Issuu on Google+


Violetta. My Diary. A Year Later Copyright © 2014 Disney Enterprises, Inc. Copyright © 2014 Litera pentru versiunea în limba română Toate drepturile rezervate Editura Litera O.P. 53, C.P. 212, sector 4, București, România tel.: 021 319 63 90; 031 425 16 19; 0752 548 372 e-mail: comenzi@litera.ro Editor: Vidrașcu și fiii Redactor: Justina Bandol Copertă și prepress: Cătălin Pavel Descrierea CIP a Bibliotecii Naționale a României Violeta. Jurnalul meu. Un an mai târziu / trad.: Marina Câmpeanu. – București: Litera, 2014 ISBN 978-606-686-680-4 I. Câmpeanu, Marina (trad.) 087.5


Jurnalul meu

U I Z R Ă‚ T I A M N UN A


Mă trezesc din nou aici, în lumea mea, și nu mă voi opri, fiindcă vreau să-mi trăiesc destinul până la capăt. Am venit pe lume să cânt, muzica e legătura mea cu trecutul și steaua care-mi luminează pașii spre viitor. Mă numesc

Violetta,

și aceasta sunt eu.


Capitolul 1

Visul continuă


! u o n n i d ă m ed IatăNu-mi vine să crn an. u că a mai trecut

Dar s-au întâmplat multe lucruri – atât de multe încât, dacă aș vrea să mi le amintesc pe toate, chiar n-aș ști de unde să încep! De când eu și tata ne-am mutat la Buenos Aires, viața mea s-a schimbat cu adevărat. ADIO, micuță Violetta, atât de neîncrezătoare în forțele proprii, purtată de la un capăt la altul al lumii, temătoare de toate și de toți! BINE AI VENIT, tânără Violetta, sigură pe tine, puternică și decisă, fără temeri! Ba nu, pe cine cred eu că păcălesc… sunt încă multe lucruri care mă înspăimântă.

• Filmele de groază. • Câinii foarte mari care latră pe neașteptate tocmai când trec eu. • Examenele de la sfârșitul anului. • Păianjenii și libelulele. • Să fiu singură acasă când e întuneric. • Neînțelegerile cu tata. • Bătăile puternice ale inimii mele când sunt aproape de Leon.

10


Când mi se întâmplă să-mi fie frică, respir adânc și-mi spun că e firesc, sunt adolescentă! Și, în cei aproape șaptesprezece ani ai mei, dar mai ales în anul acesta din urmă, incredibil, tumultuos, extrem de interesant, care tocmai a trecut – m-am luptat pentru sentimentele mele, mi-am înfrânt îndoielile și mi-am descoperit vocația.

Într-un cuvânt, pot spune că am multe lucruri de sărbătorit când voi stinge cea de-a șaptesprezecea lumânare.

AP R O

E P A

17

11


Voi sărbători mai ales lucrurile care urmează să se întâmple, dar care mă fac deja să țopăi în ritmul inimii mele, în timp ce traversez aeroportul printre turiști dezorientați, familii vesele și oameni de afaceri foarte serioși, în costume negre. Fiindcă… da, chiar sunt la aeroport, și da, sunt gata să plec din nou! Madrid? Roma? Timbuktu? Nu, UN NOU AN ÎN STUDIO! Mi-a lipsit foarte mult, fiindcă mare parte din vară am rămas la Buenos Aires din cauza obligațiilor de serviciu ale tatei. Uneori mi se pare că lucrează prea mult. După aceea e nervos, dar cred că îi place mult ceea ce face. Aș vrea să stea mai mult cu mine.

Câteodată mi-e teamă că exagerează! El însă spune că o face pentru noi, și cred că-i place mult profesia lui. E inginer de mediu, și pasiunea lui e să proiecteze.

Cam așa cum e pentru mine să cânt… Totuși trebuie să recunosc că, atunci când și-a dat seama că mă ofileam în casă, palidă ca un cearșaf și plictisită ca un canar în colivie, MI-A FĂCUT O SURPRIZĂ DE TOATĂ FRUMUSEȚEA: a rezervat o cameră la mare, pentru o săptămână, într-un hotel încântător pe plajă. Ne-am distrat de minune, am înotat, am stat la soare și am făcut niște plimbări splendide cu barca. Într-o seară am fost chiar și am cântat în duet la karaoke! Deși bănuiesc că tata a urcat pe scenă doar fiindcă era convins că băieții de acolo se uitau cam prea mult la mine…

12


Dar de-acum vacanța s-a sfârșit. Iată-mă deci în aeroport, așteptând-o pe Francesca, cea mai bună prietenă a mea. Se întoarce în Italia, țara ei de baștină. Oh, fir-ar să fie, cât e de târziu! Francesca trebuie să fi aterizat acum câteva minute…

Cine se aștepta să avem un asemenea succes cu reprezentația lansată anul trecut pe YOUMIX? La aeroport, câteva fete ne-au cerut AUTOGRAF MIE și FRANCESCĂI.

Autograf!

!!

Ne-am simțit atât de stânjenite! Mi-a făcut totuși plăcere, înseamnă că ceea ce facem e un lucru frumos nu doar pentru mine, ci și pentru alții…

13


France eunsca adevărat ciclon! Așadar, ca orice ciclon care se respectă, din când în când face câte un dezastru! Și-a pierdut valiza și, din greșeală, a luat una foarte asemănătoare, însă plină cu lucruri bărbătești! Tocmai când mai erau câteva ore până la petrecerea pe care o așteptam de luni de zile…

Petrecerea stil anii ’80 organizată de Studio!

14


Din fericire, aveam eu haine și pentru Francesca, mulțumită lui Angie, care mi-a adus o grămadă de lucruri drăguțe. Mătușa mea își aduce aminte bine de anii ’80, chiar dacă era mică pe atunci. Sfaturile lui Angie pentru un

look perfect la petrecerea stil anii ’80:

părul frizat

jambiere colorate de lână

culoare, culoare, culoare! Fucsia, albastru electric și nuanțe fluorescente

colanți și fustițe vaporoase

paiete strălucitoare ca stelele

brățări, cercei, inele de plastic. … Dar nu toate la un loc! Important e să nu exagerezi… regula e valabilă pentru orice epocă!

15


Pe când cotrobăiam împreună prin cutiile în care își păstrează Angie amintirile, în căutare de brățări fluorescente și cercei mari colorați, mătușa a găsit o fotografie a mamei de când era puștoaică. Avea o pieptănătură foarte vaporoasă, o rochie roz și o pereche de colanți (pe vremea aia îi numeau „iegări“). Cât era de frumoasă, chiar și cu coama aia uriașă! Sunt sigură că tata s-a îndrăgostit de ea la prima vedere.

Leon... Leon...

De ce mi-e așa greu să stau lângă el?

??

De ce mi se face rău de la stomac și fac lucruri anapoda? Spre exem-

plu, am cazut exact în mijlocul pistei de motocros tocmai când a trecut el, când, de fapt, voiam doar să mă observe ca să-l rog să vină la petrecere? Ce frică mi-a fost! La lista de lucruri care mă înspăimântă poate ar trebui să adaug: „MOTOCICLETE PREA RAPIDE“.


ADEVĂRUL E CĂ SUNT O BLEAGĂ. Toată vara m-am gândit că, atunci când ne vom revedea, totul va fi perfect, vom schimba o privire plină de semnificații și vom înțelege că nu putem să mai trăim unul fără celălalt. Sau ne vom strânge mâna cu prietenie, dându-ne seama că nu suntem altceva decât cei mai buni amici pentru totdeauna.

DAR NU, TOTUL E ATÂT DE COMPLICAT… De fapt, poate că numai eu sunt nelămurită, în timp ce în capul lui Leon totul e limpede. Azi am vorbit și mi-am dat seama că nu-l mai interesează nimic legat de mine. Leon nu simte nimic pentru mine – sau nu vrea să simtă nimic. Oricum, tot aia e. Însă acum gata! Noua Violetta, care are nici mai mult, nici mai puțin decât (aproape) șaptesprezece ani, sigur n-o să-și strice ziua petrecerii cu gânduri triste. Și nici zilele de după!

fie perfect ă s ta s e c a l u n a a c u Vrea trice. s l im u n ă s i n e im n a și c

Vreau să fiu fericită, cu adevărat fericită.

17


e r a o e e C

18


? a e r i feric 19


E ciudat și emoționant să ies singură, să mă văd cu prietenii în afara Studioului… SĂ-L VĂD PE LEON.

Nu înțeleg de ce se întâmplă mereu ceva

care strică tot!

Am întâlnit un băiat ar Bine, nu chi groaznic… groaznic… A apărut pe neașteptate și din vina lui… mi-am pierdut un pantof. Însă cel mai rău lucru e că Leon s-a supărat pe mine. Ce să mă fac cu el? Dar s-o luăm de la capăt…

20


Petrecerea în stilul anilor ’80 a fost într-adevăr incredibilă! Prietenii mei au arătat foarte bine, îmbrăcați și pieptănați excentric. Mai ales Leon, deși era puțin caraghios cu peruca aia uriașă.

Mai ales

Leon.

Când, în sfârșit, am reușit să vorbim și noi un pic singuri, departe de muzică și de balamucul de pe ringul de dans, a apărut un tip într-adevăr ridicol! Îl cheamă DIEGO și a început să facă o grămadă de comentarii deplasate, crezându-se simpatic și deștept. De fapt, nu e decât un balon umflat. Cum am scris înainte, îmi pierdusem un pantof, și el îl găsise și voia să mi-l dea înapoi cu orice chip. Se gândea poate că eu oi fi Cenușăreasa, iar el prințul, fiindcă era sigur că mă cucerise.

la e ș n î e s r a D

amarnic!!!

Am plecat imediat fără pantof, scoțându-mi-l și pe celălalt și traversând ringul de dans în picioarele goale, ca să fie clar mesajul!

21


Leonnnnn,

când vom reuși să reluăm discuția?

Uneori sunt ghinionistă… chiar mai ceva decât Cenușăreasa, ținând cont că ea trebuia să plece la miezul nopții, iar eu a trebuit s-o șterg mult mai devreme! În loc de o trăsură care se transformă la loc în dovleac, m-a adus la realitate tata, cu unul dintre accesele lui de gelozie nemotivată. A apărut la petrecere ca un nebun și n-a fost chip să-l fac să se răzgândească. Rezultatul? Am plecat prima! UNDE MAI PUI, ȘI ÎNSOȚITĂ DE TATA!

AH, CE RUȘINE M I-A FOS T! 22


În mașină, rememorând scena în timp ce stăteam bosumflată, mi-a venit să râd. Am încercat să mă abțin, ca să-i dau de înțeles că eram furioasă, dar în cele din urmă am pufnit… și într-o clipă râdeam amândoi de nu ne mai puteam opri!

CHIAR AM FĂCUT O FIGURĂ DE TOATĂ JENA

AMÂNDOI!!! Pe urmă, când am reușit în cele din urmă să mă bosumflu iar, fiindcă era clar că eram foarte supărată pe el, tata și-a cerut scuze. E prea protector și e limpede că exagerează, dar încet-încet o să se dea pe brazdă, trebuie să am răbdare cu el. Dacă mă gândesc bine, acum un an nici nu m-ar fi lăsat la petrecere….

exagerat

tor

Dar îl iubesc.

c prea prote

23


Există un lucru pe care nu l-am recunoscut niciodată, în fața nimănui. Nici în fața Francescăi , nici a Camillei. Nici chiar a lui Angie. NICI CHIAR ÎN FAȚA MEA, POATE, PÂNĂ ACUM.

Din când în când, mă mai gândesc la

Câteodată, când adorm, îmi vine în minte chipul lui. Cine știe ce face în Spania, dacă mai cântă, dacă a găsit o altă fată pentru care să-i bată inima. Și, chiar dacă nu mai sunt îndrăgostită de el, sunt bucuroasă că l-am cunoscut. Nu regret clipele petrecute împreună, dar cred că îmi lipsesc, fiindcă m-au ajutat să fiu cea care sunt acum.

Îl voi păstra întotdeauna în amintire și-i doresc să fie fericit!

Foarte 24


Prima oară când... ... îmi amintesc c-am fost fericită.

Am o amintire care-mi ține de urât când sunt tristă, care-mi dă o senzație de căldură și de ocrotire și întotdeauna reușește să mă binedispună. Eram foarte mică, să fi avut doi-trei ani. Nu voiam să mă duc la culcare, fiindcă o așteptam pe mama să se întoarcă dintr-unul din turneele ei. Însă era târziu, mi se închideau ochii. Olga mi-a pus pe spate un pled, și cred că am ațipit. Când am deschis iar ochii, mama era lângă mine, apărută ca prin minune. Îmi amintesc perfect zâmbetul ei strălucitor

am

mine, ca în momentul acela perfect.

și t u

închipui că o văd lângă

Notea ză

Uneori închid ochii și îmi

o

și bucuria intensă a surprizei.

ici. a e r inti


Capitolul 2

Probleme de suflet


PRIMA ZI La Studio sunt o grămadă de noutăți! Lucrăm în strânsă legătură cu Youmix și vor fi proiecte și oportunități noi, care ne vor testa talentul. De aceea, școala și-a schimbat numele și a devenit:

! ! ! e c a l p i Îm

Pablo a ținut un discurs frumos de încurajare, spunând

că va trebui să muncim zdravăn și să dăm tot ce avem mai bun în noi. A fost emoționant! Simt că particip la ceva deosebit și am să-mi dau toată silința! A venit o NOUĂ PROFESOARĂ DE DANS; se numește JACKIE și e tânără, și foarte capabilă, chiar dacă pare severă. Francesca mi-a mărturisit că e puțin speriată de ea, însă eu cred că e bine să ai profesori exigenți și motivați.

28


Francesca a organizat o întâlnire cu fetele la karaoke. Incredibil, dar adevărat – tata mi-a dat voie să mă duc. O clipă mi-a fost teamă că vrea să vină și el, ca să repetăm isprava de astă-vară de la mare… însă, din fericire, a rămas acasă! Cred că și-a dat seama că a exagerat de-adevăratelea seara trecută când m-a luat de la petrecere și că asta e, deci, o ocazie să-mi recâștige încrederea.

Francesca și Camilla sunt niște prietene fantastice, fiecare moment petrecut cu ele e super!

Toate trei îm p suntem invinc reună ibile...

vom ... nu ne ată! opri niciod

29


Nu ne-au oprit aranjamentele muzicale îngrozitoare de la karaoke și nici mulțimea de fețe străine și curioase din public. Chiar dacă printre fețele alea necunoscute era una care ar putea fi interesantă, cel puțin pentru Francesca.

Mă refer la

Marco

E UN ADMIRATOR AL EI. I-a făcut curte într-un mod foarte romantic și caraghios, iar ea a fost emoționată, deși ușor stânjenită. Cine știe, poate că e băiatul potrivit pentru Francesca, pare un tip drăguț și la locul lui. Iar dacă nu-i așa, o să aibă de-a face cu mine! Și cu Camilla! Atenție, prințișorule, sunt două zâne care veghează asupra prințesei tale. Dacă te porți urât, ai să fii transformat în broscoi!

30


Tot apropo de FEȚI-FRUMOȘI, a sosit și Leon și am cântat împreună. Am înțeles că toată vorbăria lui din ultimele zile, comportamentul repezit și faptul că mă evită mereu, chiar și în Studio, sunt un mod de a ascunde cât de mult ține încă la mine.

Leon ține încă la mine! Am atâția fluturași în stomac că mi-aș putea lua zborul! Păcat că a venit DIEGO exact când era totul mai frumos... BĂGĂCIOSUL ĂLA, PLICTICOSUL ĂLA.

E UN… UN… BRRR BRRR,

N-AM CUVINTE SĂ-L CALIFIC!

Deșteptul ăla a stricat iar totul. Eu și Leon am cântat așa de bine… Când eu și Leon suntem împreună, mi se pare că zbor, totul dispare… suntem doar eu… și el. Eu, el… și Diego, care nu încetează să se bage între noi.

OARE CE TOT

VREA?? VREA 31


Leon

trebuie

și eu s să înțeleagă c i lucru mt același ă pentru el.

Dar cum să poată înțelege când NEBUNUL ĂLA DE DIEGO ÎMI IESE MEREU ÎN CALE, încercând să mă convingă să stau singură cu el, oferindu-mi tot felul de smoothies pe care eu n-am nici cea mai mică intenție să le beau și înapoindu-mi pantofi pe care nici nu mă mai gândesc să-i încalț?!

CE CHIN SĂ-I înțelegi pe băieți!

Și pe urmă spun că noi, fetele, suntem complicate. Cu cât îi gonești mai des, cu atât te caută mai insistent și cu cât îi cauți mai mult, cu atât mai tare fug de tine! Oare de ce?

32


Cinci mesaje 22:00 „Ești supărat?“

07:15 „Ei… te-ai trezit?“

i-am trimis lui Leon de aseară

22:31 g că da „Să înțele ăzut sau n-ai v u?“ sms-ul me

22:45 „În orice caz, foarte bine îm am cântat Noapte bună!“preună!

07:31 „Ai chef să stai puțin la taclale înainte să intrăm în Studio?“

L-am și sunat de zece ori. NIMIC, TĂCERE TOTALĂ. Poate nu s-a uitat la telefon… sau poate era prea ocupat cu altceva, de exemplu să salveze un cățeluș închis într-o casă în flăcări sau să oprească o invazie extraterestră care amenință planeta cu distrugerea… Ok, poate o iau puțin razna cu fantezia. Dar de ce nu-mi răspunde? Ieri mi se părea hotărât să pună lucrurile la punct între noi, oare s-o fi răzgândit?

? SMS

Motive pentru care un băiat nu răspunde la mesaje: • telefonul lui e descărcat

• nu are semnal

• a terminat toate sms-urile lunare gratuite din abonament • doarme

• salvează lumea incognito

• vrea să te pună pe jar

• e supărat, dar o să-i treacă

E SUPĂRAT ȘI NU TE VA IERTA NICIODATĂ! NU-L MAI INTERESEZI

33


Cuprins Capitolul 1

Visul continuă

9

Capitolul 2

Probleme de suflet

27

Capitolul 3

Emoții

47

Capitolul 4

Farsele destinului

69

Capitolul 5

Tata a dat de necaz

97

Capitolul 6

Un sărut și multe gânduri

121

Capitolul 7

Pur și simplu Violetta

151

Capitolul 8

Noi provocări 192

169


Dacă ți-a plăcut, intră pe www.elefant.ro comandă volumul și citește mai departe!


jurnalulme