Page 1

CALATORII

PENTRU O VIATA

005248 Journeys Prelim.indd 1

10/10/2013 09:57:34


005248 Journeys Prelim.indd 2

10/10/2013 09:57:46


CALATORII

PENTRU O VIATA

INTRODUCERE DE KEITH BELLOWS REDACTOR-ŞEF, NATIONAL GEOGRAPHIC TRAVELER MAGAZINE

005248 Journeys Prelim.indd 3

10/10/2013 09:57:51


005248 Journeys Prelim.indd 4

10/10/2013 09:58:05


CUPRINS INTRODUCERE: CĂLĂTORIŢI, EXPLORAŢI ŞI VIZITAŢI ÎNTREAGA LUME

q PESTE APE Călătorii de neuitat, de la croaziere de lux până la excursii cu canoea din trunchi de copac scobit

w PE ŞOSEA Hoinărind prin lume: drumuri legendare şi trasee lăturalnice

e CU TRENUL Admiraţi imaginile care se succed, mai repede sau mai lent, de la fereastra trenului

r PE JOS Plăcerile celui mai vechi şi mai ecologic mod de a călători

t ÎN CĂUTAREA CULTURII O odisee edificatoare pentru iubitorii de artă

y PARADISUL GURMANDULUI Experimentaţi un univers al aromelor

u ÎN ACŢIUNE Escapade interactive pentru cei cu simţ de aventură

i PRINTRE NORI Zboruri, rute aeriene şi privelişti panoramice

o MARI CĂLĂTORI Pelerinaje pentru cititori, visători sau iubitori de istorie

INDICE MULŢUMIRI

7 8 56 98 136 194 234 278 328 356 394 399

Pagina anterioară: Monument Valley din rezervaţia indienilor navajo, SUA, este de o frumuseţe incredibilă şi apare în nenumărate filme western dat fiind peisajul ei bizar şi spectaculos. Pagina alăturată: O scenă pastorală: localnici curioşi îi întâmpină pe călători la o răscruce din Derbyshire Dales, Anglia.

005248 Journeys Prelim.indd 5

10/10/2013 09:58:06


005248 Journeys Prelim.indd 6

10/10/2013 09:58:21


CĂLĂTORIŢI, EXPLORAŢI ŞI VIZITAŢI ÎNTREAGA LUME

C

um americanii sunt o naţie pasionată de clasamente, şi eu, care am vizitat deja 65 de ţări şi numărătoarea continuă, am, la rândul meu, propriul clasament al călătoriilor care merită făcute. Coborâţi pe malul Sf. Laurenţiu, treceţi pe lângă păşuni mereu verzi, priviţi delfinii care fac salturi prin faţa vaporului, în timp ce pătrundeţi în interiorul continentului nord-american. Treceţi cu trenul pe lângă mlaştinile, lacurile şi munţii acoperiţi de iarbă neagră ai Scoţiei. Admiraţi forfota urbană a Hong Kongului de pe puntea feribotului. Plutiţi pe apele azurii din Kerala, privind femeile înfăşurate în sariuri muncind în lanurile de orez din sudul Indiei. Faceţi o croazieră sub soarele dogoritor al Mării Egee, amintindu-vă de vechea Eladă, strecurându-vă prin labirintul de insuliţe greceşti. Goniţi cu maşina pe Highway 1 spre Big Sur, admirând cele mai frumoase privelişti de pe coastele Americii. Acestea sunt unele dintre cele mai frumoase excursii pe care le-am făcut, devenite acum amintiri, care, odată cu trecerea timpului, nu şi-au pierdut din farmec şi strălucire. Mai mult, acestea se numără printre cele 500 de călătorii care trebuie făcute într-o viaţă, prezentate în această carte care vă înfăţişează în primul rând excursia

în sine, nu numai sosirea mult aşteptată. Descrie călătorii minunate, de neuitat, care vă schimbă viaţa, dar vă recomandă şi popasuri incredibile pe care le puteţi face pe drum. Iată 500 de locuri care vă oferă o diversitate inegalabilă – oceane, munţi, dealuri şi vâlcele, cătune şi oraşe – şi o varietate de mijloace de transport – cu trenul sau cu maşina, pe jos sau pe apă. Sper să folosiţi această colecţie de ponturi şi să porniţi la drum. Şi, când o veţi face, să căutaţi ceea ce este adevărat şi autentic. Fiţi dispuşi să vă rătăciţi. Fiţi deschişi în faţa necunoscutului şi a întâmplării. Şi apreciaţi ineditul fiecărui traseu. În paginile ce urmează vor fi descrise unele dintre cele mai spectaculoase destinaţii ale lumii. Dar, în momentul în care ne vom bucura de ele, trebuie să fim conştienţi că unele locuri sunt, de fapt, nişte specii pe cale de dispariţie, vulnerabile la presiunea vizitatorilor. Trebuie să avem grijă să nu distrugem lucrurile pe care le preţuim cel mai mult. Şi găsim multe locuri de preţuit în paginile acestei cărţi. În concluzie: călătoriţi, exploraţi şi vizitaţi întreaga lume. Keith Bellows Redactor-şef, revista National Geographic Traveller

Pagina alăturată: Doi călugări novici privesc dincolo de şanţul cu apă din faţa templului khmer din secolul XII de la Angkor Wat, Cambodgia.

INTRODUCERE | 7

005248 Journeys Prelim.indd 7

10/10/2013 09:58:27


005248 Journeys CH 1.indd 8

10/10/2013 09:59:17


1

PESTE APE

C

ălătoria pe apă vă oferă o nouă dimensiune. Râurile şi fluviile ajung în locuri inaccesibile unui călător pe uscat. Liniile de coastă cu cele mai dramatice peisaje din lume, văzute din larg, se dezvăluie în moduri cu totul inedite. Cele mai frumoase călătorii din lume nu sunt niciodată simple voiaje dintr-un port în altul. Locurile şi peisajele întâlnite, destinaţiile istorice sau exotice sunt doar începutul poveştii. Ambarcaţiunile şi apele străbătute joacă un rol egal în aceste aventuri. Un drum cu pluta pe râul Mangoky din Madagascar vă va face să zăriţi lemuri dansatori. Canoele alunecă în amonte pe fluviul Orinoco, spre inima junglei sud-americane. Feriboturile din Marea Egee merg pe urmele zeilor şi ale monştrilor Greciei antice. Un spărgător de gheaţă se aventurează în pustietăţile arctice ale coastelor Laponiei. Hidroglisoarele zumzăie pe lângă aligatorii din mlaştinile Floridei. Nici un continent nu rămâne nevizitat. Există croaziere confortabile pentru cei care doresc să se lase furaţi de vise şi legănaţi de valuri, dar şi opţiuni mai solicitante pentru aventurierii dornici să coboare velele sau să vâslească într-o canoe pe lângă sate neschimbate de mii de ani.

Bărci tradiţionale ancorate în Marea Andaman, în largul coastelor de vest ale Thailandei. Se pot face croaziere de şase zile pe mare, vizitând unele dintre cele 3 500 de insule ale sale.

005248 Journeys CH 1.indd 9

10/10/2013 09:59:23


005248 Journeys CH 1.indd 10

10/10/2013 09:59:27


PESTE APE

W A S H I N G T O N / A L A S K A, S U A

De ştiut Faceţi rezervare cu un an înainte pentru cel mai bun itinerar. Vasele mici de croazieră, de 50 – 100 de pasageri, oferă mai multă intimitate şi experienţă a naturii. Informaţii utile Luaţi haine pentru vreme caldă, senină, dar şi rece, ploioasă. Nu uitaţi de pălărie şi de haina impermeabilă, de ochelarii de soare şi de un binoclu bun. Website-uri www.alaska.com, www.alaskatravel.com, www.smallshipcruises.com

S UA

Ketchikan C A N A DA Oceanul Pacific

Vancouver

Seattle S UA

ATRACŢII  O călătorie prin pădurea de mari dimensiuni de pe Insulele Regina Charlotte vă poate oferi ocazia să zăriţi ursul alb Kermode (sau Spirit), o specie rară.  Ketchikan – însemnând „Aripile Tunătoare ale Vulturului“, în limba tlingit – are cea mai mare colecţie de stâlpi totemici din lume.

 Faceţi o plimbare cu elicopterul spre gheţarul Mendenhall de lângă Juneau, capitala Alaskăi.

 Influenţa rusească este evidentă în Sitka, oraş pe malul Pacificului şi dominat de catedrala (ortodoxă) Sf. Arhanghel Mihail, Piaţa Totem, Cimitirul Rusesc şi muzeele Isabel Miller şi Sheldon Jackson.

Pagina anterioară: Blocuri de gheaţă, desprinse din gheţarii care ajung în mare, se înghesuie în golful Alaska. Sus, stânga: Vapor de coastă cu aburi, ancorat pe plaja Britannia, Columbia Britanică, cu un dramatic decor montan. Sus, dreapta: Sculptură în lemn amerindiană din Parcul Gunakadet, Juneau.

MARI CĂLĂTORI

 Muzeul Trail of ’98 şi Cimitirul Goana după Aur din Skagway vă poartă în trecutul regiunii Klondike.

PRINTRE NORI

 Faceţi o plimbare cu şalupa pneumatică de-a lungul Golfului Gheţarilor, pentru a observa îndeaproape foci, balene şi gheţari.

ÎN ACȚIUNE

 Admiraţi urşii grizzly, mari şi blănoşi, care pescuiesc în golful Frederick. Vulturi, egrete şi şoimi planează în înaltul cerului; balene ucigaşe şi balene cu cocoaşă plonjează şi se afundă în apele bogate în hrană.

PARADISUL GURMANDULUI

Durata călătoriei Croazierele durează între 7 şi 14 zile, însă alegeţi cu atenţie itinerarul. Excursiile mai lungi pot fi în exteriorul sau în interiorul Pasajului Interior, sau în ambele. Croazierele mai scurte ocolesc, de obicei, mare parte din Pasajul Interior pentru a dedica mai mult timp nordului îndepărtat al Alaskăi.

AMERICA DE NORD

Juneau

ÎN CĂUTAREA CULTURII

Perioadă optimă Vapoarele sunt mai puţin aglomerate în mai şi septembrie, la începutul şi la finele sezonului turistic. Vremea este plăcută la începutul lui septembrie.

Skagway

PE JOS

V

aporul trece uşor pe lângă munţi cu înălţimi de până la 4 575 de metri peste nivelul mării, iar piscurile lor înzăpezite se reflectă în oglinda liniştită a fiordului. Vulturi pleşuvi zboară pe deasupra, iar cascadele se revarsă pe versanţii muntoşi. Călătoria începe în Seattle sau Vancouver, înspre nord, prin cei 1 600 de kilometri ai Pasajului Interior – o reţea de canale maritime între Columbia Britanică şi fâşia din sud-estul Alaskăi şi insulele din vecinătatea coastei. Pe punte, veţi fi absorbit de spectacolul liniei de coastă. Lângă Ketchikan, în capătul sudic al fâşiei, norii se adună mănunchi pe stâncile de 915 metri, ridicându-se din marea întunecată şi rece a fiordurilor. Pe cele două coaste ale Pasajului, Pădurea Naţională Tongass, o veche pădure de conifere şi foioase, întreţinută de clima foarte umedă a regiunii, formează unul dintre cele mai rare ecosisteme din lume. Mai departe spre nord, treceţi prin Golful Gheţarilor, acolo unde 16 gheţari întâlnesc marea – când se rup, sunetul este asurzitor, iar blocurile de gheaţă vechi de mii de ani, mari cât o casă, se scufundă în golf. Vaporul trece şi pe lângă orăşele de coastă, ascunse în porturi la poalele munţilor, dezvăluind fiecare o diversitate de influenţe: stâlpi totemici ai indienilor Tsimshian, Tlingit şi Haida; roşul, portocaliul şi verdele clădirilor în stil scandinav; relicve ale Goanei după Aur din Klondike; şi cupolele catedralei ortodoxe ruse.

CU TRENUL

Exploraţi o lume a fiordurilor, a balenelor cu cocoaşă şi a gheţarilor străvechi în această călătorie de-a lungul coastei sălbatice a Americii de Nord.

PE ȘOSEA

DIN SEATTLE ÎN ALASKA

P E S T E A P E | 11

005248 Journeys CH 1.indd 11

10/10/2013 09:59:37


ATRACŢII  Vieux Quebec – oraşul vechi – face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind unul dintre cele mai vechi şi mai frumoase oraşe din America de Nord. Rezervaţi-vă o zi la începutul sau la finele călătoriei pentru a-i vizita străzile pietruite.  Montreal, probabil cel mai la modă oraş al Canadei, este locul rafinamentului francez atât în centrul modern al oraşului, cât şi pe faleza istorică, având edificii din secolul XVII.

Pe faleza fluviului Sf. Laurenţiu se ridică hotelul Chateau Frontenac, având evidente influenţe franceze.

CANADA

SF. LAURENŢIU Această captivantă călătorie prin sud-estul Canadei vă prezintă sălbăticia nealterată a zonei, dar şi oraşe istorice.

Î

ncă din vremea în care coloniştii europeni au pus pentru prima dată piciorul în America de Nord, fluviul Sf. Laurenţiu a constituit o rută importantă către continent. Din Quebec în Montreal, măreţia peisajului dominat de păduri este în sine o atracţie a croazierei pe acest curs de apă cu rezonanţe în istorie. Bâtlani albaştri trec în zbor spre cuiburile lor din Insulele Berthier-Sorel, iar lacul Saint-Pierre este un adevărat magnet pentru raţe şi gâşte migratoare. Montreal vă oferă contraste fascinante – o şansă de a vizita magazine elegante şi cluburi de noapte. Spre vest, intraţi pe canalele şi ecluzele canalului Sf. Laurenţiu, deschis în 1959, ce permite vaselor care străbat oceanul să meargă dinspre Atlantic spre Marile Lacuri. Spectacolul oferit de vasele care traversează ecluzele este una dintre atracţiile călătoriei. Înainte de a debarca în Kingston, pe lacul Ontario, treceţi pe lângă Thousand Islands (O Mie de Insule), unde bărcile cu motor fac curse de la o insulă la alta, unele adăpostind câte un sat, pe altele abia încăpând o singură casă.

 Faceţi o călătorie în timp la Upper Canada Village, Morrisburg, într-unul dintre cele mai mari şi mai vechi locuri unde se recreează atmosfera unui sat de pe malul râului, din anii 1860.  Conace seculare sunt răspândite pe malurile împădurite ale Celor o Mie de Insule, cu ţărmuri sculptate de gheţari – sunt, de fapt, peste 1 800. Foarte impresionant este castelul medieval, ca de poveste, Boldt, cu 120 de camere, de pe insula Heart.

AMERICA DE NORD

Quebec

nţ ur e

QU E B E C

iu

a .L Sf

Montréal Montreal Upper Canada C A N A DA Village ONTARIO

S TAT E L E U N I T E

Thousand Is. Kingston Lacul Ontario

Perioadă optimă De la mijlocul lui mai către mijlocul lui octombrie. Culorile minunate ale toamnei sunt spectaculoase la începutul lui octombrie. Durata călătoriei Croaziere de şase nopţi, şapte zile tur-retur, între Kingston şi Quebec. De ştiut Toate excursiile pe continent şi la obiectivele turistice sunt incluse în preţ. Veţi avea parte de ape liniştite, spectacole la bord, mâncare bună şi excursii interesante pe coastă. Informaţii utile Excursia cu vaporaşul este relaxantă şi cu o atmosferă destinsă. Pregătiţi-vă pălării şi ochelari de soare, o haină subţire, pantofi confortabili şi un binoclu. Website www.stlawrencecruiselines.com 12 | C Ă L Ă T O R I I P E N T R U O V I A Ţ Ă

005248 Journeys CH 1.indd 12

11/10/2013 17:35:33


PESTE APE

CANADA

CANALUL TRENT-SEVERN Golful Georgian Lacurile Kawartha

Trenton Lacul Ontario

AMERICA DE NORD

PE JOS

ATRACŢII  Ascultaţi ţipătul tânguitor al cufundacului, în timp ce priviţi ceaţa dimineţii ridicându-se de pe suprafaţa liniştită a lacului, în lumina soarelui.  Peterborough are cel mai mare sistem de ecluze din lume, finalizat în 1904. Întreaga cale navigabilă, cu canale şi ecluze, este o incredibilă realizare inginerească a secolului XIX.

Durata călătoriei Şapte zile pentru a traversa Trent-Severn cu bărci cu motor şi mai mult pentru cele cu vâsle. Cei care locuiesc pe vaporaşe parcurg drumul dintre Peterborough şi lacul Simcoe în patru-şapte zile.

 Vizitaţi oraşele pline de farmec, inclusiv oraşul istoric Lakefield.

De ştiut Vaporaşele-locuinţă sunt uşor de manevrat şi sunt echipate complet, cu tot confortul de acasă. Pentru tranzitarea ecluzelor se plăteşte o sumă modestă.

 Exploraţi magazinele şi restaurantele din Bobcayegeon şi Fenelon Falls.

Website-uri www.happydayshouseboats.com, www.pc.gc.ca/lhn-nhs/on/trentsevern/index_e.asp

 Prindeţi un biban de 2 kg în apele limpezi ca cristalul ale canalului Trent-Severn.

PARADISUL GURMANDULUI

Informaţii utile Agenţii care închiriază vaporaşe locuibile vă oferă instrucţiuni complete. Hainele comode sunt o necesitate. Echipaţi-vă cu pălării, ochelari de soare şi pantofi confortabili pentru excursii pe coastă.

ÎN CĂUTAREA CULTURII

Perioadă optimă Sfârşit de mai, până în octombrie. La sfârşitul lui iunie, zilele sunt lungi şi călduroase. În septembrie este cald şi însorit ziua, iar noaptea, răcoare. Culorile toamnei inundă pădurea de la sfârşitul lui septembrie la mijlocul lui octombrie, sezonul cel mai bun de pescuit.

Lacul Peterborough Simcoe

CU TRENUL

D

in Trenton, pe lacul Ontario, către ţărmurile virgine ale Golfului Georgian, lacul Heron, această reţea de canale, lacuri şi râuri, lungă de 386 de kilometri, formează un traseu uşor navigabil prin ţinutul retras de la nord de Toronto. Satele încântătoare, cu iz european, fermele, defileurile stâncoase şi lacurile pe ale căror ţărmuri se zăresc păduri, cu apa cristalină asemenea safirului, sunt doar câteva dintre peisajele mereu schimbătoare care au făcut atât de îndrăgită această călătorie pe apă. Ritmul este rapid în porţiunea estică, între Trenton şi Frankford – şase ecluze şi o diferenţă de nivel de 35 de metri în doar 10 kilometri –, şi relaxat în labirintul de canale ale lacurilor Kawartha. Acestea sunt perfecte pentru înot, plajă şi pentru gătitul peştelui proaspăt pescuit. Puteţi zări căprioare cu coadă albă sau urşi negri care caută de mâncare prin pădurile din jur. Canalele sunt înguste, aşadar nu veţi întâlni vase de croazieră mari. Mulţi îşi aduc bărcile personale sau le închiriază. Pentru cei care iubesc să stea în natură, oferta variază de la canoe şi caiace la vaporaşe în care se poate locui.

PE ȘOSEA

Preferată de navigatori şi de iubitorii de natură, această călătorie vă poartă în inima sălbăticiei canadiene.

ÎN ACȚIUNE PRINTRE NORI MARI CĂLĂTORI

Vaporaşe trecând prin unul dintre multele sisteme de ecluze ale canalului Trent-Severn.

P E S T E A P E | 13

005248 Journeys CH 1.indd 13

10/10/2013 09:59:49


T E N N E S S E E / K E N T U C K Y / O H I O, S U A

ŢINUTUL DE FRONTIERĂ Savuraţi parfumul zilelor de altădată într-o călătorie cu şalupa în inima istorică a Americii, pe râurile Cumberland şi Ohio.

C

u ecouri în istorie – zonă locuită cândva de triburile Cherokee, Chickasaw şi Shawnee, mai apoi cămin al negustorilor francezi de blănuri şi al primilor pionieri ai Vestului – şi bogată în privelişti minunate, această călătorie vă poartă înapoi în trecutul Americii. Din Nashville, Tennessee, capitala muzicii country, veţi călători de-a lungul râurilor Cumberland şi Ohio, străbătând câmpiile bogate care i-au atras pe primii colonişti, către Cincinnati, Ohio, admirând viaţa în plină desfăşurare pe ambele maluri. Pe râul Cumberland veţi trece printr-o serie de ecluze istorice, create de Autoritatea Văii Tennessee în timpul Marii Crize, şi veţi naviga pe lacul Barkley, spre Ţinutul dintre Lacuri. La scurt timp ajungeţi la confluenţa cu râul Ohio şi treceţi prin Paducah, Kentucky, unde găsiţi un Muzeu al Transporturilor, River Heritage Museum şi American Quilters Society. În următoarele zile, veţi naviga pe râul Ohio spre Louisville, Kentucky, locul în care are loc faimosul derby hipic. Majoritatea croazierelor includ un tur cu autocarul în Churchill Downs, unde puteţi vizita Muzeul Kentucky Derby, pista şi mormintele unor celebri cai pur-sânge. După o oprire în Aurora, Indiana, şi încă o zi pe drum, croaziera atinge punctul culminant în Cincinnati, cunoscut în zilele bărcilor cu aburi drept Regină a Vestului, odinioară unul dintre cele mai aglomerate porturi de pe râul Ohio.

Perioadă optimă Din aprilie în noiembrie. Kentucky Derby are loc în prima săptămână din mai. Durata călătoriei Croazierele durează opt zile, din Nashville în Cincinnati. De ştiut Sunt şi croaziere din Cincinnati spre Nashville. Aveţi la dispoziţie şi alte destinaţii. Informaţii utile Un binoclu este perfect pentru a observa râul şi viaţa sălbatică direct de pe punte. Website www.riverbarge.com

AMERICA DE NORD

Cincinnati Aurora INDIANA

Louisville Ohio KENTUCKY

Paducah

Lacul Barkley

Cum TENNESSEE

berland Nashville

ATRACŢII  Scena muzicală din Nashville oferă călătoriei un început plin de viaţă – vizitaţi neapărat Grand Ole Opry.  În Paducah vizitaţi zona centrală din secolul XIX, cu nenumăratele sale magazine de antichităţi. Nu rataţi nici Muzeul American Quilter’s Society.  În Aurora, Indiana, vizitaţi Hillforest, un reper istoric naţional, cu vedere spre râul Ohio. Locuinţă a industriaşului Thomas Gaff, între 1855 şi 1891, casa prezintă elemente specifice unor corăbii şi are mobilier de epocă.  Relaxaţi-vă pe punte şi admiraţi cursul râului.

Spectatorii aclamă caii şi jocheii la Churchill Downs. Turnurile gemene ascuţite, de secol XIX, de la tribuna centrală, sunt un simbol al hipodromului.

14 | C Ă L Ă T O R I I P E N T R U O V I A Ţ Ă

005248 Journeys CH 1.indd 14

10/10/2013 09:59:50


PESTE APE PE ȘOSEA CU TRENUL PE JOS

C A R O L I N A D E S U D / G E O R G I A / F L O R I D A, S U A

Conace antebelice, plaje imaculate şi căi navigabile umbrite de copaci sunt reperele acestei călătorii.

A

 Şarmul romantic al oraşului Beaufort, Carolina de Sud, este preferat de regizorii de film – aici au fost filmate scene din Marea răceală şi Forrest Gump. Luaţi o îngheţată la Southern Sweets şi savuraţi-o pe verandă, într-un balansoar, pe malul apei.  Faceţi o plimbare pe străzile pietruite din vechiul Savannah, Georgia, pe lângă conacele de secol XVII şi XIX.  Încercaţi creveţii, homarii şi stridiile pescuite în apele locale.

C A RO L I N A DE SUD

Charleston

Savannah

Perioadă optimă Majoritatea excursiilor încep în aprilie, o perioadă frumoasă a anului, când grădinile minunate din Charleston şi Savannah sunt în floare.

G E O RG I A

Oceanul Atlantic

De ştiut Vechiul Charleston este una dintre destinaţiile cele mai populare din sud-est, iar dacă aveţi o zi sau două în plus, vizitaţi mai multe din acest cartier istoric rafinat şi savuraţi stilul său de viaţă elegant. Informaţii utile Vremea în aprilie este caldă, cu brize răcoroase şi umiditate scăzută. Purtaţi pantofi confortabili şi echipaţi-vă cu un binoclu bun pentru a admira păsările, mai ales pe Insulele Mării.

Jacksonville F L O R I DA

Website www.cruisewest.com

MARI CĂLĂTORI

Durata călătoriei 402 km, pe parcursul unei călătorii de şapte zile şi opt nopţi, între Charleston, Carolina de Sud, şi Jacksonville, Florida.

PRINTRE NORI

AMERICA DE NORD

ÎN ACȚIUNE

cest ţinut încântător cu insule maritime, oraşe antebelice elegante şi mlaştini sărate se numeşte Lowcountry – una dintre regiunile cele mai misterioase şi mai captivante ale Statelor Unite. Vaporul este mic – mai curând un iaht cu motor, decât o navă de linie pentru croaziere –, iar senzaţia de intimitate se accentuează la sud de Charleston, traseul urmărind coasta de-a lungul Canalului Intercostal Atlantic. Vaporul opreşte în Beaufort, Carolina de Sud, şi în Savannah, Georgia, unde conacele de secol XIX ale baronilor orezului şi ai bumbacului se întind pe alei înguste, umbrite de stejari acoperiţi de muşchi. Mai departe treceţi peste mlaştini vaste şi sărate unde se bălăcesc egrete şi bâtlani, iar firul apei şerpuieşte sinuos printre pâlcuri de trestie aurie. Pe alocuri veţi zări câte o fermă antebelică înconjurată de grădini. Mai sus, spre sud, descoperiţi natura sălbatică a Georgiei şi frumuseţea Insulelor Mării, cu lungi plaje pustii. Odinioară, acestea erau un refugiu de vară pentru cei bogaţi, iar pe insula Jekyll puteţi vizita „căsuţele“ extravagante de pe litoral ale familiilor Vanderbilt, Morgan şi Pulitzer.

 Faceţi cumpărături la vechea Piaţă Charleston, unde femeile Gullah – descendente ale sclavilor eliberaţi – vând coşuri din iarbă-dulce elaborat împletite şi alte obiecte.

PARADISUL GURMANDULUI

ÎN CHARLESTON ŞI LOWCOUNTRY

ATRACŢII

ÎN CĂUTAREA CULTURII

Case şi grădini istorice pe ţărmul din Charleston, Carolina de Sud, SUA

P E S T E A P E | 15

005248 Journeys CH 1.indd 15

10/10/2013 09:59:53


TOP 10 ORAŞE VĂZUTE DIN VAPOR Coborâţi printre localnici şi savuraţi de pe puntea feribotului panorama celor mai mari oraşe ale lumii.

q Feriboturile din Vancouver, Canada Feriboturi moderne traversează apele strălucitoare care se întind între Vancouver şi insulele din jur, în depărtare zărindu-se păduri dese de foioase şi piscuri înzăpezite. Feriboturile circulă mai des pe timpul verii. De ştiut Cumpăraţi un bilet SailPass online, dacă vreţi să exploraţi regiunea de coastă a Columbiei Britanice. Acestea sunt valabile între patru şi şapte zile.www.bcferries.com

w Feribotul Staten Island, New York, SUA Când treceţi în viteză pe lângă Statuia Libertăţii şi Insula Ellis, măreţii zgârie-nori aruncă umbre lungi peste portul din New York. După 8 kilometri, ajungeţi pe Staten Island. Coborâţi şi vizitaţi cel mai puţin cunoscut orăşel din New York sau întoarceţi-vă cu feribotul în Manhattan. Şi, ce poate fi mai bine, călătoria este gratis! De ştiut Nu e nevoie de rezervare – feriboturile pleacă spre Staten Island de la terminalul Whitehall din Manhattan şi de la terminalul St. George la fiecare jumătate de oră. Feribotul este gratis pentru pasagerii fără maşină. www.nyc.gov/html/dot/html/masstran/ferries/statfery.html

e Feribotul San Francisco – Sausalito, California, SUA

În această călătorie de 30 de minute, veţi putea admira de pe feribot priveliştile splendide asupra podului Golden Gate, închisoarea Alcatraz, insula Angel şi linia de orizont a oraşului San Francisco. Aveţi grijă să vă alegeţi o zi senină: ceaţa faimoasă din San Francisco ascunde adesea priveliştea. De ştiut Feriboturile pleacă din spatele San Francisco Ferry Building, în capătul Market Street. Puteţi să mergeţi şi cu bicicleta. www.goldengateferry.org

r Feribotul New Orleans – Algiers, Louisiana, SUA Feribotul grandios Algiers transportă pasagerii (gratuit!) peste fluviul Mississippi, între vechiul cartier Algiers Point şi restul oraşului New Orleans. De ştiut Feribotul funcţionează şapte zile pe săptămână, la fiecare sfert de oră, aşadar nu e necesară rezervarea. www.neworleansonline.com/ tools/transportation/gettingaround/ferry.html

t Star Ferry, Hong Kong, China Celebrul feribot Star Ferry parcurge distanţa dintre insula Hong Kong şi Kowloon în doar 5 minute, însă oferă priveliştea spectaculoasă a liniei de orizont a oraşului, mai ales seara, la apusul soarelui. De ştiut Nu sunt necesare rezervări. Feriboturile pleacă la interval de aproximativ zece minute, în funcţie de momentul zilei. www.starferry.com.hk/new/en/index.asp

O călătorie nocturnă pe Star Ferry merită efortul doar pentru privelişte. Timp de cinci minute, se poate admira cel mai bine cerul Hong Kongului, splendid luminat.

16 | C Ă L Ă T O R I I P E N T R U O V I A Ţ Ă

005248 Journeys CH 1.indd 16

10/10/2013 09:59:57


y Brisbane CityCat, Australia CityCat, Brisbane, modern şi elegant, pare că planează deasupra apei. Faceţi o plimbare palpitantă pe râul Brisbane, pe lângă Story Bridge şi South Bank Parklands. Navele CityCat sunt rapide – pentru o experienţă mai liniştită şi şansa de a admira oraşul în voie, călătoriţi cu City Ferry, feribotul cu punte descoperită. De ştiut Biletele se vând pe zonă, permiţând folosirea oricărui mijloc de transport din zona respectivă. www.brisbane.qld.gov.au; www.translink.com.au

u Feribotul Bosfor, Istanbul, Turcia Minaretele delicate şi clădirile bogat împodobite din Istanbul vă întâmpină de pe puntea feribotului din Bosfor, în acest oraş care se situează la graniţa a două continente. Puteţi bea un ceai în aer liber, în timp ce feribotul trece pe lângă cele mai frumoase obiective din oraş – de la palatele otomane, la podul Bosfor. De ştiut Din iunie până în august poate fi cald şi umed, iar din noiembrie până în ianuarie foarte frig. Femeile trebuie să se îmbrace mai conservator. www.istanbul.com/splash.html

i Vaporetto veneţian, Italia Deşi gondolele pot fi romantice, veneţienii circulă prin oraş cu vaporaşe. Puteţi intra în atmosferă chiar din aeroport. Un vaporaş vă va duce în oraş, cu oprire la Murano şi Lido, plaja oraşului, înainte de debarcarea în Piaţa San Marco. Alte rute ajung în diferite părţi ale Veneţiei. Puteţi lua feribotul către una dintre insulele oraşului sau spre Lido, pentru a admira o Veneţie mai puţin vizitată de turişti. De ştiut Călătoria fără bilet vă poate aduce o amendă mare. Dacă nu puteţi cumpăra bilet pe mal, cumpăraţi unul de la conductor, la bord. Cartelele de călătorie şi permisele turistice sunt valabile. www.actv.it/english/home.php

o Feribotul Napoli – Capri, Italia Golful Napoli se mândreşte cu ţărmuri dintre cele mai atractive din lume. Călătoriţi cu barca din Napoli la Capri, peste marea azurie, şi exploraţi Grota Albastră, luminată natural cu o lumină azurie. Planificaţi excursia ca să ajungeţi în Capri la prânz; sunt multe restaurante cu vedere spre Napoli, unde puteţi savura spaghetti vongole şi un pahar de vin alb, din strugurii ce cresc în solul vulcanic şi fertil de la poalele Etnei. De ştiut Plecarea din portul Molo Beverello, Napoli. Călătoria durează cam 80 de minute. www.capri.net

1) Feribotul Mersey, Liverpool, Anglia Celebrele feriboturi vopsite în roşu şi negru din Liverpool traversează într-o oră marele râu Mersey. Datând din secolul XII, acesta este cel mai vechi serviciu de feribot din Europa. Pe lângă serviciul standard, se fac şi croaziere tematice în zona Merseyside, pentru ocazii speciale. Croaziera The Beatles marchează legătura Celor Patru Fantastici cu oraşul în care au locuit. De ştiut Croazierele standard au plecări la 20 de minute, de la terminalul Seacombe Ferry şi de la Pier Head. www.merseyferries.co.uk

P E S T E A P E | 17

005248 Journeys CH 1.indd 17

10/10/2013 10:00:01


ATRACŢII  Treziţi-vă într-o dimineaţă înainte de ivirea zorilor, pentru a admira răsăritul de soare deasupra fluviului.  Admiraţi mobilierul în stil victorian al vaporului cu aburi şi bucuraţi-vă de concertele nocturne, care acoperă o gamă largă de genuri tradiţionale, de la ragtime la bluegrass.

L O U I S I A N A / M I S S I S S I P P I / A R K A N S A S / T E N N E S S E E, S U A

VAPORUL CU ZBATURI DE PE MISSISSIPPI Trăiţi experienţa vremurilor de altădată la bordul unui vas cu aburi şi cunoaşteţi cultura şi istoria Sudului profund.

U

raganul Katrina, din septembrie 2005, a modificat profilul cultural şi fizic al oraşului New Orleans şi al împrejurimilor sale, însă fluviul Mississippi şi traficul lui maritim legendar continuă să fie repere. Călătorind în amonte, de la New Orleans spre Memphis, vă confruntaţi cu istoria vie a celui mai mare fluviu din America, la bordul unei adevărate legende – un vapor cu zbaturi la pupa, având acum şi facilităţi moderne, precum saloane mari şi mâncăruri rafinate. Ritmul este lejer, oferindu-vă destul timp pentru a savura muzica live a formaţiilor de dixieland şi drumurile de pe ţărm spre conacele cu plantaţii şi grădinile lor – Oak Alley, cel mai impresionant dintre toate, poate fi una dintre opriri. Alte porturi de escală includ Natchez şi Vicksburg, Mississippi, ce îmbină graţia antebelică a străzilor flancate de copaci şi a caselor elegante ale magnaţilor bumbacului secolului XIX, cu ecouri încă vii ale muzicii lui Elvis şi ale marilor cântăreţi de blues, de la Muddy Waters la B.B. King.

 Înainte de Războiul Civil, Natchez avea mai mulţi milionari pe cap de locuitor decât orice alt oraş din SUA. Moştenirea lor supravieţuieşte prin constelaţia de vile impunătoare, faimoase pentru interioarele foarte împodobite.  Parcul Militar Naţional Vicksburg comemorează asediul de la Vicksburg, din 1863, una dintre bătăliile cheie ale Războiului Civil.

Memphis ARKANSAS

Mis sissippi

Vapoarele cu zbaturi erau sufletul comerţului şi al transportului de pasageri pe Mississippi şi pe afluenţii acestuia.

 O alee cu stejari bătrâni duce până la Oak Alley, unul dintre cele mai frumoase conace de plantaţie din Louisiana, rămas încă în picioare. A fost construit în stil neoclasic, în anii 1830, pentru Jacques Telesphore Roman, membru al uneia dintre cele mai bogate familii din zonă.

MISSISSIPPI

Vicksburg

AMERICA DE NORD

Natchez

LOUISIANA

New Orleans

Perioadă optimă Croazierele au loc tot anul. Durata călătoriei Din New Orleans la Memphis veţi face şapte nopţi. Sunt disponibile şi croaziere dus-întors, între patru şi opt zile. De ştiut Rezervaţi cu mult înainte. Sunt disponibile şi alte excursii, pe distanţe mai mari, de-a lungul sistemului hidrografic al bazinului Mississippi – până în nord, la St Paul, şi în est, în Cincinnati şi Pittsburgh, pe râul Ohio. Informaţii utile Luaţi haine lejere. Personalul aşteaptă bacşiş – oferiţi o sumă rotundă la sfârşitul croazierei. Website www.majesticamericaline.com 18 | C Ă L Ă T O R I I P E N T R U O V I A Ţ Ă

005248 Journeys CH 1.indd 18

10/10/2013 10:00:04


PESTE APE

F L O R I D A, S U A

Călătoriţi pe aripile vântului prin iarba înaltă, pentru a vedea cei mai mari aligatori – o experienţă de neuitat în Everglades, Florida.

AMERICA DE NORD

Informaţii utile Mulţi operatori de hidroglisoare oferă căşti de protecţie, pentru a vă proteja de zgomotul motorului. Vara, acestea protejează împotriva ţânţarilor.

 Traseele de canoe vă poartă prin zone precum Nine Mile Pond şi Hells Bay, perfecte pentru a privi păsările.  Muzeul Ah-Tah-Thi-Ki, din Rezervaţia de Indieni Big Cypress, este dedicat culturii şi istoriei indienilor seminole din Everglades.  În campinguri, la care se ajunge doar cu barca, vă puteţi bucura, peste noapte, de linişte în mijlocul naturii.

Website-uri www.cypressairboats.com, www.airboatusa.com, www.everglades.national-park.com

PARADISUL GURMANDULUI

De ştiut Există numeroşi operatori de hidroglisoare şi câteva puncte de plecare. Bărcile variază în dimensiune. Unele iau doar unul sau doi pasageri, iar cele mari, până la 24. Puteţi închiria canoe în Parcul Naţional la Flamingo şi la Gulf Coast.

 Fauna include o mulţime de specii de păsări – cormorani, cocori, berze, lopătari roz – precum şi ţestoase, libelule strălucitoare, urşi bruni de Florida, veveriţe de mangrovă şi nurci de Everglades.

ÎN CĂUTAREA CULTURII

Durata călătoriei Excursiile pot dura doar 20 de minute, dar, pentru a vedea o zonă mai mare, ar fi nevoie de cel puţin două ore pentru un traseu de 64 km.

ATRACŢII

PE JOS

Perioadă optimă Iarna (decembrie – aprilie) temperaturile sunt moderate şi plăcute, dar poate fi rece. Iunie – octombrie este sezonul ploios – şi sezonul ţânţarilor şi al uraganelor.

CU TRENUL

H

idroglisoare uşoare, propulsate de elice imense, montate într-o cuşcă la pupa, vă poartă cu viteză prin Everglades. Acestea deschid drumul în vastul ţinut umed subtropical – 64 de kilometri de „râu“, cu iarbă înaltă, iar pe alocuri mlaştini cu chiparoşi şi păduri de mangrove, care se desfăşoară pe mai mult de 160 de kilometri, în nemişcare, la sud de lacul Okeechobee. Egretele şi bâtlanii se ridică fâlfâind din aripi, în timp ce pilotul conduce barca printr-un labirint de canale în continuă schimbare. În scurt timp, ajungeţi într-un ţinut izolat, unde îi întâlniţi pe locatarii cei mai cunoscuţi din Everglades – aligatorii –, mai mari şi mai fioroşi cu cât pătrundeţi mai adânc în mlaştină. Dacă plimbarea cu hidroglisorul v-a stârnit apetitul, veţi dori să pătrundeţi în locurile şi mai ascunse ale acestui teren mlăştinos, în Parcul Naţional Everglades, unde sunt permise doar bărcile fără motor, pe majoritatea lacurilor. Aici puteţi avea norocul să zăriţi o specie rară: pantera de Florida, sau unul dintre lamantinii drăgălaşi şi greoi – mamifere acvatice uriaşe, care preferă apele de mică adâncime şi se hrănesc cu frunze de mangrove şi cu alge.

PE ȘOSEA

CU HIDROGLISORUL ÎN EVERGLADES

ÎN ACȚIUNE PRINTRE NORI MARI CĂLĂTORI

Lanurile de mariscus se întind pe ambele maluri, admirate de turiştii care se plimbă cu hidroglisorul prin Everglades.

P E S T E A P E | 19

005248 Journeys CH 1.indd 19

10/10/2013 10:00:08


005248 Journeys CH 1.indd 20

10/10/2013 10:00:12


calatoriip  
Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you