Omotenashi by Lexus # 2 - 2022

Page 1

Omotenashi BY LE XUS # NO 2 • 2022

Bilens musikkhistorie Japansk whisky Vi tester nye RX i California

1


Foto: Margaret M. de Lange


Sammen innreder vi hjemmet ditt MED SLETTVOLLS MØBLERINGSHJELP FÅR DU RÅD OG VEILEDNING TIL Å PLANLEGGE INNREDNINGEN DIN AKKURAT SLIK DET PASSER DEG; I BUTIKKEN, HJEMME HOS DEG, PÅ TELEFON ELLER VIA E-POST. KONTAKT OSS I BUTIKKEN ELLER BESTILL ET TIDSPUNKT PÅ VÅRE NETTSIDER, SÅ FINNER VI FREM TIL METODEN SAMMEN.

Christiesgate 5 B Æ R U M / K O L S Å S : Brynsveien 140 D R A M M E N : Ellingsen Møbler In-Design K R I S T I A N S A N D : Avenyen/Barstølveien 86 L I L L E S T R Ø M : Storgata 6 M O S S : Ekholtveien 114 O S L O / S K Ø Y E N : Karenslyst Allé 7 S K I : Åsenveien 8 S TA V A N G E R : Marieroveien 21A T R O N D H E I M : Dyre Halses gate 1B T Ø N S B E R G : Øvre Langgate 50 Å L E S U N D : Smibakken 3

BERGEN:

HAUGESUND:

W W W. S L E T T V O L L . N O


Foto: Silje Ryen

Når unormalt blir normalt Jan Christian Holm General Manager, Lexus Norge

2022 nærmer seg slutten, og for veldig mange går dette året inn i historien som et svært spesielt år. Krigen i Ukraina har gjort sterkt inntrykk på oss alle, og det er vanskelig å forholde seg til tragediene vi er vitne til. Verdensøkonomien har kommet i ubalanse, noe flertallet av oss merker i hverdagen, med økende priser på det aller meste. Dersom du har bestilt en ny vaskemaskin, TV eller sofa har du trolig erfart at leveransen er blitt forsinket. Slik har det dessverre også vært for mange kunder som har bestilt en ny Lexus. Tidligere tok det ca. to måneder fra bestilling til bilen ankom Norge. Slik er det dessverre ikke i år. Aldri før har vi opplevd så mye usikkerhet knyttet til når bilene faktisk blir produsert. Våre kolleger i Japan som er viden kjent for punktlighet, orden og struktur har stått uten svar. Dette er en direkte konsekvens av mangel på komponenter som skinn, mikrochips, ledningsnett osv.

Men – de økte leveringstidene skyldes også en enorm etterspørsel! Nye NX 450h+, som er vår aller første Plugin Hybrid, ble lansert ved inngangen til dette året. Aldri før har Lexus opplevd så stor interesse for en ny bilmodell. Salget i hele verden har vært over all forventning, og dette har gitt lange ledetider på denne og øvrige modeller. Ladbar hybrid foretrekkes av de som kan kjøre elektrisk i hverdagen, men trenger mer rekkevidde når behovet melder seg. Over tid reduseres utslippene, samtidig som all erfaring tilsier at kvaliteten er overlegen i mil etter mil og år etter år. Tidlig neste år lanserer vi to helt nye bilmodeller. Først kommer RX som ladbar hybrid, deretter kommer helelektriske RZ. Vi har store forventninger til begge, og gleder oss til et nytt år. La oss håpe at det blir et mer normalt år på alle måter.

O mo ten a shi by Lex us


06

08

14

36

42

50

Innhold:

N VA

E MER K

Trykksak 2041 0819

E

T

S

Ansvarlig utgiver: Lexus Norge, Drammen Tekst og design: Kikkut kommunikasjon Trykk: HG media as Opplag: 12000

Side 6 I mer enn 20 år har Hi-fi produsenten Mark Levinson servert godlyd til Lexuseiere over hele verden.

Side 36 Lyntoget Shinkansen er en utmerket representant for japansk effektivitet, logistikk og punktlighet.

Side 8 Radio for bil ble lansert 15 år før de første radiosendingene kom over eteren. Vi oppsummerer over 100 år med lytteopplevelser på veien.

Side 42 Tom Eng var på jakt etter en rålekker cabriolet. Da han fikk se et bilde av en Lexus LC 500 var jakten over.

Side 14 Da drosjeeier Erik Alexander Hansen pensjonerte sin NX 300h hadde kilometertelleren passert 700 000.

5

Side 50 Hos Zenso på Majorstua i Oslo lever medarbeiderne for og av japansk hagedesign. Og så selger de håndsmidde kniver og hageredskaper.


Mark Levinson

En fryd for ørene Det er i god japansk forretningstradisjon å ha langvarig samarbeid med underleverandører. I år er det drøyt 20 år siden Lexus startet samarbeidet med den verdensledende Hi-fi produsenten Mark Levinson. Et samarbeid som har vært til stor glede for millioner av musikkelskende Lexus-eiere og deres passasjerer.

O mo ten a shi by Lex us


M

arkeringen av det lange samarbeidet med Lexus sammenfaller for øvrig med Mark Levinsons eget 50-årsjubileum. Firmaet ble etablert i 1972, og har siden 1990 vært en del av Harman International Industries. I årene før avtalen mellom Mark Levinson og Lexus ble inngått, hadde flere andre bilmerker forsøkt å etablere et samarbeid uten å lykkes. Lydingeniørene hos Mark Levinson var ikke fornøyd med bilenes akustiske kvaliteter. Hos Lexus derimot fant de biler som hadde ideelle forutsetninger for å bli den perfekte konsertsal. De to selskapene oppdaget også at de hadde den samme lidenskapen for nøyaktig håndverk, overlegen kvalitet og det vi hos Lexus kaller «attention to details». Må forstå visjonen – Samarbeidet handler mye om å forstå visjonen bak hver enkelt Lexus-modell, forteller Savion Thompson, som er akustikk-ingeniør hos Mark Levinson. – Teamet vårt legger vekt på så tidlig som mulig å forstå hva akkurat denne modellen betyr for Lexus. Så utvikler vi lydanlegget for å forsterke akkurat denne visjonen. – Vi bruker mye tid på å lytte, sier Thompson – til sjefingeniørene hos Lexus, til fabrikkarbeiderne og forhandlerne, og til kundene. Det er en prosess som krever et helt team, med tilbakemeldinger ved hvert eneste kontrollpunkt. Vi lever etter en streng filosofi som handler om kontinuerlig forbedring, eller kaizen. Synergien mellom Lexus og Mark Levinson er blant annet et resultat av at begge har som mål å levere aller ypperste kvalitet. – Vi streber etter å være verdens ledende audio-merke, forteller Kyle Roche, Senior Marketing Manager i morselskapet Harman. – Vi sikter mot å oppnå tilnærmet null prosent harmonisk forvrengning og krystallklar akustisk gjengivelse. Våre mål er veldig godt tilpasset Lexus sine mål. Det er en av grunnene til at samarbeidet har vart i mer enn 20 år. Alltid orkesterplass I dag er Mark Levinson Premium Surround tilgjengelig i utvalgte Lexusmodeller – spesielt utviklet og tilpasset den enkelte modell. Uansett hvor i bilen du sitter sørger anlegget for at du har orkesterplass. Lydgjengivelsen er like perfekt enten du spiller høyt eller dempet, om du sitter foran eller bak, om du foretrekker rock eller Bach.

7


O mo ten a shi by Lex us


Billyd

“ I dag er det ingen stor sak å sette seg inn i bilen

og fortelle den hva den skal spille for oss. Tvert om – det er ganske vanskelig å forestille seg en biltur uten radiostemmer eller musikk som reisefølge.

9

Foto: Rune Bendiksen


We gotta get out while we're young 'Cause tramps like us, baby, we were born to run

A

rbeidet med å gjøre radio og musikk tilgjengelig i bilen begynte lenge før bilene ble lavmælte nok til at vi faktisk kunne høre hva som ble sagt eller spilt. Alt under verdensutstillingen i St. Louis i 1904 demonstrerte Lee de Forest (kjent som radioens far) en radio for bil. Et produkt som var litt overflødig, siden det på den tiden ikke fantes noen radiokanaler å lytte til.

De første forsøkene I USA ble de første kommersielle radiokanalene tilgjengelige rundt 1920 – og bilradioen kom like etter. De første radioene beregnet for bil gikk på egne batterier, og var kostbare og plasskrevende. Batteriene tok opp plassen under forsetene, og hornet som utgjorde høyttaleren på den tiden, krevde plass bak. På trettitallet gjorde man nye forsøk, med langt bedre resultater. Motorola («motor» fra motor car og «ola» som skulle indikere lyd) kom på midten av trettitallet som den

første bilradioen som kunne gå på bilens eget batteri. Man kunne montere radioens kontrollpanel på dashbordet og bruke knappene til å surfe gjennom AM-båndet. AM/FM Neste store milepæl var tilgang til FM-båndet i bilen. Den første bilradioen med FM-bånd kom i 1952, tett fulgt av bilradioer hvor man kunne velge mellom AM og FM. Parallelt med arbeidet for å utvide valgmulighetene innen radiokanaler, ble det jobbet med å finne en måte å la folk få bestemme musikken helt selv på. I 1955 ble det mulig å installere en platespiller i bilen. Her kunne man sortere singlene sine i ønsket avspillingsrekkefølge og trykke på play. Det er ikke vanskelig å forestille seg utfordringene ujevnt veidekke presenterte for akkurat denne løsningen. Stereo og åttespors-bånd Stereolyd ble tilgjengelig i bilen tidlig på sekstitallet. De første forsøkene ble gjort ved å splitte lydsporene mellom

O mo ten a shi by Lex us


Mix-tape, humorkassett, språkkurs eller Sputnik: Kassetten fylte selv de kjedeligste veistrekkene med innhold.

Born to run / Springsteen eller Little red Corvette / Prince er perfekte følgesvenner på roadtrip'en.

Lyden vi nesten ikke kan kjøre uten Det kjennes befriende å suse gjennom landskapet med favorittmusikken over anlegget. Det skaper både en opplevelse av full tilstedeværelse og tydelige minner. Hvorfor er det sånn? På musikkstedet Pitchfork presenterer neurolog og forfatter Dean Burnett flere mulige teorier.

høyttalere foran og bak i bilen. Det ble raskt endret til å legge til rette for at lydsporene kom fra sidene i bilen i stedet. Da var alt lagt til rette for åttespors-båndene. Ford var spesielt opptatt av å inkludere formatet i sine biler, og akkurat den satsningen kan ha hatt noe å si for at åttespors-båndet fikk være med i bilen i et helt tiår.

Bryter monotonien En årsak til at musikk forsterker bilgleden kan være at hjernen liker musikk. Musikken gir hjernen nye opplevelser. Den stimulerer sansene og aktiverer både hukommelsen og følelsene. Hjernen reagerer med å gjøre oss glade når musikken avbryter monotonien i lyden fra veien og bilen. Kontrasten mellom lydkildene er med på å gjøre hjernen mer reaktiv til musikken.

Kassett eller CD? Den langt mer håndterbare kassetten kom på markedet allerede på midten av sekstitallet, og på tidlig 70 tall kunne den måle seg med åttesporstapen i lydkvalitet. Da kunne den også bli med ut i bilen, og den fikk være med lenge. De første CD-ene ble laget alt i 1982, men for å få spilt av CD i bilen måtte det utvikles støtsikre CD-spillere. Det tok noen år. I tillegg skulle det vise seg at alt arbeidet som hadde blitt lagt ned i å skape den perfekte mix-tapen gjorde at de fleste bilister ikke ønsket å gi slipp på kassettspilleren i bilen. Frem til årtusenskiftet var det svært vanlig å se både CD- og kassettspillere i bilen.

Gode assosiasjoner En helt annen mulighet er at hjernen, spesielt når vi kjører fort i bil, reagerer på samme måte som når vi tar berg og dal-bane. Den blir overoppspilt, og vi blir ekstremt åpne for inntrykk. Gleden over det høye tempoet og opplevelsen av kontroll i en potensielt risikofylt situasjon blir assosiert med musikken vi hører på samtidig. For ettertiden vil lydsporene fra disse øyeblikkene skape en opplevelse av frihet. Det finnes altså ingen fasit for hvorfor vi er ekstra lydhøre i bil. Forklaringene vil variere med hvilket fag den vi spør jobber innenfor. Vi kan uansett være temmelig trygge på at lyden vil fortsette å være en viktig del av bilopplevelsen også i fortsettelsen.

Mikstapens ende Det var først da stadig flere fikk muligheten til å lagre musikken sin på MP3-spillere (og etter hvert smarttelefoner) at kassetten ble kastet helt ut av bilen. CD-spilleren lå ikke langt bak. I dag er det et fåtall nye biler som kommer med innebygget CD-spiller.

11


LEXUS-KOMFORT, UTEN BIL

L

exus-loungen THE LOFT på Brussel lufthavn er nok en gang kåret til «Europas ledende flyplasslounge» under prestisjefylte World Travel Awards. Loungen, som er et samarbeid mellom Lexus og Brussels Airlines, har vunnet prisen hvert år siden den åpnet i 2018. Den mer enn 2000 kvadratmeter store loungen er inndelt i ulike områder, fra superkomfortable sittesoner til effektive arbeidssoner for dem som vil bruke tiden til jobbing. Ikoniske Lexus designelementer kan gjenkjennes overalt. THE LOFT på Brussels Airport er inspirert av de prisvinnende loungene INTERSECT BY LEXUS i Dubai og Tokyo. Her oser det av Lexus-komfort, -design og den tradisjonelle japanske Omotenashi-gjestfriheten.

O mo ten a shi by Lex us


SHOP ONLINE AT HOYER.NO


Nesten 50 ganger har Erik Alexander Hansen vært på service med sin NX 300h hos Lexus Tromsø. Nå er den pensjonert, og en ny NX har overtatt.

700 000 kilometer bak samme ratt

Da kilometertelleren hadde passert 700 000 km på drosjeeierens NX 300h, kjøpte han en ny NX. Ikke fordi det var noe galt med den gamle, han fikk bare akutt lyst på den nye.

O mo ten a shi by Lex us


D

en 700 mil lange reisen startet i november 2014, da drosjeeier Erik Alexander Hansen dro innom Lexus Tromsø. Der stod det en splitter ny NX 300h Luxury utstilt. Den ville han ha – og den fikk han, selv om de da måtte jakte på en ny utstillingsmodell. Dermed ble Hansen en av de aller første NX-eierne i Norge. Det har han ikke angret på en eneste dag.

Fortsatt tait og fin – 700 000 kilometer er imponerende! Har du hatt noen problemer med bilen underveis? – Ikke en eneste nødstopp. Og det er kun slitedeler som bremseklosser og en del foringer som er byttet. Og så fikk den nytt hybridbatteri på 300 000, før taxi-garantien utløp. Men ingen problemer, og den er fortsatt overraskende tait og fin. Nesten som å kjøre ny bil. Ingen passasjerer trodde meg når jeg nevnte kilometerstanden, sier Hansen og minner om at bilen stort sett er bykjørt. Og det i et distrikt hvor veiene ikke er kjent for å være de beste. – Her går veiene enten rett opp eller rett ned, sier han med et smil. Akutt lyst – Hva fikk deg til å pensjonere bilen? – Jeg var litt lettlurt, sier Hansen og ler. – Da jeg var innom Lexus Tromsø for service før sommeren hadde de fått inn den nye NX-modellen. Folkene der fikk lokket meg til å teste den, og da var jeg solgt. Jeg fikk akutt lyst på den. Så nå er taxilampa montert på en NX 450h+ Luxury. Den gamle har Hansen beholdt som privatbil. – Litt trist var det jo å ta den ut av tjeneste, den var jo så vidt innkjørt, ler han. – Hva står kilometertelleren på nå? – 710 000.

De fleste av de 700 000 kilometerne har vært bykjøring, men det har også blitt noen langturer på røffe nordnorske veier.

14 år bak drosjerattet Erik Alexander Hansen har vært drosjeeier i 14 år. De siste drøyt åtte av dem bak rattet i en Lexus. Før det hadde han to Ford Mondeo’er. Begge ble byttet ut etter et par-tre år. Nå er han spent på hvor lenge den nye NX-en varer. – Har folkene hos Lexus Tromsø behandlet deg og bilen din bra? – Vi har fått fantastisk og unik service hele veien både på verkstedet og i salgsavdelingen. Både Frode, Trond og Kristoffer er enestående. Og få med at jeg er veldig glad for at Harila tok initiativ til å etablere Lexus-forhandler her i Tromsø. De fortjener en stor takk både fra meg og mange andre.

15


«Kimi no sentaku». Det er ditt valg.

USA, Santa Barbara. I sørenden av Californias sentrale vinregion. Lexus inviterer til verdenslansering av RX 450h+ og RX 500h. Tekst: Tore Bendiksen

V

i var ved Stillehavets rand, men ferdes innenlands. Først langs vei nummer 101. Deretter til høyre og inn bak brunsvidde åser. Inn i vinland. Vi føler oss privilegerte, Pekka, han jeg kaller «Koivalainen» og jeg. – Ladbar hybrid eller vanlig hybrid? Komfort eller F-SPORT? That´s the question and It´s ditt valg! Samtalen går på en slags finsk-svensk-engelsk. – Jag tycker RX 450h+ og RX 500h is to different alike cars, mener Kovalainen. Og det stemmer. De to er helt like, men likevel helt forskjellige biler. – Mycket vakre and beautiful to look at, sier Pekka. Both to look at and to drive. Akkurat hva Pekka mener tillegges ikke vesentlig vekt. Han er tross alt ikke bare saunaens kongle, men tilfeldigvis også finsk pressesjef for Lexus. En grei fyr å ha i bilen. Det viktigste for Kovalainen og meg selv er at Pekka holder orden på alle detaljene med de nye bilene. På tur i vinland – RX 450h+ og RX 500h er ikke bare helt nye fra topp til tå i femte generasjon. Lexus lanserer 450h+, der h+ står for 309 hestekrefter med hybrid drevet ladbar batteri-

teknologi. Ladbar, med en rekkevidde på 75 kilometer. 500h F-SPORT bruker også en ny generasjon hybridsammenkobling av elektriske motorer, men den er ikke ladbar med stikkontakt. Den kan også kjøres små turer på ren batteridrift, men først og fremst er nyheten at bensinmotoren er turbomatet. Legg til en ny åtte trinns automatgirkasse og – også helt nytt – en styrbar bakaksel. Ikke bare er bilene helt nye, det er ny teknologi for Lexus i begge. – Kimi no sentaku. Det är inte finsk, det betyder at det er ditt valg, på japansk, sa Koivalainen. Soloppgangen treffer landskapene og vekker Chardonnay-, Pinot Noir- og Syrah-druene til en ny dag, og til en ny kamp om tilværelsen. Utover dagen stiger temperaturen til 43 grader. Det er varmt, men de druene som overlever i de den brunsvidde jorden kan se frem til en god temperert tilværelse i uoverskuelig fremtid. Riktignok innesperret og delt på tønne. Runde hjul Koivalainen sikter inn mot ujevnheter i veibanen, og jeg registrerer at denne bilen har runde hjul som beviser at veibanen, asfalten, i utgangspunktet er flat. Legg merke til dette alle dere som tror at Norge har så dårlig asfalt. Vi har ikke det. Vi har bare en masse biler med →

O mo ten a shi by Lex us


RX 450h+ og 500h er to nye veier til kjøreglede.

17


Mycket vakker and beautiful to look at, sier Pekka. Both to look at and to drive

dårlig understell. Det er ikke mange vibrasjoner som forplanter seg videre fra dekkene og opp i setet og ratt. Komfort og kontroll. Koivalainen sikter mot kumlokk, men vi kjenner ikke at bilen kjører over dem. Det er alltid et godt tegn. Personlig synes jeg RX 500h er mer fokusert. Begge har meget presis styring, men F-SPORT speiler sportsligheten noe mer. Den nye vinen Den første generasjonen RX ble lansert i 1998 og var med på å skape en ny trend. Luksus-SUV. Har den modnet godt med årene? Den første årgangen sto også til vår disposisjon. Eldre og støvete og med et snev av gråstein og kanskje en duft av rust, noe Lexus vil nekte for, men jeg har en første generasjons RX i bekjentskapskretsen. Den står

ute hele året på Bygdøy. Der er det fuktig. Men du verden, bilen virker hver dag og skal ikke pensjoneres. Publikum ser ut til å like konseptet Lexus RX. Det er solgt 3,5 millioner versjoner av dem, og over all forventning 300 000 RX til et kvalitetsorientert Europapublikum. Nå lanseres den femte tapningen etter 25 årganger. Lexus RX 450h+ og RX 500h er som nevnt absolutt helt nye fra topp til tå. Komfort og kontroll F-SPORT er overdrevent sportslig målt mot de europeiske konkurrentene. Det er komfortabelt selv når jeg velger sportinnstillingen. Da går 371 hk inklusive de elektriske motorene på jobb. Det gir i praksis 0–100 km/t på 6,3 sekunder. Jeg sitter meget godt, fast, men heldigvis mykt

O mo ten a shi by Lex us


Koivalainen og Pekka møter den første og femte generasjon Lexus RX.

vinkler. Og det er elegant riktig bruk av «Steinway flygellakk» på de riktige stedene. Samt en dash ekstra av det i F-SPORT-utgaven. Dette er ikke en bil som vekker oppsikt, men det er en oppsiktsvekkende bil likevel.

og komfortabelt. Det er styrefølsomheten, den nye medstyrende bakakselen som gjør bilen ytterst presis. Med blanke øyne Nye Lexus RX er penere i virkeligheten enn på bilder. Som å velge en Chateauneuf-du-Pape til fisk. Nei, ikke den røde. Den hvite. De riktige formene blir uthevet. Sett fra siden ser den ut som om den kjører i 100 km/t når den står stille. Det er alltid et godt tegn. Måten a-b-c-stolpene er satt i rekkefølge, og taket flukter ned mot en lett skrående hekk. Det er dynamikk. Det er flyt i designen. Tyngdepunktet i den relativt høye bilen oppleves som ganske lavt. Hver del av bilen sett for seg selv har en funksjon. Det er ikke noe overdrevet. Akkurat som en Gevrey-Chambertain. Ikke for mange spisse eller runde

Hoīru no ushiro – bak rattet Bak rattet er det komfortabelt å være. Setene er ikke for bløte, ikke for harde, og du blir oppvarmet, ventilert og massert i god japansk tradisjon. F-SPORT setene er noe fastere, men langt fra tysk hardhet. Bra. Du mister ikke blodsirkulasjonen om du oppholder deg i timevis på stolen i dette lille rommet. Tvert imot. Du kommer uthvilt frem til bestemmelsesstedet. Akselavstanden er økt i forhold til den utgående modellen, som betyr at det er bedre plass i baksetet.→

19


Lexus presenterer femte generasjon RX i to helt nye utgaver for det norske publikummet

Lasteplassen i bagasjerommet er uforandret. «Tazuna» - Tømmene Lexus er stolte av sitt videreførte førerorienterte interiør, som de kaller «Tazuna». Dette kan oversettes til at du som kusk kun har tømmene å holde i for å føre hesten dit den skal. Det er elegant utført, spartansk. Ingen overflødig informasjon. Ikke for mange knapper, brytere eller hendler, bare det nødvendigste. Dette oppleves uten trening ikke helt uten kritikk. Rett foran føreren ser du kun det mest essensielle. – Ganske gjennomført kjedelig. Koivalainen og jeg var enige der. De fleste vil ikke kritisere det, nettopp på grunn av trafikksikkerheten, og at det er kun essensiell informasjon å konsentrere seg om. – Og head-up displayet i Lexus er foreløpig ikke like opp-

datert som hos de tyske prestisjekameratene. Disse har for lengst tatt i bruk hele frontruten som informasjonsdisplay. Hos Lexus skal du tazuna dake o nigiri – kun holde i tømmene, sier jeg. Det er en bevisst handling. Du kan altså kommunisere med «Hei Lexus», men når dette ikke virker, og jeg har ennå til gode å oppleve et system du kan snakke til som fungerer hele tiden, må du bruke berøringsskjermen til det meste. Moderne? Kvalitet? Pent? Utvilsomt. Tradisjon Noen av betjeningsorganene er klassiske, som blant annet volumkontrollen i midtkonsollen (og rattet). Justering av klimaanlegget har egen berørings-skjerm. Men du kan for så vidt bare glemme alt dette. Bare snakk med «Hei Lexus» så ordner alt det nevnte seg, fra temperaturer

O mo ten a shi by Lex us


proaktiv førerassistanse og en mengde flere funksjoner i sikkerhetspakken, legger han til. – Så mange at du kan bli blind eller sovne når du leser om dem! Og da er det fint at du i stedet kan snakke med bilen, svarer Koivalainen.

inne, til radiokanaler og volum, eller søk på internett. Bilen har selvsagt den muligheten også, enten ved tilkobling av Car Play og ditto fra Android Auto, eller med egen Wi-fi lokalt i bilen. Yoi ryokō - God tur Lexus hadde lagt opp kjøreruter, «som vil bringe dere enda lengre inn i Santa Barbara County, gjennom vakre landskap til Santa Marie Valley». – Vi kjører med en ny plattform som er 90 kilo lettere enn før, og med et nytt hybridsystem som er enda mer effektivt enn tidligere, forklarer Pekka. – Den nye RX er like lang som forgjengeren, men akselavstanden er økt med 6 cm, som igjen betyr mye for plassen i baksetene. Lexus Safety System+ er standard. Denne inneholder bedre pre-kollisjonssystem og helt ny

Hei Lexus Og du kan faktisk det, snakke med bilen. Det gikk på engelsk og norsk og finsk. Bilen er flerspråklig. «Hei Lexus» heter systemet og er en del av den nye multimedia-plattformen, som også inneholder et musikkanlegg av alldeles ypperste klasse. – Veldig fin totemo i-on men kanskje litt mye takusann no teion i bunn, mener artikkelforfatteren, som betyr at subwooferen virkelig har futt. Skjermene er relativt enkle å betjene. Relativt, fordi →

21


Kakin sur uka shinaai ka ga mondai - Å lade eller la det være. det etter de enkle hovedvalgene følger mengder av undermenyer. Da er det nok en gang godt å kunne rope på den nevnte betjeningen. Navigasjon til gater, byer og land blir så utrolig mye enklere på den måten, altså når du snakker til bilen i stedet for å knote med skjermer. «Kakin sur uka shinaai ka ga mondai» - Å lade eller la det være Rekkevidden på 65–80 kilometer kan ikke sammenlignes med de helelktriske bilene. Den nye RX 450h+ er en ladbar bensindrevet hybridbil. Den har to elektriske hjelpe- motorer, hvorav den som er plassert rundt bakakselen både gir elektrisk fremdrift og representerer firehjuls- driften når du trenger dette. Det er ditt valg. Ren elektrisk fremdrift, kombinasjon av el- og bensinmotorer, eller bare bensindrevet fremdrift. Systemet er intelligent. Du står ikke fast hvis du begynner å spinne med ett av hjulparene. Det viktigste for deg og bilen er fremdriften. Elektrisk rekkevidde er avhengig av bruksmønsteret. Den norske gjennomsnittsbilisten kjører 35–38 kilometer pr. dag. 75 prosent av all kjøring i Norge er turer på under 10 km. Strøm er elementærpartikler i bevegelse. Stille og rolig i opptil 135 km/t kan du tasse av gårde på ren batteridrift uten personlig forurensning med ett eneste gram med CO2 eller NOx langs veien. Skulle den gå tom for negativt ladede elektroner i kombinasjon med positive nøytroner, er det greit å vite at 450h+ også kan lade opp batteriene med hjelp fra bensinmotoren når den kjører. Bensinforbruket øker noe, men er du langt fra en stikkontakt kan det være verdt bensinprisen likevel. I cowboyland – Här vill jag fotografera! Koivalainen er fornøyd med seg selv. Han har funnet det perfekte fotostedet i inngangen til en vingård, eller kanskje riktigere en vinranch. Temperaturen er kommet opp i 36 grader. Det er ørkentørt. Jeg ser meg rundt etter både skorpioner, klapperslanger og lovløse cowboyer med seksløperen hengende løst i beltet. Vi har virkelig funnet et nydelig fotosted med ferdiglagde kulisser. Jeg stirret

utover vinrankene og filosoferte over en enkelt drues liv. Tankerekken blir brått revet over. – Vi liker bil och vin, men inte billigt vin, mener Koivalainen, da han og jeg går fra bilens eminente tempererte atmosfære og ut i noe som må betegnes som bokstavelig talt er å stikke hodet inn i stekovnen der varmluftsviften går for fullt mens bollene brunbakes. – Var har jag min solkräm, spurte Pekka seg selv ganske høyt, men det var allerede da altfor sent. I bakgrunnen hørte vi duren av den mest typiske amerikanske dinosauren av dem alle. En syv meter pick-up med dertil hengende henger. Bak rattet, en karrikatur. Cowboyen i moderne form vi ser i alle filmer. Prototypen. Jeansvest. Snus. Hatt. Langt uvasket hår. Skjegg. I forsetet? Formodentlig en hagle. – What (the fuck) are you doing here? – We are just fotografering, and this is a låvly plais for shooting. Jeg tenkte meg om et øyeblikk. – I mean for fotograffing. – Oh yeah. Stillhet. – Go ahead folks. Shoot as much as you want. Cowboyen med tre kilo tatovering var smilet selv. Historieleksjon – Disse druene er etterkommerne av de druerankene som ble kjøpt fra Frankrike på tidlig attenhundretallet, doserer jeg. – Så ble det druepest i Europa. Froskespiserne måtte importere «sine egne» drueranker tilbake. Amerikansk-fransk forbrødring der altså. – Meningen er at den hybride kombinasjonen, 2,5 liter bensinturbo og elmotorer skal gi 20 prosent mindre forbruk enn en sekssylindret bensinmotor. Forbruket er bare 0,82. Den ladbare varianten er WLPT-målt til 0,1 liter pr mil, sier Pekka, som muligens er noe mer opptatt av Finlandias blanke årganger. Perfeksjon by Lexus Bil kjøpes på følelser. Deretter opplevde kvaliteter gjennom eierskapet. RX-publikumet venter på den femte generasjonen. De har ikke ventet forgjeves.

O mo ten a shi by Lex us


23


Kanpai! O mo ten a shi by Lex us


Hva tenker du på hvis jeg sier alkohol og Japan? Tankene flyr sannsynligvis avgårde til sake eller shoshu. Hvis jeg derimot ber deg tenke på japansk alkohol som setter rekorder hos auksjonshusene, får du muligens helt andre assosiasjoner.

S

iden starten av 2000-tallet har nemlig populariteten til japansk whisky fått et eventyrlig oppsving. Uheldigvis gjelder det samme for prisen på disse edle dråpene. Bakgrunnen for den voldsomme prisveksten de siste 15-20 årene finner vi hvis vi går omtrent 100 år tilbake i tid.

From Scotland with love Shinjiro Torii var en farmasøytisk grossist. Da både han og det 20. århundre var i midten av tjueårene, bestemte han seg for å utvide virksomheten sin. Han var ingen whiskydrikker selv, men så et potensiale for å tilpasse denne fatlagrete spriten til japanske ganer. Problemet er bare at det er svært komplisert å lage whisky, og enda mer komplisert å lage god whisky. Torii begynte å forhøre seg rundt og fikk til slutt nyss om en ung mann som hadde vært i Skottland og studert whiskyfaget, og som i tillegg delte hans ønske om å introdusere whisky for det japanske markedet. Han het Masataka Taketsuru og skulle senere bli kjent som den japanske whiskyens far. Taketsuru hadde studert organisk kjemi ved Universitetet i Glasgow og også tatt hyre ved en rekke skotske destillerier. Da han returnerte til Japan, hadde han med seg inngående kunnskap om whiskyproduksjon og sin skotske kone Rita. Kort tid etter deres første møte ble Taketsuru ansatt for å etablere Torii sitt whiskydestilleri. Torii hadde vært på rundreise i Japan for å finne det perfekte stedet for destilleriet, og valget falt på Yamazaki, som ligger i nærheten av den gamle hovedstaden Kyoto. Etter å ha introdusert sin første whisky Shirofuda i 1929 til gode anmeldelser, bestemte Torii og Taketsuru seg for å gå hvert til sitt. Torii endret navnet på destilleriet til Suntory mens Taketsuru etablerte det som skulle bli hetende Nikka. Både Suntory og Nikka er fortsatt i drift og er i dag de største og mest fremtredende whiskydestilleriene i Japan. →

25


Masataka Taketsuru og hans skotske kone Rita.

O mo ten a shi by Lex us


Et utvalg Suntory whisky.

Whiskykrakk og internasjonale priser Så tilbake til spørsmålet om den enorme prisveksten på japansk whisky. Det enkle svaret er at det skyldes tilbud og etterspørsel. For i prinsippet er japansk og eksempelvis skotsk whisky det samme: brennevin destillert fra et brygg av maltet korn, gjær og vann, som lagres på eiketønner. Det er naturligvis stor variasjon i gjærstammene, kornsortene, vannkildene, destillasjonsapparatene og eiketønnene som inngår i ulike whiskyer, men dette gjelder også innad både i Japan og Skottland. Når det gjelder smaken, vil nok mange beskrive japansk whisky som elegant og fruktig, men du vil finne både ditto fruktig whisky fra Skottland og røffere japanske whiskystiler med torv- og røykpreg. Det kompliserte svaret krever at vi tar en tur tilbake til slutten av 1980-tallet. Whiskyinteressen i Japan vokste enormt fra 1930-tallet og nådde et top�punkt på starten av 1980-tallet. Mot slutten av 80-tallet begynte whisky derimot å få knallhard konkurranse fra schochu og øl, noe som nærmest førte til et japansk whiskykrakk. En rekke produsenter ble nødt til å legge ned mens andre, inkludert Nikka, stoppet helt å produsere whisky. Ingen forventet den enorme oppsvingen som ventet omtrent 30 år senere. I 2003 vant en 12 år gammel Yamazaki fra Suntory gull i The International Spirits Challenge. Senere samme år vant Suntory også gull for en 30 år gammel Hibiki. Og da var det gjort, japansk whisky hadde fått sin renessanse. Problemet var bare at den store nedskaleringen av japansk whiskyproduksjon på 90-tallet førte til at produsentene nå ikke hadde nok whisky til å dekke etterspørselen, og dermed skjøt prisene i været. Flere japanske whiskyprodusenter begynte også å fjerne aldersangivelsene på flaskene sine, et velkjent grep for å kunne selge ung whisky til en dyr penge. Som følge av prisveksten har japansk whisky blitt et yndet mål for samlere og spekulanter som betaler i dyre dommer for enten å ha dem stående i en glassmonter eller for å selge videre med fortjeneste. I 2020 ble eksempelvis en 55 år gammel Yamazaki solgt på auksjon for 600 000 dollar og ble med det tidenes dyreste japanske whisky. Den enorme etterspørselen merkes også her i lille Norge, og erfaringsmessig er japansk whisky med aldersangivelse blant de første som blir revet vekk på slippene til Vinmonopolet. Da gjenstår det vel bare å stille spørsmålet, er det virkelig verdt det? Hvis du spør om smaken står i stil med prisen, vil nok de fleste svare nei. Er spørsmålet derimot om en gitt flaske er verdt prisen den kjøpes for, er svaret udiskutabelt. Den er verdt akkurat like mye som noen er villig til å betale for den.

27


Golf med mening “

Hvert år blir 200 norske barn rammet av kreft - 40 av dem klarer vi ikke å redde. Ronny Hermansens nevø Patric var en av dem. Ronny stiftet GoldenChild Charity mens nevøen hans fortsatt kjempet mot benkreft.

I

en krisesituasjon hvor alt var uvisst hadde jeg behov for å bidra, uten å egentlig kunne gjøre noe», forteller Ronny Hermansen. – Det var da jeg tenkte at jeg kunne starte en pengeinnsamling. Jeg ville fronte Gullsløyfen og samle inn penger til forskning på barnekreft. Før Patrick ble syk trodde jeg at kreftforskning var finansiert over statsbudsjettet, men det dekker bare en veldig liten del av midlene som må til. Jeg var ikke klar over det tidligere og det er det mange som fortsatt ikke er.

GoldenChild Invitational Nå er det fem år siden Ronny og familien stiftet GoldenChild. Organisasjonens viktigste middel for innsamling, golfturneringen GoldenChild Invitational, gikk av staben tidligere i høst. Golfturneringer til inntekt for veldedige formål er ganske vanlig i andre land og Ronny så en mulighet i Norge: – Selv er jeg veldig glad i golf. Det er en arena hvor jeg tenkte at det måtte være mulig å få til noe. Jeg tenkte at det er mange kjendiser som spiller og som sikkert har muligheten til å bidra. I næringslivet ønsker mange å vise sosialt engasjement, og det er fint om de kan få noe ekstra tilbake, som for eksempel å utvide nettverket sitt. Siden de fleste synes det er gøy å spille golf med noen som har et kjent ansikt, så ble det nøkkelen til GoldenChild Invitational. Frivillig innsats – GoldenChild er en forening som jeg og familien driver i tillegg til våre vanlige jobber, fortsetter Ronny. – Vi er

avhengige av å få med oss fine samarbeidspartnere som for eksempel Lexus. De er med og bidrar til å synliggjøre arbeidet vårt, og hjelper oss med å samle inn penger som vi får gitt til dem som kan forvalte dem på best mulig måte. Vi gir halvparten av pengene vi samler inn til Barnekreftforeningens Forskningsfond og de fordeler dem dit behovet er størst. Den andre halvparten av de innsamlede midlene går til velferdstiltak for barn som har kreft eller som har senskader etter sykdommen. I år har GoldenChild gitt gamingutstyr til barnekreftavdelingene ved de fem største sykehusene i landet, og de arrangerer GoldenChild Kids Camp. Her får barna muligheten til å leke og lære å spille golf. Golf kan man ha det gøy med uavhengig av senskader etter kreftbehandling. Både glede og alvor GoldenChild Invitational har på fem år blitt utvidet fra en ren golfturnering til en innholdsrik dag, hvor flere enn de som aktivt spiller golf kan inkluderes. Etter at turneringen er over er det middag med underholdning, auksjon og foredrag. Artistene stiller gratis, og alle objektene i auksjonen er donert av GoldenChild sine samarbeidspartnere. Selv om målet er å lage en dag for felleskap og glede, ligger det alltid et alvor i bunn. – I år hadde vi med oss Gunnar Sæter som er professor ved Institutt for kreftforskning på UiO. Han fortalte om hva det er å forske på kreft. Hvordan vi ikke leter etter svar på én gåte, men mange hundre. Derfor er dette arbeidet så viktig, avrunder Ronny.

Gullsløyfen er det internasjonale symbolet for barnekreft og september er den internasjonale barnekreftmåneden.

O mo ten a shi by Lex us


Ronny Hermansen

På vegne av Lexus Norge vil jeg uttrykke takknemlighet for det viktige arbeidet GoldenChild gjør, og vi er glade for å kunne bidra som støttespiller. Dette samarbeidet betyr mye for oss. Jan Christian Holm / General Manager, Lexus Norge

29


Airbagen kan redde livet ditt, men den kan også skade deg stygt

Som du sikkert har fått med deg, kan vår nye el-bil RZ 450e leveres med et helt nyutviklet ratt. En av flere fordeler ved den spesielle utformingen er at føreren nærmest tvinges til å holde rattet på korrekt måte uten fare for å komme i veien for airbagen med hender og armer. Det nye rattet er tilgjengelig fra 2024.

O mo ten a shi by Lex us


Kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF. Foto: NAF

Hvis airbagen i rattet utløses, kommer den mot deg i en hastighet på cirka 300 km/t. Sikkerhetsbeltet sørger for at kroppen din holdes i betryggende avstand. Hendene og armene må du passe på selv. – Når du holder én hånd på toppen av rattet, kan du få stygge skader hvis airbagen utløses. Da er armen i veien og du vil få den rett i ansiktet ved en kollisjon. Og ikke minst en eventuell klokke i hodet. Folk skjønner ikke at dette er livsfarlig, sier Nils Sødal, som er kommunikasjonsrådgiver i NAF. Se for deg at rattet er en urskive, og at hendene dine markerer ulike klokkeslett utifra hvor de plasseres. Tidligere mente ekspertisen at det klassiske ti på to-grepet var det beste. I dag anbefaler NAF at man senker armene et lite hakk, slik at de viser kvart på tre på urskiven. Men begge grepene er akseptable, skal vi tro Sødal. – Hvis airbagen utløses, vil kvart på tre-grepet gjøre at den ikke treffer hender eller armer. Dette grepet gir dessuten den beste kontrollen og bevegelsesfriheten for armene, forklarer Sødal. Vi konkluderer med at både kvart på tre- og ti på to-grepene kan forhindre at du blir skadet av airbagen ved et sammenstøt. Og fremfor alt sørger et korrekt rattgrep for å gjøre deg til en tryggere sjåfør. – Som sjåfør skal du alltid ha hendene i beredskapsstilling. Er de ikke det, vil du neppe rekke å skifte grep om det plutselig oppstår noe uventet, sier Sødal. I kortere perioder kan man la armene hvile, ved å holde lenger nede på rattet – tilsvarende ti på halv åtte, eller deromkring. – Dette grepet er helt i orden å benytte hvis forholdene tillater det. Om man kjører langt og på rette og oversiktlige veier, kan man variere kvart på tre-grepet med dette for å unngå stive skuldre, sier Sødal. – Men la dem aldri hvile på toppen av rattet! Det kan være skjebnesvangert.

31

Riktig grep. "Kvart på tre"

Feil grep. "Toppgrepet"

Utdatert grep. "Ti på to"


Foto: bilwebauctions.se

Småstoff Omdiskutert oppfordring Mens myndighetene i Norge vil at ungdommer skal drikke mindre alkohol, går man i Japan motsatt vei: Nå oppfordres landets unge til å drikke mer! Skattemyndighetene igangsatte i høst en kampanje som skal få japanere mellom 20 og 39 år til å drikke mer øl, vin, sake og whisky. Årsaken er at man har registrert en markant nedgang i salget av alkoholholdige drikker – og dermed en svikt i inntektene fra alkoholavgifter. Det skal nevnes at Japans helsedepartement ikke deltar i kampanjen, som for øvrig er blitt sterkt kritisert i sosiale medier (Kilde: Aftenposten).

Bråbrems – og unngå rust På el-biler og hybridbiler oppstår det lett rust på bremseskivene, spesielt på bakhjulene. Faktisk er dette en av de vanligste årsakene til stryk på EU-kontroll. Ved å utsette bilen for kraftig nedbremsing en gang imellom, kan du holde rusten unna – og samtidig sørge for at de ulike bremsedelene ikke stivner. På den måten bidrar du faktisk til å holde bremsene i god form, og oppnår dermed bedre sikkerhet på veien. Ved normal kjøring er det jo (heldigvis) svært sjelden vi har behov for panikkbremsing. En bilmekaniker uttrykte det slik: Bremsene koser seg når de får lov til å bråbremse. Pass på at du foretar bråbremsingen under betryggende forhold: Fjern løse gjenstander i bilen – og ta en grundig kikk i speilet før du tråkker bremsepedalen til bunns.

O mo ten a shi by Lex us


Foto: Jan Petter Lynau, VG / NTB

ABBA-Lexus solgt Denne nærmere 30 år gamle Lexus LS 400 ble nylig solgt på auksjon i Sverige. Bilen ble kjøpt ny i 1995 av Björn Ulvaeus, og var i hans eie i to år. Til tross for bilens celebre historikk gikk den under hammeren for kun 58 000 svenske kroner. Kilometertelleren stod da på 256 000 km. Bilen er 2. generasjon av Lexus’ berømte limousin, med V8-motor og et overdådig utstyrsnivå – etter datidens standarder.

Stol på kokken «Omakase» er et japansk ord som først og fremst brukes ved bestilling av mat på restauranter. Ordet kan visstnok oversettes med «Jeg lar deg bestemme», og innebærer at gjesten lar kjøkkensjefen avgjøre hva som skal serveres i en flere-retters meny. De siste årene har det dukket opp flere restauranter i Norge som baserer seg på dette konseptet, blant annet i Stavanger og Oslo. Omakase-konseptet er særlig utbredt på spisesteder med sushi og fiskeretter på menyen.

Visste du at umami … … er japansk og kan oversettes med «god smak» eller «velsmakende»? Fenomenet umami ble oppdaget av en japansk kjemiker for mer enn hundre år siden, men det var først i 2002 at umami ble anerkjent som den femte grunnsmaken – ved siden av søtt, surt, salt og bittert. Blant de mange matvarene som har umamismak kan nevnes parmesan, bacon, tørket sopp, soyasaus, buljong og spekeskinke.

33


Photo : ©Louis Garnier

ABOVE ALL, HERE

ANOTHER BEST DAY rossignol.com


Produktsjefens spalte

Japansk perfeksjon Allan Wågsæther Produktsjef, Lexus Norge

Lexus bruker den nyeste teknologien til å designe og bygge bilene sine, men mennesker er fortsatt kjernen i alt vi gjør. Gamle tradisjoner implementeres i en verden full av høyteknologi.

J

apansk perfeksjon er et innarbeidet begrep og noe de aller fleste har et forhold til. Japanere er kjent for å være et folkeslag som er grundige, punktlige og som ikke liker å overlate ting til tilfeldighetene. Høyhastighetstoget Shinkansen er et godt eksempel (se egen artikkel på de neste sidene). Lexus er japansk bilindustris feinschmecker. Ofte er det ærverdige japanske håndverkstradisjoner som ligger bak designet, materialvalget og elementene man finner i bilene. Håndverk er på mange måter det motsatte av effektivitet, idet håndverkere aldri kan konkurrere med maskiner. Så hvorfor bruker Lexus håndverkere i utstrakt grad da? Hva er det tradisjonelt håndverk kan som computerstyrte maskiner ikke kan? Svaret er perfeksjonisme, og hos Lexus er eksemplene mange. Lexus ES 300h er ett av dem. Bilen har et interiør som kalles Hadori, en moderne tolkning av en gammel japansk teknikk for å polere bladene på et Katana-sverd. ES-designerne laget en prototype for hånd basert på disse teknikkene, med mål om at dette deretter kunne replikeres ved hjelp av en maskin. Selv om utstyret ble matet med helt presise data relatert til detaljene i

Hadori-mønsteret, stemte resultatene ikke overens med prototypens utseende. Hvordan kunne det ha seg? Det viste seg at ved å studere den håndlagde prototypen gjennom et mikroskop kunne man oppdage tilfeldig opprettede linjer som ikke kunne replikeres med en maskin. Men disse linjene som var skapt av håndverkerne var det som ga designet det perfeksjonerte og unike uttrykket man var ute etter i tråd med Katana-estetikken. Enden på visa er at dekoren i døren på en ES 300h F Sport den dag i dag lages for hånd basert på mange hundre år gamle teknikker. Så ideen handler om å lage det perfekte basert på kunnskap tilegnet over tusenvis av timer. Hos Lexus oversettes det til 60 000 timer og 30 års erfaring. Det er nemlig tiden det tar for at man skal kunne kalle seg en Takumi – den aller beste håndverkeren på sitt felt. Alle Lexus-fabrikkene har dem, og Takumiene tar alltid den siste inspeksjonen før bilen forlater fabrikken. Så neste gang du går forbi en Lexus, være seg din egen eller andres, se ekstra godt på detaljene – og sammenlign gjerne med hvem som helst. Jeg vil våge å påstå at ingen kan måle seg.

35


Japansk effektivitet og presisjon på skinner

De aller fleste som besøker Japan lar seg fascinere og imponere av effektiviteten. På sett og vis kan den sies å være en naturlig del av landets kultur, med elementer som høflighet, serviceinnstilling, presisjon og knirkefri logistikk. Resultatet er at det meste går på skinner.

O mo ten a shi by Lex us


37


O mo ten a shi by Lex us


E

En utmerket representant for japansk effektivitet og punktlighet er Shinkansen. Det er betegnelsen på et nettverk av toglinjer som betjenes av høyhastighetstog. Ordet betyr egentlig ny (shin) bane (kansen), men brukes etter hvert som betegnelse på togene. De fleste togene opererer med hastigheter på rundt 300 km/t, mens de på noen linjer kan kjøre enda raskere. Japan var det første landet i verden som etablerte et høyhastighets jernbanenett. Den første linjen ble åpnet i 1964, i forbindelse med sommer-OL i Tokyo. Linjen går mellom Tokyo og Osaka, en strekning på 515 kilometer, som med Shinkansen gjøres unna på to og en halv time. Den nye toglinjen ble en stor suksess, i løpet av de første tre årene hadde 100 millioner passasjer benyttet togene. 12 år senere hadde antallet økt til en milliard. 505 km/t I år 2000 var det bygget høyhastighetslinjer mellom en rekke større byer. I tillegg til Tokyo og Osaka omfattet linjenettet da blant annet Hiroshima, Nagano, Nigata og Morioko. Ytterligere drøye 800 km Shinkansen-linjer ble bygd frem til 2018. I de kommende årene er det planlagt 600 km til, fra Nagasaki i sørvest til Sapporo i nord. Det skal også bygges en magnetbane mellom Tokyo og Nagoya. Denne linjen har fått navnet Chuo Shinkansen Maglev, og vil ha en topphastighet på 505 km/t. Japan er kjent for å ha verdens mest punktlige jernbane, og høyhastighetstogene har mye av æren for det. Gjennomsnittlig avvik i ankomsttid for Shinkansen i forhold til rutetabell dreier seg om sekunder. På årsbasis oppgis avviket å være på 40 sekunder, totalt for samtlige linjer. Det sies at man fra tid til annen kan høre meldinger over høyttaleranlegget på perrongene med beskjeder som: «Toget fra Nagano er 18 sekunder forsinket. Vi beklager de ulemper dette medfører for våre passasjerer.» →

39


Lynraskt og trygt Shinkansen er kjent for punktlighet og høy hastighet, men også for utmerket komfort, prikkfritt renhold og svært stor grad av sikkerhet. I løpet av jernbanenettverkets snart 60 år lange historie har det aldri forekommet en alvorlig ulykke som har medført personskade. Det er ikke bare togene som kommer når de skal i Japan. Det gjør japanerne selv også. Nøyaktighet og punktlighet er nærmest en hellig dyd. Å komme for sent på jobb eller til en avtale betraktes som en stor fornærmelse. Og som du sikkert forstår er det er en dårlig idé å skylde på forsinkede tog. Lojalitet Mye av tankegangen og logistikken som gjør landets jernbanenett så imponerende effektivt, gjenspeiles også på andre områder i japansk samfunnsog næringsliv. Tradisjonelt er arbeidslivet i Japan basert på svært langvarige ansettelsesforhold. Det er ikke uvanlig å tilbringe hele yrkeskarrieren i én og samme bedrift. Lønn og frynsegoder øker i takt med ansienniteten, og bonusordninger er i stor grad basert på den ansattes erfaring. Alle arbeidsoppgaver betraktes som viktige, og japanere flest utfører jobben sin med stor grad av yrkesstolthet. Et godt eksempel er rengjøringspersonalet på Shinkansen, som opptrer i plettfrie uniformer og nyter stor respekt for sin effektivitet og dyktighet. Kvalitetssikring I japanske bedrifter tas kvalitetssikring på stort alvor, og daglige møter med fokus på kvalitet er bare ett av mange virkemidler. Lojalitet og langsiktighet er sentrale stikkord ikke bare i ansettelsesforhold, men også bedriftene imellom. De samme underleverandørene benyttes gjerne over svært lang tid. Utallige bedrifter utenfor Japan har forsøkt å innføre de japanske modellene for logistikk og effektivitet. Det hevdes at de færreste har lykkes. Mer oppsiktsvekkende er det kanskje at selv ikke japanske bedrifter har lykkes med å implementere hjemlandets logistikksystemer i filialer og fabrikker som er lokalisert utenlands. Årsaken ligger trolig i at japansk logistikk, effektivitet og kvalitetssikring i stor grad er et resultat av landets demografi, geografi og historie – og ikke minst befolkningens holdninger.

Kilder: snl.no, Japan Today, Wikipedia.org

O mo ten a shi by Lex us


Det er ikke uvanlig å tilbringe hele yrkeskarrieren i én og samme bedrift

I Japan betraktes alle typer arbeid som viktig, og japanere flest utfører jobben sin med stor grad av yrkesstolthet.

41


O mo ten a shi by Lex us


Ett blikk var nok “

Selv om de indre kvalitetene også betyr mye, må Tom Eng innrømme at det var utseendet han falt for først.

43

Foto: Rune Bendiksen


T

om Eng har hatt mange bilmerker i årenes løp, blant annet BMW, Accura, Audi og Volvo. I sommer kjøpte han sin første Lexus – en LC 500 cabriolet. – Hva fikk deg til å velge en Lexus? Det finnes jo mye attraktivt å velge mellom på øverste hylle. – For å være ærlig valgte jeg ikke en Lexus, jeg valgte denne spesielle modellen, sier Eng. – Jeg ville ha en cabrio, og så meg rundt for å finne en jeg likte. Det manglet ikke på anbefalinger og tips fra venner og bekjente, men jeg ville ha noe spesielt. Så fikk jeg se et bilde av en LC 500 på nettet, og tok kontakt med Lexus Asker & Bærum. Der ble jeg møtt av Bernt Jacobsen, som var full av passion både for denne spesielle modellen og Lexus som merke. Sammen så de på ulike fargekombinasjoner. Tom Eng vurderte først en heftig blåfarge, men syntes det ble for flashy. Etter hvert fant han en fargekombinasjon som han omtaler som noe av det peneste som finnes: En dus grønnfarge utenpå, med beige/brunt interiør. – Bernt Jacobsen var overlykkelig over at jeg valgte akkurat den fargekombinasjonen, smiler Eng. Nyter synet – og lyden – Når fikk du bilen? – Jeg hentet den en lørdag i juli og kjørte rett til familiehelg på hytta. Bilkjøpet hadde jeg holdt hemmelig, så de gjorde store øyne – særlig min bilgale bror. Han er fortsatt grønn av misunnelse. Designet på LC-en er helt spesielt, det vekker oppsikt på en nesten diskré måte, sier Eng, som nyter synet av bilen også når han kjører: – I sidespeilet kan jeg se den lekre «linja» som står ut over bakhjulet. Herlig! Og lyden fra V8-eren er også en nytelse. Fikk mye på kjøpet Selv om det var designet som veide tyngst, ser han mange fordeler ved at valget falt på en Lexus. – Jeg falt for utseendet, men så fikk jeg Lexus kvalitet og kundeservice på kjøpet. Jeg har jo fått med meg AutoIndex, og visste litt om hva Lexus står for. Dessuten har jeg vært mye i Japan, og kjenner til begreper som «attention to details». – Fornøyd med mottakelse og oppfølging hos Lexus Asker & Bærum? – Superbra på alle måter, ikke minst fra Bernt Jacobsen – hvordan han følger opp, og hans entusiasme, sier Tom Eng, som har eid flere cabrioleter opp igjennom årene. – Men denne skal jeg ha i mange, mange år – det er sikkert!

O mo ten a shi by Lex us

Lexus LC 500 cabriolet Motor: 5-liter V8 Ytelse: 477 hk 0–100 km/t: 4,6 sek 10-trinns automatgir Pris: Fra kr. 1 875 200,–


Et lekrere og mer forseggjort interiør skal du lete veldig lenge etter.

– Jeg falt for utseendet, men fikk Lexus kvalitet og kundeservice på kjøpet, sier LC-eier Tom Eng.

45


Norges mest fornøyde bileiere – 11 år på rad! Lexus med utrolig seiersrekke i AutoIndex.

I

2011 deltok Lexus for første gang i kundetilfredshetsundersøkelsen AutoIndex – og gikk til topps både totalt og i de fire hovedkategoriene: Bilen og kjøreopplevelsen, kundebehandlingen hos forhandleren, service på verkstedet og lojalitet til merket. I de påfølgende 10 årene har historien gjentatt seg.

Navn: Tor Elvenes Bilmodell: NX 450h+ Forhandler: Lexus Vestfold

1.

ALLE har jo hørt at Lexus er synonymt med kvalitet og service.

2.

Bare én ting å si: Utrolig fornøyd! Veldig bra utstyrt, komfortabel, rask og perfekt for oss.

3.

Vi har bare hatt Lexusen vår noen få uker, men allerede fra bestilling/kontrakt har oppfølging og svar på spørsmål vært enestående bra. Fikk også bra oppfølging fra Lexus sentralt og fra fabrikken. Overleveringen var upåklagelig med god informasjon om bilen, og i tillegg var den fulltanket med både strøm og bensin. Fantastisk!

4.

Uten tvil! Svigerfar kjøpte for øvrig en UX hybrid bare tre uker etter at vi fikk vår.

5.

Blir bilholdet slik starten har vært, er svaret et opplagt ja!

Hva er det med Lexus som har gjort denne enestående seiersrekken mulig? Og hva er det med kundene våre? Kan det være at de er ekstra lette å gjøre fornøyde? Sannsynligvis ikke, vi har tvert imot en mistanke om at de er ganske kresne. Valget av bilmerke tyder i hvert fall på det. For sikkerhets skyld har vi spurt noen Lexus-kunder hva de tror er årsakene til den utrolige suksessen.

1.

Hva tror du er grunnen til at Lexus har Norges mest fornøyde bileiere år etter år?

2.

Hvor fornøyd er du med bilen?

3.

Hvor fornøyd er du med kundebehandling og service?

4.

Vil du anbefale en god venn eller kollega å velge Lexus?

5.

Vurderer du en Lexus også som din neste bil?

Lex u s O mo ten a shi


Navn: Lasse Sandnes Bilmodell: NX 450h+ Forhandler: Lexus Asker & Bærum

Navn: Erik Ottinsen Bilmodell: Lexus LC 500h Forhandler: Lexus Romerike

1.

Problemfrie innovative biler, god service, fine lokaler.

1.

2.

Bilen er en drøm å kjøre – utrolig fornøyd. Alt fra kjørekomfort, innstillinger, utseendet … osv. 10 av 10 poeng!

3.

Alltid like hyggelig å kontakte Lexus. Må bemerke at dette bare er nødvendig ved dekkskift og service av bilen. Bilen(e) er det aldri noe trøbbel med. Når du ankommer Lexus blir du alltid møtt med et smil og hyggelig tone og ikke bare av selgere men også mekanikere. Ikke sjeldent så får du tilbake en renere bil ved service eller dekkskift, alltid like hyggelig.

4.

Absolutt, og også familie. Lett å anbefale Lexus.

5.

Ikke bare vurdere. Det blir Lexus neste gang også, ser ingen grunn til å velge et annet bilmerke.

Navn: Andreas Fygle Bilmodell: NX 450h+ Forhandler: Lexus Bodø 1.

2.

3.

Lexus har biler med kvalitet, komfort, kjøreglede og design i toppsjiktet. Menneskene i Lexus- systemet spiller på lag med kunden, spør og lytter om hvordan du har det med bilen din, og virker genuint opptatt av deg som kunde.

2.

LC-en er et smykke av en bil som skiller seg ut på en positiv måte. Design i særklasse og enorm kjøreglede. Jeg har i mine 13 år som Lexus-kunde aldri hatt noe å klage på. Det sier vel sitt at det nå står to Lexuser i garasjen; LC-en som kosebil og RX 450h (2019) som bruks- og vinterbil.

3.

Helt fra kjøpsprosessen med LC-n startet høsten 2016 har oppfølgingen fra hele teamet hos Lexus vært strålende. Både selgere og servicepersonell har tid til å slå av en prat over en kaffekopp.

4.

Anbefaler absolutt Lexus til «alle».

5.

Selvsagt blir det en Lexus.

47

Produktene er selvsagt veldig gode, godt skrudd sammen biler med lite feil. En forhandler som tar meg seriøst og gir det lille ekstra man kanskje ikke forventer. Veldig fornøyd med bilen, synes den ser fantastisk ut og er nydelig å kjøre. Motor/ drivlinje passer meg veldig bra da jeg kjører mye i byen på strøm i hverdagen, men også mange på langturer i jobbsammenheng. Totaliteten er fantastisk bra. Man blir alltid tatt godt hånd om. Skal bilen på service, så tilbyr de å hente bilen hjemme, og de stiller alltid med en lånebil i mellomtiden.

4.

Absolutt, jeg er over gjennomsnittet interessert i bil, og da er bilprat med bekjente en selvfølge. Det hjelper også at jeg får så god service hos Lexus Bodø, så jeg anbefaler dem til alle jeg kjenner.

5.

Jeg har allerede bestilt ny Lexus NX 450h+ F Sport som kommer til våren, denne gangen en rød, da jeg har blå i dag. Dette er min fjerde Lexus!

Navn: Bjørn André Lerøen Bilmodell: Lexus LC 500 og Lexus RX 450h Forhandler: Lexus Bergen 1.

Høy kvalitet på bilen og lite feil i kombinasjon med strålende service hos forhandler.

2.

Meget fornøyd med begge bilene. Lite feil, driftssikre og høy grad av komfort. I en hektisk hverdag er bilen noe som bare må virke for oss.

3.

Markedsledende kundebehandling og service hos Lexus Bergen. Her blir man som kunde ivaretatt på aller beste måte.

4.

Absolutt, og det har jeg gjort flere ganger.

5.

Ja.


I 2001 kom Lexus IS også som stasjonsvogn, under navnet SportCross.

Foto: Rune Bendiksen

O mo ten a shi by Lex us


Klassikeren Lexus IS 200 Produksjonsår: 1999 – 2005

Det nærmer seg 25 år siden de første eksemplarene av Lexus IS var å se på norske veier. Noen storselger ble den aldri i Norge, men den var nok likevel for mange den første Lexusen de stiftet bekjentskap med.

R

iktignok var både modellene GS 300 og LS 400 allerede i salg, men de var enda sjeldnere å se her til lands. Like etter IS kom også SUV-en RX 300 på markedet, og sørget for en aldri så liten konseptrevolusjon.

Rekkesekser med gromlyd IS 200 ble lansert som en relativt rimelig innstegsmodell til Lexus-familien, og skulle ta opp kampen mot BMW 3-serie og Mercedes C-klasse. Den hadde bakhjulsdrift og var utstyrt med en 2-liters rekkesekser som leverte 153 hk – og ikke minst en herlig gromlyd. En senere dedikert Lexus-kunde fortalte at han ble oppmerksom på bilen da han hørte lyden av naboens splitter nye eksemplar. Kort tid senere var han selv eier av en IS 200. 6-trinns manuell girkasse var standard, men bilen kunne også fås med 5-trinns automatgir. I 2001 kom Lexus IS også som 5-dørs stasjonsvogn, under navnet IS SportCross. Den var tilgjengelig med 2- eller 3-liters motor, sistnevnte med 217 hk. Ikoniske detaljer De fargeløse, gjennomsiktige baklyktene ble nærmest ikoniske, og ble etterlignet av andre bilprodusenter. Enda mer oppsiktsvekkende var det at mange BMW- eiere utstyrte sin egen 3-serie med kopier av Lexus IS baklykter. En annen designdetalj som vakte oppsikt og begeistring var det særegne «tredimensjonale» instrumentpanelet med speedometer, turteller, bensinmåler etc. som en enhet. I likhet med øvrige Lexus-modeller hevdet IS 200 og 300 seg svært bra i en lang rekke kvalitets- og kundetilfredshetsundersøkelser, både i USA og Europa.

49

Instrumentpanelet på dashbordet vakte oppsikt.

Baklyktene ble nærmest ikoniske – også blant eiere av andre bilmerker.


Med naturen som redskap O mo ten a shi by Lex us


På Majorstua i Oslo ligger showrommet til landets mest originale hagesenter; Zensō. Zensō er satt sammen av to ord. Zen betyr meditasjon og ensō betyr åpen bevissthet. Japansk filosofi og estetikk preger bedriften, som tilbyr både hagedesign, rådgivning og redskaper. Men hvordan kan filosofi ha så mye å si for hvordan en hage blir?

Å

smund Bergwitz er grunnlegger av bedriften og har tretti års erfaring som anleggsgartner. Han forklarer det slik: – Vanlige hager har en rekke funksjoner til felles: Det skal være en innkjørsel med et eget belegg, det er et inngangsparti, en plen, et blomsterbed og kanskje en hekk. Det er fokus på funksjon og er egentlig temmelig innholdsløst. I tillegg så skal det være orden – ikke noe ugress blant belegget i innkjørselen. Hagene følger faste konvensjoner og blir som de er fordi det er sånn det skal være. Få tenker over at det kanskje burde være mer.

Essensielle elementer Shunmyō Masuno, en av verdens ledende designere av zen-hager, sier at zen-hagen skal være Freedom of mind expressed through nature in a garden. – Det handler om å finne essensen, sier Åsmund. – Det kan for eksempel være det du tar til deg når du ser på et landskap som du synes er vakkert. Du må bruke tid på å gå i dybden. Er det for eksempel linjen i horisonten du finner tiltalende? Eller er det fjellene som strekker seg av gårde? Du må bli bevisst på hva det er som snakker til deg. Så kan du koke det ned og lage en modell av det. Det blir essensen i hagen. Åsmund forteller at målet ikke er å lage noe som er perfekt, men han er nøye på at alle elementene skal være perfekte for rollen de skal fylle: – Vi jobber med å finne innhold og en visjon som stemmer overens med omgivelsene, og så kultiverer vi de andre elementene som skal bakes inn i hagen. Vi ser på hva som er vesentlig og fjerner stadig flere detaljer. De få elementene som blir igjen er veldig viktige, de vil få mye oppmerksomhet. Så det er litt perfeksjonisme ute og går.

Foto: Maria Bergwitz

En reise som satte spor I 1989 snudde Åsmund sin egen tilværelse på hodet og bestemte seg for å dra til New Zealand. Han var da ferdig utdannet som anleggsgartner og hadde vært i arbeid i et års tid, men var klar for noe mer enn vidstrakte gressplener og busker. På veien skulle han stoppe i Japan for å trene aikido med en sensei som han hadde hørt mye fint om. Han ble der i ett år. →

51


– Mens jeg var der begynte jeg et selvstudium i japanske hager, forteller han. – Jeg besøkte mange hager hvor jeg tilbragte flere dager, noterte og fotograferte. Det ga meg mye empiri og en personlig opplevelse. Jeg bryr meg ikke om hvor vidt det kalles kunstinstallasjoner, eller japanske hager eller zen-hager. Jeg fikk en tenning som fortsatt er der. Da han kom tilbake til Norge startet han sitt eget foretak og ble raskt så ettertraktet at han kunne ansette flere. Etter som tiden gikk fant han ut at stadig vekst ikke var veien han ønsket å gå. Han ville skalere ned og fokusere på zen: – Man må spørre seg selv – trenger jeg dette? Og trenger jeg fire av denne? Det er en måte å rydde opp i livet sitt på. Jeg gjør det hele tiden, og det reflekteres i hagene som vi tegner og bygger. De er strippet ned til bare det nødvendigste. Internasjonale samarbeid I løpet av årene har Åsmund og Zensō utviklet et omfattende nettverk av samarbeidspartnere som forstår hans visjon og kan hjelpe til med å realisere den. En av dem er Jake Hobson som står bak niwaki.com. – Niwaki er en kunstform – det er som bonzai i full størrelse, forteller Åsmund. – Jake har bakgrunn som skulptør, men har reist mye i Japan og jobbet med beskjæring på japanske planteskoler. Han har holdt en rekke kurs i beskjæring i Norge, og det var slik vi ble introdusert for redskapene han bruker. De er laget av japansk stål og det er dem vi tilbyr i butikken på Majorstua og på nett.

Åsmund Bergwitz

Kvalitet som gjør jobben enklere Åsmund forklarer hvorfor han bestemte seg for å tilby kniver, sakser og redskaper for salg i butikken og på zenso.no: – Japansk stål er en mer enn tusen år gammel tradisjon, og det er derfor jeg er så tiltrukket av dette. Japanerne gikk inn for å lære mest mulig om stål og de har fulgt med i utviklingen, både når det kommer til teknologi og metallurgi. De har utviklet stål med et fantastisk høyt karboninnhold. I varene vi fører, er det laminert flere typer stål i samme redskap. I knivene er det for eksempel én type stål i eggen, som kan slipes veldig skarpt. Alt er gjennomført når det kommer til hageredskapene også. Det er ørsmå justeringer på en vinkel som gjør dem ekstra gode. Her er det ikke noe unødvendig. Nysgjerrig på zen-hager? Har du lyst til å oppleve en av hagene som Zensō har skapt, kan du besøke Drammens Museums anlegg på Marienlyst i Drammen. Hagen er åpen i museets åpningstider og kan besøkes året rundt.

O mo ten a shi by Lex us

Når bare det beste er godt nok. Håndsmidde kniver, spesielt importert fra Japan er tilgjengelig både i butikken på Majorstua og i Zensōs nettbutikk. Zenso har butikk i Kirkeveien 50, Majorstua, Oslo


Man må spørre seg selv – trenger jeg dette? Og trenger jeg fire av denne? Det er en måte å rydde opp i livet sitt på.

53


Hva sier pressen om nye RX? SUVeren mottakelse I høst var biljournalister fra en rekke land på plass i California for å prøvekjøre nye Lexus RX. Det vanket mye skryt og mange godord i omtalene som ble publisert noen uker senere. Her er et lite knippe omtaler fra norske og andre europeiske medier.

Die Welt (Tyskland): «Den romslige SUV-en ønsker sine gjester velkommen med smakfullt premium møblement og overflater av høykvalitetsmaterialer som er en fornøyelse å ta på.» bilnorge.no (Norge): «Trivselsfaktoren. Nye Lexus RX fornyer RX. Konservativt. Forsiktig. Moderne. Ikke for moderne. Fint. Kjøperne som kjenner Lexus, vil elske den nye.» autorevue.cz (Tsjekkia): «For meg er merkevaren Lexus og bilene de lager noe helt unikt. De vil ikke være som Audi, BMW eller Mercedes. De er i en klasse for seg, og går sine egne veier.»

Auto Express (Storbritannia): «Lexus’ nyeste infotainment-system er en massiv forbedring fra de tidligere versjonene. Det fungerer lynraskt, byr på massevis av funksjoner, og har både Apple Car Play og Android Auto trådløst integrert.» bilnorge.no (Norge): «Lexus RX er en elegant SUV som tydelig presenterer og representerer japanske verdier. Komfort. Kontroll. Selvtillit. Bilen kjører meget elegant, om ikke akkurat sportslig. Perfekt for Norges fire årstider, som av en tilfeldighet også matcher de japanske.»

O mo ten a shi by Lex us


Luzerner Zeitung (Sveits): «RX 500h byr på mye moro. Med en sprint til 100 km/t på seks sekunder, viser den seg å være både kraftfull og stabil. Med andre ord har det båret frukter å gi hybriden en turbomotor.»

link2fleet.be (Belgia): «RX 450h+ vil være den foretrukne versjonen takket være sitt CO2-utslipp på 26 g/km, sin elektriske rekkevidde på mer enn 65 km og et bensinforbruk på mindre enn 1,21/100 km. RX 450h+ viste seg å være effektiv under de fleste forhold, og byr på svært høyt komfortnivå.»

bilogmotorbloggen.no (Norge): «Det er med stor sannsynlighet den ladbare 450h+ utgaven du skal ha, når den ankommer på nyåret (…) Ved siden av utvendig design, som virkelig treffer, og nærmest setter dagsorden for hvor bra en bil i denne klassen kan se ut, og luksus-innpakket komfort, er det flere ting å tiltrekkes av. Først på den listen for meg, er den presise kjørefølelsen, som gir full kontroll og selvtillit i kjøringen.»

Finansavisen (Norge): «Interiøret er solid og gir en betryggende følelse av kvalitet. Her er det mer påkostet enn i en Mercedes-Benz GLE.» Finansavisen.no (Norge): «Lei av stumpete el-biler? Da kan denne falle i smak.»

55


Avsender: Lexus Norge Svelvikveien 59 3003 Drammen

Grøtteland - Grand Seiko - Lexus mag 235x300.indd 1

27.10.2022 16:12


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.