Page 1

Κοιτάζοντας μπροστά έκθεση αναφοράς 2008

1


Σκοπός Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης, πληροφόρησης και ψυχαγωγίας, που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής. Αναπτύσσει ένα δίκτυο παραδοσιακών και διαδικτυακών υπηρεσιών, οι οποίες βοηθούν τους πολίτες να συμμετέχουν πιο ενεργά στην κοινωνία της γνώσης.

Το όραμα για το 2010 2

Μία Βιβλιοθήκη χώρος συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών για τους κατοίκους της περιοχής -κέντρο προώθησης της δημιουργικής έκφρασης και της καινοτομίας.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας είναι ΝΠΔΔ και υπάγεται στο ΥΠΕΠΘ. Στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο στην οδό Έλλης 8 και διατηρεί ένα παράρτημα σε Δημοτικό σχολείο της περιοχής και δύο κινητές Βιβλιοθήκες που εξυπηρετούν δανειστικά κέντρα στην Κεντρική Μακεδονία.


3

Η τέχνη του δράματος


Στατιστικά δανεισμών κινητών βιβλιοθηκών 2008 ΜΗΝΑΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΙ

4

ΙΑΝ ΦΕΒ ΜΑΡ ΑΠΡ ΜΑΙ ΙΟΥΝ ΙΟΥΛ ΑΥΓ ΟΚΤ ΝΟΕ ΔΕΚ

13 17 14 13 16 6 17 13 17 17 14

4411 5458 4689 3716 2234 459 1630 930 3396 4304 3047

ΣΥΝΟΛΟ

157

34274

Κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου εξυπηρετήθηκαν 43 δανειστικά κέντρα, 31 δημοτικά σχολεία, 10 γυμνάσια και 2 λύκεια στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οργανώθηκαν 9 δανειστικά κέντρα σε παιδικές κατασκηνώσεις, παραθεριστικές περιοχές και μικρά χωριά του Ν. Ημαθίας.


5


Το 2008 ήταν μία ακόμη ενδιαφέρουσα και δημιουργική χρονιά με σημαντικές δράσεις για τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας. «Μπορούμε ακόμη καλύτερα», έτσι γράφαμε πριν από ένα χρόνο, τονίζοντας την αποφασιστικότητα της Βιβλιοθήκης να βελτιώσει και να αναπτύξει περισσότερες υπηρεσίες σε στενή συνεργασία με το κοινό. Τη χρονιά που μας πέρασε στηρίξαμε τη στρατηγική μας στην ανάπτυξη συνεχούς επικοινωνίας με το κοινό και στην υλοποίηση ενός πιο εξωστρεφούς προγράμματος δράσεων με στόχο την προσέλκυση κυρίως νεανικού κοινού. Ο αριθμός των μελών μας συνεχίζει να αυξάνει, όχι πλέον με τους ρυθμούς των προηγούμενων χρόνων, όμως αυξάνει, όπως και ο αριθμός των δανειζόμενων τεκμηρίων. Αυτή η συνεχιζόμενη άνθηση δημιουργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας και ευφορίας, που δεν συνάδει με την υπόλοιπη περιρρέουσα ατμόσφαιρα, την ανεργία, την οικονομική ύφεση και την ολοένα συρρικνούμενη απασχόληση των νέων. Όμως είναι σημαντικό το γεγονός ότι συνεχίζουμε την ανοδική μας πορεία, που άρχισε από τον Ιούνιο του 1999, με την εγκατάσταση της Βιβλιοθήκης στο ιδιόκτητο κτήριό της.

Καινούρια προγράμματα

6 Κοιτάζοντας μπροστά

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι συνεχίζουμε μία πορεία συνεχούς ανάπτυξης νέων υπηρεσιών μέσα από τη συμμετοχή μας σε ερευνητικά ευρωπαϊκά προγράμματα. Ήδη, από το 1994 μέχρι σήμερα, μετράμε συνολικά δεκατρείς (13) δράσεις στις οποίες έχει συμμετάσχει η Βιβλιοθήκη μας. Το 2008 βρέθηκαν σε πλήρη εξέλιξη τρία προγράμματα, EDLocal, Entitle και Untold Stories. Επίσης, προς το τέλος του χρόνου εγκαινιάστηκε η Europeana, η Ευρωπαϊκή πύλη ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς. Στη δράση αυτή που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα εξαιτίας της μεγάλης απήχησής της στο κοινό, τη χώρα μας εκπροσωπεί η Βιβλιοθήκη μας. Στο πλαίσιο του προγράμματος EDLocal, αρχίσαμε να συντονίζουμε τις ενέργειες για τη συνεργασία και τη διασύνδεση αποθετηρίων με ελληνικό ψηφιακό περιεχόμενο με τα εργαλεία της Europeana. Ήδη έγιναν τα πρώτα βήματα για την υλοποίηση του δικού μας αποθετηρίου, που θα περιλαμβάνει περισσότερα από 3.000 ψηφιοποιημένα τεκμήρια (κυρίως βιβλία και εφημερίδες). Η ανάδειξη του ρόλου των βιβλιοθηκών στην παροχή υπηρεσιών που συνδέονται με τη διά βίου μάθηση και η ανάπτυξη εφαρμογών με τη χρήση εργαλείων Web 2.0 αποτελούν τον βασικό άξονα του προγράμματος Entitle. Στη δράση αυτή, στην οποία συμμετέχουν δεκαπέντε διαφορετικές βιβλιοθήκες από χώρες της Ε.Ε., η Βιβλιοθήκη μας έχει αναλάβει μεταξύ άλλων το συντονισμό της διοργάνωσης όλων των ημερίδων παρουσίασης των οδηγιών για την ανάπτυξη υπηρεσιών διά βίου μάθησης, που θα γίνουν σε περισσότερες από 12 χώρες της Ε.Ε.


Υπηρεσίες σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Δημιουργία εμπειριών

Η συμμετοχή της Βιβλιοθήκης στην υλοποίηση της δράσης Untold Stories μας έδωσε τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με ομάδες μεταναστών που ζουν στην περιοχή. Το γεγονός ότι αυτή η επαφή συνδέθηκε με ένα εντελώς πρωτότυπο και δημιουργικό πλαίσιο επικοινωνίας έδωσε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τη δυναμική της Βιβλιοθήκης στην κατεύθυνση ανάπτυξης νέων υπηρεσιών για τη δημιουργία πρωτότυπου πολιτιστικού υλικού. Ήδη, 20 ψηφιακές ταινίες είναι καταχωρημένες στο διαδίκτυο (10 από μετανάστες). Παράλληλα, έγιναν τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία συλλογών με υλικό στις γλώσσες των βασικών ομάδων μεταναστών που ζουν στην περιοχή. Αυτή τη χρονιά συνεχίστηκε η ένταξη και άλλων απομακρυσμένων κοινοτήτων στο πρόγραμμα των δρομολογίων των κινητών βιβλιοθηκών. Το καλοκαιρινό πρόγραμμα προώθησης της φιλαναγνωσίας και της δημιουργικής έκφρασης μαζί με το μήνα τεχνολογίας αποτέλεσαν και πάλι τις δράσεις αιχμής για την προσέγγιση κοινού που δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες βιβλιοθήκης και πληροφόρησης.

Τι θα λέγατε για μια Βιβλιοθήκη κέντρο πολιτισμού και δημιουργικών δραστηριοτήτων; Για έναν πολυχώρο που θα υποστηρίζει και θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη της καινοτομίας και της δημιουργικής έμπνευσης της κοινότητας; Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινείται πλέον η Βιβλιοθήκη μας και προς το τέλος του 2008 με την ανακαίνιση του παιδικού μας τμήματος είναι πλέον ορατή αυτή η εντελώς καινούργια προσέγγιση. Τα «Μαγικά Κουτιά» της Βιβλιοθήκης, το νέο παιδικό τμήμα, ξεκίνησε τη λειτουργία του. Κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και αποτελεί την πρότασή μας για ένα χώρο που θα συνδυάζει τη μάθηση, την ψυχαγωγία και ταυτόχρονα θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη της περιέργειας μεταξύ των παιδιών.

Ανάπτυξη συνεργασιών Αξιοσημείωτη είναι η επιτυχημένη συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Ημαθίας για μία ακόμη χρονιά. Επιπλέον, αυτή τη χρονιά υπογράψαμε μνημόνια συνεργασίας με μία Δημόσια και μία Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη, που μας επιτρέπουν να έχουμε πρόσβαση στις συλλογές τους για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού μας. Η εδραίωση της θέσης της Βιβλιοθήκης μέσα στον περίγυρό της συνδέεται άμεσα με την έναρξη συνεργιών στο πλαίσιο της περιφερειακής ανάπτυξης. Συζητήσεις με τους δήμους της περιοχής βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο για την υιοθέτηση ενός πλάνου σύνδεσης αρχικά όλων των βιβλιοθηκών μεταξύ τους και ανάπτυξης στη συνέχεια ενός υψηλής ποιότητας συστήματος υπηρεσιών βιβλιοθήκης και πληροφόρησης.

Η Βιβλιοθήκη, όπως προαναφέρθηκε, δεν λειτουργεί μακριά και έξω από το κοινωνικό γίγνεσθαι. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα προφανώς επηρεάζει τον προγραμματισμό και τα σχέδια δράσης που αναπτύσσουμε. Αναγνωρίζω ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να αντιληφθεί κανείς σε τι μας χρειάζονται οι Βιβλιοθήκες σήμερα. Είναι σίγουρο όμως ότι χρειαζόμαστε οργανισμούς, οι οποίοι θα συνεισφέρουν σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας αυξάνει ολοένα και περισσότερο την απήχησή της στο ευρύτερο κοινό και συμβάλει στην ανάπτυξη της κοινωνικής συνοχής και στην ευημερία του κοινωνικού συνόλου. Μαζί μπορούμε σίγουρα να καταφέρουμε περισσότερα. Ο Διευθυντής Γιάννης Τροχόπουλος

7


Μέλη του απερχόμενου και του νέου εφορευτικού συμβουλίου, Σεπτέμβριος 2008

Εφορευτικό Συμβούλιο - Τακτικά μέλη

8

Κώστας Θεοχαρόπουλος, Λυκειάρχης Φώτης Κουτσουπιάς, Σχολικός Σύμβουλος π. Πορφύριος Μπατσαράς Αθανάσιος Κοπατσιάρης, Ιατρός Παύλος Σαββίδης, Εκπαιδευτικός

Πρόεδρος Αντιπρόεδρος Μέλος Μέλος Μέλος

Αναπληρωματικά μέλη Εφορευτικού Συμβουλίου Βιβλιοθήκης Ελένη Παπαδοπούλου Μαρία Τσιαμήτρου Δημήτριος Μποχώρης Ιωάννης Καισαρίδης Ευσεβεία Δουλγέρογλου

Επίκουρος Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Βέροιας Γυμνασιάρχης Φιλόλογος - Συγγραφέας Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας

Το προσωπικό της βιβλιοθήκης Μόνιμοι υπάλληλοι, αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί, εθελοντές και εξωτερικοί συνεργάτες στην υλοποίηση των Κοινοτικών προγραμμάτων συνθέτουν την εικόνα μίας πολύ δυναμικής και δημιουργικής ομάδας που αποτελεί τον κορμό της επιτυχημένης πορείας της Βιβλιοθήκης και αυτή τη χρονιά. Η εξοικείωση του προσωπικού με τα εργαλεία του web 2.0 ήταν βασική προτεραιότητα στο πρόγραμμα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης που παρέχει η βιβλιοθήκη. Η ανάπτυξη νέων υπηρεσιών με τη χρήση αυτών των εργαλείων αποτελεί βασικό μέλημα για τα επόμενα χρόνια.


Eκπαίδευση προσωπικού Ένα διαφορετικό σεμινάριο διοργανώθηκε την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας με τη συμμετοχή 27 ατόμων που δουλεύουν σε βιβλιοθήκες και αποφοίτους σχολών βιβλιοθηκονομίας. Η Lotte Dowe Nielsen και Anne-Marie Staeger, εμπειρογνώμονες από τη Δημοτική βιβλιοθήκη του Aarhus της Δανίας, συζήτησαν για τα σχέδια της νέας βιβλιοθήκης και τις πειραματικές εφαρμογές που αναπτύσσουν, διερευνώντας τις νέες υπηρεσίες για παιδιά και εφήβους. Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης παρουσίασαν τις προτάσεις που πρόσφατα εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού της Δανίας για τους τρόπους προσέγγισης των νέων στις βιβλιοθήκες. Το σεμινάριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του σχεδιασμού και διαμόρφωσης του παιδικού τμήματος της βιβλιοθήκης με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» Στο πλαίσιο του προγράμματος Untold, Ανείπωτες Ιστορίες: Δημιουργία Ψηφιακών Βιωματικών αφηγήσεων, που χρηματοδοτεί η Ε.Ε. (πρωτοβουλία Gruntvig) διεξήχθη στο Νταχάου της Γερμανίας, το Μάιο του 2008, ένα τριήμερο σεμινάριο εκπαίδευσης για τη δημιουργία ψηφιακών διηγήσεων. Η αποστολή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας, που συμμετείχε ως εταίρος στο πρόγραμμα αυτό, περιελάμβανε πέντε (5) άτομα. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων με τους υπόλοιπους εταίρους που προέρχονται από Γερμανία, Αγγλία, Τσεχία και Δανία, η πορεία υλοποίησης της δράσης και η συμμετοχή του ευρύτερου κοινού στη δημιουργία των διηγήσεων..

9


Μαρία Φωτακέλλη Γάτα Κουμπάρα Μαθηματική Εταιρεία

ΑφροΑμερικάνικη Λογοτεχνία

Άγιος Διονύσιος

Καινοτομία

Στατιστικά

10

Δημιουργικότητα Γιάννης Ξανθούλης Αμερικάνικη Γωνιά Θοδωρής Ηλιάδης Ψηφιακές Αφηγήσεις Μήνας Τεχνολογίας Νίκος Σιδηρόπουλος Μαγικά κουτιά Origami Aarhus Καλοκαιρινή Καμπάνια

Εκδηλώσεις δράσεις

Παλαίτυπα

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

155 δρομολόγια με τις κινητές Βιβλιοθήκες, 215.965 δανεισμοί βιβλίων περιοδικών, cds, dvds. 1.485 καινούργια μέλη, 70 οργανωμένες ξεναγήσεις, 16 παρουσιάσεις βιβλίων - συγγραφέων, 65 εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, 2 συναυλίες, 4 εκθέσεις ζωγραφικής.


Νοέμβριος 2008, μήνας Τεχνολογίας

Δεκέμβριος 2008, εργαστήριο «Παραμυθόκουτο»

11

Με αποκορύφωμα τη χρηματοδότηση ενός σεμιναρίου για ψηφιακές διηγήσεις που έγινε τον Οκτώβριο του 2008 σε συνεργασία με τον Κέντρο ψηφιακών ιστοριών του Μπέρκλευ, Καλιφόρνια, η Αμερικανική Γωνιά της Βιβλιοθήκης βοήθησε σημαντικά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει η Βιβλιοθήκη με τον εμπλουτισμό της συλλογής και τη διοργάνωση διαλέξεων και εκθέσεων σχετικών με τον πολιτισμό και την εκπαίδευση στην Αμερική.


12


13


Το Αλφαβητάρι της καλοκαιρινής καμπάνιας

14


15


Πλήθος εκδηλώσεων έγιναν στη ζωγράφισαν μπλουζάκια με θέμα

αφήγησης παραμυθιού με τη συ-

Βιβλιοθήκη όλη την ημέρα της Τε-

το καρπούζι, που έχοντας την τι-

νοδεία ζωντανής μουσικής και η

τάρτης 27 Αυγούστου, με μεγάλη

μητική του τη μέρα αυτή ως κυρί-

προβολή της διασκεδαστικής ται-

συμμετοχή του κόσμου. Οι πόρτες

αρχου φρούτου του καλοκαιριού νίας του Δ. Αβδελιώτη «Αθέμιτος

της Βιβλιοθήκης ήταν ανοιχτές για προσφερόταν συνεχώς στον κό- Συναγωνισμός», αλλά και ταινιών τους φίλους της από τις 8 το πρωί σμο. Άλλα παιδιά είδαν και εφάρ-

16

με ψηφιακές διηγήσεις της ομάδας

μέχρι τις 12 το βράδυ(!) και μαζί

μοσαν την τεχνική των κινέζικων «Untold Stories».

με το βασικό δανειστικό της έργο,

σκιών και συμμετείχαν σε αναγνώ-

Με τη «Μαγική νύχτα της

τελέστηκαν ολημερίς διάφορες

σεις βιβλίων με φακούς στο σκο-

Βιβλιοθήκης» ολοκληρώθηκε με

εκδηλώσεις κάνοντας πράγματι τη

τάδι. Στην ανάγνωση βιβλίων υπό επιτυχία το καλοκαιρινό πρόγραμ-

νύχτα και τη μέρα στη Βιβλιοθή-

συσκότιση επιδόθηκαν μυσταγω- μα προώθησης της φιλαναγνωσίας

κη «μαγική».

γικά και οι ενήλικες, ενώ έξω από

και της δημιουργικής έκφρασης

Παιδιά χρησιμοποίησαν νέες τε- το χώρο της Βιβλιοθήκης μετά τις

«Πάμε διακοπές με τους αναγνώ-

χνολογίες το πρωί και το βράδυ

11 το βράδυ, νέοι διασκέδασαν στες», που διοργάνωσε η Δημόσια

είδαν την ταινία που δημιουργήθη- ακούγοντας μουσική από DJ και Βιβλιοθήκη Βέροιας με τη Νομαρκε από το υλικό του εργαστηρίου μαθητικό συγκρότημα. Επίσης, ξε- χιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας. τους, άλλα έκαναν φαναράκια και

χωριστή ήταν και η εκδήλωση της


17


18

MOBILEPULMAN X-TCALIMERAPUBLICA ISTARPLDPLIQHTUNTOLDENTITLE EUROPEANAEDLOCALACCESIT 19942009


EDLnet Thematic Network (2007-2009) Το πρόγραμμα EDLnet – Δίκτυο της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης (European Digital Library) – λειτουργεί για δύο χρόνια και υποστηρίζει την πύλη Europeana, έναν διαδικτυακό τόπο πολιτισμού που συγκεντρώνει υλικό από μερικούς από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς οργανισμούς της Ευρώπης. Η πύλη http://www.europeana.eu τέθηκε σε λειτουργία λίγες μέρες πρωτού μπει το 2009 και αποτελεί ένα από τα πιο έγκυρα κέντρα ψηφιακών αναζητήσεων. Τη χώρα μας μετά από πρόταση των συντονιστών του προγράμματος εκπροσωπεί στη δράση αυτή η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας UNTOLD STORIES: Learning with Digital Stories (UntoStory) (2007-2009) Untold stories: Learning with Digital Stories (UntoStory) http://www.untoldstories.eu είναι μία δράση που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Grundtvig 2007. Αφορά την παροχή υπηρεσιών από Μουσεία και Βιβλιοθήκες σε μετανάστες μέσω της ανάπτυξης ψηφιακών διηγήσεων, με τη χρήση των εργαλείων του web 2.0. Οι υπόλοιποι οργανισμοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα προέρχονται από την Τσεχία, τη Δανία και τη Γερμανία. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συνεισφέρει στην τόνωση της γλωσσικής διαφορετικότητας στην Ευρώπη, καθώς θα διευκολύνει τους μετανάστες να δημιουργήσουν τις ιστορίες τους στις δικές τους γλώσσες και στη γλώσσα της χώρας που διαμένουν. ENTITLE-Europe’s New Libraries Together In Transversal Learning Environments (2007-2009) Το πρόγραμμα http://www.entitlelll.eu επιδιώκει να προσδιορίσει, να περιγράψει και να διαδώσει πρακτικές, συγκεκριμένες υπηρεσίες, εργαλεία και στρατηγικές που υποστηρίζουν τη μάθηση στις Βιβλιοθήκες. Λαμβάνει υπόψη του όλες τις προηγούμενες πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν τα τελευταία χρόνια, ώστε να καταφέρει να πολλαπλασιάσει τις θετικές επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο και νά επιτευχθεί μία ευρύτερη κατανόηση της συνεισφοράς των στρατηγικών μάθησης της Ε.Ε. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Grundtvig 2007 και συμμετέχουν δεκατέσσερις οργανισμοί από χώρες της Ε.Ε. EDLocal: Connecting Cultural heritage (2008 - 2011) Το πρόγραμμα http://www.edlocal.eu είναι ένα Δίκτυο Ορθής Πρακτικής, χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα eContentplus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία τον Ιούνιο του 2008. Σχεδιάζεται να εμπλέξει και να βοηθήσει τοπικές και περιφερειακές βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχεία και συλλογές οπτικοακουστικού υλικού. Το πρόγραμμα προσπαθεί μέσω των οργανισμών που συμμετέχουν σε κάθε χώρα (27 συνολικά), να προωθήσει τα πρότυπα του Europeana στους ενδιαφερόμενους φορείς και να οργανώσει το ψηφιακό περιεχόμενο που προέρχεται από βιβλιοθήκες, αρχεία και τοπικούς φορείς με σκοπό να το προωθήσει στην Europeana. Την Ελλάδα στη δράση αυτή εκπροσωπεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, που λειτουργεί ως εθνικό σημείο αναφοράς για φορείς πληροφόρησης με σκοπό την παροχή βοήθειας στη διαδικασία προετοιμασίας του ψηφιακού περιεχομένου τους για τη Europeana.

19


H δράση «Ανείπωτες Ιστορίες» Οι ψηφιακές διηγήσεις, αποτελούν (Untold Stories) εντάσσεται στο

το δικτυακό τόπο της Βιβλιοθήκης

βιωματικές αφηγήσεις διάρκειας http://www.libver.gr, και το δι-

πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προ- από 2’ μέχρι 5’, είναι πολυμεσικές,

κτυακό τόπο του προγράμματος

γράμματος Grundtvig 2007 (με καθώς περιλαμβάνουν εικόνα, ήχο, http://www.untoldstories.eu 75% χρηματοδότηση από την

βίντεο και κείμενο σε ελεύθερους

Ε.Ε.). Δίνει έμφαση στην προσπά- και ποικίλους συνδυασμούς μετα- Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2009 θεια παροχής ευκαιριών διά βίου ξύ τους, και μετά από επεξεργασία προγραμματίζεται η διοργάνωση

20

μάθησης σε ομάδες μεταναστών

είναι διαθέσιμες μέσω του διαδι-

ενός συνεδρίου που θα αναλύει

αλλά και γηγενών πολιτών σε τέσ-

κτύου.

μεταξύ άλλων την πορεία της δρά-

σερις περιοχές από χώρες της Ε.Ε.

σης και θα συζητηθεί η προοπτική

(Τσεχία, Δανία, Γερμανία και Ελ-

Μέχρι σήμερα 10 μετανάστες από ανάπτυξης παρόμοιων υπηρεσιών

λάδα). Η όλη δράση θα περιλαμ- διαφορετικές χώρες και άλλοι 10 από βιβλιοθήκες, μουσεία και αρβάνει τη δημιουργία βιωματικών

Έλληνες συμπολίτες μας έχουν δη- χεία.

ψηφιακών διηγήσεων με τη χρήση

μιουργήσει τις δικές τους ιστορίες

τεχνολογιών web 2.0.

που μπορεί κανείς να δει μέσα από


21


ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ Σύνολο 25.355

22

ΜΕΛΗ ΤΟ 2008 Σύνολο 1.483

Πολυδιαβασμένη λογοτεχνία 2008

ΔΑΝΕΙΣΜΟΙ ΣΥΛΛΟΓΗΣ 2004-2008

Εφιαλτικές νύχτες στην έρημο της Αραβίας Αλεξάνδρα Συμεωνίδου-Αλ Μαντίλ - Αθήνα: Λιβάνη Ο γιός της βροχής Χρύσα Δημουλίδου - Αθήνα: Λιβάνη Κρυμμένα φεγγάρια Ελενα Σωτηράκη - Αθήνα: Σύγχρονοι Ορίζοντες Σαν γλυκό του κουταλιού Πετροπούλου Μαρίνα - Αθήνα: Λιβάνης Ο κήπος με τις μουριές Καίτη Οικονόμου - Αθήνα: Ωκεανίδα Χαρταετοί πάνω απ’ την πόλη Καλέντ Χοσεϊνί - Αθήνα: Ψυχογιός Τατιάνα και Αλεξάντερ Πωλλίνα Σίμονς - Αθήνα: Ωκεανίδα Καλημέρχαμπα Σμύρνη Can Eryumlu - Αθήνα: Ηλέκτρα Το γαλάζιο δωμάτιο Ρόζαμουντ Πίλτσερ - Αθήνα: Ωκεανίδα Νορβηγικό δάσος Χαρούκι Μουρακάμι - Αθήνα: Ωκεανίδα


23


ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΒΕΡΟΙΑΣ Έλλης 8 • ΒΕΡΟΙΑ τηλ.: 2331024494 • e-mail: info@libver.gr • http://www.libver.gr • http://blog.libver.gr

Ετήσια Αναφορά 2008  

Ετήσια αναφορά της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας

Advertisement