Page 1

OTA LEHTI MUKAASI Nro 5. SYKSY 2017 • 14. vuosikerta

Mielenkiintoinen kesä

Vilkas syksy

ILMOITUKSEMME LÖYDÄT TAKAKANNESTA!

syys

uutta


2

SYKSY 2017

PÄÄKIRJOITUS

Veikko Erkkilä

Mielenkiintoinen kesä

Kesä oli kummallinen. Siitä ei saanut selvää, oliko se oikea kesä, kesä, jollaista aina odotetaan. Se antoi ja otti, se oli oikullinen, se oli mielenkiintoinen, mielenkiinnoton, tavaton, tavallinen, vilkas, hiljainen, sateinen, aurinkoinen… Tuntui, että kesästä puuttui kaikki ja toisaalta tuntui, että siinä oli kaikki, mitä kesässä pitää olla. Paitsi sääskiä ja muita hyönteisiä. Niitä ei ollut tai niitä oli kovin vähän, huolestuttavankin vähän (tunnepuolella). Missä olivat ampiaiset ja kimalaiset? Muutama yksilö ei voinut edustaa kaikkia. Kaikesta huolimatta luonnon kasvukausi rehotti. Hillasato oli perinteisillä hillankasvumailla ennätysmäinen, liiankin suuri nykyisten ahtaiden ostomarkkinoiden näkökulmasta. Suuri määrä hillaa joutui roskiin tai niitä jätettiin metsiin poimintaleireihin ja suuria määriä jäi jängille poimimatta. Syy oli enemmän varastoissa ja järjestelyhaluissa kuin marjojen määrässä. Kesäkuu oli sateinen ja kylmä ja se viivästytti todellisen kesän tuloa. Matkailullisesti se oli poikkeuksellisen vaikea, tunturikohteissa hiljainen. Mutta se toi myös positiivisia yllätyksiä. Ainakin Kilpisjärvellä koettiin hyvin vilkas kesäkuu. Kauppias Mikko Rousu kertoo, että ihmiset tulivat kokemaan kevättalven tunnelmaa kesäkuussa. Lunta oli Saanalla pitkään, itse järvi piti yllä jääpeitettään suurimmaksi osaksi kesäkuun lopulle saakka, koivuissa häämötti vihertäviä silmuja vasta juhannuksena. Heinä- ja elokuussa ihmisiä oli tuntureissa. Levillä kävijöitä oli todennäköisesti runsaammin kuin aikaisemmin, mutta palvelukysyntä vaihteli merkittävästi. Joissakin yrityksissä koettiin odottamatonta hiljaisuutta, joissakin joko ennätysmäistä tai tavanomaista vilkkautta. Aslak Niittyvuopio Kotipizzasta Leviltä kertoo, että heinäja elokuu olivat niin vilkkaita, että työvoimaa oli lisättävä kiireen keskellä.

Tapaamisia Levillä Aina Maria Suominen

Miksi halusit tunturiin? Miltä täällä näytti? Elokuun alussa vihityt Niko ja Marjukka Korpela Seinäjoelta poikkesivat Levillä häämatkallaan. Pariskunnan varsinainen kohde oli Norja. Leviltä he vuokrasivat asuntoauton. Kumpikaan ei aikaisemmin ollut käynyt Levillä. Heistä paikka vaikutti varsin viehättävältä. .

Rovaniemeläinen Markku Halvari oli tullut Leville tanssileirille jo kymmenennen kerran. Hyvä sää innosti myös sauvakävelemään. Markku on Ruskamaratonin vakiokävijä vuodesta 2009, tänä vuonna hän on jälleen kokomaratonilla.

Markku Ronkainen ja Heli Sirviö Paltamosta olivat tanssileirillä yhdessä jo kuudetta kertaa. Pariskunta tulee leirille aina päivää tai paria ennen sen alkua, jotta ehtivät myös ulkoilla ja nauttia rauhallisesta ajasta. Markku käy Levillä aina myös pääsiäisenä, luokkakokous on järjestetty Levillä vuodesta 1988. Tanssin lisäksi mies silloin hiihtää.

Ruska Levin golfkentällä on vilkasta syyskuussa Kilpisjärvi

Nordkappiin

Inariin ja Utsjoelle

Näkkälä Karesuvanto

Leppäjärvi Enontekiö Palojoensuu

Nunnanen Peltovuoma

Kansallispuisto

Pokka

Pulju

Ketomella Sonkamuotka Raattama

Pallas

Tepasto

Muonio

Olos

Särkijärvi Köngäs

Pöntsö

Kansallispuisto

Levi

Kiistala

Kittilä

Ylläs

Kaukonen Sodankylään

Kolari Rovaniemelle


3

SYKSY 2017

Tapahtumia syksyllä Levin ruskamaraton 2.9. Kilpailijoille ja harrastajille

Syksyn merkit

Levi Open 9.9. Levin oma Golf Open pelataan ruskamaisemissa syyskuussa. www.levigolf.fi Staalon festit 15. - 16.9. Teatteri-, musiikki- ja stand-up esityksiä Tapahtuma kulttuurista kiinnostneille. www.levi.fi. Ruska Volley – lentopalloturnaus 20.-21.10 Volleytapahtuma kerää innokkaita ja eri-ikäisiä lentopalloilijoita jälleen Leville.

Lahja-monologi Kittilässä Tommi Kinnusen romaaniin Neljäntienristeys pohjautuva monologi Lahja esitetään Kittilän Yläri-salissa 16. päivä syyskuuta klo 17.00. Monologin esittää näyttelijä Irene Tikka Rovaniemeltä. Monologi piirtää koskettavasti kuvan naisesta, joka jää ulkopuoliseksi omassa elämässään. Teatteri Aurore B haluaa tuoda Lahja monologin Suomi 2017 vuoteen muistuttamaan miten viimeisen sadan vuoden aikana on tapahtunut iso muutos naisen asemassa ja asenteissa. Rovaniemeläinen esittävän taiteen ammattilaisista koostu-

va vapaa ryhmä Teatteri Aurore B on aiemmissa kansallisesti palkituissa ja kritiikeissä kiitetyissä esityksissä Helene ja Vera käsitellyt naisia erityisissä elämäntilanteissa. Helene Schjerfbeckin elämää kuvannut monologi Helene oli Tampereen teatterikesän pääohjelmistossa 2015. Lahja jatkaa tätä naismonologisarjaa. Liput 10/5 euroa. Dramatisointi ja ohjaus Sinikka Sanelma, roolissa Irene Tikka, visualisointi, valosuunnittelu Riikka Vuorenmaa, tuotanto Teatteri Aurore B.

levin monipuolisin AIDOSTI KITTILÄLÄINENruokakauppa RUOKAKAUPPA polttopuut KYNTTILÄT ULKOVALOT LYHDYT PIPOT HANSKAT PULKAT lelut tekstiilit retkeily

#LEVIMARKETISTALÖYTYY

TERVETULOA HYVÄN MIELEN KAUPPAAN!

Palveleva herkkutori SALAATTIBAARI

_> _>

ihana syksy

avoinna aamusta iltaan JOKA PÄIVÄ!

TUNTURITUULIhuoneistot booking.com levin matkailu keskusvaraamo

SAMASSA PIHASSA APTEEKKI, RAVINTOLA ja kahvila

PALVELEMME ma-la 8-21 su 9-21

Valikoimistamme löydät myös kodintarvikkeet ja käyttötavarat.

info@levimarket.fi instagram.com/levimarket facebook.com/levimarket twitter.com/KSM_Levi

0400-933800 Leviraitti 1, Levi


4

SYKSY 2017

Ruskamaraton Kisapäivä 2.9. Ruskamaraton-tapahtuma on Levillä syyskuun 2. päivänä. Matkoina on kokopitkä ja puolikas maraton. Syksyn uutuutena on 10 kilometrin polkujuoksu. Juoksemisen lisäksi voi tulla vain nauttimaan tunnelmasta ja Ruskamarkkinoista. Markkinoilla on tarjolla syötävää, juotavaa, ohjelmaa, ostoksia ja tietysti aitoa markkinatunnelmaa. Päivän ohjelman päättää Ruskamaratonin illanvietto. Kaikkien matkojen lähtö ja maali on ZeroPointin edustalla Hissitiellä. Omat juomat saa huoltopaikoille tuomalla ne kisakansliaan lauantaina viimeistään klo 11. Jokaiselle huoltopaikalle on oma laatikkonsa, johon omat pullot voi laittaa. PESUTILAT Naisten pesutilat ovat Levi Hotel Spa Lainiossa. Miesten pesutilat ovat Levi Hotel Spa Aakenuksessa. PARKKIPAIKAT Ruskamaratonin viralliset parkkipaikat ovat Levi Activity Parkin ja World Cup kisakeskuksen edustalla St1:n välittömässä läheisyydessä KYLPYLÄ Launtaina 2.9. ja sunnuntaina 3.9. mitalin näyttämällä pääsee puoleen hintaan Levi Hotel Spa elämyskylpylään.

K-Supermarket Kittilä Ruskamaraton • Matka: 42,195 km • Lähtö klo 12:00 • Sarjat: Miehet/Naiset yleinen, 40 v, 50 v, 60 v, 65 v • Jälki-ilmoittautuminen kisakansliaan, osanottomaksu 65 € Cafe & Bar Kota – Levi Bowling puolimaraton • Matka: 21,098 km • Lähtö klo 14:00 • Sarjat: Miehet/Naiset yleinen, 40 v, 50 v, 60 v, 65 v • Jälki-ilmoittautuminen kisakansliaan, osanottomaksu 60 € Levi Hotel Spa Kymppi 2.9.2017 • Matka: 10 km • Lähtö klo 14:20 • Sarjat: Miehet/Naiset 14 v, 16 v, yleinen, 40 v, 50 v, 60 v, 65 v • Jälki-ilmoittautuminen kisakansliaan, osanottomaksu 50 € Trailrun • Matka: noin 10 km • Lähtö klo 14:30 • Sarjat: Miehet/Naiset yleinen • Jälki-ilmoittautuminen kisakansliaan, osanottomaksu 50 € Hullu Poro Ruskareissu 2.9.2017 • Matka: n. 6.5 km • Lähtö klo 13:30 • Osanottomaksu 25 €, maksu kisakansliaan kilpailupäivänä • Koko perheen tapahtuma – ilman ajanottoa ja sarjajakoa. • Sopii myös sauvakävelijöille. Lappset Nuorten Ruskajuoksu • Lähdöt alkaen klo 12:10 • Ilmainen • Ilmoittaudu kisakansliaan perjantaina klo 17-20 tai lauantaina klo 9-11:30 • Sarjat: tytöt ja pojat 4, 6, 8, 10 ja 12 v. • Matkat: 4v/200m,6v/400m,8v/600m,10v/800m,12v/1000m KISAKANSLIA Kisakanslia sijaitsee Levillä ZeroPointin tiloissa osoitteessa Hissitie 8. Kisakanslia on avoinna perjantaina klo 17-20 ja lauantaina klo 9 alkaen. PALKINNOT Kaikissa sarjoissa viidelle ensimmäiselle pokaali ja kolmelle ensimmäiselle lahjakortti.


5

SYKSY 2017

Uusi suuri seikkailupuisto toiminnassa 22.9. alkaen Levin uusi ja vauhdikas seikkailupuisto on käytössä syyskyyn 22. päivästä alkaen kisakeskuksen ja kantatien välisellä alueella. Puiston keskeinen toiminta perustuu erikorkuisiin liukuratoihin, joissa ”lennetään” vaijereiden varassa.

Joulupukintalo valmistuu alkutalven aikana.

Puisto tulee osaksi kisakeskuksen ja gondolialueen aktiivipuistoa. Rakentajana on Levin hissiyhtiö Levi Ski Resort Ltd. Toimitusjohtaja Jouni Palosaaren mukaan hissiyhtiö suunnitellessaan alueen kehittämistä halusi toteuttaa kesämatkailua ajatellen merkittävää ja uudenlaista rakentamista. Seikkailupuisto kostuu seitsemästä radasta. Suurin ja keskeisin on 774 metrin pituinen vaijeriliuku, joka kulkee koko puisto ympäri eri kohteissa 8-14 metrin korkeudessa. Siinä lennetään ilman siipiä, mutta vaikka se tuntuu hurjalta, se on jokaiselle avoin ja jokainen pystyy suoriutumaan radasta. Harjoitusratoja on kaksi ja niissä mennään yhden ja neljän metrin korkeuteen. Lisäksi kahden helpon radan korkeudet ovat neljä ja kahdeksan metriä (lapsille on oma rata). Keskivaikeissa radoissa liikutaan kuuden ja kahdeksan metrin korkeudessa. Puistossa pääsee kokemaan myös 12 metrin jännittävän vapaapudotuksen. Seikkailukohteiden lisäksi puisto saa kuvarakennelmia, puisia veistoksia ja erilaisia valoja. Puiston hauska erikoisuus tien lähellä tulee olemaan joulupukintalo korkealla lehtikuusipylväiden huipulla. Se on jäljennös elokuvausta varten Levin rinteelle rakennetusta joulupukintalosta. Talo rakennetaan myöhemmin puiston avaamisen jälkeen.

Puisto toimii myös talvella Seikkailupuisto on käytössä 22.9.2017 lähtien ja on avoinna lokakuun loppupuolelle saakka.

Talvikautena puisto avataan viikolla seitsemän eli vähän ennen koulujen hiihtolomien alkamista ja on avoinna toukokuun alkuun saakka ja avautuu uudelleen ensi kesäkaudeksi.

Leviraitti 1, puh. 020 773 8871 www.levinapteekki.fi

Löydät meidät facebookista Kittilän apteekki

Avoinna: Arkisin 10-17, syyskuussa myös la 10-14


6

SYKSY 2017

SYKSYLLÄ ke ja su klo 12.00, muina aikona soita ja varaa

Kemi-Ounasjoella elvytetään kalakantoja Lapin liiton koordinoima alueellinen vaelluskalatyöryhmä on syksystä 2016 lähtien käsitellyt vaelluskalakantojen elvyttämiseen tähtääviä ja kärkihankehakuun valmisteltavia hankkeita Ke­ mi-Ounasjoelle. Työryhmä on toimittanut marraskuussa 2016 maa-ja metsätalousministeriölle arvion kärkihankekauden aikana toteutettavista hankkeista ja niihin tarvittavista valtion osuuksista vuosien 2017-2018 aikana. Arviossa esitettiin seitsemän eri hanketoimenpidettä, joiden yhteiskustannukset ovat vajaa kolme miljoonaa euroa, josta valtion katettavaksi on osoitettu noin puolet kokonaiskustannuksista. Tälle vuodelle esitetyistä hankkeista myönteisen rahoituspäätöksen Lapin ELY-keskukselta on saanut Kalasydän Oy:n hanke, jossa rakennetaan ja testataan innovatiivista kalatieratkaisua

luonnonvarakeskuksen Paltamon yksikössä. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 320.000 euroa, josta kärkihanke-rahoituksen osuus on 192.000 euroa. Myös mäti- ja pienpoikas­ istutushanke toteutetaan tämän kesän aikana. Hankkeesta vastaa Voimalohi Oy ja sen kokonaiskustannukset ovat 95 000 euroa, josta kärkihankerahoituksen osuus on 47 500 euroa. Hankkeessa toteutetaan vertailevaa tutkimusta tulevia suuremman mittakaavan mäti-istutuksia varten. Osa mädistä istutetaan suoraan sorapohjalle ja osa kotimaisissa biohajoavissa mätirasioissa. Syksyllä tutkitaan, mikä menetelmä tuottaa parhaimman tuloksen ja on kustannustehokkain toimintatapa jatkossa. Maa- ja metsätalousministeriössä on lisäksi käsittelyssä Kemijoki Oy:n rahoitushakemus, joka koskee Taivalkosken kiinniottolaitteen

suunnittelua ja toteuttamista. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 4,5 miljoonaa euroa, joista puolet esitetään katettavaksi kärkihankevaroin. Toinen käsittelyssä oleva hanke on Voimalohi Oy:n mäti- ja pienpoikasistutusten jatkohanke vuodelle 2018. Kyseisen hankkeen kokonaiskustannukset ovat 244 000 euroa, joista puolet esitetään katettavaksi valtion kärkihankerahoituksella. Kesäkuun kokouksessaan työryhmä antoi puoltavan tukilausunnon Kalasydän jatko- hankkeelle sekä Isohaaran vanhan kalatien kunnostamishankkeelle. Kyseiset hankkeet on suunniteltu toteutettavan tämän vuoden aikana ja kärkihankerahoitusta hyödyntäen. Vaelluskalatyöryhmä on lisäksi toimittanut toukokuussa 2017 kannanoton maaja metsätalousministeriölle, jossa se on tuonut esille tarpeen kärkihankerahoituksen

Harvinainen eläin. Mikä?

Tämä on lapinlehmän vasikka. Kaunis ja söpö. Vasikka syntyi Levillä Santa’s Pet Farmin kotieläinpihalla elokuun puolivälissä. Santa’s Pet Farmin omistaja Anu Rauhala on myös Suomen maatiaiskotieläinten vaalija ja kasvattaja.

lisäresursoinnista. Tarvetta perusteltiin muun muassa sillä, että vaelluskalakantojen elvyttämistyön kustannukset Kemi-Ounasjoen laajalla vesistöalueella ovat poikkeuksellisen suuria. Kemijoenkin vesistöalueelle suunnitellut hankkeet tulisi voida toteuttaa suunnitelman mukaisesti ja aloitettua työtä jatkaa.


7

SYKSY 2017

Itärajan ylittäjien väheneminen näyttää taittuneen Rajanylitysten määrä Lapin itärajalla on ollut 2013 ennätysvuoden jälkeen jatkuvasti vähenemässä. Nyt vähentyminen näyttää pysähtyneen, mutta kasvu on vielä varovaista, Lapin rajavartiosto tiedottaa. Lapin rajavartioston valvomilla Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikoilla ulkorajan ylitti tammi-heinäkuussa 2017 noin 123 000 henkilöä, mikä on kaksi prosenttia enemmän kuin vuonna 2016 vastaavaan aikaan. Ennätysvuonna 2013 rajanylittäjiä oli vastaavaan aikaan yli 100 000 enemmän kuin nyt. Henkilöliikenteen nousu tulee nyt Raja-Joosepin rajanylityspaikalta, jossa kasvua on 12 prosenttia. Sallan rajanylityspaikalla suuntaus

on päinvastainen: siellä henkilöliikenne on laskenut kolme prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Venäläisiä rajanylittäjiä oli tammi-heinäkuussa 79 500 henkilöä, mikä on lähes puolet vähemmän kuin huippuvuonna 2013 (171 800 /2013). Venäläisten määrä on kuitenkin noussut vuoden 2016 vastaavaan ajankohtaan verrattuna noin 27 prosenttia (+16 900). Suomalaisten rajanylitykset ovat noin 20 prosenttia laskussa. Vuoden 2016 tammi-heinäkuussa rajanylittäjistä oli suomalaisia noin 54 500 henkilöä ja tänä vuonna vastaavana aikana noin 43 300 henkilöä. Vuonna 2013 Lapin itärajan ylitti noin 56 700 suomalaista. Venäläis-

ten rajanylitysten kasvu johtunee ruplan kurssin vahventumisesta ja Venäjän hieman paremmista talousnäkymistä. Lisäksi inflaatio voi kannustaa rahan käyttämiseen säästämisen sijaan. Lähitulevaisuudessa liikenne ei näytä nousevan vuoden 2013 tasolle. Lapin rajavartioston mukaan viisumihakemusten määrä on kasvanut. Suomen Pietarin pääkonsulaatin alainen Murmanskin toimipiste myönsi viime vuonna lähes 15 800 viisumia, ja tänä vuonna heinäkuuhun mennessä viisumeja on myönnetty jo yli 15 500. Suomalaisten rajanylittäjien määrän vähentymiseen vaikuttaa oleellisesti alkuvuodesta voimaan tullut tupakan tuontirajoitus.

Carelian päätoimittaja Armas Mashin Petroskoista:

Suomeen lähtijöitä lisää Venäjän Karjalassa Karjalan tasavallasta käydään mielellään Pohjois-Karjalassa ja muilla Suomen raja-alueilla. Meikäläiset arvostavat suomalaista laatua ja viihtyvät Suomessa, kun raha riittää matkaan. Meidän perheemme ei tehnyt kesälomamatkaa tänä vuonna. Eila-tyttäremme on vasta kaksivuotias, ja me päätimme teettää kotiremonttia Petroskoissa kesälomamatkan sijaan. Noin 44 prosenttia venäläisistä eivät olleet lähdössä lomamatkalle viime kesänä. Toisilla on vähän rahaa ja toisilla liikaa töitä. Kesälomille lähtijät halusivat Krimille (37 prosenttia), Kaukasian Mustanmeren rannikolle (31 prosenttia) ja ulkomaille (22 prosenttia). Turkki ja Kreikka ovat olleet suositumpia ulkomaita. Kun itse emme menneet lomamatkalle, ajattelimme mennä pariksi päiväksi Sortavalaan. Siinä selvisi, että meidän olisi ollut edullisempaa mennä perheellä esimerkiksi Joensuuhun. HIIHTOLOMILLE MATKATOIMISTON OHI ”Ruplan heikentyminen on tuntunut Suomen–matkailussa,” petroskoilainen Ljubov Gavrik tunnustaa. Matkatoimisto Kaleva Tour, jossa hän toimii, on järjestänyt muun muassa joululomamatkoja Rovaniemelle. ”Joulupukin kylässä kävijöitä oli meillä kolme bussillista vuonna 2014, mutta nykyään sinne on myyty toistaiseksi yhden pienen bussin verran. Joulupukkimatkoja ei ostettu meiltä ollenkaan kahtena viime vuonna. Hiihtomatkoja myydään yleensä

vähän. ”Hiihtolomille lähtijät järjestävät itse matkojaan. He itse varaavat matkalippuja, majoitusta ja palveluita, mikä on yhä yleisempää. Monet venäläiset käyvät hiihtolomilla Kuolan niemimaalla Apatityssa ja nykyään myös Jalgoran hiihtokeskuksessa Petroskoin liepeillä. Kotimaassa on edullisempaa kuin Suomessa”, Gavrik selittää. LEVI JA PIETARI Pietarilaisen West Travel -matkatoimiston toimitsija Irina Uljanova puhuu samoista asioista. Yhä enemmän venäläisiä järjestää lomamatkojaan itse, ilman matkatoimistoja, ja rahaa lasketaan entistä tarkemmin nykyään: ”Olemme myyneet talvilomamatkoja Lappiin, varsinkin Rovaniemelle ja Leville. Me pidämme Levistä, mutta nykyään on yhä vaikeampi myydä matkoja sinne. Tähän on useita syitä. Maksuehto on tiukka, riskit kasvaneet ja kilpailu yhä kovempaa Euroopan ja Aasian suunnalla. ”En tahdo tehdä ennusteita, en tiedä mikä muuttuu”, Uljanova jatkaa. ”Matkatoimistomme ei lunasta sitovia kiintiöitä, mutta me järjestämme mielellämme Lapin-matkoja silloin kun niille on kysyntää. On vaikea ennustaa, kuinka paljon venäläisiä lähtee hiihtolomille Suomeen ensi vuodenvaihteen aikana. Suomeen lähtijöiden määrä lisääntyy Karjalan tasavallassa kaikesta huolimatta. Suomen Pietarin–pääkonsulaatin Petroskoin toimipisteen ilmoitta-

mien tietojen mukaan 26 000 viisumihakemusta käsiteltiin Petroskoissa vuonna 2016, ja tänä vuonna on odotettavissa noin 40 000 hakemusta.” Armas Mashin

LeVIN

kalakauppa KALAA - KAHVIA - LOUNASTA Martinmäen savukalaherkut Tuoretta kalaa palvelutiskistä

AVOINNA JOKA päIVä KLO 10-17

Kalatuotteemme myös Ylläksen toimipisteestämme Mariankuja 6, LEVI 040 125 3111 kalakauppa@jormamartinmaki.com Jorma Martinmäki Oy

ITTO KALAKE A L L TARJO I Ä VÄN KOKO P


8

SYKSY 2017

Napapiirin sankarit 3 Menestyskomedia Napapiirin sankareiden toinen jatko-osa sai ennakkoesityksen elokuussa Ylläksellä. Aiemmista elokuvista tutut Janne (Jussi Vatanen) ja Inari (Pamela Tola) lähtevät jälleen eri teille. Janne etsii digiboksin ja lapsen sijaan tällä kertaa itseään tunturivaelluksella, ja Inari pyrkii luomaan uraa suopotkupallokisoissa. Kommelluksitta ei taaskaan selvitä, kun kriiseilevän Jannen seuraan lyöttäytyy kavereita (Timo

Lavikainen ja Santtu Karvonen) ja Inari törmää Pikku-Mikkoon (Kari Ketonen). Tähänastiset esitykset ovat keränneet runsaasti katsojia. ”Napapiirin sankarit 3:ssa on koossa sellaiset ainekset, jotka tyrkyttävät ohjaajalle kuin tarjottimella komediaa, draamaa, visuaalista ihanuutta ja mahdollisuutta välittää katsojille havaintoja ystävyydestä, rakkaudesta ja aikuistumisen kauhistuttavasta myllerryksestä pienen

Kalakauppa

Kokeilu lähiruokamyynnistä toi Jorma Martinmäen Leville Viime keväisen lähiruokamyymäläkokeilun tuloksena Leville on tullut Jorma Martinmäen ylläpitämä kalakauppa. Se sijaitsee Levin Torin vieressä, samassa talossa kuin King Grab -ravintola. Samassa tilassa oli keväällä kolmen yrittäjän myyntivastuulla kymmenen lappilaisen yrittäjän tuotteita. Taustalla oli Kittilässä kehitetty elintarvike- ja luonnontuotealan kehittämisohjelma, joka on laadittu ulottuvaksi vuoteen 2020 saakka. Le-

villä on myös järjestetty lähiruokatapahtumia. Mutta kaupalliseen toimintaan on ollut vaikea yltää. Jorma Martinmäellä on vahvaa oppia ja kokemusta suosittujen kalatuotteiden valmistamisesta ja markkinoimisesta. Matkailukohteessakin toimisesta hänellä on karttunut kokemusta Ylläksellä. Nyt myös Levillä hän tarjoaa rautua, sikaa, ahventa, haukea, lohta ja tonnikalaakin. Erityissuosikiksi on osoittautunut perinteisellä kylmäsavustusmenetelmällä

ihmisen päässä”, elokuvan ohjannut Tiina Lymi sanoo. Napapiirin sankarit 3 -elokuvan on aiempien osien tapaan käsikirjoittanut Pekko Pesonen ja sen tuottavat Olli Haikka ja Jarkko Hentula Yellow Film & TV:stä. ”Olen aina halunnut kirjoittaa komedian vaeltamisesta. Tajusin, että vaellushan sopisi täydellisesti tähän konseptiin. Vaelluselokuvissa ollaan aina etsimässä itseä. Niin tässäkin”, Pekko Pesonen kertoo.

valmistettu lohi ja siika. ”Kalat savustetaan van­ hanajan menetelmillä Jyväskylässä. Merisuolla maustettu kala savustuu maan alla olevassa uunissa, jonne johdetaan 18 metrin mittaista noin metrin syvällä olevaa putkea pitkin leppäsavua. Leppäpölkkyjä poltetaan noin 13 tuntia, ja savu pääsee ulos uunista ja vaihtuu koko ajan. Savukaasut ehtivät riittävästi jäähtyä matkalla ja kalan lämpötila pysyy sopivan alhaisena. Tämä takaa kalaan herkullisen maun, savunlämpötila on maan lämmöstä riippuen noin 5-20 astetta. Kalan ”kypsyminen” ei tapahdu savun tai lämmön vaikutuksesta vaan suolan kuten graavatessakin. Kerralla kalaa valmistuu noin 200 kiloa,” Martinmäki kertoo. Hän hankkii mahdollisimman paljon kalaa paikallisilta kalastajilta. Jerisjärveltä tulee siikaa, ahventa ja haukea. Kuha tulee Keiteleestä. ”Käsittelemme noin 30 000 kiloa kalafilettä vuodessa. Työ, jossa myös vaimo on mukana, on kehittynyt elämäntavaksi. Kalansavustus alkoi kehittyä siitä kun savustin työkavereille kalaa, ja he kehuivat makua, tuoreutta ja mehukkuutta”, sanoo Jorma Martinmäki.

Pavarot ja Ruska ovat elokuvan eläinnäyttelijöitä, jotka asustavat Levin Huskyparkissa. Elokuvassa koirasudet pyrkivät näyttämään enemmän rumilta kuin kaniilta. Mielenkiintoista, miten nämä Reijo Jääskeläisen kasvatit onnistuvat tehtävässään.

Virolainen Veiko Õunpuu ohjaa:

Mustan huumorin rikosdraamaa kuvataan Suomalais-virolaisen Viimeiset-elokuvan kuvaukset ovat käynnistyivät elokuussa Lapissa. Virolaisen nykyelokuvan menestyksekkäin ohjaaja Veiko Õunpuu aloitti uuden Viimeiset-elokuvansa kuvaukset Lapissa elokuussa. Ensimmäisessä kuvaukohteessa Kolarin vanhalla kaivoksella työt aloitettiin elokuussa. Syksyn aikana kuvaksia tehdään myös Kilpisjärvellä ja Norjassa. Lokakuussa kuvaukset jatkuvat Tallinnassa. Elokuvan pääosissa nähdään virolaisen Pääru Ojan lisäksi Tommi Korpela, Laura Birn, Elmer Bäck, Sulevi Peltola ja Samuli Edelmann. Elokuvan sivuosissa ovat muun muassa Emmi Parviainen, Pertti Sveholm sekä virolainen Juhan Ulfsak. Elokuvan puhekielenä on suomi. Viimeiset on moderni, western-vaikutteilla ja mus-

talla huumorilla maustettu rikosdraama. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat pieneen väliaikaisparakeista kyhättyyn kaivoskylään. Kaivoksessa työskentelevä nuori Rupi (Pääru Oja) kipuilee isänsä (Sulevi Peltola) poronhoidon ja modernin kaivosbisneksen välillä, ja yrittää samalla pimein keinoin hankkia lisätuloja voidakseen lähteä kylästä ikuisiksi ajoiksi pois. Kaivoksen kieron omistajan (Tommi Korpela) otteessa oleva Rupi päätyy kuitenkin rakastumaan ainoan ystävänsä (Elmer Bäck) vaimoon Riittaan (Laura Birn). Veiko Õunpuu on Viron tämän hetken menestyksekkäin elokuvaohjaaja. Hänen aiemmat työnsä (mm. Free Range vuodelta 2013, The Temptation of St. Tony vuodelta 2009 ja Autumn Ball vuodelta 2007) ovat olleet mukana merkittävillä kansainvälisillä elokuvafesti-

vaaleilla ja vastaanottaneet lukuisia kansainvälisiä palkintoja. Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Veiko Õunpuu yhdessä Heikki Huttu-Hiltusen ja Eero Tammen kanssa. Elokuvan kuvaa virolainen Sten-Johan Lill ja lavastuksesta vastaa Jussi-palkittu Otso Linnalaakso. Elokuvan tuottavat Katrin Kissa Homeless Bob -tuotantoyhtiöstä sekä Mark Lwoff ja Misha Jaari tuotantoyhtiö Bufosta. Elokuvan levittää Suomessa B-Plan Distribution, ja se saa ensi-iltansa elokuvateattereissa vuonna 2019. Elokuvaa ovat rahoittaneet Eesti Filmi Instituut, Suomen elokuvasäätiö, Eurimages, Eesti Kultuurkapital sekä Euroopan unionin Luova Eurooppa -ohjelma. Elokuvan toteutuksessa ovat mukana Yleisradio ja Lapin elokuvakomissio.

Uudistunut Lastenmaailma ja keilahalli Burger King avaa 21. syyskuuta Levi Hotel Span Burger King -ravintola on avoinna syyskuun 21. päivästä alkaen. Tämä Suomen pohjoisin Burger King on rakennettu hotellin kylpyläosaan aikaisempiin ravintola- ja kahvilatiloihin. Keittiö on entistä suurempi ja se on uudistunut kokonaan. Asiakaspaikat ovat lisääntyneet. Burger King on tunnettu brändi, jonka laatuelementit ovat kohdallaan. Sen toimintafilosofiaan kuuluvat laadukkaat raaka-aineet ja tuotteet ja niiden valmistaminen. Tuotteisiin saadaan Burger Kingin ominaislaatua liekkigrillistä. Tärkeää on myös ravintolan palvelukokonaisuus ja sisustuksen tyylikkyys. Myös vanhaan kylpyläosastoon on tehty täydellinen remontti ja uusi kylpyläosasto on huollettu. Alakerran Lastenmaailma on saanut kokonaan uuden ilmeen ja aktiviteettitarjonnan. Alakerrassa sijaitsevan keilahallin tilat ovat myös uudistuneet, saaneet kovasti uutta ilmettä ja aktiviteettikohteita. Keilahallin tyylikäs aula.

Uusi Lastenmaailma.


9

SYKSY 2017

Laura Peippo lisää vauhtia Kolmas toimitila Levi Wellness Clubin kuntosaliyrittäjä ja valmentaja Laura Peippo avaa lokakuussa uuden kuntosalin ST1 Poron Bensiksen alakertaan lokakuussa. Kuntosalissa on tlaa 800 neliömetriä. Yrityksen kaksi nykyistä toimitilaa jatkavat toimintaansa. ”Idea uudesta suuresta tilasta iti pääs-

Laura Peippo.

Jukka Lampela.

säni pari viikkoa, kun kuulin tilojen olevan vapaita vuokrattaviksi. Kun olen tällainen elämäneläjä, jonka suurin pelko on, että miettisin vanhana mitä kaikkea jäi tekemättä, päätin tarttua toimeen. Parhaat kiksit saa kuitenkin aina siitä, että uskaltaa heittäytyä, joten taas lähdetään tyhjän päälle lujalla tahdolla ja luottamuksella”, Laura Peippo sanoo. Hän kuitenkin myöntää, että tilanne pelottaa jopa enemmän kuin yrittäjäksi ryhtyminen, jolloin hänellä ei ollut mielestään mitään menetettävää. ”Olen tähän mennessä onnistunut rakentamaan toimivan konseptin ja hankkimaan kahdelle salille asiakaskunnan, ja voisin hyvin tyytyä tähän tilaan. Mutta näen laajennuksen huikeana mahdollisuutena.” Laura Peippo on perustanut yritykseensä päätoimisen sisällöntuottajan ja tiedottajan toimen, jota hoitaa Timo Koivisto.

Kuninkuusravit Rovaniemellä Vuoden 2018 Kuninkuusravit järjestään Rovaniemen Mäntyvaaran raviradalla 27.–29. heinäkuuta. Tapahtumaan odotetaan saapuvan ympäri Suomen 55 000 ravivierasta nauttimaan huippuraviurheilusta ja ainutlaatuisen tapahtuman fiiliksestä. 

Marita Taavitsainen.

Susanna Heikki.

Eini.

Artisteja Levi Hotel Spa Levi Hotel Spa, Taika ja Joiku Joikussa karaoketanssi klo 14-18 tai 15-17 ja karaoke klo 20 tai 21 1.9. Jukka Lampela & Lapponia. Liput 15 € 2.9. Sami Keskitalo & Toni Jaatisen yhtye. Liput 15 €. 4.9. Aki Samuli & Fantasia. Liput 15 € 5.9. Anneli Mattila & Recados. Liput 15 € 6.9. Eini & Boogie. Liput 16 € 7.9. Channel Four. Liput 15 € 8.9. Susanna Heikki & Voimaorkesteri. Liput 15 € 9.9. Jarkko Honkanen & Taiga. Liput 14 € 11.9. Charles Plogman & Rosette. Liput 15 € 12.9. Tomi Markkola & Fernet. Liput 15 € 13.9. Matti ja Teppo & Horizone. Liput 17 € 14.9. Kake Randelin & Company. Liput 15 € 15.9. Jorma Kääriäinen & Yhden Tähden Orkesteri. Liput 17 € 16.9. Marita Taavitsainen & Tanssiorkesteri Koivu. Liput 15 € 18.9. Jarkko Honkanen & Taiga. Liput 14 € 19.9. Ässät. Liput 14 € 20.9. Jukka Lampela & Lapponia. Liput 14 € 21.9. Anne Mattila. Liput 15 € 22.9. Marko Maunuksela & Fantasia. Liput 14 € 23.9. Sami Keskitalo & Toni Jaatisen yhtye. Liput 14 €

Anneli Mattila.

Matti ja Teppo.

Kake Randelin.

Jarkko Honkanen.

HULLU PORO Lipun hinta sisältää eteispalvelumaksun. Areena Pe 1.9.Suvi Teräsniska. Liput 20 €. La 2.9.Lauri Tähkä. Liput 28 €. Pe 8.9. Laura Voutilainen. Liput 18 € La 9.9. Ressu & Jussi Ysärihitit. Liput 18 €.

Wanha Hullu Poro La 16.9. Stig. Liput 10 €. Stig metsästää puumaa, maistelee piparia, viheltelee ja paukuttaa rakkauden pyssyllä. Pe 13.10. – la 14.10.2017 Rocktober Opiskelijabileet. Bileissä perjantaina Portion Boys ja lauantaina HesaÄijä & Janne Ordén

TUIKKU

Tuikun päivätanssit ja tunturihumpat syyskuussa, esiintyjät klo 14.30. Yläskertaan sisäänpääsymaksu, alakerran baariin vapaa pääsy. 1.-2.9. Waldo´s People klo 14.30-17.00 3.9 Iskuporakone 7.-8.9. Eini & Boogie klo 14.30-17.00 9.-10.9. Iskuporakone klo 14.30-17.00 14.9. Iskuporakone klo 14.30-17.00 15.-16.9. Cat Cat klo 14.30-17.00 17.9. Iskuporakone klo 14.30-17.00 21.-22.9. A Aalto klo 14.30-17.00 23.-24.9. Iskuporakone klo 14.30-17.00 29.-30.9. Iskuporakone klo 14.30-17-00 IHKU

Ressu & Jussi.

Suvi Teräsniska.

Laura Voutilainen.

31.8.-2.9. Bilebändi, Disco Inferno klo 23. Liput 5 € 7.9. Stand up Stand-Up: Ali Jahangiri & Hugleikur Dagsson (ISL) klo 21. Liput 8 euroa. 7.-9.9. Bilebändi, Telaketju klo 23. Liput5 € 14.9. Bilebändi, Joku paikallinen bändi klo 23. Liput 5 € 15.9. Staalon teatterifestiti Stand- Up: Rich Lyons & Olli Siiki klo 21. Liput 12 €, eteispalvelumaksu 3 € 15.9. Bilebändi, Joku paikallinen bändi klo 23. Liput 5 € 16.9. Staalon teatterifestiti Stand- Up: Rich Lyons & Olli Siiki klo 21. Liput 12 €, eteispalvelumaksu 3 € 16.9. Bilebändi, Joku paikallinen bändi klo 23. Liput 5 € 21.9. Kotipelto ja Liimatainen klo 23. Liput 5 € 22.9. Bilebändi, Mr Hyde klo 23. Liput 5 € 23.9. Bilebändi, Mr Hyde klo 23. Liput 5 € 29.9. The Bilebändi klo 23. Liput 5 € 30.9. The Bilebändi klo 23. Liput 5 €

Joku paikallinen bändi.


10

SYKSY 2017

KAIKKI LEFFAT JA ESITYSAJAT


11

SYKSY 2017

À la Carte Avoinna Ma - La 17:00 - 22:00

BEST COFFEE IN TOWN Coffee House & Bar Levi

Avoinna: 4.8. - 16.9. Ma - Su 10:00 - 22:00 / Open daily 17.9. alk. Ma - Su 12:00 - 20:00 / Open daily

Parempi päivä alkaa

Break aamiaisella! 15€ / hlö Aamiainen joka päivä klo 7 - 10:30 Coffee House & Bar Levi

Ravintola Kiisa

Break Sokos Hotel Levi

CoffeeHouseLevi

Ravintola-Kiisa

BreakSokosHotelLevi

coffeehouselevi

ravintola_kiisa

breaklevi

Tähtitie 5, 99130 Levi Myyntipalvelu / Sales: +358 (0) 16 3215 500

Koulujen loma-aikoja on syytä siirtää Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry: Matkailuala kannattaa lämpimästi koulujen loma-aikojen siirron selvittämistä. Elinkeinoministeri Mika Lintilä on kertonut, että TEM aloittaa selvityksen koulujen loma-aikojen siirtämisestä. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n mielestä selvitys on tärkeä matkailuelinkeinolle. Suomen koulujen kesälomat poikkeavat Euroopan lomien ajankohdista. Suomen matkailuelinkeino ei pysty

tarjoamaan eurooppalaiselle lomailijoille laajoja palveluja elokuussa, kun koululaiset ja opiskelijat ovat palanneet oppilaitoksiin ja matkailuyritykset ovat joutuneet sulkemaan ovensa. Tämä on ollut ongelmallista etenkin kesäsesonkiin painottuvilla paikkakunnilla. ”Lomien alkaminen juhannukselta ja päättyminen elokuun lopussa lisäisi merkittävästi kannattavia aukiolopäiviä ja loisi lisää kesätyöpaikkoja nuorille. On esitet-

ty huoli siitä, että kevätlukukaudesta muodostuu liian pitkä, jos koulut loppuvat vasta juhannuksena. Pitkä kevätlukukausi tulisikin katkaista hiihtoloman lisäksi toisella pitkällä lomalla. Yksi pohdinnan arvoinen vaihtoehto olisi lisätä pääsiäistä edeltävä tai sen jälkeinen viikko koulujen lomaviikoksi. Tällä olisi merkittävä piristävä vaikutus talvimatkailukeskuksille” MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo.

Vuokraa kyläpyörä ilmaiseksi Lainaa maksuton pyörä kuvallista henkilötodistusta vastaan / 1 pyörä per henkilötodistus (poikkeuksena alaikäiset lapset, joille pyörät lainataan huoltajan henkilötodistuksella). Pyörän lainausaika on max. 24 h. Lainausta vastaan asiakkaalta otetaan ylös henkilötiedot (puhelinnumero ja sosiaaliturvatunnuksen loppuosa) eli mukana on oltava kuvallinen henkilökortti. Palauttaessasi pyörän lukitsethan sen lukolla kiinni pyörätelineeseen. Toimitathan huoltoa kaipaavaan pyörän Zero Pointille (klo 10.00-18.00), Hissitie 8.

Vuokrauspaikat aukioloaikoina: • Levin Matkailuneuvonta • Hotelli Hullu Poro • Break Sokos Hotel Levi • Levi Panorama • Lapland Hotels Sirkantähti • Levi Hotel SPAn kylpylän vastaanotto • Zero Point • Activity Park.


12

1

SYKSY 2017

9

SUPERMARKET • MATKAMUISTOT • VAATETUS

HOTELLI • RAVINTOLA • SAUNA

10

RAVINTOLA

12

RAVINTOLA

#LEVIMARKETISTALÖYTYY

ä!

äämäss

Käy tykk

AVOINNA ma-la 8-21 su 9-21

Levinraitti 1 0400 933 800 info@levimarket.fi www.levimarket.fi

1

APTEEKKI

2

INFO • KESKUSVARAAMO

3

RAVINTOLA

4

MATKAMUISTOT • LAHJAT

11

KIINTEISTÖVÄLITYS

Levin ke

Levin suurin ja valikoimiltaan laajin LAHJATAVARAKAUPPA! Avoinna päivittäin

Tervetuloa!

+ 358400 693 062

5

KYLPYLÄ• HOTELLI • RAVINTOLA

6

11

LÄÄKÄRI

Dextra Levi YLEIS- JA ERIKOISLÄÄKÄRIT HAMMASLÄÄKÄRI • RÖNTGEN LABORATORIO • FYSIOTERAPIA Ajanvaraus +358 50 2940 Levintie 1590, 99130 LEVI

+35816 646 301 www.levihotelspa.fi

7

ELOKUVAT

13 8

HOTELLI • RAVINTOLA

1

Apteekki

2

Lyhyt, vilkas ruskakausi... Talvea odottava lokakuu...

3 5

Aina kuitenkin luetaan – Levin Sanomia

Lehden tätä numeroa on painettu 20 000 kappaletta. Talven aikana tulevat uudet painokset ja kappalemäärät nousevat suuriin lukuihin, koska lukijoita on paljon.

6

4


13

SYKSY 2017

10

RAVINTOLA

10

HOTELLI • RAVINTOLA

15

KIRJANPITO · SÄHKÖLIIKE

HOTELLI • RAVINTOLA

VIINIKAUPPA · RAVINTOLA

ProFinlandia Levin Viinikellari Uudet tilat!

Sokos Hotel Levi, Tähtitie 5, 99130 LEVI p. (016) 321 5500

13

16

14

14

KALAKAUPPA

RAVINTOLA

17

KIINTEISTÖVÄLITYS

19

RAVINTOLA

LeVIN

ka la ka up pa

KingCrab House

KALAA - KAHVIA - LOUNASTA

AVOINNA 10-17

Arctic Seafood Restaurant

Mariankuja 6, LEVI

+358 (0) 400 138 333 restaurant@kingcrabhouse.fi www.kingcrabhouse.fi

O ITT KE LA L LA N KA RJO IVÄ TA O PÄ K KO

eskusta keskusta

18

URHEILULIIKE

Levi LEVI

SHOP & SERVICE Torikuja 3 B • P. 040 171 5411 CASUAL SHOP Torikuja 4 A • P. 040 171 5176 RENT Torikuja 4 • P. 040 171 5017 Varaukset vuokraamoon: levi.rent@intersport.fi Sesonkina palvelemme joka päivä, tarkista palveluaikamme netistä www.intersport.fi/levi - tervetuloa!

Levi Eturinteen alla

PAREMPAA PIZZAA SAA HAKEA Meiltä myös olutta ja siideriä Hissitie 11, Levi, 016 643 034

12 9

Pihvipirtti

12

16

12

10

Ylä-Levin alue

14 15

17 18

Ulkomaalainen matkailija ottaa innostuneesti lehtitelineestä kotoisalla tai ymmärtämällään kielellä kirjoitetun lehden ja katsoo, ”missä minä oikeastaan olen”. Joku lukee sähköisen lehden netistä.

19

Joulukuun 1. päivänä ilmestyy ulkomaalaisille suuri infopaketti. Kaksi lehteä yhdellä kertaa: ENGLANNINKIELINEN

VENÄJÄNKIELINEN

7

8

Levin Sanomat 050 4107785, toimitus@levinsanomat.fi


14

20

SYKSY 2017

k uk v är uj

Munajärvi

k sjo

na

JOKELANVAARA

i

Ou

OON A ST TEP

OUNASJOENTIE

La

Köngäs ja Rautuskylä

OHJELMAPALVELU

i

21

MAJOITUS • OHJELMAPALVELU

21

20

KÖNGÄS

Rautusjärvi

INARINTIE

OUNASJOENTIE

22

RAUTUSKYLÄ

POKKAAN

MAJOITUS • OHJELMAPALVELU

22

HOTELLI • RAVINTOLA

23

OHJELMAPALVELU

Kittilän suuntaan

Ti-La klo 11-17

Levin tunturialue

© Levin Sanomat

24

KONEVUOKRAUS

PETSUKKA

Sirkkajärvi OUNASJOENTIE

LEVIN YMPÄRYSTIE

RAKKA

MUONIOON

HOSSA

LEVIKESKUS RAKKAVAARANTIE

LASTENMAA RAVINTOLA • SAUNA

LEVITUNTURI

24

KOILLISRINNE

LEVI GOLF

RAVINTOLA TUIKKU

TAALOVAARA UTSUVAARA

KISAKESKUS

Ahvenjärvi

GONDOLI

Kaakkoisrinne TIEVA Immellompolo

ETELÄRINNE

79 LEVIN YMPÄRYSTIE

8 km KITTILÄ 13 km

South Point

SAMMU

ki

23

KOUTA

RAVINTOLA DRAIVI

asjo

25

RAVINTOLA HORIZONT

Oun

Immeljärvi

25


SYKSY 2017

15


16

SYKSY 2017

Enontekiön kunta 140 vuotta

Enontekiön Kehitys Oy juhlistaa kunnan 140-juhlavuotta kahdella eri tavoin, Enontekiön matkailu halki vuosikymmenien - näyttelyllä sekä Käsivarsi sodassa ja rauhassa -tapahtumalla. www.tosilappi.fi/

Enontekiön tapahtumia 15.9. Käsivarsi sodassa ja rauhassa -tapahtuma Järämän sotahistoriallisessa museossa. 29.9.saakka Enontekiön matkailu halki vuosikymmenien – näyttely. Tunturi-Lapin Luontokeskus.

Kilpisjärven tulliasema vuonna 1945. Kuva: Yrjö Metsälän kokoelma / Järämän museo.

Käsivarsi sodassa ja rauhassa Järämän linnoitusalueella järjestetään perjantaina 15.9. Käsivarsi sodassa ja rauhassa -tapahtuma. Tapahtuman ajankohdaksi valikoitui Lapin sodan alkamispäivä 15.9. Aamupäivällä Järämässä vierailee koululaisia Lapin sotaan liittyviä tehtävärasteja linnoitusalueella ratkoen. Kaikille avoimessa tapahtumassa päivän aikana

muistellaan sota- ja evakkoaikaa alueella sekä kerrotaan sota-ajan toimista Lapissa ja Käsivarressa. Kevyemmässä osuudessa kuunnellaan 1940–50 –luvun musiikkia sekä lauletaan sota-ajan lauluja yhteislauluina. Lisätietoja ja tarkka ohjelma päivittyy kunnan kotisivuille enontekio.fi /Juhlavuonna tapahtuu


17

SYKSY 2017

TULE KATTOMHAAN MAAILMAN SUURINTA POROA Niinhän mie lupasin, muistakko? Robin ei muiltakhaan osin ole mikhään tavan kisura. Son Toivomusporo. Ko kilhautat Robinin kelloa ja toivot, niin hullukin toive voi käyä totheen. Robin pysyy hyvin palkisessa. Son täälä Jounin Kaupala aina ko sieki.

The craziest market in Finland. Jounin Kaupan yhteydessä myös Alko, apteekki, kahvila ja monia muita liikkeitä. Sannanrannantie 3, Äkäslompolo / 040 711 8800 / Ma-La Mon–Sat 8-21, Sun 10-21


18

SYKSY 2017

Rakentaminen – asuminen MyymäläKittilä –34,

2 Valtatie 3

Jani Ylipahkala: ”Kaikki sisätilat rakennetaan uudelleen.”

”Unelmapaikka matkailuhotellille”

Jani Ylipahkala luo uuden elon Kittilän hotellille Talviajokoulutusta, ajotapahtumia ja testauspalveluita tarjoava Jani Ylipahkala laajentaa toimintaansa hotellibisnekseen. Hän on ostanut Hotelli Kittilän Harriniva Oy:ltä. Ylipahkala on tullut tunnetuksi myös ralliautoilijana ja stunt-ajajana, joten rohkeutta riittää myös uuteen yritystoimintaan. Kittilän keskustassa sijaitseva hotelli on valmistunut vuonna 1980 ja on ollut paljon tyhjillään viime vuosien aikana. Hotelli tulee kokemaan täydellisen uudistuksen, lähinnä vain ulkoseinät jäävät alkuperäisiksi. Uusitun hotellin ovet avautuvat Ylipahkalan mukaan lokakuun 21. päivänä. Rohkealta kuulostavaan hankkeeseen Ylipahkalalla on selkeät ja vahvat perusteet: ”Levin nykyinen hotellikapasiteetti ei yksinkertaisesti riitä kattamaan talviajan kysyntää. Haluan varmistaa asiakkailleni majoitusmahdollisuuden. Tämä ratkaisu oli mielestäni paras ja nopein vaihtoehto. Hotelli Kittilä vaati vain täydellisen remontin, jotta sillä on hyvät toimintaedellytykset. Ja ajatus siitä, että hotelli Kittilän keskustassa olisi syrjässä, on outo. Paikkana Kittilän kirkonkylä on hyvä, monessa mielessä paras mahdollinen. Matkaa Levin etelärinteille on 14 kilometriä ja lentokentälle 4 kilometriä. Kansainvälisen matkailun näkökulmasta nämä ovat lyhyitä matkoja.” Ylipahkalan mukaan matkailun trendit suosivat myös etäämmällä keskustasta olevia kohteita. Erityisesti lapsiperheet, urheilijat ja lepoloman viettäjät kaipaavat rauhallisuutta, ja majoittumien paikallisten ihmisten keskelle viehättää monia. Huoneita on mahdol-

lisuus vuokrata myös yritysten työntekijöille. Kittilän keskustan ympärivuotiset palvelut täydentävät kokonaisuutta, ja sijainti Levin keskustan ulkopuolella tuntuu asiakkaillekin edullisimpina hintoina. Täydellisen remontin kokeva hotelli tarjoaa myös nykyaikaiset palvelut. Kahvila-pub, kuntosali, suolahuone ja ravintola tulevat myös paikallisia asukkaita varten. Hotellihuoneet saavat uuden tunnelman, ja lepoa kaipaava hemmotellaan Unikulman laadukkailla sängyillä ja tekstiileillä. Tiloihin tulee videotykit ja screenit, joilta voi seurata urheilutapahtumia. Remontin yhteydessä uudistuu myös talotekniikka lämmitysjärjestelmää myöten. Kittilän vihreästä marmorista valmistetut lattiat säilyvät. Jani Pahkala on pääosakkaana nyt perustetun Arctic Holding Oy:n lisäksi myös Lapland Driving -yhtiöissä jolla on kolme ajokeskusta Lapissa. Kaksi sijaitsee Levillä ja yksi Rovaniemellä.

Keittiöt toiveittesi mukaan Ovenvaihtojen erikoisliike.

Myös erikoismitat vakio-ovien hinnoilla.

Meiltä myös wc-kalusteet, liukuovet ja komerot helposti ja nopeasti. Asennus- ja suunnittelupalvelu.

Suomalaista laatua

37 vuoden kokemuksella! MYYNTI: Raija Hämäläinen, p. 040 762 5422 TEHDAS: Tasangontie 19, Ylivieska | (08) 420 040 | www.sievinkeittio.fi

Varmuuslumi valmiina

KITTILÄSSÄ HYVÄT EDELLYTYKSET Matkailun kehittämisessä Kittilän kirkonkylä ja suuri osa koko Kittilän kunnan eteläistä puolta on jättäytynyt liiaksi sivuun. ”Hyvät ideat elävät ja tuottavat vain kun ne toteutetaan. Täällä voisi olla vaikka minkälaisia matkailupalveluja. Mikään ei ole väärässä paikassa, kun se on Kittilässä. Ilman Levin matkailutoimintaa Kittilä olisi vähäväkinen kunta. Kittilä voisi olla nykyistäkin elävämpi keskus, jos matkailun antamia mahdollisuuksia käytettäisiin tehokkaammin hyväksi”, Jani Ylipahkala sanoo.

World Cup Levi 11. - 12.11.

Hotelli Kittilä.

Alppiurheilun pujottelun maailmancupin avauskisojen varmistuslumi odottaa kahdessa vakoisessa paketissa Levin kisarinteessä. Lumen säilöminen kesän yli on onnistunut odotetusti. ”Kesän viileys on ollut lumelle hyväksi, mutta lämminkään kesä ei olisi heiken-

tänyt lumen hyvää olotilaa suojapeitteiden alla”, Jouni Palosaari kertoo. Riittävän kisalumen varmistamiseksi Levin hissiyhtiö teki vedestä lunta 30 000 kuutiometriä jo tammikuun lopussa ja helmikuun alussa.


19

SYKSY 2017

Rakentaminen – asuminen Nyt myynnissä! Ylläs - Äkäslompolo

LVI-huolto:

p. 050 3901849

Sähköhuolto: p. 050 3900802

Huoltotilaukset:

huoltotilaukset.roi@caverion.com p. 040 5873621

Caverion Suomi Oy Teollisuustie 8 99100 Kittilä

SÄHKÖURAKOINTI, -SUUNNITTELU JA TARVIKEMYYNTI

LEVIN SÄHKÖ OY www.levinsahko.fi – p. 020 7757 1630

Myös ATK-verkot, palo- ja murtohälytyslaitteet

Kittilän kunta myy lomatontteja Leviltä. Nyt myynnissä tontit uudelta Laturakan alueelta.

Tontti Tunturista – omaksi tai vuokralle

Metsähallitus myy ja vuokraa yksilöllisiä Laatumaa-tontteja Levin upeista tunturimaisemista. Tontit sijaitsevat Taalovaarassa ja Rakkavaarassa. Kysy myös muista kohteistamme ja löydä se oikea tontti. Lisätiedot: Ulla-Maija Kaltiokumpu Puh. 040 510 3194 ulla-maija.kaltiokumpu@metsa.fi Tutustu myös muihin myynnissä oleviin Metsähallituksen tontteihin, metsätilohin ja rakennuksiin: www.laatumaa.fi

Yhteystiedot: KITTILÄN KUNTA www.kittila.fi Veli-Matti Virtanen 040 5811889 E-mail: Veli-Matti.Virtanen@Kittila.fi


20

SYKSY 2017

Ruska- ja revontulikauden ohjelma 28.8. - 30.11.2017 MAANANTAI METSÄN TAIKA Vietä hetki metsän raikkaassa ilmassa, katsellen sinistä taivasta ja korkeuksiin kohoavia vanhoja puita. Saatat myös törmätä metsän asukkeihin! Hinta sisältää kevyen välipalan. Hinta: 40€/aikuinen, 20€/lapsi (6-12 v). Kesto: 2 h. Lähtö: klo 11:00 Levin Matkailuneuvonnan edestä, Myllyjoentie 2. (30.09.17 asti). ARKTINEN NÄLKÄPELI Kaikille sopiva peli, joka yhdistää hauskasti lasersodan ja jousiammunnan. Pelialue on rakennettu ulos ja se sisältää labyrinttejä, siltoja, sniper-torneja sekä mm. vanhan sauna-rakennuksen. Peliä voi pelata sekä päiväsaikaan että illalla! Illan pimeys tarjoaa pelaajille erilaisia valo- ja savuefektejä ja muuttaa koko pelialueen todelliseksi fantasiamaailmaksi! Hinta: 55€/aikuinen, sopii yli 12-vuotiaille. Kesto: n. 3h. Lähtö:klo 15:00 pelialue, Atrinpolku, n.1,5km Levin keskustasta.. (2.1031.10.17). REVONTULIRETKI ISLANNINHEVOSILLA Kahden tunnin islanninhevosvaellus Lapin kauniissa luonnossa. Hyvällä onnella näet myös revontulet. Painoraja 90-100 kg. Hinta: 75€/henkilö. Kesto: noin 2 h. Kuljetus lähtee: klo 18:45 Levin Matkailuneuvonnan edestä, Myllyjoentie 2. (30.11.17 asti). REVONTULTEN METSÄSTYS Liity ammattivalokuvaajien seuraan etsimään revontulia ja opi valokuvaamisen salat! Hinta: 113€/henkilö. Kesto: 3-4 h. Lähtö: klo 20:00 Levin Matkailuneuvonnan edestä, Myllyjoentie 2. (30.11.17 asti). MELOEN REVONTULTEN LOISTEESSA Jos onni suosii, saamme nauttia revontulista meloessamme kauas kylän valoista! Hinta: 85€/henkilö. Kesto 2-3 h. Lähtö: klo 20:00 Levin Matkailuneuvonnan edestä, Myllyjoentie 2.(15.10.17 asti). TIISTAI PERINTEIDEN PÄIVÄ SUOMALAISELLA ERÄMÖKILLÄ Koe perinteinen Lappilainen tapa elää sekä Lapin luonnon kauneus. Saatat myös oppia uusia erätaitoja. Kuljetuksen jälkeen siirrymme vesiteitse erämökille, jossa vietämme rentouttavan päivän luonnossa. Hinta: 115€/hlö. Kesto: 5h. Lähtö: klo 9:45 Levin keskustasta, tarkka lähtöpaikka ilmoitetaan varauksen yhteydessä. (30.10.17 asti). VALOKUVAUSRETKI SYKSYISEEN KANSALLISPUISTOON Tällä retkellä pääset kuvaamaan ammattilaisen opastuksella tuntureiden uniikkeja värejä sekä syksyisiä arktisia metsiä. Koe Pallas-Yllästunturin kansallispuisto. Voit tuoda joko oman kameran tai lainata meiltä tarvittavat välineet. Hinta: 125€/hlö (soveltuu yli 12-vuotiaille). Kesto: 4h. Lähtö: klo 11:00 Zero Point, Hissitie 8. (30.10.17 asti). RATSASTUSTA SUOMENHEVOSILLA Tunnin mittainen ratsastusretki suomenhevosilla. Soveltuu myös aloittelijoille. Hinta: 49€/henkilö. Kesto: 1h (ratsastus aika 30-45 minuuttia). Lähtö: klo 13:00 tallilta, Muoniontie 955, n. 10km Levin keskustasta. (30.11.17 asti). KELTANUTTUISEN TONTUN REVONTULIRETKI Liity seuraamme kiehtovalle revontuliretkelle Tonttulaan! Tonttu-opas johdattaa sinut kauniin syksyisen metsän halki, jossa pääset ihastelemaan syksyn värejä. Kuulet vanhoja tarinoita revontulien synnystä sekä pääset maistamaan luonnon omaa voimajuomaa. Pääset myös valmistamaan itse ruisleipää, perinteisesti avotulella. Lopuksi rentoudumme vielä shamaanin rummun soidessa. Hinta: 55€/hlö (lapset alle 4v ilmaiseksi). Kesto: 1,5h. Lähtö: klo 19:00 Tonttulan kahvila, Palosaarentie 30, n. 8km Levin keskustasta. (30.09.17 asti). ILTARETKI SÄRKITUNTURIIN Nousemme bussiin Levin Matkailuneuvonnan edestä ja ajamme kohti Särkitunturia. Jätämme bussin tunturin juureen ja lähdemme patikoimaan kohti huippua. Kodan kohdalla pidämme juomatauon ja ihastelemme kurun kauneutta. Huipulla teemme tulet, keitämme kupposet kuumaa sekä avaamme eväät, jotka Mettäkokki on meille mukaan pakannut. Ihailemme Pallastunturin

ja laaksojen kauneutta ja mikäli onni on myötä, myös tähtiä ja taivaantulia. Hinta: 79€. Kesto: 4-5h. Lähtö: klo 19:00 Levin Matkailuneuvonnan edestä, Myllyjoentie 2.(31.10.17 asti). LAUTTARISTEILY / PIKNIK Tällä retkellä pääset ihastelemaan syksyn kauneutta ensin risteilyllä ja joen jäätyessä lautta piknikillä. Hyvällä onnella näet myös revontulet! Risteily kulkee Sirkkajärvellä ja Levijärvellä. Rannalla myös mahdollisuus saunaan ja uimiseen. Letut, makkarat ja juomat kuuluvat hintaan. Ota varmuuden vuoksi lämmintä vaatetta mukaan. Lämpimiä haalareita ja vilttejä myös lainan. Hinta: 55€/henkilö. Kesto: 2,5 h. Lähtö: klo 20:00 safaritoimistolta, Myllyjoentie 1. (31.10.17 asti). REVONTULIKELLUNTA Tämä ainutlaatuinen kokemus tarjoaa sinulle mahdollisuuden katsella revontulia kelluessasi märkäpuvussa yhdessä Levin kauneimmista järvistä! Hinta: 130€/henkilö (soveltuu yli 15-vuotiaille). Kesto: 2-3 h. Lähtö: klo 21:15 Levin keskustasta, tarkka lähtöpaikka ilmoitetaan varauksen yhteydessä. (31.10.17 asti, sään salliessa). KESKIVIIKKO ISLANNINHEVOSVAELLUS Kahden tunnin islanninhevosvaellus Lapin kauniissa luonnossa. Sopii myös aloittelijoille. Painoraja: 90-100kg. Hinta: 65€/hlö. Kesto: 2h. Kuljetus lähtee: klo 9:45 Levin Matkailuneuvonnan edestä, Myllyjoentie 2. (30.11.17 asti). VAELLUSRETKI SÄRKITUNTURILLE Matkamme alkaa Leviltä, kun lähdemme ajamaan kohti Muoniota. Siellä patikoimme helpon ja hyväkuntoisen reitin Särkitunturin huipulle. Paluumatkalla pysähdymme ihastelemaan kallioista Ruoppaköngästä. Juomat ja välipala kuuluvat hintaan. Hinta: 85€/ aikuinen, 45€/lapsi (alle 12 v). Kesto: 4h. Lähtö: klo 11:00 Levin Matkailuneuvonnan edestä, Myllyjoentie 2. (30.11.17 asti). KOKKO REVONTULTEN LOISTEESSA Suuntaamme kohti Rautuskylää, Rautusjärven rannalle, kauas kylän valoista. Seuranamme on hiljaisuus ja illan pimeys. Sytytämme pienen kokon ja paistamme makkarat. Tulen ääressä on rentouttava istua illan pimetessä. Hinta: 55€/aikuinen, 32€/lapsi (6-12 v). Kesto: n. 3h. Lähtö: klo 21:00 safaritoimistolta, Myllyjoentie 2. (30.11.17 asti). REVONTULI SUP-SAFARI Suppailu eli seisoen melonta SUP-laudalla on hauska aktiviteetti kaikille! Sopii myös aloittelijoille, opastamme tekniikan. Meloessa näet mahdollisesti revontulet. Sinun ei tarvitse pelätä kylmää vettä, sillä lainaamme märkäpuvut ja pelastusliivit. Hinta: 55€/aikuinen, 35€/lapsi (alle 12 v). Kesto: n. 2h. Lähtö: klo 22:00 safaritoimistolta, Myllyjoentie 1. (15.09.17 asti). TORSTAI NAUTISKELIJAN KANOOTTIRETKI Melonta on oiva tapa liikkua luonnossa! Ajamme ensin Taivaanvalkeisiin, josta pääsemme aloittamaan melomisen. Hinta: 75€/aikuinen, 35€/lapsi (alle 12v). Kesto: n. 3h. Lähtö: klo 11:00 Levin Matkailuneuvonnan edestä, Myllyjoentie 2. (15.10.17 asti). LAPIN KOKKIKOULU Syksy on Lapissa kokkailun ja säilömisen aikaa talvea varten. Tällä retkellä pääset kokemaan Lapin kauneuden ja yksilöllisyyden ruoan kautta. Valmistamme lähiruokaa ja nautimme sen kauniissa ympäristössä. Hinta: 125€/ aikuinen, 70€/lapsi (alle 15 v). Kesto: n. 4h. Lähtö: klo 12:00 Zero Point, Hissitie 8. (30.11.17 asti). ÄMPÄRILLINEN MARJOJA Marjastuksen vaikein osuus on olla syömättä kaikkia marjoja ennen kuin ne päätyvät ämpäriin. Retkellä pääset marjastamaan Lapin kauniisiin maisemiin. Marjat vaihtelevat sesongin mukaan. Hinta: 45€/aikuinen, 25€/lapsi (6-12 v). Kesto: n. 3h. Lähtö: klo 15:00 safaritoimistolta, Myllyjoentie 2. (30.09.17 asti).

Ilmoittautumiset päivän retkille Viimeistään edellisenä päivänä klo 16.00 mennessä Levin matkailuneuvontaan, 016 639 3378, levi-info@ levi.fi tai kätevästi netin matka-kaupasta www.levi.fi. Monipuolisten viikko-ohjelmaretkien minimi osallistujamäärä on kaksi henkilöä. Lisäksi erilaisia ohjelmapalveluja tilauksesta päivittäin.

SAUNAJOOGA Saunajoogaa harrastetaan istuviltaan miedossa lämpötilassa (n. 50 asteessa). Liikkeet ovat yksinkertaisia joogan perusliikkeitä ja ne sopivat myös aloittelijoille. Miedon lämmön ja hellävaraisten liikkeiden avulla pystymme lievittämään kehon ja mielen paineita. Hinta: 10€/hlö. Kesto: n. 45 minuuttia. Lähtö: 17:30, Mielenvalkeat, Atrinpolku 9. (30.09.17 asti). ARKTINEN NÄLKÄPELI Kaikille sopiva peli, joka yhdistää hauskasti lasersodan ja jousiammunnan. Pelialue on rakennettu ulos ja se sisältää labyrinttejä, siltoja, sniper-torneja sekä mm. vanhan saunarakennuksen. Peliä voi pelata sekä päiväsaikaan että illalla. Illan pimeys tarjoaa pelaajille erilaisia valo- ja savuefektejä ja muuttaa koko pelialueen todelliseksi fantasiamaailmaksi! Hinta: 55€/aikuinen, sopii yli 12-vuotiaille. Kesto: n. 3h. Lähtö: klo 19:00 pelialue, Atrinpolku, n.1,5km Levin keskustasta. (2.1031.10.17). TÄHTIÄ JA REVONTULIA KÄTKÄLLÄ Levin Matkailun edestä lähdemme kävelemään kohti Kätkän polkua. Polku voi syksyisin olla liukas, joten varustauduthan luistonpitävillä kengillä. Matkalla pidämme muutaman juomatauon ja katselemme tunturimaisemaa. Huipulla katselemme tähtitaivasta ja hyvällä onnella näemme myös revontulia. Avaamme myös eväät, jotka Mettäkokki on meille mukaan pakannut. Hinta: 45€. Lähtö: klo 19:00 Levin Matkailuneuvonnan edestä, Myllyjoentie 2. (31.10.17 asti). REVONTULIEN METSÄSTYS Liity ammattivalokuvaajien seuraan etsimään revontulia ja opi valokuvaamisen salat! Hinta: 113€/henkilö. Kesto: 3-4 h. Lähtö: klo 20:00 Levin Matkailuneuvonnan edestä, Myllyjoentie 2. (30.11.17 asti). PERJANTAI TUNTURIN SYLEILYSSÄ ISLANNINHEVOSILLA Pidempi islanninhevosvaellus Lapin upeassa luonnossa. Retki sopii myös aloittelijoille. Painoraja: 90-100 kg. Hinta: 125€/hlö. Kesto: n. 4h. Kuljetus lähtee: klo 9:45 Levin Matkailuneuvonnan edestä, Myllyjoentie 2. (31.10.17 asti). KALAONNEA? Kalastus on oiva tapa viettää aikaa ja mahdollisesti hankkia lounas! Kalastaessa saatte viettää aikaa yhdessä läheisten kanssa sekä samalla opitte luonnosta ja kaloista. Hinta: 45€/aikuinen, 20€/lapsi (6-12 v). Kesto: n. 2,5h. Lähtö: klo 11:00 safaritoimistolta, Myllyjoentie 2. (30.09.17 asti). NUOTIOTARINOITA PANORAMAN MAISEMALAAVULLA Tällä retkellä pääset kuulemaan kiehtovia tarinoita sekä nauttimaan upeista maisemista Panorama-hotellin uudella maisemalaavulla. Pääset tapaamaan Shamaanin Kittilästä. Hän kertoo tarinoita mystisistä järvistä ja muista pyhistä paikoista. Kuulet, miten pienestä Sirkan kylästä kasvoi suosittu lomakohde, Levi. Hinta: 70€/ hlö. kesto: 1,5h. Lähtö: klo 18:00 hotelli Panoraman vastaanotto, Tunturintie 205. (22.09.17 asti). KELTANUTTUISEN TONTUN REVONTULIRETKI Liity seuraamme kiehtovalle revontuliretkelle Tonttulaan! Tonttu-opas johdattaa sinut kauniin syksyisen metsän halki, jossa pääset ihastelemaan syksyn värejä. Kuulet vanhoja tarinoita revontulien synnystä sekä pääset maistamaan luonnon omaa voimajuomaa. Pääset myös valmistamaan itse ruisleipää, perinteisesti avotulella. Lopuksi rentoudumme vielä shamaanin rummun soidessa. Hinta: 55€/hlö (lapset alle 4v ilmaiseksi). Kesto: 1,5h. Lähtö:klo 19:00 Tonttulan kahvila, Palosaarentie, n. 8km Levin keskustasta. (30.09.17 asti). REVONTULIA ETSIEN HEVOSEN SELÄSSÄ Ratsastusretki metsään illan hämärtyessä. Syksyn edetessä myös illat pimenevät ja se tarjoaa meille mahdollisuuden nähdä revontulet, jos olemme onnekkaita! Hinta: 110€/hlö. Kesto: n. 2h. Lähtö:klo 20:00 tallilta, Muoniontie 955, n. 10km Levin keskustasta. (30.11.17 asti).

LAUANTAI MELONTAA KANSALLISPUISTOSSA, MAAHISTEN VALTAKUNNASSA Koko päivän melontaretki aikuisille. Pääset kokemaan kauniin ja unohtumattoman tunturimaiseman maahisten valtakunnassa, Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Hinta: 290€/hlö. Kesto: n. 6-8 h. Lähtö: klo 10:00 safaritoimistolta, Muoniontie 955 n. 10km Levin keskustasta. (30.11.17 asti). LUONTORETKI KANSALLISPUISTOSSA Tällä retkellä pääset sekä keräämään oman ruokasi, että valmistamaan sen. Tutustu kansallispuistoon keräämällä ruokaa luonnosta. Valmistamme oman lounaamme avotulella ja ihastelemme upeita maisemia. Saatat myös oppia uutta luonnon ruokatarjonnasta! Syksyllä keräämme muun muassa puolukoita, katajanmarjoja, karpaloita ja sieniä. Hinta: 135€/aikuinen, 70€/lapsi. Kesto: n. 5h. Lähtö: klo 10:00 Zero Point, Hissitie 8. (31.10.17 asti). PÄIVÄRETKI AAKENUSTUNTURIIN Levin Matkailulta suuntaamme kohti Yllästä. Jätämme auton Totovaaran parkkipaikalle ja lähdemme kohti Aakenusta. Pidämme matkalla muutamia juomataukoja. Vasalaella eteemme avautuu Ylläksen laakso. Huipulla nautimme luonnosta ja eväistä, jotka Mettäkokki on mukaamme pakannut. Hinta: 70€. Lähtö: klo 10:00 Levin Matkailuneuvonnan edestä, Myllyjoentie 2. (31.10.17 asti). TÖLTIN TAIKA Tunnin ratsastusretki. Islanninhevosilla on viisi eri askellajia: käynti, ravi, laukka, passi ja töltti. Töltti on ratsastajalle mieluisa askellaji, ja islanninhevosen erityisominaisuus. Painoraja 90-100kg. Hinta: 45€/ hlö. Kesto: n. 1h. Kuljetus lähtee: klo 9:45Levin Matkailuneuvonnan edestä, Myllyjoentie 2. (30.11.17 asti). AURORA CHASE Englanninkielinen opastus. Ikuista omat hetkesi revontulten loisteessa! Opit valokuvauksen salat ammattilaisen opastuksella. Opetamme kuinka revontulien rytmit korostuvat, muutamalla yksinkertaisella tekniikalla. Lainaamme kaikki välineet, aikaisempaa kokemusta ei vaadita. Hinta: 145€/hlö (soveltuu yli 12-vuotiaille). Kesto: n. 4h. Lähtö: klo 21:00 Zero Point, Hissitie 8. Loka-Marraskuussa klo 20:00. (30.11.17 asti). SUNNUNTAI FATBIKE MAISEMA-AJELU Nautinnollinen ja rentouttava pyöräretki Levitunturin kauniissa luonnossa. Tämä retki soveltuu kaikille ja se toteutetaan läskipyörillä, joilla pääsee mukavasti näkemään Levin upeimpia paikkoja! Retkellä ajamme yhdessä oppaan kanssa pitkin rauhallisia teitä ja metsäpolkuja sekä kuulemme kiehtovia tarinoita Lapin luonnosta ja paikallisten elämästä. Kesto: 2h. Lähtö: klo 9:45 Levin keskustasta, tarkka lähtöpaikka ilmoitetaan varauksen yhteydessä (30.11.17 asti). RETKI SAANALLE JA JÄÄMERELLE Matkaamme Kilpisjärvelle ja matkan aikana opas kertoo Lappilaisesta elämäntyylistä, kulttuurista ja luonnosta. Saanan laella pääset näkemään upean maiseman sekä kolmen valtakunnan rajat. Hinta: 160€/hlö. Kesto: n. 14h. Lähtö: klo 8:00 Levin Matkailuneuvonnan edestä, Myllyjoentie 2. (30.11.17 asti). HUSKY- JA HEVOSTILAVIERAILU Vierailulla kuulet rakkaista ja ystävällisistä perheenjäsenistämme ja työkavereistamme alaskanhuskyista, siperianhuskyista, alaskanmalamuuteista, grönlanninkoirista sekä suomenhevosista. Kuulet eläinten historiasta, koulutuksesta ja työ- ja vapaa-ajasta. Hinta: 19€/hlö. Kesto: 1,5h. Lähtö: klo 16:00 tallilta, Muoniontie 955, n. 10km Levin keskustasta. (30.11.17 asti). LISÄTIEDOT LEVIN MATKAILUNEUVONNASTA: PUH. 0166393378, levi.info@levi.fi Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään


21

SYKSY 2017

Levin Marian kappelin syksy Kappeli syksy 2017 keskiviikkoisin klo 20 viikkomessu Ti 5.9. klo 20 Hanna Ekolan konsertti ”Lauluja levoksi ja lohduksi”. Hanna Ekola, laulu ja Virpi Salo, piano ja laulu. Liput 20 €, alle 16 v. ilmaiseksi. To 7.9. klo 19 Jukka Kuoppamäen ”Sydämen ruska konsertti”. Lippu 20 €. Su 10.9. klo 18 Joel Hallikaisen ”Ruskan kosketus” gospelkonsertti. Liput 20 €. Ma 11.9. klo 20 ”Laulun voimaa” konsertti, Arja Koriseva ja Jouni Somero. Liput 25 €, lapset alle 16 v. 5 €. Ti 12.9. klo 19 Duo Lumottarien konsertti. Lippu 10 €. To 14.9. klo 19 Jukka Kuoppamäen ”Sydämen ruskakonsertti”. Lippu 20 €. Ma 18.9. klo 19 Rolf Wirtasen ”Tuokio Lapin tunnelmaa” konsertti. Liput 15 €, lapset alle 15 v. 5 €. Ti 19.9. klo 20 Jouni Someron ”Kauneinta suomalaista pianomusiikkia”. Liput 20 €, alle 16 v. ilmaiseksi. Ke 27.9. klo 20 Tunturimessu, mukana Entiset nuoret.

Jeol Hallikaisen konserttikiertua Joel Hallikaisen gospelkonserteissa on käynyt yli 300 000 kuulijaa. Juhlavuottaan viettävä, 35 vuotta estradeilla esiintynyt taiteilija konsertoi Ylläksellä ja Levillä syysuussa. Ruskan kosketus –konserttikiertue on Levin Marian kappelissa 10.9. kello 18.00 ja Äkäslompolossa Pyhän Laurin kappleissa

12.9. kello 20.00. ”Ruska, Lapin lumous ja tunturikappelin rauha luovat konsertilleni ainutlaatuiset puitteet. Perinteinen ruskakonserttikiertue on minulle odotettu tapahtuma. Kutsun sinua, matkaaja, mukaan kanssani yhteiseen iltaamme. Laulan Kuurankukista sydämissämme, elämän iloista ja kivuista. Puhun rakkaudesta arjen kielellä.” – Joel Hallikainen

Ristikon ratkaisu

Sports & Relaxation Massage

Hieronta

Anu Rauhala Purolantie 6E, Levi 0400 184239

• KELLOT • KORUT • KIHLAT • LAHJAT • PARISTOT • PALKINNOT • KAIVERRUKSET • KORJAUSTYÖT

Kihloihin kivasti Kittilässä! Hyvä kihlasormusvalikoima Pohjois-Suomen kaiverruspalvelu

Palvelemme: ma-pe 10-17, la 10-14

Valtatie 27 KITTILÄ p. 040-8676 596, www.kellojakorukamari.fi

Taidegallerioita Galleria Raekallio Pöntsö, 99130 Sirkka, 40 484 0122 Kolmikerroksinen Galleria Raekallio on itsessään nähtävyys. Galleriassa on viikoittain vaihtuva näyttely. Raekallio maalaa vesi- ja öljyvärein ihmisiä, poroja ja luonnonilmiöitä. Avoinna ympäri vuoden päivittäin klo 10–18. Galleria Veli Koljonen Ateljee ja galleria Muonion Särkijärvellä. www.freewebs.com/veekoo/. Vierailut sopimuksen mukaan, 0400 690452. Galleria Sibakow-Mansikka Ollilanojantie 15, 99100 Kittilä, 50 537 4666. Kittilän keskustassa sijaitsevassa galleriassa voi nähdä taiteilija Briitta Sibakow-Mansikan tavaramerkiksi tullutta Lappi-taidetta. Avoinna torstaisin klo 9–17 tai sopimuksen mukaan. Reidar Särestöniemen museo Reidar Särestöniemi (1925-1981) oli eräs merkittävimpiä lappilaisia kuvataiteilijoita. Hänen tuotannostaan tunnetaan erityisesti 1960-70-lukujen suuret, voimakkaat öljymaalaukset. Museoalue koostuu ateljee-, galleriaja kahvilarakennuksista. Vanha Särestön tila liittyy luontevana kokonaisuutena museoalueeseen. Museo on avoinna ti-la 12-18 (lipunmyynti päättyy klo 17), suljettu

Reijo Raekallion galleria Pöntsössä.

juhlapyhinä. Pääsymaksut: aikuiset 12 €, koululaiset, opiskelijat, eläkeläiset 10 €, perhelippu (2 aikuista ja 2 lasta 7-16 v) 35 €, ryhmäliput 10 €/ hlö, min. 12 hlöä. Museokortti 59 €. Opastuskierros 25 € (kierroksen kesto 1-1,5 h). Taidemuseo Einari Junttila Sammontie 5, 99100 Kittilä (Kittilän kirkonkylässä), 040 7034657. Einari Junttila taidemuseo on avoinna torstaisin 13–17, muulloin sopimuksen mukaan. Esillä on taiteilijan syntymän 110-vuotisjuhlanäyttely. Einari Junttila luettiin lahjakkaimpiin suomalaisiin

akvarellimaalareihin 1930-luvulla, jolloin näyttelyt Saksassa ja Helsingissä aloittivat hänen taiteilijauransa. Taiteessaan Junttila oli erityisesti vanhan, alkuperäisen Lapin tallentaja, mutta myös myöhemmän ajan kuvaaja. Hänen töissään näkyy luonnon koskemattomuus ja Lapin mentaliteetti parhaimmillaan. Taidemuseo on Einari Junttilan koti- ja taideympäristö, jonka hän rakensi sodan jälkeen vanhan talon raunioille. Einari Junttila taidemuseon perustaja ja nykyinen omistaja on taiteilijan tytär Terttu Junttila. Hän on koonnut näyttelyn yksityisten kokoelmista.

Levi Outdoor Festeissä 485 kilpailijaa Levi Outdoor Fest -tapahtuma kokosi ihmisiä runsaasti eli edellisen kesän tapaan heinäkuun lopulla. Vetovastuussa ollut Jari Kiiskinen kertoo, että kilpatapahtumissa oli 485 kisaajaa. Hänen mukaansa festien osanottajat saivat kokea paljon mukavia asioita ja jokaisella oli syytä palata kotiin hyvällä mielellä. Tapahtuman yhteydessä pääsi helposti kokeilemaan eri ohjelmapalveluija. Samalla oli mahdollisuus oppia uusia liikunnallisia lajeja tai parantaa taitoja. Kaiken lisäksi tarjolla oli tutustumista suuren luontoon. Levin ja Ylläksen välillä järjestettiin jälleen 50 kilometrin pituinen maastopyräkilpailu. Tänä vuonna oli mahdollisuutena myös lyhyempi ei 30 kilometrin reitti Pyhäjärveltä Leville. Polkujuoksu Ylläkseltä Leville oli

Ylläs-Levi MTB:n startti on tapahtunut.

tarkoitus järjestää ensimmäisen kerran, mutta siihen ei ollut riittävästi osanottajia. Vauhdikas Levin maastopyöräenduro on menestys.

Mukana oli 166 osanottajaa. Levi tarjosi mahdollisuutta kilpailla Suomen ykköskuskin tittelistä. Levi Enduro kuului viralliseen SM-Endu-

ro kiertueeseen. Tapahtuma oli kaksipäiväinen. Perjantaina oli suoritettavana kolme erikoiskoetta ja lauantaina kuusi erikoiskoetta.


22

SYKSY 2017

Kirsi Kaulasen taidenäyttely 15.10. saakka

Tervetuloa!

Avoinna silloin kun olet tulossa! Soitathan etukäteen 0400 690 452

MA-PE 9-17 / LA 7-17 / SU 9-17

Ensilumi Levin kisat Levin Sanomat seuraavan kerran marraskuun 3. päivänä AINEISTOPÄIVÄ 26.10. 050 4107785 toimitus@levinsanomat.fi

Bussilla Särestöön - värien ruhtinaan kotiin Leviltä viikot 35-38 lähtö torstaisin klo 10.30 Hotelli Levitunturin edestä, paluu klo 14.30 takaisin Levillä. Hinta 49 euroa/henkilö, Museokortilla 44 euroa/henkilö. Sisältää kuljetuksen, sisäänpääsyn, opastuksen ja pullakahvit. Retki toteutuu, jos ilmoittautuneita on kuusi. Ilmoittautumiset edelliseen päivään klo 16 mennessä p. 040 136 1112 tai anne. koskamo@sarestoniemenmuseo.fi) Ylläkseltä viikot 35-38 lähtö keskiviikkoisin

Särestöniemimuseo Näyttelyt: Galleriassa Sylissäsi aurinko silmissäsi kanervapolku lokakuun loppuun saakka. Ateljeessa Pysyvä ja muuttuva maisema lokakuun loppuun saakka. Ateljeen vitriininäyttelyssä Turkista, karvaa, kimallusta - Reidarin garderobi marraskuun loppuun saakka. Vanhassa Särestössä Särestön 100 vuotta 1917-2017 tekstein ja kuvin joulukuun loppuun saakka.

Taneli Sukseton ja Aatos Matkailulehti

14. vuosikerta Kustantaja: Levin Sanomat Ky www.levinsanomat.fi Päätoimittaja: Veikko Erkkilä Englanninkieliset käännökset: Cool Marketing Finland Peter Culley Painopaikka: Botnia Print, Kokkola

Puhelin 050 410 7785 Toimituksen postiosoite: Mikonkatu 2, 96300 Rovaniemi aineisto@levinsanomat.fi toimitus@levinsanomat.fi Lehden vastuu mahdollisesta virheestä ilmoituksessa rajoittuu enintään ilmoituksen hintaan.

klo 9.30 Äkäslompolosta Karilan risteyksestä ja klo 9.35 Jounin kaupalta, paluu klo 14 Äkäslompolossa. Hinta 54 euroa/henkilö, Museokortilla 49 euroa/henkilö. Sisältää kuljetuksen, sisäänpääsyn, opastuksen ja kahvin ja pikkusuolaisen. Retki toteutuu, jos ilmoittautuneita on yhteensä kuusi. Ilmoittautumiset edelliseen päivään klo 16 mennessä p. 040 136 1112 tai anne.koskamo@sarestoniemenmuseo.fi.

Palsa-museo Kittilässä on syyskuussa avoinna myös sunnuntaisin (ti-su klo 12-18). Palsan 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Palsan ystävä ja tukija Maj-Lis Pitkänen on syyskuussa oppaana Palsa-museossa tiettyinä päivinä (tarkentuu myöhemmin). Lauantaina 30.9. järjestetään Mies myyttien takana - Kalervo Palsan 70-vuotisjuhlaseminaari Kittilässä Ylärissä yhteistyössä Kittilän kulttuuritoimen kanssa.


23

SYKSY 2017

Sokos Hotel Levin uusi johtaja

Break Sokos Hotel Levin uudeksi johtajaksi on valittu Lassi Lehosmaa Jyväskylästä. Hän on uudessa tehtävässään lokakuun alusta alkaen.

Lapin matkailuparlamentti Rovaniemellä

Hyvä viesti tai media sisältää hyvää sisältöä

Vuoden 2017 Lapin matkailuparlamentti kokoaa matkailualan toimijat yhteen 21.-22.9. Rovaniemelle. Lapin yliopistolla järjestettävän kaksipäiväisen seminaarin vetovastuussa on tänä vuonna Lapin Matkailuelinkeinon Liitto LME. Mukana ovat myös Lapin liitto ja Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti MTI. Matkailuparlamentin tämän vuoden teemana on Lapin matkailun kasvu. Aiheesta puhuu muun muassa elin-

RISTIKKO Levillä on ilo aterioida!

Jorma Kemppainen 2017

soitinsävellys

SOS

alias huutaa Pentavihlovalla futaavan Jukan teukki äänellä nimisiä

vaski

porojakin Italiaa

vinkuukin -uinti

keino

-

HÖYÄ Y R

Ag+ puhu-

’jokamies’

matta-

-kotka juutal. oppinut

juttu

asemia

kaan

Outi nyt Hämeenlinnaa

näköetäisyys

-sam l ma

” ” vältellä LUOTTO PANKISTA

Sivuja voi lukea kaikissa näytöissä!

kosiskella

verkkojono

kaksoissuola

Levin Sanomien verkkosivut

vetokoukku.com

a

ij Ra

SM a g lii

keinoministeri Mika Lintilä. Käsiteltävänä on myös eläinten osuus matkailun ohjelmapalveluissa sekä arktinen kulttuurimatkailu. Islannin matkailun kehityksestä puheenvuoron pitää Robyn Mitchell. Matkailuinvestointien ympäristövaikutuksista ja Lapin matkailua vientiteollisuudesta puhuvat ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka ja työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson.

KITTILÄ

vaatia

”1/7”

koira

kulkee muokkaajia

lorvailla

2h+k esineoikeus

ELPYÄ

fregateissa

Totta ?

hirviä pääkaup.

T

pänniä

Fazer

kuolemattomia?

SASSIIN joka

päivä

LIITOS

Uudistunut Täysremontti tehty • Maukkaat lounaat puffetpöydästä joka päivä • Á la carte -annokset • Myymälä • Nestekaasut • Pikapesu

016-643 031

Palvelemme:

ma-pe 7-22, la 8-22, su 9-22

Meiltä saa K-kortilla plussaa


24

SYKSY 2017

LEEVIN SYYSLOMARIEMUT Tiistaista lauantaihin 17.10.-21.10. & 24.10.-28.10.2017 TORSTAI

TIISTAI

10:30 – 11:45 LEEVIN SISÄPELIT JA -LEIKIT Levi Hotel Spa:n liikuntasali, maksuton – lapset 4-12 v. 13:00 – 14:00 TONTTUKOULUN SYYSLOMARETKI Tonttula, Palosaarentie 30, noin 8 km Levikeskuksesta Könkäälle, 15€/hlö – Ilmoittautumiset suoraan Hullulle Porolle: 016 6510100. HUOM! Vain tiistaina 17.10. ja perjantaina 20.10. 14:00 – 15:00 FRISBEEGOLF Activity Park alueella, 2km Levikeskuksesta Kittilän suuntaan, maksuton – lapset ja nuoret 4-17 v. 17:30 – 18:00 SAUNA JOIGHA (SAUNA OHJELMA) Mielenvalkeat, Atrinpolku, noin 2km Levikeskuksesta Muonion suuntaan, 17€/hlö – Ilmoittautumiset suoraan Hullulle Porolle: 016 6510100. HUOM! Seuraavat varusteet mukaan: t-paita + shortsit/uimapuku, vesipullo ja pyyhe. 18:15 – 18:45 SAUNA QIGONG (SAUNA OHJELMA) Mielenvalkeat, Atrinpolku, noin 2km Levikeskuksesta Muonion suuntaan, 17€/hlö – Ilmoittautumiset suoraan Hullulle Porolle: 016 6510100. HUOM! Seuraavat varusteet mukaan: t-paita + shortsit/uimapuku, vesipullo ja pyyhe.

KESKIVIIKKO

10:00 – 11:00 LEEVIN RYTMIT Hotelli Hullu Poron kokoustilat, maksuton – lapset 4-12 v. 14:00 – 15:00 LUONTOLIIKUNTAA Eturinteen alla, Zero Pointin vieressä, maksuton – lapset 4-12 v.

10:30 – 11:45 LEEVIN SISÄPELIT JA -LEIKIT Levi Hotel Spa:n liikuntasali, maksuton – lapset 4-12 v. 14:00 – 15:30 FRISBEEGOLF Activity Park alueella, 2km Levikeskuksesta Kittilän suuntaan, maksuton – lapset ja nuoret 4-17 v. 17:30 – 18:00 SAUNA JOIGHA (SAUNA OHJELMA) Mielenvalkeat, Atrinpolku, noin 2km Levikeskuksesta Muonion suuntaan, 17€/hlö – Ilmoittautumiset suoraan Hullulle Porolle: 016 6510100. HUOM! Seuraavat varusteet mukaan: t-paita + shortsit/uimapuku, vesipullo ja pyyhe. 18:15 – 18:45 SAUNA QIGONG (SAUNA OHJELMA) Mielenvalkeat, Atrinpolku, noin 2km Levikeskuksesta Muonion suuntaan, 17€/hlö – Ilmoittautumiset suoraan Hullulle Porolle: 016 6510100. HUOM! Seuraavat varusteet mukaan: t-paita + shortsit/uimapuku, vesipullo ja pyyhe.

PERJANTAI

10:00 – 11:30 KEILAUSTA LEEVIN KANSSA Spa Bowling, 6€/hlö – lapset 4-12 v. 13:00 – 14:30 TONTTUKOULUN SYYSLOMARETKI Tonttula, Palosaarentie 30, noin 8km Levikeskuksesta Könkäälle, 15€/hlö – Ilmoittautumiset suoraan Hullu Poroon, puh. 016 6510500. HUOM! Vain tiistaina 17.10. ja perjantaina 20.10. 14:00 – 15:15 AMAZING RACE Á LA LEEVI Break Sokos Hotel Levi, maksuton – lapset 4-12 v. 16:30 – 17:30 KEILAUS Spa Bowling, 6€/hlö – nuoret 13-17 v.

18:00 – 18:30 HUUTO SAUNA Mielenvalkeat, Atrinpolku, noin 2km Levikeskuksesta Muonion suuntaan, 17€/hlö – Ilmoittautumiset suoraan Hullulle Porolle: 016 6510100. HUOM! Seuraavat varusteet mukaan: t-paita + shortsit/uimapuku, vesipullo ja pyyhe.

LAUANTAI

10:30 – 11:45 LEEVIN LUONTO-OLYMPIALAISET Eturinteillä, Zero Pointin vieressä, maksuton – lapset 4-12 v. 13:00 – 14:00 LEEVIN ULKOJUMPPAA JA LIIKUNTAA JOKÍKISILLE Eturinteillä, Zero Pointilla, maksuton – sopii kaikille.

PÄIVITTÄIN FRISBEE GOLFFIA

Omatoimi/omat frisbeet mukaan – Activity Park-alue.

Varaukset ja lisätietoja Levin Matkailuneuvonnasta, puh 016 639 3378 tai levi.info@levi.fi, varaukset viimeistään edellisenä päivänä klo 16 mennessä.

Levin Matkailuneuvonta ma–pe 9–18, la & su 10–16 Myllyjoentie 2 I Puh 016 639 3378

Levin Sanomat syksy 2017  
Levin Sanomat syksy 2017  
Advertisement