Page 1

Red Riding Hood Πιστεύεις το θρύλο. Φοβάσαι το λύκο;

280411

GET A LÉFO! FREE PRESS ÄÙÑÅÁÍ ÏÄÇÃÏÓ ÔÇÓ ÁÈÇÍÁÓ ÊÕÊËÏÖÏÑÅI ÊÁÈÅ ÐÅÌÐÔÇ No 246

High & Low

Η ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΧΤΥΠΗΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ.

Δήμος Αβδελιώδης

ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ.

Καληνύχτα, καρντάση μου

neo!

ifo.gr www.lεπ ιτελουσ mπεσ μεσα

Ο ΘΩΜΑΣ ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ ΛΕΕΙ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ.


Κλασικά εικονογραφημένα. Η επικαιρότητα σε strip. Aπό τους GPO.

Free Press. Eβδομαδιαίος οδηγός της Αθήνας. Κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη.

28.04-04.05.2011

Το Ελληνικό Ναυτικό βοηθά την Κυριακή του Πάσχα τον Γιώργο Παπανδρέου να γυρίσει με το κανό του στο λιμάνι της Ύδρας.

O Έβρος απέναντι Το πιο δημοφιλές μας κείμενο αυτή την εβδομάδα ήταν η «Ντροπή του Έβρου» της Ελένης Πετρίδου, στο οποίο παρουσιάστηκαν οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης των παράνομων μεταναστών στον Έβρο. Κάποιος έγραψε: «Αυτές οι φωτογραφίες… Τι εξευτελισμός του ανθρώπου. Πού είναι ο Ερυθρός Σταυρός εδώ; Όλοι αυτοί είναι άνθρωποι, απλώς σκέψου ότι θα

YouSaidIt Γράμματα, e-mails, fax και post στο ίντερνετ που σχολιάζουν τα κείμενα της LifO ή εκφράζουν ενδιαφέρουσες απόψεις.

μπορούσες να ήσουν εσύ, ο γιος μου, η κόρη μου». Ένας ανώνυμος πρόσθεσε: «Πρέπει να πούμε ότι είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει στον Έβρο; Τι δεν είναι πια τραγικό;». Ένα άλλο σχόλιο (με την υπογραφή Κατερίνα) διαφώνησε με το σκεπτικό του άρθρου. «Το θέμα, καταρχάς, δεν είναι το σύστημα κράτησης, αλλά το σύστημα που

Ο Ομπάμα έδωσε τη Μεγάλη Τετάρτη την πρώτη διαδικτυακή συνέντευξη μέσω Facebook που έχει δοθεί ποτέ στον πλανήτη.

Πέθανε τη Μεγάλη Παρασκευή ο χιπ χοπ τραγουδιστής Αντρέας Μαρνέζος ή, αλλιώς, Λεκτικός Επεξεργαστής.

Δύο νεκροί από την άσκοπη χρήση αυτοσχέδιων βεγγαλικών το βράδυ της Ανάστασης στη Ρόδο.

διαθέτει η χώρα στα σύνορα... Σε

έρχονται θα είναι οι χειρότερες

πίζει όλα τα άτομα στο έδαφός της

ποια χώρα της Ευρώπης βλέπε-

που θα έχετε αντικρίσει, και τα

ως ανθρώπους και όχι ως κτήνη. Το

τε κάτι αντίστοιχου βαθμού; Σε

θύματα του μέλλοντος είναι μόνο

μόνο έγκλημα των μεταναστών που

καμιά. Στη Γερμανία, για να πάνε

οι απανταχού Έλληνες, και κανείς

δέχεται η χώρα μας είναι η από-

οι Έλληνες εργάτες σε εργοστάσια,

δεν θα κάνει ρεπορτάζ για μας,

γνωση και η απελπισία, που τους

τους πέρναγαν κόσκινο! Γιατί,

να το θυμάστε». Οι περισσότεροι

αναγκάζουν να φύγουν από τα

όμως, αυτό; Δεν είναι μόνο η ανορ-

διαφώνησαν μαζί της. «Το θέμα,

πάτρια εδάφη τους και να έρθουν

γανωσιά του ελληνικού κράτους.

αγαπητή Κατερίνα, είναι οι συνθή-

κάπου, όπου τελικά αντιμετωπί-

Υπάρχει μια σιωπηλή συμφωνία

κες κράτησης! Μπορεί στη Γερμα-

ζονται μόνο ως εγκληματίες. Ή

μεταξύ όσων έχουν την εξουσία,

νία να πέρναγαν από κόσκινο τους

μήπως λες να ξύπνησαν μια μέρα

η οποία έχει ως σκοπό αυτό, τον

Έλληνες μετανάστες, αλλά σίγουρα

και να είπαν “πού να πάμε σήμερα

εκφυλισμό της ελληνικής κοινωνίας

δεν τους είχαν πίσω από κάγκελα

να παίξουμε τους μετανάστες και

από άποψη θεσμών. Δείτε πόσο

σαν κοινούς εγκληματίες. Σίγουρα

να κάνουμε εγκλήματα;”. Και τα

πόλεμο έχουν κάνει στον θεσμό της

υπήρχαν συνθήκες υγιεινής. Σίγου-

θύματα του μέλλοντος δεν θα είναι

οικογένειας! Την αντίδραση του

ρα δεν στοιβάζονταν 300 άτομα σε

μόνο Έλληνες, αλλά και αν είναι,

κόσμου ενάντια στην Ελλάδα, την

χώρους που είναι για 50, σίγουρα

ανάδειξη των δήθεν ρατσιστικών

δεν έσταζαν βόθροι πάνω

επιμένουμε σε πολιτικά συ-

μας τάσεων και άλλα πολλά σε μια

από τα κρεβάτια τους. Κι

στήματα που έχουν απο-

περίοδο κρίσιμη, περίοδο αλλαγών

αυτό, γιατί η Γερμανία

ακόμα και ολόκληρης της Ελλά-

είναι ένα οργανωμένο

δας, όπως τη γνωρίζουμε. Παιδιά,

κράτος που θεωρεί

κάντε κουράγιο, γιατί οι μέρες που

αυτονόητο να αντιμετω-

είμαστε άξιοι της τύχης μας γιατί

δειχτεί αναποτελεσμα-

Γράψε κι εσύ κάτι letters@lifo.gr

τικά και σε πολιτικούς που έχουν αποδειχτεί εντελώς ανεπαρκείς».


4

28.04-04.05.2011

Verbatim Επιμέλεια: Θεόφιλος Δουμάνης

«Υπάρχουν δημιουργικοί τρόποι για να κάνει κανείς τη χρεοκοπία λιγότερο οδυνηρή, αλλά το να υποκρίνεσαι πως αυτή δεν θα συμβεί δεν είναι ένας από αυτούς τους τρόπους». 1. Το μαύρο είναι το χρώμα σου... Το περιοδικό «τηε economist», σίγουρο για το μοιραίο που θα επέλθει στην ελληνική οικονομία.

«Oι ρίζες του προβλήματος, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι πήγαμε να φτιάξουμε ένα νεωτερικό κράτος κρατώντας τον παλιό μας εαυτό. Ο οποίος συνίσταται στο γεγονός ότι οι νόμοι που διέπουν τις σχέσεις της οικογένειας, του σιναφιού, της συντεχνίας, της τοπικότητας κ.λπ. υπερισχύουν των νόμων του κράτους. Αυτός είναι ο πρώτος κανόνας για τη διαφθορά». 2. Το κράτος που πληγώναμε. Ο φιλόσοφος στέλιος ράμφος, ψάχνοντας τις ρίζες του εθνικού προβλήματος,

«Αισθάνομαι ότι η σχέση της Ελλάδας με την τέχνη έχει κάτι το συμπαθητικό και κάτι το παράξενο. Στο εξωτερικό είναι επάγγελμα, εδώ χόμπι». 3. Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου γιώργος λούκος για το μετέωρο βήμα του πολιτισμού στη χώρα μας.

«Η κυβέρνηση δίνει τώρα 80 εκατ. ευρώ για να κάνει τζαμί στους μουσουλμάνους στην Αθήνα. Τώρα μαθαίνουμε ότι αποζημιώνει τους Εβραίους για ένα παλιό κοιμητήριο με 10 εκατ. ευρώ. Η Μονή Βατοπεδίου είναι ένα ορθόδοξο οικουμενικό κέντρο. Δεν πρέπει και αυτή, όχι να της δώσουν κάτι δωρεάν, αλλά να πάρει κάτι που διεκδικεί και της ανήκει; Δεν πρέπει να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα της μονής;». 4. Έχω στην πόρτα τα κλειδιά, να τα ‘βρεις σαν γυρίσεις. Κάτι η βραχεία εθνική μνήμη, κάτι η ατιμωρησία, επανήλθε και ο ηγούμενος εφραίμ ανερυθρίαστος και με χέρι πάλι απλωμένο.

«Η φράση του Γιώργου Παπανδρέου “να σωθεί η Ελλάς” είναι μια απίστευτη ανοησία, δεδομένου ότι δεν σώζεις καμία χώρα όταν καταστρέφεις τον κοινωνικό ιστό και τον κόσμο της». 5. Απάνω μου έχω πάντοτε στη ζώνη μου σφιγμένο... Ο συνθέτης θανος μικρούτσικος και κάποτε υπουργός Πολιτισμού εναντίον του Γιώργου Α. Παπανδρέου.

«Σήμερα, το καλύτερο δίκτυο μπλογκ (πάντα ανώνυμο) το διαθέτουν διάφοροι εκβιαστές και ακροδεξιοί, που δεν έχουν αποδεχτεί το κοινοβουλευτικό πλαίσιο». 6. Δεν έχει άδικο ο θεόδωρος πάγκαλος για το ανώνυμο κακό του διαδικτύου, μόνο που ξεχνά να πει ότι επίσης βλάπτει η πολύ «παρεΐστικη» δημοσιογραφία, και ας έχει επώνυμο τρανταχτό.

«Δεν είναι αλήθεια ότι σηκώνομαι και φτιάχνω καφέ την ώρα του υπουργικού συμβουλίου, όπως το κάνουν άλλοι, είναι αλήθεια... Δίψασα και σηκώθηκα να πιω νερό, γιατί δεν μου αρέσει να κάνω νοήματα και να μου κουβαλάνε νερό. Δεν μου αρέσει αυτό το κούνημα του χεριού στους υπαλλήλους, λες και είμαστε στην καφετέρια, να μας φέρουν το νερό. Σηκώνομαι και το παίρνω μόνη μου και σε όποιον αρέσει». 7. Ο καθένας από όπου μπορεί δίνει τον αγώνα του. Και η άννα νταλάρα από το ταπεινό κουζινάκι την ώρα του υπουργικού συμβουλίου.

2

7

6 1


6

28.04-04.05.2011

www.lifo.gr το πρωτο mhna λειτουργιασ

Lifoland

life in lifo

Τι είδαμε, γράψαμε και συζητήσαμε στο σάιτ www.lifo.gr την εβδομάδα που πέρασε. Επιμέλεια: Άρης Δημοκίδης. magic circus

Μια παλιά συνέντευξη του Λεκτικού Επεξεργαστή, που πέθανε την περασμένη εβδομάδα, στη Δέσποινα Τριβόλη. Ολόκληρη στο Life in LifO www.lifo.gr/blogs/life_in_lifo)

pageviews

Τα πιο δημοφιλή του X-press 1. «Πέθανε ο ράπερ και tattoo

ΛΕΚΤΙΚΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ R.I.P. Tα βιντεοκλίπ του στο YouTube ήταν μάλλον παράξενα - τρομάκτικη εμφάνιση, αντρίλα, κουβέντες για τον Χριστό και το χρήμα. Το Barcode, το τατουατζίδικο του Αντρέα Μαρνέζου, ήταν στο Νέο Ψυχικό. Με πήγε πίσω, στο γραφείο του, για να μιλήσουμε. Θυμάμαι πολύ έντονα ότι το γραφείο είχε λεοπάρ ταπετσαρίες και όργανα γυμναστικής. Πολλά από αυτά που μου είπε δεν γράφονται - ο Μαρνέζος απέκτησε την πρώτη κοινωνική λειτουργό στα 15, ήταν σε διάφορες συμμορίες, είχε αρκετά θέματα με τα ναρκωτικά (το «Πόσα λεφτά» ήταν αφιερωμένο στη θεραπευτική κοινότητα «Ιθάκη» και όλους τους πρώην χρήστες ηρωΐνης), είχε περάσει από την προστασία υψηλών προσώπων, ράπαρε διάφορα μοβόρικα, είχε μανία με τα όπλα -μια εποχή μάλιστα είχε και τατουάζ δυο όπλα στο πρόσωπο και χρυσά δόντια- γούσταρε να τον φοβούνται. Μετά έκανε οικογένεια (την κόρη του την έβγαλε Νέμεσις, τον γιο του Ηρακλή) και το free fight το έκανε πια, όπως έλεγε, «μόνο για τα χρήματα». Πίστευε πολύ στον Χριστό και την προσευχή - προσευχόταν ακόμα και για να δουλέψει η δίαιτα που έκανε! Πίστευω πως από αυτά που πραγματικά είχε κάνει στη ζωή του δεν πρέπει να μου είπε ούτε το 1/3 εκείνη την ημέρα.

3.600.000

Garden of Eden

Η ταινία που επέβαλε μετωπικά το γυμνό στο Χόλιγουντ. Σημαντική b-movie του Max Nosseck. Ενώ αρχικά είχε χαρακτηριστεί «άσεμνη», τελικά το 1957 επετράπη η προβολή της. Η υπόθεση είναι υποτυπώδης και λειτουργεί πιο πολύ σαν άλλοθι για να προβάλει η ταινία τον γυμνισμό με τρόπο... παιδαγωγικό. Μετά τον θάνατο του μεγιστάνα συζύγου της, μια γυναίκα αποφασίζει να μείνει με την κόρη της σε ένα κέντρο παραθερισμού γυμνιστών, το οποίο ανακαλύπτει τυχαία. Ο πεθερός της σοκάρεται, αλλά στο τέλος πείθεται ότι ο γυμνισμός έχει και τα καλά του. Στην αφίσα η λογοκρισία είναι διακριτική, όσο χρειάζεται για να μας κάνει να πιστέψουμε ότι η ηθοποιός στο κέντρο φοράει διαφανές σουτιέν!

artist Ανδρέας Μαρνέζος (Λεκτικός Επεξεργαστής)» www.lifo.gr/now/view/2516 2. «Νεκρός βρέθηκε στο σπίτι του ο σχεδιαστής Τίμης Παρίσης». www.lifo.gr/now/view/2507 3. Γιάννης Μπουτάρης: «Η κομματικοποίηση των πανεπιστημίων είναι ο Μουμπάρακ που έχει καθίσει στο σβέρκο της σπουδάζουσας νεολαίας». www.lifo.gr/now/view/2478 4. «Προσοχή, χίψτερς! Το iPhone θα γίνει προσιτό και στον απλό λαό». www.lifo.gr/now/view/2467 5. «Η “αποκαθήλωση” του Λάμπρου Κωνσταντάρα και οι αντιδράσεις». www.lifo.gr/now/view/2469

θεσσαλονικη!

Όλες οι φωτογραφίες στο φωτομπλόγκ του Σπύρου Στάβερη: www.lifo.gr/lifoland/index/516

παρεμπιπτόντως

μηδεν ενα

Σε ποιον ανήκουν τα μνημεία;

Συγγνώμη, κύριε, ποιος είστε;

Θεωρητικολογούμε για την πολιτιστική κληρονομιά, χωρίς να έχουμε το σθένος να παραδεχτούμε ότι απαιτούμε την προστασία της στον βαθμό που δεν παρεμποδίζει τις ατομικές μας δραστηριότητες, ενώ, από την άλλη, υιοθετούμε υστερικές αντιλήψεις για την προστασία της, γιατί οι αρμόδιοι για τον σκοπό αυτό έχουν αποτύχει να εξηγήσουν ότι ένα μνημείο είναι πρωτίστως φορέας ιστορικής πληροφορίας και στη συνέχεια αντικείμενο αισθητικής απόλαυσης ή όποιας εκμετάλλευσης. Με την έννοια αυτή, το σημαντικότατο αυτό μνημείο μάς έχει δώσει εδώ και χρόνια όλες τις πληροφορίες που μπορούσε να δώσει για την τοπογραφία και την ιστορία της πόλης των Αθηνών - δεν θα μάθουμε κάτι καινούργιο αποκαλύπτοντάς το.

Εάν ο δεύτερος τη τάξει πολιτικός της κυβέρνησης απαριθμεί ως τουρίστας τις παρανομίες της πολιτικής ζωής, χωρίς ουδεμία συναίσθηση προσωπικής ευθύνης, τότε ή ξεδιάντροπος είναι ή σχιζοφρενής. Εάν ο άνθρωπος που κυβερνά την Ελλάδα παραδέχεται, με ένα αλησμόνητο κράμα κυνισμού και μοιρολατρίας, ότι το σύστημα το οποίο και ο ίδιος εξέθρεψε και του οποίου τώρα προεξάρχει είναι διεφθαρμένο, τότε να μην περιμένουμε απολύτως τίποτε από την μπαρόκ αντιπροεδρία του. Το ύφος και μόνο της γραφής του αντιπροέδρου πείθει και τον πλέον καλοπροαίρετο ότι η κυβέρνηση απλώς προεδρεύει και τα πράγματα πάνε με τον αυτόματο του ΔΝΤ.

Ο πεζόδρομος Δημητρίου Γούναρη ή ευρέως γνωστός ως Ναυαρίνου μπορεί να παινεύεται ότι φιλοξενεί το πιο ωραίο γκράφιτι της πόλης. Η ομάδα Box Gallery φιλοτέχνησε στον άδειο τοίχο μιας παλιάς πολυκατοικίας ένα πανέμορφο γκράφιτι που κάνει πιο ευχάριστη την εικόνα των παλιών οικοδομών και δίνει χρώμα στο αστικό τοπίο του κέντρου.

Από το μπλογκ ΜΗΔΕΝ ΕΝΑ του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου: www.lifo.gr/team/tsagar

Από το μπλογκ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ! www.lifo.gr/blogs/thessaloniki

Από το νέο μπλογκ της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου «Παρεμπιπτόντως»: www.lifo.gr/blogs/u9504

mobile diaries

Οι συντάκτες της LifOteam φωτογραφίζουν τη ζωή τους. Στην ενότητα mobile diaries οι συντάκτες της LifO ανεβάζουν τις φωτογραφίες που τραβάνε με το κινητό τους σε real time! Έτσι, χωρίς να ιδρώνουν, κάνουν τα καλύτερα φωτορεπορτάζ. Συχνά το παραξηλώνουν, αλλά έχει πλάκα. Η ομάδα το ’χει! www.lifo.gr/lifoland/tora

Συγκομιδή αμπελόφυλλων.

Αυθεντικοί κίονες στηρίζουν κάποια από τα σπίτια στο Κάστρο Σίφνου.

The Lion King!

Το κορίτσι του Απρίλη.

Πάσχα στη Μονή Αγριλίων Κεφαλλονιάς.


8

28.04-04.05.2011

Edito

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η LIFO

ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ

ΔΥΟ ΔΕΚΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. Boυλής 22, 105 63 - Σύνταγμα, Αθήνα τηλ. 210 3254 290, fax 210 3249 785 info@lifo.gr

mπειτε στο www.lifo.gr kai διαβαστε το τευχοσ ακριβωσ οπωσ τυπωνεται

Aπό τον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο

Status Update (χωρίς λογοκρισία) Εκδότης Στάθης Τσαγκαρουσιάνος ... Και που περνούν τα πτώματα, η όχθη δεν αλλάζει. Διευθυντής Έκδοσης Μιχάλης Μιχαήλ ... Oι άνθρωποι που θέλουν διαρκώς να προβάλλουν την ασχήμια είναι σίγουρα ψυχολογικά διαταραγμένοι. Εμπορικός Διευθυντής Γιάννης Ανδριτσόπουλος ... Την Κυριακή του Πάσχα πέθανε ο Sai Baba… Διευθυντής Σύνταξης Φώτης Βαλλάτος ... Βασιλικός γάμος. Ένα ολόκληρο έθνος σε ύπνωση... Art Director Στάθης Μητρόπουλος ... «Αρνίτσι-μπίτσι-μπίτσι, αρνίτσι-μπίτσι-μπίτσι...». Αφιερωμένο στην Μ.Μ. Αρχισυνταξία Σταύρος Διοσκουρίδης ... Μόνο Τζόβολος... Δέσποινα Τριβόλη ... Είναι δυνατόν ένας μικρός καπουτσίνο σε χάρτινο κυπελλάκι στο Αεροδρόμιο της Κέρκυρας να κοστίζει 3,60 ευρώ;

Eίδα τους διευθυντές να πέφτουν

Συντακτική Ομάδα Good lifo: Μερόπη Κοκκίνη ... HELLεος Κινηματογράφος: Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος. Γεύση: Νίκη Μηταρέα. Εικαστικά: Μαρίνα Φωκίδη. Ζώδια: Γιώργος Σαλαμάς Μουσική: Γιώργος Μιχαλόπουλος ... Έχει καταστρέψει τις μέρες του παρακολουθώντας μέχρι το πρωί NBA. Θα το γυρίσει στα αθλητικά, όπως φαίνεται. Illustrations Editor: Stupid Greg

Την ώρα του δειλινού, στα γραφεία των αφεντικών.

Στο Θερμοκήπιο του Πίντερ (που το ανεβάζει άψογα ο Βογιατζής στην Οδό Κυκλάδων) υπάρχει μια σκηνή που την έχω ζήσει. Η σκηνή που το αφεντικό καλεί τα πρωτοπαλίκαρά του, στο τέλος της μέρας, να πιουν ουίσκια και να χαλαρώσουν. Το «κατώτερο προσωπικό», βυθισμένο στα δικά του βάσανα, δεν έχει ιδέα τι εξευτελισμούς υφίσταται το «ανώτερο προσωπικό». Πολύ πιο άγριους και πολύ πιο απροκάλυπτους. Γιατί μεταξύ αφεντικού και πρωτοπαλίκαρου δεν υπάρχουν νόμοι, καλοί τρόποι και συμβάσεις εργασίας. Υπάρχει η κυνική συμφωνία: είμαστε δυο τέρατα, αλλά ο ένας έχει την εξουσία που ο άλλος θέλει μια μέρα να αποκτήσει.

Συνεργάτες Νίκος Δήμου ... «Τι τραβάει ο Πάγκαλος για να λέει αλήθειες!». Άρης Δημοκίδης ... Ακούει έναν παλιό δίσκο των Belly. Λένα Φουτσιτζή ... Βλέπει φανατικά «Τhe Borgias» και διαβάζει τη βιογραφία της Λουκρητίας. Μα τι οικογένεια! Θοδωρής Αντωνόπουλος ... Μα ήταν ανάγκη να πέσει φέτος Κυριακή η πόρνη; (η Πρωτομαγιά) Δημήτρης Ρηγόπουλος ... Περιμένει με ανυπομονησία να ανοίξει ο κήπος στο Belle Époque. Θεόφιλος Δουμάνης ... Μετά το Πάσχα ανακαλύπτεις ότι και τα τριγλυκερίδια έχουν ξεπεράσει τις 1.200 μονάδες βάσης. Δημήτρης Πολιτάκης, Στέλιος Κούλογλου, Σωκράτης Σωκράτους, Χρήστος Παρίδης, Μαρία Παπαπαναγιώτου, Απόστολος Διαμαντής.

Το είχα δει πρώτη φορά στο σπίτι ενός εκδότη (ο οποίος εθεωρείτο και φωτισμένος!). Ήμουν 26 ετών και είχα προσκληθεί για μια δουλειά. Η βίζιτα έγινε αρμένικη και κατέληξε σε ένα ψιλοπαραλυμένο δείπνο, απ’ όπου παρέλασε ολόκληρη η Αθήνα της δύναμης και της ελαφράς τέχνης, με σφηνάκια και ασήμι στις μύτες. Παρακολουθούσα με γουρλωμένα μάτια. Ο εκδότης είχε εξαναγκάσει το πρωτοπαλίκαρό του (το, κατά τα άλλα, πολύ σεβάσμιο και ορμητικό) να δέχεται ολόκληρο το βράδυ έναν οχετό προσβολών με το χαζό, καλοσυνάτο χαμόγελο που έχουν οι άνθρωποι χωρίς περηφάνια. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι αυτός ο εντελώς τσαλαπατημένος υπάλληλος θα έβγαινε αύριο να κάνει το κομμάτι του στις τηλεοράσεις και να ασκήσει εξουσία στο ανύποπτο μετόχι του. Κι όμως, βγήκε. Εξόχως αδιάβροχος. Εξόχως έξοχος. Και μένα με κοιτούσε πάντα με ένα γλοιώδες ύφος συνενοχής. Την ίδια κυνική τελετουργία την είδα στα πιο απίθανα μέρη. Είδα ανθρώπους υπεράνω κάθε υποψίας να γίνονται σκουπίδια, να σκύβουν και να φιλούν το χέρι που τους χαστούκισε. Ανθρώπους μεγάλης παιδείας (και εξουσίας) να χασκογελούν σε βλακώδη ανέκδοτα. Να λένε «ναι-ναιναι» σαν κατατονικοί - πηγαίνοντας πίσω μπρος το άσπρο τους κεφάλι. Στα μελιχρά, αχανή γραφεία των αφεντικών, στον ήλιο του απογεύματος (συνήθως με τα πόδια στο τραπέζι και με λυτά πουκάμισα), είδα πνευματικούς ανθρώπους να συγκατανεύουν στις πορνογραφικές περιγραφές, στις κακόγουστες πλάκες, στους γρυλισμούς του κάθε αφεντικού. Κατάλαβα σιγά σιγά ότι αυτός είναι ο κανόνας στα «ανώτερα κλιμάκια». Κάτι σαν χορός θανάτου. Σαν ορμή θανάτου. Και ότι αυτό συμβαίνει επειδή η δημοσιογραφία στην Ελλάδα δεν είναι πια (ίσως πότε δεν ήταν) χώρος πνεύματος και υγείας, αλλά εξουσίας και διαπλοκής. Συνεπώς, οι άνθρωποι που τον «τρέχουν» αντιγράφουν τους αναβαθμούς κάθε άρρωστης εξουσιαστικής δομής - π.χ. ενός διεφθαρμένου κράτους: μικρές λέρες καταχρώνται τον χώρο των αδύναμων και των αδιάφορων και η μεγαλύτερη λέρα καταχράται τον χώρο όλων. Γλώσσα, αλλά και τελική κατάληξη αυτής της συμπεριφοράς είναι η βία - μια βία που ακκίζεται, το γλεντάει, αφοδεύει επί δικαίων και αδίκων. Φαντάζομαι, έχετε δει το Σαλό του Παζολίνι. Βλέποντας αυτή την εξαίρετα χορογραφημένη σκηνή του Πίντερ (όπου το μεγάλο τέρας παίζει με τα μικρότερα τέρατα όπως η ύαινα με τα μικρά της), με το ουίσκι, τα υποτιμητικά βλέμματα, τον στιγμιαίο εναγκαλισμό στη λάσπη της κοινής τους μοίρας αλλά και την ανάκληση στην τάξη με το μαστίγιο που έχουν μόνο οι αρχηγοί, αυτό το έργο μού έδειξε πόσο άρρωστες είναι οι δομές της εξουσίας - του κράτους και των εκδόσεων.

το 1 λαθοσ τoy τευχoyσ 245 1 Μικρό λαθάκι: ο Neguin δεν είναι πράγμα, αλλά άνθρωπος (αντί για «ο» βάλαμε «το»). Βρίσκετε λάθη ή παραλείψεις στη LifO; Στείλτε γράμμα, ή e-mail στο lathi@lifo.gr.

Διόρθωση Κειμένων Μαρία Δρουκοπούλου Ιnterns Xρύσα Γιαμουρίδου Ελεάννα Μαλαφούρη ... Όταν οι φοιτητές και οι εργάτες κάνουν πορεία, όλοι πέφτουν να τους φάνε επειδή κλείνουν τους δρόμους. Όταν όμως κάνουν πορεία οι χριστιανοί, τσιμουδιά... Γραμματεία Σύνταξης Ελένη Τσατσαλμά Υπεύθυνη Λίστας Νατάσα Καλαρά ... Όταν μεγαλώσει, θέλει να γίνει ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας στη Σύρο. Assistant Art Director Rinétta Κοσκινίδου Aτελιέ Βανέσσα Φερλέ Φωτογράφοι Σπύρος Στάβερης, Αναστασία Βουτυροπούλου, Μαριάννα Βεριγάκη, Μάρω Θωμά, Παντελής Ζερβός, Σπύρος Σιμωτάς, Γεράσιμος Δομένικος, Charlie Makkos, Γιάννης Κωσταρής, Ινώ Μέη, Natasha Papadopoulou, Photoharrie, Πάνος Μιχαήλ. Αdvertising Director Δήμητρα Πασομένου Senior Advertising Manager Ισμήνη Βoυρδαχά ... Ate, loved, prayed. Senior Direct Market Manager Κώστας Μαντάς Direct Market Managers Φωτεινή Δαλαμάγκα ... Όχι άλλο κάρβουνο! Βούλα Καραβαγγέλη, Γιώργος Λυκουργιώτης Υποδοχή Διαφήμισης Ξένια Στασινοπούλου Λογιστήριο Αρετή Ανδριτσοπούλου, Μαρία Κοκκινίδου ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ 7639 ΑΥΤΟ Τ ΣΤΕ Ο ΛΩ

Ο ΤΥΠ ΕΝ

Και ένιωσα βαθιά ανακούφιση που εδώ στη LifO δεν πίνουμε ουίσκι τα απογεύματα. Μέχρι να μπορέσει και η Ελλάδα να δημιουργήσει δημοσιογραφία τύπου «Spiegel», «Guardian» και «New York Times», ο μόνος τρόπος να τη βγάλεις καθαρή είναι να είσαι μικρός, τρελός και ν’ αρνείσαι να σε μεγαλώσουν!

TAKE 1

Συντονισμός Ύλης Μαρκέλλα Ανδρικάκη ... Ξεκινάει ο δικός της Μήνας των Παθών…

ΑΝΑΚ ΥΚ

Έτσι, οι λεγόμενοι διευθυντές είναι συνήθως οι πιο εξευτελισμένοι και κακοποιημένοι υπάλληλοι μιας επιχείρησης.


MOYΣΙΚΗ

Retropolis

ΠΕΙΤΕ ΜAΣ ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΕ: despina@lifo.gr, press@lifo.gr

i-LoveAthens

7 ημέρες κουλτούρας & εκτόνωσης

Ένα πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ παρουσιάζεται την Τρίτη στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». Εκπρόσωποι της νέας μουσικής σκηνής ζωντανεύουν τις καλύτερες στιγμές του αστικού τραγουδιού του μεσοπολέμου. Έργα συνθετών όπως ο Αττίκ, ο Κώστας Γιαννίδης, ο Μιχάλης Σουγιούλ, ο Νίκος Χατζηαποστόλου, ο Μανώλης Χιώτης και ο Γιάννης Κυπαρίσσης θα ακουστούν σε νέες εκδοχές, οι οποίες περιλαμβάνονται σε CD που θα κυκλοφορήσει την ημέρα της εκδήλωσης. Το πρότζεκτ αυτό, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη, έχει στόχο να προβάλει τη σχέση ανάμεσα στο τότε και το τώρα, αλλά και να αναδείξει διάφορες απρόσμενες ομοιότητες συμπεριφορών και διαχρονικές αξίες και στάσεις ζωής των Αθηναίων απέναντι στα καθημερινά και τα ανθρώπινα. Μερικά από αυτά τα τραγούδια είναι θρυλικά, π.χ. η «Μισιρλού», ο «Πασατέμπος», «Το πρωί με ξυπνάς με φιλιά», το «Άσε τον παλιόκοσμο να λέει», και παραμένουν διαχρονικά. Οσο για τους νέους ερμηνευτές, αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για ονόματα που ανήκουν σε τελείως διαφορετικούς χώρους. Πολλούς από αυτούς δεν θα περιμέναμε με τίποτα να τους ακούσουμε να ερμηνεύουν Σουγιούλ ή Αττίκ. Το line-up περιλαμβάνει τους: Μαριέττα Φαφούτη, Cyanna, Matisse, Στάθη Δρογώση ,Θανάση Αλευρά, Χάρη Αττώνη, Δάρνακες, Empty Frame, Full Tattoo, Αλέξανδρο Εμμανουηλίδη/Μαρία Παπαγεωργίου, Σόφη Κωνσταντινίδου, Αγγελική Ζήκα, Τία Μενούτη, Ηρώ Σάια, Tareq και Γιώργη Χριστοδούλου. Χ.Γ. Retropolis, 03/05, Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», Πειραιώς 206, Ταύρος, 210 3418550, εισ. €15, 10.


STOP THE PRESS !

Oι ECHO &

H ΦΩΝΗ ΤΟΥ Λ

THE BUN NYMEN στις 28/0 4 στο Gagarin 205.

ΑΟΥ

Ο Δημήτρης Αθανίτης και τα ελληνικά Όσκαρ Η δεύτερη χρονιά διαφέρει από την πρώτη ως προς το ότι είστε πια πιο θεσμικοί ως Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου; Διαφέρει ως προς το ότι είμαστε πιο θεσμικοί, υπό την έννοια ότι την περσινή χρονιά δεν είχαμε την υποστήριξη κανενός. Η επιλογή που κάναμε, όμως, με τον Κυνόδοντα και η μετέπειτα πορεία του μέχρι τα Όσκαρ κάνει τα φετινά βραβεία να θυμίζουν λίγο περισσότερο, στην αναλογία που μας το επιτρέπει, την αμερικανική τελετή. Δεν υπάρχει, όμως, η γλύκα της «Ομίχλης» και της επανάστασης. Η Ακαδημία είναι το αποτέλεσμα όλων των προσπαθειών της «Ομίχλης». Όσον αφορά την επανάσταση, τώρα, η γλύκα υπάρχει στην Ακαδημία, όπως υπάρχει και σε όλη τη χώρα. Ισχύει, πάντως, πως τα καλλιτεχνικά βραβεία στην Ελλάδα δεν έχουν κάποιο κύρος ούτε και ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό; Αυτό μπορεί να ισχύει, αλλά στην ουσία καταργήθηκε με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Μέχρι τότε τα περισσότερα βραβεία ήταν κρατικά, οπότε έπαιζαν μεγάλο ρόλο διάφορες παράμετροι, όπως οι γνωριμίες και τα διάφορα φανερά και κρυφά συνδικαλιστικά ζητήματα. Άλλες φορές τα βραβεία δίνονταν από περιοδικά ή τηλεοπτικά κανάλια που εξυπηρετούσαν και αυτά τα δικά τους συμφέροντα. Για πρώτη φορά, οι άνθρωποι μιας τέχνης βράβευσαν αυτούς που θεωρούν ότι είναι οι καλύτεροι στον τομέα τους.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

50.000.000 π.Χ.

Μετά την ατομική έκθεση «See Τhrough» το 2008, ο Θεόφιλος Κατσιπάνος επιστρέφει, παρουσιάζοντας αυτήν τη φορά τη νέα του δουλειά με τίτλο «50.000.000 π.Χ.». Πρόκειται για μια σειρά σχεδίων επηρεασμένων από φανταστικούς κόσμους, με ενδόμυχες προεκτάσεις στην ανθρώπινη φύση, άλλοτε σε κόσμους λογικούς, άλλοτε σε συμβολικούς, αφήνοντας τους θεατές να αποφασίζουν για την τελική έκβαση κάθε έργου. Χ.Γ. «50.000.000 π.Χ.», 03-28/05, γκαλερί 7, Ζαλοκώστα 7, 210 3612050.

Επειδή στις μέρες μας έχει σημασία και η πολιτική οικονομία, δεν θα έπρεπε η βραβευμένη καλύτερη ταινία να βρίσκει και πάλι διανομή στις αίθουσες, όπως γίνεται με την ανάλογη των Όσκαρ; Αυτό είναι πολύ σοβαρό. Γι' αυτό κι εμείς θέλαμε η τελετή να γίνει τον Μάρτιο, που ακόμα η χρονιά είναι στα φόρτε της, ώστε τα βραβεία να σπρώχνουν τις ταινίες και στις αίθουσες. Ποια βήματα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα, προκειμένου όλη αυτή η μανία με το ελληνικό σινεμά να έχει μια ποιοτική συνέχεια; Είναι το μεγαλύτερο στοίχημα και το πιο δύσκολο. Νομίζω πως θα κερδηθεί, αν συνεχίσουμε να παράγουμε ζωντανές ταινίες που αφορούν αυτό που ζούμε και είναι σε μια συνεχή σχέση με την κοινωνία. Ο ρόλος της Ακαδημίας είναι ν’ αναδείξει αυτές τις δουλειές. Να σας αναφέρω πάλι το παράδειγμα του Κυνόδοντα. Αν δεν υπήρχε η Ακαδημία, δεν θα είχε προταθεί ποτέ για Όσκαρ. Το site του Αμερικανού διανομέα για την ταινία είχε πρώτες τις ελληνικές διακρίσεις και μετά τις Κάννες. Ο Δημήτρης Αθανίτης είναι σκηνοθέτης και γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 03/05 στη Στέγη Τεχνών και Γραμμάτων. Επιμέλεια: Σταύρος Διοσκουρίδης

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

ΧΟΡΟΣ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

H Aίθουσα Τέχνης Αθηνών παρουσιάζει στην Μπλε Πολυκατοικία στα Εξάρχεια αλλά και στον χώρο της γκαλερί την έκθεση της Βένιας Δημητρακοπούλου. Στην Μπλε Πολυκατοικία η καλλιτέχνις παρουσιάζει κινέζικα χαρτιά, μελάνια κι ένα βίντεο που συνθέτουν το σκηνικό-εγκατάσταση με θέμα την εμμονή και την επανάληψη, ενώ στην γκαλερί θα δούμε μια εγκατάσταση από χυτό υλικό. Χ.Γ.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού στις 29 Απριλίου, το Ινστιτούτο Γκαίτε παρουσιάζει ένα αφιέρωμα με τρεις ταινίες για την κορυφαία χορογράφο Pina Bausch, σχεδόν δυο χρόνια μετά τον θάνατό της. Η πρώτη είναι το ντοκιμαντέρ Αναζητώντας τον χορό - Το διαφορετικό θέατρο της Pina Bausch της Patricia Corboud, και ακολουθούν οι ταινίες Café Müller και Η ιεροτελεστία της άνοιξης με το χοροθέατρο του Βούπερταλ, σε σκηνοθεσία της ίδιας. Χ.Γ.

Τη νέα ζωγραφική δουλειά της Εοζέν Αγκοπιάν με τίτλο «Double Space» θα φιλοξενήσει η Αίθουσα Τέχνης Καπλανών 5. Οι καμβάδες απεικονίζουν μια διαφορετική, καλειδοσκοπικά αποτυπωμένη εκδοχή του διαστήματος μέσα από γεωμετρικές φιγούρες, πλέγματα χρωμάτων και οργανικές φόρμες, χρησιμοποιώντας λάδια και ακρυλικά. Χ.Γ.

Γεωγραφία

«Μικρή γεωγραφία της ύπαρξης», 04/05-04/06, Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Γλύκωνος 4, Δεξαμενή, 210 7213938.

Pina Bausch

Εοζέν Αγκοπιάν

«Double Space», 03-21/05, Αίθουσα Τέχνης Καπλάνων 5, Μασσαλίας & Καπλάνων 5, 210 3390946.

Pina Bausch, 03/05, Ινστιτούτο Γκαίτε, Ομήρου 1416, 210 3661000. Είσοδος ελεύθερη.

επίσης, μη χάσετε: το πάρτι mammy hot daddy cool με την anna mystic και τον blend aka mishkin στο bios στις 30/4 το έργο τι θα κάνουμε τώρα (πήρε παράταση έως το τέλος μαΐου) στην οδό χαβρίου 7 στο σύνταγμα (210 2514927) και τη θεατρική παράσταση της πελαγίας μπότση ό,τι κι αν κάνεις, μια μέρα θα πεθάνεις από τις 2 έως τις 31/5 στο βρυσάκι.


12

i-LoveAthens

28.04-04.05.2011

i-wasthereBEST OF

THE REST

Η αριστουργηματική Μαύρη Αφροδίτη του Αμπντελατίφ Κεσίς που άνοιξε την περασμένη Πέμπτη στο Σινέ Άστυ.

ΤΑ ΕΙΔΕ ΟΛ Α

Nάντια Αργυροπούλου Επιμελήτρια ιστορικός τέχνης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Κινέζικη Πρεσβεία Κυριακή 17/04/2011 Τι έδωσε την έμπνευση για την καθιστική διαμαρτυρία έξω από την Κινέζικη Πρεσβεία; Ο γνωστός Κινέζος καλλιτέχνης Ai Weiwei αγνοείται μετά από τη σύλληψή του στις 3 Απριλίου του 2011, στο Πεκίνο. Ο Καναδός επιμελητής Steven Holmes πρότεινε μια «αναπαράσταση» ενός έργου του Ai Weiwei μπροστά σε κινεζικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο. Το «Fairytale:1,001 Qing Dynasty Wooden Chairs» ήταν μια εγκατάσταση που αποτελούνταν από 1.001 ξύλινες καρέκλες της τελευταίας δυναστείας των Ming και Qing και παρουσιάστηκε το 2007 στο Κάσελ της Γερμανίας. Πόσο κόσμο είχε; Ο κόσμος, όταν φτάσαμε εγώ, τα παιδιά και ο άντρας μου, ήταν λίγος, αλλά με πολύ ωραίες, ολότελα παράταιρες καρέκλες. Έπεφτε μια ζεστή βροχή, οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν έκπληκτες, αλλά φέρονταν ευγενικά. Τα πράγματα είχαν μια μελαγχολική ευγένεια, μια ησυχία ασυνήθιστη για τα καθ’ ημάς. Φωτογραφηθήκαμε σαν συγγενείς έξω από μια κλειστή πόρτα. Περίπου πόση ώρα κράτησε η διαμαρτυρία; Ποιο ήταν το κλίμα που επικρατούσε; Την ώρα που φύγαμε εμείς, έφταναν άλλοι. Μου άρεσε που τα πράγματα δεν ήταν στρατευμένα και υστερικά, αλλά σαν κυριακάτικη βόλτα. Το ότι φτάναμε και φεύγαμε με μια καρέκλα στον ώμο είχε ένα χιούμορ σωτήριο. Κατά τη γνώμη σας, γιατί ήταν σημαντικό αυτό που έγινε; Στην έκθεση στο Κάσελ, ο Ai Weiwei είχε καλέσει και 1.001 τουρίστες-ανθρώπους από όλη την Κίνα να ζήσουν στη μικρή γερμανική πόλη σαν σύγχρονοι παραμυθάδες. Όταν κλήθηκα να συνυπογράψω διαμαρτυρίες στο ίντερνετ για την απελευθέρωσή του, αισθάνθηκα άσχημα, όπως πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις, σαν ακτιβιστής με ξένα κόλλυβα, υπνωτισμένος από το καθ’ έξιν επείγον των social media. Το να συμμετάσχω σε κάτι που είναι διαμαρτυρία, αλλά συνδέεται τόσο ουσιαστικά και υπόγεια με το ίδιο το έργο του καταδιωκόμενου, μου φάνηκε πιο σωστό. Σαν μια αβίαστη συνέχεια αυτού του ανείπωτου που μεταφέρθηκε από τους παραμυθάδες στο Κάσελ, κάτι για όλους αλλά και χωριστά για τον καθένα, όπως μου αρέσει να γίνονται τα πράγματα. Επιμέλεια: Δέσποινα Τριβόλη

Το Θερμοκήπιο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, Τετάρτη 20/04/2011

Δ

ιασχίζοντας το κέντρο της Αθήνας με κατεύθυνση προς την Κυψέλη, σκέφτομαι πως ακόμα και η διαδικασία του να πας στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων είναι σαν να σε βάζει στη σωστή διάθεση για να παρακολουθήσεις κάτι ιδιαίτερο. Δεν είμαι ειδικός, αλλά όσες παραστάσεις του κ. Βογιατζή έχω δει στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων και στο Φεστιβάλ Αθηνών, τις θεωρώ κάτι σημαντικό, υλικό που σε διαμορφώνει ακόμα και όταν δεν είναι στο σύνολό τους ολοκληρωμένες ή συγκλονιστικές, όπως το Σχολείο Γυναικών, το Μπέλα Βενέτσια, η Αντιγόνη κ.ά. Πάντα φεύγεις από αυτό το μικρό θέατρο, νιώθοντας πως έχεις κερδίσει. Και σίγουρα δεν έχεις χάσει τον χρόνο σου. Για τη φετινή σεζόν, ίσως την πιο δύσκολη για τους θεατρανθρώπους κυρίως ως προς την επιλογή ενός έργου κατάλληλου για την εποχή, ο Λευτέρης Βογιατζής διάλεξε ένα σχετικά άγνωστο θεατρικό του Χάρολντ Πίντερ, το Θερμοκήπιο. Στα γραφεία διοίκησης ενός «ιδρύματος» που ποτέ δεν δηλώνεται τι ακριβώς είναι, το ανώτερο προσωπικό αναφέρεται στους τρόφιμους με αριθμούς, κά-

ποιος πεθαίνει, κάποιος άλλος γεννά, υπονοείται πως η εγκυμοσύνη προήλθε μάλλον από σεξουαλική επαφή με κάποιον από το προσωπικό - εξάλλου αυτό δεν είναι κακό, κακό είναι που δεν έγινε πλήρης αναφορά, καταγραφή κ.λπ. Ο διευθυντής του «ιδρύματος» είναι ένα παγόβουνο που διαμορφώθηκε από δεκαετίες υποταγής στο σύστημα. Έχει υποταχθεί στους κανόνες, έχει δεχθεί την εξουσία, την έχει ασκήσει, δεν έχει μείνει τίποτα σχεδόν από τον εαυτό του, παρά μόνο ένα ξερό κουφάρι. Παρακολουθώντας τον κ. Βογιατζή να υποδύεται εξαιρετικά αυτόν το ρόλο, σκέφτομαι και απαριθμώ πόσους τέτοιους να έχουμε συναντήσει στη ζωή μας σε «υπηρεσίες» και «ιδρύματα». Γύρω από τον διευθυντή, το ανώτερο προσωπικό σκιαγραφεί μέσα από πέντε διαφορετικούς ήρωες όλα τα στάδια της ανθρώπινης ύπαρξης που κυνηγά την εξουσία. Ο διευθυντής που καραδοκεί αλλά είναι πιστός και υποταγμένος, καταστρώνοντας μυστικά και αθόρυβα πλεκτάνες για να πάρει τη θέση, ο νέος ανίδεος που ακόμα να καταλάβει τι γίνεται εδώ πέρα -κάποια θετικά ψήγματα υπάρχουν ακόμη στο είναι του-, η γυναίκα που κρατά όλες τις πόρτες ανοιχτές, ο υπάλληλος που τα βλέπει όλα

THE WEEKLY VERDICT

ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ

1

ΛEΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΤΖHΣ Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ξεσκεπάζει συνέχεια σκάνδαλα. Μακάρι να είχαμε δέκα σαν αυτόν.

2

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ 32 εκατομμύρια ευρώ πήρε παράνομα την τελευταία δεκαετία. Κι ο πρόεδρός της το παίζει και παιδί (τραμπούκος) του λαού…

3

ΑΡΧΗΓΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ! Με τιμές (και έξοδα) αρχηγού κράτους εν ενεργεία ήρθε πάλι το Άγιο Φως. Δεν τα πιάνει τα Θεία η λιτότητα, ε;

Comment is free! letters@lifo.gr.Η LifO δημοσιεύει ευχαρίστως τα σχόλια και τις απόψεις σας.

4

αυτά και θα ήθελε να μην είναι έτσι τα πράγματα, όμως και εκείνος ξέρει πως αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού και αν θέλει να επιβιώσει θα πρέπει κάπως να τους σεβαστεί. Τη νύχτα των Χριστουγέννων όλα παίρνουν την τροπή που θα ‘πρεπε να πάρουν, φτάνοντας σε μια τρομακτική κάθαρση. Τρομακτική γιατί το 99% του κοινού που παρακολουθεί αυτή την παράσταση ξέρει πως έτσι γίνονται τα πράγματα, απλώς τώρα εδώ το διαπιστώνει σαν μια αποκρυσταλλωμένη αλήθεια. Λίγο πριν το τέλος, ο διευθυντής, μεθυσμένος, απευθύνει έναν χριστουγεννιάτικο λόγο στο ανώτερο και κατώτερο προσωπικό και στους ασθενείς. Νομίζω πως έχω πολλά χρόνια να δω ηθοποιό να χρωματίζει τις λέξεις ενός θεατρικού κειμένου τόσο λεπτά και συνάμα τρομακτικά όπως ο κ. Βογιατζής σε αυτόν το μονόλογο. Οι υπόλοιποι ηθοποιοί της παράστασης είναι επίσης πολύ υψηλού επιπέδου, ρυθμισμένοι άψογα στον τόνο του σκηνοθέτη, σίγουροι γι’ αυτό που υποδύονται. Τους θαύμασα γιατί είναι όλοι πολύ νέοι. Δύσκολο, πολιτικό έργο, το πιο κατάλληλο έργο τέχνης για την εποχή που ζούμε. Μην το χάσετε. Μιχάλης Μιχαήλ

ΠΙΝΑ ΜΠΑΟΥΣ 3D Η τρισδιάστατη ταινία του Βιμ Βέντερς για τη χορογράφο που πέθανε πέρσι είναι τώρα στα σινεμά.

5

ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ Πριν το Πάσχα: «Εντυπωσιακά έθιμα, θρησκευτικές παραδόσεις, ρουκετοπόλεμος Χίου, υπέροχα!». Μετά: «Ακρωτηριάστηκε πεντάχρονος, νεκρή δεκάχρονη κ.λπ.».


14

28.04-04.05.2011

Μιαζωή ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

Ο Στέλιος Κούλογλου απουσιάζει εκτάτως. Μαζί μας την επόμενη Πέμπτη.

Καληνύχτα, καρντάση μου. Ο Θωμάς Κοροβίνης αποχαιρετά με λόγια αγάπης τον

συνοδοιπόρο του Νίκο Παπάζογλου.

Σ ΓΝΩΜΕΣ

ε είδα και σε eμαθα μικρoς, ήσουνα διαλεχτός, από τα πρώιμα νιάτα σου σε φλέρταραν οι μύθοι. Ένιωθα πάντοτε μαζί σου εκλεκτική συγγένεια, ασκούσες πάνω μου ακαταμάχητη έλξη. Όταν γνωριστήκαμε πολλά χρόνια πριν, αγαπηθήκαμε. Σε πίστευα. Πολλές φορές τραβιόσουν απ’ όλους κι απ’ όλα, δεν ήταν από πόζα, ήταν από άμυνα κι από ανάγκη για περισυλλογή. Πώς θα ’βγαιναν χωρίς σοβαρή δουλειά αυτά τα λυρικά διαμάντια; Πώς θα τσαλαπατούσες την προπέτεια των μεταλλαγμένων «καλλιτεχνών»; Με τα πρωτόπλαστα μονάκριβα τραγούδια σου που γεννούσε μια ατόφια νταλγκαδιάρα ψυχή. Δεν κλονίστηκε η πίστη μου. Κρατούσες μέσα στα χρόνια. Πέρα και συχνά κόντρα στους συρμούς, τα δίχτυα των ευκαιριακών σειρήνων, τις πλεκτάνες. «Είναι μάγκας και θα μας ξελασπώσει ο χαριτόβρυτος», έλεγα στους άλλους. «Θα βάλουμε ένα χέρι κι εμείς. Θα τα καταφέρουμε». Μεγάλη η συμβολή σου στην τέχνη. Ξεχωριστό παλικάρι. Ένας καρντάσης μου, ένα καρντάσι. Άξιος καπετάνιος και άξιος ψαράς. Παιδί της αλάνας, του μεροκάματου, της χειρωνακτικής αγωγής, του Κουλέ καφέ, της λαχαναγοράς και της Τούμπας. Του παιχνιδιού και της φιλίας. Των συμποσίων και της κραιπάλης. Του πιοτού και του γλεντιού. Αβρός και σεμνολόγος. Φιλόκαλος και φινετσάτος. Με νόστιμα χωρατά και γουστόζικα καλαμπούρια. Πολυμήχανος. Πες ωραίος. Εκδηλώσεις λατρείας σε ακολούθησαν. Η μάνα σου, μου ’λεγες, σε σταύρωνε, μη σε ματιάσουν. Καμιά φορά έδειχνες πως ξέρεις καλά ότι μετράς. Σε παρεξηγούσαν. Δεν αναγνώριζαν ότι, αν ήθελες, μπορούσες να παίξεις σε άλλα γήπεδα. Να παίξεις σε πολλά κόλπα. Να τους παίξεις. Δεν το έκανες. Ήσουν πανέξυπνος και με αρχές. Είχες τη μοίρα ενός πολύ σπάνιου τάλαντου που διάλεξες να το διαθέτεις όποτε κι όπως γούσταρες. Από τα λίγα μας ταλέντα. Κάθετος. «Τραγούδησέ μας, Νίκο». «Εγώ θα πω αν και πότε θα τραγουδήσω». Κρατούσες καραούλι στη βίγλα σου, χρόνια και χρόνια, χωρίς εκπτώσεις, επιμένοντας μαγκωμένος σε μια Θεσσαλονίκη αγνώριστη και σχεδόν ξεπουλημένη πια, συχνά βρίζοντας τα κατευθυνόμενα πεπρωμένα της φαρμακωμένος. Αλλά εσύ εκεί, δεμένος με τον πόνο των πρώτων προσφύγων, να σου δαγκώνουν την ψυχή η καραντίνα της Αρετσούς και τα λασπόνερα του Χαρμάνκιοϊ. Κι ο αδερφός σου, ο Ζαφείρης, να χαϊδεύει τον μπαγλαμά σου και να καμαρώνει: «Να ρωτήσεις τον Νίκο, ν’ ακούσει το τραγούδι και να σου πει». Δεν σου ’πρεπε τέτοιος Γολγοθάς. Στον προθάλαμο του τέλους βασανίστηκες. «Χρόνε άστατε, μπαμπέση, που στο δίχτυ σου όποιος πέσει χάνεται για τα καλά, πέταξέ μας ένα γάντζο...». Πώς να μη σε κλάψουμε; Ο θάνατός σου με βρήκε στην Πόλη. Σε μνημόνευσα στην ομογένεια. Έγινα ένα κουβάρι που σπαράζει. Δεν είμαι ο τύπος του καλού χριστιανού που τοποθετεί αυτομάτως την απώλεια των προσφιλών στο εικονοστάσι της ψυχής του, προσδοκώντας μακάριος την Ανάσταση. Είμαι παιδί της ζωής, σαν κι εσένα, και πονώ. Ξέρω πως δεν θα ξαναβρεθούμε, δεν θα ξαναδώ το ζωγραφισμένο σου χαμόγελο. Βίωσαν κι άλλοι, πολλοί, τη συντριβή. «Υποκλίνομαι και προσκυνώ», μου ’στειλε μήνυμα ο αγαπημένος Γιάννης Μακριδάκης απ’ τη Χίο. «Έχω λιώσει στο κλάμα». aνταμώναμε τυχαία στην παλιά παραλία, τυλιγμένοι μέσα στο χειμωνιάτικο πούσι που άχνιζε πάνω απ’ τα νερά του Θερμαϊκού, ή την άνοιξη, σε μιαν απόλυτη διαφάνεια, έτσι που πασίχαροι σχολιάζαμε τις απέναντι λεπτομέρειες απ’ την κορυφή του Μύτικα ή τα σπαραγμένα αρχαία της Μεθώνης. Αριστερά μας το Καραμπουρνάκι. Γνώριζες λεπτομέρειες για τον βυθό, τις τράτες, την παράδοση της Θεσσαλονίκης, τους προσφυγικούς καταυλισμούς, τους παλιούς μουσικούς, τα μπιτς-πάρτι , τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ήμουν τσιγαρισμένος από άλλες, διαβολικές φωτιές, από κείνες που δεν σβήνουν, και το ‘ξερες. Διάβαζες τα σεκλέτια μου και με πονούσες. Μ’ έπαιρνες στα χέρια σου και με κανάκευες μερακλίδικα. Και για αντιχάρισμα σου τραγουδούσα τούρκικα γκαζέλια. Αντίο, τραγουδισταρά μου. Είχες πάθος απροσμέτρητο για τα άσματα του λαού μας, έβγαζες ερμηνεία σαγηνευτική των παραδοσιακών, συνταρακτική των ρεμπέτικων. Κρίμα που δεν τα τραγούδησες σε δίσκο. Ίσως από σεβασμό στους πρώτους εκτελεστές. Αρνήθηκες την καθημερινή φθορά, απαξίωνες την υποκουλτούρα. Η κουβέντα σου είχε βάρος, οι συμβουλές σου πειθώ. Ευτύχησα να τραγουδήσεις ένα τραγούδι μου σε ηχογράφηση στη Γερμανία: «Έλα κι εσύ, σκληρέ Γαρμπή, και τι θα βρεις να πάρεις; Μας έπνιξε η μοναξιά, μας σκόρπισε ο Βαρδάρης». Σε μεγάλες παρέες διάλεγες και καθόσουν στο πλάι μου. Και μου ’λεγες

Παιδί της αλάνας, του μεροκάματου, της χειρωνακτικής αγωγής, του Κουλέ καφέ, της λαχαναγοράς και της Τούμπας. Του παιχνιδιού και της φιλίας. Των συμποσίων και της κραιπάλης. Του πιοτού και του γλεντιού. Αβρός και σεμνολόγος. Φιλόκαλος και φινετσάτος.

λόγια αξέχαστα. Κοιμήσου, μακρυμάλλη μου, μελαχρινέ, Ανατολίτη θεέ. Θα ανταμώσουμε κάποτε σε μακάριους λειμώνες, σ’ ένα ατέλειωτο ραβαΐσι με τα φιλαράκια μας, τους ποιητές και τους δερβίσηδες, τις χορεύτριες και τα αλητάκια, ανάμεσα σε ποτάμια από κρασί και ουίσκι, λόφους από γόπες τσιγάρων και φιλντισένια μπαγλαμαδάκια. Και τότε το τραγούδι και το τσιμπούσι θα ’ναι ατέλειωτα, χωρίς ραγίσματα της καρδιάς και τρακαρισμένα αισθήματα μέσω νεφών. σπαθάτος και βεργολυγερός, περπατούσες πάντα αλέγρος και τριζάτος, σχεδόν χορεύοντας. Χαριτωμένος, αέρινος, με κέφι δαιμονικό, σαν εωθινή δροσιά καλοκαιριού, με το δικό σου μπαϊράκι, κατακόκκινο, ν’ ανεμίζει ψηλά και μιαν ανάταση στο βλέμμα που τη γεννούσαν η αγάπη σου για τους ανθρώπους και το πάθος για την πόλη μας, «αλλιώς ωραίος». Με κελαριστό χαμόγελο κι ένα «τι γίνεται, καρντάση;» που σου έπαιρνε την ψυχή. Σ’ αγκάλιαζα κι ήταν σα ν’ αγκάλιαζα όλη τη Σαλονίκη. Πώς να μη σε κλάψω; Ήσουνα μέσα κι έξω σου Ολύμπιος. Αιώνια νιάτα. Τα κορίτσια σε ονειρεύονταν, τα αγόρια σε αγαπούσαν ή σε κρυφοζήλευαν. Η αύρα σου χάραζε ένα νοερό φωτοστέφανο από αγριολούλουδα, βουτιές στην αλμύρα και νύχτες ηδονικής ραστώνης. Η φωνή σου, είτε κουβέντιαζες είτε κελαηδούσες, με ταξίδευε σε βυζαντινά αναλόγια, πανηγύρια των τσιγγάνικων καραβανιών, ξεφαντώματα γύρω από θεσπέσιες κακαβιές, ξέφρενους μπάλους, λουλουδιασμένους επιτάφιους, ανοιχτόκαρδους σεβντάδες και δαιμονικούς ροκ εκστασιασμούς. Ρακοκατανύξεις στο στούντιο «Αγροτικόν». Συμπόσια στην «Τομπουρλίκα». Ηλιοψημένα κορμιά που κουτρουβαλάν μπερδεμένα σε πυρωμένους αμμόλοφους, νεανικά πάρτι με καρπουζοφάναρα, σονάτες από ουράνια κλειδοκύμβαλα, η «Λοξή Φάλαγγα», ερωτιάρικα μπλουτζίν με ανεξίτηλους λεκέδες τσίπουρου, στα γόνατα φθαρμένα απ’ τα λιγωμένα χάδια, στον καβάλο απολιθωμένες εκχυμώσεις. Αγαπησιάρικα ζευγαρώματα, ανακραυγάσματα αισθησιακού αποκαρώματος τον μήνα Αύγουστο. Χωρίς έγνοια για το χαράτσι που χρωστάμε όλοι μας στον Χάρο που παραφυλά. Ταξίμια κάτω απ’ την Ακρόπολη. Παρέα με τον Καζαντζίδη στο τζουκμπόξ, στου «Τζότζου» στα Κάστρα. Οδοιπορικά σε απερπάτητα γκρέμια που βγάζουν σε ολόλαμπρα ξέφωτα. Ιστιοφόρα για την άγονη γραμμή με συνοδεία κητών και αφρόψαρων. Νησιωτικά προσκυνήματα, μορφές στερνών ακηλίδωτων Ρωμιών. Φεγγαρόλουστα λαϊκά κοντσέρτα στη Μύρινα και τη Σκόπελο. Μακροβούτια στις βάθρες του Φονιά της Σαμοθράκης. Μάγισσα Κως, μάγισσα Νίσυρος. Μάγισσα Κίρκη, μάγισσα Σελήνη. Κοιμήσου, ασίκη και κιμπάρη μου. Φωνή μεστή, γήινη, τραγανή, γλυκόπιοτη και εκμαυλιστική, πολύχρωμη, με μια βραχνή μελανάδα να τη διαπερνά, σαν μπόλι για άκαρπα δεντριά, σαν το κρασί το κρητικό, το μανδηλάρι, που το ανακατεύουν με άλλες ποικιλίες για να τις ζωντανέψει με το ρουμπινοκονιακίσιο χρώμα του. Στο πέρασμά σου φτερούγιζες, θύμιζες πως δεν γίνεται ο έρωτας να πεθάνει ποτέ. Κοιμήσου γλυκά, άγγελέ μου. Έτσι κι αλλιώς, σκορπίσαμε, χαθήκαμε, λουφάξαμε, δεν βαστιέται αυτό το βάσανο, βάλανε ξένους στο ωραίο μας περβόλι και το ρημάζουν. Κοιμήσου, δερβισόπαιδο. Κρατάμε τα μεράκια σου. Δεν θα σωπάσουν τα τραγούδια σου, οι ρυθμοί και τα λόγια τους, με όχημα τα μελίσματά σου, βάλσαμο θα ’ναι παντοτινό. δεν ωφελούν οι υπομνήσεις των ιστορικών της ημερών αυτή την τσαλακωμένη πολιτεία καθώς εκπίπτει το ήθος της, σφραγίζονται τα στέκια της, χαραμίζονται τα ταλέντα της, αδειάζει απ’ τα πιο χαρισματικά της παιδιά. Εκείνους που τη σακατεύουν «μαλάκες» μού τους έλεγες, ανεβοκατεβάζοντας τις ανάσες σου με τσακισμένη αγανάκτηση. Και σάμπως δεν ήταν! Σε πρόλαβε ο Μανώλης μας, σαράντα μέρες πριν, και μας ρίξατε σε μια διπλή, αξεπέραστη ορφάνια: ενός πνευματικού κι ενός αγαπητικού φίλου. Σας θρηνούμε, αδέρφια μου, με όλα τα δάκρυα που αναβλύζουν απ’ το ντέρτι μας μέχρι που να στραγγίσει. πανέμορφε και λατρεμένε μου μάγκα, τους ασπασμούς στους συμπατριώτες αδελφούς που σε περιμένουν στην άλλη όχθη, τον Ιωάννου, τον Ασλάνογλου, τον Μοσκώφ, τον Αναγνωστάκη, τον Θασίτη, τη Σεβάς Χανούμ, τη Λιλή, τον Χοντρονάκο, τον Κεφάλα, τον Κουγιουμτζή. Τρυφερέ, δοξασμένε και τυραννισμένε μου φίλε, σ’ αποχαιρετώ. Φιλώ τη γη που σε φιλοξενεί, το χώμα που σε σκεπάζει. Καληνύχτα, καρντάση μου, καληνύχτα.


15

Υπερκείμενα

Νίκος Δήμου

Καμίνι, κύριε Καμίνη!

Α

γαπητέ δήμαρχε,

r Χριστός Ανέστη! (Αληθώς ο Κύριος). Και Aυτός, μεν, αληθώς. Εμείς όμως, που δεν έχουμε τέτοιες πιθανότητες (2011 χρόνια δεν αναστήθηκε ούτε όσιος) χρειαζόμαστε τη μεταθανάτια φροντίδα σας. Ξέρω ότι σας απασχολούν πολλά, σοβαρά και κατεπείγοντα θέματα. Αλλά και τούτο, νομίζω, είναι σημαντικό. r Πέρασαν πέντε χρόνια από τότε που στη Βουλή ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος. Πέρασαν δύο χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε το Προεδρικό Διάταγμα. Πέρασε ένας χρό-

νος από τότε που υπεγράφη η σχετική κοινή απόφαση που συνυπέγραψαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Υγείας. r Και δεν έγινε τίποτα. r Αναφέρομαι στην καύση των νεκρών. Ανήκω στη μειονότητα των Ελλήνων που δεν επιθυμούν να αποσυντεθούν μετά θάνατον. r Δεν είναι και τόσο μικρή αυτή η μειονότητα. Πάνω από πενήντα χιλιάδες τον χρόνο είναι οι μακάβριες εξαγωγές προς Βουλγαρία και άλλες γειτονικές χώρες. Ο αριθμός μεγαλώνει, καθώς προστίθενται συνεχώς και Έλληνες και αλλοδαποί. r Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που συνηγο-

ρούν. Χωροταξικοί: τα νεκροταφεία ασφυκτιούν. Οικονομικοί: σπαταλιέται πολύτιμο συνάλλαγμα. Πολιτισμικοί: είμαστε η μόνη πρωτεύουσα της Ευρώπης χωρίς αποτεφρωτήριο. r Ωστόσο, η εξέλιξη σε αυτό το θέμα κινείται με ταχύτητα χελώνας. Η δυνατότητα θεσπίστηκε το 2006 με τον νόμο 3448, αλλά το Προεδρικό Διάταγμα εφαρμογής θεσμοθετήθηκε τρία ολόκληρα χρόνια αργότερα, με το Διάταγμα της 23ης Μαρτίου 2009, που είχε προωθήσει το υπουργείο Εσωτερικών. Και μόνο στις 11 Μαΐου του 2010 υπεγράφη η κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών. r Δεν θέλω να πιστεύω πως είναι η υπόγεια

αντίδραση της Εκκλησίας που παραλύει κάθε πρόοδο. Γνωρίζω ότι αντιτίθεται στον θεσμό - αν και κορυφαίοι θεολόγοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει πραγματικό δογματικό κώλυμα. Άλλωστε, και οι ορθόδοξες εκκλησίες στο εξωτερικό και φυσικά όλα τα άλλα χριστιανικά δόγματα θεωρούν την καύση ως ισόκυρη και ισοδύναμη με την ταφή. Στις πιο πολλές χώρες της Ευρώπης περισσότεροι καταλήγουν στο κρεματόριο παρά στο νεκροταφείο. r Αλλά, και αν πράγματι ευθύνεται αυτή η κρυφή υπονόμευση, τότε, αγαπητέ δήμαρχε, θα επικαλεστώ τόσο τον ορθολογισμό σας όσο και τη νομική σας σοφία. Γνωρίζετε και το Σύνταγμα και τον νόμο - τον οποίο κάποιος, επιτέλους, πρέπει να εφαρμόσει!


16

28.04-04.05.2011

Κορίτσιστηνπόλη

Δέσποινα Τριβόλη

ΚΤΕΛ Μ. Πέμπτη, 17:15, ΚΤΕΛ Κηφισού Έχω να ταξιδέψω με ΚΤΕΛ πολλά χρόνια, αλλά φέτος κανόνισα να πάω στην Κέρκυρα τελευταία στιγμή και το εισιτήριο Αθήνα-Κέρκυρα οne way κόστιζε 250 ευρώ, έτσι αποφάσισα ότι, όχι, φτάνει, θα πάω με ΚΤΕΛ μέχρι την Πάτρα και μετά θα πάρω το πλοίο ως την Κέρκυρα. Ο σταθμός των ΚΤΕΛ δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα από τότε που πηγαίναμε στο Ναύπλιο με τις φίλες μου, πριν από δεκαπέντε χρόνια, αν και φαντάζομαι ότι και πριν από τριάντα χρόνια πάλι έτσι ήταν. Αφού αποφεύγω έναν ανώμαλο που με κυνηγάει ανάμεσα σε πράσινα λεωφορεία και εξατμίσεις, φωνάζοντας «έχω μεγάλο καυλί, έχω μεγάλο καυλί», κάθομαι σε μια άβολη, συρμάτινη, μπλε καρέκλα στο καφέ των ΚΤΕΛ και χαζεύω το εστιατόριο ακριβώς απέναντι, με το ευρηματικό όνομα «Ο σταθμός της γεύσης». Σηκώνομαι να πάω στην τουαλέτα, ιδέα δεν έχω ότι με περιμένει μια μικρή αυλή των θαυμάτων. Σε ένα μικρό τραπεζάκι ακριβώς μπροστά από την είσοδο της τουαλέτας κάθεται μια κυρία δίπλα σε ένα τσίγκινο μπολ γεμάτο ψιλά. Η δουλειά της, για την οποία και την πληρώνω, είναι να δίνει στους πελάτες χαρτί τουαλέτας. Επίσης, για κάποιον λόγο,

πάνω στα βρεγμένα πλακάκια είναι απλωμένα μεγάλα κομμάτια από χαρτόκουτα. Για να φτάσει κανείς στην τουαλέτα πρέπει να πατήσει πάνω τους. Φαντασιώνομαι ότι είναι μαγικά πατάκια: μπορεί να τα πατήσω και να απογειωθούμε. Όταν πια ανοίγω την πόρτα, σκέφτομαι πως τα ΚΤΕΛ Κηφισού πρέπει να είναι το μόνο μέρος στην Αθήνα όπου υπάρχουν τούρκικες τουαλέτες. Αποτελούν σχεδόν μνημειακό έκθεμα: ούτε στα καράβια της γραμμής δεν τις βλέπεις πια. Στους νιπτήρες, κι ενώ πλένω τα χέρια μου με υγρό πιάτων (!), παρατηρώ ότι η διπλανή μου πλένει τα χέρια της, έχοντας στο στόμα της ένα αναμμένο τσιγάρο. Αναρωτιέμαι αν μπήκε στην τουαλέτα κρατώντας το τσιγάρο ή αν το άναψε μέσα, πάνω από την τουαλέτα. Μ. Πέμπτη, 20:00, στο λεωφορείο, κάπου έξω από την Κόρινθο Κανονικά, η διαδρομή είναι δυόμισι ώρες, αλλά έχουν ήδη περάσει 2 κι έχουμε φτάσει ως την Κόρινθο. Η διπλανή μου μοιάζει να έχει αδειάσει πάνω της τουλάχιστον μισό μπουκάλι φτηνό αποσμητικό σε σπρέι πιθανόν, αν άδειαζε

λίγο ακόμα, να είχε γίνει αεριωθούμενο και να είχε φτάσει ως το φεγγάρι. Η κυρία που κάθεται πίσω μου, μια ηλικιωμένη καρακάξα, μιλάει συνέχεια στο τηλέφωνο. Για ώρες ολόκληρες ακούω ερωτήσεις όπως «Παραγγείλατε πλακάκια, τελικά;», «Και πού θα τον κάνουν τον γάμο;», αλλά και «Μωρέ, πότε ήταν που είχα ξαναποκλειστεί με τα χιόνια και σε έπαιρνα συνέχεια τηλέφωνα;», ενώ μοιράζομαι μαζί με όλο το λεωφορείο το δράμα της για το αν θα προλάβει το λεωφορείο για την Κάτω Αχαγιά. Συχνά πυκνά, και ενώ το σούρουπο αντικατοπτρίζεται πάνω σε ηλιακούς θερμοσίφωνες παραλιακών σπιτιών, την ακούω που κρώζει στο αυτί μου: «Όχι, Γιώργο μου, κάτσε να σηκωθώ να δω πού είμαστε και πόσα χιλιόμετρα θέλουμε», και μετά το κεφάλι της πλησιάζει κολλητά στο παράθυρο, λες και θα καταλάβει πόσο μακριά είμαστε χάρη σε κάποια κεραία στο αυτί της. Λίγο πριν φτάσουμε στην Πάτρα, το κεφάλι μου κοντεύει να εκραγεί και ενώ εκείνη κάνει το διακοσιοστό τηλεφώνημα στον Γιώργο για να τον ενημερώσει ότι φτάσαμε στην Άνω Κωλομαγουλίτσα, δεν μπορώ να κρατηθώ άλλο. «Συγγνώμη», της λέω

BreakingNews

μέσα από τα δόντια μου, «τόση ώρα δεν σας έχει τελειώσει η μπαταρία;». «Όχι», μου απαντάει με φοβερή ψυχραιμία. Θέλω να ουρλιάξω «θα σε πνίξω, μωρή, εδώ θα γίνει ο τάφος σου, θα σε ψάχνει ο Γιώργος από την Κάτω Αχαγιά στον αιώνα τον άπαντα», αλλά με συγκρατημένο, ψυχρό τόνο, της λέω: «Μιλάτε ασταμάτητα εδώ και πέντε ώρες, πονάει το κεφάλι μου, δεν είστε μόνη σας στο λεωφορείο». Στο καράβι, 1:00 Το σαλόνι του καραβιού είναι άδειο. Ξαπλώνω σε έναν φλοράλ καναπέ κάτω από μια πελώρια τηλεόραση. Αποκοιμιέμαι, ενώ σκέφτομαι ότι απόψε είμαι κι εγώ ένα από αυτά τα πλάσματα που κοιμούνται αποκαμωμένα στους καναπέδες των πλοίων με θερμικά καλτσάκια στις πατούσες και το στόμα ανοιχτό. Ξυπνάω απότομα στις 4 το πρωί, μετά από κάτι σπαρακτικά ουρλιαχτά. Σηκώνομαι σαν ξεκούρδιστο ελατήριο πάνω από τις βερικοκί πολυθρόνες - το σαλόνι είναι άδειο και στην οθόνη της τηλεόρασης ακριβώς πάνω από το κεφάλι μου μια κοπέλα με κακή περούκα κραδαίνει ένα μαχαίρι ουρλιάζοντας, τη στιγμή που ο Γιάννης Βούρος την κυνηγάει με τρελά μαλλιά σε ένα υπόγειο. despina@lifo.gr

Σταύρος Διοσκουρίδης

Πάσχα στο χωριό: για πάντα στο χωριό…

Ε

IΝΑΙ ΓΝΩΣΤA τα συμπτώματα που βιώνει ο Αθηναίος όταν απομακρύνεται λίγο από την πόλη: όλα του μοιάζουν παράδεισος. Ακόμα και το βλέμμα του ντόπιου που κρύβει αυτή την αρχέγονη ζήλια του έθνους, του επαρχιώτη απέναντι στον πρωτευουσιάνο. Την ίδια που έχει και ο εγχώριος αστός όταν περπατά στην πλατεία Trafalgar. Όλοι έχουμε συγγενείς που έχουν να πουν και μια ιστορία για κάποιον πρόγονο που ήρθε με τα πόδια ή με το κάρο στην Αθήνα και, αντί να το αποδεχτούμε, συνεχίζουμε να σνομπάρουμε την ίδια μας τη φύση. Χωρίς να μας φαίνεται περίεργο, αυτή η «αστομανία» των Ελλήνων είναι και μία από τις αιτίες της κρίσης. Η επαναλαμβανόμενη βίαιη προσαρμογή στις ανάγκες του Κέντρου της Ε.Ε. μας έφερε από τα κάρα

στις Μερσεντές μόνο στο υλικό επίπεδο. Το διανοητικό και το ηθικό έχει αρκετό δρόμο ακόμη.

με στο ανατολικό Λονδίνο ή στην Αλεξάντερπλατς να κάνουμε καριέρα.

ΔΕΝ ΘEΛΩ να εκθέσω μια βουκολική άποψη που να υποστηρίζει ακόμη μια επιστροφή στη φύση. Δεν χρειάζεται, όμως, να είσαι και καμιά ιδιοφυΐα για να αντιληφθείς ότι η Αθήνα χρειάζεται αναδιαμόρφωση για να γνωρίσει πάλι ανάπτυξη. Δύο είναι τα φιλέτα (Ελαιώνας και Ελληνικό) που η συζήτηση για την ανάπτυξή τους έχει κλείσει τα τριάντα χρόνια. Η υπόλοιπη είναι κορεσμένη. Τα άδεια κτίρια κανείς δεν τα κοιτάει, τα άδεια εργοστάσια ο Λούκος δεν τα θέλει για θέατρα και ο Καμίνης θέλει μία τετραετία να βάλει τάξη στον δήμο και άλλη μία για να κάνει τα σχέδιά του πράξη. Και εμείς όλοι, μίζεροι, τριγυρνάμε στην γκρίζα πόλη, περιμένοντας πως ξάφνου θα γίνει κάτι μαγικό και θα μεταφερθού-

EΝΑΝ ΧΡOΝΟ ΤΩΡΑ συζητάμε αν πρέπει να κάνουμε αναδιάρθρωση, αν το μνημόνιο είναι μονόδρομος και αν τα έφαγε ο Πάγκαλος, τα μαγείρεψε ο Αλογοσκούφης ή τα έκρυψε κάτω από το χαλί ο Σημίτης, και δεν προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο να ζήσουμε με την κρίση. Αν κάτι πρέπει να μας μάθει η εμπειρία της Αργεντινής, αυτό δεν είναι μόνο η καταραμένη «στάση πληρωμών», αλλά ότι έψαξε να βρει τρόπους να παράξει μόνη της αυτά που χρειάζεται. Σίγουρα δεν έλυσε ολοκληρωτικά το πρόβλημα, αλλά τουλάχιστον διαμορφώθηκε η εικόνα της ανάπτυξης και όχι της διάλυσης. Αντί να κοιτάμε όλοι το εξωτερικό ως τη μοναδική λύση, ας κοιτάξουμε λίγο και τις «χώρες» προέλευσής μας.

ΤΟ ΔOΓΜΑ ΠΟΥ πίστευε πως γεμίζουμε την ύπαιθρο με νέους, φτιάχνοντας δεκάδες πανεπιστήμια και στρατόπεδα, απέτυχε παταγωδώς, αφού και τα δύο συρρικνώνονται. Βασιζόταν στη λογική που έλεγε ότι τα λεφτά και η ζωή είναι στις πόλεις και ότι πρέπει να μοιραστούν προς τα έξω. Τι γίνεται τώρα, όμως, που οι πόλεις καταρρέουν και τα μικρότερα αστικά κέντρα που δεν άφησαν τα χούγια τους παραμένουν όρθια; Ή έτσι μοιάζουν, τουλάχιστον. Για να επιβιώσουμε δεν πρέπει να φάμε τον διπλανό μας, αλλά να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο τόπος μας. Ας ξεκολλήσουμε πια με τα προτερήματα που έχει η πρωτεύουσα. Στην εποχή της οπτικής ίνας, πόλη είναι μέχρι εκεί που φτάνει η γραμμή του ΑDSL και όλοι κάποια στιγμή στα ίδια τρία μπαρ καταλήγουμε να πηγαίνουμε. sd@lifo.gr


17

ΤheNetwork

To μεγαλείο και η αστειότητα της ανθρώπινης φύσης στη ζούγκλα των social media. Από τoν Άρη Δημοκίδη. Η ΕΚΘΑΜΒΩΤΙΚΗ ΧΡΥΣΑ ΔΗΜΟΥΛΙΔΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK ΤΗΣ. r Είναι απ’ τις πιο πετυχημένες (και εντυπωσιακές) συγγραφείς της χώρας. Το αγαπημένο μου σχόλιο είχε σταλεί στο pathfinder της στις 10/7/2008: r «ΧΡΥΣΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΕΙΜΑΙ Η ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΕΖΑΝΤΑΚΟΥ. ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΣΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΣΟΥΙΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ. ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΡΟΠΟΥ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ. ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ, ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΕΖΑΝΤΑΚΟΥ». r Τα χρόνια πέρασαν, η Χρύσα έγινε Χρυσηίδα, καλό το pathfinder, ακόμα καλύτερο το Facebook. Εκεί οι φαν λένε δημοσίως τα ευχαριστώ τους - όπως μόνο τα social media σού επιτρέπουν. Μερικά παλιότερα μηνύματα (δυστυχώς, κανένα της Στέλλας). r Margarita D.: Τα λόγια είναι φτωχά για να εκφράσουν το μεγαλείο του ταλέντου σας... r Κωνσταντίνα Π.: Έχω εντυπωσιαστεί από τα κατασταλλάγματα των γνώσεων που φαίνεται ότι έχετε, όσο και από τον «δύσκολο» δρόμο της αρετής που έχετε επιλέξει ως στάση ζωής! r Jenny X.: Αχ, τι να πω... ανατρίχιασα... δεν υπάρχουν λόγια, είναι πολύ φτωχά... r Βασίλης Συλβέστρος: KALO PASXA XRYSA MOU!!!! BRAVO, KATA TI GNOMI MOU EISAI MIA APO TIS KALYTERES SUGRAFEIS!! EXO DIAVASEI POLLA BIBLIA SOU KAI TA SISTINO SE OLOUS!!!! BIBLIA ME NOIMA OLA!!!!!!! r Aggeliki Ch.: «Δεν ξερω αν σου θυμίζω κάτι, αλλά εγώ παρακολουθώ τη ζωή σου και διαβάζω τα βιβλία σου. Σου θυμίζω... γυμναστήριο Universal Studios, λεωφ. Αμφιθέας πριν από 10 χρόνια. Να είσαι καλά». r Sasa K.: «ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ, ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ, ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΧΑΡΙΣΑΝ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΑΣ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΣΟΥ ΚΕΡΑΤΩΝΕ ΚΑΙ ΜΑΓΙΑ ΜΗΝ ΤΟΥ ΚΑΝΕΙΣ & ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΗ ΝΥΦΗ. ΤΑ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΠΑΛΙ ΜΠΡΟΣ. ΝΑ ΔΩΣΩ ΑΛΛΗ ΠΝΟΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ!». r + Έμμεση διαφήμιση απ’ τη Sotiria L.: «Έχω όλα σου τα βιβλία και μάλιστα σε μια βιβλιοθήκη που υπάρχει μέσα στο café-bistro CARAMELLO στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, στο café μου, για να τα θαυμάζουν όλοι...».

UrbanLab Πότε ήρθε κιόλας ο Μάιος;

Το πριν και το μετά στο οικόπεδο Πλαταιών και Λεωνίδου.

Δύο μήνες καθυστέρηση στην παράδοση της γραμμής των ΗΣΑΠ από Αττική μέχρι Μοναστηράκι φαίνεται να είναι το πρακτικό αποτέλεσμα των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οργανώσεις πολυθεϊστών και τα οποία έκανε δεκτά η Δικαιοσύνη / ο λόγος η αντίθεση πολυθεϊστών στην κατάχωση του Βωμού των Δώδεκα Θεών / η διοίκηση των ΗΣΑΠ απάντησε με αίτημα για ανάκληση της παραπάνω απόφασης προκειμένου να συνεχιστούν τα έργα, αλλά η ιστορία έχει παρατραβήξει / η ουσία είναι πως η ανακαίνιση της γραμμής του Ηλεκτρικού κλείνει τρία χρόνια κι ακόμα κανείς δεν είναι σε θέση να βεβαιώσει εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους για το πότε θα λειτουργήσει ξανά στο σύνολό της η γραμμή / εξαιρετικό δείγμα ορθολογισμού από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, που με μια άψογη ανακοίνωση βάζει τα πράγματα στη θέση τους / αντιγράφουμε: «Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σέβεται κάθε προσπάθεια πολιτών που αποβλέπει στην προστασία των αρχαιοτήτων, ωστόσο φοβούμαστε ότι οι προσφυγές ενάντια στην επί του παρόντος κατάχωση του Βωμού των Δώδεκα Θεών δεν θα συμβάλουν τελικά στην προστασία του. Αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών θα είναι η περαιτέρω καθυστέρηση στην απόδοση των συρμών στο επιβατικό κοινό, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει στη στοχοποίηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και των μνημείων, που ούτως ή άλλως εδώ και καιρό παρουσιάζονται αδικαιολόγητα ως «υπαίτιοι» για τις καθυστερήσεις του έργου» / μεγάλη ανταπόκριση στη δράση του Δημοσίου Σήματος, στην οποία χορηγός επικοινωνίας ήταν και η LifO / παρά τη βροχή, μαζεύτηκε αρκετός κόσμος / οι πιο πολλοί μάλλον αγνοούσαμε πού βρίσκεται και τι είναι το Δημόσιο Σήμα / έτσι, οι ξεναγήσεις αποδείχτηκαν πολύ καλή ιδέα / και ακόμα καλύτερη γιατί συνδυάστηκαν με επισκέψεις σε τρία πολύ όμορφα κτίρια της οδού Σαλαμίνος / έχει μεγάλες δυνατότητες η ευρύτερη γειτονιά και η παρουσία του δημάρχου έδωσε ελπίδες / είχε πλάκα που ο Γιώργος Καμίνης προσπαθούσε να περπατήσει στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος κάνοντας ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα / με το Δημόσιο Σήμα δεν τελειώνουμε εδώ / για τις 8 Μαΐου έχουν προγραμματιστεί φυτεύσεις που ήταν αδύνατον να γίνουν με την κακοκαιρία της 17ης Απριλίου / ο Σάββας, που είναι φίλος και κάτοικος Κεραμεικού, είχε αγοράσει τρεις καταπληκτικές τριανταφυλλιές για να τις φυτέψει, αλλά δεν μπόρεσε / τώρα, όλα θα γίνουν / την οδό Επταχάλκου την ξέρετε / είναι ο πεζόδρομος (άλλος κατ’ ευφημισμόν) του Θησείου δίπλα στις γραμμές του Ηλεκτρικού / γνωστός σε γενιές και γενιές Αθηναίων για τον κρεατοπαράδεισο της ταβέρνας του Ηλία / περνώντας τις προάλλες, πρόσεξα ότι άνοιξε ένα καινούργιο καφενείο, το Λουξ, ωραίο, παλιακό, με νεανική, τύπου «ψαγμένη» πελατεία / όμορφο / στην ίδια βόλτα είδα με ανακούφιση ότι δύο από τα αγαπημένα μέρη του Θησείου, η φοβερή και τρομερή τσαγερί Παιωνία στην Αμφικτύωνος με Πουλοπούλου και το Λεμόνι, το αγαπημένο μου βιβλιοπωλείο σε όλη την Αθήνα, αυτό πάνω στον πεζόδρομο της Ηρακλειδών, κρατάνε γερά, πάντα στη θέση τους / είναι κι αυτό κάτι.

Aθηναίοι στην πράξη.

(ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΙΚΑ) RETWEETS! Οι μεγάλοι συγγραφείς γίνονται θρησκεία. Ή το αντίστροφο. (h0ver_) /// Αναρωτιέμαι γιατί έφερα μαζί μου το βιβλίο των Διεθνών Σχέσεων. Για να είναι ακόμη πιο βαριά η βαλίτσα ή για να μου δημιουργεί τύψεις; (Vana_Kr) /// Μην ακούω ότι οι παπάδες δεν χαίρονται τριήμερα και αηδίες, όλο κι όλο ένα βιβλίο έχουν να διαβάζουν σε όλη τους τη ζωή. (Alekzunder) /// Η οικογένειά μου αρνήθηκε να μου κάνει δώρο βιβλία και μου πήρε ρούχα... ή τόσο χάλια ντύνομαι ή έχω τόσο πολλά βιβλία. (klarissimus) /// Τα λεφτά που δίνονται για ένα βιβλίο δεν είναι ποτέ ξοδεμένα - είναι επενδυμένα. (tasos_hardcore) /// Το βιβλίο μου έχει ενσωματωμένο λεξικό. Ζω στο μέλλον. #kindle (polaralex) /// Πάντα με εκπλήσσει το πόσα βιβλία και δίσκους είχα στην εφηβεία μου. (YiannisBab) /// Θέλω το βιβλίο του «TiVo» για το πεπτικό σύστημα. Στη διαφήμιση αναφέρει όλα τα συμπτώματα με λεπτομέρειες - όσο να πεις, με δελέασε. (komo_dino) /// Με κυνήγησε κι εμένα η Μαφία για το βιβλίο μου. (MrMpoutias)

Δημήτρης Ρηγόπουλος

η καλύτερη αθήνα. η θεωρια των σπασμενων παραθυρων.

Τ

ο 1993 δήμαρχος της Νέας Υόρκης έγινε ο Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως ο ρεπουμπλικάνος με το σλόγκαν «μηδενική ανοχή». Έκτοτε, πολλοί (δήμαρχοι, υπουργοί, αρχηγοί αστυνομίας) βιάστηκαν να το χρησιμοποιήσουν, ερμηνεύοντάς το κατά βούληση, εφαρμόζοντας κρατικό τραμπουκισμό, αγνοώντας πλήρως τη σημασία του.

r Ναι, η αστυνόμευση αυξήθηκε, αλλά όχι με στόχο τον ξυλοδαρμό συνταξιούχων. Για 6 χρόνια, «μηδενική ανοχή» στο μετρό σήμαινε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να βγει από το μηχανοστάσιο συρμός βρόμικος, με σπασμένα τζάμια και με χαλασμένες πόρτες. Οι σπασμένες λάμπες, οι ξεθωριασμένες

πινακίδες, όλα διορθώνονταν μέσα σε ώρες. Παράλληλα, «μηδενική ανοχή» και απέναντι στη συμπεριφορά των επιβατών: ξεκίνησαν συλλήψεις για δημόσια ούρηση και για καταστροφή περιουσίας - δεν μιλάμε για «προληπτικές συλλήψεις» ούτε για «εξακριβώσεις», και μιλάμε για εποχές που τα υπόγεια της πόλης ήταν ζούγκλα, αληθινό φυτώριο αντικοινωνικής συμπεριφοράς, με μόνο κανόνα την επιβολή του δυνατότερου. r Ναι, το σύστημα απέδωσε: ο φωτισμός και η καθαριότητα (τόσο απλά!) μείωσαν απείρως πιο βίαια εγκλήματα, όπως οι ξυλοδαρμοί, οι βιασμοί και οι φόνοι. Πρόκειται για την εφαρμογή της θεωρίας των «σπασμένων παραθύρων», δημιούργημα των κοινωνιολόγων James Q. Wilson και George L. Kelling το 1982, σύμφωνα με το οποίο το συντηρημένο περιβάλλον αποθαρρύνει τη βίαιη συμπεριφορά. r Ένα σπασμένο τζάμι που δεν αντικαθίσταται σημαίνει εδώ δεν υπάρχει ιδιοκτήτης, δεν υπάρχει ενοικιαστής, το πεδίο είναι ελεύθερο. Αντιρρήσεις

υπάρχουν, όμως το πείραμα επαναλήφθηκε στο Lowell της Μασαχουσέτης με τα ίδια αποτελέσματα. Σε κάποιες υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης οι δημοτικές αρχές άρχισαν να μαζεύουν εντατικά τα σκουπίδια, να αντικαθιστούν σπασμένες λάμπες, να διορθώνουν πεζοδρόμια, φανάρια και τη σήμανση των δρόμων. Σε άλλες, με αντίστοιχα προβλήματα, αύξησαν μόνο την αστυνόμευση. Μαντέψτε σε ποιες από τις δύο περιπτώσεις μειώθηκαν οι κλήσεις προς την αστυνομία κατά 20%. r Η Αθήνα υποφέρει τρομακτικά σε θέματα συντήρησης αστικού εξοπλισμού και τα πράγματα είναι χειρότερα εκεί όπου είναι πιο επικίνδυνα (και τούμπαλιν). Παράλληλα, όλοι ξέρουμε πόσο αλλάζει η συμπεριφορά των Αθηναίων μέσα στο μετρό. Η συνήθης ερμηνεία είναι ότι «στο μετρό υπάρχει αστυνόμευση». Τα πράγματα σπάνια είναι όσο απλά φαίνονται. Ίσως τελικά να πρόκειται για καταπληκτική απόδειξη της θεωρίας των «σπασμένων παραθύρων».

Λένα Φουτσιτζή www.atenistas.gr


18

28.04-04.05.2011 EΠΙΛΟΓEΣ ΑΠO ΤΟ WWW.LIFO.GR

X-Press Τhe Love Company

Ρώσικο Φρούτο Η βότκα είναι πασέ

Μotorama

Σιγή θανάτου επικρατεί κάτω από τα τείχη του Alter. Υποτίθεται οι μοίρες συσκέπτονται, αλλά στην ουσία κάθονται και κοιτάζονται σιωπηλές - και μάλλον μπαϊλντισμένες. Ήδη ο πολυφίλητος κύριος Αυτιάς πήρε τα πενιχρά του υπάρχοντα και άδειασε το γραφείο του. Νέοι, σπουδαίοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί θα επενδύσουν πάνω στη συγκλονιστική δημοσιογραφία του (π.χ. το Star) Τις ώρες της σχόλης του από την κοπιώδη αντιπροεδρία της κυβέρνησης ο κύριος Πάγκαλος κάθισε και έγραψε ένα σεντόνι με κακιασμένες παρατηρήσεις για τα εκβιαστικά μπλογκ και τις ποικίλες παρανομίες που ενδημούν στο κρατίδιο το οποίο κυβερνά. Δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή». Πολλοί αναρωτήθηκαν: αφού τον ενοχλούν και τα ξέρει, γιατί δεν σηκώνει τα μανίκια να τα διορθώσει; Βεβαίως, δεν εγνώριζαν ότι ο κύριος Πάγκαλος δεν έχει μανίκια! Όπως το Τζέλλα Δέλτα δεν είχε φουγάρα! Για δεύτερη φορά οι «Γλυκές Ιστορίες» του κυρίου Παρλιάρου είναι το περιοδικό με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία. Ούτε γυναικεία, ούτε περιοδικά shopping το ανταγωνίζονται πια. Αναδημοσιεύουμε τα στοιχεία από το sport24: «Οι “Γλυκές Ιστορίες” και τον Μάρτιο στην κορυφή των πωλήσεων, αυτήν τη φορά με 66 χιλ. τεμάχια. Ακολούθησαν, “Mirror” με 57, “Lucky” με 48, “Cosmopolitan” με 46, “Marie Claire” με 42, “Shape” με 35, “Madame Figaro” και “Elle” με 34, “Ερασιτέχνης Κηπουρός” (!) με 32 χιλ.» Τη συγχώνευση των δυο πρακτορείων διανομής εφημερίδων σκέφτονται ο κύριος Μπόμπολας και ο κύριος Ψυχάρης, αφού σε λίγο θα μοιράζουν μαζί με τα φύλλα κόλλυβα. Η σκέψη είναι ευφυής και απορεί κανείς πώς κατάφεραν να την κάνουν - δεδομένης της ευωχίας των ημερών Μετά από έναν χειμώνα που είδε τις δυνάμεις του να συρρικνώνονται σοβαρά, το «Θέμα» κατάφερε να γευτεί το γλυκό πιοτό της πρωτιάς, με περίπου 120.000 φύλλα. Ακολουθούν «Βήμα» και «Καθημερινή» με 107.000 φύλλα, «Real Νews» με 87.000, «Ελευθεροτυπία» με 84.000, « Έθνος» με 80.000 και «Ελεύθερος Τύπος» με 36.000 Και κάτι διασκεδαστικό: μήνυση εναντίον του γερμανικού περιοδικού «Focus» κατετέθη από ομάδα Ελλήνων δικηγόρων για σειρά άρθρων του, όπου ο υπερήφανος λαός μας χαρακτηρίστηκε «άσωτος λαός καλλιτεχνών» και «εκφυλισμένο γένος», που καμία σχέση δεν έχει με τους αρχαίους Έλληνες. Για να υπογραμμίσουν

r Το μεγάλο μυστήριο της εμφάνισης των Motorama στο Αν δεν έγκειται στο ερώτημα αν τελικά αγαπάνε περισσότερο τους Smiths από τους Joy Division, ούτε στο ξεκάθαρο γεγονός πως πρέπει να βρουν ντράμερ για να γίνουν μια πραγματικά μεγάλη μπάντα (και όχι το γκρουπ που σου αρέσει γιατί παίζει ωραία τη μουσική που αγαπάς). r Διαβάζοντας διαγώνια την ιστορία του ροκ εν ρολ, θα βρεις ένα σωρό περίεργα πράγματα που έχουν καταναλωθεί επί σκηνής. Από τη νυχτερίδα του Ozzy μέχρι τα βαρέλια αλκοόλ του Μάλαμα, η απόσταση είναι σχεδόν μικρή. Από εκεί, όμως, μέχρι να φτάσεις στο σημείο να τρως το μηλαράκι σου ανάμεσα στα τραγούδια είναι σαν να πας με την μπλούζα των Manowar να παρακολουθήσεις το Pagliacci του Leoncavallo στο Μέγαρο. Και να βάλεις και τα κλάματα στο Ridi Pagliaccio.

Πού ήσουνα μωρή;

την υποστηρικτική τους γραμμή, οι μάρτυρές μας θα εμφανιστούν στο Πρωτοδικείο της Αθήνας με χλαμύδες και σανδάλια του Μελισσινού. Οι γυναίκες θα έρθουν πάνω σε άλογα, με τόξα στη φαρέτρα και κομμένο το ένα στήθος τους. Ο πιο ωραίος από τους εφήβους μας, με μόλις να διακρίνεται το χνούδι στους μηρούς, θα εμφανισθεί ολόγυμνος για να προσομοιάσει στο περικαλλές άγαλμα του Καρούζου και θα καταθέσει ότι έχει εγκαταστήσει μόνο ελληνικά fonts στο κομπιούτερ του. Η δίκη αναμένεται με τεράστια αγωνία, διότι από την έκβασή της εξαρτάται η μοίρα της Ντόλυ Πάρτον και του μικρού της πόνυ.

Angelo says: Silver Couch no 21: Γιώργος Κελέφης (εκδότης περιοδικού «Όζον») Από τον Άγγελο Πλέσσα Αντί να μιλήσουμε για τον πολιτισμό, πες μου αν είσαι υπέρ των προπηλακίσεων πολιτικών; Είμαι κατά της βίας. Προτιμώ τα χρήματά τους πίσω. Σου έχει περάσει από το μυαλό να μεταναστεύσεις κάπου, τώρα ειδικά, με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Αν ναι, πού; Εννοείται πως το έχω σκεφτεί, όχι μόνο λόγω οικονομικής αλλά και ηθικής κρίσης και κατ’ επέκταση κατάπτωσης. Σάο Παόλο ή Αμβέρσα: τι λέτε;

angelosays.com twitter.com/angelosays

r Αν και έψαξα στο Google όλους τους πιθανούς συνδυασμούς του μήλου με κάτι παράνομο, δεν κατέληξα σε κάτι ουσιαστικό, οπότε μάλλον δεν θα μάθουμε αν οι Motorama πραγματικά χρειάζονται ένα μήλο σε κάθε συναυλία (τα μήλα τα φέρνουν από τη Ρωσία; Είναι συγκεκριμένη ποικιλία;) ή το μήλο είναι γεμάτο βότκα ή με κάποια ουσία. Πέτυχα έναν τρόπο που μπορείς με ένεση να κάνεις κάτι τέτοιο, αλλά οι Arte Fiasco δεν μου ανέφεραν ποτέ πως στις απαιτήσεις της μπάντας ήταν και η αγορά σύριγγας από φαρμακείο. r Πέρα από την οριστική συντριβή του ροκ εν ρολ μύθου, οι Motorama δεν άφησαν κανέναν παραπονεμένο. Στη χειρότερη, να ενοχληθείς που οι επιρροές τους είναι τόσο εμφανείς. Αλλά και πάλι και των Interpol δεν λες ότι είναι κρυμμένες. r Για το ξεκάρφωμα, πάντως, αντί να διασκευάσουν το «Transmission» ή έστω το «This charming man» που τους ταιριάζει και περισσότερο, επέλεξαν το «Race for the prize» των Flaming Lips. Απο το μπλογκ Some Misunderstanding του Γιώργου Μιχαλόπουλου. lifo.gr/blogs/mixalo/24298#blogtop


20 28.04-04.05.2011 spotlight

t i r i p s n e e t Smells like

που στο 1995 όγιο να δείχνει κά ολ ερ ημ το , νή ω φ ν η α του Κερτ Κομπέι σική» βραχνάδα στ σμ λα τα «κ άν η φ , το μς με ρα ε ντ ηκ unge. Κιθάρα, μπάσο, Πάτρα που κοιμήθ κλοπαίδεια του gr ν κυ τη εγ ό ν απ τη η τα όλ άν ι μπ σε και μια νέα τας αποστηθί ς και ξύπνησε έχον τη ρι λά ξι μα το Μιχαλόπουλο. ό κάτω απ Από τον Γιώργο

Πως και πότε ξεκινήσατε; Η Πάτρα είναι μικρή πόλη, τα στέκια λίγα και οι άνθρωποι με τα ίδια ενδιαφέροντα αναπόφευκτα γνωρίζονται. Ξεκινήσαμε να παίζουμε και να γράφουμε μουσική, κυρίως DIY ηχογραφήσεις στο σαλόνι του Φώντα, στο υπνοδωμάτιο του Στράτου και σε ένα μικρό, στοιχειωμένο σπιτάκι στο δάσος. Δοκιμάσαμε ηλεκτρικές κιθάρες, χαλασμένα '70s organ, ντέφια, κλεμμένα samples, κλασικά πνευστά και ένα μάτσο γνωστούς φίλους, μουσικούς και μη, μέχρι να οδηγηθούμε σε έναν πιο άμεσο ήχο. Κατά τη διάρκεια «πνευματικής αναζήτησης» του Στράτου παρουσιάστηκε το όνομα Monovine μαζί με τον Rat


21 PATRAS CONFIDENTIAL «Υποψιαζόμαστε πως υπάρχουν υπόγειες μυστικές εγκαταστάσεις υψίστης ασφαλείας που πειραματίζονται με συγκροτήματα, με απώτερο σκοπό η Πάτρα να γίνει η μεγαλύτερη μουσική υπερδύναμη στον κόσμο».

Oδ ίσκ ος τω Τη ν M ν Π ono έμπ vin τη e «C 28 Απ liché ριλ » κ ίου υκλ θα οφο εμφ ρε ανι ί απ στο ό τη ύν ν στο Inne Six r Ea D.O r. .G. Sω ς su pp ort

Messiah και αυτή είναι η αφετηρία μας. Πείτε μας μερικά πράγματα για τη διαδικασία των ηχογραφήσεων. Οι ηχογραφήσεις του δίσκου ήταν μια σημαντική εμπειρία που μας δίδαξε πολλά. Όλα τα κομμάτια του δίσκου ηχογραφήθηκαν one-take, καθώς δεν μας αρέσει η λογική του αψεγάδιαστου, κι έτσι αφήσαμε μέσα μικρά λάθη όπως ξεκούρδιστο μπάσο, φάλτσα κ.λπ. Από τις πιο αξέχαστες στιγμές ήταν η μέρα που ηχογραφήσαμε το «Lazy». Ήμασταν μαζεμένοι φίλοι στο στούντιο και ο καθένας πήρε από μια φλογέρα, ένα ντέφι, ένα μουσικό κουτί, μια κουδούνα και με δυο μικρόφωνα στη μέση ηχογραφήσαμε ζωντανά. Ήταν στόχος να βγει ο δίσκος πρωταπριλιά; Όχι.

Ξεκίνησε περισσότερο σαν inside joke λόγω των πολλαπλών καθυστερήσεων στην κυκλοφορία του δίσκου και όσο πλησίαζε ο καιρός είπαμε να τον κυκλοφορήσουμε πρωταπριλιά. Είναι το χιούμορ κινητήρια δύναμη της μπάντας; Ναι, και ειδικότερα το μαύρο χιούμορ. Θα δανειστούμε μια φράση του Tom Robbins για το χιούμορ: «Αν η αίσθηση του χιούμορ αναπτυχθεί σωστά, είναι ανώτερη από οποιαδήποτε θρησκεία που έχει ως τώρα επινοηθεί». Ποια είναι η συναυλία που θυμάστε πιο έντονα; Θυμόμαστε τις περισσότερες συναυλίες που έχουμε δώσει, ίσως λίγο παραπάνω αυτή στη Πάτρα, που παραλίγο να τη συνεχίσου-

με στο νοσοκομείο… Παρακολουθείτε τη σύγχρονη δισκογραφία ή τα πάντα τέλειωσαν στα '90s; Εννοείται πως παρακολουθούμε τη σύγχρονη δισκογραφία. Μπορεί να μην είμαστε οι καλύτεροι πελάτες του πλησιέστερου δισκοπωλείου, αλλά ευτυχώς έχουμε φίλους που είναι! Τα '90s με τη μουσική τους ποικιλομορφία σίγουρα είναι μια σημαντική δεκαετία που καθόρισε τις επιρροές μας, αλλά δεν είναι η μόνη. Είναι οι Nirvana ό,τι καλύτερο συνέβη στο ροκ εν ρολ τα τελευταία 20 χρόνια; Κοίταξε, η μουσική δεν είναι διαγωνισμός για να πεις ότι αυτό είναι καλύτερο ή χειρότερο. Οι Nirvana άφησαν το στίγμα τους έντονα, αλλά υπάρχουν τα τελευταία χρόνια εξίσου σημαντικές

στο υς No Ag e.

μπάντες όπως οι White Stripes, QOTSA, Elliot Smith και φυσικά πολλές άλλες. Τι συμβαίνει στην Πάτρα και δεν σταματάει να βγάζει καλά συγκροτήματα; Για όλα ευθύνονται οι Raining Pleasure; Να σου πω την αλήθεια, ούτε εμείς ξέρουμε. Υποψιαζόμαστε, όμως, πως υπάρχουν υπόγειες μυστικές εγκαταστάσεις υψίστης ασφαλείας που πειραματίζονται με συγκροτήματα, με απώτερο σκοπό η Πάτρα να γίνει η μεγαλύτερη μουσική υπερδύναμη στον κόσμο. Δεν υπάρχουν ντοκουμέντα που να αποδεικνύουν την έμμεση ή άμεση συμμετοχή των Raining Pleasure. Υπάρχει κάποιο είδος μουσικής που δεν παίζει ο ντράμερ σας; Εκκλησιαστική μουσική.


22

28.04-04.05.2011

Εριέττα Απολλωνάτου Πέμπτη 24/3/2011, ώρα τρεις το μεσημέρι, στο κατάστημά της, στη Νέα Ερυθραία. «Μένω στην Εκάλη και δεν την αλλάζω με τίποτα. Ακούω ιστορίες για το κέντρο και τρέμω. Τις σπάνιες φορές που κατεβαίνω, δεν φοράω κανένα κόσμημα πάνω μου και βάζω το αυτοκίνητο πάντα σε πάρκινγκ. Νιώθω σαν να μπαίνω στη ζούγκλα. Με το που μπαίνει μια πελάτισσα, την κοστολογώ κατευθείαν από μέσα μου. Βλέπω αν τα ρούχα που φοράει είναι εφάμιλλα με τα ρούχα του μαγαζιού μου. Έχω πέσει και αρκετές φορές έξω. Μου ’χει τύχει να μπει κακοντυμένη και να μου αγοράσει το μισό μαγαζί και να μπει η άλλη ντυμένη με μάρκες από πάνω μέχρι κάτω, να τα δοκιμάσει όλα και στο τέλος να μην πάρει τίποτα. Αυτό είναι το πρώτο μου μαγαζί. Θέλω κι άλλα. Η λέξη “επέκταση” χαρακτηρίζει τα όνειρά μου. Το άνοιξα 1η Ιουλίου του 2006, όταν η κρίση στην αγορά είχε ήδη αρχίσει. Για ν’ ανοίξεις μια επιχείρηση, χρειάζεσαι λεφτά. Εμένα, ευτυχώς, με βοήθησε ο πατέρας μου. Ακόμα του χρωστάω. Δεν νομίζω ότι θα τα είχα καταφέρει, αν είχα πάρει δάνειο. Όσοι πήραν δάνειο, έκλεισαν. Τους έπνιξαν οι δόσεις. Τώρα, τα κλειστά μαγαζιά εδώ γύρω έφτασαν τα δεκαοχτώ, τα μέτρησα. Εγώ, ευτυχώς, πάω συμπαθητικά, αλλά υπάρχουν και κάποιες φορές που ζορίζομαι πάρα πολύ. Νιώθω τόσο αποτυχημένη, που κλαίω από τα νεύρα μου. Τα καλοκαίρια τα Βόρεια αδειάζουν, πάνε όλοι στα νησιά. Τον προηγούμενο Ιούλιο είχα τη μεγαλύτερη μείωση τζίρου. Όλο τον Αύγουστο κάθισα εδώ και χτυπήθηκα μέχρι να βγάλω τα λεφτά για να καλύψω τις επιταγές μου. Και να ’χω και τη μαμά μου που προσπαθεί να μου κάνει οικονομία, να μετράει τις αποδείξεις απ’ τους καφέδες που παραγγέλνω... Τα νεύρα μου! Έχω πελάτισσες όλων των ηλικιών. Έχω μία γύρω στα εβδομήντα - εγώ, πάντως, τόσο την έχω κόψει. Η γυναίκα αυτή είναι πραγματικά ροκ. Τη βλέπω να μπαίνει με το τζιν και την μπότα και λέω από μέσα μου: “Όταν φτάσω στην ηλικία σου, έτσι θέλω να ’μαι!”. Τρελαίνομαι για μεγάλες γυναίκες που δεν το βάζουν κάτω. Λατρεύω το πρότυπο “Βίσση”. Σ’ αυτές τις γυναίκες δίνω όλο μου το είναι. Η κοπελίτσα που θα μπει και θα μου ζητήσει το ζιβαγκάκι και γενικά όλες αυτές που ψάχνουν το ρούχο εργασίας με σκοτώνουν! Δεν μπορεί να μπαίνεις σ’ αυτό το μαγαζί και να ψάχνεις ρούχα δουλειάς! Να πας στο Zara! Εδώ θα έρθεις γιατί έχεις ξεφυλλίσει το HELLO και ξέρεις τι φοράνε οι σταρ στο Λος Άντζελες. Και δεν θα γυρίσει καμία να μου πει γιατί αυτό το μπλουζάκι, αφού είναι αμερικάνικο large, είναι τόσο στενό, επειδή θα ξέρει ότι τη συγκεκριμένη μάρκα δεν τη φοράνε οι χοντρές Αμερικάνες, τη φοράει η Mαντόνα, που είναι μινιατούρα. Για να είσαι πετυχημένος έμπορος, πρέπει να είσαι συνέχεια σε εγρήγορση, να πιάνεις τον παλμό και να μη διστάζεις να κάνεις τη στροφή όταν η εποχή το ζητάει. Η μόδα άλλαξε πολύ με την κρίση. Απλοποιήθηκε. Τώρα, καμία δεν ζητάει κάτι “αμπιγιέ”. Ούτε για τα Χριστούγεννα. Μουσελίνα και σατέν έχει να μπει δυο χρόνια εδώ μέσα. Κι ευτυχώς, δηλαδή. Ας μείνουν η Άρτα και τα Γιάννενα στη βλαχιά τους.

Έχω πελάτισσες, και πολύ φραγκάτες μάλιστα, που μου λένε: "Μην κόψεις απόδειξη, έχω παρκάρει απ’ έξω, στρογγύλεψέ το".

Το παζάρι για τις αποδείξεις συμβαίνει μόνο εδώ, σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Και το κάνουν μόνο στα μικρά καταστήματα. Έχω ακόμα πελάτισσες, και πολύ φραγκάτες μάλιστα, που μου λένε: “Μην κόψεις απόδειξη, έχω παρκάρει απ’ έξω, στρογγύλεψέ το”. Ε, λοιπόν, όχι, θα την πάρεις την απόδειξή σου, γιατί δεν γουστάρω να σου κόψω άλλο, γιατί σου έκοψα ήδη απ’ την έκπτωση και γιατί άμα είναι να πουλάω στο κόστος, βγαίνω μόνη μου στον δρόμο και τα χαρίζω. Αλλά άμα είσαι νομοταγής στην Ελλάδα, στο τέλος πάντα καταλήγεις να νιώθεις μαλάκας. Εμένα μου βγαίνει το λάδι για να πληρώνω τον ΦΠΑ και τις περαιώσεις τους κι έρχεται ο Γαβαλάς που χρωστάει τα κέρατά του, κάνει έναν ωραίο διακανονισμό και μπορεί να του χαρίσουν και το ένα εκατομμυριάκι για την καλή του πράξη. Δεν θα κρατούσα ποτέ fake τσάντα. Το βρίσκω φριχτό. Είμαι της άποψης “αν δεν έχεις, μην την πάρεις”. Μια fake τσάντα δεν θα σε ανεβάσει κοινωνική τάξη. Το ίδιο χαζό βρίσκω να κάτσει μια υπάλληλος των οχτακοσίων ευρώ να ζοριστεί, να μαζέψει τους μισθούς ενός χρόνου, για να πάρει μια αληθινή Louis Vuitton. Ένα πράγμα θα καταφέρει μόνο, να βγάλει ακόμα περισσότερη στέρηση το μάτι της. Είμαι σίγουρη ότι στα εξήντα μου θα ζω πάρα πολύ άνετα και θα έχω πετύχει τις επεκτάσεις που ονειρεύομαι στη δουλειά μου. Μπορεί και να διευθύνω τον προσωπικό μου όμιλο. Το λέω στους δικούς μου και βάζουν τα γέλια».

ΑΓΑΠΗ ΑΠΟ ΝΑΪΛΟΝ «Τρελαίνομαι για μεγάλες γυναίκες που δεν το βάζουν κάτω. Λατρεύω το πρότυπο “Βίσση”. Σ’ αυτές τις γυναίκες δίνω όλο μου το είναι».


23

Από τη Θεώνη Σκαλέρη, φωτό: Νίκος Κατσαρός.

Δέσποινα Καμινάρη Δευτέρα 4/4/2011, ώρα τρεις το μεσημέρι, στο κατάστημά της, Σκουφά και Στάικου, στο κέντρο της Αθήνας. «Ο πατέρας μου ήταν γνωστός βιομήχανος. Όταν πέθανε, όλα τα εργοστάσια και όλη μας την περιουσία τα άφησε στην ερωμένη του. Εγώ τη μια μέρα ήμουν πριγκίπισσα και την άλλη ξύπνησα άφραγκη. Ήμουν είκοσι εφτά χρόνων τότε και για να επιβιώσω άρχισα να κάνω δουλειές που ούτε ήξερα ότι υπήρχαν. Καθάριζα ψάρια σε ψαράδικο απ’ τις έξι το πρωί, πήγαινα σε νησιά κι έπαιζα μουσική, δούλεψα πωλήτρια, στο αεροδρόμιο... τι να σου λέω τώρα. Έφτασε, όμως, μια στιγμή που έπρεπε να βάλω την ψυχή μου κάπου. Το μαγαζί μου το άνοιξα το 2005. Τα σταμπάδικα τότε ήταν πολύ στα φόρτε τους. Πήρα μια επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και δανείστηκα και κάποια λεφτά από μια φίλη. Της τα γύρισα, εννοείται. Γενικά, εμένα δεν μ’ αρέσει να χρωστάω πουθενά και, είτε το πιστεύεις είτε όχι, δεν δούλεψα ποτέ με επιταγές. Ευτυχώς, δηλαδή, γιατί τώρα όλοι πηδάνε στους ακάλυπτους για τις ακάλυπτες. Έχω πελάτες απ’ τον παππού και τη γιαγιά της γειτονιάς που θέλουν να σταμπάρουν κάτι σ’ ένα μπλουζάκι για να το κάνουν δώρο στο εγγονάκι τους μέχρι παιδιά από την Καλών Τεχνών, τη Βακαλό, νέους ανθρώπους που ασχολούνται με τη μόδα και θέλουν ν’ αρχίσουν να πουλάνε τα δικά τους σχέδια πάνω σε μπλουζάκια, τσάντες, πορτοφόλια και σ’ ό,τι μπορεί να φανταστείς. Τον τελευταίο χρόνο έχω πτώση 80%. Δεν χωνεύεται εύκολα. Είχα πελάτες χονδρικής όλα τα καφέ και τα εστιατόρια της περιοχής και τύπωνα τα logo τους παντού. Τώρα, κανείς δεν φτιάχνει τίποτα πια, κόπηκαν όλα. Εδώ έφτασε η Πειραιώς να κόψει τις καρφίτσες που παράγγελνε για τα μουσεία που στήριζε. Μέχρι πέρσι η πρέσα μου άναβε απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ, έκαιγε ασταμάτητα. Τώρα ο πελάτης πρέπει να περιμένει ένα εικοσάλεπτο μέχρι να ζεσταθεί η πρέσα μου, γιατί την κλείνω. Τον τελευταίο χρόνο το ρεύμα ανέβηκε τρεις φορές, τα δημοτικά τέλη επίσης και το βαμβάκι ανατιμήθηκε τέσσερις φορές. Πληρώνω 650 ευρώ ενοίκιο γι’ αυτή την τρύπα χωρίς τουαλέτα και με τα χίλια ζόρια ο ιδιοκτήτης μού ’κοψε τώρα τα πενήντα. Προτιμάει να το ’χει κλειστό, λέει. Έχει άλλα τέσσερα-πέντε μαγαζιά πάνω στη Σκουφά, οπότε και τα μισά να του αδειάσουν, χάρη θα του κάνουμε, θα πληρώνει λιγότερη εφορία. Αργεί να φτάσει η κρίση στους μεγαλοεισοδηματίες. Και υπάρχουν πολλοί τέτοιοι στην Ελλάδα. Μαζί με τον Γρηγορόπουλο, πέθανε και το κέντρο. Από τότε άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Και δεν σταμάτησε ποτέ. Τον θυμάμαι σαν και τώρα εκείνο τον Δεκέμβρη. Είχαμε τρελή δουλειά, έπρεπε να παραδώσουμε χονδρική για σχολεία. Έξω γινόταν χαμός απ’ τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα κι εμείς ήμασταν κλεισμένοι μέσα, είχαμε σκεπάσει τα τζάμια με εφημερίδες, κλειστά τα φώτα και δουλεύαμε με κεριά. Ξέρεις ποιος έσκασε τελικά εκείνο το βράδυ στο μαγαζί αντί για τις μολότοφ; Η εφορία, και μας έκανε έλεγχο. Αν έχεις τον Θεό σου! Αλλά αυτή είναι η Ελλάδα: σουρεάλ. Στον κήπο του σπιτιού μου στα Άνω Πατήσια αφήνουμε τις τσουκνίδες να θεριεύουν κι έχουμε όλο το βράδυ τα φώτα αναμμένα για να μην μπαίνουν οι πουτάνες και κάνουν τη δουλειά τους. Νιγηριανή μαφία στα Άνω Πατήσια! Είναι αυτή η Αθήνα που ξέραμε; Χαπακώνονται με το κιλό για ν’ αποφεύγουν τις κρίσεις πανικού. Τις προάλλες είδα έναν γνωστό μου, που είχε μαγαζάρα στη Φωκίωνος, να τρώει στο συσσίτιο στη Σωκράτους. Δεν τον χαιρέτησα, για να μην τον φέρω σε δύσκολη θέση. Δεν είμαι ρατσίστρια, αλλά το παραεμπόριο είναι κάτι που μ’ ενοχλεί ιδιαίτερα. Αυτό το κράτος τα κάνει όλα λάθος. Δείχνει για όλους τους υπόλοιπους καλή θέληση, εκτός απ’ τους Έλληνες. Εμένα θα με βάλει φυλακή αν δεν κόψω μια απόδειξη για ένα ευρώ κι όλοι αυτοί οι αλλοδαποί αλωνίζουν και πουλάνε την πραμάτεια τους ελεύθεροι κι ωραίοι. Πώς να μη νιώθω αδικημένη; Όταν εμένα μου παίρνει το 40% και φτάνω να έχω το κράτος συνέταιρο, για να μην το πω αλλιώς, απαιτώ, τουλάχιστον, να μη μου σκάβει τον λάκκο! Αλλιώς, θα βάλω κι εγώ ένα σεντόνι, θα βάψω τη μούρη μου μαύρη και θα πάω να πουλάω τα μπλουζάκια μου στο Σύνταγμα. Θα νιώθω πιο ασφαλής εκεί. Για ν’ αντέξει να μείνει ανοιχτό ένα μαγαζί μ’ αυτή την κρίση, ή πρέπει να είναι δικό σου και να μην έχεις τα ενοίκια ή να είναι ένα μαγαζί που το έχεις δέκα-είκοσι χρόνια, να έχεις μαζέψει την καβάτζα σου και να μπορείς να πεις: "Τώρα πληρώνω τα πάγιά μου, τρώω κι εγώ απ’ τα έτοιμα και όσο αντέξω". Εγώ δεν ανήκω σε καμία απ’ αυτές τις κατηγορίες. Το κρατάω ανοιχτό με νύχια και με δόντια. Έχω δώσει διορία μέχρι τον Σεπτέμβρη: έκανα μια εισαγωγή τσάντες απ’ το Λονδίνο, αν δεν τσουλήσει κι αυτό, θα το κλείσω. Και θα φύγω απ’ αυτήν τη χώρα». ΦΟΥΜΟ « Όταν εμένα το κράτος μού παίρνει το 40% και φτάνω να το έχω συνέταιρο, για να μην το πω αλλιώς, απαιτώ, τουλάχιστον, να μη μου σκάβει τον λάκκο! Αλλιώς, θα βάλω κι εγώ ένα σεντόνι, θα βάψω τη μούρη μου μαύρη και θα πάω να πουλάω τα μπλουζάκια μου στο Σύνταγμα».

Τις προάλλες είδα έναν γνωστό μου, που είχε μαγαζάρα στη Φωκίωνος, να τρώει στο συσσίτιο στη Σωκράτους. Δεν τον χαιρέτησα, για να μην τον φέρω σε δύσκολη θέση.


24

28.04-04.05.2011

W E I V R INTE

μος σ ό κ ς ό κ ι οσκοπ δ ι ε λ α κ Ο έζη Ν ς η ν ό της Ν α στον εσ ούν ανάμ π ο ρ ρ ο ισ μηρή ις της και την αιχ γραφήσε ο ία ν γ ο λ α ικ τ ε ι σ Ο νο βαλε ντισμό, τη η τής υπέ ίν κ κ ο ναΐφ ρομα Κ πη σε με . H Μερό ς απάντη η τ η ίν street art ε κ ε κι . ρωτήσεις strations lu il α π μερικές ε υ τ ό α πρωτ αντίστοιχ

Τι σου δίνει έμπνευση;

ion; Γιατί ασχολείσαι με το illustrat

Ποια είναι η π ιο αγαπημένη σου


H

Με ποιο μουσικό κομμάτι έχεις κολλήσ ει

τελευταία;

25

Νόνη Νέζη ξεκίνησε να εργάζεται ως κειμενογράφος σε διαφημιστική εταιρεία, αλλά σύντομα η εικονογράφηση την κέρδισε και αποφάσισε να σπουδάσει στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών «Ορνεράκης» και αργότερα να παρακολουθήσει σεμινάριο μεταξοτυπίας στο Central Saint Martins College of Art and Design, στο Λονδίνο. Εδώ και πέντε χρόνια εργάζεται ως ανεξάρτητη εικονογράφος, αφού συνεργάστηκε και με το δημιουργικό γραφείο των Poor Designers, φιλοτεχνώντας αφίσες για live, μπαρ και θέατρα. Κάποια στιγμή εξέδωσε το παραμύθι Τρίχες από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο και τα scrapbooks Athens και Berlin από τις εκδόσεις Οξύ. Τα δύο τελευταία είναι ένας υπέροχος συνδυασμός κολάζ και εικονογράφησης, εν είδει προσωπικού ημερολογίου, και περιέχουν ταξιδιωτικά memorabilia. Άλλωστε, το παιχνίδι με το παλιό είναι το σήμα κατατεθέν της. «Λατρεύω τις παλιές επιγραφές και όποτε τις βρίσκω τις τραβάω σε φωτογραφία. Μου αρέσει που είναι παλιές κι έχουν ωραίες γραμματοσειρές. Για μένα είναι κάτι σαν street art». Μέσα στα έργα της Νόνης ανακαλύπτει κανείς ένα ολόκληρο ξεχασμένο σύμπαν με παιδικές χαλκογραφίες και αυτοκόλλητους χριστούληδες. «Ακόμα και τα παλιά manual μού φαίνονται φανταστικά, κυρίως αυτά από τις ραπτομηχανές. Επίσης, πεθαίνω για τις σφραγίδες!». Οι εικονογραφήσεις της είναι κατά κύριο λόγο χειροποίητες. «Τον υπολογιστή τον χρησιμοποιώ μεν, αλλά πάντα σε ένα τελικό στάδιο. Βρίσκω ότι το χέρι είναι πάντα πιο ζεστό. Ακόμα και τα λάθη που κάνεις με το χέρι έχουν μια ανθρωπιά και βγάζουν ένα συναίσθημα. Επιπλέον, μου αρέσει να μυρίζουν τα χέρια μου κόλλα και μελάνι». Πρόσφατα δημιούργησε το logo και τον κατάλογο του Gin Joint, καθώς και ένα υπέροχο πόστερ που κοσμεί το καινούργιο μπαρ της Χρήστου Λαδά, ενώ αυτό τον καιρό φτιάχνει το artwork της ελληνικής μπάντας Space Blanket και τα καινούργια illustrations που προορίζονται για πειραματισμό με μεταξοτυπίες, σε συνεργασία με τον TIND. www.noninezi.gr

δουλειά ως τώ ρα;

Περίγραψέ μου τον τρόπο που δουλεύεις...


ΤΟ ΑΡΧΕΤΥΠΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ «Δεν αντιμετώπισα ποτέ την τέχνη ως επάγγελμα. Όταν ένας ηθοποιός είναι επαγγελματίας, χάνει την αποστολή του, που είναι ανεκτίμητη. Δεν με ενδιαφέρει που έχει εκφυλιστεί το είδος. Εμένα μ’ ενδιαφέρει το αρχέτυπο. Αν τείνεις σε αυτό, μπορείς να βρεις μια δόση αλήθειας ή να αποκτήσεις κριτήρια».


27

oi aθηναιοι

Δήμος Αβδελιώδης Σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στη Χίο, ζει στα Εξάρχεια. Πιστεύει πως αν ένας πολιτικός δεν έχει διαβάσει φιλοσοφία και δεν έχει βιώσει πνευματικά την τέχνη, τότε είναι ένας άχρηστος πολιτικός. Aπο τon σταυρο διοσκουριδη, Φωτο: σπυροσ σταβερησ

> Το μόνο σίγουρο είναι πως γεννήθηκα στη Χίο. Ήρθα στην Αθήνα το 1970 για σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή. Από τη Χίο ήθελα να φύγω πάρα πολύ. Έπαιξαν πολλά ρόλο. Η επαρχία σε περιορίζει, ειδικά εκείνη την εποχή. Ήταν μια κλειστή κοινωνία που δεν σε άφηνε ν’ αναπνεύσεις εύκολα. Παρ’ όλα αυτά, σε τροφοδοτούσε μ’ εμπειρίες.

> Όταν φεύγεις από έναν τόπο, μετράς το παρελθόν σου και τις γνώσεις σου. Αποκτά αξία μέσα σου κάτι όταν σου λείπει. Αυτός είναι ένας λόγος που ταξιδεύουμε. Για να εκτιμήσουμε το παρελθόν μας. Οι Έλληνες, στην αρχαιότητα, θεωρούσαν τα ταξίδια τη μεγαλύτερη πηγή γνώσης και αυτογνωσίας. Μπορείς να δεις από απόσταση τα πράγματα και να τα κρίνεις πιο σωστά. Όπως λέει και ο Βιζυηνός, το «κάθε ταξίδι είναι το μεγαλύτερο ταξίδι του κόσμου».

> Όταν ήρθα στην Αθήνα, ένιωσα τρόμο. Ένα πάγωμα. Μια ψύχρα που αισθάνεσαι σε έναν χώρο που δεν είναι δικός σου και πρέπει να τον αναγνωρίσεις. Αυτό το αίσθημα σε διακατέχει γιατί μόνο με τις ανθρώπινες σχέσεις μπορείς να συμφιλιωθείς με έναν χώρο. Δεν ήμουν καλά στην Αθήνα, καθετί με ξένιζε. Από τη στιγμή που έκανα παιδιά κι έφτιαξα ένα πλέγμα αγάπης και δημιουργικότητας, «κλείστηκα» μέσα σε έναν χώρο φιλοξενίας. Βρήκα κι εγώ ένα δωμάτιο στο ξενοδοχείο που λέγεται «Αθήνα».

> Από 12 ετών ασχολιόμουν με το θέατρο. Έπαιζα στην ερασιτεχνική ομάδα στο χωριό μου. Μετά με έπιασαν οι ντροπές της εφηβείας, μέχρι που με πίεσαν τα κορίτσια που ήξεραν ότι τα κατάφερνα και έπεισαν τον γυμνασιάρχη να μου δώσει τον πρώτο ρόλο σε μια σχολική παράσταση. Εκείνη την περίοδο ο ηθοποιός ήταν ένας όρος παραβατικός. Δεν είχε σχέση με κανονικούς ανθρώπους, αλλά με αυτούς που για κάποιον λόγο ήταν παράξενοι. Αυτό, τουλάχιστον στην επαρχία. Δεν υπήρχε η τηλεόραση, που εξοικείωσε την υποκριτική με τον απλό κόσμο. Υπήρχαν μόνο τα μπουλούκια, που, ενώ για τους άλλους ήταν ένα είδος αλητείας, εμένα μου ασκούσε μια γοητεία.

> Δεν αντιμετώπισα ποτέ την τέχνη ως επάγγελμα. Δεν πίστευα ότι μπορεί να είναι επάγγελμα αυτό του ηθοποιού. Όταν ένας ηθοποιός είναι επαγγελματίας, χάνει την αποστολή του, που είναι ανεκτίμητη. Δεν με ενδιαφέρει που έχει εκφυλιστεί το είδος. Εμένα μ’ ενδιαφέρει το αρχέτυπο. Αν τείνεις σε αυτό, μπορείς να βρεις μια δόση αλήθειας ή να αποκτήσεις κριτήρια. Αν το αφήσεις στον χυλό που έχει δημιουργηθεί, χάνεις και την αξία των λέξεων.

> Η δεξαμενή για τους κινηματογραφικούς ήρωές μου ήταν η φυσικότητα. Μου αρέσει να τρυγώ το δημιουργικό κομμάτι των ηρώων μου. Δεν με ενδιαφέρει το αρνητικό τους στοιχείο. Καθένας προσπαθεί να υποστηρίξει την ύπαρξή του όπως μπορεί. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί σε αυτό τον κόσμο, αλλά άνθρωποι που με κάθε τρόπο προσπαθούν να συμφιλιωθούν με τον θάνατο, με την ύπαρξή τους. Ο καθένας, με τον εγκέφαλο που έχει, προσπαθεί να τα βγάλει πέρα. Ακόμα και έναν εγκληματία μπορεί να τον υμνήσεις παραπάνω από έναν αδιάφορο άνθρωπο. Οι τρεις ταινίες μου έχουν αντλήσει από το υλικό της μνήμης. Στο Δέντρο που πληγώναμε, στη Νίκη της Σαμοθράκης και στην Εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων συνειδητά δεν με ενδιέφερε να αρχειοθετήσω ένα ηθογραφικό υλικό. Στο Δέντρο, για παράδειγμα, με ενδιέφερε ο χρόνος που περνά αμείλικτα. Η ταινία δεν είχε σχέση με το 1960, αλλά με το 1985, οπότε κι έκανα την ταινία.

> Τα έργα του Βιζυηνού αλλά και του Καραγκιόζη ανάγονται στα πιο τρομερά επιτεύγματα είτε της προσωπικής κατάθεσης, που είναι ο πρώτος, είτε της συλλογικής, που είναι ο δεύτερος. Δεν είναι θέματα που πρέπει να τα αφήσεις. Είναι ρεπερτορίου και δεν πρέπει να σταματήσουν να παίζονται. Αισθανόμαστε την ανάγκη να τα αναμορφώσουμε, έτσι ώστε να είναι επίκαιρα και σύγχρονα, ώστε να φύγει αυτή η μούχλα που τα κάνει γραφικά και φολκλορικά. Ο Βιζυηνός είναι ποιητής. Στα έργα του έχει αποκρυσταλλωθεί όλη η ουσία του ελληνικού πνεύματος. Το ελληνικό πνεύμα που συλλέγει το κάλλος και τείνει προς την αρετή και την υπέρβαση. Μια πλατωνική διαδρομή που έχει πραγματωθεί σε πολλά έργα τέχνης. Από το αρχαίο δράμα στον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου και στον Βιζυηνό. Η οπτική μέσα από την οποία βλέπει τα πράγματα είναι η αρχαία ελληνική. Ενώ είναι προσωπικό το θέμα, αγγίζει τους πάντες γιατί θίγεται το ζήτημα των αξιών. Τι είναι αυτό που συγκινεί διαχρονικά; Πως συνδέεται ο προφανής με τον μυστικό κόσμο με έναν τρόπο που να μη γίνεται γελοίος.

> Αν δεν έχεις έμπνευση στη ζωή, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Αν δεν έχεις όραμα και προσπαθείς απλώς να τη βγάλεις όπως όπως, τότε όλα συρρικνώνονται και γίνεσαι κι εσύ πολύ μικρός. Ενώ τα άλλα είναι ζητήματα για τα οποία πρέπει να πάρεις θέση με πράξεις ανθρώπινες, αυτό είναι ένα τίμημα, το οποίο όμως έχει αξία. Αυτό κάνει ο Βιζυηνός. Δεν είναι ένα έργο παρωχημένο που μας αρέσει η γλώσσα του για αισθητικούς, τάχα μου, λόγους. Ας το κάνει ένας σήμερα που να μας συγκινήσει τόσο πολύ. Ας κάνει ένα μοντέρνο έργο κάποιος που να μην έχει μέσα δήθεν επινοήματα και άλλες σαχλαμάρες, που να περιγράφει έτσι πώς μπλέκεται ένας άνθρωπος μέσα στα νύχια της ύπαρξης. Θάνατος και κίνδυνος: τι κάνεις εκεί; Πώς διαχειρίζεσαι τον ανθρώπινο μύθο, όπως ο παππούς στο Μόνον της ζωής του ταξείδιον. Ο παππούς δεν είναι απλώς ο παππούς, αλλά ο Όμηρος που μάζεψε τις ιστορίες των ανθρώπων και τις έκανε αφήγηση. Με αυτό τον τρόπο, όταν ο μύθος αποστασιοποιείται με λέξεις, γίνεται πραγματικότητα.

> Αν ψωνιστεί ο καλλιτέχνης, τότε δεν κάνει αυτό που προσδοκά ο καθένας να αναγνωρίσει στην τέχνη. Στην τέχνη περιμένουν όλοι να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους και να συγκινηθούν από ένα κοινό σημείο. Αν συγκινηθούν 1.000.000 Έλληνες, σημαίνει ότι το αξιολογικό σύστημα δουλεύει σωστά. Ότι μπορούμε να μιλήσουμε με έναν κοινό κώδικα. Αν το έργο τέχνης δεν εμπεριέχει αυτό τον κώδικα και μετά πάει ο καθένας σπίτι του και προσπαθεί να καταλάβει τι είδε, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει έργο τέχνης αλλά μια σκατούλα. Αν δεν έχει αυτήν τη συναίσθηση ο καλλιτέχνης, ότι δουλεύει με κώδικες που χτυπάνε πάνω στην κοινή εμπειρία και πάνω στην κοινή αίσθηση του τι αφορά, τότε μιλάμε για μια κινούμενη άγνοια που επιτρέπεται μόνο στα πρώτα χρόνια της ζωής μας.

> Η κρίση, εκ των πραγμάτων, είναι μια επαναξιολόγηση των πραγμάτων. Φεύγουν οι αυταπάτες, οι υπεραξίες που πήραν κάποια πράγματα. Είναι ένα φυσικό επακόλουθο μιας επιπόλαιας αντιμετώπισης των σοβαρών πολιτικών θεμάτων. Όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης, αλλά η κακή διαχείριση στον βωμό της επιπολαιότητας και της ξεγνοιασιάς έγινε από τους κυρίως υπεύθυνους. Δεν υπήρξαν πολιτικοί που να δουν την Ελλάδα μετά από πενήντα χρόνια και να τη συνδέσουν ταυτόχρονα με την αρχαία κληρονομιά. Δεν υπήρξαν εμπνευσμένοι πολιτικοί, αλλά ευτελείς. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν άνθρωποι στην πολιτική που έχουν πλήρη άγνοια της φιλοσοφίας και της τέχνης. Στην πραγματικότητα, δεν μπορεί να λειτουργήσει η πολιτική χωρίς αυτά τα δύο. Η πολιτική είναι η εφαρμογή της τέχνης και της φιλοσοφίας. Και η τέχνη και η φιλοσοφία έχουν κύριο σκοπό τους να προβλέπουν για την πολιτική. Οι παραστάσεις «Μαράν Αθά» του Θωμά Ψύρρα και « Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Γεωργίου Βιζυηνού, που σκηνοθέτησε ο Δήμος Αβδελιώδης, ξεκινούν σε λίγο περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.


TheBook The BookLovers Lovers το βιβλιοφιλικο παραρτημα τησ lifo

Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ Με τα υλικά της προσωπικής της κατεδάφισης (το πάσχον σώμα και την αγωνία της ύπαρξης) η Κάλο έφτιαξε ένα πολύχρωμο, σαγηνευτικό μαυσωλείο: τον ίδιο της τον μύθο.


29

neeσ εκδοσεισ

Κορδέλα τυλιγμένη γύρω από βόμβα

ΕΔΟΥΑΡΔΟ ΓΚΑΛΕΑΝΟ ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ - ΜΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Μτφρ.: Ισμήνη Κανσή Σελ.: 400, τιμή: €22,00 Εκδόσεις Πάπυρος

Ένα βιβλίο που «θέλει να αναδείξει την πολυμορφία του κόσμου, πολυμορφία την οποία αρνείται η ματιά της εξουσίας, γιατί η ματιά της εξουσίας ακρωτηριάζει το ουράνιο τόξο του κόσμου […]».

Μια νέα βιογραφία της Φρίντα Κάλο φωτίζει ακόμα περισσότερο τις πτυχές του έργου μιας από τις ελάχιστες γυναίκες της εποχής της που κατάφερε να επιβάλει τη μοναδική της ιδιοσυγκρασία. Από τη Δέσποινα Τριβόλη.

Ο

σα βιβλία κι αν κυκλοφορήσουν για τη Φρίντα Κάλο, η ζωή της παραμένει μυθιστορηματική και συναρπαστική. Η μονογραφία της από τη Γερμανίδα Λίντε Ζάλμπερ που δημοσιεύεται από τις εκδόσεις Μελάνι επικεντρώνεται στην τέχνη της. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αντρέ Μπρετόν τη χαρακτήρισε «κορδέλα τυλιγμένη γύρω από μια βόμβα». Κατάφερε να χρησιμοποιήσει όλες τις εμπειρίες της -τον πόνο της, ψυχολογικό αλλά και σωματικό- και να φτιάξει μια τέχνη μοναδική, ωμή και απόλυτα προσωπική, που παρόμοιά της δεν είχε υπάρξει μέχρι τότε -πόσο μάλλον σε μια εποχή που ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για μια γυναίκα να ξεχωρίσει-, αναδεικνύοντάς τη σε πρωτοπόρο καλλιτέχνη του 20ού αιώνα. Το βιβλίο καλύπτει φυσικά και την πολυτάραχη ζωή της Κάλο, από τους τραυματισμούς της μέχρι τους παθιασμένους έρωτές της με τους διάσημους εραστές της, από τον Μεξικανό ζωγράφο Ντιέγκο Ριβέρα μέχρι τον Λέοντα Τρότσκι. Η Ζάλμπερ, που είναι ψυχολόγος και δουλεύει στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, ειδικεύεται στις μονογραφίες καλλιτεχνών και της αρέσει ιδιαίτερα να εξερευνά τη σχέση μεταξύ της ζωής και του έργου ενός καλλιτέχνη - έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τις μονογραφίες της Αναΐς Νιν και της Μάρλεν Ντίτριχ, ενώ από τις εκδόσεις Μελάνι κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της Λου Αντρέας-Σαλομέ, η βιογραφία μιας μοιραίας γυναίκας. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι η φωτογραφία που έχουμε διαλέξει εδώ είναι από τo λεύκωμα I will never forget you…: Frida Kahlo to Nicholas Murray, του Salomon Grimberg από την Tate Publishing.

ΛΙΝΤΕ ΖΑΛΜΠΕΡ ΦΡΙΝΤΑ ΚΑΛΟ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ Η ΕΡΩΜΕΝΗ ΚΑΙ Η ΣΚΙΑ ΤΗΣ Σελ.: 336, τιμή: €14,40 Εκδόσεις Ψυχογιός

Ένα λεύκωμα για τον Κάρολο Κουν Το ΜΙΕΤ εξέδωσε ένα εντυπωσιακό λεύκωμα με φωτογραφίες και εξαιρετικά κείμενα για τον μεγάλο σκηνοθέτη.

Τ

ο βιβλίο αυτό επιχειρεί να παρακολουθήσει την πορεία του Κάρολου Κουν μέσα στον χρόνο, αναδεικνύοντας τους βασικούς σταθμούς της. Αυτοβιογραφικές σελίδες, αθησαύριστα κείμενα και μαρτυρίες συνεργατών συνδυάζονται με κριτικές αποτιμήσεις της εποχής, σύγχρονες μελέτες και την παραστασιογραφία του Κουν, των ρόλων που ερμήνευσε ως ηθοποιός, καθώς και των ραδιοφωνικών σκηνοθεσιών του. Ίχνη από το εφήμερο της ζωής και του θεάτρου καλούνται να αποκαλύψουν το πρόσωπο του ανθρώπου και του δημιουργού: το σημείο όπου μια ευαισθησία διασταυρώνεται με μια τέχνη και μια κοινωνία. Όσο βέβαια μπορούν να διασώσουν οι λέξεις, οι φωτογραφίες και οι εικόνες, αγωνίες, πάθη και συγκινήσεις, μοιρασμένα σε γενιές καλλιτεχνών και θεατών. «Πώς να περιγράψω», έλεγε ο Τσαρούχης για τον Κουν, «την παιδική αθωότητα με την οποία έβλεπε κάθε καινούργια δουλειά, όπως ακριβώς ένα παιδί, αλλά παιδί-θαύμα;».

Η ζωή μιας αδάμαστης γυναίκας

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ

Μτφρ.: Σίσσυ Παπαδάκη

Επιμέλεια: Δηώ Καγγελάρη

Σελ.: 208, τιμή: €16,72

Σελ.: 325, τιμή: €65

Εκδόσεις Μελάνι

Εκδόσεις ΜΙΕΤ

Στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τον θάνατο του εραστή της, η Ευρυδίκη φτιάχνει ιστοσελίδα, εξιστορώντας το χρονικό της σχέσης τους. Κάποια στιγμή, όμως, χάνει την επαφή με την πραγματικότητα.

ΡΕΪΜΟΝΤ ΚΑΡΒΕΡ ΛΟΙΠΟΝ, ΘΑ ΠΑΨΕΙΣ, ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ; Μτφρ.: Γιάννης Τζώρτζης Σελ.: 280, τιμή: €16,60 Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η συγκεκριμένη συλλογή ιστοριών ισορροπεί ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα της καθημερινής ζωής συνηθισμένων ανθρώπων και ανέδειξε τον κλασικό, πια, Κάρβερ ως τον Αμερικανό Τσέχωφ.

NICK RENNISON ΣΕΡΛΟΚ ΧΟΛΜΣ Μτφρ.: Σμαράγδα Σοφού Σελ.: 326, τιμή: €22,21 Εκδόσεις Κέδρος

Η ανεπίσημη αυτή και πρωτότυπη βιογραφία αμφισβητεί τα κλισέ γύρω από τον Σέρλοκ Χολμς και τον βοηθό του, δόκτορα Γουάτσον, και παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο πορτρέτο του «λαγωνικού», αναμειγνύοντας τα στοιχεία που γνωρίζαμε μέχρι τώρα για την καριέρα του με ντοκουμέντα από την κοινωνική και πολιτική ιστορία της εποχής του.

εκδοτικο ημερολογιο 03/05/2011 Το νέο βιβλίο Άκης και Δωροθέα του Κυριάκου Ντελόπουλου που ολοκληρώνει την τριλογία Ο Άκης και οι άλλοι, Ο Άκης στα όπλα, παρουσιάζουν οι εκδόσεις Καστανιώτη στη Στοά του Βιβλίου. Θα μιλήσουν οι: Δημήτρης Κοσμόπουλος, ποιητής, δοκιμιογράφος, Χρίστος Γ. Ντούμας, αρχαιολόγος, ομ. καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Χρ. Παπανικολόπουλος, συγγραφέας, Σταυρούλα Τσούπρου, δρ. Φιλολογίας, δοκιμιογράφος. Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου , 7:30 μ.μ.

ΤΑ ΕΥΠΩΛΗΤΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ IANOΣ ουμπέρτο έκο 1 το κοιμητήρι της πράγας

Εκδόσεις Ψυχογιός

ροκ 2μαρκ η τράπεζα. πώς η goldman sachs κυβερνά τον κόσμο

Εκδόσεις Μεταίχμιο

άλλαν γιωσαφάτ μεγαλώνοντας 3ματθαίος 4 πέρσυ νίτσε 99 μέσα στην μαθήματα ελληνική οικογένεια

Εκδόσεις Αρμός

καθημερινής φιλοσοφίας

Εκδόσεις Πατάκη

αλεξάκης ζουργός κλάϊν 6 βασίλης η πρώτη λέξη 7ναόμι ανεμώλια 5 ισίδωρος το δόγμα του σοκ Εκδόσεις Πατάκη

Εκδόσεις Εξάντας

Εκδόσεις Λιβάνης


Ο Γιάννης Παπαϊωάννου ήταν ο ηχολήπτης στο ιστορικό στούντιο της Columbia από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 έως το 2000. Στην κονσόλα του ηχογραφήθηκαν μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια των τελευταίων δεκαετιών. Στο βιβλίο του καταγράφει σπάνιες και ανέκδοτες στιγμές από την ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας. Από τη Μερόπη Κοκκίνη.

Μια ζωή πίσω απ’ το τζάμι

Γ

ια τον mάνο xατζιδάκι: Την εποχή εκείνη είχε έρθει από την Αμερική ο Μάνος Χατζιδάκις και μπήκε στο στούντιο να γράψει τον «Μεγάλο Ερωτικό» με τη Φλέρυ Νταντωνάκη και τον Δημήτρη Ψαριανό. Ήταν η πρώτη φορά που τον ζούσα από κοντά τον Μάνο (στη συνέχεια δουλέψαμε μαζί συνολικά 15 χρόνια). Κατάλαβα, όσο τον γνώριζα, πως αυτός ο άνθρωπος ήταν μεγάλος καλλιτέχνης, με όλη τη σημασία της λέξης. Ευαίσθητος, γλυκός, κύριος, μάγκας και, πάνω απ’ όλα, είχε μια τεράστια ακτινοβολία. Τον έβλεπα πανω από το κοντρόλ να διευθύνει τους μουσικούς, να παίζει πιάνο, να σηκώνει το χέρι του όταν ήθελε κάποιος μουσικός να παίξει δυνατά ή να του κάνει νόημα, ξέρετε, όπως όταν θέλουμε να πούμε ησυχία και βάζουμε τον δείκτη του χεριού μας μπροστά στο στόμα, και ένιωθα μαγεμένος. • Σε ένα διάλειμμα ο Λοΐζος ήρθε στο κοντρόλ να δει τον Μάνο. Τον βλέπει εκείνος και του κάνει νόημα να τον περιμένει. Λοΐζος: «Έμαθα ότι γράφει ο θεός και ήρθα να τον δω». Χατζιδάκις: «Στους αγγέλους επιτρέπουμε τις επισκέψεις». • Σιχαινόταν όλους αυτούς που φορούσαν τα καλά τους για να πάνε στο Μέγαρο Μουσικής και ήθελε να δημιουργήσει έναν χώρο στο Γκάζι, όπου, όπως έλεγε, θα μπορούσαν να πάνε με το τζιν και ένα μπλουζάκι νέοι άνθρωποι. Ήθελε να δημιουργήσει το «Αντιμέγαρο». για τον βασίλη τσιτσάνη: Θυμάμαι έκανε πολύ κρύο εκείνη την ημέρα κι είχε ρίξει χιόνι. Ο Τσιτσάνης είχε έρθει καλοντυμένος, με την τσατσάρα στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του, όπως πάντα. Όλη αυτή η παρέα, Τσίλας (έτσι

τον έλεγαν τον Τσιτσάνη οι φίλοι του) και Παπαϊωάννου, όπως και ο πατέρας μου, δεν έφευγαν από το σπίτι τους χωρίς τσατσάρα, ένα βελούδινο πανί στην κωλότσεπη για τα παπούτσια και μαντίλι στην τσέπη. Επίσης, ταυτότητα και εκλογικό βιβλιάριο. Κοιτούσα χαμογελαστός τον Τσιτσάνη που χτενιζόταν κι εκείνος σχολίασε: «Πρέπει να είμαστε περιποιημένοι, μας παίρνει η τηλεόραση». για τον στέλιο καζαντζίδη: • Ο Στέλιος μού έλεγε ότι έκανε μαθήματα ορθοφωνίας, οδηγώντας στον δρόμο και παράλληλα διαβάζοντας «σωστά-ορθοφωνικά» τις ταμπέλες των κρεοπωλείων, κουρείων, οπωροπωλείων που συναντούσε. Άραγε, ποιος καθηγητής μουσικής του το είχε πει αυτό; • Σε ένα πάρτι στην Αμερική, που διοργάνωσαν Έλληνες ομογενείς, είχαν καλέσει τον Φρανκ Σινάτρα να τραγουδήσει. Μόλις μπήκε στον χώρο ο Σινάτρα, είχαν βάλει στο πικάπ Καζαντζίδη. Κάποιος πήγε να σταματήσει το πικάπ, αλλά ο Σινάτρα ήδη είχε ακούσει τον Στέλιο και τους λέει: «Αφήστε ν’ ακούσω το τραγούδι». Και μόλις τελείωσε, γυρίζει ο Σινάτρα και λέει προς όλους: «Δεν κατάλαβα τίποτα από τα λόγια, αλλά αυτός ο τραγουδιστής είναι η μεγαλύτερη φωνή στον κόσμο!». για τον γιώργο ζαμπέτα: Μια μέρα, μπαίνοντας στο στούντιο, έτυχε να χτυπήσει το τηλέφωνο που είχαμε στην είσοδο. Το σηκώνει ο Ζαμπέτας και λέει: «Αλό, Columbia, His Master’s Voice και μπέιμπι ντολ» (αντί για Capitol)». Ακόμα θα έχει μείνει άφωνος αυτός που πήρε και άκουσε τον Ζαμπέτα να του τα λέει αυτά. για τον νίκο ξυλούρη: Θυμάμαι σε μια από τις ηχογραφήσεις έχει τη λύρα, παίζει μόνος του, για να ζεσταθεί που λέμε, κι

ακούω μια μελωδία πολύ γνωστή. Κατεβαίνω κάτω στην αίθουσα ν’ ακούσω από κοντά τι παίζει. Beatles: «Yellow Submarine» και «Eleanor Rigby». Έμεινα να τον ακούω άφωνος και μόλις τελείωσε τον ρώτησα: «Ξέρεις τι παίζεις; Πού τα έμαθες αυτά;». Και μου απαντά: «Δεν ξέρω τι είναι αυτά, αλλά τα έμαθα στην Κρήτη από τους χίπηδες που τα έπαιζαν με τις κιθάρες τους στα Μάταλα, τους άκουγα και τα ξεσήκωνα στη λύρα». Κρίμα που δεν ηχογράφησα εκείνη τη μέρα. για τον παύλο σιδηρόπουλο: Ας πούμε, γράφω εγώ στο στούντιο Α και στο Β γράφει ο Παύλος Σιδηρόπουλος. Συναντιόμαστε στο σαλονάκι που είχε στην είσοδο και μου λέει: «Έχω ένα τραγούδι που πολύ θα ήθελα να το πούμε μαζί». Δέχομαι αμέσως, χωρίς δεύτερη σκέψη. Φιλαράκι ο Πάυλος χρόνια. Το τραγούδι ήταν «Η ώρα του Stuff».Μπήκαμε και το είπαμε. Κάναμε το κέφι μας, το ευχαριστηθήκαμε.

να φάμε;». Του λέω εντάξει και παίρνω τηλέφωνο τον Μπενέτο, τον παραγωγό του: «Ηλία, φέρε φαγητό για τον Στράτο». Πράγματι, ήρθαν σχεδόν μαζί. Ανοίγει ο Ηλίας λαδόκολλες με γύρο, παϊδάκια, πατάτες, πίτες. Τρώμε όλοι μαζί, μπαίνει ο Στράτος μαζί με τη Μαρίνα, 6 λεπτά και τα 4 τραγούδια (επειδή ήταν ποτ πουρί), σε 6 λεπτά τα είπαν. Βγαίνουν από το στούντιο και λέει ο Στράτος: «Είδατε τι κάνουν ο γύρος και τα παϊδάκια; Θαύματα. Γεια σας, τώρα».

O Στέλιος μού έλεγε ότι έκανε μαθήματα ορθοφωνίας διαβάζοντας "σωστά-ορθοφωνικά" τις ταμπέλες των κρεοπωλείων, κουρείων, οπωροπωλείων που συναντούσε.

για τον νικόλα άσιμο: Κι εκείνη τη στιγμή μπαίνει μέσα στο στούντιο ένας τύπος με τσαλακωμένο καπέλο, ταγάρι στον ώμο, μαγκούρα στο χέρι, που φορούσε μόνο τον σκελετό από τα γυαλιά. «Νικόλα, να σου συστήσω τον Γιάννη, που από σήμερα θα συνεχίσουμε μαζί τον δίσκο “Ο Ξαναπές”». Ήταν ο Νικόλας Άσιμος, τον είχα ξαναδεί πριν από επτά χρόνια, όταν είχε έρθει στην Columbia ένα απόγευμα και ζητούσε τον Αλέκο Πατσιφά, που είχε τη δισκογραφική εταιρεία Λύρα. Είχε κάνει μαζί του ένα 45άρι με δυο τραγούδια: στην Α’ πλευρά ο «Μηχανισμός» και στη Β’ ο «Ρωμιός».

για τον άκη πάνου: Όταν έμενε ακόμα πίσω από την Columbia, στην περιοχή Προμπονά, στο παζάρι των λουλουδιών, ένας γείτονας πάντρευε την κόρη του και έδωσε ένα προσκλητήριο στη γυναίκα του Άκη, την κυρα-Δήμητρα. Όταν μετά το στούντιο γύρισε ο Άκης σπίτι, του λέει η κυρα-Δήγια τον κώστα καφάση: μητρα: «Άκη μου, ο γείτονας παντρεύει Ο Κώστας Καφάσης ξεκίνησε την την κόρη του και πρέπει να της κάνουμε καριέρα του ως ηθοποιός στο σίριαλ ένα δώρο». Φεύγει ο Άκης και σε λίγο γυτου Γιάννη Πρετεντέρη «Η γειτονιά ρίζει με τρία φιλαράκια του, ξηλώνουν μας». Θα τον θυμάστε οι μεγαλύτεόλη την κρεβατοκάμαρα, που την είχε ροι που έκανε ένα επιτυχημένο ντουαγοράσει μόλις πριν από λίγες μέρες, και έτο με τη Μαίρη Χαλκιά. Έλεγε, λοιτους λέει να την πάνε δίπλα για τα παιδιά πόν, τότε, όσο σέρβιρε στο καφενείο, που θα παντρευτούν. Μέχρι να έρθει η βάσει του ρόλου του: «Εγώ μια μέρα καινούρια κρεβατοκάμαρα, κοιμόταν θα γίνω Μπιθικώτσης, Κόκοτας, Νταγιaννης στο πάτωμα. λάρας». παπαϊωaννου • Ένα βράδυ με παίρνει τηλέφωνο στην πiσω απ’ το τζaμι Και να σου τον, μια μέρα τον φέρColumbia και μου λέει: «Έλα από το σπίτι νουν στο στούντιο ο Κώστας ΨυχοΣελ.: 176, τιμή: €16,15 να σου δείξω κάτι». Πάω, με κατεβάζει γιός και ο Γιώργος Μανίσαλης, για να Εκδόσεις Θαλασσί στο υπόγειο και μου δείχνει το σκάφος ηχογραφήσουμε το τραγούδι τους από ένα μπουζούκι που είχε αρχίσει να φτιάχνει. «Γέλα, κυρία μου». Ήταν μόνο το σκάφος και είχε ζωγραφίσει με βελόνα τατουάζ το πρόσωπο της κόρης του, της Ελευγια τον δίσκο «μουσικές ταξιαρχίες»: θερίας, που ήταν μόλις 82 ημερών. Τον κοιτάω, Υπήρχε μια χορωδία που συμμετείχε σε πολλές χωρίς να πω κάτι. Γυρίζει και μου λέει: «Όταν το ηχογραφήσεις και την αποτελούσαν η Μίτση η Λιτελειώσω, θα σε φωνάξω να το ακούσεις». Άραγε, λή, ο Κώστας κι ο Δαμιανός. Τους είχαν καλέσει να πού βρίσκεται το μπουζούκι αυτό τώρα; πάρουν μέρος στον δίσκο «Μουσικές Ταξιαρχίες» το 1982 για να πουν το ρεφρέν στο κομμάτι «Ντίσκο για τον στράτο διονυσίου: Τσουτσούνι». Με το που δίνει ο Τζίμης Πανούσης Πριν έρθει στο στούντιο ο Στράτος ήταν μαζί με τη τα λόγια στη χορωδία και τους εξηγεί σε ποιο σηΜαρίνα Βλαχάκη, και παίρνει τηλέφωνο και μας μείο θα μπουν, η Μίτση βάζει τις φωνές: «Αποκλείελέει: «Επειδή, ρε μαγκίτες, είμαι από το πρωί στον ται. Εγώ δεν το λέω αυτό. Είμαι παντρεμένη και έχω δρόμο, όταν θα έρθω στο στούντιο, θα υπάρχει κάτι δυο γιους».


PersonalShopper

Market Research

31

Shopping List. Οι αγορές της εβδομάδας.

1

2

NESTEA

4

1. ΚΟRRES Το σαγηνευτικό PAEONIA/ VANILLA/ AMBER/ PEAR σε φουλ ανοιξιάτικη διάθεση «μεταφράζεται» και σε Body Milk. www.korres.com 2. CARROTEN Η νέα αντηλιακή σειρά Botanicals βάζει το πράσινο τσάι και το γιασεμί στη μάχη κατά της ακτινοβολίας UV. 3. INÈS ANAÏS RAIN Εμπνευσμένο από τις κουλτούρες των ιθαγενών της Νότιας Αμερικής, με λευκό και ροζ κοράλλι και επίχρυσα στοιχεία από καθαρό ασήμι. Καρνεάδου 21, Κολωνάκι, 210 7241815. www.inesanaisrain.com 4. FOLLI FOLLIE Υπέροχη και άνετη τσάντα από την Dream Girls Collection της Folli Follie. www.follifollie.gr

Etc... r AMITA

r NEW CULT

Θυμάστε τις αμμουδιές και την καλοκαιρινή διάθεση στην Ομόνοια πριν από λίγες εβδομάδες; Φήμες λένε πως τη Δευτέρα το πρωί το καλοκαίρι θα χτυπήσει στην καρδιά της πόλης ξανά, αυτήν τη φορά στην πλατεία Συντάγματος. Περάστε μια βόλτα και πάρτε μια δόση καλοκαιριού. www.amita.gr

Από το 1989 στη Γλυφάδα δημιουργεί τα trends! Μια εντελώς νέα διάσταση στην αγορά του street wear και των extreme sports. Ρούχα και αξεσουάρ σε χρώματα και σχέδια που δεν θα βρεις πουθενά αλλού. Λεωφόρος Βουλιαγμένης 22, Γλυφάδα. www.newcult.gr

r CONN-X Τώρα μπορείς να έχεις γρήγορο και αξιόπιστο ίντερνετ στο εξοχικό σου και να το πληρώνεις μόνο τις περιόδους που το επισκέπτεσαι: 4 μήνες το καλοκαίρι, 1 μήνα τα Χριστούγεννα, 1 μήνα το Πάσχα, κι αν το θες, μπορείς να έχεις ίντερνετ και τα υπόλοιπα Σαββατοκύριακα του χρόνου. www.conn-x.gr

ΕΠΙΜEΛΕΙΑ: ΜΕΡOΠΗ ΚΟΚΚIΝΗ

PERSONAL SHOPPER

/ MARKET RESEARCH / ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

TheGood The GoodLifO LifO

3

r ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ Η «Χρυσή Ευκαιρία» παρουσίασε τη νέα εταιρική της ταυτότητα και λάνσαρε το ανανεωμένο σε υπηρεσίες κι εμφάνιση xe.gr . Πιο φιλικό στον χρήστη από ποτέ, το νέο σάιτ της «Χρυσής Ευκαιρίας» εξυπηρετεί πλέον πάνω από 1.000.000 χρήστες, ενώ πλέον διαθέτει υπηρεσίες και ως application για το iPhone. xe.gr

r WIND Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Απριλίου ενημερωτική ημερίδα από τα Δωδωναία Εκπαιδευτήρια για την ασφαλή χρήση του κινητού και του διαδικτύου από παιδιά και εφήβους στο πλαίσιο της εκστρατείας «kids@safety, Ίντερνετ, Κινητό και Παιδί» που υλοποιεί η Wind. www.kidsatsafety.gr , www.wind.com.gr

r WRANGLER Η Wrangler παρουσιάζει τη νέα της καμπάνια με τίτλο Stunt, γεμάτη δράση και αδρεναλίνη. Ενεργοί κασκαντέρ του Χόλιγουντ απαθανατίζονται «εν δράσει», φορώντας denim από τη συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 2011 της Wrangler. Μία από τις πιο ξεχωριστές καμπάνιες από τα στούντιο της Paramount. www.wrangler.com

r COCA-COLA H Coca-Cola γιόρτασε τα 125 χρόνια της, υποστηρίζοντας περήφανα τους Παγκόσμιους Θερινούς Αγώνες Special Olympics Αθήνα 2011. Από τις 25/6 έως και τις 4/7, η Coca-Cola θα βρίσκεται στο πλάι των 7.000 αθλητών απ’ όλο τον κόσμο που θα επισκεφθούν τη χώρα μας. www. coca-cola.gr

r AΛΦΑ Η αυθεντικά ελληνική μπίρα ΑΛΦΑ συνοδεύει επάξια τις επιλογές μας που βασίζονται στην ομορφιά των απλών, καθημερινών στιγμών. Αυτό είναι το μήνυμα της νέας καμπάνιας της ΑΛΦΑ, της αγαπημένης μας μπίρας, διά στόματος Λευτέρη Λαζάρου. Γεύση από την Ελλάδα που αγαπάμε! www.alfabeer.gr

Το Nestea - πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη είναι εδώ για να σε βοηθήσει να διατηρήσεις μία εξαιρετική γραμμή, ενώ παράλληλα απολαμβάνεις την αγαπημένη σου δροσιστική συνήθεια. Πρόκειται για έναν μοναδικό συνδυασμό πράσινου τσαγιού και φρούτων, με φυσικές κατεχίνες και, το σημαντικότερο, χωρίς θερμίδες. Κυκλοφορεί σε δύο συναρπαστικές γεύσεις, λεμόνι και passionfruit, σε συσκευασίες των 500 ml. Βάλε κι εσύ στη ζωή σου μια καθημερινή απόλαυση με πλούσια γεύση για εξαιρετική φόρμα! www.nestea.com

PHD

Το μεγαλύτερο ατού μιας περιποιημένης εμφάνισης είναι τα μαλλιά! Για τον λόγο αυτό, η PHD, με σύμμαχο την επιστήμη του σήμερα, δίνει λύσεις σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα μαλλιά τους. Έχοντας τεράστια εμπειρία στον τομέα της μεταμόσχευσης, της προσθετικής και της στιγμιαίας πύκνωσης μαλλιών, μπορεί να σας εγγυηθεί ένα φυσικό αποτέλεσμα. Κλείστε ραντεβού για μια δωρεάν διάγνωση και αφήστε τα προβλήματα των μαλλιών σας στα χέρια των ειδικών. Kέντρο Αποκατάστασης Μαλλιών Αμερικής 17, 3ος όροφος, Σύνταγμα, 106 72 Αθήνα, τηλ: 210 3630101, fax: 210 339 0251, info@phdhair.gr, www.phdhair.gr

ΕΞΟΧΙΚΟ ONLINE!

Για να µη βαράς µύγες στο εξοχικό, βάλε Conn-x και πλήρωσέ το µόνο για 6 µήνες το χρόνο!


32

28.04-04.05.2011

ΗμερολόγιαΚουζίνας

Μιχάλης Μιχαήλ

iKOiKO

(που σηµαίνει: δώσε προσοχή)

Μερόπη Κοκκίνη

Μακριά από την Αθήνα ΔΕΥΤΈΡΑ ΤΟΥ ΠAΣΧΑ Με το που κάθομαι στο καράβι της επιστροφής, συνειδητοποιώ πως «άρπαξα» στο πρόσωπο. Τις μέρες του Πάσχα στη Σίφνο έκανε τόσο κρύο, που διαπιστώναμε την εύνοια του ήλιου μόνο αμυδρά. Μόλις γυρίσαμε από μια μακρινή βόλτα στη Χερρόνησο, το ένα άκρο του νησιού. Στη διαδρομή, τίποτα, παρά μόνο πράσινες πλαγιές, αγριολούλουδα, κατσικάκια, ένας μπλε ουρανός και ο παγωμένος αέρας της θάλασσας. Η θάλασσα κυματισμένη, όπου έπεφτε πάνω της ο ήλιος τη μετέτρεπε σε έναν αλλόκοσμο καθρέφτη. Δύσκολο να ξεκολλήσεις από αυτό το θέαμα. Υποφέραμε λίγο πάνω στις μηχανές, όμως για έναν περίεργο λόγο ξέραμε πως αυτή η «ταλαιπωρία» μάς κάνει τρομερό καλό. Είναι σαν να σβήνει με την καθαρότητά του ένα δίμηνο έντασης, δυσκολιών και πολλής δουλειάς. Τέσσερις μέρες είμαστε εδώ, δεν άκουσα ούτε μια λέξη από τις ειδήσεις, ούτε μια τσιριχτή τηλεοπτική φωνή. Μη με κρίνετε για την έλλειψη ανάγκης για «ενημέρωση». Αν η ενημέρωση ήταν ουσιαστική, κανείς δεν θα ήθελε να ξεκολλήσει τα αυτιά του από το ραδιόφωνο. Τα πράγματα είναι αλλιώς όμως, φαίνεται πως κανείς δεν ξέρει πού βαδίζουμε, το ίδιο και οι δημοσιογράφοι της ενημέρωσης. Το σπίτι του Γ. είναι μια μικρή φωλιά, ένα γλυκό vault με όλα τα αναγκαία της καλοπέρασης, αλλά κανένα περιττό στοιχείο. Το πρωί ξυπνάς και πίνεις καφέ κάτω από μια κληματαριά τυλιγμένος ακόμα με κουβέρτες μέσα σε μπλούζες με κουκούλες. Για θέα έχουμε ένα πανύψηλο βουνό που στην κορφή του είναι ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι. Πάντα λέμε πως θα πάμε, αλλά ποτέ δεν το καταφέρνουμε. Δύο ώρες δρόμο με τα πόδια. Ίσως φέτος… Βιβλία, περιοδικά, σταφιδόψωμα από τον φούρνο του διπλανού χωριού και μουσική να βγαίνει από τα ηχεία του μέσα υπνοδωματίου. Eγώ αρχίζω τον έλεγχο της κουζίνας, υπολογίζω τις δυνατότητες, κοιτάω τα σκεύη. Είμαστε οk, ο φίλος έχει εδώ τα πάντα. Ένα αρνάκι μπορούμε να ψήσουμε. Το πρώτο μεσημέρι στο νησί μάς βρίσκει στην παραλία της Χρυσοπηγής. Ένα εστιατόριο στην άκρη της αμμουδιάς σερβίρει νηστίσιμα και ψαρικά κάτω από κάτι γιγαντιαία αρμυρίκια. Μια παρέα βουτά στο νερό. Μια οικογένεια Γερμανών πλατσουρίζει στο κύμα, τα παιδάκια γυμνά μπαινοβγαίνουν στην παγωμένη θάλασσα. Τα κοιτάω και τυλίγω άλλη μια φορά το κασκόλ μου. Θαυμάζω την ελευθερία που έχει η κίνηση μιας βουτιάς στο νερό. Το τραπέζι μας είναι το κέρας της αμάλθειας. Αγκινάρες αλά πολίτα, χόρτα βραστά μαζεμένα από τον δίπλα λόφο, που φέρουν μια υποψία από την αλμύρα της θάλασσας, πιπεριές τηγανητές, ένα ελαφρύ μπριάμ, σουπιές στιφάδο κι ένα μεγάλο πιάτο με τις ωραιότερες τηγανητές πατάτες. Όσο πηγαινοέρχονται οι καράφες με το κρασί, τόσο λύνονται οι γλώσσες. Εδώ, μακριά από οτιδήποτε μπορεί να σε αγχώσει, το μυαλό

πάει αλλού. Ακούγονται μόνο ομορφιές, αστεία, κάποιοι στίχοι από ένα ποίημα. Βουτάνε κι άλλοι στο νερό. Εδώ, κάποιοι αγνοούν πως ακόμα δεν είναι καλοκαίρι. Στον γυρισμό σταματάμε στον Γεροντόπουλο. Το καλύτερο ζαχαροπλαστείο του νησιού γιορτάζει το Πάσχα και έχει γεμίσει τις βιτρίνες του με ό,τι μπορείς να φανταστείς. Τσιμπώ δύο αμυγδαλωτά με μανταρίνι και παραγγέλνω μια μελόπιτα. Ένα από τα καλύτερα ελληνικά γλυκά, και εδώ φτιαγμένο άψογα. Μασουλάω και κοιτάω απέναντι τα χόρτα να αλλάζουν απόχρωση ανάλογα με τη φορά του ανέμου. Το βράδυ ακολουθούμε τους επιτάφιους στην πλατεία της Χώρας. Δεν υπάρχει η κατανυκτική ατμόσφαιρα που θα περίμενε κανείς. Είναι όμως απλοϊκά και όμορφα. Φωτογραφίζω κάτι παιδάκια παπαδοπαίδια, ντυμένα στα λευκά να κουβαλάνε τα εξαπτέρυγα. Στον πάνω δρόμο τα μπαρ του νησιού γιορτάζουν. Πολλά ποτά και κάτι μεζέδες αργότερα μαζεύουμε όλο μας το θάρρος και διασχίζουμε με τις μηχανές την παγωμένη νύχτα για να φτάσουμε στο σπίτι. Δεν σταματήσαμε λεπτό να γελάμε σήμερα. Το επόμενο βράδυ, της Ανάστασης, βολτάρουμε στον κομψό Αρτεμώνα και αναρωτιόμαστε σε ποιον άραγε να ανήκουν αυτά τα αρχοντικά και γιατί να είναι πάντα σχεδόν κλειστά. Το αρχοντικό με τα γερμένα πεύκα που κοιτάει τη θάλασσα μου κόβει την ανάσα. Λίγο στοιχειωμένο μου φάνηκε απόψε, έτσι όπως το φεγγάρι έκανε παιχνίδι με τα γερμένα πεύκα και φώτιζε τους ολόλευκους τοίχους του. Ένας πολύ γέρος παπάς λέει το «Χριστός Ανέστη» και φεύγουμε για μαγειρίτσες και Μαστέλλο. Κάπου εδώ γράφω στο Τwitter πως την Τρίτη θα ενταχθώ σε Φάρμα Αδυνατίσματος. Αυτό που ο Αθήναιος ανέβασε τη συνταγή για Αρνάκι του αμπελουργού στο μπλογκ του στη lifo.gr με αποσυντόνισε από χθες. Τη θεωρώ μοναδική συνταγή, ήθελα καιρό να τη φτιάξω και ευτυχώς εδώ υπάρχουν και ωραία αρνάκια και φρέσκα αμπελόφυλλα και μοναδικό κατσικίσιο τυρί για να γίνουν όλα σωστά. Φίλε Αθήναιε, έκλεψες την παράσταση, αλλά στο συγχωρώ! Κατά τα άλλα, το άλλο μπούτι μαριναρίστηκε σε ανοιξιάτικα βότανα, φλούδα λεμονιού και ελάχιστο τσίλι και ψήθηκε στο φούρνο με μόνη προσθήκη λίγο λευκό κρασί στο τέλος. Πατάτες, σαλάτες, τυριά και κρασιά, όλα τα γνωστά, όλα υπέροχα. Μαγειρεύω όλη μέρα, αλλά δεν με πειράζει, διότι οι φίλοι πηγαινοέρχονται και κάνουν ωραία παρέα στον μάγειρα. Και έχουν στρώσει όμορφο τραπέζι κάτω από τις καλαμωτές. Για γλυκό παγωτό μαστίχα και γλυκό βύσσινο από το γνωστό ζαχαροπλαστείο. Δεν ακούσαμε τσάμικα. Παλιές εκτελέσεις Τσιτσάνη και Μίνα. Το απόγευμα ανεβήκαμε στο όμορφο κάστρο. Ένα μικρό χωριό χτισμένο πάνω σε ένα λόφο δίπλα στη θάλασσα. Αρχαίες κολόνες πλεγμένες μέσα στα χτίσματα, δύο σαρκοφάγοι στο πεζοδρόμιο, μαργαρίτες και παπαρούνες να φτάνουν μέχρι το κύμα. Καθόμαστε στο πεζούλι του δημοτικού σχολείου και κοιτάμε τα κύματα να σκάνε εκεί που το καλοκαίρι θα είναι το εστιατόριο Βατράχια. Ένα κοπάδι κατσίκια ανεβαίνει το βουνό. Στην Απολλωνία μια φίλη μάς κερνάει κάτι μυθικά ρακόμελα. Ζεσταμένοι πάμε στο κάψιμο του Ιούδα και τα μεσάνυχτα μας βρίσκουν να πίνουμε ρακές, αψηφώντας το κρύο, στην αυλή ενός όμορφου καφενείου. Φτάνοντας στην Αθήνα, τσεκάρω τις γάτες, κοιτάω τα φυτά του κήπου (τόσο λίγα μπροστά στο μεγαλείο της εξοχής) και ανάβω την τηλεόραση. Την κλείνω αυτομάτως. Αυτή την άνοιξη θα ήθελα να έχω ελάχιστη επαφή με την πόλη. Σας φιλώ!

THE LOOK BOOK

Κατερίνα Καρατσώλη Η Margaret Cruzemark των μπλογκ

Διατηρείς ένα fashion μπλογκ με το όνομα Margaret Cruzemark. Τι κρύβει αυτή η περσόνα; Η Μargaret Cruzemark είναι ένας αινιγματικός ρόλος που έπαιξε η αγαπημένη μου ηθοποιός Σάρλοτ Ράμπλινγκ στην ταινία Δαιμονισμένος Άγγελος. Ήταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Από τη μια πατούσε στην πραγματικότητα και από την άλλη άγγιζε πράγματα που δυσκολεύεται να αποδεχτεί η κοινή λογική. Υπήρχε μια δόση μαγείας σε όλο αυτό. Διατηρείς το μπλογκ σου από το 2009. Έχει αλλάξει κάτι στον κόσμο των Ελληνίδων fashion μπλόγκερ μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια; Καταρχάς, έχουμε γίνει πιο πολλοί - υπάρχουν και άντρες fashion μπλόγκερ. Αυτό που κυρίως έχει αλλάξει όμως είναι το επίπεδο του στυλ και της αισθητικής. Τα fashion μπλογκ πια δεν επικεντρώνονται μόνο στη μόδα, αλλά προσπαθούν να ανακαλύψουν και να προβάλουν νέες ιδέες και τάσεις για το σύγχρονο lifestyle. Σε τι πιστεύεις ότι διαφέρει το δικό σου μπλογκ από τα υπόλοιπα εγχώρια; Η Margaret Cruzemark δεν ανεβάζει ποτέ φωτογραφίες που την απεικονίζουν. Αυτό που την ενδιαφέρει κυρίως είναι το street style στις μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο. Επιπλέον, προβάλλει το στυλ όλων των ηλικιών, γιατί το στυλ είναι υπεράνω ηλικίας. Ποιες Ελληνίδες μπλόγκερ εκτιμάς και γιατί; Την Βattered Couture λόγω του rock attitude, που λατρεύω, και τη miss Josephine H -aka hlaotvee- για τη φρεσκάδα και την πολυθεματικότητα. Το μπλογκ, όμως, που παρακολουθώ ανελλιπώς είναι το «A journal of curiosities», που είναι για μένα το πιο εκλεπτυσμένο ελληνικό μπλογκ. Ποια ξένα σάιτ παρακολουθείς ανελλιπώς και γιατί; Παρακολουθώ αρκετά, αλλά αυτά που κοιτάω καθημερινά είναι τα: The Sartorialist, JakandJil, Kingdom of Style, Swagger 360, Streetfsn. Τα συγκεκριμένα μπλογκ δεν αποτυπώνουν απλώς, αλλά δημιουργούν στυλ και νέα trends. Τι είναι στυλ για σένα; Στυλ είναι ένα σύνολο συμπεριφορών που ξεκινά από την παιδεία σου και φτάνει στο τι τσάντα θα κρατήσεις. Στυλ είναι η άρνηση σε οτιδήποτε περιττό και επιβεβλημένο. Πώς θα χαρακτήριζες το προσωπικό σου στυλ; Δεν είμαι μονοσήμαντη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαι «ό,τι να 'ναι». Ακολουθώ μια mix and match άποψη, που μάλλον χαρακτηρίζει το στυλ μου. Παρακολουθείς την ελληνική μόδα; Ποια η γνώμη σου; Την παρακολουθώ και χαίρομαι όταν βλέπω δημιουργούς που έχουν κάτι να πουν όπως οι Deux Hommes, o Γιώργος Ελευθεριάδης, ο Σωτήρης Γεωργίου. Γενικότερα, βέβαια, η ελληνική μόδα είναι λίγο «περιφερειακή». Ακολουθεί, χωρίς να κάνει σημαντικές προτάσεις. Τι σου αρέσει στην Αθήνα αυτήν τη στιγμή; Tα Meet Market, τα κοκτέιλ του Θανάση στο Baba Au Rum, οι ξεναγήσεις της κυρίας Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα στην Εθνική Πινακοθήκη, οι πίτες του Paul Boulangerie, το Μάνη-Μάνη, το αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, η Πειραιώς 260. margaretcruzemark.blogspot.com/

michalis@lifo.gr

meropik@lifo.gr


The Week κινηματογράφος . . . 34 | μουσικη...37 βγες εξω επιτελουσ. . . 39

Τα Μικρά Αθηναϊκά του Πάβλου Χαμπίδη

ινfo την Q

ου με Τώρα π νο με €1 μό ις ε έχ ιλίας πτά ομ ε λ 0 0 3 , S M S ή 300 όλα. ις ε δ θα τα

Ο γνωστός και καταξιωμένος καλλιτέχνης κάνει ένα homage στην Αθήνα, εκθέτοντας μια σειρά έργων με σκηνές από την καθημερινότητα της πόλης. Χειμερινές λιακάδες στο Φίλιον και λιτά ίχνη άνοιξης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αθόρυβες χρωματιστές εκρήξεις στα λουλουδάδικα της Βουλής και καμπύλες προσόψεις μνημείων, αθέατες όψεις της Αθηναϊκής Τριλογίας και σκαλιά του Λυκαβηττού που οδηγούν σε θραύσματα ουρανού, αναπόφευκτες συναντήσεις στη Ράτκα και μοναχικοί ανδριάντες ηρώων, παραδοσιακά καταστήματα και νεοκλασικά κτίρια που αφέθηκαν στον χρόνο, παραμένοντας ανακουφιστικά και ωσεί παρόντα στοιχεία της αθηναϊκής ταυτότητας. Ο Χαμπίδης στηρίζεται στο σκίτσο παρά στη ζωγραφική και δημιουργεί ένα γλυκό σύνολο εικόνων από μια πόλη που κρύβει χαρές, ακόμα και τώρα που φαίνεται να περνά δύσκολα. Από 3/5 μέχρι 28/5, γκαλερί Genesis, Χάρητος 35, Κολωνάκι.

απριλιοσ - μαϊοσ δ τ τ π π σ κ 25 26 27 28 29 30 01 02 03 04 05 06 07 08


34

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ

ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Η ΤΑΙΝIΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜAΔΑΣ

του δημιουργού που εμπλέκεται στα γρανάζια της ιστορίας, αναγκαστικά μέσα από τον υποκειμενισμό του. ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΑΙΘ. Α’

LA COMMUNE Σκηνοθεσία: Πίτερ Γουότκινς

Μη μ’ αφήσεις ποτέ Never let me go

Σκηνοθεσία: Μαρκ Ρόμανεκ Πρωταγωνιστούν: Κάρι Μάλιγκαν, Άντριου Γκάρφιλντ, Κίρα Νάιτλι Η Ρουθ, η Κάθι και ο Τόμι περνούν την παιδική τους ηλικία σε ένα φαινομενικά ειδυλλιακό οικοτροφείο. Καθώς μεγαλώνουν, ανακαλύπτουν πως έχουν συμβιβαστεί με τη δύναμη της αγάπης που νιώθουν ο ένας για τον άλλον, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζονται για την πραγματικότητα που τους περιμένει έξω στον κόσμο.

Σ

την αρχή παρακολουθούμε τα παιδιά να μεγαλώνουν σε ένα αυστηρό περιβάλλον, με αυξανόμενες δόσεις παραδοξότητας στην εκπαίδευσή τους να διανθίζουν την αντίθεση της γαλήνιας εξοχής με τη φιλοσοφία ενός αγγλικού σχολείου για εσώκλειστους μαθητές. Στον ούτως ή άλλως αποστειρωμένο περίγυρο, ο σκηνοθέτης Μαρκ Ρόμανεκ προσθέτει μια κλινική απόσταση, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν με το One hour photo, το ντεμπούτο με τον Ρόμπιν Γουίλιαμς, που ακολούθησε την πετυχημένη του καριέρα στον χώρο των βιντεοκλίπ. Ο τόνος της πρώτης φάσης της ταινίας επιβεβαιώνεται, καθώς τα παιδιά περνάνε το κατώφλι της εφηβείας και αδυνατούν να ανασάνουν ως ολοκληρωμένοι άνθρωποι, εγκλωβισμένοι στους περιορισμούς της ελεγχόμενης αποστολής τους. Στην ουσία, πρόκειται για πειραματόζωα που γεννήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν ως δωρητές οργάνων, κλώνοι μιας κοινωνίας όπου, μετά την (υποτιθέμενη) ιατρική επανάσταση του 1952, οι ανίατες ασθένειες έχουν εξαλειφθεί και ο όρος ζωής έχει ανέλθει στα 100 χρόνια. Αυτή είναι η σεναριακή σύμβαση που καθόρισε ο Καζούο Ισιγκούρο στο μπεστ-σέλερ του Never let me go. Όπως και στο γνωστότερο μυθιστόρημά του, τα Απομεινάρια μιας μέρας, άνθρωποι ατελείς κι ευαίσθητοι μάχονται να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους σε πείσμα των ψυχικών και ταξικών περιορισμών τους. Ο ντετερμινισμός είναι το στοίχημα: πόσο ικανοί είναι να αντεπεξέλθουν, να δράσουν και τελικά να ζήσουν όπως πραγματικά νιώθουν; Η Κάθι είναι το δημιουργικό και ευάλωτο κορίτσι που αγαπάει τον εκρηκτικό και εσωστρεφή Τόμι, τον οποίο διεκδικεί η πιο δυναμική της παρέας, η Ρουθ, ένα πλάσμα πεισματάρικο και ορμητικό, που όμως δεν θέλει να βλάψει την καλύτερή της φίλη, την Κάθι δηλαδή, που υποδύεται η Κάρι Μάλιγκαν, η μοναδική έμψυχη νότα σε ένα συνεχές θρόισμα επιθανάτιου ρόγχου. Αυτό το συμπληρωματικό, ενδεικτικό τρίο κουβαλάει το οικοτροφείο του Χέιλσαμ βαθιά μέσα του, σαν ένα ανεπούλωτο τραύμα με ανεξακρίβωτη την πηγή του κακού. Αθώα, ανολοκλήρωτα όντα, που παπαγαλίζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά, πρωταγωνιστούν σε μια θρυμματισμένη ερωτική ιστορία, κρυμ-

μένη στην κοιλιά ενός μελλοντολογικού ουτοπικού θηρίου. Ακόμα και εκτός σχολείου, φέρονται στιγματισμένοι, ρομποτικοί, αμήχανοι μπροστά στο έργο που επιτελούν, σαν να έχουν καταπιεί ένα μάθημα που τους διδασκόταν επί χρόνια και κατ’ επανάληψη, χωρίς όμως να είναι σίγουροι για το νόημα, και, κυρίως, την επίπτωσή του πάνω τους. Οι χαρακτήρες τους είναι προκαθορισμένοι - αυτό είναι και το επιμύθιο του Ισιγκούρο, ένα προδιαγεγραμμένο μέλλον που πονάει καθώς ξεδιπλώνεται, όπως σωστά επισημαίνει και η κριτικός των «New York Times». Ο Ρόμανεκ κάνει όλες τις σωστές σκηνοθετικές επιλογές, μετρώντας τες αυστηρά στο πώς υπηρετούν το βιβλίο και στο πώς στήνει τα πλάνα του μέσα σε μια μονόχρωμη ατμόσφαιρα, αδιόρατα ’70s, που καταδεικνύει την εποχή, χωρίς να μας απομακρύνει από το σήμερα. Αντίθετα, ωστόσο, με μερικούς από τους ψυχρούς κι εγκεφαλικούς επίγονους του Κιούμπρικ (τον Λιντς, τον Νόλαν, τον Αρονόφσκι, τον Μπράιαν Σίνγκερ, για να αναφέρω μερικούς, που συγγενεύουν στο ύφος ή τη θεματολογία, ή και στα δύο), ο Ρόμανεκ δεν είναι οραματιστής. Ευτυχώς, δεν είναι ούτε μεγαλομανής. Ακολουθεί την πλοκή, ελπίζοντας πως η δύναμη του θέματος και η ακρίβεια στους χαρακτήρες φτάνουν. Όμως η ταινία μιλάει για την ύπαρξη ή την απουσία της ψυχής στα χαμένα παιδιά, τα προϊόντα μιας σκληρής απόφασης που τους στερεί την επιλογή. Ο Ρόμανεκ δεν εντοπίζει ποτέ αυτή την ψυχή, απλώς καταγράφει τις αγωνιώδεις προσπάθειές τους με βάση το υλικό που διαθέτει. Δεν φτάνει ποτέ στο αίτημα της τραγικότητας που υπονοείται συνεχώς, εγκλωβισμένος κι αυτός στην κλινική προσέγγισή του. Το Μη μ’ αφήσεις ποτέ βλέπεται με ενδιαφέρον, αλλά δεν καταφέρνει να συλλάβει την ένταση και το δράμα ενός παράξενου ρομάντσου επιστημονικής φαντασίας, που με τη σειρά του παπαγαλίζει ένα έργο τέχνης, ενώ είναι μια πιστή μεταφορά ενός ζοφερού έργου με μπόλικη τροφή για σκέψη. Ενώ οφείλει να αφήσει ουσιαστικά άναυδο τον θεατή, τον εγκαταλείπει άδειο και μουδιασμένο με την ιδέα του, σε μια λίμνη νεκρικής ακινησίας. Σαν το πρόσφατο Road του Τζον Χίλκοουτ, που συγκριτικά ήταν πιο επιτακτικό και φιλοσοφημένο. ODEON ΕΜΠΑΣΣΥ NOVA-ΔΑΝΑΟΣ 2-ΚΗΦΙΣΙΑ CINEMAX 3-ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ -ODEON ΓΛΥΦΑΔΑ 1

1870. Οι δυνάμεις των Πρώσων του Μπίσμαρκ κατανικούν τον γαλλικό στρατό της Δεύτερης Δημοκρατίας. Η αποδυναμωμένη γαλλική κυβέρνηση καταφεύγει στις Βερσαλλίες. Εργάτες και ριζοσπάστες διανοούμενοι ελέγχουν το Παρίσι, διενεργούν εκλογές, νομοθετούν και διοικούν την πόλη. Δύο μήνες μετά, σε επτά ημέρες που έμειναν στην ιστορία ως η «Ματωμένη Εβδομάδα», οι δυνάμεις του Μπίσμαρκ μαζί με τους Γάλλους κυβερνητικούς θα τους συντρίψουν. Διπλή η ευχαρίστηση για όποιον μπει στον κόπο (και, πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο και με το παραπάνω) να παρακολουθήσει το 6ωρο saga του πρωτοπόρου Γουότκινς, το τελευταίο του έργο, που γύρισε το 2000. Πρόκειται για ανασύνθεση μιας σημαντικής περιόδου και την αναπαράστασή της, με 200 ερασιτέχνες ηθοποιούς μαζεμένους σε μια τεράστια αποθήκη να αποδίδουν τα γεγονότα σε ένα υβριδικό κινηματογραφικό σχήμα μεταξύ ντοκιμαντέρ και μύθου, σε κλίμακα που αρμόζει στο θέμα. Παράλληλα, είναι μια σπουδή για την αντικειμενικότητα ή όχι της ιστορίας, που θα ικανοποιήσει τους ιστορικούς μελετητές, αφού στοχάζεται πάνω στη συνεχή αμφιβολία για το αν υπάρχει τελικά ιστορική αλήθεια ή αν τα ιστορικά γεγονότα καθορίζονται από την κριτική ματιά και τη θέση του αφηγητή. Μέσα στον κυκλώνα του χρόνου, ο Γουότκινς κρατάει ένα νοσταλγικό βλέμμα για τον ευφορικό αναβρασμό και τις όποιες ρομαντικές ιδεολογικές προθέσεις που δημιούργησαν το ρεύμα, δίνοντας κι αυτός το στίγμα της άποψης

Αριστούργημα Πολύ Καλό Καλό

Ακούγεται μελό, αλλά η ταινία είναι απλή και απέριττη, δείχνοντας (σκηνογραφικά, ενδυματολογικά και σκηνοθετικά) με σταθερή ματιά τι ακριβώς σημαίνει να βρίσκεσαι με τα δυο πόδια στον Βόσπορο και να κινδυνεύεις να πέσεις στη θάλασσα. ΑΠΟΛΛΩΝ -ΚΗΦΙΣΙΑ CINEMAX 2

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ Cogunluk Σκηνοθεσία: Σερέν Γιτζέ Πρωταγωνιστούν: Μπαρτού Κιουτσουκτσακλαγιάν, Νιχάλ Κολντάς Ο Μερτκάν, 21 ετών, ζει στην Κωνσταντινούπολη, στο σπίτι των γονιών του, και διασκεδάζει με τους κολλητούς του σε εμπορικά κέντρα και ντισκοτέκ. Όταν γνωρίζει την Γκιλ, Κούρδη, αρχίζει να αποκτά αυτοπεποίθηση και μοιάζει να μπορεί να αντιταχθεί στους καταπιεστικούς γονείς του. Ο πατέρας του, όμως, αρνείται κάθε σχέση με «τους ανθρώπους αυτούς που θέλουν να διχάσουν τη χώρα μας». Θα είναι άραγε ο Μερτκάν αρκετά δυνατός ώστε να μη γίνει το είδος του ανθρώπου που ο πατέρας του θέλει να τον κάνει; Η απάντηση εντοπίζεται στην αντίσταση που προβάλλει ένας νέος μεγαλωμένος στο προστατευμένο περιβάλλον ενός οικογενειάρχη - δυνάστη που διαιωνίζει τη μικροαστική κάστα μιας φαλλοκρατικής κοινωνίας, ξεπερασμένης αλλά τόσο καλά ριζωμένης, που παραμένει ισχυρή. Το ενδιαφέρον δεν είναι στο θέμα, αλλά στην απόδοσή του, με ντεκόρ μια πόλη που συμβολίζει την παραδοξότητα της μετάβασης της εσωστρεφούς μουσουλμανικής, πολυπληθούς κοινότητας σε έναν ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, στις ελεύθερες σχέσεις και στον ορίζοντα των δυνατοτήτων. Ο γιος διαισθάνεται πως για να ξεφύγει από την επαρχιώτικη νάρκωσή του οφείλει να ακολουθήσει τον πραγματικό μοντερνισμό - όχι το κινητό και τα πάρτι, αλλά τον δρόμο της καρδιάς.

Η ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ Red Riding Hood Σκηνοθεσία: Κάθριν Χάρντγουικ Πρωταγωνιστούν: Αμάντα Σέιφριντ, Σίλο Φερνάντεζ, Γκάρι Όλντμαν Για δεκαετίες, οι κάτοικοι του χωριού Ντάγκερχορν έχουν καταφέρει να συνυπάρχουν με τους λυκάνθρωπους, προσφέροντάς τους θυσίες ζώων για να καταλαγιάσουν την όρεξή τους. Όταν όμως η Πανσέληνος γίνεται κόκκινη, ο λυκάνθρωπος παίρνει τη ζωή ενός συνανθρώπου τους. Το θύμα αυτήν τη φορά είναι η μεγαλύτερη αδελφή της Βάλερι. Καθώς η πόλη διψά για εκδίκηση, καλεί τον διάσημο κυνηγό λυκάνθρωπων, τον πατέρα Σόλομον (Όλντμαν). Αλλά η άφιξή του μόνο μεγαλύτερη αναταραχή φέρνει, καθώς τους προειδοποιεί ότι ο λυκάνθρωπος παίρνει ανθρώπινη μορφή τη μέρα, και θα μπορούσε να είναι ανάμεσά τους. Η παρουσία του Γκάρι Όλντμαν και της Τζούλι Κρίστι στον ρόλο της γιαγιάς που μιλάει με υπόσχεση απειλής εντείνει το μοναδικό μυστήριο: ποιος είναι τελικά ο Κακός Λύκος, αυτός που αντικρίζει η Κοκκινοσκουφίτσα και στα μάτια του αναγνωρίζει κάτι οικείο και επικίνδυνο; Η Κάθριν Χάρντγουικ, σκηνοθέτις του πρώτου Twilight, που δεν μου άρεσε, επιχειρεί να πνίξει τον καημό της που δεν την άφησαν να γυρίσει και τη συνέχεια, προσφέροντας μια επανάληψη του ερωτικού τριγώνου σε βαθμό

p

Ικανοποιητικό Μέτριο Κακό

Θερινό

κακουργήματος - ως και τον Μπίλι Μπερκ, που έπαιζε τον πατέρα της Μπέλα Σουάν, προσέλαβε στον κρίσιμο ρόλο του πατέρα της Βάλερι. Το κάνει νεανικό, γεμάτο ψευδο-alternative ποπ τραγούδια, ερωτικές λαχτάρες, εκρήξεις εφηβικών ορμονών από καλοσχηματισμένα παλικάρια και λαγνεία από την πλευρά της Βάλερι, που καίγεται να «το κάνει» επιτέλους, όπως σε όλα τα teen dramas της τελευταίας 30ετίας. Το σενάριο είναι πέραν του βαρετού και η σκηνοθεσία της Χάρντγουικ παραμένει άτεχνη και σκόρπια. Αν πραγματικά θέλετε να βουτήξετε στον κόσμο της εφιαλτικής φαντασίας και της σεξουαλικής παραβολής με περίτεχνο δέσιμο φροϊδισμού και παραμυθιών, αναζητήστε το αριστούργημα του Νιλ Τζόρνταν Η παρέα των λύκων από το 1984. VILLAGE MALL -VILLAGE PARK -VILLAGE FALIRO -VILLAGE ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ -VILLAGE ΠΑΓΚΡΑΤΙ-ODEON KOSMOPOLIS -ODEON STARCITY -STER ILION-STER ΑΧΑΡΝΩΝ-ΑΕΛΛΩ 3, 4-ΝΑΝΑ 2, 5-CINEPOLIS 3-ASTOR -CINE CITY 1-ΕΤΟΥΑΛ ΚΑΛΙΘΕΑ-ΑΘΗΝΑΙΟΝ -3 ΑΣΤΕΡΙΑ 2-ΣΙΝΕΑΚ -ΑΙΓΛΗ 2

THOR Σκηνοθεσία: Κένεθ Μπράνα Πρωταγωνιστούν: Κρις Χέμσγουερθ, Νάταλι Πόρτμαν, Άντονι Χόπκινς Από τον πλανήτη Άσγκαρντ ο Θορ, ο... βροντερά δυνατός αλλά αλαζόνας Βίκινγκ με το χαρακτηριστικά ογκώδες σφυρί, εξορίζεται από τον πατέρα του Οντίν στη Γη, όπου, χωρίς μνήμη του μεγαλείου του, αναγκάζεται να μάθει να ζει με τους ανθρώπους. Εκεί γνωρίζεται με μια όμορφη επιστήμονα, την οποία και ερωτεύεται παράφορα, ενώ παράλληλα μαθαίνει να χρησιμοποιεί τις δυνάμεις του για το καλό των θνητών, ώσπου έρχεται αντιμέτωπος με τους πλέον επικίνδυνους εχθρούς, που επιστρατεύουν τις σκοτεινές δυνάμεις του Άσγκαρντ


35 για να κυριαρχήσουν στη Γη - και όχι μόνο. 3 ΑΣΤΕΡΙΑ 1-CINECITY 3-ODEON KOSMOPOLIS 5, 6, 11-ODEON STARCITY 1, 2, 7-STER ΙΛΙΟΝ 1, 3-STER ΑΧΑΡΝΩΝ 4, 5-VILLAGE ΑΓ. ΔΗΜΗΤ 5-THE MALL 2, 4, 12, 14-VILLAGE ΡΕΝΤΗ 2, 4, 6, 8-VILLAGE ΦΑΛΗΡΟ 1, 6, 9-ΑΕΛΛΩ CINEMAX 1-ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS 1-ΑΘΗΝΑΙΟΝ 1-ΑΙΓΛΗ 1-ΑΝΟΙΞΗ ΧΑΙΔΑΡΙ 1-ΒΑΡΚΙΖΑ 1-ΕΤΟΥΑΛ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ 1, 2-ΝΑΝΑ 4-ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ 1

που του αντιστάθηκαν. Όμως, στην πόλη όπου πραγματοποιούνται τα γυρίσματα, τα αποθέματα νερού πωλούνται σε μια πολυεθνική και οι ιθαγενείς καλούνται 500 χρόνια μετά την έλευση του Κολόμβου να παλέψουν όχι για το χρυσάφι αλλά για το πιο απλό και ταυτόχρονα πολύτιμο αγαθό, το νερό. ΙΝΤΕΑΛ-ΑΒΑΝΑ-ΑΤΤΑΛΟΣ

αιθουσεσ

αθήνα-αμπελοκηποι-γκαζι-θησείο-νεάπολη AAΒΟΡΑ

Tέρμα Ιπποκράτους, 2106423271 Το άλογο του Τορίνο 19.0022.00 Σαβ 19.00

APOLLON

Οδ.Σταδίου 19, 2103236811 Η πλειοψηφία της σιωπής 17.40-20.00-22.20

ATTIΚΟΝ

Οδ.Σταδίου 19, 2103228821 Το ταξίδι 18.00-20.20-22.30

AΘΗΝΑΙΟΝ 3D DIGITAL

Βασιλισσης Σοφίας 124, Αμπελοκηποι,2107782122 www.athinaioncinemas.com. ÜΑίθουσα 1:Thor 18.10-20.3022.50 (σε 3D). Hop, ΠεμΚυρ 16.10 μεταγλ. ÜΑίθουσα 2: Η κοκκινοσκουφίτσα 19.00-21.00-23.00 (σε ψηφιακή προβολή). Ο Γουίνι το αρκουδάκι, 17.30 μεταγλ

AΣΤΟP HOLLYWOOD 3D

Σταδίου 28 , 2103310820 Η κοκκινοσκουφίτσα 17.5020.10-22.30. κάθε Τετ με 1 εισιτήριο 2 άτομα (εκτος προβολών 3D)

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΒΡΟΧΗ Tambien la lluvia Σκηνοθεσία: Ισιάρ Μπολέιν Πρωταγωνιστούν: Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Λουίς Τόσα Ένας σκηνοθέτης, ο Σεμπάστιαν , πηγαίνει στη Βολιβία για να γυρίσει μια ταινία για τον Χριστόφορο Κολόμβο πέρα από τον μύθο. Για τον εξερευνητή των θαλασσών που δεν ήθελε απλώς να εκχριστιανίσει τους Ινδιάνους, αλλά είχε εμμονή με τον χρυσό και έκανε σκλάβους τους ιθαγενείς

AΣΤΥ - Cinema

Οδός Κοραή 4, 2103221925 Εδώ & εκεί 17.50. Μαύρη Αφροδίτη, ώρα 19.20-22.15

ΤΡΙΤΗ Σκηνοθεσία: Νίκος Κορνήλιος Πρωταγωνιστούν: Ναζίκ Αϊδινιάν, Ειρήνη Αναγνώστου Από το πρωί μέχρι το βράδυ κάποιας Τρίτης, η ταινία καταγράφει τις παράλληλες ιστορίες νέων ανθρώπων που ζουν στην Αθήνα, αναπαριστώντας ένα κομμάτι από το ψηφιδωτό της κοινής ζωής μας στην πόλη. ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΑΙΘ. Β’

ΓΑΛΑΞΙΑΣ 3D Digital

Αρχή Λ.Μεσογείων- Αμπελ/, 2107773319. ÜΑίθουσα 1: Ισως, αύριο 18.00-20.15-22.30. ÜΑίθουσα 2: Τα τελευταία 8 λεπτά 18.45-20.45-22.45

ΔΑΝΑΟΣ

Λεωφ.Κηφ-Πανόρμου, 210 6922655 www.danaoscinema.gr. ÜΑίθουσα 1:Πίνα Μπάους 18.1520.30-22.45 (σε 3D). ÜΑίθουσα 2: Μη μ'αφήσεις ποτέ 17.4520.00-22.15

ΕΛΛΗ

Οδός Ακαδημίας 64, 2103632789 Carlos 19.00-22.00

ΕΜΠΑΣΣΥ NOVA ODEON

Πατ.Ιωακείμ 5,Κολ/νάκι, 2107215944. Μη μ'αφήσεις ποτέ 17.50-20.10-22.30

ΙΝΤΕΑΛ

Πανεπ/μίου 46, 2103826720 Ακόμα και η βροχή 18.0020.10-22.20

ΝΙΡΒΑΝΑ Cinemax

Λεωφ. Αλεξάνδρας 192, 2106469398. Το ταξίδι ΠεμΤρ:18.00-20.15-22.30, Τετ:20.15-22.30

ΟDEON OΠΕΡΑ

Οδός Ακαδημίας 57, 2103622683 ÜΑίθουσα 1:Πίνα Μπάους.

18.00-20.10-22.30 (σε 3D).

ÜΑίθουσα 2:Τσίκο & Ρίτα 17.5020.00-22.15

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΛΑΪΣ Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλέξάνδρου 134-136, 2103609695. ÜΑίθουσα Α : Η Kομμούνα 18.00. ÜΑίθουσα Β: Τρίτη 18.30-20.30-22.30

αργυρούπολη δάφνη

AΤΛΑΝΤΙΣ Classic Cinemas 3D Digital

Λεωφ.Βουλιαγμένης 245 Πλ.Καλογήρων, 2109711511 ÜΑίθουσα 1: Ισως, αύριο 17.3020.00-22.20. ÜΑίθουσα 2: Carlos 18.45-21.45

ΝΑΝΑ Cinemax 3D

Λεωφ.Βουλιαγμένης 179 Δάφνη, 2109703158-9706865. ÜΑίθουσα 1: Μια φορά και ένα… μωρό 18.15-20.15-22.30. Hop, ΣαβΚυρ 16.15 μεταγλ. ÜΑίθουσα 2: Η κοκκινοσκουφίτσα 17.40-20.0022.20. Rango, ΣαβΚυρ 15.30 μεταγλ. ÜΑίθουσα 3: Απ'τα κόκαλα βγαλμένα ΠεμΚυρ:20.45 ΔευτΤετ:18.45-20.45. Ο άγνωστος 22.45. Rio, ΠεμΚυρ 18.45 μεταγλ, ΣαβΚυρ 14.45-16.45 μεταγλ. ÜΑίθουσα 4: Thor 18.0020.30-23.00 (σε 3D). Rio, ΣαβΚυρ 16.00 μεταγλ (σε 3D). ÜΑίθουσα 5: Η κοκκινοσκουφίτσα 18.5021.10-23.30 ΣαβΚυρ 16.30. ÜΑίθουσα 6: Ο Γουίνι το αρκουδάκι 18.20-19.40 μεταγλ, ΣαβΚυρ 15.40-17.00 μεταγλ. Εργένηδες για μια εβδομάδα, 21.00-23.15

ΣΟΦΙΑ

Ευσταθιάδου 2 Πλ. 'Αγ.Τριάδος, Αργυρούπολη,2109927447 Μέσα από τις φλόγες 20.0022.30. Αρης καλεί μαμά, ΠεμΚυρ 18.30 μεταγλ

VILLAGE ATHENS METRO MALL, ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Λ.Βουλιαγμένης 276, Αγ. Δημήτριος, 801 100 9191, 210 8108080 www.vilagecinemas.gr ÜΑίθουσα 1:Rio (μεταγλ) Πεμ έως Τετ : 17.50 μεταγλ. Yogi bear 3D (μεταγλ) Πεμ έως Τετ :12.0014.00-15.50 μεταγλ. (3D). Η Κοκινοσκουφίτσα Πεμ έως Τετ : 20.00-22.10-00.20. ÜΑίθουσα 2: Ο Γουίνι το αρκουδάκι (μεταγλ) Πεμ έως Τετ : 11.20-13.0014.40-16.20-18.00 μεταγλ. Τα τελευταία 8 λεπτά Πεμ έως Τετ : 19.40-21.50-00.00. ÜΑίθουσα 3: Rio (μεταγλ) Πεμ έως Τετ : 11.3013.40-15.45 μεταγλ. Scream 4 Πεμ έως Τετ : 21.30-23.50. Ο Γουίνι το αρκουδάκι (μεταγλ) Πεμ έως Τετ : 18.00-19.50 μεταγλ. ÜΑίθουσα 4: Hop (μεταγλ)

Πεμ έως Τετ : 11.10-13.20-15.3017.40 μεταγλ. Εργένηδες για μια εβδομάδα Πεμ έως Τετ : 19.50-22.20-00.40. ÜΑίθουσα 5: Rio 3D (μεταγλ) Πεμ έως Τετ : 11.00-13.10-15.15-17.20 μεταγλ. (3D). Thor (3D) Πεμ έως Τετ : 19.30-22.00-00.30 (3D)

αχαρνών πατησίων

AΕΛΛΩ Cinemax 5+1 3D

Πατησίων 140, 21082599752108215327 www.cinemax.gr ÜΑίθουσα 1: Thor 18.50-21.1023.30 (σε 3D). Rio 17.00μεταγλ, ΣαβΚυρ 15.00 μεταγλ(σε 3D). ÜΑίθουσα 2: Ο Γουίνι το αρκουδάκι 17.15 μεταγλ, ΣαβΚυρ 14.4516.00 μεταγλ. Carlos 18.3021.30. ÜΑίθουσα 3: Η κοκκινοσκουφίτσα ΠεμΠαρ&ΔευτΤετ: 17.20-19.30-21.40-23.50 ΣαβΚυρ:19.30-21.40-23.50 Rio, ΣαβΚυρ 15.30-17.30 μεταγλ. ÜΑίθουσα 4: Η κοκκινοσκουφίτσα 18.20-20.30-22.45. Hop, ΣαβΚυρ 16.20 μεταγλ. ÜΑίθουσα 5: Απ'τα κόκαλα βγαλμένα 18.00-22.00. Εργένηδες για μια εβδομάδα 20.00-00.00. Rango ΣαβΚυρ 16.00 μεταγλ

AΛΕΞΑΝΔΡΑ

Πατησίων 79-Λεωφ.Αλεξάνδρας, 2108219298 . Μη μ'αφήσεις ποτέ 18.30-20.30-22.40

CINE CAPITOL

4ος όροφος εμπορικού κέντρου ATHINIAN CAPITOL,Ιουλιανού & 3ης Σεπτεμβρίου, 2108816187 Neds:Ασυμβίβαστη γενιά 20.15-22.30

STER CINEMAS ΑΓ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

Αχαρνών 373-375, 2102371000, 8018017837, www.stercinemas. gr. ÜΑίθουσα 1: Ο Γουίνι το αρκουδάκι ΠεμΠαρ: 14.3016.30-18.30 μεταγλ, ΣαβΚυρ: 12.30-14.30-16.30-18.30 μεταγλ. ΔευτΤετ: 16.30-18.30 μεταγλ. Scream 4-:20.15-22.30. ÜΑίθουσα 2: Hop ΠεμΠαρ: 15.15-17.15 μεταγλ, ΣαβΚυρ: 11.15-13.15-15.15-17.15 μεταγλ. ΔευτΤετ:17.15 μεταγλ. Τα τελευταία 8 λεπτά: 19.15-21.15-23.30. ÜΑίθουσα 3: Rio ΠεμΠαρ: 14.0016.00-18.00 μεταγλ ΣαβΚυρ: 12.00-14.00-16.00-18.00 μεταγλ. ΔευτΤετ: 16.00-18.00 μεταγλ. Εργένηδες για μια εβδομάδα: 20.00-22.00-00.00. ÜΑίθουσα 4: Η κοκκινοσκουφίτσα ΠεμΠαρ: 15.00-17.00-19.00-21.00-23.00 ΣαβΚυρ: 11.00-13.00-15.0017.00-19.00-21.00-23.00 ΔευτΤετ: 17.00-19.00-21.0023.00. ÜΑίθουσα 5: Thor ΠεμΠαρ: 14.30-16.50-19.10-21.30-23.50. ΣαβΚυρ: 12.10-14.30-16.50-19.10-

21.30-23.50, ΔευτΤετ: 16.5019.10-21.30-23.50

ΟΣΚΑΡ

Αχαρνών 330-Κάτω Πατήσια, 2102234130. Ιρλανδέζικος δρόμος ΠεμΚυρ:20.30-22.30 ΔευτΤετ:18.30-20.30-22.30 Μαλλιά κουβάρια, ΠεμΚυρ 18.30 μεταγλ

ΤΡΙΑΝΟΝ-Filmcenter

Πατησίων-Κοδριγκτώνος, 2108222702. Ο μύλος και ο σταυρός 18.30-20.15-22.00

ΦΙΛΙΠ

Πλατεία Αμερικής, Θάσου 11, 2108612476. Ο γιος του κυνηγού των αετών ΠεμΤρ:19.00 Στην καρδιά του χειμώνα, ΠεμΤρ 20.45-22.45. Κυριακή 16.00-: Ο Ιταλός

πετράλωνα ταύρος ΖΕΦΥΡΟΣ 

Τρώων 36 Θησείο , 2103462677 Το τέρας ΠεμΚυρ:20.45-22.45 Το αδελφάτο των ιπποτών της ελεεινής τραπέζης-ΔευτΤετ:20.45-22.45

ζωγράφου παγκράτι

AΛΕΚΑ ΔΗΜ. ΚΙΝ/ΦΟΣ Δ. ΖΩΓΡΑΦΟΥ

3ης ορεινής ταξιαρχίας 13, Ζωγράφου, 2107773608 Οι ήρωες του δάσους: Περιπέτειες στο τσίρκο 18.30 μεταγλ. Απόλυτη ευφυϊα, ώρα 20.00-21.50. Κάθε Δευτ-Τετ τιμή εισιτηρίου 3,50 ευρώ για 2 άτομα

VILLAGE 5 CINEMAS, ΠΑΓΚΡΑΤΙ

Υμμητού 110 & Χρεμωνίδου, Εμπορικό κέντρο Millennium, Παγκράτι, 210 7566240, 801 100 9191, 210 8108080 www. vilagecinemas.gr. ÜΑίθουσα 1: Hop (μεταγλ) Πεμ έως Κυρ : 11.15-13.15-15.30-17.30 μεταγλ. Δευ έως Τετ : 17.30 μεταγλ. Εργένηδες για μια εβδομάδα Πεμ έως Τετ : 19.30-21.45-00.10. ÜΑίθουσα 2: Rio (μεταγλ) Πεμ έως Κυρ : 12.00-14.00-16.15 μεταγλ. Δευ έως Τετ : 16.15 μεταγλ. Scream 4 Πεμ έως Τετ : 21.00-23.15. Sucker Punch Πεμ έως Τετ :18.45. ÜΑίθουσα 3: Άρης καλεί μαμά (μεταγλ) Πεμ έως Κυρ : 12.15-14.00-15.4017.20 μεταγλ. Δευ έως Τετ : 17.20 μεταγλ. Τα τελευταία 8 λεπτά Πεμ έως Τετ : 19.10-21.20-23.30. ÜΑίθουσα 4: Rio 3D (μεταγλ) Πεμ έως Κυρ : 11.00-13.0015.00-17.00 μεταγλ. (3D). Δευ έως Τετ : 17.00 μεταγλ. (3D). Thor (3D) Πεμ έως Τετ : 19.0021.30-00.00 (3D). ÜΑίθουσα 5:

Η Κοκκινοσκου-φίτσα Πεμ έως Τετ : 20.00-22.15-00.30. Ο Γουίνι το αρκουδάκι (μεταγλ) Πεμ έως Κυρ : 11.30-13.10-14.5016.30-18.10 μεταγλ. Δευ έως Τετ : 16.30-18.10 μεταγλ.

ΠΑΛΑΣ

Υμηττού 109, Παγκράτι, 210 7515434. Απ'τα κόκαλα βγαλμένα 18.50-20.40. Ο θαυματοποιός 22.30. Πανικούπολη, ΠεμΚυρ 17.15 μεταγλ

ΠΤΙ ΠΑΛΑΙ

Ριζάρη 24,2107291800. Carlos 19.00-22.00. Οι ήρωες του δάσους:Περιπέτειες στο τσίρκο, ΠεμΚυρ 17.45 μεταγλ

βαρκιζα γλυφάδα

AΘΗΝΑΙΟΝ Cinepolis - 3D DIGITAL

Ζησ/λου 7 &Ιωάν.Μεταξά, Γλυφάδα, 2112112222 www. athinaioncinemas.com ÜΑίθουσα 1:Thor 18.10-20.3022.50 (σε 3D). Ο Γουίνι το αρκουδάκι, ΠεμΚυρ 16.30 μεταγλ. ÜΑίθουσα 2:Εργένηδες για μια εβδομάδα 18.10-20.20-22.40. Hop, ΠεμΚυρ 16.00 μεταγλ. ÜΑίθουσα 3:Η κοκκινοσκουφίτσα 19.00-21.00-23.00. Ο Γουίνι το αρκουδάκι 17.30 μεταγλ, Κυρ 15.30 μεταγλ. ÜΑίθουσα 4:Το ταξίδι 18.00-20.10-22.30. Yogi bear, ΠεμΚυρ 16.10 μεταγλ (σε 3D)

BΑΡΚΙΖΑ - 3D DIGITAL

Θάσου 22, Βάρκιζα, 2108973926 ÜΑίθουσα 1:Thor 18.30-20.4522.50 (σε 3D). Rio ΠεμΚυρ 16.30 μεταγλ (σε 3D). ÜΑίθουσα 2:Hanna 18.40-20.45-22.50 Hop, ΠεμΚυρ 17.00μεταγλ

ΓΛΥΦΑΔΑ ΟDEON

Ζέππου 14 & Ξενοφώντος 31, 2109650318.www.glyfadacinemas.gr . ÜΑίθουσα 1:Μη μ'αφήσεις ποτέ 20.00-22.30 ΣαβΚυρ 17.30. ÜΑίθουσα 2:Τα τελευταία 8 λεπτά 19.40-22.00 ΣαβΚυρ 17.15

εκτός αττικής ΟDEON ΜΑΓΙΑ

Αβάντων 83 & Ιατρίδου Χαλκίδα, 22210-25625. Thor 17.30-20.0022.30 (σε 3D)

ηράκλειο νέα ιωνία

AΣΤΕΡΑΣ ΔΗΜ. ΚΙΝ/ΦΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

Ασκληπιού 4 Ν.Ιωνία, 2102712640. Σιωπηλές ψυχές 20.30-22.30. Μαλλιά κουβάρια, ώρα 18.30 μεταγλ

ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ - 3D Digital Λεωφ. Ηρακλείου 386, Ν.

Ηράκλειο, 2102826873 ÜΑίθουσα 1:Thor 18.30 (σε κανονική προβολή) - 20.40-22.50(σε 3D). Rio, ΠεμΚυρ 16.30 μεταγλ (σε 3D). ÜΑίθουσα 2:Η κοκκινοσκουφίτσα 19.00-21.00-23.00. Hop, ΠεμΚυρ 16.15 μεταγλ. Ο Γουίνι το αρκουδάκι 18.00 μεταγλ

ιλιον - αγ.ανάργυροι - πετρούπολη STER CINEMAS

Εμπορικό κέντρο ESCAPE,Λεωφ. Δημοκρατίας 67α,Ίλιον, 210 2371000, 8018017837. www. stercinemas.gr. Üαίθουσα 1: Thor ΠεμΠαρ: 14.10-16.30-18.5021.10-23.30. Σαβ Κυρ: 11.5014.10-16.30-18.50-21.10-23.30 ΔευτΤετ: 16.30-18.50-21.1023.30 (σε 3D). Üαίθουσα 2: Rio ΠεμΠαρ:15.20-17.20-19.20 μεταγλ, ΣαβΚυρ: 11.20-13.20-15.2017.20-19.20. ΔευτΤετ: 17.20-19.20 μεταγλ. Τα τελευταία 8 λεπτά: 21.20-23.20. Üαίθουσα 3: Thor ΠεμΣαβ: 17.30-19.50-22.10-00.30 ΚυρΤετ:17.30-19.50-22.10 Rango-ΠεμΠαρ:15.10 μεταγλ ΣαβΚυρ:12.45-15.10 μεταγλ Üαίθουσα 4: Η κοκκινοσκουφίτσα 18.00-20.00-22.00-00.00 Hop-ΠεμΠαρ:14.00-16.00 μεταγλ, ΣαβΚυρ:12.00-14.00-16.00 μεταγλ, ΔευτΤετ:16.00 μεταγλ Üαίθουσα 5: Η κοκκινοσκουφίτσα ΠεμΠαρ: 15.00-17.0019.00-21.00-23.00. ΣαβΚυρ: 11.00-13.00-15.00-17.0019.00-21.00-23.00 ΔευτΤετ: 17.00-19.00-21.00-23.00. Üαίθουσα 6: Ο Γουίνι το αρκουδάκι ΠεμΠαρ:15.40-17.40-19.40 μεταγλ, ΣαβΚυρ: 11.40-13.4015.40-17.40-19.40 μεταγλ, ΔευτΤετ:17.40-19.40 μεταγλ Εργένηδες για μια εβδομάδα-:21.30-23.40. Üαίθουσα 7: Ο Γουίνι το αρκουδάκι ΠεμΠαρ:14.10-16.10-18.10 μεταγλ,ΣαβΚυρ: 12.10-14.1016.10-18.10 μεταγλ. ΔευτΤετ: 16.10-18.10 μεταγλ. Ο άγνωστος-:20.10. Scream 4-ΠεμΣαβ: 22.30-00.50. ΚυρΤετ:22.30

κουκάκι νέος κόσμος ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ Filmcenter

Λεωφ. Συγγρού 106, 2109215305 Δύο τρία πράγματα που ξέρω γι αυτούς 19.30. Wasted youth 21.00. Πανικούπολη 18.00-22.40

ΟDEON STARCITY

Λ.Συγγρού 111 & Λεοντίου, Ν.Κόσμος, 2106786000, 8011160000(από σταθερο) ÜΑίθουσα 1:Thor 17.30-


36

κινηματογράφος

20.00-22.40 ΣαβΚυρ 12.0014.40(σε 3D). ÜΑίθουσα 2: Thor 18.30-21.00-23.00 Σαβ 16.00. Cinema Park. Αγρια φύση-Κυρ:11.00,Δυνάμεις της γης-Κυρ:13.00 Πράσινος πλανήτης-Κυρ:15.00. ÜΑίθουσα 3: Εργένηδες για μια εβδομάδα 20.50-23.10. Rio-18.40 μεταγλ ΣαβΚυρ .16.30 μεταγλ. Cinema Park. Αγρια φύσηΚυρ:11.00,Δυνάμεις της γηςΚυρ:13.00 Πράσινος πλανήτηςΚυρ:15.00. ÜΑίθουσα 4: Σανγκάη - Η πόλη των κατασκόπων 23.00. Απόλυτη ευφυϊα-:20.40. Δικηγόρος σκοτεινών υποθέσεων-:17.50. Cinema Park. Αγρια φύση-Κυρ:11.00,Δυνάμεις της γης-Κυρ:13.00 Πράσινος πλανήτης-Κυρ:15.00. ÜΑίθουσα 5: Η κοκκινοσκουφίτσα 19.2021.30-23.40, ΠεμΚυρ 17.10 Σαβ 15.00. Cinema Park. Αγρια φύση-Κυρ:11.00,Δυνάμεις της γης-Κυρ:13.00 Πράσινος πλανήτης-Κυρ:15.00. ÜΑίθουσα 6: Η κοκκινοσκουφίτσα 20.2022.30-00.40. Rio-:18.10 μεταγλ, ΣαβΚυρ 15.40 μεταγλ, Κυρ 13.20 μεταγλ (σε 3D). ÜΑίθουσα 7: Thor 22.00-00.35 (σε 3D). Rio-17.20 μεταγλ - 19.30 με υπότ ΣαβΚυρ 12.20-14.50 μεταγλ. ÜΑίθουσα 8: Scream 4 19.50-22.10-00.30 Hop ΠεμΚυρ:17.40 μεταγλ. ΣαβΚυρ 15.20 μεταγλ, Κυρ 12.50 μεταγλ. ÜΑίθουσα 9: Ο Γουίνι το αρκουδάκι ΠεμΚυρ: 17.00 μεταγλ, ΔευτΤετ:17.40 μεταγλ ΣαβΚυρ 15.30 μεταγλ. Κυρ 12.1014.00 μεταγλ. Hanna: 19.0021.20-23.50. ÜΑίθουσα 10: Τα τελευταία 8 λεπτά 18.00-20.1022.15-00.20. Hop ΣαβΚυρ:15.50 μεταγλ, Κυρ 13.40 μεταγλ

19.15-21.15-23.15. Δευ έως Τετ : 13.15-15.15-17.15-19.15-21.1523.15. ÜΑίθουσα 6: Sucker Punch Πεμ, Παρ, Κυρ : 11.3013.45-18.15-20.30. Σαβ, Δευ, Τρι, Τετ : 13.45-18.15-20.30. Ο άγνωστος Πεμ έως Τετ : 16.0022.45-01.00. ÜΑίθουσα 7: Η Κοκκινοσκουφίτσα digital Πεμ έως Τετ : 19.00-21.30-00.00 Ο Γουίνι το αρκουδάκι (μεταγλ) Πεμ έως Κυρ : 11.00-13.0015.00-17.00 μεταγλ. (3D). Δευ έως Τετ : 13.00-15.00-17.00 μεταγλ. (3D). ÜΑίθουσα 8: Scream 4 Πεμ έως Τετ : 19.45-22.00-00.15. Ο Γουίνι το αρκουδάκι (μεταγλ) Πεμ έως Κυρ : 12.00-14.0016.00-18.00 μεταγλ. Δευ έως Τετ : 14.00-16.00-18.00 μεταγλ. ÜΑίθουσα 9: Rio (μεταγλ) Πεμ έως Κυρ : 12.30-14.45-17.00 μεταγλ. Δευ έως Τετ : 14.4517.00 μεταγλ. Εργένηδες για μια εβδομάδα Πεμ έως Τετ : 19.30-21.45-00.00. ÜΑίθουσα 10: Η Κοκκινοσκουφίτσα Πεμ έως Κυρ : 11.15-13.30-15.4518.00-20.15-22.30-00.45. Δευ έως Τετ : 13.30-15.45-18.0020.15-22.30-00.45. ÜΑίθουσα 11: Rio (μεταγλ) Πεμ έως Κυρ : 11.45-14.00-16.15-18.30 μεταγλ. Δευ έως Τετ : 14.00-16.15-18.30 μεταγλ. Scream 4 Πεμ έως Τετ : 20.45-23.00-01.15. ÜΑίθουσα 12: Hop (μεταγλ) Πεμ έως Κυρ : 12.15-14.30-16.30 μεταγλ. Δευ έως Τετ : 14.30-16.30 μεταγλ. Thor Πεμ έως Τετ : 18.3021.00-23.30. ÜΑίθουσα 13: Η Κοκκινοσκουφίτσα Πεμ έως Κυρ : 18.00-20.15-22.30. Δευ έως Τετ : 20.15-22.30. ÜΑίθουσα 14: Thor Πεμ έως Τετ : 21.00-23.30

καλλιθέα

Περικλέους 14, Μαρούσι, 2108028587. Πως τελείωσε αυτό το καλοκαίρι 22.20 Ο λόγος του βασιλιά 18.00 Ενώπιον Θεών και ανθρώπων 20.10. Ο Γουίνι το αρκουδάκι Κυρ 11.30-16.45 μεταγλ

ΔΗΜ. ΚΙΝ/ΦΟΣ ΚΑΛΥΨΩ

Λαμπράκη - Καλυψούς Καλλιθέα, 2109510909. Wasted youth 20.30

ΕΤΟΥΑΛ

Πλατεία Δαβάκη Καλλιθέα, 2109510042 www.etoilecinemas.gr . Η κοκκινοσκουφίτσα 18.30-20.30-22.30

ΕΤΟΥΑΛ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

Κρέμου 141, Καλλιθέα, 210 9560306. Üαίθουσα 1: Thor 19.45-22.30. Rio, ΠεμΚυρ 18.00 μεταγλ. Üαίθουσα 2: Thor 18.3021.00. Hop, ΠεμΚυρ 16.50 μεταγλ

κορυδαλλος κερατσίνι ΣΙΝΕ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

Αγ. Γεωργίου & Ζάππα 4, Κορυδαλλός, 210 4960955. Μέσα από τις φλόγες ΠεμΚυρ:20.30-22.30. Rango, ΠεμΚυρ 16.30-18.00 μεταγλ Τετ 20.00-:Τα παιδιά ενός άλλου Θεού

μαρούσι - κηφισιά ABΑΝΑ

Λυκούργου 3 , Χαλάνδρι, 2106756546. Ακόμα και η βροχή 18.40-20.45-22.45

VILLAGE @ THE MALL 15 CINEMAS, ΜΑΡΟΥΣΙ

Ανδρέα Παπανδρέου 35 , Μαρούσι, 210 6104100, 801 100 9191, 210 8108080 www. vilagecinemas.gr. ÜΑίθουσα 1: Hanna Πεμ έως Τετ : 19.4522.15-00.30. Hop (μεταγλ) Πεμ έως Κυρ : 11.30-13.3015.30-17.30 μεταγλ. Δευ έως Τετ : 13.30-15.30-17.30 μεταγλ. ÜΑίθουσα 2: Thor (3D) Πεμ έως Κυρ : 11.45-14.15-16.45-19.1521.45-00.15 (3D). Δευ έως Τετ : 14.15-16.45-19.15-21.45-00.15 (3D). ÜΑίθουσα 3: Απόλυτη ευφυϊα Πεμ έως Τετ : 20.0022.15-00.30. Μια φορά και ένα...μωρό Πεμ έως Κυρ : 11.3013.45-15.45-17.45. Δευ έως Τετ : 13.45-15.45-17.45. ÜΑίθουσα 4: Rio 3D (μεταγλ) Πεμ έως Κυρ : 11.00-13.15-15.30-17.45 μεταγλ. (3D). Δευ έως Τετ : 13.15-15.3017.45 μεταγλ. (3D). Thor (3D) Πεμ έως Τετ : 22.30 (3D). Εργένηδες για μια εβδομάδα Πεμ έως Τετ : 20.00-01.00. ÜΑίθουσα 5: Τα τελευταία 8 λεπτά Πεμ έως Κυρ : 11.15-13.15-15.15-17.15-

ΔΙΑΝΑ

ΚΗΦΙΣΙΑ Cinemax

Λ.Κηφ 245, 2106233567 ÜΑίθουσα 1:Το ταξίδι 18.3020.45-23.00. Rio, ώρα 16.30 μεταγλ. ÜΑίθουσα 2:Η πλειοψηφία της σιωπής 18.15-20.30-22.45 Ο Γουίνι το αρκουδάκι 16.45 μεταγλ. ÜΑίθουσα 3:Μη μ'αφήσεις ποτέ 18.00-20.15-22.30

ΟDEON KΟSMOPOLIS ΜΑΡΟΥΣΙ

Λ.Κηφ.73 & Πουρνάρα, 2106786000, 8011160000 ÜΑίθουσα 1: Hanna 18.50-21.2023.50, ΣαβΚυρ 16.20. ÜΑίθουσα 2: Δικηγόρος σκοτεινών υποθέσεων 23.10. Απόλυτη ευφυϊα-20.50. Rio-:18.40 μεταγλ ΣαβΚυρ 11.50-14.20-16.30 μεταγλ. ÜΑίθουσα 3: Τσίκο & Ρίτα 19.00-21.10-23.20. HopΠεμΚυρ:17.00 μεταγλ, ΣαβΚυρ 12.10-14.30 μεταγλ. ÜΑίθουσα 4: Ο Γουίνι το αρκουδάκι 18.20 μεταγλ, ΣαβΚυρ 11.4013.40-15.10-16.50 μεταγλ. Ο άγνωστος-:20.30. Σανγκάη - Η πόλη των κατασκόπων-:23.00. ÜΑίθουσα 5: Thor 18.30-21.0023.30 ΣαβΚυρ 13.30-16.00. ÜΑίθουσα 6: Thor 22.00-00.30 (σε 3D). Rio-17.20 μεταγλ - 19.30 με υπότ ΣαβΚυρ 12.20-14.50 μεταγλ (σε 3D). ÜΑίθουσα 7: Εργένηδες για μια εβδομάδα 19.10-21.40-00.00 ΣαβΚυρ και ώρα 14.10-16.50. ÜΑίθουσα 8: Τα τελευταία 8 λεπτά 18.00-20.1022.15-00.20 ΣαβΚυρ 13.50-15.50. ÜΑίθουσα 9: Rio 18.10 μεταγλ, ΣαβΚυρ 13.20-15.40 μεταγλ (σε 3D). Η κοκκινοσκουφίτσα: 20.20-22.30-00.40. ÜΑίθουσα 10:Η κοκκινοσκουφίτσα 17.10-19.20-21.30-23.40 ΣαβΚυρ 14.40. ÜΑίθουσα 11: Thor 17.3020.00-22.40 ΣαβΚυρ 12.30-15.00. ÜΑίθουσα 12: Rio 17.40 μεταγλ, ΣαβΚυρ 13.00-15.20 μεταγλ. Scream 4-:19.50-22.10-00.30

νέα σμύρνη παλαιό φάληρο AΤΤΑΛΟΣ

Κοτιαίου& Ελ.Βενιζέλου,Νέα Σμύρνη, 2109331280. Ακόμα και η βροχή 19.00-21.00-23.00

VILLAGE 9 CINEMAS, ΦΑΛΗΡΟ

Παλαιά Λεωφ.Ποσειδώνος 1 & Μωραϊτίνη 3, Δέλτα Παλαιού Φαλήρου, 801 100 9191, 210 8108080 www.vilagecinemas.gr ÜΑίθουσα 1: Rio 3D (μεταγλ) Πεμ έως Κυρ : 11.00-13.0015.00-17.00 μεταγλ. Δευ έως Τετ : 17.00 μεταγλ. Thor (3D) Πεμ έως Τετ : 21.10-23.30. Η Κοκκινοσκουφίτσα digital Πεμ έως Τετ : 19.00. ÜΑίθουσα 2: Hop (μεταγλ) Πεμ έως Κυρ : 11.1013.10-15.10-17.10 μεταγλ. Τα τελευταία 8 λεπτά Πεμ έως Κυρ : 19.10-21.10-23.10. Δευ έως Τετ : 17.10-19.10-21.10-23.10 ÜΑίθουσα 3: RIO (μεταγλ) Πεμ έως Κυρ : 11.00-13.00-15.0017.00-19.00 μεταγλ. Απόλυτη ευφυϊα Πεμ έως Κυρ : 21.0023.15. Δευ έως Τετ : 18.45-21.0023.15. Ο Γουίνι το αρκουδάκι (μεταγλ) Δευ έως Τετ : 17.00 μεταγλ. ÜΑίθουσα 4: Εργένηδες για μια εβδομάδα Πεμ έως Τετ : 19.20-21.30-23.40. Ο Γουίνι το αρκουδάκι (μεταγλ) Πεμ έως Κυρ : 11.50-13.20-14.50-16.20-17.50 μεταγλ. Δευ έως Τετ : 17.50 μεταγλ. ÜΑίθουσα 5: Scream 4 Πεμ έως Κυρ : 20.10-22.30-00.50. Δευ έως Τετ : 17.50-20.10-22.3000.50. Ο Γουίνι το αρκουδάκι (μεταγλ) Πεμ έως Κυρ : 11.1012.40-14.10-15.40-17.10-18.40 μεταγλ. ÜΑίθουσα 6: Thor (3D) Πεμ έως Κυρ : 13.00-15.20-17.4020.00-22.20-00.40 (3D). Δευ έως Τετ : 17.40-20.00-22.20-00.40 (3D). ÜΑίθουσα 7:Rio 3D (μεταγλ) Πεμ έως Παρ : 11.50-13.50-15.50 μεταγλ. (3D). Σαβ έως Κυρ : 12.0014.00-16.00-18.00 μεταγλ. (3D) Η Κοκκινοσκουφίτσα digital Πεμ, Παρ, Δευ, Τρι, Τετ : 17.4520.00-22.15-00.30. Σαβ έως Κυρ : 20.00-22.15-00.30. ÜΑίθουσα 8: Η Κοκκινοσκουφίτσα Πεμ έως Τετ : 18.45-21.00-23.15. ÜΑίθουσα 9: Thor Πεμ έως Τετ : 21.30-23.50. Εργένηδες για μια εβδομάδα Πεμ έως Τετ : 19.10

CINERAMA

Οδός Αγ. Κυριακής 30, Π.Φάληρο, 2109403593-2109403595. Στην καρδιά του χειμώνα 20.3022.30. Οι ήρωες του δάσους: Περιπέτειες στο τσίρκο, ΣαβΚυρ ώρα 17.00 μεταγλ. Rio, ΣαβΚυρ ώρα 18.30 μεταγλ

ΣΠΟΡΤΙΓΚ ΔΗΜ. ΚΙΝ/ΦΟΣ

Κωνστ/νου Παλαιολόγου 18 Ν.Σμύρνη, 2109333820. ÜΑίθουσα 1: Thor 18.30-20.4523.00. Ο Γουίνι το αρκουδάκι, 16.30 μεταγλ. ÜΑίθουσα 2: Πρωινό ξύπνημα 19.00-21.0023.00. Hop, ΠεμΚυρ 17.00 μεταγλ

πειραιάς ΖΕΑ

Χαριλάου Τρικούπη 39, Πασαλιμάνι, 2104521388 Ισως, αύριο 17.45-19.45-22.30

ΣΙΝΕΑΚ ΔΗΜ. ΚΙΝ/ΦΟΣ

Πλατεία Δημαρχείου, 210 4225653. Η κοκκινοσκουφίτσα 18.00-20.10-22.20. Μαλλιά κουβάρια, ΣαβΚυρ 16.00 μεταγλ

περιστέρι CINE CITY

Κων/λεως 82, Πλ.Μπουρναζίου, Περιστέρι, 2105756243. ÜΑίθουσα 1:Η κοκκινοσκουφίτσα 19.00-21.00-23.00. Ο Γουίνι το αρκουδάκι 17.30 μεταγλ. ÜΑίθουσα 3:Thor 18.10-20.2022.50. Hop, ΣαβΚυρ 16.20 μεταγλ

ΦΟΙΒΟΣ

Εθν. Αντιστάσεως 1,Περιστέρι, 210 5711105. Hanna ΠεμΚυρ: 20.2022.40 ΔευτΤετ: 19.00-21.00-23.00 Ο Γουίνι το αρκουδάκι, ΠεμΚυρ 17.30-18.50 μεταγλ ΔευτΤετ 17.45 μεταγλ

χαλάνδρι - χολαργός - μελίσσια AΙΓΛΗ 3D Digital

Λεωφόρος Πεντέλης 98, Χαλάνδρι, 210 6841010. ÜΑίθουσα 1: Thor 18.30-20.45-23.00 (σε 3D). Ο Γουίνι το αρκουδάκι, ΠεμΚυρ 17.00 μεταγλ, ΔευτΤετ 17.45 μεταγλ. ÜΑίθουσα 2: Η κοκκινοσκουφίτσα 19.00-21.00-23.00. Hop ΠεμΚυρ 17.15 μεταγλ

χαϊδάρι

AΝΟΙΞΗ ΔΗΜ. ΚΙΝ/ΦΟΣ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ 2+1

Αγωνιστών στρατοπέδου 49, Χαϊδαρι, 2105813470. Üαίθουσα 1:Thor 18.30-20.45-23.00. Ο Γουίνι το αρκουδάκι, 17.15 μεταγλ, ΣαβΚυρ 16.00 μεταγλ. Üαίθουσα 2:Ο άγνωστος 20.3022.40. Hop 18.30 μεταγλ, ΣαβΚυρ 16.30 μεταγλ

VILLAGE SHOPPING AND MORE, ΡΕΝΤΗ - GOLD CLASS

Θηβών 228 & Παρνασσού, Αγ. Ι. Ρέντης , 210 4278600, 801 100 9191, 210 8108080 www. vilagecinemas.gr. ÜΑίθουσα 1:Η Κοκκινοσκουφίτσα Πεμ έως Τετ : 19.00-21.15-23.30. ÜΑίθουσα 2: Thor Πεμ έως Τετ : 20.0022.30. ÜΑίθουσα 3: Μια φορά και ένα...μωρό Πεμ έως Κυρ : 12.00-14.15-16.30-18.45-21.0023.15-01.30. Δευ έως Τετ : 14.1516.30-18.45-21.00-23.15-01.30. ÜΑίθουσα 4: Rio 3D (μεταγλ) Πεμ έως Κυρ : 11.45-14.00-16.1518.30 μεταγλ. (3D). Δευ έως Τετ : 14.00-16.15-18.30 μεταγλ. (3D). Thor (3D) Πεμ έως Τετ : 20.45-23.15 (3D). ÜΑίθουσα 5: Rio (μεταγλ) Πεμ έως Κυρ : 11.0013.15-15.30-17.45 μεταγλ. Δευ έως Τετ : 15.30-17.45 μεταγλ. Τα τελευταία 8 λεπτά Πεμ έως Τετ : 20.00-22.00-00.00 ÜΑίθουσα 6: Thor Πεμ έως Κυρ : 12.30-15.00-17.30-20.00-22.3001.00. Δευ έως Τετ : 15.00-17.3020.00-22.30-01.00. ÜΑίθουσα 7: Rio 3D (μεταγλ) Πεμ έως Κυρ : 12.45-15.00-17.15 μεταγλ. (3D). Δευ έως Τετ : 15.00-17.15 μεταγλ. (3D). Η Κοκκινοσκουφίτσα digital Πεμ έως Τετ : 19.3021.45-00.00. ÜΑίθουσα 8: Thor (3D) Πεμ έως Τετ : 16.45-19.1521.45-00.15 (3D). Yogi bear 3D (μεταγλ) Πεμ έως Κυρ : 12.4514.45 μεταγλ. (3D). Δευ έως Τετ : 14.45 μεταγλ (3D). ÜΑίθουσα 9: Η Κοκκινοσκουφίτσα Πεμ έως Τετ : 19.00-21.15-23.30. Ο Γουίνι το αρκουδάκι (μεταγλ) Πεμ έως Κυρ : 11.30-13.00-14.30-16.00-17.30 μεταγλ. Δευ έως Τετ : 14.3016.00-17.30 μεταγλ. ÜΑίθουσα 10: Τα τελευταία 8 λεπτά Πεμ έως Κυρ : 12.30-14.45-17.00-19.0021.00-23.00-01.00. Δευ έως Τετ : 14.45-17.00-19.00-21.00-23.0001.00. ÜΑίθουσα 11: Εργένηδες για μια εβδομάδα Πεμ έως Τετ : 20.15-22.30-00.45. Ο Γουίνι το αρκουδάκι (μεταγλ) Πεμ έως Κυρ : 12.30-14.00-15.30-17.00-18.30 μεταγλ. Δευ έως Τετ : 14.0015.30-17.00-18.30 μεταγλ. ÜΑίθουσα 12: Εργένηδες για μια εβδομάδα Πεμ έως Κυρ : 11.1513.30-15.45-18.00-20.15 Δευ έως Τετ : 15.45-18.00-20.15 Ο άγνωστος Πεμ έως Τετ : 22.30-01.15. ÜΑίθουσα 13: Rio (μεταγλ) Πεμ έως Κυρ : 12.1514.30-16.45-19.00 μεταγλ. Δευ έως Τετ : 14.30-16.45-19.00 μεταγλ. Scream 4 Πεμ έως Τετ : 21.15-23.45. ÜΑίθουσα 14: Scream 4 Πεμ έως Κυρ : 12.0014.30-17.15-19.45-22.15-00.45 Δευ έως Τετ : 14.30-17.15-19.4522.15-00.45. ÜΑίθουσα 15: Hop (μεταγλ) Πεμ έως Κυρ : 12.4515.00 μεταγλ. Δευ έως Τετ : 15.00 μεταγλ. Η Κοκκινοσκουφίτσα Πεμ έως Τετ : 17.15-20.00-22.1500.30. ÜΑίθουσα 16: Εργένηδες για μια εβδομάδα Πεμ έως Κυρ : 12.15-14.45-17.00-19.15-21.3023.45. Δευ έως Τετ : 14.45-17.0019.15-21.30-23.45. ÜΑίθουσα 17: Hop (μεταγλ) Πεμ έως Κυρ : 11.45-14.00-16.15 μεταγλ. Δευ έως Τετ : 14.00-16.15 μεταγλ. Sucker Punch Πεμ έως Τετ : 18.30-20.45-23.00-01.15. ÜΑίθουσα 18: Hanna Πεμ έως Κυρ : 11.15-13.45-16.15-18.4521.30-00.00. Δευ έως Τετ : 16.1518.45-21.30-00.00. ÜΑίθουσα 19: Rango (μεταγλ) Πεμ έως Κυρ : 11.30-13.45-16.00 μεταγλ. Δευ έως Τετ : 16.00 μεταγλ. Απόλυτη ευφυϊα Πεμ έως Τετ : 18.1520.30-22.45-01.15. ÜΑίθουσα 20: Η Κοκκινοσκου-φίτσα Πεμ έως Κυρ : 11.30-13.45-16.00-18.1520.30-22.45-01.00. Δευ έως Τετ : 16.00-18.15-20.30-22.45-01.00


ΜΟΥΣΙΚΗ

37

ίδιας μέρας, στις 19:30, θα διηγηθούν την ιστορία τους, τις λεπτομέρειες για τη μουσική σκηνή του Ντιτρόιτ και θα αποκαλύψουν πολλά production tips της φουτουριστικής μουσικής τους σε ένα workhsop του Red Bull Music Academy (για να δηλώσετε συμμετοχή στο workshop, στείλτε e-mail στο info@360records.gr).

WEB LIFE TO CONN-X ΑΚΟΥΕΙ, ∆ΙΑΒΑΖΕΙ, ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΣΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ...

The man with the mask Aux 88

Motor City Η εισβολή του Ντιτρόιτ συνεχίζεται. Όπως και η ιδιαίτερη περίπτωση των Dirty Granny Tales.

T

his is what we do

Από την ίδια σχολή έρχεται και ο Sherard Ingram aka DJ Stingray, που οι περισσότεροι ξέρουμε από τους Urban Tribe που έφτιαξε μαζί με τους -πολύ διασημότερους- Carl Craig, Moodymann και Anthony ‘Shake’ Shakir. Τα φώτα έπεσαν πάνω του όταν άνοιγε τις συναυλίες των Drexciya, φορώντας full face μάσκες. Κατά βάση, με ενοχλούν τα στημένα μυστήρια, αλλά έρχονται σε δεύτερη μοίρα όταν ξεσκονίζεις και ξανακούς το «Collapse of modern culture» των Urban Tribe που είχε κυκλοφορήσει ο Lavelle στη Mo’ Wax. Ήταν 1998, ήμουν φοιτητής τότε στη Β. Αγγλία και ο τρελός οπαδός της Λίβερπουλ που έμενε από πάνω μου έβγαζε το ηχείο στο μπαλκόνι για να το ακούσει όλος ο κόσμος. Ως Stingray έχει βάλει τη σφραγίδα του σε διάφορες κυκλοφορίες που μόνο εύκολες δεν τις χαρακτηρίζεις. Ανακατεύει techno και electro και τα dj sets του είναι αρκετά επιθετικά ή τουλάχιστον έτσι είναι όσα έχω ακούσει στο ίντερνετ, μια και ποτέ δεν τον έχω ακούσει από κοντά (αν και είχε έρθει με τους Dopplereffekt πριν από μερικά χρόνια). Αυτή την Παρασκευή (29/4) θα εμφανιστεί μαζί με τη μάσκα του στο Bios και αναμένεται χορευτικό παραλήρημα.

Αυτό είναι το πρόσφατο μότο της Chrysler, που έχει την έδρα της στο περιβόητο Ντιτρόιτ, το οποίο έχει πάψει, χρόνια τώρα, να είναι το κέντρο της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Το φουλ επιθετικό κείμενο της διαφήμισης βρίζει τις εφημερίδες και τους απανταχού δημοσιογράφους που «ποτέ δεν έχουν έρθει εδώ» για να καταλάβουν πως «εδώ δεν είναι Λ.Α.» και πως «εμείς πήγαμε στην κόλαση και επιστρέψαμε» γιατί αυτός είναι ο χαρακτήρας μας. Τη βλέπω καθημερινά, παρακολουθώντας με μανία μετά από πάρα πολλά χρόνια τα πλέιοφ του NBA, που φέτος έχουν τεράστιο ενδιαφέρον. Βεβαίως, η ομάδα των Πίστονς Granny takes a trip ακολουθεί την παρακμή της πόλης και δεν Οι Dirty Granny Tales είναι, αν μη τι άλλο, βρίσκεται στα παρκέ, κι έτσι χάνεται η ευμοναδικοί στο είδος τους, αναμειγνύοντας καιρία να διαπιστώσεις αν στα διαλείμματα μουσική, θέατρο, χορό και animation για να θα ακούσεις μουσική από τα παιδιά-θαύμαδιηγηθούν τα παραμύθια τους. Τους παρατα της πόλης που έβαλαν μια και καλή την κολουθώ από την αρχή της πορείας τους, η υπογραφή τους στη χορευτική μουσική των συνάντηση μας έγινε μάλλον τυχαία, αφού τελευταίων δεκαετιών, αλλά αυτά, πάνω δεν έχω ιδιαίτερη αδυναμία σε κάτω, είναι γνωστά. Με τον ήχο τέτοιου είδους παραστάσεις, του Ντιτρόιτ να επιστρέφει, αλλά ποτέ δεν έχω φύγει αποείναι λογικό οι βετεράνοι γοητευμένος από τα θέατρα της πόλης να έρχονται στην όπου εμφανίζονται. Η μουΕυρώπη για περιοδεία. Το σική τους είναι μια μείξη των ντουέτο των Aux 88, με μέλη Residents (με πινελιές Tiger τους Tommy Hamilton και Lillies) με το black metal, αν Keith Tucker, είναι άλλο και βασίζονται σε ακουστικά ένα σχήμα που απορρόφηDirty Granny Tales όργανα. Μαριονέτες, χορός σε πλήρως την ουσία της και βίντεο συνυπάρχουν μουσικής των Kraftwerk και και εναλλάσσονται στο πρωταγωνιστικό την ανακάτεψε με τον ήδη διαμορφωκομμάτι. Αν κάτι τους καθιστά σημαντικούς, μένο ήχο της πόλης, όπως την είχε γεννήσει δεν είναι η ιδιαιτερότητα αλλά η εξέλιξη. το μυαλό του Juan Atkins αλλά και η χιπ Οτιδήποτε με έχει απογοητεύσει σε μια παχοπ παράνοια του Afrika Bambaataa. Ο ράστασή τους διορθώνεται στην επόμενη. Hamilton, χορευτής αρχικά, συναντήθηκε Το ίδιο περιμένω και τώρα που τελείωσε η με τον DJ Keith Tucker και μετά από διάφορα τριλογία Inversed World και μαζί της φαντάπειράματα κατέληξαν στους Aux 88. Διάσηζομαι και οι Tιμ Μπάρτον αναφορές. Η καιμοι για τις εμφανίσεις τους, που θυμίζουν νούργια τους παράσταση λέγεται Rejection χιπ χοπ συναυλίες, επέστρεψαν πέρσι στη και φαίνεται πως στρέφουν το βλέμμα τους δισκογραφία με την κυκλοφορία του «Black στα χιτσκοκικά θρίλερ και το Ψυχώ. Tokyo». Υιοθετώντας τα ονόματα Arashi Hoshino και Shin Muramatsu, φτιάχνουν Οι Aux 88 θα εμφανιστούν στο Six D.O.G.S καθαρά «4 to the floor» κομμάτια, που (Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 210 3210510) το λειτουργούν πολύ καλύτερα όταν παραμέΣάββατο 30/04, εισ. 10 ευρώ. Ο Stingray θα εμφανιστεί στο Bios (Πειραιώς 84, νουν ορχηστρικά παρά όταν παρεμβάλλο210 3425335) την Παρασκευή 29/04, εισ. 5 ευρώ. νται φωνητικά. Το Σάββατο (30/4) στο Six Το «Rejection» των Dirty Granny Tales θα D.O.G.S. θα παρουσιάσουν ζωντανά τον παρουσιαστεί στο θέατρο Badminton στις 29 & δίσκο και όσοι αγαπάμε την πόλη τους από 30/04, εισ. 15-20-25 ευρώ. Προπώληση στο 210 παλιά θα περιμένουμε το χαρακτηριστικό 8840600, στα ταμεία του θεάτρου Badminton και γκέτο-κομμάτι τους «I need to freak». Ή, σε όλα τα Public. έστω, ένα «Play it loud». Το απόγευμα της Γιώργος Μιχαλόπουλος

Social Networking Υπάρχουν κι άλλα social networks πέρα από το Facebook. Τα τρία που ακολουθούν έχουν τραβήξει την προσοχή, μένει να δούμε αν θα καταφέρουν να γίνουν mainstream.

Είσαι influential; Το 2007 ο Joe Fernandez έκανε μια εγχείριση στο σαγόνι και ήταν αδύνατο να μιλήσει για κάποιες μέρες. Επικοινωνούσε με τους συγγενείς και τους φίλους μέσω των social networks και, γοητευμένος από αυτό, αποφάσισε να ξεκινήσει το Klout. Αυτό που το διαφοροποιεί είναι πως αξιοποιεί το social network για να κάνει social marketing.

Όλοι κοινοποιούμε στους γύρω μας τις ταινίες που μας αρέσουν, τα βιβλία, τη μουσική, τα video games κ.ά. Το Klout παίρνει αυτή την ιδέα και τη μεγαλώνει, κάνοντάς τη social network. http://klout.com

Join in

Ρώτα ό,τι θες Το Quora το λατρεύουν οι απανταχού geeks και δεν έχουν άδικο. Είναι ένα social network όπου κάνεις μια ερώτηση και μέσω των «γνωστών» σου και των «γνωστών» αυτών βρίσκεις την απάντηση. Ως ιδέα είναι από τις μεγαλύτερες για όσα πρόκειται να δούμε, όμως, όσον αφορά το ίδιο το Quora, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν θα καταφέρει να αυξήσει τους χρήστες του, αλλά και, εφόσον το κάνει αυτό, κατά πόσο θα διατηρήσει την ποιότητα στις ερωταπαντήσεις. Το 2011 το Quora θα πρέπει να αποδείξει αν ως site είναι το next big thing ή αν θα έχει την τύχη του FriendFeed, μιας κοινότητας που ήταν πολύ δημοφιλής στους early adopters (aka nerds), αλλά ποτέ δεν κέρδισε το mainstream κοινό (βρήκε, όμως, ένα σπίτι στο Facebook). www.quora.com

Το Diaspora είναι ένα social network στο οποίο αρχικά μπορούσες να μπεις μόνο με πρόσκληση, αλλά πλέον έχει ανοίξει διάπλατα τις ηλεκτρονικές του πόρτες. Είναι μια εναλλακτική του Facebook και κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον, ειδικά όταν έγινε το φιάσκο με τον γίγαντα των social networks και την καταπάτηση τις ιδιωτικής ζωής των μελών. Αφού, όμως, έγινε σχετικά γνωστό, είναι ενδιαφέρον να δούμε τώρα κατά πόσο θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο του και να γίνει ένα πιο ιδιωτικό Facebook, ελαχιστοποιώντας, όσο αυτό είναι δυνατόν, τον κίνδυνο της υπερέκθεσης. Στο Diaspora, οι φωτογραφίες, τα σχόλιά σου ή ό,τι μοιράζεσαι, τέλος πάντων, δεν είναι σε κοινή θέα και δημιουργείται μια αίσθηση ασφάλειας όσον αφορά την ιδιωτική σου ζωή, χωρίς να πρέπει να κάνεις μια σειρά από ρυθμίσεις. https://joindiaspora.com


38

θεατρο θεατρα @ΡΟΥΦ Κωνσταντινουπόλεως 10 & Ανδρονίκου 18, Ρουφ, 210 3837191. Έως 26/05 «Ιστορίες Πείνας» των Ignacio Del Moral, Margarita Sanchez. Από 29/04 «Νυκτόβια Ζώα» του Χουάν Μαγιόργκα. Σκηνοθεσία: Μ. Νατιώτη.

104 ΘΕΑΤΡΟ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΟΓΟΥ & ΤΕΧΝΗΣ Θεμιστοκλέους 104, Εξάρχεια, 210 3826185. Έως 07/05 «Σκουλήκια» του Χιλέλ Μίτελπουνκτ. Σκηνοθεσία: Μ. Πετούσης. Έως 02/05 «Ενοποιημένος Τηλεφωνικός Κατάλογος» των Κωνσταντίνου Χατζή, Μαρίας Κατσανδρή. Σκηνοθεσία: Κ. Χατζής.

ΑΘΗΝΑ Δεριγνύ 10 & Πατησίων, Π. Άρεως, 210 8237330. Από 29/04 έως 31/05 «Δείπνο Ηλιθίων» του Φράνσις Βέμπερ. Σκηνοθεσία: Φ. Σπύρου.

ΑΚΑΔΗΜΟΣ Ιπποκράτους & Ακαδημίας, Αθήνα, 210 3625119. Έως 29/05 «Ζωή ποδήλατο» του Ντέιβ Φρίντμαν.

ΑΛΙΚΗ CityLink, Αμερικής 4, Αθήνα «Τα κορίτσια με τα μαύρα» των Αλέξανδρου Ρήγα & Δημήτρη Αποστόλου. Σκηνοθεσία: Αλ. Ρήγας.

ΑΛΚΥΟΝΙΣ – ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΕΣΣΑΛΑ Ιουλιανού 42-46, 210 8815405 Έως 08/05 «Το ημερολόγιο ενός τρελού» του Νικολάι Γκόγκολ. Σκηνοθεσία: Γ. Μεσσάλας. Έως 10/05 «Κάτω από τη σκάλα» του Τσαρλς Ντάιερ. Σκηνοθεσία: Γ. Μεσσάλας.

ΑΛΜΑ – ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ Αγίου Κωνσταντίνου & Ακομινάτου 15-17, Μεταξουργείο, 210 5220100. Από 29/04 «Σκοτεινό Σπίτι» του Νιλ Λαμπιούτ. Σκηνοθεσία: Χρ. Λύγκας.

ΑΛΦΑ Πατησίων 37, Εξάρχεια, 210 5238742. Έως 17/05 «Δεν πληρώνω… Δεν πληρώνω τίποτα» του Ντάριο Φο. Σκηνοθεσία: Στεφ. Ληναίος. Έως 15/05 «Το γάλα» του Β. Κατσικονούρη. Σκηνοθεσία: Α. Βαγενά.

ΑΝΕΣΙΣ

ΒΙΚΤΩΡΙΑ Μαγνησίας 5 (3ης Σεπτεμβρίου 119), 210 8233125. Έως 26/05 «Fucking Games» του Grae Cleugh. Σκηνοθεσία: Δ. Κομνηνός.

BOOZE COOPERATIVA Κολοκοτρώνη 57, Μοναστηράκι, 210 3240944. Έως 02/05 «Ο Κωδικός» του Χρήστου Πυθαρά. Σκηνοθεσία: Χρ. Πυθαράς. Έως 05/05«Michael Kohlaas» του Heinrich von Kleist. Σκηνοθεσία: Ανδρ. Κουτσουρέλης.

ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ

ΘΕΑΤΡΟ ΑΚΗΣ ΔΑΒΗΣ

Μπενιζέλου 4, Πλάκα, 210 3316330. ‘Εως 02/07 «Θηλυκές φιλοσοφίες: το string μας μέσα». «Δωμάτιο 32». Σκηνοθεσία: Λευτ. Παπανικολάου Γκιωνάκης.

Αλκμήνης 8, Αθήνα, 210 3428650. Έως 24/05 «Αυγά μύγας… σε ιστό αράχνης» των Ιουλία Ριζοπούλου και Ζωρζίνας Τζουμάκα. Σκηνοθεσία: Ι. Ριζοπούλου.

COMEDY CLUB – TRICKY TRICK ART

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ

Αιόλου 48-50, Κέντρο, 210 3311009. Έως 08/05 «Νύχτες κωμωδίας 2011».

DASEIN CAFÉ Σολωμού 12, Εξάρχεια, 210 3841857. «Διαστροφή και άλλες κινήσεις για το τίποτα» του Χοσέ Σαντσές Σινιστέρα. Σκηνοθεσία: Στ. Πετρίδης.

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Αθήνα, 210 5288100. «Η τριλογία του παραθερισμού» του Κάρλο Γκολντόνι. Σκηνοθεσία: Ν. Μαστοράκης. Έως 15/05 «Τρισεύγενη» του Κωστή Παλαμά. Σκηνοθεσία: Λ. Κονιόρδου. Έως 15/05 «Η μητέρα του σκύλου» του Παύλου Μάτεσι. Σκηνοθεσία: Ν. Μιλιβόγεβιτς. 04-08/05 «Αναγνώσεις».

ΕΚΑΤΗ Υακίνθου & Εκάτης 11, Πλατεία Κυψέλης, 210 6401931 «Το γράμμα μιας άγνωστης» του Στέφαν Τσβάιχ. Σκηνοθεσία: Β. Λουρμπά.

ΕΛCULTURE Μιλτιάδου 18, Μοναστηράκι, 210 3476573. Έως 05/05 «Repulsion_6» performance από τους Erasers. Από 10/05 «Η κυρία Λώρα» των Ιωάννας Κανελλοπούλου, Αγγελικής Καρυστινού. Σκηνοθεσία: Αγ. Καρυστινού.

ELIART

ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ

ΑΡΓΩ Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο, 210 5201684. «Το ημερολόγιο ενός τρελού» του Νικολάι Γκόγκολ. Σκηνοθεσία: Μ. Βασιλείου. Από 03/05 έως 29/05 «Εμιγκρέδες» του Σλάβομιρ Μρόζεκ. Σκηνοθεσία: Μ. Βαρδάκα.

ΑΣΚΗΣΗ Φραγκούδη 18-20, Αθήνα, 210 9236992. Έως 08/05 «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του Λουίτζι Πιραντέλο. Σκηνοθεσία: Π. Μουστάκης. Έως 11/05 «Αποκάλυψις Ιωάννου». Σκηνοθεσία: Π. Μουστάκης.

ΑΤΤΙΣ Λεωνίδου 7, Μεταξουργείο, 210 5226260. Έως 29/05 «Alarme». Σκηνοθεσία: Θ. Τερζόπουλος. Έως 29/05 «Μάουζερ» του Χάινερ Μίλερ. Σκηνοθεσία: Θ. Τερζόπουλος.

BETON 7 Πύδνας 7, Βοτανικός, 210 7512625. Έως 08/05 «Οσάμα ο ήρωας» του Ντένις Κέλλυ. Σκηνοθεσία: Π. Μιχαηλίδης. Από 28/04 έως 26/05 «Η Γυναίκα και ο Πόλεμος». Σκηνοθεσία: Π. Μιχαηλίδης.

JUMPBALL

CHANDELIER

ΑΝΤΙΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΙΑΣ ΞΕΝΟΥΔΑΚΗ

Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, 210 5231131. Έως 31/05 «Drunk enough to say I love you?» της Κάριλ Τσέρτσιλ. Σκηνοθεσία: Κ. Μπερδέκα.

Ορμινίου 4, Ιλίσσια, 693 2600269. «8 γυναίκες κατηγορούν» της Έφης Μεράβογλου. Σκηνοθεσία: Ε. Μεράβογλου. Αμισσού 1, Υμηττός, 210 7622392. Έως 14/05 «Παρασκευή +13» της Έφης Μεράβογλου. Σκηνοθεσία: Ε. Μεράβογλου.

Κωνσταντινουπόλεως 127, Βοτανικός, 210 3477677. Έως 26/05 «Προς Κορινθίους και λοιπούς» της Μαρίας Φιλίππου. Σκηνοθεσία: Μ. Φιλίππου.

ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ

EXCALIBUR BAR

Ι. Δροσοπούλου 17 Α' & Άνδρου, Κυψέλη. «Η θεία Βιβή» της Αλεξάνδρας Παπαγεωργίου. Σκηνοθεσία: Κ. Κωνσταντόπουλος.

Κηφισίας 14, Αμπελόκηποι, 210 7488881-2. «Παίζουν το τραγούδι μας». Σκηνοθεσία: Μ. Βακούσης.

Μοσχονησίων 36, πλ. Αμερικής, 210 8661168. «Βρίζοντας το κοινό - Θέλετε κωμωδία;» του Πέτερ Χάνκε. Σκηνοθεσία: Μ. Ξενουδάκη.

θητής» του Στίβεν Κινγκ. Σκηνοθεσία: Ζ. Χαϊτίδης. Έως 25/05 «Έγκλημα, τιμωρία, λεφτά, δολοφονία συνταξιούχου» του Ματίας Άντερσον. Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη. Έως 29/05 «La Chunga» του Μάριο Βάργκας Λιόσα. Σκηνοθεσία: Ελ. Σκότη.

Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός, 210 5138067 Έως 15/05 «Ο Καλός Μα-

Κυψέλης 54, Αθήνα, 210 7707227. «Ο Δον Ζουάν του Ανατόλι Κριμ». Σκηνοθεσία: Θ. Θεολόγης.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΤΙ Ηπείρου 41, Αθήνα, 210 8834002. Έως 03/05 «Η γυναίκα που κάθεται» του Δημήτρη Καραντζά. Σκηνοθεσία: Δ. Καραντζάς.

ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ Πλαταιών & Προφήτη Δανιήλ 3, Κεραμεικός, 210 3467735 Έως 08/05 «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» του Πέτρου Ζούλια. Σκηνοθεσία: Π. Ζούλιας.

ΘΕΑΤΡΟ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ Ιλισίων 21 & Κερασούντος, Ιλίσια, 215 5001300. Έως 29/05 «Ερωτογενείς Ζώνες» του Φρανκ Βίκερυ. Σκηνοθεσία: Αλ. Λιακόπουλος. «Δείξε μου τον φίλο σου». Σκηνοθεσία: Χρ. Γκόλια.

ΘΕΑΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι, 210 6929090. Από 29/04 «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη. Σκηνοθεσία: Π. Αγγελόπουλος.

ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ Μυλλέρου 78, Μεταξουργείο, 210 9718590. «Μακμπέθ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Σκηνοθεσία: Αντ. Θεοχάρης.

ΘΕΑΤΡΟ ΠΚ Κασομούλη 30 & Ρενέ Πυώ 2, Νέος Κόσμος, 210 9011677 Έως 15/05 «Frankenstein». Σκηνοθεσία: Π. Κουρτίδης.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» Πεσμαζόγλου 5, Κέντρο, 210 3228706. Έως 08/05 «Ο έλεγχος του διεθνούς ταμείου»

του Γ. Η. Ησαΐα. Σκηνοθεσία: Κ. Καπελώνης, Δ. Δεγαΐτης. «Η μέθοδος Groenholm» του Τζόρντι Γκαλθεράν. Σκηνοθεσία: Δ. Χρονόπουλος.

Σκηνοθεσία: Αντ. Ρέλας. Από 29/04 έως 29/05 «Γαλαξίας» της Ομάδας Blitz. Σκηνοθεσία: Ομάδα Blitz, Γ. Βαλαής.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Κυψέλης 2, Αθήνα, 210 8831068. Έως 08/05 «Κάρμεν». Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός.

Κωνσταντινουπόλεως 82 & Ιερά Οδός, Γκάζι, 211 8505650 «Elizadeth» του Χάρη Ρώμα. Σκηνοθεσία: Δ. Καρατζιάς. Έως 03/05 «Εσωτερικαί Ειδήσεις» του Μάριου Πόντίκα. Σκηνοθεσία: Μ. Τσότρας.

ΚΙΒΩΤΟΣ

SOCIETY

Πειραιώς 115, Γκάζι, 210 3427426. Από 04/05 έως 15/05 «Μέσα απ’ τα φύλλα της καρδιάς». Ερμ: Γ. Μπέζος, Χρ. Μαξούρη.

Κολοκοτρώνη 6, Κέντρο, 210 3230445. Έως 28/05 «Πώς να έχετε έναν άντρα του χεριού σας» του Ιάκωβου Μυλωνά. Σκηνοθεσία: Ι. Μυλωνάς.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

Πειραιώς 256, Ρέντης «Κίρκεγκορ Unleasted, Νίτσε Unleasted, Σοπενχάουερ Unleasted» του Θεοδόση Πελεγρίνη. Σκηνοθεσία: Μ. Σορμαΐνη.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΤΟΥ «ΑΛ ΤΣΑΝΤΙΡΙ ΝΙΟΥΖ» Παύλου Μελά 25, Ρέντη, 212 2125733. Έως 27/05 «Ο διχοτομημένος υποκόμης». Σκηνοθεσία: Κ. Γάκης.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ Φρυνίχου 10, Πλάκα, 210 3231591. Από 28/04 έως 15/05 «8 Θανάσιμα Αμαρτήματα». Σκηνοθεσία: Π. Εμμανουηλίδης.

ΘΕΑΤΡΟΝ – ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ Πειραιώς 254, Ταύρος, 212 2540316. Από 04/05 έως 15/05 «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου. Σκηνοθεσία: Σ. Χατζάκης.

ΘΗΣΕΙΟΝ, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ

ΚΑΠΠΑ

Ερεχθείου 22, Ακρόπολη, 210 9248328. Έως 01/05 «Η γυναίκα του Γκόρκι» της Έλενας Πέγκα. Σκηνοθεσία: Ελ. Πέγκα.

KNOT GALLERY Μιχαλακοπούλου 206 & Πύρρου (εισ. από Πύρρου), Αμπελόκηποι, 6937797798. Από 03/05 έως 31/05 «All yesterday’s parties». Σκηνοθεσία: Μπ. Γαλιατσάτος.

LE CAFÉ DEL’ART Πλατεία Μεσσολογίου 6, Παγκράτι, 2107255998. «One night in heaven» της Έφης Μεράβογλου. Σκηνοθεσία: Ε. Μεράβογλου.

ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ - ΘΕΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑ

Τουρναβίτου 7, Ψυρρή, 210 3255444. Έως 15/05 «Cock» του Μάικ Μπάρτλετ. Σκηνοθεσία: Κ. Ευαγγελάτου.

Ακαδημίας 59-61, Κέντρο, 210 3612461. Από 30/04 έως 08/05 «Κάρμεν» των Ανρί Μεγιάκ. Λυντοβίκ Αλεβύ. Σκηνοθεσία: Β. Νικολαΐδης.

ΘΥΜΕΛΗ ΕΛΛΗΣ ΒΟΖΑΚΙΔΟΥ

ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ

Μοσχονησίων 32, Πλ. Αμερικής, 210 8657677. «Χθες- Σήμερα- Πάντα». Σκηνοθεσία: Έλλη Βοζακίδου.

ΘΥΡΑ ΤΕΧΝΗΣ Σαρρή 14, Ψυρρή, 210 3314422 Έως 24/05 «Έχεις καμμιά καλή ιδέα;Ο παροξυσμός ενός συγγραφέα» της Φωτεινής Βαμβούκη. Σκηνοθεσία: Φ. Βαμβούκη.

ΙΔΕΟΘΕΑΤΡΟΝ Στουρνάρη 57 & 3ης Σεπτεμβρίου, Εξάρχεια, 210 5237543 Έως 25/06 «Έρως και Λόγος» θεατρικό αναλόγιο.

ΙΔΡΥΜΑ «ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ» Πειραιώς 206, Ταύρος, 210 3418550. Έως 30/04 «Άμλετ, ο πρίγκιπας της Δανίας» του Γουίλλιαμ Σαίξπηρ. Σκηνοθεσία: Θ. Παπακωνσταντίνου. Έως 15/05«Το Πράσινο Λεμόνι» της Μέτης Καρατζά. Σκηνοθεσία: Σ. Φιλιππίδου. Έως 12/05 «Άντρες Μετά Μουσικής» της Έλενας Τορνέρο. Σκηνοθεσία: Λ. Μελεμέ. Από 02/05 «Parklife» του Στέλιου Λυκουρέση. Σκηνοθεσία: Μ. Κωνσταντάτος. 30/04 «Πεδίον Ολισθηρόν» του Χοροθέατρου ΔΑ.ΓΙ.ΠΟ.ΛΗ.

theater news λωξαντρα - «θεατρον» κεντρο πολιτισμου «ελληνικος κοσμος»

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού παρουσιάζουν τη Λωξάντρα της Μαρίας Ιορδανίδου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» από τις 4 μέχρι τις 15 Μαΐου για 16 μόνο παραστάσεις. Το έργο που σημείωσε τεράστια επιτυχία στη Θεσσαλονίκη σκηνοθετεί ο Σωτήρης Χατζάκης και αφηγείται τη ζωή μιας γυναίκας από την Πόλη στις αρχές του 20ού αιώνα. Στο ρόλο της Λωξάντρας η Φωτεινή Μπαξεβάνη. Πειραιώς 254, Ταύρος, 212 2540316

ενα ματσο βιολες - 104 κεντρο λογου και τεχνης

Από τη Δευτέρα 9 Μαΐου και κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη θα παρουσιάζεται η τρυφερή κωμωδία του Παναγιώτη Παναγόπουλου Ένα μάτσο βιόλες στο 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης των εκδόσεων Καστανιώτη. Το έργο καλύπτει όλο τον κύκλο της ζωής και τα πρόσωπα που μας συνοδεύουν σε αυτόν, με «βιόλες» τις δέκα γυναίκες που σημάδεψαν τη ζωή του πρωταγωνιστή. Στις 21:15. Θεμιστοκλέους 104 & Καλλιδρομίου, Αθήνα, 210 3826185

Ακαδήμου 14, Μεταξουργείο, 210 5234382. Έως 29/05 «Η νύχτα μόλις πριν από τα δάση» του Bernard-Marie Koltès. Σκηνοθεσία: Α. Παπαδημητρίου.

METROPOLIS LIVE STAGE Πανεπιστημίου 54 & Εμ. Μπενάκη, 4ος όροφος, 210 3424654 «Η Life, το Style και οι εφτά Νάνοι» της Σοφίας Μουτίδου. Σκηνοθετική επιμέλεια: Μ. Ρέππας.

ΜΙΚΡΟ ΠΑΛΛΑΣ Αμερικής (στοά Σπυρομήλιου) CityLink, Αθήνα, 210 3210025 Έως 10/05 «Ήρωες» της Ελένης Γκασούκα. Σκηνοθεσία: Ελ. Γκασούκα. Έως 07/05 «Ο τυφλοσούρτης» του Θοδωρή Αθερίδη. Σκηνοθεσία: Θ. Αθερίδης.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΑΘΗΝΑΪΣ Καστοριάς 34-36 & Ιερά Οδός, Βοτανικός, 210 3480080 Έως 13/05 «I love you» των Αλ. Παντελάκη, Στ. Κραουνάκη.

ΜΟΥΣΟΥΡΗ Πλ. Καρύτση, Αθήνα, 210 3310936. «Χάρολντ και Μωντ» του Κόλιν Χίγκινς. Σκηνοθεσία: Π. Ζούλιας.

ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΡΜΕΝΗ Σπ. Τρικούπη 34 & Κουντουριώτου, Εξάρχεια, 210 8253489 Από 29/04 «Απολυμένη» του Αντώνη Τσιπιανίτη. Σκηνοθεσία: Χρ. Καρχαδάκης.

ΟΔΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας, Κυψέλη, 210 8217877 «Θερμοκήπιο» του Χάρολντ Πίντερ. Σκηνοθεσία: Λ. Βογιατζής.

ΟΛΒΙΟ Φαλαισίας 7, Γκάζι. Έως 08/05 «Σύλβια και Τεντ» της Άσπας Τομπούλη. Σκηνοθεσία: Α. Τομπούλη. Από 29/04 έως 02/05 «Η Εργασία σε εξέλιξη». Σκηνοθεσία: Ν. Σούρλα.

ΠΑΛΛΑΣ Βουκουρεστίου 5, Αθήνα, 210 3213100. Έως 15/05 «Μέσα» του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Σκηνοθεσία: Δ. Παπαϊωάννου.

ΠΟΡΕΙΑ Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, πλ. Βικτωρίας, 210 8210991. Έως 07/05 «Η υπόθεση της οδού Λουρσίν» του Ευγένιου Λαμπίς. Σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα. Έως 15/05 «Το κτήνος στο φεγγάρι» του Ρίτσαρντ Καλινόσκι. Σκηνοθεσία: Στ. Λιβαθινός. Έως 01/06 «Λήθη» του Δημήτρη Δημητριάδη. Σκηνοθεσία: Δ. Τάρλοου.

ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Πειραιώς 256. «Πράξη χωρίς Λόγια» του Σάμουελ Μπέκετ.

Σκηνοθεσία: Ασπ. Κράλλη.

ΡΑΓΕΣ

Λεωφόρος Συγγρού 107-109, 210 9005800. Έως 13/05 «Πόλη – Κράτος» από τον θίασο Κανιγκούντα. Σκηνοθεσία: Γ. Λεοντάρης. Έως 30/04 «Σκηνές από έναν γάμο» του Ίνγκμαρ Μπέρκμαν. Σκηνοθεσία: Ίβο βαν Χόβε.

ΣΤΟΑ Μπισκίνη 55, Ιλίσια, 210 7702830. Έως 15/05 «Άννα, είπα» του Παναγιώτη Μέντη. Σκηνοθεσία: Θ. Παπαγεωργίου. ‘Εως 17/05 «Για πάντα – 4ever» του Γιώργου Ηλιόπουλου. Σκηνοθεσία: Β. Δούκα.

STRASSE Περσεφόνης 29 & Ιάκχου, Γκάζι, 210 3464330. «The Show Up» των Γιώργου Βάλαρη και Νίκου Μουτσινά. Σκηνοθεσία: Γ. Βάλαρης.

ΣΤΟΥ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ Σαρρή 15 & Αγ. Αναργύρων 45, Ψυρρή, 210 3240370. «Ένας ασήμαντος φόνος» της Ευαγγελίας Στρατή. Σκηνοθεσία: Μ. Μπανούμπ. Έως 15/05 «Λεφτά υπάρχουν» του Γιάννη Λίλη. Σκηνοθεσία: Γ. Λίλης, Τ. Αλαφάκης.

STUDIO ΚΥΨΕΛΗΣ Σπετσοπούλας 9 & Κυψέλης, Κυψέλη, 210 8819571 «Χόρεψέ με ως το τέλος του κόσμου» του Τζο Σάουτερ. Σκηνοθεσία: Γ. Λιβανός. «Αν άλλαζαν όλα» της Τούλας Μπούτου. Σκηνοθεσία: Μ. Δεστούνης. «Ο τίγρης» του Μάρεϊ Σίσγκαλ. Σκηνοθεσία: Αντ. Αλεξίου. Από 02/05 έως 31/05 «Αντίνοος» του Φερνάντο Πεσσόα. Σκηνοθεσία: Γ. Λιβανός.

ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΛΗΔΡΑ Κέκροπος 12 & Αδριανού, Πλάκα, 210 3245969. «Ιχνευτές» του Σοφοκλή. Σκηνοθεσία: Δ. Αβδελιώδης.

STUDIO ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια, 210 6453330. Από 04/05 έως 12/06 «Τρελοβγενιώ» της Ινές Κανιατί. Σκηνοθεσία: Γ. Αναστασάκης. Από 04/05 έως 12/06 «Να μου στείλετε μια ρεπούμπλικα!» του Ρώμου Φιλύρα. Σκηνοθεσία: Γ. Αναστασάκης. Από 04/05 έως 12/06 «Ε.Χ. Γονατάς – Από την Κρύπτη στο φως με τρεις μπακιρένιες δεκάρες» των Γ. Αναστασάκη, Ε. Γονατά. Σκηνοθεσία: Γ. Αναστασάκης.

TAF Νορμανού 5, Αθήνα, 210 3238757. Έως 03/05 «Βαλς αρ. 6» του Νέλσον Ροντρίγκεζ.

ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων, Αθήνα, 210 8656004. Έως 05/06 «Δεσποινίς Τζούλι» του Πάτρικ Μάρμπερ. Σκηνοθεσία: Μ. Αδαμάκη. Από 02/05 έως 07/06 «Κόλχαας» του Χάινριχ φον Κλάιστ. Σκηνοθεσία: Ν. Αλεξίου.

ΦΟΥΡΝΟΣ Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια, 210 6460748. Έως 19/05 «Θαλασσινοί Έρωτες» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Σκηνοθεσία: Μ. Γεμεντζάκη. Έως 24/05 «Ντε Σαντ. Στη Ζυστίν…» του Cezaris Grauzinis. Σκηνοθεσία: Cezaris Grauzinis. Από 29/04 έως 21/05 «4ο Φεστιβάλ Σώματα και Αντικείμενα σε κίνηση».

ΧΩΡΑ Αμοργού 20, Κυψέλη, 210 8673945. Έως 15/05 «Just Sex» του Τζεφ Γκουλντ. Σκηνοθεσία: Αγγ. Μπούρας.

ΧΩΡΟΣ 2 Χαβρίου 7, Σύνταγμα, 210 2514927. Έως 31/05 «Τι θα κάνουμε τώρα;» της ομάδας So7.


39

ΒΓΕΣ ΕΞΩ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!

Με τη Nefeli Walking Undercover στο Belle Époque Όλα είναι κύκλος. Από τον Φώτη Βαλλάτο. Φωτό: Photoharrie.

Ο

κήπος του Belle Époque είναι ακόμα άδειος. Το κρύο της Μεγάλης Εβδομάδας έχει αποθαρρύνει τους mods με τα σταυρωτά σακάκια και τα κοτλέ παντελόνια που φτάνουν μέχρι λίγο πάνω απ’ τον αστράγαλο (το εσωτερικό σαλονάκι του τεϊοποτείου είναι γεμάτο και το πικάπ παίζει ένα γαλλικό τραγούδι που μοιάζει με Françoise Hardy – αλλά δεν είμαι και σίγουρος). Κάτω από τις νεραντζιές, ανάμεσα στις μάντρες των γύρω πολυκατοικιών, τραπέζια φερ φορζέ και καρέκλες με φλοράρ καλύμματα. Κάτω χώμα. Και κάπου εκεί η Νεφέλη να πίνει το τσάι της, φορώντας ένα κίτρινο φόρεμα (σχεδόν) undercover από τον υπόλοιπο κόσμο, σαν μια νεράιδα που προσγειώθηκε στο Σύνταγμα λίγο πριν δύσει ο ήλιος. «Το πρώτο μου live το “είδα” από την κοιλιά της μητέρας μου, που, αν και σπούδασε μαθηματικός, είναι εδώ και χρόνια βιολίστρια στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Ήταν οι Pink Floyd το 1989 στο Ολυμπιακό Στάδιο. Επίσης, η μαμά μου άκουγε συνέχεια Ντβόρζακ, γι’ αυτό έγινε ο αγαπημένος μου συνθέτης. Είδες τι κάνει η κοιλιά της μαμάς;», μου λέει με αφοπλιστική αθωό-

τητα. «Οι γονείς μου άκουγαν τα πάντα. Από Παπάζογλου και Φίλιπ Γκλας μέχρι μουσικά παραμύθια -θυμάμαι πολύ έντονα την “Αλίκη στη χώρα των ψαριών”- και πολύ Τρύπες. Φαντάσου ότι όλα αυτά και πολλά άλλα τα έχω σπίτι μου στη βινυλιακή τους έκδοση». Η μουσική της Nefeli Walking Undercover μου θυμίζει μια μείξη από Joanna Newsom, και Kate Bush, οι στίχοι της έχουν κάτι από Θανάση Παπακωνσταντίνου (στη θηλυκή του εκδοχή), οι ατμόσφαιρές της ένα μεταμοντέρνο ελληνοκεντρικό trip hop, τα κρουστά της (κουτάλες, ντουλάπες, κατσαρόλες) έχουν κάτι από CocoRosie, το βιολί της («ένα κατασκευής Μούρτζινου από το 1928») είναι πάντα εκεί. Όταν ξεκίνησε να πειραματίζεται με τη μουσική, έπαιζε μόνο διασκευές. Μετά τη φώναξαν να παίξει βιολί στους πανκάδες Fall of man (!), μετά σε μια ska punk μπάντα και ύστερα προέκυψαν οι Mimosa’s Dream και μετά ο Leon, στον οποίο είναι session μουσικός. «Αλλά όλα ξεκίνησαν όταν γνωρίστηκα με τον Pan Pan. Διάβαζα από μικρή σαν τρελή τα κόμικ του και τελικά επικοινώνησα μαζί του και ύστερα συνεργαστήκαμε όταν γύρισε ο Vincent Moon το Temporary Area in Athens στο Booze. Από εκείνη τη βραδιά σκέφτηκα ότι θα ήθελα

παραμύθια που διάβαζα μικρή και από τα κόκι εγώ να κάνω μουσική. Έτσι έγραψα το κομμικ, που είμαι φανατική. Αυτά του Έκτορα, μάτι “The sound of everything” (ένα βραδυμε τα ασπρόμαυρα μινιμαλιστικά σχέδια, του φλεγές αριστούργημα)». Η Νεφέλη έχει ενΓούση, φυσικά του Pan Pan, του Μητσημπόθουσιαστεί με το Belle Époque. Περπατάει νου αλλά και Ούγκο Πρατ λόγω του Κόρτο ανάμεσα στα καταπληκτικά vintage ρούχα που η Ήβη (η ιδιοκτήτρια) έχει ξεθάψει από Μαλτέζε. Επίσης, με έχουν επηρεάσει πολύ ξεχασμένα μαγαζιά του κέντρου της πόλης και τα ηπειρώτικα τραγούδια γιατί όπως λέ(φαντάζομαι αυτά που έχουν ταμπέλες όπως ει κι ο Περίδης “Στα βουνά της νότιας Κίνας «Υποκάμισα Οικονόμου» ή «Μόδα Χαρήτου») άκουσα κλαρίνα ηπειρώτικα”». Στο τριώροφο και περιεργάζεται τα μικροαντικείμενα (φονεοκλασικό του 1880 της οδού Βουλής, που βερά σπάνιες τσέχικες κούπες από τα ’50s, στη δεκαετία του ’50 στέγασε τα κεντρικά καταπληκτικά βάζα λιμόζ, έναν πίνακα που της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Έντισον και γράφει Make Love Not War, ποπ κοσμήμαύστερα ένα φροντιστήριο ενηλίκων (πριν το τα, μια τηλεόραση μάρκας Majestic και τις μεταμορφώσει η Ήβη σε αυτό το εντυπωσιατέλειες υδρογείους που βρίσκονται στο άλλο κό μαγαζί-βιβλιοπωλείο-τεϊοποτείο που είναι δωμάτιο του χώρου μαζί με καταπληκτικούς πια στέκι όσων έχουν φάει πετριά με τη δεχάρτες και οδηγούς πόλεων για την καετία του ’60), η Νεφέλη καταφέρνει Ελλάδα και όλο τον κόσμο). Η να βγάλει το ρε και το μι απ’ την BELLE ÉPOQUE Νεφέλη δείχνει να είναι ξαφηρεμία, όπως είναι και ο τίτλος Βουλής 34, Σύνταγμα, νικά μέσα στον κόσμο της. ενός από τα κομμάτια της. «Ο 210 3239333 Σε ένα ονειρικό λούνα πιο αγαπημένος μου στίχος Η Nefeli Walking Undercover έχει παρκ, ανάμεσα στα υλικά είναι αυτός που λέει ο Μάέτοιμα δέκα κομμάτια τα οποία θα της φαντασίας της, που λαμας “Το πιο βαθύ σκοτάδι κυκλοφορήσουν σύντομα. είναι φτιαγμένα από «το είναι πριν την αυγή”. Γιατί myspace.com/nefeliathens nefeli-haiku.blogspot.com ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ απεικονίζει τη βασική μου Τα ρούχα της Νεφέλης και το θεωρία για τη ζωή. 'Οτι όλα “Η πιο όμορφη θάλασσα”, πουκάμισο του Φώτη είναι είναι κύκλος». από αυτό του Πεσσόα “Ο φύαπό τη συλλογή του Belle Époque. λακας των κοπαδιών”, από τα fvallatos@lifo.gr


40 κριτικη

barrestaurants

μεσογειακή κουζίνα, προσιτές τιμές σε ένα ζεστό και φιλικό περιβάλλον.

APOLIS

ΑΘΗΡΙ

Άλσος Αγ. Δημητρίου, Πετρούπολη, 210 5060000. Ανανεωμένο, υπέρκομψό στα μαύρα, με την καλύτερη θέα στην Αθήνα και «ανοιχτή» μεσογειακή κουζίνα.

Bacaro

Σοφοκλέους 1, Ιστορικό Κέντρο, 210 3211882. Όμορφος χώρος με αίθριο. Ιταλο-μεσογειακές επιλογές και δυνατή μπάρα. €20-45

Bandoneon (el)

sale bianco

Η γωνιά του Σαλβατόρε Ιταλικές, απλές συνταγές και σικελικές γεύσεις από τα χέρια του Salvatore Andolina. Aπό τη Νίκη Μηταρέα.

H

διακριτική μυρωδιά του σκόρδου γαργαλάει προκλητικά τα ρουθούνια με το που μπαίνω στο ιταλικό εστιατόριο Sale Bianco. Περισσότερο για τρατορία μου κάνει ο γουστόζικος χώρος με την τζαμαρία ολόγυρα, τις κόκκινες κουρτίνες και τις αναπαυτικές καρέκλες που παίζουν σε λευκό και κόκκινο. Στον τοίχο μια σειρά από κατακόκκινες ντομάτες και πιπερίτσες, σκόρδα κι ελιές χαρίζει μια ευχάριστη οικειότητα. Βράδυ καθημερινής και το μόλις οκτώ μηνών μαγαζί σφύζει από ζωή. «Για να δούμε, θα δώσετε συγχαρητήρια;», λέει με πρόσχαρη φωνή ο σερβιτόρος από το διπλανό τραπέζι, τη στιγμή που σερβίρει μια λεπτή, σχεδόν αραχνοΰφαντη πίτσα με ντομάτα και ρίγανη και μια πληθωρική πιατέλα με σπαγγέτι. «Εγώ είμαι σίγουρος για τον Σαλβατόρε. Είναι ο άγγελος της κουζίνας» συνεχίζει, ενώ κινείται στη σάλα με χάρη, προλαβαίνοντας τις επιθυμίες όλων. One man show. Αρκετοί από τους πελάτες έχουν οικειότητα με τον... Αντρέα, που έρχεται και στο δικό μου τραπέζι με δύο λαμαρίνες πάνω στις οποίες φιγουράρουν φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά που φτιάχνει ο Σικελός σεφ και ιδιοκτήτης Salvatore Andolina. «Ο σεφ κάνει τα περισσότερα μόνος του», επιμένει να τον διαφημίζει ο σερβιτόρος, αφήνοντας πάνω στο τραπέζι ζεστά, αφράτα, χειροποίητα ψωμάκια. Χαζεύω τον κατάλογο που διατρέχουν τα χρώματα της ιταλικής σημαίας και διαβάζω ένα σημείωμα του σεφ που εξηγεί μέσα από ένα παραμύθι πώς αποφάσισε να ονομάσει το μαγαζί του Άσπρο Αλάτι, Sale Bianco. Άφθονα τα ορεκτικά, σε βάζουν σε πειρασμό να δοκιμάσεις. Οι μπρουσκέτες που έρχονται είναι τραγανές και η ντοματούλα σε κύβους με βασιλικό και μοτσαρέλα τις κάνουν θελκτικές. Ωραιότατα είναι τα μανιτάρια πλευρώτους που μαρινάρονται πριν ψηθούν ιδανικά στη σχάρα και ραντίζονται με βαλσάμικο με μια υποψία σκόρδου και συνοδεύονται με εύγευστο πέστο μαϊντανού. Άκρως χορταστική η μερίδα. «Σικελός χωρίς σκόρδο στην κουζίνα δεν γίνεται», είναι η απάντηση του Αντρέα σε σχετική ερώτηση πελάτη. Τα ζυμαρικά φαίνεται ότι είναι το δυνατό σημείο της κουζίνας, που αγγίζει τις γευστικές χορδές των πελατών. Έτσι επιλέγω φρέσκα λινγκουίνι με γαρίδες. Ένα βουνό από ζυμαρικά προσγειώνεται μπροστά μου με θαλασσινή μυρωδιά. Είναι καλοφτιαγμένα και ιδανικά al dente. Ακολουθούν οι μαύρες, σαν έβενος, φρέσκες ταλιατέλες, στεφανωμένες με λευκά δαχτυλίδια καλαμαριού, ένα νόστιμο και εκφραστικό πιάτο. Τα μπαβέτε με τις ευμεγέθεις γαρίδες, τη φρέσκια ντομάτα και την τρούφα να μοσχοβολά σε στέλνουν κατευθείαν στη γειτονική χώρα. «Θεϊκό πιάτο», υποστηρίζει ο Αντρέας. Μου αρέσει που τα υλικά είναι ξεκάθαρα και οι γεύσεις εκφράζουν την καλή ποιότητα σε κάθε μπουκιά. Για το τέλος ένα αφράτο τιραμισού μέσα σε ποτήρι μαρτίνι με έντονη την αίσθηση του λικέρ βάζει τη γλυκιά σφραγίδα στο δείπνο. Ο Μάρκου Μπότσαρη 10Α, Γλυφάδα, Σαλβατόρε, ο χαμογε210 8986301 λαστός σεφ, διαδίδει με Ανοικτά: Καθημερινά μεσημέρι και βράτον καλύτερο τρόπο την δυ, Δευτέρα μόνο βράδυ. Κρασί: Προτάκουζίνα της πατρίδας σεις με ετικέτες που σε ταξιδεύουν στον του αλλά και την πρόελληνικό και τον ιταλικό αμπελώνα σχαρη πλευρά της προκαι αποστάγματα. Ειδική μνεία: σωπικότητάς του στο Sale Το φαγητό ακολουθεί με Bianco, πιάνοντας απόλυτα συνέπεια τη φιλοσοφία τον σφυγμό των εραστών των της ιταλικής μαζυμαρικών. γειρικής. mitarea@lifo.gr

Sale Bianco

Βιργ. Μπενάκη 7, Πλ. Μεταξουργείου, 210 5224346. Το αυθεντικό αργεντίνικο εστιατόριο της Αθήνας.

Baraonda

Τσόχα 43, Αμπελόκηποι, 210 6444308, 2106441778. Barrestaurant με mainstream διαθέσεις και τάσεις πολυτέλειας. Γκουρμέ κουζίνα από τον Μιχάλη Ντουνέτα. €50+

BIG APPLE

Σκουφά 69, Κολωνάκι, 210 3643820. Νεοϋoρκέζικο σκηνικό και κουζίνα με μεσογειακές και αμερικανικές γεύσεις. € 25-35

CANTEEN

Ιάκχου και Ευμολπιδών, Γκάζι, 210 3451508. Μεσογειακό φαγητό, μίνιμαλ χώρος και πολλές freestyle μουσικές από τα παιδιά του Soul.

CELLIER LE BISTROT

Πανεπιστημίου 10, Σύνταγμα, 210 3638525. Στο βάθος της στοάς. Κομψό και κοσμοπολίτικο.

HARD ROCK CAFÉ GLYFADA

Ζησιμοπούλου 5Α & Λαζαράκη 26, Γλυφάδα. Προσεγμένο μενού, γευστικά επιδόρπια και μεγάλη λίστα από κοκτέιλ υπό τους ήχους ροκ μουσικής.

LALU

Αναγνωστοπούλου 1, Κολωνάκι, 210 6233933. Μεγάλη μπάρα, δερμάτινοι καναπέδες, mainstream ακούσματα στην καρδιά του Κολωνακίου. Μενού γεμάτο μυρωδιές και γεύσεις Μεσογείου.

LE PETIT SOMMELIER

Ζαΐμη 6 και Δήμητρος, Π. Φάληρο, 210 9842344. Wine bar restaurant με μια πλήρη κάρτα μενού και υπέροχο κατάλογο κρασιών. €20-25

MONO TAPAS BAR

Μπενιζέλου Παλαιολόγου 4Γ, Πλάκα, 2103226711. Μεγάλη ποικιλία από tapas και δυνατή μπάρα για τη συνέχεια.

Prosopa

Κωνσταντινουπόλεως 4 και Μεγ. Βασιλείου 52, Ρουφ, 210 3413433. Μετακόμισε όχι πολύ μακριά. Με την ίδια υψηλή μεσογειακή ποιότητα.

SALERO

Βαλτετσίου 51, Εξάρχεια, 210 3813358. Σαλάτες, tapas, ιβηρομεσογειακές προτάσεις και πανέμορφα κοκτέιλ, συντροφιά με ethnic μουσικες. €15-30

SANTA BOTELLA

Πανόρμου 115Α, Αμπελόκηποι, 210 6981032. Στο πιο κομβικό σημείο της πιάτσας της Πανόρμου, καλή μουσική, καθαρά ποτά. Ελληνική μεσογειακή κουζίνα και tapas σερβίρονται από νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ.

SOHO

Βουτάδων 54Β, Γκάζι, 210 3422663. Ένα bar-restaurant για όλες τις ώρες της μέρας στην πιο πολυσύχναστη πλατεία της Αθήνας.

SOSIALISTA

Τριπτολέμου 33, Γκάζι, 210 3474733. Βιομηχανικός χώρος που, εκτός από τη μεσογειακή και ιταλική κουζίνα από τον chef Φώτη Κουτάντου, προσφέρει και απολαυστικά cocktails με electronica, pop και rock. €20-25

SOUL KITCHEN

Κωνσταντινουπόλεως 46 και Ελασσιδών 30, Γκάζι, 210 3410418. Εξαιρετικά ταϊλανδέζικα πιάτα.

ελληνικη κουζινα ΑΓΟΡΑ

Λ. Αλεξάνδρας & Βουρνάζου 31, Αμπελόκηποι, 210 6426238 και Χατζ. Μέξη 8 & Βεντήρη 9, Ιλίσια, 210 7252252. Καλαίσθητη διακόσμηση, παρεΐστικη ατμόσφαιρα, μενού με επιρροές από τη διεθνή αλλά και τη

Παπαδακης

Βουκουρεστίου 47 και Φωκυλίδου 15, Κολωνάκι, 210 3608621.

Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 210 3462983. Ελληνικές γεύσεις σε νεοκλασικό περίγυρο διά χειρός Αλέξανδρου Καρδάση. Κυριακή ανοιχτά το μεσημέρι. Κλειστά Κυριακή βράδυ και Δευτέρα.

ΡΟΖΑΛΙΑ

Aleria

Μ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, 210 5222633. Δημιουργική ελληνική κουζίνα με έξυπνα στοιχεία.

Κωνσταντινουπόλεως 104, Γκάζι, 210 3410107. Λιτός χώρος και ιδιαίτερες γεύσεις ελληνικής κουζίνας και ψαγμένη ποικιλία κρασιών.

ΑΝΝΑΣ

T PALACE

Ακαδήμου 16, Μεταξουργείο, 210 5234382.

βεργινα-αχιλλεας

Βαλτετσίου 58, 210 3302933. Τραπεζάκια στον πεζόδρομο.

ΓΙΑΝΤΕΣ

Βαλτετσίου 44, Εξάρχεια, 210 3301369. Πρόσφατα ανακαινισμένη νέο-ταβέρνα με βιολογικές ανησυχίες στην ωραιότερη αθηναϊκή αυλήμ με γευστικό φαγητό και προσεγμένο σέρβις.

Δαφνη

Βαλτετσίου 58, 210 3202933. Σ’ έναν ωραίο κήπο που θερμαίνεται το χειμώνα σερβίρονται φρέσκα κρέατα και ψαρικά.

TIRBOUSON

Β.Γεωργίου 3, Σύνταγμα, 210 3222210. Η ποιότητα συναντά την ιδιορρυθμία με έντονα ελληνικές γεύσεις αλλά και πιο κοσμοπολίτικες επιλογές. €40-50

hip ταβερνεσ Barba lazaros

Ζησιμοπούλου 24Α, Π. Φάληρο, 210 9403003. Πεϊνιρλί έξοχο. Ζωντανή μουσική το σαββατοκύριακο. €15-22

ΚΑΝΕΛΛΑ

Μ. Αλεξάνδρου 86, Μπουρνάζι, 210 5773721. Παραπάνω από αξιόλογη παρουσία στα δυτικά. Καλά μαγειρευτά και ψαγμένα κρεατικά. €15-20

Κων/πόλεως 70 και Ευμολπιδών, Γκάζι, 210 3476320. Μοντέρνα παραδοσιακή κουζίνα με μυστικό τη σωστή χρήση μπαχαρικών.

Κεντρικον

Σκουφιας

Κολοκοτρώνη 3, Σύνταγμα, 210 3232482. Από το 1960.

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Βησσαρίωνος 9, Κολωνάκι, 210 3389741-2. Χειροποίητα ορεκτικά, φροντισμένα πιάτα και σπιτικά γλυκά από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα.

ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑ

Ρόμβης 21, 2103233459.Μαγειρευτά εξαιρετικά με φρέσκα εποχιακά υλικά.

Μεγάλου Βασιλείου 50, Ρουφ, 210 3412 252/ Λόντου 4, Εξάρχεια, 210 3828 206. Επιβάλλεται να επισκεφτεί κανείς τη νεοταβέρνα που αποτελεί πλέον σταθερή αξία για τους απανταχού καλοφαγάδες! Από το πολύ καλό φαγητό του ξεχωρίζουν ασφαλώς το διάσημο μελωμένο κότσι και η πανσέτα με πορτοκάλι και μουστάρδα.

ΤΟ ΚΟΥΚΛΑΚΙ

Παπανικολή 88, Χαλάνδρι, 210

6818710. Μοντέρνα ταβέρνα με θεματικό μενού.

Τζιτζικας και Μερμηγκας

Πλ. Παπαδιαμάντη 4, Άνω Πατήσια, 210 2232376 / Αγ. Γεωργίου & Αισχύλου 26, Χαλάνδρι, 210 6810529 / Μητροπόλεως 12-14, Σύνταγμα, 210 3247607. Δροσίνη 12-14, Κηφισιά, 210 6230080. Αναφορές σε παλιό μπακάλικο και κατάλογος κλασικών και νεωτεριστικών μεζέδων, που αλλάζει συχνά. €15-22

ψαρι FISH BAR

μουριά αφεθείτε σε γεύσεις με άρωμα θάλασσας, που μένουν αξέχαστες. Το σέρβις του είναι φιλικό και άψογο, ενώ ο χώρος σε αγγίζει με την απλότητά του. Ο Θαλασσινός έχει γίνει αγαπημένο στέκι των φανατικών του είδους και όσων ξέρουν από καλό ψάρι.

κλασικα και μεσογειακα Alexis R. Delicatessen

Ομήρου 29, Ν. Σμύρνη, 210 9331435. Μικρό και κομψό μπιστρό, ιταλο-μεσογειακό φαγητό. €15-30. Kάθε Πέμπτη μπουφέ με €20.

Μηλιώνη 4, Κολωνάκι, 210 3616 098, 210 3616 546. Ζησιμοπούλου 2, Γλυφάδα, 210 9680100,6974909710. Σοφιστικέ ντεκόρ, καλομελετημένο μενού με βάση τη θάλασσα.

CIBUS

FISHAΛΙΔΑ SEA-FOOD

χρυσα

Ναϊάδων 2 & Αντήνορος, περιοχή Χίλτον, 210 7234551. Θαλασσινές γεύσεις σε έναν μοντέρνο και προσεγμένο χώρο.

Ιστιοπλοϊκος

Ακτή Μικρολίμανου, Πειραιάς, 210 4134084, 210 4134085. Σημείο αναφοράς στο Μικρολίμανο. Θαλασσινή πολυτέλεια με θέα σκάφη της Μαρίνας. Έκπτωση 15% στις περσινές του τιμές.

Αίγλη Ζαππείου, 210 3369364, 210 3369300. Θέα στην Ακρόπολη και εκλεκτό μεσογειακό μενού από τον σεφ Δημήτρη Δημητριάδη. Αρτεμισίου 4 & Κεραμεικού, Κεραμεικός, 210 3412515. Νέος χώρος και μεσογειακή κουζίνα με γαλλικές πινελιές στα κυρίως. Κυριακή κλειστά.

μοντερνεσ μπριζολεσ GRILL BAR

Μηλιώνη 4, Κολωνάκι, 210 3616546. Η ψαροφαγική εκδοχή του Jackson Hall στον ίδιο χώρο.

Ζησιμοπούλου 2, Γλυφάδα, 210 9680100, 210 9680505. Τέλειος συνδυασμός ποιοτικών γευμάτων για τους λάτρεις του κρέατος, καλόγουστης διακόσμησης , ψαγμένων ελληνικών και ξένων μουσικών και αυθεντικής διασκέδασης.

Ο ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ

Κανδαυλος

JACKSON FISH

Ηρακλέους και Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, 210 9404518. Πιστός στο όνομά του, σερβίρει ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες με τις καλύτερες πρώτες ύλες. Στην αυλή του με την τεράστια

tasty lifo καλωσορισμα του αντωνη

Καθίστε σε ένα από τα τραπέζια του και απολαύστε, εκτός από τη ζεστή ατμόσφαιρα, τα μοναδικά γευστικά του πιάτα και οπωσδήποτε μια από τις σπεσιαλιτέ του. Επιλέξτε ανάμεσα στα καταπληκτικά ντολμαδάκια με κουκουνάρι και σταφίδες, τη φάβα με καραμελωμένα πράσα, τη μακαρονάδα με τα σιουφηχτά χειροποίητα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας και βασιλικού και καλή σας όρεξη! Κάρδαμο, Εθνικού Στρατού 17 & Ευελπίδων, Άνω Κηφισιά, 210 6233530

tirbouson

Το Tirbouson έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά του με τη γευστική πλευρά του Κεραμεικού και όχι άδικα. Σε έναν χώρο που οι ιδιοκτήτες του έχουν καταφέρει να τον μετατρέψουν με αριστοτεχνικό τρόπο από πρώην μηχανουργείο σε νυν νεο-ταβέρνα με άποψη σερβίρονται γεύσεις από την ελληνική κουζίνα με διάφορους ενδιαφέροντες πειραματισμούς. Για το τέλος μην παραλείψετε να δοκιμάσετε κάποιο από τα γλυκά του, που σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν. Κωνσταντινουπόλεως 104, Κεραμεικός, 210 3410107

το αρχοντικο

Με το που περνάς την είσοδο του Αρχοντικού στην περιοχή πίσω από τον Πύργο των Αθηνών σε πλημμυρίζουν αμέσως η αρχοντιά και νοσταλγική αύρα μιας άλλης εποχής. Ο χώρος του είναι διακοσμημένος με ασπρόμαυρες φωτογραφίες, ενώ τα έπιπλα συμπληρώνουν το υπέροχο σκηνικό. Η κουζίνα του σερβίρει προσεγμένα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα και εξαίσια μαγειρευτά. Ιδανική επιλογή και για το μεσημέρι, αφού πολλοί εργαζόμενοι της γύρω περιοχής το επιλέγουν για να απολαύσουν τα πιάτα ημέρας του. Έβρου 40, Αμπελόκηποι, 210 7777742

ροζαλια

Στην καρδιά των Εξαρχείων, στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Βαλτετσίου, η Ροζαλία είναι γνωστή και αγαπημένη στον κόσμο που επισκέπτεται την περιοχή. Ιδιαίτερα αγαπητή στον φοιτητόκοσμο, χωρίς αυτό να την καθιστά στέκι αποκλειστικά των νεαρών ηλικιών, αφού εδώ θα συναντήσετε εργαζόμενους και κατοίκους του κέντρου. Διαθέτει μεγάλη ποικιλία από πιάτα και σερβίρει στην όμορφη αυλή της ορεκτικά, ψητά και μαγειρευτά σε πολύ καλές τιμές και φυσικά με πολύ καλή ποιότητα. Βαλτετσίου 58, Εξάρχεια, 210 3302933

Περσεφόνης 47 & Ικαριέων 2, Γκάζι, 210 3424725. Η επωνυμία του σημαίνει «σουβλάκι» στα νέα ελληνικά. Με πολλές διαφορετικές συνταγές από κοτόπουλο και χοιρινό αλλά και με δύο νέα πιάτα, ο Κάνδαυλος δικαίως έχει καθιερωθεί ως απόλυτος προορισμός για τους λάτρεις του κρέατος στην περιοχή του Γκαζιού. 10 % έκπτωση για τους φοιτητές!

ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗ – MEAT BAR

Κηφισίας και Κασσαβέτη, (Εμπορικό Κέντρο Μελά), 210 8080880. Ζουμερά μπιφτεκάκια, χειροποίητα καλαμάκια.

ΟΜΗΡΟΥ ΚΑΙ ΣΚΟΥΦΑ

Ομήρου & Σκουφά, Κολωνάκι, 210 3611116. Υπέρμοντέρνα σουβλακερί.

ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ

Λυκαβηττού 14, Κολωνάκι, 210 3617821. Μοντέρνος χώρος για ψαγμένα κρέατα.

PRIME GRILL

Αδριανείου 46, Ν. Ψυχικό, 210 6753934. Τιμάει το κρέας με τον καλύτερο τρόπο. €25-35

SIMPLY BURGERS

Ν. Σμύρνη, 210 92332500 / Αμπελόκηποι, 210 6994949/ Παγκράτι, 210 7290007 / Αγ. Στέφανος, 210 6219099 / Ν. Ερυθραία, 210 6252690 / Βριλήσσια, 210 8033833 / Ν. Ηράκλειο, 210 2833838 / Αγ. Παρασκευή, 210 6000688 / Γλυφάδα, 210 9606900 / Ηλιούπολη, 210 994888 / Πασαλιμάνι, 210 4171355 / Γαλάτσι, 210 2910444 / Χαλάνδρι, 210 6800633 /Π. Φάληρο, 210 9842700 / Λάρισα, 2410671371. Φρέσκα υλικά σημαίνει καλύτερη γεύση. Κάτι παραπάνω από «απλά» burgers!

εθνικεσ κουζινεσ Αλεξανδρεια

Μετσόβου 13 & Ρεθύμνου, Μουσείο, 210 8210004. Αιγυπτιο-μεσογειακό. Γλυκιά νοσταλγία για τις –όχι και τόσο– χαμένες πατρίδες.

China Town

Λεωφ Βουλιαγμένης 8-10, Αθήνα, 210 9315223 (από κινητό) - 8011160200 Πολύ καλό κινέζικο-ασιατικό μενού σε λογικές τιμές και ευχάριστο περιβάλλον.

Dal Professore

Διονύσου 47 & Χατζηαντωνίου 22, Μαρούσι, 210 6149000. Αυθεντικές συνταγές από την Ιταλία, χειροποίητα ζυμαρικά.

EL BANDONEON

Βιργινίας Μπενάκη 7, πλ. Μεταξουργείου, 210 5224346. Αργεντίνικο εστιατόριο με ανάλογα πιάτα και διακόσμηση υπό τους ήχους μουσικής τάνγκο.

Il mercatino

Ακτή Κουμουνδούρου 38, Μικρολίμανο, 210 4173087. Στο μικρολίμανο, θα δοκιμάσετε αριστουργήματα της ιταλικής κουζίνας με θέα τη θάλασσα.


41

βγες έξω επιτέλους Επιβάλλεται να δοκιμάσετε και κάτι από τα απίστευτα γλυκά του μαγαζιού.

ΚΟΧΥΛΙΑ

NIGHT CHOICE

Grand Resort Lagonissi, 229176000 Εξωτικές γεύσεις από Άπω Ανατολή με υψηλές προδιαγραφές σε ατμοσφαιρική oriental ατμόσφαιρα.

HUGE Χώρος μόλις 9 τετραγωνικά μέτρα, αλλά με διάθεση πολύ μεγαλύτερη! Έτοιμο να ευχαριστήσει και να διασκεδάσει όσο το δυνατόν περισσότερους που βρίσκονται στη στοά . Funky κοκτέιλ και μουσικές! Ποτά από €5,50. Λέκκα 10 (εντός στοάς), Σύνταγμα, 211 0405804.

NOODLE BAR

Σύνταγμα, 210 3318585 / Χαλάνδρι, 210 6800064 / Αμπελόκηποι 210 6452394 / Ν. Ηράκλειο 210 2815500 / Ν. Σμύρνη, 210 9326033 / Πειραιάς, 210 4115151 / Άλιμος, 210 9850250 / Άγ. Παρασκευή, 210 6537177 / Κηφισιά, 210 6233216 / Άγ. Ελευθέριος (Ster), 210 2114829 / Μαρούσι, 210 8069100 / Ζωγράφου, 210 7777067 / Θεσσαλονίκη, 2310 260092 / Πάτρα, 2610 362360 / Ρέθυμνο, 28310 51198 / Βόλος, 24210 23040 / Χαλκίδα, 2210 83833 / Παλλήνη, 210 6669824. Αλυσίδα εστιατορίων με μοντέρνα άποψη για τις ασιατικές γεύσεις.

PANDELI

Πεντέλης 3, Κηφισιά, 210 8080787. Απευθείας από την Κωνσταντινούπολη σε ένα κομψό περιβάλλον.

POLITI.CO

Μητροπόλεως 3, 210 3232 351/ 210 3232 251. Κρεατικά από ειδήμονες Τούρκους ψήστες. €15-20.

POLLY MAGGOO

Λεωνίδου 80 και Σαλαμίνος, Μεταξουργείο, 210 5241120. Νέα άφιξη στον τομέα της γαλλικής κουζίνας. Επιλεγμένα υλικά, δυνατή κάβα και υψηλές γεύσεις.

POSTINO (IL)

Γριβαίων 3, Κολωνάκι, 210 3641414. Κλασικές συνταγές οικογενειακού ρεπερτορίου.

3233433, 210 3233533 / Υμμητού 110 (Εμπ. Κέντρο Millenium), 210 7013300 / Αγ. Κωνσταντίνου 32 και Διονύσου, 210 6105560, 210 6105570. Με φιλιππινέζους σεφ και τοπ άποψη στις γεύσεις από Άπω Ανατολή.

ταβερνεσ και μεζεδοπωλεια ΒΥΡΙΝΗΣ

Αρχιμήδους 11, Παγκράτι, 210 7012153. Από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τη 1 το βράδυ, δικό του πάρκινγκ δωρεάν και σούπερ μαγειρευτά, μεζεδάκια και σούπες.

ΖΥΜΟΜΕΛI

SQUARE SUSHI

Δηληγιάννη 56, Κεφαλάρι, 210 8081512, 210 8081881.

Σαλαμίνος 64, Κεραμεικός, 210 5245450. Τσιπουράδικο-μεζεδοπωλείο με πολύ καλές τιμές και ποικιλία σε τσίπουρα από όλη την Ελλάδα.

SUSHI BAR

ΚΑΠΠΑΡΗ

Στίλβωνος 2, Πλ. Βαρνάβα, Παγκράτι, 210 7524354, 210 7564964 / Γεωργ. Βλάχου 38, Ν. Ψυχικό, 210 6729333, 210 6729334 / Κωνσταντινουπόλεως 15, Γλυφάδα, 210 8942200/ Ατλάντος 1, Π. Φάληρο, 210 9802111, 210 9802210. Όμορφα χρώματα, καλό σούσι. Και μποέμ παρουσίες στο Παγκράτι. €20-30.

WAGAMAMA

Δωριέων 36, Α. Πετράλωνα, 210 3450288. Εξαιρετική παραδοσιακή κουζίνα με δημιουργικές πινελιές. Τέλεια αυλή.

ΚΑΦΕΝΕΙΟ (ΤΟ)

Λουκιανού 26, 210 7239600, 210 7239600. Θυμίζει γαλλικό μπιστρό. Η κουζίνα βέβαια παραμένει σταθερά ελληνική.

ΠΑΛΗΑ ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ

από πολίτικη και μεσογειακή κουζίνα από τον γνωστό σεφ Μιχάλη Αναγνωστάκη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ Λυσίου 26, Πλάκα, 210 32228722, 210 3218549.

TIVOLI

Εμμ. Μπενάκη 34, Εξάρχεια, 210 3830919. Στέκι για μεζέδες, παραδοσιακά μαγειρέματα αλλά και φρέσκο ψάρι σε έναν χώρο με ζωντανή, ρεμπέτικη μουσική.

ΤΟ ΚΟΥΤΟΥΚΙ ΤΟΥ ΓΡΙΛΛΗ

Αναξαγόρα 7, Ταύρος, 210 3468017. Από το 1970. Παραδοσιακή ταβέρνα από το 1977 με ζωντανή μουσική και γευστικές απολαύσεις που δεν ξεχνιούνται.

ΨΑΡΡΑΣ (ΠΑΛΙΑ ΤΑΒΕΡΝΑ)

Ερεχθέως 16 & Ερωτοκρίτου, Πλάκα, 210 3218733.

για ολη μερα APLA

Παραλία Αγ. Κοσμά, Ελληνικό, 210 9802130.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ

Βασ. Σοφίας 46 (Χίλτον), 210 7281400. Από τις 6 με βασιλικό πρωινό. Η κουζίνα του προκαλεί «εκρήξεις». €35-45

Λ. Κηφισίας & Σπ. Λούη, Golden Hall. 210 6836844. Η πιο διάσημη αλυσίδα ασιατικής κουζίνας στη Μ. Βρετανία σκίζει και στην Ελλάδα.

Μνησικλέους 24, Πλάκα, 210 3222809, 210 3250092. Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Θέα στην Ακρόπολη και στον Λυκαβηττό.

CENTRAL

YUM YUM

ΠΗΝΕΛΟΠΗ & ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ

CREPA CREPA

Πανόρμου 61, Αμπελόκηποι, 210 6980288, 210 6980880/ Βουλής 9- 11, Σύνταγμα, 210

Υμηττού 130, Παγκράτι, 210 7568555. Μεζέδες με επιρροές

Πλ.Φιλικής Εταιρείας 14, 210 7245938, 210 7241059. Το απόλυτο meeting point της περιοχής Κολωνακίου. Αθήνα 25ης Μαρτίου & Ειρήνης 2, Πλατεία Νέας Σμύρνης, 210 9717705/ Τραλλέων 71, Γα-

COFFEE & DRINKS! d-bar

Το D-Bar, το στέκι με τις μουσικές αναφορές σε indie, alternative και electronica που αγαπήθηκε γρήγορα από τους λάτρεις της νυχτερινής ζωής της πόλης, κλείνει τον έναν χρόνο λειτουργίας του και το γιορτάζει με ένα μεγάλο πάρτι το Σάββατο 30 Απριλίου. Στα decks ξανά μαζί θα βρίσκονται ο Σπύρος Παγιατάκης και ο Δημήτρης Ντακουβάνος. Από τη βραδιά δεν θα λείπουν η τούρτα και τα cupcakes, προσφορά του καταστήματος! Ώρα έναρξης: 23:00. Είσοδος ελεύθερη. Κωνσταντινουπόλεως & Κελεού 1, Γκάζι

λάτσι, 210 2222071/ Πεζόδρομος Ηρακλείου 3-5, Χαλάνδρι, 210 6858138/ Πλατεία Ηρώων 5, 210 3218484/ Σκουφά 46, Κολωνάκι, 211 4044803/ Αλεξιουπόλεως 34, Αργυρούπολη, 210 9930700/ Athens Metro Mall, Άγιος Δημήτριος, 210 9731190. Πολλές επιλογές από αλμυρές και γλυκές κρέπες με πολλά υλικά για να πειραματιστείτε και να δημιουργήσετε την αγαπημένη σας.

GAZI COLLEGE

Περσεφόνης 53, Γκάζι. 210 3422112. Ένα από τα πιο φανταστικά και καλοσχεδιασμένα spot στο Γκάζι, θυμίζει Νέα Υόρκη.

HARD ROCK CAFE

Φιλελλήνων 18, Σύνταγμα, 210 3252758. Τρεις όροφοι αφιερωμένοι στη ροκ κουλτούρα.

JACKSON HALL

Μηλιώνη 4, Κολωνάκι, 210 3616098. Καφέ, ποτό & κοκτέιλ, American style burgers, steaks, pasta, risotto. Στην καρδιά του Κολωνακίου. €10-35.

KITCHEN BAR

Λ. Ποσειδώνος 3, Καλαμάκι, 210 9812 004, 210 9813950. Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς, 210 4522338 (www.kitchenbar. com.gr). Μεγαθήριο αλλά με ψυχή. Πιο χαλαρό το πρωί, πιο ζωντανό το βράδυ. €20-35.

LATEAU

Πανόρμου 101, Αμπελόκηποι, 210 6922841. Γεύσεις που δεν περιγράφονται με λόγια βρίσκει κανείς στον γευστικό, γλυκό, λαχταριστό κόσμο του!

OCTOBERFEST

Αγ. Ιωάννου 82, Αγ. Παρασκευή, 210 6082999. Δεκάδες μπίρες από όλο τον κόσμο και το ιδανικό μενού για να τις συνοδεύσει. Ιδανικό σημείο στην Αγία Παρασκευή.

OLYMPICO

Λ. Μακαρίου 19, Νέο Φάληρο (πίσω από το ΣΕΦ), 210 4834720 (www.olympicocafe.gr). Μεγάλες τζαμαρίες, άπλετη θέα. Για καφέ, χυμούς, ποτό, και -ελαφρά ή πλήρη- γεύματα.

ΠΑΓΩΤΟΜΑΝΙΑ

Ελβετίας 16 & Τασοπούλου 2, Αγ. Παρασκευή, 210 6003288. 45 διαφορετικές γεύσεις παγωτών καθώς και έναν τεράστιο κατάλογο γλυκών συναντάμε σε ένα σύγχρονο, μοντέρνο χώρο με φιλική διάθεση.

ΠΙΣΙΝΑ

Ακτή Θεμιστοκλέους 25, Φρεαττύδα, 210 4511324. Ένα από τα ωραιότερα μαγαζιά του Πειραιά, με ‘60s, ‘70s αισθητική, εκπληκτική θέα, δροσιστικά κοκτέιλ και δημιουργική ελλ. κουζίνα με μειωμένες τιμές.

PIU VERDE

Στρατ.Αλ.Παπάγου &Πεντέλης, Άλσος Παπάγου, 210 6546185. Καθημερινές ευφάνταστες γαστρονομικές προτάσεις. Ανοιχτό κάθε μέρα. €20-30.

T.G.I. FRIDAYS

Κολοκοτρώνη 35, Πλ. Κεφαλαρίου, 210 6233947-8. Νεοφύτου Βάμβα 2, Κολωνάκι, 210 7227721 / Λ. Κηφισίας & Αλεξάνδρας, Αμπελόκηποι, 210 6475417-8 / Υμηττού 110, Παγκράτι, 210 7560544-5 / Λαζαράκη 43, Γλυφάδα, 210 898260-9 / Μαρίνα Φλοίσβου, Π. Φάληρο, 210 9853281. Fun food, κοκτέιλ και χαρούμενο σέρβις. Μεγάλες οι μερίδες, κεφάτες οι διαθέσεις. Κάθε μέρα όλη μέρα. €18-25.


42

NIGHT LIFE

CLUB REPORT BY

club mainstream BARAONDA

Aux 88

Samuel Jackson Five

Τσόχα 43, Αμπελόκηποι, 210 6444308. Πλήρης διασκέδαση και για φαγητό και για ποτό και για χορό. Η πιο glam και rock baroque πολυσυζητημένη γωνιά της πόλης.

GAZARTE

Βουτάδων 32-34, 210 3460347, 210 3452277. Ένα dinner lounge bar με πολύ τραγούδι και εξαιρετικά live happenings. Από τα καλύτερα μαγαζιά του Γκαζιού.

rock/ alternative clubs ALLEYCAT

Stingray

Osunlade

Κωνσταντινουπόλεως 50, Γκάζι, 210 34544066. Ροκ, αλλιώτικα ακούσματα όλων των ειδών κάθε μέρα.

MAD CLUB

I saw you dancing

Περσεφόνης 53, Γκάζι, 210 3462027. Δροσερό και ποπ υπόσχεται ένα καυτό καλοκαίρι με events, lives, parties.

Επιστροφή σε μερικά καλά events ύστερα από μια άνυδρη εβδομάδα. Από τον Φώτη Βαλλάτο.

Πλατεία Αγίων Αναργύρων 4, Ψυρρή. Ανανεωμένο και σε νέα διεύθυνση συνεχίζει με live και special events αλλά διοργανώνει και εναλλακτικές θεατρικές παραστάσεις.

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ NO AGE. Στο Six D.O.G.S., την Πέμπτη (28/4), ίσως το καλύτερο live της φετινής χρονιάς μέχρι στιγμής με τους No Age από το Λος Άντζελες (Sonic Youth και Fugazi στο ίδιο καζάνι, δυο ντράμερ στη σκηνή, ντεσιμπέλ στο τέρμα - πάρε και ωτοασπίδες). Την Παρασκευή (29/4) νέο Deep Inside με καλεσμένο αυτήν τη φορά τον Späk από το Βερολίνο (έχει παίξει στα Forthouse, Royal Bambi, Rakete, Palais, ενώ διοργανώνει και τα Tutti Frutti πάρτι) με house δίσκους στις βαλίτσες του (σαπορτάρουν οι Κ.atou και Mak). Το Σάββατο (30/4) ένα ακόμα σπουδαίο event από το Red Bull Music Academy και το ΘΡΙ ΣΙΞΤΙ με τους Aux 88, τους πιο αυθεντικούς εκφραστές της electro-techno σκηνής του Ντιτρόιτ, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το νέο τους καταπληκτικό άλμπουμ «Black Tokyo». Μαζί τους ο Patrice Scott, το next big thing της Motor City, με ένα σετ που περνάει από το deep house στο techno, το οποίο και θα ηχογραφηθεί για το Red Bull Music Academy Radio και θα είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.redbullmusicacademyradio.com. Την Πρωτομαγιά επανέρχονται τα barbeques (με τον Δαγριτζίκο να τσικνίζει την Αβραμιώτου με σουβλάκια, κεμπάπ κ.λπ.) με πέντε μπάντες (B Sides, Tax Collectors, Minor Project, The Medusas, LogOut) να συνοδεύουν την κρεατοφαγία και τα μαγιάτικα στεφάνια. METAΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ. Στο Τώρα Κ44, την Πέμπτη (28/4), με live των Angels to be, μιας νέας μπάντας με minimal rock ήχο και ένα πολύ καλό άλμπουμ («Radio Silence») που μόλις κυκλοφόρησε (σαπορτάρει από τα decks ο Δημήτρης Καραΐσκος), Παρασκευή (29/4) ο «πολύς» Cartoon Dandy, η Biou, η πιο διάσημη κοκκινομάλλα του ιστορικού κέντρου, και η μυστηριώδης Mysterieuse Bibliothecaire σε ένα πάρτι με τίτλο «The most powerful of the forces» (περίμενε ψαγμένο indie), Σάββατο (30/4) επιστρέφουν τα Μετ’ άλλα (δηλαδή η Ινώ Μέη και ο Ηλίας Φραγκούλης) και, απ’ ό,τι διαβάζουμε στο γλαφυρό δελτίο Τύπου: «Οι θαμώνες που πίστεψαν στα τρία προηγούμενα πάρτι έχουν να το λένε: μερική απώλεια ακοής (τουλάχιστον για ένα διήμερο) και σωματική εξάντληση είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων». Την Τρίτη (3/5) οι σπουδαίοι Samuel Jackson Five (καμία σχέση με τον Μάικλ Τζάκσον) από τη Σουηδία έρχονται για μια συναυλία (έχουν επιρροές από drum ‘n’ bass μέχρι Nick Drake, Στραβίνσκι και Τζον Κολτρέιν!). Τους ανοίγουν οι δικοί μας Absent Without Leave. Τετάρτη (4/5) η μεγάλη επιστροφή των Wedding Singers, οι οποίοι θα παίζουν όλες τις Τετάρτες του Μαΐου. Με all star cast μουσικών (από γνωστές μπάντες της πόλης) και ρεπερτόριο που περιλαμβάνει διασκευές από το Asi

Me Gusta Mi των Chimo Bayo μέχρι ντίσκο και πανκ επιτυχίες, είναι ό,τι πιο fun κυκλοφορεί εκεί έξω. ΛΙΓΟ ΝΤΙΤΡΟΪΤ ΑΚΟΜΑ. Στο Bios την Πέμπτη (28/4) με live του Sonny Touch από τη Θεσσαλονίκη, ενός εκπληκτικού μουσικού που μπλέκει φολκ με electronica και τζαζ με μπλουζ και θα παρουσιάσει το άλμπουμ του «Brain Soup» (μαζί του οι Honolulu Philarmonic, πέντε εξαιρετικοί μουσικοί που ανταλλάσσουν όργανα καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας). Την Παρασκευή (29/4) ένας από τους θεμελιωτές της techno σκηνής του Ντιτρόιτ, ο Stingray, θα βρίσκεται στην οδό Πειραιώς για να παίξει ένα από αυτά τα άψογα sets του, τα οποία περιλαμβάνουν από τις κυκλοφορίες του ως Stingray 313 μέχρι τον τελευταίο του δίσκο ως Urban Tribe. Σάββατο (30/4) με ένα ακόμα Mammy Hot Daddy Cool (τη συνεργασία της Anna Mystic με τον Blend aka Mishkin) και hip hop κομμάτια να κονταροχτυπιούνται με ρέγκε. GIRLS JUST WANT TO HAVE FUN. Στο Yoga Bala την Παρασκευή (29/4) με τις Teardrops, μια νεοσύστατη ομάδα δυο κοριτσιών (της Ελεάνας και της Ελένης) με μότο «Two girls that met at a party!» και καλεσμένο τον Κωνσταντίνο Καλφακάκο. Το Σάββατο (30/4) το τρίτο πάρτι της local-talent ομάδας του Rimini (D.J.Girl, d:tek, BlueWorks) με καθαρόαιμους italo ύμνους. ΜΕΡΙΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΑΚΟΜΑ. Την Πέμπτη (28/4), στο Mamaca’s ο Osunlade, ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της σύγχρονης χορευτικής μουσικής (έχει συνεργαστεί με ονόματα όπως οι Roy Ayers, Louisito Quintero, Incognito, Cesaria Evora, Salif Keita, Prince, Phil Collins), θα παρουσιάσει τον νέο του δίσκο (ανοίγει ο DJ Pascal), την Παρασκευή (29/4) στο Loop οι Lemos & Tony Lasar και στο Second Skin πάρτι με τίτλο «Femme Fatale» και 8 γυναίκες DJs της εγχώριας dark wave/gothic rock/ebm/industrial σκηνής. Τέλος, το Σάββατο (30/4) το D-Bar κλείνει έναν χρόνο (να τα εκατοστήσετε, παιδιά) και το γιορτάζει με ένα μεγάλο πάρτι με τον Σπύρο Παγιατάκη και τον Δημήτρη Ντακουβάνο στα decks και τούρτες, cupcakes και snacks, προσφορά του καταστήματος στους πελάτες του indie rock μπαρ που μας κατεβάζει στο Γκάζι τους τελευταίους μήνες. Φώτης Βαλλάτος, lifoclubbing@lifo.gr

SECOND SKIN CLUB

clubrestaurants ALMAZ

Τριπτολέμου 12, Γκάζι, 2103474763. Ποπ, fun διακόσμηση, ανανεωμένες γεύσεις με street food από όλο τον κόσμο. Και live κάθε Κυριακή. €20-30

CHEERS

Αγ. Κωνσταντίνου 40, Μαρούσι, 210 6107008. Ζεστο, music bar restaurant υπό rock, latin, και funky jazz ήχους.

DIVINE

Λ. Κηφισίας 293, Κηφισιά, 210 8010810.

GALAXY BAR (HILTON)

Βασ. Σοφίας 46, Αθήνα, 210 7281407. Aνανεωμένο μας περιμένει να απολαύσουμε τα νέα υπέροχα κοκτέιλ του, με ή χωρίς αλκοόλ, με θέα φυσικά την Ακρόπολη.

cafe barall day ALIARMAN

PARTY FAST

Σωφρονίου 2, Γκάζι, 210 3426322. Όμορφος χώρος με εσωτερική αυλή. Οι Jazzy μουσικές συνοδεύουν άψογα την μεσογειακή κουζίνα.

SKULLBAR: Dir En Grey Obscure Party. ASTRON BAR: Lazos Theo & R-Sr.

ΑΜΠΑΡΙΖΑ

Λέκκα 14, (εντός στοάς), Σύνταγμα, 210 3257644. Mεσοπολεμική ατμόσφαιρα, καλά κοκτέιλ, ποικιλίες εσπρέσο και jazz, funk, indie, ποπ μουσικές.

BARTESSERA

Κολοκοτρώνη 25, 210 3229805. Ένα από τα πιο σικ all day bar του κέντρου που διοργανώνει και εκθέσεις και live events-εκπλήξεις.

CAPU

Λέκκα 14, Στοά Λέκα, Σύνταγμα. Μαύρες μουσικές και πολύ κέφι.

CHANDELIER

Mπενιζέλου 4 Πλάκα, 210.3316330. Καινούργιο στέκι στο κέντρο της πόλης. Ρομαντική διάθεση για διαφορετικό night out. Κάποια βράδια μεταμορφώνεται σε bar theatre!

CIRCUS

Ναυαρίνου 11, 210 3615255. Με freestyle μουσικές και αισθητική.

DANESI

Σκουφά 37, 210 3613823. Ιταλικοί καφέδες και ελαφριά κουζίνα.

EL BANDONEON CAFÉ

Ακάμαντος 11, Θησείο, 210 3479196. Με άρωμα από Αργεντινή, απευθύνεται ειδικά στους λάτρεις της λατινοαμερικάνικης κουλτούρας και του τάνγκο.

FLOCAFE LOUNGE BAR/ RESTAURANT

Αιγαίου 2 και Λ. Συγγρού 141, Ν. Σμύρνη, 210 9343003/Ποσειδώνος και Χαράς, Ν. Μάκρη, 210 2294091164/The Mall, Νερατζιώτισσα, Μαρούσι, 210 6107350/Λαζαράκη 26, Γλυφάδα, 210 9680177. Τα αγαπημένα καφέ προσθέτουν τώρα και restaurant menu και γίνονται κάτι παραπάνω.

FLORAL

Gus & Bonso ΠΕΜΠΤΗ 28/04 MAMACA’S: Osunlade Pyrography Tour. ELEVEN PLUS: Summer Opening Party. DREAM CITY: Grand Opening. VILLA MERCEDES: Double Date. BARAONDA: Living On Video Closing Party. SKULLBAR: Disco Nova Thursdays. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/04 BIOS: DJ Stingray. FLORAL: To Vouno. 6 D.O.G.S: Spak. GINGER ALE: Exotic Sounds by DJ Lo-Fi. LOOP BAR: Lemos & Tony Lassar. DRAZEL: Gus & Bonso. BUZZ: James Benitez «Tech House». COPA: Aris Kazak, George Apergis, ViaSound & Mezcla Sounds.

ΔΕΥΤΕΡΑ 02/05 VILLA MERCEDES: Pop ‘n’ Roll. ΒARTESERA: DJ Maradona. ΤΡΙΤΗ 03/05 KEYBAR: Αναστασία Μουμτζάκη on decks. ΠΥΡΗΝΑΣ: Α. Εμμανουηλίδης «Ο Πυρήνας Αλλιώς». ΤΕΤΑΡΤΗ 04/05 YOGA BALA: Iznogood Wednesdays.

τατρέπεται σε ατμοσφαιρικό wine-champagne bar.

θαρά ποτά και διάφορα είδη μουσικής.

GINGER ALE

ΙΠΠΟΠΟΤΑΜΟΣ

Θεμιστοκλέους 74, 210 3301246. Café-cocktail - lounge καλλιτεχνικό στέκι με σπιτική ατμόσφαιρα.

HALF NOTE ( JAZZ CLUB)

Τριβωνιανού 17, Μετς, 210 9213360. Το αγαπημένο μουσικό στέκι υποδέχεται και φέτος καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Θεμιστοκλέους 80, Πλ. Εξαρχείων, 210 3800070. Το Floral επιστρέφει! Ανανεωμένο, σε τρία επίπεδα, με φρεσκάδα και κέφι. Για καφέ, ποτό, κουβεντούλα και πολλά βιβλία.

HIGGS

GELEE ROYALE

Θεμιστοκλέους και Δερβενίων 60, Εξάρχεια, 210 3300936. Από το 1981 σερβίρει από το πρωί τη φημισμένη σοκολάτα του. Το βράδυ «παίζουν» κα-

Σκουφά και Σίνα 17, 210 3390929. Από το πρωί στις 7 καλό espresso, απαλές μουσικές και διάβασμα. Το βράδυ με-

ΣΑΒΒΑΤΟ 30/04 BIOS: Mammy Hot, Daddy Cool. D-BAR: 1 Year Birthday Party with Spiros Pagiatakis, Dimitris Ntakouvanos. GINGER ALE: «Diggin’ Deeper» with Mr. Jazzhole. BUZZ: DJs Dennis, Ms Lefki, Don Juan «Roots In Deep». LOOP BAR: MIkele. AMMOS BEACH CLUB: Azax Syndrom, Mindphaser, El Mahico.

Ευπολίδος 4, πλ. Κοτζιά, 210 3247679. Λειτουργεί από το 1928, αλλά έχει εκσυγχρονιστεί σε όμορφο all day café-bar.

ΙΝΤΡΙΓΚΑ

LIVE

Δελφών 3Β, Κολωνάκι, 210 3634583. Κλασικό vintage στέκι από το 1978, που δεν χρειάζεται πολλά λόγια. Με φανατικούς θαμώνες.

JIMMY’S COFFEE SHOP

Βαλαωρίτου 7, Κολωνάκι, 210 3610444. Ζωντανός καφέ θρύλος στον πεζόδρομο της Βαλαωρίτου. Στέκι γιάπηδων και ρεπόρτερ.

JOKE CAFÉ

Ομήρου 13, Αθήνα, 2103646026. Ποικιλία γερμανικών λουκάνικων, σπιτικά μαγειρευτά, δυνατή μπάρα.

JUKE BOX

Λεωφόρος Παπάγου, 111, Ζωγράφου. Vintage αισθητική και πλούσια δισκοθήκη ιδανική επιλογή από το πρωί με καφέ και γλυκά μέχρι το βράδυ.

KEYBAR

groovy garden - bios

Ο Sonny Touch, μαζί με τους Honolulu Philharmonic, θα παρουσιάσει το νέο του άλμπουμ με τίτλο «Brain Soup» την Πέμπτη 28 Απριλίου στο Bios. Πρόκειται για ένα άλμπουμ με εντελώς προσωπικό χαρακτήρα και ήχο με σαφείς αναφορές στις μουσικές που επηρέασαν τον δημιουργό του. Φολκ, electronica, blues & boogie, post punk & rock, bastard jazz, New Orleans R&B, voodoo drums & latin percussion παντρεύονται ευφυέστατα, προσφέροντας αβίαστα αντισυμβατικά κομμάτια με μελωδικές εμπνεύσεις, σκοτεινές ρυθμικές εξομολογήσεις και κινηματογραφικές τραγωδίες με τη συνοδεία ακορντεόν και ροκ ξεσπάσματα. Ο Sonny Touch θα πλαισιώνεται από τους Honolulu Philharmonic, οι οποίοι καταφέρνουν με μοναδικό τρόπο να κεντρίζουν τον ενδιαφέρον, ανταλλάσσοντας όργανα επί σκηνής! Ώρα έναρξης: 22:00. Είσοδος ελεύθερη. Πειραιώς 84, Αθήνα, 210 3425335

domenica αρχιτεκτονικη

Οι Domenica θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά το νέο τους πρόγραμμα την Παρασκευή 29 Απριλίου στην Αρχιτεκτονική. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε ήχους του παρελθόντος και να παρακολουθήσετε τη μεταμόρφωσή τους μέσα από ψυχεδελικούς ρυθμούς και δυνατές «ηλεκτρισμένες παραμορφώσεις». Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις βιομηχανικές σκοτεινές αναζητήσεις του Vincent Andelmoth (INsCissorS), δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο μουσικό πάντρεμα. Το ροκ συγκρότημα των Domenica απαρτίζεται από τους Δημήτρη Κανελλόπουλο, Γιώργο Ντρες, Γιώργο Χρήστου και Δημήτρη Τσουνάκα. Μαζί τους η Μαρία Ενεπεκίδου, ο Λάμπρος Λαμπρικίδης και ο Vincent Ancelmoth. Ελασιδών 6 από Πειραιώς 116 (δίπλα στον ΟΤΕ), Γκάζι, 210 3420842

Πραξιτέλους 37, 210 3230380. Μεγάλωσε, ομόρφυνε. Από τις 8 το πρωί, για πλούσιο πρωινό, φρέσκο καφέ και ανανεωμένα πιάτα. Τα βράδια εξακολουθεί να αποτελεί must στη νυχτερινή διασκέδαση down town.

ΚΟΚΚΟΙ ΚΑΦΕ

Ασκληπιού 39 & Διδότου, 210 3641981. Ωραίο σποτ σε στρατηγικό σημείο. Ιδανικό για καφέ, διάβασμα και κουβέντα με τις ώρες!

LA RAMBLA

Ακαδημίας 74, Αθήνα, 213 0099703. Funky, acid jazz, brit pop ήχοι και αισθητική που παραπέμπει σε Βαρκελώνη. Happy hour: 5-9 μ.μ.

ΜΑΓΚΑΖΕ

Αιόλου 33, πλ. Αγίας Ειρήνης, 210 3243740. Ποπ πινελιές στα έπιπλα μέσα σε λαδοπράσινο φόντο. Freestyle μουσικές.

OKIO

Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς, 210 4284006. Στην προβλήτα της μαρίνας για καφέ, ποτό ή αυθεντικά cocktails και funky διάθεση στις μουσικές.

Π

Ευπατριδών 7, Γκάζι, 210 3470510. Σε art deco χώρο, με εσωτερική αυλή, φιλοσοφημένες μουσικές και εικαστικές ανησυχίες.

PAIRI DAEZA

Παρνασσού 3, Πλ. Καρύτση, 210 3210233. Στέκι του κέντρου που σημαίνει παράδεισος στα περσικά.

PASSEPARTOUT

Σκουφά 47-49, 210 3645546.

ΡΙΝΟΚΕΡΩΣ

Ασκληπιού 22, 2103389877. Από τις 9:00 π.μ. με καφέ, γλυκά και σάντουιτς, μέχρι αργά το βράδυ για ποτό. Ποτό από €6, κοκτέιλ από €7.


βγες έξω επιτέλους SANTA BOTELLA

COCKTAIL’S CODE

ΣΚΟΥΦΑΚΙ

D-BAR

Πανόρμου 115Α, Αμπελόκηποι, 210 6981032. Για φρέσκο καφέ, πολλά νόστιμα σάντουιτς και υπέροχα κοκτέιλ! Σκουφά 47-49, Κολωνάκι, 210 3645888.

ΣΤΟ ΤΡΑΙΝΟ

Εμμ. Μπενάκη 72 & Α. Μεταξά, 210 3844355. Ένας ζωντανός χώρος με προσεγμένα διακοσμητικά στοιχεία και freestyle μουσικές.

TRAMEZZINI CAFE

Σοφοκλέους 1, Ιστορικό Κέντρο, 210 3211883 / Π. Ιωακείμ 46, Κολωνάκι, 210 7212322. All day ιταλικά μπαράκια που έφεραν τις γεύσεις των αυθεντικών σάντουιτς tramezzini στην Ελλάδα.

Τριπτολέμου 35, Γκάζι, 210 3458110. Χώρος με vintage αναφορές στη διακόσμηση και ψαγμένα cocktails.

Περσεφόνης 31, Γκάζι, 210 3454333. Fun, fun, fun, πολλή μουσική και χορός σε ένα από τα πιο κεφάτα bars της περιοχής.

DUNKEL

Πανόρμου 117, 6944271969, 213 0409418. Ανακαινισμένο διώροφο με industrial αισθητική και πολύ δυνατή μπάρα και decks.

ΧΑΡΤΕΣ

LA SOIREE DE VOTANIQUE

ΦΙΛΙΟΝ

Σκουφά 34, Κολωνάκι, 210 3637758. Το αγαπούν οι άνθρωποι της τέχνης και του λόγου.

mix and match bars ALMODOBAR

Κωνσταντινουπόλεως 60, Γκάζι, 6946 457442. Μικρό αλλά πολύ «δυνατό» μπαράκι με «αλμοδοβαρικό» ντεκόρ και εναλλασσόμενους djs.

BARDOT

Σκουφά 50, Κολωνάκι, 694 5338766.

BUZZ

Ιεροφαντών 13, Γκάζι, 210 3469559. Mainstream μουσικές, ατελείωτη λίστα κοκτέιλ και πάρτι μέχρι πρωίας.

ΓΚΑΖΑΚΙ

Τριπτολέμου 31, Γκάζι, 210 3460901. Εντυπωσιακά ξύλινο! Πολύ καλά ποτά και cocktail.

Βουτάδων 42, Γκάζι, 210 3413395. Καλλιτεχνικό μπαρ με ατμόσφαιρα ανατολικού Λονδίνου.

Καστοριάς 37, 210 3471401. Λατρεύει το βινύλιο και το δείχνει με μια σειρά από διαφορετικά events.

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Ελασιδών & Κλεάνθους 8, Γκάζι, 210 3458534. Μαύρα ακούσματα –από hip hop μέχρι funky.

ΠΡΙΖΑ

Χρ. Λαδά 1, πλ. Καρύτση, 210 3244101. Funky μπαράκι στην πιο χαρούμενη πλατεία του κέντρου με όμορφες μουσικές και κόσμο.

SALTA CONMIGO

Λεπενιώτου 11, Ψυρρή, 694 4675875. Μοναδικά tapas και ανεπανάληπτες ταξιδιωτικές εμπειρίες σε ατμόσφαιρα έντονων χρωμάτων και ήχων.

TOY CAFE

Καρύτση 10, Πλ. Καρύτση, 210 3311555. Χαλαρό, μικρό στέκι με φανατικό σινεφίλ κοινό.

VOID DANCE BAR

Ευμολπιδών 26, Γκάζι, 210 3461707. Βιομηχανικό σκηνικό και πολλά happenings.

μουσικες σκηνες @ΡΟΥΦ Κωνσταντινουπόλεως 10 & Ανδρονίκου 18, Κεραμεικός, 210 3837191. 28/04 Ατραπός, 10:30 μ.μ., €5.

AN CLUB Σολωμού 13-15, Εξάρχεια, 210 3305056. 28/04 Spitback, 9:30 μ.μ., €8. 29/04 The Atomic Bitchwax, Madleaf, 9:00 μ.μ., €20. 04/05 Voivod, Soilent Green, Today is the Day, 8:00 μ.μ., €25.

ΑΥΛΑΙΑ Αγίου Όρους 15, Βοτανικός, 210 3474074. Από 28/04 έως 02/06 Haig Yadjian, κάθε Πέμπτη 10:00 μ.μ., €15 (με κρασί/ μπίρα). 29/04 Καλλιόπη Βέττα, 10:30 μ.μ., €15 (με κρασί/μπίρα). 30/04 Κώστας Τουρνάς, 10:30 μ.μ., €15 (με κρασί/μπίρα). 01/05 Παράξενες Μέρες, 10:00 μ.μ., €12 (με κρασί/ μπίρα). 02/05 Απόστολος Ρίζος, 10:00 μ.μ., €15 (με κρασί/μπίρα). 03/05 Analogue Conscience, 10:00 μ.μ., €15 (με κρασί/ μπίρα). 04/05 Flamenco Tablao, 9:00 μ.μ., €15 (με κρασί/μπίρα).

ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Λ. Συγγρού 143, Νέα Σμύρνη, 210 9315600. 29/04 Κώστας Λεμονίδης, €10. Μπλε, Λάκης Παπαδόπουλος, Ζακ Στεφάνου, μΠάντα-Κοάλα, Σάββατο, 10:30 μ.μ., €15 (μπαρ με ποτό), €140 (φιάλη).

FUZZ CLUB Πειραιώς 209 & Πατρ. Ιωακείμ 1, Ταύρος, 210 3450817. 29/04 Rage, Grave Digger, 7:30 μ.μ., €35.

GAGARIN 205 Λιοσίων 205, 210 8547600. 28/04 Echo and The Bunnymen, €30(προπ.), €35(ταμ.). 29/04 Δημήτρης Πουλικάκος, Socos & TheLiveProjectBand, 9:00 μ.μ., €12(προπ.), €15(ταμ.).

HALF NOTE Τριβωνιανού 17, Μετς, 210 9213360. Από 29/04 έως 06/05. Human Touch, Μπάμπης Παπαδόπουλος, Δευτ.-Σαβ. 10:30 μ.μ., Κυρ. 9:00 μ.μ., €15, €20, €25, €30, κάθε Δευτέρα €10, €20.

ΟΞΥΓΟΝΟ LIVE Βούρβαχη & Κορυζή 4, Αθήνα, 210 9240740. 28/04 Anima, 10:00 μ.μ., €10. 29/04 Γυάλινος Κόσμος, 10:00 μ.μ., €10. 30/04 Λανθάνουσα Πορεία, 10:30 μ.μ., €13.

SEVEN SINS CLUB Θεμιστοκλέους & Γαμβέτα 5, πλ. Κάνιγγος, 698 3475970. 01/05 Weedeater, Korsikov, Sadhus, 9:30 μ.μ., €20.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ - CLUB Φραντζή & Θαρύπου 35, Νέος Κόσμος, 210 9226975. 28/04 Γιώργος Περαντάκος, 10:30 μ.μ., €12(με ποτό). House Band, 10:30 μ.μ. κάθε Παρασκευή και Σάββατο,

€10 (με κρασί). 02/05 Πάνος Μουζουράκης, 10:30 μ.μ., €13(με ποτό). 03/05 House Band, 10:30 μ.μ., €11(με ποτό). 04/05 Μαρία Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, 10:30 μ.μ., €12(με ποτό).

συναυλιακοι χωροι BADMINTON Ολυμπιακά Ακίνητα, Γουδή, 211 1010000. 29-30/04 Dirty Granny Tales, €25, €15.

BUZZ CLUB Ιεροφαντών 13, Γκάζι, 210 3469559. 28/04 Μιχάλης Μόσχου.

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ Πειραιώς 206, Ταύρος, 210 3418550. 03/05 Retropolis: Το αστικό τραγούδι του Μεσοπολέμου στην ψηφιακή εποχή, 9:00 μ.μ., €15, €10(φοιτ., άνεργοι).

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ Πειραιώς 254, 212 2540000. 30/04 The Abyssinians, The Congos, Aba Shant-i, 8:30 μ.μ., €20.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα, 210 7282333. 28/04 Πέντε Νέοι Σολίστ, 8:30 μ.μ., €23, €18, €13, €8, €3(φοιτ.). 29-30/04 Cosi fan tutte του W. A. Mozart, 8:30 μ.μ., €70, €50, €35, €19, €11(φοιτ.). 04/05 Ergon Ensemble, 8:30 μ.μ., €20, €12, €5(φοιτ.).

TERRA PETRA Θέατρο Πέτρας, 210 5060694. 29/04 Palyrria, 10:30 μ.μ. είσοδος ελεύθερη.

live bars/ dinner 6 D.O.G.S. Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 210 3210510. 28/04 No Age, €17. 30/04 AUX88, Patrice Scott, €10.

GHOST HOUSE Λεπενιώτου 26, 210 3236431. 29/04 Barbie’s Hysterectomy, 9:30 μ.μ.

VOID DANCE BAR Ευμολπιδών 26, Γκάζι. 29/04 Crazy Lazy, 11:00 μ.μ. 30/04 Supernova, 10:30 μ.μ., €5.

Γκάζι-ΣόχοFacebook, κοινός αγώνας! «Tίποτε δεν θεωρείται αυτονόητο, τίποτε δεν έχει τελειώσει, όλα παίζονται κι όλα διεκδικούνται εσαεί».

Σ

ΥΓΓΝΩΜΗ ΖΗΤΗΣΕ το Facebook μετά τις έντονες διαμαρτυρίες για τη λογοκρισία μιας φωτογραφίας δύο ανδρών που φιλιούνταν. Η λογοκριμένη φωτό, που, αφού υιοθετήθηκε από εκατοντάδες χρήστες, κυκ λοφορεί πλέον ελεύθερα, συνόδευε ένα ποστ του τηλεπαρουσιαστή Richard Metzger σχετικά με ένα kiss-in event που είχε προγραμματιστεί σε ομοφοβική παμπ στο Σόχο. Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι της παμπ John Snow είχαν διώξει προ μηνός ένα γκέι ζευγάρι που φιλιόταν, μολονότι το Σόχο θεωρείται δεκαετίες τώρα από τις πιο gay friendly συνοικίες παγκοσμίως!

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, που θυμίζει αντίστοιχο περιστατικό πέρσι στο Γκάζι, πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις χάρη και στο διαδίκτυο. Οι νεότεροι εξοργίστηκαν, οι μεγαλύτεροι θυμήθηκαν τα επαναστατημένα νιάτα τους (λέγε με ‘60s, προτού το Σόχο γίνει το πρώτο λονδρέζικο «γκέι χωριό») και η... αμαρτωλή παμπ έκλεισε προσωρι-

Queer Week

29/4 Latino dance party με άρωμα Βαρκελώνης και τους Barb@Zul να «ζωγραφίζουν» στα πλατό. Fou Club, Κελεού 8, Γκάζι • 29/4 Έκανε τη διαφορά στην γκέι σκηνή της πρωτεύουσας (ανταγωνίζεται, μάλιστα, επάξια αντίστοιχα ευρωπαϊκά κλαμπ), καθιερώθηκε και

πολυχωροι FLORAL Θεμιστοκλέους 80, Πλατεία Εξαρχείων, 210 3800070. 30/04 Penny & The Swingin’ Cats.

IANOS Σταδίου 24, Αθήνα, 210 3217917. 28/04 Ντόρα Μπακοπούλου, Κυβέλη Καστοριάδη, Ηρακλής Βαβάτσικας, 9:00 μ.μ., €10. 29-30/04 Andre Maia Band, 10:00 μ.μ., €10. 04/05 Νίκος Πλάτανος, 8:30 μ.μ., είσοδος ελεύθερη.

Από τo Θοδωρή Αντωνόπουλο

νά, για ν’ αποφύγει το περαιτέρω δημόσιο κράξιμο. Ηθικόν δίδαγμα: τίποτε δεν θεωρείται αυτονόητο, τίποτε δεν έχει τελειώσει, όλα παίζονται κι όλα διεκδικούνται εσαεί.

DRAZEL

HOXTON

Βαλτετσίου 35 και Ζ. Πηγής, Εξάρχεια, 210 8304778. Γευστικά σνακ και γλυκά, αγαπημένα muppets και με μερικούς από τους καλύτερους djs.

Φοίβος Δεληβοριάς @ PASSPORT

Κωνσταντινουπόλεως & Κελεού 1, Γκάζι. Indie, φανκ και Freestyle μουσικές από αγαπημένους DJs.

ΤΡΙΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ

Σκουφά 73, Κολωνάκι, 210 3604400. Ανανεωμένο και γεμάτο κέφι. Παραμένει αγαπημένο.

Gay about town

AGENDA

43

Be on the list

Διαφημιστείτε στη LifO

210 32 54 290

ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ ΕΧΕΙ, βεβαίως, γίνει καιρό τώρα και το ίδιο το Facebook ανάμεσα σε διάφορα hate groups και γκέι ή gay friendly άτομα/ οργανώσεις, εφόσον κάθε πλευρά προσπαθεί να «τρολάρει», μπλοκάρει ή διαγράψει τα προφίλ της άλλης, ενώ εκνευριστική είναι συχνά και η made in USA σεμνοτυφία του. Το Facebook, βεβαίως, είναι υπέρμαχος του πλουραλισμού και της ιδεολογικής ουδετερότητας, διακρίνεται όμως συχνά μια υπερβολική ευαισθησία στη διαγραφή ρατσιστικών προφίλ και μια «πληρωμένη» αυστηρότητα όταν ο/ οι θιγόμενος/οι ανήκει σε κάποια ερωτική μειονότητα.

ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ του πριγκιπικού ζεύγους Γουίλιαμ-Κέιτ στον γκέι γάμο ζήτησαν Βρετανοί ακτιβιστές. «Συγχαρητήρια για τον γάμο σας, ευχόμαστε να ζήσετε ευτυχισμένοι μαζί, σ’ εμάς απαγορεύεται» αναγραφόταν στο προσκλητήριο που κυκλοφόρησε η καμπάνια «Equal Love», καλώντας σε συγκέντρωση έξω από το Μπάκιγχαμ ανήμερα το Πάσχα! Άγνωστο τι πιστεύει για τους γκέι και τον γάμο τους ο επόμενος, πιθανότατα, Βρετανός μονάρχης, δύσκολα πάντως θα σπάσει την παράδοση που θέλει το προσωπικό του Μπάκιγχαμ να θυμίζει ενίοτε... το «κλουβί με τις τρελές». ΣΑΛΟ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ, λέει, στις Σέρρες βιντεάκι με τις ερωτικές περιπτύξεις δύο 17χρονων αγοριών σε σχολικές τουαλέτες. Εξανέστησαν πάλι διάφορες σκανδαλοθηρικές φυλλάδες και σάιτ. Απορίες: α) αν ήταν συναινετικό σεξ μεταξύ ενηλίκων, ποιο το πρόβλημα; β) αν ήταν στρέιτ, θα προκαλούνταν, άραγε, παρόμοιος σάλος ή θα περνούσε για «μαγκιά»; γ) η αποβολή τους τι ακριβώς εξυπηρέτησε διδακτικά; theolux@hotmail.com

γιορτάζει περήφανα τα τρίχρονά του με τον εντυπωσιακό Κουβανο-αμερικανό περφόρμερ Damien Crosse και τον ευσταλή Βούλγαρο Goran σ’ ένα ξεχωριστό super XXX show. Fcuk club, Damien Crosse Κελεού 3, Γκάζι (παραγωγή FcuKStag Homme studios).


44

28.04-04.05.2011

Αsk me anything

Από τη Ρίκα Βαγιάννη

Απαντήσεις σε όλες ανεξαιρέτως τις ερωτήσεις σας στο rika@lifo.gr.

1

Έχω ένα κακό: αγχώνομαι πάρα πολύ. Σε λίγες εβδομάδες ξεκινάω να δουλεύω και είμαι full στο άγχος για το πώς θα αντιμετωπίσω τα προβλήματα (όπως κατάλαβες, τα έχω ήδη προεξοφλήσει). Υπήρξες ποτέ αγχώδης και ανασφαλής και, αν ναι, πώς το αντιμετώπισες; Τέλος, θα κλείσω την ερώτησή μου ρητορικά, μήπως και μου δώσεις απάντηση-χαστούκι και συνέλθω: να το κοιτάξω σε ψυχολόγο ή μήπως να ακολουθήσω τη συμβουλή ενός φίλου που λέει: «Κοπέλα μου, πάνε πιες μια Pina Colada στο Southbank (Λονδίνο) και στον δρόμο που θα πηγαίνεις να τραγουδάς: “Is it cause I ‘m cool”»; Η κουλ αναγνώστρια Βρε μπαγάσω, βρήκες δουλειά; Κανονική, με μισθό; Πού τη βρήκες; Σε ψάχνει το CNN για συνέντευξη: «Νέα Ελληνίδα βρίσκει εργασία», είσαι παγκόσμια είδηση. Στην ερώτησή σου αν νιώθω άγχος και τα συνοδευτικά ξηροκάρπια; Σαφώς ναι. Η ανασφάλεια είναι σαν το μεθύσι: βγάζει στην επιφάνεια τον πραγματικό μας χαρακτήρα. Ξέρω μια πρωταγωνίστρια του θεάτρου που παραλύει από το τρακ κάθε βράδυ, πριν βγει στη σκηνή. Δεν μπορεί να αναπνεύσει, ορκίζεται μέσα της ότι τέρμα, απόψε δεν θα βγει, σταματάει αυτή την κωλοδουλειά τώρα. Και μετά κάνει ένα βήμα, ένα τόσο δα βήμα, και πατάει το σανίδι. Τα ξεχνάει όλα. Και αστράφτει. Κάθε

βράδυ. Έτσι να πεις κι εσύ, πώς η καινούργια σου δουλειά είναι σαν θέατρο κι εσύ δεν είσαι ακριβώς εσύ, αλλά ένας ρόλος της παράστασης. «Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή και οι άνθρωποι είμαστε οι ηθοποιοί», έγραψε ο Σαίξπηρ, Γουίλι για τους κολλητούς. Αν θα ανακουφίσουν όλα αυτά το άγχος σου; Μπα, καθόλου, ούτε στο ελάχιστο! Αλλά θα σε βοηθήσουν, ίσως, να βγάλεις την επόμενη ώρα. Και την επόμενη μέρα. Και κάθε μέρα, ίσως, της υπόλοιπης ζωής σου. Την απόφαση να «το κοιτάξεις» σε ειδικό τη μετράς ανάλογα με το πόσο τα ζόρια σου σε εμποδίζουν να λειτουργήσεις στην καθημερινή ζωή σου, στα επαγγελματικά και τα προσωπικά σου. Για το τέλος: αυτή η βορειοελλαδίτικη προστακτική «πάνε κοπέλα μου πιες μια πίνα κολάδα» μου φάνηκε, προσωπικώς, εντελώς ζεν. Τυχερή, έχεις έναν σοφό φίλο. Και μπεκρή. Και Σαλονικιό - λονδινοθρεμμένο. O συνδυασμός που σκοτώνει το άγχος! Μωρέ, δεν κοιτάς μήπως γίνει κάτι καλό μεταξύ σας;

2

Στο τεύχος 243, στη στήλη «I was there», υπάρχει ένα άρθρο υπογεγραμμένο από τον Χρήστο Παρίδη για την Καίτη Ντάλι, που τραγουδά τώρα στο Ρεπορτάζ. Θα ήθελα, αν τα γνωρίζετε, το τηλέφωνο του κέντρου και τη διεύθυνση.

Το Ρεπορτάζ βρίσκεται Αθανασίου Διάκου και Τζιραίων 13, αρχές της Συγγρού, και το τηλέφωνο κρατήσεων είναι 6955 333171. Κράτα μου κι εμένα μια καρέκλα κι ένα Τζόνι. Ό,τι χρώμα να ’ναι. Η καρέκλα θα είναι άδεια, αλλά το Τζόνι θα εξαφανίζεται σταθερά από το ποτήρι, απόδειξη ότι θα βρίσκομαι εκεί, κι ας μη με βλέπεις. Μη μου βάλεις πάνω από τρία, γιατί μετά χαλιέμαι.

3

Δεν μας χέζεις, μωρή ξεΐγκλωτη, τώρα που έμαθα ότι είσαι και κωλόψαρο, άκου και μούσα… ας γελάσω... Λοιπόν, κάτι άσχετο, έτσι, για να δουλέψουμε και λίγο. Πόσα χρήματα σε ευρώ έχει τυπώσει η Ε.Ε. και πόσα πήρε η Ελλάδα; Ξέρω… είναι 2 ερωτήσεις. Έλα, μη στραβώνεις, θέλω 2 απαντήσεις. Έλα, μωρέ (με ύφος), αφού σ’ αγαπάω, γλυκό μουτράκι, με το απέραντο χαμόγελο μέχρι τ’ αυτιά, τι ωραία που θα ήταν (για μένα τουλάχιστον) να ήμασταν συμμαθητές στο δημοτικό! Να σας χέσω, πολύ ευχαρίστως, αν είναι προς διευκόλυνσίν σας. Οι (αρχικά) δώδεκα χώρες της ευρωζώνης το 2000 τύπωσαν και διέθεσαν 14,5 δισεκατομμύρια τεμάχια χαρτονομισμάτων, συνολικής αξίας 616 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα τότε επιφορτίσθηκε με την ευθύνη παραγωγής 580 εκατομμυρίων τεμαχίων με αξία οκτώμισι τρισεκατομμύρια δραχμές.

Τότε. Αυτήν τη στιγμή κυκλοφορούν στη, διευρυμένη πλέον, Ε.Ε. περισσότερα από 610 δισεκατομμύρια ευρώ (σε αξία, όχι σε τεμάχια). Είμαστε, δηλαδή, πάνω-κάτω, στα ίδια. Πόσα ακριβώς από αυτά τύπωσε-έκοψε το τελευταίο έτος η χώρα μας δεν γνωρίζω. (Το Νομισματοκοπείο μας δεν έχει άδεια να τυπώνει από πενηντάρικα και πάνω). Πάντως, το τι κόβουμε και τυπώνουμε είναι εναρμονισμένο με τις παραμέτρους του αρχικού καταμερισμού κοπής και κυκλοφορίας που σας έγραψα παραπάνω (με πηγή την «Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.» («Official ΕU Journal»). Ο καταμερισμός αυτός γίνεται με βασικά κριτήρια το εθνικό εισόδημα κάθε χώρας-μέλους αλλά και τους ρυθμούς κυκλοφορίας του χρήματος στη χώρα αυτή. Κι εγώ θα ήθελα να ήμασταν συμμαθητές στο δημοτικό. Θα σας βοηθούσα να μη φοβάστε τα κεφαλαία, όταν αρχίζετε μια πρόταση: δεν θα στενοχωρηθούν τα άλλα γραμματάκια δίπλα, επειδή είναι πιο μικρά. Α, κάτι μικρές, ίσιες γραμμούλες πάνω από τις λέξεις; Λέγονται «τόνοι», κάτι εργαλειάκια που εγώ και η επιμέλεια της ύλης στραβωθήκαμε να τους συμπληρώνουμε στο κείμενό σας. Α, και στον ωροσκόπο είμαι Σκορπιός. Το καταλάβατε ήδη ή να κάνω και κακά μου, όπως αρχικώς με προτρέπετε;


45

Starfax

Από τον Γιώργο Σαλαμά (gsalamas@yahoo.com)

Oι Κριοί θα απολαύσουν τον Μάιο και οι Ζυγοί θα θέσουν στόχους στα επαγγελματικά τους. Κρόνο, που δίνει μαθήματα στους δεσμευμένους και τους κάνει να σοβαρεύονται. Πολύ πιθανό να μην είσαι για πολύ. Και η αλλαγή συναισθηματικού στάτους θα προκύψει από τον ενδέκατο οίκο σου, που είναι ο πιο κοινωνικός, ο οίκος της δικτύωσης, και στον οποίο βρίσκονται πολλοί πλανήτες. Καθώς δικτυώνεσαι και ισχυροποιείσαι κοινωνικά και επαγγελματικά, να το και το νέο ενδιαφέρον πρόσωπο που τα αλλάζει όλα. Η Νέα Σελήνη στις 3 γίνεται στον πιο κρυφό οίκο σου, ο οποίος αφορά και την ψυχολογική σου κατάσταση. Πρέπει να αλλάξει κάποια στιγμή αυτή, έτσι δεν είναι; Εδώ και καιρό νιώθεις σαν να συνεχίζεις κανονικά τη ζωή σου, αλλά κάτι μέσα σου να σε τρώει μόνιμα, διαρκώς, ασταμάτητα. Η Νέα Σελήνη σημαίνει νέα σελίδα, καλύτερη και πιο θετική.

ζώδιό σου, που τόσοι πλανήτες είναι μαζεμένοι εκεί, είναι θαυματουργό. Είσαι κι εσύ της άμεσης δράσης ως χαρακτήρας, είναι και ο Δίας πολύ γρήγορος αυτή την περίοδο (θα βρίσκεται στο ζώδιό σου μέχρι αρχές Ιουνίου) και το αποτέλεσμα είναι ότι κάποιες φορές δυσκολεύεσαι να προλάβεις τις εξελίξεις. Όλη αυτή η ενέργεια στο ζώδιό σου δεν μπορεί παρά να είναι μεταμορφωτική. Και δεν είναι μόνο ότι αλλάζεις εσύ σε βάθος, είναι ότι αλλάζουν και οι συνθήκες γύρω σου. Η Νέα Σελήνη στις 3 στον δεύτερο οίκο σου υπόσχεται καλύτερα οικονομικά. Το χρειάζεσαι κι αυτό, γιατί ο Άρης είναι πολυέξοδος. Ο Μάιος θα είναι ένας μήνας πολύ καλύτερος από τους δύο τελευταίους. Προσπάθησε να τον απολαύσεις, εγκαταλείποντας κάποιες στιγμές τον έλεγχο καταστάσεων, του εαυτού σου ή των άλλων.

Καρκίνος Ο δέκατος οίκος σου, στον οποίο γίνεται συνωστισμός από πλανήτες, δεν συμβολίζει μόνο την επαγγελματική σου ζωή, αλλά και τη θέση σου στην κοινωνία, και το κατά πόσο την επηρεάζεις, το κύρος σου, την παραγωγικότητά σου και την ικανότητά σου να τα δίνεις όλα, πιστά, στον στόχο σου. Φαίνεται ότι όλα αυτά μπαίνουν σε μία σειρά και για ένα χρονικό διάστημα γίνονται προτεραιότητα στη ζωή σου. Αλλάζει κατά κάποιον τρόπο η επαγγελματική σου ταυτότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι αλλάζεις δουλειά ή αντικείμενο. Εσύ είσαι που δέχεσαι τις περισσότερες αλλαγές και αυτές αντικατοπτρίζονται στο πώς διαχειρίζεσαι πλέον τα πράγματα. Η Νέα Σελήνη γίνεται στον ενδέκατο και πιο κοινωνικό σου οίκο. Διευρύνεται ο κοινωνικός σου κύκλος και γνωρίζεις νέους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει,

Ταύρος Ο δωδέκατος οίκος σου αυτήν τη στιγμή δέχεται έντονες επιρροές από πολλούς πλανήτες. Το υποσυνείδητό σου έρχεται στην επιφάνεια, και γενικά έχεις μεγαλύτερη επαφή με συναισθήματα, σκέψεις και αναμνήσεις που βρίσκονται βαθιά μέσα σου. Οι επιρροές που δέχεσαι σε αλλάζουν ψυχολογικά, και γρήγορα μάλιστα. Έχεις την ευκαιρία να δεις τη ζωή με έναν διαφορετικό τρόπο από ό,τι μέχρι τώρα. Επίσης, αντιλαμβάνεσαι ότι παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο το πώς εσύ αντιλαμβάνεσαι τη ζωή και το κατά πόσο της δίνεις νόημα. Είναι ωραίο που αλλάζεις και μπορεί αυτό να το αντιμετωπίζεις με δυσκολία κάποιες φορές, γιατί είσαι σταθερός τύπος, αλλά αν το πάρεις σιγά σιγά και ψύχραιμα, θα δεις ότι είναι θετικό και πως αυτό που συμβαίνει δεν είναι ότι χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου, αλλά ότι εξελίσσεσαι. Η Νέα Σελήνη στις 3 του μήνα γίνεται στο ζώδιό σου, άλλη μια νέα αρχή και ένα σημάδι ότι οι εξελίξεις στη ζωή σου είναι ραγδαίες.

6 1

sudokuno204

8 4 6

8

4 7 6

2 7 9

1 3 6

2

Η λύση του προηγούμενου

8 3 9

5 4

2

Παρθένος Είναι πιθανό να συμβαίνουν δύο πράγματα με όλους αυτούς τους πλανήτες στον όγδοο οίκο σου. Από τη μια μεριά να έχεις ανάγκη να αποδεσμευτείς με κάθε τίμημα από οτιδήποτε σε πιέζει και από την άλλη να έρχεσαι αντιμέτωπος με τα κολλήματά σου, που αποτελούν και τη βασική πραγματική σου δέσμευση. Αυτά πρέπει να τα ξεπεράσεις γρήγορα. Κάτι άλλο σημαντικό είναι ότι διανύεις και μια

1 6

4 2 6 3 5 9

7 3 5 6 8 1

8 9 1 7 4 2

1 4 8 5 9 6

6 7 3 4 2 8

9 5 2 1 7 3

2 6 9 8 1 5

3 1 7 2 6 4

5 8 4 9 3 7

7 2 6 3 5 8 4 9 1 8 9 3 2 1 4 7 5 6 1 4 5 7 9 6 3 8 2

socialmediadiaries

2

9 5 9

Λέων Στον ένατο οίκο σου, ως γνωστόν, υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση αυτήν τη στιγμή. Ο οίκος αυτός έχει να κάνει με τη διεύρυνση των οριζόντων, την ανακάλυψη της αλήθειας, τη φιλοσοφία και οτιδήποτε μπορεί γενικά να αλλάξει την αντίληψή σου ή να μεταφέρει τις ιδέες σου, όπως τα ταξίδια και οι εκδόσεις. Είναι πολλοί οι τομείς της ζωής σου που επηρεάζονται θετικά, και ένας λόγος παραπάνω είναι ότι στον ίδιο οίκο βρίσκεται και η Αφροδίτη, η οποία έχει σχηματίσει πολύ καλή όψη με τον Ουρανό. Πραγματικά, μπορείς να τα περιμένεις όλα (τα καλά). Από την άλλη μεριά, στις 3 γίνεται η Νέα Σελήνη πάνω στα επαγγελματικά σου. Φαίνεται ότι κάτι αρχίζει να κινείται και σε αυτό τον τομέα. Μην ξεχνάς την εύνοια του ένατου οίκου σου που μπορεί να είναι και επαγγελματική, ειδικά αν κάνεις κινήσεις για συνεργασίες με το εξωτερικό.

DAILY STARFAX Καθημερινές αστρολογικές προβλέψεις στο www.lifo.gr από τον Γιώργο Σαλαμά.

Δίδυμοι Αν είσαι αδέσμευτος, μπορεί να χαίρεσαι κιόλας, επειδή νομίζεις ότι τη γλιτώνεις από τον

7 4

πάντως, ότι ανάμεσα σε αυτούς, κάποιος μπορεί να έχει συναισθηματικό ενδιαφέρον.

έντονα σεξουαλική περίοδο, με την έννοια όμως ότι έχεις ανάγκη να εκφραστείς μέσα σε μια μάλλον σοβαρή σχέση. Αλλά έχουμε και μια Νέα Σελήνη που γίνεται στις 3, που ανοίγει το μυαλό σου και σε κάνει να βλέπεις με άλλο τρόπο τα πράγματα. Αν δεν είναι αυτή μεταβατική περίοδος, τότε ποια είναι; Το ζήτημα είναι να μην την αφήσεις να σε βγάλει όπου να ‘ναι, αλλά να πας και προς τα εκεί που εσύ πραγματικά θέλεις.

Ζυγός Η Νέα Σελήνη στις 3 στον οίκο των οικονομικών που μοιράζεσαι με άλλους είναι ελπιδοφόρα, επειδή μπορεί να βοηθήσει την οικονομική σου κατάσταση, ίσως με έναν έμμεσο τρόπο. Αν λάβεις υπόψη σου ότι έχουν μαζευτεί τόσοι πλανήτες στον Κριό που δίνουν πολλές ελπίδες για νέες συνεργασίες και ανανέωση στα επαγγελματικά, τίποτα δεν αποκλείεται. Αλλά και οι δύο αυτοί οίκοι έχουν και μια άλλη πτυχή. Ο μεν όγδοος αφορά και το σεξ. Ο έβδομος από την άλλη (ο Κριός για σένα) αφορά και τη συντροφικότητα. Πρέπει να αναλάβεις δράση: οι σημαντικότεροι τομείς της ζωής σου δέχονται ισχυρές επιρροές και εύνοια. Θέσε έναν στόχο στα επαγγελματικά και δώσ’ τα όλα με πάθος. Και τον υπόλοιπο χρόνο προσπάθησε να μην απομονώνεσαι, γιατί φαίνεται ότι τελευταία το έχεις εύκολο αυτό. Σκορπιός Οι υποχρεώσεις φαίνονται ατελείωτες - δεν γίνεται και διαφορετικά, όταν έχεις τόσους πλανήτες μαζεμένους στον οίκο της καθημερινότητας και της εργασίας. Το ενδιαφέρον, βέβαια, είναι ότι έχεις τις καλύτερες προοπτικές σε αυτό τον τομέα και αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα δεις σημαντικές και ελπιδοφόρες εξελίξεις στα επαγγελματικά. Στις 3 γίνεται και η Νέα Σελήνη πάνω στις συνεργασίες και τους συνεταιρισμούς σου. Πολύ πιθανό να ξεκινήσει μια νέα συνεργασία ή να αλλάξουν οι συνθήκες σε μια ήδη υπάρχουσα. Αν

Toυ Μανώλη Ανδριωτάκη. www.andriotakis.wordpress.com

secretcards

Κριός Αυτό που συμβαίνει στο

καλλιεργήσεις λίγο την ευελιξία σου, τα πάντα θα βελτιωθούν. Είναι σημαντικό να δώσεις στον εαυτό σου αυτό που χρειάζεται - εκ φύσεως είσαι απόλυτος και μερικές φορές άκαμπτος, σαν να υπάρχει ή άσπρο ή μαύρο μόνο. Υπάρχει όμως και η μέση οδός, και κάποιες φορές σε συμφέρει να την ακολουθείς.

ΤοξότηςΕίναι σημαντικό να διοχετεύσεις κάπου την απίστευτη ενέργεια και το πάθος σου. Σαφώς και είναι μια περίοδος κατά την οποία είναι εύκολο να ερωτευθείς και να σε ερωτευθούν και να ζήσεις έντονες εμπειρίες. Αλλά είναι και η στιγμή να δημιουργήσεις, να φτιάξεις κάτι. Καλό θα ήταν να βρεις τον στόχο, έναν κατά προτίμηση, κύριο και σημαντικό. Και να τα δώσεις όλα. Πρόσεξε, όμως, αυτό που έχει σημασία τελικά δεν είναι το αν θα τον πετύχεις ή όχι, αλλά το πόσο θα απολαύσεις τη διαδικασία, θα μάθεις μέσα από αυτή, θα αλλάξεις και θα βγεις άλλος άνθρωπος, με νέους στόχους ενδεχομένως, που θα σε πάνε πιο πέρα. Αν δεν αγωνίζεσαι με πάθος για να πετύχεις στο κέντρο, κάτι δεν σου πάει καλά. Αιγόκερως Το σπίτι σου και η οικογένεια ζητούν την προσοχή σου - αυτό είναι γεγονός με τόσους πλανήτες μαζεμένους στον τέταρτο οίκο σου. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, ο τέταρτος οίκος σημαίνει και άλλα, όπως ασφάλεια και αίσθηση ότι ανήκεις κάπου. Και τα δύο είναι εξαιρετικά σημαντικά πεδία προς διερεύνηση. Η αλήθεια είναι ότι θα αρχίσεις να νιώθεις περισσότερο ασφαλής και ότι πατάς γερά στα πόδια σου. Ίσως πρώτη φορά θα νιώσεις τόσο έντονα ότι ξέρεις τι γίνεται, πού βρίσκεσαι και προς τα πού πηγαίνεις. Αν θέλεις να επιταχύνεις τη διαδικασία, καλό θα ήταν να βρίσκεσαι κοντά σε ανθρώπους που να σου προσφέρουν τη συναισθηματική στήριξη που χρειάζεσαι. Η Νέα Σελήνη στις 3 γίνεται στον πιο ερωτικό σου οίκο. Σε ένα επαγγελματικό πλαίσιο φαίνεσαι αυστηρός, παραγωγικός, άκαμπτος και γεμάτος αυτοπεποίθηση. Στα ερωτικά, όμως,

ξαφνικά γίνεσαι ευάλωτος και νιώθεις αμήχανα. Δεν θα πάθεις και τίποτα αν αφεθείς, πάντως. Μην ανησυχείς.

Υδροχόος Όταν ο τρίτος οίκος σου ευνοείται, λόγω της παρουσίας πολλών πλανητών σε αυτό το σημείο, οι οποίοι συνεννοούνται μια χαρά μεταξύ τους, έχεις μια έντονη ανάγκη να βάλεις τα πάντα σε μια σειρά και να εκφραστείς, να περάσεις τα μηνύματά σου στον κόσμο. Όλη αυτή την ενέργεια θα μπορούσες να τη χρησιμοποιήσεις στη δουλειά σου ή σε κάποια απασχόληση που να έχει να κάνει με επικοινωνία. Έχεις πράγματα να πεις και είναι σίγουρο ότι θα ακουστείς. Για να διαχειριστείς όλη αυτή την πληροφορία, παρ’ όλα αυτά, είναι απαραίτητο να την οργανώσεις πρώτα. Επίσης, ο κυβερνήτης σου στον Κριό θα φροντίσει, εκεί που δεν το περιμένεις, να εμφανίζεται ο κατάλληλος άνθρωπος. Η Νέα Σελήνη στις 3 σημαίνει ένα νέο ξεκίνημα που αφορά το σπίτι ή την οικογένειά σου. Σημαίνει και ότι χρειάζεσαι ασφάλεια, συναίσθημα και να αισθάνεσαι ότι ανήκεις.

Ιχθύες Μια έννοια που ενδεχομένως περνάει διαρκώς από το μυαλό σου είναι η ασφάλεια και είναι λογικό, όταν μαζεύονται τόσοι πλανήτες στον οίκο που σχετίζεται με αυτήν. Σαφώς και μπορείς σε ένα βαθμό να νιώθεις οk και συναισθηματικά και υλικά, αλλά το να νιώθεις απόλυτα ασφαλής είναι φυσικά μια ουτοπία με την οποία δεν θα έπρεπε να χάνεις τον χρόνο σου. Παρ’ όλα αυτά, έχεις την ευκαιρία να αποκτήσεις περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και γενικότερα μια καλή και «ενήλικη» σχέση μαζί του, και αυτό από μόνο του είναι αρκετό ώστε να έχεις μια σταθερή συναισθηματική ισορροπία, ανεξάρτητα από τα εξωτερικά γεγονότα. Ίσως, αντί να εστιάζεις τόσο στην ασφάλεια, να εστιάσεις στο να καλύψεις τις ανάγκες σου, κυρίως τις συναισθηματικές. Η Νέα Σελήνη στις 3 γίνεται στον πιο επικοινωνιακό οίκο σου: μια νέα ιδέα ή μια νέα ευκαιρία δρουν ανακουφιστικά.


46

28.04-04.05.2011

Φωτό: photoharrie

OI ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΓΔΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΣΚΟΠΟ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ Stay tuned για πληροφορίες σχετικά με τις ημερομηνίες της επόμενης έκθεσης Naked City.

Σταυρούλα Βλάσση Φοιτήτρια ψυχολογίας στο Πάντειο. Φωτογραφήθηκε σε μια ταράτσα στο Σύνταγμα, την Παρασκευή 15/4.

«Στην Αθήνα λατρεύω τον πολύπλευρο χαρακτήρα της και τα ανάμεικτα συναισθήματα που αυτός μπορεί ανά πάσα στιγμή να σου δημιουργήσει. Η πόλη αυτή είναι συνέχεια ζωντανή, νιώθεις πως ποτέ δεν ξεκουράζεται και αυτό με ξετρελαίνει. Μπορείς να είσαι με κόσμο και ταυτόχρονα να χαθείς στη δίνη αυτού του πολύβουου χάους, κρατώντας τις στιγμές που εσύ θες μόνο για σένα!».


246  

lifo mag, athens guide

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you