Page 1


KLEUREFFECTEN

Kleuren hebben een effect op mensen, de kleuren rood, groen en geel hebben een bewezen eetlustopwekkend effect, je zou dus tinten van deze kleuren in combinatie met elkaar kunnen inbrengen in de vorm van een accentwand, in stof- en behangdessins, maar ook in accessoires en bloemen.

KLEINE RUIMTES In kleine ruimtes kun je het beste kiezen voor een licht kleurenschema, gebruik beperkt kleur, bijv. in accessoires en kunst voor een speels kleuraccent. Je kunt evt. met een lichtkoepel/ lichtstraat boven de eettafel zorgen voor nog meer ruimtegevoel.


STYLING Door te investeren in tijdloze, stijlvolle vormgeving van de dagelijkse gebruiksartikelen worden het ook je belangrijkste basisaccessoires, denk bijvoorbeeld aan een suiker- en melk set, dienblad, fruitschaal, vazen, etc.

EETKAMERSTOELEN Je kunt kiezen voor allemaal dezelfde stoelen in dezelfde kleur, maar het is ook leuk om te kiezen voor verschillende kleuren of binnen dezelfde stijl andere stoelen te kiezen, zo krijg je een minder voorspelbare, spannender combinatie.

APARTE EETKAMER In een aparte eetkamer heb je weinig beperkingen, je kunt binnen een gekozen vormgeving helemaal nieuwe en eigen keuzes maken!

EETKAMERMEUBILAIR Voor eetkamermeubilair in een woonkamer en woonkeuken sluit je qua vormgeving, materialen en kleuren zoveel mogelijk aan bij het totale interieur. Maar je kunt soms ook je bestaande interieur aanpassen op je nieuwe keuzes in je eetkamer, bijv. door de verlichtingsarmaturen die je in de eetkamer hebt gekozen ook te gebruiken in het bestaande interieur.


Als het verlichtingspunt boven de eettafel niet optimaal geplaatst is kun je kiezen voor een plafondarmatuur met zwenkarm, dit vergroot ook nog eens de flexibiliteit van het licht. Mocht je geen geschikt verlichtingspunt boven de tafel hebben dan kun je eventueel kiezen voor een staande boogarmatuur of een wandarmatuur met zwenkarm.


Tafel Seven

Deze tafel dankt zijn naam aan de vorm van het mooie roestvrijstalen onderstel. Gecombineerd met een prachtig dik houten blad is dit een praktische en stijlvolle designtafel. www.bertplantagie.nl »

Branch

Een robuuste eiken eettafel met verrassende details. Het blad en de poten zijn op een ‘luchtige’ manier met elkaar verbonden. Het blad lijkt haast te zweven. www.odesi.nl »

Mega Bulb.

Het elegante model is voorzien van een mondgeblazen glazen buitenzijde in een klassieke vorm. Zo wordt een optimaal lichtaanbod gerealiseerd. Het armatuur is van fijn porselein. www.andtradition.com »

Navy Chair

Tijdloos. De Navy 1006 Chair van Emeco werd oorspronkelijk gemaakt voor de Amerikaanse Marine. Deze stoelen gaan al generaties mee en zijn onverwoestbaar. www.emeco.net »


V4 Vases

www.seungyongsong.com »

Baked

www.formafantasma.com »

Japanese Design

www.designapan.com »

Plug Lamp

www.formuswithlove.se »

Another Ceramic Candlestick

www.anothercountry.com »

Messy

www.azedesign.pl »

Teapot/cup

www.louierigano.com »

Tomás Alonso

www.italesse.it »

White Birch Wall Art www.etsy.com »

Table Palette www.kikiworld.nl »

Weight Vases

www.dezeen.com »


Het is belangrijk om te kiezen voor het juiste licht bij of boven je eettafel, hiermee kun je een belangrijk decoratief stempel drukken op je interieur maar vooral ook zorgen voor het juiste licht voor alle activiteiten rondom de eettafel. Door de verlichting te bedienen met een goede dimmer kun je steeds zorgen voor het passende licht op het juiste moment.


Volt Tafel

Een tafel waarvan blad en poten met elkaar verstrengeld zijn. Gefragmenteerd en tegelijk vloeiend. Dynamisch en tegelijk eenvoudig. Door zijn ongrijpbare verschijning blijft de tafel boeien. En niet onbelangrijk: Het is vooral ook een praktische tafel! www.reinierdejong.com »

Design hanglamp Bamboo

Prachtige zwarte lamp van designer Mark Eden Schooley. Geinspireerd op de natuur en gemaakt van bamboo. www.basiclabel.nl »

Steel Stoel

Draag bij aan deze stoel! Doneer je oude stelen van bezems, harken, vlaggemasten, spijlen etc. voor een geheel eigen stoel. www.reinierdejong.com »

Massief grenen winkelkast Solo

Een heerlijke opberger van massief grenen met gefolieerde legplanken. De kast is voorzien van drie dichte onderdeurtjes, drie lades, twee glas-schuifdeuren en is afgewerkt met een sierlijke koof. www.basiclabel.nl »


Je kiest altijd de tafel als eerste, dit is immers het grootste meubelstuk in je kamer, de rest combineer je erbij.


Met de styling kun je net dat extra invoegen dat de eetkamer persoonlijk en bijzonder maakt, denk aan een fraaie spiegel, waarin het kaarsenlicht op de gedekte tafel reflecteert.


Design

Revolt Chair Friso Kramer

De Revolt Stoel van Friso Kramer voor Ahrend gold al in 1953 in meerdere opzichten als vernieuwend. Door de jaren heen veroverde dit ontwerp een vaste plek in zowel het bedrijfsleven als in de huiskamer. www.ahrend.com »

Lampadaire à Trois Bras Serge Mouille

De vormgeving van deze lamp doet denken aan het lichaam van een vrouw. Zoals de naam al verklapt, is hij voorzien van drie lampenkappen. www.histoire.nl »

Balls Table Bert Jan Pot

Deze speelse tafel geeft elk etentje een vrolijke tint. www.moooi.com »

DF-2000 Sideboard by Raymond Loewy

Serie van moderne kasten. Het glanzende materiaal is een echte eye catcher. www.funkyvintage.be »


Cyclops Sander Mulder

Stella Ilscollection www.ilscollection.it »

Heidi Sebastian Wrong Principal Collection

Deze kruk gaat over de fundamentele eenvoudvan vorm en functie. De kruk combineert eenklassieke trekker stoel, voor zijn vorm en comfort, met een nostalgische, drie benige, houten melkkruk. www.establishedandsons.com »

Fuji Po Cizeta Sedie

Strakke houten eetkamerstoel met een prettige zit. Er is een uitvoering met en zonder arm, die onderling goed te combineren zijn. www.cizetasedie.it »

Dit ontwerp is geinspireerd op onlogisch geplaatste schakelaars voor verlichting. Cyclops combineert corm en functie, met zijn minimalistische maar elegante uitstraling. Je schakelt de lamp uit door aan het oog te trekken. Zo breekt de lamp en schakelt hij uit. Ideaal voor verlichting boven tafel. www.sandermulder.com »


Kies de grote van een armatuur boven een tafel in verhouding tot de afmetingen van het blad, een relatief te kleine of te grote armatuur geeft een onevenwichtig effect. En hou tussen de lamp en tafel een afstand van ongeveer 60 cm aan, zo kun je onder de lamp doorkijken en ontstaat er toch een optische verbinding tussen lamp en tafel.


Een fraaie boekenwand kan in iedere interieurstijl zorgen voor een belangrijke, persoonlijke impuls in de ruimte, terwijl er toch een ruimtelijkheid blijft.


Eettafel op maat Industriële lamp Workshop

heeft een hele ouderwetse uitstraling, vanwege deze koperkleurige uitvoering. Deze lampen zijn erg stoer en hip. De ruige vormen gecombineerd met de felle kleuren maken de Industriële lamp Workshop L van HK Living origineel en bijzonder. www.hkliving.nl »

Tabel 1

www.barbiersoriginals.com »

HK-living Kabinetkast

Mooi in de slaapkamer voor kleding of in de eetkamer voor servies! De kast is voorzien van 4 legborden aan beide zijden.Gemaakt van oude teakplanken dus hier en daar echt gebruikte look. www.wonenmetlef.nl »

Meubels, interieurs en keukens op maat, geheel naar uw eigen smaak en idee. www.jaccobakker.nl »


Plan rondom de eettafel voldoende vrije ruimte voor het naar achteren schuiven van de stoelen en het achterlangslopen. Zorg ervoor dat de tafel rondom goed toegankelijk is, zodat je makkelijk de tafel kunt dekken en afruimen.


Kunst

Artpanel

Dit zijn mooie fotopanelen van 6 cm dik. Deze panelen hebben een aluminium profiel in wit, grijs of zwart, wat het een strakke uitstraling geeft. Je zet het paneel naar je hand door het te bedrukken met een (foto-)print met een kleur of afbeelding naar keuze. Wat een groot bijkomend voordeel is dat Artpanel geluid absorbeert. Weg met galm en ongewenste reflecties van geluid! www.artpanel.nl »

In het Waddenlandschap 16 maart t/m 25 mei 2013 Galerie de Vis Noorderhaven 40 8861 an Harlingen www.galeriedevis.com »

Bollenveld in Groningen Ron Buist

Bollenveld bij Zijldijk, Groningen, op een mooie lente-avond in april. www.werkaandemuur.nl »

Phoenix Wonderwall Studio´s

Een symbiose van geometrische en organische patronen geven deze panelen een avant-garde uitstraling. Het hardhout is van meubels en voorzien van houtsnijwerk. Design, natuurlijke patronen in combinatie met het beste hout, dat kan maar één ding opleveren: hout-couture. Lees voor meer informatie de blog: `Moois voor aan de muur`op Liever » www.wonderwallstudios.com »


De gemiddelde diepte van een eettafel is 90 – 100 cm, er is dan voldoende ruimte voor het plaatsen van de borden, schalen, e.d. deze afstand ervaren we ook als plezierig en natuurlijk voor een ‘face to face’ gesprek. Bij een grotere diepte van de tafel ontstaat er meer afzetruimte, maar de afstand tussen de mensen aan tafel wordt ook groter waardoor de privacy en intimiteit in een gesprek kunnen afnemen.


Beschilderde mokken Pols Potten Hanglamp Bright Sprout Nordic Tales

Springlevende Scandinavische design, de Big Sprout is een armatuur met een hedendaagse organische touch. http://www.nordicnew.nl »

Eetkamertafel E309 Selva http://www.selva.com »

Berlage Stoel Richard Hutten

De Berlage stoel is door Richard Hutten speciaal ontworpen voor het Grand Café van het Gemeentemuseum Den Haag. http://www.dutchoriginals.com »

Dit handgemaakte porselein is voorzien van een blauwe beschildering in ruit- of stippendessin. http://www.polspotten.nl »


Gadgets

Marc Newson

www.marc-newson.com »

The Lungi Carro

www.ciszakdalmas.it »

Cast iron french oven

www.cookware.lecreuset.com »

Porcelain Lamp

www.studiowm.com »

Leis

www.minimalissimo.com »

Topbrewer

www.scanomat.com »

Lineair Clock

www.yankodesign.com »

La Familia Containers www.designboom.com »

Chuck

www.cargocollective.com »

Twistick

www.amazon.com »

Frost Glasses

www.frontdesign.se »


Als je de eettafelstoelen qua vormgeving en kleuren laat aansluiten bij je andere zitmeubels kun je deze makkelijker bij je ‘gewone’ zitopstelling aanschuiven, zo blijft je gehele interieur harmonieus, ook bij visite en verjaardagen. Door te kiezen voor stoelen met wieltjes wordt het ‘verhuizen’ ervan naar een ander deel van een ruimte of een andere kamer een stuk makkelijker.


Piet Hein Eek dressoir

Favourite things lamp Chen Karlsson

Deze hanglamp heeft een vitrinekast Markeer uw kostbare objecten. www.chenkarlsson.com »

Piet Hein Eek Eettafel

De ingenieuze constructie van de tafel is kenmerkend voor de wijze waarop Piet Hein Eek ontwerpt. Het ontwerp sluit naadloos aan op de wens om in serie een typisch Hollands product te maken. Met deze tafel van Piet Hein Eek haal je een exclusief meubelstuk in huis. www.pietheineek.nl »

Gothic Chair Studio Job

Oorspronkelijk ontworpen voor het Groninger Museum. Inspiratie voor Studio Job is de bijzondere Gothische stijl. Dit in combinatie met hedendaagse technieken creeert een kwalitatief hoogwaardige, bijzondere en breed inzetbare stoel. www.studiojob.be »

Piet Hein Eek heeft een unieke kast ontworpen die in elk interieur een opvallende plek verdient. De kasten zijn het resultaat van zijn 20 jarige zoektocht naar schoonheid in eenvoud. Dutch design op z’n best. Oer-Hollands, tijdloos en smaakvol. www.pietheineek.nl »


Over het algemeen is het fraai om in een eetkamer verschillende armaturen uit een ontwerplijn van een fabrikant te gebruiken. Zo ontstaat een optische verbinding en harmonie. Door te kiezen voor verlichtingsarmaturen uit een andere stijl(periode) kun je een spannender interieurstyling krijgen.


Om de tafel goed en makkelijk te kunnen dekken is het handig om het tafellinnen en servies binnen handbereik te hebben, hiervoor is dus een geschikte en voldoende ruime opbergruimte nodig. Bedenk hierbij dat op een eettafel voortdurend spullen worden gelegd, zoals: sleutelbossen, kranten, boeken, spelletjes, etc. ook die spullen wil je makkelijk kunnen opbergen en pakken. Als je kiest voor een lage of halfhoge kast, kun je hierop kleine dingetjes wegleggen, maar vooral ook accessoires en kunst neerzetten waarmee je het interieur sfeervol kunt maken en er vooral ook je persoonlijke stempel op drukken.


Design PH 50 Louis Poulsen

De PH 50 is ontworpen om laag boven een tafel te worden gehangen. www.designtop100.com »

Tulipani Roderick Vos

De Tulipani heeft het uiterlijk van een oude boerenkeukenstoel, gehuld in een nieuw kek jasje. www.roderickvosshop.nl »

Panton Chair Verner Panton

Een kunststof stoel uit één stuk: dat was de droom van Verner Panton. Hij liep jarenlang met het idee rond. In samenwerking met Vitra ontstonden de eerste prototypes en vanaf 1967 werd de Panton Chair in serie geproduceerd. De stoel doorliep in de loop der jaren verschillende fasen, door de komst van nieuwe productietechnieken. www.designtop100.com »

Bibliotheque pour la maison Mexique Charlotte Perriand

De kast voor Maison Mexique is bedoeld als roomdivider. De verschillende kleuren van de planken zijn bewust gekozen, om een bepaald ritme in het meubel te creeeren. www.designtop100.com »


Overweeg ook eens het gebruik van een ronde eettafel, aangezien deze meer intimiteit geeft omdat iedereen elkaar even goed ziet en op dezelfde afstand van elkaar zit. Een ronde eettafel past over het algemeen het beste in een vierkante ruimte.


Maurits Eetkamertafel FredandJuul Tentlamp Hanglamp Lotty Lindeman

Als de ruimte het toelaat, kun je de lamp zo groot laten maken als je zelf wilt. Prachtig object in een basic woonkamer maar ook heel stoer in een bohémien setting met lekker veel kleuren voor een hippie look. www.lottylindeman.nl »

Living Wrap Spaces www.wrapspaces.com »

J77 eetkamerstoel Hay

De J77 chair eetkamerstoel van Hay straalt klassieke eenvoud uit. Hij is gemaakt van beukenhout en zo een mooie, degelijke stoel voor aan de eettafel. www.hay.dk »

Deze eetkamertafel is geinspireerd op het werk van Escher en het inlegwerk. www.fredandjuul.com »


Colour Glass www.hay.dk »

Workaholic

www.thinkk-studio.com »

The Stacking Vessels www.piadesign.eu »

Marimekko Juhannustaika www.scandinavia-design.fr »

Join

www.konstantinslawinski.com »

Hybrid Collection www.seletti.it »

Florigraphie design www.seletti.it »

Dot

www.dezeen.com »

Good Morning Moka Pot www.anderssen-voll.com »

Digital Natives

www.plummer fernandez. com »

Shokki

www.laurent-corio.com »


Voor comfortabel en onbelemmerd eten en zitten is zo’n 70 cm vrije ruimte p.p. in de breedte voor de tafel nodig. Te dicht naast iemand zitten kan storend zijn, omdat je dan te weinig persoonlijke ruimte hebt.


Liever Design Gidsen

Een serie informatieve gidsen over de inrichting van een vertrek aan de hand van voorbeelden, productfoto’s en informatie over interieurinrichting bieden de gidsen inspiratie bij het inrichten van een bepaald vertrek.

De Liever Eetkamergids.

Foto’s van mooi ingerichte eetkamers, productfoto’s en interieurtips inspireren je om je eetkamer mooi en praktisch in te richten. Aan dit nummer werkte mee:

Cristy Brandriet

Cristy is interieuradviseur, docent en auteur van verschillende standaardwerken over interieur. Zij is gespecialiseerd in gepersonaliseerde interieur vormgeving. Meer informatie over Cristy vind je op http://www.cristybrandriet.nl. Voor de Eetkamergids schreef Cristy de teksten.

Charlotte van der Meulen

Charlotte is bijna afgestudeerd aan Akademie Vogue. Charlotte heeft de de opmaak en de vormgeving van de eetkamergids gerealiseerd.

Jacob van Duijn & Bart van Ommeren Liever Design BV.

Adverteren

Interieurmerken bereiken hoogopgeleide, welvarende consumenten via de Liever Design Gidsen, Liever.com en blog.liever.com. Meer informatie krijgt u van Bart van Ommeren Bart@liever.com 020 262 90190 De Liever Eetkamer gids is een uitgave van Liever Design BV Jacob van Lennepstraat 285 1053 JG Amsterdam 020 262 90190 service@liever.com Voor deze uitgave hebben wij beelden gebruikt uit diverse bronnen. Hierbij hebben wij ons best gedaan om toestemming te verkrijgen van de auteursrecht hebbende persoon. Mocht u menen dat u het auteursrecht op een van de beelden bezit, neem dan contact op met ons.

www.liever.com »

Liever Eetkamergids  

Inspirerende "fotobijbel" voor de inrichting en het interieur van je eetkamer. Handig om mee te nemen op de iPad tijdens een woonwinkeltocht...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you