Page 1

Li Bai

REUNION OF THE CULTURAL TRIANGLE

Boundary - Stitch

BOUNDARY - STITCH


Fall 2016

SITE CONDITION AND ANALYSIS IDENTIFY CONSTRAINTS AND POSSIBLE IMPROVEMENTS

From research and analysis, I have identified some constraints of the current design. Overall, user groups of the space include pedestrian, vehicular, buses, subways, bicycles, and backstage vehicular. There are traffic use conflicts among all these user groups. Most importantly, the connectivity of pedestrian circulation was limited by parking lots, fences, or cut off by vehicular traffics. The parking lot between BBG and the museum creates a big voids that cut the museum off the cultural triangle, and it disconnects all three entities from each other. The parking lots is the focus of my following design.

Brooklyn’s cultural triangle consists of Mt. Prospect Park, Brooklyn Library and Brooklyn Botanic Garden. It was once the cultural center of Brooklyn and still is a popular community destination today. As a public space and a recreational entity, the cultural triangle is visited by both local residents and visitors from the region.

Grand Army Plaza

The Cultural Triangle

Cornell University Landscape Architecture

Brooklyn Library

Mt. Prospect Park

Brooklyn Museum Easter n

Parkw ay

Bikes

Public Transportation

Operation/Back stage

Pedestrian

Brooklyn Botanic Garden Prospect Park

The parking lot behind the museum building


DESIGN INTENT:

Conceptual shape Li Bai

To create a ribbon-like, elevated walk that ties the cultural triangle together both physically and visually through different topography layers. It stitches the museum, botanic garden, Mt. Prospect park and the library together to create a strong sense of connection while extending the historical design pattern of Olmsted’s Prospect Park into the site.

Conceptual rendering 1. The museum is cut out of the cultural triangle by the parking lot.

2. Alter the vehicular circulation.

A Stitch: Using the elevated walkways as strings to tie the cultural triangle back together. Elements that shape the concept: historic pattern + demands of connectivity + topography

The walkways and paths of Olmsted and Vaux’s Porpect Park design has no straight lines to create the impression of unending space.

The need of connectivity is clear. There’s no direct pedestrian walk in between BBG and museum. Fences were put to define the boundary of these two entities.

Not only the parking lot, but also the topography has isolated the museum from the triangle. Contours needs to be pushed back to erase the topo barriers.

Boundary - Stitch

DESIGN CONCEPT: STITCH

3. Close the parking lot and draw pedestrians in. Stitch the museum back to the triangle.


Shaping process: Roughly locate the stitch by highlighting the disconnected areas, subtract the existing pathways and blend it into the historic pattern of Olmsted’s Prospect Park.

The Cultural Triangle

Cornell University Landscape Architecture

Fall 2016

DEVELOPMENT OF THE CONCEPT

Concept diagram of the stitch: elements of proposed walkway system and the destinations it connects together.

Existing pattern /flow + Isolated Nodes/Destinations


Li Bai

CONCEPTUAL MASTER PLAN

Boundary - Stitch


Fall 2016 Cornell University Landscape Architecture The Cultural Triangle

BLEND INTO THE SITE Layers: Re-connecting destinations from all levels. Focus: - Test the feasibility of the masterplan in a 3D rhino model. - To understand its current compatibility with the existing walkways and topography

Conclusions, from the 3D testing diagnosis: - Pattern needs to be simplified to utilize the existing walkways - Use visual clues to enhance the connectivity. - Multi-solutions to adapt the topography change: elevated by steps, ramps...


Li Bai

THE SITE PLAN

Boundary - Stitch


Fall 2016

COMPONENTS AND PROGRAMS: - UNIFIED ENTRANCE - ELEVATED WALKWAYS - GROUND LEVEL AND COLUMNS - AMPHITHEATER - SEATING AND DISPLAYING SPACE

Elevated Walkways

Cornell University Landscape Architecture

LAYERS Because of the complexity of the context, the design contains a series of elements that contributes to the improvement of connectivity. To sort them out, I organized them in layers by different elevation. Columns

QUANTIFIABLES 4000 feets of elevated walks to stitch cultural triangle together. 2 more acres of green space. Ground level

The Cultural Triangle

PEDESTRIAN CIRCULATION

Before

Conext

After


A unified entrance is intended to welcome most of the visitors who arrive at the cultural triangle by subway and buses. It is located among the north of Brooklyn Botanic Garden, the museum front and the entrance of the Mt. Prospect Park. This unified entrance conducts and leads visitors directly to the elevated walkway that starts within the botanic garden, and to the ground level behind the museum building. As the entrance paving gradually merging into the heart of design, the connectivity is strengthened through the visitor experience from the very beginning.

Li Bai

UNIFIED ENTRANCE GROUND LEVEL LANDSCAPE

Push back contour:

Boundary - Stitch

Before

After

THE ELEVATED WALKWAYS The main body of this design is the elevated walkway system. It works as a direct linkage, an anchor in between these once separate entities. Because of the structural nature of the elevated walkways, it is important to ensure accessibility of the it. The walkway system has four entrance and two ADA standard elevators in the center of the walkway. It is also connected to multiple existing paths and structures such as the museum building and the green roof of BBG’s new visitor center. Linear illuminating lights will be installed along the foot edge of the walkways. Structural lighting is provided by the lighting poles throughout the main corridor.

Due to the impact from the elevated walkways, parts of the ground level are covered by the shadow from above structures. It is important to ensure that the ground level is not only a place to go, but a place to be. Otherwise the shaded ground level could easily be overlooked. Thus, accessibility and beautification are stressed through the design by adding lighting and focal structures to the column. The goal is to make it a usable and welcoming place.Seating and displaying spaces are set for outdoor museum.


The Cultural Triangle

Cornell University Landscape Architecture Fall 2016

PERSPECTIVE RENDER - UNIFIED ENTRANCE


Li Bai

PERSPECTIVE RENDER - ELEVATED WALKWAYS

Boundary - Stitch


Fall 2016 The Cultural Triangle

Cornell University Landscape Architecture

PERSPECTIVE RENDER PERSPECTIVE RENDER - THE GROUND LEVEL

BBrem con nes sum nesti iminctatus


DETAILS OF THE COLUMN STRUCTURE The additional structure around the top of columns are inspired from abstract shapes of tree branches, as a metaphoric extension of the Cherry Esplanade. The intent of this addition is to maintain the sense of natural retreat throughout the botanic garden. Columns are key elements to keep the ground level space alive and attracting.

Li Bai

THE COLUMNS

Boundary - Stitch

For Corridor Columns

For Other Columns


Fall 2016 Cornell University Landscape Architecture The Cultural Triangle

PHASING Phase 1: Establish of initial linkage. In 0 - 10 years, alter the traffic circulation, close the parking lot for pedestrian and prepare the site for ground level planting. Build the unified entrance, and the key elevated walkways that link the botanic garden and the museum.

SECTION (VIEW FROM EAST TO WEST)

Phase 2: Enhancing linkage In 10 - 15 years, complete the elevated walkway anchoring the botanic garden and the museum. Refine the ground level design and set up the outdoor museum. Keep developing the infrastructures of the design, such as column addition and lighting. Elaborate the connectivity of the elevated walkway system, such as the amphitheater and the east entrance on Washington Avenue.

Phase 3: Extension of the stitch. In 20 - 25 years, extend the walkway into Mt. Prospect park and the to the Brooklyn Library, with consistent datums and use of material. Landscape reunion of the Brooklyn cultural triangle should be achieved by the end of this phase.


Li Bai

PERSPECTIVE RENDER - MUSEUM ENTRANCE

Boundary - Stitch

Li bai fall 2016 studio project  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you