και του 18ου αιώνα, καθώς και με έργα ιμπρεσιονιστών, το είδαμε ήδη στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Η δεύτερη από τις τρεις εκθέσεις, που εγκαινιάζεται σήμερα (5/5) στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, περιλαμβάνει έργα σουρεαλιστών και μια αναδρομή από τη σχολή του Παρισιού έως την τέχνη της δεκαετίας του '60. Θα δούμε έργα σπουδαίων καλλιτεχνών (Τζόρτζιο ντε Κίρικο, Χουάν Μιρό, Ρενέ Μαγκρίτ, Άντι Γουόρχολ, Σίγκμαρ Πόλκε κ.ά.). Εντυπωσιακό είναι πως σε αυτή την έκθεση θα παρουσιαστούν και έργα χαρακτικής από καλλιτέχνες όπως oι Ουίλιαμ Χόγκαρθ, Ανρί Λοράν και Aντρέ Μποντέν, καθώς και από τους εκπροσώπους της Σχολής του Παρισιού Χουάν Γκρι, Χουάν Μιρό και Aλμπέρτο Τζιακομέτι. «Συλλογή Γιώργου Οικονόμου», 05/0503/07, Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, κτίριο Μεταξουργείου, Λεωνίδου και Μυλλέρου, 210 3231841.

ΙΝFO

Andy Warhol, πορτρέτο του Wayne Gretzky, 1983

τη νέα βάλεις Αν δεν ςQ ορά τη προσφ χ έ 1€ εις που με ιλίας τ π ά ομ 300 λε φας α θ MS, ή 300 S λι σου! ά το κεφ

μαϊοσ δ τ τ π π σ κ 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15


42

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ

Αριστούργημα Πολύ Καλό Καλό

p 

Η ΤΑΙΝIΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜAΔΑΣ

ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΚΡΟΒΑΤΙΣ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ Ballada triste de trompeta

Aνήλικος Δολοφόνος Brighton Rock

Σκηνοθεσία: Ρόουαν Τζοφέ Πρωταγωνιστούν: Σαμ Ράιλι, Αντρέα Ράισμπορο, Έλεν Μίρεν, Τζον Χερτ Βασισμένο στο περίφημο μυθιστόρημα του 1939 του Γκρέιαμ Γκριν, η ομώνυμη ταινία περιγράφει την τραγική ιστορία του Πίνκι, ενός επαναστάτη έφηβου. Στο επίκεντρο της ιστορίας είναι η σχέση του αντι-ήρωα Πίνκι με τη Ρόουζ, μια φαινομενικά αθώα και νεαρή σε ηλικία σερβιτόρα που στέκεται εμπόδιο σε μια δολοφονία που έχει διαπράξει η συμμορία στην οποία ανήκει ο Πίνκι (καθώς έχει φωτογραφηθεί τυχαία με το θύμα και ένα μέλος της συμμορίας). Μετά τη δολοφονία, ο Πίνκι αποπλανά ερωτικά τη Ρόουζ, πρώτα σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει τι ξέρει και δευτερευόντως για να εξασφαλίσει ότι δεν θα μιλήσει στην αστυνομία. Μπορεί ο Πίνκι να εμπιστευτεί τη Ρόουζ ή πρέπει να τη σκοτώσει πριν προλάβει να μιλήσει στην αστυνομία; Μπορεί η Ρόουζ να δείξει εμπιστοσύνη στον Πίνκι ή είναι η επόμενη που ακολουθεί στη λίστα;

Σ

τα ερωτήματα δεν δίνει σαφή απάντηση ο Γκριν, καθώς στην ερωτική ιστορία πλανάται η αμφιβολία για το κίνητρο του Πίνκι: πρώτον, αν είναι δυνατόν ένας τέτοιος τύπος να αγαπήσει πραγματικά, και, δεύτερον, αν μέσα από το συμφέρον να κρατάει δίπλα του μια κοπέλα-κλειδί στην υπόθεση δολοφονίας και να την παντρευτεί για να μην μπορεί εκείνη να καταθέσει εναντίον του τρύπωσε το άδολο συναίσθημα μπροστά στη συγκινητική αθωότητα και άνευ όρων παράδοσή της στα χέρια του. Προσπαθώντας να δώσει μια τροπή στην πρωτότυπη πηγή, ο Ρόουαν Τζοφέ, γιος του υποψήφιου για Όσκαρ σκηνοθέτη της Αποστολής και των Σκιών στη σιωπή Ρόλαντ Τζοφέ, μετατόπισε τη δράση από το 1939 στο ξέσπασμα της βρετανικής νεολαίας το 1964, τότε που οι Mods και οι Rockers έπαιρναν τα σκήπτρα από την κατήφεια και τον συντηρητισμό της γενιάς του πολέμου. Ο Σαμ Ράιλι είναι ένα υβρίδιο: εισάγεται στο φιλμ ως ένα φοβισμένο παιδί που χάνει τον μέντορά του. Επιχειρεί να πάρει εκδίκηση, αλλά δεν έχει τα κότσια και η ζωή τού χαρίζεται από έναν κακοποιό που τον προειδοποιεί πως, αν τραβήξει μαχαίρι, πρέπει να το εννοεί πραγματικά. Ως μέλος της ακέφαλης συμμορίας σκληραίνει σύντομα, αν κι η βουτυρένια φάτσα του δεν προκαλεί σεβασμό αρχικά. Ενδιαφέρον έχει και το Μπράιτον, ένα αγγλικό ορόσημο διακοπών, απόδρασης για μεγάλους και κυρίως για μικρούς, σταυροδρόμι χαράς και ανεμελιάς, που εδώ συμβολίζει το σημείο ραντεβού της νεολαίας της εποχής όπως και την κρυψώνα των κακοποιών ανάμεσα στο πλήθος, αλλά και κάτω από την αποβάθρα, ανάμεσα στους πασσάλους. Μεγαλωμένοι ως ρωμαιοκαθολικοί, ο Πίνκι και η Ρόουζ (ο Ροζούλης και η Ροδιά, κατ’ ευφημισμόν) θέλουν να ξεφύγουν από διαφορετικές καταστάσεις. Αυτός εκβιάζει τον σεβασμό με θράσος και βία κι εκείνη καταβροχθίζει το παραμύθι του έρωτα. Αμφότεροι είναι αφελείς, αλλά ο Πίνκι το αγνοεί. Και στις δυο περιπτώσεις η απόληξη του Μπράιτον είναι οι δυο όψεις του ουρανού: από πάνω ο παράδεισος με τα χρώματα και τις μουσικές, και κάτω ένας υγρός τάφος, μια κόλαση. Όλοι οι άλλοι χαρακτήρες είναι σχηματικοί στην ταινία, με μεγαλύτερο ξόδεμα την παρουσία της μεγάλης Έλεν Μίρεν στον ρόλο μιας γυναίκας με εμπειρία και κριτήριο που έχει αδυναμία στη Ρόουζ και πασχίζει να την προστατέψει. Και παρά τις αρετές της διασκευής, το έργο δεν παύει να είναι βαρετό και προφανές, κυλώντας με δυσκολία σε ένα μυθιστορηματικό, μελό και στρογγυλεμένο φινάλε. ATTIKON - ΝΙΡΒΑΝΑ - ΚΗΦΙΣΙΑ 2 - ΠΤΙ ΠΑΛΑΙ - CINEPOLIS 2

Σκηνοθέτης: Άλεξ ντε λα Ιγλέσια Πρωταγωνιστούν: Κάρλος Αρέθες, Καρολίνα Μπανγκ 1937, Ισπανικός Εμφύλιος: ο Παλιάτσος ηγείται με αμφίεση κλόουν του λουτρού αίματος εναντίον των στρατιωτών της Εθνοφυλακής του Φράνκο. 1973, Μαδρίτη: ο Χαβιέ, ο γιος του παλιάτσου που ζητά εκδίκηση, βρίσκει δουλειά ως Λυπημένος Παλιάτσος σε ένα τσίρκο, όπου θα γνωρίσει τον Σέρτζιο. Ο Σέρτζιο είναι ο βίαιος αστέρας του τσίρκου ως Τρελός Παλιάτσος και ο εραστής της Νατάλια, της σαγηνευτικής αλλά και σκληρής ιπτάμενης ακροβάτιδας. Αυτή είναι και η αρχή της ιστορίας στην οποία ο Χαβιέ και ο Σέρτζιο, ωθούμενοι από έρωτα, οργή, απελπισία και λαγνεία, θα οδηγηθούν σε μια σύγκρουση μέχρις εσχάτων για να κερδίσουν την αγάπη της τελευταίας ακροβάτιδας της Μαδρίτης. Οπερατικός σουρεαλισμός από τον θυελλώδη Ντε Λα Ιγλέσια, που φυσιολογικά ενθουσίασε τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ Βενετίας, Κουέντιν Ταραντίνο, ο οποίος του έδωσε τον Αργυρό Λέοντα Σκηνοθεσίας. Η Τελευταία Ακροβάτις της Μαδρίτης φεύγει με φούρια από το 1937, μετά από μερικές καταπληκτικές εισαγωγικές σκηνές με τον πατέρα του Χαβιέ και κλόουν του τσίρκου να σφάζει με χαντζάρα τους στρατιώτες, και προσγειώνεται στο εγκατεστημένο φρανκικό καθεστώς το 1973, με ένα εξαντλητικά αξέχαστο ερωτικό τρίγωνο, βουτηγμένο στην εκδίκηση και τον παραλογισμό. Σατιρίζοντας

ακραία τον φασισμό, ο Ντε Λα Ιγλέσια μετατρέπει αυτή την εποποιία των δολοφονικών παλιάτσων σε ένα σπλάτερ που συνορεύει επικίνδυνα με την κωμωδία δράσης και χάνει τελείως τον έλεγχο, χωρίς σκηνοθετικές ντροπές - πρέπει να ήταν μέσα στα πλάνα του το εκτροχιασμένο χάος του τελευταίου ημιώρου. Μια ταινία που φτιάχτηκε για να διχάσει, να εντυπωσιάσει και να λαχανιάσει τον θεατή, μια καρναβαλική αρένα που μεταποιεί το θέατρο της Ιστορίας σε ένα κινηματογραφικό κοκτέιλ σκοτεινιάς και τραγικότητας. ΑΠΟΛΛΩΝ - ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ ODEON STARCITY 8 - ODEON KOSMOPOLIS 3 - CINEPOLIS ΓΛΥΦΑΔΑ 3

CHONGQING BLUES Σκηνοθεσία: Γουάνγκ Ξιασουάι Πρωταγωνιστούν: Φαν Μπινγκμπινγκ, Λι Φέιερ Όταν ο καπετάνιος Λιν επιστρέφει από ένα ταξίδι 6 μηνών, μαθαίνει ότι ο 25χρονος γιος του δολοφονήθηκε από την αστυνομία. Έτσι, ξεκινά ένα ταξίδι προς το Chongqin, την πόλη όπου ζούσε κάποτε. Ένα ταξίδι γονικής εξερεύνησης και εξομολόγησης, στο οποίο θα αντιληφθεί πόσο μεγάλη επίδραση είχε η συνεχής απουσία του πατρικού προτύπου στη ζωή του παιδιού του...Με τη μέθοδο της γραμμικής αναδρομής, ο σκηνοθέτης της ταινίας που διαγωνίστηκε πέρσι στο Φεστιβάλ Καννών επιχειρεί να ανασυνθέσει τις τελευταίες στιγμές ενός παιδιού στα μάτια ενός ενοχικού αλλά ψύχραιμου πατέρα, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει την πικρή οργή της πρώην συζύγου του, τη δυσπιστία των Αρχών και τον αρνητισμό των αυτοπτών μαρτύρων να ξαναζήσουν την περίεργη και αναπάντεχη υπόθεση ομηρίας με δράστη τον γιο του. Σαν το πιξελαρισμένο πόστερ που έχει μπροστά

του και μοχθεί να εξάγει μια καθαρή εικόνα από αυτό, η μοιραία μέρα είναι σαν ένα παζλ για τον Λιν, ο οποίος δεν αρκείται στις λιγοστές και ασαφείς καταθέσεις. Το πορτρέτο του γιου του είναι ημιτελές και τη λύση δίνει η κοπέλα που βρέθηκε στη μέση ενός τηλεφωνήματος που τον έφερε σε σημείο χωρίς επιστροφή. Με την απόσταση που έχει από ένα παιδί που είχε να δει από την παιδική του ηλικία, ο Λιν είναι κάπου ανάμεσα σε μακρινό συγγενή και ρεπόρτερ, γι’ αυτό και είναι ο μόνος που μπορεί να ελέγξει το συναίσθημά του. Αποστολή του Κινέζου σκηνοθέτη είναι να βγάλει συγκίνηση μέσα από το ένστικτο του πατέρα, αλλά δεν είναι εύκολη υπόθεση μέσα από μια ταινία που ακολουθεί γεγονότα, απασχολείται με το στήσιμό τους και αναλώνεται σε αφηγήσεις και ελάχιστη οπτική αποζημίωση. Δεν υπάρχει εύρημα, πρωτοτυπία, αιχμή. Σαν τον Λιν, το Chongqing Blues διστάζει ανάμεσα στην εγκεφαλική (φεστιβαλική) δημιουργία και τη σταδιακή ανασύνθεση ενός οικογενειακού πορτρέτου. ΕΛΛΗ

ΑΤΙΘΑΣΗ ΛΙΛΙ Pieds nus sur les limaces Σκηνοθεσία: Φαμπιέν Μπερτό Πρωταγωνιστούν: Λιντιβίν Σανιέ, Ντιάνε Κρούγκερ Η Λίλι είναι ξεχωριστή, καθώς δεν μοιάζει με κανένα άλλο κορίτσι της ηλικίας της. Ελεύθερη, χωρίς συμβιβασμούς και αναστολές, ζει μόνο για τη στιγμή και απολαμβάνει όλα όσα η ζωή μπορεί να της προσφέρει. Ζει σε αρμονία με τη φύση και δεν δέχεται υποδείξεις από κανένα. Η Κλάρα, η μεγαλύτερη αδελφή της, έχει επιλέξει μια ζωή μέσα σε όρια, παντρεμένη: ζει με τον σύζυγο της στη μεγάλη πόλη. Όταν η μητέρα των δύο κοριτσιών πε-

θαίνει, η Κλάρα επιστρέφει στο πατρικό της και αποφασίζει να βάλει σε τάξη το σπίτι αλλά και τη ζωή της Λίλι …Η ταινία κινείται στην κινηματογραφική λογική των συγκοινωνούντων δοχείων και στη δραματουργική εξερεύνηση των αντίθετων συμπεριφορών. Δυο αδελφές που έχουν μεγαλώσει μαζί εξελίσσονται σε αφάνταστα διαφορετικές προσωπικότητες. Η Κλάρα έφυγε, παντρεύτηκε και απέκτησε αστικές συνήθειες που μοιάζουν δυσκοίλιες μπροστά στην ορμητική naiveté της Λίλι. Από την άλλη, η Λίλι είναι ένα παιδί της εξοχής, που στα μάτια των υπολοίπων έχει χαθεί σε τέτοιο βαθμό στη φύση, που έβγαλε τη ρετσινιά της γραφικής. Ένας θάνατος καταλύει τις διαφορές, πάντα με σύγκρουση και πανωσήκωμα μνήμης και απωθημένων. Η ένταση έχει μοιραστεί ισόποσα στις δυο ηθοποιούς. Κι ενώ δεν περιμένουμε κάτι παραπάνω από την αξιοπρεπώς υπολογισμένη Κρούγκερ, την πιο Γερμανίδα από τις Γαλλίδες ηθοποιούς, η Σανιέ κάνει και πάλι την έκπληξη με το εύρος και την ελευθερία της. Αποδεικνύει πως είναι η πλέον ανένταχτη της γενιάς της, και σε πείσμα της χυμώδους ομορφιάς της αφήνεται στον ρόλο της Λίλι με νεοχίπικη χάρη και μεταδοτικό ενθουσιασμό. Η ταινία απέσπασε το πρώτο βραβείο του πρόσφατου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στην Αθήνα. ΑΣΤΟΡ - ΚΗΦΙΣΙΑ 1

Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ(1966) Triumph over violence Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Ρομ Με σαφή σκοπό να περάσει προειδοποιητικά μηνύματα στα πλήθη που οδηγούνταν στις κινηματογραφικές αίθουσες (η ταινία έκοψε 38 εκατομμύρια εισιτήρια

Ικανοποιητικό Μέτριο Κακό Θερινό

στις πρώτες εβδομάδες προβολής της), ο σοβιετικός σκηνοθέτης Μιχαήλ Ρομ μαζεύει πλούσιο υλικό από τα αρχεία της ναζιστικής προπαγάνδας και τις ταινίες της Ρίφενσταλ, όχι για να χειρουργήσει τον Χίτλερ και το χρονικό της ανόδου του στην εξουσία αλλά για να συσχετίσει τη μικροαστική του καταγωγή ως κύριο εργαλείο χειραγώγησης του γερμανικού λαού με τα γενικότερα φαινόμενα του φασισμού στον 20ό αιώνα. Σχολιάζει και αφηγείται ο ίδιος ο σκηνοθέτης, δίνοντας έναν υποκειμενικό, άλλοτε παιγνιώδη κι άλλοτε ζοφερό, και πικρό τόνο σε αυτό το ιδιότυπο, δίωρο ντοκιμαντέρ - φανταστείτε τον Μάικλ Μουρ αποσπασμένο σε άλλο πόστο. Δεν παραλείπει να σφάξει με το γάντι και με τη μέθοδο της επιλεκτικής υπεραπλούστευσης τη Δύση και τα ελαφρά κουσούρια της και να παρουσιάσει τη Μόσχα του 1965 ως ένα ειδυλλιακό αστικό τοπίο και λίκνο ελπίδας και νεανικής αναγέννησης, λίγο μετά την πτώση του Στάλιν και τη νέα εποχή του Χρουστσόφ. ΤΡΙΑΝΟΝ

ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ: ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΟ ΡΙΟ Fast and furious 5/ fast 5 Σκηνοθεσία: Τζάστιν Λιν Πρωταγωνιστούν: Βιν Ντίζελ, Πολ Γουόκερ Στην πέμπτη ταινία του franchise, ο πρώην αστυνομικός Μπράιαν Ο’Κόνερ (Πολ Γουόκερ) συνεργάζεται με τον πρώην κατάδικο Ντομ Τορέτο (Βιν Ντίζελ) και βρίσκονται και οι δυο τους αντιμέτωποι με τον νόμο στο αφιλόξενο Ρίο ντε Τζανέιρο, σε μια τελευταία επικίνδυνη αποστολή προκειμένου να αποκτήσουν επιτέλους την ελευθερία τους. Άλλωστε, από τότε που ο Μπράιαν και η Μία Τορέτο (Τζορντάνα Μπρούστερ) απελευθέρωσαν τον Ντομ, οι τρεις


43 τους βρίσκονται μόνιμα καθοδόν, διασχίζοντας ξέφρενα τα σύνορα, και προσπαθούν με κάθε τρόπο να διαφύγουν από τις Αρχές που τους καταδιώκουν αμείλικτα. Στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, λοιπόν, οι τρεις τους, μαζί με μια «επίλεκτη» ομάδα ξέφρενων μαχητών των δρόμων, θα πρέπει να τα βάλουν με τον υπόκοσμο που τους θέλει νεκρούς κι όχι μόνο… Ο σκληρός ομοσπονδιακός πράκτορας Λιουκ Χομπς (Ντουέιν Τζόνσον) θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να τους συλλάβει, μολονότι πολύ γρήγορα θα καταλάβει πως δεν είναι καθόλου εύκολο να διακρίνει κανείς τους καλούς από τους κακούς και πως ο μόνος σύμμαχός του είναι το ένστικτο. Η ταινία έκανε ντεμπούτο στις ΗΠΑ με το μεγαλύτερο εισπρακτικό άνοιγμα της χρονιάς, σχετικό ρεκόρ για τον μήνα Απρίλιο. 3 ΑΣΤΕΡΙΑ 1 - CINECITY1 ODEON KOSMOPOLIS 10, 1 - ODEON STARCITY 1, 2 - STER ΙΛΙΟΝ 1, 2, 3, 4 - STER ΑΧΑΡΝΩΝ 1, 2, 4, 5 - VILLAGE ΠΑΓΚΡΑΤΙ 1, 5 - VILLAGE ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 1, 2, 3 - ΤΗE MALL 5, 6, 7, 9, 10, 13 - VILLAGE ΡΕΝΤΗ 4, 11, 13, 14, 15, 20 - VILLAGE ΦΑΛΗΡΟ 2, 3, 4, 7, 8 - ΑΕΛΛΩ CINEMAX 2, 4 ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS 1 - ΑΘΗΝΑΙΟΝ 1 - ΑΙΓΛΗ 2 - ΑΝΟΙΞΗ ΧΑΙΔΑΡΙ 1 - ΕΤΟΥΑΛ, ΚΑΛΛΙΘΕΑ - ΖΕΑ - ΝΑΝΑ CINEMAX 2, 5 ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ 1

ΑΙΘΟΥΣΕΣ

αθηνααμπελοκηποιγκαζι-θησειονεαπολη AAΒΟΡΑ

Tέρμα Ιπποκράτους, 2106423271 Ο μύλος και ο σταυρός 18.3020.15 Το άλογο του Τορίνο 22.00

APOLLON

Οδ.Σταδίου 19 , 2103236811 Η τελευταία ακροβάτις της Μαδρίτης Πεμ&ΣαβΤετ: 17.3020.00-22.20 Παρ:22.20

ATTIΚΟΝ

Οδ.Σταδίου 19, 2103228821 Ανήλικος δολοφόνος 18.0020.20-22.30

AΘΗΝΑΙΟΝ 3D DIGITAL

Βασιλισσης Σοφίας 124, Αμπελοκηποι, 2107782122 www. athinaioncinemas.com ÜΑίθουσα 1:Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο 18.00-20.3023.00 ÜΑίθουσα 2: Η κοκκινοσκουφίτσα 18.20 (σε ψηφιακή προβολή) Thor 20.20-22.50 (σε 3D) Ο Γουίνι το αρκουδάκι ΣαβΚυρ 16.50 μεταγλ

μων: Ληστεία στο Ρίο Πεμ έως Τετ: 18.40-21.20-00.00 ÜΑίθουσα 2: Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο Πεμ έως Τετ: 11.40-14.20-17.00-19.40-22.2001.00 ÜΑίθουσα 3: Hop (μεταγλ) Πεμ έως Τετ: 11.00-13.10-15.2017.30 μεταγλ. Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 22.20 Σαβ έως Κυρ: 19.40-22.20. Τα τελευταία 8 λεπτά Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 20.00-01.00 Σαβ έως Κυρ: 01.00ÜΑίθουσα 4: Rio (μεταγλ) Πεμ έως Τετ: 11.15-13.20-15.3017.40 μεταγλ.Η κοκκινοσκουφίτσα Πεμ έως Τετ: 19.50-22.1000.20 ÜΑίθουσα 5: Thor 3D Πεμ έως Τετ: 19.30-22.00-00.30 (3D) Ο Γουίνι το αρκουδάκι (μεταγλ) Πεμ έως Τετ: 11.10-12.50-14.3016.10-17.50 μεταγλ.

αχαρνων πατησιων

AΕΛΛΩ CINEMAX 5+1 3D

Πατησίων 140, 2108259975 www.cinemax.gr ÜΑίθουσα 1: Thor 18.10-20.30-23.00 (σε 3D) Rio ΣαβΚυρ 16.15 μεταγλ (σε 3D) ÜΑίθουσα 2: Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο

μεταγλ ΣαβΚυρ:11.30-14.00-16.15 μεταγλ Thor 18.20-20.40-23.00 ÜΑίθουσα 4: Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο ΠεμΠαρ&ΔευτΤετ: 16.30-19.3022.30 ΣαβΚυρ: 13.30-16.30-19.3022.30 ÜΑίθουσα 5: Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο ΠεμΠαρ &ΔευτΤετ: 18.00-21.0000.00 ΣαβΚυρ: 12.00-15.00-18.0021.00-00.00

ΟΣΚΑΡ

Αχαρνών 330-Κάτω Πατήσια, 2102234130 Carlos 19.00-22.00 Hop ΠεμΚυρ 17.30 μεταγλ

ΤΡΙΑΝΟΝ-FILMCENTER

Πατησίων-Κοδριγκτώνος, 2108222702 Ο μύλος και ο σταυρός 22.30 Αληθινός φασισμός 18.00-20.15

ΦΙΛΙΠ

Πλατεία Αμερικής, Θάσου 11, 2108612476 Ο γιος του κυνηγού των αετών 19.00 Στην καρδιά του χειμώνα 20.4522.45. Κυριακή 16.00: Μαρικέν

βαρκιζα - γλυφαδα AΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS - 3D DIGITAL Ζησ/λου 7 &Ιωάν.Μεταξά, Γλυφάδα, 2112112222 www.

τιμή εισιτηρίου €3,50 για 2 άτομα

VILLAGE 5 CINEMAS, ΠΑΓΚΡΑΤΙ

Υμμητού 110 & Χρεμωνίδου, Εμπορικό κέντρο Millennium, Παγκράτι ,210 7566240 Τηλ. Πωλήσεις: 801 100 9191 (από σταθερό με αστική χρέωση), 210 8108080 www.vilagecinemas.gr ÜΑίθουσα 1: Rio (μεταγλ) Σαβ έως Κυρ: 11.40-13.40-15.40 μεταγλ. Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο Πεμ έως Τετ: 17.40-20.2023.00 ÜΑίθουσα 2: Hop (μεταγλ) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 17.00 μεταγλ. Σαβ έως Κυρ: 13.00-15.0017.00 μεταγλ. Η κοκκινοσκουφίτσα Πεμ έως Τετ: 19.00-21.1523.30 ÜΑίθουσα 3: Άρης καλεί μαμά (μεταγλ) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 17.45 μεταγλ. Σαβ έως Κυρ: 12.00-14.00-16.00-17.45 μεταγλ. Τα τελευταία 8 λεπτά Πεμ έως Τετ: 19.30-21.45-00.00 ÜΑίθουσα 4: Rio 3D (μεταγλ) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 18.00 μεταγλ. (3D) Σαβ έως Κυρ: 12.30-14.20-16.10-18.00 μεταγλ. (3D) Thor (3D) Πεμ έως Τετ: 19.45-22.00-00.20 (3D) ÜΑίθουσα 5: Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο Πεμ έως Τετ: 18.50-21.30-00.10 Ο Γουίνι

& ΔευτΤετ: 17.00-19.40-22.30 ΣαβΚυρ: 11.40-14.20-17.00-19.4022.30 ÜΑίθουσα 3: Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο 17.3020.10-23.00 Ο Γουίνι το αρκουδάκι-ΣαβΚυρ:11.00-13.10-15.00 μεταγλ ÜΑίθουσα 4: Η κοκκινοσκουφίτσα ΠεμΠαρ & ΔευτΤετ: 17.30-19.30 ΣαβΚυρ: 11.30-13.30-15.30-17.30-19.30 Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο Πεμ&ΚυρΤετ:21.30 ΠαρΣαβ:21.30-00.20 ÜΑίθουσα 5: Hop ΠεμΠαρ & ΔευτΤετ: 16.40 μεταγλ ΣαβΚυρ: 12.4014.40-16.40 μεταγλ Thor 18.5021.10-23.30 (σε 3D) ÜΑίθουσα 6: Thor Πεμ&ΚυρΤετ:19.40-22.10 ΠαρΣαβ:19.40-22.10-00.30 (σε 3D) Rio ΠεμΠαρ & ΔευτΤετ: 17.15 μεταγλ ΣαβΚυρ: 11.15-13.1515.15-17.15 μεταγλ ÜΑίθουσα 7: Chalet girl ΠεμΠαρ & ΔευτΤετ: 16.00-18.00-20.00 ΣαβΚυρ: 12.0014.00-16.00-18.00-20.00 Η κοκκινοσκουφίτσα 22.00-00.00

καλλιθεα

ΔΗΜ. ΚΙΝ/ΦΟΣ ΚΑΛΥΨΩ

Λαμπράκη - Καλυψούς Καλλιθέα, 210 9510909 Μέσα από τις φλόγες 20.30

AΣΤΟP HOLLYWOOD 3D

Σταδίου 28, 2103310820 Ατίθαση Λίλι 18.00-20.10-22.20 κάθε Τετ με 1 εισιτήριο 2 άτομα (εκτος προβολών 3D)

AΣΤΥ - CINEMA

Οδός Κοραή 4, 2103221925 Μέλι 17.40 Μαύρη Αφροδίτη 19.20-22.15

ΓΑΛΑΞΙΑΣ 3D DIGITAL

Αρχή Λ.Μεσογείων- Αμπελ/, 2107773319 ÜΑίθουσα 1: Ισως, αύριο 18.00-20.15-22.30 ÜΑίθουσα 2: Τα τελευταία 8 λεπτά 18.45-20.45-22.45

ΔΑΝΑΟΣ

Λεωφ.Κηφ-Πανόρμου, 210 6922655 www.danaoscinema.gr ÜΑίθουσα 1:Πίνα Μπάους 18.1520.30-22.45 (σε 3D) ÜΑίθουσα 2: Μη μ'αφήσεις ποτέ 17.4520.00-22.15

ΕΛΛΗ

Οδός Ακαδημίας 64, 2103632789 Chongqing blues 18.00-20.1522.30

ΕΜΠΑΣΣΥ NOVA ODEON

Πατ.Ιωακείμ 5,Κολ/κι, 210 7215944 Μη μ'αφήσεις ποτέ 17.50-20.10-22.30 ΘΗΣΕΙΟΝ  Αποστόλου Παύλου 7, 210 3470980 www.cine-thisio.gr Αληθινό θράσος 20.50-23.00

μαρουσι - κηφισια ABΑΝΑ

Λυκούργου 3, Χαλάνδρι, 210 6756546 Ακόμα και η βροχή 18.40-20.45-22.45

ΙΝΤΕΑΛ

VILLAGE @ THE MALL 15 CINEMAS, ΜΑΡΟΥΣΙ

Πανεπ/μίου 46, 2103826720 Ακόμα και η βροχή 18.0020.10-22.20

ΝΙΡΒΑΝΑ CINEMAX

Λεωφ. Αλεξάνδρας 192, 210 6469398 Η πλειοψηφία της σιωπής 18.00 Ανήλικος δολοφόνος 20.15-22.30

ΟDEON OΠΕΡΑ

CHALET GIRL Σκηνοθεσία: Φιλ Τρέιλ Πρωταγωνιστούν: Φελίσιτι Τζόουνς, Εντ Γουέστγουικ Η 19χρονη Κιμ (Φελίσιτι Τζόουνς), πρώην πρωταθλήτρια στο skateboard και νυν υπάλληλος σε φαστφουντάδικο, βρίσκει μια νέα δουλειά με καλύτερα χρήματα ως βοηθός σε σαλέ σε ένα πολυτελές χιονοδρομικό κέντρο. Δεν ξέρει να κάνει σκι και δεν καταλαβαίνει τον λαμπερό κόσμο μέσα στον οποίο μπλέκεται, όταν όμως βρίσκει μια παλιά σανίδα του snowboard αρχίζει να μαθαίνει το άθλημα και ανακαλύπτει ότι το ταλέντο της στο skateboard υπάρχει και στο χιόνι! Παράλληλα, προσελκύει το ενδιαφέρον του γοητευτικού Τζόνι (Εντ Γουέστγουικ), που είναι και ένα από τα πλούσια αφεντικά της. STER ESCAPE 7 - ΝΑΝΑ CINEMAX 1

Οδός Ακαδημίας 57, 2103622683 ÜΑίθουσα 1:Πίνα Μπάους ΠεμΤρ:18.00-20.10-22.30. Τετ: 18.00-22.30 (σε 3D)ÜΑίθουσα 2: Τσίκο & Ρίτα 17.50-20.00-22.15 ΣΙΝΕ ΠΑΡΙ  Πλάκα, 2103222071 www. cineparis.gr Ο μεγάλος ύπνος ΠεμΚυρ:20.30Ενας προφήτης μα τι προφήτης-ΠεμΚυρ:23.00 Καζαμπλάνκα ΔευτΤετ:20.30 Το αδελφάτο των ιπποτών της ελεεινής τραπέζης ΔευτΤετ:23.00

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΛΑΪΣ

Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αέξάνδρου 134-136 2103609695 ÜΑίθουσα Α : Η Kομμούνα ΠεμΠαρ&ΔευτΤετ:18.00 ΣαβΚυρ: Διήμερο αρχαιολογικών ταινιών ÜΑίθουσα Β: Να πεθαίνεις στα 30 ΠεμΠαρ &ΔευτΤετ:18.30-20.30-22.30 ΣαβΚυρ: Διήμερο αρχαιολογικών ταινιών

αργυρουπολη δαφνη

AΤΛΑΝΤΙΣ CLASSIC CINEMAS 3D DIGITAL

Λεωφ.Βουλιαγμένης 245 Πλ. Καλογήρων, 210 9711511 ÜΑίθουσα 1: Ισως, αύριο 17.3020.00-22.20 ÜΑίθουσα 2: Carlos 18.45-21.45

ΝΑΝΑ CINEMAX 3D

Λεωφ.Βουλιαγμένης 179 Δάφνη, 2109703158 ÜΑίθουσα 1: Chalet girl 18.15-20.15-22.30 Ο Γουίνι το αρκουδάκι ΣαβΚυρ 15.40-17.00 μεταγλ ÜΑίθουσα 2: Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο 17.20-20.00-22.40 Rango ΣαβΚυρ 15.20 μεταγλ ÜΑίθουσα 3: Η κοκκινοσκουφίτσα 18.45-21.00-23.20 Rio ΣαβΚυρ 16.45 μεταγλ ÜΑίθουσα 4: Thor 18.00-20.30-23.00 (σε 3D) Rio ΣαβΚυρ 16.00 μεταγλ (σε 3D) ÜΑίθουσα 5: Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο 18.40-21.20-00.00 ΣαβΚυρ 16.00 ÜΑίθουσα 6: Η κοκκινοσκουφίτσα 17.30-19.50-22.10 Hop ΣαβΚυρ 15.30 μεταγλ

ΣΟΦΙΑ

Ευσταθιάδου 2 Πλ. Αγ.Τριάδος, Αργυρούπολη, 210 9927447 Μέσα από τις φλόγες 20.00-22.30 Potiche 18.15

VILLAGE ATHENS METRO MALL, ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Λ.Βουλιαγμένης 276 Αγ.Δημήτριος Τκ 17343, 801 100 9191, 210 8108080 www.vilagecinemas. gr ÜΑίθουσα 1: Rio 3D (μεταγλ) Πεμ έως Τετ: 12.00-14.10-16.30 μεταγλ. (3D). Μαχητές των δρό-

Κυρ:13.00 Πράσινος πλανήτης-Κυρ:15.00 ÜΑίθουσα 3: Εργένηδες για μια εβδομάδα 19.30 ΣαβΚυρ 16.50 Scream 4-:21.50-00.10 ÜCinema Park: Αγρια φύσηΚυρ:11.00,Δυνάμεις της γης-Κυρ:13.00 Πράσινος πλανήτης-Κυρ:15.00 ÜΑίθουσα 4: Η κοκκινοσκουφίτσα 17.00-19.1021.20-23.30 ÜCinema Park. Αγρια φύση-Κυρ:11.00, Δυνάμεις της γης-Κυρ:13.00 Πράσινος πλανήτης-Κυρ:15.00 ÜΑίθουσα 5: Thor 19.00-21.30-00.00 ΣαβΚυρ 16.30 ÜCinema Park. Αγρια φύση-Κυρ:11.00, Δυνάμεις της γης-Κυρ:13.00 Πράσινος πλανήτης-Κυρ:15.00 ÜΑίθουσα 6: Thor 18.00-20.30-23.00 ΣαβΚυρ 15.30 (σε 3D) ÜΑίθουσα 7: Η κοκκινοσκουφίτσα 20.10-22.20 ΠεμΣαβ 00.30(ψηφιακή προβολή) Rio 17.50 μεταγλ, ΣαβΚυρ 15.20 μεταγλΚυρ 12.30 μεταγλ (σε 3D) ÜΑίθουσα 8 Η τελευταία ακροβάτις της Μαδρίτης 18.3020.50-23.10 Rio ΣαβΚυρ:16.20 μεταγλ, Κυρ 12.00-14.10 μεταγλ ÜΑίθουσα 9: Hanna 18.50-21.1023.50 Ο Γουίνι το αρκουδάκι ΠεμΚυρ:17.10 μεταγλ, Κυρ 14.50 μεταγλ ÜΑίθουσα 10: Τα τελευταία 8 λεπτά 17.40-20.00-22.10 ΠεμΣαβ 00.20 Hop-ΣαβΚυρ:15.10 μεταγλ, Κυρ 12.15 μεταγλ

18.40-21.20-00.00 Rio ΣαβΚυρ 14.40-16.40 μεταγλ ÜΑίθουσα 3: Η κοκκινοσκουφίτσα 18.50-21.0023.10 Ο Γουίνι το αρκουδάκι ΣαβΚυρ 15.00-16.15-17.30 μεταγλ ÜΑίθουσα 4: Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο 17.2020.00-22.40 Hop ΣαβΚυρ 15.20 μεταγλ ÜΑίθουσα 5: Το ταξίδι 18.00-20.15-22.30 Rango ΣαβΚυρ 16.00 μεταγλ

AΛΕΞΑΝΔΡΑ

Πατησίων 79-Λεωφ.Αλεξάνδρας, 2108219298 Μη μ'αφήσεις ποτέ 18.30-20.30-22.40

CINE CAPITOL

4ος όροφος εμπορικού κέντρου ATHENIAN CAPITOL,Ιουλιανού & 3ης Σεπτεμβρίου, 2108816187 Εργένηδες για μια εβδομάδα 20.30-22.30

STER CINEMAS ΑΓ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

Αχαρνών 373-375, 2102371000, 8018017837 www.stercinemas.gr ÜΑίθουσα 1: Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο 23.30 Η κοκκινοσκουφίτσα: 19.15-21.30 Rio ΠεμΠαρ & ΔευτΤετ: 17.15 μεταγλ, ΣαβΚυρ: 11.00-13.1515.15-17.15 μεταγλ ÜΑίθουσα 2: Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο ΠεμΠαρ&ΔευτΤετ: 16.00-19.00-22.00 ΣαβΚυρ: 13.0016.00-19.00-22.00 ÜΑίθουσα 3: Hop ΠεμΠαρ&ΔευτΤετ:16.15

athinaioncinemas.com ÜΑίθουσα 1:Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο 18.00-20.3023.00 ÜΑίθουσα 2: Ανήλικος δολοφόνος 18.40-20.50-23.00 Ο Γουίνι το αρκουδάκι ΣαβΚυρ 17.20 μεταγλ ÜΑίθουσα 3: Η τελευταία ακροβάτις της Μαδρίτης 20.20-22.30 Η κοκκινοσκουφίτσα 18.20, Ο Γουίνι το αρκουδάκι ΣαβΚυρ 16.20 μεταγλ ÜΑίθουσα 4: Thor 18.0020.20-22.40 (σε 3D) Hop ΣαβΚυρ 16.00 μεταγλ

BΑΡΚΙΖΑ - 3D DIGITAL

Θάσου 22, Βάρκιζα, 2108973926 Thor 18.40-20.45-22.50 (σε 3D) Rio ΣαβΚυρ 17.00 μεταγλ (σε 3D) Potiche 18.50-20.50-22.45 Hop ΣαβΚυρ 17.00 μεταγλ

ΓΛΥΦΑΔΑ ΟDEON

Ζέππου 14 & Ξενοφώντος 31, 210 9650318.www.glyfada-cinemas. gr ÜΑίθουσα 1: Πίνα Μπάους 20.00-22.30 ÜΑίθουσα 2: Μη μ'αφήσεις ποτέ 19.30-22.00

ζωγραφου παγκρατι

AΛΕΚΑ ΔΗΜ. ΚΙΝ/ΦΟΣ Δ. ΖΩΓΡΑΦΟΥ

3ης ορεινής ταξιαρχίας 13, Ζωγράφου, 2107773608 Τα τελευταία 8 λεπτά 20.10-21.50 Rio 18.30 μεταγλ Κάθε Δευτ-Τετ

το αρκουδάκι (μεταγλ) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 17.15 μεταγλ. Σαβ έως Κυρ: 12.45-14.15-15.45-17.15 μεταγλ.

ΠΑΛΑΣ

Υμηττού 109, Παγκράτι, 210 7515434 Μέσα από τις φλόγες 18.00-20.15 Ο θαυματοποιός 22.40

ΕΤΟΥΑΛ

Πλατεία Δαβάκη Καλλιθέα, 2109510042 www.etoilecinemas.gr Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο 18.0020.30-23.00

ΕΤΟΥΑΛ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

Ριζάρη 24,210 7291800 Ανήλικος δολοφόνος 18.30-20.40-22.45 Hop ΣαβΚυρ 16.45 μεταγλ

Κρέμου 141, Καλλιθέα, 210 9560306 ÜΑίθουσα 1: Thor 18.3020.35-22.40 Rio ΣαβΚυρ 16.50 μεταγλ ÜΑίθουσα 2: Η κοκκινοσκουφίτσα 18.40-20.40-22.40 Hop ΣαβΚυρ 17.00 μεταγλ

πετραλωνα ταυρος

κουκακι νεος κοσμος

ΠΤΙ ΠΑΛΑΙ

ΖΕΦΥΡΟΣ 

Τρώων 36 Θησείο, 210 3462677 Το κάστρο της αγνότητας ΠεμΚυρ:20.45-22.45 Το αυγό ΔευτΤετ:20.45-22.45

ιλιον αγ.αναργυροι πετρουπολη STER CINEMAS

Εμπορικό κέντρο ESCAPE,Λεωφ. Δημοκρατίας 67α,Ίλιον, 210 2371000 8018017837 www. stercinemas.gr ÜΑίθουσα 1: Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο ΠεμΠαρ & ΔευτΤετ: 18.20-21.00-23.50 ΣαβΚυρ: 13.00-15.40-18.20-21.00-23.50 ÜΑίθουσα 2: Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο ΠεμΠαρ

ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ FILMCENTER

Λεωφ. Συγγρού 106, 2109215305 Η τελευταία ακροβάτις της Μαδρίτης 19.15-23.00 ΠαρΣαβ 00.45 Το ταξίδι 17.30-21.00 Δύο τρία πράγματα που ξέρω γι αυτούς Κυρ 16.00

ΟDEON STARCITY

Λ.Συγγρού 111 & Λεοντίου, Ν.Κόσμος,2106786000, 8011160000(από σταθερο) ÜΑίθουσα 1:Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο 18.20-21.00-23.40 ΣαβΚυρ 15.40 Κυρ 12.50 ÜΑίθουσα 2: Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο 21.00-23.40 ΠεμΚυρ 18.20 ÜCinema Park. Αγρια φύσηΚυρ:11.00,Δυνάμεις της γης-

Ανδρέα Παπανδρέου 35, Μαρούσι Τηλ.: 210 6104100, Τηλ. Πωλήσεις: 801 100 9191 (από σταθερό με αστική χρέωση), 210 8108080 www.vilagecinemas.gr ÜΑίθουσα 1: Scream 4 Πεμ έως Τετ: 14.1519.00-23.45 Εργένηδες για μια εβδομάδα Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 16.45-21.15 Σαβ έως Κυρ: 12.00-16.45-21.15 ÜΑίθουσα 2: Thor (3D) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 15.00-17.30-20.00-22.30-01.00 (3D) Σαβ έως Κυρ: 12.15-15.0017.30-20.00-22.30-01.00 (3D) ÜΑίθουσα 3: Rio (μεταγλ) Σαβ έως Κυρ: 12.00-14.15-16.30 μεταγλ. Τα τελυταία 8 λεπτά Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 13.00-15.00-17.00-19.0021.15-23.15 Σαβ έως Κυρ: 19.0021.15-23.15 ÜΑίθουσα 4; Rιο 3D (μεταγλ) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 13.15-15.15 μεταγλ. (3D) Σαβ έως Κυρ: 11.15-13.15-15.15-17.30 μεταγλ. (3D) Η κοκκινοσκουφίτσα (Digital) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 17.30-19.45-22.00-00.15 Σαβ έως Κυρ: 19.45-22.00-00.15 ÜΑίθουσα 5: Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο Πεμ, Δευ, Τετ: 13.45-16.30-19.30-22.15-01.00 Παρ: 16.30-19.30-22.15-01.00 Σαβ έως Κυρ: 11.00-13.45-16.30-19.3022.15-01.00 Τρι: 13.45-22.1501.00 ÜΑίθουσα 6: Scream 4 Πεμ έως Τετ: 01.15 Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο Πεμ, Παρ, Σαβ, Κυρ, Δευ, Τετ: 19.30-22.15 Τρι: 22.15 Μια φορά και ένα...μωρό Πεμ, Παρ, Δευ, Τετ: 14.45-17.00 Σαβ έως Κυρ: 12.45-14.45-17.00 Τρι: 14.45 ÜΑίθουσα 7: Oι μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 15.3018.30-21.30-00.30 Σαβ έως Κυρ: 12.30-15.30-18.30-21.30-00.30 ÜΑίθουσα 8: Η κοκκινοσκουφίτσα Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 14.00-16.15-18.45-21.00-23.15 Σαβ έως Κυρ: 11.45-14.00-16.1518.45-21.00-23.15 ÜΑίθουσα 9: Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο Πεμ έως Τετ: 18.00-20.4523.30 Ο Γουίνι το αρκουδάκι (μεταγλ) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 13.00-14.30-16.15 μεταγλ. Σαβ έως Κυρ: 11.30-13.00-14.30-16.15 μεταγλ. ÜΑίθουσα 10: Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 14.3017.15-20.00-22.45 Σαβ έως Κυρ: 11.45-14.30-17.15-20.00-22.45 ÜΑίθουσα 11: Hop (μεταγλ) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 14.00-16.00 μεταγλ. Σαβ έως Κυρ: 12.00-14.0016.00 μεταγλ. Εργένηδες για μια εβδομάδα Πεμ έως Τετ: 18.1520.30-23.00-01.15 ÜΑίθουσα 12: Thor Πεμ έως Τετ: 16.45-19.1521.45-00.15 Ο Γουίνι το αρκουδάκι (μεταγλ) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 13.45-15.15 μεταγλ. Σαβ έως Κυρ: 12.15-13.45-15.15 μεταγλ. ÜΑίθουσα 13: Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 20.00-22.45 Σαβ έως Κυρ: 17.15-20.00-22.45 ÜΑίθουσα 14: Thor Πεμ, Κυρ, Δευ, Τρι, Τετ: 19.15-21.45 Παρ έως Σαβ: 19.1521.45-00.15

ΔΙΑΝΑ

Περικλέους 14, Μαρούσι, 210 8028587 Ισως, αύριο 20.10 Το ταξίδι 18.15-22.20

ΚΗΦΙΣΙΑ CINEMAX

Λ.Κηφ 245, 2106233567 ÜΑίθουσα 1:Ατίθαση Λίλι 18.10-20.3022.50 Ο Γουίνι το αρκουδάκι ΣαβΚυρ 16.50μεταγλ ÜΑίθουσα 2: Ανήλικος δολοφόνος 18.4020.50-23.00 Rio ΣαβΚυρ 16.40 μεταγλ ÜΑίθουσα 3: Μη μ'αφήσεις ποτέ 18.00-20.15-22.30

ΟDEON KΟSMOPOLIS ΜΑΡΟΥΣΙ

Λ.Κηφ.73 & Πουρνάρα, 210 6786000, 8011160000, www.iticket.gr ÜΑίθουσα 1: Εργένηδες για μια εβδομάδα 18.50 ΣαβΚυρ 16.00 Hanna 21.1023.50 ÜΑίθουσα 2: Δικηγόρος σκοτεινών υποθέσεων 23.20 Απόλυτη ευφυϊα 20.50 Rio 18.40 μεταγλ ΣαβΚυρ 12.0014.10-16.20 μεταγλ ÜΑίθουσα 3: Η τελευταία ακροβάτις της Μαδρίτης 19.30-21.50-00.10 Hop ΣαβΚυρ:12.40-15.00-17.20 μεταγλ ÜΑίθουσα 4: Σανγκάη - Η πόλη των κατασκόπων ΠεμΔευτ:22.40 Ο άγνωστος ΠεμΔευτ:20.20 Ο Γουίνι το αρκουδάκι ΠεμΚυρ:18.30 μεταγλ ΣαβΚυρ 11.50-13.40-15.10-16.50 μεταγλ Η κοκκινοσκουφίτσα ΤρΤετ:17.00-19.10-21.20-23.30 ÜΑίθουσα 5: Τα τελευταία 8 λεπτά 17.40-20.00-22.10 ΠεμΣαβ 00.20 ΣαβΚυρ 15.10 ÜΑίθουσα 6: Η κοκκινοσκουφίτσα 20.10-22.20 ΠεμΣαβ 00.30 (ψηφιακή προβολή) Rio 17.50 μεταγλ, ΣαβΚυρ 13.1015.20 μεταγλ (σε 3D) ÜΑίθουσα 7: Η κοκκινοσκουφίτσα ΠεμΔευτ: 17.00-19.10-21.20-23.30 ΣαβΚυρ 14.50 Σανγκάη - Η πόλη των κατασκόπων Τρ:22.40 Τετ:23.20 ÜΑίθουσα 8: Thor 19.00-21.3000.00 ΣαβΚυρ 14.00-16.30 ÜΑίθουσα 9: Thor 18.00-20.3023.00 ΣαβΚυρ 12.50-15.30 (σε 3D) ÜΑίθουσα 10: Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο 18.20-21.00-23.40 ΣαβΚυρ 13.0015.40 ÜΑίθουσα 11: Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο 21.00-23.40 ΠεμΚυρ 18.20 ÜΑίθουσα 12: Rio 18.20 μεταγλ, ΣαβΚυρ 13.50-16.10 μεταγλ Scream 4 20.40-23.10

νεα σμυρνη παλαιο φαληρο AΤΤΑΛΟΣ

Κοτιαίου& Ελ.Βενιζέλου,Νέα Σμύρνη, 210 9331280 Ακόμα και η βροχή 19.00-21.00-23.00

VILLAGE 9 CINEMAS, ΦΑΛΗΡΟ

Παλαιά Λεωφ.Ποσειδώνος 1 & Μωραϊτίνη 3, Δέλτα Παλαιού Φαλήρου, 801 100 9191 (από σταθερό με αστική χρέωση), 210 8108080 www.vilagecinemas. gr ÜΑίθουσα 1:Yogi bear 3D (μεταγλ) Σαβ έως Κυρ: 12.3014.30-16.30 μεταγλ. (3D) Η κοκκινοσκουφίτσα (Digital) Πεμ έως Τετ: 18.30-20.30-22.30-00.30 ÜΑίθουσα 2: Εργένηδες για μια εβδομάδα Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 17.40-19.50-22.00-00.10 Σαβ έως Κυρ: 19.50-22.00-00.10 Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο Σαβ έως Κυρ: 12.20-14.5017.20 ÜΑίθουσα 3: μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο Σαβ έως Κυρ: 11.30-14.00-16.30 Τα τελευταία 8 λεπτά Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 17.00-19.00-21.0023.00 Σαβ έως Κυρ: 19.00-21.0023.00 ÜΑίθουσα 4: Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο Πεμ, Δευ, Τρι, Τετ: 17.30-20.0022.30 Παρ: 17.30-20.00-22.3001.00 Σαβ: 20.00-22.30-01.00 Κυρ: 20.00-22.30 Ο Γουίνι το αρκουδάκι (μεταγλ) Σαβ έως Κυρ: 11.00-12.30-14.00-15.3017.00-18.30 μεταγλ. ÜΑίθουσα 5: Rio (μεταγλ) Σαβ έως Κυρ: 11.00-13.00-15.00-17.00-19.00 μεταγλ. Thor Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 18.50 Απόλυτη ευφυϊα Πεμ έως Τετ: 21.10-23.10 ÜΑίθουσα 6: Rio 3D (μεταγλ) Σαβ έως Κυρ: 12.00-14.00-16.00-18.00 μεταγλ. (3D) Thor (3D) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 17.50-20.00-22.10-00.20 (3D) Σαβ έως Κυρ: 20.00-22.10-00.20 (3D) ÜΑίθουσα 7: Thor (3D) Σαβ έως Κυρ: 12.30-14.40-16.50 (3D) Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο Πεμ έως Τετ: 19.00-21.4500.30 ÜΑίθουσα 8: Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο Πεμ έως Τετ: 18.00-20.45-23.30 ÜΑίθουσα 9: Thor Πεμ έως Τετ: 23.10 Η Κοκκινοσκουφίτσα Πεμ έως Τετ: 18.50-21.00

CINERAMA

Οδός Αγ. Κυριακής 30, Π. Φάληρο,


44

Pulp Fiction

κινηματογράφος L'Apollonide του Μπερτράν Μπονελό

210 9403593 Η πλειοψηφία της σιωπής 20.30-22.30 Οι ήρωες του δάσους: Περιπέτειες στο τσίρκο ΣαβΚυρ 17.00 μεταγλ Rio ΣαβΚυρ 18.30 μεταγλ

ΣΠΟΡΤΙΓΚ ΔΗΜ. ΚΙΝ/ΦΟΣ

Κωνστ/νου Παλαιολόγου 18 Ν. Σμύρνη, 2109333820 ÜΑίθουσα 1:Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο 18.20-20.4023.00 Ο Γουίνι το αρκουδάκι ΣαβΚυρ 16.20 μεταγλ ÜΑίθουσα 2: Thor 18.15-20.30-22.45 Hop ΣαβΚυρ 16.15 μεταγλ

ΔΩΡΗ Ο ΟΝ ΘΟ ΥΛ ΑΠΟ Τ ΓΙΑΝΝΟΠΟ Ο ΚΟΥΤΣ

χαλανδρι - χολαργος μελισσια AΙΓΛΗ 3D DIGITAL

Οι Κάννες ξανά Μεγάλοι σκηνοθέτες, τολμηρές επιλογές, ολίγη από Χόλιγουντ και μερικές ελπίδες για τον Λάνθιμο.

Τ

ο ποστερ του 64 ου Φεστιβάλ Καννών, με την απρόσιτη καλλονή Φέι Ντάναγουεϊ φωτογραφημένη από τον Τζέρι Σάτζμπεργκ (από την εποχή του υπέροχου Puzzle of a downfall child), παραπέμπει σε αισθητική τελειότητα και νοσταλγία για ανεξάρτητο σινεμά. Το συγκεκριμένο φεστιβάλ, ωστόσο, έχει πάψει από καιρό να υπηρετεί, εκτός από μερικές φάλτσες εξαιρέσεις, τη συντηρητική κομψότητα, επιθυμώντας να προκαλέσει με τις επιλογές του, ισορροπώντας πάντα με επιλογές μεγάλων ταινιών και καταξιωμένων σκηνοθετών, για να κρατάει τα προσχήματα και το μιντιακό ενδιαφέρον. για παραδειγμα, από τη γαλλική δεξαμενή που έχει πάντα αγκαζέ δυο-τρεις θέσεις στο διαγωνιστικό τμήμα, θα δούμε τη νέα ταινία του Μπερτράν Μπονελό, εκπροσώπου του νέου κύματος «εξτρεμιστικού σινεμά», που φέρνει μπροστά το σώμα (και το αίμα και το σπέρμα, αν χρειαστεί) και δεν φοβάται την ασχήμια, τη διείσδυση ή το σπλάτερ - ο Νοέ και ο Ντιμόν συγκαταλέγονται στο ρεύμα. Από τις προηγούμενες ταινίες του Μπονελό, ο Πορνογράφος ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρων και ο Τειρεσίας δεν βλεπόταν. Πάλι από τη Γαλλία, η Μαϊουέν (που τη γνωρίσαμε ως ηθοποιό με το επώνυμο ΛεΜπεσκό, αλλά πλέον χρησιμοποιεί το μικρό ως δημιουργός) διαγωνίζεται με ένα στυλιζέ αστυνομικό θρίλερ που έρχεται ως έκπληξη δίπλα σε σκηνοθέτες που έχουν ήδη πάρει τον Φοίνικά τους, όπως ο Φον Τρίερ, ο Μορέτι και οι αδελφοί Νταρντέν (δις), και άλλους που τον διεκδικούν με επιμονή, όπως ο Αλμοδόβαρ, ο Καουρισμάκι και ο Τούρκος Τσεϊλάν. Το φεστιβάλ κλείνει ο Κριστόφ Ονορέ, με μια φιλόδοξη παραγωγή με τίτλο Les bien aimés, που γεφυρώνει μεγάλα κοινωνικά γεγονότα και ενώνει την Κατρίν Ντενέβ με την κόρη της και τον Μίλος Φόρμαν!

ΘΕΑΤΡΟ

πνεύμα με το οποίο όλοι τον αγαπήσαμε. Αμήν! Ο Άλεν, ωστόσο, δεν είναι αυτό που λέμε κλασικός Αμερικανός δημιουργός αλλά μια κατηγορία από μόνος του. Το Χόλιγουντ εκπροσωπείται με τρεις διαφορετικές εκδοχές. Έχουμε τους Πειρατές της Καραϊβικής Νο 4, που είναι το θέαμα χωρίς ενοχές και αμφιβολίες προθέσεων και διαστάσεων. Εκτός συναγωνισμού θα παιχτεί ο Κάστορας, σε σκηνοθεσία της Τζόντι Φόστερ, μιας αξιοσέβαστης σταρ με ανησυχίες και γαλλική κουλτούρα, όπου πρωταγωνιστεί ο Μελ Γκίμπσον σε έναν ρόλο που τον ξαναβάζει στον χάρτη της χαμένης σοβαρότητας και αξιοπιστίας - είναι όντως καλός στην ταινία. Θα δούμε, τέλος, το Χόλιγουντ με τη διανοουμενίστικη φορεσιά του στο Δέντρο της Ζωής του Τέρενς Μάλικ. Από το 2005 αρμενίζει η ταινία στο μυαλό του δημιουργού, στα γραφεία παραγωγής, τα στούντιο και τα στόματα των σινεφίλ, με αλλαγές πλεύσης και καστ. Τελικά, το απολωλός πρόβατο της δυτικής κοινωνίας θα ερμηνεύσει ο Σον Πεν και τον πατέρα του ο Μπραντ Πιτ, σε αυτή την παραβολή του τέλους της αθωότητας που κανείς δεν ορκίζεται αν θα είναι επιστημονική φαντασία ή φυσιολατρικό δράμα, στα χνάρια του Days of Heaven. Σίγουρα, η πιο αναμενόμενη ταινία του φεστιβάλ. ο σον πεν δινει διπλό «παρών» στο διαγωνιστικό, συμμετέχοντας και στο This must be the place του Πάολο Σορεντίνο (το προξενιό είχε γίνει και πάλι στις Κάννες, σε παλιότερο φεστιβάλ, όπου ο Πεν ήταν πρόεδρος της επιτροπής), όπου παίζει έναν ροκ σταρ που ξεκινάει να βρει τον εκτελεστή του πατέρα του, έναν Ναζί που κρύβεται στην Αμερική. Η Λιν Ράμσεϊ συμπληρώνει την παρουσία της Αμερικής (ο Γκας Βαν Σαντ ανοίγει το τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα), ενώ μια ακόμη γυναίκα, η Τζούλια Λι, ντεμπουτάρει με την Ωραία Κοιμωμένη, υπό την αιγίδα της Τζέιν Κάμπιον.

ο μπερναρντο μπερτολουτσι θα βραβευτεί για το σύνολο του έργου του σε μια χειρονομία αποζημίωσης προς έναν γίγαντα, ενώ θα δοθεί το φεστιβαλ ξεκινάει έμφαση στο Bollywood με Γαλλία, ή μάλλον και το σινεμά από την Αίμε μια ερωτική επιστογυπτο - οι Κάννες θέλουν λή του Γούντι Άλεν να συντονίζονται με την στο Παρίσι. Στο Μεσάεπικαιρότητα. Φημολονυχτα στο Παρίσι παίγείται πως μερικές θέζει και η κυρία Σαρκοζί σεις έχουν μείνει κενές και ο εκλέκτορας του στο διαγωνιστικό, άρα φεστιβάλ Τιερί Φρεμό υπάρχει πάντα ελπίδα χαιρετίζει την ταινία, 41η για τις Άλπεις του Γιώρστη φιλμογραφία του γου Λάνθιμου στις Αμερικανού, ως Πόστερ του 64ου Φεστιβάλ Καννών επόμενες μέρες. μια επιστροφή στο

Λεωφόρος Πεντέλης 98, Χαλάνδρι, 2106841010 ÜΑίθουσα 1: Thor 18.15-22.30 (σε 3D) Η κοκκινοσκουφίτσα 20.30 Ο Γουίνι το αρκουδάκι ΣαβΚυρ 17.00 μεταγλ ÜΑίθουσα 2: Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο 18.20-20.4523.00

χαϊδαρι

AΝΟΙΞΗ ΔΗΜ. ΚΙΝ/ΦΟΣ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ 2+1

Αγωνιστών στρατοπέδου 49, Χαϊδαρι, 21058134702105813450 ÜΑίθουσα 1: Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο 18.00-20.3023.00 Ο Γουίνι το αρκουδάκι ΣαβΚυρ 16.45 μεταγλ ÜΑίθουσα 2: Thor 18.30-20.45-23.00 Hop ΣαβΚυρ 16.30 μεταγλ

VILLAGE SHOPPING AND MORE, ΡΕΝΤΗ

Θηβών 228 & Παρνασσού, Αγ. Ι. Ρέντης Τηλέφωνο Πληροφοριών, 210 4278600, 801 100 9191 (από σταθερό με αστική χρέωση), 210 8108080 www.vilagecinemas. gr ÜΑίθουσα 3: Απόλυτη ευφυϊα Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 14.45-17.00 Σαβ έως Κυρ: 12.30-14.45-17.00 Μια φορά και ένα...μωρό Πεμ έως Τετ: 19.15-21.30-23.45 ÜΑίθουσα 4: Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 15.45-18.30-21.1500.00 Σαβ έως Κυρ: 13.00-15.4518.30-21.15-00.00 ÜΑίθουσα 5: Η κοκκινοσκουφίτσα Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 15.00-17.3019.45-22.00-00.15 Σαβ έως Κυρ: 12.45-15.00-17.30-19.45-22.0000.15 ÜΑίθουσα 6: Thor Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 14.45-17.3020.00-22.30-01.00 Σαβ έως Κυρ: 12.00-14.45-17.30-20.00-22.3001.00 ÜΑίθουσα 7: Rio 3D (μεταγλ) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 14.00-16.15-18.30 μεταγλ. (3D) Σαβ έως Κυρ: 11.45-14.00-16.1518.30 μεταγλ. (3D) Thor (3D) Πεμ έως Τετ: 20.45-23.15 (3D) ÜΑίθουσα 8: Rio 3D (μεταγλ) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 15.0017.15 μεταγλ. (3D) Σαβ έως Κυρ: 12.45-15.00-17.15 μεταγλ. (3D) Thor (3D) Πεμ έως Τετ: 19.1521.45-00.15 (3D) ÜΑίθουσα 9: Η Κοκκινοσκουφίτσα Πεμ έως Τετ: 19.00-21.15-23.30 Ο Γουίνι το αρκουδάκι (μεταγλ) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 15.15-17.00 μεταγλ. Σαβ έως Κυρ: 12.15-13.45-15.1517.00 μεταγλ. ÜΑίθουσα 10: Η Κοκκινοσκουφίτσα Πεμ, Παρ, Δευ, Τετ: 16.00-18.1520.30-22.45-01.00 Σαβ έως Κυρ: 11.30-13.45-16.00-18.15-20.3022.45-01.00 Τρι: 16.00-18.1501.00 ÜΑίθουσα 11: Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 16.3019.15-22.00-00.45 Σαβ έως Κυρ: 11.00-13.45-16.30-19.1522.00-00.45 ÜΑίθουσα 12: Rio (μεταγλ) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 14.30-16.45-19.00 μεταγλ. Σαβ έως Κυρ: 12.15-14.30-16.4519.00 μεταγλ. Τα τελευταία 8 λεπτά Πεμ έως Τετ: 21.1523.15-01.15 ÜΑίθουσα 13: Rio (μεταγλ) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 15.30-17.45 μεταγλ. Σαβ έως Κυρ: 11.00-13.15-15.3017.45 μεταγλ. Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο Πεμ έως Τετ: 19.45-22.30-01.15 ÜΑίθουσα 14: Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο Πεμ έως Τετ: 17.30-20.15-23.00 Ο Γουίνι το αρκουδάκι (μεταγλ) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 14.30-16.00 μεταγλ. Σαβ έως Κυρ: 11.30-13.00-14.30-16.00 μεταγλ. ÜΑίθουσα 15: Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 15.0018.00-20.45-23.30 Σαβ έως Κυρ: 12.15-15.00-18.00-20.4523.30 ÜΑίθουσα 16: Rango (μεταγλ) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 14.00-16.15 μεταγλ. Σαβ έως Κυρ: 11.45-14.00-16.15 μεταγλ. Scream 4 Πεμ έως Τετ: 18.4521.30-00.00 ÜΑίθουσα 17: Hop (μεταγλ) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 15.30-17.45 μεταγλ. Σαβ έως Κυρ: 11.00-13.15-15.30-17.45 μεταγλ. Εργένηδες για μια εβδομάδα Πεμ έως Τετ: 20.0022.15-00.30 ÜΑίθουσα 18: Τα τελευταία 8 λεπτά Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 14.15-16.15-18.1520.15-22.15-00.15 Σαβ έως Κυρ: 11.45-14.15-16.15-18.15-20.1522.15-00.15 ÜΑίθουσα 19: Εργένηδες για μια εβδομάδα Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 14.1516.30-18.45-21.00-23.15-01.30 Σαβ έως Κυρ: 12.00-14.1516.30-18.45-21.00-23.15-01.30 ÜΑίθουσα 20: Hop (μεταγλ) Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ: 14.30-16.45 μεταγλ. Σαβ έως Κυρ: 12.0014.30-16.45 μεταγλ. Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο Πεμ έως Τετ: 19.00-21.45-00.30

ΘΕΑΤΡΑ

τα μάτια σου» του Σταύρου Σταυρόπουλου. Σκηνοθεσία: Μ. Χρονιάρη.

@ΡΟΥΦ

ΑΛΦΑ

Κωνσταντινουπόλεως 10 & Ανδρονίκου 18, Ρουφ, 210 3837191. Έως 26/05 «Ιστορίες Πείνας» των Ignacio Del Moral, Margarita Sanchez. «Νυκτόβια Ζώα» του Χουάν Μαγιόργκα. Σκηνοθεσία: Μ. Νατιώτη.

Πατησίων 37, Εξάρχεια, 210 5238742. Έως 17/05 «Δεν πληρώνω… Δεν πληρώνω τίποτα» του Ντάριο Φο. Σκηνοθεσία: Στεφ. Ληναίος. Έως 15/05 «Το γάλα» του Β. Κατσικονούρη. Σκηνοθεσία: Α. Βαγενά.

104 ΘΕΑΤΡΟ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΟΓΟΥ & ΤΕΧΝΗΣ

ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ

Θεμιστοκλέους 104, Εξάρχεια, 210 3826185. Έως 07/05 «Σκουλήκια» του Χιλέλ Μίτελπουνκτ. Σκηνοθεσία: Μ. Πετούσης. «Ένα μάτσο βιόλες» του Παναγιώτη Παναγόπουλου. Σκηνοθεσία: Π. Παναγόπουλος, Τ. Χάνος.

ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, 210 5242211. Έως 08/05 «Τα αγαπημένα σας τραγούδια» του Xavier Kroetz. Σκηνοθεσία: Χ. Μπακονικόλα. Από 11/05 έως 22/05 «Θήλυ – Anima – Devi» της Γιώτας Κουνδουράκη. Σκηνοθεσία: Γ. Κουνδουράκη.

ΑΘΗΝΑ Δεριγνύ 10 & Πατησίων, Π. Άρεως, 210 8237330. Έως 31/05 «Δείπνο Ηλιθίων» του Φράνσις Βέμπερ. Σκηνοθεσία: Φ. Σπύρου.

ΑΚΑΔΗΜΟΣ Ιπποκράτους & Ακαδημίας, Αθήνα, 210 3625119. Έως 29/05 «Ζωή ποδήλατο» του Ντέιβ Φρίντμαν.

ΑΛΙΚΗ CityLink, Αμερικής 4, Αθήνα. «Τα κορίτσια με τα μαύρα» των Αλέξανδρου Ρήγα & Δημήτρη Αποστόλου. Σκηνοθεσία: Αλ. Ρήγας.

ΑΛΚΥΟΝΙΣ – ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΕΣΣΑΛΑ Ιουλιανού 42-46, 210 8815405. Έως 08/05 «Το ημερολόγιο ενός τρελού» του Νικολάι Γκόγκολ. Σκηνοθεσία: Γ. Μεσσάλας. Έως 10/05 «Κάτω από τη σκάλα» του Τσαρλς Ντάιερ. Σκηνοθεσία: Γ. Μεσσάλας.

ΑΛΜΑ – ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ Αγίου Κωνσταντίνου & Ακομινάτου 15-17, Μεταξουργείο, 210 5220100. «Σκοτεινό Σπίτι» του Νιλ Λαμπιούτ. Σκηνοθεσία: Χρ. Λύγκας.

ALTERA PARS Μ. Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός, 210 3410011. Έως 19/05 «Το ροκ που παίζουν

Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, 210 5231131. Έως 31/05 «Drunk enough to say I love you?» της Κάριλ Τσέρτσιλ. Σκηνοθεσία: Κ. Μπερδέκα.

ΑΡΓΩ Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο, 210 5201684. «Το ημερολόγιο ενός τρελού» του Νικολάι Γκόγκολ. Σκηνοθεσία: Μ. Βασιλείου. Έως 29/05 «Εμιγκρέδες» του Σλάβομιρ Μρόζεκ. Σκηνοθεσία: Μ. Βαρδάκα.

ΑΤΤΙΣ Λεωνίδου 7, Μεταξουργείο, 210 5226260. Έως 29/05 «Alarme». Σκηνοθεσία: Θ. Τερζόπουλος.

THEATER NEWS

fucking games η gay ζωη στην αθηνα

Με αφορμή την παράσταση Fucking Games, που παρουσιάζεται στο θέατρο Βικτώρια και αφορά τη ζωή δύο γκέι ζευγαριών, πραγματοποιήθηκε στις 16 Απριλίου συζήτηση στην κεντρική σκηνή του θεάτρου με τη συμμετοχή εκπροσώπων σχεδόν όλων των γκέι οργανώσεων, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων και πλήθος κόσμου. Στη βραδιά θίχτηκαν όλα τα «καυτά» θέματα του θεατρικού έργου αλλά και θέματα της καθημερινότητας των γκέι στην Αθήνα όπως τα στερεότυπα, η έλλειψη προτύπων και η εξάπλωση του HIV. Το έργο συνεχίζεται στο θέατρο Βικτώρια Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 και Κυριακή στις 20:15. Θέατρο Βικτώρια, Μαγνησίας 5 (& 3ης Σεπτεμβρίου 119), 210 8233125

ΒΑΦΕΙΟ Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως, Μεταξουργείο, 210 3425637. Έως 28/05 «Shopping & f***ing» του Μαρκ Ρέιβενχιλ.

BETON 7 Πύδνας 7, Βοτανικός, 210 7512625. Έως 08/05 «Οσάμα ο ήρωας» του Ντένις Κέλλυ. Σκηνοθεσία: Π. Μιχαηλίδης. Έως 26/05 «Η Γυναίκα και ο Πόλεμος». Σκηνοθεσία: Π. Μιχαηλίδης.

ΒΙΚΤΩΡΙΑ Μαγνησίας 5 (3ης Σεπτεμβρίου 119), 210 8233125. Έως 26/05 «Fucking Games» του Grae Cleugh. Σκηνοθεσία: Δ. Κομνηνός.

BOOZE COOPERATIVA Κολοκοτρώνη 57, Μοναστηράκι, 210 3240944. Έως 05/05«Michael Kohlaas» του Heinrich von Kleist. Σκηνοθεσία: Ανδρ. Κουτσουρέλης.

ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ Ι. Δροσοπούλου 17 Α' & Άνδρου, Κυψέλη. «Η θεία Βιβή» της Αλεξάνδρας Παπαγεωργίου. Σκηνοθεσία: Κ. Κωνσταντόπουλος.

CHANDELIER Μπενιζέλου 4, Πλάκα, 210 3316330. ‘Εως 02/07 «Θηλυκές φιλοσοφίες: το string μας μέσα». «Δωμάτιο 32».

ΘΕΑΤΡΟ ΠΚ Κασομούλη 30, Ν.Κόσμος, 210 9011677. Κάθε Σάββατο & Κυριακή στις 9:30μ.μ. Εισιτήριο: €10-13-15. Η εναλλακτική πλευρά του μύθου του Frankenstein που παρουσιάστηκε από τη χοροθεατρική ομάδα Migma συνεχίζει τον δεύτερο κύκλο παραστάσεων με ανανεωμένο καστ, μετά από 3 επιτυχημένους μήνες. Δεν πρόκειται για την εκδοχή της γνωστής ιστορίας της M. Shelley, αλλά για μια παράσταση που με υποκατάστατα εικόνων και διάφορα γνώριμα οπτικά σημεία αναφοράς παραπέμπει συνειρμικά τον θεατή στον μύ-

Σκηνοθεσία: Λευτ. Παπανικολάου Γκιωνάκης.

Φιλίππου. Σκηνοθεσία: Μ. Φιλίππου.

DASEIN CAFÉ

ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ

Σολωμού 12, Εξάρχεια, 210 3841857. «Διαστροφή και άλλες κινήσεις για το τίποτα» του Χοσέ Σαντσές Σινιστέρα. Σκηνοθεσία: Στ. Πετρίδης.

Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός, 210 5138067. Έως 15/05 «Ο Καλός Μαθητής» του Στίβεν Κινγκ. Σκηνοθεσία: Ζ. Χαϊτίδης. Έως 25/05 «Έγκλημα, τιμωρία, λεφτά, δολοφονία συνταξιούχου» του Ματίας Άντερσον. Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη. Έως 29/05 «La Chunga» του Μάριο Βάργκας Λιόσα. Σκηνοθεσία: Ελ. Σκότη.

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Αθήνα, 210 5288100. «Η τριλογία του παραθερισμού» του Κάρλο Γκολντόνι. Σκηνοθεσία: Ν. Μαστοράκης. Έως 15/05 «Τρισεύγενη» του Κωστή Παλαμά. Σκηνοθεσία: Λ. Κονιόρδου. Έως 15/05 «Η μητέρα του σκύλου» του Παύλου Μάτεσι. Σκηνοθεσία: Ν. Μιλιβόγεβιτς. 04-08/05 «Αναγνώσεις».

ΘΕΑΤΡΟ ΑΚΗΣ ΔΑΒΗΣ Αλκμήνης 8, Αθήνα, 210 3428650. Έως 24/05 «Αυγά μύγας… σε ιστό αράχνης» των Ιουλία Ριζοπούλου και Ζωρζίνας Τζουμάκα. Σκηνοθεσία: Ι. Ριζοπούλου.

ΕΛCULTURE

Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ

Μιλτιάδου 18, Μοναστηράκι, 210 3476573. Έως 05/05 «Repulsion_6» performance από τους Erasers. Από 10/05 «Η κυρία Λώρα» των Ιωάννας Κανελλοπούλου, Αγγελικής Καρυστινού. Σκηνοθεσία: Αγ. Καρυστινού. Έως 30/05 «Η ιστορία του κ. Καλοκαίρη». Σκηνοθεσία: Ρ. Μοσχοχωρίτη.

Κυψέλης 54, Αθήνα, 210 7707227. «Ο Δον Ζουάν του Ανατόλι Κριμ». Σκηνοθεσία: Θ. Θεολόγης.

ELIART Κωνσταντινουπόλεως 127, Βοτανικός, 210 3477677. Έως 26/05 «Προς Κορινθίους και λοιπούς» της Μαρίας

θο, κάνοντάς τον να ξεχάσει την τετριμμένη κατά τα άλλα ιστορία του τέρατος του Frankenstein. Μέσα σε ένα λευκό κουτί, ένα μεγεθυσμένο δοχείο εργαστηρίου πειραμάτων, δημιουργείται ένα μίνιμαλ περιβάλλον, όπου οι συντελεστές της παράστασης παραδίδονται στα χέρια του Dr. Victor Frankenstein. Tο υδάτινο στοιχείο μπλέκεται με τον χορό και ο λόγος με τα ακροβατικά στιγμιότυπα σε μια σκηνή όπου ο επιστήμονας δημιουργεί ζωή με αναφορές στη γενετική και την κλωνοποίηση. Η ακατάπαυστη και αρμονική κίνηση των χορευτών και χορευτριών καθώς και η κατάλληλη μουσική και ο φωτισμός συνθέτουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Έκπληξη αποτελεί το ευρηματικό τέλος της παράστασης, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον μύθο και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για μια ευτυχή κατάληξη. Τη σκηνοθεσία και χορογραφία υπογράφει ο Παύλος Κουρτίδης, ενώ τη μουσική σύνθεση έχει επιμεληθεί ο Σταύρος Μαρκόνης.

ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ Πλαταιών & Προφήτη Δανιήλ 3, Κεραμεικός, 210 3467735 Έως 08/05 «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» του Πέτρου Ζούλια. Σκηνοθεσία: Π. Ζούλιας.

ΘΕΑΤΡΟ ΠΚ Κασομούλη 30 & Ρενέ Πυώ 2, Νέος Κόσμος, 210 9011677 Έως 15/05 «Frankenstein». Σκηνοθεσία: Π. Κουρτίδης.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ Πεσμαζόγλου 5, Κέντρο, 210 3228706. Έως 08/05 «Ο έλεγχος του διεθνούς ταμείου» του Γ. Η. Ησαΐα. Σκηνοθεσία: Κ. Καπελώνης, Δ. Δεγαΐτης. «Η μέθοδος Groenholm» του Τζόρντι Γκαλθεράν. Σκηνοθεσία: Δ. Χρονόπουλος.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Πειραιώς 256, Ρέντης. «Κίρκεγκορ Unleasted, Νίτσε Unleasted, Σοπενχάουερ Unleasted» του Θεοδόση Πελεγρίνη. Σκηνοθεσία: Μ. Σορμαΐνη.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Αντισθένους 7 & Θαρύπου 117, Αθήνα, 210 9212900. 7&8/05 «1ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου».

ΘΕΑΤΡΟΝ – ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ Πειραιώς 254, Ταύρος, 212 2540316. Έως 15/05 «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου. Σκηνοθεσία: Σ. Χατζάκης. Έως 29/05 «Ερωτόκριτος A/V. Ο συναισθηματικό χώρος του δύο» του Γρηγόρη Χατζάκη. Σκηνοθεσία: Γ. Χατζάκης.

ΘΗΣΕΙΟΝ, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ Τουρναβίτου 7, Ψυρρή, 210 3255444. Έως 15/05 «Cock» του Μάικ Μπάρτλετ. Σκηνοθεσία: Κ. Ευαγγελάτου.


45 ΙΔΡΥΜΑ «ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ» Πειραιώς 206, Ταύρος, 210 3418550. Έως 15/05«Το Πράσινο Λεμόνι» της Μέτης Καρατζά. Σκηνοθεσία: Σ. Φιλιππίδου. Έως 12/05 «Άντρες Μετά Μουσικής» της Έλενας Τορνέρο. Σκηνοθεσία: Λ. Μελεμέ. «Parklife» του Στέλιου Λυκουρέση. Σκηνοθεσία: Μ. Κωνσταντάτος. Έως 29/05 «Γαλαξίας» της Ομάδας Blitz. Σκηνοθεσία: Ομάδα Blitz, Γ. Βαλαής.

ΚΑΠΠΑ Κυψέλης 2, Αθήνα, 210 8831068. Έως 08/05 «Κάρμεν». Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός.

ΚΙΒΩΤΟΣ Πειραιώς 115, Γκάζι, 210 3427426. Έως 15/05 «Μέσα απ’ τα φύλλα της καρδιάς». Ερμ: Γ. Μπέζος, Χρ. Μαξούρη.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ STUDIO Ερεχθείου 22, Ακρόπολη, 210 9248328. Από 07 έως 17/05 «Ισμήνη» του Γιάννη Ρίτσου. Σκηνοθεσία: Α. Τομπούλη.

KNOT GALLERY Μιχαλακοπούλου 206 & Πύρρου (εισ. από Πύρρου), Αμπελόκηποι, 6937797798. Έως 31/05 «All yesterday’s parties». Σκηνοθεσία: Μπ. Γαλιατσάτος. Από 06/05 έως 22/05 «Σε κατάσταση εξέγερσης» του Falk Richter.

ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ - ΘΕΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑ Ακαδημίας 59-61, Κέντρο, 210 3612461. Έως 08/05 «Κάρμεν» των Ανρί Μεγιάκ. Λυντοβίκ Αλεβύ. Σκηνοθεσία: Β. Νικολαΐδης.

ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ Ακαδήμου 14, Μεταξουργείο, 210 5234382. Έως 29/05 «Η νύχτα μόλις πριν από τα δάση» του Bernard-Marie Koltès. Σκηνοθεσία: Α. Παπαδημητρίου.

METROPOLIS LIVE STAGE Πανεπιστημίου 54 & Εμ. Μπενάκη, 4ος όροφος, 210 3424654 «Η Life, το Style και οι εφτά Νάνοι» της Σοφίας Μουτίδου. Σκηνοθετική επιμέλεια: Μ. Ρέππας.

ΜΙΚΡΟ ΠΑΛΛΑΣ Αμερικής (στοά Σπυρομήλιου) CityLink, Αθήνα, 210 3210025 Έως 10/05 «Ήρωες» της Ελένης Γκασούκα. Σκηνοθεσία: Ελ. Γκασούκα. Έως 07/05 «Ο τυφλοσούρτης» του Θοδωρή Αθερίδη. Σκηνοθεσία: Θ. Αθερίδης.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΑΘΗΝΑΪΣ Καστοριάς 34-36 & Ιερά Οδός, Βοτανικός, 210 3480080. Έως 13/05 «I love you» των Αλ. Παντελάκη, Στ. Κραουνάκη.

ΜΟΥΣΟΥΡΗ Πλ. Καρύτση, Αθήνα, 210 3310936. «Χάρολντ και Μωντ» του Κόλιν Χίγκινς. Σκηνοθεσία: Π. Ζούλιας.

ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΡΜΕΝΗ Σπ. Τρικούπη 34 & Κουντουριώτου, Εξάρχεια, 210 8253489 «Απολυμένη» του Αντώνη Τσιπιανίτη. Σκηνοθεσία: Χρ. Καρχαδάκης.

210 5249903. 8-10/05 «Snow» της ομάδας Νοσταλγία. Σκηνοθεσία:Τ. Ράλλη.

ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Πειραιώς 256 «Πράξη χωρίς Λόγια» του Σάμουελ Μπέκετ. Σκηνοθεσία: Ασπ. Κράλλη.

ΡΟΕΣ Ιάκχου 16, Γκάζι, 210 3479426 Από 06/05 έως 29/05 «Λεόντιος και Λένα» του Γκέοργκ Μπίχνερ. Σκηνοθεσία: Χλ. Μάντζαρη.

SOCIETY Κολοκοτρώνη 6, Κέντρο, 210 3230445. Έως 28/05 «Πώς να έχετε έναν άντρα του χεριού σας» του Ιάκωβου Μυλωνά. Σκηνοθεσία: Ι. Μυλωνάς.

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ Λεωφόρος Συγγρού 107-109, 210 9005800. Έως 13/05 «Πόλη – Κράτος» από τον θίασο Κανιγκούντα. Σκηνοθεσία: Γ. Λεοντάρης. Από 11/05 έως 15/05 «Εθνικό Μπαλέτο Ισπανίας». Χορογράφος: Νάτσο Ντουάτο.

ΣΤΟΑ Μπισκίνη 55, Ιλίσια, 210 7702830. Έως 15/05 «Άννα, είπα» του Παναγιώτη Μέντη. Σκηνοθεσία: Θ. Παπαγεωργίου. ‘Εως 17/05 «Για πάντα – 4ever» του Γιώργου Ηλιόπουλου. Σκηνοθεσία: Β. Δούκα.

STRASSE Περσεφόνης 29 & Ιάκχου, Γκάζι, 210 3464330. «The Show Up» των Γιώργου Βάλαρη και Νίκου Μουτσινά. Σκηνοθεσία: Γ. Βάλαρης.

ΣΤΟΥ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ Σαρρή 15 & Αγ. Αναργύρων 45, Ψυρρή, 210 3240370. «Ένας ασήμαντος φόνος» της Ευαγγελίας Στρατή. Σκηνοθεσία: Μ. Μπανούμπ. Έως 15/05 «Λεφτά υπάρχουν» του Γιάννη Λίλη. Σκηνοθεσία: Γ. Λίλης, Τ. Αλαφάκης.

STUDIO ΚΥΨΕΛΗΣ Σπετσοπούλας 9 & Κυψέλης, Κυψέλη, 210 8819571. «Χόρεψέ με ως το τέλος του κόσμου» του Τζο Σάουτερ. Σκηνοθεσία: Γ. Λιβανός. «Αν άλλαζαν όλα» της Τούλας Μπούτου. Σκηνοθεσία: Μ. Δεστούνης. «Ο τίγρης» του Μάρεϊ Σίσγκαλ. Σκηνοθεσία: Αντ. Αλεξίου. Ερμ.: Αντ. Αλεξίου, Σ. Κωτίδου. Κυρ. 10:30 μ.μ., Σαβ. 24:00, €12. Έως 31/05 «Αντίνοος» του Φερνάντο Πεσσόα. Σκηνοθεσία: Γ. Λιβανός.

STUDIO ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια, 210 6453330. Έως 12/06 «Τρελοβγενιώ» της Ινές Κανιατί. Σκηνοθεσία: Γ. Αναστασάκης. Έως 12/06 «Να μου στείλετε μια ρεπούμπλικα!» του Ρώμου Φιλύρα. Σκηνοθεσία: Γ. Αναστασάκης. Έως 12/06 «Ε.Χ. Γονατάς – Από την Κρύπτη στο φως με τρεις μπακιρένιες δεκάρες» των Γ. Αναστασάκη, Ε. Γονατά. Σκηνοθεσία: Γ. Αναστασάκης.

ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας, Κυψέλη, 210 8217877. «Θερμοκήπιο» του Χάρολντ Πίντερ. Σκηνοθεσία: Λ. Βογιατζής.

Κολωνού 31 & Λεωνίδου, Μεταξουργείο, 6981802544. Έως 05/06 «Το ημερολόγιο του Αδάμ και της Εύας» του Μαρκ Τουέιν. Σκηνοθεσία: Λ. Μελεμέ. Έως 05/06 «Μήδεια μικρού μήκους» της ομάδας Μετά Φόβου. Σκηνοθεσία: Ελ. Γεροδήμου.

ΟΛΒΙΟ

ΣΦΕΝΔΟΝΗ

ΟΔΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Φαλαισίας 7, Γκάζι. Έως 08/05 «Σύλβια και Τεντ» της Άσπας Τομπούλη. Σκηνοθεσία: Α. Τομπούλη.

Μακρή 4, Αθήνα, 210 9246692 Από 11/05 έως 05/06 «Μαρκησία ντε Σαντ» του Γιούκιο Μισίμα. Σκηνοθεσία: Ορ. Τάτσης.

ΠΑΛΛΑΣ

ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ

Βουκουρεστίου 5, Αθήνα, 210 3213100. Έως 15/05 «Μέσα» του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Σκηνοθεσία: Δ. Παπαϊωάννου.

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ STAVLOS Ηρακλειδών 10, Θησείο, 210 3452502. Έως 18/05 «Athens Bar Theatre Festival».

ΠΟΡΕΙΑ Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, πλ. Βικτωρίας, 210 8210991. Έως 07/05 «Η υπόθεση της οδού Λουρσίν» του Ευγένιου Λαμπίς. Σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα. Έως 15/05 «Το κτήνος στο φεγγάρι» του Ρίτσαρντ Καλινόσκι. Σκηνοθεσία: Στ. Λιβαθινός. Έως 01/06 «Λήθη» του Δημήτρη Δημητριάδη. Σκηνοθεσία: Δ. Τάρλοου.

ΡΑΓΕΣ Κωνσταντινουπόλεως 82 & Ιερά Οδός, Γκάζι, 211 8505650. «Elizadeth» του Χάρη Ρώμα. Σκηνοθεσία: Δ. Καρατζιάς.

RABBITHOLE Γερμανικού 20, Μεταξουργείο,

SMALL TALK

Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων, Αθήνα, 210 8656004. Έως 05/06 «Δεσποινίς Τζούλι» του Πάτρικ Μάρμπερ. Σκηνοθεσία: Μ. Αδαμάκη. Έως 07/06 «Κόλχαας» του Χάινριχ φον Κλάιστ. Σκηνοθεσία: Ν. Αλεξίου.

ΤΡΕΝΟ ΣΤΟ ΡΟΥΦ Σιδηροδρομικός Σταθμός Ρουφ, επί Οδού Κωνσταντινουπόλεως, 210 5298922. Από 05/05 έως 15/05 «Τα 12 Κουπέ».

ΦΟΥΡΝΟΣ Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια, 210 6460748. Έως 19/05 «Θαλασσινοί Έρωτες» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Σκηνοθεσία: Μ. Γεμεντζάκη. Έως 24/05 «Ντε Σαντ. Στη Ζυστίν…» του Cezaris Grauzinis. Σκηνοθεσία: Cezaris Grau�inis. Έως 21/05 «4ο Φεστιβάλ Σώματα και Αντικείμενα σε κίνηση».

ΧΩΡΑ Αμοργού 20, Κυψέλη, 210 8673945. Έως 15/05 «Just Sex» του Τζεφ Γκουλντ. Σκηνοθεσία: Αγγ. Μπούρας.

Ένα αστέρι για όλους Η ανώτερη ιδιωτική σχολή δραματικής τέχνης Πράξη Επτά ανεβάζει το υπέροχο ποιήμα του Τάσου Λειβαδίτη «Αυτό το αστέρι είναι για όλους μας».

Ο

ιδρυτής της σχολής και σκηνοθέτης της παράστασης Θόδωρος Γράμψας μιλάει για τη διαδικασία της θεατρικής απόδοσης, την πολιτική προέκταση του ποιήματος και τη συμβολή των μαθητών στο τελικό αποτέλεσμα.

Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο ποίημα του Λειβαδίτη; Η εργασία πάνω στο ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη ξεκίνησε ως μάθημα στη σχολή, στο πρώτο έτος, πέρσι. Στόχος του μαθήματος (με ποιητικά κείμενα) είναι να μπορούν οι μαθητές να δουλεύουν ομαδικά, να αποκωδικοποιούν το κείμενο, ν’ ανακαλύπτουν τη δράση κάτω απ’ τα λόγια, να έχουν την αίσθηση του ρυθμού, της συναισθηματικής και νοηματικής συνέχειας, να μάθουν και να καταλάβουν ότι στη σκηνή είμαστε πάντα μέρος ενός συνόλου. Το αποτέλεσμα, λοιπόν, νομίζω είχε ενδιαφέρον και αποφασίσαμε αυτήν τη δουλειά να την κάνουμε παράσταση.

Περιγράψτε μας τη διαδικασία της θεατρικής απόδοσης του ποιήματος. Όπως προανέφερα, προσπαθήσαμε ν’ ανακαλύψουμε τη δράση κάτω απ’ τον στίχο, τον πραγματικά ωραίο στίχο, έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει υποκριτική. Γιατί, χωρίς δράση, υποκριτική δεν μπορεί να υπάρξει. Ανακαλύψατε πολιτικές προεκτάσεις σε αυτό το ερωτικό ποίημα; Η ερώτηση θα μπορούσε να διατυπωθεί και αντίστροφα. Δηλαδή, αν ανακαλύψαμε και ερωτικές προεκτάσεις σ’ αυτό το πολιτικό ποίημα. Φυσικά, συνυπάρχουν και τα δύο. Υπογραμμίσατε περισσότερο την ερωτική, την πολιτική του προέκταση ή διατηρήσατε μια ισορροπία; Δεν είχα κανένα λόγο να διατηρήσω ισορροπία. Κάτι που μ’ ενοχλεί τόσο στη ζωή δεν θα το έκανα ποτέ στη σκηνή. Αφεθήκαμε στο κείμενο και μας οδήγησε. Ποια ήταν η συμβολή των μαθητών της σχολής στο στήσιμο της παράστασης; Πολύ μεγάλη. Μόνοι τους έγραψαν μουσική. Παίζουν μουσική στην παράσταση. Έκαναν τα γραφιστικά, συμμετείχαν στην κατασκευή του σκηνικού και γενικότερα συμμετείχαν σ’ όλες τις απαραίτητες εργασίες για το ανέβασμα της παράστασης. Ποιος είναι ο τρόπος λειτουργίας της εταιρείας θεάτρου Πράξη Επτά; Σε όλες τις παραστάσεις που ανεβάζετε υπάρχουν συλλογικές διαδικασίες; Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει θέατρο με συλλογικές διαδικασίες. Συνεργασία, ναι. Και μάλιστα για μένα είναι απαραίτητο να υπάρχει συνεργασία, με όλους όσοι συμμετέχουν σε μία παράσταση. Να υπάρχει διάλογος-αντίλογος. Έτσι, μπορούμε να είμαστε όλοι όσοι συμμετέχουμε δημιουργοί. Κι όχι κάποιοι να δημιουργούν και οι άλλοι απλώς να εκτελούν.

Aπό την Παρασκευή 6 Μαΐου, ημέρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Σάββατο: 9:15 μ.μ. Κυριακή: 8:15 μ.μ., είσοδος ελεύθερη. Πράξη Επτά Studio, Βαλτετσίου 45, Εξάρχεια, 210 3800624.


46

ΒΓΕΣ ΕΞΩ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!

Με τη Λυδία Παπαϊωάννου στο Horse House Το road trip ενός κοριτσιού που μεταμορφώθηκε σε αστερία. Από τον Φώτη Βαλλάτο, φωτό: Photoharrie.

Η

οδός Aυλητών είναι ένα μικρό στενάκι στου Ψυρρή γεμάτο tags και γκράφιτι, ένα που γράφει «Ilisia», ένα γυναικείο πορτρέτο του Sok, ενώ ένα καταπληκτικό νεοκλασικό κτίριο με γύψινα αετώματα στέκει εκεί, παρατημένο στα συντρίμμια κάποιου κλαμπ που κάποτε διέπρεψε στο σημείο αυτό (έχω την αμυδρή εντύπωση ότι στις αρχές των ’00s βρισκόταν κάποιο hip κλαμπ εκεί...). Το Horse House είναι σύμφωνα με το μότο του «η πρώτη τσέχικη μπιραρία της Αθήνας» και το μέρος «όπου δεν πίνετε μόνοι σας την μπίρα σας» (sic), ό,τι κι αν σημαίνει αυτό (το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει την πιο φτηνή μπίρα στην πόλη). Στους τοίχους υπάρχουν κρεμασμένες καουμπόικες μπότες, κουρελούδες και κάδρα με pin up girls, σακιά με σανό είναι σκορπισμένα παντού, οι πελάτες κάθονται σε ξύλινους πάγκους ντυμένους και ακουμπούν τις μπίρες τους πάνω σε ξύλινα τραπέζια, ενώ από τα ηχεία ακούγεται ένα απροσδιόριστο κράμα από indie, μέταλ και eurotrash επιτυχιών. Δηλαδή, είναι ακριβώς το μέρος που θα αποκαλούσες «σαλούν» και σε καμία περίπτωση «τσέχικη μπιραρία». Η Λυδία έχει μόλις γυρίσει από ένα μεγάλο road trip στην Αμερική, όπου με δυο φίλες της πήδηξαν μέσα σε ένα τζιπ και διέσχισαν οριζόντια τη χώρα,

από το Σαν Φρανσίσκο μέχρι το Νάσβιλ. Σκηνές από γουέστερν, white trash, μαζορέτες, γουακαμόλε, ένα κομμάτι του Έλβις να παίζει στο repeat στο αυτοκίνητο, βρόμικα μοτέλ, grassroot, η έρημος, οι καουμπόηδες, όλη η μυθολογία του τυχοδιωκτικού ταξιδιού παντού ζωντανή, κάπως σαν τα ουρλιαχτά από ένα ντεκαποτάμπλ αμάξι με τρεις γυναίκες, όπως το είδαμε στο Death Proof του Ταραντίνο. «Δεν είχαμε χαράξει συγκεκριμένη διαδρομή, αλλά είχαμε μπει στο Google Earth και είχαμε επιλέξει χαλαρά τα μέρη που μας είχαν κάνει εντύπωση, είτε ως τοπία είτε ως ονομασίες. Για παράδειγμα, θέλαμε να πάμε στο Αλμπουκέρκι, γιατί μας είχε φανεί αστείο το όνομα, ή στο Όστιν, γιατί από κει είναι οι Kings of Leon. Αλλά ο βασικός στόχος ήταν να πάμε στο Μέμφις για να επισκεφθούμε την Graceland -το σπίτι του Έλβις- και στο Νάσβιλ για να βγάλουμε φωτογραφίες ντυμένες μπάτμαν μπροστά από το ομοίωμα του Παρθενώνα που υπάρχει εκεί. Γιατί, ως γνωστόν, δεν μπορείς να πας στον αθηναϊκό Παρθενώνα και να βγάλεις φωτογραφίες ντυμένος μπάτμαν. Απαγορεύεται από τον νόμο». Φαντάζομαι τα τρία κορίτσια μέσα σε αυτό το τζιπ να γυρνοβολάνε στη Route 66, να ουρλιάζουν από ενθουσιασμό σε κάθε χαζομάρα που συναντούν στο διάβα τους και να τρομάζουν μπροστά στο άγνωστο ενός αχανούς τοπίου γεμάτου ξερό χώμα, κάκτους και ινδιάνους Ναβάχο «που

τελικά πουλάνε πλαστικά δεινοσαυράκια έξω όταν συναντήσεις μια φάτσα που σου θυμίζει από τους καταυλισμούς τους σαν να είναι στο κάτι, ένα τοπίο, μια εικόνα που επιστρέφει Μοναστηράκι». Και ύστερα μου μιλάει για σαν déjà vu. Και η Λυδία συνεχίζει. Μιλάει τις υπόλοιπες περιπέτειές της κατά μήκος ακατάπαυστα. Σαν να έχει πατήσει τέρμα το των αμερικανικών πολιτειών. Για το Λας Βέγκάζι στο αυτόματο τζιπ και διασχίζει τη μια πολιτεία μετά την άλλη. Βζιιιιιιν. Μου λέει για γκας, που της φάνηκε σαν μια υπερμεγέθη τον μπάτσο που μιλούσε σαν να βγήκε από το μακέτα («ή σαν το Ντουμπάι»), για τα τεράστια billboards που διαφήμιζαν την επιστροNo country for old men και τους σταμάτησε φή της Σελίν Ντιόν στο πάλκο του Ceasar’s επειδή περάσαν παράτυπα ένα stop (μιμείται ύστερα από τη λοχεία της, για τη λίμνη Τάχο τέλεια την τεξανή προφορά), για έναν δια(«που έχει το πιο ωραίο μπλε που έχεις δει στη γωνισμό με μαζορέτες, για ένα κυριακάτικο ζωή σου»), για κάτι παρακμιακά ξενοδοχεία μεσημέρι σε μια εκκλησία στο Ντάλας «όπου στα σύνορα της Καλιφόρνιας με τη Νεβάδα εγκλωβιστήκαμε ανάμεσα σε άπειρες ιδρωμέ(«που μύριζαν γεροντίλα»), για το εντυπωσιανες γιαγιάδες και έναν πάστορα που μας έλεγε κό Γκραντ Κάνιον και το απολιθωμένο δάσος ότι το προηγούμενο βράδυ έκανε κοιλιακούς ακούγοντας έναν ψαλμό για την ανάσταση και για το New Mexico που έχει το προσωνύτου Λαζάρου» και για έναν διαγωνισμό μουμιο «the land of enchantment» και «με το στακιού στο Όστιν «όπου ένας είχε ενώσει τις που περνάς στα σύνορά του αισθάνεσαι μια τρίχες του μουστακιού του με αυτές του στήαπίστευτη ευφορία, σαν να έχεις καταπιεί ένα θους του» και για ένα κορεάτικο καραόκε στο μπουκαλάκι μεσκαλίνη και να αγαπάς όλο τον Λος Άντζελες, όπου έπιναν μπίρες κόσμο». Ιστορίες δρόμου, ιστορίες HORSE μέχρι το πρωί τραγουδώντας το βουτηγμένες στις αναφορές που HOUSE «Here I go again on my own» έχει ο καθένας από τις δεκάΕρμού 110 (Αυλητών 7), των Whitesnake. Και τότε δες αντίστοιχες ταινίες που Ψυρρή, 6943 289753 έχει στο μυαλό του (μια teen σταματάει για λίγο να μιλάH Λυδία Παπαϊωάννου είναι αρmovie από δω, ένα γουέει, σηκώνει την μπλούζα της χισυντάκτρια του «Cosmopolitan» στερν από κει, λίγο Θέλμα και μου δείχνει το τατουάζ και τσεκάρει συνέχεια τον καιρό που έκανε στο δεξί της πλευκαι Λουίζ, Φρανκ Κάπρα και στο poseidon.hcmr.gr για να ρό: «I will grow back like a το εμβληματικό Vanishing πάρει τη σανίδα της και να Starfish». Point του Richard Sarafian) τρέξει να πιάσει το τέλειο κύμα. fvallatos@lifo.gr και σκάνε σαν πυροτεχνήματα


ΜΟΥΣΙΚΗ

Gonjasufi

Sufism

Η επιστροφή του Gonjasufi, ο ταλαντούχος κύριος Cayetano και το γεμάτο πρόγραμμα του Σαββάτου. Από τον Γιώργο Μιχαλόπουλο.

S

ufi Returns

Έρχεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες ο Gonjasufi, αυτήν τη φορά χωρίς τον μεγάλο Gaslamp Killer, αλλά με ένα σχήμα που αυτομάτως κάνει αυτήν τη συναυλία να είναι «για πολλούς». Όταν εμφανίστηκε στο εορταστικό φεστιβάλ του Bios με το εξαιρετικό line up, οι περισσότεροι είτε δεν άντεξαν το sold out είτε γκρίνιαξαν αδίκως για τον τρόπο που παρουσιάστηκε o δίσκος του. Καλώς ή κακώς, αυτή ήταν μια παραδοσιακή χιπ χοπ συναυλία, αλλά με κοινό που δεν έχει παραδοσιακές σχέσεις μαζί του. Διαφορετική η κουλτούρα και οι απαιτήσεις και σίγουρα διαφορετικό το ζητούμενο για να διασκεδάσεις σε αυτό το πλαίσιο. Να ζητάς κάτι διαφορετικό είναι το ίδιο παράλογο με το να μην ευχαριστηθείς μια εμφάνιση του Murcof (τυχαίο παράδειγμα, μια και μόλις έβαλα τον καινούργιο δίσκο του στο πικάπ) επειδή δεν έφερε πιανίστα μαζί του και ακούς τις μελωδίες του από το λάπτοπ. Κόντρα σε όλα Cayetano αυτά, ο Sumach Ecks, όπως είναι το κανονικό του όνομα, επιστρέφει (6/5, Bios) με τη συνοδεία φουλ μπάντας, χωρίς να είναι, δυστυχώς, γνωστές παραπάνω λεπτομέρειες γι’ αυτήν, πέρα από το μέγεθός της (πενταμελής). Πάντως, ακόμα και τώρα, παρόλο που έχει περάσει αρκετός καιρός από την κυκλοφορία του «A Sufi and a killer» που αποτέλεσε το δυνατότερο χαρτί της περσινής χρονιάς της Warp, διατηρεί μια αδιανόητη φρεσκάδα, παρά τους φρενήρεις ρυθμούς της σύγχρονης δισκογραφίας. Φαντάζομαι πως την ίδια ώρα στο μπαρ του ίδιου χώρου θα ξεκινάει και το dj set του ηγέτη των Dub Pistols, Barry Ashworth, παρέα με τον δικό μας Blend, έτσι, για να θυμηθούμε το big beat που μεγάλωσε γερά παιδιά.

Freestyle is coming home Με κανονική ορχήστρα θα εμφανιστεί και ο Γιώργος Μπρατάνης aka Cayetano (5/5, Bios) για να παρουσιάσει το «Back Home», που αποδεικνύεται με την πάροδο του χρόνου μια από τις καλύτερες εγχώριες κυκλοφορίες των τελευταίων ετών. Πέρα από το γεγονός ότι έχει μαζέψει μερικές από τις καλύτερες συνθέσεις της καριέρας του, έχει αποφύγει τη μανιέρα πολλών συνοδοιπό-

47

ρων του με αποτέλεσμα η κατά βάση τζαζ αισθητική του να βοηθά στην ανάπτυξη σημαντικών τραγουδιών όπως το υπέροχο «Fairy Tales», που συγκινεί με την ομορφιά της απλότητάς του, αλλά κυρίως να τονώνει συνθέσεις-highlights όπως τα «Sleepless and Mr. Coffee» και «Left my girl for a bizarre street». Μαζί με την πρόσφατη και εξίσου σπουδαία δουλειά του Σεραφείμ Τσοτσώνη αποτελούν δικαίως τα δύο πολύ δυνατά χαρτιά της εγχώριας ηλεκτρονικής σκηνής. Την ίδια μέρα επιστρέφει το διασημότερο κουαρτέτο του κόσμου, οι Kronos Quartet του δεξιοτέχνη του βιολιού David Harrington. Μπορεί να τους ακολουθεί η φήμη των κινηματογραφικών θεμάτων που έγραψαν για τον Αρονόφσκι, αλλά η ουσία τους βρίσκεται στην ιδιαίτερη προσέγγισή τους στην ποπ μουσική. Την τελευταία φορά που τους είχα παρακολουθήσει είχαν φέρει στα μέτρα τους μουσικές απ’ όλο τον κόσμο, με την προσοχή μας να εστιάζεται στην παρουσίαση της σύνθεσης του Νίκου Κουμεντάκη που βασιζόταν στις ηχογραφήσεις της Μαρίκας Παπαγκίκα, που πηγαίνουν σχεδόν 100 χρόνια πίσω. Στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα που ξεκινάει από τον Terry Riley και τη Laurie Anderson για να καταλήξει στον Steve Reich.

Symphony of horror Το πιο γεμάτο Σάββατο της συναυλιακής άνοιξης είναι μεθαύριο (7/5), αφού πέραν του Tim Booth, που δεν χρειάζεται αναλύσεις, έρχονται οι πραγματικά μυθικοί Buzzcocks (Κύτταρο), που ήταν η πιο ποπ μπάντα των ιστορικών πανκ ημερών του νησιού, αλλά και οι Monochrome Set (Passport) που αναφέρονται τελευταίοι, καλώς ή κακώς, στα άπειρα αφιερώματα για το post punk. Από τις περιπτώσεις συγκροτημάτων που ο χρόνος τούς σβήνει από τον χάρτη με μεγαλύτερη ευκολία απ’ όση έπρεπε και στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν ακόμα πιο αμείλικτος, αν δεν υπήρχαν οι Μόρισεϊ-Μαρ ανάμεσα στους μεγαλύτερους οπαδούς τους. O μύθος λέει πως πριν φτιάξουν τους Smiths, η αγάπη τους για την μπάντα των Bid, Lester Square και Andy Warren -που έχει επηρεάσει σχεδόν όλους τους μπασίστες των βρετανικών συγκροτημάτων των '80s- ήταν ένα από τα πρώτα κοινά τους σημεία. Αυτό αυτομάτως τούς ανέδειξε σε μια από τις καλτ μπάντες του ήχου, ενώ στη λίστα με τις μεγάλες συναυλίες που έγιναν στο γήπεδο του Σπόρτινγκ θα βρείτε κι αυτή των Monochrome Set (συγκεκριμένα το 1982), αφού το βρετανικό φλέγμα του Bid και τα bigger than life ριφάκια του Square δεν είχαν περάσει απαρατήρητα. Ακόμα και σήμερα θα δεις χαμόγελα, αν ως DJ θυμηθείς να παίξεις το «Jet Set Junta» ή το «He’s Frank». O Gonjasufi θα εμφανιστεί στις 6/5 στο Bios (Πειραιώς 84, 210 3425335). Είσοδος: 15 ευρώ (προπώληση) & 18 ευρώ (ταμείο). O Cayetano θα εμφανιστεί στις 5/5 στο Bios (Πειραιώς 84, 210 3425335). Είσοδος: 10 ευρώ. Oι Kronos Quartet θα εμφανιστoύν στις 5/5 στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών (Λεωφόρος Συγγρού 107109, 210 9005800). Είσοδος: 10-60 ευρώ. Oι Buzzcocks θα εμφανιστoύν στις 7/5 στο Κύτταρο Club (Ηπείρου 48 & Αχαρνών, 210 8224134). Είσοδος: 27 ευρώ (προπώληση) & 30 ευρώ (ταμείο). Oι Monochrome Set θα εμφανιστoύν στις 7/5 στο Passport (Καραΐσκου 119, πλατεία Κοραή, Πειραιάς, 210 4296401). Είσοδος: 20 ευρώ.

WEB LIFE

Εδώ είναι το ταξίδι Και επειδή πλησιάζει το καλοκαίρι, είναι ώρα να σχεδιάσετε τις διακοπές σας μέσω των καλύτερων ταξιδιωτικών sites.

Δωμάτιό μου η Γη Βρες μια υδρόγειο, γύρισέ την και ακούμπησε τυχαία το δάχτυλό σου πάνω της. Αυτός είναι ο επόμενος προορισμός σου και το Lonely Planet θα σε βοηθήσει να μάθεις τα πάντα γι’ αυτόν. Η online κοινότητά του για τους ταξιδιώτες του κόσμου σού δίνει τη δυνατότητα να κάνεις κάτι σαν test-drive του προορισμού πριν πας εκεί, μέσα από τις τόσες πληροφορίες που παρέχει. Εξερεύνησε εικονικά κάθε γωνιά αυτού του κόσμου, από την Αλγερία στη Ζιμπάμπουε και σε όλους

τους ενδιάμεσους σταθμούς. Μπορείς έως και να οργανώσεις ένα ταξίδι με βάση όλους τους προορισμούς που θα ήθελες να δεις στη ζωή σου, ενώ το Thorn Tree Travel Forum περιέχει πληροφορίες για τον κάθε τόπο από ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει εκεί και μπορεί να αποτελέσει τρομερό εργαλείο, εξοικονομώντας σου χρόνο και χρήμα. www.lonelyplanet.com/uk

Βρες το καλύτερο πακέτο

Πες εσύ την τιμή Κλείσε πτήση, ξενοδοχείο, αυτοκίνητο και ό,τι άλλο σε ένα και μόνο μέρος, και μάλιστα με τις καλύτερες προσφορές. Μπορείς; Μα, φυσικά, χάρη σε αυτό το site. Το priceline.com, που διαφημίζεται ως «buying service», κάνει όλο το ψάξιμο για σένα σε ό,τι χρειάζεσαι όταν ταξιδεύεις. Του λες πόσα είσαι διατεθειμένος να δώσεις για το καθετί και αυτό αρχίζει τις ερωτήσεις. Για παράδειγμα, γράφεις πως για εισιτήριο θες να δώσεις x ποσό και αυτό ρωτάει όλες τις αεροπορικές αν έχουν ένα τέτοιο εισιτήριο. Το ίδιο και για την ενοικίαση αυτοκινήτου ή το ξενοδοχείο ή μια σειρά από άλλα προϊόντα. Το business model του «εσύ-λες-την-τιμή» έχει κάνει το site διάσημο. Εντάξει, έχει βοηθήσει λίγο σε αυτό και ο William Shatner. www.priceline.com

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει και όσο και να σου φαίνεται ριψοκίνδυνο πρέπει να καταλάβεις πως είναι πλέον ασφαλές να οργανώσεις πτήση, ξενοδοχείο αλλά και ολόκληρο το ταξίδι σου χωρίς να χρειαστεί να μιλήσεις ούτε μια φορά στο τηλέφωνο. Τουλάχιστον όταν υπάρχουν sites σαν κι αυτό. Ανάλογα με τη χώρα που θες να επισκεφτείς, υπάρχουν υπογραμμισμένα τα πιο συμφέροντα πακέτα, ενώ θα βρεις και συμβουλές από άλλους ταξιδιώτες και οδηγούς για δεκάδες μέρη, από τον Καναδά έως το Καμερούν. Το Travelocity είναι πολύ καλό, ειδικά αν ψάχνεις για πακέτα και προσφορές την τελευταία στιγμή, κάτι που, ως λαό, μας χαρακτηρίζει. www.travelocity.com


48 ΚΡΙΤΙΚΗ

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΣ! barrestaurants APOLIS

Άλσος Αγ. Δημητρίου, Πετρούπολη, 210 5060000. Ανανεωμένο, υπέρκομψό στα μαύρα, με την καλύτερη θέα στην Αθήνα και «ανοιχτή» μεσογειακή κουζίνα.

BANDONEON (EL)

Βιργ. Μπενάκη 7, Πλ. Μεταξουργείου, 210 5224346. Το αυθεντικό αργεντίνικο εστιατόριο της Αθήνας.

ιστιοπλοϊκος

BARAONDA

Βίρα τις άγκυρες Εξαιρετική κουζίνα σε σκηνικό που θυμίζει Μονακό. Aπό τη Νίκη Μηταρέα.

Α

ν νοσταλγείς άρωμα καλοκαιριού αδημονώντας για τις χάρες του, τότε άνοιξε πανιά για τον Ιστιοπλοϊκό στο Μικρολίμανο. Χαλαρές και συνάμα σικάτες καταστάσεις. Τα λευκά τραπεζοκαθίσματα κάτω από την μπλε-άσπρη ριγέ τέντα πάνω στην προβλήτα και το ευγενικό σέρβις θα φροντίσουν ώστε να αισθανθείς αμέσως άνετα, σαν να βρίσκεσαι προσκεκλημένος σε ντεκ κρουαζιερόπλοιου. Μου αρέσει ο Ιστιοπλοϊκός, είναι στυλάτο εστιατόριο, χωρίς να σε αγχώνει. Η σάλα του καλόγουστη, ντυμένη με ξύλο, ναυτικές λάμπες και με διακόσμηση στο ναυτικό πνεύμα και στα χρώματα της θάλασσας, σε υποδέχεται με θέρμη. Παίρνω θέση έξω, στο λευκοντυμένο τραπέζι, και χαζεύω τους «εκκολαπτόμενους» ιστιοπλόους που ετοιμάζονται να σαλπάρουν για τον Σαρωνικό. Τους ζηλεύω. Ο ήλιος λαμπερός, μετατρέπει τη θάλασσα σε καθρέφτη. Με δυσκολία καταφέρνω να ξεκολλήσω τα μάτια μου από την εικόνα της Καστέλλας, της οποίας η κλασική γοητεία καθρεφτίζεται στο νερό. Ένα ευχάριστο σκίρτημα χαρίζει το μενού με τις προτάσεις των καινούργιων πιάτων του σεφ Αντώνη Λαδόπουλου. Εκτιμώ την κουζίνα του. Η μαγειρική του εκφράζει το πάθος του, τις ιδανικές δόσεις φαντασίας του, που αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την καλή πρώτη ύλη. Απλότητα και έμφαση στη γεύση. Αρχή με παραδοσιακή καπνιστή μελιτζανοσαλάτα που βγαίνει από το τσέρκι και έχει σχήμα μινιόν τούρτας. Δουλεμένη εξαιρετικά με ταχίνι, ενισχύεται γευστικά με τη διακριτική γλύκα του κουκουναρόσπορου. Σερβίρεται στεφανωμένη με τραγανά φύλλα ρόκας και καβουρντισμένο σουσάμι. Μου άρεσε η ιδέα τα μύδια αχνίζονται με Μαλαγουζιά και μοσχολέμονο. Γλείφεις και τα δάχτυλά σου. Το ίδιο θα κάνεις και με την καραβίδα που φυλακίζεται σε τραγανό φύλλο και διατηρείται ζουμερή, ενώ η γεύση της τονίζεται από σάλτσα κάππαρης. Τα σπιτικά γεμιστά κολοκυθολούλουδα με φέτα και μυρωδικά με ταξίδεψαν στην κουζίνα της μαμάς μου. Ευωδιαστά και όλο νοστιμιά. Είχα καιρό να τα δοκιμάσω και πραγματικά τα ευχαριστήθηκα. Δεν μπορείς παρά να απολαύσεις τη νοστιμιά που προσφέρουν οι ταπεινές σαρδέλες που ψήνονται στον φούρνο και συνοδεύονται με τρεις διαφορετικές σάλτσες. Φιγουράρουν στο πιάτο σαν βασίλισσες. Το μενού δίνει ιδέες και για φρέσκο ψάρι ψημένο σε κρούστα αλατιού. Προτίμησα να δοκιμάσω το μυλοκόπι σε μια πιο δημιουργική βερσιόν, που συνοδεύεται από ζεστή πατατοσαλάτα, κουνουπίδι και αφρό λεμονιού. Οι εραστές του κρέατος δεν χρειάζεται να ανησυχούν, αφού θα ανακαλύψουν στο μενού πιάτα που αρέσουν. Εκτιμώ τον ΙστιοΑκτή Μικρολίμανου, Πειραιάς, πλοϊκό για τη στα210 4134084. θερή ποιότητα Ανοικτό: Καθημερινά μεσημέρι και βράτης ψαγμένης δυ. Κλειστά Κυριακή βράδυ. Κρασί: Πολυκουζίνας του και συλλεκτική λίστα κρασιών και προτάσεις για την προσιτή σε αποστάγματα με καλή τιμολόγηση. τιμολόγηση. ΠεΕιδική μνεία: Τα κολασμένα επιδόρράσαμε όμορφα, πια. Τραγανά φύλλα αμυγδάλου φάγαμε ακόμη καμε καραμελωμένα ξινόμηλα, λύτερα και σύντομα παγωτό βανίλια και θα επιστρέψουμε. σάλτσα φράου-

Ιστιοπλοϊκός

λας.

mitarea@lifo.gr

Τσόχα 43, Αμπελόκηποι, 210 6444308, 2106441778. Barrestaurant με mainstream διαθέσεις και τάσεις πολυτέλειας. Γκουρμέ κουζίνα από τον Μιχάλη Ντουνέτα. €50+

BIG APPLE

Σκουφά 69, Κολωνάκι, 210 3643820. Νεοϋoρκέζικο σκηνικό και κουζίνα με μεσογειακές και αμερικανικές γεύσεις. € 25-35

BIG APPLE SOUTH

Παλαιά Λεωφόρος Ποσειδώνος 1 & Μωραϊτίνη 3, Δέλτα Φαλήρου, 210 9485190.

ελληνικη κουζινα ΑΓΟΡΑ

Λ. Αλεξάνδρας & Βουρνάζου 31, Αμπελόκηποι, 210 6426238 και Χατζ. Μέξη 8 & Βεντήρη 9, Ιλίσια, 210 7252252. Καλαίσθητη διακόσμηση, παρεΐστικη ατμόσφαιρα, μενού με επιρροές από τη διεθνή αλλά και τη μεσογειακή κουζίνα, προσιτές τιμές σε ένα ζεστό και φιλικό περιβάλλον.

ΑΘΗΡΙ

Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 210 3462983. Ελληνικές γεύσεις σε νεοκλασικό περίγυρο διά χειρός Αλέξανδρου Καρδάση. Κυριακή ανοιχτά το μεσημέρι. Κλειστά Κυριακή βράδυ και Δευτέρα.

ΑΝΝΑΣ

Ακαδήμου 16, Μεταξουργείο, 210 5234382. Έβρου 40, Αμπελόκηποι, 210 7777742. Γεύσεις της μαμάς σε μαγειρευτά φαγητά και άλλα. Μπορείτε να πάρετε και φαγητό σε πακέτο. Παρ-Σαβ Ζωντανή μουσική. Κυριακή κλειστά. € 18-22

ΓΙΑΝΤΕΣ

Βαλτετσίου 44, Εξάρχεια, 210 3301369. Πρόσφατα ανακαινισμένη νέο-ταβέρνα με βιολογικές ανησυχίες στην ωραιότερη αθηναϊκή αυλήμ με γευστικό φαγητό και προσεγμένο σέρβις.

ΔΑΦΝΗ

Πανεπιστημίου 10, Σύνταγμα, 210 3638525. Στο βάθος της στοάς. Κομψό και κοσμοπολίτικο.

HARD ROCK CAFÉ GLYFADA

ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ

Ζησιμοπούλου 5Α & Λαζαράκη 26, Γλυφάδα. Προσεγμένο μενού, γευστικά επιδόρπια και μεγάλη λίστα από κοκτέιλ υπό τους ήχους ροκ μουσικής.

LALU

Αναγνωστοπούλου 1, Κολωνάκι, 210 6233933. Μεγάλη μπάρα, δερμάτινοι καναπέδες, mainstream ακούσματα στην καρδιά του Κολωνακίου. Μενού γεμάτο μυρωδιές και γεύσεις Μεσογείου.

LE PETIT SOMMELIER

Ζαΐμη 6 και Δήμητρος, Π. Φάληρο, 210 9842344. Wine bar restaurant με μια πλήρη κάρτα μενού και υπέροχο κατάλογο κρασιών. €20-25

LIS

Μεταξά & Ζησιμοπούλου 12, Γλυφάδα, 210 8941871.

MONO TAPAS BAR

Μπενιζέλου Παλαιολόγου 4Γ, Πλάκα, 2103226711. Μεγάλη ποικιλία από tapas και δυνατή μπάρα για τη συνέχεια.

PROSOPA

Κωνσταντινουπόλεως 4 και Μεγ. Βασιλείου 52, Ρουφ, 210 3413433. Μετακόμισε όχι πολύ μακριά. Με την ίδια υψηλή μεσογειακή ποιότητα.

SALERO

Βαλτετσίου 51, Εξάρχεια, 210 3813358. Σαλάτες, tapas, ιβηρομεσογειακές προτάσεις και πανέμορφα κοκτέιλ, συντροφιά με ethnic μουσικες. €15-30

SANTA BOTELLA

Πανόρμου 115Α, Αμπελόκηποι, 210 6981032. Στο πιο κομβικό σημείο της πιάτσας της Πανόρμου, καλή μουσική, καθαρά ποτά. Ελληνική μεσογειακή κουζίνα και tapas σερβίρονται από νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ.

SECRETO

Περσεφόνης 21, Γκάζι, 2103460750. Η διαφορετική διασκέδαση στο Γκάζι. Φιλικός, άνετος χώρος, απολαυστική ιταλική κουζίνα και μοναδικές γεύσεις με τριαντάφυλλο ή τζίντζερ στο Cocktail bar στην ταράτσα. Τα βράδια, δυνατά dj sets.

SOHO

Βουτάδων 54Β, Γκάζι, 210 3422663. Ένα bar-restaurant για όλες τις ώρες της μέρας στην πιο πολυσύχναστη πλατεία της Αθήνας.

SOSIALISTA

Τριπτολέμου 33, Γκάζι, 210 3474733. Βιομηχανικός χώρος που, εκτός από τη μεσογειακή και ιταλική κουζίνα από τον chef Φώτη Κουτάντου, προσφέρει και απολαυστικά cocktails με electronica, pop και rock. €20-25

SOUL KITCHEN

Κωνσταντινουπόλεως 46 και Ελασσιδών 30, Γκάζι, 210 3410418. Εξαιρετικά ταϊλανδέζικα πιάτα.

ΤΙΚΙ ATHENS

Φαλήρου 15, Μακρυγιάννη, 210 9236208. Ένα εξωτικό μπαρεστιατόριο που αγαπάει τα ‘50s και τα ‘60s.

κλασικα και μεσογειακα ALEXIS R. DELICATESSEN

Ομήρου 29, Ν. Σμύρνη, 210 9331435. Μικρό και κομψό μπιστρό, ιταλο-μεσογειακό φαγητό. €15-30. Kάθε Πέμπτη μπουφέ με €20.

CIBUS

Αίγλη Ζαππείου, 210 3369364, 210 3369300. Θέα στην Ακρόπολη και εκλεκτό μεσογειακό μενού από τον σεφ Δημήτρη Δημητριάδη.

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ (ΤΟ)

Μ. Αλεξάνδρου 86, Μπουρνάζι, 210 5773721. Παραπάνω από αξιόλογη παρουσία στα δυτικά. Καλά μαγειρευτά και ψαγμένα κρεατικά. €15-20

CELLIER LE BISTROT

αφεθείτε σε γεύσεις με άρωμα θάλασσας, που μένουν αξέχαστες. Το σέρβις του είναι φιλικό και άψογο, ενώ ο χώρος σε αγγίζει με την απλότητά του. Ο Θαλασσινός έχει γίνει αγαπημένο στέκι των φανατικών του είδους και όσων ξέρουν από καλό ψάρι.

μοντερνεσ μπριζολεσ GRILL BAR

Ζησιμοπούλου 2, Γλυφάδα, 210 9680100, 210 9680505. Τέλειος συνδυασμός ποιοτικών γευμάτων για τους λάτρεις του κρέατος, καλόγουστης διακόσμησης , ψαγμένων ελληνικών και ξένων μουσικών και αυθεντικής διασκέδασης.

ΚΑΝΔΑΥΛΟΣ

Περσεφόνης 47 & Ικαριέων 2, Γκάζι, 210 3424725. Η επωνυμία του σημαίνει «σουβλάκι» στα νέα ελληνικά. Με πολλές διαφορετικές συνταγές από κοτόπουλο και χοιρινό αλλά και με δύο νέα πιάτα, ο Κάνδαυλος δικαίως έχει καθιερωθεί ως απόλυτος προορισμός για τους λάτρεις του κρέατος στην περιοχή του Γκαζιού. 10 % έκπτωση για τους φοιτητές!

LA RAMBLA Ακαδημίας 74, Εξάρχεια, 213 0099703. Ο Vassilikos εμφανίζεται το Σάββατο 07 Μαΐου στο μπαρ La Rambla. Το live αρχίζει στις 21:30. Be there!

PRIME GRILL

Αδριανείου 46, Ν. Ψυχικό, 210 6753934. Τιμάει το κρέας με τον καλύτερο τρόπο. €25-35

SIMPLY BURGERS

Ν. Σμύρνη, 210 92332500 / Αμπελόκηποι, 210 6994949/ Πα-

TASTY LIFO mono tapas bar

Βρίσκεται στον πεζόδρομο δίπλα ακριβώς στη Μητρόπολη και ο χαρούμενος χώρος του με τη μίνιμαλ αισθητική και τα λευκά τραπέζια σε μαγνητίζει αμέσως. Εδώ θα φάτε μεγάλη ποικιλία από ξεχωριστά tapas, καθώς στο μενού του θα βρείτε έναν πλούσιο κατάλογο μεζέδων. Τώρα που ο καιρός το επιτρέπει, τα τραπεζάκια έξω είναι ιδανική ευκαιρία για να απολαύσετε το φαγητό σας ενώ χαζεύετε την περατζάδα σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης. Παλαιολόγου Μπενιζέλου 4Γ, Πλάκα, Αθήνα, 210 3226711

Κολοκοτρώνη 3, Σύνταγμα, 210 3232482. Από το 1960.

ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑ

Ρόμβης 21, 2103233459.Μαγειρευτά εξαιρετικά με φρέσκα εποχιακά υλικά.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Βουκουρεστίου 47 και Φωκυλίδου 15, Κολωνάκι, 210 3608621.

ΡΟΖΑΛΙΑ

Βαλτετσίου 58, 210 3202933. Σ’ έναν ωραίο κήπο που θερμαίνεται το χειμώνα σερβίρονται φρέσκα κρέατα και ψαρικά.

TIRBOUSON

Κωνσταντινουπόλεως 104, Γκάζι, 210 3410107. Λιτός χώρος και ιδιαίτερες γεύσεις ελληνικής κουζίνας και ψαγμένη ποικιλία κρασιών.

hip ταβερνεσ ΑΓΟΡΑ THΣ ΑΔΡΙΑΝΟΥ Αδριανού 31, 210 3250096.

ΚΑΝΕΛΛΑ

Κων/πόλεως 70 και Ευμολπιδών, Γκάζι, 210 3476320. Μοντέρνα παραδοσιακή κουζίνα με μυστικό τη σωστή χρήση μπαχαρικών.

ΣΚΟΥΦΙΑΣ

Μεγάλου Βασιλείου 50, Ρουφ, 210 3412 252/ Λόντου 4, Εξάρχεια, 210 3828 206. Επιβάλλεται να επισκεφτεί κανείς τη νεοταβέρνα που αποτελεί πλέον σταθερή αξία για τους απανταχού καλοφαγάδες! Από το πολύ καλό φαγητό του ξεχωρίζουν ασφαλώς το διάσημο μελωμένο κότσι και η πανσέτα με πορτοκάλι και μουστάρδα.

ΤΟ ΚΟΥΚΛΑΚΙ

Παπανικολή 88, Χαλάνδρι, 210 6818710. Μοντέρνα ταβέρνα με θεματικό μενού.

ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ ΚΑΙ ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ

Πλ. Παπαδιαμάντη 4, Άνω Πατήσια, 210 2232376 / Αγ. Γεωργίου & Αισχύλου 26, Χαλάνδρι, 210 6810529 / Μητροπόλεως 12-14, Σύνταγμα, 210 3247607. Δροσίνη 12-14, Κηφισιά, 210 6230080. Αναφορές σε παλιό μπακάλικο και κατάλογος κλασικών και νεωτεριστικών μεζέδων, που αλλάζει συχνά. €15-22

ψαρι FISHAΛΙΔΑ SEA-FOOD

Ναϊάδων 2 & Αντήνορος, περιοχή Χίλτον, 210 7234551. Θαλασσινές γεύσεις σε έναν μοντέρνο και προσεγμένο χώρο.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΣ

Ακτή Μικρολίμανου, Πειραιάς, 210 4134084, 210 4134085. Σημείο αναφοράς στο Μικρολίμανο. Θαλασσινή πολυτέλεια με θέα σκάφη της Μαρίνας. Έκπτωση 15% στις περσινές του τιμές.

Ο ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ

Ηρακλέους και Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, 210 9404518. Πιστός στο όνομά του, σερβίρει ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες με τις καλύτερες πρώτες ύλες. Στην αυλή του με την τεράστια μουριά

china town

Βρίσκεται κοντά στο Παναθηναϊκό Στάδιο και σερβίρει πιάτα ασιατικής κουζίνας με έμφαση στις κινεζικές γεύσεις και το σούσι. Σε ένα περιβάλλον με έθνικ στοιχεία σερβίρεται μεγάλη ποικιλία ασιατικών σπεσιαλιτέ, ενώ, αν δεν έχετε χρόνο να περάσετε από την προσεγμένη σάλα του, μπορείτε να παραγγείλετε στο σπίτι ή το γραφείο. Κάθε Κυριακή λειτουργεί μπουφές από τη 1 μ.μ. μέχρι τις 5 μ.μ. με 18 διαφορετικά πιάτα, μόνο με 14 ευρώ το άτομο. Μπορείτε να κάνετε και ηλεκτρονικές παραγγελίες στο www.china-town.com.gr. Λεωφ. Βουλιαγμένης 8-10, 210 9315223, 210 9224190 (από κινητό), 801 1160200

la cantina

Μία αυθεντική τρατορία στην περιοχή του Κολωνακίου. Στο La Cantina θα βρείτε ιταλικά πιάτα φτιαγμένα με τα καλύτερα υλικά από τον Σικελό μάγειρα του εστιατορίου. Η ανοιχτή του κουζίνα, που σου επιτρέπει να παρακολουθείς την παρασκευή των πιάτων, σου ανοίγει περισσότερο την όρεξη. Ανοιχτό από τη 1 το μεσημέρι έως και τα μεσάνυχτα κάθε μέρα, εκτός Κυριακής. Διαθέτει και take-away, ενώ σύντομα θα λειτουργήσει και υπηρεσία delivery στην περιοχή του Κολωνακίου. Αλωπεκής 28-30, Κολωνάκι, 210 7299133

fishαλιδα

Βρίσκεται στην περιοχή του Χίλτον και δημιουργήθηκε με μεράκι και αγάπη για το ψάρι και τα αγνά υλικά. Ο χώρος έχει έντονο το θαλασσινό στοιχείο στη διακόσμηση, η οποία είναι πολύ μοντέρνα και προσεγμένη. Οι θαλασσινοί μεζέδες και τα πιάτα με ελληνικές γεύσεις ικανοποιούν και τον πλέον απαιτητικό πελάτη, ενώ το πάντρεμα τον γεύσεων με τσίπουρο επιβάλλεται. Για το τέλος, μην παραλείψετε να ολοκληρώσετε τη γευστική απόλαυση δοκιμάζοντας σπιτικά γλυκά του κουταλιού. Ναϊάδων 2 και Αντήνορος, περιοχή Χίλτον, 210 7234551


49

βγες έξω επιτέλους μένοι στη ροκ κουλτούρα.

NIGHT CHOICE

JACKSON HALL

Μηλιώνη 4, Κολωνάκι, 210 3616098. Καφέ, ποτό & κοκτέιλ, American style burgers, steaks, pasta, risotto. Στην καρδιά του Κολωνακίου. €10-35.

NIGHT LIFE

KITCHEN BAR

Λ. Ποσειδώνος 3, Καλαμάκι, 210 9812 004, 210 9813950. Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς, 210 4522338 (www.kitchenbar. com.gr). Μεγαθήριο αλλά με ψυχή. Πιο χαλαρό το πρωί, πιο ζωντανό το βράδυ. €20-35.

OCTOBERFEST

Αγ. Ιωάννου 82, Αγ. Παρασκευή, 210 6082999. Δεκάδες μπίρες από όλο τον κόσμο και το ιδανικό μενού για να τις συνοδεύσει. Ιδανικό σημείο στην Αγία Παρασκευή.

8TH SIN COCKTAIL BAR Ποιο είναι το αγαπημένο σας αμάρτημα; Το 8th Sin σας τα προσφέρει όλα και μάλιστα σε cocktail! Ένας νέος hip χώρος που απεχθάνεται την ηθικολογία και θέλει να σας μυήσει στην τέχνη της πραγματικής διασκέδασης. Ποτό 7€, Cocktail 9€, Champaign Cocktails 10-12€ Μεγάλου Αλεξανδρου 141 Γκάζι.

γκράτι, 210 7290007 / Αγ. Στέφανος, 210 6219099 / Ν. Ερυθραία, 210 6252690 / Βριλήσσια, 210 8033833 / Ν. Ηράκλειο, 210 2833838 / Αγ. Παρασκευή, 210 6000688 / Γλυφάδα, 210 9606900 / Ηλιούπολη, 210 994888 / Πασαλιμάνι, 210 4171355 / Γαλάτσι, 210 2910444 / Χαλάνδρι, 210 6800633 /Π. Φάληρο, 210 9842700 / Λάρισα, 2410671371. Φρέσκα υλικά σημαίνει καλύτερη γεύση. Κάτι παραπάνω από «απλά» burgers!

εθνικεσ κουζινεσ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Μετσόβου 13 & Ρεθύμνου, Μουσείο, 210 8210004. Αιγυπτιο-μεσογειακό. Γλυκιά νοσταλγία για τις –όχι και τόσο– χαμένες πατρίδες.

CHINA TOWN

Λεωφ Βουλιαγμένης 8-10, Αθήνα, 210 9315223 (από κινητό) - 8011160200 Πολύ καλό κινέζικο-ασιατικό μενού σε λογικές τιμές και ευχάριστο περιβάλλον.

DAL PROFESSORE

Διονύσου 47 & Χατζηαντωνίου 22, Μαρούσι, 210 6149000. Αυθεντικές συνταγές από την Ιταλία, χειροποίητα ζυμαρικά.

EL BANDONEON

κά, δυνατή κάβα και υψηλές γεύσεις.

SQUARE SUSHI

Δηληγιάννη 56, Κεφαλάρι, 210 8081512, 210 8081881.

WAGAMAMA

GAZI COLLEGE

TUTTI A TAVOLA

Λ. Κηφισίας & Σπ. Λούη, Golden Hall. 210 6836844. Η πιο διάσημη αλυσίδα ασιατικής κουζίνας στη Μ. Βρετανία σκίζει και στην Ελλάδα.

Περσεφόνης 53, Γκάζι. 210 3422112. Ένα από τα πιο φανταστικά και καλοσχεδιασμένα spot στο Γκάζι, θυμίζει Νέα Υόρκη.

ταβερνεσ και μεζεδοπωλεια

HARD ROCK CAFE

ΑΝΤΙΚΑ

Αδριανού 25, Μοναστηράκι, 210 3213232. Πιάτα με βάση το κρέας αλλά και μαγειρευτά με θέα τον Ναό του Απόλλωνα.

ΒΥΡΙΝΗΣ

IL MERCATINO

ΖΥΜΟΜΕΛI

Grand Resort Lagonissi, 229176000 Εξωτικές γεύσεις από Άπω Ανατολή με υψηλές προδιαγραφές σε ατμοσφαιρική oriental ατμόσφαιρα.

NONNA PINA

Εθν. Μακαρίου, Δάφνη, 210 9021118.

NOODLE BAR

Σύνταγμα, 210 3318585 / Χαλάνδρι, 210 6800064 / Αμπελόκηποι 210 6452394 / Ν. Ηράκλειο 210 2815500 / Ν. Σμύρνη, 210 9326033 / Πειραιάς, 210 4115151 / Άλιμος, 210 9850250 / Άγ. Παρασκευή, 210 6537177 / Κηφισιά, 210 6233216 / Άγ. Ελευθέριος (Ster), 210 2114829 / Μαρούσι, 210 8069100 / Ζωγράφου, 210 7777067 / Θεσσαλονίκη, 2310 260092 / Πάτρα, 2610 362360 / Ρέθυμνο, 28310 51198 / Βόλος, 24210 23040 / Χαλκίδα, 2210 83833 / Παλλήνη, 210 6669824. Αλυσίδα εστιατορίων με μοντέρνα άποψη για τις ασιατικές γεύσεις.

PANDELI

Πεντέλης 3, Κηφισιά, 210 8080787. Απευθείας από την Κωνσταντινούπολη σε ένα κομψό περιβάλλον.

POLITI.CO

Μητροπόλεως 3, 210 3232 351/ 210 3232 251. Κρεατικά από ειδήμονες Τούρκους ψήστες. €15-20.

POLLY MAGGOO

Λεωνίδου 80 και Σαλαμίνος, Μεταξουργείο, 210 5241120. Νέα άφιξη στον τομέα της γαλλικής κουζίνας. Επιλεγμένα υλι-

CREPA CREPA

Λ. Κηφισίας 254, Χαλάνδρι, 210 6778765.

Στίλβωνος 2, Πλ. Βαρνάβα, Παγκράτι, 210 7524354, 210 7564964 / Γεωργ. Βλάχου 38, Ν. Ψυχικό, 210 6729333, 210 6729334 / Κωνσταντινουπόλεως 15, Γλυφάδα, 210 8942200/ Ατλάντος 1, Π. Φάληρο, 210 9802111, 210 9802210. Όμορφα χρώματα, καλό σούσι. Και μποέμ παρουσίες στο Παγκράτι. €20-30.

Αρχιμήδους 11, Παγκράτι, 210 7012153. Από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τη 1 το βράδυ, δικό του πάρκινγκ δωρεάν και σούπερ μαγειρευτά, μεζεδάκια και σούπες.

ΚΟΧΥΛΙΑ

(πρώην ble), 210 9859860. All day και all season lounge χώρος για καφέ, φαγητό ποτό με θέα το απέραντο γαλάζιο. Αθήνα 25ης Μαρτίου & Ειρήνης 2, Πλατεία Νέας Σμύρνης, 210 9717705/ Τραλλέων 71, Γαλάτσι, 210 2222071/ Πεζόδρομος Ηρακλείου 3-5, Χαλάνδρι, 210 6858138/ Πλατεία Ηρώων 5, 210 3218484/ Σκουφά 46, Κολωνάκι, 211 4044803/ Αλεξιουπόλεως 34, Αργυρούπολη, 210 9930700/ Athens Metro Mall, Άγιος Δημήτριος, 210 9731190. Πολλές επιλογές από αλμυρές και γλυκές κρέπες με πολλά υλικά για να πειραματιστείτε και να δημιουργήσετε την αγαπημένη σας.

SUSHI BAR

Βιργινίας Μπενάκη 7, πλ. Μεταξουργείου, 210 5224346. Αργεντίνικο εστιατόριο με ανάλογα πιάτα και διακόσμηση υπό τους ήχους μουσικής τάνγκο. Ακτή Κουμουνδούρου 38, Μικρολίμανο, 210 4173087. Στο μικρολίμανο, θα δοκιμάσετε αριστουργήματα της ιταλικής κουζίνας με θέα τη θάλασσα. Επιβάλλεται να δοκιμάσετε και κάτι από τα απίστευτα γλυκά του μαγαζιού.

ΠΑΓΩΤΟΜΑΝΙΑ

Σαλαμίνος 64, Κεραμεικός, 210 5245450. Τσιπουράδικο-μεζεδοπωλείο με πολύ καλές τιμές και ποικιλία σε τσίπουρα από όλη την Ελλάδα.

ΚΑΠΠΑΡΗ

Δωριέων 36, Α. Πετράλωνα, 210 3450288. Εξαιρετική παραδοσιακή κουζίνα με δημιουργικές πινελιές. Τέλεια αυλή.

ΚΑΦΕΝΕΙΟ (ΤΟ)

Λουκιανού 26, 210 7239600, 210 7239600. Θυμίζει γαλλικό μπιστρό. Η κουζίνα βέβαια παραμένει σταθερά ελληνική.

ΠΗΝΕΛΟΠΗ & ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ

Υμηττού 130, Παγκράτι, 210 7568555. Μεζέδες με επιρροές από πολίτικη και μεσογειακή κουζίνα από τον γνωστό σεφ Μιχάλη Αναγνωστάκη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ Λυσίου 26, Πλάκα, 210 32228722, 210 3218549.

TIVOLI

Εμμ. Μπενάκη 34, Εξάρχεια, 210 3830919. Στέκι για μεζέδες, παραδοσιακά μαγειρέματα αλλά και φρέσκο ψάρι σε έναν χώρο με ζωντανή, ρεμπέτικη μουσική.

για ολη μερα APLA

Παραλία Αγ. Κοσμά, Ελληνικό, 210 9802130.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ

Βασ. Σοφίας 46 (Χίλτον), 210 7281400. Από τις 6 με βασιλικό πρωινό. Η κουζίνα του προκαλεί «εκρήξεις». €35-45

CENTRAL

Πλ.Φιλικής Εταιρείας 14, 210 7245938, 210 7241059. Το απόλυτο meeting point της περιοχής Κολωνακίου.

CABANA RESTAURANT LOUNGE

Λ. Ποσειδώνος, ακτή Αλίμου

Φιλελλήνων 18, Σύνταγμα, 210 3252758. Τρεις όροφοι αφιερω-

Ελβετίας 16 & Τασοπούλου 2, Αγ. Παρασκευή, 210 6003288. 45 διαφορετικές γεύσεις παγωτών καθώς και έναν τεράστιο κατάλογο γλυκών συναντάμε σε ένα σύγχρονο, μοντέρνο χώρο με φιλική διάθεση.

ΠΙΣΙΝΑ

Ακτή Θεμιστοκλέους 25, Φρεαττύδα, 210 4511324. Ένα από τα ωραιότερα μαγαζιά του Πειραιά, με ‘60s, ‘70s αισθητική, εκπληκτική θέα, δροσιστικά κοκτέιλ και δημιουργική ελλ. κουζίνα με μειωμένες τιμές.

PIU VERDE

Στρατ.Αλ.Παπάγου &Πεντέλης, Άλσος Παπάγου, 210 6546185. Καθημερινές ευφάνταστες γαστρονομικές προτάσεις. Ανοιχτό κάθε μέρα. €20-30.

T.G.I. FRIDAYS

Κολοκοτρώνη 35, Πλ. Κεφαλαρίου, 210 6233947-8. Νεοφύτου Βάμβα 2, Κολωνάκι, 210 7227721 / Λ. Κηφισίας & Αλεξάνδρας, Αμπελόκηποι, 210 6475417-8 / Υμηττού 110, Παγκράτι, 210 7560544-5 / Λαζαράκη 43, Γλυφάδα, 210 898260-9 / Μαρίνα Φλοίσβου, Π. Φάληρο, 210 9853281. Fun food, κοκτέιλ και χαρούμενο σέρβις. Μεγάλες οι μερίδες, κεφάτες οι διαθέσεις. Κάθε μέρα όλη μέρα. €18-25.

club mainstream BARAONDA

Τσόχα 43, Αμπελόκηποι, 210 6444308. Πλήρης διασκέδαση και για φαγητό και για ποτό και για χορό. Η πιο glam και rock baroque πολυσυζητημένη γωνιά της πόλης.

GAZARTE

Βουτάδων 32-34, 210 3460347, 210 3452277. Ένα dinner lounge bar με πολύ τραγούδι και εξαιρετικά live happenings. Από τα καλύτερα μαγαζιά του Γκαζιού.

rock/ alternative clubs ALLEYCAT

Κωνσταντινουπόλεως 50, Γκάζι, 210 34544066. Ροκ, αλλιώτικα ακούσματα όλων των ειδών κάθε μέρα.

INTERPID FOX

Τριπτολέμου 50. Σαν αγγλική rock pub με τη μεγαλύτερη ποικιλία μπίρας.

MAD CLUB

Περσεφόνης 53, Γκάζι, 210 3462027. Δροσερό και ποπ υπόσχεται ένα καυτό καλοκαίρι με events, lives, parties.

MOJO

Παπαδιαμαντοπούλου 36, Ιλίσια, 210 7757033. Ροκ βραδιές σε έναν χώρο από πέτρα και ξύλο. Μεγάλη ποικιλία από ποτά και μαλτ ουίσκι καθώς, και μια από τις καλύτερες μαργαρίτες της πόλης.

SECOND SKIN CLUB

Πλατεία Αγίων Αναργύρων 4, Ψυρρή. Ανανεωμένο και σε νέα διεύθυνση συνεχίζει με live και special events αλλά διοργανώνει και εναλλακτικές θεατρικές παραστάσεις.

UΝDERWORLD

Ιπποκράτους 56, Αθήνα, 6972802171. Ανανεωμένο πλήρως με δύο stages. Πάντα με τις ίδιες dark μουσικές.

PARTY FAST Cure -«Faith» 30 years anniversary- party. ASTRON BAR: Bodj, Tomas Es & Jerikon.

clubrestaurants ΑΚΡΩΤΗΡΙ BOUTIQUE

Β. Γεωργίου Β5, Παρ. Αγίου Κοσμά, 210 9859147-9. Μοντέρνα μεσογειακή κουζίνα από καταξιωμένους σεφ και διασκέδαση με ξεχωριστούς DJs.

ALMAZ

Τριπτολέμου 12, Γκάζι, 2103474763. Ποπ, fun διακόσμηση, ανανεωμένες γεύσεις με street food από όλο τον κόσμο. Και live κάθε Κυριακή. €20-30

GALAXY BAR (HILTON)

Βασ. Σοφίας 46, Αθήνα, 210 7281407. Aνανεωμένο μας περιμένει να απολαύσουμε τα νέα υπέροχα κοκτέιλ του, με ή χωρίς αλκοόλ, με θέα φυσικά την Ακρόπολη.

cafe barall day ΑΓΚΥΡΑ

Σόλωνος 124, Αθήνα, 210 3837540. Κάθε μέρα από τις 9 το πρωί μέχρι το βράδυ, για καφέ, φαγητό ή ποτό. Χαλαρώστε στην αυλή διαβάζοντας τα αγαπημένα σας βιβλία.

ALIARMAN

Σωφρονίου 2, Γκάζι, 210 3426322. Όμορφος χώρος με εσωτερική αυλή. Οι Jazzy μουσικές συνοδεύουν άψογα την μεσογειακή κουζίνα.

AMIGOS

Λ.Θηβών 228, Village Park Ρέντη (1ος όροφος), 210 4922751.

ΑΜΠΑΡΙΖΑ

Λέκκα 14, (εντός στοάς), Σύνταγμα, 210 3257644. Mεσοπολεμική ατμόσφαιρα, καλά κοκτέιλ, ποικιλίες εσπρέσο και jazz, funk, indie, ποπ μουσικές.

APERITIF

Καλαμιώτου 4, Καπνικαρέα, 210 3240103. Από το πρωί για καφέ μέχρι το βράδυ με κοκτέιλ από ανθρώπους που ξέρουν να τα φτιάχνουν.

Dub Pistols ΠΕΜΠΤΗ 05/05 ΓΚΑΖΑΚΙ: Marsheax, d:tek. MAMACA’S: Manoo, DJ Angelo, Little D. LOOP BAR: Colors of Music, Doctor Nek, George Santas, DJ Lenny Dim Z, Djsos. SKULLBAR: Disco Nova Thursdays. DREAM CITY: Bobito Tzemenakis, DJ Paris Skordakis, DJ Ice «The One». INTERPID FOX: Loud Rocks Anthology Thursdays. RAGNAROK: Death Black Holocaust. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 06/05 ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ BIOS: Blend Mishkin meets Dub Pistols. 6 D.O.G.S: Bpc Label Night - Kiki with Mr Statik & Pan. SECOND SKIN: «Joy Division Vs Bauhaus» DJ Jeremy. LOOP BAR: Alex Dimou, John Diloo. OLYMPICO: Italo disco mega party. SKULLBAR: Tim Burton Tribute Party. BUZZ: Steve Sai, AlexSense, Thanos Tha. DARK SUN: The

ΣΑΒΒΑΤΟ 07/05 ΟΞΥΓΟΝΟ LIVE: «Barbarism begins at home» with Dear Quentin, Παναγιώτη Μένεγο, Νικήτα Μαντά, Φώτη Βαλλάτο, Θεοδόση Μίχο. BIOS: Timewarp Inc., Cryogenics, Ekos Quartet, Lego Boy, Medras, Beat Ride «Showcase Vol.2». SECOND SKIN: DJs George Gakinos, Lucy, Purplekittie. D-BAR: Tim Booth & James After Show Party. BLUE BAR: Χρήστος Μήλιος, Χρήστος Αγγελόπουλος «Come Together». HUGE BAR: One «hUge» year. LOOP BAR: Via Sdund. ZAS BAR: Fleck & Psi - The Return vol.2. ΚΥΡΙΑΚΗ 08/05 CAPU: Birthday 3 χρόνια. ΔΕΥΤΕΡΑ 09/05 VILLA MERCEDES: Pop ‘n’ Roll. ΒARTESERA: DJ Maradona. ΤΡΙΤΗ 10/05 KEYBAR: Αναστασία Μουμτζάκη on decks. ΠΥΡΗΝΑΣ: Α. Εμμανουηλίδης «Ο Πυρήνας Αλλιώς». ΤΕΤΑΡΤΗ 11/05 YOGA BALA: Iznogood Wednesdays.


50 CAPU

CLUB REPORT BY

Λέκκα 14, Στοά Λέκα, Σύνταγμα. Μαύρες μουσικές και πολύ κέφι.

COFFEE & DRINKS! show room

CHANDELIER

Mπενιζέλου 4 Πλάκα, 210.3316330. Καινούργιο στέκι στο κέντρο της πόλης. Ρομαντική διάθεση για διαφορετικό night out. Κάποια βράδια μεταμορφώνεται σε bar theatre!

Το Show Room μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί το πιο μοδάτο bar restaurant της περιοχής, αφού η διακόσμησή του φέρει την υπογραφή Missoni. Ανοιχτό από το πρωί, σερβίρει καφέδες αλλά και ένα πλούσιο αγγλικό πρωινό, ενώ όσο προχωράει η μέρα τα πιάτα του μενού, που έχει επιμεληθεί ο γνωστός σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης, είναι η ιδανική επιλογή. Το βράδυ το Show Room μεταμορφώνεται στο πιο στυλάτο μπαρ, σερβίροντας μοναδικά κοκτέιλ που θυμίζουν Νέα Υόρκη. Ηρακλείτου & Μηλιώνη 12, Κολωνάκι, 210 3646460

CIRCUS

Baby Guru

Marsheaux

Ναυαρίνου 11, 210 3615255. Με freestyle μουσικές και αισθητική.

CITY

Χάρητος 43, Κολωνάκι 210 7228910. Διάσημα cocktails και πολυσυλλεκτικές μουσικές στην underground πλευρά του Κολωνακίου.

DANESI

Kiki

Jeniferever

Γιατί δεν χορεύετε, ρε; Ένας «σούφι», ένα Φινλανδός, μερικοί Σουηδοί και τα παιδιά με τις γλαδιόλες στην κωλότσεπη. Από τον Φώτη Βαλλάτο. POPULATION STRIKES BACK. Κι ενώ ο Mόρισεϊ βάζει την τελευταία λέξη στην αυτοβιογραφία του που ετοιμάζει αυτό τον καιρό, το Population (η νέα party team της πόλης που αναβιώνει την εποχή του «θρυλικού» κλαμπ Avant Garde) διοργανώνει το δεύτερό του πάρτι με ένα tribute στους Smiths και τον Moz. To Οξυγόνο (Βούρβαχη και Κορυζή 4, Ν. Κόσμος) θα γεμίσει γλαδιόλες (true fact), χτενίσματα «κοκοράκι», t-shirts με τυπωμένο το εξώφυλλο του «Ηatful of hollow» και αγόρια και κορίτσια που θα τραγουδάνε με κλειστά μάτια το «There is a light that never goes out». Στο πανί projection show με υλικό από Smiths/Mόρισεϊ, στα decks οι Dear Quentin, Παναγιώτης Μένεγος, Νικήτας Μαντάς, Φώτης Βαλλάτος, Θεοδόσης Μίχος, ενώ ένας σπουδαίος καλλιτέχνης θα κάνει ένα secret gig με διασκευές στα αγαπημένα του κομμάτια της μπάντας (Σάββατο 7/5). A SUFI AND A KILLER. Στο Bios την Πέμπτη (5/5) με live του Cayetano (μαζί με τον DJ Booker και 6 ακόμα μουσικούς επί σκηνής), του σπουδαίου μουσικού από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος τον περασμένο Νοέμβριο κυκλοφόρησε το αριστουργηματικό «Back Home» (άλμπουμ το οποίο πήρε διθυραμβικές κριτικές από τα μουσικά περιοδικά αλλά και από καλλιτέχνες όπως ο Laurent Garnier και ο Michael Myers), ενώ μετά την εμφάνιση στο Bios έχει κλείσει περιοδεία σε Ευρώπη, Καναδά και Μεξικό (μέχρι και το ακριβοθώρητο «Wire» έχει εκθειάσει τις live εμφανίσεις του). Την Παρασκευή (6/5) ο Blend Mishkin συναντάει στο πάνω μπαρ τους Βρετανούς Dub Pistols για ένα dj set με νταμπ, τέκνο, σκα και πανκ, ενώ στον κάτω χώρο η μεγάλη επιστροφή στην Αθήνα του Gonjasufi, αυτήν τη φορά με full band (για να σβήσει τους ψιθύρους της προηγούμενης εμφάνισής του). Το Σάββατο (7/5) showcase της ανεξάρτητης ελληνικής δισκογραφικής Timewarp Music (και του sublabel της, της Kraak Records) με 7 dj sets από τους καλλιτέχνες της. To ηχοσύστημα του Bios θα υποδεχθεί διαδοχικά τους Timewarp Inc., Cryogenics, Ekos Quartet (Fortune & The Ant), Lego Boy, Medras και Beat Ride σε ένα ολονύχτιο nu-funk/breaks/freestyle/dub/trip hop/ electronica event. ΤΕΚΝΟ ΚΑΙ BBQ. Στο Six D.O.G.S την Πέμπτη (5/5) live των καταπληκτικών skull & dawn (americana /country), της ελληνικής μπάντας που ξεκίνησε το 2002 ως Défilé des Ames και έκανε μια σχετικά καλή πορεία στην Ευρώπη, έχοντας υπογράψει με την αυστριακή ανεξάρτητη εταιρεία Steinklang Records και συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Matt Howden, οι Faith and the Muse και ο Cris Eckman (The Walkabouts). Την Παρασκευή (6/5) τρίτο (και τελευταίο για τη φετινή σεζόν) πάρτι της φοβερής και τρομερής βερολινέζικης δισκογραφικής BPitch Control. Καλεσμένος αυτήν τη φορά ο «παλαίμαχος» Φινλανδός Kiki με βαρύ βιογραφικό, αφού έχει κάνει remixes για ετικέτες όπως οι Playhouse,

Crosstown rebels και Bugged Out, το άλμπουμ του «Kaiku» (το 2009) έβγαλε το εκπληκτικό ευφορικό club anthem «Good Voodoo», ενώ φέτος περιοδεύει, με το «Morning Maniacs» από το «Werkschau Compilation» της ΒPitch Control να είναι το υπερατού του. Μαζί του οι Mr. Statik και Pan. To Σάββατο (7/5) απογευματινό live (19:30) των Baby Guru με παράλληλο (δωρεάν) μπάρμπεκιου και το βράδυ νέο Buzz πάρτι με τους Lee Burton (aka Liberto) και Kreon. Την Κυριακή (8/5) το υπερμέγεθες κεφάλι της Μαριάνθης Κεφάλα θα εκραγεί ξανά στην εμφάνιση των Θεσσαλονικιών electro punk-άδων Mary’s Flower Superhead, τη Δευτέρα (9/5) live του τρομερού Ελληνοβραζιλιάνου Egg Hell (εξαιρετικό indie folk) και την Τετάρτη (11/5) οι Dustbowl αποδίδουν φόρο τιμής στον «μεγάλο» Johnny Cash. ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ. Στο Τώρα Κ44 την Πέμπτη (5/5) η Pandora’s Box Booking παρουσιάζει 3 ελληνικές μπάντες, τους Fool In The Box (alternative rock αμερικανικής φύσης), τους Birthmark και τους CODE (electro/rock), την Παρασκευή (6/5) το τέταρτο κατά σειρά πάρτι των White Room (της ομάδας σκηνοθετών που εσχάτως διοργανώνουν και επιτυχημένα πάρτι), το Σάββατο (7/5) μια ενδιαφέρουσα συνεργασία με τον Leon Segka να παίζει τα βινύλιά του και τη Μαίρη Τσώνη (ex Mary & the Boy) να παρεμβαίνει φωνητικά (μαζί τους οι Lillis Bros). Την Κυριακή (8/5) live των Brothers in plugs (γκρουπ που αποτελείται από τέσσερα αδέρφια!), την Τρίτη (10/5) οι Σουηδοί Jeniferever θα αποδείξουν γιατί είναι η καλύτερη post rock (κάτι μεταξύ Sigur Ros και Appleseed Cat) μπάντα της Σκανδιναβίας και Τετάρτη (11/5) κλασικά οι Wedding Singers με σουρεαλιστικές διασκευές σε επιτυχίες των ‘80s και ‘90s. ΜΕΡΙΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΑΚΟΜΑ. Την Πέμπτη (5/5) οι Marsheaux θα κάνουν ένα ηλεκτρισμένο dj set στην ταράτσα (!) στο Γκαζάκι (τη βραδιά θα ανοίξει ο d:tek), στο Loop έχουν Colors of music πάρτι με Doctor Nek, George Santas, Dj Lenny, Dim Z και Djsos, ενώ το Mamaca’s (και η ομάδα Global Fantasy) έχει επίτημο προσκεκλημένο τον περίφημο γάλλο DJ Manoo (σαπορτάρουν οι DJ Angelo και Little D.)) Την Παρασκευή (6/5) Alex Dimou και John Diloo στο Loop, Joy Division vs Bauhaus πάρτι στο Second Skin, live των Ηappy Dog Project στο Φλοράλ. Το Σάββατο (7/5) πάρτι των GPO στο Yoga Bala με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τους fanzine «Totoy» και την Oh Yeah στη μουσική επιμέλεια. Φώτης Βαλλάτος, lifoclubbing@lifo.gr

νηπιαγωγειο

Σκουφά 37, 210 3613823. Ιταλικοί καφέδες και ελαφριά κουζίνα.

Μια από τις ωραιότερες αυλές για διασκέδαση είναι αυτή του Νηπιαγωγείου στο Γκάζι, με εξαιρετικές μαύρες μουσικές, καθαρά ποτά και ανεπανάληπτα tapas. Είτε επιλέξετε να καθίσετε μέσα στο μπαρ του είτε έξω, σε ένα από τα τραπέζια του, το σίγουρο είναι ότι θα περάσετε μοναδικά. Την Πέμπτη 5 Μαΐου το Νηπιαγωγείο μάς επιφυλάσσει μια μοναδική έκπληξη. η Κέλλυ Καλτσή θα εμφανιστεί live. Καλή διασκέδαση! Ελασιδών & Κλεάνθους 8, Γκάζι, 210 3458534

DALUZ

Χαρ. Τρικούπη 157, Κηφισιά, 210 6253065 Αll day bar-restaurant με ψαγμένη μουσική και απλές, γνήσιες γεύσεις.

EL BANDONEON CAFÉ

Ακάμαντος 11, Θησείο, 210 3479196. Με άρωμα από Αργεντινή, απευθύνεται ειδικά στους λάτρεις της λατινοαμερικάνικης κουλτούρας και του τάνγκο.

FLOCAFE LOUNGE BAR/ RESTAURANT

Αιγαίου 2 και Λ. Συγγρού 141, Ν. Σμύρνη, 210 9343003/Ποσειδώνος και Χαράς, Ν. Μάκρη, 210 2294091164/The Mall, Νερατζιώτισσα, Μαρούσι, 210 6107350/Λαζαράκη 26, Γλυφάδα, 210 9680177. Τα αγαπημένα καφέ προσθέτουν τώρα και restaurant menu και γίνονται κάτι παραπάνω.

GINGER ALE

καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Θεμιστοκλέους 74, 210 3301246. Café-cocktail - lounge καλλιτεχνικό στέκι με σπιτική ατμόσφαιρα.

HALF NOTE ( JAZZ CLUB)

Τριβωνιανού 17, Μετς, 210 9213360. Το αγαπημένο μουσικό στέκι υποδέχεται και φέτος

ΙΝΤΡΙΓΚΑ

Θεμιστοκλέους και Δερβενίων 60, Εξάρχεια, 210 3300936. Από το 1981 σερβίρει από το πρωί τη φημισμένη σοκολάτα του. Το βράδυ «παίζουν» καθαρά ποτά και διάφορα είδη μουσικής.

LIVE

ΙΠΠΟΠΟΤΑΜΟΣ

Δελφών 3Β, Κολωνάκι, 210 3634583. Κλασικό vintage στέκι από το 1978, που δεν χρειάζεται πολλά λόγια. Με φανατικούς θαμώνες.

JIMMY’S COFFEE SHOP

Βαλαωρίτου 7, Κολωνάκι, 210 3610444. Ζωντανός καφέ θρύλος στον πεζόδρομο της Βαλαωρίτου. Στέκι γιάπηδων και ρεπόρτερ.

JOKE CAFÉ

θανοςμικρουτσικος, χρηστος θηβαιος – σταυρος του νοτου Ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Χρήστος Θηβαίος επιστρέφουν για δύο Παρασκευοσάββατα στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου από αυτή την Παρασκευή 6 Μαΐου. Οι αγαπημένοι καλλιτέχνες εμφανίζονται με τη μορφή του Τρίο με τον Θύμιο Παπαδόπουλο στα πνευστά, παρουσιάζοντας τα τραγούδια τους στην ουσιαστική τους μορφή. Φραντζή και Θαρύπου 35-37, Νέος Κόσμος, 210 9226975

the zombies – gagarin 205

Το θρυλικό συγκρότημα των Zombies έρχεται για πρώτη φορά στο Gagarin 205 την Παρασκευή 6 Μαΐου. Το πενταμελές γκρουπ που σχηματίστηκε το 1961 και σηματοδότησε την British Invasion εποχή θα πραγματοποιήσει μια αξέχαστη συναυλία, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις μεγάλες επιτυχίες της πενηντάχρονης πορείας τους, όπως τα «Time of the season», «She’s not there» και «Tell her no». Η πόρτες ανοίγουν στις 21:30. Λιοσίων 205, Αθήνα, 210 8547600

Ομήρου 13, Αθήνα, 2103646026. Ποικιλία γερμανικών λουκάνικων, σπιτικά μαγειρευτά, δυνατή μπάρα.

JUKE BOX

Λεωφόρος Παπάγου, 111, Ζωγράφου. Vintage αισθητική και πλούσια δισκοθήκη ιδανική επιλογή από το πρωί με καφέ και γλυκά μέχρι το βράδυ.

KEYBAR

Πραξιτέλους 37, 210 3230380. Μεγάλωσε, ομόρφυνε. Από τις 8 το πρωί, για πλούσιο πρωινό, φρέσκο καφέ και ανανεωμένα πιάτα. Τα βράδια εξακολουθεί να αποτελεί must στη νυχτερινή διασκέδαση down town.

ΚΟΚΚΟΙ ΚΑΦΕ

Ασκληπιού 39 & Διδότου, 210 3641981. Ωραίο σποτ σε στρατηγικό σημείο. Ιδανικό για καφέ, διάβασμα και κουβέντα με τις ώρες!

LA RAMBLA

Ακαδημίας 74, Αθήνα, 213 0099703. Funky, acid jazz, brit pop ήχοι και αισθητική που παραπέμπει σε Βαρκελώνη. Happy hour: 5-9 μ.μ.

ME GUSTA

Θηβών 228, Village Park Αγ. Ιωάννου Ρέντη, 210 4922751. Pop και rock. Lights snacks, γλυκά και παγωτά.

ΜΑΓΚΑΖΕ

socialista

Στο Socialista τα live δεν σταματούν ποτέ! Κάθε Τρίτη βράδυ ο Γιώργος Αλουπογιάννης, ο Βαγγέλης Ασημάκης, η Σοφία Βογιατζάκη, ο Ανδρέας Κωνσταντινίδης και ο Πέτρος Μπουσουλόπουλος υποδέχονται το κοινό με πολλά αγαπημένα τραγούδια και άφθονο γέλιο. Οι Τετάρτες γεμίζουν με τα δυναμικά live των 1550. Την Πέμπτη 5 & 19 ο Ησαΐας Ματιάμπα θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα βασισμένο σε δικά του τραγούδια αλλά και σε ξένες και ελληνικές διασκευές. Τριπτολέμου 33, Γκάζι, 210 3474733, 697 4352004

Αιόλου 33, πλ. Αγίας Ειρήνης, 210 3243740. Ποπ πινελιές στα έπιπλα μέσα σε λαδοπράσινο φόντο. Freestyle μουσικές.

OKIO

Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς, 210 4284006. Στην προβλήτα της μαρίνας για καφέ, ποτό ή αυθεντικά cocktails και funky διάθεση στις μουσικές.

PAIRI DAEZA

Παρνασσού 3, Πλ. Καρύτση, 210 3210233. Στέκι του κέντρου που σημαίνει παράδεισος στα περσικά.

PASSEPARTOUT

Σκουφά 47-49, 210 3645546.

no contract festival – koo koo

Το πρώτο No Contract Festival είναι γεγονός. Την Πέμπτη 5 Μαΐου θα εμφανιστούν τρεις μπάντες και δεκαπέντε μουσικοί στη σκηνή του Koo Koo που έχουν κυκλοφορήσει ή θα κυκλοφορήσουν κάποιο άλμπουμ ή EP χωρίς να έχουν συμβόλαιο με κάποια δισκογραφική εταιρεία. Στη βραδιά θα συμμετάσχουν οι Nothing Red, Celuta Red και Stop Rewind Play, όλες ελπιδοφόρες νέες μπάντες της alternative/indie αθηναϊκής σκηνής. Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30. Ιάκχου 17, Γκάζι, 210 3450930

SANTA BOTELLA

Πανόρμου 115Α, Αμπελόκηποι, 210 6981032. Για φρέσκο καφέ, πολλά νόστιμα σάντουιτς και υπέροχα κοκτέιλ!

ΤΡΙΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ

Σκουφά 73, Κολωνάκι, 210 3604400. Ανανεωμένο και γεμάτο κέφι. Παραμένει αγαπημένο.

ΧΑΡΤΕΣ

Βαλτετσίου 35 και Ζ. Πηγής, Εξάρχεια, 210 8304778. Γευστικά σνακ και γλυκά, αγαπημένα muppets και με μερικούς από τους καλύτερους djs.


βγες έξω επιτέλους Σκουφά 34, Κολωνάκι, 210 3637758. Το αγαπούν οι άνθρωποι της τέχνης και του λόγου.

AGENDA

mix and match bars

λία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, €23, €18, €13, €8, €3(φοιτ.). 07/05 Arturo Sandoval, Chico Freeman, 8:30 μ.μ., €50, €35, €25, €14, €8(φοιτ.). 10-11/05 Trocks, 8:30 μ.μ., €70, €55, €45, €35, €25(φοιτ.).

ALMODOBAR

Κωνσταντινουπόλεως 60, Γκάζι, 6946 457442. Μικρό αλλά πολύ «δυνατό» μπαράκι με «αλμοδοβαρικό» ντεκόρ και εναλλασσόμενους djs.

ΓΚΑΖΑΚΙ

COCKTAIL’S CODE

D-BAR

Κωνσταντινουπόλεως & Κελεού 1, Γκάζι. Indie, φανκ και Freestyle μουσικές από αγαπημένους DJs.

DRAZEL

Περσεφόνης 31, Γκάζι, 210 3454333. Fun, fun, fun, πολλή μουσική και χορός σε ένα από τα πιο κεφάτα bars της περιοχής.

DUNKEL

Πανόρμου 117, 6944271969, 213 0409418. Ανακαινισμένο διώροφο με industrial αισθητική και πολύ δυνατή μπάρα και decks.

HOXTON

Βουτάδων 42, Γκάζι, 210 3413395. Καλλιτεχνικό μπαρ με ατμόσφαιρα ανατολικού Λονδίνου.

LA SOIREE DE VOTANIQUE

Καστοριάς 37, 210 3471401. Λατρεύει το βινύλιο και το δείχνει με μια σειρά από διαφορετικά events.

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Ελασιδών & Κλεάνθους 8, Γκάζι, 210 3458534. Μαύρα ακούσματα –από hip hop μέχρι funky.

ΠΡΙΖΑ

Χρ. Λαδά 1, πλ. Καρύτση, 210 3244101. Funky μπαράκι στην πιο χαρούμενη πλατεία του κέντρου με όμορφες μουσικές και κόσμο.

SALTA CONMIGO

Λεπενιώτου 11, Ψυρρή, 694 4675875. Μοναδικά tapas και ανεπανάληπτες ταξιδιωτικές εμπειρίες σε ατμόσφαιρα έντονων χρωμάτων και ήχων.

TOY CAFE

Καρύτση 10, Πλ. Καρύτση, 210 3311555. Χαλαρό, μικρό στέκι με φανατικό σινεφίλ κοινό.

VOID DANCE BAR

Ευμολπιδών 26, Γκάζι, 210 3461707. Βιομηχανικό σκηνικό και πολλά happenings.

Damien Crosse

live bars/ dinner

Τριπτολέμου 31, Γκάζι, 210 3460901. Εντυπωσιακά ξύλινο! Πολύ καλά ποτά και cocktail. Τριπτολέμου 35, Γκάζι, 210 3458110. Χώρος με vintage αναφορές στη διακόσμηση και ψαγμένα cocktails.

Gay about town

Κίτρινα Ποδήλατα @ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

μουσικες σκηνες @ΡΟΥΦ Κωνσταντινουπόλεως 10 & Ανδρονίκου 18, Κεραμεικός, 210 3837191. 07/05 Μαρίζα Κωχ, 10:30 μ.μ., €10.

ΑΥΛΑΙΑ Αγίου Όρους 15, Βοτανικός, 210 3474074. Έως 02/06 Haig Yadjian, κάθε Πέμπτη 10:00 μ.μ., €15 (με κρασί/μπίρα). 06/05 Καλλιόπη Βέττα, 10:30 μ.μ., €15 (με κρασί/ μπίρα). 07/05 Κώστας Τουρνάς, 10:30 μ.μ., €15 (με κρασί/ μπίρα). 08-09/05 Κράμα Flamenco/Κρητικά, 10:00 μ.μ., €15 (με κρασί/μπίρα). 10/05 Σοφία Βόσσου, 10:00 μ.μ., €15 (με κρασί/μπίρα). 11/05 Flamenco Tablao, 9:00 μ.μ., €15 (με κρασί/μπίρα).

FUZZ CLUB Πειραιώς 209 & Πατρ. Ιωακείμ 1, Ταύρος, 210 3450817. 06-07/05 Blind Guardian, 8:00 μ.μ., €35. 09/05 Λύκοι Λάιβ, Γιάννης Αγγελάκας, Νίκος Βελιώτης, 7:30 μ.μ., €15. 11/05 Haggard, 7:30 μ.μ.

HALF NOTE Τριβωνιανού 17, Μετς, 210 9213360. Έως 06/05 Human Touch, Μπάμπης Παπαδόπουλος, 10:30 μ.μ., €15, €20, €25, €30. Από 07/05 έως 13/05 Brooklyn Funk Essentials, Δευτ.-Σαβ. 10:30 μ.μ., Κυρ. 9:00 μ.μ., €15, €20, €25, €30, κάθε Δευτέρα €10, €20.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ - CLUB Φραντζή & Θαρύπου 35, Νέος Κόσμος, 210 9226975. 05/05 Γιώργος Περαντάκος, 10:30 μ.μ., €12(με ποτό). 06/05 Υπόγεια Ρέυματα, 10:30 μ.μ., €12(με ποτό). 07/05House Band, 10:30 μ.μ., €10 (με κρασί). 09/05 Πάνος Μουζουράκης, 10:30 μ.μ., €13(με ποτό). 10/05 Bon Jovi tribute, 10:30 μ.μ., €10(με μπύρα/κρασί). 11/05 Διονύσης Καλαφάτης, 10:30 μ.μ., €10(με μπύρα/κρασί).

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ Φραντζή & Θαρύπου 37, Νέος Κόσμος, 210 9226975. Από 06/05 έως 14/05 Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Θηβαίος, Παρασκευή, Σάββατο, 10:30 μ.μ., €15(με μπύρα/κρασί). 09/05 Τρίφωνο, 10:30 μ.μ., €12(με ποτό). 10/05 Τάσος Ζαφειρίου, 10:30 μ.μ., €15(με ποτό).

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ +(PLUS) Φραντζή 14, Νέος Κόσμος, 210 9226975. 10/05 Ρόδο του Ανέμου, 10:30 μ.μ., €15(με ποτό).

συναυλιακοι χωροι BADMINTON Ολυμπιακά Ακίνητα, Γουδή, 211 1010000. 09/05 Αφιέρωμα στον Άκη Πάνου, 9:00 μ.μ., €40, €35, €30, €20, €10.

ΟΞΥΓΟΝΟ LIVE

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Βούρβαχη & Κορυζή 4, Αθήνα, 210 9240740. 06/05 Pale Faces, 10:00 μ.μ., €13(με ποτό). 08/05 Γιώργος Σπανός, 9:00 μ.μ., €10.

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα, 210 7282333. 05/05 Wiener Mozartisten, 8:30 μ.μ., €70, €48, €35, €25, €17(φοιτ.). 06/05 25η Συναυ-

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Ελασιδών 6 & Πειραιώς 116 (δίπλα στον ΟΤΕ), 210 9014428, 210 3420842. Κίτρινα Ποδήλατα, κάθε Σάββατο, €12 (με ποτό).

KOO KOO Ιάκχου 17, Γκάζι, 210 3450930. 05/05 No Contract Festival, 8:30 μ.μ., €12(με ποτό). 06/05 Burning Sticks, 10:30 μ.μ., €12 (με ποτό). 07/05 Λεωνίδας Μαράντης, Γιώργος Δημητριάδης, 10:30 μ.μ., €12 (με ποτό).

TIKI ATHENS Μακρυγιάννη 15, Αθήνα, 210 9236908. 08/05 Pierce Arrows, €15.

ΤΩΡΑ Κ44 Κωνσταντινουπόλεως 44, 210 3423560. 05/05 C.o.d.e., Birthmark, Fool In The Box, 10:00 μ.μ. 07/05 Leon Segka, Mary, Lillis Bros, 11:00 μ.μ., είσοδος ελεύθερη. 11/05 Wedding Singers, 10:00 μ.μ., είσοδος ελεύθερη.

VOID DANCE BAR Ευμολπιδών 26, Γκάζι. Από 05/05 έως 26/05 Null, κάθε Πέμπτη, 10:30 μ.μ., €5. 07/07 Soul Mates, 11:00 μ.μ., €5. Έως 29/05 Crazy Lazy, κάθε Τετάρτη, 10:30 μ.μ., €5.

πολυχωροι FLORAL Θεμιστοκλέους 80, Πλατεία Εξαρχείων, 210 3800070. 06/05 Happy Dog Project, 10:00 μ.μ.

IANOS Σταδίου 24, Αθήνα, 210 3217917. 05/05 Βασίλης Τσιτσάνης & Γιάννης Παπαϊωάννου «Οι κουμπάροι», 9:00 μ.μ., €10. 06-07/05 Ρίτα Αντωνοπούλου «Ένας κόσμος για δύο», 10:00 μ.μ., €15(τραπέζι), €10(μπαρ).

Από τo Θοδωρή Αντωνόπουλο

φόρμερ... Αν είναι να έχω παρτενέρ επί σκηνής, προτιμώ να μου είναι τελείως άγνωστος, γιατί έτσι θα λειτουργήσουμε κι οι δύο καλύτερα - αλλιώς μπορεί να βάλουμε τα γέλια!.. Τη θέλεις τη συμμετοχή και την ενθάρρυνση του κοινού, αν είναι κομπλαρισμένοι οι θεατές χαλιέσαι κι εσύ - αρκεί να μην ξεπερνιούνται κάποια όρια... Η αναγνώριση κι η αγάπη του κόσμου είναι η καλύτερη ανταμοιβή μας». Ο βραβευμένος Αμερικανοκουβανός περφόρμερ και παραγωγός Damien Crosse (Raging Stallion - Stag Homme), λίγο προτού βγει στη σκηνή του FcuK club (29/4). Γιώργος Μορίκης

ΦΙΛΙΟΝ

51

You sexy M***F*** Στο μυαλό ενός περφόρμερ.

Ξ

ΕΚΙΝΗΣΑ ΝΑ ΚΑΝΩ σόου επειδή πιο πιτσιρικάς ήμουν εξαιρετικά ντροπαλός, οπότε το θεώρησα ιδανική πρόκληση ώστε να το ξεπεράσω... Έπαιξαν, βέβαια, ρόλο και τα χρήματα, κυρίως όμως μ’ ενδιέφερε να γίνω πιο κοινωνικός και να τονώσω την αυτοπεποίθησή μου... Ναι, σαφώς τα προσόντα μετρούν, αλλά χρειάζεται και ταλέντο... Συνήθως, ξεκινάς λίγο άγαρμπα, μοιάζεις περισσότερο κομμάτι κρέας, αλλά στην πορεία το εξελίσσεις, το κάνεις τέχνη ερωτική... Είναι ωραίο να σε ποθούν, να φαντασιώνονται μαζί σου, ν’ απελευθερώνεις τη λίμπιντο τόσων ανθρώπων... Κάποιες σχέσεις μου δεν άντεχαν το επάγγελμά μου, αλλά, ευτυχώς, με τον σύζυγό μου (σ.σ. παντρεύτηκαν στη Μαδρίτη το ‘09) είμαστε συνάδελφοι... Ναι, είμαι πάντα έτοιμος για όλα εκτός από το bareback sex - εκεί βάζω τελεία και νομίζω ότι αυτό θα έπρεπε να ισχύει για κάθε περ-

Queer Week

5-11/5: 13ο Πολιτιστικό Πανόραμα Θεσσαλονίκης για την Ομοφυλοφιλία-Διαφυλικότητα. Δεκάδες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους χωρισμένες σε 5 ενότητες, συζητήσεις, εκθέσεις κ.λπ. Σινέ Ολύμπιον, αίθουσα «Παύλος Ζάννας», πλ. Αριστοτέλους. Διοργάνωση Σύμπραξη, πλήρες πρόγραμμα στο cultpanorama.org • 8 & 11/5 Προλαβαίνεις ακόμα! Τελευταίες συναντήσεις των εθελοντών της Athens Pride 2011 στο Nosotros, Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια (8μ.μ.) • 10 & 11/5: Οι Trocks ξανάρχο-

Be on the list

Διαφημιστείτε στη LifO

210 32 54 290

ATHENS PRIDE 2011 και με την αιγίδα της Δημοτικής Αρχής! Το ‘πε και το ‘κανε ο Καμίνης. Υπόψη πως η αναγνώριση της Pride τόσο από τον Δήμο Αθηναίων όσο κι από τον ΕΟΤ «είναι ηθικής φύσεως και σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται οικονομική χορηγία», όπως ξεκαθάρισε η οργανωτική επιτροπή, επαναλαμβάνοντας ότι ο εθελοντισμός είναι η δύναμή της. Το θεσμικά στοιχειώδες επετεύχθη, καιρός για το παρακάτω. ΕΞΑΡΧΗΣ ΦΑΙΝΟΤΑΝ «ΜΟΥΦΑ» (ποιος σοβαρός προβοκάτορας θα υπέγραφε ως... «Αντιεξουσιαστές Μουσουλμάνοι Αδελφοί Νοσοκόμοι»;) η προκήρυξη δήθεν ισλαμιστών που απειλούσαν με επεισόδια τη φετινή Athens Pride. Λάθος και η αναπαραγωγή της. Τα ίδια, εξάλλου, είχαμε και πέρσι, με δήθεν ακροδεξιούς τότε. Συμπέρασμα: Μην τσιμπάτε και προπαντός... μη μασάτε! theolux@hotmail.com

νται! Η τέχνη της παρωδίας, η Λίμνη των Κύκνων κι ο κλασικός χορός όπως δεν τον φανταστήκατε ποτέ. Les Ballets Trocadero de Monte Carlo, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 210 7282333 - στις 14/5 και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 2310 895939 • Το Gayxample μιλάει ελληνικά! Το δημοφιλές online σίριαλ μεταφρασμένο στον ιστότοπο gayxample. net/gayxampleENG/gr.html - μια προσφορά του περιοδιTrocks κού «Antivirus».


52

05-11.05.2011

Αsk me anything

Από τη Ρίκα Βαγιάννη

Απαντήσεις σε όλες ανεξαιρέτως τις ερωτήσεις σας στο rika@lifo.gr.

1

Βρε, καμάρι μου, για απάντησέ μου το εξής: στο γνωστό, πανέμορφο τραγουδάκι του Λοΐζου «1η Μαΐου» που το πόσταρα στο φατσοβιβλίο ψες, ένεκα της ημέρας, αναφέρει σε κάποια στιγμή ο ποιητής: «Ο Φεντερίκο, η Κατρίν και η Σιμόν...». Φρονώ ότι Φεντερίκο και Σιμόν είναι αντιστοίχως ο Λόρκα και το «στεφάνι του Σαρτρ»... Η ρημάδα, η Κατρίν, ποια είναι; Στέργιος Χρήστου Εσύ φρονείς, εγώ παραφρονώ. Πρώτον, αν η Σιμόν μάθαινε ότι την είπες «στεφάνι του Σαρτρ», πραγματικά νομίζω ότι θα σηκωνόταν από το μνήμα να σε… να σε… τέλος πάντων, να σε περάσει ένα χεράκι γαλλικά. Το ζευγάρι δεν παντρεύτηκε ποτέ, ούτε καν συνέζησε. Σύμφωνα με τους βιογράφους τους, όταν στη μεγάλη του καψούρα επάνω ο Σαρτρ τής έκανε πρόταση γάμου, εκείνη του απάντησε «ας παρατείνουμε το συμβόλαιο για δύο χρόνια». Ουφ, αναψοκοκκίνησα. Άκου «στεφάνι του Σαρτρ»! Θύμισέ μου να σου βάλω τιμωρία. Στην ερώτησή σου, τώρα, αν ο ένας είναι ο Λόρκα και η δεύτερη η Σιμόν ντε Μποβουάρ, να μην αποκλείεις καθόλου η τρίτη να είναι η Κατρίν Ντενέβ. Μην τη σκέφτεσαι ως τη θείτσα του σήμερα, αλλά ως την απόκοσμη μούσα του Πολάνσκι και του Μπουνιουέλ, ένα από τα σύμβολα επιρροής της δεκαετίας του ‘60. Από την

άλλη, τα ονόματα θα μπορούσαν να είναι τυχαία, αν και πολύ αμφιβάλλω. Ιστορικά, μια κοπέλα με το όνομα Κατρίν Παϊγιασέ αναφέρεται ως στέλεχος της Επιτροπής Αγώνα κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Μαΐου του 1968 στο Παρίσι, πρώτη γραμμή στα οδοφράγματα. Δεν ξανακούσαμε τίποτα για εκείνη, όμως. Α, για τιμωρία, να ξαναδιαβάσεις το Αίμα των άλλων και μετά να γράψεις στον τοίχο του φατσοβιβλίου ένα από τα κεντρικά συνθήματα εκείνου του Μάη, και βασικό εργαλείο σκέψης της Σιμόν: «Η ανοχή είναι συνενοχή».

2

Χριστός Ανέστη; M.S. Γιατί, παιδί μου; Γιατί, ψυχούλα μου (που δεν ξέρω καν αν είσαι αγόρι ή κορίτσι, αφού υπογράφεις με αρχικά), γιατί μου το κάνεις αυτό; Δεν με λυπάσαι, βρε άτομο; Που θα πέσουν τώρα καρότσι οι ψυχο-θεούσες στο mailbox και δεν θα μπορέσω να ξεχωρίζω τις ερωτήσεις από τις κατάρες; Γιατί, μανίτσα μου, δεν έπιασες να βασανίσεις άλλον στηλο-γράφο; Τον Ζαχαριάδη, ας πούμε (και το άλλο περιοδικό τζάμπα το δίνουν). Σε μένα βρήκες; Ένα ψωμί βγάζω, την τρέλα μου μέσα, πρέπει να το φτύσω, μαζί με το γάλα της μάνας μου; Τέλος πάντων, χαλάλι σου για τη μαγκιά -και τη θανατερή συντο-

μία- της ερώτησης. Η απάντησή μου είναι «όχι».

3

Ρικάκι, όπου κι αν πας, θα ’σαι πάντα εδώ, θα ‘χεις κλειδί και θ’ ανοίγεις την πόρτα, που λέει και το τραγούδι «Πάμε στον Άδωνη για καφέ». Ξέρω ότι ο Άδωνης είναι καφετέρια στη Ν. Σμύρνη. Εσύ μήπως ξέρεις ποια είναι η «χοντρή νευρικιά που πηγαίνει Κυριακή να της φύγει το στρες»;. Είναι ο συνθέτης του τραγουδιού; X2zenon Με βεβαιότητα σού απαντώ πως όχι. Η «χοντρή νευρικιά» που πηγαίνει να χαλαρώσει στον Άδωνη είναι μια πασίγνωστη προσωπικότητα στην Αθήνα. Γνωρίζω την ταυτότητα του ατόμου, αλλά κωλύομαι να την αποκαλύψω. Πρόκειται για έναν πολύ σοβαρό, χαμηλού προφίλ και αξιολογότατο (επίσης και αξιαγάπητο) άνθρωπο από τον χώρο της λογοτεχνίας. Οι τότε κολλητοί του τού έκαναν μια καλοκάγαθη πλακίτσα με το τραγούδι αυτό. Πού να φανταστούν ότι θα γινόταν σουξεδάρα! Έτυχε, πιτσιρίκα κι εγώ, να είμαι κάπου στην παρέα, τύπου άσχετη, και το άκουσα που το λέγανε μεταξύ τους και λειώνανε στο γέλιο. Μυστικό παρέας δεν δίνω, που να με κρεμάσεις στην κομαντατούρ σαν την υπολοχαγό Νατάσα. Σόρι, εξ δύο ζίνον. Έλα, κερνάω καφέ στην πλατεία…

4

Είμαι μια χαρά, δεν έχω κάποιο πρόβλημα και αυτό είναι το πρόβλημά μου. Ζω σε δικό μου σπίτι, ανεξάρτητος, έχω ελεύθερο επάγγελμα (DJ/samplings) και τώρα με την κρίση έχει πέσει η δουλειά ως έναν βαθμό, αλλά δεν είναι ότι υποφέρω κιόλας, αφού είμαι χωρίς υποχρεώσεις. Έχω και δεύτερη δουλειά για ασφάλεια σε ένα πολύ καλό στέκι, στην πόρτα, τρεις φορές την εβδομάδα. Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι είμαι πολύ ερωτευμένος και πολύ πολύ καλά με το πρόσωπο που έχουμε σχέση οκτώ μήνες. Όλοι οι φίλοι και οι παρέες μου είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, με ανεργία κ.λπ. Δεν με έχει «αγγίξει» αυτή η μιζέρια που ζω γύρω μου. Αισθάνομαι αταίριαστος και νιώθω κάποιες τύψεις. Με καταλαβαίνεις; Βασίλης Ε, όχι και πολύ, Βασίλη μου, δεν σε καταλαβαίνω απολύτως. Έχω έρθει στη θέση σου πολλές φορές και δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιάζεσαι. Και τη δουλειά σου θα τη χάσεις, και με το πρόσωπο θα τσακωθείς, και στα ζόρια θα πέσεις. Είναι νόμος: στη ζωή έρχεται πότε καλή και πότε στραβή. Γιατί να γκαντεμιαστείς προκαταβολικά; Άμα σου περισσεύουν, κέρνα έναν γύρο την παρέα, η χαρά είναι εξίσου μεταδοτική με τη μιζέρια. Χρειαζόμαστε περισσότερους Βασίληδες τώρα, πιο πολύ από κάθε άλλη φορά. Enjoy!


53

Starfax

Από τον Γιώργο Σαλαμά (gsalamas@yahoo.com)

Oι Σκορπιοί αναλαμβάνουν δράση και οι Ιχθύες θα έχουν πιο ανάλαφρο ύπνο.

Ταύρος Ο Άρης θα βρεθεί στο ζώδιό σου από τις 11. Αυτό είναι και καλό, αλλά έχει και κάποιες παρενέργειες. Το σίγουρο είναι ότι θα γίνεις πιο διεκδικητικός, πιο αποτελεσματικός και παραγωγικός και πιο γρήγορος. Θα παρουσιαστούν και πολλές νέες ευκαιρίες, ειδικά στα επαγγελματικά. Επίσης, θα είσαι τσιτωμένος, θα δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς κάποιες φορές από την υπερένταση και καμιά φορά θα τα παίρνεις άσχημα, εύκολα κιόλας. Ο Άρης στο ζώδιό σου θέλει κάποια διαχείριση. Και είναι κουραστικός για σένα, γιατί απαιτεί δράση εδώ και τώρα, ενώ εσύ θέλεις να έχεις τον χρόνο σου και προτιμάς τη συντήρηση και τη δημιουργία παρά τη δράση. Έλα όμως που και αυτή χρειάζεται. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι αυτή την περίοδο θα προχωρήσεις πολύ πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως. Και κάτι τελευταίο: η Αφροδίτη θα ενώσει τις δυνάμεις της με τον Δία στον οίκο που αφορά την ψυχολογική σου κατάσταση. Αυτό από μόνο του είναι μαγικά ψυχοθεραπευτικό.

Δίδυμοι Στις 11 του μήνα έχουμε δύο σημαντικές εξελίξεις.

sudokuno214

6 8 1 9 5 3

Λέων Ο Άρης περνάει στον δέκατο οίκο σου και αυτό έχει δύο όψεις. Η μία είναι ότι θα υπάρξει απίστευτη κινητικότητα στα επαγγελματικά. Θα νιώθεις περισσότερη αυτοπεποίθηση, ενέργεια και θα είσαι έτοιμος να διεκδικήσεις αυτό που σου αξίζει. Η άλλη είναι ότι μπορεί να νιώθεις πίεση, κάποιες στιγμές ξαφνική εξάντληση, ενώ συχνά θα αισθάνεσαι αδύναμος να συγκρατήσεις τα νεύρα σου με τους συνεργάτες σου. Όπως καταλαβαίνεις, στη δεύτερη περίπτωση χρειάζεται μια διαχείριση εκ μέρους σου. Στις 11 η Αφροδίτη και ο Δίας ενώνουν τις δυνάμεις τους και όχι μόνο αλλάζει ο τρόπος που βλέπεις κάποιες καταστάσεις, αλλά και οι ίδιες οι καταστάσεις.

Καρκίνος Η είσοδος του Άρη

Παρθένος Ο Άρης στις 11

στον ενδέκατο οίκο σου σημαίνει ότι τελειώνει μια περίοδος απομόνωσης και ότι θα έρθεις σε επαφή με πολύ κόσμο, θα δικτυωθείς κ.λπ. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο Άρης σε αυτό το σημείο φέρνει στην επιφάνεια αυτά που θες, αλλά κάνεις πως δεν βλέπεις. Πρόσεξε, το να έρθεις σε επαφή με τον ίδιο σου τον εαυτό και αυτά που χρειάζεσαι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υποχρεωθείς να τα κάνεις, τουλάχιστον τώρα. Σαφώς έχεις το δικαίωμα να έχεις τα κολλήματά σου και να πηγαίνεις τα πράγματα με τον ρυθμό που θέλεις. Αλλά το να «γνωρίζεις», δεν είναι καθόλου κακό, αντίθετα μπορεί να είναι πολύ βοηθητικό. Στις 11, επίσης, συναντιούνται η Αφροδίτη και ο Δίας, μια πάρα πολύ καλή μέρα (και γενικά οι μέρες γύρω από τις 11) για τα επαγγελματικά σου. Θα ανταμειφθείς για τις προσπάθειές σου, όπως και για την υπομονή του Ιώβ που έχεις δείξει.

φεύγει από τον όγδοο οίκο σου, που αφορά τα οικονομικά τρίτων, τράπεζες, εφορίες κ.λπ. Αυτό σημαίνει ότι τα ξαφνικά έξοδα σταματάνε και η γενικότερη οικονομική σου κατάσταση θα βελτιωθεί. Κατά σύμπτωση, την ίδια ακριβώς μέρα γίνεται στον ίδιο οίκο η σύνοδος Αφροδίτης και Δία, η οποία είναι απίστευτα ευνοϊκή. Τελικά, πολλά μπορούν να αλλάξουν τελείως από τη μια μέρα στην άλλη. Το πέρασμα του Άρη στον Ταύρο είναι επίσης πολύ αισιόδοξο. Θέλεις να πάρεις τα πράγματα στα χέρια σου και να αγωνιστείς σκληρά για έναν στόχο. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλά που σου αποσπούν

DAILY STARFAX Καθημερινές αστρολογικές προβλέψεις στο www.lifo.gr από τον Γιώργο Σαλαμά.

9 4 5 3 4 6 2 1 7

9 4 5 3 2 3 4 2

9

1) Ο Άρης θα βρεθεί στον δωδέκατο οίκο σου και θα κάνεις την επανάστασή σου. Επειδή ο οίκος αυτός αφορά την ψυχολογική σου κατάσταση, η ανάγκη σου να είσαι καλά ανεξάρτητα από τους άλλους, την άποψή τους, τη μιζέρια τους κάποιες φορές, καθώς και από το τι συμβαίνει γενικά, γίνεται πλέον προτεραιότητα. Αν το καλοσκεφτείς, για να είσαι ισορροπημένος, δεν είναι πολλά αυτά που χρειάζεσαι. Και αν ρίξεις μια ματιά σε όσα έχεις, τότε θα καταλάβεις ότι είναι ακόμη λιγότερα. 2) Η Αφροδίτη και ο Δίας συναντιούνται στον ενδέκατο οίκο σου και ενώνουν τις δυνάμεις τους. Η φωνή σου μπορεί να ακουστεί πολύ μακριά. Ασκείς πολύ μεγαλύτερη επιρροή από όσο πιστεύεις.

Η λύση του προηγούμενου

8 5 9 4 7 5

8 9 1 3 5 7

7 3 2 8 4 6

4 6 5 9 1 2

3 5 9 4 8 1

1 8 6 7 2 3

2 7 4 6 9 5

9 4 7 5 6 8

5 1 3 2 7 9

6 2 8 1 3 4

2 1 7 6 9 8 3 4 5 6 5 3 7 4 1 2 8 9 4 9 8 2 5 3 1 6 7

την προσοχή και σου κλέβουν τον χρόνο. Ο στόχος, όμως, είναι εδώ και πρέπει να τα δώσεις όλα, ακόμη κι αν ο χρόνος δεν είναι αρκετός.

Δία στον οίκο της εργασίας και της υγείας, εξαιρετική η σύνοδος. Προφανώς όλα αυτά σημαίνουν βελτίωση των επαγγελματικών σου.

Ζυγός Οι σχέσεις και οι συνεργασίες σου ξαναβρίσκουν την ηρεμία τους, οι εντάσεις πέφτουν και είναι πλέον ευκολότερο να συνεννοηθείς και να γίνεις κατανοητός. Ο Άρης σε αυτό το σημείο είναι λίγο επικίνδυνος για ξεσπάσματα, αν κι εσύ φημίζεσαι για τη διαχείριση των συναισθημάτων σου. Στον όγδοο οίκο σου, από τις 11, είναι διεκδικητικός, μπορείς δηλαδή να κυνηγήσεις ενδιαφέρουσες συμφωνίες από τις οποίες να έχεις οικονομικό όφελος, είναι όμως και λίγο πολυέξοδος, οπότε μην ξεχνάς να οργανώνεις τα οικονομικά σου, όσο μπορείς φυσικά. Την ίδια μέρα γίνεται και η πολύ θετική σύνοδος της Αφροδίτης με τον Δία στον τομέα των συνεργασιών και της συντροφικότητας. Πρόσεξε την Αφροδίτη (κυβερνήτης σου) με τον Δία (πλανήτης της τύχης και της αισιοδοξίας) στον δικό σου οίκο, τον έβδομο, που είναι και το στοιχείο σου. Καλό ακούγεται.

Τοξότης Οι εξελίξεις στα επαγγελματικά σου είναι κάτι παραπάνω από βέβαιες με το πέρασμα του Άρη στον έκτο οίκο σου. Γίνεσαι ορμητικός και έτοιμος να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό. Σημαντικό να προσέχεις την υγεία σου, πάντως, γιατί ο έκτος οίκος αφορά και αυτό τον τομέα και ο Άρης έχε υπόψη σου ότι μπορεί να σε εξαντλήσει κανονικά. Το άλλο σημαντικό είναι ότι στις 11 θα συναντηθούν η Αφροδίτη με τον Δία στον πιο ερωτικό σου οίκο, μια πάρα πολύ καλή όψη, ιδιαίτερα για σένα που ο Δίας είναι και κυβερνήτης σου. Δεν χρειάζεται στην αρχή να φαίνεται ότι υπόσχεσαι περισσότερα από όσα αντέχεις να δώσεις, πολύ απλά γιατί όσα ήδη έχεις είναι συναρπαστικά. Εξάλλου, αυτό που θέλεις είναι οι άλλοι να είναι κοντά σου γι’ αυτό που πραγματικά και πυρηνικά είσαι.

Σκορπιός Ο Άρης από τις 11 θα βρίσκεται στον οίκο της συντροφικότητας και των συνεργασιών σου. Αυτό από τη μία είναι καλό, γιατί αναλαμβάνεις δράση, διεκδικείς, προσπαθείς για τις συνεργασίες σου, για νέους πελάτες ενδεχομένως και για μια πιο ισορροπημένη συντροφική σχέση. Αλλά έχει και τα περίεργά του. Δυσκολεύεσαι με το θέμα υπομονή, τα παίρνεις εύκολα και είσαι με το παραμικρό έτοιμος να τα βροντήξεις όλα και μερικές φορές δρας παρορμητικά. Δεν χρειάζεται να δείχνεις άκαμπτη συμπεριφορά και δεν είναι όλα ανταγωνισμός. Αν είσαι ψύχραιμος, δεν θα χάσεις τις ισορροπίες σου, αλλά αν επιτρέψεις στον Άρη να σε κάνει σίφουνα, τότε θα μπλεχτείς. Κάτι άλλο ενδιαφέρον είναι ότι την ίδια μέρα η Αφροδίτη συναντά τον

Toυ Μανώλη Ανδριωτάκη. www.andriotakis.wordpress.com

secretcards

και οργάνωσε τα οικονομικά σου όσο καλύτερα μπορείς. Κι αυτό επειδή ο Άρης θα βρεθεί στον δεύτερο οίκο σου από τις 11 του μήνα, κάτι που σημαίνει δύο πράγματα: 1) όλοι οι λογαριασμοί και οι εκκρεμότητες θα προκύψουν την ίδια περίοδο. Είναι το κλασικό κλισέ «μα, όλα μαζί θα μου πέσουν;», 2) έχεις πάρα πολλές πιθανότητες να βελτιώσεις τα οικονομικά σου, από την άλλη. Ο Άρης είναι ο κυβερνήτης σου, είναι διεκδικητικός και περνάει αμέσως στη δράση. Προτάσεις για νέες συνεργασίες, έξυπνες ιδέες, όλα παίζουν. Το καλύτερο αυτής της βδομάδας, πάντως, είναι η σύνοδος της Αφροδίτης με τον Δία στο ζώδιό σου. Έρωτας, αγάπη, έσοδα, για τον καθένα μπορεί να σημαίνει κάτι διαφορετικό, είσαι όμως πολύ τυχερός που αυτοί οι δύο πλανήτες ενώνουν τις δυνάμεις τους στο ζώδιό σου.

socialmediadiaries

Κριός Πρόσεχε τα έξοδά σου

Αιγόκερως Τι συμβαίνει όταν ο Άρης περνάει στον πιο ερωτικό οίκο σου; Ένα ερωτικό συναίσθημα ή το πάθος για κάτι θα αποτελέσει προφανώς και την κινητήρια δύναμη για να πετύχεις κάποιο στόχο. Αλλά η κατάσταση έχει ένταση μερικές φορές: κανείς και τίποτα δεν θέλεις να σταθεί εμπόδιο στην πορεία σου και αυτό είναι κάτι που, αν συμβεί, θα θελήσεις να αποτρέψεις. Συχνά οι καταστάσεις αυτές είναι δύσκολες, επειδή νιώθουμε ότι για να κερδίσουμε κάτι, ίσως πρέπει να απαρνηθούμε κάτι άλλο. Δεν είναι πάντα έτσι. Υπάρχει τρόπος να προσεγγίσεις και τη μέση οδό, αν αυτό θέλεις. Δεν υπάρχει μόνο άσπρο ή μαύρο και δεν είναι πάντα τόσο δραματικά τα πράγματα. Και σκέψου το εξής: αν αξίζει σε κάτι να δώσεις περισσότερο βάρος είναι σε αυτό που πραγματικά θέλεις και σε καίει. Είναι κρίμα να δημιουργούμε απωθημένα, δεν είναι;

Υδροχόος Ο Άρης από τις 11 θα βρεθεί στον οίκο σου που έχει να κάνει με την οικογένεια και την κατοικία. Ο Άρης είναι ο πλανήτης της δράσης και αυτό είναι καλό μεν, αλλά έχει και τα περίεργά του. Αν, δηλαδή, θέλεις να ξεκαθαρίσεις υποθέσεις που έχουν να κάνουν με το σπίτι σου, να διεκδικήσεις κάτι, να βρεις σπίτι κ.λπ, η βοήθειά του θα είναι αμέριστη. Αν πάλι τα έχεις μαζεμένα στους συγγενείς σου και θέλεις να κάνεις ξεκαθαρίσματα, πάλι η βοήθειά του θα είναι αμέριστη, αλλά δεν το θέλεις και τόσο αυτό, επειδή με τις ανθρώπινες σχέσεις ο Άρης δεν τα πάει και πολύ καλά. Παρορμητικό να τον πεις; Κάποιες φορές αντικοινωνικό και βαρύμαγκα; Ναι, ναι, όλα αυτά τα έχει και σίγουρα δεν θέλεις αυτά τα στοιχεία να χρωματίσουν την επικοινωνία σου με τους σημαντικούς άλλους. Όσον αφορά την επικοινωνία γενικότερα, πάντως, η σύνοδος της Αφροδίτης με τον Δία στις 11 κατεβάζει τους τόνους, σκορπίζει ζεστασιά και εξισορροπείται η κατάσταση.

Ιχθύες Το πέρασμα του Άρη στον τρίτο οίκο σημαίνει ότι κόσμος θα μπαινοβγαίνει στη ζωή σου, νέες γνωριμίες, πληροφορίες, κοινωνική δικτύωση, πολύ μπλα μπλα και γρήγορη ορθολογική σκέψη. Αυτή είναι η καλή πλευρά. Γιατί υπάρχει και μια πιο δύσκολη, που είναι ότι ο Άρης προκαλεί και εντάσεις, ξεσπάσματα και άλλα τέτοια, οπότε θέλει να συγκρατηθείς λίγο. Και αν ανησυχείς για το περιβόητο θέμα της ασφάλειας, έχε υπόψη σου ότι η σύνοδος Αφροδίτη και Δία στον δεύτερο οίκο σου μπορεί να σου χαρίσει έναν πιο ανάλαφρο ύπνο και να δεις την καταστροφολογία σου να εξατμίζεται. Για διάφορους λόγους, είτε γιατί θα υπάρχει βελτίωση στα οικονομικά σου είτε γιατί θα σκέφτεσαι πιο ρεαλιστικά και θα εξουδετερώνεις τις αστήρικτες δυσάρεστες σκέψεις σου είτε γιατί θα συνειδητοποιήσεις ότι οι άνθρωποι σου είναι δίπλα σου και αμετακίνητοι.


54

05-11.05.2011

Φωτό: Photoharrie

OI ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΓΔΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΣΚΟΠΟ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ Stay tuned για πληροφορίες σχετικά με τις ημερομηνίες της επόμενης έκθεσης Naked City.

Κατερίνα Σπανού Μοντέλο. Φωτογραφήθηκε το Σάββατο, 30 Απριλίου, στο κτίριο του οργανισμού Αtopos Contemporary Visual Culture στον Κεραμεικό.

«Μου αρέσει ο γρήγορος ρυθμός της Αθήνας την ημέρα και τη νύχτα με ηρεμούν οι βόλτες στα γραφικά λιθόστρωτα δρομάκια της Πλάκας».


247  
247  

lifo mag, athens guide

Advertisement