Page 1

OTA LEHTI MUKAASI Nro 1. KEVÄTTALVI 2019 • 16. vuosikerta SPORT TO THE PEOPLE

Sesongin parasta ILMOITUKSEMME LÖYDÄT TAKAKANNESTA! Intersport Levi edulliseen Levin kevään suuri hintaan Torikuja 3 B P. 040 171 5411 Voit tarkistaa palveluaikamme intersport.fi/levi - tervetuloa!

viihdetarjonta Suomen ykkösartistit mukana

LEVI

AVOINNA JOKA PÄIVÄ KLO 11-22

MA-SU 14-22

MA-SU 16-22

1.3. LÄHTIEN MA-SU 12-23

1.3. LÄHTIEN SU-TO 16-22 PE-LA 16-22:30

Tarjolla päivän keitto!

hotelli@levihotelspa.fi puh. 016 646 301


2

KEVÄTTALVI 2019

PÄÄKIRJOITUS

Veikko Erkkilä

Hyvää hiihtolomaa ja muuta lomaa! Tervetuloa hiihtolomalle tai muulle lomalle keväiseen tunturiin. Ei ole väliä, mikä on lomasi nimi. Viihdyt joka tapauksessa ja tekemistä on kaikille lomille. Eikä ole väliä, vaikka et ole edes lomalla, kunhan vain olet. Nautit varmasti. Saat menoa ja vauhtia, vaikka et hiihtolomallasikaan hiihtäisi. Mutta sinä teet kaikenlaista ja pidät palveluista, kun kerran olet päässyt tulemaan ja näet mitä on tarjolla. Tärkeintä, että tunnet mukavaa ja ansaittua väsymystä lomasi tai oleilusi jälkeen.

Levi-nimi kirjallisuudessa

Sata vuotta Primo Levin syntymästä

Kirjailija Primo Levin (1919–1987) syntymästä tulee kuluneeksi sata vuotta tänä vuonna heinäkuu 31. päivänä. Primo Levi tuli tunnetuksi dokumentoidessaan toisen maailmansodan aikaisia kokemuksiaan keskitysleirillä kirjassa Tällainenko on ihminen (Gummerus). Levi oli 24-vuotias, kun hänet vietiin Auschwitzin keskitysleiriin. Hän oli yksi kahdestakymmenestä italianjuutalaisesta, jotka selvisivät hengissä. Kirjassa Tällainenko on ihminen Primo Levi kutsuu lukijan elämään kanssaan keskitysleirin kokemukset, jotka ylittävät ihmisen käsityskyvyn. Rauhallisesti ja kiihkoilematta hän kertoo sen, minkä näkee. Kirjan on suomentanut Tapio Hiisivaara.

Illallinen Saamen Kammissa Levillä.

Jättituotannolla tehty elokuva on suuri kauneutensa ansiosta.

Japanilainen romanttinen elokuva tuo esiin Leviä ja muuta Suomea Yuki no Hana – Snow Flower on uusi japanilainen romanttinen elokuva, joka on kuvattu Tokiossa, Levillä ja Helsingissä. Kauniin elokuvan tarina pohjautuu klassiseen japanilaiseen talvirakkauslauluun ”Snow Flower”. Se kertoo rakkaudesta ja elämän arvokkuudesta. Romanttinen draamaelokuva kertoo parantumattomasti sairaasta tytöstä, jonka viimeinen toive on nähdä pohjoisen Suomen revontulet yhdessä ihastuksensa kanssa. Elokuvan juo-

ni pohjautuu supersuositun japanilaisen rakkauslaulun, Yuki no Hanan, lyriikoihin. Elokuva nähtiin Levillä jo tammikuussa, ennen Japanin ensi-iltaa. Pääosissa ovat Ayami Nakajo ja Hiroomi Tosak. Näyttelijäntöittensä ohessa Ayami on malli ja Hiroomi laulaja. Japanilainen draamaelokuva Yuki no Hana – Snow Flower esittelee Suomea kauniisti ja hyvin. Noin puolet elokuvasta on kuvattu Suomessa. Lapin maisemista on esillä Levin lisäksi myös sen

ympäristöalueita, kuten Ylläs ja Pallas. Visit Finland oli mukana auttamassa kuvausryhmää kuvauskohteiden järjestämisessä yhdessä Levin Matkailun ja Helsinki Marketingin kanssa. Tuotannossa hyödynnettiin Business Finlandin audiovisuaalisen alan tuotantokannustinta: elokuvan tuotannolle on myönnetty tuotantokannustinta yhteensä 199 743 euroa. Elokuvan uskotaan kasvattavan Japanin Suomen-matkailua runsaasti.

Lommotunturi kansallispuistossa Metsähallitus / Pallas-Yllästunturin kansallispuisto / Maarit Kyöstilä

Kilpisjärvi

Nordkappiin Inariin ja Utsjoelle

Näkkälä Karesuvanto

Leppäjärvi Enontekiö Palojoensuu

Nunnanen Peltovuoma

Kansallispuisto Sonkamuotka

Pallas

Pulju

Ketomella Raattama Tepasto

Muonio

Olos

Pokka

Särkijärvi Köngäs

Pöntsö

Kansallispuisto

Levi

Kiistala

Kittilä

Ylläs

Kaukonen

Kolari Rovaniemelle


3

KEVÄTTALVI 2019

Tapaamisia Levillä Viivi Latvala

Miksi halusit tulla? Mitä haluat nähdä ja tehdä?

Valerie Hongkongista Tuli Leville laskettelemaan. Hänen mielestään rinteissä on hyvin tilaa, hisseihin ei tarviste jonottaa. Valerie aikoi laskettelun lisäksi kävellä ja olla vain.

Fabrice ja Fluguette, Ranska Ryhmämatkalla ystävien kanssa. Valitsivat Levin koska täällä voi tehdä kaikkea ja tämä on kaunis kylä. Aikoivat lasketella, shoppailla, tutustua kylään, käydä hiihtämässä, poroajelulla ja kylpylässä.

Linda ja Steve Britanniasta Ystävät olivat ehdottaneet heille Leviä, koska Levi on niin kaunis paikka. Tulivat viettämään romanttisesti ystävänpäivää. Levi on hieno paikka, jossa ei ole tällä hetkellä liikaa ihmisiä. Pariskunta aikoi lomalla lasketella, oleskella mökillä ja viettää aikaa yhdessä.

Minna ja Jami Riihimäeltä Tulivat käymään, koska eivät ole ennemmin olleet. Tulivat hiihtelemään ja oleskelemaan. Hiihtämistä kertyikin 30 kilometriä. Viimeisenä iltana he päättivät shoppailla ja käydä ulkona syömässä.

Magda ja Marta, Puola Tulivat koska Levin on kaunis ja tarpeeksi kylmä paikka heille. He pitävät Levin arkkitehtuurista. Aikovat lasketella ja kierrellä hienoissa paikoissa, vierailla Snow Villagessa ja mennä vielä Helsinkiin ennen kotiinpaluuta.

EDULLINEN SUPERMARKET

MA-LA 7-22 SU 9-22 Ma-la

7-22 Su

9-22

*matkamuistot * pilkit* IPONE*suksivoiteet * lelut *palvelutiski* PALVELEMME

MA-LA 7-22 SU 9-22

info@levimarket.fi instagram.com/levimarket facebook.com/levimarket twitter.com/KSM_Levi

0400-933800 Leviraitti 1, Levi


4

KEVÄTTALVI 2019

Ristikon ratkaisu

K I L P A I L I J A N

E S I I N I S O L A

L Ä H I T U N T U M A

M E N O A

A L A T I

S I M A T

R A P R U I T A V R A I I V N A A S T U T I H T O I T I N N A

I V E S

N A R I T T A A S K K U O R L E A A A T T U V E T I A S A T S O

T I I N U T

A N N A M A R K I I N A A N T T U E R L A I S I L K A V P A

N U P N E A A T R I M N U A S T K A O R K I A A T N E T E E T R I I T

M A L I

E V A K K P O A S K T A A H D K E I N T I K T O R U K S E K A O T

K O T I A P R U A I T L O O T O O T T A S O T T A K K A E S T E O T

Huolto & myynti

R U J O

Huolto

Vauhdikkaasti

reiteille!

Vuokrakelkat alk. 95€/ 3h

LEVI Pro Shop

Kelkkavuokraamo - Varustemyymälä

Tunturitie 2, 99130 Levi, Tel +358 400 186 246 info@immelkartano.fi

Pertti Vanninen huolehtii monitaito- ja freeride-ryhmien rinnekoulutuksesta. Tässä hän valottaa opiskelijoille reilaamisen saloja.

Alppikoulutusta Levillä 20 vuotta

Päävalmentaja Jukka Markkanen näkee Levi Snow Sport Academyn varteenotettavana vaihtoehtona kenelle tahansa rinnelajeista kiinnostuneelle.

Alppikoulu on nyt Levi Snow Sport Academy Levi Snow Sport Academy (Levin alppikoulu) ja Lapin Urheiluakatemia ovat sopineet yhteistyöstä toisen asteen opintojen ja urheilun yhdistämisen osalta. Jo tällä kaudella yhteistyötä on tehty yläkouluikäisille suunnatun alppihiihdon yläkouluakatemian muodossa. Jatkossa Levi Snow Sport Academy toimii kokonaisuudessaan Lapin Urheiluakatemian sateenvarjon alla ja vastaa sen alppihiihtovalmennuksesta. Toiminnan pääpaikka on Kittilässä, mutta yhteistyön myötä on mahdollista asua ja käydä koulua Rovaniemellä lumettomana aikana. Levin alppikoulu, jonka nimenä on nyt Levi Snow Sport Academy, on toiminut 20 vuotta. Levi tarjoaa toisen asteen opintoja suunnittelevalle ja rinteillä viihtyvälle nuorelle varteenotettavan vaihtoehdon. Academylla on useita mahdollisuuksia yhdistää opiskelu ja harrastus. Huippu-urheilulinjalla opiskelevat pyrkivät omissa talvilajeissaan kohti maailman huippua, monitaitolinjalta saa opiskelun ohessa hiihdonopettajan päte-

vyyden, kuten myös freeride-koulutuksessa, missä syvennytään lisäksi vapaalaskun turvallisuuteen. ”Opiskelu tapahtuu Kittilän lukiossa tai Lapin koulutuskeskus REDU:ssa muiden opiskelijoiden joukossa, mutta akatemian oppilailla laskettelu on osa opiskelua. Tavoitteenamme on tehdä asiat aina mahdollisimman hyvin, mutta ei kuitenkaan liian vakavasti, sillä mielestämme asiat sisäistyvät opiskelijoille tehokkaimmin, kun oppiminen on hauskaa”, sanoo akatemian päävalmentaja Jukka Markkanen. Hänen mukaansa Levi tarjoaa Suomen parhaat olosuhteet alppilajien harjoitteluun. Huippu-urheilulinjan selkeä ykköslaji on pujottelu, johon paikan päällä on maailmancup-tasoinen rinne. Päätös pujotteluun keskittymisestä syntyi nimenomaan olosuhteiden myöntämisestä. ”Koska meillä ei ole kansainvälisen tason syöksy- ja suurpujottelurinteitä, pujotteluun keskittyminen säästää sekä aikaa että rahaa

ja on tietysti tehokkaampaa.” TAIDOT KEHITTYVÄT OPISKELUN AIKANA, LÄHTÖTASOLLA EI MERKITYSTÄ Markkanen toimii huippu-urheilulinjan päävalmentajana, apuvalmentajinaan kisauransa lopettaneet Juho Sattanen ja Minttu Sinkkonen. He kaikki ovat entisiä koulun opiskelijoita, joten heillä on vahva käsitys opiskelusta ja urheilusta sekä urheilijan että valmentajan näkökulmasta. Freeride-ryhmän ja monitaitolinjan rinnekoulutuksesta vastaa Pertti Vanninen, jolle vapaalasku ja parkit ovat elämäntapa ja intohimo. Hän osaa ohjata opiskelijoiden harjoittelua eri välinein monipuolisesti ja käytännönläheisesti. ”Levin hiihtokoulu on Suomen aktiivisin, ja se tarjoaa tuleville hiihdonopettajille paljon työpaikkoja joka talvi. Koulumme tehtävä uusien hiihdonopettajien tuottajana onkin merkittävä, ja jos aprikoi, miksi ei kannattaisi lähteä monitaitolinjalle tavallisen lukion si-

jaan, syyksi keksin ainoastaan, ettei ole mitään kiinnostusta rinnelajeihin. ”Snow Sport Academy tuo opiskeluun hauskuutta, yhteenkuuluvuutta, liikuntaa, yhteisiä kokemuksia ja roppakaupalla raitista ilmaa. Kuka tahansa voi tulla opiskelemaan. Meille tullakseen ei tarvitse olla taituri, sillä taidot kehittyvät opiskelun edetessä. Huippu-urheilulinjalle opiskelijat valitaan koulu- ja urheilumenestyksen perusteella, mutta siellä pyritäänkin siihen, että joku opiskelijoista pokkaisi jonain päivänä Levin maailmancupin palkintoporon kotikisassa”, Markkanen sanoo. Hiihtolomalaisille on järjestetty mahdollisuus tutustua koulun toimintaan avoimien ovien päivissä, jotka järjestetään 19.2., 26.2. ja 7.3. Lisätietoa päivien ohjelmista saa akatemian nettisivuilta, jonka kautta voi hakeutua kouluunkin. Timo Koivisto


5

KEVÄTTALVI 2019

28 vuotta luontoelämyksiä!

Koe arktisten kansojen vuosituhantinen elämänmuoto. Tule tapaamaan aidot siperianhuskyt, poro, suloiset pennut sekä elokuvaeläimet!

Levi Ski Classics -kiertueen päätöskilpailu Ylläksellä ja Levillä Maastohiihtokauden kansainvälinen päätöstapahtuma Visma Ski Classics Ylläs-Levi hiihdetään huhtikuun 13. päivänä 2019. Lähtö tapahtuu Ylläkseltä ja päättyy Leville. Ylläs-Levi on pitkän matkan hiihdon maailmancup, jossa on 12 osakilpailua Euroopassa ja yksi Kiinassa. Reitti lähtee keskeltä Ylläksen laskettelukeskusta ja kulkee Pallas-Yllästunturin kansallispuiston alueella kohti Leviä. Hiihtäjät voivat valita joko 70 tai 55 kilometrin hiihtomatkan. Pitempi mat-

ka on tarkoitettu ammattihiihtäjille ja se sisältää myös vaativia nousuja ja laskuja. Lyhyempi matka noudattaa suureksi osaksi samaa reittiä kuin pitkä matka, mutta alkuvaiheen vaativa tunturiosuus jää pois. Myös loppuosa on nousujen osalta helpompi. 70 kilometrin lähtöpaikkana toimii Sport Resort Ylläksen alue Ylläsjärven puolella. Tunturin toisella puolella Äkäslompolon jäällä sijaitsee 55 kilometrin lähtöpaikka ja 70 kilometrin ensimmäinen sprintti.

Huskypuisto on avoinna ympäri vuoden. Tervetuloa meille! +358 40 750 6572 - levihuskypark@gmail.com - www.levihuskypark.fi -

Levi Huskypark, Inarintie, 11 km Leviltä

Maailma viihtyy talvisessa Lapissa Alku- ja keskitalven aika oli sään ja matkailutoiminnan osalta vahva, mutta siihen sisältyi myös vaihteluja. Ihmiset eri puolilta maailmaa ovat viihtyneet niin tuntureissa kuin muuallakin Lapissa matkailupalvelukohteissa. Luminen luonto, mystisyys ja huolella järjestetyt monipuoliset aktiviteetit ja kaikki muut palvelut tunnetaan laajasti maailmalla. Suositut matkailukohteet ovat tuntureissa, joissa voidaan jär-

jestää kaikille sopivia ulkoilupalveluja ja joissa luonnon monimuotoisuus on lähellä. Matkailijoita oli monien tietojen mukaan ennätysmäärä varsinkin joulukuussa ja vuodenvaihteen aikoihin. Levillä joulun ja uuden vuoden viettäjiä oli suurin piirtein yhtä paljon kuin monena aikaisempana vuonna eli niin paljon kuin mahtuu. Kasvuvaraa ei ole tai sitä on vain sen ver-

ran kuin uusia majoituspaikkojakin. Levillä on hotellien ulkopuolisissa loma-asunnoissa yli 20.000 vuodepaikkaa. Hotellimajoitusten kysyntä ylittää tarjonnan keskitalven aikoihin, mutta ulkomaalaiset kysyvät koko ajan entistä enemmän erilaisia loma-asuntoja. Yhä useammin perheet ja erilaiset ryhmät ottavat mielellään oman lomamökin (talon) tai muun yksilöllisen loma-asunnon.

Revontulet näkyvät silloin kun näkyvät Koska revontulin näkeminen on tärkeätä useille ulkomaalaisille matkailijoille, osalle tärkein, on aihetta kysyä, kuinka revontulimatkailu onnistui syksyn, syystalven ja keskitalven aikana. Säät näyttivät usein pilvisiltä ainakin vuoden vaihteen molemmin puolin. Pakkasiakin on ollut enemmän kuin on enää luultu koskaan olevan eli ”menneisyyden tapaan” ja ne ovat ehkä häirinneet aukeille tai korkeille paikoille tehtäviä retkiä. Jostain päin Lappi on kuulunut, että joku aasialainen matkailija olisi kiukutellut, kun ei näe revontulia. Polar Star Travelin Heidi Jokela kertoo, että toimiston ohjelmapalveluihin kuuluu yksi revontuliretki tai kaksi retkeä viikossa. ”Emme ole kokeneet erityisiä ongelmia. Revontulia on retkillä näkynyt niin kuin aikaisempinakin vuosina. Tarjoamme enemmän muuta nähtävää ja tekemistä. Talvikausi on ollut tähän saakka oikein hyvä. Venäläisiäkin oli vuodenvaihteen aikana sama määrä kuin vuotta aikaisemmin. Helmikuu kuuluu ulkomaalaisten matkailijoiden huippukasvuun. Maaliskuun varaustiedot tulevat

Kuva: Arctic Frontier’s Aurora Chase?

myöhään”, Heidi Jokela sanoo. Levin Iglujen toimitusjohtaja Kristiina Kylmälahden positiivinen mieli ja ilme ovat olleet aurinkoisia kymmenen vuotta, vaikka huolet riskeistä ovat olleet monta kertaa taustalla. Jälleen kerran uudet rakentamiset ja riskit ovat tuoneet hyvää ja helpottunutta mieltä: ”Kysyntä on kasvanut… se vain kasvaa. Tulijoita riittää. Suomi on kiinnostava paikka ja on ilo tarjota täällä Levillä kokemuksia, ja arkista hyvinvointia. Entistä enemmän on tullut ihmisiä kaukomailta eli Australiasta, Singaporesta, eri Aasian maista ja Amerikan mantereelta. Ja revontulia on näkynyt tai ollut näkymättä niin kuin ennenkin, mutta aina on riittänyt jännitystä ja luontokokemuksia. ”Revontulet ovat näkyneet normaalisti. Säässäkään ei ole ollut poikkeamia, jotka olisivat tuoneet erityisiä ongelmia”, kertoo Erja Luiro Levin Lapinkylästä. Lapinkylä aloitti aktiivisen revontulimatkailun vuonna 2017 rakentamalla kymmenen revontulikotaa, joissa on mukava yöpyä

ja katsella taivasta ja muuta luontoa. ”Olemme jo onnistuneet hyvin alkuvaiheessa ja saaneet runsaasti ulkomaalaisia matkailijoita. Heitä on tullut muun muassa Etelä-Amerikasta, Australiasta, Kiinasta… Kevättalvella ihmisiä tulee enimmäkseen Euroopasta ja Yhdysvalloista.” Millaisia kokemuksia on ”revontuliyrityksellä”, jonka nimenä Arctic Frontier’s Aurora Chase? Australiasta Leville neljä vuotta sitten muuttanut pariskunta Juha Tolonen ja Kate de Bruin halusi alunperin tarjota ulkomaalaisille matkailijoille revontulien ja Lapin luonnon näkemistä ja valokuvaamista. ”Revontulinen esiintymisessä ei ole ollut havaittavissa muutoksia neljän vuoden akana”, Juha Tolonen sanoo. Hänen mukaansa aurinkotuulen tuomien hiukkasten määrät ilmakehään vaihtelevat, mutta revontulien näkemisessä on monta tärkeää vaikuttajaa. Yksi on osata katsoa taivaalle oikealla hetkellä ja oikeassa paikassa. Lappi tarjoaa Tolosen mukaan usein yhtä paljon muuta nähtävää ja valokuvattavaa kuin revontulet.


6

KEVÄTTALVI 2019

Enontekiön tapahtumia 14.-16.3.2019 Pohjoismainen jäänveistokisa Kilpisjärvellä. Järjestäjinä ovat Enontekiön kunta ja Kilpisjärven yrittäjät www.enontekio.fi.

22.-24.3.2019 Marianpäivät on koonnut Pohjoiskalotin saamelaisia tärkeisiin kirkonmenoihin Enontekiölle jo 1500-luvulta lähtien, jolloin kokoonnuttiin viettämään häitä, kastajaisia ja hautajaisia Enontekiön kirkolle kevättalven aikaan. Enontekiölle on jäänyt elämään perinne Marianpäivistä saamelaisena kulttuuritapahtumana. Marianpäivillä keräännytään Ounasjärven jäälle seuraamaan poroajokilpailuja ja suopunginheittoa, tavataan tuttuja ja osallistutaan jumalanpalvelukseen. Perinnemarkkinatorilla myydään paikallisia tuotteita juhlien aikana./www.facebook.com/marianpaivat/ 30.3.2019. Saami Ski Race – kansainvälinen maratonhiihto. Saami Ski Race maratonhiihto hiihdetään jo kymmenettä kertaa. Tällä kerralla lähdetään liikkeelle Hetasta ja kaikkien sarjojen maali sijaitsee Norjan puolella Kautokeinossa. 90 km hiihto starttaa Hetasta, 60 km hiihto Näkkälästä ja 30 km hiihto Siebestä Norjasta. Hiihtotyyli on edellisvuosien tapaan vapaa ja perinteisen hiihto on mahdollista latu-uraa pitkin. Retki- ja kilpasarjaa ei ole erikseen, vaan kaikki hiihtävät samassa sarjassa. 90 km sarjan kolme nopeinta mies- ja naishiihtäjää palkitaan stipendein. www.saamiskirace.fi/ 14.-21.4. 2019. Hetan Musiikkipäivät. Hetan Musiikkipäivät viettää tänä vuonna 50-vuotisjuhlavuotta.. www.hetanmusiikkipaivat.fi

Hetan Musiikkipäivien 50. juhlavuoden konserttiohjelma Hetan Musiikkipäivät on Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva ja pohjoisin klassisen musiikin tapahtuma.

Kuva: Anne Keskitalo-Hohti

Kevättalven ohjelma To 21.2. klo 19 Pianokonsertti, Enontekiön kirkko Paavali Jumppanen J.S. Bach: Die Kunst der Fuge Su 14.4. klo 19 Palmusunnuntain konsertti, Enontekiön kirkko Sibelius-Akatemian opiskelijoiden kamariyhtye: Essi Höglund, viulu; Antto Tunkkari, sello; Ossi Tanner, piano Ma 15.4. klo 9 Koulukonsertti, Hetan koulukeskuksen liikuntahalli klo 10 Päiväkotikonsertti, päiväkoti Riekko Sibelius-Akatemian opiskelijoiden kamariyhtye Ti 16.4. klo 19 Enontekiön päivä, saamelaismusiikin konsertti, Hetan koulukeskuksen liikuntahalli Ke 17.4.2019 klo 19 Minun virteni, perinteinen yhteisöllinen virsilauluilta, Enontekiön kirkko klo 19 Vierailukonsertti Kemissä Kokkola-kvartetti To 18.4. klo 20.30 Kiirastorstain konsertti, Enontekiön kirkko Kokkola-kvartetti ja Paavali Jumppanen Ohjelmassa Bachia ja Pehr Henrik Nordgrenin 3. jousikvartetto

Pe 19.4. klo 19 Pitkäperjantain konsertti, Enontekiön kirkko Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri – Mendelssohn: Sinfonia X – Bach-Reger: O Mensch, bewein’ dein’ Sünde gross – Hindemith: Trauermusik – Bach: Kantaatti BWV 82. ’Ich habe genug’ (solisti Aarne Pelkonen) – Saint-Saëns: Alkusoitto oratoriosta Le Déluge (Vedenpaisumus) – Bach: Contrapunctus XI teoksesta Die Kunst der Fuge Ohjelmassa asetetaan vierekkäin Bachin ja hänen musiikistaan vaikutteita saaneiden säveltäjien musiikkia pitkäperjantain hengessä. La 20.4. klo 10 Vanhainkotikonsertti, vanhainkoti Luppokoti klo 13 Musiikkihetki Pyhäkeron hiihtomajalla Seitakuoron yhtye klo 17 Matkakonsertti, Juhls Silvergallery, Kautokeino, Norja (Suomen aikaa) klo 18 Konsertti Ylikyrössä, Tunturihotelli Vuontispirtti Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin muusikoita klo 19 Konsertti Olos Polar Centerissä Muoniossa Aarne Pelkonen, baritoni, Reijo Tunkkari, viulu, Juho Ala-Kärppä, piano

klo 21 Myöhäiskonsertti, Enontekiön kirkko Seitakuoro ystävineen Ohjelmassa Bachin kantaatti Christ lag in Todesbanden, Biberin Passacaglia, johon liittyy tanssitaiteilija Janita Rantasen koreografia, sekä kuoromusiikkia. Su 21.4. klo 19 Päätöskonsertti, Enontekiön kirkko

– Peteris Vasks: Dona nobis pacem (Seitakuoro, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri) – Outi Tarkiainen: uusi teos, kantaesitys (Aarne Pelkonen, Paavali Jumppanen, Kokkola-kvartetti) – J.S. Bach: Orkesterisarja nr. 3 D-duuri (Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri)


KEVÄTTALVI 2019

7


8

KEVÄTTALVI 2019

Artisteja

Sanni.

Mira Luoti.

Ellinoora.

Laura Voutilainen.

Gasellit.

Jukka Lampela.

Sami Keskitalo.

Reidarin Ruija

Jarkko Honkanen.

Pepe Willberg.

LEVI HOTEL SPA

Särestöniemi-museo, Ateljeen vitriini Reidar Särestöniemen elä- ta Särestöniemessä. mään ja taiteeseen vaikuttiAteljeen vitriiniin kootusvat vahvasti hänen pohjoiset sa näyttelyssä on esillä Norjuurensa, jotka ulottuivat jaan liittyviä kuvia ja esineiOunasjoen varresta Ruijan tä Särestöniemi-museon korannoille. Reidarin äiti Alma koelmista. Näyttely taustoitAndersen syntyi 1800-luvun taa Reidarin sukujuuria sekä lopulla Norjan Vesisaares- sivuaa niiden merkitystä häsa alueella, jossa kohtasivat nen taiteessaan. Reidar kutuohon aikaan monenlaiset vasi teoksissaan toistuvasihmiset Norjan, Ruotsin ja ti Ruijaa, ikään kuin yhtenä Venäjän alueelta. Eri kielten henkisenä kotina. Vanhemja uskontojen sekamelskassa piensa kuoltua 1970-luvun suurin yhtenäinen ryhmä oli- alussa Reidar maalasi teokvat kveenit eli suomalaispe- sen, jossa näiden haudat on räinen väestö. sijoitettu norjalaiseen kirkAlma kasvoi kansainvä- komaahan, isovanhempien listen vaikutteiden keskel- hautojen viereen. Jäämeren lä ja kertoi myöhemmin lap- rantaan sijoittuu myös toisilleen tarinoita Arkangelista veikas, Särestöniemi-muja Pietarista, mistä rannikol- seon Galleriassa esillä olela seilaavat pomorit eli ve- va teos, Rakastuneet hylkeet näläiset kauppa-alukset toi- (1972), jossa hehkuvien värivat kuulumisia ja tavaroi- en ympäröimänä kaksi viikta. Myös Reidar Särestönie- sekästä hyljettä makaa toimen isä Matti vietti Norjassa siinsa kietoutuneina merenkolme vuotta ”kotivävynä” rantakalliolla. Kalastajakylä kuvattuna ilavioiduttuaan Alman kanssa vuonna 1913. Perheen ase- man sen asukkaita oli Reidatuttua lopullisesti Kaukosen rin tauluissa yleinen teema. Särestöniemen Ruijan rannat Toisinaan kylä vain oli sijoiolivat läsnä muistoissa ja esi- tettu vihertävien maininkien neissä, joita Vesisaaresta tuo- rannoille ja matalat talot ja tiin. Siellä myös vierailtiin ja veneet paljastivat myös, että Norjassa asuvat sukulaiset nyt ollaan Ounasjoen törmän olivat myös totuttuja vierai- sijasta Ruijan rannalla.

Evelina.

HULLU PORO Areena

Anneli Mattila.

Joiku Music Bar & kevään viihde

16.3. saakka Joikun karaoke torstaista lauantaihin. Ei sisäänpääsymaksua. Torstaisin avoinna klo 21-01 ja pe-la klo 21-02. 20.3.-30.4. Alkuviikosta soi karaoke, myös pääsiäisenä ja huhtikuun viimeisellä viikolla. Perinteiset tanssit keskiviikosta perjantaihin ja lauantaisin tanssillista menoa rokahtavampaan makuun. Ke 20.3. Marco Lundberg & Liekki To 21.3. Sami Keskitalo & Toni Jaatisen Orkesteri Pe 22.3. Suvi Karjula La 23.3. Club Joiku || Bilebändi Laskuteline 24.-26.3. Karaoke Ke 27.3. Jarkko Honkanen & Taiga To 28.3. Anneli Mattila Pe 29.3. Channel Four La 30.3. Jaana Isokangas & Band 31.3.-2.4. Karaoke Ke 3.4. Hurma To 4.4. Jukka Lampela & Lapponia Pe 5.4. Tommi Soidinmäki & Vastaisku La 6.4. Club Joiku || Locomotor 7.-9.4. Karaoke Elävän musiikin iltoina pääsymaksu 15 € ja Levi Hotel Spa:n asukkaat 10 € (sisältäen naulakkomaksun). Huom. 13.4. Liput 15 € + naulakkomaksu – vip-liput tms. alennusliput eivät silloin voimassa. Karaokeiltoina ei sisäänpääsymaksua (naulakkomaksu 3 €, hotellin asukkaat 2 €)

Ti 19.02. Sanni, ikärajaton keikka. Liput 20 € Ke 20.02. Sanni. Liput 23 € La 23.2. Stig. Liput 15 € Ti 26.2. Benjamin, ikärajaton keikka. Liput 15€ Pe 1.3. Mira Luoti. Liput 15 € La 2.3. Kotiteollisuus. Liput 18 € Ti 5.3. Evelina, ikärajaton keikka. Liput 18 € Ke 6.3. Evelina. Liput 18 € Pe 8.3. Modern Talkin Reloaded. Liput 18 € La 9.3. Abreu. Liput 18 € Ti 12.3. Pekkaniskan Pojat Ke 13.3. Laura Voutilainen. Liput 20 € To 14.3. Eini. Liput 15 € Pe 15.4. Irina. Liput 20 € La 16.3. Laura Voutilainen. Liput 20€ Ma 18.3. J. Karjalainen. Liput 25 € Ti 19.3. Anne Mattila. Liput 18 € Ke 20.3. Ellinoora. Liput 20 € To 21.3. J. Karjalainen. Liput 25 € Pe 22.3. Michael Monroe. Liput 25 € La 23.3. Elastinen. Liput 25 € Ma 25.5. Tuure Kilpeläinen & Kaihon Karavaani. Liput 25 € Ti 26.3. Pepe Willberg. Liput 18 € Ke 27.3. Gasellit. Liput 18 € To 28.3. Tuure Kilpeläinen & Kaihon Karavaani. Liput 25 € Pe 29.03. Ellinoora. Liput 20 € La 30.3. Tuure Kilpeläinen & Kaihon Karavaani. Liput 25 € Ti. 2.4. Lasse Hoikka & Souvarit. Liput 18 € Ke 3.4. Stig. Liput 15 € To. 4.4. Anssi Kela. Liput 20 € Pe 5.4. Teflon Brothers. Liput 20 € La 6.4. Ville Valo & Agents. Liput 49/55 € Ma 8.4. Juha Tapio. Liput 28 €

Kuukauden taiteilijana on Maria Siekas 2.3. saakka. Hän on Ylläsjärvellä asuva kuvataiteilija ja kuvaamataidon opettaja. Hän inspiroituu Lapin luonnosta ja Kaamos-näyttely tuo pimeänä pidetyn vuodenajan hehkuvat värit Särestön kahvioon. Akryylitekniikalla toteutetut teokset kuvaavat marrasja tammikuun välistä aikaa pohjoisessa.

Kuukauden taiteilija Särestön kahvilassa Särestön kahvilassa kuukauden välein vaihtuvissa näyttelyissä on esillä pääosin lappilaisten tai Lapissa asuvien ja työskentelevien taiteilijoiden teoksia. Mukana on sekä ammattitaiteilijoita, mutta myös kuvataiteen harrastajia. Kullakin tekijällä on tunnistettava oma tyylinsä ja kädenjälkensä, joten kahvilan näyttelyihin kannattaa tulla tutustumaan vaikka joka kuukausi. Museolla on tietysti myös

pysyvästi esillä Reidar Särestöniemen taidetta galleriassa ja ateljeessa. Ateljeen näyttelyt vaihtuvat muutaman kerran vuodessa, gallerian syksyllä vaihtunut päänäyttely ”Pohjoinen perintömaa” on esillä 1.11.2019 saakka.  Kahvilan näyttelyt ovat avoinna museon avoinnaoloaikaan tiistaista lauantaihin klo 12-18. Ne näkyvät myös museon nettisivuilla Näyttelyt -osiossa. Kahvilaan on vapaa pääsy.

Särestön kuukauden taiteilijat: Helmikuu (5.2.–2.3.2019) Maria Siekas Maaliskuu (5.3. – 30.3.2019) Soile Paasilinna


9

KEVÄTTALVI 2019 • KELLOT • KORUT • KIHLAT • LAHJAT • PARISTOT • PALKINNOT • KAIVERRUKSET • KORJAUSTYÖT

Kihloihin kivasti Kittilässä! Hyvä kihlasormusvalikoima Pohjois-Suomen kaiverruspalvelu

Palvelemme: ma-pe 10-17, la 10-14

Valtatie 27 KITTILÄ p. 040-8676 596, www.kellojakorukamari.fi

Ville Valo ja Agents esiintymiskiertueella Ville Valon ja Agents -yhtyeen esiintymiskiertue on maaliskuusta kesäkuuhun saakka. Laulaja ja yhtye ovat kiertuettaan varten julkaisseet äänitealbumin, joka pohjautuu legendaarisen suomalaisen laulajan Rauli Baddingin Somerjoen lauluihin. Odotettavissa on ennen kuulemattomia tulkintoja Badding-klassikoista, kuten Tähdet tähdet, Paratiisi, Ikkunaprinsessa ja tuorein single Orpolapsi kiurun. Levillä Ville Valo ja Agents

esiintyvät Hullu Poro Areenalla 6. päivänä huhtikuuta.

Saksalainen Germania joutui konkursiin helmikuussa Saksalainen lentoyhtiö Germania meni konkurssiin helmikuun alussa. Germania avasi kolme uutta reittiä Lappiin talvikaudella 2016-17. Silloin yhtiö oli Suomessa melko tuntematon tekijä, sillä se ei ollut koskaan aiemmin lentänyt Suomeen. Kolme uutta reittiään Lappiin Germania lensi välillä Berliini-Rovaniemi ja Düsseldorf-Kittilä Zürich-Rovaniemi. Kaikki kolme reittilentoa lennettiin kahdesti viikossa. Kolmen uuden reitin avaaminen samalle talvikaudelle oli merkittävä panostus lentoyhtiöltä. Samalla se lisäsi lentoliikennettä Lappiin huomattavasti. ”Kun kaikki kolme uutta reittiä ja lentojen määrä huomioitiin, oli kyseessä historian suurin yksittäinen linjaliikenteen kapasiteettilisäys Lappiin ulkomailta”, sanoi Finpron Visit Finland -yksikön myynnin edistämisen johtaja Heli Mende. Germania lensi Lappiin viime hetkiinsä saakka. Brittiläinen lentoyhtiö Monarch, joka myös teki lentoja Lappiin, ajautui konkursiin vuoden 2017 lopulla.

redu.fi

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN

YHTEISHAKU 19. 2 .-1 2 . 3 . 2 0 19

Tekniikan alat | Tietojenkäsittely ja tietoliikenne Luonnontieteet | Kauppa ja hallinto | Palvelualat Terveys- ja hyvinvointialat | Maa- ja metsätalousalat Yhteishaku 19.2.-12.3.2019 osoitteessa opintopolku.fi. Koulutuspaikkakunnat Kittilä, Kemijärvi, Rovaniemi ja Sodankylä. Lisätietoja: Opiskelijapalvelut puh. 020 798 4100 haku@redu.fi www.redu.fi Lapin koulutuskeskus REDU

Taitajien Tekijä

Taidegallerioita Galleria Raekallio Pöntsö, 99130 Sirkka, 040 484 0122 Kolmikerroksinen Galleria Raekallio on itsessään nähtävyys. Galleriassa on viikoittain vaihtuva näyttely. Raekallio maalaa vesi- ja öljyvärein ihmisiä, poroja ja luonnonilmiöitä. Avoinna ympäri vuoden päivittäin klo 10–18. Galleria Veli Koljonen Ateljee ja galleria Muonion Särkijärvellä. www.freewebs.com/veekoo/. Vierailut sopimuksen mukaan, 0400 690452.

Galleria Sibakow-Mansikka Ollilanojantie 15, 99100 Kittilä, 50 537 4666. Kittilän keskustassa sijaitsevassa galleriassa voi nähdä taiteilija Briitta Sibakow-Mansikan tavaramerkiksi tullutta Lappi-taidetta. Avoinna torstaisin klo 9–17 tai sopimuksen mukaan. Reidar Särestöniemen museo Reidar Särestöniemi (1925-1981) oli eräs merkittävimpiä lappilaisia kuvataiteilijoita. Hänen tuotannostaan tunnetaan erityisesti 1960- ja 1970-luvun suuret, voimakkaat öljymaalaukset. Museoalue koostuu ateljee-, galleria- ja kahvilarakennuksista. Vanha Sä-

restön tila liittyy luontevana kokonaisuutena museoalueeseen. Museo on avoinna ti-la 12-18 (lipunmyynti päättyy klo 17), suljettu juhlapyhinä. Pääsymaksut: aikuiset 12 €, koululaiset, opiskelijat, eläkeläiset 10 €, perhelippu (2 aikuista ja 2 lasta 7-16 v) 35 €, ryhmäliput 10 €/hlö, min. 12 hlöä. Museokortti 59 €. Opastuskierros 25 € (kierroksen kesto 1-1,5 h). Taidemuseo Einari Junttila Sammontie 5, 99100 Kittilä (Kittilän kirkonkylässä), 040 7034657. Einari Junttila taidemuseo on avoinna torstaisin 13–17, muulloin sopimuksen mukaan. Esillä on

taiteilijan syntymän 110-vuotisjuhlanäyttely. Einari Junttila luettiin lahjakkaimpiin suomalaisiin akvarellimaalareihin 1930-luvulla, jolloin näyttelyt Saksassa ja Helsingissä aloittivat hänen taiteilijauransa. Taiteessaan Junttila oli erityisesti vanhan, alkuperäisen Lapin tallentaja, mutta myös myöhemmän ajan kuvaaja. Hänen töissään näkyy luonnon koskemattomuus ja Lapin mentaliteetti parhaimmillaan. Taidemuseo on Einari Lapin koulutuskeskus Junttilan koti- ja taideympäristö, jonka hän rakensi sodan jälkeen vanhan talon raunioille. Einari Junttila taidemuseon perustaja ja nykyinen omistaja on taiteilijan tytär Terttu Junttila. Hän on koonnut näyttelyn yksityisten kokoelmista.

Lapin koulutuskeskus

Mikä on unelmiesi ammatti? Muoniossa voit opiskella kokiksi, matkailupalvelujen tuottajaksi, ajoneuvoasentajaksi, pienkonekorjaajaksi, sähköasentajaksi, lähihoitajaksi sekä putkiasentajaksi.

www.lappia.fi/yhteishaku

Rovaniemen koulutuskuntayhtymä


10

KEVÄTTALVI 2019

HERKUTTELE UPEIDEN MAISEMIEN ÄÄRELLÄ!

TUNNELMALLINEN BISTRO K5

NYT LEFFAAN LEVI SUMMITIIN

NÄKÖALARAVINTOLAT LEVIN ETURINTEESSÄ

KESKUSTAN TUNTUMASSA, SISÄPIHALLA POROAITAUS

UUTUUSLEFFAT LEVI SUMMITISSA

Spiella Café & Restaurant Café 11–17 À la Carte 18–23

Nauti Bistron herkullinen lounas joka päivä 11–14

Ravintola Panoraman Rinnelounas joka päivä 12– 15

Vietä leffaillat keskiviikosta sunnuntaihin ensi-iltaelokuvien parissa! Näytökset klo 15 ja 18

À la Carte 15–22

Liput 10 € aikuiset 7,50 € alle 12 vuotiaat ja Levipassilla

Lue lisää www.golevi.fi/ravintolat

Katso menu osoitteesta www.golevi.fi/ravintolat

Katso esitysajat: www.golevi.fi/leffat

HOTEL LEVI PANORAMA

HOTEL K5 LEVI

CINEMA LEVI SUMMIT

Hotel Levi Panorama | Cinema Levi Summit Tunturitie 205, Levi | Puh. 016 336 3000 | panorama@golevi.fi Hotel K5 Levi Kätkänrannantie 2, Levi | Puh. 016 639 1100 | k5@golevi.fi

#levipanorama #k5levi

Liikenne itärajan pohjoisosalla laskenut puoleen vuodesta 2013 Lapin rajavartioston valvomilla maarajan rajanylityspaikoilla ja lentoasemilla ulkorajan ylitti yhteensä 437 592 henkilöä. Vuoteen 2017 verrattuna henkilöliikenne lisääntyi 0,8 prosenttia. Rajanylittäjät edustivat 126 kansallisuutta. Itärajalla Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikoilla Venäjän kansalaisten loma- ja ostosmatkailu on hienoisessa laskussa. Sallan rajanylityspaikan kautta rajan ylitti 126 457 henkilöä; laskua edelliseen vuoteen verrattu-

na oli 4,7 prosenttia. Raja-Joosepissa henkilöiden rajanylitysten määrä oli 74 062, neljä prosenttia vähemmän kuin vuonna 2017. Venäläisten osuus rajanylityspaikan koko henkilöliikenteestä oli Sallassa 56,3 prosenttia ja Raja-Joosepissa 79,5 prosenttia. Vuoden 2018 aikana ulkorajan ylitti 98 812 ajoneuvoa, mikä on noin 5,2 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2017. Vuoden 2018 henkilöliikenne itärajan rajanylityspaikoilla on 48 prosenttia alhaisemmalla tasolla kuin huippu-

vuonna 2013, jolloin rajanylittäjiä oli 386 942 henkilöä. Lentoasemilla Schengen-alueen ulkorajaliikenne kasvoi 5,8 prosenttia vuoteen 2017 verrattuna. Lentoasemilla ulkorajan henkilöliikenteessä rajanylityksiä kertyi yhteensä 237 073. Henkilöliikenne kasvoi kaikilla Lapin rajavartioston valvomilla lentoasemilla, paitsi Kittilässä, jossa laskua oli 11,6 prosenttia. Kittilässä liikenteen lasku selittyy isobritannialaisen lentoyhtiön konkurssil-

Tuomikuruntie 136 99130 Levi 0400 394 182 info@immelkartano.fi www.immelkartano.fi

Ohjelmaa koko päiväksi

Safarille - Saunaan - Syömään

Ja majoitu mukavasti Immelkartanossa!

la lokakuussa 2017 sekä alkutalven 2018 lumen puutteen vuoksi peruuntuneilla lennoilla. Lentoasemien ulkorajaliikenne painottui edellisvuosien tapaan joulun ja uudenvuoden matkailusesonkeihin. Vuonna 2018 Lapin rajavartioston käsittelemien rikosasioiden lukumäärä kasvoi edellisvuoteen verrattuna. Vuoden aikana käsiteltiin yhteensä noin 150 rikosasiaa. Yleisin rikosnimike oli edellisen vuoden tapaan liikennerikkomus.


11

KEVÄTTALVI 2019

8. - 9.3 klo 19.00 Dinner & Cocktail-ilta ravintola Aurora Sky:ssa

ma - to 6.30 - 11.00, pe - su 7 - 11.00

Luettavana kevään 2019

Nordic Nature Health Hub -hanke tutkii luonnon terveysvaikutuksia Pohjoismaiden merkitys houkuttavina ja vastuullisina luontomatkailukohteina kasvaa. Nordic Nature Health Hub on suomalais-ruotsalainen hanke, joka tutkii ja mittaa luonnon terveys- ja hyvinvointivaikutuksia, sekä kehittää uudenlaisia työkaluja niiden hyödyntämiseksi. Tulevaisuudessa tutkimustietoa voidaan hyödyntää entistä paremmin myös terveydenhuollon piirissä. ”Luonto ja hyvinvointi kulkevat käsi kädessä: luonnon terveysvaikutukset ovat kiistämättömiä ja tieteellisesti todistettu. Tässä hankkeessa tutkimme fyysisiä ja mitattavia luonnon terveysvaikutuksia yhdessä suomalaisten ja ruotsalaisten luontopalveluyrittäjien kanssa. Tieto hyödyntää heitä sekä terveydenhuolto- ja hoivayrittäjiä uusien palveluiden luomisessa”, sanoo hank-

keen koordinaattori Pia Smeds Luonnonvarakeskuksesta (Luke). Projektissa luodaan kaikkia luonnossa liikkuvia palveleva työkalupakki, joka sisältää esimerkiksi sovelluksia oman hyvinvoinnin mittaamiseen, luontohyvinvointikohteet kartalla ja koulutusmateriaaleja sekä malleja uudenlaisten luontopalvelutuotteiden kehittämiseen. ”Luonnolla on mittaamatonta arvoa, ja siksi hyödyntäminen tulee tehdä kestävästi ja luontoa ja sen monia arvoja kunnioittaen. Tätä osaamista pyrimme vahvistamaan hankkeessa22, sanoo hankkeen projektiasiantuntija, Lena Enlund Centria-ammattikorkeakoulusta. Hankkeen tekeminen on kohdennettu tuleville ja jo olemassa oleville luontopalveluyrittäjille sekä muille luonnossaliikkujille, jotka haluavat luoda vastuul-

lisia, ympäristöystävällisiä ja kestäviä luontoelämyksiä tai olla osallisina sellaisissa. Mukana olevien yritysten osaamisen avulla kestävä ja arvostava tapa hyödyntää luontoa saadaan siirrettyä laajalle joukolle ihmisiä. Nordin Nature Health Hub on kolmivuotinen tutkimushanke, jonka 1,48 miljoonan euron rahoitus tulee Euroopan aluekehitysrahaston Botnia-Atlantica-ohjelmasta. Hanketta koordinoi Luonnonvarakeskus, ja mukana ovat Centria-ammattikorkeakoulu, Vaasan yliopisto/Levón-instituutti, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Hushållningsällskapet Norrbotten-Västerbotten, Västerbottens läns landsting, Umeå universitet, Kristinestads Näringslivcentral AB ja Länsstyrelsen Västerbotten.

loa!

u Tervet


12

1

KEVÄTTALVI 2019

8

SUPERMARKET • MATKAMUISTOT • VAATETUS

MA-LA 7-22 SU 9-22

ket

Koe uuden ajan Levimar

2

INFO • KESKUSVARAAMO

AVOINNA MA-LA 7-22 SU 9-22

3

HOTELLI • RAVINTOLA • SAUNA

9

RAVINTOLA

11

RAVINTOLA

Levinraitti 1 0400 933 800 info@levimarket.fi www.levimarket.fi

RAVINTOLA

10

KIINTEISTÖVÄLITYS

Pohjolan OP-Kiinteistökeskus Oy LKV Leviraitti 7 LH 1, 99130 SIRKKA Puhelin 010 2539 607 www.op-koti.fi

MATKAMUISTOT • LAHJAT

KYLPYLÄ• HOTELLI • RAVINTOLA

7

LÄÄKÄRI

LÄÄKÄRIKESKUS HAMMASKLINIKKA Ajanvaraus 010 312 141 tai pihlajalinna.fi

12

Levintie 1590

NTIE

LAPLAND HOTELS SIRKANTÄ

ITT

I

LY J O E

IRA LEV

+35816 646 301 www.levihotelspa.fi

MYL

6

10

KA

+ 358400 693 062

IIKENNE

NMUK

MARTINMUTK A

Tervetuloa!

KEVY TL OPERO

Levin suurin ja valikoimiltaan laajin LAHJATAVARAKAUPPA! Avoinna päivittäin

LEVIRAIT

5

NTIE

RAVINTOLA

MYLL YJ O E

4

Levin ke

1

Apteekki

LEVIN MATKAILU

SK

U ESK

HI

i

2

5

SS ITI

4

K

E

3

LEVIN PORTTI

6

E NANTI

N

RA KÄTKÄ

7

LEVI HOTEL SPA KYLPYLÄHOTELLI LEVITUNTURI

Pihlajalinna

79


13

KEVÄTTALVI 2019

9

RAVINTOLA

9

HOTELLI • RAVINTOLA

Sokos Hotel Levi, Tähtitie 5, 99130 LEVI p. (016) 321 5500

12

HOTELLI • RAVINTOLA

RAVINTOLA

13

KingCrab House Arctic Seafood Restaurant

+358 (0) 400 138 333 restaurant@kingcrabhouse.fi www.kingcrabhouse.fi

eskusta TIE

HIMM

ERIIKI

N

TTI

VIPRA

R ETU AKKA

8

HOTELLI HULLU PORO

PIIR

A

KUJA

H II HTÄ

JÄN

AKK

SKI MB AAJ AN KUJ A

SIR

11

NK.

11

S RAT

17 18 ALPPITALOT IE SIT S I H

YK VEL

ATU

A

KAPPELI

15

KIINTEISTÖVÄLITYS

16

MATKAMUISTOT • LAHJAT

17

URHEILULIIKE

18

RAVINTOLA

AREENA

AJA AST

IKUJ

KU

LÄN

Pihvipirtti

IE

TO R

13 16 15

050 410 7785 toimitus@levinsanomat.fi

SIT

LEVIN TORI

IE

HIS

9

JA 14

RANT

A

AVA A

AKK

RAKK

ÄHTI

MATKAILULEHTI

KIRJANPITO · SÄHKÖLIIKE

KKA

11WANHA HULLU PORO

14

P

P

Ylä-Levin alue

SPORT TO THE PEOPLE Torikuja 3 B P. 040 171 5411 Voit tarkistaa palveluaikamme intersport.fi/levi - tervetuloa!

ZERO POINT

Eturinteen alla

PAREMPAA PIZZAA SAA HAKEA Meiltä myös olutta ja siideriä Hissitie 11, Levi, 016 643 034

Intersport Levi 19

LEVI SUMMIT

19

HOTELLI PANORAMA

20

ELOKUVAT

Levi

Levi

20

HOTELLI • RAVINTOLA


14

21

KEVÄTTALVI 2019 2019 KEVÄTTALVI

OHJELMAPALVELU

22

OHJELMAPALVELU

k uk La v är uj

Munajärvi

k sjo

na

JOKELANVAARA

i

Ou

OO N A ST TEP

OUNASJOENTIE

Köngäs ja Rautuskylä

i

23

23

MAJOITUS • OHJELMAPALVELU

21 22

KÖNGÄS

Rautusjärvi

INARINTIE

OUNASJOENTIE

24

HOTELLI • RAVINTOLA

25

24

RAUTUSKYLÄ

POKKAAN

RAVINTOLA

RAVINTOLA AURORA SKY + 358 45 162 5606 Harjatie 2, Levi I leviniglut.fi

26

JÄÄKARTING

27

OHJELMAPALVELU

+358 44 100 300

BY VMAXRENTALS.FI

Toimimme moottorikelkkareitin vieressä. Pääset välittömästi nauttimaan ajamisesta. Myös lapset pääsevät kelkkailemaan! 3,5km Levin keskustasta Kittilään päin. P. +358 40 585 5333 • RENTALS@VMAX.FI

28

KONEVUOKRAUS

Levin tunturialue

© Levin Sanomat

26

PETSUKKA

Sirkkajärvi OUNASJOENTIE

LEVIN YMPÄRYSTIE

RAKKA

MUONIOON

HOSSA

LEVIKESKUS RAKKAVAARANTIE

29

KELKKAILU • VARUSTEET

LASTENMAA

30

RAVINTOLA • SAUNA

28

Immeljärvi

LEVITUNTURI

29

KOILLISRINNE

RAVINTOLA TUIKKU

GONDOLI

27 Immellompolo

25

RAVINTOLA AURORA SKY

TAALOVAARA

UTSUVAARA

KISAKESKUS

Ahvenjärvi

LEVI GOLF

ki

Tunturitie 2, LEVI • 0400 186 246 leviproshop@gmail.com

KOUTA

RAVINTOLA DRAIVI

asjo

30

RAVINTOLA HORIZONT

Oun

• Kelkkavuokraamo • Myynti ja huolto • Varustemyymälä

LEVIN YMPÄRYSTIE

Kaakkoisrinne

TIEVA

79 8 km KITTILÄ 13 km

ETELÄRINNE

South Point

SAMMU

LEVIN LAPINKYLÄ


15

KEVÄTTALVI 2019

! e n O All In Brand Store

Levi Shop


16

KEVÄTTALVI 2019

Reidar Särestöniemen maalaus Yksiöinen jää vuodelta 1969.

“Huurre.”

Ideat Lapista

Jukka Puljujärvi tekee vaatesuunittelussa kansainvälistä läpimurtoa Suomalainen vaatesuunnittelija Jukka Puljujärvi vie laadukasta naistenmuotia maailmalle yhdessä yhtiökumppaninsa ja markkinoinnin ammattilaisen Marta Valovirran kanssa. Erikoista on, että hän käyttää osassa tuotteistaan kankaiden värityksessä ja kuvioinnissa taiteilija Reidar Särestöniemen maalausten aiheita. Jukka Puljujärvellä on suuri kosketus Leviin, sillä hänen synnyinpaikkansa on Levin pohjoispuolella Kittilän kunnan Puljun pienessä kylässä. Vaatesuunnittelun lähtökohtana on laadukas, selkeälinjainen ja ajaton mallisto. Yrityksen nimenä on ”hálo”. Nimi juontaa ilmakehän optisesta halo-valoilmiöstä, joka näkyy erilaisina muotoina, muun muassa renkaina. Halot syntyvät, kun auringon tai kuun valo heijastuu ja taittuu ilmassa olevista jääkiteistä. Jukka Puljujärvi on saanut Reidar Särestöniemen museosäätiöltä erikoisluvan käyttää taiteilijan maalauksia kankaan painokuvioissa. Myös Särestöniemen museokaupassa on myytävänä ”Reidar”-vaatemallistoa. Vaatesuunnittelun ideoinnissa näkyy myös Lapin luonto eli Lapin vuodenajan ilmiötä valo, revontulet ja kaamos. Jukka ja hänen yhteistyökumppaninsa Marta Valovirran suunnittelun vahvana teemana kulkee myös ekologisuus. Se näkyy tuotteiden laadussa ja klassisuudessa. Vaatekaappia ei tarvitse uudistaa sesonkien vaihtuessa vaan täydentää vuosien mukaan. Yrityksen käyttämät kankaat tulevat Italiasta ja Ranskasta painokankaat valmistetaan Saksassa. Tuotanto on Virossa. Jukka Puljujärven taiteellinen herääminen on tapahtunut taiteilija Reijo Raekallion vetämässä taidekerhossa Kittilässä jo lapsena. ”Taidekerhon tekemä retki Reidar

“Reidar.”

Jukka Puljujärvi ja Marta Valovirta.

Särestöniemen taidemuseoon teki minuun suuren vaikutuksen. Kun tulin lukioikään, halusin kuvataidelukioon Rovaniemelle, yli 200 kilometrin päähän kodistani. Hain sinne salaa vanhemmiltani, mutta vanhempani antoivat valinnalleni hyväksynnän sen jälkeen kun minut oli valittu taidelukioon”, Jukka Puljujärvi kertoo. Koulu antoi alkuinnostuksen vaatesuunnitteluun ja nyt Jukan suunnittelemia tuotteita on myynnissä Suomen li-

säksi useissa Euroopan maissa ja myös Hongkongissa ja Yhdysvalloissa. Yrityksen oma myymälä avattiin viime vuoden lopulla Helsingissä. Ovia on raollaan useisiin muihinkin maihin, erityisesti Aasiassa mallisto on herättänyt suurta kiinnostusta. Jukka Puljujärvi vierailee säännöllisesti synnyinkotinsa maisemissa, jonka tunnelmia näkyy tulevissakin suunnitteluprosesseissa. www. www.halofromnorth.com/

“Kajo.”


17

KEVÄTTALVI 2019

SEE THE WORLD’S BIGGEST REINDEER For groceries and shopping, visit the famous, craziest market in Finland – Jounin Kauppa. Come and see for yourself, and don’t forget to take a selfie with the 7-meter tall Robin the Reindeer! #jouninkauppa

Suomen hulluin kauppa. Jounin Kaupassa käyt helposti kaupassa. Myös Alko, apteekki, kahvila ja paljon muuta. Ja Robin, maailman suurin poro. Sannanrannantie 3, Äkäslompolo, 040 711 8800 Ma–La (Mon–Sat) 08.00–21.00 Su (Sun) 10.00–21.00


18

KEVÄTTALVI 2019

LEVIN TALVEN VIIKKO-OHJELMA 2019 >s/Ed>sEs//<<KͲK,:>DϮϬϭϵ sŝŝŬŬŽͲŽŚũĞůŵĂŽŶĞƐŝŵĞƌŬŬŝŬĂŝŬŝƐƚĂ>Ğǀŝůůć ũćƌũĞƐƚĞƚƚćǀŝƐƚćĂŬƚŝǀŝƚĞĞƚĞŝƐƚć͕ŶćŝĚĞŶůŝƐćŬƐŝůƂLJƚLJLJŵŽŶŝĂ ŵƵŝƚĂŬŝŶŽŚũĞůŵŝĂ͘ sŝŝŬŬŽͲŽŚũĞůŵŝĞŶŵŝŶŝŵŝŽƐĂůůŝƐƚƵũĂŵććƌćϮŚĞŶŬŝůƂć͘ sĂƌĂƵŬƐĞƚǀŝŝŵĞŝƐƚććŶĞĚĞůůŝƐĞŶćƉćŝǀćŶćŬůŽϭϲ͘ϬϬŵĞŶŶĞƐƐć >ĞǀŝŶDĂƚŬĂŝůƵŶĞƵǀŽŶŶĂƐƚĂƉƵŚ͘Ϭϭϲϲϯϵϯϯϳϴ͕ ůĞǀŝ͘ŝŶĨŽΛůĞǀŝ͘Ĩŝ

>hD/<E< />z >hD/<E< />>E:Kh>hWh</EDP</>> ƚŝΘƚŽŬůŽϵ͘ϭϱͲKƚĂŵŵĞ'ŽŶĚŽůŝŶLJůƂƐ ŚƵŝƉƵůůĞ͕ũŽƐƐĂůƵŵŝŬĞŬćŝůĞŵŵĞũĂŬćLJŵŵĞ ƚƵƚƵƐƚƵŵĂƐƐĂũŽƵůƵƉƵŬŝŶŵƂŬŬŝŝŶ͘<ĞƐƚŽ͗ϯŚ͕ ŵŝŶŝŵŝŝŬćƌĂũĂϭϴͲvuotta. Hinta: 105 €. >hD/<E< Zd</^ Z</dhEdhZ/>> ŬĞŬůŽϭϭ͘ϬϬ;ϭ͘ϯĂůŬĂĞŶŬůŽϭϬ͘ϬϬͿͲdćůůć ƌĞƚŬĞůůćƉććƐĞĞŶĂƵƚƚŝŵĂĂŶΖƚŽĚĞůůŝƐĞŶΖůĂƉŝŶŵĂŝƐĞŵŝƐƚĂũĂ ůƵŽŶŶŽŶƌĂƵŚĂƐƚĂ͘<ĞƐƚŽŶŽŝŶϯ͕ϱͲ4 tuntia. Hinta: 75€/henkilö͘ zP> Dz^Zd</>s/dhEdhZ/>>>hD/<E'/>>  ƚŽŬůŽϭϵ͘ϬϬ;ϭ͘ϯĂůŬĂĞŶŬůŽϮϬ͘ϬϬͿͲ/ŚĂŝůĞŵŵĞŵĂƚŬĂŶ ƚĂŝƚƚƵĞƐƐĂŵĂŝƐĞŵĂĂũĂLJƂƚĂŝǀĂƐƚĂ͕ũŽƐƐĂǀŽŝǀĂƚŶćŬLJćƚƵŚĂŶŶĞƚ ƚćŚĚĞƚ͕ŬƵƵƐĞŬćƌĞǀŽŶƚƵůĞƚ͘>ƵŽŶŶŽŶƵƉĞĂůƵŵŝƚĂŝĚĞŽŶ ƉĂƌŚĂŝŵŵŝůůĂĂŶƚƵŶƚƵƌŝŵĞƚƐŝŬƂƐƐć<ĞƐƚŽ͗ŶŽŝŶϮ͕ϱŚ͘,ŝŶƚĂ͗ 73€/hlö ja 40€/lapsi (8ͲϭϭǀͿ͘ Dh<s>hD/<E< />z < d< E<hW^^ ŵĂŬůŽϭϭ͘ϬϬͲ<ćǀĞůĞŵŵĞ/ŵŵĞůũćƌǀĞŶũććŶLJůŝŬŽŚƚŝ<ćƚŬćŶ ŵĞƚƐćć͘DĞƚƐćƐƐćŝŚĂƐƚĞůĞŵŵĞůƵŵĞŶŬƵŽƌƌƵƚƚĂŵŝĂƉƵŝƚĂũĂ ŵŽůĞŵŵŝŶƉƵŽůŝŶŬŽŚŽĂǀŝĂƚƵŶƚƵƌĞŝƚĂ͘DƵŬĂĂŶǀĞƐŝƉƵůůŽũĂ ůćŵƉŝŵćƚŬĞŶŐćƚ͘<ĞƐƚŽ͗ŶŽŝŶϮͲ2,5 tuntia Hinta: 45€/henkilö.

Zd^^dh^:Z</Zd<d <hhdDKZd^^dh^Zd</ /^>EE/E,sK^/>>ŵĂ͕ŬĞ͕ƉĞŬůŽ ϭϴ͘ϰϱͲZĂƚƐĂƐƚĂũĂŶƉĂŝŶŽƌĂũŽŝƚƵƐϵϬͲ ϭϬϬŬŐ͘<ĞƐƚŽŶŽŝŶϭ͕ϱŚ,ŝŶƚĂ͗ 75€/henkilƂ;ĂůůĞϭϮǀůĂƉƐĞƚŵƵŬĂĂŶ ǀĂŝŶũŽƐŽŶĂŝŬĂŝƐĞŵƉĂĂ

ƌĂƚƐĂƐƚƵƐŬŽŬĞŵƵƐƚĂͿ ^<>d>hD^^D EdzDd^ E>E</>>  ƚŝ͕ŬĞΘůĂͲ^ƵŽŵĞŶŚĞǀŽƐĞŵŵĞŽǀĂƚǀĂůŵŝŝƚĂǀŝĞŵććŶƐŝŶƵƚ ůćŚŝŵĞƚƐćŶĂƐŬĞůƉŽůƵůůĞ͘<ĞƐƚŽ͗ŶŽŝŶϮƚƵŶƚŝĂ;ƌĂƚƐĂƐƚƵŬƐĞŶ ŽƐƵƵƐϭͲϭ͕ϱƚƵŶƚŝĂͿ͘ZLJŚŵćŬŽŬŽ͗ϰͲ6 hlöä. Hinta: 95€/henkilö. Z</:>hd>sE/,DD^^ ƚŝΘƚŽŬůŽϭϲ͘ϰϱͲhƉĞĂhůũĂƐDƵƐƚĂǀĞƚććŬĂƵŶŝƐƚĂ ŬŝƌŬŬŽƌĞŬĞćũĂĂŝƐĂŬĞůůŽƚŚĞůŬŬćć͘<ĞƐƚŽ͗ŶŽŝŶϰϱŵŝŶ;ũŽƐƚĂ ƌĞŬŝĂũĞůƵĂϮϬͲϯϬŵŝŶ͘ͿHinta: 39€/hlö.

,h^<z^&Z/d ϮϬ<D,h^<zZd</ Dd^ <K>> ŬĞŬůŽϵ͘ϯϬͲsŝĞŵŵĞƐŝŶƵƚŶŽŝŶ ϮϬŬŵŵĂƚŬĂůůĞůćƉŝůƵŵŝƐƚĞŶŵĞƚƐŝĞŶ ũĂũćŶŬŝĞŶ͕ƐććŶƐĂůůŝĞƐƐĂĂũĂŵŵĞ ŵLJƂƐƵƉĞĂĂũŽŬŝƵŽŵĂĂƉŝƚŬŝŶ͘<ĞƐƚŽ͗ noin 3,5 tuntia. Hinta: 200€/aikuinen ja 120€/lapsi (8ͲϭϮǀ͘ d>s/Dd^ E,h^<zZd</ϮŬŵ ŬĞΘƐƵͲsĂƵŚĚŝŬĂƐƌĞŬŝƌĞƚŬŝŚƵƐŬLJƌĞĞŶŬLJLJĚŝƐƐćŝƐƚƵĞŶ͘ ƐŝƚƚĞůLJŬŝĞƌƌŽŬƐĞůůĂƚƵƚƵƐƚƵƚĂĂŶ,ƵƐŬLJƉƵŝƐƚŽŶĂƐƵŬŬĂŝƐŝŝŶĞůŝ ŚƵƐŬLJŝŚŝŶ;^ŝƉĞƌŝĂŶŚƵƐŬLJͿ͕ƉŽƌŽŝŚŝŶ͕ŝůŽŝƐŝŝŶƉŝŬŬƵŬŽŝƌŝŝŶ͕ ĞůŽŬƵǀĂĞůćŝŵŝŝŶƐĞŬćƚƵŶĚƌĂƐƵƐŝŝŶ͘<ĞƐƚŽŶŽŝŶϮͲϮ͕ϱŚ͘,ŝŶƚĂ͗2km: 59€/ hlö, 36€/ lapsi 2Ͳϭϭǀ͘ ,h^<z^&Z/ϱ<D:,h^<zd/>s/Z/>h ƚŽΘůĂŬůŽϭϰ͘ϬϬͲ,ƵƐŬLJƐĂĨĂƌŝŶũćůŬĞĞŶƚƵƚƵƐƚƵŵŝŶĞŶƌĞŬŝŬŽŝƌĂͲ ŬĞŶŶĞůŝŝŶũŽƐƐĂƚĂƉĂĂƚŚƵƌŵĂĂǀĂƚŚƵƐŬLJŵŵĞƐĞŬćƉŽƌŽƚ͘<ĞƐƚŽ͗ noin 2 tuntia. Hinta: 85€/aikuinen (2 hlö/1 reki) ja 60€/lapsi (0Ͳ ϭϮǀ͘Ϳ ,h^<z> Dz^–:,h^<zs>:<K>> ƉćŝǀŝƚƚćŝŶŬůŽϵ͘ϬϬ͕ϭϮ͘ϯϬũĂϭϯ͘ϯϬͲ,ƵƐŬLJĂũĞůƵŶũćůŬĞĞŶ;ŬĞƐƚŽ ϰͬϲŬŵͿǀŝĞƌĂŝůĞŵŵĞĨĂƌŵŝůůĂũĂƚĂǀĂƚĂĂŶŵLJƂƐƉĞŶƚƵũĂ͘ KŚũĞůŵĂŶŬĞƐƚŽŶŽŝŶ͗ϭ͕ϱƚƵŶƚŝĂ͘,ŝŶta: 115€/aikuinen (2 hlö/reki), 70€/ůĂƉƐŝĂůůĞϭϮǀ͘ ϳ<Dd>s/^/<</>h<K/Zs>:<K>> ŬĞΘƚŽŬůŽϵ͘ϰϱͲ<ŽŝƌĂǀĂůũĂŬŬŽͲĂũĞůƵŝƚƐĞĂũĂĞŶƚĂŝƌĞĞƐƐć ŝƐƚƵĞŶ͘ZĞƚŬĞŶũćůŬĞĞŶǀŽŝƚǀŝĞůćƚƵƚƵƐƚƵĂŬŽŝƌŝŝŵŵĞũĂŽƚƚĂĂ ǀĂŝŬŬĂǀĂůŽŬƵǀŝĂ͘<ĞƐƚŽ͗ŶŽŝŶϭ͕ϱͲ2 tuntia. Hinta: 90€/aikuinen, 55€/lapsi (0Ͳϭϭǀ͘Ϳ sh,d/ΘZh,>>/^hh^–,h^<zͲ:WKZK:>h ŵĂŬůŽϭϰ͘ϰϱͲdƵŶŶĞƌĞŬŝŬŽŝƌŝĞŶǀŽŝŵĂũĂǀĂƵŚƚŝŽƉƉĂĂŶ ĂũĂŵĂŶŝƐŽŶƌĞĞŶŬLJLJĚŝƐƐćŶŽŝŶϮŬŵŵĂƚŬĂůůĂũĂŶĂƵƚŝ ƌĂƵŚŽŝƚƚĂǀĂƐƚĂƉŽƌŽĂũĞůƵƐƚĂ>ĂƉŝŶŬĂƵŶŝŝƐƐĂůƵŽŶŶŽƐƐĂ͘<ĞƐƚŽ ŶŽŝŶϭͲϭ͕ϱŚ͘Hinta: 65€/henkilö, 45€/lapsi (4ͲϭϮǀͿ͘

WKZK:>hd WKZK>>W/></>>: >hD/<E< />D E ŬůŽϭϭ͘ϬϬũĞůůĂĂŶƉŽƌŽŝůůĂϭ͕ϱ ŬŝůŽŵĞƚƌŝŶŵĂƚŬĂŶ,ƵŬŬĂũćƌǀĞŶ ŬŽĚĂůůĞ͘WŝůŬŝƚććŶũĂŬćLJĚććŶ ůƵŵŝŬĞŶŬćŝůĞŵćƐƐć͕ŬŽĚĂƐƐĂƐLJƂĚććŶ ůŽŚŝŬĞŝƚƚŽůŽƵŶĂƐũĂŬĂŚǀŝƚĞůůĂĂŶ͘<ĞƐƚŽ͗ŶŽŝŶϰͲϰ͕ϱƚƵŶƚŝĂ͘,ŝŶƚĂ͗ 125€/aikuinen ja 75€/lapsi (4ͲϭϮǀ͘Ϳ WKZK:>hϭ͕ϱŬŵ ƚŝΘƉĞŬůŽϭϬ͘ϬϬWŽƌŽĂũĞůƵƚĂůǀŝƐĞƐƐĂŵĞƚƐćƐƐćŽŶŬŽŬĞŵŝƐĞŶ ĂƌǀŽŝŶĞŶ͕ƉććƐĞƚũƵƚĂĂŵĂĂŶƉƵŝƐĞƐƐĂƌĞĞƐƐćůćƉŝŚŽŚƚĂǀŝĞŶ hankien. Kesto noin 30 minuuttia. Hinta: 45€/hlö. Ϯ<DWKZK^&Z/: ZsE: >>  ŬĞΘůĂŬůŽϭϭ͘ϰϱͲdćŵćŶ͘ϮŬŝůŽŵĞƚƌŝŶŵŝƚƚĂŝŶĞŶƉŽƌŽƌĞŝƚƚŝ ŬƵůŬĞĞƵƉĞŝƐƐĂŵĂŝƐĞŵŝƐƐĂũćƌǀĞŶũććůůć͘<ŝƌŬŬĂĂůůĂŝůŵĂůůĂǀŽŝƚ ŶćŚĚć>ĞǀŝƚƵŶƚƵƌŝŶƐĞŬćWĂůůĂƐƚƵŶƚƵƌŝƚ͘^ĂĨĂƌŝŬĞƐƚććŶŽŝŶϭϱͲϯϬ ŵŝŶƵƵƚƚŝĂũŽŶŬĂũćůŬĞĞŶƚĂƌũŽŝůůĂĂŬƵƵŵĂĂũƵŽŵĂĂ͘<ĞƐƚŽŶ͘ϮŚ͘ Hinta 60€/hlö, 30€/lapsi (alle 12v).

DKKddKZ/<><</>h ZsKEdh>/^&Z/ DKKddKZ/<><>> ŵĂΘƚŽŬůŽϭϴ͘ϰϱͲũŽŵĂƚŬĂŶ ƉŝƚƵƵƐŶŽŝŶϯϱŬŵ͘<ĞƐƚŽ͗ϮͲϯŚ͘ Hinta: 135€ /aikuinen (1 hlö/kelkka), 105€/aikuinen (2 hlö/kelŬŬĂͿũĂ 75€/lapsi ;ĂůůĞϭϮǀ͘Ϳ <Kd^&Z/DKKddKZ/<><K/>> ŵĂ͕ƚŝ͕ƚŽ͕ůĂ͕ƐƵͲKesto: n. 2 h. Hinta: 99€/aikuinen (1 hlö/moottorikelkka), 81€/aikuinen (2 hlö/moottorikeůŬŬĂͿũĂ 57€/lapsi (alle 12 v.) DKKddKZ/<><<^&Z/dhEdhZ/D/^D//E͕ϰdhEd/ ƚŝ͕ƚŽΘůĂŬůŽϵ͘ϰϱͲZĞŝƚƚŝŬŝĞƌƚććƌŝŶƚĞŝĚĞŶŬƵƉĞĞƐƚĂůƵŵŝƐƚĞŶ ŵĞƚƐŝĞŶŚĂůŬŝĂǀŽŝŵŝůůĞƐƵŽĂůƵĞŝůůĞ>ĞǀŝŶůćŚĞŝƐLJLJĚĞƐƐćŽůĞǀĂŶ <ćƚŬćƚƵŶƚƵƌŝŶƚĂĂŬƐĞ͘WŝĚćŵŵĞĂũĂŵŝƐĞŶĂŝŬĂŶĂƚĂƵŬŽũĂũĂ


19

KEVÄTTALVI 2019

LEVIN TALVEN VIIKKO-OHJELMA 2019 >s/Ed>sEs//<<KͲK,:>DϮϬϭϵ ŽƚĂŵŵĞŬƵǀŝĂůĂƉƉŝůĂŝƐĞƐƚĂůƵŽŶŶŽƐƚĂ͘<ĂŚǀŝƚĂƵŽŶƉŝĚćŵŵĞ ŚƵƌŵĂĂǀĂƐƐĂǀĂŶŚĂƐƐĂŚŝƌƐŝŬĂŚǀŝůĂƐƐĂ͕,ĂŶŚŝƉŝƌƚŝůůć͘,ŝŶƚĂ͗ 198€/aikuinen (1 hlö/ moottorikelkka) ja 149€/ aikuinen (2 ŚůƂͬŵŽŽƚƚŽƌŝŬĞůŬŬĂͿ͘

: <Zd/E'

ƉćŝǀŝƚƚćŝŶŬůŽϭϲ͘ϬϬͲ/ĐĞŬĂƌƚŝŶŐ ĂũĞƚĂĂŶǀĂůĂŝƐƚƵůůĂũććƌĂĚĂůůĂ ŶĂƐƚŽŝƚĞƚƵŝŶƌĞŶŬĂŝŶũĂŚŝůũĂŝƐŝůůĂ ŶĞůŝƚĂŚƚŝŵŽŽƚƚŽƌĞŝůůĂǀĂƌƵƐƚĞƚƵŝůůĂ ŵŝŬƌŽĂƵƚŽŝůůĂ͘<ĞƐƚŽ͗ŶŽŝŶϭ͕ϱƚƵŶƚŝĂ kuljetuksineen. Hinta: 65€/hlö͘ KhdKKZ>^Zd' ƉĞͲůƵĞĞŵŵĞŚLJůćƚLJƚ ƌĂŬĞŶŶƵŬƐĞƚ͕ƐŶŝƉĞƌƚŽƌŶŝƚ͕ ƌĂŬĞŶŶĞƐĞŝŶćŵćƚƐĞŬćƉŝŵĞLJĚĞƐƐć ŚŽŚƚĂǀĂƚůĂƐĞƌͲ͕ǀĂůŽͲũĂ ƐĂǀƵĞĨĞŬƚŝƚƚĂƌũŽĂǀĂƚŚƵŝŬĞĂŶ ƉĞůŝĂůƵĞŬŽŬĞŵƵŬƐĞŶ͕ũŽŬĂƐĂĂ ƐŝŶƵƚũĂŶŽĂŵĂĂŶĂŝŶĂǀĂŝŶůŝƐćć͊<ĞƐƚŽŶŽŝŶϮŚ͘,ŝŶƚĂ͗ 55€/aikuinen, 45€/lapsi 7ͲϭϮǀƉĞůĂĂǀĂŶĂŝŬƵŝƐĞŶŬĂŶƐƐĂ͘ůůĞϳͲ ǀƵŽƚŝĂĂƚƉĞůĂĂǀĂƚŝůŵĂŝƐĞŬƐŝƉĞůĂĂǀĂŶĂŝŬƵŝƐĞŶƐĞƵƌĂƐƐĂ͘

W/><</Zd<d

Z<d/EEW/><</Zd</ ŵĂŬůŽϭϬ͘ϬϬͲEĂƵƚŝŵŵĞ ŚŝůũĂŝƐƵƵĚĞƐƚĂũĂƚŽŝǀŽƚƚĂǀĂƐƚŝŬŝƌĞŝƐƚć ƐŝŝŵŽŝƐƚĂ͘sćůŝůůćŝƐƚƵŵŵĞŶƵŽƚŝŽůůĂ ŬĂƵŶŝŝƐƐĂŬŽĚĂƐƐĂũĂŶĂƵƚŝŵŵĞ ůŽƵŶĂƐŬĞŝƚƚŽĂũĂƉĂŝƐƚĂŵŵĞŵĂŚĚŽůůŝƐĞƚƐĂĂůŝƐŬĂůĂƚ͘<ĞƐƚŽ͗ŶŽŝŶ 3 tuntia Hinta: 74€/aikuinen ja 45€/lapsi (alle 12 v.) Zd</,/Es>d<hEdE ƚŝŬůŽϭϬ͘ϬϬͲWŝůŬŝŵŵĞŬĂƵŶŝŝƐƐĂŵĂŝƐĞŵŝƐƐĂũĂŶĂƵƚŝŵŵĞ ŬƵƵŵĂĂũƵŽŵĂĂ͘DŝŬćůŝŬĂůĂŽŶŶŝƐƵŽƐŝŝ͕ǀĂůŵŝƐƚĂŵŵĞƐĂĂůŝŝŶ ŬŽĚĂƐƐĂ͘<ĞƐƚŽŶŽŝŶϭ͕ϱͲϮ͕ϱƚƵntia. Hinta: 55€/henkilö.>hD/<z> s/Z/>hd

ŵĂ͕ŬĞΘůĂͲdƵƚƵƐƚƵŵŝŶĞŶ ůƵŵŝŬLJůććŶ͘<ĞƐƚŽ͗ŶŽŝŶϮ͕ϱͲϯŚ͘ Hinta: 70€/hlö ja 55€/lapsi (2ͲϭϮ ǀ͘Ϳ DKKddKZ/<><<^&Z/>s/ /Ͳ'>>ZzzE ŬĞΘƐƵŬůŽϵ͘ϰϱͲ<ĞůŬŬĂŝůĞŵŵĞ>ĞǀŝƚƵŶƚƵƌŝŶŬŝĞƌƚćĞŶ >ƵǀĂƚƚƵŵĂĂŚĂŶ͕ũŽƐƐĂƚƵƚƵƐƚƵŵŵĞŝƐćŶƚćWĞŬŬĂ:ƵƐƐŝůĂŶ ƌĂŬĞŶƚĂŵĂĂŶƵƉĞĂĂŶůƵŵŝůŝŶŶĂĂŶũĂũććƌĂǀŝŶƚŽůĂĂŶ͘<ĞƐƚŽ͗ŶŽŝŶ ϮͲ3 h. Hinta: 135€/aikuinen (1 henkilö/moottorikelkka), 103 €/aikuinen (2 henkilöä/moottorikelkka) ja 73€/lapsi (alle 12 v).

<h>ddhhZ/ΘZEdKhdhD/EE

,>/WhhDd^ ^^ –,zs E K>KEZ//WWhDddKZEdKhdh^ ƚŽŬůŽϭϭ͘ϬϬͲdƵůĞŵƵŬĂĂŵŵĞ ŶĂƵƚƚŝŵĂĂŶƐLJǀćƌĞŶƚŽƵƚƚĂǀĂƐƚĂ ƌŝŝƉƉƵŵĂƚƚŽŬĞůůƵƐŬĞůƵƐƚĂŵĞƚƐćŶ ƚLJLJŶŶLJƚƚćǀćƐƐćƐLJůĞŝůLJƐƐć͘,ĂůŝWƵƵ ŵĞƚƐćƐŝũĂŝƚƐĞĞsĞŝƚƐĞƌǀĂƐĂƐƐĂ͕ZĂĞŬĂůůŝŽŶƐƵŬƵƚŝůĂůůĂ͘<ĞƐƚŽ noin 2h. Hinta: 95€/aikuinen, 50€/alle 10v. lapset vanhempien ŬĂŶƐƐĂƐĂŵĂƐƐĂƌŝŝƉƉƵŵĂƚŽƐƐĂ͘>dd:d/dd>WW/>/^^^W/,W//Z/^^  ŬĞŬůŽϭϬ͘ϯϬ–<ćǀĞůĞŵŵĞϭ͕ϱŬŵŵĂƚŬĂŶůĂƉƉŝůĂŝƐĞĞŶ ƉŝŚĂƉŝŝƌŝŝŶ͕ƉĂŝŬĂůůŝƐĞŶ ƚĂŝƚĞŝůŝũĂƉĂƌŝƐŬƵŶŶĂŶZĂŝƐĂ ZĂĞŬĂůůŝŽŶƐĞŬćDŝƐŚĂĞůsĂůŝŶ ĂƚĞůũĞĞƐĞĞŶ͘,ĂůŝWƵƵŶEƵŽƚŝŽďĂƌŝƐƚĂ ǀĂůŵŝƐƚĂĂŶƵŽƚŝŽůůĂĞƌŝŬŽŝƐŬĂŚǀŝƚ͘ >ĂƚƚĞŶ͕ĐĂƉƉƵĐŝŶŽŶƚĂŝĂŵĞƌŝĐĂŶŽŶ ƉĂůĂŶƉĂŝŶŝŬŬĞĞŶĂƚĂƌũŽƚĂĂŶŬŽƚŽŶĂůĞŝǀŽƚƚƵŵĂŬĞĂŚĞƌŬŬƵƐĞŬć ŬƵŶŶŽŶƐŝŝǀƵůĞŵƉĞććůĂƉƉŝůĂŝƐƚĂƚƵŶŶĞůŵĂĂ͊<ĞƐƚŽ͗Ŷ͘ϮŚ͘ Hinta: 59€/aikuinen ja 39€/lapsi. ^hE:sEdK ƉĞŬůŽϭϴ͘ϰϱͲWĞƌŝŶƚĞŝƐĞŶƐƵŽŵĂůĂŝƐĞŶƉƵƵƐĂƵŶĂŶůƂLJůLJũĞŶ ũćůŬĞĞŶ͕ƚƵŶŶĞƚŝƚƐĞƐŝƵƵĚĞůůĞĞŶƐLJŶƚLJŶĞĞŬƐŝ͘,ĂƌŵŽŶŝĂƚćLJƚƚćć ƐĞŬćŵŝĞůĞƐŝĞƚƚćŬĞŚŽƐŝ͘sŽŝƚƉĂƌĂŶƚĂĂƚćƚćŬŽŬĞŵƵƐƚĂ ĞŶƚŝƐĞƐƚććŶ͕ƚŽĚĞůůŝƐĞůůĂĂƌŬƚŝƐĞůůĂŬŽŬĞŵƵŬƐĞůůĂ͗ƉƵůĂŚƚĂŵĂůůĂ ĂǀĂŶƚŽŽŶ͊Kesto: noin 2 tuntia. Hinta: 75€/hlö. <>dEhddh/^EdKEdhEd>s/Zd</ ƚŝ͕ŬĞΘƉĞŬůŽϭϮ͘ϱϬͲ<ĞůƚĂŶƵƚƚƵŝŶĞŶƚŽŶƚƚƵŽƉĂƐƚĂĂŚĂůŬŝ ĞůćŵLJƐŵĞƚƐćŶƚŽŶƚƚƵŵĂĂŝůŵĂŶƐĂůĂŝƐŝŵƉĂĂŶƉĂŝŬŬĂĂŶ͕ dŽŶƚƚƵůĂŶWŝŝůŽŽŶ͘DĂƚŬĂůůĂŬƵůũĞƚĂĂŶƐĂůĂƚƵŶŶĞůŝŶŚĂůŬŝũĂ ŝŚĂƐƚĞůůĂĂŶŬĂĂŵŽŬƐĞƐƚĂŚĞƌćŝůĞǀććůƵŽŶƚŽĂ͘<ƵůũĞŵŵĞ ŚĞůƉƉŽŬƵůŬƵŝƐƚĂŵĂĂƐƚŽĂŶŽŝŶϳϬϬŵ͘<ĞƐƚŽ͗ϭ͕ϱŚ͘,ŝŶƚĂ͗ 25€/hlö (alle 3 v. ilmaiseksi). Z<d/EE<K<</<hZ^^/ ƚŽŬůŽϭϮ͘ϬϬͲ<ŽĞĂƌŬƚŝƐĞŶĂůƵĞĞŶŬĂƵŶĞƵƐũĂŽŵĂůĞŝŵĂŝƐƵƵƐ ƌƵŽĂŶŬĂƵƚƚĂ͘<ĂŝŬŬŝĂŝŶĞŬƐĞƚŽŶŵĂŚĚŽůůŝƐƵƵŬƐŝĞŶŵƵŬĂĂŶ ŬĞƌćƚƚLJĂůƵĞĞůƚĂŵŵĞ͘KƉĂƐƚƵƐĞŶŐůĂŶŶŝŬƐŝ͘<ĞƐƚŽ͗ϱƚƵŶƚŝĂ͘ Hinta: 180€/aikuinen ja 90€/lapsi (alle 15v.)

ZsKEdh>/Zd<d

ZsKEdh>/:,d/ ŬĞΘůĂŬůŽϮϬ͘ϬϬͲsŝĞŵŵĞƚĞŝĚćƚ >ĂƉŝŶĞƌćŵĂĂŶƐLJĚćŵĞĞŶ ĞƚƐŝŵććŶũĂǀĂůŽŬƵǀĂĂŵĂĂŶ ƌĞǀŽŶƚƵůŝĂ͘dĂƌũŽĂŵŵĞƚĞŝůůĞŬĂŝŬŬŝ ƚĂƌǀŝƚƚĂǀĂƚǀĂƌƵƐƚĞĞƚũĂŽƉĞƚĂŵŵĞ ŵƵƵƚĂŵĂƚŚĞůƉŽƚŬƵǀĂƵƐƚĞŬŶŝŝŬĂƚ͕ ũŽŝůůĂƐĂĂƚƚĞƌĞǀŽŶƚƵůĞƚǀĂŶŐŝƚƚƵĂŬĂŵĞƌĂĂŶ͘KƚƚĂŵĂŶŶĞ ǀĂůŽŬƵǀĂƚũĂŵƵŝƐƚŝŬŽƌƚŝŶƐĂĂƚƚĞƚŝĞƚĞŶŬŝŶƉŝƚćć͘KƉĂƐƚƵƐŬŝĞůŝ englanti. Kesto: 4 tuntia. Hinta: 180€/hlö (sopii yli 12v. ůĂƉƐŝůůĞͿ͘ >W>EyWZ^^^EKtd ƚŝ͕ƉĞΘƐƵŬůŽϮϭ͘ϯϬͲ^ŶŽǁĐĂƚŝŶ ŝƐŽŝƐƚĂŝŬŬƵŶŽŝƐƚĂǀŽŝƚŝŚĂŝůůĂ ƚƵŶƚƵƌŝĂ͕ƚćŚƚŝƚĂŝǀĂƐƚĂũĂŵĂŚĚŽůůŝƐŝĂ ƌĞǀŽŶƚƵůŝĂƚĂŝǀĂĂůůĂ<ĞƐƚŽ͗ϮͲϮ͕ϱŚ͘ Hinta: 98€/hlö͘   dŝĞĚƵƐƚĞůƵƚũĂǀĂƌĂƵŬƐĞƚ͗ >ĞǀŝŶDĂƚŬĂŝůƵŶĞƵǀŽŶƚĂ dĞů͘нϯϱϴ;ϬͿϭϲϲϯϵϯϯϳϴ ǁǁǁ͘ůĞǀŝ͘Ĩŝ͕ůĞǀŝ͘ŝŶĨŽΛůĞǀŝ͘Ĩŝ sĂƌĂĂŵŵĞŽŝŬĞƵĚĞŶŵƵƵƚŽŬƐŝŝŶ  


20

KEVÄTTALVI 2019

Moottorikelkka oli lappilaisten yleinen urheiluväline 1960-, 1970- ja 1980-luvulla Pasi Satokangas kokosi kirjan kelkkailun kilpaharrastuksesta Pasi Satokangas on kirjoittanut hyvän kirjan menneiden vuosikymmenten moottorikelkkailusta. Kirja keskittyy kertomaan moottorikelkkaurheilun historiaa 1960-luvulta alkaen 1980-luvulle saakka. Nimenä on Selkää säästämättä. Kirjassa esitellään kaksikymmentä kelkkaratojen sankareiden tarinoita. Haastateltavat on esitelty urheilusaavutusten lisäksi myös henkilökuvausten kautta. Moottorikelkkailun kilpasarjojen tulosluettelot on koottu eri lähteistä. Kirjan pääpaino on tapahtumien, tunnelmien ja henkilöiden esittelyssä. Pasi Satokangas on syntyisin Kittilästä. Hän työskentelee Lapin ammattikorkeakoulussa projektisuunnittelijana ja tekee matkailuun liittyvää tutkimustyötä. Kirjan haastateltavina ovat olleet Paula Aho, Ari Kasanen, Risto Kauppinen, Seppo Koivisto, Seppo Kokkonen, Seppo Komulainen,

Pasi Satokangas. Kelkoista oikealla oleva edustaa perinteikkäämpää mallia.

Lainkarit, Jaakko Lehmuskoski, Heikki Mikkola, Allan Naukkarinen, Ari Peteri, Pauli Piippola, Sirpa Saarni, Juhani ja Marja-Liisa Tapio, Esko Tuisku, Tuovilat, Jukka ja Petri Varis, Kalevi Vehkonen, Jyri Välikangas ja Ylianttilat. Kittiläläinen moottoriurheilun harrastaja Allan ”Allu” Naukkarinen aloitti vesimäkärällä ja mopolla, mutta siirtyi sitten moottorikelkkailun pariin ja hanki oman pailakkansa. Hän oli myös perustamassa Kit-

tilän moottorikelkkailijoiden kerhoa vuonna 1977. Innostus oli kova ja ajajia paljon. Kelkkailijoiden kilpailu- ja harjoittelupaikka oli keskustan lähellä, siitä pääsi suoraan Ounasjoelle. ”Kelkkailimme pitemmälle ja pitemmälle ja yhdellä reissulla päästiin aina Sirkkaan saakka. Ja siitä syntyi ajatus, että tuostahan tehdään kisareitti. Useana vuonna järjestettiin Levin Safari -kisaa, voittoja alkoi tulla kun siirryin isoon vakioluokkaan. Osallistuin Ski-Doo Eve-

ristilläni Cup-kisoihin, josta tuli luokkavoitto. Seuraava kelkkamerkki oli Polaris, jota aloin myös myymään. Olin maajoukkue-edustajana Norjassa ja Ruotsissa. Vuoden 1982 Polaris Indy 500 oli aikana huippulaite, sillä ajoin joukkuehopeaa maaottelussa Rovaniemellä”, kertoo Allan Naukkarinen. Seitsemän vuotta kestäneen kilpailu-uran Allan Naukkarinen päätti vuonna1983 mutta oli mukana kelkkaurheilussa toimitsijatehtävissä ja pienkonekaup-

piaana. Vuonna 1991 Naukkarinen osallistui kuitenkin vielä 1991 Kemijärvellä 900 kilometrin koitukseen, jossa sijoitus oli 19. ”Kirjaan haluttiin tallentaa kelkkasankareiden tarinat ja tarjota ne lukijoille mahdollisimman kiinnostavasti esitettynä. Haastattelut olivat hieno kokemus. Erilaisia persoonia ja erilaisia miljöitä. Kil-

pakelkkailijat olivat valmiita kertomaan ajourastaan ja muustakin elämästä, arvostaen työtämme. Kirjaa tehtiin töiden ja perhe-elämän ohessa. Taso pyrittiin pitämään mahdollisimman korkeana. Näistä syistä valmistumiseen kului useita vuosia. Valmiin kirjan näkeminen oli lopulta mahtavaa”, Pasi Satokangas kertoo.”

2.11.2018 - 5.5.2019 AIKATAULU 5.5.2019 SAAKKA Levin skibussit SkiAIKATAULU bussit liikennöivät puolen tunnin välein

(2. - 22.11.2018 ja 2.2. - 5. 5.5.2019 välein sinisillä palkeilla merkityt vuorot) vuorojen mukaan. Skibussit liikennöivät puolen tunnin välein, mutta toukokuun päivinätunnin tunnin välein sinisillä palkeilla merkityjen

R1 1 2 3 4 5 6 7 8 9

ZERO POINT Wanha Poro Kelorakka Kivirakka Keskirakka Pikkurakka Isorakka Etelärakka Unelmarakka KOILLISRINTEET, hissi 6

10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 R2

Golfväylä Nulkkatie Ounasranta Hossa Hossanmukka Levijärvi Petsukkalampi Sirkan koulu Sirkkajärventie Kuppimaantie Ounasjoentie Kätkä Martinmutka Mylly ZERO POINT

R2 24 25 26 27 28

ZERO POINT Hullu Poro Sirkantähti Niementie Immeljärvi Immel

9,00

9,30

10,00 10,30 11,00 11,30 12,00 12,30 13,00 13,30 14,00 14,30 15,00 15,30 16,00 16,30 17,00 17,30 18,00 18,30 19,00

T 9,10

9,40

10,10 10,40 11,10 11,40 12,10 12,40 13,10 13,40

A U

14,40 15,10 15,40 16,10 16,40 17,10 17,40 18,10 18,40 19,10

K O

9,30

10,00 10,30 11,00 11,30 12,00 12,30 13,00 13,30 14,00 14,30 15,00 15,30 16,00 16,30 17,00 17,30 18,00 18,30 19,00 19,30

9,30

10,00 10,30 11,00 11,30 12,00 12,30 13,00 13,30 14,00 14,30 15,00 15,30 16,00 16,30 17,00 17,30 18,00 18,30 19,00 T A U

29 30 31 32 33 34 35 36 R1

SOUTH POINT Peurankieppi Karhunkieppi, hissi 10 Ilveskieppi Ansajotos GONDOLI2000 Kouta Koutamaa ZERO POINT

9,10

9,40

10,10 10,40 11,10 11,40 12,10 12,40 13,10 13,40

K

14,40 15,10 15,40 16,10 16,40 17,10 17,40 18,10 18,40 19,10

O 9,15

9,45

10,15 10,45 11,15 11,45 12,15 12,45 13,15 13,45

14,45 15,15 15,45 16,15 16,45 17,15 17,45 18,15 18,45

9,30

10,00 10,30 11,00 11,30 12,00 12,30 13,00 13,30 14,00 14,30 15,00 15,30 16,00 16,30 17,00 17,30 18,00 18,30 19,00

Oy Levi Ski Resort Ltd, puh 020 7960200 24.12.2018 Ski bussien liikennöinti päättyy klo 15.00 (ei taukoa kloLisätietoja: 14.00 - 14.30). Oikeudet muutoksiin pidetään. 25.12.2018 Ski bussien liikennöinti alkaa klo 11.30. Lisätietoja Oy Levi Ski Resort Ltd, puh. 020 7960 200 Liikennelupa nro JJ-606895 - 606898 22-8-2018


21

KEVÄTTALVI 2019

Rakentaminen – asuminen LVI-huolto:

Tapani Rantajääskö Kittilän Nuohoustoimi

p. 050 3901849

Sähköhuolto: p. 050 3900802

• 040 7241257 • tapani.rantajaasko@nuohoojat.fi

Huoltotilaukset:

huoltotilaukset.roi@caverion.com p. 040 5873621

www.caverion.fi

Caverion Suomi Oy Teollisuustie 8, 99100 Kittilä

SÄHKÖURAKOINTI, -SUUNNITTELU JA TARVIKEMYYNTI

LEVIN SÄHKÖ OY www.levinsahko.fi – p. 0207571630

Myös ATK-verkot, palo- ja murtohälytyslaitteet

Levin Sanomien näköislehti vapaasti luettavissa netissä, levinsanomat.fi

Kittilän kunta myy lomatontteja Leviltä

Tontti tunturista omaksi tai vuokralle Metsähallitus myy ja vuokraa yksilöllisiä lomatontteja Levin upeista tunturimaisemista. Tontit sijaitsevat Taalovaarassa ja Rakkavaarassa. Kysy myös muista kohteistamme ja löydä se oikea tontti! Lisätiedot: Marja Vaara, puh. 0400 713 770 tai marja.vaara@metsa.fi

Yhteystiedot: KITTILÄN KUNTA www.kittila.fi Veli-Matti Virtanen 040 5811889 E-mail: Veli-Matti.Virtanen@Kittila.fi

Tutustu kaikkeen tarjontaamme osoitteessa laatumaa.fi


22

KEVÄTTALVI 2019

Veli Koljosen Galleria Avoinna silloin kun olet tulossa! Soitathan etukäteen 0400 690 452 Tervetuloa!

Viileäsavustettua poron sydäntä ja paistia. Lapin Kuohu on täydentynyt hilla- ja puolukkajuomalla.

MA-TO 9-17 / PE 9-18 / LA 7-20 / SU 9-17

Ps. Kuivalihasesonki käynnistyy!!

Tule duuniin tunturiin!

Matkailu- ja ravintola-alan työtä tarjolla Matkailun kuumin sesonki on käsillä ja työntekijöitä kaivataan vielä Levin alueen yrityksiin. Tarjolla on töitä muun muassa kokeille, baarimestareille, tarjoilijoille vuoropäälli-

köille, ravintolatyöntekijöille, siivoojille ja kiinteistönhoitajille, myyjille sekä taksinkuljettajille.

Käännös-, tulkkaus- ja opetuspalvelut 26 vuoden kokemuksella

Levin Sanomat

seuraavan kerran maaliskuun 29. päivänä

Arctic language company

AINEISTOPÄIVÄ 23.3. 050 4107785, toimitus@levinsanomat.fi

Taneli Sukseton ja Aatos Matkailulehti

15. vuosikerta Kustantaja: Levin Sanomat Ky www.levinsanomat.fi Päätoimittaja: Veikko Erkkilä Englanninkieliset käännökset: Cool Marketing Finland Peter Culley Painopaikka: Botnia Print, Kokkola

Puhelin 050 410 7785 Toimituksen postiosoite: Mikonkatu 2, 96300 Rovaniemi aineisto@levinsanomat.fi toimitus@levinsanomat.fi Lehden vastuu mahdollisesta virheestä ilmoituksessa rajoittuu enintään ilmoituksen hintaan.

Arctic Language Company Oy 040 774 9945 peter.culley@arcticlanguagecompany.fi


23

KEVÄTTALVI 2019

Mitä? Missä?

Levin Marian kappeli Kappeli on avoinna päivittäin klo 11-15 silloinkin kun siellä ei ole tapahtumia. Tutustu.

Levin tapahtumia

Keskiviikkoisin klo 20 viikkomessu Pe 15.2. klo 19 Rauhaa ja rohkeutta -konsertti. Nina Åström. Liput 10 €. Ti 19.2. klo 20 Talvikonsertti. Seeli Toivio, sello ja laulu. Liput 20 €. To 21.2. klo 19 Pohjoisen lauluja – Kaikuja Kittilästä. Ralla Group. Liput 10 €. Ke 27.2. klo 20 Tunturimessu, mukana Entiset nuoret. Ti 5.3. klo 19 ”Keskiyön auringon maa”. SAILA laulu ja kitara, Lasse Heikkilä kitara ja perc, Joonatan Rautio, saksofoni, Ville Linnala, basso. Liput 15 €, lapset alle 16 v. 5 €. Ma 11.3. klo 19 ”Tuokio Lapin tunnelmaa” konsertti, Rolf Wirtanen. Liput 15 €, lapset alle 16 v. 5 €.

VETOKOUKKUJEN AMMATTILAINEN

Visma Ski Classic Ylläs-Levi -hiihto järjestetään kolmatta kertaa lauantaina 13.4. Kilpailijat starttaavat kello 8.25 Ylläsjärveltä 70 km matkalle ja Äkäslompolosta kello 11.00 55 kilometrin matkalle. Ensimmäisten kilpailijoiden arvioidaan olevan maalissa Levillä kello 11.30. Kilpailun loppusuora on Hissitiellä ja tapahtumatori Zero Pointilla. Tapahtuma tulee vaikuttamaan liikennejärjestelyihin. Levin vappu & Outdoorfest, Levi MayDay 27.4. – 1.5. Tänä vuonna talvikausi huipentuu koko kauden päättävään viiden päivän mittaiseen tunturikarnevaaliin. Viiden päivän aikana Levillä on rinneaktiviteetteja sekä aikuisille että lapsille, perinteinen vappukulkue, pool partyt, kevättarjouksia, brunsseja, keikkoja ja koko hiihtokauden päättävä after ski. Levi Outdoor & Bike Fest! 24. – 28.7. Festi sisältää kilpailuja ja tapahtuman aikana esitellään Levin kesäisiä aktivitteeja.

Koukkupajan asennuspisteissä asennamme laadukkaat vetokoukut autoosi satumaisen edullisesti!

TARJOUSPYYNNÖT JA TILAUKSET 010 420 1700 info@koukkupaja.fi

RISTIKKO Burl tai Charles

Jorma Kemppainen 2019

Nyt kulkee!

SOTA- sosiaalipalSIIRTOvelua LAINEN

Tokion lä lentoasema Sipi

?

er

Nig

meinata

POHJA

soluissa

TAHNA

” ”

x2

pelata troikkaa

makeita

POHJA

karitsa

mausteita

tiivisteitä

prii m

a

tekstiiliMaija

Tea

SUO

tilastollisia menetelmiä

voittaa eloisa

Lymi

KITTILÄ • Maukkaat lounaat puffetpöydästä joka päivä • Á la carte -annokset • Myymälä • Nestekaasut • Pikapesu

Ask

kuvan-

nytkin

VALIOVÄKEÄ

tuntevia

vakoilua

syötyjä

x2

NYTKIN

ärepeä m

?

naikkonen

016-643 031

Palvelemme:

ma-pe 7-22, la 8-22, su 9-22

onoklle si

Meiltä saa K-kortilla plussaa


24

KEVÄTTALVI 2019

Intersport Levi Shop & Rental Intersport

Laskettelun

pro-alppikaupasta

parhaat merkit ja välineet!

talvivaatemallistoa:

atutkimus taj ut

099 201 ·S

PA ·

SHOP & SERVICE Torikuja 3 B • Tel. +358 40 171 5411 CASUAL SHOP Torikuja 4 A • Tel. +358 40 171 5176 RENT Torikuja 4 • Tel. +358 40 171 5017

UO

MEN

LU O T E T U I

Meiltä vuokralle myös toppa-asut aikuisille ja lapsille!

-50%

Intersport

Rent Levin

PERHETARJOUS:

Kun molemmat vanhemmat vuokraavat sukset tai lumilaudan, alle 10-vuotiaat lapset saavat omat varusteensa samalle ajalle

1/2-HINTAAN! Varustevaraukset: levi.rent@intersport.fi

UP

Intersport Levi

SNOWBOARDING

Polar Vantage Multisport-kellot, meillä myynnissä alkaen 279,-

KA

Krista Pärmäkoski

LU

Racing Center Levi

uusin välinein!

Fischer Vacuum - It´s Individual!

Ku l

Fischer XC-

t Levi Renpalvelee

NU

RH

EI

PALVELEMME JOKA PÄIVÄ! Tarkista palveluaikamme www.intersport.fi/levi

Profile for Levin Sanomat

Levin Sanomat kevättalvi 2019  

Tervetuloa hiihtolomalle tai muulle lomalle keväiseen tunturiin!

Levin Sanomat kevättalvi 2019  

Tervetuloa hiihtolomalle tai muulle lomalle keväiseen tunturiin!

Advertisement