Page 1

B U CL

N Å R F YTT

C

LF , C H L

VC L H OC

N E T S ENA

S

JÖRGEN HAR KOLL PÅ

ARSENAL PRODUCERA JEFF PÅ PLATS, REDO ATT

1


INNEHÅLL 3 6 8 10 12

Mange och Lotta Tony och Musses lekstuga Guldmålvakten Sofia Lundgren Lener & Hävelid Engstrand

3 6 8 10 12

Mange och Lotta Tony och Musses lekstuga Guldmålvakten Sofia Lundgren Lener & Hävelid Engstrand

Utgivare Linköpings HC, tel 013-37 12 00 Ansv. utgivare Anders Mäki Annonsförsäljning LHC Marknad Produktion LHC Ord & Bild AB Foto Erik Åström – www.astromssportfoto.se Text Rasmus Hallgren Tryck Bold, Akalla Distribution Swepress Direktreklam & Postens Gruppreklam © Linköpings Hockey Club december 2010 

ANDRA NUMRET AV CLUB NEWS

V

älkommen till den andra upplagan av CLUB NEWS – tidningen som ger Dig intressanta artiklar från stora delar av elitidrotten i Linköping – våra lejonlag. Innehållet präglas en hel del av vårt gemensamma sätt att bygga lag och också strategierna för att göra det framgångsrikt i en tuff konkurrens, som i samtliga fall innebär den absoluta toppen av svensk idrott inom respektive sport. Vi har egenutvecklade talanger som är på väg mot toppnivå i Klas och Tilda, viktiga lagspelare och fanbärare i de linköpingsfödda lagkaptenerna Lotta och Mange samt utländsk spetskompetens i form av Jeff Ulmer, LHC och Mariann Gajhede i LFC. Vi tror denna trepartskombination är viktig för framgång. Egna starka spelare med stor känsla och ansvarstagande som kärntrupp där även lagkaptenskapet ingår. De behöver inte vara födda i stan, men de tar ett tag att etablera sig i denna kärntrupp. Sedan unga talanger som utvecklas i klubben och som är framti-

dens fanbärare. Och så kryddan, för att klara den tuffa konkurrensen på toppen av sin sport, utländsk spetskompetens. Gemensamt är också ambitionen att vinna och även att ta hand om fortsättningen efter att man har vunnit. Både LFC och LVC har upplevt litet tuffare tider efter att SM-guldet bärgats. Läs om hur LVC bygger nytt med just denna idé om en svensk kärntrupp för att minska beroendet av utländska gästspelare. När det gäller damhockeyn och LHC:s juniorsatsning finns också likheter, även om det i det senare fallet mer handlar om att utveckla duktiga ishockeyspelare än om att vinna titlar till varje pris. Ambitionen är också gemensam att vinna SM-guld och vara med och tävla. Det som gör elitidrotten så intressant är ju att det inte finns några garanterade framgångar. Och även när man har nått dem så är det långt ifrån självklart att det blir varaktigt. Då gäller det att hitta nya vägar, eller kanske en ny väg, för att starta en ny resa mot toppen!

Skivsläpp 20 Dec Med hits som:

bara i Finns terade välsor rer ä hjulaf f

Rätt däck för alla väderstreck Du, jag och Pelles Däck Säkra hjul i jul • Med flera... Öppet vardagar 0700 - 1700 Gottorpsgatan 41 • Tornby pellesdack.se • 013-12 14 07

Totalt sett tycker jag att vi ska vara mycket stolta över att ha så många lag – alla fem i denna tidning – med i Sverigetoppen och konkurrerar! Lägg även till innebandygängets strålande framfart och ÅFF:s ambitioner – så har närområdet en elitidrott som inte går av för hackor! Vi tackar er alla som ödmjukast för ert stöd gör att vi alla kan vara stolta för Linköping! Med det konstaterandet får jag önska alla en God Jul och ett Gott Nytt, fantastiskt, idrottsår!

Anders Mäki Vice klubbdirektör Linköpings Hockey Club


KLAS DAHLBECK VILL

FIRA JUL I BUFFALO

Han skulle få känna på Elitseriespel innan Allsvenskan väntade då Josef Melichar anlände. Det var tanken i alla fall. Men 19-årige Klas Dahlbeck har helt enkelt varit för bra och ropas numer ut då LHC:s lineup tillsammans med Magnus Johansson.

Fortsättning på nästa sida

3


FORTS. KLAS DAHLBECK VILL FIRA JUL I BUFFALO

– Så klart jätteroligt att man får chansen. Jag har fått spela mycket och har stort förtroende och nu gäller det bara att köra på så här resten av säsongen att jag kan behålla min plats, säger han.

– Förra året har vi sju dagars ledighet. Så då åkte jag hem och firade med familj och släkt i Växjö och vi gör väl som de flesta andra med julbord, Kalle Anka och julklappar.

Han kom till Linköping precis innan säsongsstart inför förra säsongen, då som ersättare till Eddie Larsson i J20 och presenterades som ”en riktig doldis”. Och snacka om att doldisen har kommit ut från skuggan och presterat långt över både sina och säkerligen även tränarnas förväntningar.

Men i år vill han inte fira jul och nyår i Växjö. Inte i Linköping heller för den delen. Utan det är Buffalo, USA är det självklara svaret. För det innebär spel i Junior-VM för Sverige.

A-laget kändes riktigt långt borta när jag kom och var väl ett långsiktigt mål.

– Förhoppningsvis blir det så, det ska bli skitkul och är en jättechans för mig. Samtidigt är det stenhård konkurrens om platserna och det är bara att köra järnet och se hur långt det tar mig. Men du känner ingen press att du måste komma med i laget? – Nej, jag har inget att förlora utan ska gå in och ge allt på träningslägret. Jag ska spela som jag gör här i Linköping och inte ändra något utan göra det man är bra på till 100 procent. Och det passar väl ganska bra att avrunda så? Med ett ödmjukt svar, från en ödmjuk kille.

– A-laget kändes riktigt långt borta när jag kom och var väl ett långsiktigt mål. Men det har gått ganska snabbt att anpassa sig till spelet, medger Klas. Vinterns Club News innebär viss inriktning på den juletid som väntar. Och visst har vi även en historia med vit fägring när det gäller Klas också. För under OSuppehållet så följde han med upp till Hagfors för att spela en träningsmatch mot Färjestad. Resten av laget fortsatte vidare mot Säfsen för lite team building, medan Dahlbeck åkte hem till Linköping med lagets fystränare Lasse Thörnholm. På ringlande Värmlandsvägar vräkte snön ner och det blev en helvetesfärd som tog nästan sex timmar. – Ja det var en spännande resa. Lasse berättade en hel del om det ena och det andra. Det blev mycket militärhistorier också, minns han. Under resans gång frågade han intresserat vad som krävdes för att ta en plats i a-laget och vad han var tvungen att förbättra inom den fysiska biten. Det stod klart tidigt att han skulle behöva gå upp en hel del muskler. – Sommarträningen gick väldigt bra och det hela var väldigt bra organiserat. Vågen landade på 93 kg, så jag gick totalt upp 6 kg, men då hade jag också minskat en del på fettmätningarna så det var ganska mycket muskler, hoppas jag. Då ska även tilläggas att han sprang i Vidingsjöbackar trots benhinneinflammation. Något som tyder på att det är en väldigt träningsvillig, målmedveten, men samtidigt väldigt ambitiös back man har fått i form av Klas. – Jo, men så skulle jag nog beskriva mig själv också. Just dessa extra kilon har hjälpt Klas till att ta en ordinarie plats och snabbt kunnat anpassa sig till Elitseriespel. Det medför även stor uppmärksamhet bland annat från scouter som öst lovord om 19-åringen från bandymetropolen Katrineholm. – Jaså? Det är sådant jag inte tänker på så mycket. När det går bra så ska man inte tänka på det eller krångla för mycket utan bara fortsätta spela. Men för att gå tillbaka till julen så är det en klassisk jul som firas hemma hos familjen Dahlbeck i Växjö. Inga speciella traditioner utan det är en helt vanlig ”Svensson-jul” kan man säga.

44

6

#

Dahlbeck i a-lagströjan


TILDA HAR SIN

strategi upplagd

F

rån U18-landslaget till en ordinarie plats i Damallsvenskan, Champions League-spel och landslagsdebut. Nej, det handlar inte om karriären för en ärrad veteran. Det är Tilda Heimerssons fjolårssäsong!

tog ett tag. Hade du kunnat föreställa dig en liknande säsong? – Nja, inte innan säsongen, eller det tror man ju aldrig innan. Det är lite överraskande att jag fått vara med så mycket redan i år.

även denna säsong. – Jag vet vad jag går för fotbollsmässigt och det viktigaste är att hålla i fysiken jag byggt upp i år och ta det på fullaste allvar. Jag är helt övertygad om att jag kommer göra det bättre.

Att hon skulle få en större roll stod klart ganska tidigt. Med mittfältsgeneralen Caroline Seger som flyttade till USA och Ingrid Schjelderup som tidigt drabbades av en knäskada så gav det en klar öppning för Norrköpingstjejen.

Förutom den allsvenska succén fick hon vara med om mycket annat. Avancemang i Champions League, spel i U20-VM med Sverige och dessutom landslagsdebut på hösten.

Innan Damallsvenskan börjar så väntar även spel i Champions League, mot Arsenal. En motståndare Chelsea-supportern Tilda gärna slår utav flera anledningar och hon säger sig ha hyfsad koll på motståndarna.

– Det kändes bra i början och försäsongen gick bra med turneringen i Växjö och vi började serien bra med. Men det blev lite obalans i laget, speciellt på mittfältet. Men alla fick ta ansvar och vi skärpte oss i vissa perioder.


– Riktigt kul, spännande att få vara med och se hur det går till. Men det är ganska lika upplägget på ungdomslandslagen. Jag var ganska avspänd hela tiden, förutom på planen, då var det nervöst.

Tilda tackade för förtroendet, spelade 19 matcher från start i Damallsvenskan och var enligt tränaren Jörgen Pettersson en av lagets bästa spelare året igenom.

Var det största ögonblicket för säsongen? – Det var hur roligt som helst med a-landslaget, men jag rankar U20-VM högre, det var en större upplevelse. Jag fick vara en viktig spelare där och så tog vi oss långt med.

– Jag växte med uppgiften och kände att jag hade en bättre höst än vår, även fast våren gick helt okej. Det var en lite ovan situation för mig att få starta så ofta, spela så mycket och vara en viktig del av laget, så det

Nu väntar det svåra andra året, säsongen då man ska försöka återupprepa succén och kanske till och med att göra bättre ifrån sig. Tilda har sin strategi upplagd och vet vad som behövs göras för att kunna vara lika bra

– Det blir många tuffa matcher på våren och jag känner att tack vare de matcher jag fick i fjol så känner jag mig säkrare att jag kan prestera och göra det på ett bra sätt, säger hon och fortsätter: 

– Umeå har mött dem några gånger och det har varit jämna matcher. De har många duktiga spelare som jag känner igen från U21-landslaget. Engelsk fotboll är lite speciell med ett snabbare passningstempo än vad vi kanske är vana med.

fem snabba Hur kommer du fira jul i år?

Sämsta julklapp du har fått?

Favorit på julbordet?

Vad önskar du dig i år?

– Det blir det gamla vanliga. Mamma fyller år så vi firar med familjen och har det lite mysigt.

– Pappas köttbullar.

– Det är väl något tv-spel som jag inte var intresserad av.

– Jag har önskat mig en resa i mellandagarna till London för derbyt mellan Arsenal och Chelsea.

Bästa julklapp du har fått?

– En dator, Jag fyller år så nära inpå julen så det var en kombinerad julklapp och födelsedagspresent.

TILDA HEIMERSSON


NÖJD LAGKAPTEN

SER POTENTIAL

a l k l Ju I T

MAT & HOCKE

Tvårättersmiddag i restaur matchinfo av sportslig led och underhållning på högs Elitseriehockey. PRIS FRÅN 395:- privat PRIS FRÅN 495:- företag Mer information: http://www.lhc.eu

6


Hur firar du jul?

– Rysslandsturnén ligger bra till i år och vi kommer hem den 19:e december så nu hinner jag med en hel del julhandel då. Själva julafton blir som vanligt ute i skärgården med familjen.

Har ni några speciella traditioner?

– Vi brukar träffas hela familjen, äta god julmat och trivs ihop, inga stora grejer direkt.

Önskar dig?

H

alvvägs genom serien och LHC:s säsong hittills får väl bedömas som relativt godkänd även om allt kan bli bättre. Det är oerhört jämnt i tabellen med undantag för en toppkvartett som sticker ut, medan LHC skuggar där bakom. – Det har varit hyfsat får man säga, varken bu eller bä. Elitserien är otroligt jämn och det var väl ganska väntat att det skulle vara så. Inledningen var strålande från vår sida, medan slutet har varit lite sämre. Det finns stor potential i laget och kan vi höja oss lite grann så kan det bli en rolig vår. Laget inledde som sagt säsongen väldigt övertygande och låg i topp då drygt tio omgångar var spelade. Sedan anlände tjeckerna och det började gå dåligt och helt plötsligt anklagades tjeckerna för LHC:s fall, främst i media, men Magnus håller inte med. – Det finns många faktorer till att det inte gått så bra, men att det skulle vara anledningen köper jag inte. De är fantastiska hockeyspelare som gör vårt lag ännu bättre. Finns det något lag som imponerat på dig hittills? – Jag säger Luleå. Att de skulle ligga med i topp efter halva serien hade man inte förväntat sig. De har spelat en riktigt trevlig och underhållande hockey. Även AIK har överraskat lite grann. Spelet på bortaplan har skiljt sig en del jämfört med

– Jag önskar mig inte så mycket utan det är mest trevligt att få tid med familjen och träffa alla.

Bästa julklapp? hur man ställer upp i Cloetta Center. Men trots det har man tagit poäng i majoriteten av alla bortamatcher, även fast det inte är allt för många trepoängare. – Det är oftast tuffare på bortaplan, men jag tycker vi har visat att vi kan spela bra och hade en kanonmatch mot Färjestad. Jag tror för övrigt att vi har vunnit fyra av de sex senaste matcherna i Karlstad. Sedan tog vi också poäng mot ett hemmastarkt HV71, men det är småsaker som måste förbättras, säger Mange och fortsätter: – Vi måste vara jämnare i vårt spel och hamnar i för många svackor. Helt ska vi ju ta bort svackorna helt eller åtminstone försöka göra dem mindre. Vad säger du själv om din säsong? – Man hinner inte reflektera allt för mycket över insatsen men det känns ungefär som för laget. Hyfsat ändå, men det blev mest fokus på hur laget går måste jag erkänna.

– När jag fick min första cykel var på julafton. Men jag kunde ju inte cykla utomhus så jag fick åka runt inomhus istället.

Sämsta julklapp du har fått?

– Det måste vara något vi har fått under vårt julfirande i laget. Vi brukar ha lottdragning med hemlig avsändare så det kan bli lite roliga saker där, så det är väl någon av de julklapparna.

Om du fick ge en lagkamrat en julklapp, vad skulle det vara? – En resväska till Klas, jag hoppas han får åka iväg och spela JVM. Men jag har lite dålig koll på de övriga backarna, men han kan absolut spela där och göra bra ifrån sig.

En annan sak som imponerade i inledningen på säsongen var det numerära överläget som var ett av seriens bästa. Nu har det börjat svalna lite och förhoppningsvis kan man få ordning på det under uppehållet. - Vi har gjort det lite för svårt. I inledningen gjorde vi allt väldigt enkelt och det är oftast receptet. Om vi spelar enkelt så höjs också tempot och det är det spelet som vi måste försöka komma tillbaka till, avslutar Magnus.

s p p a S!

IP

EY

rangen inkl. dning, matchmagasin sta nivå i form av

7


LOTTA MED SIN

BÄSTA SÄSONG NÅGONSIN

C

aroline Seger ville komma närmare The Liberty Bell, Jessica Landström åkte över pölen hon med och Sara Larsson gjorde detsamma. Men Charlotte Rohlin stannade i Linköping - och gjorde sin bästa säsong någonsin. – Det har varit ett jättebra år. Jag har gjort lite mer mål än vanligt och folk får väl upp ögonen för en. Men det har fungerat jättebra, jag har utvecklats mycket och vet att jag kommer att utvecklas även nästa år. Så jag summerar väl året som väl godkänt, säger hon. Som den rutinerade mittbacksgiganten hon är så tog hon på sig stort ansvar i ett lag med annars ganska färska spelare. Med en medelålder på 21,2 år så har 30-åriga Rohlin fått ta ett stort ansvar med sin erfarenhet. – Jag har nog alltid varit en sådan spelare som tar ett stort ansvar så det föll sig helt naturligt att fortsätta göra det även den här säsongen. Sedan är det klart att man blir frustrerad när man ser att det finns massvis kapacitet, men vi inte får ut det. Men det får man hålla inom sig och försöka peppa igång laget, menar Lotta.

där, säger ”Lotta” och fortsätter: – Jag tycker vi avslutade på ett jättebra sätt och de sista matcherna vi spelare var positiva, framför allt de i Champions League. Jag tycker att Sverige ska vara stolta över LFC och hur långt vi har nått hittills. I Champions League väntar möte med storklubben Arsenal som inte bara har ett duktigt lag på herrsidan. Det är ett väldigt framgångsrikt lag med en Champions League-seger (2007) samt två semifinalplatser. En svår motståndare med andra ord. – Vi ska väl försöka vara på topp när vi möter dem och vi lägger upp träningen på ett annat sätt in vi gjort tidigare år. Vi ska inte träna ner oss på samma sätt så vi är under isen den perioden, men vi ska ändå träna hårt och tufft, menar hon.

en del på gymmet där jag bor, sen blir det väl att man går ut och springer en del. Vi kommer få individuella program som vår fystränare lägger upp. Men först väntar… – Lite ledighet. Man måste våga ge sig själv lite ledigt för att orka med den långa säsongen som väntar.

Hur firar du jul i år?

– Det blir bara att vara hemma i Linköping där jag ska fira med familjen. Min bror som bor i Tyskland kommer hit med.

Hur ser du på mötet med Arsenal? – Det fanns ingen drömlottning och det spelar egentligen ingen roll vilket lag man möter, alla lag är jätteduktiga. Men det var väldigt viktigt för oss att vi tog oss vidare till denna historiska kvartsfinal.

Har du önskat dig något speciellt?

Laget slutade visserligen trea i Damallsvenskan, men säsongen fick en god eftersmak i och med hennes två mål mot Danmark som skickade Sverige till VM samt avancemanget i Europacupspel.

Själv vet hon vad som behövs tränas på för att dels bli bättre som spelare, men även så hon har en bra grund till den långa säsongen, med VM-spel på schemat, som väntar.

– Ett par slalomskidor. Men vi hade inga backar i Linköping så jag åkte på längdspåret runt huset med slalomskidor.

– Det har gått lite upp och ner. Vi har blandat bra prestationer med lite sämre prestationer. Det är inget konstigt i sig, vi har ett ganska nytt lag med många nya spelare och ung medelålder. Vi har hela tiden försökt se positivt på det och när vi har gjort bra prestationer så har det känts bra för man vet att kapaciteten finns

– Man har en sådan vilja att bli bättre på allt så jag kommer inte lägga fokus på något speciellt. Jag vill bli starkare och mer uthållig så det är bara att borra ner huvudet i snön och köra på, säger hon och skrattar.

– Jag kommer mestadels träna här (i Stångebro) och

DET FANNS INGEN DRÖMLOTTNING OCH DET SPELAR EGENTLIGEN INGEN ROLL VILKET LAG MAN MÖTER

– Nej, jag blir glad vad jag än får och det är lite roligt när de hittar på något eget och man blir överraskad.

Bästa presenten du har fått?

Sämsta presenten?

– Det måste vara när man får något som inte är moderiktigt. Till exempel en CD-skiva precis när man gått ifrån att lyssna på det.

Om du fick ge någon en present i laget, vad skulle hon få?

– I så fall Ingrid Schjelderup. Att hon får vara hel och frisk nästa säsong.

99


JEFF ULMER

VILL PRODUCERA

E

n högerskjutande transatlant har länge varit på LHC-fansens önskelista. Nu är han här – Jeff Ulmer. – Jag ska visa fansen och lagkamraterna att jag kan göra mål, säger han. Han växte upp i Regina, Saskatchewan som är en provins i centrala Kanada. Redan i tidig ålder, direkt efter examen vid University of North Dakota, så turnerade han världen runt med Team Kanada och har sedan dess passat på att se världen även i klubblagsform. – Jag har spelat i de flesta stora ligorna i Europa och har väl aldrig varit den personen som sätter sig ner och skriver på ett treårsavtal. Jag har velat ha lite kortare kontrakt så jag har kunnat flytta till olika städer och länder, säger globetrottern som varit runt i åtta olika länder. Nu har Jeff kommit till Linköping och Sverige – ett land han trivs bra i och en stad han hoppas trivas bra i. Det har inte blivit allt för mycket fritid den senaste tiden. Han kom till Linköping måndagen den sjätte december och spelade fyra matcher på sju dagar utan att ha spelat match med sin ryska klubb Metallurg Novokuznetsk. – Det har varit lite tufft i början, att få hoppa in i matcherna med bara några träningar med laget. Det var frustrerande och pucken hoppade, det är sådant som händer när man inte är tillräckligt skärpt och har åkt skridskor på ett tag, men med lite mer matcher i benen kommer det bli bättre.

10

Karriären i Linköping inleddes hastigt. På knappt dygn fick han ett kontraktsförslag från LHC, skrev på, flög till Linköping, åkte buss till Gävle och spelade match mot Brynäs.

Med inte mycket till socialt liv utanför var livet tufft i Metallurg. Bara två transatlanter i laget och en rysk coach gjorde att det blev många timmar bakom… boken.

– Det gick väl hyfsat, jag var väldigt trött mot slutet. Jag fick en del chanser, men vill bidra mer, men det kommer, säger Jeff.

– Jag läste säkert 30 böcker under min tid i Ryssland och laddade ner via E-book. Det blev väl runt två-tre böcker i veckan.

Men över en längre period kommer den 33-årige kanadensaren bli viktig för laget. Det vittnar om annat inte hans 39 mål från fjolårssäsongen.

Man får höra om skräckhistorier om Ryssland hela tiden, har du något liknande att berätta om tiden där? – Det finns en hel del att berätta, men det var svårt att resa, framför allt när man hade lag på andra sidan av landet. Det kunde vara en resa på elva timmar och tidsskillnad på åtta timmar, sedan var laget alltid tillsammans och man fick inte någon tid utanför hockeyn. Du hade aldrig tid att vila hjärnan utan det var hockey, hockey och hockey. Vi hade inte en enda ledig dag att gå runt på stan och ta en kaffe.

- Då hade jag en given plats i förstakedjorna, men det kommer bli tuffare i år, LHC har många duktiga spelare. Jag ska försöka bidra med mitt och göra allt för att göra mål. I fall jag får ett bra skottläge från en bra position så vet jag att jag kan göra mål och det är det jag ska visa fansen och lagkamraterna. Tiden i Ryssland var långt ifrån Jeffs bästa i karriären. Förra säsongen var han hyllad poängkung i tyska ligan med 74 poäng på 56 matcher med Frankfurt Lions. Men laget gick i konkurs och han fick söka sig till Ryssland i stället. – Jag fick aldrig riktigt chansen där, utan spelade mest i fjärdekedjan med sex-sju minuter i speltid. Det är tufft att göra mål när man får två byten per period. Dessutom fick jag spela center, något jag inte gjort sedan lockout-säsongen, men jag är glad att jag gav det en chans, men ännu gladare att vara ute ur Ryssland.

Men Sverige trivs han bättre i. Här har han varit en sejour tidigare från säsongen 2008/2009 då han spelade för Modo och han ser gärna fram emot att stanna kvar här en längre tid. Men kortsiktigt finns det också en del att se fram emot – hans flickvän kommer nämligen snart till Linköping. – Hon kommer att komma till Sverige nästa vecka och stanna här säsongen ut. Jag har pratat mycket gott om Sverige och är glad att kunna visa det för henne. Sverige och Kanada är ganska lika med väder och hjälpsamma människor som pratar engelska.


s p p a l k l S! u

J

TIP

HOCKEYJULKLAPPEN! Årets LHC-julklapp! Välj 4 biljetter till 2 matcher för 495 kr! Du väljer två biljetter till två av matcherna 4/1 BIF, 6/1 FBK, 8/1 AIK PRIS 495:Mer information: http://www.lhc.eu


DANSK DYNAMIT SKA

FÅ LFC ATT LYFTA

26

-åriga Mariann Gajhede Knudsen var LFC:s andra nyförvärv inför säsongen – ett meriterat sådant. 62 landskamper, tre danska mästerskap och spel i Champions League vittnar om en duktig spelare som ansluter till Linköping. Trots hennes många landskamper, flertalet mot Sverige dessutom, så är det inte många som har koll på hennes över huvud taget, så vi låter Mariann själv berätta. – Jag är en typisk nummer sex, defensiv mittfältare, säger hon fortfattat. Sedan 2002 så har hon representerat Fortuna Hjörring, ett topplag i den danska högstaligan där det blivit många ligatitlar – och som ovan poängterat – spel i Champions League. – Vi har haft en jättebra säsong och jag kommer sakna alla kompisar, Samtidigt har jag varit i Fortuna i nästan 10 år så jag kände att det var dags att pröva något nytt, säger hon. Hur kom sig att du då valde Linköping? – Jag pratade lite med Linköping under året jag var borta från fotbollen, men det blev inte av förrän nu. Jag ville slutföra mina studier först. Sista året i Fortuna hade hon sällskap av två gamla LFC-spelare, Julie Rydahl Bukh och Cathrine Paaske Sörensen, som båda gav goda vitsord om föreningen. – Ja de har sagt mycket gott om både staden och klubben, erkänner hon.

12

Under 2009 var hon borta på grund av en sjukdom, men i fjol kom hon tillbaka, bättre än tidigare och enligt Fortunas hemsida var hon lagets viktigaste spelare då man tog hem sitt sjunde mästerskap i våras. – På några punkter var det svårt att komma tillbaka. Jag var inte helt borta från fotbollen, utan kunde träna en del trots sjukdomen. Men jag spelade inga matcher så det tog lite tid innan jag kom tillbaka i matchtempo. Precis som LFC så var Fortuna med i Champions League, men blev utslagna i åttondelsfinalen mot Duisburg (som slog ut LFC säsongen innan), vilket innebär att hon inte kan delta i de återstående matcherna av turneringen. – Jag får försöka göra mitt bästa utanför och vara ett stod som hjälper till med lite det taktiska, säger hon och avslöjar också att hon är ett stort Arsenalfan, lagets motståndare i kvartsfinalen. Hur många spelare i laget känner du? – Inte så många, men det kommer sen när jag flyttar upp. Jag har mött en del av dem i landslaget, men känner dem inte utanför. I Danmark pågår säsongen mellan augusti och juni, vilket innebär att hon kommer att tränar och spela matcher med dem till det att hon åker till Sverige och ansluter till truppen då man har återsamling i januari. – Jag kommer att avsluta min utbildning som sjukgymnast och där har vi avslutande tentan i början av januari, sedan åker jag upp till Linköping.

Har ni några speciella jultraditioner i Danmark?

– Speciella och speciella vet jag inte. Jag har ingen aning om hur ni firar jul i Sverige. Men vi brukar äta god mat och umgås med familjen.

Någon favorit på julbordet?

– Ris a la Malta. En god efterrätt som vi brukar äta.

Önskar du dig något speciellt i julklapp?

– Nej inte direkt. Jag fyllde år ganska nyligen och fick väl egentligen det mesta då.

JAG ÄR EN TYPISK NUMMER SEX, defensiv mittfältare.


13


HEMKÖP I KISA VÄRNAR OM

LHC och sina KUNDER

M

ed fem mil till Linköping så kan det vara svårt att tro att Kisa är något vidare hockeynäste. Men tack vare Ingemar Bengtsson så pratas det hockey i allmänhet och LHC i synnerhet under vinterhalvåret. Föreståndaren för Hemköp i Kisa lottar nämligen ut sina VIP-biljetter till LHC:s hemmamatcher. – Alla som köper varor för minst 200 kronor har chansen att skriva namn och telefonnummer och lägga det i en låda. Sedan drar vi en vinnare två-tre dagar innan den aktuella matchen. Även den senaste matchens vinnare brukar stå där så folk vet att jag verkligen lottar ut

14

biljetterna, säger han och skrattar.

intresset för LHC i den lilla orten.

Hur uppkom idén egentligen? – När Cloetta Center byggdes så köpte jag två VIPplatser och under de första åren gick jag en hel del själv och tog med mig kunder som jag frågade i butiken. Men jag blev trött på att ragga till varje match så i stället kan nu de som är intresserade lägga i sina kvitton.

– Det snackas mycket hockey och när det blir vinter så pratas det mycket och det skapas ett intresse här, säger han och fortsätter:

Även fast det är svårt att avgöra om tävlingen har lockat fler kunder till butiken så säger han att det har blivit lite av deras ”grej” och framför allt har det ökat

– Många från Kisa besöker Cloetta Center, även fast de inte har LHC som favorit. Det är tyvärr mycket brynäsare och annat löst folk.


Öppettider över jul och nyår! Restaurangen i Cloetta Center har julstängt 20/12-9/1. Välkommen åter på lunch efter helgerna 10/1. Kundcentret (receptionen) har litet olika öppettider beroende på matchschemat, läs mer! Lunchrestaurangen är stängd 20/12-9/1. Välkommen åter på lunch 10/1.

Kundcenter i Cloetta Center 21 dec - 23 dec 09.00 - 17.00

Trettondagsafton 5/1 09.00-20.00* ca

24 dec - 26 dec* STÄNGT

Trettondagen 6/1* 09.00-15.00

12.00-17.00* ca Måndag 27/12

Fredag 7/1 13.00-17.00* ca

28 dec - 30 dec 09.00-17.00

Lördag 8/1* 09.00-17.00

Nyårsafton 31/12 09.00-20.00* ca

Söndag 9/1 16.30-19.30* ca

1 jan - 3 jan STÄNGT

Måndag 10/1 STÄNGT

Tisdag 4/1* 09.00-17.00

*Matcher under jul/nyår 26/12 LHC-Timrå 16.00 30/12 LHC-AIK 19.00 4/1 LHC-Brynäs 19.00 6/1 LHC-Färjestad (Charity Game) 16.00 8/1 LHC-AIK 18.30 OBS!

EN HELKVÄLL MED ROCK ’N’ ROLL!

Fr o m Måndag 10/1 gäller ordinarie öppettider, vardagar kundcenter 08.00-17.00 samt lunchservering 11.30-13.30.

LINKÖPING, CLOETTA CENTER 11 mars

Biljetter till hockeymatcherna kan Du alltid köpa på Team Sportia Tornby, närmaste ATG-ombud eller direkt via ticnet. se (där du numera kan betala med kort och skriva ut din biljett själv!).

4/3 Örnsköldsvik 5/3 Gävle 11/3 Linköping 12/3 Göteborg 18/3 Karlskrona 19/3 Malmö 25/3 Västerås 26/3 Nyköping 1/4 Leksand 2/4 Örebro 8/4 Luleå 9/4 Skellefteå 15/4 Karlstad

Välkommen till LHC och Cloetta Center!

Bilj: Ticnet.se, 077-170 70 70, Ticnetombud Arenabolaget, 013-190 00 00 Blixten.se

1515


1616


SÄCKEN TRIVS 30

BRA I LINKÖPING

matcher är spelade av säsongen och ytterligare 25 matcher väntar innan serien är färdigspelad. - Vi måste hitta en rytm och rätt formationer som fungerar och trivs tillsammans, säger Hans Särkijärvi. Åtta månader som huvudansvarig för Linköpings Hockey Club har nu gått och drygt halva serien är spelad för tränaren Hans Särkijärvi som sakta men säkert börjar hitta rätt i sin nya hemstad. - Jag trivs jättebra här, det är också närmare till min fru och familj så det gör att det sociala fungerar allt bättre, säger han. Hittat några favoritställen än? - Nej, jag har faktiskt inte varit ute och käkat så mycket heller. Jag var på bio för första gången häromveckan och såg Cornelius. Filmen var ingen höjdare, men musiken var bra, en riktig legend. Annars har det mesta handlat om hockey och European Trophy samt spel i Elitserien. Och efter en helt okej försäsong så tog man till en början med sig det spelet och radade upp segrar de inledande tretton matcherna. - Vi spelade fantastiskt bra de inledande tolv-tretton matcherna. Vann, spelade bra och jobbade på ett bra

sätt, men sedan kom vi in i en svacka nu under den andra delen av höstsäsongen. Där det märks störst skillnad är spelet i power play. Från att ha varit seriens bästa lag och öst in mål i den spelformen och en effektivitetsprocent på över 30 procent så har man sakta dalat och bara kunnat mäkta med fem mål sedan omgång fjorton.

Även fast laget inte gått riktigt så bra som man hoppats så finns det flera ljuspunkter och spelare som överträffad förväntningarna och stundtals spelat riktigt bra. Bland annat har man en av seriens bästa målvakter, bästa poängplockare bland backar och även en rookie som tagit sig in på toppen av plus/ minus-statistiken.

- Den stora skillnaden är vårt power play. Jag tycker ändå boxplay-spelet är likvärdigt, medan vi är seriens bästa lag i spel fem mot fem, kommenterar Särkijärvi.

- Jag tycker att Fredrik Norrena har varit stabil hela säsongen. På backsidan så är ju Magnus Johansson väldigt skicklig, Niclas Hävelid likaså. Den som har överraskat mest är ju Klas Dahlbeck som visat upp ett riktigt bra spel, säger Särkijäriv och fortsätter att ge lite ros till ”doldisarna”:

Vad har varit svårast som tränare för LHC? - Det är väl tiden nu i så fall, även fast det överlag varit ganska lätt. Vi är inne i en tuff period och behöver hitta tillbaka till ett bättre spel, det är det som det handlar om, att hitta en bättre rytm och formationer som fungerar och trivs tillsammans. Annars har det fungerat bra. Man har varit kraftigt skadedrabbat och haft spelare som Niclas Hävelid, Robin Persson, Jari Tolsa, Mikael Håkanson och nu senast Andreas Jämtin på skadelistan. - Det blir ju att man mer tvingas till förändring och kanske hittar något bra och prova sig fram. Skador är dock något som drabbar Elitserielag, men det är helt klart extra tufft när vi hade fyra backar borta ett tag och forwards om är borta till och från, medger Hans.

- Man måste höja dem med där Erik Lindhagen och Andreas Molinder varit bra, även fast det gått lite upp och ner. Sedan så visar Andreas Jämtin jättestort hjärta och spelar riktigt bra. Det ser med andra ord ljust ut till vårsäsongen. Kan man bara få ihop gruppen, hitta rätt kedjor och få in nye forwarden Jeff Ulmer på ett bra sätt så kan det bli en lång säsong. Kanske något att önska sig av tomten, alla LHC-fans?


JÖRGEN HAR

KOLL PÅ ARSENAL 18


T

ränaren Jörgen Pettersson gjorde sin första säsong i Linköpings Fotbolls Club och trots att man missade att upprepa fjolårssuccén med SM-guld så avancerade man till kvartsfinal i Champions League och med den unga och relativt orutinerade truppen man hade så får laget med beröm godkänt. – Resultatmässigt har det varit väldigt bra. Vi hade nästan ett helt nytt lag att jobba med och började med att vinna Supercupen, slutade trea i serien och är kvar i Champions League. Det hade nog de flesta lagen i alla lagidrotter varit nöjda med, säger Jörgen och fortsätter: – Prestationsmässigt har det varit lite upp och ner i matcherna, men det beror på att vi valt att spela in de här 18- och 19-åringarna. Då böljar det lite upp och ner, men det är inget negativt i sig utan en helt naturlig sak när man ska ta klivet upp till seniorfotboll. Just den unga satsningen var tydlig och med en snittålder på drygt 21 år så fick de yngre spelarna samla på sig värdefull erfarenhet under säsongen och utvecklas. Något som är viktigt inför kommande säsong och det stundande Champions League-spelet. – Jag tror det är jätteviktigt att spela matcher som betyder något. Att kasta in en 18-åring när man leder med 5-0 och låta henne spela tre minuter är jättekul i någon match. Men det måste hela tiden stegras och de måste ställas inför utmaningar. Ta Jessica Samuelsson till exempel som startar i matchen mot Sparta Prag, spelar jättebra och gör mål. Hon spelade med kniven mot strupen i en viktig match, klarade av det och kommer få ett jättelyft, menar Jörgen. Även fast man ska bygga vidare på det talangfulla lag som man hade ifjol så är det viktigt att få in en del rutin som kan bidra med erfarenhet och kunnande när det dels drar ihop sig i Champions League, men även för att man ska placera sig högre i Damallsvenskan. – Vi presterade bra efter de förutsättningar vi hade. Men vi behöver få in lite mer erfaret folk, till exempel Mariann Gajhede nu. Vi kommer fortfarande ha en ung spelartrupp, men de blir ju ett år äldre nu, säger han. Laget kommer också att breddas för att klara av en lång säsong, något

som det även gjorde delvis förra säsongen då Kosovare Asllani och Lollo Fors anslöt. Att laget var tunt märktes om inte annat då Ingrid Schjelderup skadade sig förra säsongen. – Vi hade bara tre mittfältare då och tvingades möblera om, vilket inte alltid är så lyckat, men vi hanterade det ganska hyfsat. Jag tror vi bara förlorade fyra tävlingsmatcher och var obesegrade på bortaplan efter ordinarie tid. Givetvis ville vi vara närmare toppen, men det berodde snarare på att Malmö gick som tåget än att vi tappade mycket poäng.

s p p a l k l S! u

J

TIP

CHAMPIONS LEAGUE PAKET!

Ldb FC Malmö imponerade stort och spelade in 59 av totala 66 poäng – en segerprocent på makalösa 89,4 procent. Samtidigt tog LFC 40 poäng, bara nio mindre än förra året – som slutade i guldfest – och ändå hamnade man på en tredjeplats.

2 sittplatsbiljetter till matchen mellan LFC - Arsenal DATUM & TID. Kopparvallen. Gäller t.o.m. 31 januari, begränsat antal. PRIS 195:-

– Det vi vill ha ändring på är att vi inte ska falla ner så djupt som vi gjorde i matcherna. Det var sällan vi spelade dåligt fyra-fem matcher i sträck utan det handlade om vissa perioder i matcherna och det är där erfarenheten ska hjälpa till. Vi vill också utveckla vårt försvarsspel lite så vi kan bli bättre offensivt och anfalla med fler spelare. Förutom Damallsvenskan så måste man också tänka på Europaspelet och Champions League där engelska Arsenal är nästa motståndare. Dubbelmöte med bortamatcher 16 eller 17 mars och sedan en ”hemmamatch” på Kopparvallen 23 mars. – Vi har ganska hygglig koll på dem, men precis som för oss kan det komma in en del nytillskott. Det blir en intressant match och de har ett lite äldre lag med många spelare som kanske varit på sin högsta topp och är på väg ner i karriären. De är favoriter, men om vi presterar bra så kan vi störa dem och har en god chans. Vad har ni för mål med säsongen då? – Vi har inte satt upp några mål. Det är nya spelare på ingång och man ska inte sätta målen utifrån för tidigt. Givetvis vill vi att allt ska bli bättre, även verksamheten, men vi i gruppen måste ha en dialog om olika mål och delmål så alla blir delaktiga. Annars är det meningslöst.

Mer information: http://www.linkopingfc.com

Vi hade nästan ett helt nytt lag att jobba med och började med att vinna Supercupen, slutade trea i serien och är kvar i Champions League.


”Både miljöklassad och urstark – nya 9-3 slår ut alla konkurrenter.” Citatet kommer från Aftonbladet, som hadee mer att säga om nya Saab 9-3 TTiD EcoPower SportSedan: ”180 hästkrafter. På diesel. esel. Saab har lyckats bygga en obegripligt snabb miljöbil som slår Volvo, BMW och Passat at på fingrarna.” Saab 9-3 TTiD EcoPower SportSedan släpper bara ut 119 g CO2/km och h drar endast 0,45 l/mil. Dieselvärmare em år. Läs mer på saabsverige.com är standard och du slipper fordonsskatt i fem NÅGRA UTRUSTNINGSDETALJER:

• • • • • • • • • • • •

3-ekrad sportratt Night Panel-funktion ComSense säkerhetssystem Färddator Automatiskt klimatsystem (ACC) Elmanövrerade uppvärmda dörrbackspeglar Elektronisk nyckel med fjärrkontroll Saab Infotainment (radio/CD-spelare) med Premium 70 ljudsystem ReAxs styrning ABS-bromsar TCS för säkrare vägegenskaper Parkeringsvärmare med timer

SAAB 9-3 TTID ECOPOWER, PRIS FRÅN CA:

241.900 kr FÖRMÅNSVÄRDE* FRÅN:

1.777 kr/mån * Gäller vid 52% marginalskatt. SAAB 9-3 TTID ECOPOWER. BRÄNSLEFÖRBRUKNING BLANDAD KÖRNING RNING (MAN), 4,5 L/100 KM, CO2 KOLDIOXIDUTSLÄPP 005. BILEN PÅ BILDEN ÄR EXTRAUTRUSTAD. 119 GRAM/KM; (AUT) 5,8 L/100 KM, 153 GRAM CO2/KM; MILJÖKLASS 2005.

2020

ÖPPETTIDER

Måndag-fredag: 09.00-18.00 Lördag: 10.00-15.00

Linköping Vigfastgatan 5 013-28 99 00

INSERT DEALER INFO HERE

Norrköping Fjärilsgatan 2 011-28 26 00

ÖPPETTIDER

Måndag-fredag: 09.00-18.00 Lördag: 10.00-14.00


BÄCKMAN OCH JIGMALM ÄR I

EGNA PRODUKTER

nför säsongen hade man stora förväntningar på det som beskrevs som det bästa J20-lag som LHC ställt på benen. Tränaren Johan Schillgard poängterade tidigt att det är unga killar där det gäller att få ihop allt och inte bara räcker med talang. Och visst har han fått rätt. I en benhård Södra-serie så ligger man trea med 44 inspelade poäng. – Vi har haft våra svackor och spelat en del jättebra matcher, men det gäller att hitta en jämn nivå och ta med oss det till Top 8 sen, säger 18-årige backen Mattias Bäckman. Man har blandat en del fina prestationer med bland annat en 7-1-seger mot toppkonkurrenten Rögle med suddenförlust mot Troja Ljungby och det vittnar om att det finns en del att jobba med motivationsmässigt. – Det känns som att det egentligen inte borde vara så, men visst har vi spelat lite sämre mot de sämre lagen, säger centern Victor Jigmalm.

Bäckman fyller i: – Vi kommer ner i deras tempo, på samma sätt som vi kommer upp i de bättre lagens tempo när vi möter dem.

– Det känns jävligt kul. Jag har tagit ett steg till i utvecklingen och förbättrat i princip allt, men vet lite mer hur man leder ett lag och vara en del av stommen, säger han.

Båda två är Linköpingsprodukter och har, än så länge, stått för en kanonsäsong. Och nu i mitten på december väntar landslagsuppdrag för båda två, debut för Jigmalm medan Bäckman är lite mer rutinerad och varit med tidigare. För övrigt första gången två Linköpingskillar är uttagna till landslagsspel samtidigt.

För ”Jigge” har det onekligen gått snabbt. Han är en av J20 SuperElit Södras bästa centrar med stabil poängskörd och ledare i plus/minus-statistiken. Så sent som för någon vecka sedan tränade han med alaget och var vänsterforward i en kedja med Jaroslav Hlinka och Jan Hlavac.

– Det ska bli riktigt kul, vi har spelat med varandra i hela livet och det är lite av en dröm att komma med i landslaget, det är något man alltid velat. Det ska bli riktigt kul, säger Jigmalm.

– Riktigt kul att spela med dem, det gick ganska bra tycker jag och det har hänt mycket roliga grejer nu på slutet.

Att de båda har haft en bra säsong råder det inga tvivel om. Mattias Bäckman har sedan ifjol a-lagskontrakt och har visserligen bara fått spela i två matcher med a-laget, men imponerar i J20.

I slutändan handlar det ändå om att producera spelare till a-laget och det har man verkligen lyckats med. Med undantag för dessa två herrar så har även Sebastian Ottosson, Victor Wahlqvist, Simon Dahl och Joachim Nermark spelat matcher med a-laget och ytterligare fyra-fem spelare har varit med på träningar. Vindarna vänder i Linköping – och snart kommer ännu fler egna produkter att synas i LHC.


UNGA DAMER MOT

JUNIOR-VM

D

et är ett yngre och hungrigare lag LHC Dam ställer på benen den här säsongen. Med lite underdog-varning så smyger man med i toppen för att skaffa sig bra läge inför slutspelet. – Serien är jämnare än tidigare så det gäller att prestera på topp när det gäller som mest, säger forwarden Anna Borgfeldt.

22


I år är det kollektivet som ska skörda framgångar för LHC:s damlag. Flera yngre och hungrigare tjejer har anslutit till laget och ska förbättra fjolårets fjärdeplats i Riksserien. – Det känns som serien är jämnare och ingen match har hittills varit ojämn även fast siffrorna ibland har runnit ifrån, säger Anna Borgfeldt. Anna Kjellbin, är ett år yngre och gör sin första säsong i LHC, samtidigt som hon pluggar på John Bauergymnasiet och hon trivs utmärkt i Linköping – En bra klubb och vi har bra sammanhållning i laget, säger hon kortfattat om sina intryck hittills. Förra säsongen spelade hon i Hanhals, som då var bottenlag i Riksserien. Skillnaden är stor när man då kommer till en större klubb med bättre medspelare. – Absolut, vi har många bra spelare här och givetvis är det enklare att spela med lite bättre och mer erfarna spelare jämfört med de jag spelat med tidigare, erkänner hon. Man har visserligen tappat en del nyckelspelare som landslagsmålvakten Sara Grahn, men ett starkare kollektiv ska se till att man tar medalj. För närvarande ligger man på fjärde plats i tabellen och är alltjämt med i toppen och slåss om en så pass hög placering som möjligt. – Första målet är att komma bland de två första så att man har en säker plats i semifinalen, annars så är det slutspel som gäller. Alla lag kan slå alla och bara man väl tar sig till slutspel så kan verkligen allt hända, säger Borgfeldt. Vad säger ni om er egen säsong än så länge? – Det har väl gått helt okej, jag hade lite skador i början på säsongen, men nu är jag på benen igen, säger Anna Kjellbin.

– Jag har varit skadad större delen av säsongen, bland annat lite återkommande skador, men har ändå kunnat spela de flesta matcherna och det har väl känts okej. Det blir dock bättre och bättre, säger Anna Borgfeldt. Förutom att utmana i Riksserien har tjejerna ett gemensamt mål, nämligen U18-VM på hemmaplan mellan 1 och 8 januari 2011. Där inleder man mot Japan på Nyårsdagen och möter sedan även USA och Tjeckien i gruppspelet. – Om man nu blir uttagen så vore det jättekul

eftersom det går i Stockholm i år och det blir lite annat spel jämfört med Riksserien, säger landslagsveteranen av de båda Anna Borgfeldt samtidigt som Anna Kjellbin fyller i: – Det är jättehård konkurrens så det gäller att prestera på topp när man behöver det.


Internet, ett verktyg i vardagen. Tillhör du de som ännu inte... -Betalar räkningar på din internetbank? -Sparar pengar genom att boka tågbiljetterna själv på nätet? -Kan följa ditt barn eller barnbarns skolgång via skolans hemsida? -Sitter bra på konserten, matchen eller i planet för att någon annan bokat? -Fått drömlägenheten för att du inte var med i internet kön hos bostadsbolaget? Då tycker vi att du ska delta i en introduktion ty om Internet och hur tjänsterna där kan underlätta din vardag. Alternativt kommer jag gärna ut och håller en inspirationsföreläsning i er förening eller sällskap. ABF Östergötland erbjuder dig en gratis utbildning om Internet i vardagen, utbildningen omfattar 12 studietimmar och är uppdelad på fyra tillfällen. Vill du veta mer, eller anmäla dig direkt, kontakta: Jimmy Almevind ABF Östergötland 013 - 24 25 16

www.abf.se/ostergotland


Volleyboll är en ”smal” som med få utövare där man börjar väldigt sent. Som ett led i detta är man ute i skolor och låter folk pröva på. – Vi hade ett projekt på Folkungaskolan där våra spelare och ledare under två veckor hade olika pass med klasserna från årskurs fyra till och med gymnasiet. Det var allt från att prova på till matchspel för att skapa intresse, säger Björn Jigander och fortsätter: – Internationellt sett är Volleyboll den tredje största idrotten och vi försöker sprida kunskapen och arbetar därför med uppsökande verksamhet. Utöver det har man också utvecklat något som heter Volleyboll 2000 som riktar sig till en yngre målgrupp. Där tillåts bland annat bollen studsa en gång på backen innan man ska slå över den igen. – Det är en tekniskt svår sport och för de minsta har man då börjat med Volleyboll 2000 där det är okej med en studs, som successivt tas bort.

KAPTEN

KNUTSSON

S

äsongen 2010 blev även det ett guldår för ”Lejonfamiljen” i Linköping. Volleybollherrarna i LVC tog nämligen föreningens första guld då man besegrade Falkenberg i finalen. Men efter varje guldår är det naturligt med en baksmälla. LVC tog dock lite resorb och lade upp en strategi på hur man ska orka med att ligga i toppen under en längre tid.

som stöttar dem. I år har vi en bredare trupp med mindre spets, men de unga killarna åldras och kommer växa in i det.

– Vi kan inte livnära oss på fyra killar från Australien. Sett i ett längre perspektiv så måste vi bygga en egen stomme och det är dit vi har kommit nu. Vi behöll fem från fjolåret som vann SM-Guld och tagit tillbaka två australiensaren, så det är egentligen bara fem nyförvärv – som vi hoppas att alla ska stanna en längre period, säger sportchefen Björn Jigander.

– Ganska makalöst att vinna första säsongen och kul att få vara med om det. Framför allt är det sättet vi gör det på och att vinna i sista matchen, på hemmaplan, var helt fantastiskt, säger Erik.

Till i år har man i stället hämtat hem Fredric Gustavsson och Anton Eriksson från Falköpings Riksgymnasium, båda 19 år gamla. Dessutom snodde man sylvasse högern Martin Larsson framför näsan på konkurrenterna. – Vi är ganska unika och kan erbjuda allt killarna vill ha. En bra klubb, Elitseriens bästa än så länge, bra träningsmöjligheter, bra boende och ett universitet, menar Jigander. Volleyboll är en akademiskt grundad sport där många pluggar vid sidan av och så även våra killar. Med en ung trupp, medelålder på 20 år, så är det helt naturligt att man till en början inte kan motsvara de högt ställda förväntningarna som finns på ett mästarlag. Det tar ju trots allt ett bra tag att bygga på nytt. – När Corren skriver ”Mästarna ur form” så vill jag gärna omformulera det till ”Mästarna söker form”. Det kommer ta tid att få in alla i laget, men vi vet att det kommer bli bra i längden. Ifjol hade vi en bra spets som gjorde det mesta och sedan ett kollektiv

En av killarna som bär ett tungt ansvar på sina axlar är lagkaptenen och centern Erik Knutsson. Han går in på sin andra säsong i laget, endast 20 år gammal, och var med om det historiska guldet från i fjol.

Till i år har mycket förändrats. Flera av de australiensiska toppspelarna har lämnat och man har ersatt det med svensk hunger. Hittills har det väl gått så där, men tajmingen i spelet och samspeltheten kommer att komma. – Personligen trodde jag inte att vi skulle sakna Tom (Edgar) så här mycket. Martin (Larsson) är en grymt bra spelare, Starten på årets säsong har varit allt annat än bra. LVC parkerar på en åttondeplats efter sju spelade omgångar. Trots starten ser man ändå fram emot resterande delen av säsongen. – Det har hackat lite hittills och vi har förlorat en del jämna matcher och det har satt sig i huvudet. Även om vi ligger där vi gör så ljuger tabellen, vi är så pass mycket bättre och våren kommer bli bättre än hösten. Det är många nya killar och i volleyboll måste man vara samspelt och det tar ett tag. Vad försöker du göra som lagkapten? – Pusha spelarna och se till så att de inte hänger med huvudet när vi förlorat en jämn boll. Försöka visa hur man gör.


10 år för

STÅNGÅSTADENS STIPENDIUM

S

tångåstadens hockeystipendium firar den här säsongen tioårsjubileum. Sedan 2002 så har en, eller flera, duktiga hockeyspelare fått motta ett presentkort på 3000 att handla hockeyutrustning för. – Alltid kul att få premiera och lyfta fram goda exemplen inom ungdomshockeyn. Och att vi nu gjort det under en längre tid känns givetvis ännu bättre, säger Mikael Carlsson, informationschef på Stångåstaden. I grundseriens sista match så delas stipendiet ut, vilket innebär att denna säsongs datum är 3 mars då AIK gästar Cloetta Center. Priset tilldelades först enbart till killar, men sedan 2009 så är även en stipendiat av det kvinnliga könet. – Damhockeyn har fått ett väldigt uppsving här. Det är fler och fler tjejer som börjar spela hockey och då kändes det bra att även ge den möjligheten även

till tjejer och lyfta fram de goda förebilderna inom tjejhockeyn Priset är, i huvudsyfte, till för att framhäva de duktiga hockeyspelarna vi har i föreningen, men det gäller även att vara en bra kompis utanför isen, för att ha en chans att vinna. – Det är viktigt att det inte bara är en duktig hockeyspelare utan även en god förebild. Alla kan inte bli en Börje Salming och lagspelarna är oerhört viktiga för att få helheten. Det är viktigt att lyfta fram de schyssta grabbarna och tjejerna. Två av de tidigare stipendiaterna spelar numer i LHC:s J18-lag, som skördar stora framgångar, och förhoppningen är att vi kommer få se fler av stipendiaterna i våra juniorlag.

Tidigare stipendiater 2010: Linnea Thörnkvist & Simon Ericsson 2009: Rebecka Pihl & John Bergqvist 2008: Philip Jonsson 2007: Alexander Österberg 2006: Joakim Erdugan 2005 Alexander Karlsson & Sebastian Björk 2004: Tobias Axelsson 2003: Robert Lindersjö 2002: Martin Rowlands


27


Club News  

Testversion av Club News

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you