Page 1


Taak Social media/Online communicatie Victor Christiaens Lowie Defour Liesbet Verlinden

Karen De Groof/ Kristof Van Goethem Artevelehogeschool Gent Academiejaar 2013 - 2014


Inhoudsopgave Beoordeling usability van de website Op pc Op mobiel Conclusie

Beoordeling communicatiekanalen Maes Pils Facebook Twitter Instagram YouTube Conclusie


Inhoudsopgave Online adverteren Doel Maes concreet Facebook Advies SEO website Nieuwe website YouTube Appstore Google Analytics


Beoordeling usability van de website


Op PC

Kernwoorden Maes.be heeft enorm sterke kernwoorden, de klassieke waarmee je Maes natuurlijk aan linkt zoals: bier, pils, pintje, zomer, fris‌ Maar ook minder verwachte woorden als Tomorrowland, Pukkelpop, kot (kotfeestjes met Maes). Maes gebruikt ook de juiste woordenschat, die van jongelui die graag een pintje drinken. Het taalgebruik is actief, fris en aangenaam leesbaar.


Op PC Navigatie De hoofdnavigatie is zeer aantrekkelijk met 3 puntjes, ‘Maes Producten’, ‘Maes Music’ en ‘Maes Acties’. Het eerste en laatste is zeer duidelijk waar je uiteindelijk zal uitkomen. Wat een sterk punt is van de website. ‘Maes Music’ is een beetje onduidelijk, maar wel aantrekkelijk en lokt nieuwsgierigheid uit. Verder is er een duidelijke en consistente navigatie over de hele website. Je ziet telkens waar je bent en kan altijd makkelijk terug naar de homepage als je op het merkteken klikt linksboven.


Op PC Design Design is een belangrijk punt voor het gemak van de bezoeker. Het moet aantrekkelijk en overzichtelijk zijn voor hen. Hier letten we bijvoorbeeld op de huisstijl, de kleuren zijn aangepast aan het merk, het logo is terug te vinden links boven op de pagina, alles is goed leesbaar,‌ Het enige dat volgens ons ontbreekt is een zoekfunctie. Een bezoeker kan niet iets gemakkelijk opzoeken. Typografie De typografie is duidelijk zonder meer, rechtlijnige letters die makkelijk leesbaar zijn. Met de donkerblauwe achtergrond zijn de goudkleurige en witte letters goed leesbaar.


Op PC .

Toegankelijkheid Maes.be is toegankelijk met Internet Explorer, Firefox, Chrome en Safari. Interactie Hier is de website echt sterk. In de hoofdnavigatie vinden we al ‘Maes Acties’ terug die meestal op interactie met de bezoekers van de website gericht is. Je kan ook van alles delen in verband met Maes op Instagram, Facebook, Twitter en zelfs via mail. Homepage De homepage is zeer duidelijk, je kan alle kanten uit en je kan recht naar je doel op de website. Als je op het logo linksboven klikt, kom je telkens terug op de homepagina.


Op PC Call to action Aan de hand van veel links en aantrekkelijke foto’s, reclamestunts,.. wordt de bezoeker gelokt om verder te klinken op een bepaalde link. Dit kan een link zijn naar de contactgegevens, maar dit kan ook een link zijn naar een andere pagina waar we een wedstrijd terugvinden van Maes. Landing page Als een bezoeker van uiteindelijk klikt op een Call to actionlink, moet hij natuurlijk op de juiste pagina terechtkomen. Bij MaesPils is dit zeker het geval. Op deze pagina vinden we opnieuw de huisstijl terug.


Op mobiel Kernwoorden Maes Pils heeft dezelfde kernwoorden op de pc als op mobiel. Men maakt hier dus ook gebruik van de kernwoorden bier, pils, pintje, zomer, fris‌ Responsive design Wanneer je de website opent op een Android of IOS-apparaat, dan past de lay-out zich aan aan het scherm. Dit is zeker een pluspunt. Het is echter eventjes zoeken hoe je op de homepage terechtkomt, dit kan duidelijker.


Op mobiel Typografie Dit is hetzelfde op mobiel als op de computer. De typografie is duidelijk zonder meer, rechtlijnige letters die makkelijk leesbaar zijn. Met de donkerblauwe achtergrond zijn de goudkleurige en witte letters goed leesbaar. Navigatie De navigatie is eerder moeilijk, je komt via de search engine op een pagina met een samenvatting over nieuwe Maes-producten. Het is een beetje zoeken, maar onderaan de pagina kan je klikken naar een overzicht. Het is onduidelijk waar je telkens bent, en om ergens naartoe te gaan zal het soms met omwegen gebeuren.


Op mobiel Toegankelijkheid De website is zowel toegankelijk via Android en IOS. Interactie Net zoals op PC kan je via verschillende sociale media inhouden delen, wat wel interessant is met een smartphone. Homepage Net als op de computer is de homepage zeer duidelijk, je kan alle kanten uit en je kan recht naar je doel op de website. Als je op het logo linksboven klikt, kom je telkens terug op de homepagina.


Op mobiel Call to action Aan de hand van veel links en aantrekkelijke foto’s, reclamestunts,.. wordt de bezoeker gelokt om verder te klinken op een bepaalde link. Dit kan een link zijn naar de contactgegevens, maar dit kan ook een link zijn naar een andere pagina waar we een wedstrijd terugvinden van Maes. Landing page Als een bezoeker van uiteindelijk klikt op een Call to actionlink, moet hij natuurlijk op de juiste pagina terechtkomen. Bij MaesPils is dit zeker het geval. Op deze pagina vinden we opnieuw de huisstijl terug.


Conclusie We kunnen vaststellen dat de website van Maes zeker voldoet aan de huisstijl. Het is een zeer duidelijke en gebruiksvriendelijke site. Als je de site bekijkt via mobiele apparaten, dan zijn er nog enkele onduidelijkheden. Zo is het moeilijk om de homepage te vinden en zie je eerst enkele producten. Daarom gingen wij aan de slag om de homepage een beetje aan te passen en overzichtelijker te maken.


Beoordeling communicatiekanalen


Facebook Maes heeft zijn Facebookpagina tweetalig gemaakt. Dit is een positief puntje, want zo bereik je zowel de Walen als de Vlamingen. Alles die dus op de tijdlijn komt van Maes, wordt 1 keer weergegeven in het Nederlands en 1 keer weergegeven in het Frans. We vinden bij over informatie over het merk Maes zelf. Waar het gelegen is, de slogan, een korte geschiedenis, hoe lang het al bestaat en de contactgegevens. Ook dit wordt telkens in het Nederlands en in het Frans gepubliceerd.


Facebook Op de tijdlijn zelf wordt er veel foto’s gepost. Deze foto’s zijn zeer variërend. Dit kunnen reclamestunts zijn, over MaesMusic of een gewone foto die genomen is door iemand anders en Maes getaged heeft in zijn/haar bericht. Dit zijn leuke en interactieve manieren om in contact te blijven met hun doelgroep. In vergelijking met hoeveel likes (149 260) ze hebben, wordt er niet veel geliked of gereageerd op hun statussen. Vaak zijn er maar 30 likes en enkele die reageren. We zien dat er ook maar slechts 274 mensen praten over dit merk. Dit is niet veel om zo’n groot merk te zijn.


Facebook Vergelijking met de concurrent Als we deze gegevens vergelijken met de grootste concurrent, Jupiler, dan merken we een aantal dingen op. Eerst valt het ons op dat Jupiler veel meer likes (330 296) heeft en dat er veel meer mensen over dit merk praten (2 254). Deze cijfers liggen hoog boven de cijfers van Maes. Maes kan dus beter zich nog meer focussen op Facebook.


Twitter Wat ons het eerst opvalt als we de Twitterpagina openen van Maes, is dat de omslagfoto net dezelfde is als die op Facebook. Ook de profielfoto is hetzelfde. Dit creÍert een gevoel van herkenning bij de consument. Maes heeft slechts 41 volgers, wat niet veel is voor zo’n groot en bekend biermerk. Maes kan hier dus zeker nog op inspelen door meer reclame te maken voor hun Twitterpagina.


Twitter Net als op Facebook worden hier alle tweets in het Nederlands en in het Frans verstuurd. De informatie rond het bedrijf is tweetalig. De tweets zijn dan ook te vergelijken met de statussen op Facebook qua inhoud: reclamestunts, wedstrijden, foto’s waarbij men getaged zijn via het apenstaartje of een hashtag,.. Dit wordt gezien als een soort gratis reclame. Doordat je op Twitter minder tekst kan publiceren dan op Facebook maken ze vaak gebruik van links. Deze links kunnen verwijzen naar een foto op instagram, een post op Facebook, hun site,‌


Twitter Vergelijking met de concurrent Ook hier zien we opnieuw dat Jupiler veel meer volgers heeft dan Maes, namelijk 1 697. De inhoud van de Twitterpagina’s zijn in principe hetzelfde. Jupiler post net als Maes allerlei reclamestunts, wedstrijden, tweets van andere twiterraars die praten over Jupiler, foto’s,.. We zien wel dat er minder geretweet of gereageerd wordt bij Jupiler dan bij Maes, ondanks hun vele volgers. Toch is het beter dat Maes meer reclame maakt voor hun Twitterpagina.


Instagram De Instagrampagina van Maes Pils is drietalig, namelijk Nederlands, Frans en Engels. Instagram is bedoeld om enkel foto’s te delen met daaronder een bepaalde tekst en hashtags. Nu kan je ook bepaalde mensen die jij volgt in deze foto taggen. Maes Pils heeft 298 volgers, dit is meer dan hun Twitterpagina. We kunnen dus zeggen dat ze zeker actief is op Instagram. Instagram werkt aan de hand van hashtags, hoe meer hashtags, hoe vlugger je gevonden kan worden en hoe vlugger je dus volgers kunt verzamelen. Dit is een handige en bovendien gratis manier om reclame te maken en potentiÍle klanten aan te trekken.


Instagram Vergelijking met de concurrent

Jupiler heeft geen Instagramprofiel, dus gingen we opzoek naar een andere concurrent. Zo vonden we de Instagramprofiel van Heineken. De Instagramprofiel van Heineken is niet van BelgiÍ, maar van de US. Het profiel is dan ook in het Engels. We zien dat Heineken hier veel meer volgers (6 296) dan Maes Pils. Zelf volgt Heineken 2 profielen, dit is ook meer dan Maes Pils die niemand volgt. Het is een handig methode om te weten komen wat de consument denkt, voelt, wilt,‌ door hen te volgen en te zien waar ze zich mee bezighouden.


YouTube Maes Pils heeft slechts ĂŠĂŠn pagina. Hierop staat de uitleg in het Engels. We vinden wel de slogan terug in het Nederlands en in het Frans. Veel meer informatie staat er niet op, dit is wel jammer. Er is wel een verwijzing naar de site en andere sociale media aanwezig. De filmpjes dat men op dit kanaal post, zijn reclamespots en filmpjes over evenementen die ze organiseren of sponsoren. Zo heb je het festival Tomorrowland dat ze sponsoren en het festival Music Maes Cargo dat ze zelf organiseren.


YouTube Als we kijken naar de filmpjes die Maes Pils zelf upload, dan zien we dat er niet veel geliked wordt of gereageerd wordt. Maes Pils mag gerust dus meer hun YouTube-kanaal promoten. We zien wel dat andere mensen filmpjes post over Maes. Deze filmpjes zijn ook reclamespots, filmpjes over hun festival, over wanneer men eens een Maes dronk,.. Deze filmpjes hebben meer succes dan hun eigen filmpjes. Dit kan ook gezien worden als gratis reclame voor het merk Maes Pils. Maes Pils is jammer genoeg niet echt actief op You Tube, ze hebben maar enkele filmpjes en deze zijn ook niet up-to-date. Dit zou nochtans een goeie manier zijn om reclamespots te tonen aan de consument.


Vergelijking met de concurrent

YouTube

Bij de concurrent, Jupiler, is er een Belgisch kanaal. Maar op dit kanaal gebeurt er niet veel. Dus gingen we op zoek naar een ander Belgische kanaal van een concurrent. Zo vonden we het You Tube-kanaal van Heineken. Zij hebben verschillende kanalen van verschillende landen. Ook hier vinden we een link terug naar hun site en andere sociale media. Heineken steekt duidelijk meer tijd in het uploaden van filmpjes van Maes. We vinden al hun reclamespots terug, maar ook informatieve filmpjes over achter de schermen van het merk. Er staat wel geen extra info over het merk of geen contactgegevens.


Conclusie Over het algemeen vinden wij dat Maes Pils goed bezig is op het internet. Ze zijn actief op verschillende sociale media. Wat ons opviel is dat ze telkens de huisstijl toepassen. We zien telkens het donkere blauw en het fel geel terugkomen. Ook de berichten en filmpjes die ze uploaden zijn overal ongeveer hetzelfde. Ze worden telkens aangepast aan hun doelgroep: fris en jong. Maes Pils is op de ene site actiever dan op de andere. Zo zien we dat ze zeer actief zijn op Facebook en minder actief op Twitter. Ze bouwen hier niet verder op, wat zeer jammer is. Hoe actiever en in hoe meer verschillende talen ze aanwezig zouden zijn op sociale media, hoe meer volgers ze zouden krijgen en hoe bekender het merk ook wordt. MaesPils zou dus beter wat tijd in Twitter, You Tube, Pinterest,.. steken, zodat ze hun doelgroep nog vlugger en gemakkelijker kunnen bereiken.


Conclusie Wat ook iets minder goed is, is dat hun waarden, normen en idealen die op hun website vermeld staan (bijvoorbeeld goede kwaliteit, geen dierenproeven…) nergens voorkomen in hun sociale media. Dat is jammer, want sociale media biedt wel de mogelijkheid om door middel van foto’s en wat tekst aan het publiek te laten weten wat het bedrijf belangrijk vindt. Mensen hechten laatste tijd trouwens veel belang aan het imago van het bedrijf, dus ze zouden best eens beginnen met hun identiteit via sociale media mee te delen aan de mensen. We kunnen dus besluiten dat de verschillende sociale media niet los van elkaar staan, maar in één lijn lopen en elkaar aanvullen. En dat Maes Pils de sociale media nog meer mag onderhouden.


Online adverteren


Doel Het doel van online adverteren moet altijd zijn om de klikkers tot actie te laten overgaan, ook wel conversie genoemd. Conversie betekent echter niet direct dat iemand iets koopt, zeker niet in het geval van maes aangezien deze in feite niets KAN verkopen. Daarom is het doel voor maes bvb. dat iemand zich inschrijft voor hun nieuwsbrief, een like geeft aan de Facebook-pagina‌ Conversie kan ook offline gebeuren als bijvoorbeeld iemand na het klikken op de advertentie beslist om naar de winkel te stappen en bijvoorbeeld wat pilsjes zou kopen. (Van Wassenhove, B., 2012, p. 115).


Doel Door online te adverteren kan er een latente, en dus een onbewuste, nood aangewakkerd worden. Vandaar dat het belangrijk is om steeds meer te gaan adverteren op sociale media, blogs, Google, YouTube‌ Uiteindelijk zal maes meer bekendheid gaan genereren en gaat dit hun imago ten goede aan doen wat zou moeten uitmonden in hogere bekendheid en hogere winstcijfers. En laat nu net dat hetgene zijn wat een bedrijf net wil.


Maes concreet Jammer genoeg is het heel moeilijk om van Maes ergens reclameuitingen te zoeken op verschillende online media. We hebben gezocht op google, YouTube en sociale media en vrijwel nergens vonden we iets terug. Wij denken dat dit te wijten is aan de periode. Maes zet heel sterk in op bepaalde perioden in het jaar, en voornamelijk in de zomer waar ze met ge誰ntegreerde campagnes uitpakken.


Facebook Maes is heel erg actief op het social medium facebook en doet vaak allerlei wedstrijden en maakt door deze wedstrijden gebruik van alle gegevens van de deelnemers. Bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, vriendenlijsten ed. dit om hun doelgroep beter te kunnen bepalen. En door deze wedstrijdjes te organiseren krikken ze ook hun imago omhoog. Naast deze wedstrijden organiseren ze ook grootschaliger concerten via ‘the maes music cargo’ en vroeger de ‘musicbox’. Hier wordt ook heel gericht over gecommuniceerd op facebook pagina en andere kanalen.


Facebook Ook maken ze gretig gebruik van de feedbackfunctie van hun prikbordpagina. De mensen mogen altijd vragen stellen of wanneer ze de winnaar zijn van een wedstrijd en ze hebben hun cadeau nog niet gekregen komt daar vrijwel onmiddellijk reactie op van hun social media moderator.


Advies Wanneer het over online adverteren gaat scoort maes momenteel heel erg slecht. Echter, we moeten dit nuanceren aangezien we enkel de periode april-mei hebben geanalyseerd. Voor het zelfste geld is dit binnen 2 maanden volledig anders. Naar onze verwachtingen werkt maes toe naar bepaalde perioden met hun marketingbudget en dus ook voor hun online marketing. De opgave van een latente aanwezigheid op het net als je naar iets surft wat te maken heeft met bier is er praktisch niet. Wat ze zeker ook beter kunnen doen is in plaats van zich voornamelijk op 1 kanaal te richten, alles te integreren. Daar bedoelen we mee actiever gebruik van hun twitter & instagramprofiel en youtube kanaal maken.


SEO website


Google Wanneer je vlot wilt opgenomen worden in de google database, moet je ervoor zorgen dat google je website vlot kan decoderen, vinden en lezen. Maes heeft dit goed gezien want wanneer je dit trefwoord intikt is de eerste hit die je uitkomt al direct diegene die naar de maes pils website linkt. Net daarna volgt de brouwerij alken-maes met alle achtergrond informatie over hun bierenportfolio. Daarna volgen nog andere websites die niets te maken hebben met ons product maar voornamelijk familiebedrijven zijn met de achternaam Maes. Helemaal onderaan de 1ste pagina vinden we nog de wikipedia pagina van maes terug.


Google Een tikfout is natuurlijk ook heel snel gebeurd en daarom zochten we verschillende termen en als we bvb. meas intikten verbeterde google ons. Door eventjes de rechtermuisknop te gebruiken en op element inspecteren te klikken zoeken we met ctrl +f of maes in hun codering robots.txt gebruikt om google tegen te houden. We merkten dat ze dat niet doen.


Nieuwe website Maes heeft sinds kort een nieuwe website, en wanneer je deze website wil gebruiken voor je mobiele apparaten is deze volledig aangepast hieraan. De lay-out ziet er verschillend uit dan die van de gewone website en op mobiele apparaten trekken ze enkel de kaart van maes radler zonder filmpjes ed.


Nieuwe website Bij een analyse van de usability van de website merken we op dat de website gretig gebruik maakt van de opsplitsingen per rubriek op hun website, ook in die rubrieken worden er opsplitsingen gemaakt.


Nieuwe website Maes heeft ook een age-check op hun website waar je na lange inactiviteit of als je als nieuwe gebruiker de website wil gebruiken moet je jouw leeftijd bevestigen (boven de 18 jaar).


YouTube Youtube is een ander verhaal. Maes heeft een eigen kanaal op de videowebsite die je enkel terugvindt door in de zoekbalk ‘maes pils’ te typen. Wanneer je enkel maes intikt vind je enkele reclamecampagnes terug van ons merk maar ook muziekfilmpjes van een groep die zich MaEs noemt. Pas wanneer we maes pils intypen, komen we op het kanaal van het merk. Maar zelfs daar hebben enkel de eerste 2 hits te maken met ons merk. De rest zijn van een volleybalploeg.


Appstore Maar ook in app-stores heeft maes zich nog niet ‘gebrand’ tot merk dat actief is in online media. De eerste en echte Maes app die we terug vinden is die van Maes tankstations. Niets terug te vinden van maes. Iets wat we bij de concurrent Jupiler wel terugvinden doordat zij de eerste klasse van het voetbal sponsoren en op die manier hun naam verwerkt hebben in een app van deze competitie.


Google Analytics


Analyse website Via Google Analytics kan je statistieken van een website verzamelen en gedetailleerd weergeven. Iedere beheerder kan een gratis een duidelijk beeld krijgen van onder andere de bezoekers en paginaweergaves van de website. Met deze waardevolle informatie kan een webmaster eventuele reclamecampagnes of zelfs delen van de website afstemmen op het gedrag van de bezoeker. Omdat wij natuurlijk geen beheerders zijn van de website van Maes, kunnen wij deze helaas niet analyseren aan de hand van Google Analytics. Daarom onderzoeken we hoe het is met onze eigen Tumblr.


Analyse Tumbr Op de Tumblrblog werd alles waarover de online monitoriging deden over het merk Maes Pils. Wij hadden gedacht op een hoge opkomst door de informatie die we gaven, maar helaas was dit niet het geval als we Google Analytics bekijken. We hadden wel een bezoeker uit de Verenigste Staten. We zien dat we begin mei bezoekers hadden, 100 % nieuwe sessies. De gemiddelde sessieduur is net geen 5 min, wat niet veel is. We kunnen vaststellen dat niet veel mensen informatie opzoeken over Maes.


Maes Pils