Page 1

TABULA LIÅ KVARTALSMAGASIN APRIL 2012

UDGAVE #09

- fra studerende til studerende

#4 Tabula skriver om at springe

- Vi har mødt en der har prøvet det der med at springe ud af skabet

#14 Kæmpe guide

- Tabula hjælper dig med, hvad du skal bruge dit forår på


Indholdet - Spækket med gode artikler Li’På: #4 Ud af skabet #6 En lærer springer ud #8 Overvind din eksamensangst #9 Pizzaanmeldelse Adresse: VIA - Læreruddannelsen i Århus Trøjborgvej 82 8200 Århus N 87 55 30 00 FB: TABULA - LIÅ Oplag: 500 stk. 26.02.2012-20.04.2012. samt online tilgængelig Redaktionen af d. 9. Januar er afsluttet d. 15. februar 2011. Næste blad udkommer d. 24. februar 2012. Deadline til dette blad d. 5. februar. Alle er velkommen til at bidrage med stof til bladet. Send materialet til: Anne Hammer - 140641@viauc.dk

Redaktionen Anne Hammer - Redaktør - 140641@viauc.dk Katrine Bundgaard - kasserer - 164363@viauc.dk Andreas Vind - skribent - 94897@viauc.dk Annika Rix - skribent - 141660@viauc.dk Jacob Drustrup Christophersen - Skribent - 109318@viauc.dk Agnete Byriel - skribent, korrektur - 94930@viauc.dk Kirstine Lya - Skribent - 94986@viauc.dk Michael Sørensen - fotograf, skribent - 165060@viauc.dk Lykke Forbech Elmose - skribent - 139679@viauc.dk Kristian Høj Madsen - skribent - 95152@viauc.dk Anne Cecilie Krusborg - skribent, korrektur - 165403@viauc.dk Nina Østergaard - skribent, PR, korrektur - 109053@viauc.dk Lisbeth Allerslev Horsbøl - skribent - 150285@viauc.dk Marie Møberg Mathisen - skribent - 108314@viauc.dk Lene Kjærgaard - korrektur, skribent - 94761@viauc.dk Anne Lund Jørgensen - korrektur, skribent - 164501@viauc.dk Morten Christensen - skribent - 94818@viauc.dk Sarah Leonhardt Husted - korrektur, skribent - 164479@viauc.dk Charlotte Søndergaard - 94886@viauc.dk Jonas Brincher - skribent, fotograf - 94237@viauc.dk Mathias Helbo Nedergaard - skribent - 94096@viauc.dk

Cool-Tour: #12 Spring-time #14 Guide til det perfekte forår/Sommer De’batter: #16 VIA-Bureaukrati #17 Drop dit brok! Semi-Naren: #18 Billeder fra Scorebar #20 Kvartalets singler #22 Hvor meget lærerstuderende er du? Bagsiden: #24 Alkohol - de studerendes ven


Tabula springer ud Af Anne Hammer I denne årets sidste udgave af Tabula springer vi ud. Ligesom bøgen gør det, ligesom homoseksuelle gør det, og ligesom de mange fjerdeårsstuderende snart gør det. De fleste sidder i denne tid med studieprodukter, bacheloropgaver, bøger, tekster og håbløse googlesøgninger til op over begge ører, så det er en kærkommen mulighed for at hylde dem, der tager chancer, og dem der tager springet.

Foråret springer som bekendt ud for fulde gardiner lige nu. Solen giver fregner, skoven dufter og fuglene synger. Men foråret skal selvfølgelig ikke forsømmes. Det er nu, du kan springe ud som ambitiøs studerende eller måske for en gangs skyld nyde, at du selv kan bestemme, hvornår tiden skal bruges på forårsaktiviteter. Når det bliver alt for surt, skal du bare huske på, at du som lærerstuderende på mange måder er langt mere privilegeret end dem, der knokler i de gule bygninger på den anden side af vejen, for vi skal hverken bruge tid på vinter-eksamen eller udenadslære. Det hele spirer, og vi skal huske at sætte pris på det, vi har – spring ud i det og nyd foråret.

Der er masser af gode muligheder for at nyde foråret i den kommende tid. Bak op om det stærke musikalske miljø på LIÅ ved at komme til årets store MGP-fest d. 27. april. Tag klassen og en kold øl under armen d. 3. maj, hvor Svederen deltager i årets kapsejlads – de har brug for, du kommer op hepper på dem i Universitetsparken!

Kom til M april. Der e GP den 27. r god sms-afstem musik og ning. Det bliver hot.

er sig. Sidste skoledag nærm de revy, Den 11. maj er der bå aftenen. fredagsbar og fest om en med Mød derfor op samm er og fejr dine klassekammerat hinanden at I ikke behøver se er. de næste tre måned

Svederen g jorde det. Altså fik en plads til årets kapsejlads. Mød derfor op med kæmpebanner og råbestemme og hep på de øldrikkende og kapsejladssejlende unge mennesker den 3. maj i Universitetsparken.

Tabula giver desuden en guide til aktiviteter, du kan hygge dig med hele foråret. Sidst – men ikke mindst – skal du glæde dig til et brag af et Kick-Off d. 24. august, når seminariet igen skal fyldes med liv og glade studerende.

Hyg dig med bladet, når du trænger til en pause. Tabula ønsker dig held og lykke med eksamener, opgaver og sommerferie. Vi ses til august.

Tabula sommerferie holder og brygger , men går du som dine m på en artikel, e bare MÅ lædstuderende ikke med at se, så tøv sende den t il os.


Udafsk Af Marie Mathiesen

Foråret er i luften! Alting springer ud sammen med amoriner og andre lumre tiltag. Der skal luges ud i have, krop og sjæl, og med forårsrengøringen kommer også nullermænd og andre sager ud af skabet. Tabula har interviewet homoseksuelle Mads om at springe ud, hvorfor fordomme er vigtige og Gustav ligeså - og hvad der egentligt gemmer sig i skabet.

alle andre, men pressede nu sig selv for rigtigt at ville det. ”Jeg prøvede at gå ud med piger og kysse med piger, og troede det var bedre. Så fik jeg denne her kæreste, hvor vi ret hurtigt snakkede om, at vi i hvert fald skulle have sex, og det skulle gå hurtigt. Men det blev lidt for meget for hende, så hun bakkede lige så stille ud. Jeg ville for enhver pris prøve at være sammen med en pige, for jeg kunne godt mærke, at den var der ikke, selvom jeg gerne ville.” Der bliver stille lidt, inden Mads fortsætter; ”Den dag hun slog op med mig, var jeg helt lettet. Det betød, at jeg ikke længere skulle bevise noget overfor mig selv.”

”Den dag hun slog op med mig, var jeg helt lettet.”

”Jeg var nok 12 eller 13år. Jeg kan huske, at det lige var den tid, hvor drengene begyndte at kigge efter pigerne. Det eneste jeg ligesom kunne tænke på var, at jeg hellere ville stå med drengene. Generelt var jeg meget sammen med pigerne, så det var helt underligt, da det kom frem, at nu skulle man til at score pigerne og være sammen med dem på dén måde. Der stod jeg lidt af. Og det var her det hele konfliktede – for det var ikke den måde, jeg havde lyst til at se på dem.” Stemmen i røret er venlig og afslappet. Telefoninterviews er et sats, men Mads har ingen problemer med at tale ud af posen, selvom vi aldrig har mødt hinanden. Han er 22 år, opvokset i Thisted, men bor nu i København. At være fra provinsen i Nordjylland var ifølge Mads heller ikke nogen styrke, da han opdagede, at han ikke var som alle andre. ”Når man kommer fra Thisted er man rimelig meget den eneste gay in the village,” griner Mads. Dengang var han bange for sine følelser og havde ikke lyst til at springe ud. ”Tanken slog ned i mig; hvad nu hvis jeg bedre kan lide drenge end piger? Den tanke skubbede jeg helt væk. Men den kom altid lige så stille tilbage igen.”

#4

Mads gik et par������������������������������� hårde������������������������� år i møde med indre konflikter og mange tanker, og prøvede at overbevise sig selv om, at han var til piger. Han havde haft pigekærester op igennem folkeskolen, som

Hjælpen kom fra et uventet sted. En lærer kunne se, at Mads kæmpede med nogle ting, og hun var den første, som Mads sprang ud til. Generelt mener Mads, at skolen og lærere kunne gøre en forskel for forvirrede unge der kæmper med deres seksualitet. ”Det er svært i så ung en alder, at være noget, man ikke rigtigt ved noget om. Seksualundervisningen er mangelfuld og homoseksualitet bliver behandlet meget overfladisk – hvis overhovedet berørt. Jeg tror, man kunne gøre meget på den front, for at gøre opmærksom på problematikken. Jeg tror, man kunne lave mange tiltag for at oplyse og gøre det nemmere for unge i dag.” Med Mads som insideren i en ellers lukket klub, trænger flere spørgsmål sig på, og snakken falder hurtigt på kærlighed og sex. Til spørgsmålet, om mænd er nemmere at score end kvinder, er svaret klart; ”Ja!” griner Mads ”Hehe, ej jeg tror, det er ret nemt at score fyre. Fyre er meget mere seksuelle. At score en pige kræver alt muligt, de skal forføres og gøres kur til, hvorimod drenge godt bare kan kigge på hinanden på en bar og tænke; ”Yes!”” Til gengæld mener han, at det er sværere at finde en kæreste af sit eget køn, netop fordi mænd


skabet! er løsere på tråden, som konsekvens af et større sexdrive. Etablerede homoseksuelle par bliver sjældne og forholdene mere seriøse, mener Mads; ”Det billede man har af homopar i dag er to midaldrende mænd, eller to mænd der gerne vil have en baby. Heteroseksuelle par har ofte mødt hinanden i folkeskolen eller været kærester op gennem gymnasiet, lærerseminariet eller andet. De har nemmere ved at mødes casual og finde en kæreste på den måde, hvorimod man som homoseksuel er lidt mere begrænset. Derfor tror jeg, det bliver mere seriøst, når man møder én.”

er meget vigtigt, at der findes fordomme, for så har man mulighed for at be- eller afkræfte dem. På den måde kan der ikke opstå tabu, og folk kan få udvidet deres horisont. Noget af det fedeste er, hvis jeg bliver mødt med en fordom, og jeg kan få lov til at forklare mig. For eksempel er Gustav i virkeligheden meget stille og rolig og utrolig ydmyg.”

”Drenge kan godt bar e kigge på hinanden på en bar og tænke; ”Yes!”” Homopar og generelt homoseksuelle er hypede i medierne. Det er hipt at have en bøsseven, og med diverse realityprogrammer skyder frontløbere, som Patrick fra Paradise og Gustav fra Dagens Mand, op til overfladen. Dette bringer fordomme frem, mener Mads, som holder på, at fordomme er positive; Jo mere eksponering på homoseksuelle jo flere facetter. Jo mere fokus der kommer, bl.a. i medierne, jo mere fokus kommer der også på, at vi alle er forskellige. Jeg synes, det er fedt, at én som Gustav er blevet repræsentant for en yderfløj, for så kan jeg vise, at sådan er jeg ikke. Jeg tror, der kommer nye fordomme til blandt andet med Gustav – han har jo bragt en hel bølge af fordomme med sig! At homoseksuelle per definition har store armbevægelser, løse håndled og stemmer s’erne, når de taler. Jeg tror helt sikkert, at jeg selv har ændret adfærd fra før og til nu, men det handler mere om, at man føler sig fri til at være, hvem man er, og at man ikke hele tiden skal tænke på, om man signalerer noget forkert, som kan få folk til at gennemskue én. Men jeg tror, det

4 hurtige: Musik: Ramstein eller Wham? TV: Vild med dans eller Clement direkte? Mad: Rød bøf eller frankfurter? Film: Nådeløs hævn eller Brokeback Mountain? #5


En lærer sp Af Agnete Byriel Bendtsen Foråret er her med fuglefløjt, grønne også en kende vemod på en svunden tid. For ja, gennem fire års Jeg har lyst til at starte med Striib (tidl. uddannelsesleder, med på ”Godmorgen Sol” – være forkortelsen af Kopiaf motorvejsstrækningen betalt, fordi ens femmer havde med plads til kompendier i Undervejs er der kommet flere kopi-John er en ven i nøden, og at dukketeater og anden skolehverdag. Og ikke mindst godtfolk”, og at du nu er Her ved vejs ende - eller skulle meta ( ja, ja – man skriver jo ikke var ved at få ”Godmorgen sol” i i de forgangne år sætter spor.

det flerstemmige A-kassemænd. Og Jeg vil ønske alle fra fjerde stedet her. Også pøj pøj til alle Lad

mig

som

kommende

”Spring ind i det nye årtusind ta´ tilløb og spring! Du får kun en chance, for tiden går ikke i ring. Og mangler du mod, må du savne og famle; det ny blir først nyt, når du dropper det gam så spring, så spring”

#6


pringer ud sol og liv over alt. Som lærerstuderende på fjerde år er der sammen med glæden over lyset og alt det at spore i kroppen. Livet på LIÅ synger på sidste vers for årgang 2008 - Tabula tager et tilbageblik

uddannelse, må der da være sket et eller andet spændende for os og med os. begyndelsen. En augustdag i 2008; 400 nye studerende i idrætshallen, en langsomt talende Andreas red.) og en flok meget engagerede musiklærere, der ihærdigt forsøgte at få de nye små til at synge tostemmigt vel at mærke. Man skulle have KLM – bogstaver der for en uvidende lige så godt kunne Laminering-Madpakkesmørings-fag. Man skulle jagte lokale E414, der mest af alt lød som en udvidelse gennem Jylland. Kantinedamer, der fik én til med stressede hænder at spilde al sin kaffe, inden den var sat sig fast i hjørnet af bukselommen ( ja, det var dengang kaffen kostede en femmer). Der var dueslag bunkevis og ikke mindst til partireklamer for SF - velkommen til en rød verden! erfaringer og oplevelser i bagagen. Man fandt ud af, at paraplyen kan bruges til andet end regnvejr, at at din 13000 anslag korte eksamensopgave KUN er et visitkort til lærer og censor. Det blev tydeligt, underholdning af praktisk-musisk karakter opført i kantinen kan være et dejligt afbræk i en travl blev det en åbenbaring, at fredagsbarer og seminariefester er andre ord for ”samling af fordrukne studerende og ikke elev! man hellere sige her ved begyndelsen til noget nyt og spændende - er det interessant at betragte sig selv i bachelor for sjov vel). For hold op, hvor har man flyttet sig siden den første dag i idrætshallen, hvor man den gale hals. At have arbejdet så meget med relationskompetencer, kommunikation og læreprocesser

Om få måneder dimitterer ca. 300 girafsprogstalende lærere fra klasserum for at tage kampen op mod ulvesprogstalende hvilken kamp. årgang held og lykke med eksamener og jobsøgning – tak for en fantastisk tid sammen med jer på jer andre. musiklærer slutteligt citere et par vers af Jesper Kallesøes sang ”Spring” fra 2000.

mle,

”Spring over hvor gærdet er lavest og bækken er smal. Og se, du kom over! Så øv dig til den dag, du skal. Da står der et jættehøjt gærde på vejen; og vender du om, blir du aldrig din egen -spring til, spring til!”

”Spring på når du mærker, det rykker af sted mod det blå, og øjne og smil dukker pludselig ud af det grå. Hvor mennesker vandrer, til flokken blir venner med dig og med andre, de slet ikke kender - Spring på, spring på.”

#7


Overvind din eksamensangst

Bøgen springer ud, og det betyder, at eksamen venter lige rundt om hjørnet. Hvis du får følelsen af sandpapir i munden, inden du skal ind ad døren, og du frygter, at den berømte klap går ned, så giver Tabula et par gode råd til, hvordan du slipper af med din eksamensangst. Af Anne Hammer

6 gode råd til, hvordan du håndterer din eksamensangst 1.: Lav en god læseplan, hvor der også er plads til at lave andre ting 2.: Kom ud og få frisk luft og motion hver eneste dag i eksamensperioden 3.: Spis sundt og varieret. Og få din søvn

4.: Visualiser den bedste version af din Får du svedige håndflader, hjertebanken og hedeture af at tænke på eksamen? Så er du eksamen ikke den eneste. Rigtig mange studerende lid5.: Lav studiegrupper eller læsegruper af eksamensangst. Heldigvis er der hjælp per. Del din viden med andre og få sat at hente, for dem som får det dårligt, når de tænker på bordet dækket så fint med den ord på det, du har læst grønne dug. 6.: Lav afspændingsøvelser. Lån f.eks. ”Som regel er det noget, der sker oppe i hovedet på den studerende, der skal til eksamen. en cd med afspændingsmusik. De har ofte nogle meget høje forventninger til sig selv,” fortæller Dorthe Lau. Hun afholder et kursus i håndtering af eksamensangst for de studerende, som har det rigtig svært, når Det sker i tanken kalenderen viser forår og luften fyldes af pol- Der findes også en sund form for eksamensangst. Når man blot er nervøs og spændt op len og karaktertanker. til eksamen, er det helt normalt. Det er først, når nervøsiteten bliver til decideret angst, at Store ambitioner ”Det er ofte de flittige piger, der er velfor- man skal begynde at tænke over det, så man beredte og har store ambitioner, der er deres kan få bugt med de svedige håndflader. egne værste dommere. De skal gøre op med ”Man kan køre sig selv op. Men det er nosig selv, hvorfor det er så vigtigt at få 12. Bliver get der sker i tanken og ikke i virkeligheden,” de dårligere lærere af at få en lavere karak- fortæller Dorthe, og gør det klart, at det er ter?” siger Dorthe Lau. Hun har en baggrund nogle meget konkrete og banale ting, man kan som psykolog, har taget kurser i mindfullness gøre for at komme helskindet i gennem eksaog har tidligere givet kurser i håndtering af mensperioden. eksamensangst på Erhvervsakademiet. Hun ”Lav en plan, som du kan overholde, over penfortæller, at der findes forskellige teknikker sum og få styr på sagerne. Det er vigtigt, du til håndtering af angsten, men det mest af får din søvn og spiser varieret, din krop kan alt handler om, at finde ud af, hvor angsten ikke nøjes med kaffe og cigaretter. Og så skal kommer fra og blive klogere på, hvad eksamen du komme ud og få frisk luft en time hver eneste dag. Du har ikke tid til at lade være, handler om for den enkelte studerende. ”Bunder angsten i, at man tidligere har haft for hjernen har brug for disse pauser,” slutter en dårlig eksamensoplevelse eller er det, fordi Dorthe Lau. man har knoklet op til eksamen?”

#8


DEN STORE PIZZATEST Pizzahjælperen springer for dig

Skyggerne bliver lange, og maven er tom. Du sidder på stadig på Læreruddannelsen, men kantineLotte er for længst taget hjem for at fodre katten og drømme om krydstogtrejser. Af Redaktionen Hvilken pizza skal du bestille, når du sidder på Læreruddannelsen, og sulten gør dig svimmel? Det er en stor beslutning at træffe, så selvfølgelig hjælper Tabula dig på vej. Vi har prøvesmagt alverdens pizzaer og kommer her med to gode bud på, hvad du skal gøre, når du skal have pizza. Hvad skal vi vælge? Klokken er 17, det er onsdag. Vores maver skriger på pizza. Vi går straks i gang med at brainstorme på pizzeriaer i nærområdet. Vi kommer frem til to gode bud – Markus og JerBestil pizza hos Markus på: 86 16 95 67 rys. Drengenavnene tiltaler os. Pizzaen fra Jerrys kommer efter 43 minutter med et opkald, hvor en meget frisk fyr fortæller, at han står foran ”en eller anden gammel bygning.” Det bliver 162 kr., vi afleverer 500 kr. og får 130 kr. tilbage. Bum. Pizzaen fra Markus kommer efter 51 minutter. Det bliver 185 kr. og det venlige pizzamand afleverer pizzaerne med ønsket om ”en fortsat god weekend.” Men det er jo også onsdag. Førstehåndsindtrykket Pizzaerne fra Jerrys kommer med hviddimmer-så-låget-ikke-rammer-fyldet-ting. Fornemt. Pizzaerne er, hvad der må beskrives som rustikt runde, og osten flyder lækkert i rigelige mængder. Dem fra Markus kommer i den klassiske hvide bakke med rødt og grønt krimskrams. De ermistænkeligt runde og kødklumperne ligeså. Den ene af pizzaerne ligner mest af alt en tærte, og umiddelbart er der ikke meget ost at skimte på de forskellige pizzaer. Bestil pizza hos Jerry’s på: 86 16 18 88 Og de smager af… ”Dejlig snakset,” ”Godt med ost,” og ”De er rustikke og tenderer til grovbund til den indre helsefreak, så du kan retfærdiggøre pizzaspisningen overfor dig selv” er blot nogle af de postive vendinger pizzaerne fra Jerrys får med på vejen. ”Papirstynd bund,” ”centralt savlet” og ”tærte” er, hvad pizzaerne får med på vejen af redaktionen. Så nu er det op til dig; Pizzahjælperen har ringet, bestilt, set og smagt på pizzaerne for dig. Nu skal du bare ringe og bestille den pizza, du har lyst til. God weekend fremover! #9


At springe ud i d Da det meget store beløb blev trukket fra min konto og billetten til Ilulissat var købt, var der ingen vej tilbage. Tvivlen, om hvorvidt en udenlandspraktik i Grønland var det rigtige for mig, kunne godt pakke sammen og forsvinde. I stedet var det bare at springe ud i det.

Mødet med Ilulissat Bidende frostgrader og næsten ingen dagslys var de første tegn på, at jeg var kommet til et meget anderledes sted end Danmark. Kulturen og måden at leve på er, ikke overraskende, meget anderledes så langt mod nord, hvor der i denne by er mindst lige så mange slædehunde, som der er indbyggere. Oplevelsen var i sig selv helt fantastisk, og jeg kunne fortælle i uendelighed om de mange fede oplevelser og den utrolig flotte natur. I stedet for vil jeg dog gerne fortælle dig, hvorfor det er udfordrende at tage på udenlandspraktik, men også hvorfor det er så relevant og lærerigt at gøre det.

Af Nina Østergaard Det var en stor beslutning for mig at sige ja til en udenlandspraktik. Spørgsmålene var mange, og særligt var jeg i tvivl om, hvorvidt praktikken ville give mig det samme faglige udbytte som en praktik herhjemme. Og til det kan jeg svare, at det gav ikke det samme – men det gav mig et andet og meget brugbart udbytte, som uden tvivl har g jort mig For jeg mødte en skole og nogle mere robust til jobbet som kom- elever med et meget anderledes mende lærer. udgangspunkt, end jeg var vant

#10

til hjemmefra. Bid mærke i, at jeg forsøger at skrive anderledes og ikke dårligere. Når man møder overvejende mange elever, som kommer fra ressourcesvage familier, kan man lidt for hurtigt skabe en forestilling om, hvordan tingene hænger sammen. Og når man får at vide, at det faktisk bare er godt, at eleverne møder op i skolen, bliver man virkelig udfordret på sin evne til at bibeholde gejsten og gåpåmodet i sin undervisning.


det anderledes Det gode ved det svære Hvad har jeg så fået ud af min praktik, som jeg ikke ville få herhjemme? Først og fremmest har jeg lært meget om mig selv, når jeg kommer ud i uventede og anderledes udfordringer. Vi vil som lærere altid møde kollegaer eller elever og forældre, der har andre forudsætninger og en anden kulturel baggrund end vores egen, og som kan sætte en stopper for

det optimale samarbejde. Jeg mødte også elever, som langt fra satte pris på min undervisning, og det er en kæmpe udfordring at tackle en sådan situation. Men det er jo ikke altid, at man kan forvente, at alle elever kommer med det samme gåpåmod og lyst til læring, og alligevel er det vores opgave at skabe rum for dette. Jeg har nødvendigvis ikke fundet det endegyldige svar på, hvordan man bedst muligt griber disse problematikker an, men jeg har lært meget om, hvordan åbenhed og indsigt i en anden kultur kan hjælpe mig på vej. Det kan lyde klichéagtigt, men at jeg tog springet om en praktik i Grønland, har jeg absolut ikke fortrudt – det var alle pengene værd.

#11


SPRING-TIME - det forsøm En artikel om forårskuller, formering og fuglekvidder Med baskende arme slås kulden ud af kroppen, og man går raskere til. Et kynisk fnys afværger Af Lykke Forbech Elmose vejrets første forårskramper. Der er endnu lang vej op af termostaten. Men så støder man på en nyudsprungen påskelilje og straks starter en indre nynnen af DR’s pigekor; ”Påskeblomst! hvad vil du her?” – og hvad vil den dog her? Her i Danmarks dårlige undskyldning for april måned. Denne lille barnligt udseende blomst, der som forårsbebuder nærmest trompeterer gul glæde ud i en dvalende vinter-grå verden. Den står nok så rank både nat og dag uden at opgive sonaten så det, selv en glædesforladt mandag morgen, hvor jeg trasker forbi, g jalder lydløst ud over fortovet; JEG HAR BRUDT DEN FROSNE JORD OG MED MIG KOMMER FORÅRET. Og så kan man da ikke lade være med at smile.

(ca. 23°) har vi årstider på jorden. Om vinteren er den nordlige halvkugle længere væk fra solen, og det er koldt og dagene korte. Når foråret kommer begynder vi igen at nærme os solens varme og de korte nætter. Foråret er altså et produkt af jordens bevægelser om solen. Og det er netop lysets tilbagevenden, der er startskuddet på hele forårsekstasen. For eksempel starter fuglene deres heftige kvidren i denne tid, fordi lyset fordrer dette års kurtisering så den nye generation kommer, når temperaturen er varmere.

Kampen om sollyset Så snart solen igen begynder at opvarme jorden, pibler det op med vintergækker, erantis, påskeliljer og anemoner. Især den sidste har travlt. Anemonen vokser gerne i løvskovens næringsrige jord, men de skal nå at spire og sætte blomst, inden de stolte løvtræer breder deres grønne tag og stjæler alt sollys. Det er en kamp, hvor hver plante Hvorfor forår? bruger oplagret energi til sidste dråbe for at Eftersom jordens rotationsakse er en smule tiltet sætte flest blade og strække sig højest, for at nå

Påskeblomst! hvad vil du her? Bondeblomst fra landsbyhave uden duft og pragt og skær! hvem er du velkommen gave? Hvem mon, tænker du, har lyst dig at trykke ømt til bryst? Mener du, en fugl tør vove sang om dig i Danmarks skove?

#12


mte FANTASTISKE forår! mest muligt sollys. Naturen har travlt om foråret. Sol-tilbedere Straks foråret melder sig, kaster vi os ud i de spæde solstråler, som lavede vi også fotosyntese. Tilbedelse af solens tilbagevendelse er cirka ligeså gammel som urationel tænkning (læs; GAMMELT) – og i dag ligner det da også til tider selvofring, når stramlæbede besøgende udholder den iskolde forårsblæst på Åens promenadecafeer. Og det er der da også gode grunde til. Hele vinterhalvåret har langt de fleste danskere nemlig nået et lavt niveau af det sollysafhængige D-vitamin, som er vigtigt især i vores immunforsvar. Selv om sommeren har mange svært ved at nå et tilstrækkeligt niveau. Det er for mange en velkendt følelse, at huden nærmest suger sollyset til sig. Forårsvarme i trussen Alt dette mylder af liv og formeringsglæde kan selvfølgelig ikke gå os forbi. Så snart temperaturen stiger til nogenlunde tåleligt niveau begynder forårslegen også for os. I stedet for at pakke os ind i frakker og huer viser vi nu gerne lidt hud. Vi

kigger op, hilser og smiler – vi er mere imødekommende og åbne. Solens lys giver os energi, og vi er langt mere tilbøjelige til at være aktive. Desuden sker der en ændring af dannelsen af forskellige hormoner, der påvirker vores humør – alt i alt giver dette større tilbøjelighed til forårsforelskelse eller bare generel forårskuller – så pas på! Forår = eksamen! Hvorfor er det, at jo tættere man kommer på sin eksamensdato desto bedre bliver vejret!? Man får en ubeskrivelig lyst til at opgive bøgerne og bare glide ud i det bekymringsløse solskin. Men så står den der igen; Påskeblomsten. Og råber een ind i hoved; ”Nu har jeg kæmpet hele vinteren og trodset stenhård frost og mørke, så kan du dælendansme godt få næsen ned i de bøger i et par uger”. En påmindelse om udholdenhed – og hvem kan ikke bruge dét i denne eksamenstid. Og som tak til denne evigt tilbagevendende gave af forår, liv og eksamensoverståelse foreslår jeg en kølig øl på en sydvendt bænk i læ af en busk fuld af forelskede solsorte. Skål!

Ej i liflig sommerluft spired du på blomsterstade, ej så fik du rosens duft, ikke liljens sølverblade; under vinterstorm og regn sprang du frem i golde egn, ved dit syn kun den sig fryder, som har kær, hvad du betyder -

NFS Grundtvig

#13


Guide til det Af: Sarah Leonhardt Husted

Botanisk have

Marselisborg lystbådehavn

Foråret er ved at springe ud; fuglene pipper nu højlydt, det er lyst, når du vågner og tilmed, når du går i seng. Pigerne smider efterhånden de lange bukser, støvler, huer og vanter og hopper i shortsene - til de fleste drenges store glæde. De smider til gengæld de langærmede trøjer og viser lidt overarme og måske endda en lækker bar mave i ny og næ. Der er amoriner i luften, kærligheden spirer, humøret stiger, og hvem vil ikke gerne nyde de solfyldte eftermiddage og lune forårsaftener i dejligt selskab? Her er 18 bud på aktiviteter til skønne eftermiddage og aftener – hvad enten de står i vennernes, venindernes, familiens, parforholdets eller den nye flirts tegn. Det er også idéer til gode afbræk i eksamenslæsningen, som vi alle skal have en pause fra i ny og næ! Og de kan selvfølgelig kombineres på kryds og tværs – det er kun dig, der sætter grænserne!

Mmm - Jordbær

Den gamle by

Aros


perfekte forår/sommer 1) Spil ølbowling, frisbee, kubb/vikingespil og fodbold, mens der drikkes kolde/lunkne øl i Botanisk Have. 2) Bestil en iskold kande med øl ved åen og nyd den lune sommeraften i godt selskab.

3) Hop på cyklerne og kør en tur ud til Bellevue Strand. Hop i badetøjet og nyd en kølig og forfriskende dukkert. Medbring en flaske rødvin og et tæppe og nyd udsigten, mens solen går ned. 4) Inviter kæresten, daten eller vennerne på grillede pølser og hvidløgsbrød på engangsgrill i UniParken.

5) Tjek markedet på Ingerslev Plads ud hver onsdag og lørdag! Nyd de friske grøntsager og en lækker lun fiskefrikadelle i solskin. 6) Hop på cyklerne og kør en dejlig tur i Dyrehaven i Marselisborg Skov og kig på dådyr, eller ta’ en tur rundt om Engsøen. I kan evt. medbringe madpakker eller picnic-grej. 7) Køb en KÆMPE vaffelis, mens I nyder udsigten og den hyggelige Marselisborg Lystbådehavn. Spis aftensmad på Restaurant Crêperiet og se solen gå på hæld. 8) Stå tidligt op og ta’ ud at morgenbade. Medbring en termokande med kaffe og nyd solen, der lige så langsomt gryr.

9) Spring på jernhesten og kør ud og pluk jordbær. Dette kan gøres bl.a. hos Holgers Jordbær – Clemensvej 6 – Bendstrup – 8530 Hjortshøj. 10) Gør et kup til bagagerumsmarked på Ingerslev Boulevard 1. og 4. Søndag i måneden!

11) Læg eksamenslæsningen til side; pak en frisbee, en bold, håndklæder og en god bog, og ta’ en tur på stranden! Få sol på kroppen og nyd en dag i selskab med andet end seminarie-bøgerne (det er godt givet ud!) 12) Løb en tur i Riis Skov – der er 2 ruter i skoven på henholdsvis 4,7 km (gul rute) og 3,3 km. (rød rute). Ta’ en puster ved fitness-arealerne, der er placeret flere steder på ruterne. 13) Ta’ veninderne under armen og nyd en hyggelig tøseaften i cocktailens tegn – fx på Café Slap Af i Studsgade, Fidel’s eller Herr Bartels på Åboulevarden eller på Sidebar i Skolegade. 14) Ta’ en tur tilbage i tiden – besøg Den Gamle By ved Botanisk Have. Det koster 50 kr. for studerende (medbring studiekort) og oplev Danmark fra Kong Christian IVs tid og frem til Oliekrisen i 1970’erne. Det er et must, når man læser i Århus!

15) Se Århus fra oven. Nyd en tur på Aros og den smukke udsigt fra Your Rainbow Panorama! Det er de 80 kr. værd! Der kan købes et årskort til 150 kr. for studerende under 27 år, hvilket giver gratis entré for en selv + én ven. Nyd evt. en Café Latte i Rådhusparken efterfølgende. 16) Skyd fredagen i gang i Friheden! Hver fredag sommeren igennem, holdes der utallige koncerter i Tivoli Friheden – hør bl.a. Fallulah, Aura, Magtens Korridor, Tim Christensen, Medina, Nik & Jay og Carpark North. 17) Besøg Strandbaren på Århus Havn, der arrangerer en lang række fede aktiviteter som bl.a. yoga, cross training, zumba, vandski, kano og kajak. Er du mere til lidt afslapning, kan en cocktail eller vaffelis nydes i skyggen. 18) Bestil billet/reserver datoer til en af de utallige festivaler, der løber af stablen henover sommeren! Bl.a. SPOT, Mejlgade for Mangfoldighed, Grimfest, Northside, Aarhus Jazz Festival, Smukfest og mange flere!

Mulighederne er utallige, hvis du blot tør springe ud i det!

#15


VIA- bureaukrati

i t a r k u a e r u B VIA Af Charlotte Søndergaard

annelsen i Aarhus, dd ru re Læ at e, els lev op n mi Det var og er opfordrer os studerende til t rk æ st r, lse ne an dd -u A VI og andre lv international dimension. Se en e els nn da ud s re vo e gg at tillæ Færøerne og ikke på tik ak pr rs eå dj tre n mi rt har jeg gennemfø ing. Derfor kan jeg tn slu be n de g to g je at t, ud ét sekund fortr og få nye og anderledes ud jse re at le fa be an t rm va også kun med stor undring, g do er t De . en ion ss fe ro rp perspektiver på lære udlandet ikke kommer i ld ho op tik ak pr t mi at t, ge at jeg nu har opda lge studiekontoret Ifø . vis be ns me sa ek t mi på til at optræde m bevis for mit praktikophold, so t en um ok sd lag bi et g je modtager . tå på selve eksamensbeviset ms fre at til e ikk er mm ko t men de samensbeviset er et ek at , er r rfo he n lse de un gr Be ruddannelsen ikke har ret re Læ at og , A VI fra nt me standarddoku e g i starten af marts henvendt je Da r. ula rm fo e nn de i re til at ænd ieadministrative ud st n de at e, vid at g je fik t, mig på studiekontore der var mulighed om e, øg rs de un at d me ng ga i ledelse i VIA var ing har jeg ventet nd æ sp b dy I n. ne elo ab sk af for ændring e nå at lave en lille boks til nn ku n mo A VI om e, vid at på at få ager mensbeviset, inden jeg modt sa ek på ier ud st le na tio na inter et når vi i hvert fald ”D j. ne en M . ni ju 2. d.2 vis mit eksamensbe studieadministrative n de fra en ng ldi me ge ba til ikke i år”, lød studiekontoret. Spændende på g mi e dt en nv he n ige g je ledelse, da en næste år… bliver det, om de når det ind

#16


DROP dit brok - LIÅ er nice!

En hyldest til LIÅ, livet og fire års studier mere runde. Nogle er blevet afklaret, andre dybt – og en kærlig opfordring til at sætte brok- forvirrede. Nogle har fundet et job for livet, for andre har det blot været et skridt på vejen. keriet på standby for en stund. LIÅ har et ualmindeligt stærkt studiesocialt miljø. Hvor ellers finder man så mange engagerede Hvis der er noget, der skaber sammenhold, er udvalg, så mange frivillige, så mange gode ardet et fælles hadeobjekt. Tænk blot ofte din rangementer? Jeg tror måske først, det går op seneste pause i kantinen. Var det ikke dejligt for os, når vi har forladt seminariet, hvor betydog befriende at brokke sig lidt over de hæslige ningsfuldt det er, og jeg tror måske, vi glemmer studieprodukter eller inkompetente undervise- at værdsætte festernes fustageslæbere og de re eller verdens dyreste kaffe i kantinen? Det er kulturelle initiativer, mens vi kan. skønt. Vi føler os rigtig sammen - vi er virkelig en Når vi brokker os over køen i kantinen, så tænk del af fællesskabet. på den sure madpakke, du selv skal smøre, når Jeg skal ikke kloge mig på teorien, men måske vi virkeligheden kalder. Når vi ikke orker fredagsblot er produkter af det senmoderne individu- morgentimerne fra 8-11.25, så tænk på 5.b og elle samfund uden traditioner og faste fælles- deres ’nu-er-det-snart-weekend’-humør. Så skaber? Vi mangler såmænd bare noget at være tror jeg nok lige, at du orker de få timer fredag sammen om. morgen... Af: Andreas Vind

I dette blad lægger vi gladeligt spalteplads til al denne kritik, for selvfølgelig skal vi ikke bare jodle rundt i selvfedme og ’synes godt om’ alt.

Yes. Det var jubeloptimistens sidste ord i dette blad. Det kan være kvalmende med sådan en omgang hapiness, men alternativet er langt værre. Måske en gylden middelvej med overvægt til den Men... Jeg synes, brokkeriet trænger til modspil. glade side er at foretrække. Mine fire år på seminariet er snart slut, og sure miner må aldrig stå alene. Vi har det altså godt, og vi bliver generelt kloge af at være sammen på Trøjborgvej 82. Jeg tror, Læreruddannelsen gør noget ved os. Jeg tror det er værd at huske, næste gang medierne ser ikke, det er muligt at forlade stedet uden en sig sure på vores uddannelse. vis forandring. Nogle er blevet skarpere, andre

#17


Scoreba - Tak for jeres kĂŚrli kĂŚrl

vi ses til Kapsejlad


ar lighed,

ds d.5 maj!!!

Af Michael Sørensen


Kvartalets Singler Navn: Magnus Wad Larsen Fødselsdag: 01/04-89 Fag: Natur og Teknik Ind- eller udskoling? Begge Årgang: 2011 De fem hurtige (Magnus’ svar er markeret med rød) Bussen eller cyklen? Lyshåret eller mørkhåret? G-streng eller trusser? Sex på første date eller fem dates før sex? Date i det blå eller date på en lille hyggelig café?

Hvilke tre ord beskriver dig? Udadgående, glad og frisk Hvad laver du i din fritid? Træning, lektier :(, arbejder som aflaster Hvad forstår du ved den perfekte date? Klicheerne: God kemi, humor, hygge, åbenhed og så god mad :) Hvad er dit sidste køb?

Toiletpapir Har du et godt råd, du godt kunne tænke dig at give videre? Køb ikke minirisk toiletpapir, det koster spidsen af en jetjager Hvor vil du gerne befinde dig fem år efter, du har afsluttet læreruddannelsen? Efterskole eller specialklasse

Hvad er det bedste du ved? Et godt måltid hjemme ved de gamle Hvad er det værste du ved? Hvis det hele sejler for mig Hvor kan vores læsere typisk finde dig? I N/T lokalet, på stadion eller i Lystrup på arbejde

Kære lærerstuderende. Hvis I er interesseret i at være næste kvartals single eller kender én som trænger til at møde en sød fyr/ pige, så må I gerne henvende jer på: 165403@viauc.dk (Anne Cecilie)

Magnus’ drømmep

#20

ige


Navn:

Sisse Bøgelund Wulff

Fødselsdag: 28/02-90 Fag: Natur/Teknik Ind- eller udskoling? Indskoling Årgang: 2011 De fem hurtige Bussen eller cyklen? Lyshåret eller mørkhåret? G-streng eller trusser? Sex på første date eller fem dates før sex? 3 dates :) Date i det blå eller date på en lille hyggelig café? Hvilke tre ord beskriver dig? Glad, humoristisk og social. Hvad laver du i din fritid? Jeg sørger for at se mine venner og veninder ret ofte, hvilket jeg typisk får afviklet gennem madklubber et par gange om ugen. Ellers aflægger jeg også Fitnessworld besøg i ny og næ. Desuden siger jeg sjældent nej til fest og farver i weekenden. Hvad forstår du ved den perfekte date? Samtalen kører, god kemi/ flirt og samme humor – så spiller

det :) Hvad er dit sidste køb? Pilsner på Barsmil. Har du et godt råd, du godt kunne tænke dig at give videre? Lykke er hvad man selv gør det til. Hvor vil du gerne befinde dig fem år efter, du har afsluttet læreruddannelsen? Godt spørgsmål, jeg vil helt vildt gerne arbejde som speciallærer på en specialskole et eller andet sted her i Jylland.

Hvad er det bedste du ved? Simpelt, at være i godt selskab med mennesker jeg holder af, ELLER bare sidde i lækker solskin på min altan og drikke noget koldt, øl for eksempel – det er lækkert Hvad er det værste du ved? At cykle i sne, slud og regnvejr. Hvor kan vores læsere typisk finde dig? I byen her i Aarhus eller i min hjemstavn Vejle og her på skolen.

Sisses drømmefyr

#21


?

Hvor meget lærerstuderende er DU egentlig? ?

Eftersom du sidder med dette blad i hånden, er du næsten med al sandsynlighed lærerstuderende. Men der er som bekendt forskel på folk, og det er ingen undtagelse på Danmarks største læreruddannelse! Med hele 1.600 studerende, der har alle mulige farver, størrelser, skægtyper, præferencer, længder, lyster, motivationer, tilbøjeligheder, videns- og blodtyper, spisevaner og forstyrrelser, samt alle de andre dejlige ting, der gør sådan et sted, og stedets kultur, til en fin og finurlig sammenkogt ret af mangfoldighed. MEN! er der ikke alligevel en del fællestræk, der definerer selv en så broget flok som vi lærerstuderende er. Og har vi ikke alle sammen en eller anden stereotyp og klichéfyldt forestilling om hvilke særtræk der definerer en lærerstuderende? Men er du selv bannerfører og eksponent for netop dette Utopia af kategoriseringer, rubriceringer og mulighed for at putte alle os og vores kommende profession ned i en sjov kasse? Fortvivl ikke og spekuler ikke et sekund længere! For her er denne dybt forledende, klassificerende og stigmatiserende test, der hjælper DIG! med at finde ud af præcis hvor meget en lærerstuderende du egentlig er. 1. Valgte du læreruddannelsen som din 1. prioritet? A: Ja da. Begge mine forældre er lærere. Bare en skam der er så få undv. timer B: Nej. Men det var for hårdt at læse på uni C: FUCK!? Går jeg på læreruddannelsen???

? ?

2. Køber du kaffe i seminariets kantine? A: Ja. Kaffe er mit drug of choice. Lotte er min pusher og kantinen er mit hood B: Mener i den der økologiske til 6 kr? Ja det sker flere gange daglig C: Nej. Jeg har altid min egen termokande med

?

3. Køber du kander med kaffe i seminariets kantine? A: Hallo! Jeg består af 99% kaffe. Sælger de andet? B: Det er da sket en gang eller ti C: Nej. For så drikker jeg en hel kande og går i kaffechok

?

4. Indeholder dit klædeskab og daglige beklædning én eller flere af følgende genstande: gummistøvler, regnsæt, anorak, uldsokker, tweetjakke, cykelhjelm, vandrestøvler, regnslag til taske, sundhedssandaler, fodformede sko, islandsk sweater, skuldertaske i læder, Fjällräven eller Haglöfs rygsæk? A: Ja og jeg syr selv lapper på ærmerne af mine tweetjakker B: Tjek, tjek og tjek! C: Jeg ejede et par Hunter gummistøvler engang, men de røg ud. De er umoderne.

5. Kender du fornavnene på disse teoretikere og forfattere: W. Klafki, T. Ziehe, O. Dyste, J. Dewey, P. Bourdieu, A. Giddens, L. Vygotsky, J.J. Rousseau, Z. Bauman, P. Kemp, U. Beck, J. Piaget, S. Freud, K. Illeris, A. Von Oettingen, J. Habermas, S. Kierkegaard, K.E. Løgstrup, N.F.S. Grundtvig A: Ja. Thomas Ziehe er min far og Olga Dyste er min mor B: Jeg kan da et par stykker C: Von Oettingen!? Er det ikk’ ham den rige onkel fra Andeby?

?

6. Hvis du kunne, ville du vælge følgende: A: At starte forfra på din læreruddannelse fordi du elsker den B: Et eller flere ekstra linjefag C: At springe direkte videre på DPU. Jeg skal ikke være folkeskolelærer! 7. Har du indført en kageordning på dit stamhold? A: Ja da. Det er så hyggeligt med noget hjemmebag B: Ja en gang. Men ingen overholdt den og jeg bagte fastelavnsboller til 30… C: Nej for helvede. Så skal jeg jo i Rema i pausen og hente 5 roulader! 8. Hvor meget tid bruger du på seminariet? A: Mere tid end jeg bruger derhjemme. Jeg elsker det sted! B: Tid nok synes jeg. Jeg følger da undervisningen C: Jeg synes hverdagen er nederen, så jeg kommer kun i Svederen

?

?

? ??

9. Hvad bruger du din sommerferie på? A: At reservere bøger, få læst op på sekundær litteratur og spidse blyanter B: At tage på Ø-lejr og arbejde med forældreløse børn i div. ferietilbud C: At drikke mig stiv på Roskilde, Samsø, Northside, Langeland og Skanderborg 10. Når du vågner om natten, er det første du tænker: A: Nå ja, det var eliptiske sætningskonstruktioner det hed. Jeg skriver det lige ned B: Damn! Jeg har sgu drukket for meget kaffe C: Skal jeg slå vækkeuret fra og droppe didaktik i morgen? 11. Bruger du og deltager du i div. kulturtilbud på LIÅ? A: Alti’ alti’. Jeg er med i 4 udvalg og har spillet med i alle Atjuus forestillinger B: Jeg er fast inventar til seminariefest og fredagsbar WUHAAA! C: Jeg har da ikke tid til alt det der gøgl og hippiepis

?


?

12. Hvad er dit foretrukne transportmiddel? A: ”Jeg er så glad for min cykel” B: Bussen er nice. Så slipper jeg for at gå og få våde sko C: Hvis jeg havde råd købte jeg en Ferrari

?

13. Hvad læser du i din fritid? A: Masser af skøn- og faglitteratur, og så holder jeg Weekendavisen og Information B: Euroman eller Eurowoman og måske en god bog i ferien C: Læsning er for folk uden et liv, men billederne i Se&Hør er meget fede 14. Hvad diskuterer du med dine medstuderende i pausen og i baren? A: Fagdidaktiske problemstillinger og undervisningsforløb. Naturligvis! B: Hvem der vinder Vild med Dans og hvem der er mest lækker i Paradise Hotel C: Jeg gider ikke snakke med de tumper, jeg går på Facebook på min smartphone

?

?

15. Lever du godt for din SU? A: Ja, men det er lidt hårdt med 2 sponsorbørn og bidrag til alle de humanitære organisationer, LL og fagorganisationerne for mine linjefag B: Jeg sulter fordi jeg bruger alle mine penge i Svederen C: Nej. Godt jeg har mine 3 studiejobs ved siden af 16. Hvad står SMTTE for? A: Sammenhæng, mål, tegn, tiltag og evaluering. Daarrh!!! B: Sexet, målrettet, totalt trænet emu C: Damn! Nu skal jeg til gynækolog igen 17. Kan du folkeskolens formålsparagraf i hoved? A: Ja. Og jeg har da også faghæfterne for alle mine linjefag B: Sådan i store træk. Jeg ved hvor jeg kan finde den C: Hvad er det? 18: Er du venner med Lotte fra kantinen? A: Ja da. Vi shopper sko sammen hver weekend B: Jooeeh. Vi hilser da på hinanden C: Nej. Jeg tror ikke hun kan lide mig

?

19: Hvad er den bedste måde at understrege en pointe på? A: Jeg løfter pegefingeren eller peger med min pibe B: Jeg læner mig forover, trækker ned i min top og stikker albuerne ned i navlen C: Jeg er nihilist. Alt er meningsløst

?

?

?

?

20: Din foretrukne spise er? A: Min medbragte madpakke og en hjemmebagt bolle med ost og syltetøj B: Dagens ret i kantinen, burger, pizza og shawarma C: Flemmings pølse Resultat: Flest A’er: Du er ærketypen på en Flest B’er: Du har tendens til kaf- Flest C’er: Du er på ingen måde lærerstuderende. Du er så meget feånde og namedropping, og er en stereotypisk lærerstuderende, lærer allerede, at du sveder kaffe glad for at være lærerstuderende. hvis du da overhovedet er lærerog at Arne fra Terkel i Knibe ligner Men ud over det, har du et meget studerende. Hvis du går på uden usympatisk og topgroomet busi- normalt og afbalanceret forhold til dannelsen, er det kun fordi, du ikke nessmand ved siden af dig. Du cyk- din uddannelse. Du er ikke helt sik- kom med i Paradise Hotel, havde ler aldrig hjemmefra uden et regn- ker på, om du gider de der møgun- for lidt ”talent” til X-faktor og ikke sæt og en madpakke i tasken, som ger ude i ”folkeren”, og overvejer var ”lækker nok til love”. Måske du er fint pakket ved siden af noterne derfor om du skal læse videre på skulle overveje en anden uddanneltil alle dine sirligt ordnede tekster, DPU. Du kan blive en rigtig god læ- se. Ellers, drik noget kaffe, ryg en der er læst og klar, så du kan få rer hvis du vil det, men husk at din pibe tobak, få dig et abonnement mest muligt ud af din sparsomme tid på lærerseminariet er ovre før på KvaN, læs på Klafki og spis en tid på seminariet. Du er engageret du ved det. Så nyd det mens du er ostemad med syltetøj, mens du syr i din uddannelse udover det sæd- her. Vi foreslår en kande stærk sort labber på din nyindkøbte tweetjakvanlige og har ingen omgangskreds kaffe, en shoppetur med Lotte, en ke - hvis du nogensinde skal have og socialt liv uden for seminariet. tur i stakbogladen og friluftsland, en chance for at opgardere dig til Stil den guitar, slap af med kage- og at du bruger det studiesociale ”rigtig” lærerstuderende. ordningen, få dig et liv og keep up på LIÅ noget mere. the good work!


Af Johan Kastrup Krogh & Michael Sørensen

Skrækhistorier, om studerende der vælter sig i alkohol og dermed negligerer deres daglige gang på studiet, har været daglig kost i specielt de danske medier i mere end en menneskealder, og diskussionen har bestemt ikke fortaget sig de seneste par år. Journalisterne bruger i flæng smukke ord som: hor, udpumpning, uansvarlighed, SU-svindel, bræk i lårtykke stråler…….. og dræbte hjerneceller!! Men har alkohol virkelig ingen positiv virkning og hvis ikke, hvorfor hælder vi det så i os weekend efter weekend?

De fleste unge har oplevet fænomenet ”blackout”. Et næsten fuldstændigt hukommelsestab, der indtræffer efter indtagelse af store mængder alkohol, eller glemsel i mindre periodiske tidsrum, mens man er ved bevidsthed, men meget beruset. Disse ”blackouts” indikerer formodentlig en manglende evne til at konsolidere minder (fastholde oplevelser) opstået, mens man er beruset (Eysenck & Keane, 2010). En oplevelse med ”blackout” er i langt de fleste tilfælde ikke endvidere behageligt, og man har hørt flere forfærdelige historier om folk, der under ”blackout” har haft samkvem med byens pølsemænd. Men en manglende konsolidering af minder (fastholdelse af oplevelser) efter indtagelse af alkohol er ikke nødvendigvis kun et negativt fænomen. Netop denne manglende konsolidering af minder (fastholdelse af oplevelser) kan nemlig få folk til at huske bedre! Ja du læste rigtigt; alkohol kan give dig bedre hukommelse! Et validt og yderst repræsentativt studie foretaget af Bruce & Pihl (1997) viser at læring foretaget lige før alkoholindtagelse ofte huskes bedre end læring hos individer, der ikke indtager alkohol kort efter. Man har endnu svært ved at forklare disse umiddelbart overraskende resultater, men en mulig forklaring kunne være at alkohol forhindrer skabelsen af nye minder og indlæring, der interfererer (forstyrrer) konsolideringsprocessen af de tidligere minder - indlæringen foretaget lige før alkoholindtagelsen (Eysenck & Keane, 2010). Det kunne altså tyde på at alkohol beskytter tidligere minder fra forstyrrelse af efterfølgende indlæring. Med andre ord giver alkohol en inhiberende effekt overfor retroaktiv interferens, dvs.

Krogh, J. K. & Sørensen, M. (2012). Visdomsord (117.th. ed.). Aarhus, Denmark: Clever Men Talking.

Litteratur: Eysenck M. J. & Keane, M. T. (2010). Cognitive psychology (6.th ed.). Hove, UK: Psychology Press.

Med andre ord kan alkohol altså kognitionspsykologisk set også have positiv virkning – i dette tilfælde en positiv indvirkning på hukommelse. Dette er ordene og budskabet der hjertens gerne må blive råbt i kor - endelig er der noget positivt at sige om vores uansvarlige druk! - især over for de journalister der i årevis har malet fanden på væggen, når der bliver talt om unge og alkohol! ”Kære pessimister, vi har nu et empirisk studie, der retfærdiggør vores indtagelse af latterligt store mængder alkohol i påbegyndelsen (og konstant undervejs) af vores livs mest seriøse uddannelsesforløb!” Så kære alle, lad os alle i fællesskab søge intellektuel ly i fredagsbaren, så vi bedre kan huske hvad vores små kloge hoveder optager af viden og samtidig leve op til vores ry som unge fordrukne sataner! Stik mig en bajer!

en hæmmende effekt overfor tilbagevirkende forstyrrelse. Et eksempel kunne være at man har lært sproget engelsk og at en efterfølgende indlæring af sproget tysk forstyrrer ens evne til at huske det engelske sprog – den føromtalte tilbagevirkende forstyrrelse, en retroaktiv interferens. Denne forstyrrelse af hukommelsen kan også gå den modsatte vej med proaktiv interferens, hvor det med ovenstående eksempel ville være indlæringen af det første sprog, engelsk, der vil forstyrre indlæringen af det efterfølgende sprog, tysk. Der er med andre ord tale om en fremadvirkende forstyrrelse i modsætning til førnævnte tilbagevirkende forstyrrelse.

01 Alkohol – de studerendes ven APRIL 2012 09. ÅRGANG

TIDSSKRIFT FOR STUDERENDE PÅ LÆRERUDDANNELSEN I ÅRHUS

Tabula Springer ud  

Tabula April 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you