Hemmaplan

Page 1

Hemmaplan

BUSFRÖ – det hållbara företaget. IFK KALMAR SKYDDA DITT HEM LIVRÄDDANDE KUNSKAPER DELTIDSFÄLLAN BREAKDANCE-MARTIN

2016


Ledare

Innehåll S. 4 IFK KALMAR – kör med schysst idrott. S. 6 NÄRPRODUCERAT – möt hönsägaren Mikael Johansson. S. 7 BUSFRÖ – det hållbara företaget. S. 8 ÖSTERSJÖN MÅSTE RÄDDAS

Hej och välkommen till din Hemmaplan!

M

ed höstrusket utanför dörren vill vi bidra till en avslappnad stund. Ta en kopp te, sätt dig i favoritfåtöljen och se fram emot en trevlig läsupplevelse om din hemmaplan – Kalmar län. Precis som du är vi boende och verksamma här i länet, och tycker det är intressant och roligt att uppmärksamma sådant som händer här hemma. I den här tidningen kan du bland annat läsa om Mikael som har höns hemma i villaträdgården i centrala Kalmar, om den brutala massakern i Sandby borg på Öland för 1500 år sedan och om Stina som driver en butikskedja med bas i Västervik, med fokus på hållbarhet.

LÄNSFÖRSÄKRINGAR KALMAR LÄN ägs av dig och dina grannar. Alla som är försäkringskunder hos oss är delägare, och det betyder att allt vi gör är för dig. Vi har inga ägare eller kunder utanför Kalmar län så vårt fokus är till hundra procent här på vår hemmaplan. Vi vill bidra till att ditt grannskap utvecklas positivt: att vi har ett levande näringsliv som ger jobb och tillväxt, att vår miljö förbättras för våra barns skull och att tryggheten och tilliten ökar i vårt lokalsamhälle. Därför vill vi också berätta om positiva saker som händer här. Visste du att vi har två av Sveriges mest lovande unga företagare i Kalmar län? Här i magasinet kan du läsa om en av dem, Martin Rosén. Han har gått från dans till entreprenörskap och driver nu sju företag som bidrar till tillväxt här i vår närhet. Länsförsäkringar är stolta sponsorer till ett av alla projekt Martin är involverad i, som bidrar till företagsamheten här. Läs om Martin och hans resa från breakdansare till företagare på sidan 22.

2

HAR DU NÅGON gång funderat på hur du kan

få en tryggare vardag? Att gå en kurs i hjärt- och lungräddning är ett sätt, att ha reserver hemma för att klara ett strömavbrott är ett annat. Du kan läsa om det längre fram i magasinet. Tänk också på hur mycket personlig information du har i din mobiltelefon. Några tips kring hur du skyddar den kan du också hitta bland dessa sidor. Har du eller någon i din omgivning funderat över hur klimatförändringarna kommer påverka Kalmar län och Sverige? Eller hur Östersjöns framtid ser ut, med döda bottnar och algblomning? Den tidigare TV-meterologen Pär Holmgren arbetar numera som specialist hos oss på Länsförsäkringar, med inriktning på naturskador. På sidorna 8–9 kan du läsa vad han och vår hållbarhetsstrateg Maria Mårtensson tänker kring detta. LÄNSFÖRSÄKRINGAR KALMAR LÄN finns

för dig. Jag hoppas att du ska gilla den här uppdaterade versionen av vårt magasin Hemmaplan. Har du funderingar eller synpunkter kan du höra av dig till mig och mina kollegor på kommunikation@ LFkalmar.se – det är alltid välkommet med ris eller ros!

S. 10 VATTENBRISTEN – än är inte krisen över. S. 11 HUR FÖRBEREDD ÄR DU? – skydda ditt hem och din mobil. S. 12 SANDBY BORG – vad hände den där ödesdigra dagen för 1500 år sedan? S. 14 ALGUTSRUM TILL VIETNAM – hur sparar man bäst till sin drömresa? S. 15 TRYGGARE MED FRIENDS S. 16 LIVRÄDDANDE KUNSKAPER – Mathias Wittgren utbildar. S. 17 BOSTADSMARKNADEN – vad ska man tänka på inför bostadsköpet? Vi har tagit pulsen på marknaden. S. 18 RETRO – trenden håller i sig S. 20 DELTIDSFÄLLAN – hur ska man tänka för att inte stå utan pension om man skulle bli ensam? S. 21 SMÅTT & GOTT – banken informerar. S. 22 BREAKDANCE-KILLEN – en av Sveriges mest lovande unga företagare.

Redaktionen Utgivare Länsförsäkringar Kalmar län Redaktör Pål Johansson Skribenter Pål Johansson, Marcela Elofsson, Simon Cederholm, Maria Mårtensson, Anna Cederbrink, Anette Flink och Niklas Carlsson.

Niklas Carlsson Kommunikationschef Länsförsäkringar Kalmar län

Layout Love Eneroth


Smått & gott

Vinn en iPad!

Tävla & vinn Svara rätt på nedanstående frågor och ta chansen att bli en av de lyckliga vinnarna av en iPad eller Trisslotter. Tips: Du hittar svaren på frågorna i detta nummer av Hemmaplan. Skicka dina svar följt av namn och adress till tavling@LFkalmar.se senast den 31 december. Märk mejlet ”Tävling Hemmaplan”. Lycka till!

För en tryggare vardag

Hur digital är du?

D

en digitala utvecklingen går snabbare än någonsin och som kund hos Länsförsäkringar får du tillgång till en mängd digitala tjänster som ger dig en enklare och tryggare vardag. Vårt huvuduppdrag är att skapa trygghet för dig som kund. Att vara trygg handlar mycket om att ha koll. Våra digitala tjänster hjälper dig att ha kontroll på din ekonomi oavsett var du befinner dig eller vilken tid det är på dygnet det är. MED VÅR PRISBELÖNTA mobilapp för iOS, Android och Windows kan du göra de flesta av dina bankärenden direkt i mobilen eller på en surfplatta. Du kan ha koll på dina fonder och sparande, snabbt betala dina räkningar med skanningsfunktionen och mycket mer. Med e-faktura och autogiro har du allt samla på ett ställe och ser enkelt vilka fakturor som är på gång och när dragningar genomförs. Du får på så sätt en bra översikt på hela din ekonomi. MED MOBILT BANKID behöver du inte ha med dig din bankdosa för att göra ärenden på nätet. Med hjälp av din mobil kan du snabbt och enkelt legitimera dig och utföra ärenden digitalt hos oss och myndigheter som Skatteverket, Försäkrings-

kassan och Pensionsmyndigheten. Behöver du hjälp med att komma igång med våra digitala tjänster? På våra kontor har du tillgång till gratis WiFi och det finns en kunddator som du gärna får använda för att uträtta dina ärenden. Vi hjälper dig gärna.

”Våra digitala tjänster hjälper dig att ha kontroll på din ekonomi oavsett var du befinner dig eller vilken tid det är på dygnet.”

1. Vilket är samhällets informationsnummer vid stora olyckor och kriser? 2. Hur många vattenskador inträffar i Sverige varje år? 3. Vilket djur används för att minska algblomningen i Östersjön? 4. När startade Kalmar läns museum arkeologiska utgrävningar vid Sandby borg? Motivera: Vilka är dina bästa tips för att minska risken för brand eller andra olyckor i hemmet? Förstapris: En iPad, Andrapris: 5 Trisslotter. Tredjepris: 2 Trisslotter.

Närproducerat hetare än någonsin I DAG VÄLJER allt fler att handla närproducerade råvaror från lokala gårdsbutiker. Råvaror som producerats med kärlek har en tendens att smaka bättre och är dessutom bättre för miljön. I Kalmar län finns det mängder av lokala pärlor att upptäcka och utbudet blomstrar som aldrig förr. PÅ DET LILLA gårdsysteriet Räven och Osten strax utanför Järnforsen tillverkas ostar på ett småskaligt och hantverksmässigt vis med komjölk från en närliggande gård. I anslutning till ysteriet finns även ett café och en mysig liten gårdsbutik. På Skälshults Gård i Hjorted kan du köpa heta chilifrukter som är både ekologiska och KRAV-märkta. Här kan du även köpa gårdens egna chilisåser som finns i tre olika varianter; chipotle, hot lemon och habanero. GILLAR DU LAMMKÖTT kan vi tipsa om Långasjölamm, beläget i den vackra byn Långasjö. Här bedrivs en KRAV-certifierad verksamhet med helhetstänk, biologisk mångfald och landskapsvård som genomgående koncept. Detta märks inte minst i deras ”lammlådor”, där man får med sig recept för alla slaktdelar så att ingenting slängs. Utöver det utsökta lammköttet har de även vackra ullprodukter och lammskinn till försäljning.

3


Föreningsliv

IFK Kalmar – kör med schysst idrott

IFK Kalmar är fotbollsklubben som tagit engagemanget för spelare och lokalsamhälle till nästa nivå. Klubben satsar stenhårt på att senarelägga alkoholdebuten, motverka utanförskap och bygga självförtroende för deltagarna. Genom sin idrottsskola, som de driver tillsammans med tio andra föreningar, ger de förstaklassare möjligheten att prova en rad olika idrotter och aktiviteter.

C

lara Berggren, 17 år, spelar i A-laget, har varit i klubben i fem år och är väldigt stolt över sin förening. – IFK Kalmar är en härlig förening, både på plan och utanför. Det är roligt att de verkligen satsar på oss tjejer, eftersom det annars ofta är ett så stort fokus på killarna i fotbollen. Det går ju bra för oss också, vi satsar på att nå Allsvenskan, berättar Clara stolt.

”Vi tror att det är viktigt att barnen får komma in i föreningslivet i tidig ålder och hitta sin egen passion.”

NUMERA PENSIONERADE Lennart Kool, som tidigare varit ordförande i föreningen i sju år och medlem i cirka 20 år, arbetar ideellt med att utveckla föreningens sociala satsningar. Han är väldigt stolt över idrottsskolan som föreningen driver. – Vi tror att det är viktigt att barnen får komma in i föreningslivet i tidig ålder och hitta sin egen passion. I föreningarna får man också lära sig att ta hänsyn till varandra och träffa kompisar med samma intressen, säger Lennart. Idrottsskolan består av elva föreningar som under IFK Kalmars ledning låter förstaklassare testa olika aktiviteter under ett år. Allt från fotboll och tennis till dans och teater finns på listan. Genom 23 grundskolor i Kalmar kommun går inbjudan ut till de nya eleverna. 75 procent av de som väljer att testa idrottsskolan fortsätter med minst en av aktiviteterna även efter prova-på-året. Clara har flera somrar varit ledare i idrottsskolan, och tycker att den är en bra chans för unga tjejer att få växa, utveckla sina ledaregenskaper och våga ta för sig. IFK KALMAR GÖR också en satsning på att få ungdomarna att skjuta på alkoholdebuten. Målet är inte att de ska bli helnykterister resten av livet, utan snarare att fördröja tidpunkten då de dricker alkohol första gången. Det är en långsiktig integrerad del av föreningens verksamhet. – Ungdomarnas hjärnor är inte färdigutvecklade, så om vi kan bidra till att skjuta på debuten några år är mycket vunnet, förklarar Lennart. När spelarna är 12 till 13 år erbjuds de att skriva på ett avtal om att inte dricka alkohol, använda tobak eller andra droger de kommande tre åren. De som väljer att skriva på

4

avtalet får sedan vara med på olika roliga aktiviteter, som fungerar som positiv förstärkning. För Clara har avtalet ”varit hur bra som helst” eftersom det är en anledning att inte dricka alkohol som respekteras av kompisarna. – Man behöver inte falla för grupptrycket, de respekterar att man satsar på elitfotbollen och inte vill dricka. Hon berättar att flera hon känner har valt IFK Kalmar bara för att få möjlighet att skriva under avtalet. Det finns till och med en del som slutat med fotbollen, men ändå håller fast vid avtalet. Hon tränar nästan sju dagar i veckan, så även om avtalet upphört kan hon använda elitsatsningen som en anledning att tacka nej om någon vill bjuda på alkohol. I slutet av varje år genomför föreningen en ceremoni för de som hållit sig till avtalet i tre år, där de uppmärksammas och får 2 000 kr. Föreningen står för halva summan genom sina sponsorer och föräldrarna står för den andra halvan. Claras ceremoni genomfördes i december 2015 på polishuset i Kalmar, vilket hon tyckte var väldigt bra. FÖRUTOM IDROTTSSKOLAN och anti-drogavtalet arbetar föreningen med fotbollsskola bara för tjejer och tjejligan för åtta- till nioåringar. Totalt sysselsätter föreningen över 400 tjejer utöver sin vanliga fotbollsverksamhet. IFK Kalmar har även valt att ställa sig bakom satsningen ”Schysst idrott med Länsförsäkringar Kalmar län” som syftar till att minska mobbning, droger och utanförskap. Där ingår också en del om att föräldrar och publik måste uppföra sig väl vid träningar och matcher. Ett växande problem är aggressivt beteende hos dessa grupper, vilket bland annat lett till att färre vill ställa upp som domare vid matcher. IFK Kalmar har som så många andra föreningar problem att hitta personer som vill ställa upp och arbeta frivilligt. Lennart Kool efterlyser särskilt eldsjälar som vill hjälpa till med de sociala satsningarna som föreningen gör. – Vi tror verkligen att vårt arbete kan göra skillnad för de här tjejerna, och ge dem en bra start i livet med bra vanor och bra värderingar, avslutar han med ett stort leende. Clara Berggren håller med.


5


Lokalproducerat

Sprättlätt & närproducerat Vi är många som drömt om att ha ett gäng sprättande hönor ute i villaträdgården och kunna njuta av färska, verkligt lokalproducerade ägg till frukosten. Mikael Johansson och hans sambo Maria gjorde slag i saken och skaffade en egen flock fjäderbeklädda husdjur. FOTO: Sofia Eckerblad

T

ankarna på att skaffa höns började slå rot under 2012. Mikael och Maria hade några vänner som pratat om det länge och även förberett ett litet hönshus där de nya familjemedlemmarna skulle få bo. Men hönorna uteblev. – Vi blev så inspirerade att vi bestämde oss för att ansöka om tillstånd hos kommunen. Och efter att vi fått ett ok från grannarna så byggde vi ett hönshus med tillhörande uteplats i vår gamla friggebod. Sedan var det bara för de första hönorna att flytta in, berättar Mikael. HÖNSHUSET FÖRSÅGS med sittpinnar och reden och rastgården kläddes in med nät som skydd mot rovfåglar. Ingången till den lilla bostaden fick en skjutlucka för att förhindra ovälkomna nattliga besökare. Tillståndet från kommunen gäller i fem år och ger riktlinjer om hur många hönor man får ha, hur stort de måste ha och vilka bekvämligheter som måste ordnas innan fjäderfäna får flytta in. I ett villaområde bör du dessutom få ett godkännande från grannarna och det är i många kommuner, av förståeliga skäl, inte tillåtet att ha en tupp. MIKAEL OCH MARIAS första fyra hönor hämtades från ett öländskt hönseri på andra sidan sundet. Men omställningen från ett hektiskt och instängt hönseriliv till ett fridfullt villaliv tog sin tid. – Eftersom de aldrig varit ute och sett färskt gräs fick vi först bära ut dem. Men de vande sig snabbt och i dag är det snarare så att man kan ha problem att få in dem istället. ATT HÖNSEN TRIVS hemma i trädgården hos paret på Kolonigatan i Kalmar råder inget tvivel om. De har ett gott liv med fri tillgång på allehanda småkryp, maskar och växter i trädgården utöver det dagliga intaget av hönsfoder och hushållets matrester. – De enda rester vi inte ger dem är väl kyckling, annars så äter de det mesta. Och de är faktiskt mer sociala än man först trodde. När vi är ute och påtar i trädgården är de alltid med oss och sitter

6

”De har ett gott liv med fri tillgång på allehanda småkryp, maskar och växter i trädgården”. Mikaels hönsägartips 1. Prata med grannar och kommunen. Stäm av vad som gäller i just din kommun och om det är okej med dina grannar. 2. Tänk efter två gånger. I likhet med andra husdjur innebär höns ett ansvar med passning, matning och eventuell avlivning om djuret inte mår bra. Se till att du har vänner, kollegor eller anhöriga som kan titta till hönsen när du är bortrest. 3. Utrymme. Även om hönorna inte kräver så mycket plats så behöver de vindskydd och en isolerad bostad med sittpinnar och reden samt en inhägnad rastgård med skydd mot rovdjur.

vi och fikar brukar de kura ihop sig under utemöblerna. Så jag antar att vi ger både sällskap och trygghet. UNDER ÅREN HAR den lilla hönsflocken vuxit till sju individer av olika sorter. Paret har även gått kurser för att lära sig mer om djuren och de sjukdomar de kan drabbas av och besöker då och då hönsmarknader. Gödseln från fåglarna blandas i komposten och blir till nyttigt näringstillskott i rabatter och grönsaksland. Hönsflocken ser även till att paret är självförsörjande på ägg. – I början värpte de omkring 5-6 ägg per dag, men nu har produktionen gått ned till ett par ägg per dygn. Hur mycket och ofta de värper går i perioder och kan bero på många olika saker. Vissa säger att de börjar bli gamla och att vi därför bör göra oss av med dem och skaffa nya, men det har vi inte hjärta att göra. Så länge de är friska och mår bra får de bo kvar. Nu har vi till det egna husbehovet och skulle det vara så att de inte värper är det ju inte värre än att man får köpa ägg. DE PICKANDE HÖNORNA har blivit en liten attraktion i kvarteret. Många nyfikna stannar till och vill veta mer. – De drar mycket folk och vi har blivit riktiga ambassadörer för hönsägandet, vilket är väldigt kul, skrattar Mikael.


Entreprenörskap

Busfrö - det hållbara företaget

Stina Qubti är entreprenören som vågar utmana och tänka nytt. Hennes mål är att butikskedjan hon driver, Busfrö Nytt & Bytt, ska växa till ett stort franchisekoncept som kombinerar god lönsamhet med ansvarsfullt företagande – socialt, ekonomiskt och miljömässigt. Våren 2016 tilldelades hon Länsförsäkringar Kalmar läns första hållbarhetsstipendium.

S

tina Qubti är ett levande exempel på vad drivkraft och engagemang kan åstadkomma. I maj 2016 tilldelades Stina stipendiet ”Hållbar Inspiratör i näringslivet” för hennes framgångar med second hand-butiken Busfrö i Västervik. – Det behövs mycket driv hos den som vill starta ett hållbart företag, då det fortfarande är en utmaning att få investerarna att förstå vad det handlar om, säger Stina. Butikskonceptet bygger på att hushåll lämnar in begagnat som säljs på kommission. Ett välutvecklat samarbete med Human Bridge gör att inlämnade saker som inte kan säljas i butik tas omhand och går till biståndsmaterial. Det finns även samarbeten med Återbruket och fiberåtervinning för det som inte går till bistånd. Totalt återanvänds eller återvinns åtta ton kläder per månad genom Busfrös verksamhet. TIDEN EFTER UTMÄRKELSEN har varit fullspäckad för Stina. – Responsen från kunder och allmänheten har varit otroligt positiv, många kommer spontant in i butiken och gratulerar, berättar hon. Många av de aktiva kunderna känner sig delaktiga i verksamheten så det är med stolthet de gläds åt hållbarhetsutmärkelsen. DET ÄR INTE bara kunderna som fått upp ögonen för Busfrö. Entreprenörer i andra städer har sett framgångarna med hållbara konsumtionsmönster inom handel och expansionsplanerna har tagit fart ordentligt. Ny personal har anställts och just nu pågår ett arbete med att bygga upp organisationen för en snabbt växande franchisekedja. Busfrö finns redan i Jönköping och under juli öppnade en butik i Norrköping. Det finns också en etableringsplan för Motala och under sommaren har nästan tio orter skickat in förfrågningar om att bli en del av Busfröfamiljen.

De produkter som efterfrågas mest skiljer sig mellan avdelningarna. På barnavdelningen säljer kläder bra året om medan prylar är mer säsongsbetonat: ryggsäckar vid skolstart, skridskor under höstlovet och resesängar kring de stora högtiderna. På damsidan är väskor alltid en storsäljare, eller som Stina skrattande uttrycker det: ”Man kan aldrig ha för många väskor och skor!” På heminredning är det hög cirkulation på dekorationsprylar, speciellt ljuslyktor nu i höstmyset, men också textiler så som kuddar, plädar och gardiner. DRÖMMEN ÄR ATT skapa ett snyggt och fräscht second hand-varuhus i Västervik men det ligger fortfarande långt in i framtiden. Just nu kretsar önskemålet mer kring att få in fler småmöbler, som sidobord, pallar och små bänkar, till hemavdelningen. Sitt första egna second hand-köp minns Stina med värme: en vit och guldig porslinshund på auktion. Efter en otålig väntan blandat med förtvivlan över att bli överbjuden fick åttaåriga Stina slutligen det vinnande budet och fick ta med sig den sovande porslinshunden hem. Kanske var det den känslan som fick henne att år senare våga ta steget och satsa på Busfrö. Till andra som går i nystartartankar med hållbara affärsidéer har Stina två tips. – Det första är att du måste utbilda dig inom ämnet. Det andra är att söka inspiration hos andra, säger hon och fortsätter: Ta hjälp av vad andra gör och försök hitta en mentor eller ett bollplank, även om det är inom en annan sektor. Det behövs mycket driv hos den som vill starta ett hållbart företag då det fortfarande är en utmaning att sälja in hållbart företagande till investerare. Tyvärr saknas det fortfarande en förståelse för hur viktigt hållbart företagande är – att hållbarhet är en affärsmässig strategi. Har man inte byggt in hållbarhet i sin affärsmodell så har man inte tänkt långsiktigt.

Hållbar Inspiratör Stipendiet Hållbar Inspiratör på 50 000 kr delas årligen ut till en entreprenör som bidrar till Kalmar läns långsiktiga hållbarhet genom att kombinera miljömässigt och socialt ansvarstagande med affärsmässig tillväxt. Nytänkande och innovationskraft präglar pristagaren som också inspirerar sin omgivning att tänka hållbart. Entreprenören visar att det går att kombinera ekonomisk tillväxt med social och miljömässig nytta och bidrar till en hållbar utveckling av Kalmar län.

7


Klimat & miljö

Östersjön måste räddas! Övergödning, överfiske, utsläpp av miljögifter och ökande sjöfart. Östersjön är ett hav i kris och miljöproblemen är allvarliga och många. Men hur blev egentligen vårt älskade hav ett av världens mest förorenade och vad vi göra för att förbättra problemen? Vi har tagit hjälp av två experter för att få svar.

B Pär Holmgren, naturskadespecialist och Maria Mårtensson, hållbarhetsstrateg på Länsförsäkringar.

lickar man ut över Östersjöns glittrande vattenyta en solig dag är det lätt att tro att allt är i sin ordning. Men under ytan är allt inte lika muntert. Här frodas giftiga alger och havsbotten dör. Blandningen av sött och salt vatten och den begränsade kontakten med andra hav gör Östersjön sårbar.

komma till rätta med problemen i Östersjön.

PÄR HOLMGREN, naturskadespecialist på Länsförsäkringar och tidigare TV-meteorolog på SVT förklarar att det största miljöproblemet i Östersjön i dagsläget är övergödningen. Även klimatförändringarna bidrar till viss problematik. – Det finns tyvärr många kopplingar mellan klimatförändringarna och Östersjön. För det första blir det varmare vilket gynnar vissa växt- och djurarter mer än andra. Detta kan rubba ekosystemen. För det andra kan vi på lång sikt även räkna med att Östersjön blir mindre salt. I takt med att nederbörden ökar i Norrland kommer mer vatten att rinna ut från de norrländska älvarna till Bottenhavet, vilket också påverkar livet i Östersjön. Dessutom gör förstärkningen av växthuseffekten att det bildas mer koldioxid som pumpas ner i haven. Detta omvandlas till kolsyra och spär på försurningen av världshaven. Vår klimatpåverkan gör alltså att Östersjön både blir varmare, sötare och surare, säger Pär.

Kan man se några resultat av detta arbete? – Man kan inte säga någonting med säkerhet än, men på liten skala kan man se att det får effekt. Musslorna bidrar till att minska algblomningen så att vi får ett friskare Kalmarsund. Kring odlingarna kan man se att det blir livligare ekosystem. Även Pär är positivt inställd till musselodlingarna. – Musselodlingarna är ett jättebra exempel på en aktiv insats. Jag tror att vi kommer se mer av den typen av projekt under de kommande 10–20 åren, från en mängd olika håll. Tar man en konkret sak som algblomningen så vore det nästan konstigt om vi inte kom på ett sätt att använda algerna som biobränsle inom en nära framtid, speciellt med tanke på klimatfrågan och energiförsörjningen.

PÄR MENAR ATT man måste börja tänka mer långsiktigt och hitta nya alternativ när det kommer till miljö- och hållbarhetsfrågor. – Nästan alla hållbarhetsutmaningar vi har, även i klimatfrågan, handlar om att vi måste börja tänka mer i kretslopp. Även om jag tror att fler beslutsfattare och inte minst jordbrukare och konsumenter blir mer medvetna om det här, så går det lite för långsamt. Han understryker att det behövs aktiva insatser, både i stor och liten skala för att

8

ETT EXEMPEL PÅ en sådan insats är musselodlingarna norr om Öland. Maria Mårtensson, hållbarhetsstrateg på Länsförsäkringar Kalmar län förklarar vad det handlar om. – Musslor filtrerar vattnet i Östersjön, tar upp kväve och fosfor, och bidrar på så sätt till att minska algblomningen.

ETT ANNAT EXEMPEL på en aktiv insats är restaureringen av ålgräsängar i Kalmarsund och utmed östra Öland. Ålgräs har många viktiga funktioner men hotas i dag av övergödning och exploatering. Genom restaurering av ålgräsängar hoppas man kunna återskapa miljöer i Östersjön som gått förlorade. Maria förklarar: – Projektet påbörjades i april 2016 av Länsstyrelsen Kalmar län tillsammans med Linnéuniversitet och ska pågå i en tre- till femårsperiod. Ålgräsängar är naturliga uppväxtmiljöer för många fiskarter, vilket gör att många fiskar leker där. Detta bidrar till mer syre på havsbotten som en åtgärd för att förhindra syrefattiga bottnar.

”Musslorna bidrar till att minska algblomningen så att vi får ett friskare Kalmarsund.”


”Vår klimatpåverkan gör alltså att Östersjön både blir varmare, sötare och surare,”

9


Klimat & miljö

Vattenbristen – än är inte krisen över

Vi är många som minns den fina sommaren 2015. Värmen höll i sig länge och det var många soliga fina dagar med mycket lite regn. Men det fina vädret var också upptakten till stora problem med lågt grundvatten i länet. Störst var problemet på Öland, i Borgholm och Mörbylånga kommun. Grundvattennivåerna var låga redan under 2014 men den soliga sommaren och hösten 2015 gjorde läget allt mer kritiskt.

U

nder våren och sommaren 2016 har länsstyrelsen och kommunerna kring sundet kraftsamlat och tillsammans satt in en mängd åtgärder. Under våren drogs bland annat en sjöledning från Revsudden i Kalmar kommun till Stora Rör på Öland. Ledningen stod klar till invigningen den 7 juni och är ett viktigt tillskott i båda kommunernas vattenförsörjning. Man har också genomfört en omfattande informationskampanj där man vädjar till allmänheten att vara rädd om vårt vatten. Trots rekordmånga besökare på Öland kan man nu konstatera att insatserna gett resultat. – Tack vare de åtgärder som vi vidtagit i kommunen för att säkra kapaciteten, sjöledningen och informationskampanjen, har vi klarat vattenleveransen i sommar. Uttagstopparna har minskat och förbrukningen har varit cirka 14 procent lägre jämfört med tidigare år. Vi tackar våra kunder och besökare för att de varit sparsamma, berättar Anders Lindholm, VD, Borgholm Energi. MITT I KRISEN har engagemanget varit stort hos både boende och besökare på Öland. – De har visat förståelse för den rådande situationen. Åtgärderna vi har genomfört har bemötts positivt. Många har kontaktat oss med åtgärdsförslag eller undrat på vilket sätt de kan hjälpa till, fortsätter Anders. Grundvattennivåerna var rekordlåga redan i början av året och trenden är fortsatt negativ. Om

10

nederbörden inte blir riklig i vinter kommer det att bli svårt att bemöta efterfrågan redan i mars nästa år. Det planerade avsaltningsverket som beräknas stå klart i juni nästa år, kommer att bli en förutsättning för att man ska klara vattenleveransen till sommaren. Så än är inte krisen över. – Var rädd om vattnet, slösa inte. Återvinn och spara vatten om möjligt till exempelvis till bevattning, vädjar Anders Lindholm slutligen. EN LITEN VATTENLÄCKA i din fastighet kan ställa till stora problem. Genom ett hål så litet som en synål kan det läcka nästan en kubikmeter vatten på ett dygn. Det inträffar cirka 100 000 vattenskador varje år och mer än häften av dem beror på läckage från vattenledningar. Med en installerad vattenfelsbrytare upptäcker du läckaget i tid. Har du en läckande vattenledning i ditt hus upptäcker vattenfelsbrytaren det och stänger automatiskt av allt inkommande vatten. På så sätt minskar risken för omfattande vattenskador. Vattenfelsbrytaren upptäcker även små ofarliga läckage som en rinnande toalettstol eller en droppande kran. Den kan på så sätt spara på vatten och dina pengar. – Min erfarenhet är att det tyvärr oftast finns minst en otät kran eller toalett i de flesta hushåll, vilket med ett enkelt räkneexempel betyder att fyra till åtta miljoner liter vatten slösas bort i bara Kalmar län varje år, säger Bernth Pettersson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Kalmar län.


Beredskap

Säk ra din telefon!

Hur skyddar du din telefon?

Hur förberedd är du? Vi lever i ett sårbart samhälle, mycket på grund av att vi är beroende av en fungerande el- och vattenförsörjning. Men hur förberedd är du egentligen på ett längre strömavbrott eller om dricksvattnet skulle sluta rinna ur kranen?

E

n stor del av produkterna du använder och sakerna du gör varje dag är beroende av el. Mobilen, surfplattan, datorn, TV:n, kylen, frysen, spisen, hushållsapparaterna – ja listan kan göras hur lång som helst. Och detta är bara i ditt eget hem. Resten av samhället påverkas i lika stor omfattning när bristen på el gör att exempelvis matleveranser, internet, banker och bensinstationer inte fungerar. MÅNGA AV OSS har aldrig varit med om något längre strömavbrott och tror säkert att det aldrig kommer att hända. Det är svårt att föreställa sig oupplysta vägar och gator, stängda livsmedelsbutiker, utkylda hus och lägenheter där maten förstörs och vattnet inte kommer ur kranen. Även om stora samhällskriser tack och lov är ovanliga så kan förödande stormar, skyfall och översvämningar sätta oss på pottkanten om vi inte är rätt förberedda.

MEN VAD BÖR man tänka på och vad kan man förbereda för att rusta sig mot längre avbrott i ström- och dricksvattenförsörjningen? Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ger på sin sida dinsakerhet.se generella råd på hur du förbereder dig på bästa sätt. Ett bra första steg är att planera för minst 72 timmar och att gärna ha ett par PET-flaskor med vatten i frysen som reserv och kylklampar om strömmen skulle gå.

Bra att ha hemma Fotogenlampa och bränsle. Tändstickor. Stearin- och värmeljus. Dunkar att hämta vatten i. Husapotek med det viktigaste. Radio med vev eller solceller, eller tillgång till bilradio. Vevladdare till mobilen. Extra element eller värmare, som t.ex. drivs med fotogen. Sovsäck, filtar och varma kläder. Hygienartiklar som fungerar utan vatten, t.ex. tvättlappar. Campingkök och bränsle, t.ex. T-röd för spritkök.

”Även om stora samhällskriser tack och lov är ovanliga så kan förödande stormar, skyfall och översvämningar sätta oss på pottkanten om vi inte är rätt förberedda.”

Mat som klarar rumstemperatur (ris, pasta, bulgur, konserver, nötter, choklad etc). Kontanter. Papperslista med nummer till anhöriga, grannar, kommunen räddningstjänsten, elleverantören och sjukvården. 113 13 är samhällets informationsnummer vid stora olyckor och kriser.

Många av oss har i dag en stor del av våra liv organiserade i våra smarta telefoner. Dessa små datorer innehåller allt från familjealbumet och kalendrar till kontakt- och inloggningsuppgifter. Har du koll på hur du skyddar din telefon? MOBILTELEFONERNA blir allt viktigare i våra liv. Förutom att ringa, ta bilder och spela spel så används de till att lagra mängder av information, både privat och jobbrelaterad, som skulle vara förödande om de hamnade i fel händer. Ett bra skal skyddar mot fallskador, men hur skyddar man egentligen innehållet i sin telefon och identitet på bästa sätt? Här följer några enkla tips.

PINKOD & LÖSENORD A och O är att ha ett lösenord för att låsa upp telefonen och få tillgång till dess data. På vissa modeller kan du dessutom välja ditt fingeravtryck istället för den fyra- eller sexsiffriga koden. Försök att välja ett lösenord med flera olika siffror, som du har lätt att komma ihåg. Ändra dessutom så att skärmlåset aktiveras vid inaktivitet. Tänk på att vara extra försiktig när du ansluter till ett trådlöst nätverk.

TEKNISK SÄKERHET Smartphones är små datorer och bör därför skyddas på samma sätt. Det finns olika appar som erbjuder säkerhetsfunktioner och antivirusskydd. Undvik okända filer och länkar via mail, sms eller webbläsaren. Tänk även på att endast ladda ned säkra appar från välrenommerade aktörer som Appstore och Google play. Se till att alltid ha den senaste uppdateringen av operativsystemet.

SÄKERHETSKOPIERING Glöm inte att säkerhetskopiera telefonen så att bilder och kontaktuppgifter lagras i molnet eller en annan enhet. Om du skulle bli av med telefonen så finns dessa viktiga saker kvar. Spärra alltid ditt abonnemang direkt efter att du förlorat telefonen.

11


Historia & arkeologi

Massakern på Sandby Borg – vad hände egentligen?

Vad hände egentligen den där ödesdigra dagen i Sandby borg på sydöstra Öland för 1 500 år sedan, långt innan Öland fick sina vackra kyrkor och ståtliga väderkvarnar?

S

FOTO: Daniel Lindskog - Kalmar Läns Museum

ensommarsolen går sakta ner över landborgen, ner mot sundet på andra sidan av ön. Barnen skrattar och springer runt och leker medan ulliga lamm betar lugnt i gräset. Några kvinnor har samlats för att laga kvällens mat samtidigt som en grupp män skrattar åt en rolig, lite snöplig, historia. Lugnet lägger sig ner över Sandby borg. Plötsligt hörs snabba klapprande hovar slå i marken, några grisar skriker till samtidigt som någon ropar högt utanför borgen. Alla tittar på varandra med frågande blickar. Och plötsligt

12

händer det. Ett virrvarr av människor, djur, skrik och gråt tills det till slut blir tyst, tyst, tyst. HELENA VICTOR ÄR forskningsansvarig för Sandby borg och berättar att Kalmar läns museum har utfört arkeologiska utgrävningar på platsen sedan 2011. Hon uppskattar att det fanns ungefär 250 personer i borgen denna speciella sensommardag. Förutom personerna i borgen visar fynden att där funnits djur, flera fantastiska smycken, glaspärlor och andra skickligt utförda


hantverk. Helena berättar vidare att mänskliga skelett har hittats på så många olika platser i borgen att det oundvikligt för tankarna till en våldsam massaker. Borgen har dessutom övergivits för gott efter denna dag. – Det är ett unikt fruset ögonblick av en våldsam historia, berättar Helena. DET FANNS NÄSTAN 20 borgar på Öland 490 år e Kr och ön var ungefär lika tätbefolkad då som nu. De öländska borgarnas främsta funktion var som försvarsanläggningar för invånarna i byarna runt omkring. Det kan mycket väl varit så att gårdarna blev så pass trångbodda med tiden att några valde att bo permanent i borgarna. Det unika med platsen där Sandby borg ligger, i jämförelse med Ölands andra borgar, är att den ligger i anslutning till stranden på en låg strandvall nära en naturlig hamn. Fynd som gjorts i borgen tyder på stort välstånd där invånarna varit del av ett omfattande kontaktnät som sträckt sig över stora delar av Europa. De som bodde i Sandby var beresta och flera arbetade för romerska kejsare. MASSAKERN INTRÄFFADE tidsmässigt ungefär samtidigt med Västroms fall. Samtidigt hade Öland flera inbördeskrig med oroligheter som följd. I just Sandby verkar någon, eller några, ha haft viljan att hämnas ordentligt och antagligen också hävda sin makt genom att statuera ett exempel. Varför skulle annars så många bli dödade för att sedan bara lämnas kvar? Och varför återanvändes inte borgen? Helena berättar att det normala beteendet var att döda skulle hanteras på ett visst sätt och att det alltid utfördes någon form av begravning. Då liksom nu var det förmodligen otänkbart att låta kroppar ligga kvar på marken utan begravning. – I enlighet med de sociala normer som rådde under järnåldern, där heder och ära var centrala begrepp, var tanken på att inte begrava anhöriga och vänner omöjlig. Trots det lämnades kropparna kvar i borgen utan begravning. En enkel åtgärd hade varit att bränna ned husen i borgen, men det har inte skett. Helena fortsätter med tanken att de anhöriga troligen har blivit hindrade, i form av hot eller av vakter, från att begrava de döda. Frågan som då kvarstår är vilka som hindrade dem. Om det var så att de hotades fysiskt av vakter, varför har då inte borgen plundrats på alla värdefulla föremål? Det kan inte ha räckt med avundsjuka över eftertraktade exotiska smycken och skickligt hantverk, något annat har sannolikt gett upphov till osämjan mellan byar och familjer på ön. En annan detalj om Sandby borg som kvarstår är att det ännu inte har identifierats några kvinnor vid utgrävningarna. Fynd som hittats tyder på omfattande kvinnlig närvaro i borgen. Det är pärlor, dräktspännen, fingerringar i små storlekar och rester från textilt hantverk – men var finns kvinnokropparna? ATT FÅ EN INBLICK i ögonblicket just innan massakern inträffade är också unikt för Sandby borg. Förutom att alla kroppar är massakrerade ligger de kvar i just den vardagen borgen hade den dagen. – Det är unikt att få en inblick i ögonblickets tid – i dukningar, i antal människor, vilka husdjur som befanns sig där just då och vad de höll på med. Just detta frusna ögonblick av vardagen ger borgen internationellt intresse. Husen har inte städats, inget har flyttats eller förändrats i inredningen, utan allt verkar ligga kvar som det var i husen, berättar Helena. JUST NU DOKUMENTERAS och undersöks sommarens fynd. Bland annat ska skelettdelar bedömas utifrån skador, sjuk-

”Det är ett unikt fruset ögonblick av en våldsam historia.” domar och kön. Samtidigt tas det DNA-prov för att säkerställa nuvarande teorier samt att förhoppningsvis få möjlighet att se vilka individer som är släkt med varandra, med andra ölänningar eller som kan visa varifrån de kom. Helena berättar att om fynden har tillräckligt bra DNA finns det även möjlighet att bedöma individernas ögonfärg och ansiktsdrag. Parallellt fortsätter forskningen om var fynden av glaspärlorna mer exakt har tillverkats. Var det längs Svarta havskusten, i Polen eller kanske i Egypten? – Sandby borg är en viktig del av vårt lokala kulturarv och vår historia. Vi tror att det finns ett stort intresse bland våra kunder och övrig allmänhet att få veta mer om vad som hänt i Sandby borg. Vi har därför valt att bidra till en fortsatt arkeologisk utgrävning och stötta länsmuseet, säger Niklas Carlsson, kommunikationschef och sponsringsansvarig hos Länsförsäkringar Kalmar län. SANDBY BORG BÄR på både en otroligt intressant historia och på värdefulla fynd. Delar av det finns i utställning på Kalmar läns museum, men även på sandbyborg.se och facebook. com/sandbyborg. Vill du följa de arkeologiska utgrävningarna finns det två webbappar; Ett digitalt friluftsmuseum och Sandby borg och Europa. Båda apparna finns på Sandby borgs webbplats och fungerar lika bra från din favoritplats i soffan som på plats i borgen.

Fakta om Sandby borg Ligger i Sandby socken på sydöstra Öland. Utgrävningen är ett forskningsprojekt som drivs av Museiarkeologi sydost, Kalmar läns museum. Borgen har en yta på cirka 5 000 kvm. I borgen fanns 53 hus och utanför muren en sötvattenkälla. Värdefulla fynd är bl.a. reliefspännen, glaspärlor, armbortsfibula, bärnsten, guld och fingerringar. Läs mer på: Kalmarlansmuseum.se sandbyborg.se facebook.se/sandbyborg

13


Resor

Från Algutsrum till Vietnam Vi har träffat Elin Johansson och David Westman som till vardags bor i Algutsrum. I våras spenderade de en månad i underbara Vietnam, en resa som fått dem båda att tänka nytt när det gäller hur man bäst spenderar sin semester.

V

alet av resmål var lätt för Elin och David, den här gången var det äventyret som lockade. Ett äventyr bestående av vandring genom djungel och grottor i Phong Nha, mellersta Vietnam. Elin som brukar vara den som projektleder resorna på hemmaplan, satte genast igång och planerade resan. Flygbiljetter och två större upplevelser bokades. SÅ KOM DÅ DAGEN. Det var en genomförkyld David men annars två förväntansfulla ölänningar som hoppade på flyget på Kalmar–Öland Airport. Resan gick via Stockholm–Köpenhamn–Singapore–Hanoi. I Hanoi, en stad med tretton miljoner invånare och knatter från lika många vespor, spenderades några lugna dagar i väntan på att Davids feber skulle ge med sig. Efter ett besök på lokalt apotek och stillsamt strosande på gator i gamla staden var de redo att ta sig an det första äventyret – på motorcykel. ATT TA SIG runt i Vietnam är varken dyrt eller svårt, berättar David. Det blev därför ett inrikesflyg ner till Dalat. Efter några dagars utforskande av regionen mötte paret upp sina guider tillika motorcykelförare, och sedan startade motorcykelfärden som skulle ta dem till kuststaden Nha Trang. Väskorna plastades in och lastades på de två motorcyklarna, och visade sig bli sköna ryggstöd på den tre dagar långa färden. Med det vietnamesiska trafik(från)vettet var det lite nervöst i början, men efter ett tag slappnade de av. Färden gick över berg och förbi vattenfall med intressanta stopp på kaffeodlingar och i små byar där man fick se hur urbefolkningen lever. Allt ingick i resan: mat, boende,

14

guidning och alla stopp. – Ett otroligt spännande sätt att semestra på. Vi har fortfarande kontakt med de två vietnamesiska guiderna via Facebook. Man kom verkligen varandra nära, berättar Elin.

David och Elin tipsar Tänk på att göra research hemifrån. I Vietnam kan många företag heta samma sak. Våga vänta till sista minuten med att boka hotell. Många hotell har upp till 80 procent rabatt om man väntar med att boka rummet till samma dag. Parets bästa spartips inför drömresan är att skaffa sig ett bra budgetprogram till datorn. Deras budgetprogram har även en mobilapp där båda kan följa alla kostnader och sitt sparande. Res aldrig utan: bok eller läsplatta, vandringsskor och medicinväska.

MATEN I VIETNAM har starka franska influenser. Just den naturliga fusionen mellan asiatiskt och franskt är väldigt lyckosam. David och Elin testade hela spannet, från lyxkrogar i Ho Chi Minh till sjabbiga gatukök på bakgator och allt var fantastiskt gott och väldigt billigt. Överallt säljs mättande bánh mì, som är en baguette med varierande typisk vietnamesisk fyllning. Kanske den starkaste franska influensen? EFTER NÅGRA DAGARS tågluffande längs kusten upp till Hué, via vackra och romantiska skräddarstaden Hoi An, tog Elin och David bussen till nationalparken Phong Nha. Nu var de ivriga att påbörja sin blöta och kalla djungeltrekking, den stora grottvandringen. I fem dagar skulle de nu vandra, klättra, simma, dyka och frysa. Detta visade sig bli den största naturupplevelse de någonsin varit med om. Att få repellera sig 50 meter ner i en grotta, vandra längs en underjordisk strand, klättra upp för ett vattenfall och sedan paddla ut ur grottan och mötas av ljuset från solnedgången och djungeln, var helt magiskt berättar de. Det blev deras starkaste reseminne någonsin. Men det gav dem också insikten att detta är deras sätt att semestra på: att få uppleva landets natur och kultur genom ett äventyr. Nu startar planeringen inför nästa drömresa med äventyrlig touch, nämligen Costa Rica.


Smått & gott

Minskad mobbning med Friends insatser

Vart vill du åka? – spara ihop till din drömresa ROBERT LANDQVIST JOBBAR som bankrådgivare i Västervik och träffar dagligen kunder som drömmer om ett visst resmål. Vilka är dina bästa tips? – Månadsspara varje månad vid löning så att pengarna inte finns kvar på kortkontot. Du kan även döpa konton och fondsparande hos oss till resmålets namn, till exempel Bali, vilket kan motivera dig till resan. Försök att se det som en tävling där du ser målet framför dig, och att du påminner dig själv om drömmen/målet. Kan man göra sparandet roligt? – Självklart kan man göra det roligt! Ett par kunder skrev ut en bild på sitt drömresemål och satte den på kylskåpet med det datum de skulle vara på den stranden – vilket de lyckades med. Nu kan man även skapa sina sparmål digitalt i vår app, där man laddar upp en bild för att motivera sig till att nå sitt mål och kan följa utvecklingen.

U

nder 2015 firade vi 175-årsjubileum och inledde samtidigt ett omfattande samarbete med organisationen Friends. Vi anordnade aktiviteter som Friendsloppet i Oskarshamn, sålde biljetter till evenemang som Latitud 57, Astrid Lindgrens värld, teateruppsättningen Tresteg i Snedsteg och Visfestivalen. Tillsammans med våra kunder samlade vi in över 600 000 kronor till organisationen Friends, som jobbar för att öka tryggheten för barn och stoppa mobbning. Pengarna gick till att bekosta Friends-program på grundskolor

runt om i länet. Åtta skolor runt om i länet ansökte om att få genomföra programmet och tar nu del av utbildningen. NU HAR FRIENDS börjat med kartläggning och orsaksanalys med enkäter och fördjupande analyser med skolledning och elever för att sedan fokusera på förebyggande insatser. Enligt Friends minskar mobbningen i snitt med 24,1 procent på skolorna efter genomförda utbildningar. Stort tack till er kunder som var med och bidrog till att fler barn får en tryggare vardag!

Våra Friendsskolor Pengarna gick till Vena skola och Venhagsskolan i Hultsfreds kommun, Madesjöskolan och Alsterbro skolan i Nybro kommun, Barketorpsskolan och Falkenbergsskolan i Kalmar kommun, Vallhallaskolan i Oskarshamns kommun och Breviksskolan i Västerviks kommun.

Vilket är ditt eget drömresmål? – Bora Bora har alltid varit en dröm att få se och uppleva.

VÅRA KUNDERS SPARTIPS De traditionella…

SPARTIPS!

Planera matinköpen. Stående överföring direkt när lönen kommer. Använd Månadskollen i LF:s bankapp. Brygg ditt eget kaffe istället för att köpa dyra latte ute. Se över avgifter för TV, el med mera. Amortera på dina lån. Köp och sälj begagnade saker. De mindre traditionella… Gör sparmålet viktigt för dig och njut av känslan att se pengarna växa och målet komma allt närmare. Gubbvännen har långbyxor i sin garderob från den tid han var mycket kraftigare, jag syr in dem i midjan och vips har han ett par nya byxor helt gratis. Spela inte på nätcasino. Det leder garanterat till förlust. Att tänka vardag och helg! Vardagsspara genom att hålla koll och unna sig saker bara någon dag i veckan är en bra regel som funkar långsiktigt.

15


Utbildning

Livräddande kunskaper Handen på hjärtat, vet du hur du skulle reagera och agera om någon i din närhet drabbades av ett sjukdomsfall eller en olycka som kräver vård? Mathias Wittgren utbildar människor i just detta – att veta hur du ska göra för att rädda liv. FOTO: Swelo.se

H

ur mycket vi än skyddar oss och hur försiktiga vi än är går det inte att till 100 procent gardera sig mot allt. Din son kan få ett getingstick i munnen eller äta giftiga bär, dottern kan råka ut för en fallolycka och din far kan få en stroke eller hjärtinfarkt. I dessa lägen kan det handla om minuter då det gäller att veta hur man ska agera i väntan på att ambulansen kommer. Och alla, ung som gammal, kan göra livräddande insatser. MATHIAS WITTGREN ÄR specialistutbildad sjuksköterska och har arbetat som ambulanssjuksköterska under åtta år. Sedan några år tillbaka driver han företaget Akutinsats.se, som bland annat har ett nära samarbete med Länsförsäkringar Kalmar län i utbildningar inom första hjälpen och hjärt- och lungräddning. – Det kan vara svårt att veta hur man reagerar i en kritisk situation och även att avgöra vad som är allvar eller ej. Med kunskapen som utbildningarna ger skapas en trygghetskänsla och en ökad beredskap om olyckan skulle vara framme. Det sätter sig i ryggmärgen och gör att man kan handla mer instinktivt. Och i en krissituation är det alltid bättre att göra något än inget alls, säger Mathias. BLAND DE POPULÄRA utbildningarna märks bland annat första hjälpen och hjärt- och lungräddning för företag, barn och människor 60+. Under de

16

tre timmar långa lektionerna blandas teori med praktik och övningar på dockor i verklighetstrogna situationer. Det kan röra sig om hur man ska bete sig om någon i ens närhet drabbas av exempelvis allvarliga allergiska reaktioner, högt blodtryck, fall- och klämskador eller mer kritiska tillstånd som stroke, hjärtinfarkt eller hjärtstopp. – I många av övningarna försöker jag efterlikna verkligheten så gott det går för att skapa en så realistisk känsla som möjligt. Det är alltid läskigt om ens barn råkar ut för en olycka, exempelvis sätter något i halsen och inte kan få luft. Om du i det läget kan behålla ditt lugn blir det väldigt mycket lättare att agera. FOKUS PÅ BARNUTBILDNINGEN är just de vanligaste olyckshändelserna som kan inträffa i familjen, på dagis eller i skolan och passar därför såväl föräldrar, personal inom barnomsorgen eller andra med barn i sin närhet. Företagsutbildningarna anpassas utifrån de risker som finns på just den arbetsplatsen och för utbildningen 60+ ligger fokus på de vanligaste komplikationerna som kan drabba äldre människor. Men som med all annan kunskap så menar Mathias att det gäller det att hålla sig ajour och uppdatera sig för att hålla det fräscht. Han har därför skapat en gratisapp där du kan titta på 65 olika pedagogiska filmer med information och råd hur du ska agera om olyckan skulle vara framme. Appen finns att ladda ned till både iOS och Android.

Mathias enkla vardagstips Mjöl mot svullnader Ha alltid några treliters fryspåsar fyllda med vanligt vetemjöl i frysen. Perfekt att ha tillhands om någon i familjen ramlat och slagit sig och fått en svullnad eller bula som behöver kylas ned. Påsen är formbar och ger en lindrande och behagligare kyla än ren is. Isglass mot getingstick Ett bra knep mot getingstick i munhålan eller på tungan är isglass. Exempelvis en Piggelin kan vara en räddande ängel som lindrar svullnaden, plus att den smakar bättre än en isbit. Var dock vaksam och ring alltid efter hjälp om det skulle vara allvarligt. Kol mot gift Att ha en förpackning medicinskt/aktivt kol hemma i skåpet kan vara en räddare i nöden, speciellt för er med små barn som kan stoppa i sig olämpliga bär eller svampar. Kolet binder och kapslar in giftet så att det kommer ut den naturliga vägen. Finns att köpa på ditt närmaste apotek. Prata alltid med giftinformationen innan intag.


Bostad

Håll koll på bostadsmarknaden Att köpa en bostad är ofta ditt livs största affär. Därför är det viktigt att vara insatt i hur marknaden utvecklas. Vi har tagit pulsen på bostadssituationen i länet och bett fastighetsmäklarna om deras bästa råd. MAGNUS JOHANSSON Fastighetsmäklare, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, Kalmar

ANETTE ELIASSON Fastighetsmäklare, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, Västervik

Hur ser bostadssituationen ut i Kalmar med omnejd? – Efterfrågan på bostäder fortsätter att vara större än utbudet. Just nu byggs det en del i Kalmar kommun, dock skulle det behöva frigöras ännu fler tomter, då många drömmer om att bygga nytt. Det är även stor efterfrågan på nya bostads- och hyresrätter.

Hur ser bostadssituationen ut i Västervik med omnejd? – Utbudet är mindre i år jämfört med förra året, vilket gjort att det sålts betydligt färre bostäder. Däremot ser vi att efterfrågan är väldigt stor, vilket leder till en brist på bostäder och stigande priser.

Hur ser nybyggnationen ut i ert område? – Vi har flera planerade projekt som innefattar hyresrätter, bostadsrätter och villatomter. Bland annat cirka 900 bostäder i Rinkabyholm (Södra Staden) samt 400 på Karlssons Äng i norra delen av staden. I centrum byggs det exempelvis på Kvarnholmen och Varvsholmen. Området Ljusstaden börjar bli färdigställt, Fredriksskans-området planeras och i Lindsdal finns ett par pågående projekt.

Var ser ni störst efterfrågan? – Personer i övre medelåldern efterfrågar treor och fyror. Även efterfrågan på tvåor är stor, men eftersom dessa byter ägare oftare finns det fler i omlopp. Allt fler yngre köper bostadsrätter i dag – ofta för att sälja och på så vis få loss pengar till något de kan köpa senare i livet.

”Ibland måste man fatta snabba beslut och då är det bra att vara förberedd.” Var ser ni störst efterfrågan? – Populärast är centrala eller sjönära lägen. Intresset för renoveringsobjekt är mindre i dag än tidigare. Köparen vill hellre kunna flytta in direkt och kan då också tänka sig att betala lite mer för boendet. Hur tror du att marknaden kommer att utvecklas under 2017? – Det är viktigt att de planerade projekten fullföljs, något som kommer att öka rotationen och göra att fler människor kommer hitta boende. Utmaningen ligger i att tidsplaner hålls och att inte överklaganden fördröjer processen. Detta, i kombination med det låga ränteläget, innebär troligtvis att bostadsbristen minskar. Vad bör man tänka på vid ett bostadsköp? – Kontakta oss i ett tidigt skede. Vi har varje vecka rådgivningsmöten med tips inför köpet eller försäljningen – allt från juridik och fastighetsförmedling till bank- och försäkringsfrågor. Ibland måste man fatta snabba beslut och då är det bra att vara förberedd.

Hur stor är bostadsbristen? – Generellt så råder brist på lägenheter, men även på äldre- och trygghetsboenden. Många äldre vill sälja sina villor för att få det lite bekvämare, men det finns inga lägenheter för dem.

”Först och främst, titta på skicket på bostaden.”

Hur ser det ut på husmarknaden – hur har prisutvecklingen sett ut? – Prisutvecklingen har varit uppåtgående sedan jag började som mäklare 1997. Jag tycker att vi har en stabil, jämn efterfrågan och prisuppgång på ungefär två procent per år. Hur tror du att marknaden kommer att utvecklas under 2017? – Jag hoppas att det kommer ut fler bostäder på marknaden. Scenariot med för litet utbud leder till att många kunder vill lägga bud innan visning. En del säljare tycker det är smidigt, men vi tycker att det är lite tråkigt eftersom alla inte får samma chans. Vad bör man tänka på vid bostadsköp? – Först och främst, titta på skicket på bostaden. Det är också viktigt att prata med sin bank och få en uppfattning om vad du har att röra dig med. Om du redan äger en bostadsrätt är det en bra idé att ta reda på om du kan köpa utan att ha sålt först, vilket kan vara fallet. Så fort köp- och säljtankarna kommer bör du anlita en mäklare för rådgivning.

17


Återbruk

Retrotrender inget nytt I dag blandar inredningsmagasin nytt och gammalt om vartannat och retrotrenden har formligen exploderat. Men återbruk och second hand är i dag inte bara en fråga om vad som är trendigt. Det har också blivit en fråga om livsstil.

D

e senaste åren har intresset för miljö- och klimatfrågor ökat och i dag är det i allra högsta grad frågor som berör alla. Allt fler har insett att vårt gamla konsumtionsmönster inte längre är hållbart och väljer därför att handla second hand. Runt om i Sverige öppnar allt fler butiker som helt eller delvis riktat in sig på återbruk. Loppis har tagit steget från att vara något fult och billigt till att flytta rakt in i finrummet med ett allt större utbud av butiker som riktar in sig på vintage, retro, återbruk eller blandat. Men det är inte bara inom kläder och prylar som trenden anas. Även inom arkitektur har fler börjat vurma för återbruk och att ta vara på originaldetaljer.

ÅSA, SOM ÄR EN arkitekt från Öland, är något av en expert på att handla second hand. I den välbevarade 60-talsvillan, där hon sedan i våras bor tillsammans med sin sambo, blandas inredningsklassiker med en del ny formgivning. – Största delen av vår inredning är fyndat på loppisar och second hand runt om i länet. Men en del har vi fått med oss hem efter våra resor runt om i Sverige och Europa, berättar Åsa. HEMMET ÄR PERSONLIGT inrett med många skandinaviska inredningsinslag. Här syns lampor från småländska Markaryd, Fagerhults belysning samt Örsjö Armaturer tillsammans med Stringhyllor och en IKEA-hylla från 1962. På hyllorna finns det gott om bruksporslin från Gefle Porslinsfabrik, Gustavsberg, Rörstrand och Karlskrona. Närheten till Glasriket har bidragit till många glasföremål från exempelvis Orrefors, Målerås, Skruf och Boda.

18

”Vi letar hela tiden efter gamla inredningsdetaljer som vi kan återanvända i vårt hus.”


– Att gå på loppis ger alltid lite pirr i magen, man vet inte vad man ska hitta. Möjligheten att fynda finns alltid, utan att behöva ta så stora risker. Tröttnar du på en pryl går den oftast att sälja till samma pris som den köptes för. Så är väldigt sällan fallet när man köper nytt. Du får ofta mer kvalitet för pengarna när du köper begagnat. ATT ÅSA ÄVEN har ett stort intresse för kläder och mode syns tydligt. Hennes garderob är välfylld av kläder, skor och väskor, varav en stor del är köpt på second hand. – Jag går ofta en sväng förbi loppisar till vardags. Ganska ofta hittar jag något plagg som får följa med hem. Några gånger om året går jag igenom garderoben och sorterar ut sådant som jag själv kan lämna till loppis. På det sättet förnyar jag min garderob samtidigt som plaggen får många nya liv.

som vi nu själva gör förändringar. Vi har till exempel låtit lackera om garderobsdörrarna till originalskick och på en nätauktionssajt hittat likadana handtag som fanns då huset var nytt. Vi letar hela tiden efter gamla inredningsdetaljer som vi kan återanvända i vårt hus. Hon berättar vidare: – Många river ut platsbyggda kök och garderober för att sätta in nyproducerat i en kvalitet som inte kommer i närheten av vad som fanns där från början. Köksluckorna från 1961 finns inte kvar i vårt hus, och de som sitter där nu har tyvärr en kvalitet som inte varar i längden. Nästa projekt är därför att hitta köksluckor som passar huset. Har man tur kan man hitta äldre begagnande luckor på annons. Stommarna däremot, de ska vi försöka behålla så mycket som möjligt utav.

DET ÄR INTE bara kläder och inredning som intresserar paret. Även huset i sig andas nostalgi. Det gula tegelhuset, ett typhus från småländska Hultsfreds-Hus, med tre rum och kök byggt 1961 är ett gediget och välbevarat exempel på folkhemmets arkitektur. Efter andra världskriget och decennierna som följde byggdes ett stort antal småhus i Sverige. Husen från denna period karakteriseras av en sober modernistisk arkitektur, smarta lösningar och material med hög kvalitet. – Arkitektur handlar om så mycket mer än vad som anses vara snyggt och fult. Hus från alla tider är kulturbärare som har mycket att berätta om sin samtid. Utveckling av nya tekniker, nya material och även samhällsideal avspeglar sig alla i våra byggnader. Vi har alla personliga preferenser för vilken stil vi gillar, och vissa stilar ligger mer i tiden än andra. Men ett hus med välvårdade originaldetaljer och sin karaktär välbevarad är alltid attraktivt i det långa loppet, oavsett epok.

ÅSA FÖRKLARAR ATT många inte vet att till exempel äldre fönster, fram till 70-talet ungefär, är byggda i en sådan bra kvalitet att det är nästan omöjligt att nyproducera likvärdiga. Fönster som underhålls kan hålla i flera hundra år. Moderna fönster är gjorda för att inte behöva underhållas och sedan bytas ut vilket går stick i stäv med ett hållbart samhälle där vi ska ta vara på de resurser vi har. Att nya fönster är mer energieffektiva är ofta ett argument som används vid fönsterbyte. – Det finns dock många åtgärder som kan göras för att uppnå samma syfte, men utan att kasta ut originalfönstren. Nya fönster utgör dessutom en betydande belastning på miljön om man tar hänsyn till den energi som krävs för att tillverka dem. Paret köper dock inte bara second hand. – Ibland väljer vi mer nutida design eller retro, det vill säga nyproducerat med inspiration från äldre stilar. Exempelvis tapeter, där finns det ett spännande nutida utbud att utforska. Men det är fortfarande viktigt att det passar husets karaktär och stil.

NÄR PARET NU renoverar handlar mycket om att underhålla den karaktär som redan finns och i viss mån att återställa sådant som gått förlorat. – Vi har tur att mycket original finns bevarat såsom de kvalitativa fönstren, lertegeltaket, gabondörrar, den välgenomtänkta planlösningen samt platsbyggda garderober och köksstommar. Genom åren har ytskikten bytts ut och det är framförallt där

DET FINNS FLER och fler aktörer på marknaden som förstår att det finns en poäng att återanvända. Här på hemmaplan finns till exempel Möjligheternas hus i Emmaboda. Det är ett kombinerat arbetsmarknadscentrum med miljöstation och second handbutik. Åsa tipsar: – Ge dig ut och utforska din hembygd. Det finns massor av spännande butiker runt om i länet.

19


Ekonomi

Är du medveten om deltidsfällan? Många människor lever i en relation där man tjänar olika mycket. Ofta jobbar den ena deltid och sköter hem och hushåll och den andra jobbar heltid. Vår bankrådgivare Stina Fors är engagerad i denna jämlikhetsfråga och berättar för oss hur hon brukar rekommendera sina kunder att tänka och agera.

I

mina kundmöten träffar jag många familjer där en jobbar heltid och den andra deltid för att få livet att gå ihop. Det är lätt att glömma bort att avsättningarna till pensionssystemet blir lägre för den som jobbar deltid, både den allmänna pensionen och den pension som arbetsgivaren betalar in. Jag lyfter alltid frågan med mina kunder eftersom jag i min roll ofta ser vilka konsekvenser det kan bli när man i familjer inte valt att sätta ett ekonomiskt värde på den tid som arbetas i hemmet.

”Klyftan blir mindre och båda kan få en behagligare ålderdom.”

TÄNK PÅ ATT faktiskt ta det där jobbiga snacket om att den som tjänar mest behöver sätta av delar av sina pensionspengar till den som arbetar deltid eller tjänar mindre. Annars är risken att den som tjänat minst inte klarar sig på pensionen om den skulle bli ensam. ETT KONKRET TIPS är att starta ett månadssparande till den deltidsarbetande, en ”livsbuffert”, pengar som sparas långsiktigt för att stärka upp pensionen när det är dags. Jag tycker själv att en ISK med månadssparande i fond är en bra grund till detta. Vad som är en lämplig summa skiljer sig från familj till familj. ETT ANNAT TIPS är att föra över premiepensionen till sin partner. Det behöver man göra innan den 31 januari det år överföringen ska börja gälla. Överföringen fortsätter sen så länge man själv väljer och den gäller årsvis. Det är ett bra sätt att kompensera den i familjen som har låg pension eller ingen pension alls. HUR MYCKET PENGAR BLIR DET DÅ? Här har jag ställt upp ett räkneexempel: Om du jobbar heltid och tjänar 27 000 kronor i månaden innan skatt så avsätts det 4 995 kronor till pension; 4 320 kronor till din allmänna pension och 675 kronor till din premiepension. Det är de 675 kronorna du kan överföra till din partner. När du för över pensionen får mottagaren 634 kronor insatta på sitt pensionskonto efter avdrag för arvsvinst.

20

Dessa pengar blir ett bra sparande sett över tiden och ett sparande som inte märks i vardagen på samma sätt som ett skattat sparande. Jobbar du deltid och tjänar 17 000 kronor i månaden innan skatt sätts det av 3 145 kronor till pension; 2 720 kronor till den allmänna pensionen och 425 kronor till premiepensionen. Genom att fördela om familjens pension blir det mer jämt fördelat när den ena får in 4 320 kronor på kontot och den andra 3 779 kronor. Klyftan blir mindre och båda kan få en behagligare ålderdom.


Ekonomi

Smått & gott från banken SWISH ÄR HÄR FÖR ATT STANNA. Det har blivit ett beteende hos svenska folket. Snart fyra år efter starten är vi 4,7 miljoner användare. 8 237 961 610 kronor swishades i augusti. I år har dessutom e-handeln börjat använda Swish som betalsätt och det senaste är att stora butikskedjor hakar på trenden. Och visst var det väl härligt i somras där på loppisen när man upptäckte att plånboken var tom på kontanter men att det gick att swisha? NU KAN DU INVESTERA i en hållbar framtid. Med Länsförsäkringar Global Hållbar har du möjlighet att få bra avkastning samtidigt som du satsar på hållbarhet. Fonden investerar både i bolag som redan i dag är framstående inom hållbarhet men även i bolag som har påbörjat sin hållbarhetsresa. Bolag som helt enkelt satsar på att göra världen lite bättre samtidigt som de kan ge en god avkastning. Vi har sänkt avgifterna på nio av våra fonder. Sänkningen skapar möjlighet för ditt sparande att växa ännu mer.

21


Entreprenörskap

Breakdance-killen blev en av Sveriges mest lovande unga företagare Han utsågs nyligen till en av Sveriges 100 mest lovande unga entreprenörer av organisationen Företagarna. Med sina sju företag kan man tycka att Martin Rosén borde ha fullt upp – men han är dessutom en ledande profil inom streetdance i Sverige med ett eget SM-guld i bagaget.

V

i träffas på KalmarCo som ligger under takåsarna på köpcentret Baronen i Kalmar. Här har Martin tillsammans med några andra entreprenörer startat upp ett så kallat coworking-space, ett öppet kontorslandskap där småföretag kan hyra en arbetsplats under kort eller lång tid. – Grejen med ett coworking-space är att det är så mycket mer än bara en arbetsplats. Vi har många inspirerande evenemang, nätverksträffar, kreativa workshops och mycket annat för att inspirera och skapa bästa möjliga förutsättningar för våra medlemmar att få tillväxt i sina bolag, säger Martin med ett stort leende. DET HELA BÖRJADE med dansen när han var 12 år gammal. Tillsammans med några kompisar tittade de på VHS-band med streetdance och blev sålda direkt. Vid 15 års ålder arrangerade Martin sitt första dansevenemang med deltagare från hela Sverige på Larmtorget i Kalmar. – Det var ett väldigt litet arrangemang, men jag fick upp ögonen för hur kul det var att planera, arrangera och leda evenemang. Det var nog starten på mitt företagande. På gymnasiet startade jag ett Ung Företagsamhet-företag som också arrangerade dansevents och när jag var 18 drog jag igång en nattklubb som blev en nästan kaosartad succé. Det var en riktig kick att lyckas så bra, och därefter var jag verkligen fast i entreprenörskapet, säger Martin.

22

I DAG ÄR MARTIN 27 ÅR. Han driver företaget Visions by Rosén, flera fastighetsbolag samt är delägare i CTV som bland annat arbetar med skärmlösningar på offentliga platser, bland annat informationsskärmarna på bussarna i länet. Skapandet och kreativiteten är det som driver honom, oavsett om det handlar om dans eller att driva företag. Trots att dygnet bara har 24 timmar fort-

sätter han att arrangera dansevenemang av toppklass parallellt med att driva sina företag. I början av november anordnade han sitt ”hip hop weekend” för tredje gången, där dansare från både Sverige, Europa och USA kom till Kalmar för att tävla i hip hop, breakdance och house. – Det är alltid ett grymt tryck på hip hop weekend, och det som är extra roligt är att det brukar komma publik som inte alls är insatt i den kulturen, men som verkligen uppskattar stämningen och kärleken som ligger i luften, berättar Martin.

SIN KARRIÄR INOM fastighetsbranschen kickstartade han med Studentboende Nybro, ett fastighetsbolag med 96 lägenheter för Linnéuniversitetets studenter. Där var han först i Sverige med att införa felanmälan via Facebook för sina hyresgäster. Han ansträngde sig alltid extra mycket för att de boende skulle få en unik upplevelse, till exempel genom att ordna skjuts till en tenta i limousine för att både göra de boende glada och samtidigt sätta fokus på den dåliga kollektivtrafiken. – Jag vill alltid göra det lilla extra för mina kunder, oavsett om de är hyresgäster eller besökare till hip hop weekend. Allt ska andas nytänkande, säger Martin. NÄR MAN TRÄFFAR Martin Rosén ser man hur drivkraften lyser i ögonen på honom, och det är egentligen kanske inte så förvånande att han utsetts till en av Sveriges mest lovande unga företagare. Vad är hemligheten till att bli en framgångsrik företagare? Martin är glasklar: – Det handlar om att ha en vision och sedan, framförallt, att våga genomföra den. Praktiska problem och utmaningar löser sig längs vägen. Se till att ta hjälp av andra, och våga fråga dem som redan lyckats om råd – du behöver inte uppfinna hjulet igen. Gör som de som redan lyckats, men med din egen touch, avslutar Martin, innan han drar iväg på nästa affärsmöte.


Schysst idrott med Länsförsäkringar Kalmar län

Vi gillar idrott! Särskilt om den är schysst. Därför har vi tagit fram ett konceptet som vi kallar just ”Schysst idrott med Länsförsäkringar Kalmar län”. Tillsammans med idrottsföreningar och klubbar runt om i vårt län jobbar vi för att minska mobbning, användning av droger och utanförskap. Föreningarna som är med ställer sig bakom våra riktlinjer för schysst idrott:

Vår förening arbetar aktivt med att motverka utanförskap och mobbning både i verksamheten och utanför.

Vår förening arbetar aktivt med att motverka droger, doping och andra otillåtna eller olämpliga substanser.

Vår förening arbetar aktivt mot alla former av diskriminering.

Vår förening arbetar aktivt med deltagande barns föräldrar för att främja en god anda och ett gott uppträdande bland barn, föräldrar och publik.

Vår förening är öppen för alla barn som är intresserade av medverkan.


I Kalmar län finns banken med Sveriges mest nöjda kunder.* Länsförsäkringars privata bankkunder har sagt sitt - de är nöjdast i Sverige. Som kundägd bank är detta det bästa betyg vi kan få. Tack! Vill du också veta varför våra kunder är så nöjda? Kanske beror det på att vi alltid finns nära, vi läser samma tidningar och handlar i samma butiker som du. Eller att vi har generösa öppettider och engagerad personal. Eller kanske beror det helt enkelt på att det alltid är lätt att hitta till våra sju lokalkontor. Vad tror du? Välkommen in att testa oss du också!

*enligt Svensk Kvalitetsindex 2016, privatmarknaden.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.