Page 1


WELKOM SOCIAL MEDIA OVERZICHT VORMEN WIST JE DAT KLAAR VOOR DE START FEEDBACK WAAROM EFFECTEN SCHEMA TIPS VERSCHILLENDE MEDIA CONCLUSIE METEN LINKS

04 06 08 10 14 16 22 24 26 28 30 82 84 86

| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |

INHOUD


Faccum eriustie ex ent dolestie consequisi bla feugait, voloreet, veliquis amet vullaor tinisi er augiam, sequissed dolore dolore tisi tincin henissit lamet wisis ad mod do et aliqui enit nim zzriureet accummy nulpute tuercip esto cor adip et adiatet lute dunt aliquat. Ut ullam zzrilis elit nullute min ex enim ilit wismolor alis enim duiscip sustism olesequ ississe dui euis autatem dolor alit wissequat. Quam il utpat,

netwerk bedrijf website land jaar leeftijd leden Re elis nit, quat, vullan ullam, vent wis ea feuis ad dignis euguerci blaorper si. Xerostie dolorperat auguerit num iusto consequis nullummodit at, quisim veniam nis nisci bla feugiatue faccum augiat aliquat, venim veliquisit lum velit, quat ing esto enibh exerat. Ut aci blam volum niscilit, quat, vent vel eu feumsan henim dolorem il iliscin exeros exeriurem dunt ate velenit la facin euguer alit lore feum esequisi.

C


WELKOM TIPS Twitter, Skype, Ning, LinkedIn, Facebook, World of Warcraft, Hyves‌ Om iemand online te bereiken heb je tegenwoordig heel wat meer nodig dan een simpele bannercampagne. Wat precies, dat hangt af van je bedrijf, de kernwaarden die dat bedrijf vertegenwoordigt, de doelgroep die je zoekt en nog wat andere zaken. LieverAnders is gespecialiseerd in deze nieuwe, online merkcommunicatie. Wij weten veel over de nieuwe netwerken, over het hoe en waarom je zo’n netwerk wel of juist niet in moet zetten, wat je anders zou kunnen doen. Waar je op moet letten en hoe je er simpel mee zou kunnen beginnen. Die kennis willen we graag met je delen. Vandaar dit Social Media Magazine, een productie van LieverAnders. Wij bieden het je graag aan. Het Social Media Magazine is niet uitputtend, ook niet volledig maar na lezing kun je wel zelf aan de slag. Natuurlijk willen wij het ook graag voor je bedenken, maar we willen vooral dat je meer begrijpt van deze nieuwe wereld. Omdat je er niet meer aan ontkomt als je het over merkcommunicatie hebt. Dat is niet eng, dat is leuk. We hopen dat je aan het lezen net zoveel plezier beleeft als wij toen we dit bedachten, samenstelden, schreven en vormgaven.

CASE

Nathalie van der Ploeg & Roos Spier


SOCIA KENMERKEN

Iedereen heeft het over social media. Hyves, Facebook, Twitter en nog ontelbaar veel andere namen... Maar wat is dat social media nu eigenlijk? Nou, wij verstaan er het volgende onder: elke internettoepassing die het mogelijk maakt informatie met anderen te delen of waarmee je met elkaar kunt communiceren. Op een gebruikersvriendelijke, toegankelijke en aardige manier. Het gaat tenslotte om ‘sociale’ media. Social media draait om interactie. Vaste regels of wetten bestaan niet, maar er wordt wel bepaald gedrag vereist om geaccepteerd te worden binnen het sociale netwerk. En omdat binnen zo’n sociaal netwerk merken, producten en personen gemaakt en gebroken worden, is het belangrijk te weten wat je er zelf mee kunt. Want als merk, product of mens heb je er maar heel weinig invloed op. Het gaat namelijk niet om push, maar om pull.


AL MEDIA ONGEORGANISEERD

NIET GECONTROLEERD

CONSUMENTEN PRATEN GRAAG

SCHEPT INZICHT IN DE MARKT

| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |

IEDEREEN NEEMT DEEL


| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |


ALLE VORMEN

Social media kan allerlei vormen aannemen. Denk aan weblogs, netwerksites en online applicaties. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: het draait om interactie. En die interactie vindt plaats op meerdere manieren. Denk aan het maken van vrienden, het delen van persoonlijke gegevens of het publiceren van foto- en videomateriaal. Iedereen heeft een eigen reden of doel om actief te zijn op een netwerk. Voor de één is het puur professioneel, bijvoorbeeld om werk te delen. Voor de ander draait het juist om het sociale aspect: contacten onderhouden of het maken van nieuwe contacten. Voor het overzicht hebben wij een globale indeling gemaakt van de belangrijkste vormen van social media.


PUBLISH

Het openbaar maken van teksten, afbeeldingen en video’s is het belangrijkste doel van deze netwerksites. De één heeft meer mogelijkheden dan de ander, maar in grote lijnen komen ze wel overeen. Interactie staat niet centraal en reageren is niet van het hoogste belang. Soms is het zelfs niet mogelijk. Voorbeelden zijn Blogger, Wikipedia en Digg.

SHARE

Deze websites richten zich op het delen van informatie, afb eeldingen en videomateriaal. Er is interactie tussen zender en ontvanger. Voorbeelden van share sites zijn YouTube, Flickr, Vimeo, Delicious, Slideshare, Last.fm en Stumbleupon.

| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |

VAN...


DISCUSS

Discuss, de naam zegt het al: de dialoog staat centraal. Op deze sociale media wordt vooral gediscussieerd. Eigenlijk zijn het moderne telefoondiensten, met wat extra mogelijkheden. Er kan dus meer dan alleen gepraat worden, maar toch blijft het gesprek het belangrijkste. Voorbeelden van dit soort sites zijn Msn, Skype en Yahoo.

SOCIAL NETWORK

Een sociale netwerksite is een website waar gebruikers een profi el aan kunnen maken. Dit profi el kunnen ze vervolgens koppelen aan de profi elen van anderen binnen dat sociale netwerk. Veel van deze sites richten zich op vermaak en/of het in contact blijven met vrienden of relaties. Voorbeelden van sociale netwerk sites zijn Myspace, LinkedIn, Hyves, Ning en Facebook.


Microblogs zijn internetdiensten waarbij gebruikers korte berichtjes kunnen publiceren. Via deze diensten wordt er realtime gecommuniceerd via een microblog op een pc of gsm. De combinatie van webloggen en instant messaging wordt microblogging genoemd. Dit leent zich voor specifi ekere en meer directe toepassingen dan gewone blogs. Voorbeelden van microblogs zijn Plurk en Twitter.

VIRTUAL WORLDS

Virtuele werelden zijn online spelachtige omgevingen. De speler kan zijn uiterlijk met een avatar naar wens aanpassen en huizen of andere gebruiksvoorwerpen naar eigen smaak ontwerpen. Het spel kent over het algemeen geen doel en het heeft geen specifi eke spelregels. Wel gelden er gedragsregels en leidt overtreding tot verwijdering uit deze virtuele wereld. Iedere speler bepaalt zelf zijn activiteiten. Voorbeelden van virtual worlds zijn Habbo, Yoville en Secondlife.

| dit is een Liever I Ander productie | www.lieveranders.com |

MICROBLOG

...TOT


WIS Dagelijks zijn er nieuwe statistieken over de (enorme) toename van het gebruik van social media. Zodra je een getal noemt, wordt dat de volgende dag alweer overtroffen door nog indrukwekkendere cijfers. Op het moment van publicatie zijn onderstaande getallen dus allang achterhaald. We noemen ze toch. Door de toename in mobiele toepassingen wordt het nog makkelijker gemaakt om altijd en overal via social media tools te communiceren.

+

Social media kent online meer bezoekers dan porno.

+

Mensen sturen vaker een bericht naar elkaar via een sociaal netwerk dan per mail.

+

EĂŠn op de drie conversaties op internet gaat over een merk.

+

Per minuut wordt er meer dan 15 uur video op YouTube geupload.


+

Meer dan 9 miljoen Nederlanders hebben een Hyvesaccount.

+

Binnen 9 maanden hadden zich 100 miljoen gebruikers gemeld 0p Facebook.

+

Op YouTube staan meer dan 100.000.000 filmpjes.

+

Er staan meer dan 13.000.000 artikelen op Wikipedia.

+

Er zijn meer dan 200.000.000 blogs, waarvan 54% van de bloggers dagelijks iets publiceert.

Bedrijfsmatig betekent dit dat social media meer dan een hype is en gewoon niet meer is weg te denken uit het online leven. Deze nieuwe, transparante en voortdurende manier van communiceren door en met consumenten zou in alle vormen van bedrijfsvoering aandacht moeten krijgen.

| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |

ST JE DAT


KLAAR... Beginnen met social media is heel simpel door goed te luisteren. Naar wat consumenten over jou zeggen, wat ze over je concurrenten zeggen. Waar en hoe vaak wordt er wat gezegd? Analyseer dit en blijf continu luisteren. Neem het mee in je bedrijfsvoering, branding en toekomstige activiteiten. En maak concrete plannen over participatie.


+ Google alerts laat je weten of en wat er wordt gezegd over de door jou ingestelde woorden. Je krijgt hiervan op regelmatige basis bericht in je mailbox. De berichten binnen je rss-reader ontvangen kan ook. Kies de juiste trefwoorden en pas ze aan als ze niet de beste blijken. Denk aan merknaam, merkgerelateerde trefwoorden en natuurlijk concurrenten. + Laat je de alerts via je rss-reader binnenkomen, laat daar dan ook al je andere relevante nieuwsbronnen binnenkomen. Markeer interessante artikelen door ze aparte tags geven, zodat je ze later nog kunt raadplegen. + Hiermee maak je een goede kwalitatieve analyse van alles wat relevant is voor je organisatie.

| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |

ALERTS


VOOR DE...


Je reputatie online bijhouden en managen kan ook met een gratis tool als Steprep (http://steprep.myfrontsteps. com). Er zijn ook andere varianten, zoals wieowie.nl. Bij Steprep selecteer je gratis vijf zoektermen die dagelijks worden ‘gespiderd’. Steprep brengt dan in kaart wat er wordt gezegd over de zoektermen en waar. Vervolgens geef je zelf via een webinterface aan wat relevant is en

wat niet, of het eigen informatie is (en dus genegeerd kan worden), en of het positief of negatief is. Het is een handige tool om de eerste basis-analyse mee te doen. Zo kun je goed inschatten waar het nuttig is actief te worden en welke netwerken of sites je buiten beschouwing kunt laten.

| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |

STEPREP


START!


Naast de gratis analysemogelijkheden zijn er diverse softwaretools die tegen betaling goede analyses van je merk en merkgerelateerde onderwerpen maken. Deze gaan aanzienlijk verder dan de beknopte en beperkte info die een tool als Steprep je geeft. Een bekende leverancier in Nederland is Buzzcapture. Dit bedrijf kan

op zeer gedetailleerd niveau maandelijks uitgebreide rapportages maken. Het voordeel hiervan is dat je een veel beter beeld krijgt van de activiteiten die zich rond jouw merk afspelen. Buzzcapture analyseert ook trends geeft advies hoe je daar op in kan spelen.

| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |

BUZZCAPTURE


FEEDBACK Bezoekers, klanten en andere ge誰nteresseerden vinden het leuk je te laten weten wat ze van jouw product of dienst (of van jou!) vinden. Bijvoorbeeld na een specifieke aankoop of als reactie op je eigen site. Hier zijn verschillende tools voor te ontwikkelen, maar er zijn ook al een paar standaardmogelijkheden, zoals Kampyle

(www.kampyle.com). De software van Kampyle helpt je te begrijpen wat bezoekers van jouw website vinden. Met mooi weergegeven software houd je zo bij of bepaalde aanpassingen op je site positieve invloed hebben op de reacties.


Een paar uitgangspunten: • Bezoekers moeten de mogelijkheid krijgen (bijna) direct contact op te nemen. • Laat geïnteresseerden zich aanmelden voor een nieuwsbrief. • Realiseer een plek op de site waar acties en joint promotions worden weergegeven. • Zorg voor een goede vindbaarheid van de site. • Creëer diverse online plekken zodat tevreden klanten hun vrienden daarnaar kunnen verwijzen.

| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |

Als je als merk actief aan de slag gaat met social media, moeten de eigen sites goed worden geëvalueerd. Kunnen bezoekers van de site eenvoudig en helder door de site navigeren, vinden ze alle basisinformatie makkelijk?


Social media heeft voor bedrijven, merken en producten enorm veel toepassingsmogelijkheden. In de meeste gevallen gaat het niet om pure reclamedoeleinden. Social media is overigens geen doel op zich, maar wel een handig middel om een doel te bereiken. Hieronder een lijst waarvoor social media gebruikt kunnen worden.

BRANDING

Naamsbekendheid of branding is een van de belangrijkste redenen om social media in te zetten. Grote budgetten zijn hiervoor niet noodzakelijk, er is vooral mankracht en expertise nodig. Veel effect wordt bereikt met relevante participatie.

LEADGENERATIE/ SALESONDERSTEUNING

Van directe sales via social media zijn nog maar een paar goede voorbeelden te vinden. Denk aan computerproducent Dell die via Twitter licht beschadigde producten verkoopt en zo een extra verkoopkanaal genereerd met (op dit moment) rond de 6 miljoen omzet op jaarbasis. Van het gebruik van social media voor leadgeneratie/salesondersteuning zijn daarentegen al veel meer goede voorbeelden bekend.

COSTUMER SERVICE

Bedrijven gebruiken social media steeds vaker als verlengstuk voor customer service. Klachten op bijvoorbeeld Twitter en weblogs worden direct online afgehandeld. Deze directe actie kan erg positief werken voor je brandimago.

PUBLIC RELATIONS

Social media is een extra kans voor iedereen die iets doet met public relations. Consumenten en pers worden door de inzet van social media beter en efficiĂŤnter bereikt. Veel journalisten gebruiken inmiddels Twitter, voor het delen van en het zoeken naar nieuwswaarige feiten.

W


WAAROM? INFORMATIE DELEN

Alle informatie online beschikbaar maken is een ding, maar heeft alleen zin als er ook een dialoog wordt aangegaan met de consument. Feedback vragen en daar je informatiestroom op aanpassen kan positief effect hebben.

INTERNE COMMUNICATIE

Voor het opzetten van een intranet-toepassing, of ter aanvulling van een bestaande interne netwerk kan social media een belangrjke rol vervullen. Denk aan platformen als Ning die als besloten netwerk gebruikt kunnen worden, een Wiki voor het intern delen van informatie of een interne Twitterdienst ter vervanging van een message board.

KLANTENBINDING

Social media kan goed worden gebruikt voor het opbouwen en behouden van klantenrelaties. Bijvoorbeeld door ze onderdeel te maken van een brandcommunity en of ze regelmatig speciale aanbiedingen te doen.

MARKTONDERZOEK

Social media is goed in te zetten voor simpel of juist uitgebreid marktonderzoek. Op speciale brandpages/communities van bijvoorbeeld Hyves of Facebook stel je vragen over bepaalde voorkeuren van de consumenten. Hiermee zijn consumenten te betrekken bij productontwikkeling of het bepalen van de marketingstrategie.


| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |


GAAT HET LUKKEN?

De juiste tools kiezen, ‘plekken’ zoeken waar je doelgroep zich bevindt, het zijn allemaal belangrijke uitgangspunten voor een goede start met social media. Maar ook: kijken naar de capaciteit binnen de organisatie. En: is er voldoende draagvlak? Begin niets als het niet kan worden gecontinueerd, het afbreukrisico is simpelweg te groot.


TIPS TONE OF VOICE

Starten met social media heeft impact op de hele organisatie. Betrek die er dus ook bij. Sterker nog, medewerkers en collega’s kunnen zich manifesteren als belangrijk brandambassadors van je bedrijf. Bepaal richtlijnen en randvoorwaarden over participatie. Wat mag er wel en niet gezegd worden, en door wie? Mogen medewerkers vanuit zichzelf berichten plaatsen of moet dat vanuit de organisatie? Allemaal belangrijke dingen om te bepalen voordat er met social media wordt gestart. En, niet onbelangrijk: wat is de ‘tone of voice’?

| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |

SOCIAL MEDIA HUB

Om iedereen zo goed mogelijk te bedienen is het belangrijk onderlinge relaties, verwijzingen en informatiestromen goed in kaart te brengen. Dat is niet alleen belangrijk voor consumenten die informatie zoeken, maar ook voor de vindbaarheid van je merk of product. Hoe meer onderlinge verbanden, hoe beter Google indexeert. Om het overzicht te behouden is een zogenaamde ‘social media hub’ heel belangrijk.


De term ‘bloggen’ is inmiddels bij iedereen bekend. Het op regelmatige basis publiceren van korte berichten, foto’s en videomateriaal is in korte tijd razend populair geworden. Blogger is een van de systemen waarmee je zo’n blog kunt publiceren. En tevens is het een van de makkelijkste. Dankzij de samenwerking met Google zijn publicaties makkelijk terug te vinden via de zoekmachine. Een publicatie kan bestaan uit tekst, beeld, bewegend beeld (video).

Blogger Google Inc blogger.com VS 1999 leeftijd: 16 - 46

PUBLISH

Het publiceersysteem, in 1999 ontwikkeld door Pyra Labs, was pionier op bloggebied. In 2003 kocht Google Pyra Labs en nam daarmee ook Blogger over. Vanaf dat moment werden ook alle toepassingen van Blogger gratis beschikbaar voor iedereen. In 2004 werd het mogelijk om foto’s bij een blog te plaatsen.


CASE

Naast zelf bloggen, kun je natuurlijk iemand anders vragen om voor jou te bloggen: gastbloggen. Dit kan een klant zijn, maar ook een oud-medewerker of iemand die jij als bedrijf inspirerend vindt. Een voorbeeld hiervan is creatief bureau IN10. De buitenstaander blogt over het bedrijf, en ook over eigen ervaringen en inzichten. Zo heb je elke week, maand of kwartaal een nieuwe schrijver, met een nieuwe blik en een eigen stijl. Dat houdt het blog spannend en interessant om te volgen.

http://www.in10.nl/weblog/

| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |

TIPS

Een blog kan een bron zijn voor feedback van (potentiële) klanten. Een blog kan ook zorgen voor hechte klantenbinding. Begin een ‘brandblog’ over je bedrijf, je merk of een daaraan gerelateerde waarde. Bedenk van tevoren waar je precies over wilt bloggen en wanneer. Bepaal de redactionele formule, maak een planning en bereidt berichten voor. Gebruik eventueel een andere domeinnaam, maar zorg er dan wel voor dat de bedrijfsnaam in de URL en in de naam van het blog zit. Bepaal ook de regelmaat waarin er postings op het blog geplaatst moeten worden.


Met Wordpress maak je een eigen blog. Dat kun je zelf doen door de software op een eigen server te installeren, of door gebruik te maken van de Wordpress-server. Automattic, het bedrijf dat Wordpress beheert, heeft ook een andere versie van Wordpress uitgebracht genaamd: Wordpress MU. Hiermee beheer je meerdere blogs op ĂŠĂŠn website.

Wordpress.com Wordpress wordpress.com VS 2005 leeftijd: 18 - 34 6 mln blogs

PUBLISH

WordPress is ontwikkeld door Matthew Mullenweg en wordt door een fl inke groep ontwikkelaars ondersteund. Veel weblogs maken inmiddels gebruik van het op PHPprogrammeertaal gebaseerde WordPress. Alle informatie wordt opgeslagen in een MySQL-database.

WORD


EXTRA

Veel blogs zijn te volgen via een rss-feed. Dit maakt het voor de lezers makkelijker om jou te volgen, maar de geweldige vormgeving van jouw blog is hiermee onzichtbaar. Bedenk daarom meer manieren om op te vallen. Door het gebruik van duidelijke, heldere koppen of een bepaald logo. Zo weten volgers je altijd makkelijk terug te vinden en blijf je opvallen tussen al die andere blogs.

| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |

TIPS

Wordpress wordt veel gebruikt. Mede daarom zijn er veel partijen die gratis ‘templates’ hebben ontwikkeld zodat jouw site of blog er ook aan de voorkant visueel goed uitziet. Door middel van thema’s (themes) is de opmaak van pagina’s regelmatig aan te passen. Voeg bijvoorbeeld een unieke achtergrond toe of gebruik opvallende kleuren en voer die overal door. Ook zijn er talloze plugins die functies aan het weblog toevoegen. Een aantal daarvan zijn bijvoorbeeld spam fi lters (bijvoorbeeld SpamKarma), het toevoegen van foto’s uit je Flickr-account of het aanvullen van je blog met YouTube-materiaal.


Wikipedia Wikimedia wikipedia.com VS 2001 leeftijd: 16 - 45 12 mln artikelen

PUBLISH

Wikipedia is te vergelijken met een grote digitale encyclopedie waar iedereen wat in kan schrijven, corrigeren en verwijderen. Iedereen mag een nieuw hoofdstuk beginnen en andermans onderwerpen aanpassen of uitbreiden. De enige regel is dat de informatie neutraal moet zijn, dus geen opinie of commerciĂŤle boodschappen bevatten. En het moet altijd worden ondersteund door erkende bronnen.

Sluikreclame via Wikipedia wordt niet gewaardeerd. Alles wat online wordt gezet, wordt streng gecontroleerd. Zaken die niet door meerdere betrouwbare bronnen zijn bevestigd, worden direct verwijderd. Wel is het mogelijk relevante informatie over je bedrijf, merk of product ongekleurd op te laten nemen in Wikipedia.Toch is Wikipedia geen betrouwbare bron. Omdat er soms toch heel subtiel, foute informatie in lange teksten wordt gezet.


DIGG Digg is een ‘sociale nieuwswebsite’ die volledig is gericht op het delen van leuke sites met anderen. Het gaat hier dus om het uitwisselen van nieuwe sites of publicaties en het discussiëren daarover. De homepage bestaat uit een lijst van recente links waarover het meest wordt gesproken.

Digg Digg Inc digg.com VS 2004 leeftijd: 18 - 35 leden: 3,8 mln Wanneer je een profiel aanmaakt bij Digg wordt er automatisch een overzicht aangemaakt van al jouw ‘gediggde’ websites. Op veel websites, blogs en netwerken staat een Digg icoontje. Door daarop te klikken, ‘digg’ je de website en wordt de link op je profielpagina van Digg geplaatst. Een vergelijkbare service is Stumbleupon. Dit is een applicatie die je in je browser ziet. Daarmee kun je de website waarderen die je op dat moment bezoekt.

| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |

PUBLISH


ONTHOUD:

BLIJF RELEVANT!


Met zo’n 3,6 miljard foto’s in de database is Flickr de grootse fotocommunity ter wereld. Een thuishaven voor professionele fotografen, want foto’s zijn met een Creative Commons licentie goed te beschermen. Terwijl je toch mensen enthousiast kunt maken voor jouw werk. Met het duidelijke labelsysteem is elke foto op onderwerp en inhoud eenvoudig terug te vinden.

Flickr Yahoo! Inc flickr.com CA 2004 leeftijd: 18 - 50 4 miljard foto’s

SHARE

Flickr is ontstaan als ondersteuning van het spel ‘Game Neverending’. De ontwikkelaar, Ludicorp, merkte al snel dat de website meer potentieel had dan het spel. ‘Game Neverending’ verdween in de kast en Ludicorp bouwde verder aan Flickr. In eerste instantie werden hier alleen screenshots van websites besproken, maar dankzij steeds nieuwe ontwikkelingen verliet de site al gauw de spelachtergrond. Sinds de overname van Yahoo! in 2005 is Flickr de fotocommunity zoals we die nu kennen.


• Nieuwe accounts worden altijd eerst gecontroleerd door Flickr-medewerkers, voordat de foto’s openbaar worden gemaakt. Slechts 3,7% van alle accounts zijn betaalde leden, maar die zijn wel verantwoordelijk voor bijna 60% van alle foto’s op Flickr. In juni 2009 blokkeerde China Flickr vanwege de aandacht voor de herdenking van de opstand op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989.

| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |

Flickr Feiten


TIPS + Als bedrijf kun je eenvoudig een Flickr account aanmaken. Hier plaats je alle relevante foto’s van je merk, bedrijf of campagne op. Geef je foto’s goede tags (zoektermen). Dat helpt je bij het krijgen van een hogere Google-ranking: Flickr geeft goede zoekresultaten. Het taggen staat bij Flickr centraal. Link dus alle relevantie informatie over de foto zodat deze goed geïndexeerd wordt. + Gebruik Flickr als database voor al je fotomateriaal. Zo verwijs je altijd makkelijk naar bepaalde gebeurtenissen of locaties die in de foto’s naar voren komen. + Er is niet veel voor nodig om een Flickr profiel actief en actueel te houden. Een wekelijkse of zelfs maandelijkse update is voldoende.


CASE: SULTANA

http://www.fl ickr.com/photos/26396481@N07/

Op Flickr stonden enkele foto’s van Mister Jummy in verschillende poses op een witte achtergrond. Mensen konden de pop zelf in een aparte situaties plaatsen en weer terugsturen. De leukste foto’s werden in het Flickr-account geplaatst en beloond met een handpop. Een enorm gewilde prijs, want de pop was verder overal uitverkocht.

| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |

Sultana zette Flickr in door een account op te zetten met foto’s van Mister Jummy; het roodwit geblokte handpopje dat de Sultana-campagne succesvol maakte.


43% van alle video’s die op internet te zien zijn staan op YouTube. Daarmee is het de grootste videohostingpartij ter wereld. In Nederland staat YouTube op nummer drie van meest bekeken sites. Op de site plaats je filmpjes zodat andere mensen ze ook kunnen zien en erop reageren. Een eigen kanaal aanmaken met een videodagboek of filmpjes over dezelfde onderwerpen is ook simpel op te zetten.

Youtube Google Inc youtube.com VS 2005 leeftijd: 13 - 34 leden: 258 mln

SHARE

Bij oprichters Chad Hurley, Steve Chen en Jawad Karim groeide het idee om een netwerk op te zetten na een onstuimige avond vol foute video’s, waarop ze al hun filmpjes konden delen. In november 2005 kwam YouTube officieel in de lucht en in 2006 waren er al 100 miljoen views per dag. Eind 2006 kocht Google de site voor 1,65 miljard.


| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |


TIPS + Bedrijfsfilmpjes, commercials, productinformatie, en leuke relevante filmpjes zijn eenvoudig op Youtube te plaatsen. + Naast het posten van relevante filmpjes, is het ook handig dat ze goed terug te vinden zijn. Geef jouw bericht een aantrekkelijke naam, een goede omschrijving en duidelijke tags. Gebruik als zoektermen de onderwerpen die in het filmpje voorkomen. Wees zo uitgebreid mogelijk, daarmee wordt de vindbaarheid van je filmpje hoog. Probeer de inhoud van de filmpjes zo te maken dat mensen deze graag doorsturen naar anderen. + Een van de voordelen van Youtube is het gemak van ‘embedden’. Daarmee wordt bedoeld dat jouw filmpjes gemakkelijk in een eigen stijl op je eigen blog of website kan worden geplaatst. Zo heb je dus heel eenvoudig video op je eigen site of blog. YouTube biedt duidelijke scripttaal waarin je het formaat, de kleur en de resolutie van het filmpje simpel aan kunt geven.


CASE: GROLSCH

http://www.youtube.com/user/grolschkoeltips

voor een koud biertje. Op internet werd de campagne doorgevoerd met een YouTube-kanaal waar mensen tips konden achterlaten voor het koud krijgen en houden van bier. Grolsch werkte samen met Discovery Channel die de beste inzendingen uitzond.

| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |

Biermerk Grolsch had zomer 2009 een campagne die draaide om koud bier. Dat is tenslotte een stuk lekkerder dan lauw bier. Op elk festival stond een Grolsch-trailer waar je lauw bier kon ruilen


Websites als Delicious zijn bedoeld om het web iets overzichtelijker voor je te maken. Delicious is, zoals je dat noemt, een social bookmarking site waarmee je jouw favoriete links, met door zelf aangegeven zoekworden, online zet. Deze kun je met elkaar delen, maar je kunt het ook voor jezelf houden. Het handige is natuurlijk dat het niet meer uitmaakt achter welke computer je zit, via Delicious zijn jouw bookmarks altijd te bekijken.

Delicious Yahoo! Inc delicious.com VS 2003 leeftijd: 25 - 45 leden: 5 mln

SHARE

Delicious is ontstaan uit Muxway. Daarmee kun je ook bookmarken, maar deze variant was alleen gericht op entertainmentsites. De oprichter, Joshua Schachter, wilde meer ruimte maken voor algemene bookmarks en creĂŤerde daarom in 2003 Delicious. De site werd zo succesvol dat hij in 2005 zijn vaste baan opzegde om full time aan het systeem te werken. Eind 2005 kocht Yahoo! Delicious van hem, voor bijna 30 miljoen.


Er staan meer dan 400 miljoen links op Delicious. De site werkt via populariteit, wat automatisch als spamfi lter werkt. ‘Goede sites vinden is als kersen eten, Delicious!’ Joshua Schachter.

| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |

FACTS

TIPS

Via Delicious deel je websites. Als deze nuttig, interessant of heel leuk zijn, worden ze vaak bekeken en komen ze op de startpagina van Delicious terecht. Belangrijk hierbij is dat je goede zoekwoorden toevoegt; de al eerdergenoemde tags. Gebruik hiervoor onderwerpen die je aan bookmarks kunt linken. Als je dit goed en duidelijk doet, zijn jouw links makkelijk terug te vinden. Delicious gebruik je dus om te laten zien waardoor jij of jouw bedrijf zich laat inspireren, waar je als bedrijf belang aan hecht en natuurlijk ook gewoon voor jezelf.


Dankzij sociale media zijn presentaties allang niet meer verbonden aan een saaie Powerpointpresentatie of een slaapverwekkende presentator. Met Slideshare deel je elke presentatie die je ooit hebt gegeven, direct met de hele wereld. De website maakt het mogelijk om meerdere bestandsvormen online te zetten. Op de site zelf is alles makkelijk terug te vinden op onderwerp en via bedrijfssectoren.

Slideshare Slideshare Inc slideshare.net VS 2006 leeftijd: 35 - 50

SHARE

Slideshare is gestart in 2006. Het idee kwam van Jonathan Boutelle, een blogger die over nieuwe internettechnieken berichtte. Samen met Rashmi Sinha, een onderzoekster van een gameplatform en Amit Ranjan (die Slideshare uiteindelijk werkbaar maakte), ontwikkelde hij Slideshare.


EXTRA

Kies zelf met wie je je bestanden wilt delen en of de presentaties te downloaden zijn of niet. Je laatste Slideshare presentaties zijn aan je Linked In pagina toe te voegen. Hiermee informeer je je directe relaties waar je inhoudelijk mee bezig bent.

| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |

TIPS

Presentaties uploaden op Slideshare is heel simpel en handig. Zo laat je op elk moment aan de buitenwereld zien waar je bedrijf mee bezig is en welke informatie het bezit. Slideshare wordt niet alleen gebruikt voor presentaties, maar ook als portfolio. Naast Powerpointpresentaties plaats je er namelijk ook heel makkelijk PDF-bestanden online.


Last.fm CBS Interactive last.fm UK 2002 leeftijd: 16 - 35 leden: 30 mln

SHARE

Last.fm begon ooit als een simpel internetradiostation. Intussen is het uitgegroeid tot een echte communitysite. Een plek om kennis te maken met nieuwe bands en om vergeten artiesten te herontdekken. Ook vind je gemakkelijk favorieten artiesten en zie je snel welke andere artiesten er dan waarschijnlijk ook bij jou in de smaak zullen vallen. Je kunt natuurlijk ook gewoon lekker muziek luisteren.

Last.fm werkt met afspeellijsten. In Nederland zijn die alleen betaald, voor een heel laag maandbedrag, af te luisteren. Artiesten kunnen wel zelf gratis muziek leveren. Zo geven ze mensen alvast een voorproefje van hun muziek. Een profiel aanmaken is voor iedereen handig. Je kunt er als bedrijf bijvoorbeeld zelf afspeellijsten aanbieden en door jouw muzieksmaak aan te geven, wordt er automatisch een radiokanaal aangemaakt. Daar hoor je dan alle muziek van de artiesten die je hebt aangegeven en van artiesten die daarop lijken.


SKYPE Skype is een telefoonservice waarbij je geen telefoon nodig hebt. Een online verbinding is genoeg. Het programma is gratis te downloaden en zo kun je andere mensen bellen die ook een Skype-account hebben en op dat moment online zijn. Naast computers legt Skype ook contact met telefoons, maar daarvoor moet je wel betalen.

Skype eBay skype.com VS 2002 leeftijd: 25 - 45 leden: 481 mln Via Skype ben je gratis te bereiken voor klanten die iets willen vragen of bespreken. Ideaal dus om aan te bieden als extra service. Naast de audioverbinding biedt Skype ook een webcammogelijkheid en een chatfunctie. Met dat laatste kun je makkelijk links en bestanden doorsturen.

| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |

DISCUSS


ONTHOUD:

GA DE DIALOOG AAN!


Met negen miljoen accounts is Hyves de grootste Nederlandse sociale netwerksite. Op Hyves deel je verhalen, video’s, foto’s en alles wat je verder kwijt wilt. De naam is afgeleid van het Engelse ‘beehive’ (bijenkorf), maar omdat de naam ‘Hives’ al geclaimd was, koos de organisatie voor het nu bekende alternatief.

Hyves Hyves B.V. hyves.nl NL 2006 leeftijd: 15 - 35 leden: 9 mln Hyves is oorspronkelijk opgericht in 2004 door Raymond Spanjar, Koen Kam en Floris Rost van Tonningen. In die tijd was het een grote concurrent van CU2, een sociale netwerksite die nog met programmeertaal werkte. CU2 bestaat nauwelijks meer, terwijl Hyves extreem populair werd. Reden: het aanmaken van een profiel en het bijhouden ervan was veel eenvoudiger. Hyves is in 2007 verkozen tot populairste site van Nederland en staat nu ook op de tweede plaats van meest bekeken Nederlandse sites.

SOCIAL NETWORK


| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |


TIPS + Op Hyves zijn veel commerciÍle toepassingen denkbaar, van banners, speciale brandpagina’s tot speciale (brand)games, acties en widgets die je naar al je Hyves-vrienden door kunt sturen. Je kunt via Hyves goed in contact komen met een jongere doelgroep. Die wil maar wat graag hun mening geven over jouw merk, product of marketingontwikkelingen. + Daarbij geldt: door veel aandacht te geven, krijg je veel aandacht terug. Dit geldt eigenlijk voor alle sociale netwerken, maar zeker voor Hyves. + Hyves heeft als groot voordeel dat het merendeel van de leden Nederlandstalig is en dat daardoor hun profiel heel gericht te benaderen is. Daarbij is ongeveer tachtig procent hoger opgeleid en tussen de 15 en 35 jaar. Je hebt dus te maken met een jonge, intelligente doelgroep.


Een van de meest succesvolle campagnes op Hyves is de campagne Veilig internetten, ook wel bekend als ‘Je bent bekender dan je denkt’ of ‘Stanislav’. De campagne bestond uit een fi lmpje dat je doorstuurde naar al je Hyves vrienden. Heel persoonlijk, want het fi lmpje paste zich aan jouw profi el aan. In het fi lmpje bereid Stanislav, een Russische crimineel, een overval

voor op jou. Daarbij legde hij alle informatie voor die hij van je had (dat was alles wat op jouw profi el openbaar stond). Dit werd heel subtiel in het fi lmpje verwerkt. Er kwamen foto’s uit een printer met jouw hoofd erop en foto’s van je vrienden werden zichtbaar. Er hingen foto’s op een prikbord. Uiteindelijk wordt jouw naam op een bord geschreven. Het fi lmpje werd in korte tijd razend populair. In totaal leverde het zeven miljoen views op. Vele malen meer dan waar rekening mee was gehouden.

| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |

CASE: STANISLAV


Facebook is de grootste sociale netwerksite van de wereld. En met meer dan 250 miljoen leden ook de meest succesvolle. En dat aantal stijgt nog dagelijks. Facebook bestaat uit een zeer brede doelgroep. Je kunt er van alles: foto’s uploaden, filmpjes plaatsen, contact maken met oude vrienden en nieuwe onbekenden. Via Facebook kun je ook andere sites aan je profiel linken, zoals nieuwe foto’s van Flickr of updates via Twitter.

Facebook Facebook Inc facebook.com VS 2004 leeftijd: 18 - 45 leden: 289 mln Na de oprichting in 2004, het was bedoeld als een schoolnetwerk voor Harvard, is Facebook uitgegroeid tot een gigantisch groot platform. De site werd in 2006 openbaar en is sindsdien gestegen van 12 miljoen naar 250 miljoen leden. Nog altijd stromen de inschrijvingen binnen. In 2008 introduceerde Facebook ook een Nederlandstalige versie.

SOCIAL NETWORK


| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |


TIPS + Op Facebook kun je een standaard profi elpagina aanmaken, maar ook andere pagina’s. Bijvoorbeeld een bedrijfs- of merkenpagina, waarbij je nieuws, fotomateriaal en andere, gerelateerde informatie kunt plaatsen. Hiervan kunnen mensen fan worden. Daarnaast zou je bijvoorbeeld een groepspagina aan kunnen maken voor jouw vakgebied of interesse. Ook kun je speciaal voor evenementen een pagina aanmaken. + Stel, je organiseert een borrel. Dan nodig je via deze Facebook-pagina al je collega’s uit. Via de uitnodiging komen de genodigden vervolgens op de evenementenpagina terecht, waar ze kunnen aangeven of ze aanwezig zullen zijn. Ze kunnen ook een berichtje achterlaten. In de onderste navigantiebalk van Facebook navigeer je gemakkelijk tussen de verschillende pagina’s.

+ In het nieuwsoverzicht worden alle gebeurtenissen van je vriendenkring samengevoegd. Hier zijn veranderingen in het profi el, statusupdates en reacties op anderen te zien, maar ook nieuwe foto’s en andere zaken. Makkelijk van deze ‘stroom’ is dat je overal kort op kunt reageren. Je kunt ook alleen met een duim aangeven dat je iets leuk vindt. Bovenin het nieuwsoverzicht geef je jouw huidige status aan. Voor nog kortere en snellere updates ga je naar het live-overzicht.


Burger King deed het net even anders. In plaats van mensen aan te sporen lid of fan te worden van een Burger King pagina, stimuleerde de hamburgerketen je aan tot het verkleinen van je netwerk. Met als vraag: hoeveel vrienden heb jij over voor een gratis Whopper? Via een speciale applicatie op Facebook

was het mogelijk om vrienden te verwijderen. Als je meer dan tien vrienden had verwijderd, kon je een Whopper Sandwich bij de Burger King ophalen. Blijkbaar hadden veel mensen het ervoor over, want in totaal zijn er zo’n 233.906 vrienden verwijderd. Facebook was hier natuurlijk niet zo blij mee en heeft de actie stop laten zetten.

| dit is een Liever I Anders / Brandwriters productie | www.lieveranders.com |

CASE: WHOPPER


Hoewel de meeste sociale netwerken gericht zijn op gezelligheid en vermaak, is LinkedIn puur professioneel en daarmee uniek. Bij inschrijving geef je jouw werkgeschiedenis op. Daarnaast geef je aan waar je in ge誰nteresseerd bent. Zoek je ander werk of ben je juist tevreden met je huidige baan. Veel bedrijven gebruiken LinkedIn voor het werven van personeel.

LinkedIn LinkedIn linkedin.com VS 2003 leeftijd: 25 - 45 leden: 50 mln De site is in 2003 opgezet door Reid Hoffman, Allen Blue, Jean-Luc Vaillant, Eric Ly and Konstantin Guericke die hun eigen contacten uitnodigden om lid te worden van hun netwerk. Zo kregen ze binnen een maand meer dan de 4000 leden. Aan het einde van dat jaar hadden ze al 80.000 leden verzameld. De groep oprichters werd vergezeld door nog negen andere medewerkers en zo kon het bedrijfje doorgroeien. Het jaar daarna hadden ze al meer dan anderhalf miljoen leden. In 2008 kwamen er ook versies voor andere landen, zoals Engeland en Spanje.

SOCIAL NETWORK


| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |


TIPS + Via LinkedIn bouw je een netwerk op. Je legt contact met (zakelijke) relaties, mensen uit jouw vakgebied en je kunt jezelf bij nieuwe (zakelijke) relaties introduceren. + Een LinkedIn profiel is ook goed terug te vinden via Google. Belangrijk is dat je op het profiel zoveel mogelijk invult, zodat mensen een goed beeld van je krijgen. Hoe completer jouw profiel, hoe beter je vindbaarheid in de zoekresultaten. + Er bestaat een professionele variant van het lidmaatschap, voor een klein bedrag per maand. Met deze variant krijg je veel meer mogelijkheden om je netwerk verder uit te bouwen en kun je het nog beter gebruiken om sales mee te genereren.


Via InMail van LinkedIn bereik je doelgericht mensen in het netwerk. Zo was de Rabobank op zoek naar nieuwe medewerkers in verschillende sectoren. Hiervoor gebruikte de bank de InMail functie van LinkedIn. Zo’n vijfduizend InMails werden verstuurd naar profi elen die voldeden aan door de Rabobank gewenste profi elen. In de mail vertelde de Rabobank wat ze te bieden hadden en waar ze naar op zoek waren. De actie was een groot succes. Zo’n zeventig procent van de InMails werd geopend, waarvan vijftig procent doorklikte op de links in de mail. De Rabobank heeft hiermee niet alleen nieuwe medewerkers gevonden, maar ook een grote awareness gecreëerd rond de bank.

| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |

CASE: RABOBANK


ONTHOUD:

BLIJF LUISTEREN!


Waar grote sociale netwerken heel algemeen zijn en geschikt voor alles en iedereen, is Ning juist specifieker. Hier maken mensen hun eigen netwerk aan, met hun eigen hobby’s en interesses. Zo ontstaan er gerichte groepen met elk een verzameling aan mensen en media. Elk Ning netwerk ziet er anders uit omdat ze op een eigen manier vorm zijn gegeven.

Ning Ning ning.com VS 2005 leeftijd: 25 - 48 leden: 33 mln De ontwikkeling van Ning begon in 2004, een jaar later werd het een publiek netwerk. De naam Ning, verzonnen door oprichters Marc Andreessen en Gina Bianchini, is Chinees en betekent vrede. De website is geen onderdeel van een groot bedrijf en kan voortbestaan dankzij financiĂŤle steun van losse donateurs.

SOCIAL NETWORK


CASE

Ning wordt door Oxfam Novib gebruikt voor een goed doel, namelijk het Doenersnet. Dit netwerk is een verzamelpunt waar actieve vrijwilligers bij elkaar komen om ideeĂŤn en mogelijkheden te bespreken. Het wordt beheerd door Oxfam, dus als de organisatie meer ziet in een besproken concept, kan ze daar meteen op inhaken.

http://oxfamnovib.ning.com/

| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |

TIPS

Ning is op verschillende manieren inzetbaar, omdat een bedrijf meer is dan alleen een naam en een product. Een bedrijf heeft een mening, idealen en een missie. Ning is een makkelijke manier om meer van je bedrijf te laten zien. Via het sociale netwerk deel je bijvoorbeeld andere media met een door jou geselecteerde doelgroep. Tevens is het mogelijk een besloten netwerk aan te maken voor alleen werknemers waar ze kunnen discussiĂŤren over de locatie van het nieuwe koffi ezetapparaat. Of je laat juist iedereen toe en meldt nieuwe ontwikkelingen en meningen aan je volgers.


Myspace is niet zo populair als een algemeen sociaal netwerk, maar in de muziekindustrie is een Myspace account bijna standaard. Er is namelijk een apart gedeelte aan de site toegevoegd, speciaal voor artiesten. Hier kunnen ze hun muzieklijst en lijst met toekomstige optredens delen. De indeling van een Myspace profiel is standaard, maar voor grote artiesten worden uitzonderingen gemaakt.

Myspace Fox Interactive myspace.com VS 2003 leeftijd: 25 - 44 leden: 185 mln In 2003 zag eUniverse wel wat in het sociale netwerkconcept en richtte Myspace op. Na een interne wedstrijd van eUniverse om zoveel mogelijk mensen lid te laten worden, begon het netwerk al snel te groeien. In 2006 was Myspace uitgegroeid tot ĂŠĂŠn van de grootste profielensites ter wereld, maar in 2008 haalde concurrent Facebook de website weer snel in.

SOCIAL NETWORK


CASE

Verschillende artiesten zijn groot geworden dankzij Myspace. Voor het muziekgedeelte op de site had Myspace namelijk een speciaal platenlabel opgezet, Myspace Records. Als een profiel populair werd of Myspace zelf potentie zag in een muzikant, dan bood Myspace de mogelijkheid om de muziek uit te brengen. Zo is bijvoorbeeld popster Lily Allen bekend geworden. Zij is nu regelmatig terug te vinden in de hitlijsten

http://www.myspace.com/lilymusic

| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |

TIPS

De doelgroep is vrij specifiek op Myspace, en vooral gericht op muziek en muzikanten. Daardoor is het bezoekerspubliek ook eenvoudiger en eenduidiger aan te spreken. Het aanmaken van een profiel is alleen de moeite waard als jouw bedrijf zich bezighoudt met muziek of op een andere manier een verbinding heeft met de industrie.


Twitter is een van de snelst groeiende social media omgevingen. Het systeem, een microblog, stelt je in staat om korte berichtjes met elkaar te delen van maximaal 140 tekens. Twitter wordt vooral gebruikt om te vertellen waar iemand mee bezig is of wat hij op dat moment ziet via links en foto’s. Dat kan via internet of mobiel. Het microblog heeft een grondige search waarmee je elk bericht over een bepaald onderwerp kunt terugvinden.

Twitter Twitter Inc twitter.com VS 2006 leeftijd: 20 - 50 leden: 4,4 mln Twitter is in 2006 gestart door Obvious Corp, als onderdeel van Odeo. Omdat nieuws er heel snel mee verspreid kan worden, duurde het niet lang voordat Twitter in bekendheid toenam. Mensen die bij een gebeurtenis aanwezig waren, konden direct laten weten hoe het ervoor stond. Dit gebeurde onder andere bij een vliegtuigongeluk en bij de rellen na de presidentsverkiezingen in Iran. Hierna is het gebruik van Twitter razendsnel gegroeid.

MICROBLOG


Barack Obama gebruikte Twitter zeer succesvol in zijn presidentiĂŤle campagne.

Dinsdag is de meest populaire dag om te tweeten. 23 minutes agod

53% van alle gebruikers zijn vrouwen. about 1 hour ago

5% van de gebruikers verzorgt 75% van alle tweets. about 3 hours ago

Twitter wordt de SMS dienst van het internet genoemd. about 4 hours ago

65% van de gebruikers is onder de 25 jaar. about 7 hours ago

| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |

10 minutes ago


+ Probeer met enige regelmaat te tweeten. En bedenk van te voren, net als bij het starten van een blog, wat interessant is om te melden. Elke seconde melden dat je thee drinkt of een snoepje eet, is wat overdreven. Maar vertel over nieuwe klanten die je hebt binnen gehaald of besprekingen met specifieke bedrijven. Ook nieuwe relevante links of ontdekkingen uit je vakgebied zijn leuk voor volgers.

+ Twitter is groot geworden door de mobiele Twitter-applicatie. Omdat veel telefoons tegenwoordig internet hebben, kun je letterlijk op elk moment van de dag melden wat je aan het doen bent. Er zijn speciale programma’s die het sturen van berichtjes via de telefoon makkelijker maken, zoals Tiny Twitter en Twitterrific.


CASE: DELL OUTLET Een van de succesvolste gebruikers van Twitter is Dell. Het hoofd van de PR-afdeling kwam op het idee om via Twitter aanbiedingen te doen. Dell heeft een grote hoeveelheid computers en andere hardware die licht beschadigd zijn, of oude modellen die niet meer in de winkel staan. In tweets worden er aanbiedingen gedaan en wordt een unieke code gegeven. Volgers kunnen deze code

invoeren op de website van Dell en krijgen zo de genoemde (hoge) korting. Dit concept leverde Dell al meer dan vier miljoen euro op. Het Twitter account van deze Dell Outlet heeft meer dan ĂŠĂŠn miljoen volgers. En dat aantal groeit nog steeds.

| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |

http://twitter.com/dellOutlet


Friendfeed is een kruising tussen een microblog en een normaal blogsysteem. Je kunt er korte berichten plaatsen, maar ook grotere verhalen met foto’s en video’s. Op de website worden alle berichten van de verschillende netwerken waar je een account hebt, samengevoegd in één stroom, een feed. Die feed deel je met vrienden en andere geïnteresseerden.

Friendfeed Facebook Inc friendfeed.com VS 2007 leeftijd: 25 - 45 Friendfeed is in 2007 opgericht door een groep oud-medewerkers van Google die onder andere verantwoordelijk waren voor Gmail en Google Maps. Al snel kregen ze één miljoen bezoekers per maand. Dit trok de aandacht van Facebook dat Friendfeed vervolgens in augustus 2009 kocht voor 15 miljoen dollar.

MICROBLOG

FRIEND


EXTRA

Dankzij Friendfeed deel je publicaties makkelijk met vrienden, maar het gaat verder dan dat. Zodra er wordt gereageerd op iets wat jij hebt gepubliceerd, verdubbelt je publiek. Jouw publicatie is dan namelijk ook zichtbaar voor alle vrienden van de persoon die op jou heeft gereageerd.

| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |

TIPS

In een zee van sociale netwerken biedt Friendfeed uitkomst. Je plaatst er gewoon losse publicaties, maar het belangrijkste is dat je dit account kunt linken aan andere sociale netwerken. Stel, je bent actief op Twitter en Facebook, dan link je deze aan je Friendfeed account. Maar ook Hyves, Flickr en YouTube koppel je vrij gemakkelijk aan. Zo zien vrienden en volgers direct en constant jouw updates, zonder in te hoeven loggen op de andere netwerken.


Habbo is een communitysite die de elementen game en chat combineert. Het is een virtuele wereld. Je hoeft alleen een poppetje aan te maken en je treedt toe in de Habbowereld. Het platform is speciaal ontwikkeld voor jongeren. Dit zie je terug in de simpele en kinderlijke uitstraling, maar ook in de regels. ’s Nachts is het ‘hotel’ bijvoorbeeld gesloten en er zit er een streng woordenboek in het systeem van woorden die niet gebruikt mogen worden.

Habbo Sulake Corporation habbo.com FIN 2000 leeftijd: 12 - 20 leden: 120 mln De site begon ooit als promotie van de Finse band Mobiles in 1999. Twee Finse twintigers, Sampo Karjalainen en Aapo Kyrölä, kwamen met het idee voor een online chatroom die ze Mobiles Disco noemden, naar de band. Toen het idee in 2000 werd verkocht aan een Fins Telecombedrijf, veranderde de naam in Hotel Goudvis (in het Fins). Het werd een groot succes en al snel werd het internationaal een groot succes. Hotel Goudvis bleek niet helemaal de juiste naam, daarom werd uiteindelijk het neutralere Habbo gekozen.

VIRTUAL WORLD


CASE

Spangas, de jongerensoap van Zapp op Nederland 3, werkt veel met sociale media. Via polls op de site wordt gekozen waar de serie over moet gaan. De allernieuwste uitbreiding op social mediagebied is Habbo. Hiervoor is een apart hotel, het Zonneterras, gemaakt. De doelgroep kan hier ontspannen en kletsen over de nieuwe Spangas film en de serie. Ook hangen er banners in de ruimte die verwijzen naar de site van de soap.

http://www.spangasdefilm.nl/

| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |

TIPS

In overleg met Habbo richt je speciale ruimtes in waar je bepaalde commerciĂŤle boodschappen kunt uitdragen. Daarnaast kan je vooral ook veel leren van je doelgroep; Habbo laat zien wat er in de wereld van jongeren speelt. Je kunt anoniem praten met de doelgroep, maar ook openbare discussies volgen in drukke ruimtes. Daarvoor hoef je zelf niet eens te chatten. Naast het verzamelen van informatie, is het mogelijk een eigen hotel aan Habbo toe te voegen. Deze richt je in naar jouw wensen en je kunt er producten aanbieden. Discussies zijn op deze manier te sturen, waardoor bezoekers meer waardering krijgen voor jouw bedrijf.


World of Warcraft Blizzard wow-europe.com VS 2004 leeftijd: 14 - 30 leden: 12 mln

World of Warcraft lijkt een vreemde vogel in de lijst social media, maar wij vinden het er toch thuis bij horen. Het spel bestaat namelijk uit grote servers waarop je online met anderen speelt. Om verder te komen moet je online opdrachten uitvoeren en samenwerken. Het spel ziet eruit als een grote fantasiewereld met draken, elven, tovenaars en nog veel meer. Er is geen einde en het spel wordt regelmatig uitgebreid.

Omdat spelers betalen voor World of Warcraft, wordt het maken van reclame niet geaccepteerd. De servers zijn gesloten en adverteren is verboden. De enige manier om contact met de gamers te krijgen is via add-ons. Dit zijn kleine programma’s die een speler zelf installeert om het speelgemak te vergroten. Zo had Domino’s bijvoorbeeld een add-on waarmee je pizza’s kon bestellen en die aan je deur kon laten bezorgen.

VIRTUAL WORLD

WORLD OF


Alles wat wij in de echte wereld kunnen, is ook mogelijk in Second Life. In deze virtuele wereld kun je werken, ontspannen, verkennen en mensen leren kennen. Ook de fi guurtjes die rondlopen zien eruit als mensen en worden ‘residents’ genoemd. Overigens: Second Life is wel gebaseerd op de realiteit, maar residents kunnen wel vliegen.

Second Life Linden Lab secondlife.com VS 2003 leeftijd: 25 - 45 leden: 750.000 In Second Life is adverteren wel mogelijk: op reclameborden. Het is ook mogelijk een eigen winkel te beginnen. Daar kun je virtuele producten verkopen, zoals kleding voor residents. Het was ook een tijd mogelijk om virtuele dingen thuis bezorgd te krijgen. Het spel wordt nu nog maar door een beperkt groepje gebruik, waardoor een boel functionaliteit is uitgevallen. Secondlife staat wel symbool voor toekomstige mogelijkheden. Afgeleide vormen van Second Life, die sneller werken en simpeler te bedienen zijn, worden nu ontwikkeld voor platformen als Facebook. Denk daarbij aan Yoville en Farmville.

F

| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |

SECOND LIFE


DUS... INZICHT IN MERKBELEVING VAN CONSUMENTEN BRANDAMBASSADORS EN FANS MOGELIJKHEID TOT GOEDE SERVICE & SUPPORT

CONSUMENTEN DIE JE ACTIEF BETREKT Kortom: met social media heb je een compleet nieuwe manier om je doelgroep te leren kennen, producten te vermarkten en verder te ontwikkelen.

| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |

Door te participeren in social media, krijg je:


Het succes en de resultaten van het gebruik van social media is voor bedrijven lastig. Het is niet volgens de traditionele manieren meetbaar, in oplage of clicks. De redenen:

-

Participatie in social media be誰nvloedt meerdere disciplines binnen een organisatie. Denk daarbij aan marketing, PR, interne communicatie en sales. Ingezette acties be誰nvloeden diverse doelstellingen zowel positief als negatief.

-

Lokale initiatieven hebben wereldwijd effect. Soms hebben ze meer effect in andere landen dan in de eigen doelgroep, terwijl daar dan geen verwachtingen voor zijn geformuleerd .

-

Social media gaat om het opbouwen van langdurige relaties. Daarom is het lastig kwalitatieve doelstellingen voor langere termijn te formuleren.

-

Je maakt soms gebruik maakt van netwerken waar je geen statistieken van hebt, maar wel het aantal leden, reacties of fans.

-

Het is moeilijk waarde toe te kennen aan interactie!


METEN +

Door het aantal leden als abonnees te zien.

+

Merkbekendheid is goed meetbaar via onderzoek: hoe vaak, waar en waarom wordt het merk genoemd.

+

Het aantal reacties en de betrokkenheid is te meten aan hoe vaak men terugkomt.

+

Hoeveel leads en uiteindelijk verkopen heeft het opgeleverd? Dat is te traceren.

+

Beperkt supportkosten.

+

De hoeveelheid interessante suggesties die zijn overgenomen in productontwikkeling/marketing.

+

Inzicht in klanten.

| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |

Hoe meet je dan social media succes?


http://steprep.myfrontsteps.com/ http://www.buzzcapture.com/ http://www.blogger.com/ http://www.in10.nl/weblog http://wordpress.com/ http://wordpress.org/ http://flickr.com/ http://www.flickr.com/photos/26396481@N07/ http://youtube.com/ http://www.youtube.com/user/grolschkoeltips http://delicious.com/ http://www.slideshare.net/ http://last.fm/ http://skype.nl/ http://hyves.nl/ http://www.facebook.com/ http://www.linkedin.com/ http://www.ning.com/ http://oxfamnovib.ning.com/ http://www.myspace.com/ http://www.myspace.com/lilymusic http://twitter.com/ http://twitter.com/dellOutlet http://friendfeed.com/ http://www.habbo.nl/ http://www.spangasdefilm.nl/ http://secondlife.com/ http://www.wow-europe.com/ http://www.brandwriters.nl/ http://www.lieveranders.com/

| dit is een Liever I Anders productie | www.lieveranders.com |

LINKS


Deze productie is mogelijk gemaakt door LieverAnders. Aan deze productie werkten mee: Stefanie Roos, Gonne van der Laken, Roos Spier en Nathalie van der Ploeg, Brandwriters. Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend. Alles uit deze uitgave mag worden overgenomen, maar we vinden het wel fijn als je vermeldt dat het van LieverAnders komt. Dat kan ook door www.lieveranders.com als bronvermelding te noemen. Wil je weten wat LieverAnders voor jouw bedrijf kan betekenen? Stuur dan een mail naar info@lieveranders.com.


Social Media Magazine 2010  

Twitteren, LinkedIn, Facebook, Hyves… Om iemand online te bereiken heb je heel wat meer nodig dan een simpele campagne. Wat precies hangt a...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you