Page 14

14

LA magazine

Nieuw cultuurseizoen Als de dagen korter worden en de nazomer zich laat voelen, is er toch ook iets om naar uit te kijken. Een nieuw cultuurseizoen kan van start gaan! Traditiegetrouw wordt dat in Gent ingezet met de Cultuurmarkt op de Kouter. Samen met tientallen andere actoren presenteerde ook het Liberaal Archief zijn najaarsprogramma en dagelijkse werking. Het is inmiddels een jarenlange traditie dat het Liberaal Archief zich voorstelt op de Cultuurmarkt.

Smaakmakers De Nacht van de Geschiedenis exploreerde in 2016 een fascinerend thema: smaak. In de Blauwe Zaal waren er twee uiteenzettingen, een over eten en een over muziek. Les goûts et les couleurs ne se discutent pas, zo luidt het. Maar wie of wat bepaalt wat we goed vinden? Hangt wat we lekker vinden samen met het milieu waarin we zijn opgegroeid? En muzieksmaak, hoe ontwikkelt die zich? Peter Scholliers (links op de foto), expert voedingsgeschiedenis, en muziekpublicist en docent Bart Keunen (rechts op de foto) deelden hun kennis.

Leven en dood in alle continenten Geboorte, volwassenwording, huwelijk, dood. In alle culturen gaan deze cruciale overgangsmomenten gepaard met uiteenlopende rituelen. Een bar mitswa aan de Klaagmuur in Jeruzalem of een crematie in de Ganges: onderzoeker en wereldreiziger Christian Van Kerckhove legde ze vast op foto. De beelden creëren een moment van confrontatie, maar meer nog van herkenning en ontmoeting.

Het Liberaal Archief, Amsab-ISG en de Vlaamse Geschiedkundige Kring sloegen de handen in elkaar voor een thema-avond in het kader van de Nacht van de Geschiedenis.

De tentoonstelling De symbolische mens. Rituelen en initiaties uit diverse culturen was een samenwerking van het Liberaal Archief en het Expertisecentrum Mix!t. Forum voor studie, documentatie en vorming rond samen/leven (Hogeschool Gent). Ze sloot naadloos aan bij Erfgoeddag, die ‘rituelen’ als thema had.

La magazine 02 2017  

LA-Magazine is een uitgave van het Liberaal Archief en verschijnt eenmaal per jaar. Deze editie blikt terug op de werking van het Liberaal A...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you