Page 1

Design Portfolio

Lichao Liu

University of Pennsylvania, MArch 2020

1


2


3


Content

Tetris --- Transitional Ho

Tree Graft --- Communi

Facade Operation --- M

Tent Pavilion --- Visitors

[_____] --- Bookdrop In

Meandering Abroad ---

Glimpse Through --- Bo

Palimpset Landscape a

Travelling Photo Series 4


ousing

ity Library

Museum/Archieve

s’ Center

nfrastructure Design

- Boarder-Crossing Station

ountique Hotel

and Printing Forum --- Complex

s 5


Transitional Housing for the Homeless population not only means an opportunity to rebuild social networks, but also a chance to earn new skills in order to re-integrate into the society in the future. Philadelphia used to host the one of the largest tent cities in the States, homeless people who used to live in the tents will use the Housing as their transition back to normal lives. The project prepares a front safe courtyards for tents to reside, while the ground level offers necessary facilities such as dining, medical clinic, mental healthcare services and clothing exchanges to for help. Maybe already getting used to community living, the layouts of the apartments are parted in between various width of circulation platforms for neighbor communications and activities. The layout of the apartments also encourage shared spaces like living rooms and open kitchens so that people can maintain the balance between private and public life.

Tetris

Transitional Housing for the Homeless Fall 2018, University of Pennsylvania Overall Exterior View with Comfort Station in the Courtyard

6


Using Standard 20’ Shipping Container

Design of Mobile Comfort Station Top four Needs for Homeless People: 1. Dining (Hot Food) 2. Medical Clinic (Prescription and Brief Medical Examination) 3. Mental Healthcare (PTSD / Anti-Social Behavior) 4. Closet (Recycled clothes for Extreme Weather)

Clothing Units

Overall Program Layouts and Dimensions 5.0’ 6.0’ 1.5’ 8’

7.5’

Dining Units

DIning Units

Mental Healthcare Units Medical Clinic Mental Healthcare Clothing

Medical Clinic

7


Typical 0’ FloorFloor PlanPlan 0’

24’

24’

48’

48’

72’

72’

Ground-Level Site Plan

Single-Floor Apartment Layout (2 (756sqft) bedrooms, 726sqft) Single-Floor 2-Bedroom Apartment

Double-Floor Double-FloorApartment 3-BedroomLayout Apartment (2228sqft) (3 bedrooms, 1080-1208 sqft)

Outdoor Balcony Internal Circulation Areas

8


Section

0’

24’

48’

72’

Ground-Level Program

Closet Tent Site Dining Admin Offices Workshop Center Medical Care Mental Healthcare Mechanical Shaft

Dining Space Resided Tents

Visual Connections within the Building

Public Lobby Space

Egress

Tented Sites within larger circulation platform 9


Apartment-Arrangements on both sides Integrated Tents within the Corridors 15’ Single-Floor Apartment

22.5’ Double-Floor Apartment

Existing Site

26’ Community Lobby

Dining Area

Resting Areas/Public Lobby

Learning / Workshop Center

Sectional Perspectives emphasizing Irregular Void Spaces (Right); Different shapes of Floor Plates (Left)

10


Diagrams of Plumbing System Waste Pipe (6’’) Domestic Cold Water Pipe (1.5’’) Domestic Hot Water Pipe (1.5’’) Gas Pipe (1’’) Vent Pipe (4’’)

Diagrams of Mechanical System 2’ x 2’ x 8’ --- Mechanical Shaft Placed/Hided wihitn the Closet

Light-weighted Steel Frames for Prefebricated Units with Increased Density of Studs when Stacking on top of each other

11


Community Learning Center (Ground Floor)

12


Dining Area (Ground Floor)

13


Mobile Comfort Station Physical Model Detail 1: Closet with Changing Space Detail 2: Medical Clinic (Medical Equipment and Exame Room)

Functional Services provided wihin the Comfort Station Closet Mental Healthcare Medical Clinic Dining/Cooking

Detail 1

1

2

14

Detail 2


Sectional Model On-Site demonstrating Internal Spatial Complexity (1’ = 8’’)

15


Vault Forests

Community Library (Free Library)

Spring 2018, University of Pennsylvania The site is within the East Parkside neighborhood in West Philadelphia. The various ways of intersecting

vaults not only creates layers of pocket spaces at different sizes for functions, but also act as structural supports that lift up the accessible roof above. Irregular carved holes constructed with ETFE introduce and diffuse natural sunlight into the space, as if rays of lights shine through the forests of vaulted branches. Adjacent to the local Charter School, the Library not only provide extra learning spaces for students, but also turn the roof into both garden and supervised playground. With multiple entrances allocated at the peripheral of the three main volumes, internal pathways and courtyards meander in-between the locations of the trees and create corridors for circulations. Concrete and curved glass enclosed the building, and introduce panorama views into the indoor experience.

Dining/Waiting Spaces

Sectional Perspective: Status of Activities

Archieve

Dining/Waiting Spaces

Reading Spaces (Pocket Spaces)

16


Building Circulation Tree Path Overall Partial Connections Road Circulation

Overall Community Networks

Commercial Spots Institutional Spots for Community Shaded Side Bright Side

17


18


Archieve Space

Archieve Space

19


Building Conponent Demonstrations

ETFE Roof

Green-Roof

Interior Domes

1+1 Intersection

2+2 Intersection

Enclosed Facades

3+4 Intersection

Ground Condition

Courtyards

(Middle Top) Rules of Dome Intersections

Children’s Library

Open Reading Areas

Courtyards

Archieve

20


Interior View of Archieve and Reading Spaces

Artistic Collection Areas

Long Section

Flexible Space

Office/Consult Area

Public Event Space

Courtyard

21 0’

20’

40’

60’


Facade Operation: A Museum for Public Occupy Temporary Museum and Archieve Fall 2017, University of Pennsylvania

The original purpose of PennMuseum is to broaden the boundaries of student knowledge by displaying both physical artifacts and textural information. The new designs of the indoor exhibition space keeps the initial structure of the Museum but change the overall spatial experience into continuous ramps rather than floor slabs. The outdoor area is transformed into a scaffolding courtyards, aiming to encourage the general public to raise their own exhibitions and voices based on what matter to them, instead of letting it run by Museum Curators. There are several advantages for such scaffolding system, such as it provides flexibilities for quick constructions and deconstructions, it is easier to make changes according to the needs of the ongoing exhibitions and it maximally preserves the museum facades.

Interior Exhibition Area

View Along the Front Entrance

Scaffolding Courtyard

22


Ramp VS. Scaffolding Systems (Seperated by the Museum Facade)

23


Specific Functional Views of Scaffolding Structures

Original Structure

Archieve

Specific Functional Views of Scaffolding Structures

Scaffolding Courtyard

Library

24


Interior Ramps

Exterior Scaffoldings

Interaction between Exterior Scaffolding Structure and Interior Exhibition Ramps

25


8 9

10

11

12

15

14

7 17

13

6

1

5 4 16

3

2

Annotations

Ground Floor Plan

1. Larger Library 2-5. Private Reading Spaces 6. Conference Room 7. Open Study Area

8. Stepped Flexible Spaces 9. Main Exhibition Space 10. Authorized Archieve 11-14. Private Research Space

15. Open Research Area 16. Archieve

26


Activity Platforms Weather-Proof Fabric Enclosure

Overall Scaffolding Courtyard View with Indications of Circulations and Enclosure

27


View Along the Front Entrance

28


Overall Courtyard View

29


Amphatheatre

Overall View of Physical Model: The Scaffolding Courtyard

Internal Ciruclations

Elevated Theatre

30


Elevation of the Front Facade

Towards the Front Entrance

Moment: The Elevated Theatre

31


Farnsworth House Visitors’ Pavilion Visitors’ Center

Spring 2016, University of Illinois Urbana-Champaign

The proposal for the Visitors’ Center is a Tent Structure, with the exterior envelope constructed with Telfer membranes, enclosed with glass curtain wall and supported with steel posts and cables. The soft butterfly-like structure not only allows the design to be easily assembled and removable on-site; it provides special flexibility. Juxtaposed to the free open plan of Tent is a prefabricated bar structure. In it are the restroom facilities, kitchen, storage and office facilities. The overall layer of membrane is intended to be oversized to indoor areas, so that it defines a broader boundary to the surrounding environment, offers opportunity to integrate and design the larger landscape, at the same time introduce diffused natural light into the interior from various directions. All those charactors were inspired by Mies‘ design of Farnsworth Hosue.

Overall Site-Plan with Surrounding Topo-Demonstration

32


Overall Bird-Eye View with Surrounding Landscape

33


Overall Construction Assembly Manual

34


Interior Views (Gift Shop and Ticket Office- Above; Exhibition Space - Below)

35


Sketches of Various Iterations on Roof, Indoor Plantations and Tensile Structure

View towards Front Entrance

36


Postcard Design of Interior Designs

37


Interlocking Cave

Small-Scale Pavilion Installation Fall 2016, University of Pennsylvania

The ďŹ nal outcome of the project is to design a small pavilion placed in the woods. The idea of integrating the skin and structure together as a whole came into lights. The new direction is to design components that can be both the structure and the skin. Therefore the techniques of overlapping and interlocking are developed, consequently, by carefully placing the components in places followed by the overall curvature shape, each one of them help to hold and lock the others. The color choices of the pavilion responds to the main color-theme Russel Wright selected for his ďŹ ve most famous dinnerware.

Massing Iteration of Structures supporting the Outer Skins 1.

2.

3.

4.

3.

4.

Massing Iteration with Stacking Technique (Without additional Structures) 1.

2.

38


Orientation of Pavillion Plan and Sections 0’

5’

10’

15’

Section 1

Section 2 Section 2

Overall Outer-Skin (Shape Components and Soft Curvature Massing)

Section 1

39


Exploded Axon of Pavillion Assembly Component

Physical Trial of Waffle Structure with Outer Skin a.

Outer-Skin

Hidden Waffle Structure

b.

Inner-Skin

40


Russel Wright Classic Tableware Color-Palette---The Color-Choices for Powder-Printed Model

Inspired by the Main Color-Themes from Russel Wright’s Tableware

Powder-Printed Physical Model

Creamy-White

Grey

Coral-Pink

Bauer-Orange

Black

41


Pavilion within the Woods with Activity Interactions

42


43


[_________]

Community Bookdrop Infrustructure Deisgn Spring 2018, University of Pennsylvania

Serving as both a lighting device at night and a book exchange spot, the design intends to create a

platform where various categories of free books could be circulated around the communities. The materials chosen to build such infrastructure are recycled from the local construction sites such as concrete, brick and stone. The built-in blackboards also encourage the locals to constantly add on their special murals or notify their most interests in books.

3-Degree

Night Render with Light-ups

6-Degree

9-Degree

44


Wood

Glass

Stone

Bricks

Axon Indications on Materiality and Section Demonstration of Electrical Circuits inside the Infrastructure

45


Overall Reconstruction of Boarder Highway with Building Infrastructure above

46


Multiple Activities in Various Levels

47


48


49


Glimpse Thro

Boutique H

Fall 2015, University of Illinois Urbana-Cham

Urbana-Champaign is f The site is located arou Street and Third Street mercial activities usuall enveloped with series o Glass offers visual tran Cafe and Restaurants a tion, which create oppo for the hotel. Resting ar and phone-charging are so that guests can site d are processed. The thir rooms. Single, double a different sizes of group entertainment, includin areas. The roof is cover lying on top. Such desig on the floor, but also ta

Building Perspective On-Site / Ground Floor Atrium (Right)

50


ough

Hotel

mpaign

famous for its profound College Town. und the intersection between Green , where the most traffic and comly took places. The first two floors are of curtain walls. Large proportions of nsparency between indoor and outdoor. are located along the street intersecortunities for indirect advertisement reas for reading, waiting, socializing e placed in the middle of the lobby, down and relax while their requests rd to sixth floors are designed for hotel and multi-family suites are prepared for ps. The rooftop is for public events and ng the bar-areas and outdoor public red with glass-panels with solar panels gn not only casts interesting shadows akes advantages of solar energy.

51


52


53


Overall Sustainability Demonstration

Winter (26 D)

Spring/Fall (50 D)

Summer (74 D)

Cool Air Flow Hot Air Flow Rain water Collection Tank City Water Supply/Storage

GeoThermal Hot Water Circulation Cold Water Circulation Rain Water Collection 54


Advanced Fan-Coil System [Four-Pipe] Roof

Cold Water Supply/Return Hot Water Supply/Return Fresh Air Supply Exhausted Air Return Packaged Fan-Coil Unit Mechanical Rooms

Top Floor

Fourth/Sixth Floor

Third/Fifth Floor

Second Floor

First Floor

Zone A: Back of House Areas Zone B: Guest Room Area Zone C: Circulation/Utility Areas Zone D: Public Dning/Gym Areas

Ch Se

co Bo nda ile ry r

M Bo ain ile r

ille

r

Basement Floor

55


Demonstrations on Terraces and Platform

Overall Physical Model

Second Level

Ground Level

Public Terraces

Machanical Towers with I

Underground Level

56


Inhabitable Roof

Palimpset Landscape and Printing Forum Fall 2013, University College London

Original Design by Chengqi John Wan Roles in Project: Construction of the Physical Model and Platform Renders

Greenwalls and Lower Level Terraces

Water Tower

57


Traveling Series: Colors. Venice - Italy, 2018 Summer, CANON 5D III

58


Traveling Series: Morning Peace : Philadelphia - USA, 2018 Spring, Fujifilmxt20

59


Traveling Series: Night Glowing Cave : The “Agora“ at Olympic Complex of Athens - Greece, 2018 Summer, CANON 5D III

60


Traveling Series: Frozen Moment : The Forbidden City, Beijing - China, 2017 Spring, CANON 5D III

61


Traveling Series: The Cluster : The Traditional Housing Cluster of Locals residing along the Mounts, Sichuan - China, 2017 Summer, CANON 5D III

62


63


64

Profile for Lichao Liu

Lichao Liu 2019 Portfolio  

Lichao Liu 2019 Portfolio  

Profile for lichaoliu
Advertisement