Issuu on Google+

LIANNE BITTERS portfolio


II


III


Lianne Bitters Copyright © 2012 469–877–1298 Lianne_Renee@yahoo.com


Architecture Hearing Austin

01

Aquatic Center

RIMOSA

15 25

Additional Work Jewelry

35mm Photography

Figure Drawing

39 49 57


Architecture


Hearing Austin PROGRAM CLIENT SITE SQUARE FOOTAGE YEAR OF PROJECT

Home for entertaining Male graphic designer Valley on Lake Travis in Austin, Texas 3,000 Fall 2010


The site sits above a valley that flows into Lake Travis. The sounds of the site inspired me to organized the program around sound zones of reflection, filtering, and fading. Reflection areas are the most private zones of the house where sound is reverberated in the landscape. The filtering zone is a public space that distributes noise and guests. Located upstairs are the public areas where sound fades into the valley. 02


03


SITE PLAN The site for this project was chosen for its beautiful landscape and view of a valley to the southeast. The client wished for the large oak trees on the site to be undisturbed. The intent of the project was to focus on the views and the sounds of the site to capture them and have them constantly experienced in the house.

N

We had the option to chose the East or the West lot on this site. We were paired to work with one person in the class who chose the opposite site to make sure both houses had great views and privacy. 04


PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

5

5

5 A102

6 UP

-1 LEVEL

2

3

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODU 4

5 A102

1 DN

UP

1 LEVEL 4 4

9

5

8

A102

7

DN

DUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

TODESK STUDENT PRODUCT

Foyer Two Car Garage Laundry Patio Guest Room Master Suite Living Room Kitchen Dining Room

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

0 LEVEL

1 2 3 4 5 6 7 8 9

05


1 2 3 4

5 6 7

9

8

6 10 4

DETAIL OF SECTION 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

1/8 per foot slope Polyiso Cyanurate 90 Mil. Epdm. fully adhered Reinforced concrete Concrete Aluminum sliding door frame Bracket Sealant and backer rod 1” Insulated glass (mylar inter layer, low “e” and argon fill) Extruded Polystyrene 1/2” tempered railings

11 5 2 3 4

5

9

6

5 2 4

06


SECTION Detail to the left

07


Coming from the road you retreat down into the landscape to reach the house. The house is clad in local stone and wood siding to enhance the landscape. 08


FRONT FACADE

09


MASTER BEDROOM The master suite is situated on the lowest level along the treetops and in the landscape to control privacy. From waking to showering it is a place ot enjoy nature.

10

FOYER

The entry level provides a place of repose and a filter to the public and private areas of the house.


DINING ROOM TO LIVING ROOM With its open plan configuration, the main living space of the house takes full advantage of the views above the tree tops and brings the valley into the space. This relationship is further maintained by the ability to open sliding glass doors completely away for an uninhibited view.

11


SE ELEVATION The home opening up to the valley 12


13


Aquatic Center PROGRAM SITE SQUARE FOOTAGE YEAR OF PROJECT

Community Aquatic Center Houston, Texas 36,000 Spring 2009


The aquatic center provides a year round family recreation facility in an urban context surrounded by a new mixed-use development. Groups of two conducted this portion of the project after selection of one group members scheme for the aquatic center. Both members were expected to collaborate their concepts and ideas into one design.

16


17


The site’s transportation hot-spots and natural circulation pathways were preserved to allow the community to easily connect throughout the site.

12 2.50

concept

12

CONCEPT

2 .0 0

12

1 .5

0

1 22.50

1 22.00

121 .00 1 21.50

1 21.00

120 .50 1 20.50

BUS

120 .00

SUBWAY PARKING

N SITE PLAN

GROUND LEVEL 12 2.50

12 2 .0 0

wet level - 2 12

1 .5

0

c a

1 22.50

C 1 22.00

B 121 .00

1 21.50

b

A

1 21.00

b

120 .50

1 20.50

120 .00

a

@ 1:500 18

c

ground level

The program requirements include a lobby area, swimming, diving and recreational pools, spectator seating, locker rooms, administration space, life guard and first aid stations, a wet classroom, concession and eating areas, and support space.


12 2.50

12 2.50

concept

12

12

2 .0

2 .0

0

0

concept

We created an aquatic center that is ‘seamless’ within the landscape and ‘permeable’ to the community. 12

1 .5

0

121 .00

12

1 .5

0

1 22.50

1 22.00

121 .00 1 21.50

1 21.00

120 .50

120 .50 1 20.50

BUS ‘Wet’ and ‘dry’ program BUS SUBWAY SUBWAY are separated into two PARKING PARKING levels, where the -1 120 .00

120 .00

level becomes a social area allowing visitors to keep dry while spectating over the open competition and recreational wet level below.

nd level ground level

c a

b

b

a c

-

WET LEVEL –2

b

c

-

dry level 1

c a

dry level 1

DRY LEVEL –1

wet level -wet 2 lev

c

c

a

a

b

b

b

a

a c

c

19


An iconic transitional space is the only structure apparent on ground level. Various skylights and two glass facades built up by sloping green hills, allow natural light as well as people to look into the main underground building.

b @ 1:150 community aquatic SECTION A

20

houston, tx


SECTION B

center SECTION C

arch. design 1 - m. erminy lianne bitters & gayle evasco spring 2009

21


View of park above and entry.

c @ 1:100 Looking into the Aquatic Center.

View coming down the main stairs.

community aquatic center houston, tx 22


WET LEVEL

DRY LEVEL

arch. design 1 - m. erminy lianne bitters & gayle evasco spring 2009

23


RIMOSA PROGRAM CLIENT SITE SQUARE FOOTAGE YEAR OF PROJECT

Museum of Science and Art Rhode Island Museum of Science and Art (RIMOSA) Providence, Rhode Island 10,000 Fall 2011


RIMOSA creates pop up exhibits around Providence to provide the community a place to observe, explore the world, and create. The exhibits are hands-on and focus on art and science. Looking for a permanent location they came to RISD for help in finding and designing a permanent space. My concept explores how science and art use different methods to find the truths in the world. 26


27


The scientist has found the equation; the artist has felt a sublime insight.

EXISTING FACADE Utilizing an old textile mill in an industrial district within the city

EXISTING LEVEL 1 Old Entrance level with steel columns, beams, and wood girders.

EXISTING LEVEL 0 New Entrance level with steel columns, wood beams and girders. 28

I was interested in finding the moment art meets science. In both disciplines of art and science, finding the truth out in the world is stressed. The scientist has found the equation; the artist has felt a sublime insight.


CONCEPT MODELS Arranging two forms to create space.

CONCEPT FORM DERIVED FROM CHARCOAL DRAWING

29


SECTION A

MODEL WITH SECTION CUTS

SECTION B

SECTION C

SECTION D 30


LEVEL 0

A D

C

B

1 7

2

3

4

5

5

6

LEVEL 1

A B

D

C

7

1 2 3 4 5 6 7

Ticketing Class Room Storage/Mech. Coat Check Restrooms Office Exhibit 31


EXHIBITION SPACE Exploring the different levels

Observe. Explore. Create. 32


33


NEW SOUTH FACADE Rejuvenating the community and giving Providence’s families a place to observe, explore, and create. 34


35


Additional Work


Jewelry Design


RIGHT EAR STUD WITH MATURE ROOT For versatility the roots are not fixed, which gives movement to the piece. 40


41


RIGHT EAR STUD The seed stud has sprouts that wrap up around the edge of the ear.

LEFT EAR STUD This seed can be worn along or with two different roots.

YOUNG ROOT Can be worn through the stud in the left or right ear... or not at all.

42


Sprouting Earrings The conceptual idea is about the growth that takes place between adolescence and adulthood. The earrings are very versatile and can be worn multiple ways. They are constructed of silver wire.

MATURE ROOT Can be worn in the left or right ear... or not at all.

43


Space & Place Brooch

BRASS BROOCH / PENDANT Image slides in and out.

COPPER WIRE & BRASS TUBE NECKLACE 44

The project was to create a piece that functions as a pendant, a brooch, and showcases a sense. Referencing theorist Martin Heidegger, I used his theory that the sense of existence is to dwell. I created an object that could be a space or a place. The piece becomes a place when an image of my home is inserted, calling to mind memories that makes it a place.


45


Using the ring as a stamp, it creates a signature that is unique.

46


Hollow Signet Ring

The government issues every U.S. citizen a social security number. This “signature� is often seen as a burden to keep hidden. I created a system that could mass produce this unique signature for all to see. The signature takes the form of a barcode because I see it as a branding. The shape of the ring is linear and slightly uncomfortable just as this branding we all secretly carry. 47


35mm Photography


50


HIGH KEY Observing the world made up of light tones 51


LOW KEY Observing the world made up of dark tones 52


53


LINES Exploring the linear construction of the world

54


COMPRESSION OF SPACE Diminishing the spatial relationships between objects

RHYTHM Exploring the lines/ forms/textures that repeat themselves to form a visual rhythm 55


Figure Drawing


CONTE CRAYON Ten minute gesture drawing 58


59


CHARCOAL Fifteen minute gesture drawing

CHARCOAL Ten minute gesture drawing 60


COLORED PENCIL White and purple pencil on black paper

61


62


63


Lianne Bitters: Portflio