Issuu on Google+

lizabeth

andscom Landscape Architecture Portfolio

20l2


Biscuit City Historical Preservation CAD Details Hand Graphics RINLA Headquarters Residential Development Computer Graphics South Kingstown High School The Trails at East Farm


Biscuit City Historical Preservation South Kingstown, RI

Mill site & resting area

Dwarf Eastern White Pine planting

Rhododendron planting buffer

Foundation ruins

Spring House & seating area

New site entrance

ale Malla rd Fem

New trails

g

house Bird

Cleared existing trail loop

Preserving the wildlife that has reclaimed the site is as important as preserving the site features. Mallard ducks, white tailed deer, cardinals, rabbits, and squirrels are just a sampling of wildlife that call Biscuit City home.

Duck

Exist in

Tailed Deer ite

HAB ITA

rd

Observation foot bridge

T

Wh

Scott Evans Memorial Fishing Area

Root cellar

Main Site entrance

ck Du

Winner of the 2011 Award for Outstanding Undergraduate Student Project from the Rhode Island Chapter of the American Planning Association for park designs, the Biscuit City Mill site is located in South Kingstown, RI and is owned and maintained by the South Kingstown Land Trust. This design preserved the existing site features including three foundation ruins and a house. Clearing of overgrowth and invasives, revitalization of the Spring House, and implementation of a new trail system were the main alterations to the site. These improvements were done with the intent to attract community members to visit and enjoy the historical character of the old mill site.

M ale M a

ll a


By framing the new entrance with two American Arborvitaes and signage distinguishes the site from surrounding woodlands.

Removal of overgrowth and invasives around the Scott Evans Memorial Fishing Area permitted clearer viewsheds to the pond from the circulating trails. Re-shingling and the replacement of boarded up windows created the appeal of its original facade reminiscent of the neighboring historic Kingston Village.

Dam Bridge Site Entrance Observation Bridge

Spring House

Key site features included the relocated site entrance, bridge crossing the dam, and the Spring House. All these elements received overgrowth and invasive removal for aesthetic improvement and other mechanisms for increased visitation.

SITE ELEMENTS

The four intersections of water and trails are enhanced by wood and Plexiglas observation bridges. Visitors are granted uninterrupted observation of the water flow from the spring to the wetland.


CAD Details

A CAD detail sheet for construction class. Requirement of 8 original details and 1 from a web source (lamp post detail)


Below is the color rendering of the black and white plan to the right. Plan was done with ink on mylar and the rendering was done with Prismacolor pencils.

Sharpie on paper.

Pencil sketch.

Prismacolor pencil rendering based off SketchUp model.

Hand Graphics


RINLA Headquarters South Kingstown, RI The Rhode Island Nursery and Landscape Association’s headquarters is located at East Farm, one of the University of Rhode Island’s research farms. In order to provide for RINLA’s goal to promote and educate on the green industry the design included a new headquarters, educational facility, and a native Rhode Island planting nature walk. The placement of the nature walk between the visitor parking lot and the building encourages visitors to observe varieties of planting styles and combinations.

Crushed gravel access road to Eastern portions of East Farm with flexible parking on both sides 32 Capacity visitor parking lot comprised of crushed gravel with standard parking curbing

3 Greenhouses for use by Master Gardeners

Blue stone patio for use by all stakeholders at East Farm

Existing Building

Educational/Research facility with classrooms and lab spaces 11 Capacity gravel parking lot for use by RINLA and surrounding building employees

RINLA Headquarters with blue stone patio arcs highlighting the entrances

Nature walk highlighting native plants with informational tags.

Retention pond available for research and educational purposes


Original design concepts included the implementation of a botanical garden connecting the RINLA facility to the adjacent research orchards.

Below: Looking onto the RINLA Headquarters from the nature walk. The cedar shingling facade will continue the existing nature of the other buildings on the East Farm site. The meandering paths through the nature walk create a gentle journey to the building from the visitor parking lot.

Above: Looking onto the new educational/research facility with granite stone architecture mimicking that surrounds the URI Quad. The blue stone patio to the left is a multifunctional space that RINLA can utilize for their summer meetings.

Above: Looking onto the greenhouses and outer perimeter of the nature walk. Gaps in vegetation allow visitors glimpses of the 3 structures acting as an invitation to observe what the Master Gardeners are currently working on.


Residential Development Anytown, RI Pascal Courtyard was a community planning assignment applying conservation subdivision design principles to a given plot. The main design expectations consisted of a minimum requirement of 30 lots with 60 percent designated to 4 bedroom dwellings and the remaining 40 percent designated to 3 bedroom dwellings each with a minimum square footage of 7,500. With these requirements, the design was expected to provide a solution with minimal land disturbance. To incorporate on site recreation a trail system through the existing vegetation and an inner open space were included.

Residential Lot

Sidewalk

Based upon square footage, the largest 18 lots (bright yellow) are designated for the 4 bedroom dwellings and the remaining 12 lots (pale yellow) are for the 3 bedroom dwellings.

Two way street

Residential Lot

This section of Pascal Way shows the requirement of all property owners to plant a street tree of their choice.


The Family Residence areas are built in a classic southern Rhode Island cottage style. These shingled cottages became popular along Southern New England from 1870-1920 and create a casual urban farm setting in the Village of Kingston, Rhode Island.

The Open Spaces were selected becasue of manicured lawns and lack of interruption by buildings or vegetation. These spaces are visually appealing in the East Farm setting because they provide an offset to the human scale that the surrounding out-buildings create.

CHARACTER:

In order to analyze the visual components of East Farm, it was necessary to categorize areas based on building style, appeal of aesthetics, and its function and use. With these features as guidance, four character groups were established The including: The Research Open Space, Institutional, Institutional areas are Family Residence, structures were separated from “open and Research heavily influenced by the space” for security purposes by the size and bulk of the former farm buildings. use of 8’ chain link topped by three strands of Additonal buildings were inexpensive cinder barbed wire. This physical barrier prevents block construction. These white block facilities visitors from entering sections of East Farm, do not complement the natural not intended for public access and beauty of the former farm. enjoyment, unlike other areas of the property.

Graphic (Photoshop): E. Handscom Data: E. Handscom & K. Woodacre

Analysis graphic (Illustrator)

Right: Conceptual playground structures were created in SketchUp. The model represents a demonstration facility for playground equipment.

Computer Graphics


South Kingstown High School South Kingstown, RI South Kingstown High School is comprised of 15 acres and houses nearly 5,000 faculty and students. With a goal of promoting sustainability through example, the SKHS community wanted a master plan that would showcase their sustainable efforts. Based on a community workshop, themes were introduced to design around while assessing the major problems facing the SKHS campus.

Existing greenhouse

Multi-functional Athletic Field

Touch Garden

Sight Garden

Sound Garden

One way green street with on side parking Taste Garden Scent Garden

Focusing on green infrastructures, the master plan (left) primarily addressed circulation patterns, parking, and pedestrian safety. Interventions included a green street, reorganized parking lots, and green walls. The Sensory Walk (above) was an approach to unify two spaces that had been disconnected from one another by the addition of the green street. Placement of the 5 gardens was derived from existing features at the school including the greenhouse that acts as an expansion of the taste garden. Plants, ranging from trees to mosses, were selected primarily for native status, minimal invasive attributes, and applicability to more than one scene.

Master plan by: I. Banoub, E. Handscom, J. Sell


Above: Two multi-functional athletic fields were incorporated into the design. Athletics is a large member of the SKHS community so it was important to maintain the on site fields. These two fields are lined for football, soccer, and lacrosse.

Above: Perspective from within the Scent Garden looking towards the Taste Garden. Two angled seating walls containing Lathyrus odoratus (Sweet Pea Vine) create pockets of gathering within the scent garden. These walls create breaks in travel encourage visitors to absorb the variety of scents instead of quickly passing through.

Left: Conceptual design for the general information sign that is placed at the entrances to every garden. Each sign includes facts and general information about the sense and images of the selected vegetation within as well as the scientific and common names. Once a visitor approaches a plant another sign would describe what plant is being observed, why it was chosen, and any other facts about the specimen.


The Trails at East Farm South Kingstown, RI The University of Rhode Island’s status as a Land Grant University relies heavily on the three field lab management areas. To preserve the livelihood of the University’s research areas the Senior Design studio provided nineteen design interventions concentrated throughout the research areas. The Trails at East Farm are an eigth of a mile trail system highlighting the vast amount of research, programs and habitats on East Farm.

5 Acre Field

Woodland Wetland Trail

Chestnut & Pinetum Trail

Chestnut & Pinetum

New England Aster and Lungwort meadow

Multi-stem River Birch

The Trails Headquarters and education facility

Woodland Wetland

Rendered by: M. Palin

Hemlock Woolly Adelgid & Ornamentals

Main access

Hemlock Woolly Adelgid & Ornamentals Trail

Left: Portion of the master plan focused in on The Trails. The educational points of interest (blue) were chosen for their native habitat or proximity to research.


Below: Perspective from the Hemlock Woolly Adelgid & Ornaamentals trails looking over the meadow onto The Trails Headquarters. The facility is a prefabricated house that was selected for its flexible qalities that allow a continuous flow from the front to the back.

Below: Perspective from the Chestnut & Pinetum trail looking onto the hybrid chestnut blight resistance research. The Trails will have restricted access by having scheduled walks and gatherings to prevent distrubances to the ongoing research.

Left: A view from inside the headquarters looking onto the back lawn area. The wooden screen, with the use of hydrolics, opens connecting the front and back lawns physically and visually.

Right: Conceptual deaign of the Woodland Wetland trail marker


Thank you for taking the time to review my portfolio


Elizabeth Handscom Landscape Architecture Portfolio 2012