Page 1

MAART 2011

LICENTIENIEUWS #1 JAARGANG 15, NUMMER 1 In SURF licentienieuws vindt u nieuws over de bemiddelingsovereenkomsten die SURFdiensten heeft afgesloten met aanbieders van software, content, diensten en hardware. Licentienieuws verschijnt vier keer per jaar en is te vinden via www.surf.nl/licentienieuws

DIEFSTAL LAPTOPS TEGENGAAN Schijnveiligheidsgevoel Langzaamaan verdringen laptops de desktopcomputers op hogescholen en universiteiten. Mobiel werken biedt veel flexibiliteit, maar de kans op diefstal is een flink nadeel. VirtuaLock helpt diefstal van laptops tegengaan. “Op de TU Delft, waar Jasper Schuurmans en ik beiden werkten, werden veel laptops gestolen. Zelfs vlakbij ons, terwijl we zaten te werken. Toen besloten we daarvoor een oplossing te bedenken”, vertelt Sander Schutte. Samen met zijn compagnon heeft hij

SOFTWARE

toen VirtuaLock ontwikkeld en vervolgens Blinq Systems opgericht. Wat VirtuaLock is? Het is een alarmsysteem voor de computer. Als iemand probeert de laptop te stelen dan gaat er een luid alarm af, krijgt de gebruiker een sms dat er een diefstalpoging plaatsvindt en worden alle gebruikers van VirtuaLock die in de buurt zijn gewaarschuwd via het geïnstalleerde programma. “Het is een kwestie van software installeren en registreren”, zegt Schutte, “en het werkt overal, mits er WiFi-verbinding is.”

CONTENT

Het probleem van laptopdiefstal is groter dan veel mensen zich realiseren. Op scholen hangt vaak een gevoel van veiligheid, omdat men zich enkel tussen collega’s of medestudenten bevindt. Maar dat is schijnveiligheid, benadrukt Schutte. “Het is moeilijk exact te zeggen hoe groot het probleem is, maar een kleine 5 procent van de laptops wordt jaarlijks gestolen.” Hoeveel geld bespaard kan worden door gebruik van deze alarmsoftware, rekent Schutte voor: “Neem als voorbeeld de TU Delft met zijn vijfduizend medewerkers.

DIENSTEN

• Adobe Acrobat X net verschenen

pag 6

• Nieuw: Sage Research Methods Online

pag 16

• MindManager-trainingen van Drielingh

• Met Workpace van Wellnomics gezond blijven

pag 10

• Meer trainingsfilms van Video Arts

pag 17

• Korting op e-mailmarketing van Blinker pag 20

• Telecomkosten managen met TelcoView

pag 14

• Extra databanken H.W. Wilson

pag 19

pag 20


2

> SURF LICENTIENIEUWS #1 2011

>> vervolg van voorpagina Jaarlijks zo’n tweehonderd diefstallen. Dat komt neer op bijna een miljoen euro per jaar, als je nagaat dat de TU Delft de kosten per gestolen machine op een kleine 5000 euro raamt. Het gaat dan om de hardware, de software, plus de tijd die gaat zitten in back-ups terugzetten, herconfigureren, et cetera. Met VirtuaLock kan zo’n 75 procent van de diefstallen worden voorkomen.

Met de SURF-licentieprijzen betekent dit een besparing van meer dan 90 procent.”

Omvang cruciaal Dit veiligheidsnet valt of staat natuurlijk bij het aantal gebruikers ervan. In een universiteitsbibliotheek waar iedereen de software geïnstalleerd heeft zal het erg effectief zijn; maar eenmaal buiten een grote groep gebruikers is dat een ander verhaal. Daarom is invoering op een gehele faculteit of onderwijsinstelling het slimst. “Op de TU Delft wordt het nu op twee faculteiten gebruikt en we praten over universiteitsbrede invoering. De TU Eindhoven is nu bij een faculteit begonnen met een testproject. De Universiteit Groningen gaat

binnenkort hetzelfde doen.” Ondertussen bekijken de heren van Blinq Systems de mogelijkheid om VirtuaLock ook op individueel niveau in te zetten. Schutte: “We ontwikkelen nu een versie die studenten zelf via SURFspot.nl zouden kunnen kopen. En het zou ideaal zijn als instellingen het gratis ter download zouden aanbieden aan hun studenten. Downloaden moet dan binnen het netwerk van de instelling, maar vervolgens is het overal actief. Als universiteit of hogeschool wil je toch dat studenten veilig kunnen werken op hun eigen laptops?” Meer informatie http://bit.ly/93c089 SURFDIENSTEN-OVEREENKOMST: http://bit.ly/fagBMJ

LICENTIEMODELLEN NEXT GENERATION: DE IMPLEMENTATIE In Licentienieuws #3 van 2010 las u al dat Winvision is geselecteerd als partij die de nieuwe omgeving voor SURFdiensten gaat bouwen. Op dit moment werkt Winvision volop aan de realisatie van het nieuwe LMNG-systeem dat het gebruik van de nieuwe en flexibele licentiemodellen gaat ondersteunen. In bouw-, test- en ontwikkelcycli van vier weken levert Winvision telkens delen van het systeem op, waarna SURFdiensten gaat testen. Inmiddels is een derde van het LMNGsysteem gerealiseerd. De back-office, dus het deel achter de schermen, wordt opnieuw gebouwd. Ook de front-office, dus de site van SURFdiensten.nl, zal volgen. Daarbij worden ‘selfservicemodules’ ontwikkeld en een digitale licentiecalculator ingebouwd. Momenteel is een klankbordgroep in oprichting, zodat licentiecontactpersonen van onderwijsinstellingen direct betrokken worden bij de totstandkoming van dit systeem. De oplevering van de eerste versie staat gepland voor 1 augustus van dit jaar. Daarna zal een maand lang een

beperkte groep instellingen via deze manier werken, als pilot. Vanaf 1 september kunnen alle instellingen en aanbieders het nieuwe LMNG-systeem. Een beperkt deel van de overeenkomsten is vanaf deze datum flexibel beschikbaar; de rest volgt wanneer huidige contracten aflopen. De komende jaren zullen we in nauwe samenwerking met de instellingen en aanbieders nieuwe releases uitbrengen van SURFdiensten.nl en het bijbehorende backofficesysteem. Wat verandert er voor instellingen? Meest belangrijk is de geboden flexibiliteit om licenties op maat af te nemen, afgestemd op het aantal gebruikers en de gewenste gebruiksduur. Daarbij volgen ook licenties voor Software as a Service (SaaS). Ten tweede krijgen ook decentrale contactpersonen de mogelijkheid om licenties af te sluiten. Uiteraard bepalen de huidige licentiecontactpersoon en de instelling zelf welke mensen bevoegd zijn. Ten derde zal de digitale licentiecalculator als online tool adviseren bij het maken van keuzes voor licenties. En ten slotte zal alles digitaal gefactureerd worden, zodat het gehele proces efficiënter en sneller verloopt.


3

SURFDIENSTEN PRESENTEERT JAARPLAN 2011

UW WENSEN AANGEVEN BIJ SURFDIENSTEN

Met de titel ‘Het Nieuwe we Samenwerken’ geeft SURFdiensten al aan wat tijdens 2011 onze aandacht zal krijgen.

Heeft uw instelling behoefte aan licenties of producten die niet aangeboden worden via SURFdiensten? Wij introduceren nu de wensenlijst. Hiermee kunt u de wensen van uw instelling op het gebied van licenties en producten doorgeven.

De samenwerking van onze organisatie met instellingen, met aanbieders, met partners en met medewerkers zal dit jaar nieuwe vormen aannemen. Dit jaarplan beschrijft drie thema’s die het komend jaar centraal raal staan:

Op basis van de reacties kunnen we het assortiment van SURFdiensten.nl beter op de behoeftes van de instellingen aan laten sluiten. De ingediende wensen van uw instelling en andere instellingen plaatsen we op de overzichtspagina op onze website, zodat u kunt zien welke wensen er allemaal zijn ingediend, hoeveel instellingen dezelfde wensen hebben en om wat voor instellingen het gaat. In de tweewekelijkse nieuwsbrief leest u welke actie SURFdiensten onderneemt op uw wensen en wat de status en het resultaat is van die actie. De overzichtspagina wordt elke paar dagen bijgewerkt.

• Aanbesteden. Dit jaar gaat SURFdiensten volop van start met de inrichting van een dynamisch aankoopsysteem voor software.

WENSEN INDIENEN: http://bit.ly/gERr1R OVERZICHT WENSEN: http://bit.ly/eG5V7K

• Innovatie. Hieronder valt naast de afronding van het project Licentiemodellen Next Generation evenals het starten van de projecten LMNG 2.0, SURFspot.nl als distributieplatform en het online aanbieden van onderwijs- en onderzoeksapplicaties. • Het Nieuwe Werken. SURFdiensten zal concrete vervolgstappen zetten, onder andere op het gebied van resultaatgerichtheid, heldere afspraken en elkaar motiveren. Meer informatie http://bit.ly/evNcwr

20 JAAR Op 21 maart 2011 bestaat SURFdiensten exact twintig jaar. We vieren dit niet uitgebreid met onze partners. Het geld dat we anders aan een borrel zouden uitgeven, maken we nu over aan een goed doel dat zich bezighoudt met ICT en onderwijs, zodat zij dit budget optimaal kunnen besteden.


SOFTWARE

4

> SURF LICENTIENIEUWS #1 2011

NIEUW: NOVELL DATA SYNCHRONIZER MOBILITY PACK UK Het product Novell Data Synchronizer Mobility Pack UK is nu via SURFdiensten als download beschikbaar. Hiermee kunt u data uit verschillende systemen en mobiele apparaten synchroniseren. Zo zijn bijvoorbeeld adressen uit uw CRM synchroon te houden met uw GroupWise adresboek, of kunnen binnengekomen mailtjes direct bij een project in SharePoint geplaatst worden. Let op: u kunt de software alleen downloaden als uw instelling de GroupWise licentie heeft afgesloten.

PDF’S MOEITELOOS OMZETTEN PDF Converter Professional 7 Nederlandstalig is vanaf nu te bestellen via SURFdiensten. Dit is software voor het maken van PDF-bestanden en het omzetten van PDFbestanden naar bijvoorbeeld Microsoft Word, Excel en Corel WordPerfect. PDF Converter Professional 7 kost € 48,00 en is voor instellingen die hiervoor een overeenkomst afgesloten hebben goedkoper te bestellen. BESTEL PDF CONVERTER PROFESSIONAL 7 NL:

DOWNLOAD: http://bit.ly/ftXsBb

http://bit.ly/gcvRNx

VIDEO’S BEWERKEN MET HD-ONDERSTEUNING Met MAGIX Video deluxe 17 HD kunt u video’s bewerken en monteren met volledige HD-ondersteuning. Via SURFdiensten kunt u dit product vanaf nu aanschaffen. U kunt hierbij kiezen voor de reguliere versie of de Plus-versie. De drie belangrijkste verschillen in nieuwe functies tussen de plus- en de standaardversie zijn de mogelijkheid om met 3D te werken, de optie om gebruik te maken van effectmaskers en meer mogelijkheden voor audiobewerking. Beide versies kennen daarnaast een aantal algemene verbeteringen en vernieuwingen. BESTEL MAGIX VIDEO DELUXE 17 HD NL VOOR € 55,75: http://bit.ly/gEprNV BESTEL MAGIX VIDEO DELUXE 17 PLUS HD NL VOOR

€ 89,75: http://bit.ly/f98bzb


SOFTWARE

5 NIEUWE PRODUCTEN ADOBE BESCHIKBAAR Een drietal nieuwe producten is vanaf nu beschikbaar via SURFdiensten als download. Deze producten zijn beschikbaar voor gebruik binnen de instelling. Adobe CS5 Web Premium biedt een iets ander pakket aan diverse creatieve software: Adobe Dreamweaver CS5, Adobe Flash Professional CS5, Adobe Flash Catalyst CS5, Adobe Flash Builder 4 , Adobe Fireworks CS5, Adobe Illustrator CS5, Adobe Photoshop CS5 Extended, Adobe Contribute CS5, Adobe Acrobat 9 Professional, Adobe Bridge CS5 en Adobe Device Central CS5. Ook dit pakket is beschikbaar in Nederlands of Engels en voor Mac of Windows, voor € 369,00.

Adobe Premiere Pro CS5 kunt u gebruiken voor het bewerken en maken van video’s. Het programma is Engelstalig en beschikbaar voor Mac en Windows, voor € 245,25. DOWNLOAD ADOBE PREMIERE PRO CS5 UK VOOR MICROSOFT WINDOWS: http://bit.ly/hr1Ol1

DOWNLOAD ADOBE CS5 WEB PREMIUM NL VOOR

DOWNLOAD ADOBE PREMIERE PRO CS5 UK VOOR

MICROSOFT WINDOWS: http://bit.ly/empT0L

APPLE MAC: http://bit.ly/hMmNYY

DOWNLOAD ADOBE CS5 WEB PREMIUM NL VOOR APPLE MAC: http://bit.ly/eVdWLz

Adobe CS5 Design Standard is een pakket met diverse programma’s voor creatieve software. Het bevat Adobe Photoshop CS5, Adobe Illustrator CS5, Adobe InDesign CS5, Adobe Acrobat Professional 9, Adobe Bridge CS5 en Adobe Device Central CS5. Dit pakket is beschikbaar in Nederlands of Engels en voor Mac of Windows, voor € 270,75. DOWNLOAD ADOBE CS5 DESIGN STANDARD NL VOOR MICROSOFT WINDOWS: http://bit.ly/g3Pt8K DOWNLOAD ADOBE CS5 DESIGN STANDARD NL VOOR APPLE MAC: http://bit.ly/g83kvZ DOWNLOAD ADOBE CS5 DESIGN STANDARD UK VOOR MICROSOFT WINDOWS: http://bit.ly/eiQcPm DOWNLOAD ADOBE CS5 DESIGN STANDARD UK VOOR APPLE MAC: http://bit.ly/eE9g1X

DOWNLOAD ADOBE CS5 WEB PREMIUM UK VOOR MICROSOFT WINDOWS: http://bit.ly/fgP3fc DOWNLOAD ADOBE CS5 WEB PREMIUM UK VOOR APPLE MAC: http://bit.ly/i941V9


SOFTWARE

6

> SURF LICENTIENIEUWS #1 2011

ADOBE ACROBAT X NET VERSCHENEN De nieuwe Acrobat-software van Adobe is vanaf nu beschikbaar via SURFdiensten. Deze software heeft onder andere een verbeterde gebruikersinterface, biedt meer mogelijkheden taken te automatiseren en werkt optimaal samen met Sharepoint en Microsoft Office. Participeert uw instelling in de Adobe Site License? Dan is nu de bundel van Adobe Acrobat X Professional & Photoshop / Premiere Elements 9 verkrijgbaar. U kunt kiezen voor de Nederlandstalige Windowsvariant of de Engelstalige Mac-variant. Het betreft hier een aangepaste versie van de Digital School Collection zodat de meest belangrijke programma’s hieruit als bundel beschikbaar gesteld kunnen worden op dvd. De producten bestaan ieder uit vijf dvd’s.

ARTIKELEN FREECOM MET ZO’N 25% ONDERWIJSKORTING

BESTEL NEDERLANDSTALIGE BUNDEL VOOR MICROSOFT WINDOWS: http://bit.ly/gJC2Qh BESTEL ENGELSTALIGE BUNDEL VOOR APPLE MAC: http://bit.ly/eCjRR3

Participeert uw instelling in de Adobe Site License en beschikt u over de stukslicentie? Dan is Adobe Acrobat X Professional via SURFdiensten.nl als download beschikbaar in vier verschillende varianten: ADOBE ACROBAT X PROFESSIONAL (MS WINDOWS) NL: http://bit.ly/hw0xhv

Omdat SURFdiensten een overeenkomst heeft gesloten met de aanbieder van hardware Freecom kunnen nu ook onderwijsinstellingen, bibliotheken en musea met flinke korting aankopen doen. Al langere tijd kunnen leerlingen, studenten en medewerkers hardware aanschaffen voor thuisgebruik, maar nu is het ook mogelijk voor gebruik binnen de instelling. U kunt kiezen voor onder meer externe harde schijven, usb-sticks en andere hardware voor opslag en verwerking van digitale data. De korting ligt gemiddeld rond de 25 procent.

ADOBE ACROBAT X PROFESSIONAL (APPLE MAC) NL: http://bit.ly/g9VwmS ADOBE ACROBAT X PROFESSIONAL (MS WINDOWS) UK: http://bit.ly/fTZdP8 ADOBE ACROBAT X PROFESSIONAL (APPLE MAC) UK: http://bit.ly/hm2zJU

De bundels voor gebruik thuis en ‘losse’ downloadversies van Photoshop Elements & Premiere Elements komen binnenkort beschikbaar.

Via SURFdiensten.nl kunt u de gehele lijst beschikbare producten raadplegen en hieruit uw keuze maken. Bestellen kan middels het bestelformulier dat u vindt bij de samenvatting van de SURFdiensten-overeenkomst met Freecom Technologies. meer informatie http://bit.ly/dL1TRS


(advertentie)

SOFTWARE

7

Samenwerken heeft een nieuwe naam: Acrobat X Maak kennis met de Adobe® Acrobat® X software Ervaar de enorme kracht van Acrobat Dynamic PDF waarmee u de volgende generatie PDF-communicatie levert. Werk samen met collega’s en studenten via elektronische revisies, invulbare PDF-formulieren en services op Acrobat.com. De nieuwe Acrobat software heeft onder andere een verbeterde gebruikersinterface, biedt meer mogelijkheden taken te automatiseren en werkt optimaal samen met Sharepoint en Microsoft Office. Acrobat X is verkrijgbaar via SURFdiensten.nl en SURFspot.nl.

BEZOEK VOOR MEER INFORMATIE : WWW.ACROBATXONDERWIJS.NL


SOFTWARE

8

> SURF LICENTIENIEUWS #1 2011

NORTON INTERNET SECURITY 2011 VOOR STERKE BEVEILIGING De cd-versie van Norton Internet Security 2011 is via SURFdiensten te bestellen, voor € 34,50. Norton Internet Security 2011 is een suite met onder andere een virusscanner en firewall. Met Norton Internet Security kunt u altijd veilig online. U krijgt heldere uitleg over bedreigingen en meldingen wanneer websites niet veilig zijn. Ook beschermt dit programma tegen alle soorten internetbedreigingen, zoals identiteitsdiefstal. Het product mag op drie computers geïnstalleerd en gebruikt worden. BESTEL NORTON INTERNET SECURITY 2011: http://bit.ly/h9Rkv1

UW COMPUTER AANSTUREN MET STEMGELUID Gebruik voortaan uw stem in plaats van uw handen en ontdek een compleet nieuwe manier om productiever te zijn en sneller te werken. Met Dragon NaturallySpeaking 11 kunt u onderzoekspapers maken, documenten opstellen, surfen, de computer bedienen en nog veel meer, alleen met uw stem. Daarnaast kunt u ook eigen spraakopdrachten maken en audio-opnames laten uitschrijven of onderweg dicteren met bluetooth-apparatuur. U betaalt € 59,25 voor dit slimme programma. meer informatie http://bit.ly/fV4dkT BESTEL DRAGON NATURALLYSPEAKING PREMIUM 11: http://bit.ly/gLQCki


SOFTWARE

9 MINDMANAGER 9 VERKRIJGBAAR VOOR MIND MAPPING U wilt zoveel mogelijk voor elkaar krijgen in zo min mogelijk tijd. MindManager 9 biedt oplossingen om efficiënter te werken. Met MindManager 9 kunt u ideeën, informatie en mensen visueel verbinden. U bespaart daarmee tijd en kunt processen verbeteren en innovatie stimuleren. Dit programma maakt het mogelijk om real time samen te werken met studiegenoten of collega’s. U verbetert de manier waarop u informatie beheert en organiseert en werkt gemakkelijker ideeën uit. U koppelt dit programma met gemak aan uw mailprogramma, zodat u snel nieuwe afspraken, taken, contacten en notities maakt. Ook kunt u moeiteloos informatie delen en publiceren op een blog of via netwerksites. Deze nieuwste versie van dit mind mapping-programma is vanaf nu verkrijgbaar voor Microsoft Windows. De versie

voor Apple Mac volgt later, evenals de nieuwe titel MindManager Explorer for SharePoint. Indien uw instelling een contract heeft afgesloten voor dit product betaalt u € 16,25. Is dit niet het geval, dan betaalt u € 45,00. BESTEL MINDMANAGER 9: http://bit.ly/i898mq

GRAFISCH ONTWERP EN FOTOBEWERKING MET MAGIX MAGIX Photo & Graphic Designer 6 is de opvolger van MAGIX Photo & Graphic Designer 5. Dit is een universele oplossing voor fotobewerking, grafisch design, tekstlay-out en het maken van documenten. Het combineert gebruiksvriendelijkheid met snelle beeldbewerking en mooie resultaten van goede kwaliteit. De software van MAGIX biedt functies voor krachtig grafisch ontwerp, professionele ontwerpsjablonen, comfortabele lay-outfuncties en handige tools voor snelle beeldbewerking. U kunt uw resultaten uitvoeren als beeldbestand, PDF, online presentatie en meer. Voor € 62,25 kunt u aan het werk met deze software. BESTEL MAGIX PHOTO & GRAPHIC DESIGNER 6 OP CD: http://bit.ly/gBHncT


SOFTWARE

10

> SURF LICENTIENIEUWS #1 2011

MET WORKPACE VAN WELLNOMICS GEZOND BLIJVEN Computergebruikers verdienen een gezond en duurzaam arbeidsleven. WorkPace voorkomt KANS/RSI, nog steeds beroepsziekte nummer 1. WorkPace regelt een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Per 1 april biedt Wellnomics via SURFdiensten.nl twee varianten van deze software aan: WorkPace en WorkPace+. In de nieuwste WorkPace is veel aandacht voor de gebruikersbeleving. Alle gemak en keuzevrijheid in pauze-instellingen, best practices, nieuwe videotrailers en een heldere restyling. Evaluaties waarderen de nieuwe WorkPace gemiddeld met een 8,2. Op de prijs van WorkPace ontvangt u een korting van 25%.

meer informatie http://bit.ly/fe2IBJ SURFDIENSTEN OVEREENKOMST: http://bit.ly/dJHrw9

WorkPace+ is ontwikkeld voor instellingen die hun RSI/ KANS-beleid efficiĂŤnt willen uitvoeren of hun resultaten aantoonbaar willen maken. WorkPace+ bevat WorkPace en het effectieve WorkPace regiesysteem.

KRITISCH DENKEN VOOR KLEINERE GEBRUIKERSAANTALLEN Kritisch Denken biedt oplossingen om het kritisch denkvermogen van studenten en medewerkers te ontwikkelen en te vergroten. Dit kan helpen bij het schrijven van een goed gestructureerd artikel of bij het beredeneren van bijvoorbeeld wetenschappelijke visies. Met Stichting Kritisch Denken heeft SURFdiensten een uitbreiding op de bestaande overeenkomst gesloten. Diverse productgroepen zijn nu ook beschikbaar voor instellingen met minder dan vijftig gebruikers. meer informatie http://bit.ly/gzNpF2


(advertentie)

SOFTWARE

Houd uw computergebruikers fris en gezond 11 Gezond en fris blijven Onderwijs medewerkers besteden de helft van hun werktijd achter het computerscherm. De meest voorkomende chronische aandoening in het onderwijs zijn klachten aan armen, nek, pols en schouder. Deze klachten worden voorkomen door:

x

Risico’s van persoonlijk werkgedrag te kennen

x

Gezondheidsadvies toe te passen

x

Regelmatig bewegen, weg van het beeldscherm

Verder kijken dan RSI en ergonomie Beeldschermwerkers staan sterker dan anderen bloot aan risico’s als gevolg van werkdruk, werkstress, autonomie, cognitieve belasting en variatie in werk. Daartoe zet Wellnomics internationaal al enkele jaren software oplossingen in. In het volgende overzicht ziet u hoe Wellnomics de arbeidsrisico’s in het onderwijs aanpakt.

WorkPace helpt computergebruikers zichzelf te beschermen tegen deze aandoeningen. ‘Geweldige gebruikerservaring’ Met een “geweldige gebruikerservaring” als uitgangspunt hebben gebruikers en Wellnomics WorkPace geheel vernieuwd. Versie 4.0 biedt opfrissende videotrailers, pauzes op maat en RSI/KANS voorlichting. Bovendien ondersteund WorkPace 4.0 Windows 7. Gebruikers hebben deze versie beoordeeld met een 8.2. Introductie aanbieding WorkPace WorkPace is tijdelijk 25% voordeliger! Gezondheid goed regisseren WorkPace+ bestaat uit WorkPace en het WorkPace regiesysteem. Hiermee hebben medewerkers inzicht in de knelpunten van hun werkgedrag. Persoonlijk advies wordt automatisch gegenereerd. Preventie verantwoordelijken zijn voortdurend up-to-date over de aard, ernst en locatie van gezondheidsknelpunten. Hierdoor kunnen zij veel adequater interveniëren. WorkPace+:

x

Regelt zelfwerkzaamheid van computergebruikers

x

Vergroot het servicebereik, efficiency en effectiviteit van preventiemedewerkers

x

Bevat individuele portal voor medewerkers, waarbij privacy goed is beschermd

x

Centrale installatie via extern gehoste server

Introductie aanbieding WorkPace+ Het regiesysteem ontvangt u tijdelijk gratis !

Eind dit jaar worden deze software producten ook in Nederland geïntroduceerd. Speciaal voor onderwijsinstellingen is een preview website gelanceerd. Zo kunt u, geheel vrijblijvend, ideeën opdoen en kijken naar wat Wellnomics nog meer te bieden heeft. Klik hiervoor naar www.workpace.nl/eval Voldoen aan de arbocatalogus De huidige Wellnomics producten dekken de onderwijs arbocatalogi voor ca. 85%. Graag komen wij in contact met instellingen die met ons een arbocatalogus compliant software willen maken. Uiteraard stellen we daar iets aantrekkelijks tegenover. Wilt u dit via uw branchevertegenwoordiger regelen, attendeer hem/haar op dit aanbod. Best practices delen

x

Hoe u met uw budget meer medewerkers kunt bereiken

x

Hoe u meer zelfwerkzaamheid kunt realiseren?

x

Hoe u ‘in charge’ bent als regisseur voor gezondheid

x

Hoe u pauzesoftware 100% gebruikersvriendelijk inzet

Kijk voor best practices en FAQ’s op www.workpace.nl


SOFTWARE

12

> SURF LICENTIENIEUWS #1 2011

ADOBE LIGHTROOM 3 VOOR OPTIMAAL BEELDBEHEER Vanaf nu is Adobe Photoshop Lightroom 3 via SURFdiensten verkrijgbaar als download. U kunt kiezen voor de versie voor Microsoft Windows of Apple Mac. Beide versies zijn zowel Nederlandstalig als Engelstalig en kosten € 38,75. Adobe Photoshop Lightroom is software voor het beheer en bewerken van foto’s. Hiermee beheert, bewerkt en deelt u op eenvoudige wijze al uw beeldmateriaal. meer informatie ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM 3 NL UK VOOR MICROSOFT WINDOWS: http://bit.ly/fwjwq2 ADOBE PHOTOSHOP LIGHTROOM 3 NL UK VOOR

SERIF MOVIEPLUS X3 VOOR VIDEOBEWERKING Videomateriaal bewerken kan met de alles-in-één oplossing van Serif MoviePlus X3. Dit product is nu verkrijgbaar via SURFdiensten. Dit is een Engelstalig programma dat op één computer geïnstalleerd en gebruikt kan worden. • Maak filmpjes met de eenvoudige mogelijkheid tot het selecteren en slepen van beelden. • Met de storyboard en timeline heeft u direct toegang tot de tools die u nodig heeft. • In een handomdraai bewerkt u audio en haalt u het beste uit de dialogen en muziek. • De overzichtelijke interface maakt een einde aan puzzelen met knopjes.

APPLE MAC: http://bit.ly/gFXxFv

meer informatie http://bit.ly/fjwAv9 BESTEL SERIF MOVIEPLUS X3: http://bit.ly/icGjDX


SOFTWARE

13

ONLINE WOORDENBOEKEN EUROGLOTONLINE Online woordenboeken zijn ontzettend handig. Als u kiest voor EuroglotOnline dan heeft u een betrouwbare bron van informatie te pakken. U kunt nu via SURFdiensten een abonnement nemen op deze woordenboeken.

kunt u de grammatica opvragen. De vertaaltoepassing beschikt over een uitgebreide thesaurus met woorden, uitdrukkingen, zegswijzen en spreekwoorden. NEEM EEN JAARABONNEMENT OP EUROGLOTONLINE: http://bit.ly/ghDpQI

Voor een jaar lang toegang betaalt u € 33,75. U heeft dan tot uw beschikking: • vertaalwoordenboeken Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans en • vakspecifieke woordenboeken Handel, Juridisch, Medisch, Chemisch, Polytechniek en Computer. De talen zijn kruislings te gebruiken en de schermtaal is aan te passen in zes talen. Van ieder woord of uitdrukking

MICROSOFT SYSTEM CENTER CONFIGURATION MANAGER SERVER Per direct is Microsoft System Center Configuration Manager Server 2007 R3 UK als download beschikbaar via SURFdiensten.nl. Het product wordt geleverd inclusief Service Pack 2. Indien uw instelling participeert in de Microsoft-overeenkomst kunt u deze download nu installeren. Deze software is de oplossing waarmee u uw servers, clients en apparaten in fysieke, virtuele, gedistribueerde en mobiele omgevingen kunt beoordelen, implementeren en bijwerken. Het is geoptimaliseerd voor Windows maar kan ook op andere systemen worden gebruikt. U kunt met Configuration Manager 2007 uw IT-systemen zo configureren dat de beschikbaarheid, beveiliging en prestatie over het gehele netwerk worden verbeterd. DOWNLOAD MICROSOFT SYSTEM CENTER CONFIGURATION MANAGER SERVER 2007 R3 UK: http://bit.ly/fzVFWA


SOFTWARE

14

> SURF LICENTIENIEUWS #1 2011

WEBFORMULIEREN INRICHTEN MET PONTIFEX-SURVEY Omdat SURFdiensten een nieuwe overeenkomst heeft afgesloten met Ellipsis is nu de Pontifex Survey-applicatie beschikbaar gekomen. Deze applicatie is door Ellipsis in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam ontwikkeld. Hiermee kan uw instelling op een gebruikersvriendelijke manier ingewikkelde webformulieren inrichten. De antwoorden van de ingevulde formulieren kunnen worden teruggekoppeld aan diverse backofficesystemen. Momenteel wordt Pontifex-Survey gebruikt voor selectie van studenten bij de aanmelding, voor matching van studenten met studie en voor groepsindelingen.

Bij beide licenties kan afzonderlijk support worden geleverd voor een of twee jaar. Ellipsis levert hierbij een Service Level Agreement. meer informatie http://bit.ly/hmee0l

U kunt kiezen uit twee soorten licenties: Pontifex als ASP applicatie (hosting en technisch beheer bij Ellipsis) of een campuslicentie (waarbij het aantal domeinen onbeperkt is).

TELECOMKOSTEN MANAGEN MET TELCOVIEW VAN RELEASE TMS Nu SURFdiensten een overeenkomst heeft gesloten met ReleaseTMS, zijn de kostenbesparende diensten voor het managen van telecom van deze aanbieder tegen speciale voorwaarden verkrijgbaar voor educatieve instellingen.

TelcoView is een online dienst (SaaS), eenvoudig te implementeren en geschikt voor organisaties met meer dan honderd mobiele abonnementen. meer informatie http://bit.ly/fKhB56

TelcoView is de online Telecom Expense Managementdienst van ReleaseTMS waarmee uw instelling telefonie en de bijbehorende kosten kan beheren. Hiermee is altijd duidelijk wie welk abonnement heeft, welk toestel, wat de kosten zijn, waar deze kosten behoren en waar kosten gereduceerd kunnen worden. TelcoView verzorgt o.a. de factuurverwerking, rapportages en analyses, kostenoverzichten per e-mail naar medewerkers en het beheer van hardware en abonnementen. Dit levert inzicht, controle en een flinke besparing op de telefoniekosten.


SOFTWARE

15

SURFSPOTTING OP DEZE PAGINA HOUDEN WE U OP DE HOOGTE VAN SPECIALE AANBIEDINGEN EN NIEUWTJES OP SURFSPOT.NL, DE WEBWINKEL VOOR STUDENTEN EN MEDEWERKERS.

WIST JE DAT…

VOORDELIGE TIJDSCHRIFTEN

…de homepage van SURFspot.nl in een nieuw jasje wordt gestoken? Je kunt hierop in een oogopslag alle actuele acties en nieuwe producten bekijken. In de bewegende carrousel toont SURFspot.nl je de laatste nieuwtjes. Ook vind je er een twitterfeed en geregeld een interessant filmpje met tips en trucs. De nieuwe pagina gaat een dezer dagen online.

Ook abonnementen op tijdschriften over ICT-gerelateerde onderwerpen sluit je met fikse korting af via SURF-spot.nl. Zo kost Computer Idee je € 32,50 voor een jaar. En voor bladen n als Home Entertainment Today en Hardware.Info betaal je € 15,00 per jaar. Bekijk het volledige aanbod op SURFspot.nl onder Infotainment.

…SURFspot.nl zich in 2011 gaat richten op naamsbekendheid? Uit onderzoek bleek dat 13% van de studenten SURFspot.nl spontaan kent. Dat kan beter. In 2011 gaat SURFspot.nl hiermee aan de slag door communicatie gericht op het vergroten van de naamsbekendheid onder studenten. Opvallend is dat op instellingen die zelf actief communiceren over SURFspot.nl veel meer studenten legale software aanschaffen via onze site dan op instellingen waar niet actief gecommuniceerd wordt. Wilt u helpen de studenten aan uw instelling bewust te maken van de betaalbare en legale software via SURFspot.nl? In samenwerking met SURFnet heeft SURFdiensten het Marketingcommunicatie Contactpersonen Netwerk (kortweg MCP) opgericht. Er worden voor alle MCP’s tweemaal per jaar een gratis bijeenkomst georganiseerd waar u op de hoogte wordt gebracht van laatste trends in het vakgebied, maar biedt ook een platform om in contact te komen met uw marketing- of communicatiecollega’s bij andere instellingen. U kunt contact opnemen met Danique Aaftink via danique.aaftink@surfdiensten.nl

IDEE: CADEAUBONNEN VOOR OOR MEDEWERKERS Op de universiteit in Wageningen hebben de afgelopen drie maanden vele werknemers Office Professional Plus 2010 gratis aangeboden gekregen van hun werkgever. De universiteit besloot om de medewerkers van negen faculteiten dit uitgebreide pakket van kantoorsoftware cadeau te doen. Hoe dat werkt? SURFspot.nl verstuurt digitale cadeaubonnen per mail naar de aangegeven medewerkers, die vervolgens de code kunnen invoeren op SURFspot.nl en het softwareproduct kosteloos kunnen bestellen. Heeft uw instelling interesse in een dergelijke actie? Neem dan contact op met Danique Aaftink: danique.aaftink@surfdiensten.nl

SURFSPOT.NL IS NU OOK ACTIEF OP FACEBOOK Vriendjes worden? http://on.fb.me/eB5Pvb


CONTENT

16

> SURF LICENTIENIEUWS #1 2011

NIEUW: SAGE RESEARCH METHODS ONLINE

De wetenschappelijke informatiebestanden van SAGE Publications zijn al enige tijd beschikbaar via SURFdiensten. Deze uitgever heeft een aanbod van meer dan 570 titels: SAGE Premier. Nu is ook SAGE Research Methods Online (SRMO) beschikbaar. SAGE Research Methods Online is een innovatieve nieuwe online bron voor data en artikelen van deze toonaangevende wetenschappelijke uitgever. Het biedt een dynamische onderzoekstool, waarbij de content en mogelijkheden jaarlijks up-to-date worden gebracht. En het omvat meer dan 100.000 pagina’s aan tekst uit boeken, journals en referentiecontent.

CONTENT AMSTERDAM UNIVERSITY PRESS BLIJFT BESCHIKBAAR De wetenschappelijke en populair-wetenschappelijke uitgaven van Amsterdam University Press (AUP) blijven de komende jaren beschikbaar via SURFdiensten. Met de nieuwe overeenkomst heeft uw instelling toegang tot het Etymologisch woordenboek, woordenboek Latijn-Nederlands (webeditie), Het Tijdschrift voor Muziektheorie (het vakblad voor en over Muziektheorie) en het driemaandelijks sociaal wetenschappelijk tijdschrift Mens en Maatschappij (webeditie). In de samenvatting van de SURFdiensten-overeenkomst met Amsterdam University Press leest u de voorwaarden en prijzen.

meer informatie http://bit.ly/fMDDJL SURFDIENSTEN-OVEREENKOMST:

meer informatie http://bit.ly/f4yEfH

http://bit.ly/hi1dB2

RECHTSORDE.NL EN RECHTSORDE LOKAAL VERNIEUWD De afgelopen jaren heeft Rechtsorde de Nederlandse juridische professionals bediend met twee juridische contentintegratiesystemen, te weten Rechtsorde.nl en Rechtsorde Lokaal. Rechtsorde.nl maakte de openbare juridische informatie toegankelijk, terwijl Rechtsorde Lokaal ook alle uitgeversbronnen en de eigen databanken en knowhow documenten van de gebruikersorganisaties hieraan kon toevoegen.

Recent zijn de twee juridische systemen samengevoegd tot één product onder de naam Rechtsorde.nl. Gelijktijdig met het samenvoegen is er een nieuwe versie van dit systeem gelanceerd. In de samenvatting van de SURFdiensten-overeenkomst met Rechtsorde leest u de voorwaarden en prijzen. meer informatie http://bit.ly/eFvkvU


CONTENT

17 OVEREENKOMST BRILL VERNIEUWD MET UITBREIDING TIJDSCHRIFTENPAKKET In opdracht van het samenwerkingsverband van de dertien Nederlandse universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek heeft SURFdiensten met Brill een nieuwe overeenkomst afgesloten. Brill is een wetenschappelijke uitgeverij in de Geesteswetenschappen en Sociale Wetenschappen, Internationaal Recht en Mensenrechten. De actuele lijst met titels die onderdeel zijn van de licentie, waaronder Brill Journal Archive Online, vindt u in de samenvatting op deze website. Vanwege de toename van het aantal titels is de prijs van het pakket verhoogd met 13,3 procent. Bij overstap van print

NIEUWE PAKKETTEN TRAININGSFILMS VAN VIDEO ARTS Voor alle Nederlandse en Belgische universiteiten en Nederlandse en Belgische hogescholen blijven de komende jaren de trainingsfilms van Video Arts beschikbaar voor dezelfde prijs. Het materiaal is vanaf heden opgedeeld in vier pakketten, variërend van 35 tot 79 titels. De titels zijn als streaming video’s beschikbaar via SURFmedia. De films zijn Engelstalig, maar ondertiteld in het Nederlands. meer informatie http://bit.ly/fI5U30

naar e-only wordt een eenmalige korting verleend van 5 procent. Verder zijn er afspraken gemaakt over de uitbreiding van de doelgroep met gepensioneerde medewerkers, meer opzegmomenten en is er nu een aangepaste regeling voor gebruik van content in readers en digitale leeromgevingen. meer informatie http://bit.ly/i3FBFM

AANBOD REFWORKS UITGEBREID Met RefWorks heeft SURFdiensten een nieuwe overeenkomst gesloten waar zowel Nederlandse als Belgische universiteiten en hogescholen gebruik van kunnen maken. Refworks helpt onderzoekers om eenvoudig informatie te verzamelen, te beheren, op te slaan, te delen en om citaten en bibliografieën mee te genereren.

Nu zijn er additionele producten in de overeenkomst opgenomen: COS Funding Opportunities, om bijvoorbeeld EU subsidie-informatie te vinden en COS Scholar Universe, een netwerkcommunity met diensten voor onderzoekers. Ook is er voor een enkele doelgroep gedifferentieerd op de kosten. Gebruik binnen de instelling en thuis is toegestaan, voor zowel medewerkers als studenten. meer informatie http://bit.ly/dVzsd3


CONTENT

18

> SURF LICENTIENIEUWS #1 2011

NIEUWE DIGITALE EDITIES VAN DALE WOORDENBOEKEN De nieuwe digitale edities van de woordenboeken van Van Dale voor thuisgebruik kunt u vanaf nu bestellen via SURFdiensten. Deze zijn geschikt voor zowel Microsoft Windows als Apple Mac. U kunt kiezen uit de volgende edities van individuele talen: Van Dale Groot woordenboek Hedendaags Nederlands voor € 46,00 http://bit.ly/hIbl4N

Van Dale Groot woordenboek Nederlands-Engels/ Engels–Nederlands voor € 74,75 http://bit.ly/f2mN3c

Van Dale Groot woordenboek Nederlands-Frans/FransNederlands voor € 74,75

Van Dale Groot woordenboek Nederlands-Duits/DuitsNederlands voor € 74,75 http://bit.ly/dXl4Ec

Of kies voor Nederlands en alle talen: Van Dale Groot woordenboek Hedendaags Nederlands/ Engels/Frans/Duits voor € 139,75

http://bit.ly/frsiNF

http://bit.ly/gjAZ5O

NIEUWE OVEREENKOMST MET THOMSON REUTERS

DATAMONITOR 360 (RESEARCH FOR LIBRARIES) MET EXTRA FLEXIBILITEIT

SURFdiensten heeft een nieuwe overeenkomst afgesloten met uitgever Thomson Reuters. Dit is de opvolger van de bestaande overeenkomst die eind vorig jaar is afgelopen. De licentie geeft toegang tot belangrijke bestanden, zoals Web of Science en Journal Citation Reports. Alle universiteiten en veel onderzoeksinstellingen en hogescholen nemen deel in deze overeenkomst. De nieuwe overeenkomst heeft een looptijd van drie jaar. Lees ook het interview met Erik Jan Van Kleef op de achterpagina van deze Licentienieuws voor achtergrondinformatie over deze uitgeverij.

Research for Libraries geeft u toegang tot duizenden bronnen op het gebied van marktonderzoeken, bedrijfsprofielen, managementrapporten en meer. Deze nieuwe SURFdienstenlicentie is afgesloten in opdracht van het Samenwerkingsverband Hogeschool Bibliotheken. De twee belangrijkste wijzigingen in de nieuwe overeenkomst zijn ten eerste de naamsverandering van Research for Libraries in Datamonitor 360 en ten tweede het feit dat u elk jaar kunt uitstappen.

meer informatie

meer informatie

http://bit.ly/fD9DGL

http://bit.ly/eZaxGb


CONTENT

19 ILLUSTRATIES TOEGEVOEGD AAN NIEUWE OVEREENKOMST STIMULANSZ Gezondheidshulp Plus is een groot online informatiesysteem met duizenden korte, heldere teksten over gezondheid, ziekten en handicaps. Het unieke aan Gezondheidshulp Plus is de samenhang van medische informatie en praktische informatie over leven met een ziekte of beperking. Omdat een afbeelding vaak meer zegt dan duizend woorden, is nu ook een geïllustreerde versie beschikbaar voor een meerprijs van € 300,- per instelling per jaar. Deze overeenkomst is gesloten in opdracht van het Samenwerkingsverband Hogeschool Bibliotheken (SHB) en vanaf heden kunt u zich hiervoor inschrijven. meer informatie http://bit.ly/h2M9P2

DRIE EXTRA DATABANKEN IN OVEREENKOMST MET H.W. WILSON Er zijn drie extra databanken van H.W. Wilson Company beschikbaar via SURFdiensten. Het gaat om: Applied Science & Technology, Index to Legal Periodicals en Wilson OmniFile Full Text Select Edition.

STILZWIJGENDE VERLENGINGEN De volgende overeenkomsten zijn stilzwijgend verlengd: • TOPDESK Nederland 2011 http://bit.ly/fzDRJM

• LCS Systemen 2007-2011 http://bit.ly/ejf5Xq

• VCD Business Intelligence 2008-2011 Hogescholen en universiteiten in België en Nederland hebben hiermee in totaal negen databanken van H.W. Wilson tot hun beschikking. Samen bieden deze producten een grote verzameling van fulltext indexen, samenvattingen en afbeeldingen in de internationale kunst en journalistiek.

http://bit.ly/gMEs3p

• JSTOR 2008-2011 http://bit.ly/ikbRZh

• CAN Scientific Workplace 2006-2011 http://bit.ly/eTaEgF

meer informatie http://bit.ly/hAdiNk


DIENSTEN

20

> SURF LICENTIENIEUWS #1 2011

GOED LEREN OMGAAN MET MINDMANAGER: TRAININGEN DRIELINGH Digitaal mindmappen is een goede manier om informatie inzichtelijk te maken en dus erg geschikt voor studenten, docenten en onderzoekers. Drielingh biedt MindManager trainingen/workshops aan op locatie. Via SURFdiensten worden deze trainingen met korting aangeboden. De workshop Digitaal Mindmappen is speciaal bedoeld om studenten in een dagdeel met MindManager te leren werken. Ook is er de vervolgworkshop Effectiever studeren met Digitaal Mindmappen, voor studenten die nog meer willen leren. De focus komt daarbij te liggen op het gebruik van de mindmaptechniek voor specifieke studietaken. Docenten verhogen het rendement van hun lessen met mindmappen en MindManager door complex lesmateriaal grafisch te organiseren en te presenteren op een enkele pagina in een begrijpelijk visueel formaat met tekst en

beeld. Tijdens hun lessen gebruiken de trainers en docenten deze MindManager maps om op de kernonderwerpen te focussen. Hierdoor wordt voorkomen dat hun studenten verdwalen in een overvloed aan details. meer informatie http://bit.ly/fIjbQF SURFDIENSTEN-OVEREENKOMST: http://bit.ly/g31aGs

INSTELLINGEN GOEDKOPER UIT MET E-MAILMARKETING VAN BLINKER In het onderwijs draait alles om de juiste communicatie en kennis. E-mail is bij uitstek het middel om tegen relatief lage kosten eenvoudig met uw doelgroepen te communiceren. Indien uw instelling wil starten met e-mailmarketing en op zoek is naar een goede e-mailmarketingoplossing kunt u terecht bij Blinker. Speciaal voor onderwijsinstellingen geeft Blinker via |SURFdiensten korting op de e-mailmarketingoplossingen MailPlus Mailer, MailPlus Feedback en MailPlus Campaigns. U krijgt korting op uw set-upkosten en jaarlicentie. Met MailPlus kunt u eenvoudig met uw doelgroepen communiceren. Denk aan het werven van nieuwe studenten, het informeren van bestaande studenten, of bedrijven op de hoogte houden van stageplekken, maar ook contact onderhouden met de docenten.

meer informatie http://bit.ly/enuyI5 SURFDIENSTEN-OVEREENKOMST: http://bit.ly/g3fwiS


DIENSTEN

21


IN GESPREK MET:

ERIK JAN VAN KLEEF VERKOOPDIRECTEUR EMEA, THOMSON REUTERS Onlangs hebben SURFdiensten en Thomson Reuters succesvol de onderhandelingen afgerond om de UKB-leden, diverse instellingen en enkele hogescholen ook de komende jaren weer toegang tot allerhande content van deze uitgever te bieden. Web of Science is een essentiële database voor onderzoekers en studenten, legt verkoopdirecteur Erik Jan van Kleef uit. “Het is een citatie-index waarin onderzoekers kunnen kijken welke wetenschappelijke publicaties veel worden geciteerd. Als je bijvoorbeeld wilt weten wat er is onderzocht in de microbiologie dan kun je in Web of Science zien wat de meest recente en belangrijkste artikelen zijn op dat gebied.” Waarom dat essentieel is? Onder meer omdat onderzoekers zo elkaars werk kunnen voorzetten . “Universiteiten en onderzoeksinstellingen raadplegen het systeem omdat ze willen weten waar hun core business zit en welke wetenschappers toonaangevend zijn. Overheden gebruiken onze informatie voor het evalueren van onderzoekers, maar ook om te bepalen of ze beter een lab in nanotechnologie of in microbiologie kunnen oprichten.”

Gaten in gegevens Web of Science is in 1965 begonnen op papier, en bestaat in elektronische vorm sinds 1994. “Wij zijn de uitvinder van de citatiedatabank en ons systeem wordt gebruikt door 20.000 onderzoekers in negentig landen. De publicaties gaan terug tot rond 1900. Niet alle publicaties nemen we zomaar op. Onze redactie van wetenschappers, bestaand uit zo’n zestig leden, beoordeelt elk tijdschrift. We onderscheiden ons van andere citatie-indexen: Thomson Reuters indexeert elk tijdschrift volledig. Als we dat niet doen en je

COLOFON

REDACTIE Marjolein Marchal PRODUCTIE Vrije Stijl

ABONNEMENTEN U kunt zich laten attenderen via communicatie@surfdiensten.nl ADVERTENTIES Adobe Wellnomics

wilt onderzoeksgegevens analyseren, dan heb je gaten in je gegevens.” In Nederland bemiddelt SURFdiensten tussen het bibliothekenplatform UKB en Thomson Reuters, terwijl in sommige landen bemiddeling vaak direct gaat. “Ik vind de samenwerking met SURFdiensten een succes, omdat de belangen van alle partijen goed worden gebalanceerd. Bovendien is SURFdiensten goed georganiseerd: de licenties zijn elektronisch beschikbaar en er is ook adequate juridische kennis in huis.”

Research In View Naast de omvangrijke citatie-index, levert dit internationale bedrijf allerlei andere informatiediensten en –producten voor allerlei sectoren. Om aan te sluiten bij de onderwijssector, is begin maart Research In View gelanceerd. “Dit is een systeem waarbij allerlei soorten informatie binnen een universiteit gebundeld wordt, een zogenaamd ‘current research information system’. Instellingsbreed komt daar informatie bij elkaar van onderzoek, administratie en de organisatie. Zo bouw je een kennissysteem op van interne en externe informatie. Dat maakt het mogelijk om te zoeken, analyseren, onderzoeken en verslag te doen.” Het is een online systeem dat Thomson Reuters host, waardoor op de beheerkosten flink bespaard kan worden. SURFDIENSTEN-OVEREENKOMST: http://bit.ly/fD9DGL WEB OF SCIENCE: http://bit.ly/h7foRe RESEARCH IN VIEW: http://bit.ly/dW399p

SURFDIENSTEN Postbus 19122 3501 DC Utrecht T. +31 (0)88 126 97 00 communicatie@surfdiensten.nl Copyright 2010 SURFdiensten Aan de informatie in Licentienieuws kunnen geen rechten worden ontleend

Licentienieuws #1 2011  

Interviews, nieuws en achtergronden bij de nieuwe overeenkomsten en producten van SURFdiensten.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you