Page 1

Hallands lantliv APRIL 2019 • FÖR ETT TRYGGT OCH SKADEFRITT LIV PÅ LANDET

nd

Generat

alla H i e t f i k ionss

man endationer när m m ko re ch o Råd mna över gården ska sälja eller lä

Vinnaren av Årets Hållbarhetspris:

Dönardalens Delikatesser

På Yttregård har vi brandövningar bland kor och kalvar.


Vi kan, lever och verkar på den halländska landsbygden! Halland har varit vårt område i 130 år då vi startade vår resa till det som idag är Länsförsäkringar Halland. Idag är vi ett företag som erbjuder våra kunder en totallösning för sin lantbruksaffär: försäkring, bank, skadehantering, skadeförebygg och fastighetsmäkleri. Just bank och framförallt finansiering ligger mig lite extra varmt om hjärtat, då det ofta är en stor del av en lantbruksaffär. Vi vet att det finns utmaningar inom lantbruket framöver: lönsamhetsfokus, stora investeringsbehov samt en allt äldre generation företagare som står inför vägvalet att sälja sin gård eller verksamhet.

Grattis Andreas Hansson! Årets vinnare av Ung Växtkraft i Halland Ung växtkraft är ett stipendie instiftat av Länsförsäkringar i samarbete med LRF Ungdom. Stipendiet ska främja unga entreprenörer inom de gröna näringarna. Årets halländska vinnare är Andreas Hansson, en ödmjuk, intresserad och driven företagare med sinne för kor, växtodling och skog. En inspiration för andra unga som vill bli landsbygdsföretagare i framtiden. Stort grattis!

Just generationsfrågan kommer att vara viktig att jobba med. Vi vet att genomsnittsåldern för den halländska lantbrukaren idag är 58 år. Dessutom är bankfinansieringen inom lantbrukssektorn ungefär 323 miljarder kronor med en genomsnittlig belåning på cirka 30 procent enligt Lantbruksbarometern 2018. Då inser vi att det är stora värden som ska skiftas och här finns en viktig funktion för oss att fylla som bank. Läs gärna mer på sidan 10 där jag ger mina bästa tips och råd för ett lyckat generationsskifte och håll ögonen öppna får vår lantbruksdag i höst där framtidens lantbruk kommer att vara huvudtema.

Idylliskt lantbruk i Strättebo

Rådgivningsstöd för lantbrukare

Realistisk brandövning i ladugård

Årets Hållbarhetspris: Dönardalens Delikatesser

Har du frågor eller kommentarer är du varmt välkommen att höra av dig till mig. Jag önskar dig en trevlig läsning! Samtalsstöd: Lantbrukare som drabbats av hot

Generationsskifte på Hallands landsbygd

Här finns vi Kungsbacka Storgatan 8, tfn 0300-306 00 | Varberg Östra Vallgatan 36, tfn 0340-66 68 00 | Falkenberg ELISABET GRANROT Chef Företag/Lantbruk Bank elisabet.granrot@LFhalland.se

Nygatan 37, tfn 0346-485 00 | Hyltebruk Storgatan 12, tfn 0345-186 00 | Halmstad Strandgatan 10, tfn 035-15 10 00 | Laholm Östertullsgatan 5, tfn 0430-794 00 | E-post info@LFhalland.se

Hallands lantliv Ansvarig utgivare Ann-Sofie Peterson, kommunikationschef Länsförsäkringar Halland | Redaktion Länsförsäkringar Halland: Emelie Mörk, Jan Enocksson, Elisabet Granrot, Waldemar Jönsson | Layout Emelie Mörk | Omslagsfoto Patrik Ljungman | Kontakt Hallands.Lantliv@LFhalland.se


Sommarens torka fick drygt hundratalet lantbrukare att dra nytta av rådgivningsstöd Fjolårets extrema sommartorka satte djupa avtryck i det halländska lantbruket. Påfrestningarna var särskilt stora inom produktionsjordbruken med kraftigt minskad tillgång på spannmål och djurfoder. Länsförsäkringar Hallands insats för de drabbade bestod av kostnadsfri professionell rådgivning inom både foder, växtodling och ekonomi. – Responsen blev väldigt god, mer än 125 lantbrukare från hela länet tog tillfället i akt och utnyttjade erbjudandet om rådgivningsstöd, konstaterar Stefan Svensson, företagsrådgivare Bank hos Länsförsäkringar Halland. Länsförsäkringar Halland avsatte för ändamålet cirka en miljon kronor till sina befintliga bank- och försäkringskunder inom lantbruksbranschen. – Väl investerade medel för att hjälpa drabbade lantbrukare som i just det skedet hade andra kostnader att prioritera, säger Stefan.

FYRA TIMMARS KVALIFICERAD RÅDGIVNING Det uppskattade stödet bestod av en rådgivningscheck, motsvarande fyra timmars kvalificerad rådgivning via de etablerade organisationerna LRF Konsult, Hushållningssällskapet Halland och Växa Sverige. – Torkan var extrem och läget ett tag alarmerande för lantbruket när så många drabbades av akut foderbrist till sina djur. Idén och satsningen på att ge ett rådgivningsstöd till en bransch i temporär kris, ligger i linje med Länsförsäkringar Hallands filosofi om återbäring och att stötta lantbruket.

– På det här viset kunde vi till drabbade lantbruk bidra med kostnadsfri rådgivning inom till exempel foder, alternativa grödor, växtodlingsplanering men också ekonomisk rådgivning som likviditetsberäkningar, prognoser och affärsutveckling, förklarar Stefan Svensson. Kontakten med rådgivare kan vara första steget att se över sin verksamhet för framtiden så man står bättre rustad nästa gång något liknande inträffar. KENT JOHANSSON Journalist, Oh My!

EXPERTERNA TIPSAR: Så klarar du säsongen efter torkan

Linda Karlsson

Rolf Lindholm

Jonas Nilsson

Växtodlingsrådgivare Växa Sverige

Växtodlingskonsult Hushållningssällskapet

Affärsrådgivare LRF Konsult

- Nu bör man tänka på att bygga upp ett lager av grovfoder och när tillväxten sätter igång bör man gå över vallar och insådder för att bättra på där det behövs. I och med att många har sparat äldre vallar ett år extra bör insåningsarealen vara större i år. Det är viktigt att inte hamna i det läget att större delen av vallarealen är för gammal och avkastar dåligt.

- Fokusera på produktion och grödornas status efter vintern. Ut och kolla hur det ser ut på fälten. Tänk över och anpassa arealen för betesmark och grovfoder till antalet djur. Se även över hur vattenförsörjningen kan lösas om det skulle behövas igen framöver.

- Följ regelbundet upp dina verksamhetsgrenar och ha koll på ditt rörelsekapital, Ha en löpande dialog med leverantörer, banker och rådgivare. Skapa en strategi över hur stora lager som är rimligt för företaget, försök att bygga en likviditetsreserv för framtida svackor eller investeringar. Reflektera över vad du lärde dig av torkan och hur du kan använda detta framåt i ditt företag.


PROFIL ANN-MARIE ANDERSSON

Lamning på idylliskt lantbruk Strättebo - en plats för landskapsvård

Djuren, skogen och den sjönära gården. Ann-Marie Andersson och maken Lars har funnit sin drömtillvaro i Strättebo i det halländska inlandet. Paret bor bara några hundra meter från gränslinjen mot Småland, alldeles intill Fegensjön, och kombinerar sina arbeten med familjeoch friluftsliv. Ann-Marie tjänstgör som lantbrukssäljare på Länsförsäkringar Hallands kontor i Hylte medan Lasse sköter sysslorna vid skogs- och lantbruket som består av får, lamm och dikor — och en biodling. Under årets första lamning på gården sattes något av rekord när tackorna som mest levererade inte mindre än elva söta lamm under ett och samma dygn. Ann-Marie är född och uppvuxen på landsbygden, Sjötofta, och har hunnit samla på sig mer än 30 års yrkeserfarenhet inom bank- och försäkringsbranschen. – Eget lantliv är ingen förutsättning för att arbeta med försäkringslösningar åt lantbrukare, men det underlättar och ökar förståelsen och vilka behov som finns och krävs för att bedriva ett hållbart, lönsamt och tryggt lantbruk, säger hon. LANTLIV — BÅDE HEMMA OCH PÅ ARBETET Länsförsäkringar Halland är ledande inom skogsoch lantbruk och har cirka 80 procent av länets lantbruk som delägare och försäkringstagare samtidigt som Länsförsäkringars bank är en av landets fem största. Ann-Marie anställdes 1985 av dåvarande Föreningsbanken i Ätran. – Jag har ingen akademisk utbildning men såg en platsannons i tidningen och sökte jobbet. Så gick det till på den tiden. Sedan dess har jag gått en rad internutbildningar och skaffat mig värdefulla erfarenheter. På den vägen är det, förklarar hon. Sedan sex år är hon en av medarbetarna som är verksamma på Länsförsäkringar Hallands kontor på Storgatan i Hylte. – För fyra år sedan tog jag klivet från bank till försäkring och jobbar som lantbrukssäljare, som då

var en helt nyinrättad tjänst i Hylte. Uppdraget passar mig som handen i handsken. Lantliv och att hela tiden arbeta med lantbrukarnas bästa för ögonen, ligger mig varmt om hjärtat. LAMNINGSREKORD I BÅGHALLEN I byn Strättebo, strax öster om Fegen, har hon sitt eget favoritställe. Härifrån driver hon och maken kombinerat skogs- och lantbruk med uppfödning av lamm och nöt. I början av året rådde rena babyboomen i båghallen där bagge, tackor och lamm vistas under den kyligare årstiden. – Lamningen är den mest arbetsintensiva perioden under fåråret, konstaterar Lasse. I slutet av januari hade vi elva lamningar på bara ett dygn. Sammanlagt har vi under året 60-talet tackor och hundratalet lamm varav cirka 75-80 går till slakt. Efterfrågan på lammkött ökar för varje år. Allt fler inser hur gott kött det är och vilka variationer det finns när det gäller förädling. MED DJUREN FÖR ETT HÅLLBART SAMHÄLLE Lasse, som tagit över släktgården efter sina föräldrar, tillika grannarna, Hugo och Vivi-Ann, har en bakgrund som snickare och en anställning på SKAB, Specialkarosser AB i Ätran, men ägnar sig sedan ett antal år på heltid åt skogs- och lantbruket, med allt vad det innebär.

Strättebo Byn, som ligger fyra kilometer från tätorten Fegen, har sannolikt fått sitt namn genom växten strätta — en flerårig örtväxt som kan bli upp till två meter och gärna växer i vattenbryn. Strättan påminner till utseendet om både hundkäx och björnloka.

FÅREN FÅR MAT.

Lasse Andersson, make till Ann-Marie, ger tackorna foder

4

HALLANDS LANTLIV

FOTO: Patrik Ljungman

Förvärv av några skogsfastigheter i trakten innebär att Ann-Marie och Lasse har att förvalta totalt drygt 160 hektar skog. Paret har anpassat lantbruksrörelsen till ett mått som passar dem själva bäst. – Visst är det ibland arbetsamt och krävande med djurhållningen, men vi känner oss lyckligt lottade och trivs fantastiskt bra som ”landskapsvårdare”, försäkrar han. Den försäkringskunniga hustrun nickar instämmande: – Lantbruket är en livsstil, vi bor mitt i naturen — området är faktiskt klassificerat som naturreservat — med närhet till djuren och vi vill bidra till att verka för ett hållbart samhälle, säger hon, samtidigt som hon pekar ut över halvön på sjön Fegen, där två rådjur ostört tar sig fram i terrängen. Från stallbyggnaden på gården i Strättebo rör sig tackor och knappt veckogamla lamm i grupper, de bräker och kastar blickar ut över sjön. Idyll är bara förnamnet.

KENT JOHANSSON Journalist, Oh My!


Lantbruket är en livsstil, vi bor mitt i naturen med närhet till djuren och vi vill bidra till att verka för ett hållbart samhälle.

ÅLDER:

54 år.

FAMILJ:

Maken Lasse, sönerna Erik (med sambo Sanna) och Gustav. Barnbarnen Jamie och Alexi (tvillingar) och Anny.

BOR:

Strättebo, Fegen.

YRKE:

Lantbrukssäljare, Länsförsäkringar Halland, Hyltebruk.

Foto: Patrik Ljungman

Fakta Ann-Marie Andersson

FRITIDEN: Gården, skidor och cykel i motionsform, båtliv

med fiske och bad i sjön Fegen.

LIVET PÅ LANDET.

HALLANDS LANTLIV

5

FOTO: Patrik Ljungman

Ann-Marie Andersson hemma på gården i Strättebo utanför Fegen. Årets första lamning är avklarad och som mest blev det elva små lamm under ett och samma dygn. Till vardags är Ann-Marie uppskattad lantbrukssäljare på Länsförsäkringar Hallands kontor i Hylte.


FOTO: Patrik Ljungman

Mjölkbonde uppskattar realistisk brandövning Att drabbas av eldsvåda i hus eller ladugård är varje lantbrukares mardröm. Stefan Warefelt från Vare utanför Varberg har anammat Länsförsäkringar Hallands Säker Gård-koncept och förebygger brandrisker i största möjliga mån. Dessutom har han flertalet gånger låtit den kommunala räddningstjänsten genomföra brandövningar bland kor och kalvar i ett par av familjelantbrukets stallar hemma på Yttregård.

Fakta Stefan Warefelt ÅLDER: 53 år. FAMILJ: Hustrun Karin, utflugna

dottern Sofie (ordförande i LRF Hallands ungdomssektion) samt sönerna Erik och Martin.

BOR:

Yttregård, Vare, Varberg.

Driver lantbruk med mjölkproduktion, uppfödning av nötköttsdjur samt spannmål.

GÖR:

6

HALLANDS LANTLIV

Fem gånger har räddningstjänsten i autentisk miljö fått öva brand i ladugård hos Warefelts, för att kunna rädda och utrymma människor (docka) och djur. – En ko väger ofta mer än ett halvt ton och i en stressad situation kan det bli farligt, säger Stefan Warefelt. Uppstår brand kan både människor och djur drabbas av panik och då kan det vara svårt att handla rationellt. Därför är det bra att räddningstjänsten vet vad som ska göras och ges möjlighet att öva på ett så realistiskt vis som möjligt. – Vid utrymning av stallar med kor är det till exempel viktigt att börja med mjölkkorna eftersom de dels är mest vana vid hantering, dels har det högsta värdet för lantbrukaren, tillägger han. I samband med övningarna har man bland annat tränat på evakuering och hur och vilken utrustning som kan användas på bästa sätt. – Vi har även skapat en ”situationskarta” i pdf-format, som underlättar brandmännens

orientering av platsen, där man vet vilka utgångar, in- och utvägar som finns, liksom hagar men också markering av platser där vi förvarar gastuber eller bränsle. Det underlättar räddningstjänstens insatser och ger en överblick över gården och stallarna. FÖREBYGGANDE INSATSER Lantbruk med djur består av både stora ekonomiska värden men också betydelse av emotionell karaktär. Stefan och hustrun Karin Warefelt är mjölkproducenter i Vare. Djurbesättningen består av hundratalet mjölkkor eller sammanlagt cirka 260 nötdjur. Det rationella lantbruket drivs i tredje generationen på Stefans sida. Familjen äger 125 hektar och har genom arrenden och samarbeten tillgång till ytterligare 75 hektar. Yttregård ligger i Vare i södra utkanten av Varberg, havsnära belägen, bara knappt fem kilometers avstånd från stadens torg.


MIKAEL TIPSAR!

Så förebygger du brand i ladugården Varje år inträffar tusentals bränder på lantbruk runtom i Sverige. Att brandriskerna i lantbruk och hästverksamheter är stora beror på en kombination av lättantändligt material, elfel i byggnader, brandfarlig utrustning och många djur. Mikael Holmgren, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Halland, tipsar om vad man ska tänka på för att förebygga brandrisker på gården. Bygg bort brandrisken Förhindra att en uppkommen brand sprider sig från byggnad till byggnad med hjälp av brandväggar eller skyddsavstånd mellan byggnader. Även träd kan sprida brand mellan byggnaderna. Brandväggar går att sätta in i efterhand. Välj rätt släckutrustning När liv och egendom står på spel är varje minut viktig. Flera storbränder förhindras varje år genom en snabb första insats med gårdens egen släckutrustning. Har du koll på vilken typ av släckutrustning som ska finnas på din gård? Se även till att släckutrustningen syns. Den ska vara lätt att komma åt och alla som arbetar på gården ska veta var den finns. Elsäkerhet på gården Elinstallationer och elektrisk utrustning som används i lantbruket utsätts för hårt slitage och stora påfrestningar på grund av allt från mekanisk åverkan till fuktiga och frätande miljöer. Då dessutom en stor del av elutrustningen används i dammiga och brandfarliga utrymmen kan fel i elutrustningen få allvarliga följder. Enligt brandorsaksutredningar är nästan var tredje lantbruksbrand orsakad av elfel eller åska. Kontakta din elektriker som kan gå igenom anläggningen med jämna mellanrum. – Vi trivs bra med lantlivet och har lyckligtvis varit förskonade från allvarligare brandtillbud, förebyggande insatser är av stor vikt, konstaterar han. FÖR ÖKAD TRYGGHET Yttregård har så kallad Säker Gård-status där man i form av bland annat jordfelsbrytare, brandsläckare och regelbundna revisioner, uppfyller de kriterier som ställs för en trygg och säker verksamhet. Mer än 650 gårdar i Halland är med i Länsförsäkringar Hallands koncept Säker Gård, en modell med genomförande av förebyggande åtgärder som ökar tryggheten för människor, djur och byggnader.

Gårdens fordon Det är viktigt att du ser över brandskyddet för dina traktorer och övriga motorredskap. Grundläggande är att hålla fordonet rent. Mer än varannan brandskada orsakas av fel på elsystemet eller att huvudströmbrytaren inte slagits ifrån när maskinen inte används. Gör en egenkontroll varje år, vi har checklistor till din hjälp.

Fler tips på hur du kan skydda din gård På lansforsakringar.se/lantbruk hittar du en mängd med skadeförebyggande tips, både för dina lantbruksbyggnader och din bostad.

KENT JOHANSSON Journalist, Oh My!

HALLANDS LANTLIV

7


Dönardalens Delikatesser – ett hållbart alternativ... Lantbruket är nyckeln till en hållbar utveckling. Strax utanför Våxtorp, en bit nedanför Hallandsås norra sluttning, ligger idylliska Dönardalen. Från släktgården och i egen butik producerar, förädlar och säljer paret Brigitte Fitzner och Mikael Iwansson närproducerade delikatesser i form av lammkött men även sillinläggningar och andra produkter. Tidigare i år belönades Dönardalens Delikatesser med ”Årets hållbarhetspris” av Länsförsäkringar Halland. Priset delades ut vid Företagarnas Award Party i Laholm. – Hållbarhet är viktigt och något som berör oss alla. Ett hållbart samhälle förutsätter att alla resurser används på ett effektivt sätt. Vi har valt att satsa på småskalighet i kombination med omsorg, kvalitet och förädlade produkter med goda smaker, förklarar Brigitte och Mikael. Det jordnära paret bakom Dönardalens Delikatesser är entreprenörer i ordets rätta bemärkelse. För tiotalet år sedan lämnade de trygga anställningar i olika branscher och valde att starta eget företag på landet. I den dagliga verksamheten delar de på arbetsbördorna, trivs med sin livsstil och med att företagsmässigt vara i stort sett självförsörjande – dessutom på egen hemmaplan. – Att kunna bo och arbeta hemifrån känns som ett privilegium, tycker Brigitte Fitzner. Det är lika roligt att ”gå till jobbet” varje dag, arbetsamt men fritt och varierande och vi har hela tiden nära till varandra och barnen. I mitt tycke är det här rena drömtillvaron. Familjelantbruket består även av tre energiska söner som delvis bidrar till foderproduktionen och skötseln av ägorna och djuren. Fårfarmens bestånd ligger på cirka 80 tackor och det föds cirka 160 lamm per år.

– Vi köper även in får och lamm från gårdar i närheten och slaktar cirka 250 djur per år. LOKALT SAMARBETE Uppfödning och förädling av lammkött utgör grunden i affärsverksamheten liksom framför allt sillinläggningar och produkter som honung, lammfällar och presentvaror. Den inlagda sillen är företagets namnmässigt mest kända produkt med stora volymer – särskilt under högtider – och varumärken som Snapphanesillen, Rallarsillen och Branteviksillen. Dönardalen bedriver egen gårdsbutik och finns representerat vid marknader och mässor samt genom återförsäljare/butiker runt om i regionen. Slakt, förädling och viss bearbetning sker genom lokala samarbetspartners. – Efterfrågan på lamm blir allt större och hos oss finns det i alla tänkbara variationer, som till exempel lammburgare, korvar, salami, ölkorv och skinka, konstaterar paret. ORÖRD SLÄKTGÅRD FICK NYTT LIV Lammen på Dönardalen, belägen vid dalgången utmed Stensån, bräker och växer upp naturligt på fälten i omgivningen av släktgården, som har

anor sedan 1600-talet, och som Mikael Iwansson ärvt av sin mor. Mikaels släkt kom till gården på 1880-talet. Mikael fick gården av sin mor, 2005, sedan den stått öde i flera decennier. Brigitte och Mikael rev alla gamla byggnader och byggde nytt boningshus, stall, maskinhall och gårdsbutik. 2008 flyttade familjen till gården och öppnade gårdsbutiken. Gården har sedan övertagandet (2005) försetts med boningshus, gårdsbutik med plats för charkoch beredning samt nya stallar. Dönardalens årliga lammsläpp på gräs är välbesökta liksom grillkvällarna med lammburgare och sillbuffé på menyn. – Vi försöker hela tiden utveckla rörelsen och väcka konsumenternas intresse och insikt om fördelarna med närodlade och lokalt producerade produkter. Att få utmärkelsen ”Årets hållbarhetspris” är hedrande och innebär samtidigt ett erkännande om att vi arbetar på rätt sätt, för en hållbar framtid, säger Brigitte Fitzner och Mikael Iwansson på Dönardalens Delikatesser. KENT JOHANSSON Journalist, Oh My!

Motivering Hållbarhetspriset Dönardalens Delikatesser bedriver en framgångsrik och hållbar verksamhet med fokus på det lokala och närodlade. Med sin hållbara helhetssyn har man visat på möjligheten att verka och utvecklas på den lokala arenan och samtidigt ha en sund ekonomisk utveckling. FOTO: Stina Nilsson

8

HALLANDS LANTLIV


Drabbad av hot kopplat till aktivism? Vi erbjuder samtalsstöd. Ett jordbruk i framkant är helt avgörande för tillgången till livsmedel, förnybar energi, öppna landskap och mycket mera. Därför är det ytterst allvarligt att många lantbrukare lever med en hotbild hängande över sig och att fyra av tio har blivit utsatta för brott. – Det borde vara en självklarhet att lantbrukare kan känna sig trygga och stolta, säger Jan Enocksson, Produktansvarig Lantbruk på Länsförsäkringar Halland. Trakasserier och hot hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle och att bli utsatt för det i verkliga livet — på gården eller via nätet — tar hårt på både individ och familj. Länsförsäkringar erbjuder samtalsstöd till dig som drabbats av hot eller trakasserier i samband med aktivism. Stödet ingår i krisförsäkringen som är en del av din lantbruksförsäkring och innebär upp till 10 stödsamtal via telefon hos psykolog eller psykoterapeut. Stödet gäller även om du inte har någon försäkringsskada (till exempel inbrott eller skadegörelse) i övrigt. – Det är med sorg man tar del av de förhållanden som utsatta lantbrukare vittnar om, säger Jan. Vi vill sprida kunskapen om att vårt samtalsstöd finns så att fler kunder väljer att ta del av det och kan få hjälp.

Granbarkborren förstör stora värden för skogsägaren Sommaren 2018, med en extrem värme i maj och juli har påverkat de halvvuxna granbestånden i utsatta områden, från södra Sverige upp till mellersta Norrland. Granen, som kännetecknas av hög tillväxt och bra avkastning, har stressats hårt av torkan och värmen och angreppen av insekten granbarkborre under hösten har varit stora. Det är risk för fortsatt stora och kostsamma skador av granbarkborren 2019. Beroende på hur torr och varm sommaren 2019 blir, är risken stor att angreppen vidgas till att skada volymer i storlek med vad stormen Per orsakade 2007, det vill säga kring 12 miljoner kubikmeter. Det motsvarar 380 000 fullastade järnvägsvagnar virke, ett tågset som skulle sträcka sig ända från Riksgränsen till Lissabon. Som skogsägare är det därför avgörande att vara på tå och se till att snabba insatser görs i tid för att minska konsekvenserna. Stora värden står på spel; stormskadad skog behåller trots allt stor del av sitt virkesvärde, en skadedjursangripen gran förlorar däremot snabbt sin kvalitet. Idag ökar tilltron till allt som skogen ska kunna ordna för vår framtida existens i form av drivmedel, ersättning för fossila material, kolsänka, biologisk mångfald, vattenrening med mera. Till det ska läggas vad skogen redan idag producerar i form av byggnadsmaterial och pappersmassa. Det positiva är att efterfrågan på skogens tjänster och produkter kommer att öka. Redan stora värden blir större men samtidigt ökar påfrestningarna och riskerna för all produktion på grund av klimatförändringen.

En växande och levande skog är nödvändig i Sverige och globalt. Tekniker för att binda koldioxid utvecklas ständigt men med hänsyn till den korta tid som står till buds för att minska koldioxidhalterna i atmosfären är idag fotosyntesen den enda kända fungerande storskaliga bindaren av koldioxid. ÖKADE PÅFRESTNINGAR PÅ SKOGEN Extremvädren idag gör stor skada. I det förändrade klimatet blir det fler fastlåsta väderlägen och därmed blötare när det är blött, torrare när det är torrt och varmare när det är varmt. Ett träd ämnat för avverkning står i hundra år. De förändringar i klimatet som tidigare tagit tiotals tusen år har flora och fauna kunna anpassa sig till. Nu sker förändringen i ett rasande tempo vilket ökar påfrestningarna dramatiskt, så även på skogen, denna viktiga resurs. För att ha en uppfattning om klimatets förändring behövs trettio års statistik över väder. Som försäkringsbolag finns tillgång till gott och väl lika många års statistik över skadekostnader. Naturskaderelaterade kostnader ökar och för skogen gäller

det så väl storm, brand som skadegörare. Även om försäkringen ersätter ekonomiska värden så är det alltid bäst när ett träd kan avverkas i sin rätta slutålder. Slutsatsen är tydlig. I det korta perspektivet inför vårens och sommarens hot om stora angrepp av granbarkborre gäller det för skogsägaren att vara på tå och bevaka angreppen och avverka. För industrin är det nödvändigt att ha en beredskap att ta emot och bevara värdet i så stor utsträckning som möjligt på det skadade virket. I det längre perspektivet behöver skogsbruksmetoder som minskar riskerna ta form och implementeras. Där gäller samma regler som i all riskhantering, att utgå från mindre enheter och att bygga in hög motståndskraft vilket för skogens del innebär att gynna många arter, trädslag och skapa en blandad åldersfördelning. På så sätt minskar riskerna vid storm, brand och angrepp av skadegörare såsom insekter och svampar. JOHAN LITSMARK Naturskadespecialist Länsförsäkringar AB


GENERATIONSSKIFTE

Stafettpinnen går genom det halländska lantbruket Ett stort antal lantbruk i Halland står inför generationsskiften när många nuvarande ägare är på väg in i pensionsåldern. Hur ska man gå till väga när man börjar fundera på att sälja eller lämna över gården? Frågorna är många när den nya generationen ska ta över. Elisabet Granrot, chef Företag & Lantbruk Bank på Länsförsäkringar Halland, ger här de bästa råden och rekommendationerna. Vem som ska ta över gården och eventuell verksamhet är en stor fråga för alla lantbrukare, oavsett om den ska säljas på marknaden eller överlåtas inom familjen. – Att ha en god framförhållning är en springande punkt vid alla ägarskiften, konstaterar Elisabet Granrot. Ett generationsskifte innehåller många komplexa frågor, inte bara juridiska, ekonomiska och skattemässiga, utan lika mycket känslomässiga aspekter. Att lämna eller ta över ett lantbruk, en skogsfastighet eller gård, är en viktig och angelägen fråga som ofta berör hela familjen. – Det är viktigt att man planerar ägarskiftet i god tid, utifrån vad som är lämpligt för både familjen och företaget. De mjuka värdena är viktiga, som att alla berörda får framföra sina åsikter. Framtida diskussioner eller konflikter kan undvikas genom en process där alla berörda får samma information

10

HALLANDS LANTLIV

samtidigt och där förutsättningarna för upplägget är öppet och transparent. Elisabet poängterar även vikten av sakkunnig rådgivning. – Vår rekommendation är att man konsulterar expertis när det gäller juridiska och skattetekniska frågor, säger hon. Genom sakkunniga rådgivare ges en opartisk bedömning och dokumentation som underlag för att fatta så bra beslut som möjligt. Ibland leder det till nya förslag på lösningar som gynnar alla parter inför ett ägarbyte. Nästa viktiga del är kontakten med banken och genomgång av förutsättningar för eventuell finansiering. – Det är här vi kommer in i bilden, säger Elisabet Granrot. Tillsammans med kunden går vi igenom hur behov och förutsättningar ser ut framåt. Under mötet diskuterar vi hur upplägget för övertagandet

är tänkt, samt ambitioner med verksamheten både på kort och lång sikt. Budget och kassaflöde framåt ska kännas realistiska och kunna tåla både pris- och ränteförändringar. Som kund ska man veta förutsättningarna för sin verksamhet, så att man kan ta ställning till sitt eget risktagande och lönsamhetskrav. – För att kunna ta över och driva ett lönsamt lantbruk krävs både vissa förutsättningar och en noggrann ekonomisk planering. Länsförsäkringar Bank är en bra samarbetspartner för dem som äger och driver eget företag. Dessutom har vi ett helhetskoncept med erbjudanden även av livoch försäkringsskydd, pensionslösningar samt fastighetsförmedling, säger hon. KENT JOHANSSON Journalist, Oh My!


-2019

VI

ÅT

NST

Ä R DI N

VI

T

1889

D

VÅ R

1

ÅR I HALLAN

NS

Snittåldern på den halländske lantbrukaren är drygt 58 år. 35 procent av yrkesgruppen är över 65 år (Sverige).

30

ER

BÄRING 20

19

Vi fyller 130 år! Står du inför ett generationsskifte? ELISABET TIPSAR 1. Diskutera övertagandet med god framförhållning Många komplexa – även emotionella – frågor ska diskuteras och lösas i samband med ett generationsskifte. Med god framförhållning hinner de inblandade hantera olika infallsvinklar. Det är viktigt att alla involverade känner sig delaktiga i processen och står bakom beslutet. De ”mjuka” värdena, liksom de praktiska, är lika betydelsefulla som de rent affärsmässiga.

Det firar vi med att dela ut 130 miljoner i återbäring till våra sakförsäkringskunder! 1889 grundades Hallands Läns Brandstodsbolag. Grundtanken var enkel: genom att satsa pengar tillsammans och lova att hjälpa varandra om gårdarna brann ner, skapade lantbrukarna i Halland en trygghet för sig själva och sina familjer. Idag heter vi Länsförsäkringar Halland och finns både på landsbygden och i städerna. Men grundtanken är densamma. Genom att utforma försäkringar och banktjänster på vårt sätt och genom att engagera oss i det som händer i länet, kan vi bidra till att det blir tryggt att leva och bo i Halland. VÅR VINST ÄR DIN VINST Som kund hos Länsförsäkringar Halland är du också delägare. Vårt mål är inte att tjäna så mycket pengar som möjligt, utan att erbjuda prisvärda produkter och hög servicegrad. Efter avsättning till nödvändiga investeringar och en långsiktig ekonomisk uthållighet, återgår överskottet till kunderna i form av exempelvis återbäring. I år får du som kund vara med och dela på hela 130 miljoner — bara i Halland! Det lönar sig att vara kund i ett kundägt bolag.

2. Anlita sakkunniga rådgivare för bästa hjälp

3. Kontakta banken för genomgång av finansiering Förbered presentation av hur övertagandet är tänkt att ske, kort- och långsiktiga planer, vilka pengar som ska skiftas och hur det framtida ägandet ska se ut. Det behövs budgetoch kassaflöde för kommande år, realistisk bedömning/kalkyl med höjd för amortering och ränta samt planerade investeringar. Ta med de handlingar som krävs för genomförandet av affären, som fastighetsvärdering, gåvobrev eller liknande. Då kan vi på bästa sätt bedöma förutsättningarna för ett övertagande.

* som namngivet företag

Oftast behövs hjälp från någon utomstående, objektiv rådgivare, vid till exempel värderingar eller ekonomiska kalkyler. Expertstöd inom juridik eller skattetekniska frågor kan ge nya infallsvinklar i fastlåsta situationer.

Stort tack för förtroendet Länsförsäkringar har Sveriges mest nöjda kunder visar Svenskt Kvalitetsindex (SKI). Vi är stolta och glada att toppa listorna i sex kategorier: Bolån, Försäkring privat, Försäkring företag, Bank privat, privat Pension och Fastighetsförmedling.

HALLANDS LANTLIV

11


Vi finns där du finns Vi kan bank och försäkring och hjälper dig med allt som rör din vardagsekonomi och trygghet. Allt samlat på ett ställe - i Halland. Enkelt för dig som har gård,

skog och lantbruk. Försäkring

Bank

Waldemar Jönsson

Thomas Magnusson

Ann-Marie Andersson

Björn Hagelin

Maria Jahn

Stefan Svensson

Lantbrukssäljare 035-15 10 63 Halmstad, Falkenberg, Varberg, Kungsbacka

Lantbrukssäljare 0430-794 10 Halmstad, Laholm, Hyltebruk

Lantbrukssäljare 0345-186 14 Hyltebruk

Företagsrådgivare Bank 0340-66 68 07 Varberg, Kungsbacka

Företagsrådgivare Bank 035-15 10 32 Falkenberg, Hyltebruk

Företagsrådgivare Bank 035-15 10 98 Halmstad

Elisabet Granrot

Roger Svahn

Eva Röing

Chef Företag Bank 035-15 10 78 Halmstad

Företagsrådgivare Bank 0430-794 13 Laholm

Företagsrådgivare Bank 0430-794 03 Laholm

KUNGSBACKA

Jan Enocksson Produktansvarig Lantbruk 035-15 23 44 Halmstad

Annika Schyler TF Försäljningschef Företag/Lantbruk 0767-73 01 01 Halmstad

VARBERG

FALKENBERG

Kjell-Arne Fogde

Sebastian Fogde

Glenn Köhler

Försäkringsförmedlare 0340-66 68 25

Försäkringsförmedlare 0340-66 68 39 Kungsbacka

Försäkringsförmedlare 0340-66 68 23 Varberg

HYLTEBRUK

Skadeförebygg HALMSTAD

LAHOLM

Linda Peterson

Jerry Oscarsson

Jörgen Håkansson

Försäkringsförmedlare 0346-487 48 Falkenberg

Försäkringsförmedlare 0346-485 99 Hyltebruk

Försäkringsförmedlare 0430-794 19 Laholm

Kungsbacka Storgatan 8, tfn 0300-306 00 | Varberg Östra Vallgatan 36, tfn 0340-66 68 00 | Falkenberg Nygatan 37, tfn 0346-485 00 | Hyltebruk Storgatan 12, tfn 0345-186 00 | Halmstad Strandgatan 10, tfn 035-15 10 00 | Laholm Östertullsgatan 5, tfn 0430-794 00 | E-post info@LFhalland.se

LFhalland.se

Mikael Holmgren Skadeförebygg Lantbruk 035-15 23 51 Halmstad

Profile for Länsförsäkringar Halland

Hallands Lantliv April 2019  

Hallands Lantliv April 2019  

Profile for lfhalland
Advertisement