Page 3

LEVANTIN MONA LISA

s . 18

s . 22

s .36

TEEMA

LOPUKSI

18 20 22 26 30

32 36 38 40 42 44

Ajankohtainen Palestiinakatsaus johdattaa teemaan. Issam Al-Sabaneh ei ole päässyt vieläkään kotiin. Eko ei ole aina eettistä.

Tästä aiheesta ei saa puhua Israelissa. Siksi puhumme siitä. Huivi, josta tykkäävät sotilaat, natsit ja rauhanaktivistit.

Saksalais-israelilainen graafinen suunnittelija Franz Kraus sai vuonna 1936 toimeksiannon Palestiinan matkailunedistämiskeskukselta. Kraus tuskin tiesi vielä tuolloin, että suunniteltavasta julisteesta tulisi hänen tunnetuin työnsä. Ristiriitaista kyllä, Kraus sattui olemaan myös siionistijuutalainen. Kun Visit Palestine -posteri julkaistiin, oli Israel vielä perustamatta ja tilanne sikäli vielä toinen. Oliko julisteella sitten vaikutusta vuoden 1948 tapahtumiin onkin toinen tarina. Julisteesta on joka tapauksessa muodostunut eräänlainen Levantin Mona Lisa: se hymyilee kaikille, mutta ei selitä mitään. Posterista tuli Palestiinan kamppailun symboli varsinaisesti vasta 1990-luvulla, kun se julkaistiin uudelleen. Vasta tuolloin maisema Jerusalemista alkoi paremmin levittää alkuperäistä sanomaansa: Palestiina ei ole tyhjä, yhdentekevä autiomaa vailla ihmisiä. Krausin posterin tekijänoikeudellinen suoja-aika on kulunut umpeen, joten voimme iloksemme julkaista näköisversion Visit Palestine -julisteesta tämän Liberon numeron keskiaukeamalla. Olkaapa hyvät!

pirjo hakonen on Liberon uusi taittaja ja viestintäalan jokapaikanhöylä.

kansi: libero cover team

kuvareportaasi: Nato-peli poikki. Pienet pelit kertovat suuria tarinoita. kritiikki: Keharit soittavat punkkia. protestilaulaja: M.I.A. laulaa sodasta. vasemmistonuoret: Päätoimittajaa haastatellaan.

Kasvoton Palestiina saa toivottavasti edes muutamat kasvot tämän lehden

vasemmistonuoret: Julkinen tila haltuun!

sisällöstä. Kasvottomana kuvataan myös Handala-sarjakuvahahmo, joka on muodostunut palestiinalaisten kamppailun symboliksi (s. 26–29). Lisää palestiinalaishuivista sivuilla 30–31. 03 LIBERO

Libero 2/2012  

Teemasivuilla katsellaan Palestiinaa pakolaisleiriltä Libanonista, Kanadasta päin sekä kosmetiikkateollisuuden näkökulmasta. Lisäksi perehdy...