Page 1

PORTFOLIO LIANA MANDRADZHIEVA

IN


Architecture | Competition

Cultural Centre year event location

April 2018 Kaira Looro Architectural Competition Senegal

The project deals with the topic of a cultural center in Sedhiou, Senegal as a search for unity among the different cultures that inhabit the area - representing them in architecture as they are in real life - strong, individual elements, sharing same background, and yet, generating a new thrilling experience when united. The two separated volumes of the building represent that individuality, each carrying a different function (an exhibition area and a dance hall). However, their unity naturally generates another space - the core of the building, common ground for sharing and interaction, devoted to story telling.

Conceptual diagram

Rainwater collection and natural ventilation diagram


MASTERPLAN 1:1000

Architecture | Academia

Cold War Museum

Cold War Museum Wine Museum

Wine Museum

Folding Grounds

P

4

2017/2018 I semester year Building Technology Studio studio professors Luca Fabris | Ana Magri | Sergio Zabot

The project is in an ex-military zone in Casarsa, Italy. The town’s identity spreads from the memories and remains from the Cold War (it was a strategic point in Northeast Italy), to its current fame for wine yards and local wineries. The interventions are a Cold War museum (linking the ex-military site to its still active, secret surroundings) and a Wine Museum (linked to the other feature of the site and area - the long spreading wineyeards). The museums designs reached very specific structural details,most of which calculated personally by our team, and rank as Passive House Zero Energy class after the conducted analysis and calculations, thus reaching exceptional energy and structural efficiency.

1 3

2

P

Original site Vines

Functions

Access and axes

Original buildings Cold war museum Park

Facade Panels Cold War Museum

Wine museum

Pedestrian access P

Landscape

New buildings

Park

Park internal axes

Wooden path

Parking

1

Cold War museum

Water

Masterplan axes

2

Wine museum

High trees

3

Eco - Hotel

Small trees

4

Restaurant / Shop

Excluded area

FOLDING THE GROUND

Facade Panels Cold War Museum

New setting

Trucks access


Architecture | Academia Environmental analysis: from Tarawa atoll morphology to the island of Buota:

Buota island analysis: sand accumulation, coastal erosion, currents flow, historic outlines map:

Coastal erosion prevention diagram:

Stabilisation mesh design variations:

Man(grove)made Kiribati 2016/2017 II semester year Architectural Design Studio II studio professors Simone Giostra | Hope Strode

The project deals with environmental emergencies on Tarawa Atoll, capital of Kiribati, a island country in the North Pacific. The very urgent and real environmental threat they face is sinking - due to rising sea levels, the very low elevation of the islands and the growing issue of coastal erosion. The proposed solution is an in integrated system of artificial and natural elements (mesh and mangroves) that together would prevent erosion, help soil accumulation process and increase coral protection and growth. The design of the mesh is modernised tetrapods, parametrically varying according to slope and proximity to the sea. The last stage of the project was a self sufficient residential unit, based on environmental design tools.

Residential unit design process and form finding: shadow cast, solar radiation and form optimisation:


1

Architecture | Academia REINF. CONC. WALLS

2 3 4 5

STEEL BEAM SUPPORTING THE RAMP S. 1:100

7 8

1. concrete slab 2. holer 80x80 3. beam IPE 270 4. ceiling void 5. perforated metal sheets 6. beam IPE 500 7. sqare metal frame 8. shading system frame 9. sliding perforated metal panelsv

STEEL BEAM SUPPORTING THE RAMP

S. 1:50

9

S. 1:50

BEA S. 1

SID

BEA S. 1

SID

SEC

SEC

2 6 7 5

PLAN

RAMP FACADE SYSYTEM S. 1:20 HORIZONTAL SECTION

VERTICAL SECTION

ramp facade systems

1:20

ramp s

1 2 3 4 5

STEEL BEAM SUPPORTING THE RAMP

S. 1:100

7

S

8

TO MARBLE BEDROCK CONNECTION BEAMBEAM TO MARBLE BEDROCK CONNECTION S. 1:20S. 1:20

STEEL BEAM SUPPORTING THE RAMP

SIDE DETAIL SIDE DETAIL

9

S. 1:50

S

DETAIL PLATEPLATE DETAIL

BEAM TO MARBLE BEDROCK CONNECTION 10 shading and glazing system plan BEAM TO MARBLE BEDROCK CONNECTION S. 1:20 S.PLAN 1:20 SIDE DETAIL SIDE DETAIL

1:20

11

PLATE DETAIL PLATE DETAIL

12

15

BEAM THROUGH R.C. WALL S. 1:20

14

13

16

SECTION SECTION

SECTION SECTION

ramp support system

welcome area 2 6

7 5

ramp facade systems

1:20

ramp support beam to marble bedrock

exhibition ramp

Inbetween stone and air 2015/2016 I semester year In between stone and air Architectural Design Studio I studio professors Francisco Mangado | Riccardo Mazzoni | Roy Nash

The studio project was based in an ex marble quarry in Andalucia, Spain. We had to ensure space for living, working and exhibition for six sculptors. The concept revolves around the idea of allowing residents and visitors to experience the terrain through a pathway, swirling among the different terraces and defining spaces between. The functions are as breaks throughout the constant flow of the ramp, which itself carries the most public function of all - the exhibition. Users thus experience the rough dynamics and raw, intense geometry of the place.

STIFENERS DETAIL STIFENERS DETAIL

spatial configuration diagram PLAN

workshops

STIFENERS DETAIL STIFENERS DETAIL

reside

ntial

works

hops

exhib

ition

residential

ramp support system

event space

1:20

1. concrete slab 2. holder 80x80 3. beam IPE 270 4. ceiling void 5. perforated metal sheets 6. beam IPE 500 7. sqare metal frame 8. shading system frame 9. rotating perforated metal panels 10. triple glazed clear glass window 11. safety rail 12. bedding distance 13. anchor bolts 14. beam IPE 500 15. stiffeners 16. base plate 12


Architecture | Academia Changing rooms

Library

Bookstore

Segreteria

Exhibition

Classrooms and conference room

Facade system design steps: 1.

POLIflow 2014/2015 II semester year Thematic studio studio professors Emilio Faroldi | Fara Gaetano | Luigi Cocchiarella

Due to the growing number of students, a neighbouring pool is to be integrated in Leonardo campus of Politecnico di Milano. In POLIflow the driving elements are the axes of moving; i. e. the flow of people; and this defines the distribution of both the open areas and buildings. The new site hosts an open area for studying/recreation and buildings with additional functions. Key element, inspired by typical Milan brickwork facades, is the facade – a composition of thin brick-like tiles -a sun-shading and privacy-protection system, according to the requisites of the different spaces inside.

2.

3.


Architecture | Academia

Ground Floor

Morphological analysis and form-finding

First floor

BWeave 2013/2014 II semester year Building Technology Studio studio professors Giuseppe ChiarandĂ | Alessandro Meda | Ingrid Paoletti

The scope of the studio was to create a pavilion for the 2015 EXPO, held in Milan. BWeave is the proposal for a common pavilion for three Balkan countries – Bulgaria, Macedonia and Serbia. The chosen component is weaving - a simple technology used all over the Balkans, from textile to actual life-size buildings, here it is also a symbolical way of showing the intertwining of the three cultures we represent. The building shape was determined by analysis of the context coordinated with an appropriate placement of the desired functions of the pavilion. Structural diagram

Shell structural diagram


Architecture | Academia

Restourant

Museum

Bonanza Harbour 2014/2015 I semester year Architectural Design Studio 3 studio professors Michele Moreno | Nathalie Emmanuelle Roseau

The site for the project is Sanlúcar de Barrameda, a small city in Spain. The goal was to reconstruct the existing Bonanza harbour in a system of buildings and infrastructure that would improve and increase the harbour traffic and, with the museum and restaurant included, attract other users – tourists and locals, which would be useful for the overall region development. The new harbour is on the dividing point between the urban and rural, with an integrated park that serves as a visual continuation of The Doñana National Park from the opposite river bank.

Park

Functions diagram

Main axis diagram

Harbour


Architecture | Academia Environmental analysis

FEWs system: solar panels - rainwater harvesting - constructed wetland - greenhouses - landfill:

Eco Fill 2013/2014 I semester year Architectural Design Studio 2 studio professors Simone Giostra | Roberto Mancini

EcoFill is located on the site of ex-military barracks in Milan. It creates a totally opposite experience to the high density residential area. EcoFill is a landfill area, where waste serves as the filling for artificial hills. Thus emerges a city park that integrates solar panels, phytore mediation, green houses and residential buildings. The project proposes a model for single family house that could be distributed around the site. Its design is dictated by the contour lines of the mountain-like relief, and integrates all green elements of the surrounding park, linking sustainability and society.


Architecture | Workshops

Weaving Enclosure

Granular Space

year event tutors

year event tutors

november 2014 UnExpected MateReality 2014 Ingrid Paoletti | Roberto Naboni

The final prototype of UnExpected MateReality (a research on the properties of weaving material system in architecture) is a self-standing structure based on the frictional interaction between vertical plywood warp elements, and a double set of rattan-based wefts. It is an 8-meter long, 3.3-meter high sinuous enclosure which partitions open spaces and create of visual permeability. My contribution was in the construction process of the prototype - work with the rattan sticks and the plywood “ribs� - which ended up to be a very challenging, but fulfilling work.

november 2014 MIAW 2015 C Achim Menges | Karola Dierichs | Ingrid Paoletti

A structural research through the construction of vertical cylinders with aggregates. the workshop was split in two parts: in part 1 three teams explored variations of the cylinder in height, thickness or aggregate combinations, and each group made a proposal for the final prototype. The group I worked in experimented with height, and our proposal was selected for construction in part 2 of the workshop - a complex spiral-like shape reaching 2.2m. It proved to be a very successful structural experiment and at the moment was the highest structure built with the aggregates we used.


Product Design | Competition

Exhibition Stand | rewarded IIIrd place year event location

September 2017 Elements of Urban Design: Exhibition Stand Competition Plovdiv, Bulgaria

The competition required new exhibition stands for the city of Plovdiv, Bulgaria. The requirements were for an easy, cheap assembly, that can be quickly dismantled and stored efficiently. The proposal aimed for a clean, elegant design, at the same time satisfying the needs for stability, easy use and durability. The material used is aluminium for the frame, steel for the weights at the bottom of the frame. The exhibition board is suspended on steel ropes, giving great flexibility when it comes to orientation and size of panel for insertion. Lighting fixtures are integrated in the structure. The design was rewarded 3rd place by the Chamber of Architects Bulgaria (Plovdiv).


Product Design | Competition

seats

supports

wooden beams/ earth pot

or

Nested in the trap | rewarded IIIrd place year event location

May 2017 Plant The Trap Design Competiton Plovdiv, Bulgaria

Located in the artistic neighbourhood of Plovdiv, The Trap, the competition “Plant the Trap“ was an open event for designs that would raise awareness towards the issue of urban agriculture and would put the way our food is cultivated in the public eye. The project is a set of modular mini gardens (nests), that work individually or as a set of two or more. The mini garden (comprised of basil, rosemary and mint) is at the centre of a hexagonal bench. Thus a typical urban element - the bench - is given another function, the one of informing and bringing closer people and agriculture. The entry was among the five rewarded finalists.


Graphic Design | Commissions

Logo for Fondazione Scuola Civica Carugate year client location status

June 2018 Fondazione Scuola Civica Carugate Carugate, Italy realised

The idea was to create a timeless, easily distributed logo that can stay relevant even if aspects of the Fondazione’s activities change. This is why a monochrome scale was selected, and the overall design includes recognizable, and yet, not too literal symbols to express the client’s identity - a school dedicated to dance, theatre, gymnastics, arts, and others.

Business card for HERIKS Ltd. year client location status

2017 HERIKS Ltd Plovdiv, Bulgaria realised

The client requested an elegant and warm design, which poetically references the activity of the firm - industrial ventilators and air-curtains.

Business card for Aspect Studio year client location status

2015 Aspect Studio Plovdiv, Bulgaria realised

The client requested an including and welcoming design, reflecting the activity of the studio - psychotherapy and psychoanalysis.

Portfolio of Selected Works  
Portfolio of Selected Works  
Advertisement