Page 1

UITSMEREN TRENBOEK 2016


LAURA ZONNE V2B


UITSMEREN Een trend die oorspronkelijk bedacht is door Rem Koolhaas, een bekend Nederlands architect. in zijn trend noemt hij het volgende: “Lage bezetting maakt deel uit van een globaal fenomeen waarbij steeds meer plaatsen slechts tijdelijk bewoond zijn en bewoners constant in beweging zijn tussen steden en het platteland. Het resultaat is het uitsmeren van lokale betrokkenheid, met grote gevolgen voor het sociale en politieke karakter van een plaats – een constante stroom mensen die niet thuis zijn of net weg moeten.� Deze trend ben ik gaan analyseren. Ik heb het op mijn manier benaderd en heb vervolgens mijn visie uitgewerkt. Als resultaat ben ik tot de volgende subtrends gekomen: - Mobile society - social isolation - strive for individuality - natural origin In deze subtrends zit een verhaallijn hoe men met de trend uitsmeren zal omgaan en wat de gevolgen hiervan zijn. Mobiliteit en eigenheid staan centraal in 2016. ----------------------------------------------------------------------------


MOBILE SOCIETY

Mobile Society --------------------------------------------------------------------------------In 2016 zal de mens en het leven mobiel zijn. Het individu is hierbij altijd onderweg. het gehele leven is hierop aangepast. Alle voorwerpen die gebruikt worden moeten mobiel, functioneel of zelfs multifunctioneel zijn. Op het gebied van mode zal men comfortabel gekleed zijn en voorwerpen als tassen zijn essentieel. Doordat men zich continu verplaatst over de wereld bestaat er maar 1 algemene cultuur. In deze manier van leven is staat mode niet centraal maar stijl. Men ziet honderden mensen op een dag en heeft maar een paar seconden voor een eerste indruk. Dit is ontzettend belangrijk omdat de mens in deze tijd alleen leeft en zichzelf goed ontwikkeld moet hebben om een succesvol en onafhankelijk leven te lijden. Carrière maken is belangrijk en dit is het belangrijkste punt van de beroepsbevolking. Een sociaal leven is daarentegen onbelangrijk.

“Fashions fade, style is eternal.”

- Yves Saint Laurent


SOCIAL ISOLATION

Social isolation ----------------------------------------------------------------------------------Door het hectische leven dat de mens lijd in 2016 ontstaat er een sociale isolatie. Men kan geen vaste vrienden hebben op wie zij kunnen bouwen als gevolg van de mobile society. Er is geen familie die je regelmatig kan bezoeken en er is geen thuis waar je tot rust kan komen. Hierdoor raken vooral de jongvolwassenen in een neerwaartse spiraal. Door de carrière gerichte samenleving vergeet het individu aandacht te schenken aan wie hij/zij werkelijk is. Wat onderscheid hun van de rest van deze chaotische wereld? Men overweegt om uit de sleur te stappen. hiervoor ondergaan ze eerst een moeilijk psychologische uitdaging. wie ben ik en wat wil ik? En wat maakt mij uniek.

“Defined in psychological terms, a fanatic is a doubt.” man who consciously over-compensates a secret - Aldous Huxley


STRIVE FOR INDIVIDUALITY

Strive for individuality ---------------------------------------------------------------------------------Na de Social isolation komt er een tijd van bloei in de samenleving. Er wordt alles aan gedaan om anders te zijn en de grenzen op te zoeken. De jonge rebellen nemen het over en verschillen moeten er komen. De oudere beroepsbevolking die al carrière maakt raakt hierdoor geïnspireerd en geboeid. Er zal worden nagedacht over wat een mens gelukkig maakt en hoe je een goed leven lijd. Men ontwaakt uit een diepe slaap waarin ze zichzelf verloren hebben. Het moment is nu om jezelf en je persoonlijkheid te herontdekken.

“Society concept; in the real worldexists thereonly areas onlya mental individuals.” - Oscar Wilde


NATURAL ORIGIN

Natural Origin -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Na een periode bewustwording zal er interesse en nieuwsgierigheid komen in de culturele herkomst. De interesses waar hun wortels liggen worden groter. Ook de tradities van hun afkomst zullen hun inspireren en naleven. Hierdoor zal er geestelijke rust wederkeren en men zal weer gaan settelen. Het is duidelijk dat er teveel is mis gegaan en het is tijd om een rustig leven te lijden. Zelfvoorzienend leven word een trend die zich zal verspreiden. Carrière maken is onbelangrijk geworden. Psychologie, vrijheid, vriendschap en zelfbewust zijn kernwoorden voor deze tijd.

“I long, as does human being, to be at home wherever I findevery myself.” - Maya Angelou


Trendboek uitsmeren 2016  
Trendboek uitsmeren 2016  

trendboek ruimtelijke communicatie jaar 2 2012

Advertisement