Page 1

GULLIVER Davidsfonds reismagazine januari 2014 . nr. 10 www.davidsfonds.be/cultuurreizen

EXOTIEK IN ZUID-INDIA EN OOK: Itali毛: driemaal anders 路 Droomhotels van onze reisbegeleiders 路 Dubbelinterview met journalisten Karin Strobbe & Peter Verlinden

WIN 2 VLIEGTICKETS NAAR MADRID P. 22


10 ONTDEKKEN

In 2014 organiseren we meer dan tien verschillende Cultuurreizen naar Italië: citytrips rond geschiedenis of kunst, muziekreizen, gastronomische rondreizen, keuze te over! Welke reis het beste bij u past? Dat komt u te weten in deze test!

Welk soort

REIZIGER bent u?

IN MIJN REISKOFFER ZIT ER STANDAARD…

HET LAATSTE SOUVENIR DAT IK MEEBRACHT WAS…

A

B

C

A

B

C

een notitieboekje en een stadsgids

wandelschoenen en een verrekijker

een mp3-speler en een concertagenda

een gadget uit een designwinkel

een typisch streekproduct

een cd met lokale muziek

MIJN REISGENOTEN ZOUDEN ME OMSCHRIJVEN ALS…

MIJN VLUCHT IS EEN DAG UITGESTELD. IK…

C

A

B

B

A

C

een muziekliefhebber

een stadsmens

een levensgenieter

verken een dorpje in de buurt

spring even een museum binnen

woon een concert bij

VAKANTIE BETEKENT VOOR MIJ…

VOOR MIJN IDEAAL AVONDMAAL OP REIS KIES IK…

B

C

A

B

C

A

mensen ontmoeten en genieten van de lokale atmosfeer

alle drukte even achterlaten en helemaal tot rust komen

zo veel mogelijk zien, uitrusten is iets voor thuis

een bistro met een goede naam

een restaurant met live muziek

een snelle hap van een straatkraampje

HET JEUKT OM OP REIS TE GAAN, MAAR IK HEB GEEN VAKANTIE MEER. IK…

MIJN DROOMHOTEL… C

A

B

C

A

B

is het huis waar Beethoven in 1824 verbleef

kijkt uit over La Rambla in Barcelona

is een luxehut op de Galapagoseilanden

zet mijn lievelingscd op en droom weg in de zetel

lees een blog over niet te missen adresjes in een wereldstad

stippel een wandeling uit in een prachtig landschap

ZIJN UW ANTWOORDEN VOORNAMELIJK A

B

C

U BENT EEN CITYTRIPPER

U BENT EEN RONDREIZIGER

U BENT EEN MUZIEKREIZIGER

Op uw goed geplande stedenreizen gaat geen minuut verloren. U hoeft niet per se lang op reis en trekt er regelmatig tussenuit. Onze reis naar Napels is iets voor u. Kijk op p. 11.

Natuur, cultuur en gastronomie: u wilt het allemaal. Reizen doet u bovendien in stijl. Onze reis naar Piemonte is iets voor u. Ontdek er alles over op p. 12.

Zowel thuis als op vakantie luistert u veel naar muziek. Een unieke, historische locatie met privéconcerten is uw ding. Onze reis naar Proceno is iets voor u. Blader naar p. 13.


© Shutterstock

11

STEDEN reis

Met Luc Verhuyck naar

NAPELS, POMPEÏ EN HERCULANEUM Op deze stedenreis wordt u ondergedompeld in de boeiende geschiedenis en rijke cultuur van Napels en omgeving. We bezoeken niet alleen de bezienswaardigheden in de havenstad, maar ook de archeologische sites van Pompeï en Herculaneum, in de schaduw van de almachtige Vesuvius. Het idyllische eiland Capri en de schilderachtige stadjes aan de Amalfitaanse kust maken eveneens deel uit van het gevarieerde reisprogramma.

Luc Verhuyck

is een rasverteller en een vat vol anekdotes. Hij publiceerde verschillende anekdotische reisgidsen, onder meer over Rome, Firenze en Venetië.

ZEEZICHTEN EN BOOTTOCHTJES Dankzij de bijzondere flora en de schitterende vergezichten is het eiland Capri een echt juweeltje. We varen er met de boot naartoe vanuit Sorrento. We bezoeken de Villa San Michele en de tuinen van Augustus. Ook voor de Amalfitaanse kust trekken we een hele dag uit. Prachtige zeezichten en plaatsjes als Amalfi, Praiano, Positano, Sorrento en Ravello passeren de revue.

LA BELLA NAPOLI

POMPEÏ, VESUVIUS EN HERCULANEUM

Is er een betere manier om kennis te maken met Napels dan een panoramische rondrit langs de zeedijk? Onderweg passeren we onder meer langs Villa Comunale, Castel dell’Ovo, Piazza Vittoria, Via Partenope en Castel Nuovo. In de stad bezoeken we het Nationaal Archeologisch Museum met prachtige fresco’s, mozaïeken, bronzen en marmeren beelden en gouden sieraden. Het Museo Capodimonte met meesterwerken van o.a. Pieter Bruegel en Titiaan staat ook op het programma, en in het monumentale centrum van Napels gaan we naar de Galleria Umberto I en de Piazza Municipio met het Palazzo Reale en het Gran Teatro San Carlo.

Pompeï, de stad die van de kaart werd geveegd door een uitbarsting van de Vesuvius en een regen van gloeiende as, is een van de hoogtepunten op deze reis. Het is ongelooflijk om te zien hoe goed de villa’s, huizen en thermen bewaard zijn gebleven. Daarna gaan we de Vesuvius op, de enige nog actieve vulkaan op het Europese vasteland. Omgeven door gestolde lava genieten we van een schitterend uitzicht en klimmen we verder tot aan de krater. Dezelfde vulkaanuitbarsting die Pompeï onder een asregen bedolf, liet ook de stad Herculaneum onder 20 meter gloeiende modder verdwijnen. Luc Verhuyck vertelt ons meer over het dagelijks leven van de inwoners 2.000 jaar geleden.

Reisdatum 27 SEPTEMBER – 2 OKTOBER 2014 Bent u al in Napels en omgeving geweest of spreekt het programma u niet meteen aan? We bezoeken nog een aantal andere steden in Italië: · Firenze · Padua OF KIJK SNEL OP www.davidsfonds.be/ cultuurreizen


© Shutterstock

12 ONTDEKKEN

N W

O

ROND Z

reis

Met Jozef Schildermans en Hilde Sels naar

PIEMONTE

Jozef Schildermans

is niet alleen gebeten door geschiedenis maar ook door gastronomie. Beide passies verzoent hij in zijn boeken, waaronder verschillende kookboeken.

Hilde Sels is net zoals haar echtgenoot gepassioneerd door historisch én culinair Italië. Bovendien spreekt ze vloeiend Italiaans. Elk jaar reist het koppel naar Piemonte.

De rondreis in Piemonte is de perfecte mix van geschiedenis, cultuur en gastronomie. De streek herbergt enorme kunstschatten en is culinair een van de meest verfijnde plekken ter wereld. We brengen niet alleen een bezoek aan het koninklijke Turijn en de paleizen van Veneria Reale en Stupingi, maar maken ook tijd om wijn te degusteren en gastronomisch te genieten in slow-foodrestaurants.

DE EERSTE HOOFDSTAD VAN ITALIË Om kennis te maken met Turijn, starten we met een stadsrondrit. We bezoeken prachtige paleizen en kerken (o.m. de kathedraal, bekend van de mysterieuze lijkwade), imposante pleinen en overdekte galerijen. Daarna zetten we onze verkenningstocht te voet verder met een stadsgids. Op de heuvel van de basiliek van Superga genieten we van een geweldig panorama op de stad en de Alpen. In de stad krijgen we een rondleiding door de schilderijencollectie van de Savoy’s en de Mole Antonelliana met het daaraan verbonden filmmuseum. Op het programma staan ook het schitterende Palazzo Madama, het koninklijk paleis in Venaria Reale en de Sacra di San Michele, een klooster uit de 10de eeuw, meesterlijk gebouwd tegen de flank van de Pirchiriano.

SLOW FOOD Niet alleen cultureel maar ook culinair worden we verwend, want we gaan eten in gerenommeerde slow food-restaurants en bezoeken ’s werelds grootste voedselen wijnmarkt. Tijdens onze tocht door Piemonte ondervindt u aan den lijve dat de regio op gastronomisch vlak gezegend is. Onderweg bezichtigen we het 14de-eeuwse kasteel van Serralunga, dat bij goed weer een weids uitzicht biedt over het Piëmontese landschap. We stoppen ook in het kasteel van Manta met zijn prachtige laatgotische wandschilderingen en in Saluzzo maken we een wandeling door de hooggelegen stad.

WIJN IN BAROLO Jozef Schildermans en Hilde Sels nemen ons ook mee naar Alba en La Morra, waar we enkele voortreffelijke wijnen proeven. Daarna reizen we naar het wereldberoemde Barolo. We bewonderen de door Sol Lewitt subliem gedecoreerde kapel, die als uit het niets in de wijngaarden opduikt. We reizen verder langs de legendarische Via Francigena en houden halt bij de Sacra di San Michele, een klooster uit de 10de eeuw dat tegen de flank van de Pirchiriano ligt. We passeren ook in het prachtige jachtslot Stupinigi.

Reisdatum 22 TOT 28 SEPTEMBER 2014 Bent u al in Piemonte en omgeving geweest of spreekt het programma u niet meteen aan? We organiseren nog verschillende andere rondreizen in Italië: · Sicilië · Lazio · Toscane · Emilia-Romagna

OF KIJK SNEL OP www.davidsfonds.be/ cultuurreizen


XXX 13

MUZIEK reis

Met Sigiswald Kuijken naar

PROCENO Een reis waarop de reisbegeleider zelf concerten geeft, dat maakt u niet gauw mee. Sigiswald Kuijken, een grote naam in de klassieke muziekwereld, neemt u mee voor een onvergetelijke reis naar Proceno, gelegen tussen Firenze en Rome. Hij geeft niet alleen uitleg over muziek en hoe hij die beleeft, maar brengt ook elke avond een uniek privéconcert. Muziektheoretische kennis is zeker geen voorwaarde om te kunnen deelnemen.

16DE-EEUWS KASTEEL

Sigiswald Kuijken

specialiseerde zich in de speeltechnieken van 17de- en 18deeeuwse instrumenten en maakte zowel in binnen- als buitenland naam met zijn barokorkest La Petite Bande.

Na aankomst in Rome rijden we meteen naar ons hotel, het Castello Proceno, waar we welkom worden geheten met een receptie. Het hotel is een 16de-eeuws kasteel in een prachtige setting en het beschikt over 12 karaktervolle kamers, deels ingericht als appartement, met badkamer. Er is een wijnbar en aan de voet van het kasteel, in een groot park, ligt het restaurant. Het hotel heeft een zwembad met omkleedruimtes en douches. Kortom, een schilderachtige locatie, maar hou er wel rekening mee dat de binnenpleintjes en sommige kamers alleen bereikbaar zijn via trappen.

MUZIEK, MUZIEK, MUZIEK Elke dag bestaat uit twee delen. In de voormiddag leidt Sigiswald Kuijken ons naar de kern van de muziekbeleving, die alles te maken heeft met bewustwording van onze innerlijkheid. Hij vertelt over zijn eigen ervaring met muziek en deelt zijn inzichten. Samen met zijn dochter Marie, pianiste en sopraan, en met zijn echtgenote Marleen, altvioliste, brengt Sigiswald iedere avond een concert in familiesfeer. Centraal staan Bachs cantaten en Mozarts ‘Die Zauberflöte’.

NATUUR EN CULTUUR In de namiddag is er gelegenheid om de omgeving van Proceno te verkennen: het vulkanische meer van Bolsena, Civita de Bagnoregio, Pitigliano, de kathedraal van Orvieto, de wijngaarden van Montefiascone … Er is meer dan genoeg te zien. Archeologisch is de streek bekend vanwege de Etrusken, met onder andere prachtige graftombes in Tarquinia. We reizen niet rond, maar beschikken wel over minibusjes om naar de luchthaven te rijden en uitstappen te maken.

Reisdatum 20 – 27 SEPTEMBER 2014 Bent u al in Proceno en omgeving geweest of spreekt het programma u niet meteen aan? We organiseren nog heel wat andere muziekreizen in Italië: · Torre del Lago · Venetië · Verona · Milaan · Senesi OF KIJK SNEL OP www.davidsfonds.be/ cultuurreizen

Welk type reiziger bent u?  
Welk type reiziger bent u?  

Doe de test en ontdek welke cultuurreis bij u past! Reisartikel voor Gulliver januari 2014.

Advertisement