Page 1

LICHT Liesbet Vanessche, groep B


Stappenplan en didactisch materiaal


Materiaal Steinbachpapier, afgeplakt met tesatape. Extra stukje papier om op te testen Pennen (profielpen en rietpen) en penselen. Beker met water Vodje (om te deppen en om penseel af te vegen)


Stap 1 Papier op het juiste formaat afmeten, snijden en met tesatape afplakken.


Stap 2 Eerste aanzet: - Licht (waterachtig) om correcties te kunnen maken - Met penseel of rietpen

Pas op: voor je de bister op je blad aanbrengt: testen op een kladblaadje!

Dit is te donker voor een eerste aanzet


Stap 3

Vooral naar schaduw werken. De schaduw in deze stap mag al iets donkerder aangebracht worden. Lichtvlekken worden wit gelaten!


stap4

Achtergrond aanzetten om ook de volledige figuur vorm te geven. Opnieuw met lichte toon werken.


Stap 5 Differentiatie in tonen aanbrengen binnen de figuur zelf EN binnen de slagschaduw. Let ook op vormjuistheid en vormspanning.


Stap 6 De achtergrond weergeven om figuur op de voorgrond te plaatsen. -Horizon bepalen -Ondervlak en achtervlak in een verschillende toon aanzetten met dikkere penseel. Let op: verschillende tonen ook binnen ĂŠĂŠn vlak


Stap 7

Schilderwerkje laten drogen

Met profielpen details aanbrengen of bepaalde lijnen meer naar voor plaatsen Zo krijgen we een gespannen vorm in de voorgrond


Stap 8 Tesatape voorzichtig verwijderen Het werkje is af!


Eindresultaat naar waarneming


Verschillende belichting Achterlicht

Glimlicht

Zijlicht


Desolate sfeer -Weinig contrast tussen licht en donker - kleinere schaduwen -Blad is minder gevuld


Theatrale sfeer - Grote contrasten - lange schaduwen - bladvullende compositie


Creatief werk Desolate sfeer


Voorstudies

Te dramatisch Te veel kopie van de schaduw en te weinig interpretatie

Te veel beweging


Eindresultaat desolate sfeer O: interpretatie van een schaduw: glas en plastiekfolie A: desolaat en zweverig P: schilderij T: waterachtig geschilderd, geen harde lijnen M: bister, penseel, pennetje BA: licht en schaduw: weinig contrasten De schaduw van glas en plastiek folie (O) gaf een waterachtige zweverige sfeer(A) waarop ik me wilde baseren. Het schilderij (P) is waterachtig geschilderd (T) om geen harde lijnen of contrasten (BA)te krijgen in het werk. Hier is vooral met penseel (M)gewerkt om de verlaten sfeer(A) de benadrukken. Ik ben bewust gestart met een lichte aanzet.Vanaf de onderkant heb ik lijnen getrokken naar boven met een penseel. Deze lijnen heb ik dan wat vervaagd. Na het drogen heb ik een tweede laag gemaakt om zo de zweverigheid groter te maken.


Creatief werk Theatrale sfeer


Voorstudie Goed maar linkse deel is minder sterk Hoek te veel gevuld


Eindresultaat theatrale sfeer O: interpretatie van een schaduw: versierde kaarsenhouder A: theatraal, zweverig P: schilderij T: geschilderd, gestempeld, gespat, gedrupt= actief M: penseel, bister, pen, schuursponsje BA: licht en schaduw: grote contrasten en veel verschillende tonen De schaduw (O)had bij dit schilderij (P)veel verschillende tonen(BA). Deze grote contrasten(BA) liggen aan de basis van de theatrale sfeer.(A) Hier werd vooral gewerkt met penseel en schuurspons(M) om te stempelen, druppen en spatten.(T)

Bij dit werk ben ik bewust actiever te werk gegaan. Ik heb een beweging in het schilderij gestoken door bepaalde delen te laten uitlopen. Ook de grote bol heb ik in een andere variatie laten terugkeren om zo een zekere herhaling te creeĂŤren.


Beeldanalyse Van 3 kunstenaars


Edward Hopper- Ramen bij nacht (1928) O: een gebouw met ramen, een wapperend gordijn en een bukkende vrouw A: desolaat, voyeuristisch P: schilderij M: olie op doek T: in vlakken, BA: Licht (Hopper, 1928)

Bij schilderij (P) van Hopper is vooral het beeldaspect licht (BA) van belang want het versterkt het affect. Het voyeuristisch gevoel (A) komt ook door het onderwerp, enkel binnen in het gebouw is het verlicht en we zien een deel van een bukkende vrouw(O). Ook de techniek, het typische in vlakken schilderen(T) met olieverf,(M) brengt lichtschaduw (BA) nog meer naar voor.


Edward Hopper Edward Hopper (1882-1967) is een Amerikaanse schilder. Zijn onderwerpen zijn voornamelijk Amerikaans getint, zoals stadszichten en interieurs. Bij vele van zijn werken krijg je het vreemde gevoel alsof je niet welkom bent, of je iets ziet wat je niet had mogen zien. Dit komt voornamelijk door de lange schaduwen die bij Hopper te zien zijn in zijn werken. Deze geven een vervreemdend gevoel. Nighthawks (1942) is waarschijnlijk zijn bekendste schilderij. (Newman, 1941)


Claude Monet – Het strand bij Trouville (1870) O: twee vrouwen op het strand A: luchtig, vrolijk P: schilderij M: olie op doek T: vrije, losse toetsen BA: schaduw en licht

(Monet, 1870)

Het spel met schaduw en licht (BA)wordt versterkt door de losse en vrije toetsen(T) die Monet gebruikt. Het luchtige gevoel(A) van het schilderij(P) wordt vooral door deze toetsen gecontroleerd. De twee vrouwen op het strand(O) zorgen natuurlijk ook voor een bepaalde vrolijkheid(A).


Claude Monet Claude Oscar Monet (1840-1926) is een franse schilder die vooral actief was binnen het impressionisme. Deze schilders geven de wereld niet weer zoals ze is, maar zoals zij ze zien en de indrukken die zij krijgen. Claude Monet schilderde dikwijls in de buitenlucht, waarbij licht en schaduw erg van belang zijn. Hij maakt een voorstelling van een bepaald moment. Naast het beheersen van licht en schaduw, is Monet ook een meester van het kleur.

(Nadar, 1899)


Sophie Jodoin – Cheating Death (2006) O: figuren in een donkere kamer A: verlaten, angstig P: tekening M: conté op polyester kunststof T: grillig, expressief BA: licht-schaduw De donkere kamer en verlichte figuren(O) komen duidelijk tot uiting door de donkere conté op de reflecterende polyester(M). Haar grillige manier(T) van werken creëert een angstige sfeer(A). Het extreme weergeven van licht-schaduw(BA) brengt ook iets verlaten(A) over zich. (Jodoin, 2006)


Sophie Jodoin

Sophie Jodoin werd in Montréal geboren in 1965 en is een hedendaagse kunstenares. Haar kunstwerken zijn volledig opgebouwd in zwart-wit tonen. Ze werkt zowel op papier als op polyester kunststof. Dat is een glanzend, zilverachtig papier. De onderwerpen van haar werken zijn ongewoon: ze tekent ouderen, gewonde personen, e.a. Elke tekening wordt in één dag afgewerkt. (Jodoin, Sophie Jodoin)


Reflectie Wat heb je bijgeleerd op technisch vlak? Ik had eerder al regelmatig met bister en inkt gewerkt, maar altijd eerder gereserveerd. Op een rustige manier.Vooral bij de theatrale opdracht heb ik verschillende technieken uitgetest (spatten, stempelen, laten aflopen, ect) Bij de opdrachten naar waarneming leerde ik de waarde kennen van het afwerken met een profielpen. Wat heb je bijgeleerd op creatief/ plastisch vlak? Ik heb wat leren loslaten. In het begin vond ik het moeilijk omgaan met het feit dat inkt en bister moeilijk uit te wissen zijn. Eenmaal je loslaat en blijft opnieuw proberen en uittesten merkte ik dat mijn werken spontaner overkwamen. Hoe heb je de opdracht ervaren? Ik vond het fijn dat er een groot verschil was tussen het werken aan een theatraal schilderij en aan een desolaat werk. Zo kon je nu en dan wat afwisselen of werken aan hetgeen waar je het meest zin in had. Hoe zou je deze opdracht toepassen in het secundair? Bister is een leuk materiaal aangezien je er een grote variatie aan sferen mee kan oproepen. Ik denk dat een actieve opdracht rond Jackson Pollock met bister iets leuks kan zijn voor jongeren. Dan werk je in plaats van de verschillende kleuren van Pollock met verschillende tonen in bister. Hierin zou zeker de gelaagdheid van belang zijn.


Bibliografie


Bibliografie - Biography. (sd). Opgeroepen op november 20, 2012, van Claudemonetgallery: http://www.claudemonetgallery.org/biography.html - Hopper, E. (1928). Ramen bij nacht. Opgeroepen op november 19, 2012, van Friendsofart: http://www.friendsofart.net/en/art/edward-hopper/nightwindows - Jodoin, S. (2006). Cheating Death. Opgeroepen op november 19, 2012, van rebeccaharp: http://rebeccaharp.com/2011/08/20/sophie-jodoin-exposure-oftruth/ - Jodoin, S. (sd). Sophie Jodoin. Opgeroepen op november 19, 2012, van Sophie Jodoin: http://www.sophiejodoin.com/ - Kranzfelder, I. (2006). Hopper. Kรถln: TASCHEN. - Langmuir, E. (2006). The National Gallery: companion guide. Great Britain: National Gallery Company. - Monet, C. (1870). Het strand bij Trouville. Opgeroepen op november 19, 2012, van The national gallery: http://www.nationalgallery.org.uk/paintings/claudeoscar-monet-the-beach-at-trouville - Nadar. (1899). Claude Monet. Opgeroepen op november 19, 2012, van Wikimedia: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Claude_Monet_1899_Nadar.jpg - Newman, A. (1941). Edward Hopper. Opgeroepen op november 19, 2012, van Getty: http://blogs.getty.edu/iris/listening-to-edward-hoppers-silence

Liesbet vanessche km1 procesopdracht licht  
Liesbet vanessche km1 procesopdracht licht  
Advertisement