Page 1

Lidylls Nr 1 Jul 2011

inspirasjonsmagasin


Julen nærmer seg med stormskritt ...og dere! Er du tradisjonell av deg, må du gjerne trekke inn røde detaljer i julen, men julen tenger ikke være rød. julen kan være akkurat det du vil den skal være! I artikkelen “Juleforberedelser” viser jeg noen av bloggernes juletre varianter i år. Hovedfokuset er imidlertid på julegaveinnpakkingen! En pakke som er pakket pent inn, der man gjerne har lagt litt ekstra i innpakkingen, signaliserer at man bryr seg! I tillegg er det jo morro å gjøre det til en del av julekosen! I artikkelen jul hos bloggerne har jeg plukket ut noen få kjente bloggefjes i et etterhvert stort blogglandia. Forskjellige stiler, ulike farger og ulike tips. Dette , igjen, er for meg en god påminnelse om at julen kan være det du gjør den til; Tør å skap din helt egen julestil! Det er DU og DINE som skal kose dere der! En stor takk sendes til bloggerne som har bidratt til denne “inspirasjons-blekka”: -Sukkertøy for øyet, Ida Sussanne Collier, sukkertoyforoyet.blogspot.com -Designhund, Tone Throndsen, designhund.blogspot.com -Mrs.Hardy, Manuela Hardy, mrs.hardy.blogspot.com -Kronprinsessene, May Helen, kronprinsessene.blogspot.com Håper dere finner inspirasjon og glede i denne “juleblekka”, og gi gjerne tilbakemeldinger om hva dere ønsker å se her neste gang..ja, for vi skal vel gjøre dette igjen? Og kanskje flere vil delta? *blunkesmil* Ønsker alle en flott førjulstid! ..og god jul og godt nytt år!

Med vennlig hilsen

Lidyll-Live

lidyll.blogspot.com


Innhold:

Juleforberedelser............s 3 Bloggernes juletre.....s 3 Julegave-innpakking....s 5 Jul hos bloggerne............s Sukkertøy for øyet......s Designhund..............s Mrs Hardy...............s Kronprinsessene.........s Lidyll..................s

9 9 11 13 15 17

Bloggernes “DIY”-tips........s Juletrær av papp........s Julelenke...............s Julekort................s Juledekor...............s Julelykter..............s Julegodt................s Lysestake...............s Julestjerne.............s

19 20 21 22 23 25 26 27 28

7

npak n i e v a For g ps se s 5! i kins-t

12


Juleforberedelser:

Pynt deg et juletre!

Bilder:Sukkertøy for øyet/Ida Susanne Collier, Designhund/Tone Throndsen, Kronprinsessene/ May Helen, Lidyll/Live Venstøp Eriksen Tekst: Lidyll/Live Venstøp Eriksen


...et

juletre..

...trenger ikke å være en gran i våre dager! Tvertimot er det opp til hver enkelt hvordan et juletre kan tolkes. Størrelse, utførelse og dekor avgjøres av smak, tilgang på materialer, tradisjoner og boareale. Hvordan skal ditt juletre være i år?

1:Lidylls kalender-tre på vegg. Gavene gjemmes! 2:Julekvist, Designhund 3:Teiptre hos Kronprinsessene 4,6: Julegren hos Sukkertøy for øyet 5: Lite og røft juletre, Designhund

e

ulik e r fle d e m Hva r? æ r t jule

4


julegaver..... personlig &

dekorativ innpakking

Hva er vel hyggeligere enn å motta en fin julegave der man ser at giveren har lagt mye omtanke også i innpakkingen? La deg inspirere til å legge litt ekstra i innpakningen av årets gaver. Sett av en kveld og gjør det til en hyggelig del av juleforberedelsene! Bilder og tekst:Lidyll/Live Venstøp Eriksen

1.


...i rosa toner.........

1:Gave pakket i gråpapir. Hvitt smalt silkebånd. Hjemmelaget til og fra lapp i to lag. innerste lag er laget av to sirkler klippet ut av en tapetrest, limt sammen med fjær i mellom. Fjær er hot i år! Hullet med hjertepuncher.

2.

Ytterste til-og-fra-lapp er klippet ut av rosa papir. jeg har brukt to ulike størrelser på sirklene, og latt dem overlappe hverandre litt, for å få en “bowlingkule”-form. Til og fra er stemplet på, og også i denne har jeg punchet (hullet ut) ut et hjertehull til oppheng. 2:Rådyr i “bare messingen” er årets dekor! 5:Gulleske. Til og fra lapp er satt sammen av flere av de minste utklipte sirklene. Disse er limt sammen til en “blomst” med en utpunchet snøkrystall av hvitt papir i midten. Bakpå (bakstykket) er det limt en utklippet sirkel. Husk å legge en bit silkebånd eller lignende mellom forstykket og bakstykket når du limer, med en løkke i øvre del. Festet til gaveesken med en bit japansk teip.

3.

4.

4: Se oppskrift s 23 i “juleverksted”. 5,3: Til og fra av utklippede sirkler av papir, limt sammen på silkebåndet rundt gaven. Hver sirkel er to sirkler limt mor hverandre med båndet mellom. Enkelt!

5.

6


Natur + ! l l u g

! s p i T

Prøv dere frem og lek med gaveinnpakkingen! Hva med teip, hyssing, kanelstenger, blonde eller grüpapir?


......naturlige toner..

1.

Noen sverger til tradisjonelle farger som rødt i julen, andre satser på å sprite opp en mørk årstid med utradisjonelle farger. Hva med å prøve på en juledekor preget av jordfarger og naturlige nyanser? For den lille glamourøse touchen prøv å spe på med litt gull eller sølv! Jeg sverger til gråpapir på mine julegaver, dette fordi det er en flott “nøytral” base til mange ulike farger og dekorvariasjoner, men skulle du ønske noe annet, er det mange flotte papirvarianter å velge fra der ute. Bare husk at det er penest om bånd, kort og papir passer sammen! 1,2: Bruk japansk washi teip til å dekorere årets pakker! Også flott å lage små vimpelrekker av!

2.

3: Kanelstenger dufter deilig i julen! Jeg bruker dem rund om i leiligheten i dekor, men hva med å bruke den i julegave dekoren også?

3.

4: Blonde gir en god nostalgisk følelse til jul! Hvorfor ikke bruke en remse på gavene til dekor? Til og fra lapp med stjerne, se “juleverksted” artikkelen side 22. 5: Gullblomst fra H&M 39.50

tips e r e l For f e 19! d i s se

4.

5.

8


Jul hos bloggerne

Sukkersøt

Pastell-jul

I Skien bor loppefrøkna Ida Sussanne i en loftsleilighet sammen med mannen Stian og hunden wilma. I denne loftsleiligheten finnes det mye sukkertøy for øyet, som passende også er navnet på bloggen hennes. Få en sniktitt på hennes pastell-jul!

Bilder:Sukkertøy for øyet/Ida Susanne Collier Tekst: Lidyll/Live Venstøp Eriksen, Sukkertøy for øyet/Ida Sussanne Collier


..Pastell dekor!

Jul i sukkertøys-hjemmet karakteriseres av stikkord som kos, tradisjoner, julemusikk, telys, svibellukt, pepperkaker og kalendergaver.

Søte Ida Sussanne pynter til jul med enkle, dekorative og fargeglade elementer i duse og delikate pastellnyanser. Blandt annet kan det nevnes pastellfargede julekuler, kvister med kremmerhus og stjerner og søte oppsatser rundt omkring. Favoritt dekoren inkluderer små juletrær fra Søstrene Grene,gavekalender, svibler i cathrineholm skål og en dekorativ julekvist. Julekvisten er pyntet med hjemmesydde stjerner og juletrær og kremmerhus fra Kaspara. Gavekalenderen deles av henne og mannen, og henger som et flott blikkfant langs trappen opp til hemsen. Nydelig! Ida sussane tipser oss om at man kan bremse blomstringstiden på sviblene ved å sette dem kaldt om natten. Da varer de lenger og du slipper å bytte dem ut flere ganger før jul!

Tips!

Besøk bloggen:

sukkertoyforoyet. blogspot.com 10


Juletoner med en tøff tvist!

Bilder:Designhund/Tone ThrondsenTekst: Lidyll/Live Venstøp Eriksen

Herlige Tone bak bloggen Designhund er bosatt i Kongsberg med mann, barn og hunder. Bli med inn og se den lekre juledekoren i “hundehuset”!

! s p i T

Besøk bloggen:

designhund. blogspot.com


..en personlig "touch"! Dekoren i hundehuset er like nydelig som dama bak bloggen. Tone satser på utradisjonelle julefarger, kombinert med litt glam, glitter og røffe kontraster. Tone har jobbet med interiør og dekor i flere år, og det bærer hjemmet hennes preg av. Hva med en joker? Eller julekuler i mintgrønt, turkis eller lakserosa? Lekkert! Ta en kvist med deg inn neste gang du er på tur, sett den i en vase og dekorer etter hjertets lyst! Sett ditt personlige preg på dekoren, og våg å satse utradisjonellt hvis smaken tillater det!

12


HARDY JUL

Bilder:Manuela Hardy/ Mrs.Hardy Tekst: Lidyll/Live Venstøp Eriksen

Søte Manuela er en av de kreative sjeler i blogglandia. Hun driver bloggen Mrs. Hardy,er rå på “gjørdet-selv”-prosjekter og viser stadig frem lekre prosjekter i hardyboligen!

! s p i T

Besøk bloggen:

mrs-hardy. blogspot.com


..sart møter røft! Manuela bor med mann og barn, er nylig utdannet arkitekt og er et multitalent innen kreative retninger. Hjemme hos Hardy familien får noe tradisjonelle farger innpass i julen, men dama er samtidig helt rå på å finne detaljer som gir det lille ekstra. Bare sjekk ut den rålekre egenproduserte adventstaken i betong. Denne finner du oppskrift på under “juleverksted” artikkelen lenger bak i bladet, se s 27. Julebaking, herlige stemningsbilder og inspirerende tips og ideer er bare noe av det du finner på denne herlige bloggen!

14


Koselig jul hos

Kronprinsessene Bilder: May Helen/ Kronprinsessene Tekst: Lidyll/Live Venstøp Eriksen

Blide og flinke May Helen driver bloggen kronprinsessene. Der viser hun oss daglig deilig interiørbilder, gode ideer og glimt fra livet i kronprinsessehjemmet.

Tips!

Besøk bloggen:

kronprinsessene. blogspot.com


..stilrent og nydelig! Herlige og alltid-blide May Helen er en mester til å sette sammen nydelige ting i interiøret. Hun er også en stor bidragsyter på gjør-det-selv prosjekter, og viser stilrene og lekre bilder. Hjemme hos May Helen og familien finner man en nydelig julemix av lilla, grånyanser, naturelementer og tøffe detaljer. May Helen har dekorert trappen med årets pakkekalender, laget dekorativ jule-lenke og trukket inn naturlige elementer. Hennes beste “gjørdet-selv”- tips finner dere lenger bak i bladet under “juleverksted”. Prøv dem ut; Det er lekende enkelt og nydelig!

16


Idyllisk med

Lidyllisk Jul! Bilder: Lidyll/Live Venstøp Eriksen

Live er utdannet produktdesigner, og innehar en stor lidenskap for interiør og dekor. Daglig blir det skapt nye ideèr i lidyll boligen!

Tips!

Besøk bloggen:

lidyll. blogspot.com


Hjemmelaget julepynt og utradisjonelle farger!

I lidyllboligen bor Live, sambo-mannen og pusen Ferdinan. Nåværende leilighet er kun midlertidig, derfor er det stort fokus på enkle, rimelige og utbyttbare løsninger generellt. Julen er intet unntak, da svært lite av juledekoren har fått lov til å komme frem fra boden. Istedet er det i år stort fokus på egenprodusert juledekor, i form av dekorert kranser, kalender-tre på veggen, lyslykter og ulike dekor lenker. Hva med å dekorere en pappkrans med fjær og blonde? Eller hekle dekor til egen lyslykt? Eller lage stjernelenker?

Lim fj blond ær og es kran løyfe pa sen! 18


Bloggernes “gjør-det-selv”-tips

Lag julegavene selv pa

Juleverksted Det er fortsatt tid til å invitere venner eller familie til et aldri så lite juleverksted. Hva med å lage egenprodusert juledekor, julegaver eller detaljer til en personlig innpakking av gavene?

Bilder: fra hver enkelt blogger/ Tekst: fra hver enkelt blogger/Lidyll-Live Venstøp Eriksen


..Dekorative

juletrær

Bilder: May Helen/kronprinsessene Tekst: May Helen, Lidyll /Live Venstøp Eriksen

Du trenger:

Blyant Saks Lim Litt tykt papir (gir fin effekt med litt forskjellige farger) Klistermerker e.l. Lag deg en mal på juletreformen. Om du synes det er vanskelig på frihånd, går det an å google jultre, og finne et bilde du kan tegne etter. Tegn rundt malen, og klipp. Klipp en “fot” til treet, altså en liten avlang kvadrat. Klipp et “spor” nederst på treet, der du fester inn “foten”. Pynt i vei: Hva med klistremerker?Eller paljetter? Eller biter av retro tekstil eller tapet?

Tips!

Lag flere juletrær i ulike størrelser, sett dem sammen i en gruppe slik første bildet viser eller sett dem pa et dekorfat med lys og annen dekor! Nydelig! 20


julelenke

...som ønsker en god jul!

Bilder: May Helen/kronprinsessene Tekst: May Helen, Lidyll /Live Venstøp Eriksen

Dette er et superhot tips for å få inn den lille grafiske snerten i juledekoren! Print ut tekster på hvite A4ark, som du så klipper ut i like store remser. For den riktige stemningen prøv “God jul”, slik som her. Lim til sirkler i en lenke, som under. Fin overallt!

! s p Ti n

dus ir a e t pap p te ge nsjon r n i a pr ler f me julei v ø d Pr el tra t ige ed s e l e k p ta en e yd va m r n h hve for denne ller a p til en. E nger i k len e setn g? n ulik elt ri enk


julekort

... og til-og-fra lapper!

Bilder: Lidyll photo/Live Venstøp Eriksen Tekst: Lidyll /Live Venstøp Eriksen

Vi blir hvert år bedt om å sende julekortene tidlig, slik at de kommer frem til jul, men det er fortsatt litt tid igjen vel?? Hva med å samle jentegjengen eller ha med familie og venner på å dekorere årets jule kort. Eller om man er litt sent ute, så er det jo hyggelig å lage til-og-fra lapper også? Disse kortene har jeg klippet til av både ulike naturfargede tykke papirark, såvel som gråpapir. Stjerner er hot i år, og enkle å klippe ut for både liten og stor. Blonder og gulltråd gir litt romantikk og glam. Hva med å sy dekoren på kortet?

Tips!

Bruk en trad med kontrast til resten av materialene, sa gir den i seg selv en flott dekor! 22


Juledekor

...av papir, naturmaterialer og teip! Bilder: Lidyll/Live Venstøp Eriksen Tekst: Lidyll/Live Venstøp Eriksen

I år går det i hjemmelagde dekorelementer, svibler og hvite julestjerner i Lidyllboligen.

2.

1,7,3: Når det kommer til hjemmelaget dekor, er det så utrolig mye man enkelt kan lage selv! Stjerner er hot i år, så hva med å klippe ut stjerner i tapetrester eller papir til både julepynt(bilde 1), til-og-fra-lapper, girlander lenke (bilde 7, bilde 3)og julekortene? Eller hva med sirkler? Et tips her: Lim sammen to stjerner/sirkler med bånd mellom, for mer stabil lenke! 2: Lag dekorhjul av papir. Disse lages ved å klippe til to avlange papirbiter (avlange kvadratiske). Høyden x 2 = diameter på rundt “hjul”. Brett fra den korte enden, til du har brettet hele veien og har “et trekkspill”. Lag to slike, som limes sammen til en “sirkel”. Dekorer gjerne sirkelen i midt med en rund papirbit, evt også en knapp, perler, teipbit osv. Disse er lekre til gaver, men er også flotte å henge opp som pynt. Hva med mini-utgaver på juletreet?

3.

1.


4.

Juledekor

...av papir,naturmaterialer og teip! Bilder: Lidyll photo/Live Venstøp Eriksen Tekst: Lidyll /Live Venstøp Eriksen

4: Dekorer fyrstikkesker til hjemmebruk eller som små venninnegaver. Disse er dekorert med japansk teip, men hva med utprint av bilder eller tekstiler? 5: Lag herlige små girlander-lenker av hyssig og dekorteip! Fest teipen rundt hyssingen, lim mot hverandre. klipp til en dekorativ kant på vimplene. Lekre over speil, på juletreet eller lysfatet.

5.

6.

6: Dekorer en krans til deg selv, svigermor eller en venninne! Denne varianten består av en isopor krans fra Panduro med pålimt fjær. Bruklimpistol. Nederst har jeg dekorert med en remse blondetekstil som jeg har knyttet til en sløyfe.

s! p i T

r til e t s e r t e p Bruk ta en! juledekor

7. 24


Julelykter ...av tomme

syltetøysglass!

Bilder: Lidyll/Live Venstøp Eriksen Tekst: Lidyll/Live Venstøp Eriksen

De av dere som følger bloggen min har nok fått med seg dette før, men tomme syltetøysglass er utrolig flotte til gjenbruk av ulike slag. Hva med å dekorere egne lykter eller gi bort en hjemmelaget t-lysholder til jul? Så spar på gamle syltetøysglass, sausglass og lignende, vask dem og fjern etikettene. Dette gjøres enklest ved å la dem ligge i varmt vann med oppvasksåpe til etiketten løsner. Glassene kan dekoreres etter hjertens lyst. Hva med gamle boksider eller aviser, tekstilrester, blonder, silkebånd, strikk eller hekling, naturmaterialer og så videre. Husk også at disse er lekre som vaser eller hengelykter!

Tips!

Prøv deg frem med ulike materialer. Kanskje vil du bruke gamle sider fra en bok, tekstiler, knapper, silkeband, tapetrester eller garn?


Julegodt

spiselige gaver og fristelser! Bilder: Lidyll photo/Live Venstøp Eriksen Tekst: Lidyll /Live Venstøp Eriksen

1

Sjokoladekarameller:

100 g melkesjokolade 110g sukker 1dl fløte 100 glukose (fåes på apotek) 2ts vaniljesukker 10g smør Ha sukker i en tykkbunnet kjele. Hell flytende glukose i sukkeret og rør. Ha i fløte og vaniljesukker. La koke under omrøring. Følg med på temp på et termometer. Etter ca 30 min er temp ca 118grader.Bland inn opphakket sjokolade og smør.Rør til en jevn røre.Ha massen over i en sprøytepose og sprøyt i konfektformer. Sett formene kaldt. Mmmm!

2 Brente

mandler/nøtteknekk

150g Sukker (øk andel sukker ved knekk) 1dl vann 250g Mandler(Evt andre nøtter) Vaniljestang smør Ha litt smør i en tykkbunnet kjele eller jernpanne. Ha i nøtter, sukker, vann og opphakket vaniljestang. La dette stå på høy varme, under omrøring. Når vannet koker vekk, vil blandingen føles “tørr”, men nå er det bare å fortsette mens sukkeret smelter. Etter en stund vil blandingen virke mer flytende igjen, mens fargen blir klarere og gyllenbrun. Når hele blandingen er slik, er den ferdig. Hell ut på på bakepapir, og husk å ha en stekeplate eller lignende under, da blandingen er VARM! Ønsker du brente mandler må du helle blandingen tynn, slik at nøttene blir lette å dele fra hverandre. Ønsker du nøtteknekk, er det ikke så viktig.Del opp ved å slå hard på når blandingen har stivnet. Nam! 26


.

Lysestake

..eller t-lysholdere i betong!

Bilder: Mrs. Hardy/ Manuela Hardy Tekst: Lidyll/Live Venstøp Eriksen, Mrs. Hardy/ Manuela Hardy

Du trenger:

-mørtelblanding -Noe å støpe i, feks en tom melkekartong -fire stearinlys -til tlysholderen også 2stk plastglass

1

1: Telysholder lages ved å helle ferdigblandet mørtelblanding i et plastkrus, mens du setter et plastkrus litt nedi på toppet, for å lage plass til t-lyset. 2: Lysestaken med fire lys/adventsstaken lages ved å helle ferdigblandet mørtel i en form, gjerne en tom melkekarong eller lignende. Lag overflaten jevn. Stikk ned fire lys som tørker fast i staken.

Tips!

For ulike dekoreffekter tilsett ulike materialer til mørtelblandingen. Eksempelvis perler, stener, glassbiter, tekstiler ogsa videre. Lek litt!

2


julestjerne

...dekorer med tekstil remser!

Bilder: May Helen/Kronprinsessene Tekst: Lidyll /Live Venstøp Eriksen, May Helen/Kronprinsessene

Du trenger:

stjerne / hjerte / annet valgfritt tekstil saks

Klipp ett lite hakk i stoffet du skal bruke og riv strimler på ca 1 cm i bredde.Surr rundt stjernen. Overlapp endene eller knytt knute mellom strimlene. Kan også være lekkert som opphengt juledekor, eller hva med å bruke en slik som stjernen i toppen av juletreet? Slike dekorelementer vil også være nydelig på et lysfat nå mot jul. Prøv deg frem meg gamle tekstiler. Hva med å bruke en av mannens gamle skjorter som egentlig er klar for kast? Eller små rester av retrostoffer?

! s p Ti

e lik u d va me h rem Eller ef ! eg ilk s r d pa e e t s v s ø e r Pr tilre uk . ek r l b s oen fint rmer tek n t d fo n me ? Ka lett"- ere e d r l eko skjerm ban "skje d a e pe all med m a l t a v l H me ? m ga ett l e "skj 28


God jul og godt nytt ar!

Lidylls jul 2011  
Lidylls jul 2011  

interiør og dekor magasin. Juleutgaven med mange gjør-det-selv oppskrifter og tips!

Advertisement