Page 1

IS

KOEAJA IS

On vain yksi tapa tuntea Lexuksen tarjoama puhdas ajonautinto - asetu ohjauspyörän taakse ja koe se itse. Käy lähimmässä Lexus-jälleenmyyntiliikkeessä tai Lexuksen verkkosivuilla www.lexus.fi, niin järjestämme sinulle IS 200d, IS 220d, IS 250 tai IS F –koeajon.

© 2010 Toyota Auto Finland Oy pidättää oikeuden ennalta ilmoittamatta muuttaa teknisiä tietoja tai varustelua. Esitteessä käytetyt kansainväliset kuvat eivät täysin vastaa Suomeen tuotavaa mallistoa. Lisätietoja saat käymällä verkkosivuillamme www.lexus.fi tai Lexus-jälleenmyyjältä. Painettu Euroopassa, elokuu 2010

IS


IS

”Yksi tie paremmuuteen on hyödyntää aikaisempia hyväksi havaittuja toimintamalleja. Tämä ei ollut kuitenkaan tapamme työskennellä luodessamme uutta IS-mallistoamme. Pikemminkin asetin tiimilleni uudet ja radikaalit tavoitteet mitä tulee suunnitteluun, suorituskykyyn, turvallisuuteen ja luksukseen.” SUGUYA FUKUSATO, Pääinsinööri

SISÄLTÖ

Tiedä

4 - 59

Valitse

60 - 87


IS IS-malliston tyylikäs ulkomuoto uhkuu pelkkää dynaamisuutta. Se näkyy kaartuvassa profiilissa ja puhtaissa varmoissa linjoissa. IS:ää ajaessasi arvostat sen varmaa, tasapainoista ja ryhdikästä käytöstä. Kun siihen lisätään vielä pitkälle kehitetty aerodynamiikka, älykäs jousitus ja tarkka ohjaus, on tuloksena poikkeuksellisen nautittava ajokokemus. Korkealaatuisten materiaalien ja mukavuusominaisuuksien tarkoin harkittu tasapaino luo ylellisyyttä uhkuvan luksusmaisen ilmapiirin uusimman Lexus IS:n sisätiloihin, ja se ennakoi huomaamattomasti kaikki tarpeesi. Samalla tämän hetken edistyksellisimmät turvallisuusjärjestelmät huolehtivat turvallisuudestasi. IS 250:n voimanlähteenä toimii tasainen ja tarkkuudella valmistettu 2,5-litran V6-suorasuihkutusmoottori, jonka suorituskyky ja polttoainetalous ovat parhaassa mahdollisessa tasapainossa. IS 200d:n ja IS 220d:n dieselmoottorit taas mahdollistavat poikkeuksellisen väännön, tasaisen käynnin, erinomaisen polttoainetalouden ja alhaisen päästötason. Huipputehokkaan ja kiehtovan IS F -mallin voimanlähteenä toimii 5,0-litran V8 kilpa-auton tavoin viritetty moottori. Löydät enemmän tietoja tästä kaikkien aikojen nopeimmasta Lexus-autosta sivuilta 47 - 59.

4

IS


NAUTINNOLLISINTA AJOA, KAIKIN MUODOIN Lexus IS:n profiili viehättää heti ensi silmäyksellä, kun dynaamisuus yhdistyy ainutlaatuisen elegantteihin linjoihin. Ja kun katsot tarkemmin, huomiosi kiinnittyy tyylikkäisiin yksityiskohtiin. Jokainen kohta on omalla tavallaan mielenkiintoinen, kuten esimerkiksi uudet Xenon-ajovalot ja selvästi erottuvat LED päiväajovalot. Tai ehkäpä katseesi alkaa seurailla korin sulavasti nousevia ja laskevia linjoja, jotka sekä täydentävät että tasapainottavat autoa. Hetken päästä huomaat, että jokainen yksityiskohta yhdistyy luotettavan ja miellyttävän johdonmukaisesti seuraavaan. Voit suorastaan aistia ryhdikkyyden, tasapainon ja hienostuneen voiman – tunnet, miten sinua houkutellaan ajonautintoon.

NAUTINNOLLISINTA AJOA, KAIKIN MUODOIN

7


TASAPAINOISTA PUHTAUTTA Japanilaiseen kulttuuriin syvälle juurtunut ajatus saumattomasta odotuksen ilosta on uuden sukupolven Lexus-autojen suunnittelufi losofi an perusta. Huomaat sen jo ensimmäisessä fyysisessä kontaktissa – ovenkahvassa. Sen tyylikäs muoto, miellyttävä kosketustuntuma sekä lukkomekanismin hienostuneen vaimea ääni täyttävät korkeimmatkin odotuksesi jo ennen kuin astut sisään. Ovenkahvan nuolenpäämuotoilu viittaa auton japanilaisiin juuriin. Sen viestimä tarkkuus, tasapaino ja voima toistuvat ovipeilien muotoilussa. Huomaat sen myös takavalosarjan ja matkustamon takapilareiden muodoissa. Tämä kaikki kertoo voimasta, liikkeestä ja dynaamisuudesta, jotka ovat tasapainossa käytännöllisyyden kanssa. Tämän auton profiili, pitkä matkustamo ja leveä olemus kertovat kutsuvasta sisätilasta. Siellä on hyvä olla jo siksikin, että ajokokemuksen varmuutta ja ketteryyttä tehostaa lähes täydellisen tasainen (50:50) painon jakautuminen auton etuja takaosan välillä. Tämä auto on rakennettu joka suhteessa mahdollisimman tasapainoiseksi.

8

TASAPAINOISTA PUHTAUTTA


TASAPAINOISTA PUHTAUTTA

9


IS 250: HIENOSTUNUTTA V6-VOIMAA Dynaaminen ja herkästi reagoiva, IS 250:n harvinaisen tasaisesti käyvä 2,5-litran V6-bensiinimoottori on myös hyvin hiljainen ja taloudellinen. Se on suunniteltu mahdollisimman kevyeksi ja vahvaksi, mutta V6:n kokoonpanolla saadaan loistava suorituskyky, tasapaino ja voima. Moottorin edistyksellistä suihkutusventtiiliteknologiaa edustaa D-4 suorasuihkutusjärjestelmä, joka suihkuttaa polttoaineen keskelle sylinteriä ja takaa siten tasaisemman palamisen. Venttiilien Dual VVT-i -ajoitusjärjestelmä puolestaan varmistaa tehon ja taloudellisuuden kaikilla kierrosluvuilla. Tämä moottori on rakennettu kestämään: ketjuvetoisen venttiilijärjestelmän ansiosta venttiilejä ei koskaan tarvitse säätää, ja ruostumattomasta teräksestä valmistettu pakoputkisto minimoi korroosion ja käyntiäänet. IS 250 Moottoriteho:

153 kW (208 hv)

Kiihtyvyys 0-100 km/h:

8,5 sekuntia

Huippunopeus:

225 km/h

Polttoaineen yhdistetty kulutus:

8,4 l/100km

CO2 -päästöt yhteensä:

194 g/km

10

IS 250: HIENOSTUNUTTA V6-VOIMAA


IS 200d / IS 220d: PITKÄLLE KEHITETTYÄ DIESELTEKNOLOGIAA Seuraavan sukupolven Lexus-dieselteknologian saattamana IS 200d ja IS 220d mahdollistavat hienostuneen dieselvoiman, alhaiset päästöt ja ajodynamiikan. Molemmat autot takaavat sekä ajomukavuuden että ne täyttävät Euro V päästövaatimukset. Alumiinirakenteisissa Common Rail-dieselmoottoreissa on kaikkein viimeisintä mallia olevat pietsosähkökiteistä valmistetut polttoaineen ”high-flow” ruiskutussuuttimet. Nämä ruiskutussuuttimet laajenevat ja supistuvat sähkövirran vaikutuksesta ja takaavat erinomaisen polttoaineen hajonnan ja sumuttumisen. Ilman liikkuvia osia nämä suuttimet mahdollistavat paljon puhtaamman ja tasaisemman polttoaineen palamisen.

IS 200d / IS 220d: PITKÄLLE KEHITETTYÄ DIESELTEKNOLOGIAA

13


HIENOSTUNUTTA TEHOA, ALEMMAT PÄÄSTÖT Ajomukavuuden sekä vastuullisen hiilijalanjäljen ja alhaisten käyttökustannusten tasapainottamisella IS 200d ja IS 220d dieselmoottoreille on saatu seuraavan sukupolven polttokammioprofiilit ja erittäin korkea polttoaineen ruiskutuspaine. Tästä syystä polttoaineen ruiskutussuuttimen läpimittaa voidaan pienentää, mikä taas mahdollistaa nopeamman palamisen ja paremman polttoainetehokkuuden. Mikä ehkä tärkeintä, IS 220d:ssä on hyödynnetty monia innovatiivisia dieselteknologioita, joiden yhteisvaikutus minimoi haitalliset päästöt ja täyttää helposti EURO V -normien vaatimukset. Näin hiilivety- (HC), hiilidioksidi- (CO), typenoksidi- (NOX) kuin hiukkaspäästötkin vähenevät merkittävästi IS 200d

IS 220d

Moottoriteho:

110 kW

130 kW

Kiihtyvyys 0-100 km/h:

10,2 sekuntia

8,9 sekuntia

Huippunopeus:

205 km/h

220 km/h

Polttoaineen yhdistetty kulutus:

5,1 l/100 km

5,5 l/100 km

CO2-päästöt yhteensä:

134 g/km

144 g/km

14

HIENOSTUNUTTA TEHOA, ALEMMAT PÄÄSTÖT


TASAINEN, TARKKA VAIHTEISTO IS 200d ja IS 220d -malleissä on vakiovarusteena kuusivaihteinen käsivaihteisto. Molemmissa sedan-malleissa voit nauttia tasaisesta tehonvälityksestä sekä tarkasti ja jouhevasti sujuvista vaihteenvaihdoista. IS 250 on varustettu kuusivaihteisella automaattivaihteistolla, johon saa lisävarusteena ohjauspyörään asennetut manuaaliset vaihteenvaihtimet. Vaihteiston nopean reagoinnin ansiosta vaihtaminen käy tasaisesti ja lähes saumattomasti. Erittäin älykäs innovatiivinen Artificial Intelligence-Shift (AI-Shift) -vaihteenvaihtojärjestelmä “oppii” ajotapasi ja vaihtaa automaattisesti tieolojen tai ajotapasi mukaan.

TASAINEN, TARKKA VAIHTEISTO

17


INNOVATIIVISTA AERODYNAMIIKKAA IS-sedanin luokkansa johtavat aerodynaamiset ominaisuudet vaikuttavat sen hienostuneisuuteen, suorituskykyyn, ajovakauteen, polttoainetalouteen, mukavuuteen, ketteryyteen ja melutasoihin. IS:n ilmanvastuskertoimeksi on mitattu kuukausia kestävissä tuulitunnelitestauksissa 0,27, joka on erinomainen tulos. Jokainen yksityiskohta on tärkeä. Ovipeilien muotoilu vähentää tuulen ääntä huomattavasti, ja “air kick” takavalot on suunniteltu tasoittamaan turbulenssia auton takana. IS:n pohjassa on aerodynaaminen alustan muotoilu, jolla on samanlainen toimintaperiaate kuin Formula 1 -autoissa. Porrastus saa aikaan alaspäin suuntautuvan voiman (Venturi), joka parantaa ajovakautta erityisesti suuremmilla nopeuksilla. Ilmanohjain lisää vielä alaspäin suuntautuvaa voimaa ja pitoa nopeassa ajossa.

18

INNOVATIIVISTA AERODYNAMIIKKAA


LISÄÄ KETTERYYTTÄ IS on joka suhteessa kuljettajan auto monien eri tekijöiden ansiosta. Se näkyy jo voimakkaasta ja jäykästä korista sekä lukuisista kevytkomponenteista, jotka mahdollistavat lähes täydellisen tasaisen (50:50) painon jakautumisen auton etu- ja takaosan välillä. IS on vakaa ja nautittava ajettava. Sen kompaktiin varusteluun kuuluu kilparadoille kehitetty etujousituksen päällekkäiset kolmiotukivarret ja kevytrakenteinen monivarsituentainen takajousitus. Yhdessä ne lisäävät renkaiden kosketuspintaan niin, että suurempi osa renkaan profi ilista on yhteydessä tiehen. IS on takavetoinen, koska takaveto edistää ohjaustarkkuutta ja tasapainoa. Ohjausta helpottaa myös ajonopeuteen reagoiva ohjaustehostin (Electric Power Steering, EPS), joka antaa oikean tuntuman eri nopeuksilla. Erinomainen käsiteltävyys perustuu lisäksi alustan eri komponenttien saumattomaan yhteistoimintaan sekä poikkeuksellisen hyvään aerodynamiikkaan. Koska IS on erittäin miellyttävä ajaa, se on auto, jonka varmasti valitsisit pitkille matkoille.

LISÄÄ KETTERYYTTÄ

21


INTEGROITU AJODYNAMIIKKA IS:ssa on turvallisuutta ja ajonautintoa varten vakiovarusteena monia pitkälle kehitettyjä järjestelmiä, jotka parantavat ajovakautta ja jarrutustehoa. Yhdessä nämä lisäävät ajonautintoa: - ABS-jarrut (Anti-lock Braking System) - Elektroninen jarruvoimien jako (EBD) – Hätäjarrutehostin (BAS) – Luistonesto (TRC) – Ajovakauden hallintajärjestelmä (VSC) – Integroitu ajonvakautus (VDIM) ABS-, EBD-, BAS-, TRC- ja VSC-järjestelmät arvioivat jatkuvasti auton strategisiin kohtiin sijoitetuista antureista saamiaan tietoja ja ryhtyvät tarvittaessa toimiin. Kaikki IS-mallit on varustettu integroidulla ajonvakautusjärjestelmällä (VDIM). VDIM mahdollistaa ajoneuvonhallinta- ja turvajärjestelmien ennakoivan yhteentoimivuuden mahdollisiin äkkimuutoksiin varautuen. Tuloksena on hienostuneempi, tasaisempi ja älykkäämpi toiminta kuin jos jokaisen järjestelmän olisi toimittava itsenäisesti.

22

INTEGROITU AJODYNAMIIKKA


“Yksi IS:n avainkäsitteitä on ns. ”ihmisläheinen insinööritaito”. Se tarkoittaa täydellistä vieraanvaraisuutta ja se varmistaa, että tarpeesi ennakoidaan aina mahdollisimman saumattomasti.” TAKESHI YOSHIDA, TOIMITUSJOHTAJA

25


LEXUS VIERAANVARAISUUTTA Koska vieraanvaraisuus on aina osa japanilaista kulttuuria, IS on varustettu huippuhienoilla ominaisuuksilla, jotka ennakoivat tarpeitasi. Esimerkiksi LED-valot (Light Emitting Diode) toivottavat sinut tervetulleeksi lähestyessäsi autoa ja valaisevat kulkuasi sisätiloihin. Tämän lisäksi hienovarainen LEDvalaistus ohjaa sinut kynnyslistan yli, kattovalaistus matkustamon etu- ja takaosassa, valaistus etuosan jalkatilassa ja myös vaihdekepin ympärillä. IS:n omistaja tuntee kuljettajan paikalla olonsa välittömästi kotoisaksi, sillä etuistuimilla matkaaville on ergonomisesti suunnitellut koko vartaloa tukevat etuistuimet pitkiäkin matkoja varten. Kaikki IS:n istuimet ovat erittäin miellyttäviä istua ja niissä on korkealaatuinen kangasverhoilu. Voit halutessasi valita lisävarusteeksi sähköisesti säätyvät nahkaistuimet, joiden kahdeksan eri säätöä mahdollistaa entistä paremman istuma-asennon.

LEXUS VIERAANVARAISUUTTA

29


ELEKTRONINEN ILMASTOINTI Tämä älykäs, täysin automaattinen järjestelmä tarjoaa ihanteellisen lämpötilan kaikille matkustajille valvomalla ja säätämällä ilmastointia koko autossa. Käytössä on useita antureita, jotka rekisteröivät auringonpaistetta, lämpötilaa ja kosteutta. Esimerkiksi jos aurinko lämmittää kuljettajan tai matkustajien ylävartaloa, järjestelmä käyttää juuri oikeaa jäähdytystasoa pitääkseen yllä esiasetetun lämpötilatasapainon. IS 250:n ilmastointijärjestelmässä on lisäksi myös ulkoilman laatua tarkkaileva anturi. Jos anturi havaitsee saasteita, ilmastointi kytkee automaattisesti sisäkiertoilman päälle. Kun se tunnistaa, että ilman laatu ulkopuolella on parantunut riittävästi, se palautuu normaaliin ulkoilmavalintaan. Lisäksi ulkoilmaakin ”puhdistetaan” aktiivihiilisuodattimella, joka vähentää ilmassa olevia hiukkasia, kuten siitepölyä ja pölyä. Se auttaa myös poistamaan hajuja. Ja sisäkiertoilman ollessa päällä voit käynnistää siitepölynpoiston kojelaudassa olevalla katkaisijalla. Tämä toiminto suodattaa matkustamon ilman poistaakseen jäljellä olevan siitepölyn ja puhdistaa näin matkustamon ilmaa älykkäästi sijoitettujen tuulettimien kautta.

30

ELEKTRONINEN ILMASTOINTI


HUOMIONKOHDE IS:n ratissa pääset nauttimaan huippuunsa hiotusta ergonomiasta, jonka ansiosta auton järjestelmät ovat mukavasti hallinnassasi ja pisimmätkin ajomatkat ovat ilo. Ajomukavuutta varten suunnitellussa ohjauspyörässä on monien toimintojen säätimet muun muassa äänen hallintaa ja vakionopeussäädintä myöten. Ajomukavuuden lisäksi tämä edistää ajoturvallisuutta, koska molemmat kätesi ovat useammin ohjauspyörällä. Mukavuutesi ja turvallisuutesi vuoksi kaikki tärkeät tiedot, kuten auton nopeus ja polttoainemäärät, ovat yksinkertaisesti ja selvästi luettavissa ja mikä tärkeintä, tunnet, että kaikki on hallinnassa. Siksi kehitimme Optitron -mittariston, jossa on 30 asteen tummennus, vaalea valaistus ja LEDosoittimet. Syynä ei kuitenkaan ole vain estetiikka. Optitron -mittaristo mahdollistaa lisäksi interaktiivisen nopeusvaroitusjärjestelmän. Sinun tarvitsee vain syöttää haluamasi nopeusrajoitus järjestelmään, joka tarkkailee nopeutta puolestasi ja varoittaa sen ylittämisestä.

HUOMIONKOHDE

33


SAUMATONTA ENNAKOINTIA IS:ssa älykäs teknologia ennakoi tilanteet puolestasi. Esimerkiksi Smart Key-avain taskussasi tai laukussasi saa ovipeilien valot syttymään, kun olet noin metrin päässä jommastakummasta etuovesta. Kun nouset IS:sta ulos, kynnyslistojen valo syttyy valaisemaan ovien ympäristöä. Paljon huomiota on kiinnitetty myös IS:n pysäköimiseenn. Jos valitset joko navigoinnin tai navigointi- ja multimedia-paketin, voit nauttia parkkitutkan eduista. Siinä on taaksepäin suunnattu kamera, joka peruutuksen aikana välittää värikuvaa IS:n takana olevasta alueesta keskikonsolin suurelle Electro Multi-Vision-näytölle (EMV). Värilliset navigointiviivat EMV-ruudulla ohjaavat sinua, kun peruutat autoa pieniinkin parkkipaikkoihin.


MARK LEVINSON® SURROUND SYSTEM IS 250:n, IS 200d:n ja IS 220d:n voi varustaa valitsemalla jonkun kolmesta laadukkaasta audiojärjestelmästä. Voit valita joko kaksi Lexus Premium -audiojärjestelmää, joissa on kojelautaan sijoitettu kuuden levyn CD-vaihtaja ja ohjauspyörään asennetut säätimet ja 8 tai 13 kaiutinta; tai 14-kaiuttimen Mark Levinson® Premium Surround -audiojärjestelmä täydelliseen 5.1-kanavaiseen Surround -äänentoistoon CD- ja DVD-soittimista. Tämä erityisesti IS:n matkustamon akustisia ominaisuuksia varten suunniteltu järjestelmä tarjoaa erinomaisen äänen- ja kuvanlaadun kaikille autossa olijoille. Laatua voidaan verrata vain kotiteatterijärjestelmään.

8

300-wattinen ja 5.1-kanavainen Mark Levinson ® Digital Signal Processing -ääniprosessori/vahvistin tuottaa rikkaan, voimakkaan ja puhtaan äänentoiston. Järjestelmä toimii myös äänikirjastona, joka mahdollistaa suosikkilevyjen tallentamisen auton kiintolevylle ja niiden hallinnan huippunykyaikaisella Gracenote® -ohjelmistolla, joka luokittelee datan, esim. taiteilijan nimen, albumin ja kappaleen mukaan. Järjestelmässä on myös toiminto musiikkivideoiden kuuntelemiseen ja DVD-elokuvien katselemiseen Electro Multi-Vision-näytöltä IS:n ollessa pysäköitynä.

7

8

MARK LEVINSON® KAIUTINJÄRJESTELMÄ – 14 KAIUTINTA 1. Etukaiutin – (65 mm / 25 W) 2. Etuovien diskantit – (25 mm / 20 W) x 2 3. Etuovien keskialueen kaiuttimet – (65 mm / 25 W) x 2 4. Etuovien bassot – (160 mm / 25 W) x 2 5. Takaovien diskantit – (25 mm / 20 W) x 2 6. Takaovien keskialueen kaiuttimet – (100 mm / 25 W) x 2 7. Subwoofer – (200 mm / 50 W) 8. Satelliittikaiuttimet – (65 mm / 25W) x 2

36

MARK LEVINSON® SURROUND SYSTEM


6

2

4

5 3

1

3 5 6

2

4


KOSKETUSNÄYTTÖ Lisävarusteinen kosketusnäytöllä varustettu navigointijärjestelmä ISmallistossa käyttää nyt 40GB kiintolevyä, mitä tekee siitä yhden nopeimmista ja tarkimmista nykyisin saatavissa olevista järjestelmistä. Erittäin selkeän ja tarkan monivärinäytön grafi ikkaa on helppo lukea. Voit kertoa järjestelmälle määränpääsi joko katuosoitetta, laitteen muistiin tallennettua määränpäätä tai nähtävyyksiä käyttäen. Turvallisuus- ja mukavuussyistä navigointijärjestelmässä on myös äänitoiminto. Dynamic Route Guidance -järjestelmään (DRG)* kuuluvissa maissa navigointijärjestelmää päivitetään viimeisimmillä liikenneolosuhteilla kuten ruuhkilla tai liikenneonnettomuuksilla, ja tarjoaa jopa vaihtoehtoisen reitin. * DRG on saatavilla maissa, missä on käytössä RDS-radiojärjestelmä. Mahdolliset liikenneviestit kuuluvat DRG-järjestelmän välityksellä.

KOSKETUSNÄYTTÖ

39


INNOVATIIVISTA TURVALLISUUTTA IS:ssä on runsaasti pitkälle kehitettyjä turvallisuusominaisuuksia, joista monet ovat lajissaan maailman ensimmäisiä. Siksi IS on erittäin turvallinen ajaa. IS on suunniteltu erittäin rentouttavaksi ajettavaksi, joten voit keskittyä ajamiseen. Olemme pyrkineet joka suhteessa erinomaiseen ergonomiaan. Esimerkiksi Optitron-mittaristo ei rasita silmiäsi, ja puhekomentojen ansiosta voit pitää molemmat kätesi turvallisesti ohjauspyörällä. Yöajoa helpottaaksesi voit valita myös mukautuvan ajovalojärjestelmän (I-AFS), jonka avulla näet mutkissa paremmin häikäisemättä vastaantulevaa liikennettä. Turvallisuus ja luotettavuus huomioon ottaen IS:ssä on vakiona elektroninen jarruvoimien jako (EBD), hätäjarrutehostin (BAS), luistonesto (TRC), ajovakauden hallintajärjestelmä (VSC) ja integroitu ajovakautusjärjestelmä (VDIM). Ne lisäävät ajonautintoa ja niiden turvallisuusominaisuudet ovat luokkansa parhaita.

40

INNOVATIIVISTA TURVALLISUUTTA


PRE-CRASHTURVAJÄRJESTELMÄ Automaattivaihteistolla varustettuun IS 250 –malliin on saatavilla edistyksellinen törmäystä ennakoiva Pre-Crash-turvajärjestelmä (PCS). Se käyttää millimetriaaltoihin perustuvaa tutkaa tunnistamaan tietyt kohteet auton edessä. Käyttämällä auton ajo-ominaisuuksia, kuten nopeutta valvovien antureiden tietoja, Pre-Crash -tietokone määrittelee törmäysriskin. Jos törmäys on todennäköinen, PCS aktivoi Pre-Crash –jarrutehostimen tukeakseen kuljettajaa lisäämällä jarrutusvoimaa. Jos kuljettajan huomio on muualla tai hän ei tiedosta mahdollista törmäystä, PCS aktivoi Pre-Crash -jarrut. Tämä kytkee automaattisesti jarrut ennen törmäystä vähentäen siten törmäysvoimaa. Myös Pre-Crash –etuturvavyöt kiristyvät ennen törmäystä, mikä vähentää loukkaantumisriskiä. Mukautuva vakionopeussäädin (ACC) täydentää Pre-Crash –turvajärjestelmää käyttämällä samaa tutkateknologiaa. ACC:n ansiosta IS pystyy pitämään yllä tietyn etäisyyden edellä ajavaan autoon silloinkin, kun sen nopeus vaihtelee. * HUOM! Pre-Crash-turvajärjestelmä on suunniteltu vähentämään törmäysnopeutta ja -vaurioita ainoastaan tietyissä nokkakolareissa eikä se ole törmäyksenestojärjestelmä. Mukautuva vakionopeudensäädin on suunniteltu helpottamaan kuljettajan ajamista pitkillä ajomatkoilla. Kumpikaan järjestelmä ei korvaa turvallista ja tarkkaavaista ajotapaa. Järjestelmien tehokkuus riippuu monista tekijöistä, kuten nopeudesta, kuljettajan toiminnasta, ilmastosta, säästä ja tieolosuhteista.

PRE-CRASH-TURVAJÄRJESTELMÄ

43


360 ASTEEN SUOJAUS IS on suunniteltu äärimmäisen turvalliseksi autoksi, niinpä Euro NCAP testeissä IS palkittiin 5 tähden turvallisuusluokituksella. Se sijoittautui erityisen hyvin sivutörmäystestissä. IS:ssä on kahdeksan turvatyynyä ja kaikkien istuimien turvavöissä takapenkin keskipaikkaa lukuun ottamatta on esikiristimet. Törmäyksessä anturit reagoivat iskun voimakkuuteen sekä aktivoivat kuljettajan ja etumatkustajan istuimen kaksikammioisen turvatyynyn ja etusivuturvatyynyt tilanteen mukaan. Etumatkustajilla on myös polviturvatyynyt, kun taas ikkunaturvatyynyt aukeavat etu- ja takaistuimelle sivuikkunoiden eteen suojaamaan edessä ja takana olevia oven puoleisia matkustajia. Toinen tärkeä innovaatio on etumatkustajan kaksikammioinen turvatyyny. Siinä on keskellä syvennys, joka suojaa tehokkaasti kasvojen herkkiä alueita, kuten nenää ja suuta. Lopuksi vielä retkahdusvammoja vähentävissä istuimissa (WIL) on innovatiivinen pääntuki ja selkänoja, jotka rajaavat osaltaan niskan liikettä auton perään ajettaessa.

44

360 ASTEEN SUOJAUS


INSPIROI Uusi IS F on ensimmäinen erittäin suorituskykyinen F-merkkinen Lexus. F-merkki tarkoittaa “Fuji Speedway -moottorirataa”, jossa auto on kehitetty ja testattu. Huippusuorituskykyinen IS F on ehdottomasti teiden nopein Lexus-sedan. Siinä on henkeäsalpaavan voimakas 5,0-litran V8 moottori, ainutlaatuinen 8-vaihteinen Sport Direct Shift (8-nopeuksinen SPDS) vaihteisto, kilparataviritteinen jousitus ja moottoriradalle soveltuvat jarrut. IS F SUORITUSKYKY: Moottori: 5,0 litran V8 bensiini, 32 venttiiliä, VVT-iE Iskutilavuus: 4969 cm3 Moottoriteho: 311 kW (423 hv), 505 Nm Huippunopeus: 270 km/h (sähköisesti rajoitettu) Kiihtyvyys 0-100 km/h: 4,8 sekuntia Polttoaineen yhdistetty kulutus: 11,6 l/100 km Yhdistetyt CO2 päästöt: 270 g/km

INSPIROI

47


SYNTYNYT KILPARADALLE IS F -projekti alkoi, kun joukko Lexus-insinöörejä – kaikki intohimoisia moottoriurheilijoita – alkoivat keskustella ajatuksesta luoda uusi erittäin suorituskykyinen Lexus. Kilparadalla sen suorituskyky rikkoisi rajoja, mutta yleisillä teillä sillä voitaisiin ajaa yhtä mukavasti kuin kaikilla muillakin Lexusmalleilla. Tämän ajatuksen inspiroimana ja pääinsinööri Yukihiko Yaguchin johtamana tiimi toimi itsenäisesti käyttäen apuna kaikkia muita tärkeitä Lexuksen kehittämisohjelmia, kunnes heillä oli IS F prototyyppi valmiina Lexuksen johdon tutkittavaksi. Auton teknologiset innovaatiot, hämmästyttävä suorituskyky ja huikeat käsittelyominaisuudet saivat aikaan niin paljon innostusta, että hankkeelle näytettiin vihreää valoa ja Lexus IS F syntyi.

48

SYNTYNYT KILPARADALLE


SUORITUSKYKYÄ Uutta IS F -mallia kehittäessään Lexuksen insinöörit tavoittelivat ilmiömäisen nopeaa suorituskykyä. Lisäksi auton ulkonäkö sekä moottorin äänimaailma olivat tärkeitä elementtejä auton suunnittelussa. Myös aerodynamiikka otettiin huomioon, koska autolla piti pystyä ajamaan kilparadalla jopa 270 km/h nopeudella. Lisäksi tarvittiin muun muassa massiiviset ilmanaukot jäähdyttämään voimakasta V8-moottoria ja sivuilma-aukot, joita tarvitaan ylimääräisen lämmön poistamiseen moottoritilasta. Kilparatojen inspiroima teknologia, kuten titaaniset imuventtiilit mahdollistavat sen, että moottori pystyy reagoimaan nopeasti kuljettajan toiveiden mukaisesti. Suuret öljynjäähdyttimet varmistavat, että moottori kestää äärilämpötiloja, jotka syntyvät nopean ajon seurauksena. Moottorin jäähdytyksessä varmistettiin, että öljynkiertoa pidetään yllä kilparadan nopeassakin kaarreajossa sekä äärimmäisissä olosuhteissa.

SUORITUSKYKYÄ

51


TEHO JA REAGOINTI IS F:llä kiihdytettäessä tunnet sen suunnattoman voiman, joka voi kiihdyttää auton 100 km/h nopeuteen 4,8 sekunnissa. IS F:n reagointikyky ja lähes loputon suoraviivainen kiihdytys ovat maailman huippuluokkaa. Edistyksellinen 4-tahtimoottorin suoraruiskutus (D-4S) kaksoisruiskutusteknologia tuottaa ilmiömäisen suorituskyvyn aivan loppuviivalle asti. Siinä on myös sähköisesti toimiva muuttuva imuventtiilien ajoitusjärjestelmä (VVT-iE). Sen avulla järjestelmä toimii nopeammin kuin tavanomaiset hydraulijärjestelmät, ja VVT-iE antaa tehokkaan väännön ja hyvän polttoainetalouden laajemmalla moottorin nopeusalueella. IS F:n vaihteistoa varten Lexus-insinöörit kehittivät maailman ensimmäisen 8-vaihteisen Speed Sport Direct Shift -automaattivaihteiston. Voit vaihtaa vaihteita manuaalisesti ja käyttää ohjauspyörän valitsimia. Tällöin pystyt nauttimaan suunnattoman nopeasta urheilullisesta vaihteiden vaihtamisesta (suuremman vaihteen vaihto tapahtuu sekunnin kymmenesosassa). Kun momentinmuunnin lukkiutuu 2. vaihteelta 8. vaihteelle, saadaan manuaalisen vaihdon tuntuinen suora vaihteen vaihto. Vaihdettaessa pienemmälle vaihteelle, tunnet kaasuttimen jännittävän äänen vaihteiden välissä ja saat nopeamman synkronisoinnin.


SPORTS DYNAMIIKKAA Ajonvakautusjärjestelmä (VDIM) varmistaa, että IS F:n suunnattomasta voimasta voi nauttia pehmeästi ja turvallisesti silloinkin, kun liikutaan suurilla nopeuksilla. Integroimalla kaikki IS F:n jarru-, ajonvakaus- ja pidonhallintajärjestelmät yhdeksi älykkääksi järjestelmäksi, voidaan muodostaa yhtenäinen VDIM-järjestelmä, joka toimii paljon sulavammin ja tehokkaammin kuin jos jokainen sovellus toimisi erikseen. Jokapäiväisessä ajossa tavallisilla teillä VDIM parantaa IS F:n yleistä dynaamista suorituskykyä ja edistää tasaisempaa ajoneuvon käyttäytymistä. Kilparadalla kuitenkin haluat ehkä testata auton dynaamisia rajoja vaarantamatta ajovakautta hätätilanteissa. Valitse silloin “Sports VDIM”. Tämä säätää kaasu-, ohjaus- ja jousitusasetukset niin, että saadaan urheilullisempi suorituskyky. Jos olet valmis kokeilemaan IS F:ää sen dynaamisten kykyjen äärirajoilla, voit halutessasi kytkeä VDIM:n pois kokonaan. Huomattavasti parempi pito ja ajovakaus ajettaessa kaarteissa suurilla nopeuksilla luistonrajoittimella varustetun tasauspyörästön käyttöönoton ansiosta on parantanut merkittävästi IS F:n suorituskykyä ja käsittelyä.

54

SPORTS DYNAMIIKKAA


JARRUTUSVOIMA Fuji Speedway -taipaleella on maailman pisin F1 suora. Sen päässä on ”Turn 1” mutka, jota voidaan lähestyä vain voimakkaan hidastamisen jälkeen. Siksi Fuji on ihanteellinen paikka testata prototyypin jarrut. Ja ne osoittautuivat loistaviksi! Sen seurauksena IS F:ssä eteen asennettiin läpimitaltaan 360 mm jäähdytetyt Brembo® -levyt, ja taakse 345 mm jäähdytetyt levyt. Ne pystyvät toistuvasti kytkemään mahtavan jarrutustehon. Jarrujen levyissä on erityiset ilmakanavat ja poratut jäähdytysreiät, koska niiden on kestettävä erittäin kuumia lämpötiloja. IS F:n oman painon pienentämiseksi, tarvittiin vanteet, jotka ovat kevyet ja kuitenkin riittävän lujat, jotta ne voivat kestää ajoa kaarteissa suurilla nopeuksilla. Alumiini oli loistavat materiaalivalinta. Mutta kuinka voidaan varmistaa tarvittava lujuus? Samurai miekan tavoin IS F:n vanteet on taottu (eikä valettu) prosessilla, joka jäljittelee sepän vasaran iskuja. Miekan tavoin niissä yhdistyy lujuus ja keveys uskomatonta suorituskykyä varten.

JARRUTUSVOIMA

57


F-MERKIN LUXUSTA IS F:n ohjauspyörän takana huomaat, että kaikki on keskitetty ympärillesi. Tavanomaisen vaiheen vaihdon lisäksi voit vaihtaa ohjauspyörän valitsimilla salamannopeasti ilman että irrotat kätesi ohjauspyörästä. Tärkeät tiedot suorituskyvystä saadaan ainutlaatuisella uudella Optitron-mittaristolla. Se on suunniteltu niin, että saat selvät tiedot yhdellä silmäyksellä, jotta voit keskittyä edessäsi olevaan tiehen. Kun käynnistät auton, osoittimet käyvät läpi kiehtovan käynnistysprosessin. Lämmitetyt monin tavoin säädettävät Sport-etuistuimet antavat erinomaisen poikittaistuen silloinkin, kun sivuttaisvoimat kaarteissa ovat äärimmillään. Takaistuimilla kaksi matkustajaa voi nauttia harvinaislaatuisesta mukavuudesta jopa suurillakin nopeuksilla. Istuimet erottaa keskikonsoli, joka avautuu myös aukoksi suksille tai pitkille tavaroille. IS F:n suorituskyvylle vetää vertoja vain sen tyylikäs matkustamo, joka on ylenpalttisesti varusteltu, huolellisesti suunniteltu jokainen yksityiskohta huomioon ottaen. Esimerkiksi säilytyslokerot avautuvat ja sulkeutuvat tarkasti ja niissä on lasikuituiset tummapintaiset hopeasomisteet, joiden pinta on hiottu ja lakattu huolellisesti käsin.

58

F-MERKIN LUXUSTA


VALITSE IS Tekniset tiedot

62 - 65

Vakiovarustus

66 - 67

Executive–varustetaso

68 - 69

Luxury-varustetaso

70 - 71

F-Sport- malli

72 - 73

Tehdaslisävarusteet

74

Navigointi- ja multimediapaketit

75

Varusteet

76 - 77

IS F Tekniset tiedot

78 - 79

IS F Vakiovarusteet

80 - 81

IS ja IS F Sisustus

82 - 83

Ulkovärit

84 - 85

Omistaminen

86 - 87


IS 200d / IS 220d TEKNISET TIEDOT MOOTTORI

Iskutilavuus (cm3) Sylintereitä/venttiileitä Moottorin tyyppi Polttoainetyyppi Suurin teho (kW @ rpm) Suurin vääntömomentti (Nm @ rpm)

IS 200d

IS 220d

2231 L4/16 Suorasuihkutus Common Rail Diesel 110/3600 340/2000 - 2800

2231 L4/16 Suorasuihkutus Common Rail Diesel 130/3600 400/2000 - 2600

Takana

Takapyöräveto 6 (man.)

Takapyöräveto 6 (man.)

Tyyppi Kääntö (lukosta lukkoon) Pienin kääntösäde (m)

205 10,2

220 8,9

6,3 4,4 5,1

6,8 4,7 5,5

Euro V 165 116 134

Euro V 177 124 144

JARRUT

Etu Taka

IS 200d

IS 220d

Jäähdytetyt levyjarrut Jäähdytetyt levyjarrut

Jäähdytetyt levyjarrut Jäähdytetyt levyjarrut

Päällekkäinen kolmiotukivarsirakenne Monivarsituenta

Päällekkäinen kolmiotukivarsirakenne Monivarsituenta

Hammastanko-ohjaus 2,91 5,1

Hammastanko-ohjaus 2,91 5,1

2075 1545-1635 1500 560

2075 1540-1635 1500 560

0,27

0,27

65 398

65 398

JOUSITUS

Edessä

OHJAUS VAIHTEISTO

Vetopyörät Vaihdelaatikko

MASSAT (kg)

SUORITUSKYKY

Huippunopeus km/h 0–100 km/h (s) POLTTOAINEEN KULUTUS*

Kaupunki (l/100 km) Maantie (l/100 km) Yhdistetty (l/100 km)

ILMANVASTUSKERROIN

Cd arvo TILAVUUDET (l)

CO2-PÄÄSTÖT*

Päästötaso Kaupunki (g/km) Maantie (g/km) Yhdistetty (g/km)

Kokonaismassat Omamassa (min.-max.) Perävaunumassa (jarruin) Perävaunumassa (jarruitta)

Polttoainesäiliö Tavaratila

* Polttoaineen kulutukset sekä CO2-arvot on mitattu direktiivin 80/1268/EEC mukaisesti. Polttoaineen kulutukset sekä CO2-arvot on mitattu valvotuissa määritellyissä olosuhteissa. Ajoneuvosi arvot voivat poiketa mitatuista, koska ajotapa, ajo-olosuhteet, varusteet yms. vaikuttavat mittaustuloksiin huomattavasti.

62

TEKNISET TIEDOT


1440 mm*

1545 mm**

1535 mm 1800 mm

1035 mm

2730 mm

820 mm

4585 mm * Korkeus 1425 mm 18" alumiinivanteilla. ** Raideleveys takana 1525 mm 18" kevytmetallivanteilla.

TEKNISET TIEDOT

63


IS 250 TEKNISET TIEDOT MOOTTORI

Iskutilavuus (cm3) Sylintereitä/venttiileitä Moottorin tyyppi Polttoainetyyppi Suurin teho (kW @ rpm) Suurin vääntömomentti (Nm @ rpm)

IS 250

2500 V6/24 Suorasuihkutus Dual VVT-i Bensiini 153/6400 252/4800

JARRUT

Etu Taka

IS 250

Jäähdytetyt levyjarrut Jäähdytetyt levyjarrut

JOUSITUS

Edessä Takana

Päällekkäinen kolmiotukivarsirakenne Monivarsituenta

OHJAUS VAIHTEISTO

Vetopyörät Vaihdelaatikko

Takapyöräveto 6 (aut.)

225 8,5

POLTTOAINEEN KULUTUS*

Kaupunki (l/100 km) Maantie (l/100 km) Yhdistetty (l/100 km)

11,8 6,5 8,4

Kokonaismassat Omamassa (min.-max.) Perävaunumassa (jarruin) Perävaunumassa (jarruitta)

2045 1530-1620 1500 560

ILMANVASTUSKERROIN

Cd arvo

0,27

TILAVUUDET (l)

CO2-PÄÄSTÖT*

Päästötaso Kaupunki (g/km) Maantie (g/km) Yhdistetty (g/km)

Hammastanko-ohjaus 2,91 5,1

MASSAT (kg)

SUORITUSKYKY

Huippunopeus km/h 0–100 km/h (s)

Tyyppi Kääntö (lukosta lukkoon) Pienin kääntösäde (m)

Euro V 274 149 194

Polttoainesäiliö Tavaratila

65 398

* Polttoaineen kulutukset sekä CO2-arvot on mitattu direktiivin 80/1268/EEC mukaisesti. Polttoaineen kulutukset sekä CO2-arvot on mitattu valvotuissa määritellyissä olosuhteissa. Ajoneuvosi arvot voivat poiketa mitatuista, koska ajotapa, ajo-olosuhteet, varusteet yms. vaikuttavat mittaustuloksiin huomattavasti.

64

TEKNISET TIEDOT


1425 mm

1545 mm*

1535 mm 1800 mm

1035 mm

2730 mm

820 mm

4585 mm

* Raideleveys takana 1525 mm 18" kevytmetallivanteilla.

TEKNISET TIEDOT

65


IS 200d / IS220d / IS 250 VAKIOVARUSTUS AKTIIVINEN TURVAVARUSTUS JA AJODYNAMIIKKA

Lukkiutumattomat ABS-jarrut Hätäjarrutustehostin (BAS) Elektroninen jarruvoimien jako (EBD) Ajonopeuteen reagoiva sähköinen ohjaustehostin (EPS) Luistonestojärjestelmä (TRC) Integroitu ajonvakaus (VDIM) Ajovakauden hallintajärjestelmä (VSC) PASSIIVINEN TURVALLISUUS

Kuljettajan ja etumatkustajan kaksivaiheinen turvatyyny Kaksikammioinen etumatkustajan turvatyyny Etumatkustajan turvatyynyn poiskytkentä Etuistuinten turvavöiden merkkiääni ja merkkivalo Täysipituiset sivuturvatyynyt oikealla ja vasemmalla Ulompien takaistuimien Isofi x-kiinnitys Kuljettajan ja etumatkustajan polviturvatyynyt Etuistuimien ja ulompien takaistuimien turvavöiden esikiristimet Kuljettajan ja etumatkustajan sivuturvatyynyt rintakehää, vatsaa ja lantiota varten WIL-etuistuimet (retkahdusvammojen esto) TURVALLISUUS

Varkaudenestojärjestelmä - ajonestolaite - murtohälytin - hälytyssireeni Ovien kaksoislukitus ULKOPUOLI

Kuusipuolaiset 16 tuuman kevytmetallivanteet - rengaskoko 205/55 R16 Ulkopeilit - sähkötoimiset, koria vasten taittuvat ja lämmitetyt Etusumuvalot LED-takavalot ja -jarruvalot Ultraviolettisäteilyä ja kuumuutta eristävä tummennettu lasi

AUDIO-, VIESTINTÄ- JA INFORMAATIOJÄRJESTELMÄ

8 kaiuttimen Premium-audiojärjestelmä - RDS-viritin (FM/AM) - Kojelaitaan sijoitettu kuuden levyn CD-vaihtaja - MP3/WMA-yhteensopivuus - USB -portti ja AUX -liitäntä audiojärjestelmään Bluetooth® matkapuhelimen liitäntäsarja* Audiolisälaitteiden pistoke etukyynärnojassa Monitoiminäyttö kojetaulun keskiosassa Optitron-mittaristo Ohjauspyörään asennetut säätimet - audiojärjestelmä - monitoiminäyttö - puhelin SISÄTILOJEN MUKAVUUS

Lämmitettävät etuistuimet 12 voltin virtapistoke etukyynärnojassa Kevytmetallikoristelu Elektroninen ilmastointijärjestelmä - automaattinen sisäilmakierto** - puhdasilmasuodatin ja siitepölynpoisto - kuljettajan/matkustajien lämpötilan erillissäätö Etukyynärnoja Valaistu sisääntulo Nahkapäällysteinen ohjauspyörä ja vaihdekeppi Sähkötoimiset etu- ja takaikkunat Takakyynärnoja, jossa aukko tavaratilaan Smart key sisäänkäynti ja käynnistysjärjestelmä napin painalluksella Sport-verhoilu Vakionopeudensäädin * Tarvitaan matkapuhelin, joka sopii Bluetooth® teknologiaan. Ota yhteys valtuutettuun paikalliseen Lexus -jälleenmyyjään selvittääksesi matkapuhelimen sopivuuden. ** Ei IS 220d-malleissa.

IS 250 ja IS 220d malleissa on runsas vakiovarustelu. Voit kuitenkin laajentaa merkittävästi varustelua valitsemalla jonkun huolellisesti räätälöidyistä varustetasoistamme. Tai voit valita aivan uuden IS F-Sport mallin. Katso lisätietoja seuraavilta sivuilta.

66

VAKIOVARUSTUS


A. Optitron-mittaristo B. 16 tuuman kevytmetallivanteet C. Automaattinen ilmastoinnin hallinta ja premium audiojärjestelmä D. Käynnistyspainike E. Ohjauspyörään asennetut säätimet F. Sivuvilkut G. USB -portti ja AUX –liitäntä

A

B

C

D

E

F

G

VAKIOVARUSTUS

67


IS EXECUTIVE -VARUSTETASO A. B. C. D.

Executive-varustetasolla IS saa lisähipaisun tyylikkyyttä. Uudentyylisillä 17" -kevytmetallivanteilla, matalampiprofiilisilla renkailla ja parkkitutkilla varustettuna, IS:n ulkoprofiili Executive-varustetasolla on tyylikäs ja katseen vangitseva.

A

Sisäverhoilu on korkealaatuista nahkaa. Etuistuimet voidaan säätää sähköisesti ja niissä on myös istuinlämmitin sekä ristiselän tuki.

IS EXECUTIVE-VARUSTETASO

IS-mallin vakiovarustuksen lisäksi Etuistuimien 8-suuntainen sähkösäätö ristiseläntuella 10-puolaiset 17" kevytmetallivanteet 225/45 R17 (etu) ja 245/45 R17 (taka) renkailla 13-kaiuttimen Premium-audiojärjestelmä Nahkaverhoilu Parkkitutkat edessä ja takana Xenon-ajovalot lähi- ja kaukovaloille pesimillä LED-päiväajovalot

68

IS EXECUTIVE -VARUSTETASO

B

C

10-puolaiset 17" kevytmetallivanteet Sähköiset istuimien säädöt Parkkitutka Nahkaverhoilu


D


IS LUXURY VARUSTETASO A. 17 tuuman kevytmetallivanteet B. Xenon-ajovalot lähi- ja kaukovaloille pesimillä C. Sähkösäädöt muistipaikoilla D. Semianiline-nahkaverhoilu ja puusomisteet

Luxury varustetaso täyttää IS:n eleganttisuudella ja tunnelmalla.

A

Vakiovarusteena Luxury-varustetasossa ovat uuden malliset 17" kevytmetallivanteet. Xenonajovalot LED-päiväajovaloilla korostavat entisestäänkin Luxury-varustetason silmiä hivelevää viehätysvoimaa. Astuessasi ohjaamoon saat heti tuntuman premiumk-auton ilmapiiristä: sen saa aikaan hieno nahka ja puun kaunis kuviointi. Sähköisesti toimivat etuistuimet, ovipeilit ja ohjauspyörän säätö muistiasetuksilla tarjoavat rentouttavamman kokemuksen. Ristiselän tuki, istuinlämmitin ja tuuletus lisäävät hyvänolon tunnetta.

IS LUXURY-VARUSTETASO

IS-mallin vakiovarustuksen lisäksi 10-puolaiset 17" kevytmetallivanteet 225/45 R17 (etu) ja 245/45 R17 (taka) renkailla 13-kaiuttimen Premium -audiojärjestelmä Sähköisesti säädettävät etuistuimet - 8-suuntainen istuimien säätö (kuljettaja ja matkustaja) - ilmastoidut etuistuimet - säädettävä ristiselän tuki Nahkaverhoilu semianiline-nahkaa Parkkitutkat edessä ja takana Xenon-ajovalot lähi- ja kaukovaloille pesimillä LED-päiväajovalot Automaattisesti himmentyvä sisätaustapeili ja ulkopeilit Sähkötoiminen ohjauspyörän korkeus- ja etäisyyssäätö Etulasinpyyhkimet sadetunnistimella Kuljettajan istuimen, ulkopeilien ja ohjauspyörän muistitoiminto Valaistut etuovien kynnyslistat Somisteosat puuta Sähkötoiminen takalasin aurinkoverho Korttiavain

70

IS LUXURY VARUSTETASO

B

C


D


F-SPORT MALLI A. B. C. D. E.

F-Sport mallin inspiraation lähteenä on erittäin suorituskykyinen Lexus IS F.

18" kevytmetallivanteet, 15-puolaiset F-Sport vaihdevipu1 Etusäleikkö Musta kattoverhoilu F-Sport verhoilu

A

F-Sport etusäleikkö ja takaspoileri luovat jännittävän ja juuri sopivan ulkonäön, jota korostetaan vielä uudentyyppisillä 18" kevytmetallivanteilla ja titaaniviimeistelyllä. Sisätilat on koristeltu mittojen mukaisen Alcantara® verhoilun ja nahkaisten sivutyynyjen yhdistelmällä. Ohjauspyörä ja kattoverhoilu ovat löytäneet muotoilutyylinsä IS-F mallista, kun taas parannetun Sport jousituksen perustana on IS F teknologia*. Siten saadaan parempi vakaus ja mukavuus. F-Sport: jännittävä kilparatojen inspiroima urheilutyyli nyt saatavissa IS 200d, IS 220d ja IS 250 malleissa.

F-SPORT-MALLI

B

IS-mallien vakiovarustelun lisäksi 5-puolaiset titaanipinnoitteiset 18" kevytmetallivanteet 225/40 R18 (etu) ja 255/40 R18 (taka) renkailla 13-kaiuttimen Premium-audiojärjestelmä Sähkösäätöiset Sport-etuistuimet - 8-suuntainen istuimien säätö (kuljettaja ja matkustaja) - säädettävä ristiselän tuki Parkkitutkat edessä ja takana Xenon-ajovalot lähi- ja kaukovaloille pesimillä LED-päiväajovalot Automaattisesti himmentyvä sisätaustapeili ja ulkopeilit Sähkötoiminen ohjauspyörän korkeus- ja etäisyyssäätö Etulasinpyyhkimet sadetunnistimella Rei’itetyt Sport-polkimet ja jalkatuki Alumiinipintaiset ovien kynnyslistat F-Sport, ulkomuoto - etusäleikkö - takaspoileri F-Sport, sisustustyyli - musta kattoverhoilu - vaihdevipu - ohjauspyörä Sport-jousitus

C

D

* Kaikissa F-Sport -malleissa on matalampi sport-jousitus, IS 250 F-Sport -mallissa on lisäksi IS F -malliin perustuva takajousitus. 1

72

F-SPORT MALLI

Vain IS 250 F-Sport-mallissa. Ei saatavissa IS 220d F-Sport-mallissa.


E


LISÄVARUSTEET IS 200d / IS 220d / IS 250 YKSITTÄISET LISÄVARUSTEET (IS 200d, IS 220d ja IS 250) 10-puolaiset 17" kevytmetallivanteet 225/45 R17 (etu) ja 245/45 R17 (taka) renkailla A 5-puolaiset titaanipinnoitteiset 18" kevytmetallivanteet 225/40 R18 (etu) ja 255/40 R18 (taka) renkailla B Parkkitutkat edessä ja takana Xenon-ajovalot lähi- ja kaukovaloille pesimillä ja LED-päiväajovaloilla Etulasinpyyhkimet sadetunnistimella, automaattisesti himmentyvä sisätaustapeili ja ulkopeilit

IS o -

Executive s s s -

Luxury s s s s

F-Sport s s s s

YKSITTÄISET LISÄVARUSTEET (vain IS 250) Korttiavain C Pre-Crash-turvajärjestelmä (PCS) ja mukautuva vakionopeudensäädin (ACC)

IS -

Executive -

Luxury s o

F-Sport -

VARUSTEPAKETIT (IS 200d, IS 220d ja IS 250) Navigointipaketti Navigointi- ja multimediapaketti

IS o -

Executive o -

Luxury o

F-Sport o -

- = Ei saatavilla

o = Tilattavissa lisävarusteena tai pakettina

A

74

B

LISÄVARUSTEET

s = Vakiovaruste

C


NAVIGOINTI- JA MULTIMEDIAPAKETTI

NAVIGOINTI- JA MULTIMEDIAPAKETTI

A

B

C

D

E

F

Tämä erittäin hienostunut paketti sisältää suuren värillisen kosketusruudun, jossa on kaksoisruudullinen karttatoiminto, joka näyttää navigointijärjestelmän tarjoaman reittiopastuksen. Seitsemän tuuman Electro Multi-Vision (EMV) näytön avulla voit myös säätää ja katsella monia auton eri järjestelmiä. Peruutuskamera näyttää kuvaa ajoneuvon takaa. Bluetooth® matkapuhelinliitäntä mahdollistaa handsfree-puhelut ohjauspyöräsäätimiä tai puhekomentoja käyttäen. 7-tuumainen värillinen kosketusnäyttö, Electro Multi-Vision (EMV) näyttö A 13 kaiuttimen Premium -audiojärjestelmä Kiintolevy-navigointijärjestelmä B Parkkitutkan monitori ruutuopastuksella C Puhekomento (navigointi, audio, ilmastointi, puhelin)* * Tunnistaa vain englannin-, ranskan-, saksan-, italian-, espanjan-, hollannin- ja venäjänkieliset komennot

Sisältää kaikki navigointipaketin elementit ja sen lisäksi siinä on useita viimeisimmän teknologian mukaisia uusia navigointi- ja multimediasovelluksia. Navigointijärjestelmää on laajennettu Dynamic Route Guidance -järjestelmällä (DRG)**, joka antaa viimeisimmät liikennetiedot, minkä ansiosta järjestelmä voi auttaa sinua välttämään viivästykset. Audiojärjestelmä on päivitetty eksklusiivisella 14 kaiuttimen Mark Levinson® Premium Surround -järjestelmällä. Siinä on yksilovinen 6 levyn CD/DVD soitin, jonka ansiosta voit kuunnella ajaessasi CD-levyjä tai katsella suosikki-DVD-tä paikallaan ollessasi. HDD-teknologiaa käyttäen voit tallentaa CD:t autosi kiintolevylle ja järjestellä ne huippulaatuista Gracenote® ohjelmistoa käyttäen. “Äänikirjastoon” voi tallentaa jopa 10 GB:n musiikkitiedostoja, mikä vastaa noin 2000 yksittäistä kappaletta. 14 kaiuttimen Mark Levinson® Premium Surround -järjestelmä D - 5.1 Surround -järjestelmä - DVD -videon toistotoiminto E - HDD äänikirjasto Gracenote® tietokannalla F - Kojelaudassa yksilovinen, 6 levyn CD/DVD soitin ** Dynamic Route Guidance (DRG) ei ole saatavissa kaikissa maissa.

NAVIGOINTI- JA MULTIMEDIAPAKETTI

75


IS 200d / IS 220d / IS 250 LISÄVARUSTEET Genuine Lexus lisävarustevalikoima on Lexus suunnittelijoiden luovuuden tuotetta yksinomaan Lexus autoja ja Lexus kuljettajia varten. Integrointi on saumatonta ja eleganttia. Jokainen kohta pyrkii antamaan yksilöllisen ilmaisun tyylistä, käytännöllisyydestä tai teknisestä paremmuudesta.

TAVARATILAN SUOJAPOHJA E Vesitiivis, helposti puhdistettava tavaratilan suojapohja suojaa tavaratilaa kuralta ja liatta. Ulkovaatteet, ratsastussaappaat, jopa märkäpuvut voi kuljettaa ilman riskiä. Erityinen luistoa estävä pintakuvio auttaa pitämään tavarat paikoillaan, jotta ne eivät pääse liukumaan.

HOMELINK® A HomeLink® käyttää jopa kolmea kodin automaatiojärjestelmää ohjausyksiköstä, joka on asennettu kiinteästi IS:n sisälle. Sen voi esimerkiksi ohjelmoida aktivoimaan turvavalaistuksen ja avaamaan tai sulkemaan portit ja autotallin ovet. Saatavissa eriväreissä, jotka voi valita IS:n sisätilan sävyjen mukaan.

TAAKKATELINE + BARRACUDA POLKUPYÖRÄTELINE F Turvallinen kuljetus on taattu, koska Barracudan muottivalukiinnitin pitää polkupyöräsi pyörät turvallisesti kiinni. Ainutlaatuinen lukittava varkaudenestojärjestelmä suojaa sekä telinettä että polkupyörää.

TEKSTIILIMATOT B Helppo puhdistaa, käytännöllinen ja erittäin tyylikäs. Lexus tekstiilimatot suojaavat autosi sisätilaa astuttaessa sisään ja ulos.

KEVYTMETALLIVANTEET 18" C Geometrinen suunnittelu antaa hienostuneen lisäkorostuksen IS:n puhtaille ääriviivoille.

KEVYTMETALLIVANTEET 18" D Rohkea 5-puolainen vannemalli korostaa IS:n voimaa ja suorituskykyä.

76

VARUSTEET

TAVARAVERKKO PYSTYTASOON G Erittäin yksinkertainen konsepti ja kuitenkin tavattoman käytännöllinen. Pystytason tavaraverkon voi napsauttaa siististi tavaratilaan jo asennettuihin koukkuihin. Se pitää pienimmätkin esineet tiukasti paikoillaan.

IRROTETTAVA VETOKOUKKU H IS:n konepellin alla on niin paljon tehoa, että sitä riittää runsaasti vielä hinaamiseen. Tarkoitukseen sopiva irrotettava Lexus vetokoukku mahdollistaa jopa 1500 kg hinauskapasiteetin.


A

B

C

D

E

F

G

H

VARUSTEET

77


IS F TEKNISET TIEDOT MOOTTORI

Iskutilavuus (cm3) Sylinterit/venttiilit Venttiilimekanismi Polttoainetyyppi Suurin teho (kW @ rpm) Suurin vääntömomentti (Nm @ rpm)

JARRUT

4969 V8/32 Dual VVT-i suorasuihkutus (VVT-iE) Bensiini 311 @ 6600 505 @ 5200

Vaihdelaatikko

Takapyörävetoinen vetopyörästö luistonrajoittimella varustetulla tasauspyörästöllä 8 vaihteinen automaattivaihteisto

SUORITUSKYKY

Huippunopeus (km/h) 0-100 km/h (s)

Takana (mitat, mm)

270 (sähköisesti rajoitettu) 4,8

6-mäntäiset jarrusatulat, jäähdytet levyt, Brembon suunnittelemat (Ø 360 x 30) 2-mäntäiset jarrusatulat, jäähdytetyt levyt, Brembon suunnittelemat (Ø 345 x 28)

JOUSITUS

Edessä Takana

VAIHTEISTO

Vetopyörät

Edessä (mitat, mm)

Päällekkäiset kolmiotukivarret Monivarsituenta Kallistuksenvakaajat, edessä ja takana

OHJAUS

Tyyppi Kääntö (lukosta lukkoon) Pienin kääntösäde (m)

Hammastanko-ohjaus 2,9 5,1

MASSAT (kg) POLTTOAINEEN KULUTUS* (l/100 km)

Kaupunki Maantie Yhdistetty

17,3 8,4 11,6

Kokonaismassa Omamassa (vähintään)

2120 1700

ILMANVASTUSKERROIN

Cd arvo

0,27

CO2 PÄÄSTÖT* (g/km)

Päästötaso Kaupunki Maantie Yhdistetty

Euro V 400 194 270

TILAVUUDET (l)

Polttoainesäiliö Tavaratila

64 378

* Polttoaineen kulutukset sekä CO2-arvot on mitattu direktiivin 80/1268/EEC mukaisesti. Polttoaineen kulutukset sekä CO2-arvot on mitattu valvotuissa määritellyissä olosuhteissa. Ajoneuvosi arvot voivat poiketa mitatuista, koska ajotapa, ajo-olosuhteet, varusteet yms. vaikuttavat mittaustuloksiin huomattavasti.

78

IS F TEKNISET TIEDOT


1415 mm

1560 mm

1525 mm

1815 mm

1045 mm

2730 mm

885 mm

4660 mm

IS F TEKNISET TIEDOT

79


IS F VAKIOVARUSTEET JA LISÄVARUSTEET AKTIIVINEN TURVALLISUUS & AJODYNAMIIKKA

Lukkiutumattomat ABS-jarrut (ABS) Hätäjarrutustehostin (BAS) Elektroninen jarruvoimien jako (EBD) Ajonopeuteen reagoiva sähköinen ohjaustehostin (EPS), normaali/sports Luistonestojärjestelmä (TRC) Ajonvakautusjärjestelmä (VDIM) kolmella säätötasolla (normaali/sports/off) Ajovakauden hallintajärjestelmä (VSC) PASSIIVINEN TURVALLISUUS

Kuljettajan kaksivaiheinen turvatyyny Kaksikammioinen etumatkustajan turvatyyny Etumatkustajan turvatyynyn poiskytkentä Etuistuinten turvavöiden merkkiääni ja merkkivalo Täysipituiset sivuturvatyynyt oikealla ja vasemmalla Ulompien takaistuimien ISOFIX-kiinnitys Kuljettajan ja etumatkustajan polviturvatyynyt Etuistuimien ja ulompien takaistuimien turvavöiden esikiristimet Kuljettajan ja etumatkustajan sivuturvatyynyt rintakehää, vatsaa ja lantiota varten WIL-etuistuimet (retkahdusvammojen esto) TURVALLISUUS

Varkaudenestojärjestelmä - ajonestolaite - murtohälytin - hälytyssireeni Ovien kaksoislukitus ULKOPUOLI

19 tuuman BBS® taotut kevytmetallivanteet (10-puolaiset) - 225/40 R19 (edessä) ja 255/35 R19 (takana) matalaprofi iliset renkaat Sivupeilit - sähkötoimiset, koria vasten taittuvat ja lämmitetyt - automaattihimmennys F-logot, auton sivuilla ja takana Levennetyt sivulevikkeet sivuilmakanavat

80

IS F VAKIOVARUSTEET JA LISÄVARUSTEET

ULKOPUOLI

Etusumuvalot Xenon-ajovalot lähi- ja kaukovaloille pesimillä Taka- ja jarruvalot (LED) Madallettu urheilullinen jousitus Parkkitutka, edessä ja takana Neljä ovaalinmuotoista pakoputkea Lasinpyyhkimet sadetunnistimella Takaspoileri Ultraviolettisäteilyä ja kuumuutta eristävä tummennetut lasit Tuulilasin jäänpoisto AUDIO, VIESTINTÄ & INFORMAATIOJÄRJESTELMÄ

7 tuuman värinäyttö, Electro Multi-Vision (EMV) näyttö 14 kaiuttimen Mark Levinson® Premium Surround -järjestelmä - FM/AM RDS viritin, kojelaudassa yksilovinen 6-CD/DVD soitin - 5.1 Surround -järjestelmä - DVD videon toistotoiminto - HDD äänikirjasto Gracenote® tietokannalla - MP3/WMA yhteensopivuus - USB -portti ja AUX -liitin audiojärjestelmään Audioliitäntä etukyynärnojassa Bluetooth®-matkapuhelinliitäntä ohjauspyörän kytkimillä 1 HDD -navigointijärjestelmä ja Dynamic Route Guidance (DRG) 2 Monitoiminäyttö mittaristossa - F-logo animaatio - vaihteen ilmaisin Optitron-mittaristo - siniset LED-osoittimet Parkkitutkan monitori Ohjauspyörään asennetut säätimet - audio, monitoiminäyttö, puhelin, äänikomento Äänikomento (audio, ilmastointi, navigointi, puhelin)


A. B. C. D. SISÄTILOJEN MUKAVUUS

12 V voltin virtapistoke etukyynärnojassa Alumiinipintaiset etuovien kynnyslistat Musta kattoverhoilu Vakionopeudensäädin Rei’itetyt Sport-polkimet ja jalkatuki Elektroninen ilmastointijärjestelmä - automaattinen sisäilmakierto - puhdasilmasuodatin ja siitepölynpoisto - kuljettajan/matkustajien lämpötilan erillissäätö Etukyynärnoja Pääntuet edessä, sähköisesti säädettävät Sports etuistuimet, F-logolla - sähköisesti säädettävät ja lämmitetyt - sähköisesti lämmitettävät - sähköisesti säädettävä ristiselän tuki - urheilulliset penkit Valaistu sisääntulo Valot (LED) Etuistuimien, ulkopeilien ja ohjauspyörän muistitoiminto Sähkötoimiset ikkunat edessä ja takana Takakeskikonsoli, kiinteä - kyynärnoja, jossa aukko tavaratilaan Taustapeili automaattihimmennyksellä Semi-aniline, rei’itetty nahkaverhoilu Avaimeton Smart sisäänkäynti- ja käynnistys Urheilullinen rei’itetyllä nahkalla päällystetty ohjauspyörä, F-logolla - sähköisesti säädettävä Lasikuituinen hopeasomiste LISÄVARUSTEET

Sähkötoiminen kattoluukku Pre-Crash-turvajärjestelmä (PCS) ja mukautuva vakionopeudensäädin (ACC)3 1

Tarvitaan matkapuhelin, joka sopii Bluetooth® teknologiaan. Ota yhteys valtuutettuun paikalliseen Lexus -jälleenmyyjään saadaksesi luettelon yhteensopivista matkapuhelimista tai voidaksesi tarkastaa oman matkapuhelimesi sopivuuden. 2

Dynamic Route Guidance (DRG) ei ole saatavissa kaikissa maissa.

3

Neljä istuinta.

A

B

D

C

Optitron-mittaristo Vaihteenvalitsin Lasikuituinen hopeasomiste 19 tuuman kevytmetallivanteet


SISUSTUS IS SPORT VERHOILU (Vakiona IS-perusvarustelussa)

Musta

SEMIANILINE-NAHKA (Vakiona Luxury -varustetasossa)

Vaaleanharmaa

Musta tummanruskealla saarnikoristeella (Saatava myös harmaalla linnunsilmävaahteralla)

NAHKAVERHOILU (Vakiona IS Executive -varustetasossa)

Musta

Vaaleanharmaa

Vaalea (Ecru)

Harmaa linnunsilmävaahteralla (Saatavana myös tummanruskealla saarnikoristeella)

SOMISTEOSAT (IS ja IS Executive)

Musta metalli Ecru vaaleanruskealla linnunsilmävaahteralla (Saatava myös tummanruskealla saarnikoristeella)

82

SISUSTAN VÄRIT


F-SPORT

IS F

ALCANTARA® / NAHKA (Vakio)

SEMIANILINE-NAHKA

Musta kevytmetallikoristelulla

Musta sinisellä koristetikkauksella

Fuji valkoinen

Sisäkuvat on tarkoitettu näyttämään vain sisustan väriyhdistelmiä.

SISUSTAN VÄRIT

83


ULKOVÄRIT GLACIAL BLUE (074 CS) IS

DARK GRANITE (1G0 MC) IS / F-SPORT / IS F

WHITE PEARL (077 CS) IS / F-SPORT / IS F

HAKUREN SILVER (1G1 MM) IS / F-SPORT

SILVER MIST (1F2 ME) IS F

BLACK* (212 S) IS / F-SPORT / IS F

* Ei metalliväri HUOM! Painovärien vaihtelun vuoksi todelliset värit saattavat erota hieman kuvien väreistä.

84

ULKOVÄRT


STARLIGHT BLACK (217 GF) IS / F-SPORT / IS F

SILVERY BLUE (8U9 ME) IS

MORELLO RED (3R1 CS) IS / F-SPORT / IS F

MIDNIGHT BLUE (8V3 MC) IS

ULTRASONIC BLUE (8U1 ME) F-SPORT / IS F

CATTLEYA PURPLE (9AL MM) IS

HUOM! Painovärien vaihtelun vuoksi todelliset värit saattavat erota hieman kuvien väreistä.

ULKOVÄRT

85


OMISTAMINEN

Pidämme tärkeänä pitää hyvää huolta Lexuksesta ja sillä tavoin huolehtia asiakkaista. Jokainen Lexus -tiimin jäsen on niin taidoiltaan kuin koulutukseltaan sitoutunut siihen, että huolenpito on huippulaatuista. Tämä kattaa huoltomme kaikki eri puolet. Paremmuus on enemmän kuin vain tavoite – se on meidän kaikkien intohimo. LEXUKSESTASI HUOLEHTIMINEN LEXUS HUOLTO Olet tervetullut huollattamaan autosi valtuutetuissa Lexus huolloissa ja uskoa autosi koulutetuille huollon ammattilaisille, jotka huolehtivat siitä uskomattomalla tarkkuudella. LUOTA AMMATTILAISIIN Suosittelemme, että viet autosi aina valtuutettuun Lexus-korjaamoon huollettavaksi. Kaikki valtuutetut mekaanikkomme pidetään jatkuvasti ajan tasalla Lexuksen huollosta, kehityksistä ja teknologiasta. YMPÄRISTÖ Vähentääksemme jätteen ja vaihdettavien osien määrää huollon aikana, osat kerätään talteen ja kierrätetään eteenpäin, ja myös ilmastointilaitteen jäähdytysaineet otetaan talteen ja käytetään uudelleen. Tutkimme myös tehokkaampia kierrätysmenetelmiä, joita voidaan käyttää sitten kun auton elinkaari on loppumassa. Kehitämme myös tapoja käyttää jätettä, jota on aikaisemmin pidetty kierrätykseen kelpaamattomana. AJONEUVON ROMUTTAMINEN Autojen romuttamista koskeva lainsäädäntö tarjoaa Lexus -autoilijoille uuden ja innovatiivisen tavan palauttaa vanha auto valmistajalle.

TAKUUT KOLMEN VUODEN KATTAVA TAKUU Takuu kattaa kaikki viat, jotka johtuvat valmistus- tai kokoonpanovirheestä normaalikäytössä. Se on voimassa kolme vuotta tai 100 000 km, riippuen siitä kumpi ensin saavutetaan. Takuu on voimassa ilman kilometrirajoitusta ensimmäisen vuoden ajan. KOLMEN VUODEN TAKUU PINTARUOSTEELLE JA MAALIPINNALLE Myönnämme kolmen vuoden takuun pintaruosteelle ja maalipinnalle, jos maalatuissa korinosissa ilmenee vikoja, jotka johtuvat materiaali- tai valmistusviasta. Tässä ei ole kilometrirajoitusta. 12 VUODEN PUHKIRUOSTUMATTOMUUSTAKUU 12 vuoden takuu rajoittamattomalla kilometrimäärällä kattaa auton korin kaikkien metalliosien puhkiruostumisen (lukuun ottamatta tiettyjä poikkeuksia, jotka on eritelty takuukirjassa), johon on syynä autossa esiintyvä valmistus- tai kokoonpanovika. Tämän takuun voi siirtää seuraaville omistajille. LEXUS ASSISTANCE Haluamme varmistaa, että nautit Lexuksella ajamisesta kaikkialla Euroopassa täydellä mielenrauhalla. Siksi tarjoamme Lexus Euro Assistance 24* tiepalvelua kolmen ensimmäisen vuoden ajan auton hankinnasta lähtien. Tämä ohjelma varmistaa pääsysi sinne minne olet matkalla. Siihen voi sisältyä esimerkiksi hinaus, hotellimajoitus, auton vuokraus ja monia muita palveluja siinä tapauksessa, että Lexukseesi tulee jokin ongelma tai se on varastettu tai ollut onnettomuudessa. * Huom.: Olosuhteet saattavat vaihdella maiden välillä. Lisäneuvoja saat valtuutetulta Lexus -jälleenmyyjältä tai korjaamolta.

86

OMISTAMINEN


IS

KOEAJA IS

On vain yksi tapa tuntea Lexuksen tarjoama puhdas ajonautinto - asetu ohjauspyörän taakse ja koe se itse. Käy lähimmässä Lexus-jälleenmyyntiliikkeessä tai Lexuksen verkkosivuilla www.lexus.fi, niin järjestämme sinulle IS 200d, IS 220d, IS 250 tai IS F –koeajon.

© 2010 Toyota Auto Finland Oy pidättää oikeuden ennalta ilmoittamatta muuttaa teknisiä tietoja tai varustelua. Esitteessä käytetyt kansainväliset kuvat eivät täysin vastaa Suomeen tuotavaa mallistoa. Lisätietoja saat käymällä verkkosivuillamme www.lexus.fi tai Lexus-jälleenmyyjältä. Painettu Euroopassa, elokuu 2010

IS

10021_IS_Model_FIN_150dpi  
10021_IS_Model_FIN_150dpi  

IS Tiedä 4 - 59 Valitse 60 - 87 ”Yksi tie paremmuuteen on hyödyntää aikaisempia hyväksi havaittuja toimintamalleja. Tämä ei ollut kuitenkaan...

Advertisement