WhATS New: Editie 2019-2020 - Jaargang 2

Page 1

EDITIE 2019 - 2020 JAARGANG 2

EOC Group

Relighting plan verlicht de energiefactuur.

ATPC Antwerpen ATS maakt hun infrastructuur future proof.

Senior Living Group ESCO-project in WZC spaart 300 ton CO2-emissie uit.

JAARLIJKS MAGAZINE VANVOORWOORD Beste lezer, We zijn trots om deze tweede editie van ons WhATS New Magazine aan u voor te stellen. We bieden graag een vervolg om een blik te werpen op een greep uit onze talrijke realisaties. In 2019 vierden we de 35ste verjaardag van ATS Groep. Een moment om terug te blikken op 35 boeiende jaren van technologische innovaties en efficiĂŤnte oplossingen voor onze klanten. Door de jaren heen steunden onze activiteiten op 3 pijlers: elektro, mechatronica en groothandel elektro. Door de evolutie binnen ATS Groep de laatste jaren heeft de groep er een 4e volwaardige pijler bijgekregen: HVAC en energieoplossingen. Binnen die laatste en nieuwste pijler, die 20% van onze omzet uitmaakt, ligt de focus op energieoptimalisatie bij onze klanten. Het staaltje vakkennis dat bij onze filialen aanwezig is, werd op onze eigen site in Gent gedemonstreerd in een gloednieuw energieneutraal gebouw waarover u meer kan lezen in deze editie. De filialen actief in deze nieuwe pijler stellen we u ook graag voor verder in dit nummer. Door deze extra pijler blijven we trouw aan onze visie om ons in de breedte te profileren en een uniek aanspreekpunt te zijn voor onze klanten zowel in de industrie als in de tertiaire sector. Naast investeren in technologie, investeren we verder in onze eigen mensen. Kennisoverdracht naar de jonge generatie en levenslang leren zijn cruciaal. Binnen ATS Groep willen we hieraan tegemoet komen via onze eigen ATS Academy. De eerste stappen en diverse initiatieven werden reeds gezet en we bouwen dit in 2020 verder uit.

NEW

CEO ATS Groep

WH

Rene Schepens

magazine 2019 - 2020

Veel leesplezier!

3


06

Flexibele robotica oplossingen

08

Sterke HVAC-cluster

18

WH

NEW

magazine 2019 - 2020

Relighting plan bij EOC

4

26 00 ATS Academy

28 35 jaar ATS Groep


16

APS ontzorgt Torfs

20

24

32

34

Ergonomie van Logitrans in productie Kaasbrik

Co-creatie als meerwaarde in farmaceutische industrie

Future proof infrastructuur bij ATPC

magazine 2019 - 2020

Verkleining ecologische afdruk

NEW

ESCO-project in WZC

WH

12

5


Grote flexibiliteit dankzij ingenieuze robotica oplossingen

ATS Groep heeft over de jaren een ruime ervaring opgebouwd als robotintegrator in totaalprojecten. Als integrator van verschillende merken wordt steeds een merkonafhankelijke robotoplossing voorgesteld. Sinds kort waait er doorheen onze robotica-activiteit een nieuwe wind met een nieuw gezicht, een nieuw merk en enkele mooie recent gerealiseerde projecten. Dit nieuwe gezicht is Laura De Rijcke, die als Account Manager Robotics aan de slag is bij ATS, en die samen met de uitgebreide ervaring van Philippe Dhaeze de roboticaafdeling verder helpt uitbouwen. Tijd voor een gesprek.

Kan je wat meer vertellen over het team Robotics? Het roboticateam is onderdeel van de BU Automation en werkt zo heel nauw samen met o.a. het motion team en veel andere ATS-filialen zoals o.a. Marganne voor conveyors en rollenbanen, BU Mechatronics voor design en uitvoering van de grijpers en voor andere mechanische samenbouw. Voor de elektrische integratie doen we beroep op de BU Electrical Solutions.

Jullie integreren recent ook het merk Stäubli, wat is de insteek hiervoor?

WH

NEW

magazine 2019 - 2020

We integreren al heel lang de merken ABB en Fanuc. De voedings- en farmaceutische sector stelt echter specifieke eisen aan de installaties in de productieruimte. Aangezien we in deze sectoren meerdere klanten hebben waarvoor we, in het verleden, op vlak van robotica niet altijd een passende oplossing konden bieden, zijn we op zoek gegaan naar een kwalitatieve partner die aan deze eisen voldoet: Stäubli. We volgden reeds de nodige opleidingen en zijn klaar om onze klanten ook met deze robotoplossingen te helpen.

6

Wat is het meest recente project dat jullie opgeleverd hebben? Een recent groot en uitdagend project was voor een klant in de chemische sector. We ontwikkelden een volautomatische pallet dispenser die we volledig bij

ATS opgebouwd hebben. De insteek hierbij was dat het project na installatie bij de klant onmiddellijk voor 100% functioneel moest zijn. Door de installatie eerst bij ons op te bouwen, konden de operatoren, ploegbazen en onderhoudsmensen van de klant ook bij ons opgeleid worden. Hierdoor zijn de werknemers al volledig met de machine vertrouwd nog voor de machine bij de klant in dienst genomen wordt. Bijkomend voordeel is dat de ombouwtijd bij de klant in een recordtempo kan gebeuren: slechts een paar weken moeten voorzien worden voor het bouwen, de testen en indienstname ter plaatse.


Laura De Rijcke (ATS)

Kan je de functionaliteit van deze installatie even toelichten? Via 4 afzonderlijke invoerbanen kunnen tot 5 verschillende pallettypes simultaan in de installatie ingevoerd worden op, soms heel slecht gestapelde, stapels palletten. Indien de aangevoerde palletten van kunststof zijn worden deze onmiddellijk naar bufferstations doorgevoerd. Indien de palletten van hout zijn moet er eerst een bodemkarton op de pallet gelegd worden, dit karton moet opengeduwd worden, er moet een inlegkarton in geplaatst worden en vervolgens moet alles tot een stevig geheel geniet worden. De afgewerkte palletten kunnen vervolgens ook naar een bufferstation gebracht worden. Op deze manier zijn er altijd voldoende palletten voorhanden om op korte tijd de volgende installatie in het proces van verschillende soorten afgewerkte palletten te voorzien.

Waar ligt de uitdaging bij dit project? In de eerste plaats de grote flexibiliteit: de keuze van palletten in de buffers is volledig onafhankelijk van de keuze van palletten op de invoerbanden. Om dit te kunnen garanderen werd gekozen om een robot op een track te plaatsen en deze de palletten van de invoerbanen naar de buffers te laten vervoeren, of anders gezegd, zoals zo mooi geformuleerd door één van onze programmeurs: “De pallet biedt zich aan op het laatste invoersegment. De robot vindt het een goed idee en neemt hem mee naar het volgende segment. De buffers gaan naar omhoog”. Een tweede robot werd ondersteboven aan een portaal gehangen. Deze robot duwt de hoeken van de kartons uit en niet het karton vervolgens, op volledig vrij gekozen plaatsen, vast op de pallet. Naast de flexibiliteit vormde ook de complexiteit een uitdaging. Complex, omdat deze installatie volledig automatisch, zonder operatorinterventies, draait. Dit kan natuurlijk enkel wanneer de invoerbanen gevuld zijn met palletstapels. Daarbij moet ook iedereen deze installatie, afhankelijk van zijn/haar bevoegdheid, makkelijk kunnen bedienen: van de jobstudent die geen enkele voorkennis/ opleiding heeft genoten en die geen foutieve, door onwetendheid ingegeven operaties kan uitvoeren, t.e.m. de geschoolde technieker die alle componenten onafhankelijk moet kunnen bedienen in functie van technische onderhoudswerken. Indien er toch een manuele actie moet gebeuren, is dit van ver zichtbaar. De operator ziet in één oogopslag wat hij/zij moet doen om de machine te laten verder gaan dankzij o.a. goed geplaatste, kleurrijke led strips.

Gerealiseerde technieken:

- engineering - bordenbouw en elektrische installatie - robotimplementatie

- automatisering en PLC-programmering - engineering grijper en mechanische samenbouw - transportbanden en bufferstations

NEW

REALISATIE DOOR: ATS NV EN MARGANNE NV

WH

Inderdaad, om dit project te realiseren sloegen verschillende afdelingen van de ATS Groep de handen in elkaar: Marganne verzorgde o.a. de transportbanden en de bufferstations, BU Mechatronics zorgde voor een multifunctionele grijper voor de transportrobot en BU Automation zorgde voor o.a. de elektrische engineering, de robotimplementatie en de PLC programmering. Daarnaast werd, zoals standaard bij een ATS automatisatieproject, geregeld met de klant samengezeten en werd het project regelmatig opnieuw geëvalueerd om er zeker van te zijn dat het eindresultaat voor 100% overeenstemt met de wensen van de klant.

magazine 2019 - 2020

Dit vormt dus ook een mooi totaalproject?

7


Sterke installatiebedrijven vormen nog sterkere HVAC-cluster

Naar meer integratie van technieken

Voor ATS het sein om een volwaardige HVAC-pijler

Rome is niet op een dag gebouwd. Een nieuwe volwaardige HVAC-pijler dan zeker ook niet. Toch maakt ATS daar via een uitgekiende strategie versneld werk van. En die versnelling hoger is er niet zomaar gekomen. Overkoepelend coördinator Frank Decock: “Van oudsher zijn elektro, mechanisatie en distributie de drie pijlers binnen ATS. De integratie van technieken laten klanten echter steeds liever in de handen van één en dezelfde partner. Een betere coördinatie en een duidelijke verantwoordelijkheid zijn onmiskenbare voordelen. Door middel van gerichte overnames van installatiebedrijven willen we als HVAC-tak binnen ATS organisch verder groeien en steeds sterker worden. Met maar één doel voor ogen: de klant ontzorgen, van concept tot uitvoering en service.”

uit te bouwen die klanten van A tot Z kan ontzorgen

Eigen identiteit als toegevoegde waarde

De energietransitie heeft de HVAC sector grondig dooreengeschud. Om gebouwen, residentieel of industrieel, future proof te maken, zullen ze in de eerste plaats duurzaam moeten zijn. Het doet het belang van HVAC-technieken stijgen, maar tegelijkertijd neemt ook de complexiteit en de nood aan automatisering door deze evolutie enorm toe.

over het volledige luik.

Daan Goedgezelschap (Gezel) en Vincent Acar (Acar Chauffage)

ATS hoefde niet ver te zoeken. Het heeft al een aantal jaren een uitstekende samenwerking met een aantal HVAC-installateurs. Gezel uit Buggenhout was de eerste partij waar Frank Decock ging aankloppen. CEO Daan Goedgezelschap: “Dat de deal snel beklonken was heeft er alles mee te maken dat we onze eigen identiteit bewaren. Toen Gezel 73 jaar geleden ontstond kwamen we vooral over de vloer bij particulieren rond de kerktoren. De laatste decennia verbreedde onze scope naar meer industriële projecten en moderne energiediensten zoals WKK’s. Onze klanten en onze medewerkers voelen zich nog steeds verbonden met het vakmanschap van ons familiebedrijf en dat willen we zo houden. ATS herkent en erkent die meerwaarde. Er is altijd ruimte voor eigen inbreng en ondernemerschap. Voor ons een belangrijke voorwaarde om in dit verhaal te stappen.”

Verder gaan in meedenken Onder de vleugels van Gezel zit ook Chauffage Acar, specialist in verwarming en sanitair binnenshuis. “De voorbije jaren is er geen sprake meer van een evolutie binnen onze technieken maar


Vincent Acar (Acar Chauffage), Frank Decock (ATS), Peter De Swaef (Censatech), Daan Goedgezelschap (Gezel), Dieter Dhaeze (ATS), Luc Naessens (Naessens HVAC)

een echte revolutie. Om de continuïteit te garanderen, vandaag en in de toekomst, wilde ik zelf sterke partnerschappen aangaan”, opent CEO Vincent Acar. “Die vonden we in eerste instantie bij Gezel maar zeker ook en misschien nog meer bij ATS. De synergie is groot voor ons en onze klanten. We blijven die flexibiliteit van een kmo houden, maar door de ruggensteun van de professionele organisatie van ATS krijgen we toegang tot nog meer knowhow. We staan niet meer alleen, we kunnen praten met elkaar. Altijd in twee richtingen. Zo kunnen we ook nog verder gaan in het meedenken met klanten. Naarmate de samenwerking verder zal groeien, zullen we nog meer vruchten kunnen plukken. Daar ben ik rotsvast van overtuigd.”

NEW

Luc Naessens (Naessens HVAC)

WH

Met de toetreding van Naessens HVAC tot de HVACpijler maakte ATS een mooie opening naar de WestVlaamse markt. “Ieder binnen de groep heeft zijn eigen expertise, of van een bepaalde regio, of van een bepaalde technologie. Dat maakt ons uniek en des te sterker door als groep naar buiten te kunnen treden”, vat CEO Luc Naessens de sterke troeven samen. “Omdat de opvolging ontbreekt en ik mijn medewerkers en klanten zekerheid wil geven, was de keuze voor ATS

magazine 2019 - 2020

Blijvend op kunnen rekenen

9


Peter De Swaef (Censatech)

een logische. Hun visie op de toekomst is er immers één waar ik volmondig kan achter staan. Klanten die al wat watertjes doorzwommen hebben weten dat het hier bij ATS om serieuze mensen gaat, met kennis van alle technieken en waar je vooral blijvend op kan rekenen. Door de stijgende complexiteit van HVACtechniek met de komst van elektrificatie zal dat belangrijker dan ooit zijn. Service wordt echt de manier om je te onderscheiden.”

Sneller omschakelen in energietransitie

WH

NEW

magazine 2019 - 2020

De titel voor de meest recente overname gaat naar Censatech in Drongen: “In deze sterk veranderende markt voelen we ons soms dinosaurussen”, vertelt CEO Peter De Swaef met een knipoog. “De kennis van de klassieke technieken zit in de vingers en de hoofden van onze mensen. Door aansluiting te zoeken bij ATS kunnen me meeliften op de omwenteling die elektrificatie met zich meebrengt. We gaan sneller kunnen omschakelen dan ooit zou mogelijk geweest zijn door individuele opleidingen. En dat er ook winst in efficiëntie en rendabiliteit is door aankopen te optimaliseren, een IT-platform te delen … ligt ook voor de hand. Bovendien kunnen we nu een uitgebreider verhaal brengen naar onze klanten. Ventilatie, koeling, elektriciteit … ATS brengt eigenlijk het hele pakket aan diensten binnen in ons bedrijf.”

10

Automatisering als extra troef Een niet onbelangrijk gegeven voor alle aanwezigen aan tafel om meer en betere diensten te kunnen aanbieden is ook de Business Unit HVAC Building Automation in Merelbeke. Manager Dieter Dhaeze: “Ontwikkelingen die al een tijdje leven binnen de industrie sijpelen ook door naar de residentiële markt. Automatisering is een van de belangrijkste trends van het moment om gebouwen energiezuiniger te maken. Wij ondersteunen alle


HVAC-bedrijven binnen onze groep om technieken zo optimaal mogelijk aan te sturen met een zo groot mogelijke energiewinst. Door middel van sturingstechniek, maar evenzeer de bekabeling en de bordenbouw. We streven ook naar oplossingen die zoveel mogelijk kunnen integreren. Dus niet alleen HVAC, maar ook verlichting, brandbeveiliging, batterijladers, WKK-installaties …

Duurzame gebouwen

Het streven naar energieoplossingen die de ecologische voetafdruk verkleinen is ook de essentie achter de ESCO projecten die de HVAC-pijler van ATS verzorgt. “Energy Service Company, dat is waar ESCO en wij voor staan. Wij gaan zelf de maatregelen om een gebouw duurzamer te maken voor onze rekening nemen. De eigenaar van het gebouw betaalt die investering terug met een gedeelte van de besparing die het lagere energieverbruik oplevert”, legt Frank Decock uit. “Dit past perfect in onze ambitie en die van ons moederbedrijf Luminus om klanten volledig te ontzorgen met technische, maar in dit geval ook juridische knowhow. Door de sterkte van de bedrijven in onze groep kunnen we die toegevoegde waarde tot in de schoot van onze klanten brengen.” Dieter Dhaeze (ATS)

NEW

Frank Decock (ATS)

WH

ATS en Frank Decock zijn hiermee nog niet aan het einde van hun Latijn. “Het is de bedoeling om de komende maanden en jaren nog verder in te zetten op deze HVAC-pijler met gerichte overnames. We zullen daarbij een nog bredere geografische spreiding nastreven. Die zal cruciaal zijn om in elke regio service te garanderen, onontbeerlijk vandaag om het verschil te maken. Daarnaast zoeken we actief naar een verdere differentiatie. Voor elke nood in HVAC, willen we een gepaste oplossing en een ervaren expert kunnen aanreiken aan onze klanten”, besluit Frank Decock. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

magazine 2019 - 2020

Toekomstmuziek

11


ESCO-project

in WZC spaart 300 ton CO2-emissie uit

Hedwig Goedgezelschap (Gezel), Sigrid Knops (Senior Living Group), Frank Decock (ATS), Floor Apers (Wattson)

Het woonzorgcentrum WZC Damiaan in Tremelo is met zijn 460 residenten het grootste van het land. Het maakt deel uit van de Senior Living Group. Een gebouw van dergelijke omvang stond helaas ook gelijk met een hoge energiefactuur. Senior Living Group klopte daarom aan bij Wattson om een concept uit te werken om de duurzaamheid

WH

NEW

magazine 2019 - 2020

te verhogen, zonder te raken aan het comfort van

12

de bewoners. Met ATS en dochterbedrijf Gezel als uitvoerder vormde Wattson een tandem van kwaliteit die samen 300 ton CO2-emissies bespaarden.

Toon zetten in zorg en duurzaamheid Senior Living Group ontstond in 2004 als private zorgondernemer en is onderdeel van de Europese groep Korian. Door zijn sterke focus op kwaliteit van leven, wist het bedrijf zich in geen tijd op te werken tot Belgisch marktleider in woonzorgcentra (WZC). CTO Sigrid Knops: “In totaal beheren we 119 sites in België, goed voor 12.000 bedden, aangevuld met een thuiszorgdienst van 500 verpleegkundigen.” Senior Living Group wil ook op vlak van duurzaamheid de toon zetten. “We beschikken over een vaak verouderd patrimonium”, vertelt Sigrid. “Omdat we de focus op de zorg en onze bewoners willen houden, wilden we liever zelf de zware investeringen in energiebesparende maatregelen niet dragen. Een ESCO-project was voor ons de ideale uitkomst om de continuïteit van onze installaties te waarborgen.” Daarvoor ging Senior Living Group in zee met het Gentse Wattson.


Totaalaanpak om energie te besparen ESCO-overeenkomsten zijn bij ons nog niet ingeburgerd, maar in de Verenigde Staten zijn ze de standaard. Projectingenieur bij Wattson Floor Apers legt uit hoe het werkt: “Als ESCO (Energy Service Company) ontwikkelt en beheert Wattson energiebesparende projecten bij bedrijven of organisaties. We zorgen ervoor dat zo’n project van A tot Z uitgewerkt en uitgevoerd wordt. Ook de financiering ervan nemen we op ons. Na oplevering blijven we actief het project opvolgen zodat de beloofde besparingen gehaald worden. Met die besparing in energieverbruik, betaalt de klant dan de nieuwe installaties af. Wanneer het contract afloopt, wordt het volledig eigenaar van de installaties.” Wattson wil het verschil maken ten opzichte van andere ESCObedrijven door een integrale aanpak die de gebouwschil meeneemt. “We respecteren de trias energetica en gaan in eerste instantie warmteverliezen reduceren om dan te kijken hoe we energie op een efficiëntere en groenere manier kunnen opwekken.”

45% besparing op de elektriciteitsfactuur Het was net deze aanpak die Senior Living Group overtuigde. Intussen realiseerden Senior Living Group en Wattson al meer dan twintig projecten samen. Eentje dat er tussenuit springt is het WZC Damiaan in Tremelo. Door zijn omvang als grootste WZC van België was het potentieel voor besparingen er enorm. “De site kent een historisch gas- en elektriciteitsverbruik van respectievelijk 4.301 MWh en 1.355 MWh. Met het project willen we een jaarlijkse besparing van 10% op de gasfactuur realiseren en 45% op de elektriciteitsfactuur. Dat is goed voor een besparing van 300 ton CO2-emissies. Het uitdenken van het concept gebeurt door ons, maar voor de uitvoering gaan wij met onderaannemers in zee. We dagen ze uit om mee te denken hoe we tot het best mogelijke resultaat kunnen komen.”

WH

NEW

magazine 2019 - 2020

Hedwig Goedgezelschap (Gezel) naast WKK bij WZC Damiaan

13


Frank Decock (ATS), Floor Apers (Wattson), Sigrid Knops (Senior Living Group)

Meedenken in energiebesparingen

WH

NEW

magazine 2019 - 2020

Een aanpak die op het lijf geschreven is van ATS. Manager HVAC & Energy Solutions Frank Decock: “Als groep kunnen wij installatietechnieken, maar ook automatisering en gebouwbeheer vanuit eigen schoot aanleveren. Dat is een absolute meerwaarde.” ATS had tevens een warme aanbeveling gekregen van moederbedrijf Luminus, de vaste energieleverancier van Senior Living Group. Redenen genoeg voor Wattson om ATS en dochterbedrijf Gezel in dit project te betrekken. “De samenwerking beviel meteen. “Er werd echt met ons meegedacht om tot de hoogst mogelijke besparing te kunnen komen”, vertelt Floor tevreden. “Omdat de continuïteit van de installaties te allen tijde gegarandeerd moest blijven voor het comfort van de bewoners was communicatie cruciaal. Ook dat liep vlekkeloos.”

14


Hedwig Goedgezelschap (Gezel), Floor Apers (Wattson), Frank Decock (ATS), Sigrid Knops (Senior Living Group)

Centimeterwerk met WKK Het project bestond onder meer uit de renovatie van de stookplaats en de integratie van een WKK-installatie. Daarnaast kwamen er zonnepanelen op het dak, uiteraard voorzien van de nodige isolatie. Verder werden alle pompen geoptimaliseerd, net als de middenspanning. Omdat meten weten is, stond ook data-acquisitie centraal om de verbruiksgegevens te kunnen opvolgen. Hedwig Goedgezelschap, CEO Gezel: “Uit de haalbaarheidsstudie van Wattson bleek een WKK hier jaarlijks voldoende uren te kunnen draaien (meer dan 6.000) om interessant te zijn. De uitdaging zat hem in de inpassing in de stookplaats. Dat bleek echt centimeterwerk te zijn. Tijdens de renovatie van de stookplaats en het optimaliseren van alle pompen, konden we overigens een beroep doen op een mobiele stookplaats, een eigen ontwerp dat hier voor de eerste maal toepassing vond. Zo was het comfort voor de bewoners gegarandeerd.”

Finetunen

Gerealiseerde technieken:

- netinkoppeling en netontkoppelborden voor de zonnepanelen - energetische optimalisatie van middenspanning - renovatie stookplaats en optimalisatie van de elektriciteitsconsumptie van alle pompen - optimalisatie van productie van thermische energie en sanitair warm water - optimalisatie van de automatisering van de gebouwen en gebouwbeheer - implementatie van WKK’s - data-acquisitie om de verbruiksgegevens automatisch te meten en te registreren

NEW

REALISATIE DOOR: ATS NV EN GEZEL NV

magazine 2019 - 2020

Een jaar geleden zaten de werken er op. Daarmee is het project allerminst afgerond. Hedwig Goedgezelschap legt uit: “Een WKK-installatie heeft toch minstens een jaar nodig om volledig optimaal te gaan draaien. Voor de opvolging van de energiestromen gaat het erom te blijven finetunen waar nodig.” Ook de samenwerking tussen Wattson en ATS gaat door. Floor Apers: “Intussen zijn we samen in een vijftal projecten aan de slag. De sterke communicatie, het open meedenken, de no-nonsense aanpak en het respect voor deadlines van ATS smaken naar meer.”

WH

naar energieboekhouding en om de energie-efficiënte te bewaren

15


Ontzorging door APS helpt klanten Torfs aan optimale winkelervaring

Wie kent de schoenen van Torfs niet? Vanuit 75 winkels en via de uitgebreide webshop vinden dagelijks duizenden paar schoenen een nieuwe eigenaar. Het bedrijf investeerde onlangs in een nieuw winkelconcept, met een sterke nadruk op gezelligheid en beleving. De nieuwe shopervaring wordt ondersteund door een data-installatie geplaatst door APS.

Olivier Cools (ATS)

Nieuw winkelconcept voor volgende zeven jaar Wie vandaag in de retailsector wil bijblijven, moet de vinger aan de pols houden en nét dat stapje extra zetten voor de klant. Bij Torfs hebben ze dat goed begrepen. Een optimale symbiose tussen de online en fysieke winkel, een rustige koffiehoek, een mooie speelhoek voor de jongsten en warme kleuren vormen de basis van de belevingswinkel die Torfs vandaag geworden is. Dat is het resultaat van het nieuwe winkelconcept dat momenteel over alle winkels uitgerold wordt. De aanpassing van de 75 Torfswinkels wordt gespreid uitgevoerd. Jens Beck is facility manager van het bedrijf en vertelt ons hoe ze dat precies aanpakken: “Onze dienst regelt alles wat met de gebouwen te maken heeft, van de voorzieningen in de winkels tot het opvolgen van nieuwbouwprojecten. Ook de uitrol van dit nieuwe concept leiden we in goede banen. De eerste winkel werd eind 2017 aangepakt en sindsdien zijn er al vijfentwintig vernieuwd, de rest van de winkels komt nu gefaseerd aan bod.” Amelie Van Herrewege (projectcoördinator facility): “De combinatie van online shoppen en de ‘stenen winkels’ spelen we volop uit. Dat werkt in twee richtingen. Klanten kunnen online iets kopen en het via ons winkelnetwerk terugsturen als ze dat willen. Omgekeerd wordt er vanuit de winkels ook vaak verwezen naar de webshop. Daarom staan er in onze winkels ook meerdere aanraakschermen waarop personeel en klanten rechtstreeks via de webshop kunnen bestellen of meer informatie opvragen.”


60 datapunten Die aanraakschermen staan symbool voor de weg die Torfs inslaat. De tijd dat een schoenenwinkel enkel bestond uit eindeloze rekken is bij Torfs al lang achter de rug. Ook hier doet digitalisering volop de intrede. Jens Beck beaamt: ”In elke winkel plaatsen we tegenwoordig een 60-tal datapunten, die bediend worden door gemiddeld 2.300 meter cat. 6A datakabel. Naast de aanraakschermen zijn ook het kassasysteem, scanners, muziek, bancontact, computers en alarmsysteem aangesloten op het systeem.”

“Verkoop moét weer opstarten”

Op een zeker moment verscheen APS op de radar. Die keuze bleek een schot in de roos voor Torfs. Voor dat bedrijf -onderdeel van de ATS Groep- schuift Olivier Cools mee aan tafel. Hij vertelt ons wat meer over de gevolgde werkwijze: “Bij de opstart van een nieuwe reeks winkels analyseren we het lastenboek en bekijken we samen wat en waar we kunnen optimaliseren. Er is vervolgens bij elk winkelproject een opstartvergadering, waarbij we het bouwplan tot in detail bekijken en de planning opstellen. De werken voor één winkel nemen ongeveer 4 à 5 weken in beslag.” “Databekabeling is zeer gespecialiseerde materie. Installaties moeten niet alleen goed uitgedacht en geplaatst worden, ook de testfase is enorm belangrijk. Alle verbindingen worden gecertificeerd en zo kunnen we klanten 25 jaar garantie aanbieden. Databekabeling zit ook volop in evolutie. We zorgen daarom dat onze installaties altijd klaar zijn voor innovaties in de toekomst. Als morgen high power PoE-devices (Power over Ethernet) nodig zijn, dan zijn onze installaties daar op voorbereid.”

Jens Beck is maar wat blij dat APS de data-installatie op zich neemt: “APS ontzorgt ons op alle vlakken. Wij zitten voortdurend in de flow van afbreken, bouwen en verbouwen waarbij je continu aannemers en eigen mensen moet aansturen. Dan wil je niet plots vertraging oplopen omdat er ergens een radertje stokt. We weten ondertussen dat APS een betrouwbare partner is waar we op kunnen rekenen. Wat er voor ons ook een enorme stap voorwaarts is, is dat APS ook de communicatie met Proximus op zich neemt. Voor ons is het moeilijk om in te schatten wanneer we exact Proximus moeten inschakelen. APS weet beter hoe de radertjes daar in gang gezet kunnen worden. Ondertussen bellen we APS ook weleens om zaken op te lossen in winkels waar ze de installaties niet plaatsten. Als APS het doet, weten we dat het in orde zal zijn.“

REALISATIE DOOR: APS NV Gerealiseerde technieken: - databekabeling met cat. 6A datakabel - communicatie met Proximus

magazine 2019 - 2020

Ontzorgen van de klant

NEW

Olivier Cools (APS), Amelie Van Herrewege (Torfs) en Jens Beck (Torfs)

Certificatie geeft 25 jaar garantie

WH

“Als we een winkel vernieuwen, zijn we gebonden aan strakke deadlines. De verkoop moét weer kunnen opstarten op het afgesproken moment. In de allerlaatste fase komt onze IT-dienst alle toestellen aansluiten. Als er dan problemen opduiken met de databekabeling, komt de deadline in gevaar. Op een bepaald moment botste onze vorige aannemer op zijn grenzen en dat uitte zich in onvolkomenheden. Zo ontbrak de labeling weleens of werkte een aansluiting niet goed. De gevolgen daarvan waren navenant: de planning van de heropening liep in de war en het leidde tot veel ergernis bij onze IT-mensen.”

17


Relighting plan

verlicht de energiefactuur voor EOC Dat ecologie en bedrijfsvoering niet per definitie elkaars erfvijanden zijn, wordt keer op keer bewezen door chemiebedrijf EOC Group. Zo voerde het bedrijf de afgelopen jaren een zeer ambitieus relighting plan door in haar vestigingen te Oudenaarde en Evergem. Minder uitval, beperkter onderhoud en een fikse energiebesparing zijn het gevolg. ATS stond in voor de berekeningen en installatie van de maar liefst 2.800 lichtpunten.

TL verlichting was energieslokop

WH

NEW

magazine 2019 - 2020

EOC Group, uitgegroeid van familiebedrijf tot wereldspeler, is een internationaal actieve producent van chemische producten met 350 werknemers. De ruime productrange, gaande van latex, lijmen tot polymeren, vinden hun weg in heel diverse industriële sectoren. We komen dagdagelijks met hun producten in aanmerking zonder het te weten. Zo verbeteren hun oppervlakteactieve stoffen de prestaties van vele shampoos en schoonmaakproducten. Hun lijmen worden o.a. gebruikt voor het samen houden van dozen ontbijtgranen en hun polymeren beschermen interieurtextiel tegen vuur, vuil en water. Bovendien beschikt EOC over een eigen logistiek centrum voor een flexibele verdeling van hun producten wereldwijd.

18

Energiebesparing is ook bij EOC Group een belangrijk aandachtspunt. Patrick Schellinck is in de vestiging te Oudenaarde verantwoordelijk voor het onderhoud van de elektrische installaties. Hij vertelt ons wat meer over het hoe en waarom van het relightingproject: “Vroeger werd vooral gebruikgemaakt van TL-verlichting, maar we hadden veel last met die oplossing. Er was veel uitval door slijtage, want ze waren niet goed bestand tegen de moeilijke omstandigheden eigen aan de chemische processen. Het resultaat was dat we veel werk moesten steken in onderhoud en vervanging van die toestellen.” “In eerste instantie schakelden we daarom over naar robuustere armaturen, dat was een eerste stap in de goede richting. Maar de verlichtingstechniek bleef nog altijd TL, dus aan het verbruik was er weinig verandering te merken. In totaal hing er in beide plants voor 275 kW verlichting, wat een aanzienlijke energiekost met zich meebracht. Bovendien waren de lichtpunten op geen enkele manier gestuurd, er was dus veel nutteloos verbruik.”


Overschakeling naar LED “We wilden daarom overschakelen op LED verlichting. We spraken twee bedrijven aan om een voorstel op maat uit te werken. Dat van ATS won het pleit, ook omdat ze een financieringsformule voorstelden via Luminus (zie verder). Maar voor we van start gingen, wilde onze directie zekerheid over de resultaten. We hebben daarom eerst een kleinschalig proefproject uitgewerkt in Oudenaarde om de verwachte besparing in kaart te brengen. In een kantoor- en magazijnruimte konden we perfect de voor-en-na situatie meten, wat ons toeliet om exacte cijfers voor te leggen. Die resultaten logen niet: we realiseerden een besparing van maar liefst 62%. Dat was voor ons het sein om het project over heel ons bedrijf in Evergem en Oudenaarde uit te rollen.“

Ook DALI sturing helpt besparen

Patrick Schellinck (EOC) en Dirk De Cremer (ATS)

Light Manager stuurt geheel aan Een centrale rol in de installatie is weggelegd voor de Light Manager van Wago. Dirk De Cremer verduidelijkt: “Alle instellingen verlopen via die toestellen. De werking is vergelijkbaar met die van een PLC, maar dan specifiek voor verlichtingstoepassingen. De programmering werd uitgevoerd door John Troch van BU Automation. Bovenliggend zit een webcontroller waarop de verantwoordelijke van EOC kan inloggen. Dat is handig voor dhr. Schellinck om op afstand de instellingen te wijzigen of te bekijken waar er ergens een mogelijk probleem is.” Schellinck: “Ik stip ook aan dat we hier over zeer diverse gebouwen beschikken: er zijn kantoren, magazijnen, productieruimtes en ATEX-zones. Van de meeste gebouwen zijn er specifieke lichtstudies gemaakt, door Etap voor de binnenverlichting en door Axioma voor de buitenverlichting. Aan de hand van die informatie heeft Dirk dan een compleet voorstel uitgewerkt voor de verlichting met de bijhorende installatie en bekabeling.”

REALISATIE DOOR: ATS NV I.S.M. LUMINUS Gerealiseerde technieken: - lichtstudie - bekabeling en installatie LED-verlichting

NEW

Een investering in 2.300 lichtpunten binnen en 500 exemplaren voor buiten, dat neemt een fikse hap uit het budget. EOC opteerde voor een slimme vorm van financiering op aanraden van ATS. Patrick Schellinck: “Het is Luminus die de investering op zich neemt, wij betalen maandelijks aan hen een bedrag. Dat heeft voor ons het voordeel dat we geen piekinvestering hoeven te maken, maar toch de vruchten kunnen plukken van het kleinere energieverbruik.“

magazine 2019 - 2020

Financiering via Luminus

- programmering Wago Light Manager - financiering via energieleverancier Luminus

WH

Voor ATS schuift Dirk De Cremer mee aan tafel. Hij licht toe hoe die mooie cijfers tot stand kwamen: “De omschakeling van TL naar LED is een eerste belangrijke pijler in de besparing. Van de oorspronkelijke 257 kW die nodig was voor de oorspronkelijke verlichting, blijft nog 116 kW over voor de LED-uitvoering. Een tweede pijler die tot de mooie cijfers leidt is de sturing via DALI. Elk verlichtingspunt kan via dat protocol apart aangestuurd worden, waardoor we ze perfect kunnen afstemmen op de noden. Zo zijn de meeste verlichtingspunten dimbaar, waarbij ze getrapt afgeschakeld kunnen worden. Eerst dimmen ze tot 30% en pas na de ingestelde tijd gaat de verlichting volledig uit. We kunnen ook per punt de gewenste sterkte aanpassen. In bepaalde magazijnen is het bijvoorbeeld niet nodig om de verlichting voortdurend op 100% te laten branden, maar volstaat 60%. Een groot verschil met de situatie daarvoor, toen de verlichting enkel aan of uit kon gezet worden.” Schellinck pikt in: “Het werken met DALI heeft voor ons nog een bijkomend praktisch voordeel: er is minder bekabeling nodig in vergelijking met traditionele verlichting. Dat geeft ons meer flexibiliteit, wat handig is als er een gebouw van functie wijzigt. Bij het werken met klassieke schakelaars, drukknoppen, sensoren en teleruptoren ben je gebonden aan de fysieke installatie. Bij DALI is dat minder het geval want je hoeft enkel de programmatie aan te passen.”

19


ATS verkleint de ecologische voetafdruk

WH

NEW

magazine 2019 - 2020

Voor ATS Groep is duurzaamheid een belangrijk item. Niet enkel in de beleidsvoering, maar ook in de

20

voorgestelde oplossingen naar klanten wil ATS zijn knowhow inzetten om zijn steentje bij te dragen tot een duurzamere maatschappij. Op die manier speelt ATS vandaag al een belangrijke rol in de energietransitie van zijn klanten: energiebesparende maatregelen zoals ledverlichting, gebouwenautomatisering, zonnepanelen, windmolens, etc. Als leverancier van deze energieoplossingen wil ATS dan ook een voortrekkersrol opnemen in zijn eigen gebouwenbeheer en wagenpark.


Battery storage

Batterijopslag Op de site in Gent werd ook geïnvesteerd in een systeem voor batterijopslag ofwel BESS (Battery Energy Storage System). Dit systeem kan tot 400 kWh energie opslaan in Lithium-ion batterijen en werd geplaatst om het eigen energieverbruik te optimaliseren. Momenteel loopt ook de procedure om op de site een windmolen te plaatsen met een capaciteit van 4,5 MW.

magazine 2019 - 2020

Totaal geïntegreerd gebouwbeheersysteem in de burelen en werkplaatsen De studie, design en installatie van de technieken en de bijhorende implementatie van het gebouwenbeheersysteem is volledig van de hand van ATS. In de burelen werden alle technieken zoals verlichting, verwarming, ventilatie, zonnewering geïntegreerd op één platform via Siemens Total Room Automation. Via aanwezigheidsdetectie, daglichtsturing en het weerstation worden al deze technieken in werking gezet volgens de noden van het moment. Al deze technieken interageren met elkaar om het

NEW

Door de sterke groei van ATS Groep was uitbreiding naar een bijkomende site noodzakelijk. Er werd een bedrijfsgebouw aangekocht op de Langerbruggekaai in Gent en dit gebouw werd volledig herzien en gerenoveerd volgens de meest vooruitstrevende gebouwentechnieken op de markt en vormt de referentie voor hun klanten op vlak van energieoptimalisatie.

comfort van de medewerkers en de energieprestatie te optimaliseren. In de werkplaatsen met een oppervlakte van 9500 m² wordt eveneens gebruikgemaakt van aanwezigheidsdetectie en daglichtsturing voor verlichting en HVAC en dit in maar liefst 16 exploitatiezones. Via de Wago Light Manager met connectie naar het Desigo CC gebouwenautomatiseringsplatform wordt de ledverlichting optimaal geregeld. Dezelfde exploitatiezones worden ook aangewend voor de verwarming via gasdonkerstralers. Naar ecologie toe is er een uitgebreid regenwaterrecuperatiesysteem. Alle systemen worden beheerd door het Desigo CC automatiseringspatform.

WH

Nieuwe site in Gent is energieneutraal

21


Energiebesparende maatregelen in alle bedrijfsgebouwen Stap voor stap worden in de bedrijfsgebouwen van de groep verschillende energiebesparende maatregelen geĂŻmplementeerd. Zo worden relighting-projecten gerealiseerd met het oog op energieoptimalisatie en een groter werkcomfort voor de medewerkers. Alle stookplaatsen zijn volledig gerenoveerd met condenserende hoogrendementsketels en doeltreffende automatisering op alle HVAC installaties, gekoppeld aan een gebouwbeheersysteem. Op vlak van hernieuwbare energie worden op alle gebouwen PV-installaties geplaatst. Op ecologisch vlak werd geopteerd voor een uitgebreid regenwaterrecuperatiesysteem op alle sites.

Overhandiging nieuwe vrachtwagens op aardgas aan de werfleiders.


Laadpunten voor elektrische wagens Alle sites binnen ATS Groep werden het laatste jaar eveneens uitgerust met elektrische laadpunten. Op alle sites kunnen elektrische of hybride wagens van klanten en medewerkers opgeladen worden tijdens de kantooruren. Al deze initiatieven maken deel uit van een toekomstgericht duurzaamheidsbeleid binnen de groep.

magazine 2019 - 2020

Hendrik Aelbrecht, Division Manager van ATS nv verduidelijkt: “Onze visie in onze dienstverlening naar klanten willen we verder zetten in onze operationele activiteiten op de werven. Dagdagelijks vertrekken ongeveer 40 vrachtwagens en 200 bestelwagens

In het segment van de middelzware en zware bedrijfsvoertuigen staat de elektrische aandrijving nog in zijn kinderschoenen en bieden voertuigen op gas een matuur, proper en duurzaam alternatief voor diesel.

NEW

Duurzaamheid in gebouwen vormt niet het enige aandachtspunt. Ook bij de vernieuwing van het wagenpark kiest ATS bewust voor milieuvriendelijke alternatieven. Concreet werden in 2019 twintig oude vrachtwagens vervangen door twintig nieuwe modellen. Deze nieuwe vrachtwagens, type IVECO Eurocargo CNG, rijden op aardgas en stoten hierdoor 94% minder fijn stof uit dan dieselmotoren. Ook bij de vervanging van bestelwagens wordt gekozen voor alternatieven op aardgas. CNG of Compressed Natural Gas is een duurzame brandstof en valt onder de categorie van de fossiele brandstoffen, maar is veel minder vervuilend dan diesel of benzine.

naar onze klanten verspreid over Vlaanderen. Bij de vernieuwing van ons wagenpark dachten we na over hoe we hiermee op een duurzamere manier konden omgaan. Samen met onze partners vonden wij de oplossing in het bedrijfswagengamma van IVECO en dit in de vorm van vrachtwagens met CNG aandrijving.�

WH

Vergroening van het wagenpark

23


ATS heeft standaarden

eigen aan farmaceutische industrie goed in de vingers Farmaceutische bedrijven behoren tot het kloppend hart van de Belgische kenniseconomie. De sector blinkt uit in innovatie en investeert dan ook heel wat. Eén van ’s werelds grootste spelers met onder meer een vestiging in Puurs past helemaal binnen die omschrijving. De laatste jaren is dit bedrijf bezig met een investeringsgolf om de site langs de Rijksweg

WH

NEW

magazine 2019 - 2020

tussen Temse en Willebroek verder uit te breiden.

24

ATS levert een belangrijke bijdrage in die nieuwe projecten, maar staat als betrouwbare huiselektricien ook in voor vele regiewerken. Een verhaal van cocreatie en partnership.

Investeringsgolf De site in Puurs heeft al 3.000 medewerkers aan de slag, maar maandelijks komen er gemiddeld nog dertig mensen bij. Lead Engineer Jonas Polfliet: “We zitten midden in een periode van zware investeringen om te groeien, de automatisering van processen te verhogen en de capaciteit uit te breiden. Om een voorbeeld te geven, in de nieuwe Mini Plant zullen we jaarlijks 400 miljoen levensreddende vaccins produceren. Verder komt er een hoogbouwmagazijn (logistiek center), breidt onze clean room oppervlakte uit met 1.700 m² tot een van de grootste in Europa, komt er een parkeertoren voor de medewerkers …”

Procedures gestandaardiseerd Om het bos tussen de bomen te blijven zien met de strenge eisen naar veiligheid en hygiëne, heeft dit farmabedrijf zijn procedures voor constructiewerken gestandaardiseerd. Polfliet: “Een instrument om overal dezelfde kwaliteit te krijgen. De tijd tussen engineering, constructie en


tse ds 2019 een tro ATS Groep is sin t bouwen he or vo er rtn pa gecertificeerde eider! orden van Schn van Prisma LS-b

Certificaat Veiligheid is prioritair

De goede ervaringen met de regieploeg openden de deur naar inbreng in de grotere projecten op het bord van dit farmaceutisch bedrijf. De eerste mini plant voor vaccinaties kwam er al in 2012. Daar is de benchmark gezet, nu is de tweede cel, een kopie van de eerste met dezelfde technieken en systemen, in aanbouw. Bij deze projecten is HVAC cruciaal. Project Engineer Tony Ceulemans: “De clean rooms staan voortdurend onder monitoring om te allen tijde over de perfecte klimatologische omstandigheden te beschikken. Tegelijk werpt een clean room specifieke uitdagingen op. Samen pragmatische oplossingen bedenken levert dan die gezochte win-win.” Voor ATS volgt Project engineer Pascal Bessems dit project op. “Safety is prioritair in de procedures van onze klant. Door de samenwerking hebben we dit er ingeslepen bij onze mensen. Dat we binnen onze sector zo sterk onder het gemiddelde zitten inzake arbeidsongevallen, is ook deels te danken aan de ethiek die we hier geleerd hebben.”

nv/sa Schneider Electric firma bevestigt dat de ATS Groep

raat 15 Karel De Roosest ke B-9820 Merelbe

• www.schneider-electric.be

partner is om de een gecertificeerde n conform de norm Prisma LS-borde volgens de assembleren en NBN EN 61439 te te voeren. vakmanschap uit goed van ls rege

Januari 2019.

37 37 502 • customer-serv

geldig van Dit certificaat is /2019. 01/01/2019 tot 31/12

nv/sa • Tel.: 32(0)2

ric nv/sa Schneider Elect ge Christophe de Lafar er Business VP Partn

Schneider Electric

Prisma LS-borden.

ice.be@schneider-electric.com

g regelmatige trainin gebaseerd op een Het certificaat is en normen. ologische evoluties van de laatste techn een correcte is geauditeerd om de De firma ATS Groep voor keren verze e level te kwaliteit en servic

12/09/19 10:13

NL_ATS_2019.indd

1

30_Partner_Prisma_

opstart wordt steeds korter. De grenzen tussen de fases vervagen. Zonder standaardisatie is het quasi onmogelijk dat tot een goed einde te brengen.” Gelukkig kunnen ze sinds jaar en dag rekenen op ATS. “In de begindagen ging het om kleinere werkzaamheden”, herinnert Hendrik Aelbrecht zich, COO van ATS nv. “Vandaag bestaat onze vaste equipe uit vijftien man. Dat we hier als het ware huiselektricien geworden zijn, danken we aan het feit dat we er steeds met dezelfde mensen aan de slag zijn, gepokt en gemazeld in hun domein en volledig vertrouwd met de procedures en standaarden eigen aan dit bedrijf en de sector.”

Co-creatie als meerwaarde

Een van de drijvende krachten binnen het huidige team van ATS is Project Engineer Didier Nemegeer. Hij is verantwoordelijk voor de planning van kleine en grote elektriciteitswerken die om directe actie vragen. “Voor ons is het belangrijk om meer te zijn dan louter een onderaannemer”, vertelt Nemegeer. “Meedenken met de klant, tot co-creatie komen om samen de job tot een goede einde te brengen, daarin ligt onze meerwaarde. Het is tegelijk wat onze mensen voldoening geeft.” Hij staat in nauw overleg met onder meer Project Engineer Gerry Rosseel. “We kunnen altijd op ze rekenen, ook in het weekend. Die flexibiliteit is toch een enorme troef. Bovendien houden ze hun as-built documentatie perfect bij. Dat we daarop kunnen terugvallen heeft ons al geregeld uit de nood geholpen.”

Sterke kennis van zaken

Project Engineer Antoine De Smet is nauw betrokken bij de projecten die uitgevoerd worden door de regieploeg. “Voor het welslagen van een omvangrijk project is voorbereiding cruciaal: documenten, materialen, planning, personeel … De juiste data, informatie en capaciteiten moeten samenkomen om alles first time right te krijgen.” Een ander project is het logistiek center, een nieuw hoogbouwmagazijn dat via AGV’s gekoppeld zal worden aan het bestaande magazijn. Project engineer bij de klant Alain Adriaensen: “De toegepaste technieken zijn misschien niet bijzonder complex, maar het denkwerk en de uitvoering moeten dat net wel zijn. ATS beschikt over sterke werfleiders met kennis van materialen en met engineering die hun kwaliteit uitdragen.”

Voortrekkersrol in betrouwbaarheid installaties

De laagspanningsborden voor beide projecten komen van Schneider Electric, een populaire keuze in de farmaceutische industrie. “Om de productie op hoog niveau te houden, moeten de kritische systemen het houden. Met de Prisma Safety laagspanningsborden beschikken we over zeer robuuste, betrouwbare technologie”, weet Polfliet. “Alle parameters van elk bord kunnen van op afstand uitgelezen worden in een overkoepelend netwerk dat ATS en Schneider Electric samen hebben uitgebouwd. Een vernieuwende aanpak die interessante mogelijkheden biedt om enerzijds het overzicht te houden, maar anderzijds ook het technisch onderhoud optimaal af te stemmen. Onze vestiging in Puurs neemt wereldwijd binnen de groep wat dat betreft echt een voortrekkersrol op.”

Gerealiseerde technieken: - regiewerken elektriciteit - algemene elektrische installatie

NEW

REALISATIE DOOR: ATS NV

magazine 2019 - 2020

Pascal Bessems, Hendrik Aelbrecht, John De Quick, Frank Willemyns, Jo De Corte, Antoni Coussement en Didier Nemegeer (ATS)

- laagspanningsborden Schneider Prisma Safety

WH

- middenspanningsinstallatie

25


Proactieve strategie bij projectwerking Co-creatie Ervaring leert ons dat klanten, bij investeringen in hun productieproces, veel aandacht vragen voor: • • • •

Oplossingen die zorgen voor tijdswinst in gebruik en productie. Uitwisselbaarheid en integratie met bestaande oplossingen en systemen. Een zo compact mogelijke tijdsplanning van een project. Beperkte cognitieve inspanningen bij indienstname, of met andere woorden een beperkte kost van het leerproces.

Als antwoord op deze marktbehoeften hanteert ATS Groep een proactieve strategie die steunt op jarenlange ervaring, knowhow van internationale normalisering en wetgeving binnen diverse organisaties en marktsegmenten. Onze toegevoegde waarde, diversiteit en uiterst flexibele organisatie staan garant voor vooruitstrevende oplossingen met een meetbare toegevoegde waarde. Deze marktbenadering is een essentieel onderdeel van ons bedrijfsbeleid naar klanten en noemen wij co-creatie: het samenwerken met de klant van bij het prille begin van een mogelijk project. Door een vroege betrokkenheid bij de lange termijnplannen van de klant, kunnen we onze wederzijdse aanpak op elkaar afstemmen. Dergelijke samenwerking resulteert in innovatieve oplossingen en ontwikkelingen met een duidelijke en meetbare meerwaarde. Freddy Van Hoorebeeck Customer Management

Leren als individu,

WH

NEW

magazine 2019 - 2020

groeien als groep

26

ATS is sinds jaar en dag een bedrijf dat wil inzetten op het

en het leren van elkaar liep als het ware vanzelf.

doorgeven van kennis. De mythe dat onze founding father,

Ongeveer een decennium geleden botsten we aan tegen

René Schepens, ooit zijn kennis als elektricien doorgaf aan

de limieten van dit model. Meer en grotere opdrachten,

“een bakker en een beenhouwer”, is in dit opzicht tekenend.

gecombineerd met succesvolle overnames, hadden een

De gestage groei van het bedrijf vanaf haar oprichting

plotse influx van projecten én mensen tot gevolg. En ja, ook

meer dan 35 jaar geleden zorgde voor organische

wij werden geconfronteerd met groeipijnen – de keerzijde

ontwikkelingsmogelijkheden voor de werknemers van het

van de medaille. De spontane manier waarop kennis wordt

eerste uur. Wie bij ATS werkte, kreeg als het ware spontaan

gedeeld in een kleinere organisatie kan niet zomaar worden

de kans om mee te groeien met het bedrijf – en dit zowel

getransponeerd naar een groot bedrijf. Vanaf een bepaald

in de diepte, op het vlak van technische skills, als in de

moment is een formele structuur nodig die leerprocessen in

breedte, voor wat betreft leiderschap. Het delen van kennis

kaart brengt en helpt begeleiden.


Basisopleiding Dé centrale waarde bij het realiseren van projecten is voor ATS steeds kwaliteit. Voor alles blijft het afleveren van resultaten waarmee we ons positief onderscheiden van de concullega’s ons focuspunt. En wat wij doen begint in concept misschien wel in de bureaus, maar de oplossing op maat van de klant vertaalt zich steeds naar een concrete installatie in de praktijk. Dit besef is de reden waarom er eerst werk werd gemaakt van opleidingen voor mensen die projecten in het veld realiseren. “We merkten dat schoolverlaters het vaak moeilijk hadden om mee te kunnen in een dynamische projectomgeving en om die reden richtten we een starterstraject in. Dit traject bestaat uit een tiendaagse basisopleiding waarin alle basisprincipes rond elektriciteit aan bod komen. We voorzien naast de theoretische opfrissing ook een praktijkluik waarbij mensen met jaren ervaring onze starters de finesses van het vak bijbrengen”, aldus Hendrik Aelbrecht. Deze startersopleiding wordt georganiseerd in samenwerking met het Technisch Atheneum Merelbeke. “Bij het opzetten van opleidingstrajecten is het van belang de expertise te halen waar ze zit. Dat de lesgever, Technisch Adviseur-Coördinator Philip De Schamphelaere, ooit zelf bij ATS werkte, is absoluut mooi meegenomen.” Aanvullend op deze basisopleiding, werd werk gemaakt van een traject voor nieuwe collega’s met een diploma hoger onderwijs binnen een technisch vakgebied. Hendrik Aelbrecht: “We merkten dat pas afgestudeerden uit de hogescholen of de universiteiten vaak heel goed waren in het theoretisch toewerken naar oplossingen, maar dat ze zich soms te weinig bewust waren van de gevolgen voor hun keuzes naar de praktijk toe. Om dit te overbruggen, lopen startende bediendenprofielen een jaar mee in een opleidingstraject tussen de uitvoerende teams op de werven of in de productie. We merken dat die onderdompeling onze junior-profielen enorm helpt om in een beperkte tijd kennis op te doen. Je bent ook meer zelfzeker als je gezien hebt hoe projecten concreet vorm krijgen.”

Soft skills Het opzetten van coaching structuren voor leidinggevende arbeiders vormde een noodzakelijke volgende stap. Werfleiders of collega’s die daar de komende jaren naartoe zullen groeien, worden doorheen sessies gespreid over vijf weken begeleid in het beter inschatten van en leren omgaan met hun team. “Leiding geven aan mensen is

enerzijds iets dat je spontaan in je moet hebben. Anderzijds kan je je eigen competenties op het vlak van leiding geven, uitbouwen en verfijnen,” vertelt Chris Corijn. “De voorbije jaren zijn de verwachtingen van werknemers zodanig geëvolueerd dat het absoluut geen kwaad kan je eigen rol als leidinggevende vanuit verschillende perspectieven te bekijken en zo te helpen verbeteren. En eerlijk: de overgrote meerderheid van de werknemers binnen ATS zijn technische specialisten, maar daarom nog geen specialisten op het gebied van people skills.” Diezelfde insteek merk je ook bij de coaching sessies die werden opgezet door Freddy Van Hoorebeeck. Freddy heeft pakken ervaring als ingenieur binnen een commerciële setting en geeft die kennis sinds kort door. Freddy: “Als ingenieur bekijk je de zaken zeer analytisch en daardoor zeer feitelijk te benaderen. Deze training zit je later soms in de weg. Het leren meedenken met een klant in een cocreatieproces om zo tot een project te komen waar alle partijen zich goed bij voelen, vereist een fijngevoeligheid die je gaandeweg moet leren aanscherpen.” Afgaand op de zeer positieve eerste reacties, blijkt deze aanpak in ieder geval een schot in de roos.

Investeren in menselijk kapitaal De uitbouw van het systeem rondom de verschillende opleidingssystemen zal niet toevallig in handen komen van de dienst HR. Pascal Vanhoecke: “De stap vooruit is er één waarbij de doelen van het bedrijf en iemands individuele doelen en interesses op elkaar worden afgestemd. Om mensen over een langere periode gemotiveerd te houden is een duidelijk beeld van je rol en je functie van belang. Willen we komen tot het optimaal kunnen benutten van de talenten in ons bedrijf – en laat ons niet vals bescheiden zijn, talent hebben we met hopen -, dan komt het er op aan te durven kijken naar wat ATS heeft gebracht tot waar we staan, en ons beleid daarop af te stemmen”. “De rode draad doorheen alle initiatieven die we opzetten om mensen te helpen groeien, is het bewaken van de attitude van ondernemerschap. Nog korter: ATS is een bedrijf van ondernemers,” weet Chris Corijn. “Die basisattitude om je plan te mogen of te moeten trekken, willen we trachten te behouden. We zijn ons er van bewust dat dit spanningsveld tussen ondernemerschap en de toenemende grootte van de groep een hele kluif wordt, maar het zit evengoed in ons DNA om grote uitdagingen niet uit de weg te gaan.”

NEW

De verschillende trajecten die nu reeds in pilootfase lopen en verder verfijnd worden, zullen uitmonden in de oprichting van een volwaardige ATS Academy. De uitvalsbasis van deze opleidingsinstelling wordt een nieuw gebouw aan Merelbeke brug. Dit gebouw zit vlakbij de hoofdsite, maar is vlotter toegankelijk voor buitenstaanders. “We zouden de ATS Academy, hiermee bedoel ik het gebouw én de formele structuur errond, graag officieel willen lanceren in het derde kwartaal van 2021”, licht Pascal Vanhoecke toe. In afwachting van een apart gebouw lanceren we reeds in 2020 heel wat cursussen.

WH

ATS Academy

magazine 2019 - 2020

Pascal Vanhoecke, HR Manager

27


35 jaar ATS Groep

WH

NEW

magazine 2019 - 2020

Familiedag in Pairi Daiza met alle personeelsleden

28


29

WH

NEW

magazine 2019 - 2020


30

WH

NEW

magazine 2019 - 2020Ergonomie van Logitrans

bezorgt Kaasbrik hoger rendement met betere kwaliteit en verhoogde veiligheid Er bestaat een heel grote kans dat de kaas die ze in het Limburgse Kaasbrik verwerken ooit al op jouw bord lag. Kaasbrik verwerkt en verpakt namelijk zo’n 10.000 ton kaas per jaar en dit uitsluitend voor B2B-klanten. Pieter Romanus, Operations Manager verduidelijkt: “we leveren als eindproduct gemalen kaas af in allerlei mogelijke vormen zoals schilfers, blokjes, fijn en grof geraspte kaas en ga zo maar door. Zo exporteren we onze geraspte kazen naar meer dan 20 landen wereldwijd in gekoelde omstandigheden naar voornamelijk pizzagroothandels, distributeurs en industriële voedingsfabrikanten. Naast onze eigen merken Kaasbrik en Pizzaiolo hebben we ook heel wat private labels.”

WH

NEW

magazine 2019 - 2020

Welzijn van de mensen voorop

32

Kaasbrik is een 100% familiebedrijf (Familie De Turck) met een dertigtal medewerkers en dit in volle expansie. In de productie staan 3 volautomatische lijnen en 1 voorbewerkingslijn die de aangekochte blokken kaas verwerken tot hun eindproduct. Deze blokken kaas, voornamelijk mozzarella en Emmentaler, worden in verschillende formaten aangeleverd, tot blokken van wel 120 kg. Ondanks de hoge graad van automatisering in dit bedrijf zijn er nog wel enkele manuele handelingen nodig die belastend zijn voor hun medewerkers en waarvoor ze dus aangepaste oplossingen zochten. Pieter Romanus legt uit: “Het welzijn van onze mensen staat voorop. Daarom zijn we al langer bezig met ergonomie en maakten we al geruime tijd gebruik van onder andere hoogheffende palletwagens en een vacuümhefsysteem voor het manipuleren van de blokken kaas van de pallet naar de kaplijn. Omdat onze vorige vacuümheffer versleten was en de grootste blokken kaas niet aan kon, keken we uit naar een nieuwe hefinstallatie met meer hefcapaciteit en die bovendien beter aansloot bij de noden van hygiëne en voedselveiligheid.”


TAWI Pro80 heftoestel met plateau en V-block voor de manipulatie van folierollen tot 80 kg op de verpakkingsmachine.

TAWI VacuEasylift VM120, vacuüm hefsysteem met FDA-gekeurde rubber voor de manipulatie van kazen tot 120 kg.

Inox hoogheffende palletwagen EHL1004 voor het op ergonomische werkhoogte houden van de pallet met kazen.

Dergelijke installaties zijn op het lijf gesneden van Logitrans dat binnen ATS Groep oplossingen biedt op vlak van interne logistiek en tiloplossingen en dit alles vanuit een ergonomische invalshoek. Bram Decock van Logitrans verduidelijkt: “Via onze oplossingen zorgen we ervoor dat medewerkers op een ergonomische manier lasten kunnen heffen om zo rugklachten te vermijden en bijgevolg het ziekteverzuim te reduceren. Een bijkomend voordeel van onze oplossingen is dat de medewerkers flexibeler kunnen worden ingezet en dat de productiviteit en efficiëntie omhoog gaat. We zijn dan ook heel graag ingegaan op de uitnodiging van Kaasbrik om voor de vacuümhefinstallatie een aanbieding te maken.”. Pieter Romanus: “Logitrans heeft ons enthousiast gemaakt door mee te denken en ons advies te geven. Bram kwam langs voor de hefinstallatie, maar zag bij de rondgang in de productie nog enkele logistieke uitdagingen en mogelijke verbeterpunten en deed ook onmiddellijk een voorstel voor het interne transport en de manipulatie van onze verpakkingsfolie. Tot dan was dit een

Scan de QRcode en bekijk de reportage bij Kaasbrik op Kanaal Z.

belastende taak voor onze mensen. Het voorgestelde toestel, een Tawi Protema, was onmiddellijk een schot in de roos.” Bram verduidelijkt: “inderdaad, we kijken effectief naar de noden van de klant. Advies is onze topprioriteit en we bieden enkel een oplossing als we een garantie kunnen geven op verbetering van de werksituatie. We streven naar een lange termijnrelatie om zo mee te groeien met de klant. Zo willen we ook dat onze producten eerst uitvoerig getest worden met de producten van de klant. Zo is de klant zeker dat zijn investering ook werkt.” “Uiteindelijk zijn het die demo’s en testen die ons overtuigd hebben om met Logitrans in zee te gaan. Onze mensen konden het zelf eerst uitproberen en feedback geven. Na de demo wisten we dat de toestellen een beetje aangepast moesten worden en Logitrans heeft dit op ons maat geleverd voor een optimaal gebruiksgemak”, legt Pieter uit. Door de inzet van deze ergonomische heftoestellen kunnen ze bij Kaasbrik op een ergonomische en snelle manier de werkposten bedienen en gaat de productiviteit en veiligheid naar omhoog. Een win-winsituatie voor de medewerkers en de directie.

REALISATIE DOOR: LOGITRANS NV Gerealiseerde technieken: - levering van TAWI VacuEasylift - levering van TAWI Protema - levering van Logitrans Hoog heffende palletwagen

WH

Meedenken met de klant

NEW

magazine 2019 - 2020

Ergonomische oplossingen in de productie van Kaasbrik:

33


ATPC maakt zijn infrastructuur future proof met ATS

De energietransitie laat zich ook voelen in de petrochemie. De veranderende vraag van stookolie naar meer vluchtige stoffen, noopte Antwerp Terminal & Processing Company tot belangrijke investeringen in nieuwe opslagcapaciteit. Het sein om ook het hoogspannings- en datacommunicatienetwerk over de volledige site aan te pakken. Een kolfje naar de hand van ATS dat zich met co-creatie en service wist te onderscheiden in dit project.

Ook eigen raffinaderij

WH

NEW

magazine 2019 - 2020

Tussen het vierde en het vijfde havendok in de Antwerpse haven, springen de imposante opslagtanks van Antwerp Terminal & Processing Company (ATPC) in het oog. Maar het bedrijf doet meer dan opslaan alleen. E & I engineer van ATPC Ken Ceulemans vertelt: “We beschikken tevens over een eigen raffinaderij. Daar maken we hoogwaardig bitumen uit ruwe aardolie dat vooral toepassing vindt bij wegenbouwers in Nederland en Duitsland. In België is ook de tarmac van Brussels Airport gerealiseerd met ons product.” De meer dan 200 medewerkers bij ATPC zetten zich elke dag weer in om zo goed mogelijk aan de vraag van klanten te voldoen binnen de kortst mogelijke termijn. “Flexibiliteit is ons visitekaartje”, vat Ceulemans samen. “Als het nodig is, kunnen we ook onze infrastructuur aanpassen om in te spelen op wensen van klanten.”

34

Vernieuwing van hoogspanningsnetwerk Het uitzicht van de site onderging de voorbije jaren nogal wat veranderingen. “De energiemarkt is in volle transitie en de noden verschuiven. Daarom


hebben we recent geïnvesteerd in een lpg-ethaan tankopslagpark van maar liefst 30.000 m². Ze zullen dienen voor de opslag van ethaan, propaan, buthaan en afgeleide producten.” Deze investering maakt van ATPC een belangrijke speler in de ARA-opslagmarkt voor lpg en ethaan. De veranderingen situeren zich echter niet alleen bovengronds. ATPC werkt tegelijkertijd aan een masterplan om zijn bestaande infrastructuur future proof te maken. Ceulemans: “De site gaat al mee sinds 1935 en is verdeeld over verschillende locaties. Om onze flexibiliteit te vrijwaren wilden we het hoogspanningsnetwerk vernieuwen. Enerzijds om de betrouwbaarheid te verhogen, anderzijds om snel, gebruiksvriendelijk en eenvoudig de energietoevoer te kunnen regelen.”

Modern, gestructureerd en vooral bedrijfszeker ATPC ging op zoek naar een gepaste oplossing aankloppen bij ATS. “Zonder perfect te weten wat er zich precies waar in de grond bevond, moesten we toch een modern, gestructureerd en bedrijfszeker netwerk uitbouwen. De bijkomende uitdaging bestond eruit om dit te realiseren zonder stilstanden”, verduidelijkt Manno Wille, BU manager Medium Voltage bij ATS. “Co-creatie was het sleutelwoord om dit tot een goed einde te

V.l.n.r. Michiel Lecompte (ATS), Manno Wille (ATS), Ken Ceulemans (ATPC) en Marc Van den Wyngaert (ATPC) bij de afname van de laagspanningsborden.


Olivier Cools (APS) en Didier De Meurechy (ATPC)

brengen, waarbij het engineeren steeds in nauw overleg gebeurde. We hebben gewerkt met twee ringen, volgens het principe van logische selectiviteit. Met andere woorden, enkel waar de fout zich voordoet zal er een uitval zijn. Twee feeders zorgen ervoor dat er zelfs in die gevallen nog altijd voeding is. Bedrijfszekerheid is immers cruciaal voor ATPC.” Voor ATPC onderscheidt ATS zich echt door dit meedenken. “Wat de hoogspanning betreft staat er ook een responseteam 24/24 paraat voor service. We zijn altijd al geholpen door de juiste mensen met de juiste kennis van zaken.”

WH

NEW

magazine 2019 - 2020

Uitwisselbaarheid over laagspanningsborden heen

36

Voor ATPC was dus meteen duidelijk dat ze met ATS geen onderaannemer maar een partner hadden binnengehaald. Toen hun leverancier voor de laagspanningsborden van het uitbreidingsproject niet het maatwerk kon leveren dat nodig was en binnen de afgesproken tijdsspanne, wist Ceulemans dus waarheen.


Ook hier weer stond het minimaliseren van mogelijke downtime voorop. “Daarom kozen we voor de Sivacon schuiventechniek van Siemens”, legt Michiel Lecompte, electrical engineer BU Electrical Panels bij ATS uit. “Voor de motoren werd de sturing gedecentraliseerd en elektronisch beveiligd. Dat maakt ook dat we over veel meer data beschikken, met een minimum aan bekabeling. Met slechts twee communicatiedraden kan ATPC vanop afstand honderden parameters aansturen en uitlezen. We hebben gezorgd voor een volledige uitwisselbaarheid over de borden heen, zodat de nodige voorraad van reserveschuiven zo efficiënt mogelijk kan ingezet worden, want elke schuif is immers inzetbaar op bijna elke positie.”

126 km air blown fiber

Gerealiseerde technieken: - nieuw middenspanningsnetwerk - ALSB via Sivacon schuiventechniek

NEW

REALISATIE DOOR ATS NV EN APS NV

magazine 2019 - 2020

Gezien de aanpassingen aan het hoogspanningsnetwerk om graafwerken vroegen, werd van de gelegenheid gebruikgemaakt om in dezelfde sleuf een vernieuwde glasvezelbackbone aan te leggen. APS, dochterbedrijf van ATS, suggereerde een oplossing op basis van air blown fiber (ABF) die meteen in de smaak viel. COO Hendrik Bohez: “De site beslaat hier ettelijke kilometers in omtrek en kent een hoge complexiteit. Wij stelden daarom een ABF-systeem voor, omdat dit een hoge flexibiliteit geeft inzake netwerkopbouw. Daarenboven kan een upgrade van het netwerk in de toekomst steeds uitermate snel en kostenefficiënt gebeuren. Er is immers nog veel onontgonnen terrein op de site.” Fysisch ligt het netwerk in een ring, maar netwerktopologisch in een ster. Door voor drie ringen te opteren, krijgt ATPC overal redundantie of op de meest kritische plaatsen zelfs dubbele redundantie. De verschillende soorten netwerken worden bovendien fysisch gescheiden gehouden, zodat elke partner zijn eigen deel kan beheren. In totaal zullen er dus gefaseerd drie lussen van 4 km komen te liggen met elk een capaciteit van 288 vezels. “Voor ons is dit het grootste glasvezelproject tot nu toe. In dit project heeft ATPC de kennis, knowhow en specifieke projectaanpak van APS optimaal kunnen benutten”, aldus Bohez.

WH

van Siemens en Busduct-systeem - nieuwe glasvezelbackbone op basis van Air Blown Fiber

37


WH

NEW

magazine 2019 - 2020

Eel-ectricity: niet enkel duurzaam, maar ook rustgevend.

38


Wist je dat …

sidderalen een schok van 600 volt kunnen geven? Een sidderaal, of electric eel in het Engels, lijkt op het eerste zicht onschuldig, maar niets is minder waar. Deze zoetwatervis kan een elektrische schok tot wel 600 volt geven. Dit is de hoogste elektrische spanning dat een dier kan genereren. Het effect van dierlijke elektriciteit is al duizenden jaren bekend. Honderden jaren voor het begin van onze jaartelling, toen men nog geen kennis had van elektriciteit, beschreef Aristoteles de siddermeerval al met de Griekse term narke (verdover, verlammer en verstijver). De gelijkenis met het woord ‘narcose’ is geen toeval; de vissers kregen destijds regelmatig flinke verdovende schokken bij het legen van hun netten. Sidderalen hebben een ingenieus systeem om elektriciteit op te wekken. Meer dan 80% van hun lichaam bestaat uit speciale elektrische organen. Deze organen zijn volgepakt met elektrolyten: kleine schijven gevormd uit spiercellen, die grote hoeveelheden ionen heen en weer sturen waardoor er een elektrische lading ontstaat. Elke elektrolyt levert zo’n 0.1 volt op. Maar omdat de sidderaal wel 6000 van deze elektrolyten heeft, kan hij bij de ontlading dus zo’n 600 volt genereren. Toch is een schok van dit zeedier niet dodelijk. De stroomsterkte van zo’n schok bedraagt 1 ampère. Dat is de maximale stroomsterkte die ze achter elkaar kunnen afgeven. Dat komt omdat hun elektrische organen na één sterke stroomschok terug moeten opladen. Wel kan de stroomstoot van een sidderaal bijdragen aan een hartstilstand of aan verdrinking.

NEW WH

Bron: National Geographic & Wikipedia.

magazine 2019 - 2020

Maar één mysterie blijft bestaan: waarom de sidderalen zelf geen last hebben van hun eigen stroomstoten. Theorieën zijn dat ze voor hun eigen schok beschermd worden door een dikke vetlaag of door goed geïsoleerde zenuweinden. Maar wetenschappers zijn het hier nog lang niet over eens…


COLOFON WhATS New Magazine is het jaarlijks magazine van de ATS groep. Eindredactie: René Schepens Hoofdredactie: Lies Decock Redactieadres: Karel De Roosestraat 15 9820 Merelbeke info@atsgroep.be t. 09 210 05 61 Realisatie: Like a Virgin

“Respect is de basis van elke realisatie” —René Schepens