__MAIN_TEXT__

Page 1

04/14

vasemmistolainen mielipide- ja kulttuurilehti 28. vuosikerta • irtonumero 4 € • teema: vastarinta


RJ

I ÄK

US

T OI

Vasemmistolainen mielipide- ja kulttuurilehti Perustettu vuonna 1987 • Kultti ry:n jäsen • Kustantaja: Libero ry. • Päätoimittaja: Kalle Erkkilä • Ulkoasu: Pirjo Hakonen • Osoite: Hämeentie 29, 6.krs, 00500 Helsinki Puhelin: 045 348 5499 • Sähköposti: TOIMITUS@ vasemmistonuoret.fi • Kotisivu: www.liberolehti.fi • ISSN 0783–6198 • Painopaikka: waasa graphics, Vaasa • Painettu ympäristöystävälliselle paperille ympäristöystävällisessä painossa. Tilaushinta 20 €, tukitilaus 50 €.

02 LIBERO

KALLE ERKKILÄ

PÄÄKIRJOITUS Vuonna 1951 Suomen demokraattisen nuorisoliiton (SDNL) jäseniä matkusti Itä-Berliiniin maailman nuorison ja opiskelijoiden festivaaleille. Sodan runtelemaan kaupunkiin lähti yli tuhat suomalaista, mikä oli poikkeuksellista kylmän sodan aikana.

Berliinin muuri murtui 25 vuotta sitten. Nyt kaupunkiin voi matkustaa kätevästi bussilla Baltian maiden ja Puolan läpi. Neuvostoliiton järjestämille festivaalijunille ei ole enää tarvetta. SDNL esitteli festivaaleilla suomalaista kulttuuriperinnettä: Berliiniin vietiin poronsarvet, ja juhannuskokko sytytettiin tuleen. Minä matkustin marraskuussa Berliiniin ja vein mukanani kameran ja tietokoneen. En esitellyt kaupungissa Härmän tapoja, vaan olin kiinnostuneempi katutaiteesta ja pakolaisten oikeuksista. Kun mussutin Kreuzbergissa sijaitsevassa ravintolassa falafelia ja kuuntelin sudanilaisen pakolaisen haastattelunauhaa, tajusin olevani kävelevä punavihreä klisee. Berliinissä ei tänä vuonna järjestetty festivaaleja, vaan niiden perässä piti matkustaa Frankfurtiin. Vasemmistopuolueiden ja aktivistien löyhä yhteenliittymä Blockupy tarjosi modernia poliittista festivaalihumua. Työpajoissa ja seminaareissa keskusteltiin muun muassa talouskriisistä, vasemmiston eurooppalaisesta yhteistyöstä ja äärikoikeiston liikehdinnästä. Blockupyn järjestämässä mielenosoituksessa Euroopan keskuspankin uusi rakennus sai uutta maalipintaa, poliisit sumuttelivat pippurikaasua ja »anticapitalista»-huudot raikuivat.

Frankfurtissa ei hajonnut yhtään ikkunaa. Suomen itsenäisyyspäivän mielenosoituksessa niitä särkyi, kun luokkaretkeläiset marssivat lähiöstä linnaan. On kyseenalaista, edistääkö paikkojen rikkominen poliittisia tavoitteita. Varsinkaan silloin, kun vandalismilla ei ole selkeää syytä. Valitettavasti Lähiöst linnaan -mielenosoitus muistetaan nyt leikkauspolitiikan vastustamisen ja luokkataistelun sijasta Unioninkadulle levinneistä lasinsirpaleista. Poliittiset äärilaidat ovat jalkautuneet Suomessa kaduille viime kuukausien aikana. Äärioikeistolaisen Suomen vastarintaliikkeen katupartiot marssivat Helsingissä loka-marraskuun aikana kolme kertaa. Omien sanojensa mukaan »Vastarintaliikkeen aktivistit jalkautuivat Helsingin kaduille ennaltaehkäisemään suomalaisvastaista rikollisuutta.» Vastarintaliike oli valmis vastaamaan myyttisten maahanmuuttajajengien väkivaltaan väkivallalla. Antifasistisen Varisverkoston aktiivit lähtivät myös kaduille. He halusivat vastustaa vastarintaliikkeen väkivaltaa. Niin, väkivallalla. Tapahtumien jälkeen oli taas aika kysyä, onko äärijärjestöjen vastustaminen väkivalloin oikeutettua. Auttaako väkivaltainen vastustaminen tukahduttamaan ääriliikkeitä? Vai pahentaako se vain väkivallan kierrettä?

KALLE ERKKILÄ PÄÄTOIMITTAJA

s . 06

ALKUPALAT

04 06 08 10 12

vinkit: Toimituksen poiminnat joulukuulle ja alkuvuodelle politiikka: TTIP-sopimus uhkaa demokratiaa henkilö: Totaalikieltäytyjä on kotiarestissa talous: Marokko hamuaa Länsi-Saharan öljyä kolumni: Li Andersson & tasaarvoinen avioliittolaki


s . 24

TEKIJÄLTÄ Olen kirjoittanut Savolainen-kolumnia Liberoon kohta 2,5 vuoden ajan. Lisäksi kirjoitan välillä pieniä juttuja joko lehteen tai Liberon nettisivuille. Ne kolumnit, jotka olen tuon 2,5 vuoden aikana palauttanut ajoissa, voi laskea yhden käden sormilla. Tämä kertonee jotakin minun muististani ja päätoimittajien armollisuudesta. Olen aina nauttinut kirjoittamisesta. Politiikan, vanuilun ja kirjoittamisen yhdistyminen Liberossa on virvoittavaa Club Matea sielulleni, joka salaa haaveilee toimittajan ammatista.

s . 22

s . 18

TEEMA

LOPUKSI

18 20 22 24 34

32 36 40 42 46

historia: Vastarinnan vuosikymmenet liike: Refugee Strike ajaa pakolaisten oikeuksia Berliinissä katutaide: Vastarintaa pääkaupunkien kaduilla kuvareportaasi: Suomalaiset aktivistit kolumni: Sini Savolainen kirjoittaa vastarinnasta

sini savolainen on Liberon avustaja ja Vasemmistonuorten hallituksen jäsen.

matkareportaasi: Sodan keskellä Donetskissa talous: Veroparatiisi ja maallisen verovelvoite hoidon tarpeessa: Tehokkuusyhteiskunnan psykoosi käsitteitä & kamppailuja: Poliisi, systeemin vartija kritiikki: Tähtiloisteessa ja Viinamaassa Vasemmistonuorten »Kiitos 1944– 2014» -juhlanäyttely on matkannut syksyn ja talven ajan piiristä toiseen. Nyt se saa vielä yhden etapin lisää Liberon kannessa.

03 LIBERO


VINKIT

4

LIBERO

tapahtuma: sdnl/vanu 70 vuotta!

liike: blockupy

www.vasemmistonuoret.fi/70

www.blockupy.org

Vasemmistonuoret, entiseltä nimeltään Suomen Demokraattinen Nuorisoliitto, täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Juhlat pidetään Kulttuuritalolla Helsingissä (Sturenkatu 4) uudenvuodenaattona 31.12.2014 kello 15.00 – 03.30. Kulttuuritalolla on esillä laaja valokuvanäyttely järjestön historiasta. Musiikista vastaavat Turun Vapun Kisällit, Punakipinä, Samooja, Soleado & Helsingin Juhlaveikot ja Kosminen taustasäteily. Illan pääesiintyjä on ska-yhtye The Valkyrians. Ohjelmassa on keskustellaan järjestön edelläkävijyydestä ja kansainvälisyydestä eri aikakausina. Lisäksi juhlissa on standupia, yhteislaulua ja karaokea. Muista myös varata paikkasi buffet-pöytään! Katso koko ohjelma ja ilmoittaudu mukaan osoitteessa: www. vasemmistonuoret.fi/70

Eurooppalaiset vasemmistopuolueet ja aktivistit ovat yhdistäneet voimansa Blockupy-liikkeessä. Marraskuussa Frankfurtissa järjestettiin festivaali, jonka työpajoissa ja seminaareissa pohdittiin muun muassa nykyisen talousjärjestelmän ongelmia ja Euroopan vasemmistolaista yhteistyötä. Festivaali huipentui 2000 ihmisen mielenosoitukseen Euroopan keskuspankin (EKP) uuden rakennuksen edessä. Kahdeksankymmentä mielenosoittajaa onnistui kiipeämään aitojen yli rakennuksen pihalle, kunnes poliisi pysäytti etenemisen pippurisumutteella. Blockupy halusi auttaa EKP:ta muutossa. Mielenosoittajat kärräsivät paikalle pahvilaatikoita, joiden sisällöksi oli kirjoitettu EKP:n epäonnistuneita poliittisia tekoja. Seuraava suuri Blockupy-liikkeen mielenosoitus ja blokkaus on luvassa 18.3.2015, kun liike kuokkii Frankfurtissa EKP:n uuden rakennuksen virallisissa avajaisissa.

festivaali: docpoint

näyttely: hans-peter schütt: all aboard

www.docpoint.org

make your mark gallery (kaasutehtaankatu 1) 30.12. asti

Helsingin dokumenttielokuvafestivaali DocPoint tuo Helsingin valkokankaille parhaat dokumentit Suomesta ja maailmalta. Vuonna 2015 DocPointin ohjelmistossa on poliittinen draamadokumentti 1989, joka kertoo rautaesiripun murtumiseen johtaneista tapahtumista Unkarissa. Ohjaaja Anders Østergaard tulee vieraaksi festivaaleille. Dopcpointissa nähdään myös toimittaja Elena Klimovan nettiprojekti Children 404 on, joka antaa äänen vainnetuille seksuaalivähemmistöön kuuluville venäläisnuorille. DocPoint järjestetään 27.1.-1.2.2015. Koko ohjelma julkaistaan 1.7.2015.

Helsingin Suvilahdessa sijaitsevan Make Your Mark -gallerian joulukuun näyttelyssä on esillä Hans-Peterin Schüttin teoksia. Näyttelyssä on esillä Schüttin uusia ja vanhempia versioita alkuperäisistä kaduilla esiintyneistä ja lukuisilla eri tekniikoilla toteutetuista teoksista, joista aikaisimmat ovat noin 15 vuoden takaa. »Miellän itse katutaiteen tekemisen rakentavaksi ja ihmistä palvelevaksi toiminnaksi, joka pyrkii pehmentämään kaupunkiympäristön laiminlyöntejä sen käyttäjiä kohtaan», Schütt sanoo.


MUUT MEDIAT Liberon poimimia mediahelmiä vastarinnasta

kirja: assange

levy: paleface: luova tuho

into 2014

exogenic 2014

WikiLeaksin perustaja, australialainen Julian Assange on ristiriitainen persoona – ainakin jos on luottamista brittiläisen Guardian-lehden toimittajien David Leighin ja Luke Hardingin tekemään kirjaan Assange (Into kustannus). Kirjoittajat tekivät yhteistyötä Assangen kanssa, joten teoksessa on kiinnostavaa taustatietoa hänen kunnianhimoisesta projektistaan vapaan tiedonvälityksen puolesta. Samalla kirja maalaa Assangesta kuvan salamyhkäisenä diktaattorina, jonka teot ovat arvaamattomia. Kirja ei ole perinteinen elämäkerta, vaan pikemminkin journalistinen analyysi tietovuodoista. Teoksessa on imua, sillä se on rakennettu kuin jännitysromaani.

»Nää ei oo biisei, vaan poliittisii pamflettei». Näin räppää Paleface marraskuussa julkaistulla Luova tuho -levyllään, jolla hän kritisoi talouseliittiä, valtaapitäviä ja yhteiskunnan rakenteita. Musiikillisesti levy on monipuolinen: vaikutteita on niin hiphopista, dancehallista, afrikkalaisista rytmeistä ja suomalaisesta iskelmästä. Saarnamies on vähän pehmeämpi kuin aikasemmilla levyillään, mutta artistin uusin on silti yksi poliittisimmista julkaistuista suomalaisista hiphop-albumeista. Vasemmalle kallistuvat ihmiset arvostavat taatusti Palefacen kantaaottavia lyriikoita.

joululahja: kiitos 1944– 2014 -t-paita

ilmiö: luovaa vaalimainontaa

vasemmistonuoret.fi/ jarjesto/materiaalit

toimitus@vasemmistonuoret.fi

Tilaa Vasemmistonuorten juhlavuoden kunniaksi t-paita, joka sopii mitä parhaiten 70-vuotisjuhlien asuksi. Paita on reilun kaupan periaatteiden mukaan tuotettua luomupuuvillaa. Paidat valmistetaan tuuli- ja aurinkovoimalla toimivissa tehtaissa, joten vaatteiden hiilijalanjälkeä on onnistuttu pienentämään yli 90 %. Hinta on 20 euroa. Tilaukset voi lähettää osoitteeseen toimisto@vasemmistonuoret.fi

Vasemmistonuoret otti varaslähdön vaalimainontaan, kun pääsihteeri Mai Kivelän ja puheenjohtaja Li Anderssonin kuvat liitettiin populaarikulttuurin kuvastoon. Muun muassa elokuvahelmet Punavihreä maili ja Mailix sekä Disneyn animaatioista tutut Arieli ja Lumaikki näkyivät pääsihteerin Facebook-seinällä. Lähetä oma kuvanmuokkauksesi Vasemmistonuorten vaaliehdokkasta osoitteeseen toimitus@ vasemmistonuoret.fi. Parhaat kuvat julkaistaan Liberossa!

»Suomen vastarintaliike keräsi kolmannella katupartiolla irtopisteitä poliittisilta kannattajiltaan antamalla kuvan määrätietoisesta »katupartiosta». Todellisuudessa natsit marssivat poliisisaattueessa koko partion ajan. Poliisin tarjoama suojelu oli ainoa syy miksi SVL onnistui ylipäänsä liikkumaan julkisesti kaduilla. [...] Samalla SVL:n »katupartio» menetti kuitenkin kaiken sisältönsä. Sen sijaan, että natsit olisivat »turvanneet katuja» turvasikin lauantai-iltana ainoastaan poliisi natseja. On vaikeaa arvioida, kärsiikö natsien vai poliisin maine enemmän tällaisesta katuteatterista.» varisverkosto.net: tuloksettomat natsipartiot lomautettiin 29.10.2014»

»Eletään vuotta 2014. Jihadistijärjestö Isis on vallannut laajoja alueita Syyriasta ja Irakista. Mutta ei sentään aivan kaikkea: pieni piiritetty kaupunki pitää puoliaan valloittajaa vastaan. Mieleen saattaa tulla sarjakuva gallialaisesta pikkukylästä, joka sinnitteli roomalaisten puristuksissa. Mutta nyt puhutaan Turkin rajalla sijaitsevasta kurdikaupunki Kobanista, jonka vastarinta Isisiä vastaan saattaa muuttaa koko Syyrian sisällissodan suunnan.» helsingin sanomat: kuin »kurdien talvisota» – piiritetty kaupunki sinnittelee äärijärjestö Isisiä vastaan 25.10.2014

»Testetissä Delphine, 43, haluaa esiintyä lempinimellä. – En ole kokenut mielenosoittaja, mutta ympäristöasiat ovat minulle tärkeitä. Tullessani tänne olin sitä mieltä, että rauhanomainen vastarinta on vahvin aseemme. Sitten santarmit [sisäministeriön puolisotilaalliset joukot] tulivat. Seurasin kymmenen minuuttia heidän toimintaansa ja löysin itseni heittämästä kiviä. Mitä muuta olisin voinut? Reaktio yllätti itsenikin, hän kuvaa.» kansan uutiset: aktivistin kuolema nostatti keskustelun ranskassa 29.11.2014

»Elämme kapitalisimissa, jonka valta vaikuttaa väistämättömältä. Siltä vaikutti myös kuninkaiden jumalallinen oikeutus. Mitä tahansa ihmisen valtaa voidaan vastustaa ja muuttaa. Vastarinta ja muutos alkaa usein taiteesta - ja hyvin usein se alkaa sanataiteesta. » elämäntyöpalkinnon saanut tieteiskirjailija ursula k. le guin yhdysvaltain kansallisessa kirjagaalassa

LIBERO

5


AJANKOHTAISTA POLITIIKASSA

SUURYHTIÖIDEN EUROOPAN UNIONI JA YHDYSVALLAT NEUVOTTELEVAT VAPAAKAUPPASOPIMUKSESTA, JOKA VOI LISÄTÄ SUURYRITYSTEN VALTAA JA HEIKENTÄÄ KULUTTAJANSUOJAA. teksti rita dahl • kuvitus pirjo hakonen EU:N JA YHDYSVALTAIN vapaakauppa-

mus ei sido ainoastaan valtioita, vaan

pa-alue, johon kuuluu 800 miljoonaa

riitauttaa suomalai-

luoda maailman suurin vapaakaupkuluttajaa.

Sopimusta perustellaan talouskas-

vulla. Suurten pankkien rahoittaman tutkimusjärjestö CEPR:n mukaan so-

pimus kasvattaisi vuositasolla bruttokansantuotetta Euroopassa 120 miljardia euroa ja Yhdysvalloissa 95 miljardia euroa.

Sekä EU:n että Yhdysvaltain edus-

tajat vakuuttavat, että kaupan esteiden purkaminen ja säädösten yh-

myös julkishallintoa. Yritys voisi siis sen kunnan päätöksen kansainvälisessä välimieselimessä. TTIP-sopimus

voi

johtaa siihen, että

vapaakaupan sääntöjä rikkovat val-

vestoiville yrityksille mahdollisuuden

valittaa kansainväliseen välimieseli-

meen, jos ne katsovat esimerkiksi

Tällaisia oikeudenkäyntejä on jo

vapaakauppasopimuksen

NAFTAn

sitä, että TTIP-neuvottelut ovat salaisia. Euroopan ko-

ja sillä, että se ha-

luaa pitää kiinni luottamuksellisuudesta. Komissio vetoaa EU:n ja Yhdysvaltain etuun.

Ovatko salaiset asiakirjat moni-

kansallisten yritysten ja Yhdysvaltain

sen tupakointia rajoittavan lainsää-

telut etenisivät nopeammin?

kanteen Uruguayn hallitusta vastaan dännön vuoksi.

SALAMYHKÄISET NEUVOTTELUT

dännön vähentävän voittojaan.

kauppaministeriön

uhkana demokratialle.

Kansalaisjärjes-

töt ovat kritisoineet

lainen suuryritys Philip Morris nosti

TTIP-sopimuksesta neuvottelevat Eu-

Siksi TTIP-sopimus voidaan nähdä

nen.

salaisia neuvottelu-

yrityksille.

kansanterveyttä, ympäristöä tai sosiaalisia oikeuksia suojelevan lainsää-

lan vakiinnuttami-

missio perustelee

yhteydessä. Syyskuussa Yhdysvalta-

oikeutta. TTIP antaisi Eurooppaan in-

suuryritysten val-

samaan korvauksia

miljoonia uusia työpaikkoja.

vähentää valtioiden itsemääräämis-

Kriitikoiden mukaan sopimuksen

päämäärä on juuri monikansallisten

tiot joutuvat mak-

nähty esimerkiksi Pohjois-Amerikan

Jos sopimus tulee voimaan, se voi

viisti mukana neuvotteluissa.

»ttip-sopimus voidaan nähdä uhkana demokratialle.»

denmukaistaminen lisäävät kaupankäyntiä, minkä seurauksena syntyy

06 6 LIBERO LIBERO

Neuvottelumandaatin mukaan sopi-

sopimuksen (TTIP) tarkoituksena on

hallinnon mieleen siksi, että neuvot-

Syyskuussa komissio hylkäsi kansa-

laisaloitteen, joka vaati TTIP-neuvotteluiden katkaisemista.

Komission mukaan kansalaisaloi-

roopan komission ja Yhdysvaltain

te »ylittää selvästi komission toimi-

Oman mausteensa soppaan lisäävät

seksi, jolla sovelletaan perussopimuk-

virkamiehet.

suuryritysten lobbarit, jotka ovat tii-

vallan tehdä ehdotus unionin säädöksia».


AJANKOHTAISTA POLITIIKASSA

SOPIMUS Komissio antoi lausunnon, jonka

ILO:n suosituksia taas noudatetaan

kohdistua sellaisiin EU:n neuvoston

Vapaakauppasopimukset perustu-

mukaan kansalaisaloitteet eivät voi

tarkemmin.

päätöksiin, jotka vasta valtuuttavat

vat usein pienimpään yhteiseen ni-

tamisen.

sitä, että eurooppalaiset palkansaa-

kansainvälisten neuvottelujen aloitKansainvälisen politiikan tutkimus-

laitos Chatham House usko0 TTIP:n olevan sekä EU:lle että Yhdysvaloille

liian tärkeä sopimus, jotta kansalaiset voisivat estää sen toteutumisen.

tön, terveyden ja työntekijöiden suo-

oikeuksistaan.

TTIP uhkaa myös kansalaisoikeuk-

sia ja Euroopan sosiaalista yhteiskuntamallia.

Yhdysvalloissa esimerkiksi hormo-

nien käyttöä lihantuotannossa ja haitallisia torjunta-aineita ei ole säädelty yhtä tiukasti kuin Euroopassa.

Sopimuksella voi vaikuttaa myös

työntekijöiden oikeuksiin. Yhdysvallat ei ole ratifioinut kuin kaksi kansainvälisen työjärjestö ILO:n määrit-

telemää perusnormia. EU:n alueella

eurooppalaiset järjestelmät ympärisjelemiseksi ole uhattuina.

Valtioneuvoston mielestä tietotur-

vaa ja vakoilua koskevat kysymykset on käsiteltä-

Yhdysvalloissa

ten henkilötietoi-

passa.

Valtioneuvoston mukaan Suomi

jat joutuisivat luopumaan monista

Sopimuksella on tavoiteltu kaupan

luttajansuojan heikentymistä Euroo-

seen.

pyrkii neuvotteluissa siihen, etteivät

yrityksillä on lä-

kaistamista, mikä voi tarkoittaa ku-

tä TTIP-sopimuksesta neuvottelemi-

mittäjään, mikä saattaisi tarkoittaa

SOPIMUS VOI HEIKENTÄÄ KULUTTAJANSUOJAA JA TYÖNTEKIJÄN OIKEUKSIA säädösten ja standardien yhdenmu-

teisesti EU:n ja Yhdysvaltain välises-

hes rajoittamaton pääsy kansalaishin,

Euroopassa

sille

paremman

laki suo kansalai-

yksityisyydensuo-

vä neuvotteluista

»komissio hylkäsi kansalaisaloitteen, joka vaati ttipneuvotteluiden katkaisemista.»

jan. TTIP voi tuoda tähän muutok-

sen, mikäli neu-

erillään.

Lisäk-

si vaikutuksia kehitysmaihin

tu-

lee neuvotteluiden

edetessä arvioida tarkemmin.

Hallitus haluai-

si avata neuvotteluiden

salamyh-

käisyyttä:

»Sopimusneuvot-

vottelijat päättävät sisällyttää siihen

telujen ja EU:n ja kansallisen kan-

immateriaalioikeudet (IPR).

läpinäkyvyyteen tulee myös muutoin

omana lukunaan myös kiistanalaiset

SUOMI KANNATTAA NEUVOTTELUJA Suomen hallitus suhtautuu myön-

nanmuodostuksen avoimuuteen ja kiinnittää erityistä huomiota ja sopi-

musvalmisteluja avata nykyistä laajemmalle julkiselle keskustelulle.» ­

LIBERO

7


HENKILÖ

TOTAALIKIELTÄYTYJÄ ON KOTIARESTISSA teksti liisa heikinheimo kuvat jere aalto

8

LIBERO


HENRI SULKU ISTUU sohvalla nilkas-

saan valvontapanta. Elektroninen

panta on osa asevelvollisuudesta kiel-

täytymisestä seuraavaa rangaistusta, jonka Sulku valitsi armeijan ja siviilipalveluksen sijaan. Valintaan on monia syitä.

»Mielestäni väkivallan institutio-

naalisia rakenteita pitäisi säännönmukaisesti ajaa alas sekä Suomessa

että ympäri maailmaa. Sen takia vastustan erityisesti asevelvollisuutta, joka on järjestelmällistä väkivaltaa», Sulku sanoo.

Totaalikieltäytyminen on myös pro-

testi Suomen asevelvollisuusjärjestel-

mää kohtaan. Sulkun mukaan järjestelmä eriarvoistaa ihmisiä ja on

ristiriidassa perustuslaissa määritellyn yhdenvertaisuuden kanssa. Jehovan todistajat voivat ainoana ryhmänä kieltäytyä asevelvollisuudesta rangaistuksetta.

»Tähän ovat ottaneet kantaa myös

YK:n ihmisoikeuskomitea ja Euroo-

pan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu, ja Suomi on päätynyt niiden valvontaraporttien mustalle listalle. Ha-

lusin kieltäytyä asevelvollisuudesta, niin että Suomi pysyykin siellä mustalla listalla niin kauan kuin nykykäytäntö on tällainen », Sulku selittää.

»valvontarangaistus on henkinen rangaistus.»

VAPAUS MENETETÄÄN ILMAN KALTEREITA Sulku on yksi noin 50 totaalikieltäytyjästä, jotka vuosittain tuomitaan ehdottomaan vankeuteen. Rangaistus

on enimmillään 173 vuorokautta. Ran-

gaistuksen voi suorittaa avovankilassa. Vuodesta 2011 sen on voinut suo-

rittaa myös nilkkapannalla eli elektro-

nisesti valvotussa kotiarestissa kuten Sulku tekee.

gaistuksessa on myös pysyttävä rait-

tunne tulee siitä, että periaatteessa

kaan tavallaan harhaanjohtavaa, sillä

kerran hänelle on tehty huumetesti.

sa lennosta.»

Puhe kotiarestista on Sulkun mu-

kotoa saa ja pitääkin poistua. Valvon-

tiina. Valvoja puhalluttaa Sulkun, ja

pystyy muuttamaan suunnitelmaanValvontarangaistuksen säännöis-

tarangaistukseen sisältyvä toiminta-

AIKATAULUTUS TUHOAA SPONTAANISUUDEN

tä on hyvin vähän tietoa saatavilla.

kunnalliseen toimintaan 10–40 työ-

»Valvontarangaistus on henkinen

si se, että hänen piti heti rangaistuk-

Valvontarangaistuksessa vapauden

kumisen sääntelyillä ja muulla kont-

velvoite vaatii osallistumista yhteis-

tai opiskelutunnin verran joka viikko. menettäminen ei merkitsekään kaltereita vaan valvontaa. Sulku tekee ker-

ran viikossa aikataulun, jossa hän selvittää tunti tunnilta kaikki osoitteet,

joissa aikoo viikon aikana olla. Valvoja voi soittaa ja tulla käymään mil-

loin vain, missä vain. Valvontaran-

rangaistus. Siinä aikatauluilla, liikrollilla yritetään vaikuttaa valvottavan henkiseen olemiseen. Kontrollitoimilla yritetään nimenomaan vaikuttaa siihen, miten ajattelet, niin

Yllätyksenä Sulkulle tuli esimerkiksen alussa listata kaikki paikat, joissa

aikoi oleskella tulevan puolen vuoden aikana. Osittain tästä syystä Sulku

päätti pitää omakohtaista blogia koko rangaistuksensa ajan.

Haastattelun aikana Henri Sulkun

että itse sisäistät kurin», Sulku poh-

valvontarangaistusta oli jäljellä 140

kaiken spontaanisuuden. Vapauden

teessa www.totaaliblogi.fi. ­

tii, »Aikataulutus tavallaan tuhoaa

päivää. Sulkun blogia voi lukea osoit-

LIBERO

9


MAROKKO HAMUAA LÄNSI-SAHARAN ÖLJYÄ SUHMUROINTIA KULISSEISSA

TÄTÄ JUTTUA KIRJOITTAESSA Mar-

High Atlas Foundation -säätiön

shall-saarille rekisteröity yhdysval-

Kosmos korostaa omaa yhteiskun-

neuvottelukunta koostuu lähinnä

Etelä-Koreasta kohti Länsi-Saharaa.

konsultoineensa kolmea alueella vai-

neen lobbaajista.

talainen öljynporausalus on matkalla

tavastuutaan. Yritys on ilmoittanut

Sen tehtävänä on aloittaa pumppaa-

kuttavaa toimijaa ennen päätöstään

maan öljyä 2 135 metrin syvyydestä

aloittaa poraaminen Länsi-Saharassa.

Cap Boujdourin vyöhykkeeltä, vain

Toimijat ovat Marokon talous-, so-

muutaman sadan kilometrin päästä

siaali- ja ympäris-

Samalla kun ensimmäiset öljylitrat

työttömille nuorille

Kanariansaarilta.

töneuvosto

valuvat Kosmoksen säiliöihin, kään-

tusta ja työllistymis-

sessa historiassa. Asiat voisivat olla

tä edistävä yhdysval-

toisin, jos Länsi-Sahara olisi saanut

talainen AMIDEAST-

itsenäisyytensä vuonna 1975.

järjestö ja High Atlas

Nykytilanteessa öljyn löytyminen

Foundation -säätiö,

on alueen alkuperäisväestölle, sahra-

joka tukee koulujen

weille, pikemmin kirous kuin lahja.

ta alueelle.

kään. Mikäli öljyä ryhdytään poraa-

tähän. Yhtiö on laatimassa öljynporauk-

sen sosiaalisista vaikutuksista selvitystä, joka julkaistaan

todennäköisesti lähiaikoina. Selvityk-

sen laatimiseen on pyydetty

mukaan

leilta, ne eivät kestä tarkempaa tar-

netaan aktiivisesta työstä naisten oi-

loudellista merkitystä Marokolle.

kastelua.

2001

2002–2003

Marokko alkaa etsiä öljyä LänsiSaharassa yhteistyössä ranskalaisen TotalFinaElf- (nykyisin Total) ja yhdysvaltalaisen KerrMcGee Corp -öljy-yhtiöiden kanssa.

Norjalainen TSG-Nopec tekee ensimmäiset tutkimukset merenpohjasta. Yhtiö ilmoittaa tutkimusten jälkeen katuvansa tekoa ja vetäytyy tulevista projekteista Länsi-Saharassa.

LIBERO

valitettavasti pääty

marokkolainen kansainvälisen lain

vaikuttavat päällisin puolin neutraa-

10

nen» konsultointi ei

Vaikka kaksi viimeistä yhdistystä

maan Länsi-Saharasta, tulee se lisää-

mään entisestään Länsi-Saharan ta-

Kosmoksen »neut-

»sahrawien on vaikea saada ääntään kuuluviin öljynporausasiassa.»

telmien rakentamis-

Länsi-Saharan öljyvarannoista jo pit-

kiinteät suhteet Marokkoon.

raali ja ulkopuoli-

ja sanitaatiojärjes-

Marokko on ollut kiinnostunut

AMIDEASTin hallituksessa puoles-

taan istuu kaksi henkilöä, joilla on

CESE,

suunnatun kieliope-

tyy uusi lehti Länsi-Saharan tuskai-

tunnetuista Marokon kuningashuo-

asiantuntija Naima Korci, joka tun-

lisätietoa: Western Sahara Resource Watch: www.wsrw.com Tuquoi, Jean-Pierre: Ranska ja Marokko – Ikuinen avioliitto. Like. 2011. Maiche, Karim: »Marokon ja YK:n lahjontaskandaali paljastui». Rauhan Puolesta 6/2014.

keuksien puolustajana.

3.6.2006 Kosmos allekirjoittaa luvan öljynporaukseen Boujdourin alueella.

KESÄ 2002

7.11.2005

Total ja Kerr-McGee vetäytyvät pois Länsi-Saharasta kansalaisyhteiskunnan ja kansainvälisen painostuksen takia.

Kosmos ilmoittaa suunnitelmistaan alkaa porata öljyä Marokosta.


YHDYSVALTALAINEN ÖLJY-YHTIÖ KOSMOS ENERGY ON ALOITTAMASSA JOULUKUUSSA ENSIMMÄISENÄ YHTIÖNÄ ÖLJYNPORAUKSEN MAROKON MIEHITTÄMÄSSÄ LÄNSI-SAHARASSA. teksti antti kurko • grafiikka pirjo hakonen

Korci on kuitenkin samaan aikaan

Lisäksi yritys tuo omien sanojensa

jotka ovat puhuneet kansainvälisiä

myös äärimmäinen mielipiteissään

mukaan alueelle ainoastaan taloudel-

hän muun muassa kieltää Algerian

sen toimilla olisi myös joitakin mui-

ta Marokolla ei ole oikeutta allekir-

tilanteeseen.

tyy luonnonvarojen hyödyntämiseen

Länsi-Saharan konfliktia koskien:

pakoilaisleireillä asuvan noin 150 000

sahrawin olemassaolon ja sen sijaan väittää heidän olevan Algerian kidnappaamia marok-

lista kehitystä. Kosmos kiistää, että ta vaikutuksia alueen kiistanalaiseen

Kosmos on on suostunut kuule-

maan ainoastaan

kolaisia.

KUKA KUUNTELISI SAHRAWEJA? Sahrawien on erittäin vaikea saada

omaa ääntään kuuluviin öljynporausasiassa. Kosmos on sivuuttanut täysin

sellaisia asiantun-

»kosmos ei ole julkaissut minkäänlaista selvitystä ympäristöhaitoista.»

sahrawien kritii-

tijoita ja eturyhmiä, jotka ovat us-

kollisia kuningas-

sen miehittämässä Länsi-Saharassa. Öljynporaus on kuitenkin väistämät-

tä alkamassa alueella, jonka omistusta yksikään valtio ei ole tunnustanut Marokolle.

Kanariansaarilla ollaan myös he-

tiikkiin ja julkisiin

si. Las Palmasin yliopiston tutkijan

Sahrawien kri-

kirjeisiin on vastattu vasta pakon

edessä, ja silloinkasanaisesti. Sa-

maan aikaan kun yritys on kieltäy-

kyseessä on puhtaasti hallitusten vä-

Marokko pahoinpidellyt, pidättänyt

linen asia.

joittaa mitään sopimusta, joka liit-

räämässä siihen, mitä vaikutuksia

taan ja korostanut sitä, että asia ei kuulu yksityisille toimijoille, koska

Kansainvälisen lain näkökulmas-

kunnalle.

kin hyvin niuk-

kin porausta koh-

yhtiöitä ja niiden toimia vastaan.

suurella öljyonnettomuudella oliAlonso Hernández-Guerran mukaan

Kanarian saarien erittäin rikas meriluonto olisi uhattuna, sillä merivirrat

kuljettaisivat öljyn todennäköisesti suoraan niiden rannikolle.

Kosmos tai muutkaan alueen öl-

tynyt avoimesta keskustelusta, on

jyvaroja havittelevat yhtiöt eivät ole

ja tuominnut vankilaan aktivisteja,

mahdollisista ympäristöhaitoista.

julkaisseet minkäänlaista selvitystä

17.3.2014 28.10.2013 Kosmos ilmoittaa aloittavansa poraukset yhteistyössä skotlantilaisen öljy-yhtiö Cairn Energyn kanssa.

Norjalainen Aker Solutions ilmoittaa, että ei olisi suostunut toimittamaan Atwood Achiever -alukselle öjynporausteknikkaa, jos olisi tiennyt, että sillä porataan Länsi-Saharassa. Yhtiö on kieltäytynyt toimittamasta varaosia tai huoltoa laitteistolle.

6.9.2014 Brittiyhtiö San Leon Energy ostaa marokkolaiselta PetroMarocilta oikeudet öljynporaukseen Tarfayan alueelta, joka sijaitsee osittain miehitetyssä Länsi-Saharassa.

10.6.2013

HELMIKUU 2014

HEINÄ–ELOKUU 2014

Yhdysvaltalainen öljynporausyritys Atwood Oceanics ilmoittaa, että sen porausalus Atwood Achiever saa sopimuksen Kosmos Energyltä öljynporaukseen Marokossa.

Kosmos ilmoittaa, että Atwood Achiever tulee poraamaan öljyä Länsi-Saharan aluevesillä.

Kiinalaisen öljy-yhtiö BGP:n tytäryhtiö suorittaa merenpohjatutkimuksen Cap Boujdorin alueella.

LIBERO

11


MIELIPIDE PUHEENJOHTAJA

VASTARINTA ON LUVALLISTA,

JOPA SUOTAVAA EDUSKUNTA HYVÄKSYI mietinnön tasa-arvoisen avioliittolain puolesta äänin 105–92. Olin paikalla lakia puoltavassa mielenilmauksessa Helsingin kansalaistorilla, jossa oli todellisen kansanjuhlan tunnelma. Puolentoista tunnin odottelun jälkeen hyisissä ja poikkeuksellisen pimeissä marraskuisissa keleissa oli todella ilahduttavaa seurata ihmisten iloisia huutoja ja tanssimista. Päätös oli historiallinen ainakin kahdessa mielessä. Ensinnäkin lakiuudistuksen symbolinen arvo on suuri. Vaikka kaikkia pareja ei kiinnostakaan avioliiton solmiminen ja vaikka moni elää muunlaisissa suhteissa kuin parisuhteissa, lakiuudistus koskee paljon muitakin asioita kuin avioliiton solmimista. Lain vastustajat perustelevat kantaansa uskonnolla, tuhansia vuosia vanhoilla perinteillä, heteroparisuhteiden paremmuudella, biologialla ja ties millä. Tahdon-kampanja taas taistelee kaikkien ihmisten yhtäläisten oikeuksien tunnustamisen puolesta. Vaikka lainsäädäntö, viranomaistoiminta ja Suomen poliittinen kulttuuri ovat edelleen pullollaan syrjiviä ja rajoittavia normeja, ainakin yksi niistä murrettiin nyt. Se oli tärkeä askel kaikkien ihmisten kokemusten ja valintojen näkyväksi tekemisen puolesta. Tehtävää kuitenkin riittää vielä. Yksi keskeisimpiä on translain uudistaminen, mikä oli määrä tehdä tämän hallituskauden aikana. Eteneminen on ollut kuitenkin hyvin hidasta. Laista tulisi ainakin poistaa vaatimukset lisääntymiskyvyttömyydestä ja naimattomuudesta, joista Suomi on saanut huomautuksia Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutetulta ja monelta isolta ihmisoikeusjärjestöltä. Pakkosterilisaatio ja pakkoavioerot loukkaavat perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia. Lakia tulee näiden vaatimusten poistamisen lisäksi uudistaa niin, että sukupuolen korjaamiseen tähtäävät hoidot perustuvat itsemäärittelylle. Lisäksi juridi-

12

LIBERO

sen sukupuolen muutoksen on astuttava voimaan henkilön oman ilmoituksen perusteella. Tasa-arvoisen avioliittolain hyväksyminen oli historiallista myös sen takia, että se oli ensimmäinen kansalaisaloite, joka on menestyksekkäästi läpäissyt eduskunnan käsittelyn. Se oli siksi tärkeä osoitus siitä, että kansalaistoiminnalla ja kampanjoinnilla on mahdollista saada aikaan tuloksia, jotka kantavat konkreettisiin lakimuutoksiin asti. Kampanja osoitti, että kansalaisten on mahdollista asettaa tavoitteet ja määrätä päiväjärjestys. Vanhoillistenkin päättäjien mielipiteitä on mahdollista muuttaa! Vasemmistolaiselle poliittiselle liikkeelle tämä taistelu oli tärkeä myös siksi, että se rikkoo vanhentuneita ja epädemokrattisia käsityksiä päättäjien ja kansalaisten keskinäisestä arvojärjestyksestä. Se toimii toivon mukaan osoituksena poliittisen toiminnan mahdollisuuksista – vastarintaan voi ja kannattaa ryhtyä aina kun siihen on syytä. Vastarinnan tapoja ja vaihtoehtoja on laaja kirjo, ja syitäkin löytyy näin talouskurin ja radikaalioikeistolaisen politiikan nousun aikana paljon. Joten kaduille siitä!

LI ANDERSSON Vasemmistonuorten puheenjohtaja


liberon sarjakuvakilpailu, strippisarjan 3. sija: ella eiranto

30.1.-1.2.2015 Mikkelissä www.tnp.fi Liput myynnissä 7.1.2015 alkaen PUNAJUURI RY

HYVÄN TYÖN PUOLESTA LIBERO

13


Nuorten asumisen edunvalvontaa

www.nal.fi

Arjessa

mukana. Pääkaupunkiseudulla käytössäsi on 200 marketia, myymälää, liikennemyymälää sekä yli 100 ravintolaa. Tutustu palveluihimme tarkemmin: hok-elanto.fi

Suomalainen yritys, jonka sinä omistat.

14

LIBERO

Joka

päivä.


Ä T S Ä PÄ

ILO IRTI!

JUHLI NAUTI VIIHDY

IIKU L RENTO SYÖ UDU

Vietä riemukas päivä kylpylässä. Varaa heti lomasi

www.solariskylpylat.fi

Kuopio

Karjalohja

Saarijärvi

Espoo

LIBERO

15


O opis nko sin un ke riitt äväs lupaika ss ti työe tarjolla asi t läm ästä ietoa ?

Pro on aito työelämän asiantuntija AMMATTILIITTO PRO on Suomen suurin yksityisen sektorin toimihenkilöliitto. Jäsenemme työskentelevät teollisuuden ja sen palveluiden, ict- ja viestintäalan sekä finanssialan yrityksissä muun muassa toimihenkilö-, asiantuntija- ja esimiestehtävissä. Pro neuvottelee noin 60 työehtosopimusta. LIITTYMÄLLÄ aitoon ammattiliittoon varmistat koko alan edunvalvonnan vahvistamisen.

TUL:n Suur-Helsingin Piirin keskeisenä tehtävänä on tukea seuroja tarjoamaan ja kehittämään TUL:n periaatteisiin nojautuvaa monipuolista ja hinnaltaan kohtuullista liikuntaa piirin toiminta-alueella. Toimintaa kuvaavia avainsanoja ovat tasa-arvo, kestävä kehitys, monikulttuurisuus, kasvatuksellisuus, yhteisöllisyys ja hauskuus. Toiminta-ajatustaan piiri toteuttaa organisoimalla ja koordinoimalla seurojen välistä yhteistoimintaa tiedottamalla, järjestämällä kilpailuja, koulutusta, palveluja ja tukitoimintoja. Piirissä on jäsenseuroja 160, niin yleisseuroja kuin yhden lajin seurojakin. Toimimme Espoon, Helsingin, Kirkkonummen, Porvoon ja Vantaan kaupunkien alueilla. Piiritoimisto sijaitsee TUL:n keskustoimiston yhteydessä Herttoniemessä (Hitsaajankatu 22). Tule mukaan urheiluseuratoimintaan TUL:n Suur-Helsingin piirin itsellesi sopivaan seuraan. Jokaiselle löytyy omanlaistaan toimintaa niin harraste-, kilpailu- kuin seuratoiminnassakin. Lisää tietoa Piiristä ja seuroista sekä yhteystiedot löydät osoitteesta: http://www.tul.fi/Yhteystiedot > Piirijärjestöt >TUL:n Suur-Helsingin piiri Tervetuloa messiin! Hannu Ahonen toiminnanjohtaja 045 7731 2429

16

LIBERO


TEEMANA VASTARINTA Vastarinta on luvallista. Jopa suotavaa. Vasemmistonuorten slogan on aina ajankohtainen. Jotta menneet vuodet eivät unohtuisi, Liberon teemaosa alkaa katsauksella Suomen demokraattisen nuorisoliiton vastarinnan vuosikymmeniin (s.18–19). SDNL:n historiassa etenkin 1960-luku oli radikaalia aikaa. Järjestö vastusti muun muassa Vietnamin sotaa ja oli mukana valtaamassa Vanhaa ylioppilastaloa. Berliinissä pakolaisten vastarinta on järjestäytynyttä. Refugee Strike -liike ajaa kaupungissa pakolaisten oikeuksia. Libero vieraili Berliinissä marraskuussa ja haastatteli entistä sudanilaista poliittista vankia (s. 20–21). Euroopan pääkaupungeissa vastarinnan kuvastoa voi katsella kaduilla. Päätoimittaja tuijotti seiniä ja poimi viestit talteen Helsingissä, Berliinissä ja Amsterdamissa. Poliittista katutaidetta on koottu sivuille 22–23. Teemu Silvánin kuvareportaasi suomalaisista aktivisteista avaa poliittisen vaikuttamisen eri tapoja. Esillä ovat eläinten oikeudet, Palestiinan solidaarisuustyö sekä internet- ja ympäristöaktivismi. Sini Savolainen pohtii kolumnissaan (s.30), mitä vastaan vastarintaa on harjoitettava. Onko olemassa jokin yhteinen nimittäjä sille, mitä vastaan vasemmistossa tulisi kamppailla?


VASTARINNAN VUOSIKYMMENET

kansan arkisto

kansan arkisto

Suomen Demokraattisen Nuorisoliiton (SDNL) perustamiskokouksen pöytäkirja laadittiin vuodenvaihteessa 1944-45.

Nimikirjoitusten vaihtoa Bukarestin festivaaleilla vuonna 1953. SDNL:n jäseniä oli festivaaleilla noin 1500. Neuvostoliitto tarjosi suomalaisten käyttöön 2000 paikan kiintiön maansa juniin, joilla matkustettiin Bukarestiin. Tämä oli suuri tapaus, sillä itänaapuri oli ollut aikaisemmin lähes kokonaan suljettu ulkomaalaisilta.

yrjö lintunen/kansan arkisto

yrjö lintunen/kansan arkisto

Kun Yhdysvaltain ulkoministeri Dean Rusk oli vierailemassa Suomessa 60-luvun puolivälissä, järjesti helsinkiläinen nuoriso Esplanadin puistossa nälkälakon vierailun ajaksi. Ihmiset protestoivat Vietnamin sotaa vastaan, yöpyivät makuupusseissa ja pysyivät lämpimänä algerialaisen punaviinin voimin. 18

LIBERO VASTARINTA

Vanhan ylioppilastalon valtaus oli radikaalin 60-luvun huippukohta ja samalla sen päätepiste. Nuorisoliittolaiset olivat organisoimassa tempausta, jossa vasemmistoylioppilaat valtasivat »oman» talonsa, Vanhan ylioppilastalon, jossa oli seuraavana päivänä määrä pitää ylioppilaskunnan vuosijuhla. Ranskan keväisestä ylioppilasvallankumouksesta inspiroituneet opiskelijat valtasivat taloa useita päiviä. SDNL politisoitui osana 60-luvun yleistä nuorison radikalisoitumista.


tiedonantaja/kansan arkisto

kansan arkisto

Nuorisoliitto jakautui 70-luvulla selvästi kahteen kilpailevaan osapuoleen. Kamppailu nuorisoliitosta oli lakipisteessään vuoden 1973 liittokokouksessa. Molemmat osapuolet olivat tehneet ankaran värväystyön, ja kokoukseen osallistui 1132 jäsenjärjestöjen valtuuttamaa edustajaa. Enemmistö piti SDNL:n edelleen hallussaan. Poliittinen aloite oli kuitenkin vähemmistöllä, ja järjestön poliittinen ohjelma muokkautui marxismi-leninismin suuntaan. kansan uutiset

Pienet järjestöasuiset lapset heiluttamassa Chilen lippuja vuonna 1980. Chile-solidaarisuudesta tuli nuorisoliiton kestoteema, joka yhdisti kahtiajakautunutta järjestöä. Toimiessaan diktatuuria vastaan ja Chile-solidaarisuuden puolesta koko SDNL löysi yhteisiä tavoitteita, joiden puolesta toimia. tiedonantaja/kansan arkisto

Vuonna 1977 yli 10 000 ihmistä marssi kulkueessa halki sateisen kaupungin olympiastadionilta Senaatintorille. katja syvärinen

Liikepankkien ahneutta vastaan protestoitiin »Orava on petoeläin» -kampanjalla. Orava oli silloisen Kansallis-Osake-Pankin logo. Kiertuekuva vuodelta 1991.

Duo Kosminen Säteily katupoikina Kulttuuritalon edessä Vasemmistofoorumissa 1989. Edellisillä vuosikymmenillä hankitun järjestöpolitiikka-ahdistuksen vastareaktiona oltiin epäpoliittisia.

Lisää kuvia SDNL:n historiasta on nähtävillä Vasemmistonuorten ja SDNL:n 70-vuotisjuhlissa Helsingin kulttuuritalolla 31.12.2014 VASTARINTA LIBERO

19


LOPPU KARKOTUKSILLE REFUGEE STRIKE -LIIKE TAISTELEE BERLIINISSÄ PAKOLAISTEN OIKEUKSIEN PUOLESTA. teksti ja kuvat kalle erkkilä

20 LIBERO VASTARINTA


»paperittomien pakolaisten asema ei ole saksassa kehuttava.»

KAKSI ANTIFASISTIA SEISOO Berliinin Kreuz-

uhkaa häätö. Tapaus on tällä hetkellä oikeu-

sen aidan edessä. Kuusi tympääntyneen nä-

asua toistaiseksi. Jos häätö tulee voimaan,

bergissa sijaitsevan vallatun koulurakennuk-

köistä poliisia tarkkailee heitä kadun varteen pysäköidystä autosta. He päivystävät paikal-

Yksi liikkeen aktiiveista on sudanilainen

den käsittelyssä, mutta rakennuksessa saa

Adam Bahar, joka muutti Berliiniin vuon-

asukkaat ajetaan kadulle.

vanki.

Paperittomien pakolaisten asema ei ole

na 2012. Bahar oli kotimaassaan poliittinen »Asuin Berliinissä vastaanottokeskukses-

la, koska aikaisemmin kesällä poliisit ja val-

Saksassa kehuttava. Karkotuspäätökset aja-

sa samassa huoneessa seitsemän muun pa-

kadulla väkivaltaisesti yhteen.

heidät lähetetään takaisin kotimaahansa.

ni darfurilaisessa vankilassa olivat parem-

tausta puolustaneet mielenosoittajat ottivat Sunnuntai-iltapäivällä tunnelma koulun

edessä on kuitenkin uninen. Kolme varti-

jaa valvoo koulun pääporttia: ulkopuolisilla ei ole mitään asiaa rakennukseen. Ainoastaan koulussa asuvat pakolaiset pääsevät sisälle näyttämällä kulkukorttia. Muut joutuvat pällistelemään rakennusta aidan raosta. Kadulla portin edessä

vat poliittisia toisinajattelijoita vaaraan, kun

Pakolaiset kokevat, että heidät on syrjäytetty yhteiskunnasta, sillä heillä ei ole yhtäläisiä oikeuksia esimerkiksi tehdä töitä tai opiskella.

REFUGEE STRIKE AUTTAA PAKOLAISIA

Sengbush, joka värjötte-

lee koleassa marraskuun viimassa.

»Olen täällä osoitta-

massa

solidaarisuutta

koulussa asuvia pakolaisia kohtaan. Saksassa mosesti siirtolaisuuteen. Mi-

nä taas haluaisin avata rajat kaikille», hän

Baharin mukaan Refugee Strikella on tär-

keä merkitys, koska Saksassa pakolaisten oikeuksista puhutaan liian vähän.

»Liikkeen tavoitteena on estää pakolaisten

sä. Vuonna 2012 toimintan-

rikkovat ihmisoikeuksia. Jokaisella ihmisel-

järjestäytyneet Berliinissa aloittanut Refugee Strike -liike ajaa heidän asiaansa. Liike on ollut mukana

muun muassa pystyttämässä telttakylää Kreuzbergissa

sijaitsevalle Oranienplatzin

aukiolle, minkä tarkoituksena oli herättää keskuste-

luamme lopettaa maasta karkotukset, jotka lä pitäisi olla oikeus liikkua vapaasti maasta toiseen. Edistämme myös pakolaisten oikeuksia pysyä maassa, työskennellä ja opiskella», Bahar sanoo.

Berliinissä asuu yli viisisataa pakolaista,

joilla ei ole papereita. Refugee Strike pyrkii tuomaan heidät yhteen.

»Jatkamme taistelua pakolaisten oikeuk-

lua pakolaisten asemasta

sien puolesta. Se on ainoa vaihtoehtomme.

Telttakylä purettiin tämän vuoden huhti-

muassa lykättyä vallatun koulun häätöä. On

yhteiskunnassa.

sanoo.

kuussa. Nyt aukiolla on enää jäljellä yksinäi-

asuu tällä hetkellä 40 pakolaista. Nyt heitä

tietoa ohikulkijoille.

Kaksi vuotta sitten vallatussa koulussa

hän kertoo.

syrjäytyminen yhteiskunnasta. Lisäksi ha-

»saksassa pakolaisten oikeuksista puhutaan liian vähän.»

net suhtautuvat negatiivi-

mat. Siellä minulla oli sentään oma selli»,

Ongelmien ratkaisemiseksi pakolaiset ovat

seisoo antifasistiseen liikkeeseen kuuluva Philip

kolaisen kanssa. Välillä tuntui siltä, että olo-

nen kontti, jossa Refugee Strike -liike jakaa

Olemme prostestien avulla saaneet muun myös tärkeää saada äänemme kuulumaan

mediassa, jotta ihmiset tiedostavat pakolaisten kohtaamat ongelmat.»

VASTARINTA LIBERO

21


VA S TARINTA A!

22

LIBERO VASTARINTA

KALLE ERKKILÄ KUVASI KATUTAIDETTA HELSINGISSÄ, BERLIINISSÄ JA AMSTERDAMISSA.


VASTARINTA LIBERO

23


Saila, 27, Oikeutta eläimille »Eläimet ovat yhteiskunnassamme valtava tuntevien ja kokevien olentojen enemmistö. Suomessa eläimiä syntyy ja kuolee ihmisten mielihalujen vuoksi yli 70 miljoonaa yksilöä joka vuosi. Tämän enemmistön kohtalo on painettu tietoisesti piiloon. Olen salakuvannut eläintuotantoa, koska haluan, että katsomme eläimiä johdonmukaisesti ja rehellisesti. Haluan, että pohdimme, kuinka kohtelemme kaikkein heikoimpia.»

AKTIVISTIT teksti ja kuvat teemu silván

24

LIBERO VASTARINTA


Syksy, 41, ICAHD »Olemme kaikki osallisia ihmisoikeusrikkomuksiin niin kuluttamiemme tuotteiden kuin hallituksemme toimien kautta. Esimerkiksi Puolustusvoimat hankkii verorahoillamme Israelista aseita yrityksiltä, jotka testaavat tuotteitaan palestiinalaisiin. Aktivismi on tapa yrittää kantaa edes osa omasta vastuusta. Toimin israelilaisen ICAHD-järjestön Suomen haarassa. Vastustamme Israelin apartheidia ja pyrimme siihen, että kaikkien Israelin/Palestiinan alueella elävien yhtäläiset oikeudet toteutuisivat. Maailman tapahtumat ahdistavat vähemmän, kun ei ole pelkkä sivustakatsoja, vaan osallistuu aktiivisesti asioiden muuttamiseen osana yhteisöä.»

VASTARINTA LIBERO

25


Valtteri, 24, Anonymous »Yhteiskunnallinen ja yleinen piittaamattomuus herätti minut toimimaan. Löysin Anonymous-järjestön osittain elokuvan ja Internetistä etsimäni informaation avulla.» 26

LIBERO VASTARINTA


VASTARINTA LIBERO

27


Aino, 27, Greenpeace »Olen ympäristöaktivisti, koska koen sen olevan velvollisuuteni. Meidän jokaisen olisi tehtävä jotakin ilmastokriisin pysäyttämiseksi ja tämä on minun tapani toimia. Konkreettinen toiminta saa mieleni rauhoittumaan. Päädyin Greenpeacen aktivistiksi harjoittelun kautta. Opiskelin viestintää ja suoritin viimeisen harjoitteluni Greenpeacella digitaalisen viestinnän parissa.» 28

LIBERO VASTARINTA


HAIKULOISIA Matias Kangas

Vuosikymmeniin mahtuu kovin laajalti hyväntekoa:

PUNAISTA JOULUA! VEGAANIN KEITTOKIRJA Maistuvia hetkiä arkeen ja juhlaan. Se satsaa lähiruokaan ja kauden makuihin, matkustaa maailmalle ja antaa ohjeet makeisiin syntymäpäiväkesteihin, sukujuhlien pitopöytään ja tunnelmalliseen jouluun.

kabineteissa

David Cronenberg SYÖPÄLÄISET

sekä myöskin kaduilla alaa valtaamme

Synkkä, kieroutunut, seksikäs, fetisistinen: mestariohjaajan esikoiskirja vie matkalle ihmismielen syvyyksiin.

tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia aina vaalimme tulevaisuuden ansainnut on jokainen siksi puurramme

Tom of Finland SARJA KUVIA Mikäs pöksyissä pullottaa? Sehän on Tom of Finlandin Sarja kuvia -albumi!

tätä neuvomme: älä manaa pimeyttä ole kynttilä

Tommi Liimatta JEPPIS Mahtava hevinkuuntelu- ja sukupolviromaani kaikille 80-luvun nuorille.

w w w. l i ke . f i VASTARINTA LIBERO

29


SA

LAINEN VO

RAKKAUDESTA VASTARINTAAN JA TAKAISIN JO ROSA LUXEMBURG puhui siitä, miten vapaus on aina toisinajattelijan vapautta. Toisinajattelija on omalla tavallaan vastarinnan ytimessä. Vastarinta vaatii rohkeutta. Joskus jo se, että on oma itsensä, on vastarintaa. Tämän tietävät meistä ne, jotka on pakotettu johonkin muottiin vasten tahtoaan. Suomessa tämä on tarkoittanut esimerkiksi kasvatuslaitoksia romani- ja saamelaislapsille, homoseksuaalien pakottamista terapiaan ja sukupuolen määrittelyn vallan antamista lääkäreille ihmisten itsensä sijaan. Silminnäkijä-dokumentissa »Tavoitteena taivaspaikka» nuori tyttö ilmoittaa tv-kameralle omalla nimellään ja kasvoillaan, että hän ei enää usko. Hän on siis luopunut vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen opetuksista. Tytön perhe istuu tämän ympärillä, kukaan ei sano asiaan mitään. »Uskomasta lähteminen» ei ole päätös, joka olisi verrattavissa siihen, laittaako tänään raidalliset vai ruudulliset sukat. Pahimmassa tapauksessa sydämenuskon eheyttä kyseenalaistetaan jo kevyen ripsivärin käytön tai tiettyyn Facebook-ryhmään kuulumisen johdosta. Mutta ketä tai mitä vastaan vastarintaa on harjoitettava? Onko olemassa jokin pienin yhteinen nimittäjä sille, mitä vastaan varsinkin meidän vasemmistossa on kamppailtava? Feministi ja kirjailija-aktivisti bell hooks on tuotannossaan määritellyt ongelmaksi rakenteen »white-supremacistcapitalist-patriarchy», jolla hän tarkoit-

30 LIBERO VASTARINTA

taa valtarakennetta, jossa kapitalistinen järjestelmä ja patriarkaatti ovat liittoutuneet rasistisen hierarkian kanssa. Tässä järjestelmässä kaikki sorron kerrokset hyötyvät toistensa olemassaolosta. Järjestelmä nostaa keskiöön etuoikeutetuimmat ja siirtää syrjään rodullistetut, alaluokkaiset, naiset ja muut vähemmän etuoikeutetut ryhmät. Olen aiemminkin tässä kolumnissa puhunut etuoikeudesta. Etuoikeudesta irtisanoutuminen on tärkeä osa vastarintaa. Tämän irtisanoutumisen johdosta ei kuitenkaan tule odottaa palkintoa tai tunnustuksia. Se, että omalla matkalla on itsestä riippumattomista syistä vähemmän ylämäkiä ja suurin osa niistä loivia, ei takaa suitsutusta, jos sattuu tulemaan ensimmäisenä maaliin. Vastarinnan ja patriarkaatin lisäksi bell hooks puhuu rakkaudesta. Hänen mukaansa rakkaus ei ole koskaan vain tunne, vaan myös tekoja. Tunnuslauseemme on »Vastarinta on luvallista, jopa suotavaa.» Päteekö sama rakkauteen? Voiko vastarinta olla myös rakkautta? Onko Savolaisesta tullut Liberon oma Carrie Bradshaw? Rakenteiden ravistelua ja rakkautta odotan kuitenkin näkeväni myös jatkossa vetreältä seitsenkymppiseltä järjestöltämme.

SINI SAVOLAINEN

Kirjoittaja rakastaa ja vastustaa monia asioita. Harvemmin samanaikaisesti.


110-vuotias AKT onnittelee 70 vuoden ik채채n ehtineit채 Vasemmistonuoria!

Ik채 on vain numero, teot ratkaisevat.

WWW.AKT.FI LIBERO

31


, I K N U P U A K O I T AU S A M M A H A T K Ä K UL SA SCHA SE

teksti ari sardar kuvat mei li ronfeld PERJANTAI-ILTA, EIKÄ KETÄÄN ole meidän

yhtään kuollutta ihmistä. Nyt hän on näh-

poliin, joka on toiseksi suurin kaupunki Do-

ohitse ajaa autoja aivan liian kovaa. Vauhdis-

maalaisille toimittajille tulkkina ja oppaana.

nan armeijan hallitsema. Sieltä tulimme

lisäksemme Donetskin keskustassa. Välillä

ta ne tunnistaa hallinnon autoksi. Yksi niistä

pysähtyi hetki sitten kohdallamme. Näytimme passimme sekä Donetskin hallinnon antaman toimittajatodistuksen ja saimme jat-

nyt niitä sadoittain, kun hän on töissä ulko-

Sodasta on tullut Saschan työnantaja, eikä se jätä häntä rauhaan edes silloin, kun Sascha palaa kotiin.

Hyvästelemme Saschan ja suunnistamme

kaa matkaa autioita katuja pitkin.

takaisin hostelliimme.

le, hän näyttää tykkitulen jälkiä seinässä.

sotilaiden kanssa, soit-

lon kahden rapun kohdalle. Sascha ja hänen

huikkaa lähtiessämme.

Kun saavumme Saschan kotitalon pihal-

Sirpaleet ovat kaivertaneet koloja kerrostavanhempansa asuvat sen rapun kohdalla, johon sirpaleet eivät osuneet.

Kymmenen metriä Saschan rapun ovesta

on pieni kioski. Se on suljettu.

»Kun tykin ammus räjähti, kioskin myy-

jä kuoli välittömästi sirpaleisiin», kertoo Sascha.

Donetsk on Saschan kotikaupunki. Hän on

20-vuotias ja opiskelee kieliä Donetskin yli-

opistossa. Sota muutti kaiken. Sascha olisi saattanut elää koko elämänsä näkemättä 32

LIBERO

»Jos joudutte ongelmiin

takaa minulle», Sascha

Olemme hiljaa. Aivan

kuin olisimme autiokaupungissa.

»Täällä olisi kaunista

netskin maakunnassa. Mariupol on Ukraitäpötäydessä bussissa rintamalinjojen läpi kapinallisten hallitsemaan Donetskin kaupunkiin.

Virallisesti pitäisi olla tulitauko. Tämän

sodan absurdiin luonteeseen sopii, että bussit kulkevat säännöllises-

»sodasta on tullut saschan työnantaja, eikä se jätä häntä rauhaan.»

kävellä, jos... », Mei Li sanoo rikkoen hiljaisuu-

ti rintamalinjojen läpi. Tarkastuspisteillä

soti-

laat vain vilkaisivat sisään bussiin. Taistelevien osa-

puolten univormut ovat hämäävän saman näköiset. Ainoa varma merk-

ki siitä, että olimme saapuneet kapinallisten hal-

den. Hänen ei tarvitse jatkaa virkettä lop-

litsemaan osaan Donetskin maakuntaa, oli

ten se päättyy.

Ukrainan lipuista kapinallisten lippuihin.

puun, sillä kaikki Donetskissa tietävät, mi-

Olemme väsyneitä. Lähdimme keskiviik-

kona alkuillasta Kiovasta yöjunalla Mariu-

tarkastuspisteiden lippujen vaihtuminen

Olemme melkein hostellimme kohdalla.

Olemme kiertäneet alueet, joissa on tiesul-


kuja. Emme kuitenkaan muistaneet pien-

syy, mistä päin Suomea olen kotoisin. Vas-

aikaan edessämme oleva sotilas kääntyy kat-

sa ei päivällä ollut ketään. Tupsahdamme

Vastaan: ei kun Helsingistä.

miellyttääkseni hätkähtää.

tä hiekkasäkeistä kyhättyä bunkkeria, jossen eteen, kun puikkelehdimme kerrostalo-

taan Helsingistä. Yllättäen hän sanoo Turku.

Hetken aikaan luulen, että hän haluaa tar-

jen pihojen läpi viimeiselle tienylitykselle.

kistaa, onko passi todella minun ja tiedänkö

vat melkein sydänkohtauksen, kun he näke-

Hiljalleen väsyneet ai-

Bunkkeria miehittävät kaksi sotilasta saavät meidät.

Kello on jo yli kymmenen, ja on ulkona-

liikkumiskielto. Ilmeisesti sotilaat eivät olettaneet kenenkään tulevan meidän suunnal-

tamme, vaikka ulkonaliikkumiskielto ei ole täysin ehdoton ja koskee esimerkiksi toimittajia vain osittain.

Ilmoitamme lähestyville sotilaille olevam-

me toimittajia. Samalla kaivamme esiin pas-

sit ja toimittajatodistukset. Sotilaat päättävät ilmeisesti pelata varman päälle ja pyytävät mukaansa paikan komentajan luokse.

Pienen kävelymatkan jälkeen olemme

hiekkasäkkien ja lukuisten sotilaiden ympäröimiä. Meitä johdattelevat sotilaat vaihtuvat muutaman kymmenen metrin välein,

kunnes lopulta pääsemme komentajan juttusille. Näytämme hänelle asiakirjamme.

sen myöntämispaikan.

voni oivaltavat, että komentaja on ollut Turussa. Kun komentajalle on

tullut selväksi, että ymmärsin, mistä Turussa on

kysymys, hän alkaa lue-

tella osaamiaan suomen kielen sanoja: yki, kaksi,

rahaa kaljaan. Valokuvaa-

»takanamme oleva sotilas lataa yhtäkkiä äänekkäästi rynnäkkökiväärinsä.»

kolme, Koskenkorva.

tajan, ja kaksi sotilasta

minulla. Hyvä näin, kos-

ka olin unohtanut nostaa Kiovassa rahaa ja minulla oli vain alle euron verran paikallista valuuttaa.

Mutisen, että onhan

meillä vodkaa. Kuvaajani syöksähtää sisälle hakemaan

Hyvästelemme komen-

junamatkalla

puoliksi juodun pullon

ja jättää oman täydem-

lähtee saattamaan meitä majapaikkaamme.

män lompakkonsa sisälle. Hän palaa vodka-

meiselle muutamalle sadalle metrille. Toisen

le sotilaille. Livahdan samalla rapun ovesta

En olisi halunnut heitä »turvaksemme» vii-

katse vaikutti siltä, ettei hän ollut nukkunut kolmeen päivään, vaikka todennäköisesti syy kiiltäviin silmiin oli jokin muu.

pullon kanssa ja lykkää sen hämmentyneil-

sisään. Kiittelemme vuolaasti sotilaita kaikesta avusta.

Sisään päästyämme harmittelemme vod-

Kun pääsemme pois komentajan ja mui-

kapullon menetystä. Pohdimme, kiinnos-

osalliseksi turhankin tuttuun leikkiin. Ta-

telu suomalaisia. Olimme myös iloisia,että

den sotilaiden näköpiiristä, päädymme

hymyn komentajan kasvoille. Hänen kaik-

kanamme oleva sotilas lataa yhtäkkiä ää-

ki hampaansa ovat kultaisia. Komentaja ky-

Hostelimme ovelle tullessamme kiiltä-

väsilmäinen sotilas pyytää saattomaksuksi ja viittilöi, että rahat ovat

Onneksi hän tenttaa ensin minulta, mis-

tä olen kotoisin. Sana Suomi nostaa leveän

somaan reaktioitamme. En jaksa edes heitä

nekkäästi rynnäkkökiväärinsä, ja samaan

taisiko kultahammaskomentajan haastatemme joutuneet herättämään Saschaa. Ehkä hän saa välillä pidettyä taukoa sodasta. LIBERO

33


SOLIDAARISUUSTALOUS:

DEMOKRAATTISTA TALOUTTA YHTEISTOIMIN teksti laura kumpuniemi ja oscar jäntti • kuva teemu silván SOLIDAARISUUSTALOUS ON mahdollisuus

»Tällä hetkellä solidaarisuustaloustoimin-

muuttaa yhteiskuntaa ja päästä eroon kapi-

ta on kriisinhallintaa ja ihmisten perustar-

set eriarvoisessa asemassa.

jonka hallitus on tuhonnut rakenneuudis-

talismin toimintalogiikasta, joka pitää ihmi»Solidaarisuustaloustoimintaa syntyy, jos

ihmiset yksilökeskeisen ongelmanratkaisun sijaan hakeutuvat yhteen ratkaisemaan toimeentulon ongelmiaan», kertoo brasilialainen professori Antonio Cruz.

Brasilian valtio näkee solidaarisuustalou-

peiden täyttämistä. Luomme turvaverkkoa,

itsehallinnon vuonna 2013. Heille solidaarisuustalous on keskeinen konsepti itsehallinnon toteutuksessa.

»Mielestämme talous menettää määritel-

tusten nimissä. Solidaarisuustaloudesta tuli

mänsä, ellei sitä hahmoteta osaksi demokra-

kitsee meille muutosten esittämistä konk-

lee demokraattisia arvoja ja instituutioita»,

termi, jonka koko Kreikka omaksui. Se mer-

reettisen tekemisen kautta», kuvailee Georgia Bekridaki Solidarity 4 All -järjestöstä.

Bekridaki myös tähdentää, että solidaari-

tiaa. Tarvitsemme talousmallin, joka suojesanoo Afrinin kantonin talousministeri Ahmad Yousef.

Käytännössä muutos tapahtuu aktiivisen

den yhteiskuntapolitiikan välineenä, jolla

suustaloudesta puhuttaessa on kyseessä laa-

osuuskuntatoiminnan kautta. Afrinin ja Ja-

dellisen yhteiskunnallisen muutoksen väli-

valtaa palautetaan kansalaisille.

osuuskuntia viimeisen kymmenen kuukau-

voidaan poistaa köyhyyttä. Sitä ei pidetä toneenä.

Cruz näkee, että julkisen vallan olisi tär-

keää tukea solidaarisuustalouden edistymistä kapitalistisen yritystoiminnan sijaan. Ihmisiä pitäisi tuoda yhteen ja antaa heille välineitä yhteistoimintaan.

KREIKASSA solidaarisuustaloustoiminta on

ja poliittinen muutosprosessi, jonka avulla »Pyrimme toiminnallamme siihen, että

talouden demokratisoimisen kautta valtio

myös kantaa vastuunsa ihmisten perusoi-

ziran kantoneissa on perustettu maatalous-

den ajan. Rojava pyrkii myös ekologisuuden ja talouden yhdistämiseen.

»Afrinissa olemme perustaneet talouske-

keuksien turvaamisesta», Bekridaki toteaa.

hityksen keskuksen, joka arvioi projekteja

huolissaan pitkäjänteisen toiminnan luon-

Olemme estäneet ympäristölle haitallisia

Vaikka kehitys on lupaavaa, Bekridaki on

teesta.

»Ilman valtion tukea emme koskaan voi

niiden ympäristöystävällisyyden mukaan. tehtaita laajentumasta. Tahdomme talouden, joka perustuu ympäristöön ja tarpee-

lähtenyt nousukiitoon talouskriisin seurauk-

auttaa kaikkia avun tarpeessa olevia. Suu-

teuttanut rankkoja leikkauksia – jotka ovat

ja ravintoloita, koska nuoret tarvitsevat toi-

suustalous vahvistuisi sielläkin.

muun alkutuotannon kehittäminen vie vuo-

talous ja demokratia kasvavat länsimaissa,

akuutti ongelma.»

peessa olevia ympäri maailmaa. Länsimail-

sena. Vuodesta 2010 lähtien Kreikka on topahentaneet työttömyyttä ja vähäosaisuutta.

rin osa osuuskunnistamme on kahviloita meentuloa heti. Maatalousosuuskuntien ja sia, mutta toimeentulon turvaaminen on

MYÖS SYYRIAN sisällissodan kaaoksen ja vä-

kivallan keskellä maan pohjoiset kurdialu-

eet, eli Rojava, muodostivat autonomisen

34

LIBERO

seen, eikä voitontavoitteluun.»

Euroopalta Yousef toivoo, että solidaari-

»Mitä voimakkaammaksi solidaarisuus-

sitä herkemmin Eurooppa auttaa avun tarla tarkoitan myös Rojavaa, sillä mekin olemme osa länttä.»


A ONEN HP

VASEMMISTOLAINEN VALONPILKAHDUS LÄHI-IDÄSSÄ RAUHANAATTEEN kannattajakin voi tunnustaa, että joskus ihmisten on tehtävä vastarintaa vaikka aseet kädessä saavuttaakseen vapautensa. Tällä hetkellä maailman huomio on kiinnittynyt Kurdistaniin, jossa kurdikansa taistelee ISIS-fanaatikkojärjestöä vastaan. Konflikteissa on tietenkin aina harmaan sävynsä, mutta tällä kertaa harmaan eri sävyt näyttävät erehdyttävän paljon vanhalta kunnon mustalta ja valkoiselta. Toisella puolella on uskonnollinen fasistijärjestö, joka alistaa naisia, uskonnollisia vähemmistöjä ja oikeastaan kaikkia muitakin. Toisaalla on pitkään sorrettu kansa, joka pyrkii rakentamaan aivan uudenlaista, vasemmistolaisiin arvoihin pohjaavaa järjestystä Etelä-Kurdistaniin Rojavan alueelle, joka oli taisteluiden keskiössä. Tietenkin sotatilanteessa kaikki tieto on värittynyttä. Etelä-Kurdistanin kurdit ovat kansallismielisiä, joten monia on arveluttanut, mikä vähemmistöjen asema tulisi olemaan alueella. On kuitenkin selvää, että Rojava edustaa yhtä harvoista vasemmistolaisuuteen tunnustautuvista valonpilkahduksista Lähi-idässä. Lisäksi Rojavan vastarinta on paljastanut, että ISIS on lopulta paperitiikeri, kaikesta ärjynnästään ja taitavasta median hyödyntämisestään huolimatta. Miksi vasemmistolaisuus ei ole ollut Lähi-idässä suosiossa? Kun katsomme historiaan, monissa Lähi-idän maissa on ollut vahvoja sosialistisia puolueita ja työväenpuolueita. Yksi kerrallaan ne on kui-

tenkin murskattu – joskus vanhan vallan edustajien ja joskus kansallisten liikkeiden toimesta. Vahvana myötävaikuttajana oli tietenkin länsiliittouma, joka suhtautui Neuvostoliiton pelossaan lähes hysteerisesti kaikkeen vasemmistolaisuuteen öljyntuotantoalueellaan. Liittouman tiedustelujärjestöt tarjosivat avokätisesti apuaan vasemmiston murskaamiseen. Vasemmiston puuttuminen on selittänyt myös islamismin nousun. Kun kansalliset vapautusliikkeet korruptoituivat ja mukautuivat kapitalismiin ja vasemmisto oli jäänyt rautakoron alle, ainoaksi kansanliikkeeksi jäivät islamistit. Moskeijoissa saarnattaviin asioihin niin sotilasdiktaattorit kuin kuninkaatkin olivat yleensä haluttomia puuttumaan. Myötävaikutusta antoivat sunnimuslimien maissa myös Saudi-Arabian ja Pakistanin kaltaiset länsivaltojen liittolaismaat. Toistuuko sama kaava myös Lähi-idässä? Tällä hetkellä Yhdysvallat pommittaa ISIS-järjestöä, mikä on onnistunut lievittämään kurdien tilannetta. Samalla kysymykset Turkin roolista voimistuvat. Miksi islamistitaistelijoita pääsee niin helposti Turkin rajan yli? Mikä on Turkkia johtavan Recep Tayyip Erdoganin hallinnon kytkös alueen tapahtumiin? Ja aikooko NATO, tuo »liberaali, demokraattinen arvoyhteisö», tehdä jotain selvittääkseen tärkeän jäsenvaltionsa tekoset?

tatu ahponen Kohta vanhentuva poliittinen nuori

LIBERO

35


VEROPARATIISI

JA MAALLISEN VEROVELVOITE

36

LIBERO


teksti oskar lindman kuvitus yasmine pekonen

VEROPARATIISEIHIN ON TALLETETTU suuri

sijoituskohde valitaan vertailemalla histori-

Talletusten kokonaissummaa on vaikea ar-

taakse.

määrä maailman kokonaisvarallisuudesta.

vioida, mutta arviot liikkuvat 20 triljoonasta

aa vuosikymmenien tai peräti vuosisatojen Vaikka veroparatiiseilla olisi halua selvit-

ylöspäin. Rahavirtoja on hankala seurailla.

tää omistuksia, niiltä puuttuvat usein tar-

enemmän tai vähemmän valistuneita arva-

kilöstö. Pikkuvaltioilla ei ole varaa palkata

»Tarkkaa tietoa ei ole kenelläkään, on vain

uksia, ja osittain toki myös rahavirtojen ana-

lyysiin perustuvia arvioita», sanoo ylitarkastaja Hannu Kuortti Verohallinnosta.

Mikä sitten on veroparatiisi? Yksiselitteis-

tä määritelmää on vai-

vittavat resurssit ja ammattitaitoinen hentarpeeksi asiantuntevia henkilöitä ja perustaa tarvittavia virastoja.

Suomesta veroparatiiseihin talletettuja ra-

hoja on seurattu vähän. Itsenäisyyden alussa vanha raha pakeni maas-

kea antaa. Jos kootaan lyhyt lista tunnetuimmis-

ta veroparatiiseista, siinä on kaikille tuttuja nimiä:

Jersey, Bahama, Liechtenstein,

Luxemburg,

Sveitsi. Veroparatiisi on

usein myös pieni kau-

ta, kun Neuvostoliiton

»suomesta veroparatiiseihin talletettuja rahoja on seurattu vähän.»

punkivaltio, kuten Hong

miehityksen uhka oli to-

dellinen. Vasta itsenäistynyt valtio ei suonut riittävää turvaa varoille.

Veroparatiisivaltiois-

sa toimii tyypillisesti hol-

ding-yrityksiä ja pöytälaatikkoyrityksiä.

Kong tai Singapore.

Mo-

nissa maissa käytetään

Myös Euroopan unio-

trusteja,

joissa

oikea

nin sisällä on maita, joissa yritysverotus on

omistaja on häivytetty valtuuttamalla henki-

olla veroparatiiseja, kuten Irlanti, Alanko-

omistusjärjestelyjä ketjutetaan, jolloin al-

matalaa tai täysin olematonta. Nekin voivat maat tai Viro. Euroopan unionin sisäisen verokilpailun tutkimuksessa todettiin, että jäsenvaltioilla on satoja erilaisia helpotuksia. Veroparatiisi-sana

on

ollut

löitä toimimaan hänen nimissään. Yritysten kuperäistä omistajaa ei välttämättä koskaan löydetä. Salailu mahdollistaa keplottelun.

»Vähintään yhtä tärkeä ellei tärkeäm-

käytössä

pi elementti tässä kokonaisuudessa on kui-

tiin Britanniassa verovälttelystä (»tax-avoi-

Kun ei ole tietoja omistajista yhtiön taustal-

1950-luvulta, mutta jo 1800-luvulla puhutdance»), kun rikkaat kansalaiset tallettivat varojaan Kanaalin saarille.

Vaikka Brittiläisen kansanyhteisön suur-

ajat ovat takana, noin puolet maailman rahaliikenteestä ohjautuu edelleen Iso-Britanni-

tenkin tietosuoja ja tiukka pankkisalaisuus. la, ei omaisuuteen ole voitu välttämättä kajo-

ta, vaikka se olisi Suomessa tai muualla niin sanotusti veroparatiisien ulkopuolella», näkee Hannu Kuortti.

Verotutkija Matti Ylönen ehdottaa järjes-

aan ja sen entisiin alusmaihin. Nämä inves-

telyksi sitä, että yritykset raportoisivat tu-

pystyssä.

maksettaisiin todellisen liiketoiminnan mu-

tointivirrat pitävät Lontoon finanssikeskusta

Pienten veroparatiisien nollaveroaste joh-

tuu usein emämaasta saadusta suorasta tuesta, kun oman valtiojärjestelmän kustannuk-

losluvuistaan maakohtaisesti, ja että veroja kaan. Verotietojen vaihtaminen maittain automatisoitaisiin.

Suomessakin on kokeiltu »tehokas katumi-

sia ei tarvitse kattaa verovaroin.

nen» -järjestelmää. Tämä toisi pääomia ta-

ovat säätelemättömiä. Jo Karl Marx sanoi, et-

Hannu Kuortti korostaa valvonnan merkitys-

Globalisaation aikakaudella pääomavirrat

tä pääomalla ei ole kotimaata, se hakeutuu sinne, missä olot ovat sille suotuisimmat.

kaisin maahan alennetulla veroprosentilla. tä palauttamisen lisäksi:

»Pidän sitä hyvänä instrumenttina, mut-

Omistuksensuoja on tärkeä myyntivaltti

ta ei pelkästään itsessään vaan yhdistetty-

kohteiden kannattavuuseroja sijoittajat ei-

kiinnijäämisriski olisi riittävän suuri muilla

veroparatiisivaltioille. Laskiessaan talletusvät ajattele asioita lyhyellä aikavälillä, vaan

nä riittävän tehokkaaseen valvontaan, jotta kuin tehokkailla katujilla.» ­

LIBERO

37


MIELI YLI MATERIAN ENTHEOGEENIT OVAT USEIN kasvipe-

kasviperäisiin entheogeeneihin liitty-

entheogeenit nähdään usein paranta-

avat käyttäjilleen henkisiä tai uskon-

kökulmaa.

kitaan järjestelmällisesti.

räisiä kemiallisia aineita, jotka tarjonollisia kokemuksia. Hyviä esimerkkejä entheogeeneista

vää kulttuurillista ja psykologista nä-

Entheogeenien tieteellinen tutki-

ovat ayahuasca ja psiSana entheogeeni

tulee kreikan kielestä ja tarkoittaa sanan-

mukaisesti sisäisen jumaluuden luomis-

ta (entheos: ’theo’ =

»lainsäädäntö rajoittaa kasvien tutkimusta.»

henki, Jumala, gen =

luominen). Joitakin entheogeenejä kut-

aloja aina kasvien

Suomessa entheogeenien hallussapi-

biologisesta ja lääketieteellisestä tut-

to ja käyttö on rangaistavaa.

Entheogeenien luokitteleminen ri-

kimuksesta uskon-

kollisiksi aineiksi on osoittautunut

antropologiaan

koska verorahoja kuluu lain valvomi-

nontutkimukseen, psykologiaan.

ja

Tutkimusta rajoit-

tavat usein kasvien käyttö- ja hallussa-

yhteiskunnalle kalliiksi ratkaisuksi,

seen. Lainsäädäntö estää myös entheogeenien hyödyllisen käytön yhteiskunnassa.

Entheogeenien poliittisesti turva-

pitokieltolait sekä nykyisen länsimai-

ton asema tekee mahdottomaksi käyt-

näkyä) tai hallusinogeeneiksi, mutta

tinen ja yksilökeskeinen ihmiskuva.

ja hyödyntämisen.

kumpikaan näistä sanoista ei tavoita

LIBERO

ENTHEOGEENIEN ASEMA YHTEISKUNNASSA

sutaan yleisesti myös psykedeeleiksi (psykhe = mieli, deloum = tulla näkyviin,

38

mus tuo nykyisin yh-

teen monia tieteen-

losybiinisienet.

vina tai opettavina kasveina, joita tut-

sen tieteen itsepintainen materialis-

Perinteisissä käyttökulttuureissaan

tökulttuurin tietotaidon ylläpitämisen

Vallalla on ajatus, että luokittele-


Vapauden linnake vuoristossa.

TIUKKA LAINSÄÄDÄNTÖ VAIKEUTTAA ENTHEOGEENIEN TUTKIMUSTA MUTTA EI LOPETA NIIDEN KÄYTTÖÄ. teksti sami kiukas • kuvitus juha veltti

malla jokin aine rikolliseksi ja teke-

kasveja usein huumeina, ongelmi-

töä – se vain tekee siitä vaikeampaa.

rangaistavaa, rajoitetaan ja vähenne-

niihin liittyvän monituhatvuotisen

kustelua entheogeeneista vaivaavat

mällä sen hallussapidosta ja käytöstä tään tehokkaasti aineen käyttöä. Todellisuudessa

entheogeenien

na, »taikasieninä», usein sivuuttaen käyttökulttuurin näkökulman. Eikä mikään ihme,

laittomuus painostaa niistä kiinnos-

koska näiden kulttuu-

seen salaa ja ilman turvaa ja opastus-

sen ihmiskuvan ot-

tuneita ihmisiä tutustumaan aiheeta.

KIELTOLAIN MYYTIT JA YHTEISKUNNALLISEN KESKUSTELUN ONGELMAT Yhteiskunnallisessa keskustelussa

rien tarjoaman erilaitaminen

vakavasti

haastaa miettimään

nykyisen länsimaisen tieteen perusteita. Päihdyttävinä

ai-

entheogeenit ovat saaneet osakseen

neina entheogeenien

kinlainen avoimempi julkinen kes-

keskustelussa jätetään

varsin heikosti huomiota, mutta jon-

kustelu aiheesta tuntuisi olevan avautumassa.

Media käsittelee monien kulttuuri-

en arvostamia parantavia ja opettavia

käyttöön

Ylipäätään yhteiskunnallista kes-

monet syvään juurtuneet myytit, joi-

den alkuperää tai todenperäisyyttä voi ol-

»tiukka lainsäädäntö ei lopeta entheogeenien käyttöä.»

liittyvässä

la vaikea selvittää.

Myyttien lisäksi ih-

miset tuntuvat usein tuovan keskusteluun

mukaan omat pelkon-

sa ja ennakkoluulonsa.

Kaiken tämän alle

hautautuvat helposti

käyttökulttuurin nä-

usein huomiotta se, ettei tiukkaan ri-

kökulmat ja tieteelliset tutkimukset,

nojautuminen lopeta entheogeenien

na mielekkäina lähtökohtina järkeväl-

koslainsäädäntöön ja rangaistuksiin

tai minkään muunkaan aineen käyt-

joita voidaan nähdäkseni pitää ainoile yhteiskunnalliselle keskustelulle.

LIBERO

39


TEHOKKUUSYHTEISKUNNAN

PSYKOOSI teksti aino tuomi-nikula MIELENTERVEYSONGELMAISTEN ihmisten

västi enemmän.

pula. Huovinen harmittelee sitä, että henki-

ta ovat hoidon tarpeessa. Mielenterveyspo-

ja Klemola harmittelee sitä, että rahaa lai-

den sekä osastolla vaaditun erityisosaamisen

si potilaiden lisäksi myös hoitohenkilökun-

pääsisi nopeammin, hoitojaksot siellä voisi-

lisäksi myös julkiset palvelut ja yhteiskunliittisten ongelmien ratkaiseminen auttai-

taa jaksamaan paremmin. Etenkin julkisten

palveluiden tilaan liittyy useita ongelmia, jotka hoitohenkilökunnan ammattilaiset

näkevät haitallisina työn suorittamisen kannalta.

Resurssipula, suuri työmäärä ja riittämät-

tömyyden tunne ovat vain muutamia esille

nousevista ongelmista. Turkulainen Liisa Näntö, ammatiltaan psykiatrinen sairaan-

hoitaja, on huolissaan siitä, että jopa mielenterveystyön pitäisi nykyään olla tuotta-

vaa. Se on johtamassa lyhyiden ja tehokkaiden hoitojen suosimiseen, mikä ei kaikissa tapauksissa johda positiivisiin tuloksiin.

Tampereella mielenterveyshoitajana työs-

kentelevän Päivi Huovisen mukaan erityisesti avohoidon tila on kaupungissa melko

huono, vaikka sitä on päihde- ja kriisityön myötä kehitetty. Uudet toimintamallit eivät kuitenkaan ole vielä ottaneet tuulta siipiensä alle. Matalan kynnyksen hoitopaik-

koja tulisi hänen mukaansa olla tarjolla sel-

40 LIBERO

Kokkolalainen mielenterveyshoitaja Tar-

tetaan niin paljon hukkaan. Jos sairaalaan vat lyhentyä huomattavasti

lökuntaa on niin vähän. Suuren vaihtuvuuvuoksi uusien työntekijöiden perehdyttämi-

seen kuluu paljon aikaa. Jokio toivoisi, että

ja näin kunnat säästäisivät

rahaa. Monet hoitoa järjestävät tahot kuitenkin keskittyvät lyhyen tähtäimen suunnitteluun sen sijaan,

että katsoisivat pidemmälle tulevaisuuteen. Nähtäväksi jää, millaisia muutoksia sote-uudistus tuo tulles-

minimimiehityksestä

siirryttäisiin optimimiehi-

»kiire ja resurssipula kuormittavat mielenterveystyöntekijöitä.»

saan.

Helsinkiläinen lähihoita-

ja Mikko Jokio näkee ongel-

mana sen, että usein hyvän

hoidon saaminen on kiinni sosioekonomises-

tykseen. Näntö puolestaan haluaisi, että työntekijöil-

lä olisi aikaa tehdä työnsä huolellisesti ja siten kokea

enemmän onnistumisen

tunteita. Joskus potilaat loukkaavaat tai uhkaavat

työntekijöitä, muistuttaa oululainen mielenterveys-

ja päihdetyöhön suuntau-

tunut sairaanhoitaja Olli Kohonen.

Kohonen toivoisi, että hyväksi havaittuja

ta asemasta tai jopa onnesta. Jos vastaanot-

malleja otettaisiin käyttöön laajemmin Suo-

nella, saattaa potilas päästä hyvään hoitoon.

aali- ja terveyspiiri. Siinä pyritään tuomaan

tavalla hoitajalla sattuu olemaan aikaa kuun-

Tämä ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys jokaisen kohdalla.

Kaikkein kuormittavimpia asioita mielen-

terveysalan hoitotyössä ovat kiire ja resurssi-

messa. Yksi sellainen on Etelä-Karjalan sosiuseampia palveluita yhden ja saman luukun

alle. Avohoidon resursseja tulisi Kohosen mukaan lisätä, sillä yleensä ihmiselle paras paikka parantua on oma koti.


Me t a l l i liit t o T äyttä Te räs rä st ä Jokainen työntekijä on oman työnsä amattilainen. Metalliliitto on oman alansa ammattilaisten kokoava voima. Teollisuus turvaa hyvinvointiyhteiskunnan rahoituksen, yhteispelillä pystymme parantamaan palkka- ja työehtoja.

www.metalliliitto.fi


A I T O U M A U T T E J YLIA ROUTE COUTURE -PROJEKTIN TAITELIJAT PARODIOIVAT LUKSUSMUOTIA JA KRITISOIVAT MIELIKUVAMAINONTAA. teksti jasmin kailio • kuva uula kontio RO U T E CO U T U R E S A I A L K U N S A pimeällä

maantiellä, kun yliajettujen eläinten suuri

määrä teiden varsilla kiinnitti nuorten tai-

telijoiden huomion. He pohtivat, olisiko raadoista mahdollista tehdä samanlaista huippumuotia kuin turkistarhojen eläimistä.

Pohdinta johti ennen pitkää nylkemistai-

tojen opetteluun. Pian asujen suunnittelu oli jo täydessä vauhdissa.

Route Couture -projektin taitelijat parodi-

oivat luksustuotteita valmistamalla niitä jostakin, mitä yleisesti pidetään jätteenä.

»Tässäkin eläimen elämän arvo tulee sii-

tä, että ihminen on tehnyt sen ruumiista jotakin», Leena Pukki sanoo.

»Olemme halunneet nostaa ylipäätään

keskusteluun sen, kuinka paljon eläimiä kuolee liikennesuunnittelun vuoksi vuosittain, ja kuinka paljon eläinten elinympäris-

töt kärsivät ihmisen toiminnan seurauksena», Karoliina Paappa linjaa.

Esimerkiksi vuonna 2007 tieliikenteessä

kuoli 7 miljoonaa luonnoneläintä, ja tieliikennesuunnittelu vaikuttaa populaatioiden

eristäytymiseen. Myös turkistarhauksen vastustaminen on ollut yksi Route Couturen tavoitteista.

»Nyt keskusteluun on tullut se, kenen tai

minkä omaisuutta liikenteessä kuollut eläin on. Minusta se on saatanan omituista», Leena Pukki kertoo.

»Eläimen elämällä, ja oikeastaan kaikella

elämällä tuntuu olevan arvo vain silloin, kun sen voi rahassa mitata», hän jatkaa.

Molemmat taiteilijat pitävät ihmisen suh-

detta eläimiin ongelmallisena.

»Mainonta vieraannuttaa meitä luonnos-

ta. Eläinperäisten tuotteiden tuotantota-

pa on hävitetty näkymättömiin. Eläin ei ole niissä fyysisenä, elävänä, hengittävänä olentona, vaan niiden tilalla on söpösti piirret-

tyjä eläimiä auliisti tarjoamassa maitoaan tai lihaansa ihmisten käyttöön. Mainostajat

tiedostavat, että jos kuluttaja ajattelisi asi42

LIBERO


aa, hänestä ei olisi enää niin oikein syödä si-

tä kaakattavaa tai röhkivää olentoa», Paappa pohtii.

KIRJASSA ON AJATUSTA

»En yritä romantisoida tai mystifioida ih-

Li Andersson & Susanna Koski

misen ja eläimen suhdetta menneisyydessä,

mutta se riippuvuussuhde on ollut läheisem-

PUNAVIHREÄ, SINIVALKOINEN

pi ja henkilökohtaisempi.»

Pukki pitää erityisen ristiriitaisena jakoa

Keskustelukirjeitä

lemmikkieläimiin ja tuotantoeläimiin.

»Leimallista on eläimen toiseuttaminen:

Raikkaan punavihreitä ja sinivalkoisia ajatuksia suomalaisesta hyvinvoinnista, yhteiskunnan tilasta, tulevaisuudesta sekä väistämättä edessä olevien haasteiden ratkomisesta. Kirjoittajina tahtonaiset poliittisen kartan vastakkaisilta laidoilta.

lemmikkinä eläin on liian inhimillinen ja

tuotantoeläimenä taas esine ja kone», hän sanoo.

Paappa on pohtinut projektissa myös mie-

likuvamainontaa ja kiinnostunut muodin

kritiikistä. Hänen mukaansa epävarmuuden ja hädän tunteen luominen omasta iden-

titeetistä on vaateteollisuudelle oiva keino luoda tarve kuluttaa lisää, kun itseä uudistetaan jatkuvasti yhteisölle ostamalla uusia vaatteita.

»Ihmisellä on luontainen tarve erottua ja

kertoa itsestään pukeutumisella. Tätä käyte-

SUOMEN RIKKAAT

tään hyväksi ja sillä myydään jopa seitsemän mallistoa vuodessa», Paappa kritisoi.

Kuka kukin on

Vaatteisiin tarvittavien kankaiden materi-

Keitä ovat Suomen omistajat? Polemiikkia herättänyt teos siitä, millä keinoin Suomessa rikastutaan.

aali kasvatetaan yhdellä mantereella, lennätetään toiselle kudottavaksi ja kolmannelle

ommeltavaksi. Lopulta halpaketjun sesonkivaate palaa muutaman vuoden kuluttua ke-

hitysapuna takaisin hyvin lyhyen käytön jälkeen.

Pukki pohtii, ettei eettistä mainontaa voi

olla olemassa.

»Mainonta toki on lähtökohtaisesti mani-

pulaatiota. Tavoitehan on myydä lisää. Oike-

Mikko Uola

astaan vähän sama kun miettisi, voiko olla

UNELMA KOMMUNISTISESTA SUOMESTA

eettistä turkista. Minun mielestäni ei voi.»

Toisaalta molemmat pitävät kuluttajan

liiallista vastuullistamista ongelmallisena,

1944-1953

erityisesti kun liikeyrityksiä on vaikea saada vastuuseen jopa suoranaisista rikoksista.

Jatkosodan jälkeisessä murroksessa Suomen poliittinen järjestelmä oli koetuksella. Äärivasemmisto katsoi ajankohdan sopivaksi johtaa maa sosialismiin.

Route Couturen esittelyssä turkisvaatteet

rinnastetaan kauneuteen ja ylellisyyteen. Pukki pohtii ylellisyyden suhdetta kulttuuriin ja nähdyksi tulemiseen.

»Se on usein materiaalista hyvää, kuten

uusi auto tai todella iso asunto. Ettei se ole pelkästään itselle, vaan näytetään, että on

varaa hankkia joku asia. Jos ylellisyyden ta-

voite on näyttää, että on ansainnut enem-

män kuin muut, niin se on minusta väärin.» Hänen mielestään taiteilijan tulisi ehdot-

tomasti olla yhteiskunnallinen toimija.

»Eihän siinä muuten ole mitään järkeä! Tai

en tajua, mikä se motivaatio taiteen tekemi-

selle muuten olisi. Taiteen tehtävä yhteiskunnallisesti onkin sitten monimutkaisem-

pi ajateltava. Taide ainakin voi antaa tilaa utopioiden luomiselle ja toisen todellisuuden näkemiselle. Ehkä myös leikille ja kau-

Saatavana myös sähkökirjana

Kirjakaupoista ja Minervan verkkokaupasta

www.minervakustannus.fi

Tilaa uutiskirje Minervan nettisivuilta, saat tietoa kirjauutuuksista.

neudelle.»

LIBERO

43


KRITIIKKI

tähtiloisteessa DAVID CRONENBERG ON kanadalainen oh-

sa näyttelevää Cristinaa (Julianne Moore).

nuoremman lapsinäyttelijän syrjäyttävän

villaan Videodrome, Scanners ja Dead Ringers. Bo-

nan avustajana ja alkaa jäljittää Benjie Weis-

Lindsay Lohanin, Britney Spearsin ja Justin

jaajaveteraani, joka löi läpi 80-luvulla eloku-

dy horroriksi kutsutun genren mestari on 2000-luvulla häivyttänyt tyyliään tavanomai-

Agatha saa yhteyksiensä kautta töitä Cristisin uutta asuntoa.

Pinnallisesti katsoen Maps to the Stars on hy-

hänet. Hahmosta tulevat ajoittain mieleen Bieberin kaltaiset oireilevat ex-lapsitähdet.

Maps to the Stars on kuin se onnistunut

sempaan suuntaan, mutta samalla floppien

vin epätyypillinen Cronenberg-elokuva, joka

versio elokuvasta, jota Sofia Coppola yritti

-elokuvilla valtavaa huomiota saanut Viggo

jiltaan musta komedia. Hollywoodia osuvas-

kertovassa elokuvassa Bling Ring (2012). Pinnal-

määrä on pienentynyt. Taru sormusten herrasta Mortensen näytteli pääosaa Cronenbergin

elokuvissa A History of Violence, Eastern Promises sekä A Dangerous Method. 2010-luvulla vuorostaan Twilight-tähti Robert Pattinsonista on

tullut Cronenbergin luottonäyttelijöitä, jonka pärstäkertoimella löytyy rahoitus mitä oudoimpiin elokuviin.

Jerome (Robert Pattinson) on limusiinin-

tapahtuu pitkälti päivänvalossa ja on tyylilati satirisoivan elokuvan ympärillä leijuu sil-

ti epätodellinen ja unenomainen tunnelma, joka on ohjaajansa näköinen. Epämääräinen yleisvire käy niin hallitsevaksi, että en-

nakkonäytöksen yleisöstä lähellekään kaikki eivät halunneet nauraa hirtehisen elokuvan mukana.

soitunutta ja edesmenneen äitinsä varjos44 LIBERO

kullisesta asetelmastaan huolimatta. Maps to the Stars tuo samankaltaiset aiheet paljon herkullisemmin ja hauskemmin esiin.

Cronenberg tavoittaa Hollywood-kritiikin

tää yllä jonkinlaista imagoa itsestään, ja ta-

ly ja narsistiset piirteet. Benjien hahmo on

Cusack) on psykiatri, joka hoitaa traumati-

ohueksi eikä onnistunut viihdyttämään her-

kaikkea leimaavat turhamaisuus, teeskente-

sa. Turistiksi tekeytyvä Agatha etsii lapsitäh-

astaan vanhan talon luo. Benjien isä (John

obsessioita käsitellyt Bling Ring jäi turhan

kautta myös jotain nykyhetken ilmapiiristä.

tä paljon kylmemmäksi muutu. Kaikkia ja

ti Benjie Weissin asuntoa, mutta löytää aino-

lisuutta, sosiaalista mediaa ja Hollywood-

Ehkä osittain siksi, ettei ihmiskuva täs-

kuljettaja, joka ystävystyy Los Angelesiin saapuvan Agathan (Mia Wasikovska) kans-

tehdä tähtien asuntoja ryöväävistä teineistä

karikatyyri hemmotellusta lapsitähdestä, jo-

ka on nuoresta iästään huolimatta jo ehtinyt joutua huumevieroitukseen. Hän myös kär-

sii vainoharhoista ja pelkää saman tv-sarjan

Sosiaalisessa mediassa melkein jokainen pivallisista lapsista tulee yhä nuorempana some-julkkiksia. Cronenberg tarvitsee tähtiä

saadakseen elokuvansa rahoitettua, mutta ilmiön keinotekoisuus ei ole jäänyt häneltä huomaamatta.


KRITIIKKI

velka on valtaa teksti pontus purokuru ILMAN VELKAA KAPITALISMISSA EI tapahtuisi mitään. Taloudesta

puuttuisi kysyntä, tuotannolliset projektit olisivat mahdottomia ja koko rahajärjestelmä romahtaisi.

Yhteiskuntarauhakin järkkyisi, sillä nyt velkaa käytetään työn-

tekijöiden ostamiseen. Kun työläiselle annetaan asuntolaina, työläinen todennäköisesti pysyy palkkatöissä maksaakseen lainan takaisin. Näin velkaantuminen ehkäisee kapinointia ja muuta normeista poikkeavaa »sekoilua». Velka on valtaa, ja sitä käyttävät pääoman omistajat.

Pariisissa työskentelevän filosofi Maurizio Lazzaraton Velkaantu-

nut ihminen käsittelee velkaantumisen vaikutusta kokemukseen ja käytökseen. Velka eriyttää ihmisiä ja ohjaa sovinnaiseen elämään.

Kärjistetysti: valkoinen heteropari saa helpommin (tai ainakin matalammalla korolla) lainaa kuin tummaihoinen yksinhuoltaja.

Velka tarkoittaa muutakin kuin rahaa. Oikeudet muuttuvat yhä

Maurizio Lazzarato Velkaantunut ihminen Tutkijaliitto 2014

enemmän velan kaltaisiksi. Työttömyystukea voi yhä saada, mutta sen nauttiminen synnyttää äärettömän velan yhteiskuntaa kohtaan. Tätä velkaa maksetaan alistumalla mielivaltaisiin kontrolleihin, koulutuksiin ja nöyryytyksiin.

Monet viime vuosien yhteiskunnallisista konflikteista Yhdys-

valloissa ja Euroopassa liittyvät velkaan. Työn ja pääoman välisen kamppailun rinnalle on noussut velkojan ja velallisen välinen suh-

de. Lazzaraton kirja on italialais-ranskalaiseksi tekstiksi harvinaisen selkeä esitys tästä kehityksestä.

teksti mikko pihkoluoma

pelkoa ja inhoa viinamaassa teksti eero suoranta

Mia Wasikovska on yksi nykyelokuvan

KUN ERIKOISTUTKIJA DING GOU’ER lähetetään Viinamaahan tut-

mielenkiintoisimpia näyttelijöitä. Tällä ker-

kimaan epäilyjä poikalasten syömisestä, hän päätyy pahempaan

hahmon näkyvät toispuoleiset palovammat.

tä Mo Yan alkaa saada viinatieteiden tohtorikoulutettavalta Li Yi-

taa Wasikovskan suloisia kasvoja rikkovat

Tarinan ulkonäkökeskeisessä Hollywoodissa arvet tuntuvat erityisen traagisilta, mutta sen lisäksi ne tuovat roolisuoritukseen

uhkaavuutta, jota häneltä ei ole aiemmin

nähty. Samalla tavoin Pattinson näyttelee

liemeen kuin osasi aavistaakaan. Samaan aikaan kirjailija nimel-

doulta kertomuksia, joiden tapahtumat linkittyvät Ding Gou’erin edesottamuksiin. Missä menee raja todellisuuden ja viinahoureen

välillä maassa, jossa totuus päätetään progandavirastossa ja eliitin kohtuuttomuuksilla ei ole mitään rajoja?

Nobelisti Mo Yanin toinen suomennettu romaani, alun perin

hänelle hyvin uudenlaista roolia. Epävarma

vuonna 1992 julkaistu Viinamaa huojuu suuntaan ja toiseen kuin

lee näyttelijän urasta, jota edistääkseen hän

kansanperinteeseen, välillä keskustellaan kirjallisuudesta ja vä-

ja epätoivoinen limusiinikuski vielä haaveion harkinnut skientologiksi ryhtymistä.

Vanha sanonta on, että Hollywoodissa

henkilökohtaiset salaisuudet tulevat kaupungissa varmimmin julki. Sen kummemmin juonta paljastamatta elokuvan romah-

juopuneen kävely: välillä pilkataan korruptiota ja välillä viitataan

lillä vain ryypätään. Dekkarimaisesta alusta huolimatta tyylilajina on maaginen realismi. Selkeitä vastauksia annetaan niin vähän, että se alkaa loppua kohti tuntua jo lukijan odotusten pilkkaamiselta.

Koukuttavan juonen sijaan Viinamaan vahvuuksia ovatkin ta-

dusherkät kulissit ja sisäsiittoiset perhe- ja

rua ja totta sekoittava satiiri Kiinan yhteiskunnasta sekä kieli, jo-

luontevalta osalta Hollywood-satiiria, missä

Maku vaatii totuttelua, mutta jos pää vain kestää, kannattaa teos

ihmissuhteet eivät tunnu ylilyöviltä, vaan nepotismi jyllää ja kaikki on vanhan toisin-

toa. Tähdet hiipuvat, mutta silti jäämme tuijottamaan niistä heijastuvaa valoa.

Mo Yan Viinamaa Otava 2014

ka vaihtelee runollisesta arkiseen lähes jatkuvana ilotulituksena.

nauttia viimeiseen pisaraan asti. Riina Vuokko ansaitsee erityiskiitoksen kirjallisia ja kulttuurillisia viittauksia pursuavan kirjan taidokkaasta suomentamisesta.

LIBERO

45


KÄSITTEITÄ & KAMPPAILUJA

SYSTEEMIN VARTIJA

Tämän sanomiseen riittää jo poliisilaki, joka määrittelee poliisin tehtä-

SE POLIISIN

viksi vallitsevan »oikeus- ja yhteiskuntajärjestyksen turvaamisen» sekä

»yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämisen».

Eppu Normaali oli siis oikeassa lau-

laessaan vuonna 1978, että »systee-

ON TYÖ

min vartija se poliisin on työ». Mutta ovatko eput oikeassa myös siinä, että on »mukavaa pamputtaa kumisel-

la pampulla»? Kuinka paljon poliisin työtä määrää laki ja kuinka paljon poliisien mielivaltaiset halut?

Poliisi perustelee toimintaansa ve-

toamalla lakiin. Ei pitäisi arvostella

POLIISI VETOAA LAKIIN, MUTTA KÄYTÄNNÖSSÄ POLIISIN TOIMINTA UUSINTAA EPÄTASA-ARVOISTA YHTEISKUNNALLISTA JÄRJESTYSTÄ.

poliiseja vaan lainsäätäjiä. Poliisi kuitenkin päättää, mitkä asiat priorisoi-

daan. Ei poliisi jokaista punaisia päin kävelijää pysäytä.

Lakia täytyy myös tulkita. Poliisila-

ki antaa poliisille luvan ottaa kiinni henkilö, joka todennäköisesti »syyl-

teksti pontus purokuru POLIISIT OSOITTIVAT marraskuussa

mieltään resurssien ja henkilöstön lisäämisen puolesta. Takku-sivusto parodioi median tapaa uutisoida protesteista:

»Poliiseiksi itseään kutsuva ryh-

mä järjestää Helsingissä mielenosoituksen. Internetissä julkaistussa epä-

määräisessä mielenosoituskutsussa oikeistopoliisit sanovat haluavansa lisää jäseniä riveihinsä. Ennakkoon

huolta on herättänyt se, että paikalle saattaa tulla myös väkivaltaisuudes-

Poliisi uhkaa, tuottaa kipua, käyt-

tää ihmisiin sähköä, suihkuttaa kaa-

sua, kantaa ampuma-aseita, sieppaa tiettyjä henkilöitä määräajoiksi lukit-

tuihin tiloihin sekä määrittelee arjes-

sa tapahtuvaa poliittista ja taiteellista ilmaisua ohjaamalla ja estämällä jul-

kisia tapahtumia. Tämän annetaan tapahtua, koska poliisille on myönnetty laillinen monopoli väkivallan käyttämiseen.

KAUNIIT SANAT JA KUMISET PAMPUT

taan tunnetun, pahamaineisen JOU-

Viime vuosina Suomen poliisi on is-

Parodia perustuu median viran-

takavarikoinut lippukeppejä »astaloi-

HA-äärijärjestön jäseniä.»

omaismyönteisyyden lisäksi poliisin erikoiseen luonteeseen. Poliisi on ai-

noa yhteiskunnallinen toimija, jon-

ka on rauhan aikana sallittu käyttää väkivaltaa.

Yhteiskuntatieteissä poliisia on pe-

rinteisesti käsitelty valtiollisena väkivaltakoneistona. Puhe »poliisival-

tiosta» on yhteiskuntatutkimuksen näkökulmasta epätarkkaa, koska käytännössä jokainen valtio on poliisival-

kenyt vasemmiston vappumarssiin, na», ottanut kiinni lehtikuvaajia ja ratsastanut hevosilla ihmisten päälle.

Lisäksi poliisi on ollut otsikoissa vir-

karikostutkinnoista, korruptiosyyt-

teistä ja epäillyistä huumerikoksista.

uttaisi huomattavaa häiriötä tai väli-

Markku Koivusalo: Poliisi. Teoksessa Uuden työn sanakirja. Tutkijaliitto 2006.

Antropologi Didier Fassin teki kent-

Takku: Huominen poliisimielenosoitus herättää huolta Helsingissä. Takku.net 18.11.2014.

töntä vaaraa yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle». Muotoilu on laaja ja tulkinnanvarainen.

LAKI JA JÄRJESTYS tätutkimusta poliisin toiminnasta Pariisin lähiöissä vuosina 2005–2007. Fassin osallistui poliisiaseman ar-

keen, kahvipöytäkeskusteluihin ja

yöpartioihin. Hän seurasi, kuinka poliisit pysäyttivät, tarkastivat ja pidättivät lähinnä tummaihoisia nuo-

ria miehiä. Välillä poliisi vyöryi lä-

hiöön tuhannen mellakkapoliisin voimin vain osoittaakseen, kenelle kadut kuuluvat.

Yksi Fassinin tutkimuksen tulok-

ta yhteiskunnallista järjestystä. Lakia

mellakkapoliiseilla ja uusilla joukkojenhallintavälineillä.

Anarkistien parodian mukaan po-

minta on ollut järjestelmällistä etu-

46 LIBERO

kohdistuvaan rikokseen taikka aiheDidier Fassin: Enforcing Order. An Ethnography of Urban Policing. Polity 2013. Alkuteos ilmestyi ranskaksi 2011.

ti protestien valvontaan aseistetuilla

mutta samalla panostaa näyttäväs-

oikeusjärjestelmässä, jonka toteutuväkivaltaa.

teen, kotirauhaan tai omaisuuteen

sista oli, että käytännössä poliisit

liisilta kuulee »paljon kauniita sano-

misesta huolehtii poliisi käyttämällä

listyisi henkeen, terveyteen, vapau-

Poliisi valittaa resurssien vähyydestä

tio. Myös edustuksellisessa demokra-

tiassa päätökset pannaan toimeen

lukemista:

ja», mutta »käytännössä poliisin toioikeutettujen luokkien suojelemista

yhteiskunnan osattomilta luokilta».

valvovat lain varjolla epätasa-arvoissovelletaan eri tavalla erilaisiin ihmisiin. Ikä, ihonväri, kansalaisuus, sukupuoli, pukeutuminen, ulkonäkö ja

varallisuus vaikuttavat poliisin päätöksiin.

Poliisin arkipäiväinen toiminta

muistuttaa ihmisille, mikä on heidän paikkansa valtiossa.


1-vOtAaLaTuEeOlAIkUsäänStää Ä TÄ  Ne

 1 @ Eu E   Oi o V

1-vOtAaLaTuEeOlAIkUsäänStää

Ä Ä

www.facebook.com/oikeusaanestaa • www.valtikka.fi/vote-16 www.facebook.com/oikeusaanestaa • www.valtikka.fi/vote-16

Vastarinta varttuu vireässä kansalaistoiminnassa. Kaikessa iässä se on luvallista - jopa suotavaa. Eläkeläiset ry onnittelee juhlivia Vasemmistonuoria

Työväenliike ja koulutus

Studia Generalia

Torstai 22.1.2015 klo 18-20 Luennoitsijana emeritusprofessori Kari Uusikylä. Kommenttipuheenvuoro professori Yrjö Engeström. Tilaisuuden vetäjänä Työväenkirjaston ystävien puheenjohtaja, professori Pentti Arajärvi. Vapaa pääsy, kahvitarjoilu. Tervetuloa! Työväenkirjaston ystävät ry:n järjestämä Studia Generalia-luentosarja jatkuu!

Työväenliikkeen kirjasto Sörnäisten rantatie 25 A 1, Helsinki

PAPERIN VASSARIT ONNITTELEE NUOREKASTA 70-VUOTIASTA! LIBERO

47


VASEMMISTONUORET ONNITTELUTERVEHDYKSET

Kainuun Vasemmisto onnittelee 70-vuotiasta Nuorisoliittoa! \o/

57x53mm_Libero_onnittelu.indd 1

26.11.2014 12:08:17

Onnea 70-vuotias Vasemmistonuoret, juhlitaan kotimaisella ruualla ja juomalla!

70 v onnittelee

Puuliiton vasemmistoryhmä

Vasemmistonuoria

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto onnittelee 70-vuotiasta Nuorisoliittoa! \o/

Suomen Elintarviketyöläisten liitto

ONNITTELUT

70-vuotiaalle Vasemmistonuorille toivottaa Helsingin Vasemmistoliitto, 24 v.

Helsingin Jyry onnittelee! Liikunta kuuluu kaikille.

www.helsinginjyry.fi

TYÖN JA VAPAA-AJAN TOIMIVA LIITTO. www.pam.fi/liity

PAU ONNITTELEE! Yleinen Lehtimiesliitto YLL onnittelee 70-vuotiasta pontevaa Nuorisoliittoa ja sen aktiiveja kaikissa punaisissa sukupolvissa!

48 LIBERO

Hehkuvat onnittelumme nuorekkaalle 70-vuotiaalle!


VASEMMISTONUORET ONNITTELUTERVEHDYKSET

Uudenmaan Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto onnittelee 70-vuotiasta Nuorisoliittoa!

Pohjois-Karjalan Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto onnittelee 70-vuotiasta Nuorisoliittoa!

\o/

TYÖVÄEN MUSIIKKITAPAHTUMA

N N O

E LE E T T I

\o/

Hämeen Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto onnittelee 70-vuotiasta Nuorisoliittoa! \o/

Satakunnan Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto onnittelee 70-vuotiasta Nuorisoliittoa! \o/

Pohjanmaan Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto onnittelee 70-vuotiasta Nuorisoliittoa! \o/

Etelä-Savon Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto onnittelee 70-vuotiasta Nuorisoliittoa! \o/

Pirkanmaan Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto onnittelee 70-vuotiasta Nuorisoliittoa! \o/

Pohjois-Pohjanmaan Keski-Suomen Vasemmisto onnittelee 70-vuotiasta Nuorisoliittoa! \o/

Varsinais-Suomen Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto onnittelee 70-vuotiasta Nuorisoliittoa! \o/

Pohjois-Pohjanmaan Kaakkois-Suomen Vasemmisto onnittelee 70-vuotiasta Nuorisoliittoa! \o/

LIBERO

49


VASEMMISTONUORET JÄRJESTÖUUTISET

tekstit kalle erkkilä

PERUSASIOITA OPITTIIN ÄÄNEKOSKELLA Tammitapaaminen Karjalohjalla

TAMMITAPAAMINEN ON Vasemmisto-

nuorten ja nuorten vasemmistolaisten ammattiyhdistystoimijoiden vuosittainen seminaari, jossa on raudanlujaa

puhetta ja keskustelua ajankohtaisista

työelämän kysymyksistä. Tapahtuma järjestetään 24.-25.1.2015 Päiväkummussa Karjalohjalla.

Tammitapaaminen on loistava paik-

ka tavata muita työelämäkysymyksistä kiinnostuneita, saada tietoa ja ke-

hitellä uusia ideoita. Muun muassa

kalle erkkilä

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki pitää seminaarissa puheenvuoron. Ohjelmassa on myös sauOPI PERUSASIAT -kurssi järjestettiin

opittiin käytännön järjestötoimin-

rikeskuksessa. Kurssilla perehdyttiin

si kurssilla tutustuttiin muihin va-

lokakuun lopussa Kangaslammen lei-

muun muassa vasemmiston histori-

aan, pohdittiin omaa aatemaailmaa,

nomista ja mukavaa yhdessäoloa!

Lisätietoa: vasemmistonuoret.fi/ tammitapaaminen2015

nasta ja suorasta toiminnasta. Lisäk-

semmistonuoriin, saunottiin ja lau-

Lainaa tai lahjoita arkistomateriaalisi Vasemmistonuorille

lettiin!

Helsinkiin paikallisyhdistys

LÖYTYYKÖ NURKISTASI Vasemmisto-

E T E L Ä-S U OM E N Vasemmistonuoret

nuorten tai sen edeltäjän Suomen De-

perjantaina 5.12.2014.

aan liittyvää materiaalia? Esimerkik-

perusti Helsingin paikallisosaston

mokraattisen Nuorisoliiton histori-

»Nyt meillä on paremmat mahdol-

si vanhoja valokuvia, viirejä, pinssejä

ympäri Etelä-Suomea», Heidi Gröndahl kommentoi.

Paikallisosaston puheenjohtajak-

si valittiin Henrik Nyholm. Onnittelut!

50 LIBERO

tai muuta. kalle erkkilä

lisuudet levittää toimintaa tasaisesti

Lahjoita tai lainaa oma materiaalisi

70-vuotisnäyttelyn käyttöön! Tavaraa otetaan vastaan vuoden vaihteessa Hel-

singissä avattavaan päänäyttelyyn asti. Lisätietoa ja sopimiset tavarantoimituksista: mai@vasemmistonuoret.fi


MEILTÄ LAADUKKAITA

PAINOTUOTTEITA JA HYVÄÄ

AsiAkAspAlveluA www.waasagraphics.fi Vasaratie 3 B, 65350 VAASA / info@waasagraphics.fi

4041 0822 4041 0822 Waasa Graphics Painotuote Trycksak


HANKI UUSIA TIETOJA & TAITOJA

Ilmoittaudu koulutuksiin ›

Vaikuttamisen väylät ja välineet

21.2. Tampere, 7.11. Lahti • Hinta: 50 €

16.–17.5. ja ilta 26.5. Lahti • Hinta: 130 €

Virtaa vapaaehtoisiin 21.2. Oulu, 7.3. Lahti, 12.9. Tampere,

Välineitä suunnitteluun

• Hinta: 50 €

• Hinta: 100 €

Lahti: 10.10. • Hinta: 50 €

Varainhankinnan perusteet

Sosiaalinen media yhdistyksen apuna

Iloa Ipadista

Tapahtuman järjestäminen 3.–4.10. Oulu • Hinta: 75 €

28.–29.3. Tampere, 9.–10.5. Helsinki • Hinta: 100 €

Kaikki ilmoituksen koulutukset työttömälle -50 %.

Varmuutta esiintymiseen 3.10. Helsinki • Hinta: 50 € •

14.3. Tampere • Hinta: 50 €

Markkinointiviestinnällä tulosta 16.9. Helsinki • Hinta: 50 €

Helsinki: 7.3. • Hinta: 100 €

Kehittyvä yhdistys 12.–13.9. Helsinki, 14.–15.11. Tampere

Jäsenhankinta! Helsinki: 14.3., Oulu: 28.3., Tampere: 26.9.,

Tervetuloa myös maksuttomille luennoille! Yhteiskunnallinen yritys (Helsinki) ja Osuuskunnan aika (Tampere)

Apple Mac -tietokoneen peruskäyttö 23.–24.5. Helsinki • Hinta: 100 €

28.2. Helsinki, 19.9. Oulu

Vasemmistolainen talouspolitiikka 16., 21. ja 26.5. Tampere • Hinta: 100 €

7.11. Helsinki • Hinta: 50 €

Eurot ojennukseen – yhdistyksen talous ja kirjanpito

Maksuton:

PAMin jäsenille

Ilmoittaudu kuukausi ennen koulutuksen alkua: ksl.fi, toimisto@ksl.fi tai 020 790 9516

SELin jäsenille

tutustu

ksl.fi

tykkää

TILAUSETU SINULLE, YJHOT7E0I VUOTTA STYÖTÄ Vasemmistonuorten jäsen

SDNL/V K a n s a n a s e m m i s to n u Tahto 1 o 08 vuot ret 70 vuotta ta

Kansan Tahto etuhintaan:

Kyllä kiitos, tilaan

PAPERILEHDEN vuositilaus hintaan 70,TAI NÄKÖISLEHDEN vuositilaus hintaan 25,-

VOIT TILATA: VOIT TILATA:

• lähettämällä viereisen lomakkeen • soittamalla p. 08-537 1722

Kansan Tahto paperilehtenä vuodeksi hintaan 70 € (norm. 80 €)

Kansan Tahto maksaa postimaksun

Kansan Tahto näköislehtenä vuodeksi hintaan 25 € (norm. 50 €) Lehden saajan nimi

Tunnus 5003916 00003 VASTAUSLÄHETYS

Osoite Postinumero

Toimipaikka

• sähköpostitse: tilaukset@kansantahto.fi

Sähköpostiosoite, pakollinen tieto näköislehtitilaukselle

Pohjois-Suomen vasemmistolehti

Puhelinnumero

f

kslry


VASEMMISTONUORET PÄÄSIHTEERI

KIITOS VASEMMISTONUORI!

Vasemmistonuoret

yhteystiedot

VUOSI ON LOPUILLAAN, joten on syy-

Coalitionin kautta. Vasemmistonuo-

KESKUSTOIMISTO:

nuoret on tänä vuonna saanut ai-

temiaan Brysselissä, ammattiyhdis-

Hämeentie 29, 6.krs, 00500 Helsinki, 045 348 5499 toimisto@vasemmistonuoret.fi www.vasemmistonuoret.fi Keskustoimisto on avoinna ma-to kello 10–15.

tä koota yhteen, mitä Vasemmistokaiseksi. Kulunut vuosi on järjestön

70-vuotisjuhlavuosi, joka huipentuu uudenvuodenaattona 31.12. Helsingin

kulttuuritalolla pidettäviin juhliin. Sinne ovat tervetulleita kaikki järjestön entiset, nykyiset ja tulevat jäsenet sekä yhteistyökumppanimme.

Tänä vuonna Vasemmistonuorilla

on ollut käynnissä kaksi valtakunnal-

lista kampanjaa: asuntopoliittinen

ria osallistui muun muassa EU-akatysten LabourStart -tapahtumaan Berliinissä, Euroopan vasemmistopuolueen kesäyliopistoon Saksassa,

kansainväliseen seminaariin demo-

Huhtikuussa järjestettiin valtakun-

PUHEENJOHTAJA: li andersson, 040 508 8697 li@vasemmistonuoret.fi PÄÄSIHTEERI: mai kivelä, 040 741 7379 mai@vasemmistonuoret.fi JÄRJESTÖ- JA KOULUTUSSIHTEERI: aino sirén 040 753 4784, aino.siren@vasemmistonuoret.fi TIEDOTTAJA: Kalle Erkkilä, 040 770 8653 kalle@vasemmistonuoret.fi TALOUSPÄÄLLIKKÖ: Pirkko Holappa, 045 351 9917 pirkko@vasemmistonuoret.fi toimistoSIHTEERI: sara korhonen, 045 348 5499 toimisto@vasemmistonuoret.fi kampanjakoordinaattorI: aino tuomi-nikula 044 013 0215, aino@vasemmistonuoret.fi

kyselyn tuloksiin syvennyttiin. Nii-

PIIRIJÄRJESTÖT:

kehitetään edelleen.

ETELÄ-SUOMEN VASEMMISTONUORET: Päijänteentie 35 , 00510 Helsinki puheenjohtaja lauri von pfaler, 040 7276 731 piirisihteeri heidi gröndahl, 0400 195 950, etela-suomi@vasemmistonuoret.fi

kratiasta Barcelonassa ja koulutukseen Kööpenhaminassa. Lisäksi aktiiveja osallistui Demo Finlandin järjestämille hankematkoille Nepaliin ja Sloveniaan.

Keväällä toteutettiin jäsenkyse-

Oma koti liian kallis -kampanja se-

ly, johon vastasi 275 henkilöä. Kyse-

lenterveyspoliittinen Hoidon tarpees-

sa järjestön jäsendemokratiaa ja tasa-

kä loppuvuodesta käynnistynyt miesa -kampanja.

Oma koti liian kallis -kampanjas-

sa järjestimme alkuvuodesta 23 paik-

kakunnalla kiertäneen asuntopoliittisen kiertueen, jossa

pidettiin

yleisötapahtumia, kuvattiin kiertue-

videoita ja tavattiin ihmisiä katuta-

lyn avulla kartoitettiin muun muas-

arvotilannetta sekä poliittista linjaa. nallinen strategiaseminaari, jossa

den pohjalta järjestön strategiatyötä

Vasemmistonuoret laati sosiaali- ja

pahtumissa. Asuntoautokiertueem-

terveyspoliittisen ohjelman ja euro-

teen perusteella erittäin onnistunut.

uutta poliittista ohjelmaa sekä stra-

me oli suuri ponnistus, mutta palaut-

Hoidon tarpeessa -kampanjassa on

kerätty ja jaettu mielenterveyspoli-

tiikkaan liittyvää tietoa ja ihmisten tarinoita. Tavoitteena on nostaa mie-

lenterveysasiat keskusteluun ja vä-

vaaliohjelman. Lisäksi valmisteltiin tegiaa ensi vuoden liittokokoukselle.

Poliittinen ohjelma, strategia ja eduskuntavaaliohjelma lähtevät piirikierrokselle vuodenvaihteessa.

Osallistu kommentointiin niin pää-

hentää niihin liittyvää häpeäleimaa.

set vaikuttamaan siihen, minkälaista

kreisibailut paneelikeskusteluineen

levaisuudessa ajaa ja mihin suuntaan

Syksyn aikana on jo ehditty järjestää sekä katukampanjointia Hullujen

päivien yhteydessä »Jollain meistä on

politiikkaa Vasemmistonuoret lähitujärjestöä kehitämme!

Tämän lisäksi järjestimme sarjaku-

aina hullut päivät» -teemalla.

vakilpailun, Palestiina-aiheisen ke-

epäkohtiin järjestämällä moniosai-

koulutuksia ja kursseja. Ja tähän pääl-

Lisäksi

puutuimme

työelämän

sen Työelämän itsepuolustuskurssin,

jossa järjestön aktiiveista koulutettiin työelämäoikeuksien kouluttajia. Kevään

eurovaaleissa

säleirin sekä toimintapäiviä ja useita

le vielä kaikki piiri- ja paikallistason toiminta!

Vasemmistonuoret on yhtä kuin ih-

järjestön

miset, jotka toimivat järjestössä. En-

sä 36 prosenttia Vasemmistoliiton ää-

luankin kiittää teitä. Oli panoksesi

nuoret ehdokkaat keräsivät yhteennimäärästä, mikä on kova saavutus.

Li Andersson valittiin puolueen vara-

edustajaksi Euroopan parlamenttiin, ja vaalikampanja innosti uusia toimijoita mukaan.

Kansainvälinen toiminta oli ak-

tiivista. Järjestimme palestiinalai-

sille delegaatiomatkan Suomeen, ja arktinen yhteistyö alkoi Youth Arctic

nen kaikkea kuluneesta vuodesta hasuuri tai pieni, kiitos työstäsi yhteisten päämäärien eteen. Uutenavuote-

na ei juhlita ainoastaan tätä vuotta, vaan seitsemääkymmentä kunniakasta vuotta järjestön historiaa. Tulethan paikallle!

MAI KIVELÄ PÄÄSIHTEERI

HÄMEEN VASEMMISTONUORET: Näsilinnankatu 22 A, 33210 Tampere puheenjohtaja Visa Savolainen, 050 431 1824 tominnanjohtaja pyry urhonen, 040 837 3467, hame@vasemmistonuoret.fi Itä-Suomen Vasemmistonuoret: Koulukatu 39 A 36, 80100 Joensuu puheenjohtaja tuulikki rautiainen, 044 017 8466 järjestösihteeri viljami vaskonen, 044 202 3911, ita@vasemmistonuoret.fi Keski-Suomen Vasemmistonuoret: Väinönkatu 28 B 14, 40100 Jyväskylä puheenjohtaja marjukka huttunen, 040 843 6301 Piirisihteeri martti rasa, 044 347 7235 keski-suomi@vasemmistonuoret.fi Lapin Vasemmistonuoret: Lapinkatu 2, 96190 Rovaniemi Puheenjohtaja Jussi Öman, 040 731 4145 Piirisihteeri eetu ahola, 040 700 0219 lappi@vasemmistonuoret.fi POHJOIS-POHJANMAAN VASEMMISTONUORET: Pakkahuoneenkatu 19, 90100 Oulu puheenjohtaja Jaripekka kanniainen, 040 596 4764 piirisihteeri ville luotola, 0400 632 540 f. (08) 537 1770, pohjois-pohjanmaa@vasemmisto­nuoret.fi Satakunnan Vasemmistonuoret: Maaherrankatu 28, 28100 Pori, 046 669 5880 puheenjohtaja riku-petteri vainio, 044 3569 187 piirisihteeri aleksi norman, 044 9664 878, satakunta@vasemmistonuoret.fi VARSINAIS-SUOMEN VASEMMISTONUORET: Hakakatu 12, 20540 Turku puheenjohtaja saska heino, 040 503 2524 piirisihteeri misha dellinger, 045 131 2552 varsinais-suomi@vasemmistonuoret.fi LIBERO

53


aino sutinen

Liityn jäseneksi Vasemmistonuoriin ja saan Liberon kotiin kannettuna.

TIETOA

En liity vielä jäseneksi, mutta haluan saada lisää tietoa Vasemmistonuorista.

TILAUS

Tilaan vuoden Liberot näytenumeroina ilmaiseksi, koska olen alle 30-vuotias opiskelija, koululainen tai työtön. Tilaan Liberon ilmaiseksi kouluun, nuorisotilaan, vankilaan tms. Tilaan Liberon rahalla. Lähettäkää 20 euron lasku. En halua, että minulle lähetetään enää Liberoa. Osoitteeni on muuttunut, alla uusi osoite. Anna Kontula: Kirjeitä oikealle (Into 2014) Teppo Eskelinen & Inari Juntumaa (toim.): Kapitalismin sanakirja (Into 2014)

Haluamani tilaajalahja: (sisältyy maksullisiin tilauksiin)

Nimi....................................................................................................................................................................................

Vastaanottaja maksaa postimaksun

LIBERO VASTAUSLÄHETYS TUNNUS 5003551 00003 HELSINKI

Lähiosoite......................................................................................................................................................................... Postinumero ja -toimipaikka......................................................................................................................................... Puhelinnumero................................................................................................................................................................ Sähköposti............................................................................................................

Liityn sähköpostilistalle.

Syntymäaika ..................................... Päiväys............................... Allekirjoitus.........................................................................................................................

(Alle 15-vuotiaalta liittyjältä huoltajan allekirjoitus)

Libero 4 | 2014

oikomaan vääryyksiä, puolustamaan sorrettuja, pelastamaan maailman… ottakaa minuun pikimmiten yhteyttä alle rastimani vaihtoehdon merkeissä.

kyllä, olen kiinnostunut

JÄSENEKSI


YHTEISKUNTAVASTUU ON KIINTEÄ OSA OSUUSKUNNAN TOIMINTAA

www.tradeka.fi

Osuuskunta Tradeka on mukana tukemassa yleishyödyllistä toimintaa Suomessa. Uusimpana lahjoituskohteena on Uusi Lastensairaala 2017 –projekti. Viime vuonna aloitettu yhteistyö Omaishoitajat

ja Läheiset –liitto ry:n kanssa jatkuu ja Osuuskunta tukee entiseen tapaan myös Ensi- ja turvakotien liiton, Parasta Lapsille ry:n ja Tatsi ry:n toimintaa. Osuustoimintaa ja kuluttajien asemaan liittyvää

tutkimustoimintaa tuemme mm. Kansan sivistysrahaston Tradekayhtymän rahaston kautta. www.tradeka.fi


Safety Pack elämäsi turva yhdessä paketissa Kotona, matkalla, vapaa-aikan a, töissä, opiskelussa.. .

Turvan Safety Pack on nuorten aikuisten* oma vakuutuspaketti. Se on kaikki mitä tarvitset. Safety Pack sisältää • kotivakuutuksen • tapaturmavakuutuksen • matkustajavakuutuksen • henkivakuutuksen (valinnainen)

Turva onnittelee 70-v. ot s i m m e s a V nuoria

* Saat Safety Packin, kun olet täyttänyt 18 vuotta, mutta et vielä 27 vuotta ja asut itsenäisesti muualla kuin vanhempiesi luona.

Tutustu osoitteessa turva.fi/safetypack Olemme asiakkaidemme omistama keskinäinen vakuutusyhtiö ja tarjoamme erityisesti ammattiliittojen jäsenille etuja ja räätälöityjä tuotteita. Palvelemme numerossa 01019 5110 ma-pe 8-18 sekä osoitteessa www.turva.fi

184x245_Vasemmistonuoret_Libero_SafetyPack_112014.indd 1

20.11.2014 9:21:39

Profile for Libero

Libero 4/2014  

Libero 4/2014  

Profile for libero
Advertisement