Page 1

ZIEN EN GEZIEN WORDEN IETS AAN JE LAARS LAPPEN EEN RIB UIT JE LIJF

ONGEWOON CREATIEF

Anouk Breteler Lucia van Dijk Lieke van Erp


Gedurende semester 2 hebben we kennis gemaakt met het vak Trendwatching. De opdracht bij dit vak luidde als volgt; schrijf een trendrapport voor een bedrijf uit te EME branche. Het doel van het trendreport is om het bedrijf met zeer actuele en scherpe voorbeelden een beeld te geven van voor hen relevante ontwikkelingen in het veld, die nog niet in de maatschappij zo duidelijk zichtbaar zijn dat eenieder ze had kunnen opmerken. Behalve scherp en actueel dient het report ook te duiden en de trends in een breder perspectief van algemene maatschappelijk ontwikkelingen te plaatsen. Het trendreport wordt te allen tijde geschreven met een doel: het boven tafel krijgen van de ontwikkelingen en trends binnen een bepaalde branche, binnen een bepaalde sociale groep/community of in de maatschappij in het algemeen . Het is een onderzoeksrapport om meer inzicht te krijgen in bepaalde behoeften, gedrag en veranderingen die spelen in de samenleving. Het vertalen van deze inzichten naar adviezen of concepten voor bedrijven of instellingen is uiteindelijk altijd de reden voor het maken van een trendreport.

1

In dit trendreport richten we ons op de fashion industrie. Hedendaags kan men hier niet om heen, fashion is een must voor velen. Ook wel gezegd: “Fashion is een lyfestyle.” Onze drie uitgewerkte hunches hebben wij de naam gegeven: “Zien en gezien worden”, “Iets aan je laars lappen” en “Een rib uit je lijf” Wij, 3 fanatieke CO-IEMES studenten hebben met plezier hard gewerkt aan dit trendrapport. Ons team bestaat uit Anouk Breteler, Lucia van Dijk en Lieke van Erp. De samenwerking verliep probleemloos en de taken waren altijd netjes verdeeld. Zo hebben we zelfstandig coolhunts gezocht, vervolgens is er in groepsverband gebrainstormd waaruit onze hunch tot stand is gekomen. Dit alles heeft geleidt een rapport waar wij trots op zijn. Onze dank gaat daarom ook uit naar onze docent die ons alle informatie heeft verstrekt voor het opbouwen van een goed trendrapport.

FASHION IS A LIFESTYLE

VOORWOORD


2


METHODIEK Structuur van het rapport

Beschrijving werkwijze

Tijdens het onderzoek is er gebruik gemaakt van zowel deskresearch als fieldresearch. Door werving van verschillende bronnen, konden er signalen opgevangen worden die in samenhang zijn met het trendrapport. Tevens functioneren deze als aanvullend en onderbouwend op de thesis die is ontworpen. Er is met specifieke zorg gekeken naar welke bronnen bruikbaar waren en deze hebben zich vertaald in het trendrapport. Tevens hebben de colleges een ondersteunende functie gehad bij de opzet en verwerking van het rapport.

3

Het rapport is opgebouwd naar aanleiding van een aantal bouwstenen. Er is vooraf een duidelijk structuur gepresenteerd waar naar toe geleefd behoord te worden. Tevens is er de mogelijkheid een eigen draai te geven aan het geheel. Verscheidene handelingen zijn verricht om tot een zo duidelijk, valide en concreet aangevend trendrapport te komen. Door middel van fieldresearch zijn verschillende “coolhunts” ontdekt, deze zijn vervolgens geclusterd en daarna open gelegd om een zo groot mogelijke markt te kunnen betrekken met de aanvullende domeinen. Dit alles heeft betrekking op de “hunch” ook wel “thesis” genoemd. Deze wordt vervolgens uitgewerkt na aanleiding van een zogenoemd stappenplan; een algemene opzet waaraan voldaan dient te worden. Hoe dit vormgeeft is naar eigen creatie in te vullen. Wanneer aan alle voorwaarden en bijhorende attributen is voldaan is het rapport compleet.


INHOUDS OPGAVE

ZIEN EN GEZIEN WORDEN

7

IETS AAN JE LAARS LAPPEN

17

EEN RIB UIT JE LIJF

27 4


GEKOZEN BEDRIJF

H&M H&M (Hennes & Mauritz) is een Zweedse modeketen dat is opgericht in 1947. Nu, 65 jaar later, heeft H&M wereldwijd meer dan 2.800 vestigingen op haar naam staan. H&M staat bekend om haar modieuze producten en goede prijs-kwaliteit verhoudingen. De eigen designers ontwerpen een breed en divers aanbod voor man, vrouw, jongeren en kinderen. Naast kleding biedt H&M ook cosmetica, accessoires en thuistextiel aan. Ook wordt gebruikt gemaakt van diversen bekende modeontwerpers. Ieder jaar wordt een modeontwerper aangewezen om een kledinglijn voor H&M te ontwerpen, deze wordt naast de basic-lijn voor een bepaalde periode verkocht in alle winkels en dit natuurlijk voor een toepasselijke prijs. Ook heeft H&M een webshop: www.hm.com Onderzoeksvraag: Hoe kan er op een innoverende manier meer succes gecreĂŤerd worden bij een groot modebedrijf als H&M?

5


BESCHRIJVING THESES

ZIEN EN GEZIEN WORDEN Er wordt een applicatie opgezet waar nieuwe designers en young professionals hun concepten en ontwerpen tentoon kunnen stellen aan een breed publiek. Deze contest is te volgen via een nieuw ontworpen site waar er een waardering aan de ontwerpen kan worden gegeven d.m.v. likes. Per kwartaal worden er 10 producten getoond in een glazenwand die in elke fashionstore te vinden is. Klanten kunnen deze producten kopen en designers bouwen een startkapitaal op waardoor er voor beide partijen een toekomst perspectief is.

IETS AAN JE LAARS LAPPEN Er wordt een Co-Creatie Area ontwikkelt. In deze area kunnen klanten de producten eigen maken en zo ook betrokken zijn bij de ontwikkeling. Door inspraak te hebben krijgen klanten een gevoel van macht en zekerheid en dat is wat ze willen. Jouw t-shirt is hierdoor gecustomized, uniek en eigentijds. Laat je creativiteit zien en betover de wereld!

EEN RIB UIT JE LIJF Online shoppen is hÊt nieuwe winkelen. Om hier nog wat extra’s aan toe te voegen wordt de online spaarpot hieraan toegevoegd. Klanten krijgen de mogelijkheid om een eigen verlanglijst te maken. De favoriete producten zijn in een lijst zichtbaar zijn voor vrienden en familie. Zij bieden je nu de mogelijkheid om geld te doneren en inzicht te geven voor bijv. een verjaarscadeau. Tegenwoordig let iedereen namelijk op zijn geld, en het uitgeven ervan heeft plaats gemaakt voor besparen.

6


Loop eens een standaard kleding winkel binnen en kijk eens hoeveel stuks er van een shirt hangen. Hoeveel aanwezigen praten over een bepaald persoon die dat shirt “ook al” in bezit heeft en tevens een “remake” is van het vorige model en het daarom laten hangen. Ondanks het bezoek met in het achterhoofd die wetenschap, hopen wij allemaal “dat” shirtje, topje of jasje te vinden die onze persoonlijkheid uitspreekt.

ZIEN EN GEZIEN WORDEN

Anno 2013 wil iedereen zien en gezien worden. Maar hoe distantieer jij jezelf van de rest? Een brandende vraag voor veel indivuduals, die niet zomaar in een hokje gestopt willen worden. Iedereen is uniek, maar hoe uit zich dit in onze hedendaagse maatschappij? We zien veel manieren die benut worden om mee te gaan met de huidige trends en mode. Echter word dat samen weer en totaal plaatje met een zogenaamde stempel over wie jij dan wel niet zou zijn. Loop eens een standaard kleding winkel binnen en kijk eens hoeveel stuks er van een shirt hangen. Hoeveel aanwezigen praten over een bepaald persoon die dat shirt “ook al” in bezit heeft en tevens een “remake” is van het vorige model en het daarom laten hangen. Ondanks het bezoek met in het achterhoofd die wetenschap, hopen wij allemaal “dat” shirtje, topje of jasje te vinden die onze persoonlijkheid uitspreekt. Daarom spreken wij bij deze trend over kansen creëren door middel van creativiteit. Een open podium wat door iedereen te betreden is door eigen inbreng toe te voegen. Niets is goed of fout!

7


TRAVESTIE

INNOVATORS

Een travestiet is iemand die gekleed gaat als iemand van het andere geslacht wat al duizenden jaren voorkomt. In het verleden kwam travestie meer voor bij vrouwen, omdat zijn hun overlevingsstrategie zo verhoogde. Wanneer ze als man gekleed door het leven gingen konden ze meer bereiken dan in de destijds beperkte vrouwenrol. Travestieten zijn altijd al opvallende en uitdagende types geweest. Tegenwoordig gaat het nog een stukje verder. Travestieten willen echt gezien worden. Meedoen aan de gay parade is hiervan een duidelijk voorbeeld. Hierbij zijn ze gewaagd gekleed, wat past bij hun eigen stijl waardoor ze uniek voelen.

YOUNG PROFESSIONALS De Young Professionals worden gekenmerkt als slim, authentiek, sociaal, veeleisend, gemotiveerd en ambitieus. Ze zijn opzoek naar zelfontplooiing. Hun manier van communiceren en werken is werkelijk anders dan die van vorige generaties. Young Professionals zijn sneller, vooral online via netwerken. Ze voelen zich sterk en geen onderdeel meer van de gemeenschap. Deze net afgestudeerde zijn opzoek naar uitdaging, zingeving, ontwikkeling, eigen inbreng, vrijheid en flexibiliteit in de creatieve industrie. Ze willen gezien en gezien worden.

8


INNOVATORS

KOSMOPOLIETEN De open en kritische wereldburger die postmoderne waarden als ontplooien en beleven integreert met moderne waarden als maatschappelijk succes, materialisme en genieten. Het milieu van de kosmopolieten kenmerkt zich door ambitie (hard werken en maatschappelijk hogerop komen), behoefte aan zelfontplooiing en sociale betrokkenheid. Nieuwe ervaringen en kennis opdoen om zich persoonlijk te verrijken vormen belangrijke drijfveren. Men toont een sterk geloof in het realiseren van persoonlijke en sociale ambities. De leefstijl van de kosmopolieten is actief en veelzijdig. Zij hebben een brede interesse op het gebied van kunst en cultuur. Werken neemt in dit milieu een belangrijke plaats in, zowel met het oog op persoonlijke groei als met het oog op maatschappelijke erkenning. Niet alleen werk, maar ook activiteiten in de vrijetijdssfeer worden aangewend om zich persoonlijk te verrijken. Mensen binnen dit milieu hebben een uitgebreid netwerk van sociale contacten.

9

OPWAARTSE MOBIELEN De carrièregerichte individualist met een uitgesproken fascinatie voor sociale status, nieuwe technologie, risico en spanning. Maatschappelijk succes en hogerop komen vormen voor de opwaarts mobielen belangrijke drijfveren. Hun geluk wordt voor een belangrijk deel door hun carrière bepaald (‘mijn werk is mijn leven’). Zij hechten er tevens veel waarde aan om aan anderen te kunnen laten zien wat zij hebben bereikt. Over het algemeen is men duidelijk materialistisch ingesteld; (veel) geld verdienen en consumeren zijn belangrijk. Opwaarts mobielen leiden een bijzonder druk en gehaast leven en voor huishoudelijke bezigheden als boodschappen doen en koken is nauwelijks tijd. In het algemeen zijn mensen binnen dit milieu vrij statusgevoelig en sterk prestatiegericht. Veel tijd voor rust en ontspanning lijkt er niet te zijn. Ze zien het gezin wel als de ideale leefvorm, maar tonen doorgaans geen sterke familiaire betrokkenheid.


DRIVERS

11

Nederland is een land met een hoge bevolkingsdichtheid, er wonen namelijk ruim, 1,6 miljoen mensen. Onder deze 1.6 miljoen mensen horen ook de young professionals. Dit zijn net afgestudeerde aan een HBO of WO opleiding. Ze zijn bereid om het beste uit zichzelf te halen en staan open voor nieuwe ervaringen. Hen manier van communiceren en werken is werkelijk anders dan die van vorige generaties. Young Professionals zijn sneller, vooral online via netwerken. Door nieuwe technologieĂŤn zijn ze in staat overal en razendsnel kennis te vergaren.

Ze voelen zich sterk en geen onderdeel meer van de gemeenschap. (Manager online nieuws, mei 2010) Deze generatie is ook goed op de hoogte van de opkomst van de trend social media. Hier wordt de laatste tijd massaal gebruik van gemaakt. De Nederlandse bevolking gebruikt het zowel op persoonlijk als op professioneel gebied. Onder social media wordt dan voornamelijk verstaan Facebook, Twitter, LinkedIn en Youtube. In onderstaand schema zie je het social media gebruik van verschillende leeftijdscategorieĂŤn. (Social media,mei 2012)


DRIVERS

In de huidige maatschappij is er al enige tijd sprake van verandering op technologisch gebied. Op dit gebied zie je enorm veel vooruitgang. De ontwikkeling van techniek wordt niet overheerst door mensen, maar door technische wensen. Wanneer er ontwikkelingen optreden en zich voordoen dan zijn er ‘de mensen’ die het willen uitproberen. Met dit in het achterhoofd, zijn het altijd de mensen die met de technologische ontwikkelingen mee zullen gaan. (utwente, 2012)

Naast de verandering in deze sector zie je ook verandering op economisch vlak. Tegenwoordig bevinden we ons al een aantal jaar in een periode van crisis. Er worden minder subsidies uitgekeerd en er wordt zuiniger omgegaan met geld. Prijzenoorlogen zijn hier een voorbeeld van. De consument staat steeds meer stil bij de prijzen van een product, producten worden met elkaar vergelijken en de verschillen worden tegen elkaar afgewogen. Het geld wordt dus minder makkelijk uitgegeven. Zo veel mogelijk kwaliteit voor een relatief lage prijs is hierbij een belangrijk aspect. De beleving van het product wordt zo ineens een stuk belangrijker. De definitie van een beleving luidt namelijk als volgt: hoe interpreteer of ervaar je een product. En hoe kun je dit beter naar voren laten komen door mensen de keus te geven en zelf te laten creëren . Je ontwikkelt je eigen beleving waardoor het steeds aantrekkelijker wordt. (financieel.info, 2013)

Dit hangt samen met customization, wat tot het social- cultureel aspect hoort. Customization is het aanpassen van het product aan jouw individuele wensen of aan de wensen van een klant. Dit is erg in opkomst. Anno 2013 zijn er steeds meer bedrijven in Nederland die gebruik maken van customizen. Hierbij heeft de klant een leidende rol in het ontwerpen/bedenken en uitwerken van nieuwe producten. Vroeger was dit alleen mogelijk binnen bepaalde grenzen, nu liggen er steeds meer mogelijkheden open. Klanten voelen zich tegenwoordig meer betrokken bij een organisatie wanneer zelf het product mee hebben gecreëerd of wanneer het speciaal voor hun is ontworpen.(trendreport, 2013)

12


IMPACT

13

COOLHUNTS EN DOMEINEN

INNOVATIE

FASHION

TECHNISCH

Via een online site kunnen mensen demo filmpjes bekijken en informatie vergaren over een nieuw script. Als hun dit aanstaat kan er een donatie gegeven worden. Deze films zijn van oorsprong Arthouse te noemen en hebben een conventionele manier van financiĂŤle werving. (Wikipedia, 2013 & Foundation, 2013)

Via een app op je telefoon (2e Screen) een afbeelding voorhouden en een extra marketing filmpje zien. Extra informatie komt vrij en kan de klant beĂŻnvloeden tot aankoopgedrag. In Amerika is dit voor meerdere kleding winkels ingezet om te bewijzen dat ze ethisch verantwoord bezig zijn. (Layer, 2013)

In Zuid-Korea kan men bij de metro aankopen doen door voor een gevulde wand met producten te scannen wat zij nodig hebben. De gescande producten komen op een boodschappenlijstje te staan en worden later op de dag thuis bezorgd. (Froot, 2012)


IMPACT

THREE TIMES RULE Soortgelijke manifestaties in andere domeinen • Ontwerp je eigen racefiets en nieuw logo (Racefietsen, 2013) • Ontwerp de Peugot van de toekomst (Middendorp, 2008) • Offline shoppen maar in medewerking van een virtuele wall (Collector, 2012)

• • •

Soortgelijke manifestaties binnen hetzelfde domein Designers kleding contest 3D (info over 3D printers) Styling contest met eigen kleding en accessoires (Laura, 2012 & Stigter 2012) Heineke dress; Ontwerp een jurk voor de openingsshow van de Amsterdam Fashion Week (Textilla, 2009)


CONCEPT

Onder een aparte naam gekoppeld aan H&M zal er een app worden opgezet waar jonge en nieuwe designers en young professionals hun concepten en ontwerpen tentoon kunnen stellen aan een breed publiek. Tevens wordt er in samenhang met deze app een online site opgezet waar men deze publicaties kan zien. Zowel bij de app als bij de site kan men een waardering geven, d.m.v. een Facebook account, Twitter account, Instagram account en Pintrest account. De producten / concepten kunnen “ge-like-d” en gedeeld worden en eventueel voorzien van een reactie. Facebook en Twitter zijn bijna een levenswijze te noemen. Men zet praktisch iedere dag iets over wat hij doet, gaat doen of heeft gedaan. Ook meningen etc. worden geplaatst. Ook foto’s worden toegevoegd of gedeeld. Dit kan dus ook gedaan worden met de producten / concepten die op de app staan. Pintrest en Instagram zijn een perfecte manier om mee te communiceren in beeld. Beeld geeft een beleving en daaraan kunnen meerdere beelden worden toegevoegd. Zo kan dus ook de reguliere klant van H&M mee denken en creëren in de verschillende producten/ concepten.

15

Per kwartaal worden de 10 producten met de meeste likes en donaties in de H&M winkels middels een glazen wand tentoon gesteld. Per item staat daar een informatie bordje bij over de designer en het product. Ook het aantal likes zullen te zien zijn. Het opgebrachte geld met behulp van de donatie is tevens ook het startkapitaal voor de designer. Daarnaast zal deze ook voorzien zijn van een scan code. Met de app kun je deze code scannen en online kopen terwijl je offline in de winkel aanwezig bent.

Per kwartaal zijn er dus 10 ontwerpers. Met een kleine rekensom leert men dat er dan 40 ontwerpers zijn per jaar die hun concept in de winkel achter de glazen wand hebben gepresenteerd. Een contest waar alsnog iedereen aan mee kan doen is een finale waarin de ultieme designer voor H&M van het jaar wordt verkozen. Deze mag dan nog een ontwerp uitbrengen dat in het assortiment van H&M zal worden opgenomen. Hierop zou eventueel een toekomstperspectief kunnen zitten door het product te blijven vernieuwen aan uiterlijk. Te denken aan kleur, vorm etc. De ultieme winnaar zal een vergoeding krijgen van 1% van de jaar omzet waarin het product wordt verkocht. Een klein getal met een grote inpakt bij een bedrijf dat wereldwijd zit gevestigd. Daarnaast zullen de 10 beste ontwerpen op posters bij bushokjes komen te hangen, voorzien van een scancode, waar men deze kan bekijken via de app. Ook zal er een layar op de posters geplaatst zijn waardoor men met de layar app een filmpje te zien zal krijgen over de designer en het product zelf. Het online shoppen is helemaal in en word alleen maar groter. Winkels lijden hieronder; ze krijgen namelijk minder bezoekers. Door zowel online een betrokkenheid te creëren en iedereen een kans te geven zich te bewijzen zal er ook meer affiniteit ontstaan met H&M en meer waardering. H&M trekt daarmee meer bezoekers naar hun winkels. Daarnaast geven zij de nieuwe generatie een kans om door te breken. De young professional krijgt de touwtjes in handen en kan zich iedere maand opnieuw bewijzen.


TRANSLATION

COMMUNICATIE

Door verschillende communicatie middelen in te zetten komt deze trend onder de aandacht bij de doelgroep. H&M zet een reclame campagne op, waarbij het nieuwe concept wordt uitgelegd. Zo wordt er gebruikt gemaakt van een spotje, dat vervolgens op de tv verschijnt. Buiten dat zullen er verschillende persberichten en recensies verschijnen, zowel online als offline. Dit voor een optimaal effect. Er zal een testfase plaatsvinden voor redacteurs van verschillende grote bedrijven, hierdoor krijgen zij de mogelijkheid om het nieuwe concept als eerste te laten testen.In de grote steden wordt het concept “DIH&M” aangekondigd door middel van posters. In bushokjes zullen abri’s hangen waarop de beste ontwerpen gepromoot worden. Over deze posters zit een layar. Door gebruik te maken van layer krijg je een soort secondscrean. Layer biedt je de mogelijkheid dingen op posters te zien die je met het blote oog niet ziet. (Toekomstige) klanten bepalen nu zelf waar de focus op wordt gelegd.

TOEKOMSTPERSPECTIEF H&M zal in de toekomst samen werken met young professionals en hierdoor blijft de prijs van de producten gehandhaafd. H&M blijft betaalbaar en klanten kiezen welke producten ontworpen moeten worden en vinden het dus een leuk product. Hierdoor zal de omzet van H&M stijgen. Deze veranderingen zullen de eerste jaren nog niet merkbaar zijn, maar naar een aantal jaar (5 jaar), wanneer iedereen gewend is aan het proces, zal H&M er veel profijt van hebben. De late majority zal de kleding pas op het laatste moment opmerken. De late majority zal meer van de basic kleding van H&M houden.

CONCLUSIE

H&M zet onder een aparte naam een application op waar nieuwe designers en young professionals hun concepten en ontwerpen tentoon kunnen stellen aan een breed publiek. Een contest voor iedereen. In samenhang met deze app wordt er een online site opgezet waar men deze publicaties kan zien. Hier is de mogelijkheid om er een waardering aan te geven d.m.v. likes. Per kwartaal worden de 10 producten met de meeste likes en donaties in de H&M getoond. Dit wordt tentoongesteld in een glazen wand waarbij informatie wordt verstrekt. Tevens zijn de producten voorzien van een scancode, waardoor elke bezoeker het kleding stuk kan bestellen. Hierdoor bouwt de designer een startkapitaal op en is er toekomst perspectief voor zowel de designer als de H&M.

16


IETS AAN JE LAARS LAPPEN

Iedereen ontwikkelt zijn eigen lifestyle. Je doet wat je leuk vind, je onderneemt waar je zin in hebt, je kleedt je waarin jij je fijn voelt en je kiest accessoires die bij jou passen. Door de bomen zien wij echter het bos niet meer; er is zoveel aanbod, en het lijkt allemaal op elkaar. Wat kies je dan als jij je wil onderscheiden van de rest?

17

Iedere vrouw kent het en sommige mannen tegenwoordig ook: De hele kledingkast hangt vol, alleen heb je niets om aan te doen! Een typisch voorbeeld van een zelf ontworpen beeld over je goodies. “Te vaak gedragen”, “heeft iedereen al”, “waaaarom heb ik dit ooit gekocht”, bekende uitspraken met als uiteindelijke uitkomst dat de helft ervan in de vuilnisbak beland om vervolgens weer een nieuwe outfit te scoren en exact hetzelfde keer op keer te ervaren.

Trek die kledingkast eens leeg en haal eruit wat je niet meer wil hebben. Gooi dit niet weg maar leg het eens open bij elkaar. Sommige kleuren combineren misschien wel heel mooi en van dat basic shirt kun je eventueel met een paar studs een flashing item maken. Knip, scheur, plak, strik en knutsel je eigen nieuwe outfit en voilà… your new wardrobe is born! Gedurft, eigen, creatief en innovatief steel jij de show met jou eigen creaties.


INNOVATORS DIY Do it yourself (DIY) is op internet en ver daarbuiten uitgegroeid tot een welbekende term. In 2009 is deze trend gestart in Amerika, waarna inmiddels deze trend overgewaaid is naar Nederland. Tegenwoordig zijn er veel online diensten beschikbaar die het mogelijk maken om tegen lagen kosten zelf dingen te ontwerpen. Hierdoor kan straks iedereen ontwerper, uitvinder, producent en marketeer worden met zijn eigen producten. Zelf creëren wordt steeds belangrijker, niet alleen vanwege zware financiële tijden, maar ook omdat mensen op zoek zijn naar zichzelf. Tegenwoordig leven we in een molen waarin we meer moeten hebben, meer moeten bereiken en meer moeten willen om succesvol en dan ook gelukkig te zijn. Als je niet oppast gaat het leven aan je voorbij zonder dat je het door hebt. (Wikipedia, Do it yourself, 2013)

NIKE ID

DIY creatives is het nieuwe Nederlandse platform waar creëren centraal staat. Dit Nederlandse platform richt zich voornamelijk op mensen die meer doen met minder. Ze worden gezien als de nieuwe helden. De creatieve ontwikkelaars achter DIY creatives zorgen voor content en creëren een podium voor verschillende soorten helden. Ze bieden inspiratie met eigen blogs, maar tevens is het ook mogelijk om je eigen blog te starten waar om je eigen creativiteit te delen met anderen. (Diycreatives, 2013)

Dit staat voor customization. Het is een onderdeel van het merk Nike, die het mogelijk maakt om je eigen schoenen te ontwerpen en te personaliseren. Kortom, jij beslist hoe jou sneakers eruit komen te zien. Je kiest zelf de kleuren, het materiaal, de veters, het logo en nog veel meer. Zo ontwerp jij jou eigen super exclusieve paar schoenen die niemand anders heeft. Je eigen ontworpen schoenen stralen jouw stijl uit. Het is dus mogelijk het zo gewaagd mogelijk te maken. Met jouw creatie ontwikkeling en creëer je jouw eigen levensstijl. (Wikipedia, 2013)

18


19


MODERNE BURGER De conformistische, statusgevoelige burger die het evenwicht zoekt tussen traditie en moderne waarden als consumeren en genieten. Traditionele waarden als respect, discipline, orde en familiegeluk worden binnen de moderne burgerij belangrijk gevonden. Daarnaast streven mensen binnen dit milieu ernaar om verder te komen in de maatschappij, zowel vanuit de behoefte om nieuwe ervaringen op te doen als vanuit de wens een hogere levensstandaard te bereiken. Mensen binnen dit milieu plannen hun leven zorgvuldig, zijn toekomstgericht en proberen de juiste balans te vinden tussen het aangename en het noodzakelijke. Werken is voor de moderne burgerij belangrijk. Mensen uit dit milieu blijken in hun vrije tijd op verschillende terreinen actief te zijn. Veel voorkomende activiteiten in de vrijetijdssfeer zijn: winkelen, wandelen, sporten en modelbouw. Het gezinsleven neemt een belangrijke plaats in en met de familie onderhoudt men nauwe contacten.

INNOVATORS

POSTMODERNE HEDONISTEN De pionier van de beleveniscultuur, waarin experiment en het breken met morele en sociale conventies doelen op zichzelf zijn geworden. Mensen die tot de postmoderne hedonisten worden gerekend, zijn individualistisch en tonen een sterke wil tot zelfbeschikking. Ook hechten zij veel waarde aan zelfontplooiing en persoonlijke groei. Mensen binnen dit milieu hebben een onafhankelijke leefstijl en hechten er veel belang aan zelf te kunnen beslissen over de dingen die hen aangaan. Opvallend is het relatief grote aantal mensen dat zelfstandig een beroep uitoefent. Werk is belangrijk, maar niet heilig: ook activiteiten in de vrijetijdssfeer kunnen intrinsieke voldoening geven. Postmoderne hedonisten genieten van kunst en cultuur (museumbezoek, cabaret en toneel), maar er is ook sprake van een rijk uitgaansleven en er wordt veel aan sport gedaan. Binnen dit milieu komt het traditionele gezinspatroon relatief minder vaak voor.

20


DRIVERS Er worden tegenwoordig ook meer product modellen gepresenteerd op het gebied van innovatie. Met als begin punt DIY, komen er zo ook creaties op de markt die werkelijk te produceren en te verhandelen zijn. Wel wordt er dan waarde gehecht aan verschillende belanghebbenden; maatschappelijk verantwoord ondernemen is hedendaags een pre. Door de jaren heen zien we een verschuiving op het gebied van “Do It Yourself”. Vroeger werden met behulp hiervan producten op de markt gebracht door bijvoorbeeld beginnende bandjes. Cd hoesjes, posters en gadgets werden zelf gemaakt. Alles om maar onderscheidend te zijn en toen ook om de kosten te drukken.

21

Tegenwoordig wordt iedereen gestimuleerd om zelf iets te maken wat zij mooi vinden, van reeds bestaande producten voorradig in huis. Iedereen is opzoek naar zichzelf, in deze tijd misschien wel meer als normaal. Een economie die een neergang kent en geen positief vooruitzicht biedt naar de toekomst draagt hier mede aan bij. DIY is daarin de oplossing. Afgedragen kleding, kapotte accessoires, oude meubels enz. worden allemaal in een nieuw jasje gestoken. Zo zie je de oudere generatie in de weer met bijvoorbeeld breiwerkjes voor in het interieur en adolescenten fleuren hun meubels op door ze een andere kleur en uiterlijk te geven. De jong volwassenen customizen hun eigen kleding en accessoires en kinderen maken binnen een mum van tijd hun eigen speelgoed.

Daarnaast zie je ook op retail gebied dat bedrijven en merken zich steeds meer mengen met de consument. Deze is nu letterlijk koning, want zelfs het uiterlijk van bijvoorbeeld de classis Nike schoen kan naar jou eigen voorkeur worden aangepast. Co-creatie wordt ver doorgevoerd, echter is het een succes.

Door kleine stappen die genomen worden in het degelijks leven wordt zo een lifestyle ontwikkeld, die voor ieder individu kenmerkend is. Wat naar jou eigen smaak mooi is, hoeft dat voor een ander niet te zijn. Echter zien we tegenwoordig wel een acceptatie onder elkaar verschijnen. Men durft daarom eerder zijn persoonlijke voorkeuren uit te drukken in zijn of haar performance. Daarnaast handelt men steeds vaker vanuit “Who cares? I don’t!”Er wordt meer getolereerd op allerlei gebieden, en waarom ook niet! Ieder is gelijk.


DRIVERS DIY Nederland

DIY Wereldwijd

22


COOLHUNTS EN DOMEINEN

IMPACT LIVE ENTERTAINMENT

Converse is voor het derde jaar op rij hoofdsponsor van Lowlands. Daarbij hebben zij bedacht tijdens het festival ter plekke de bekende allstar schoen voor je te pimpen. Bij een aparte stand kun jij je favoriete schoenen laten customizen zoals jij dat wil. Co-creatie kent hierin weer een nieuwe term: live! En je kunt ze ook direct weer meenemen. (FSredactie, 2012)

23

STYLING

Felle kleuren, printjes, afbeeldingen noem het maar op! Tegenwoordig zijn basic shirts helemaal uit en de over de top gekleurde shirts helemaal in. Je ziet het overal! Of het nou een dieren print is, een gek motief of zelfs een dierenkop je kunt alle kanten uit. (ILFN, 2012)

LIFESTYLE

Om iets helemaal van jou te maken kun jij je goodies en kleding laten bedrukken. Het is uniek en tijdloos. Heb je een nieuw stopwoord, ook dat kan op jou shortje of basic shirt komen te staan. Wie weet volgen mensen je en heb jij de nieuwe trend bedacht op gebied van communicatie. Je kunt het zo gek niet bedenken alles kan. (Surprise, 2012)


THREE TIMES RULE

IMPACT

Soortgelijke manifestaties in andere domeinen • Live digitale graffiti tijdens al uw evenementen en presentaties. (Graffitinetwerk, 2013) • Live je eigen wallpaper en icoontjes customizen met de Apple App. (Nick, 2013) • The American Book Center in Amsterdam; kunstenaars customizen live jou goodies. (Redactie, 2012)

Soortgelijke manifestaties binnen hetzelfde domein • Ed Hardy heeft eigen kleding lijn, de gehaakte truitjes knipt hij ter plekke in winkels(Amerika). (Online, 2013) • Dutch Desing Week; Live je eigen product customizen, tijdens het evenement. (Week, 2012) • Allstars Converse; hebben sinds dit jaar bedacht ook t-shirts te customizen. (FS, 2012) • Allstars Converse; zijn op Lowlands actief met het live customizen van je sneakers. (FSredactie 2012,)

24


CONCEPT Tegenwoordig is het “eigen maken” van producten helemaal in. Men wil zelf inspraak hebben over hoe een product eruit komt te zien. Vele merken hebben dit al via een online platform opgericht zoals bijvoorbeeld Nike doet met de ontwerpen van schoenen. Ideaal want zo is je product uniek. Uniek is dan ook een term die in de huidige maatschappij een grote rol is gaan spelen. Hoe distantieer jij jezelf van de rest? Hoe ben jij verschillend van een ander? Niemand wil meer in een hokje geplaatst worden en zoekt daarom ook naar zijn eigen beweegredenen en wil dit laten zien in zijn of haar kleding, maar ook in woordkeuze. Daarbij kijk je naar een echte lifestyle. Deze veranderd natuurlijk door de jaren vaak bij mensen, waarop in gespeeld kan worden op vele manieren. Daarnaast willen mensen steeds meer betrokken zijn bij deze ontwikkeling. Ter plekke zien wat er gebeurd met jou product en daarbij inspraak hebben geeft een gevoel van macht en zekerheid over jou product.

25

Om hierop in te spelen kan H&M haar eigen co-creatie area toepassen in haar vestigingen. De basic shirts zijn passé in deze tijden; alles moet kleurig, fleurig, bedrukt en booming zijn. Daarom juist een basic shirt kopen wat je daarna naar eigen keus kunt customizen. Je koopt je shirt en gaat daarmee naar het deel in de winkel (area)waar je je eigen opdruk kunt laten plaatsen; om jou shirt ook echt helemaal unieke en eigentijds te maken. De mogelijkheid om je shirt te laten bedrukken met een dieren print, patroon, tekst of misschien een foto die je graag erop zou willen hebben is hierbij een optie die direct te gebruiken is. Je kunt je nieuwe stopwoord laten bedrukken of favo printje kiezen en deze op je shirt laten zetten. Tevens kun je ook je – in je pashokje gemaakte – foto laten bedrukken op je shirt. Je stuurt het naar het algemene mail adres van de bedrukking in de winkel en zij printen dit weer uit voor jou en brengen dat weer zorgvuldig aan op jou shirt. Snel, effectief en voor een kleine vergoeding ben jij weer helemaal happy met je nieuwe aankoop.


TRANSLATION

CONCLUSIE TOEKOMSTPERSPECTIEF COMMUNICATIE De Co-Creation Area die wordt ontwikkeld voor H&M zal ook gepromoot worden op festivals. De festivalgangers die van H&M houden zullen deze stand herkennen en hier een kijkje gaan nemen. Hier krijgen ze de eerste indruk, waarna er een folder wordt uitgereikt. Via de website kunnen mensen hier meer informatie over vinden. Ook zal deze nieuwe trend in de media terecht komen. In kranten komen persberichten en artikelen te staan.

H&M zou de nieuwe markt van evenementen kunnen betreden. Op evenementen kunnen bezoekers hun unieke design shirt laten ontwerpen in de H&M stand. Dé goodie die niet mag ontbreken tijdens het festival en een memorabel item van de dag. De trend zal meteen opgemerkt worden door innovators en dit zal weer meteen opgemerkt worden door H&M. De late majority zal niet meedoen aan deze trend, of zij zullen een shirt laten bedrukken met een die ze al vaker hebben gezien. De late majority houdt niet van uniek en design, deze trend is meer voor de innovators, early adopters en early majorities.

Zelf inspraak hebben over hoe een product eruit komt te zien, dat is wat mensen willen ‘het eigen maken van producten’. Tevens willen ze ook betrokken zijn bij de ontwikkeling. Ter plekke zien wat er gebeurd met jou product en daarbij inspraak hebben geeft een gevoel van macht en zekerheid over jou product. Door een Co-Creatie Area toe te passen in de H&M vestigingen speel je hier op in. In deze area kun je het basic t-shirt oppimpen in de style die bij jou past. Hierdoor is jou t-shirt gecustomized, uniek en eigentijds. Ook deze trend biedt toekomst perspectief. H&M zou de nieuwe markt van evenementen kunnen betreden. Op evenementen kunnen bezoekers hun unieke design shirt laten ontwerpen in de H&M stand. Dé goodie die niet mag ontbreken tijdens het festival en een memorabel item van de dag.


EEN RIB UIT JE LIJF

Eigenlijk leven we in een tegenstrijdige maatschappij. Alles en iedereen moet zich kunnen onderscheiden, uniek zijn en een duidelijke persoonlijkheid hebben. Ieder nieuw product moet een nieuw, innovatief en flitsend uiterlijk hebben, wil het überhaupt in aanmerking komen om in de winkel te belanden. Alles moet duurzaam zijn en tevens van goede kwaliteit met dan ook nog een betaalbare prijs. Na te gaan dat dit allemaal een must is in een maatschappij waarbij de economie zich bijna op een nulpunt begeeft, en iedere cent wordt afgewogen of het, het geld wel waard is om uit te geven aan dat ene product. Neem nou de supermarkt; bijna ieder product is voortaan voorzien van een etiket of stempel dat je meer betrokkenheid laat voelen. De koffiebonen zijn UTZ certified, de L’oreal crèmes zijn dermatologisch getest, een melkpak is gevuld met biologische melk. De gemiddelde Nederlander weet niet eens wat dit inhoud en vertrouwen blind op wat hun voorgeschoteld wordt met dure woorden. “Op alle huidtype getest” of “fairtrade koffiebonen zodat een boer een betere prijs krijgt voor zijn producten” zijn hedendaags wel spelende factoren of een product wel of niet word aangeschaft en als kersje op de taart moet alles er ook nog leuk en aantrekkelijk uitzien.

27

Wij zien dat veel mensen ondanks het besparen met geld, wel bereid zijn meer te betalen voor een product als het gesteund wordt, het er aantrekkelijk uitziet of iets speciaals te bieden heeft. Men zoekt naar duurzame producten voor een betaalbare prijs. Tevens zien wij een verschuiving in de algemene saamhorigheid. Men zoekt elkaar sneller in privésfeer op door minder financiële middelen om iets te ondernemen en hier kan op ingespeeld worden.


INNOVATORS

FAIR TRADE Al sinds 1959 is dit bedrijf het merk van de eerlijke producten. Met elk product uit hun assortiment doe je iets moois voor jezelf en iemand anders. Via eerlijke handel met handelspartners in Afrika, AziĂŤ en Latijns Amerika wil Fair Trade Orginal een positieve bijdrage leveren aan de bestrijding van armoede. Samen met hun partners bouwen ze aan een rendabele en duurzame handelsrelatie. Hierbij staan zelfstandigheid en eigenwaarde centraal. Dit is waar het tegenwoordig omgaat, duurzaam ondernemen en klaar staan voor een ander. (Faitrade, 2013)

WAAR NEDERLAND Dit is een bedrijf wat onderdeel is van Fair- Green Creatives B.V. Deze organisatie bestaat uit 9 winkels die verspreidt zijn over het hele land. WAAR is bij uitstek de cadeauwinkel voor bijzondere duurzame producten. De productgroepen die WAAR voert variĂŤren van woonaccessoires en sieraden tot food en boeken. Het brede assortiment bestaat naast fairtrade producten ook uit biologische, ecologische en gerecyclede artikelen met bijzonder design. WAAR beschikt over leuke en inspirerende cadeaus met een bijzonder verhaal. cadeaus waar je een ander mee kan verblijden en waarmee je iets teruggeeft aan de wereld. Ook staat deze organisatie voor duurzaamheid. Naast verantwoorde producten in het assortiment voert WAAR duurzaamheid ook door in haar bouw en inrichting. Er wordt in iedere winkel gebruik gemaakt van duurzame materialen zoals bijvoorbeeld ecologische verf. (Waar, 2013)

28


INNOVATORS

29

GEMAKSGEORIENTEERDE

POST MATERIALISTEN

De impulsieve en passieve burger die in de eerste plaats streeft naar een onbezorgd, plezierig en comfortabel leven. Een zorgeloos leven leiden en van het leven genieten vormen binnen het milieu van gemaksgeoriënteerden belangrijke doelen. Aan werk wordt weinig waarde gehecht, het genieten na werktijd heeft veelal tot doel het werk te vergeten. ‘Lekker leven’ en gemak staan voorop. Het geld dat verdiend wordt of waar men over beschikt wordt veelal direct uitgegeven. De vrije tijd en het privé-leven zijn zonder meer belangrijker dan het werk. Vrije tijd en werk staan geheel los van elkaar. De vrije tijd wordt meer gekenmerkt door plezier en vermaak dan door rust en ontspanning. Veel mensen binnen het gemaksgeoriënteerde milieu hebben relatief vrije opvattingen over de traditionele man-vrouwverhouding.

De maatschappijkritische idealist die zichzelf wil ontplooien, zich verzet tegen sociaal onrecht en opkomt voor het milieu. Solidariteit en harmonie kenmerken de mensen binnen dit milieu. Ze zijn kritisch ten opzichte van de hedendaagse maatschappij. Het streven naar een onderlinge verbondenheid, het nemen van verantwoordelijkheden en het werken aan sociaal-maatschappelijke verbeteringen, spelen een prominente rol. Postmaterialisten hechten er veel belang aan te kunnen leven volgens hun eigen principes en zijn sterk sociaal bewogen. Verantwoord leven is belangrijk: zonder verspilling, winstbejag en zonder aantasting van het milieu. Bij voorkeur werkt men bij instellingen of organisaties die een bijdrage leveren aan het maatschappelijk welzijn. Mensen binnen dit milieu tonen zich zowel geïnteresseerd in kunst en cultuur (film, musea, toneel, cabaret, klassieke concerten), als in een meer ‘huiselijke’ vorm van vrijetijdsbesteding. Het gezinsleven is veelal hecht (sterke onderlinge betrokkenheid), maar niet ingericht volgens traditionele patronen.


DRIVERS

In 2013 heeft 70 procent van de Nederlandse huishoudens bezuinigd. Ze houden vooral de hand op de knip bij uitgaven aan luxe goederen (bijvoorbeeld tv’s en computers), etentjes en kleding. De helft van de mensen die op de uitgaven zijn gaan letten heeft het gevoel niet mÊÊr te kunnen bezuinigen dan ze nu al doen. Circa 60 procent zit in de laatste fase van bezuinigen, wat inhoudt dat ze bepaalde producten niet meer kopen. Ook heeft 9 procent zelfs de auto weggedaan.

31

De supermarkten lijken een vrijwel permanente prijzenslag te houden. In de maand December waren er tal van acties bij de diverse ketens, maar ook in januari 2013 zijn de meeste formules met een reeks nieuwe aanbiedingen gekomen. Daarbij hanteren de formules ieder hun eigen actie, zoals Albert Heijn met de Hamsterweken en de Euroweken bij C1000. Volgens marketingstrateeg Paul Moers is de kans groot dat er zich een nieuwe prijzenoorlog zal ontwikkelen in het supermarktlandschap. De omzet kwam in 2012 uit op een stijging met 2,5%. Dit betekent een stagnatie van de omzetgroei. Om de omzet een nieuwe impuls te geven, dienen de supermarkten acties te houden. Volgens retailspecialist Pim van den Berg zou het echter beter zijn als de supermarkten elkaar daarin niet volgden. De supermarkten moeten hun eigen onderscheidende vermogen weer zien te vinden, zodat de klant ziet dat de ene formule beter is dan de andere formule. De prijs moet niet het belangrijkste worden. (adformatie, 2013)


DRIVERS

Driekwart van de Nederlanders vindt dat zij minder te besteden hebben sinds de crisis. Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke vergelijker Verzekeringssite.nl. Meer dan 70 procent bezuinigt op de dagelijkse boodschappen, kleding en vakantie/vrije tijd. Hiermee besparen Nederlanders gemiddeld ruim 200 euro per maand.

Retail staat onder druk. Er zijn dit jaar al meer detailhandelaren failliet gegaan dan in het recordjaar 2012 met als bekende voorbeelden Free Record Shop, elektronicaketen Block en Apple-reseller iCentre. De opkomst van online verkoop wordt gezien als één van de grote oorzaken: omzet verschuift van offline naar online en de marges worden zowel online als offline lager. De grote vraag is: hoe kan een retailer zich wapenen tegen deze ontwikkeling en zowel online als offline toch groeien? De meest voor de hand liggende oplossing: begin een webwinkel.

Ruim de helft van de Nederlandse consumenten koopt in de supermarkt niet bewust producten met een ‘gezonde keuze’ keurmerk. Twee derde kiest er niet bewust voor biologische producten en 64 procent zegt niet bewust meer of minder duurzame producten te kopen dan in 2011. Toch koopt 4 op de 10 Nederlandse consumenten in de super wel eens bewust producten met een keurmerk als Fairtrade en ook producten met een ‘gezonde keuze’ keurmerk. Een kwart koopt wel eens bewust producten met een ‘biologisch’ keurmerk in de supermarkt.(envi, 2012)

32


IMPACT

COOLHUNTS EN DOMEINEN

Men probeert steeds meer te besparen. Gezamenlijk een groter cadeau geven is dan erg leuk, aangezien dan minder naar prijs word gekeken. Deze optie wordt voortaan aangeboden door verschillende platforms. Samen stel je een spaarpot samen en vervolgens doet iemand de aankopen. Dit kan ook naar aanleiding van een wenslijstje dat is opgezet. (Kooij, 2012)

33

Tegenwoordig is Fairtrade bekend, maar nog niet voldoende in gebruik. Bekende merken als DE zorgen bijvoorbeeld dat hun bonen zo worden verkregen. Fairtrade kan zoveel meer gaan betekenen in onze dagelijkse maatschappij. Niet alleen word er sympathie verkregen voor de bedrijven die het toepassen, maar ook heb jij je eigen unieke product. (Fairminds, 2012)

Alles wat altijd zo is geweest, moet nu anders! En dan ook drastisch anders. Een tas is niet zomaar meer een tas; het heeft een geheel nieuw uiterlijk verkregen. Tevens heeft dit betrekking op bijna ieder product of vorm van presentatie. Kijk bijvoorbeeld naar de fashion show van Supertrash waar niet meer op een catwalk wordt gelopen, maar in een manage. (Heesbeen, Wordpress, 2013)


THREE TIMES RULE

IMPACT

Soortgelijke manifestaties in andere domeinen • Spaar samen online en besteed het bedrag uiteindelijk naar eigen wil (wsiwebexperts, 2012) • Verstuur een cadeaubon via Bol.com (Twinkel, 2012) • Laat zoveel mogelijk geld doneren voor jou favoriete chocolade (Sandracecet, 2012)

• • •

Soortgelijke manifestaties binnen hetzelfde domein Via facebook een presentje versturen naar een postbedrijf; de jarige mag dat zelf op halen (Wrapp, 2012) Jou vrienden sparen voor jou cadeaus via Amazon; krijg je giftcard via online app (Ryan, 2012) Verstuur een cadeaubon via WE fashion (United, 2012)

34


CONCEPT In de huidige maatschappij let iedereen op zijn geld. De tijd van uitgeven heeft een ommekeer gemaakt naar besparingen op het hoogste niveau. Alles is duur in de consument zijn ogen. Daarnaast wordt ook gehamerd op het fairtrade producten kopen en zorgen dat niet alleen jij, maar ook een ander hier profijt van heeft. Het speelt bijna in op je schuldgevoel als je het niet doet. En dan zul je ook nog mee moeten gaan in de trend dat producten niet meer in originele staat aangeschaft kunnen worden, maar juist in een innovatieve vorm van een spetterend design. En dit zijn ook weer voorbeelden die geld kosten. Voor een stukje ontspanning ga je graag uit en doe je iets met vrienden, waaronder ook je verjaardag vieren! Ja ook dat kost weer geld. Zowel voor jezelf als feesthouder, als voor je vrienden die jou een memorabel cadeau willen geven. Daarom de speciaal opgezette online site van de H&M. Hierop kun jij een verlanglijstje maken met jou favoriete producten. Te denken aan dat geweldige T-shirt dat je hebt gezien, perfect bijpassende tasje of misschien wel de oogverblindende goodies en accessoires. Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid om gebruik te kunnen maken van de “customize service”. Dit gebeurd dan niet live, maar je kunt wel je wensen aangeven hoe dat jij wil dat jou shirt of goodie eruit komt te zien. Voordeel is wel dat dit product afgenomen moet worden, dus jou gepimpte shirt heb je hoe dan ook binnen. Dit alles zet jij in jou “Wish-list” en daarop kunnen jou vrienden geld doneren. Jij staat er vanaf dat moment buiten en jou vrienden maken zo een eigen surprise box voor je. Het kan natuurlijk zijn dat je een behoorlijke “Wish-list” hebt gemaakt en jou vrienden daarvoor niet het benodigde budget hadden. Altijd nog een verassing dus wat je gaat krijgen. Zodra je vrienden hun keus hebben gemaakt en hun budget gespendeerd, wordt de volgende keus de verpakking. Een unieke verpakking voor de jarige en dat allemaal op een Fairtrade wijze. De verpakkingen zijn naar eigen keus (van jou vrienden) uit te kiezen om jou nog eens extra te verassen met een verpakking die jou al blij maakt bij het zien ervan. Geen saaie doos meer waarin jou producten zitten maar een verpakking die je nieuwsgierig maakt bij de eerste aanblik. Dit allemaal voor die extra expierence waar men zo naar hunkert.

35

H&M is al aangesloten bij “Wrapp”. Dit houdt in dat er giftcards gekocht kunnen worden en gegeven aan elkaar. Dit moet nog wel gespendeerd worden door de ontvanger van de giftcard. Hierbij heeft de ontvanger dus zelf invloed op wat hij koopt. De bestaande hunch neemt ze die vrijheid af, maar zorgt wel voor meer beleving en gevoel van samenhorigheid. (Spireresearch, 2012)


TOEKOMSTPERSPECTIEF De producten die klanten op verlanglijstjes toevoegen, worden niet altijd aangeschaft. Er wordt soms niet meer naar omgekeken of het geld is er op dat moment wĂŠĂŠr niet. Door de wish-list zal dit probleem opgelost kunnen worden. Wanneer innovators, early adapters en early majorities van de trend gehoord hebben, zal H&M dit merken. Heel het jaar door kunnen verlanglijsten aangemaakt en aangeschaft worden. Met name rond Sinterklaas en met Kerst zal H&M nog extra van de trend profiteren. Deze trend heeft net zoveel invloed op late majorities als op innovators.

TRANSLATION

CONCLUSIE COMMUNICATIE Om te beginnen, de H&M geeft flyers weg bij de aankoop van een product in hun winkel. Ook krijgen vasten klanten een flyer thuis gestuurd. Op deze flyer wordt de nieuwe functie, de wishlist gepromoot. Wanneer klanten de website van H&M bezoeken krijgen ze standaard een melding. Hierin wordt vermeld dat de website over een nieuwe functie beschikt. En dat je vanaf nu in staat bent deze geweldige functie te gebruiken. Er wordt zelfs de mogelijkheid geboden om je wishlist te delen via social media.

Iedereen let tegenwoordig op zijn geld in de huidige maatschappij. De tijd van uitgeven heeft een ommekeer gemaakt naar besparingen op het hoogste niveau. Alles is duur in de ogen van de consument. Daarnaast wordt ook gehamerd op het kopen van fairtrade producten en wordt er voor gezorgd dat niet alleen jij, maar ook een ander hier profijt van heeft. Daarom de speciaal opgezette online site van de H&M. Hierop kun jij een verlanglijstje maken met jou favoriete producten, deze verlanglijst is zichtbaar voor vrienden en familie. Zo biedt je hen de mogelijkheid om geld te doneren, waardoor een leuk verjaardagscadeau aangeschaft kan worden. De verpakking voor het cadeau is uniek en op een fairtrade wijze gemaakt. Dit allemaal om er een echte experience van te maken, wat tegenwoordig hoog in het vandaal staat.

36


BIJLAGE 37

&


&

BIBLIO GRAFIE 38


@Remcobron. (2012, 05 08). Marketingfacts. Opgeroepen op 04 24, 2013, van http://www.marketingfacts.nl/berichten/ca-toont-in-de-winkel-real-time-facebook-likes-op-kledinghangers Centerparcs. (2011). Opgeroepen op 04 24, 2013, van http://toppings.centerparcs.com/gb-en (2012, 12 01). Opgeroepen op 04 28, 2013, van http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/03/13/de-furby-is-terug/ Info over 3D printers. (2013, 05 06). Opgeroepen op 05 13, 2013, van Website over 3D printers: http://info3dprinter.blogspot.nl/ Mrgugumissgo. (2013). Opgeroepen op 05 08, 2013, van Mrgugumissgo: http://www.mrgugumissgo.bigcartel.com/ AIM. (2013). Aimsterdam. Opgeroepen op 05 02, 2013, van http://www.aimsterdam.nl/creatieve-industrie/creatieve-industrie/projecten/fashion-fasterclass Alers, R. (2013, 03 17). Opgeroepen op 05 02, 2013, van Wordpress: http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/03/17/floating-disaster-shelter/ Alers, R. (2013, 03 17). WordPress. Opgeroepen op 05 08, 2013, van http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/03/17/scanable-shirts/ Almekinders, S. (2013, 03 31). Hardware. Opgeroepen op 08 05, 2013, van http://nl.hardware.info/reviews/4165/asus-padfone-2-review-interessante-combi Ammann, S. (2013, 03 10). Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/03/10/coolhunts-silvie-ammann/ Ammann, S. (2013, 03 17). Slim Kopen. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/03/17/coolhunt-slim-kopen/ AVAG. (2012). Safety and fashion at work. Opgeroepen op 05 05, 2013, van http://www.safetyandfashionatwork.nl/content/genomineerden-avag-innovatie-award-2012 Baremanne. (2013, 03 16). plus size model. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/03/16/plus-size-model-eindelijk/ BartholomĂŠ, S. (2013, 03 27). Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2btrendwatching.wordpress.com/2013/02/25/coolhunts-streethunt-sarah-bartholome/ BartholomĂŠ, S. (2013, 03 11). Promotiecampagnes zonder promoters. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2btrendwatching.wordpress.com/2013/03/11/ promotiecampagnes-zonder-promoters/


BartholomĂŠ, S. (2013, 03 22). Wordpress. Opgeroepen op 05 08, 2013, van http://co2btrendwatching.wordpress.com/2013/03/11/muurschilderingen-tilburg/ Benelux, P. E. (2007). De Groeimotor. Amsterdam: Pearson Education Benelux. Berkenhagen, L. (2013, 03 22). Foap. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/02/22/coolhunt-foap/ Berkhagen, L. (2013, 02 21). Slim Rice. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/02/21/coolhunt-slim-rice/ Bessems, N. (2013, 03 14). Beats by dre royal edition. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/03/14/beats-by-dre-royal-edition/ Bessum, N. (2013, 02 22). Facebook Draait Door. Opgeroepen op 05 08, 2013, van http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/02/20/ultra-ever-dry/ Bnn. (2013, 01 14). Opgeroepen op 05 04, 2013, van Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=ZlsPXpR2ORU Boogaard, S. v. (2013, 03 13). Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2btrendwatching.wordpress.com/2013/03/13/hergebruik-van-computers/ Boogaard, S. v. (2013, 03 22). Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2btrendwatching.wordpress.com/2013/03/13/coolhunt-hologramphone/ Boogaard, S. v. (2013, 03 22). Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2btrendwatching.wordpress.com/2013/03/13/touchscreen-kleding/ Boogaard, S. v. (203, 03 17). Touchscreen 4.0. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2btrendwatching.wordpress.com/2013/03/13/coolhunt-touchscreen-4-0/ Breda, T. (2013, 03). Macascene. Opgeroepen op 05 05, 2013, van http://www.macascene.nl/info/airplay-talentshow/informatie-airplay-talentshow/airplay-fashioncontest/ Breteler, A. (2013, 03 14). Jezus on high heels. Opgeroepen op 05 02, 2013, van Wordpress: http://co2ctrendwatching.wordpress.com/2013/03/14/jezus-on-high-heels/ Breteler, A. (2013, 03 14). Onopvallend vs opvallend. Opgeroepen op 05 02, 2013, van Wordpress: http://co2ctrendwatching.wordpress.com/2013/03/14/onopvallend-vs-opvallend/ Collector, T. C. (2012, 04). Opgeroepen op 04 25, 2013, van http://thecoolcollector.net/diy/virtual-sunglasses-try-out-at-bloomingdales/ Copy&code, A. (2013, 03 17). Opgeroepen op 05 08, 2013, van http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/03/17/the-talking-shoe/ Dales, E. (2013, 02 24). Verfraaing openbare ruimte. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2btrendwatching.wordpress.com/2013/02/24/streethunt-elserieke-dales/


Dezeen. (2013, 03 13). Vimeo. Opgeroepen op 05 03, 2013, van http://vimeo.com/61258052 Dijk, L. v. (2013, 02 24). Opgeroepen op 05 02, 2013, van Wordpress: http://co2ctrendwatching.wordpress.com/2013/02/24/like-share-en-win-acties-op-facebook/ Dijk, L. v. (2013, 02 24). Opgeroepen op 05 02, 2013, van Wordpress: http://co2ctrendwatching.wordpress.com/2013/02/24/zonnecellen-in-lantaarnpalen/ Dijk, L. v. (2013, 02 24). Wordpress. Opgeroepen op 05 08, 2013, van http://co2ctrendwatching.wordpress.com/2013/02/24/explosie-van-grafische-prints/ Eerden, N. (2013, 03 17). Fitness steeds extremer. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2btrendwatching.wordpress.com/2013/03/17/coolhunt-1-fitness-steeds-extremer/ Eleni. (2013, 03 11). Wordpress. Opgeroepen op 05 08, 2013, van http://co2btrendwatching.wordpress.com/2013/03/11/coolhunt-34/ Eleni. (2013, 03 15). Wordpress. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Clean eating shakes: http://co2btrendwatching.wordpress.com/2013/03/15/coolhunt-34-clean-eating-shakes/ Erp, L. v. (2013, 03 19). Opgeroepen op 05 08, 2013, van http://co2ctrendwatching.wordpress.com/2013/03/09/future-watch/ Erp, L. v. (2013, 03 9). Wanna be my friend. Opgeroepen op 05 02, 2013, van Wordpress: http://co2ctrendwatching.wordpress.com/2013/03/09/hoe-meer-hoe-beter/ Fairminds. (2012). Opgeroepen op 03 17, 2013, van Fairminds: http://www.fairminds.nl Fan. (2013, 04 09). Opgeroepen op 04 28, 2013, van http://www.fan.tv/digitaal/gadgets/19013-twitterende-waterkoker Fashion, E. (2012, 06 21). E Fashion. Opgeroepen op 04 28, 2013, van http://www.emerce.nl/efashion/?utm_source=website%2Bfrankwatching&utm_medium=advertorial&utm_camp aign=advertorial%2Bvia%2Bfrankwatching Flora. (2013, 03 20). Opgeroepen op 05 08, 2013, van http://co2ftrendwatching.wordpress.com/2013/03/20/geen-eye-maar-hair-shadow/ Foundation, H. F. (2013). Hartley Film Foundation. Opgeroepen op 04 24, 2013, van http://hartleyfoundation.org/donate Francis-Bryden, S. (2010). DIY-Fashion. Laurence King Publishers. Frenken, T. (2013, 02 22). WordPress. Opgeroepen op 05 02, 2013, van http://co2ctrendwatching.wordpress.com/2013/02/22/opvallende-patronen-nu-ook-voor-mannen/ Froot. (2012, 06 25). Froot. Opgeroepen op 04 24, 2013, van http://www.froot.nl/posttype/froot/virtueel-boodschappen-doen-in-de-metro/


FS. (2012, 08 20). Opgeroepen op 05 04, 2013, van http://www.fashionscene.nl/p/139302/converse_items_customizen_op_lowlands_2012 FSredactie. (2012, 08 12). Opgeroepen op 05 05, 2013, van http://www.fashionscene.nl/p/129182/special_editon_converse_all_star_lowlands_gymp Gelder, I. v. (2013, 03 10). Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2btrendwatching.wordpress.com/2013/03/10/coolhunt-3/ Gelder, I. v. (2013, 03 10). Fairtrade bambo kleding. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2btrendwatching.wordpress.com/2013/03/10/coolhunt-2-ilse-van-gelder/ Gelder, I. v. (2013, 03 10). Recycle art. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2btrendwatching.wordpress.com/2013/03/10/coolhunt-3-ilse-van-gelder/ Gerritsma, C. (2012, 11 08). Bright. Opgeroepen op 04 24, 2013, van http://www.bright.nl/eerste-indruk-nike-fuelband Godefrooij, W. (2009, 06 23). Hoe creer je Co-creatie. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Universiteit Utrecht: http://igitur-archive.library.uu.nl/student-theses/2009-0918-200115/ SCRIPTIE_GODEFROOIJ_0223921_23-06.pdf Graffitinetwerk. (2013). Graffitinetwerk B.V. Opgeroepen op 04 27, 2013, van http://www.graffitinetwerk.nl/ Grim, L. (2013, 02 22). Gekleurde armbandjes. Opgeroepen op 05 02, 2013, van Wordpress: http://co2ctrendwatching.wordpress.com/2013/02/22/veel-kleurige-armbandjes/ Grim, L. (2013, 02 22). Pinterest het nieuwe bloggen. Opgeroepen op 05 02, 2013, van Wordpress: http://co2ctrendwatching.wordpress.com/2013/02/22/pinterest-het-nieuwe-bloggen/ Haastrecht, S. v. (2013, 03 16). Gizmodo. Opgeroepen op 04 28, 2013, van http://gizmodo.com/5990950/the-image-toaster-brings-google-images-to-your-breakfast Haddi, G. (2013, 02 16). Trendhunter. Opgeroepen op 05 08, 2013, van http://www.trendhunter.com/trends/street-art-story Halters, A. (2013, 03 17). Opgeroepen op 05 02, 2013, van Wordpress: http://co2ctrendwatching.wordpress.com/2013/03/17/snappclub-snappcar-elkaars-auto-lenen/ Halters, A. (2013, 03 17). Groene graffiti. Opgeroepen op 05 02, 2013, van Wordpress: http://co2ctrendwatching.wordpress.com/2013/03/17/groene-graffiti-milleuvriendelijke-graffiti/ Halters, A. (2013, 03 17). Samen gaan winkels online. Opgeroepen op 05 02, 2013, van Wordpress: http://co2ctrendwatching.wordpress.com/2013/03/17/samengaan-winkels-online/ Hamer, S. (2013, 03 12). Wordpress. Opgeroepen op 05 08, 2013, van http://co2btrendwatching.wordpress.com/2013/03/13/coolhunt-touchscreen-4-0/


Heesbeen, L. v. (2013, 02 24). Opgeroepen op 02 24, 2013, van Wordpress: http://co2ctrendwatching.wordpress.com/author/liekevanheesbeen/ Heesbeen, L. v. (2013, 02 24). Opgeroepen op 05 02, 2013, van Wordpress: http://co2ctrendwatching.wordpress.com/2013/02/24/may-i-present-de-3-tassentrends-voor-lentezomer-2013/ Heesbeen, L. v. (2013, 02 24). A’dam Fashion Week bereikt een koortsachtig slotakkoord. Opgeroepen op 04 28, 2013, van Wordpress: http://co2ctrendwatching.wordpress. com/2013/02/24/adam-fashion-week-bereikt-een-koortsachtig-slotakkoord/ Horst, C. (2013, 03 14). Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2btrendwatching.wordpress.com/2013/03/14/streethunt-3/ Horst, C. (2013, 03 14). Led verlichting strips in winkels. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2btrendwatching.wordpress.com/2013/03/14/streethunt-3/ ILFN. (2012, 09 11). Opgeroepen op 04 03, 2013, van http://www.ilovefashionnews.nl/2012/09/11/trend-tijgerkoppen/ Jix, S. (2013, 02). The Green Fashion Competition. Opgeroepen op 04 24, 2013, van http://www.thegreenfashioncompetition.com/ Kastelijns, B. (2013, 03 18). Opgeroepen op 05 08, 2013, van http://co2ctrendwatching.wordpress.com/2013/03/18/maximaal-zes-seconden-filmen-met-vine-twitters-nieuwe-videodienst/ Kennes, B. (2013, 03 15). old tattoo’s. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2btrendwatching.wordpress.com/2013/03/15/streethunt-oldskool-tattoo/ Kessel, T. v. (2013, 03 08). Diversiteit. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/03/08/coolhunts/ Kooij, B. v. (2012, 06 11). Vergeet coupons, sociale cadeaus zijn de toekomst. Opgeroepen op 03 17, 2013, van Marketingfacts: http://www.marketingfacts.nl/berichten/vergeet-coupons-sociale-cadeaus-zijn-de-toekomst Kramer, L. M. (2013, 03 17). Opgeroepen op 05 08, 2013, van http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/03/17/transformeer-fotos-naar-videos/ Kramer, L. M. (2013, 03 17). Opgeroepen op 05 08, 2013, van http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/03/17/een-kijkje-in-de-hersenen-met-kinect/ Kramer, L. M. (2013, 03 17). Wordpress. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Untamed: http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/03/17/untamed/ Kroon, R. v. (2013, 02 28). Wordpress. Opgeroepen op 08 05, 2013, van http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/02/28/coolhunts-rick/


Laura. (2012, 12 10). NSMBL. Opgeroepen op 04 20, 2013, van http://www.nsmbl.nl/backstage-bij-glamour-de-winter-weggeefmaand-styling-contest/ Layer. (2013, 01 03). Layer. Opgeroepen op 04 24, 2013, van http://www.layar.com/what-is-layar/ Lemmens, M. (2013, 03 14). Vrouwen achter het stuur. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2btrendwatching.wordpress.com/2013/03/14/vrouwen-aan-het-stuur/ Machiels, R. (2013, 03 10). Crowdfunding. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/03/10/coolhunt-crowdfunding/ Machiels, R. (2013, 03 10). Platforms. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/03/10/coolhunt-platforms/ Machiels, R. (2013, 03 10). Vinyl. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/03/10/coolhunt-vinyl/ Magazine, W. (sd). The Cool Collector. Opgeroepen op 04 24, 2013, van http://thecoolcollector.net/diy/wads-barber-shop-contest/ Mandemakers, S. (2013, 03 23). Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/03/23/the-bat/ Mandemakers, S. (2013, 03 23). Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/03/23/schoensneeuwschuiven Mandemakers, S. (2013, 03 17). Shake it like a polaroid picture. Opgeroepen op 05 04, 2013, van Wordpress: http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/03/17/shake-it-like-apolaroid-picture/ Mandemakers, S. (2013, 03 17). Urban amsument. Opgeroepen op 05 04, 2013, van Wordpress: http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/03/17/urban-amusement/ Mausel, E. (2008). Ondernemen met een maatschappelijke paragraaf. In E. Mausel, Ondernemen met een maatschappelijke paragraaf. van Gorcum. Middendorp, R. (2008, 09 19). Bright. Opgeroepen op 04 25, 2013, van https://www.bright.nl/peugeot-design-contest-nadert-finale Nelly. (2013). Nelly.com. Opgeroepen op 05 08, 2013, van www.nelly.com Nick. (2013, 03 11). Appelstijl. Opgeroepen op 04 24, 2013, van http://www.appelstijl.nl/2013/03/11/live-wallpaper-stijl-interactiviteit-op-je-bureaublad/ Nieuwehuijzen, D. v. (2013, 03 23). Lelijke dingen mooi maken. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2atrendwatching.files.wordpress.com/2013/02/img_1783.jpg Nieuwehuizen, D. v. (2013, 02 23). Opgeroepen op 05 08, 2013, van http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/02/23/coolhunts-daisy/#respond


Nieuwenhuijzen, D. v. (2013, 02 23). Tas op wielen. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/02/23/coolhunts-daisy/ Nijhuis, D. o. (2013, 03 08). Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2atrendwatching.wordpress.com/?s=remote+free+hand&submit=Zoeken Nijhuis, D. O. (2013, 03 08). Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2atrendwatching.files.wordpress.com/2013/03/2009_adidasoriginalshouseparty.jpg Nijhuis, D. O. (2013, 03 08). Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2atrendwatching.files.wordpress.com/2013/03/unknown1.jpeg Nijhuis, D. O. (2013, 03 08). Wordpress. Opgeroepen op 05 08, 2013, van http://co2atrendwatching.files.wordpress.com/2013/03/images.jpeg Online, D. (2011). Dokter Online. Opgeroepen op 04 24, 2013, van http://www.dokteronline.com/ Online, M. (2013). Opgehaald van http://taringa-z.com/adam-saaks/ Polaroid. (2013). Polaroid. Opgeroepen op 04 28, 2013, van http://www.polaroidstore.com/products/portable-photo-printers/instant-mobile-printer-gl10-with-zink-zero-ink-printingtechnology.htm Quarterly, T. (2013). After 3D, here comes 4K. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Economist: http://www.economist.com/news/technology-quarterly/21572921-home-entertainmentnew-television-standard-called-ultra-hd-four-times-sharper racefietsen, I. (2013). Italiaanse racefietsen. Opgeroepen op 05 2013, 01, van Website over italiaanse racefietsen: http://www.italiaanseracefietsen.com/ Rachel. (2013, 03 08). Opgeroepen op 05 05, 2013, van http://co2btrendwatching.wordpress.com/2013/03/08/coolhunt-social-media-neemt-tv-progammas-over/ Random. (sd). Opgeroepen op 04 24, 2013, van http://pinterest.com/nurturenature/diy-fashion/ Redactie, F. (2012, 06 27). Fashion Scene. Opgeroepen op 04 24, 2013, van http://www.fashionscene.nl/p/126284/laat_je_sneakers_customizen Ryan, T. (2012, 12 18). Retailwire. Opgeroepen op 05 08, 2013, van http://www.retailwire.com/discussion/16468/amazon-launches-social-gifting-tool Sandracecet. (2012, 11 14). Sandracecet. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Tony Chocolonely: http://www.sandracecet.com/tonys-chocolonely.html Sarah. (2013, 03 11). Opgeroepen op 05 05, 2013, van http://co2btrendwatching.wordpress.com/2013/03/11/een-waterdichte-smartphone/ Schouten, M. (2013, 03 17). Opgeroepen op 05 05, 2013, van http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/03/17/mark-schouten-coolhunt-2/


Schouten, M. (2013, 03 17). De wisselwinkel. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/03/17/mark-schouten-coolhunt-3/ Schouten, M. (2013, 03 17). E smart. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/03/17/mark-schouten-coolhunt-4/ Schwartz, A. (2013, 01 28). Fastcoexist. Opgeroepen op 05 08, 2013, van http://www.fastcoexist.com/1681443/book-a-night-at-this-homeless-hotel-to-live-like-people-on-the-street#9 Seelen, N. (2013, 22 03). Wordpress. Opgeroepen op 05 08, 2013, van http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/03/24/plakplaatjes-voor-volwassenen/ Sheridann. (2013, 03 20). Opgeroepen op 05 08, 2013, van http://co2ftrendwatching.wordpress.com/2013/03/20/co-branding/ Sheridann2. (20, 03 2013). Opgeroepen op 05 08, 2013, van http://co2ftrendwatching.wordpress.com/2013/03/20/exclusieve-sneakers/ Smeets, N. (2013, 02 22). Opgeroepen op 05 08, 2013, van http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/02/22/coolhunt-met-layar-kan-je-tieten-zien/ Smeets, N. (2013, 02 22). Ikea bed testen op station. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/02/22/coolhunts-nienke/ smeets, N. (2013, 03 16). Tanden scheef zetten. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/03/16/coolhunt-japan-zet-tandenscheef/ Smeets, N. (2013, 02 22). Wordpress. Opgeroepen op 05 08, 2013, van http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/02/22/coolhunt-bodylotion-in-je-spijkerbroek/ Sรถderstrรถm, T.-R. (2013, 02 06). Paper Display - Stockholm Furniture and Light Fair. Opgeroepen op 05 02, 2013, van The Coolhunter: http://www.thecoolhunter.net/article/de tail/2154/paper-display--stockholm-furniture-and-light-fair Spireresearch. (2012, 06 14). Social gifting; the new buz in internet shopping. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Spireresearch: http://www.spireresearch.com/spire-journal/yr2012/q2/ social-gifting-the-new-buzz-in-internet-shopping/ Stigter, P. (2012, 12 05). Glamour. Opgeroepen op 04 04, 2013, van http://www.glamour.nl/instaglamour Stone, Z. (2013, 01 04). This Helmet With Brake Lights And Turn Signals . Opgeroepen op 05 08, 2013, van Fastcoexist: http://www.fastcoexist.com/1681545/this-helmet-with-brakelights-and-turn-signals-lets-bikers-speak-the-language-of-cars#1 Sundo, J. (2013, 02 26). Creating experience in the experience economy. Opgeroepen op 05 08, 2013, van books.google:


http://books.google.nl/books?id=NnUC25fPQRoC&printsec=frontcover&dq=experience+economy&hl=nl&sa=X&ei=H1GKUfDXGomX7Qbm-IHYAw&sqi=2&ved=0CDcQ6AEwAQ Suprise, Y. (2012). Opgeroepen op 29 04, 2013, van http://www.yoursurprise.nl/kleding Sydneydm. (2013, 03 15). Opgeroepen op 05 08, 2013, van http://co2ftrendwatching.wordpress.com/2013/03/15/animalization/ Taskforeceinnovatie. (2012, 07 16). Opgeroepen op 05 02, 2013, van Taskforeceinnovatie: http://www.taskforceinnovatie.nl/creatieve-industrie/initiatieven/anders-op-weg Textilla. (2009, 06 10). Textilla. Opgeroepen op 05 27, 2013, van http://www.textilia.nl/nieuws/amsterdam-international-fashion-week-2009/nid3055-fashion-contest-heineken-vooraifw-een-jurk-van-bierdopjes.html Textilla. (2012, 03 20). Textilla. Opgeroepen op 04 24, 2013, van http://www.textilia.nl/nieuws/algemeen/nid12576-hm-opent-conscious-experience-op-de-kalverstraat.html Thomas. (2013, 03 15). Wordpress. Opgeroepen op 05 08, 2013, van http://co2btrendwatching.wordpress.com/2013/03/15/streethunt-1-2/ Trendstyle. (2013, 04 17). Witte schoenen. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Trendstyle: http://www.trendystyle.net/fashion/kledingtips/witteschoenen.html Twinkel. (2012, 05 30). Twinkelmagazine. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Acceptanten WRAP: http://www.twinklemagazine.nl/nieuws/2012/05/bol.com-fonq.nl-en-we-fashion-bijeerste-acceptanten-wrapp/ United, F. (2012, 08 21). Opgeroepen op 05 08, 2013, van Fashion United: http://www.fashionunited.nl/nieuws/Columns/Socialgifting_app_Wrapp_tekent_samenwerking_met_Intersolve_2012082937153/ Vies, I. v. (2013, 03 14). Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2btrendwatching.files.wordpress.com/2013/03/foodiebag.jpg Vies, I. v. (2013, 03 24). Hydrophysio. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2btrendwatching.wordpress.com/2013/03/14/coolhunt-3-irene-van-der-vies/ Voorsterum, J. (2013, 03 17). Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/03/17/natuurlijke-tandpasta/ Voorstrum, J. (2013, 03 17). Uit - ontbijten. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/03/17/uit-ontbijten/ Voosterum, J. (2013, 03 17). Opgeroepen op 05 05, 2013, van http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/03/17/presteren-op-lichaamswarmte/ Week, D. D. (2012). Opgeroepen op 05 10, 2013, van http://we-can.nl/ddw-customizen/


Weijl, T. (2013, 03 24). Tally Weijl. Opgeroepen op 05 05, 2013, van Facebook: https://www.facebook.com/pages/Tally-Weijl-Fashion-Contest/255906447879532 Wikipedia. (2013, 04 14). Wikipedia. Opgeroepen op 04 24, 2013, van http://nl.wikipedia.org/wiki/Crowdfunding Witte, V. d. (2009). Professionele communicatiefunctie. In V. d. Witte, Professionele communicatiefunctie. Kluwer. Worp, D. v. (2013, 03 16). Hout is Hip. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2atrendwatching.wordpress.com/2013/03/16/hout-is-hip/ Worp, D. v. (2013, 03 08). Kleuren. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2atrendwatching.wordpress.com/tag/kleuren/ Worp, D. v. (2013, 03 08). Strepen. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2atrendwatching.wordpress.com/tag/strepen/ Wouters, L. (2013, 03 17). Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2btrendwatching.wordpress.com/2013/02/17/varken-jpg/ Wouters, L. (2013, 03 22). Kringhalen. Opgeroepen op 05 08, 2013, van Wordpress: http://co2btrendwatching.wordpress.com/2013/02/25/kringhalen/ Wrapp. (2012, 04 26). Wrapp. Opgeroepen op 05 08, 2013, van https://www.wrapp.com/nl wsiwebexpert. (2012, 06 14). Social gifting: The new buzz in internet shopping. Opgeroepen op 05 08, 2013, van wsiwebexperts: http://www.wsiwebexperts.nl/Nieuws/Archief2012/ SocialGiftingvoorNederlandsewebshops.aspx wsiwebexperts. (2012, 07 21). Social gifting voor nederlandse webshops. Opgeroepen op 05 08, 2013, van wsiwebexperts: http://www.wsiwebexperts.nl/Nieuws/Archief2012/SocialGiftingvoorNederlandsewebshops.aspx Yalcin, R. (2013, 03 16). Opgeroepen op 05 08, 2013, van http://co2btrendwatching.wordpress.com/2013/03/16/coolhunt-2-3/ Yamashita, S. (2010, 03 26). Designboom. Opgeroepen op 05 08, 2013, van http://www.designboom.com/design/shin-yamashita-land-peel/ Yanko. (2013). Craziestgadgets. Opgeroepen op 03 15, 2013, van http://craziestgadgets.com/2010/02/25/shair-chair-is-a-chair-you-can-share-with-8-people/

Trendreport  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you