Mispelgatkoerier 2018

Page 1

WA ZOUDE GIJ KIEZE?

44

ste

Jaargang 2018

CARNAVAL MISPELGAT - www.dewallepikkers.nl


verkoop & aankoopbegeleiding verkoop & aankoopbegeleiding uitgebreid woningaanbod uitgebreid woningaanbod nieuwbouw specialist nieuwbouw specialist bouwbegeleiding bouwbegeleiding taxaties taxaties

Uw persoonlijke Uw persoonlijke makelaar met makelaar met scorend vermogen scorend vermogen moolenaarmakelaardij.nl moolenaarmakelaardij.nl


BURGERMEESTER

BESTE MISPELGATTERS,

Dit is mijn eerste voorwoord in de Mispelgatkoerier. Ik heb een aantal vorige koeriers gezien en ik kan me voorstellen dat u deze van a tot z leest. Boordevol informatie over een enorm feest, carnaval! Ik vertel vaak hoe ik mijn burgemeesterschap met carnaval ben begonnen. Dat zit zo. Ik werd burgemeester van Naarden op 1 februari 2004. Op de avond ervoor was ik bij het grootse Prinsenbal van carnavalsvereniging De Wallenkraaiers. Een paar minuten voor twaalf werd ik uitgenodigd door Frans Bauer om bij hem op het podium te verschijnen. Zo ben ik, met hem gearmd zingend ‘Heb je even voor mij’, de dag ingegaan waarop mijn burgemeesterschap een aanvang nam. In die jaren in Naarden heb ik het carnaval vieren ontdekt. Wat hebben we een plezier beleefd bij de optocht en de stunt die men altijd voor de burgemeester in petto had! Dit jaar is het thema van het Bommelse carnaval ‘Wa zoude gij kieze’. Een prachtig thema voor 2018, want over een paar weken zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Ik hoop dat u ook daar in grote getale naar toe gaat om uw stem, uw keuze, uit te brengen. Daarnaast hoop ik dat u kiest voor een mooi feest. Een feest waarvan u, als de vermoeidheid uit uw lijf is en uw stem weer terug is, denkt: 2018, wat een mooi carnaval was dat. Wat heb ik genoten en ik tel de dagen alweer af naar carnaval 2019. U kiest er dan voor om met elkaar de optocht te lopen, met elkaar te feesten of met elkaar te luisteren naar de blaaskapellen of de dj. U kiest er dan voor om dat samen te doen, met respect en met plezier. Ik wens u allen mooie, feestelijke dagen en heb een tip: Wa zoude gij kieze? Kies een bestuurslid, een vrijwilliger, een muzikant uit en bedank hem of haar. Voor de organisatie, voor het werk of voor de muziek. Want…..een bedankje aan hen is zeer verdiend! Dr J.P. (Peter) Rehwinkel Burgemeester van Zaltbommel

3


TIJD VOOR EEN FRISSE WAALWIND * TIJD VOOR D66!

Bewoner binnenstad: “Er wordt hier al heel lang gepraat over een betere binnenstad. Maar er gebeurt te weinig. Het schiet niet op”.

Ondernemer in Zaltbommel: “Politiek en ondernemers moeten gezamenlijk optrekken. Met meer daadkracht en één gemeente Bommelerwaard kan er veel meer worden bereikt”.

Toerist in Bommelerwaard: “Ik kom regelmatig in de Bommelse binnenstad, maar het oogt er rommelig en het kan er zoveel beter. Bijvoorbeeld een autovrije Markt, sfeervolle aankleding, betere parkeermogelijkheden”.

Betrokken inwoners: “De Buitenstad biedt unieke kansen om Zaltbommel nog meer uitstraling te geven. De bijzondere ligging aan de Waal en de cultuurhistorische uitstraling van de Vestingstad als basis voor een plan dat tot de verbeelding spreekt”.

Zomaar een paar citaten die D66 oppikte tijdens de vele straatacties op de Markt en bij de Portage. Veel reacties en ideeën van betrokken inwoners, ondernemers en bezoekers. Er is al veel tijd, geld en energie verbruikt. Aan een betere binnenstad, aan plannen voor de buitenstad en aan de komst van één gemeente Bommelerwaard. Maar er is te weinig bereikt. Ondanks wethouders en partijen die al meer dan 10 jaar de dienst uitmaken.

Dit is uw D66 team Zaltbommel Fractie en raadskandidaten D66 Zaltbommel vlnr: Joost Drijvers, burgerlid/raadskandidaat

Ondernemers vragen ons op te schieten en daadkracht te tonen. Inwoners willen dat er meer met hun inbreng wordt gedaan. Meer resultaten zien. Toeristen blijven graag komen als de aantrekkingskracht wordt vergroot.

An van Tuijl, burgerlid/raadskandidaat

D66 wil die ambitie en die daadkracht tonen. Samen met inwoners en ondernemers van onze mooie gemeente. Steun ons hierbij op 21 maart aanstaande. Het is tijd voor een frisse Waalwind. Tijd voor D66!

Peter Smits, raadskandidaat

Thom Ummels, fractievoorzitter/lijsttrekker

Elke Meyers, burgerlid/raadskandidaat

THOM UMMELS, lijsttrekker D66 Twitter: @ThomD66 Mail: thom@d66zaltbommel.nl

D66 Zaltbommel valt onder de afdeling D66 Bommelerwaard en trekt samen op met D66 Maasdriel.

Contact met D66:

D66Bommelerwaard @D66_Zaltbommel

Word lid!

https://bommelerwaard.d66.nl/

Fotografie fotomontage: D66 Bommelerwaard, foto brug: Arie Mastenbroek, Portretfoto’s: AWFotografie

Bommelerwaard


DE MISPELBLOEMKES

V

orig jaar op het prinsenbal zijn wij gepresenteerd als de Mispelbloemkes. Wij hebben het prinsenbal en de carnaval fantastisch gevonden. Dit jaar bestaan de Mispelbloemkes uit Jet Glabeek, Japke Timbos, Marit Eikelboom en Nienke Busker. Dit jaar hebben ook een nieuwe begeleider en dat is Lizelotte van Slooten. Wij gaan er weer een gezellig carnaval van maken en er staan al veel optredens gepland, Prinsenbal, sleutel overdracht,

kindercarnaval, knarrenbal en de boerenbruiloft. Wij zien jullie graag bij de optredens, kom kijken. Is dansen jouw grootste hobby? Vind je optreden heel leuk? En ben je tussen de 11 en 15 jaar oud? Doe dan mee met deze toffe dansmariekes en word er zelf een! Alaaf, alaaf, alaaf, Nienke Busker Mispelbloemke


Groothandel in isolatiepanelen, eerste en tweede keus. Nu op voorraad

dakpanprofiel platen in diverse lengten Halfronde nokken,windveren en diverse hulpstukken Kleur zwart

Voor meer informatie zie www.bvbpanelen.nl Bert van Bruchem BVB Isolatiepanelen Valeton 8 • 5301 LW Zaltbommel Tel. 0418-840008

6


DE VOORZITTER

V

oor u ligt de 44e editie van de Mispelgatkoerier, een jubileumeditie! Mijn dank en complimenten gaan uit naar iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan onze Mispelgatkoerier. Ook dit jaar staat de Mispelgatkoerier weer vol met leuke stukjes en veel foto’s, met terugblikken op het vorige carnavalsseizoen en vooruitblikken naar wat ons dit jaar allemaal te wachten staat.

Wa zoude gij kieze?, is het motto voor dit nieuwe carnavalsseizoen. Wa zoude gij kieze?, was ook de vraag die begin november 2017 aan de Algemene Ledenvergadering werd voorgelegd toen ik me als voorzitter kandidaat heb gesteld. Inmiddels 4 jaar geleden begonnen als algemeen bestuurslid, waarvan 3 jaar in de functie van secretaris en dan nu de grote eer dat ik deze mooie vereniging mag voorzitten. Dank voor het vertrouwen dat hierbij in mij is gesteld. Wa zoude gij kieze? was ook dé vraag die Bas van Rooijen, Michiel Kleijn en Joost Jegen zich zelf hebben gesteld. Michiel Kleijn heeft besloten zijn functie als penningmeester neer te leggen. Joost Jegen heeft besloten om na vele jaren in de Raad van 11 en de laatste jaren als Mijnheer de Adjudant, zijn veren (voorlopig?) aan de wilgen te hangen. Langs deze weg wil ik Joost en Michiel danken voor hun enorme inzet. Ook Bas wil ik danken voor zijn inzet als voorzitter de afgelopen jaren. We mogen ons gelukkig prijzen dat Bas de functie van penningmeester met volle energie en kunde heeft opgepakt.

gelijk te maken. Ieder lid van de raad en het bestuur zet zich vol overgave in om al het werk te verzetten. Respect en dank daarvoor!

Ook de vele vrijwilligers die ons bij verschillende activiteiten ons ondersteunen wil ik hierbij bedanken. Dat vele handen het werk licht maken is hier echt van toepassing. Ook dit jaar hebben wij in samenwerking met de Gemeente, Politie, Brandweer, De Poorterij en ESP Entertainment zichtbare en onzichtbare verbeteringen doorgevoerd, waarmee de gezondheid en veiligheid van de carnavalsvierders nóg beter wordt gewaarborgd. Enkele voorbeelden hiervan zijn; extra afzuigpunt van warme lucht en de verbreding van de trap bij binnenkomst in de foyer, de grote tent wordt 5 meter langer, de toiletwagen wordt overdekt en er komt een snackwagen in plaats van een tent. In samenwerking met ESP Entertainment hebben we weer een fantastisch programma samengesteld. In deze Mispelgatkoerier vindt je het volledige programma. Op vrijdag 9 februari 2018 barst het feest weer los in Mispelgat.

Koop tijdig je passe-partout via de site van de Poorterij om gegarandeerd toegang te krijgen tot de Mispelpoort of kies voor een kaartje aan de deur. In ieder geval hopelijk tot ziens tijdens de carnavalsdagen in de Mispelpoort of een van de andere carnavalslocaties in de binnenstad. Laten we met z’n allen er weer De leden van de Raad van 11 en het bestuur wil ik be- een onvergetelijk feest van maken! danken voor hun tomeloze inzet. Het lijkt soms dat het alleen maar feesten is, maar voordat het zover is, ALAAF ALAAF ALAAF wordt er achter de schermen veel werk verzet om het UW VOORZITTER carnavalsfeest en alle activiteiten daarom heen mo- MARTIJN MERKS

7


s Wij drukkonezensnaor)lle

N I E U W

i n

Z a l t b o m m e l

( behalve

Wij w en u een sen fi carna jne val!

De Bourgondiër is een kaaswinkel met een uitgebreid assortiment Hollandse en buitenlandse kazen, heerlijke vers gebrande nootjes en smaakvolle delicatessen. Daarnaast hebben wij een leuk assortiment geschenk- en relatieartikelen.

kaas ·

Tot ziens! Gamerschestraat 33 Zaltbommel T (0418) 51 12 20 Rozemarijnsteeg 1

Tel. 0418 514 088

5301 BX Zaltbommel

facebook.com/kaasjager

Sp e c ia le a a n b

noten · delicatessen ·

ie din g !

av al Ti jden s de ca rn vo or m aa r

€11,-

4 personen friet, 4 snacks (keuze uit kroket frikandel of kaassouflé) Beker saus naar keuze...

Schimminck 2 - Zaltbommel - 0418 512 013 Nabij de schapenrotonde

Nancy & Roberto Hoeppe Waterstraat 28 5301 AJ Zaltbommel 0418 - 514742 w w w. je s z e b e l s . n l

Keuken open van: 16.00 - 23.00 uur Zondag vanaf: 13.00 - 21.30 uur Di - Woe gesloten

Voor leut is er carnaval voor een goei stukske kaas is er:

LEO V.D. HEUVEL BROUWER ZUIVELHANDEL

Beemster kaas dan proef je pas hoe kaas moet smaken Spek en worst verkopen wij dor ok

Tot ziens op de mert

8


D’N PENNIE

PENNINGMEESTER DAAR KIES overhandigen als Ere-Lid. IK VOOR! Met veel passie en plezier houden wij met z’n allen

In de afgelopen jaren heeft Michiel Kleijn met bloed, zweet en tranen gewerkt aan onze financiële administratie. Met zijn achtergrond in IT, heeft hij de omzetting kunnen maken naar een toegankelijk online platform, alles geheel zonder papier of bonnetjes. Het is dan ook bijzonder jammer, maar erg begrijpelijk, dat hij voor zijn gezondheid heeft gekozen en zijn taken als penningmeester heeft neergelegd. Michiel bedankt ! Nu ligt mijn achtergrond in de cijfertjes, dus was het voor mij niet moeilijk om te kiezen en het penningmeesterschap over te nemen. Het was natuurlijk een enorme eer om Uw Voorzitter te mogen zijn. Maar als Uw Penningmeester is mijn rol, om de vereniging financieel gezond te houden, denk niet onbelangrijker. En daarbij hadden wij met Martijn Merks in het bestuur, al de ideale man als nieuwe voorzitter. Martijn succes !

Ik wil graag iedereen bedanken die in de afgelopen 12 maanden hard heeft gewerkt aan de totstandkoming van het carnavalsfestijn. Waarbij we met trots kunnen zeggen dat wij al 45 jaar draaien zonder een cent subsidie. Niet alleen de raad en bestuursleden, maar vooral ook de grote aantallen vrijwilligers en sponsoren zijn daarbij onmisbaar. In het bijzonder wil ik Maarten Busker bedanken. Hij heeft mij 11 jaar geleden bij de carnavalsclub gehaald en heeft in al zijn jaren bijzonder veel betekend voor de carnaval in Mispelgat. Tijdens onze verbroedering afgelopen zomer heb ik hem als voorzitter met trots zijn oorkonde mogen

de carnavalstradities in stand en steken we die daar waar nodig in een nieuw jasje. Een fantastisch Prinsenbal waarbij wij onze nieuwe Prins Maerten de XVI hebben mogen presenteren. Het lesprogramma waarbij wij aan onze allerkleinsten de herkomst en gedachten van het carnaval bij brengen. En natuurlijk weer een Kerkdienst met een prachtig 11 jarig jubileum van onze Pastor Bus. En zo kan ik nog wel even doorgaan, te veel om op te noemen.

En dan op vrijdag 9 februari barst het feest weer los in de Mispelpoort, in en op het terrein van de Poorterij. Als je slim bent koop je een passe-partout, daarmee heb je gegarandeerd alle avonden toegang en hoef je niet in de rij te staan. Je bestelt je passe-partout eenvoudig online via de link op onze facebook pagina of www.dewallepikkers.nl of via www.de-poorterij.nl. Met je betaalbevestiging haal je daarna jouw passe-partout op aan de kassa van de Poorterij. Met ESP-entertainment hebben we nu al jaren een succesformule in handen. Ook dit jaar hebben we samen weer gesleuteld aan het concept. Naast weer een fantastisch programma aan artiesten hebben we weer veel geïnvesteerd in de veiligheid. Geniet met volle teugen, alle dagen in Mispelgat, wa zoude gij anders kieze? Ik bedank iedereen uit de grond van mijn hart, van onze raad tot bestuur, van vrijwilligers tot onze leden en van sponsors tot Magistraten voor hun onmisbare bijdragen. Mispelgat is er klaar voor, dankzij jullie steun en inzet! Bas van Rooijen – Uw Penningmeester

9


Klassiek ballet • Modern ballet • Hip-hop & Urban • Boys Class Show & Jazz • Peuterdans • Kinderdans • Volwassenen

Sinds 1985 dé moderne dansschool voor jong en oud! Djazz Dance Centre verzorgt danslessen voor de jeugd (vanaf 3 jaar), scholieren, studenten én volwassenen. We hebben een uitgebreid aanbod aan lesprogramma’s; voor beginners tot gevorderden.

Wil je dit ook proberen? Kom dan langs voor een gratis proefles! Wacht niet te lang en kijk op onze website voor het lesaanbod.

Wil je ons komen bewonderen? Kom dan op 16 & 17 juni naar onze dansvoorstelling op het podium van theater de Poorterij.

www.djazzdancecentre.nl • Fitline, Walstraat 1 Zaltbommel • 06-30053532

10


GROOTVORST

D

e afgelopen 3 jaar mochten Joost en ik de scepter zwaaien over Mispelgat. Terugdenkend aan deze periode wil ik toch wel een paar hoogtepunten vermelden: uiteraard de carnavalsfeesten in de Mispelpoort, maar ook het 44-jarig jubileumfeest van de Wallepikkers in 2015, Prinsenballen, ontbinden van de optocht op de Markt, scholenbezoeken, Harmonicafeesten, jubileafeesten Spuugzat & De Mispelkrakers, intochten, de carnavalsmissen, boerenbruiloften, knarrenballen….

Afscheid nemen van de Raad van Elf wil ik nog niet, ik heb namelijk zin in mijn nieuwe rol als Grootvorst.

Voor nu wil ik wel mijn adjudant Joost en zijn Wendy, Daphne en Madelief en de Raad, Bestuur, Aonhang en Het Verlopen Hof bedanken voor alle steun die ik heb gehad.

Uiteraard ook bijzonder veel dank aan u, alle Mispelgatters, waarmee wij het feest mochten (en mogen!) vieren. Wat was het mooi en wat hebben we genoten van Nog 2 weken en dan gaan we weer los. Ik wens ieonze rollen. En nu is het, geheel volgens de tradi- dere Mispelgatter veel voorpret en hoop u allen straks weer te zien in ons mooie Mispelgat! ties, tijd voor een nieuwe Prins en adjudant. ‘Wa zoude gij kieze?’ Nou, Prins Maerten XVI en Alaaf zijn adjudant Xander dus! Ik heb veel vertrouwen in dit duo. Het is een mooie Grootvorst Maerten XV mix tussen ervaring & nieuw elan en ik wens ze Michiel Keser alle wijsheid en heel veul leut toe.

Mispelgat b

Wij wensen

edankt!

jullie een fij

ne carnaval

Joost Wendy &

Sue 11


Touringcar-vervoer nodig?

Lion Cars B.V. Bernseweg 22-A 5324 JW Ammerzoden T 0418 - 512 228 F 0418 - 516 222 E info@lioncars.nl I www.lioncars.nl

erdargel ZatK DMJaanadag artijn

DJ M Uw tuin onze zorg Anton Klijmij Spiesmakerstraat 4a 5301 BC Zaltbommel 06 44 96 82 26

Op de m

arkt

Telefoon 0418-512924

maandag t/m zaterdag 16:00 t/m 21:00 uur

12

GAMERSCHESTRAAT 7 5301 AN ZALTBOMMEL

info@suusgarden.nl www.suusgarden.nl


DE SCHOLEN

K

ort geleden zijn Prins Maerten en zijn Adjudant op pad geweest naar de Mispelgatse basisscholen om daar Carnavalsles te gaan geven. Een aantal scholen waaronder De Spelwert, De Fonkelsteen, de Fransiscusschool en Walsprong hebben aangegeven graag aan dit project van C.V. de Wallepikkers mee te werken.

Voor de lessen is een heus lesprogramma opgesteld door de Jeugdcommissie met onder andere een presentatie van de belangrijkste activiteiten en symbolen van het Mispelgatse Carnaval voor de bovenbouw, en een voorleesverhaal voor de onderbouw.

Ook is er dit jaar weer een knutselopdracht voor de Mispelgatse scholen bedacht. Het thema van dit jaar is het Vaandel. We gaan er van uit dat de binnenstad van Mispelgat er weer fantastisch uit gaat zien met al die knutselwerken verspreid over een groot aantal etalages. Zie je er een die je leuk vind of waarvan jij denkt dat deze moet winnen? Deel dit dan op de Facebookpagina van de Wallepikkers.

De Jeugdraad van C.V. de Wallepikkers zal bepalen welke klassen de mooiste knutselwerken hebben gemaakt en zullen dit bekend maken tijdens de scholenbezoeken op de donderdag en vrijdag voor Carnaval. Hier ontvangen de winnende klassen de felbegeerde trofee van JeugdTijdens de lessen is gesproken over de kleding van de Prins, prins en -prinses. de gebruiken zoals het Alaaf en de tradities zoals bijvoorbeeld de Boerenbruiloft en de sleuteloverhandiging.

13


ECHTE SPREEUWENDURPER NEEMT ARCKELDURPS BEKERPALEIS MEE NAAR PEERDENDURP

www.avsportprijzen.nl graveren & laseren

sleutel service

belettering

AV Sportprijzen Blankensteijn 5 Hedel 073 5993510 06 22797048

Blankensteijn 5, Hedel 073-5993510 06-15285267 info@verhaarbedrijfskleding.nl www.verhaarbedrijfskleding.nl

Officieel dealer van Dassy werkkleding en vele andere merken.

14


C.V. DE

GASGEVURS

“E

r war eens unne groepske enthousiaste Mispelgatters, die unne jaor of 9 gelee besloten om unne clubske op te richten, namelijk C.V. de GasGevurs. Sinds dieje tijd ontbraken ze nooit in d’n optocht van Mispelgat. Ze geleuve ooit hoge ogen te gooie bij d’n jury, maor dah bleek tot op heden unne “sprookje “ te zijn. “Wa Zoude gij kieze “ is ut motto voor 2018. Nou dur is nogal wah te kiezen... C.V. De GasGevurs heeft zichzelf de spiegel veurgehouwe en kiest dit jaor veur pure schoonheid!! En zo vierde C.V. de Gasgevurs nog lang en gelukkig Carnaval in Mispelgat!!“

Kom allemaol kijken naor d’n optocht in Mispelgat en laot oe meenemen en betoveren in ut Sprookje van C.V De GasGevurs! Aláááááááfffff. C.V. de GasGevurs

HARMONICA WA ZOUDE GIJ KIEZE?

Wij kiezen voor Carnaval! Voor de 3e keer met de beentjes van de vloer in Pand 9. Stichting Prezzent organiseert samen met de Wallepikkers een dolle middag met de Prins en Blaaskapel Spuug-Zat voor mensen met een verstandelijke beperking. De Raad van 11 en de jeugdraad lopen graag de polonaise met ons. We swingen lekker mee met de blaasmuziek en gaan helemaal los. paarden in de gang.. ‘s-nachts na tweeën.. bloemetjesgordijn.. Het is ieder jaar een feest en daarom halen wij onze kielen uit de kast! Wil jij ook mee feesten op het carnavalsbal? Zaterdag 3 februari van 14.00 uur tot 16.30 uur is het carnaval in Pand 9.

15


Ook voor alle kleding bedrukkingen...

Kon. Wilhelminaweg 56 | Mispelgat

ude o z Wa eze? i k ken gij els lak nag Laat je leuren van in de k gat of el Misp ldonk Oete

zinnig

Zwaan

Bel 06 128 777 14 voor een afspraak

16


BESTE MISPELGATTERS Het is bijna zover, carnaval 2018 staat voor de deur! Ook dit jaar zijn we er weer bij om samen met CV de Wallepikkers voor jullie een fantastische carnaval te organiseren. Carnaval vier je uiteraard in de Mispelpoort met de leukste artiesten van Nederland! Dit jaar met nog meer artiesten. Wij zijn al volop bezig met de voorbereidingen om carnaval 2018 weer onvergetelijk te maken. Dat belooft weer veel goeds dit jaar!

Aan de kleine Mispelgatters is ook weer gedacht. Zij kunnen zich elke middag vermaken in onze kindertent. Onder leiding van 2 volwassen begeleiders kunnen de ouders de kids met een gerust hart achterlaten! Elke middag is er genoeg te doen zoals kinderdisco, schminken, bioscoop- en knutselhoek. We hebben weer van alles in petto om er een geweldige carnaval van te maken. We zien jullie graag in de Mispelpoort bij het mooiste feest van het jaar! Alaaf!!

HET TEAM VAN ESPENTERTAINMENT 17


BOEKBINDERIJ

VAN HEES

Wenst u een prettige carnaval Boekbinderij van Hees Dwarsweg 18 5301 KT Zaltbommel 0418 - 51 24 59 info@vanheesboekbinderij.nl

18


RAUW VAN DE BARBECUE

W

ij, de drie buitenechtelukuh adoptiekeinder van de Biggenkerker meesterschlager Boris Bloedworst en z'n zeug Trees Hacheevlees: Driekus Draadvlees, Rienus Reuzel en Bibi Bimbimbap, beter bekend als het alom gerespecteerduh (dankzij de mate- en tomeloze inzet van onze immer presentuh en nooit verzakunduh buurmanager, Dhr. De Rat (boekinguh aolleenig via hummus)) schlagertrio "Rauw van de Barbecue", willuh ons as urste efkes verontschuldiguh veur de tien moanduh durenduh radiostilteh. Deh hee te maoke mee ut daverend sukses van onze mega-hits “Vrouwkes” en “Selfie over Elfie” (wereldwijd gekuvvert en nahgedaon). Deh hetter veur gezorrugt (finansiejeel binnuhgelopuh) deh wij hebbuh kenne overweinteruh in Spanje. Beter gezeet: de Costa del Porc. Watri s ti a n F o to : K

a le n van Da

R AUWE URING IN KE S E E L V NG A G E L VOL

tan weer geresulteerd heet in onze neije kaskrakert (deur alle onspannentheid in Del Porc) die jullie tege ut uitkomme van dees krant vast al nie meer kenne horuh, vanwege ut onguloofulukke meezinggehaltuh en oorwurrem effect. Terrugkommend op de verontschuldiging, deh is veural veur de prijswinnaars van onze Selfie over Elfie aksie van veurig jaor. Deh gaot goedkommuh. Jullie weteh zelf wel wie we bedoelluh, mar veur de onnozele onder jullie, de winnaors waruh: - De weledelgestelde schippert: Oskar Simon Karel Anton Richard van Spierenburg - Het gelegenheidsduo: Joanne en Gea - Deh vrouwke die mee dur moeder in ons klipke zit: Kelly - En de poedelprijs veur de vaoder van dun enige echte Adjudant die dur ooit toe deed: Dhr. Jeegen Veur jullie: DIE PRIJS DIE KOMT!!! Veur alle anderuh: Tot dun optocht, of anders ut carnaval zelluf. Un Spaans en Rauw alaaf vanaf de grill, Bibi, Driekus en Rienus (en dun Buurmanager)

19


VOOR DIE MOMENTEN DAT CONTACTLENZEN EEN UITKOMST BIEDEN! Contactlenzen zijn ideaal voor tijdens het sporten, vakantie vieren of als u liever een keer geen bril draagt bij het uitgaan. Tegenwoordig is er volop keuze uit verschillende soorten lenzen geschikt voor zowel jong als oud! Onze contactlensspecialisten zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van contactlenzen. In bijna alle gevallen slagen zij er in een geschikte en comfortabele oplossing te vinden!

Markt 5 Zaltbommel T. 0418 540352 www.oogwereld.nl

Wa zoude gij kieze?

WEA Rivierenland natuurlijk! Vooruitgang betekent verandering, dat geldt ook voor onze naam. Voorheen Van Noord Zaltbommel, sinds 1 december 2017 zijn wij WEA Rivierenland! Al ruim 15 jaar zijn wij vanuit ons kantoor in Zaltbommel, als uw proactieve accountant en belastingadviseur, betrokken bij uw bedrijf, de lokale markt en de regionale ontwikkelingen. Dat werkt inspirerend en motiverend. Voor u en ook voor ons.

WEA RIVIERENLAND Hogeweg 135 5301 LL Zaltbommel

20

Postbus 168 5300 AD Zaltbommel

Telefoon (0418) 579 543 Fax (0418) 579 549

info@ wearivierenland.nl www.wearivierenland.nl


VAN DE PATER! EEN BEZINNEND WOORD …..

‘Wa zoude gij kieze?!’ vroeg ik mezelf, lichtjes gebogen over mijn laptop, voordat ik de eerste letters aanraakte. Het zat al in mijn hoofd: kiezen voor optimisme en liefde. Proberen wat er gebeurt in het leven positief te benaderen. Daardoor denk je sneller in mogelijkheden, kansen en oplossingen. Het geeft mij ruimte om zorgvuldig om te gaan met mensen en te genieten van alles wat op mijn weg komt. Zoals je wandelend door het bos jezelf overweldigd kunt voelen door de schoonheid, de grootsheid van al het moois waar je je door omringd weet. Daar hoort ook de stilte bij. Zo’n soort ervaring kent u misschien wel. Mensen zoeken vaker de natuur als het hoofd vol zit met chaos, met drukte en moeten, met zorgen of verdriet. Om het hart te kunnen luchten, gedachten op een rijtje te zetten. Dan mijmer ik langs de bomen die er al zo lang staan en besef ik, dat aan hen al zoveel menselijk geluk, getob en verdriet langs is getrokken. De twintigste eeuw met zijn onvoorstelbare wreedheden, zijn maatschappelijke ontwrichting, zijn bliksemsnelle ontwikkeling van wetenschap, technologie en communicatiemiddelen, bracht

heel wat te weeg. Onderweg hebben wij mensen veel houvast verloren. En dan voel ik mij temidden van de bomen van het uitgestrekte bos een nietig mannetje dat in de natuur ronddwaalt met ogen en oren wijd open op zoek naar richting.

dende uitzicht, dat kleine licht in ons is een innerlijke kracht, maar ook heel kwetsbaar. Mijn ervaring is dat het bevrijdende licht in mij gauw ondergesneeuwd raakt door mijn zorgen, angsten, verlangens, boosheden en vijandbeelden. Vanzelf komt dan weer de vraag in mij De dingen waarvan ik denk dat ze op: ‘Wa zoude gij kieze?!’ belangrijk zijn vallen voor even van mij af. En dan kan ik mij af- Humor is dan echt van levensbevragen waar ik het nu eigenlijk zo lang. Kunnen schateren van het druk mee heb of waar ik mij druk lachen. Even weer dat kind in je om maak. De overweldigende tot leven laten komen. Opgaan in schoonheid en stilte in de natuur die vrolijke mensenmassa. Je als lijken mij iets te willen zeggen. een vogel zo vrij voelen omdat je Maak ik in alles wat op mij afkomt even nergens aan hoeft te denken. wel de juiste keuzes? Kan ik wer- De diepe ontroering voelen als je kelijk zijn wie ik ben? Met andere kijkt naar mensen die onbekomwoorden kan ik als mens verder merd kunnen genieten. Dan overkomen? komt mij ook dat sterke gevoel van verbondenheid. Mispelgat is nou Af en toe overkomt je iets, waar je werkelijk van en voor ons. En dan echt verwonderd over kunt zijn: zou ik het wel van de daken willen een moment van zachtmoedige schreeuwen zo blij als ik ben dat openheid, van barmhartige ont- ik dit jaar voor de 11de keer een ferming, van onbaatzuchtige lief- Mispelgatter mag zijn. Dierbare de. Zelf ervaar ik dat als een ge- Mispelgatters laten we onze schenk, een genade waarvoor ik verbondenheid met elkaar mij probeer open te stellen. Het zijn vieren en er met carnaval deze ervaringen die mij op de been heerlijk zotte dagen van houden en het verlangen in mij maken! wekken om niet hard en onbarm- Bertus Bus, pastor van hartig om te gaan met mijn eigen de St. Martinuskerk schaduwkanten en dubbelheden èn die van anderen. Dat bevrij-

21


r e k o a r k s l a Carnvaanvhet or! ja Dé

Carnaval is één groot kleurenfestijn. Wat dat betreft zit je met de Toyota AYGO natuurlijk helemaal goed. Want die kun je in bijna alle kleuren van de regenboog krijgen. Sterker nog: je kunt hem op veel meer manieren ‘personalizen’. Zo wordt de AYGO echt jóuw auto. Een feest om in te rijden. En als je even tijd maakt, ook een feest om in te proefrijden. Maak snel een afspraak, dan zetten we er vast één voor je klaar. Brandstofverbruik (EC/136/2014J) varieert van 3,8 L/100km (26,3 km/L) t/m 4,2 L/100km (23,8 km/L); CO2 88-97 gr/km.

Jos van Boxtel

Middelrode, Haffertsestraat 21, 073-5032911 | ’s-Hertogenbosch, Hervensebaan 11, 073-6496633 | Oss, Longobardenweg 21, 0412-643355 www.josvanboxtel.nl

22


PASSE-PARTOUT VERKOOP CARNAVAL 2018

J

ouw passe-partout kun je dit jaar eenvoudig online bestellen en afrekenen via het ticketsysteem van de Poorterij. Vanaf zondag 21 januari 2018 om 11 uur 11 zal de onlineverkoop van start gaan voor de prijs van EUR 33. Het aantal passe-partouts is beperkt, dus bestel snel, via de websites www.dewallepikkers.nl en www. de-poorterij.nl/reserveren

Met deze passe-partout heb jij alle dagen gegarandeerd toegang tot de feestlocatie bij de Poorterij, die wij tijdens carnaval verbouwen tot onze Mispelpoort. Met een passe-partout kun je meteen naar binnen en hoef je niet buiten te wachten in de rijen voor de kassa’s. LET OP: Na de onlinebestelling ontvang je een betalingsbewijs. Op vertoon van dit betalingsbewijs kun je jouw passe-partout ophalen aan de kassa van de Poorterij, op een moment dat jou het beste uitkomt. Het betalingsbewijs zelf biedt dus geen toegang tot de carnaval! Alaaf, alaaf, alaaf! Bestuur C.V. De Wallepikkers

C.V. DE BIERBUBBELS HALLO ALLEMAAL HIER ZIJN WE WEER

En dit jaar voor de 4e keer. Afgelopen carnaval 2017 kon het voor de Bierbubbels niet meer stuk. Met een mooie en zelfgebouwde wagen wisten we de 1e plaats te behalen in het mooie Mispelgat. En een mooie 2e plaats op zondag in Teskesdurp. Het publiek was geweldig, jullie deden allemaal gezellig mee. Ondertussen zijn we alweer een poosje bezig om weer een nieuwe creatie te maken en hopen we er weer iets moois ervan te kunnen maken. Dus zet oe rooie feestneus maar op en trek oe dansschoenen maar aan want als de Bierbubbels voorbij komen gaan we er weer samen tegen oan. Tot in de optocht carnavaleske groet C.V de Bierbubbels

23CARNAVALS HOROSCOOP 19 februari t/m 20 maart 21 januari t/m 18 februari 23 december t/m 20 januari Zet oe bokkepruik mar af, beste Veural aon ut ontbijt zeide gij deze Deze komende wèèk vuul de oe èège Steenbok. Oewe rooie neus en wèèk vur veul minse in trek. Geniet as unne vis in ut waoter. Zurrug krullekespruik kunne weer uit de van al die aondacht, ut is mar veur allenig dagge genogt nat het om in te zwemmen. korte duur. kast gehaold worrre.

22 mei t/m 21 juni 21 april t/m 21 mei 21 maart t/m 20 april Grote kans dagge oe èège Carnaval zit voor jou geramd dit Haol de koeien mar van stal beste jaor, dus geniet meej volle teugen. stier en laot oe mar es goed bij oe tegenkomt een dezer dage. Tip om dè te vurkomme: mee unne boog Un heel goed carnavalsdrankske hoorns vatte. En dan veurop in om alle spiegels hene lope. polonaise! vur de ram: kopstootje (mar nie te Ut is weer carnaval! veul wor)

22 juni t/m 23 juli Genogt afwaoteren is wa de sterren oe de kommende wèèk mee willen geven, beste kreeft. Vraog mar aon unne vis hoe dè mot.

24 augustus t/m 23 september 24 juli t/m 23 augustus De leeuw gaot los! Pas op dagge Agge maagd wil blijve, dan zou ik oe èège nie te veul aon oewe strert mar goed uitkijke, beste Maagd. laot trekken. Kies ok nie om in oe Dur lopen nogal wa onte bèren rond in deze tijd van ‘t jaor. hempie te staon want daor kunde hendig ziek van worre.

23 november t/m 22 december 24 oktober t/m 22 november 24 september t/m 23 oktober Vrienden hoefde nie te zuuke deze Pas op schorpioen, wie ge kiest om Dun boog kannie altijd gespannen daogen, beste weegschaal. Ik zou in de billen te bijte. Grote kans op staon. Dus laot oe èège mar is lekker vurlopig ok mar effe kieze om bij oe alcohol vergiftiging wa oe unne gaon meej carnaval. En ge wit ut hè, nie geschoten is altijd mis. stèkende koppijn bezurgd. èège ut de buurt blijve.

25


“Wa zoude gij kieze !” SACHEM Europe B.V. is gevestigd in Zaltbommel, heeft 80 medewerkers en houdt zich bezig met de ontwikkeling, productie en de verkoop van hoogzuivere organische fijnchemicaliën. In de bedrijfsprocessen van SACHEM Europe B.V. staan kwaliteit, efficiency en veiligheid centraal. Onze produkten worden wereldwijd verkocht. SACHEM wenst alle inwoners van Mispelgat een geweldige carnaval toe.

Sachem Europe B.V Van Voordenpark 15 5301 KP ZALTBOMMEL Tel. 0418-682000 www.sacheminc.com


BOMMELEROS

Wa zoude gij kieze? Unne bel, unne shaker of unne trommel. Ut makt bij ons nie uit, as we mit d’n Bommelero’s mar herrie kunne moaken. Woare we veurig joar nog en bietje terug in de tijd mit onzen steampunk outfit; dut joar komme we van unne kompleet andere planeet. Mi onze ritmiese meziek loate we ze allemoal swingen, dus eigeluk valt er vur niemand wa te kieze. We moaken er gewoan wer een moai feesje van!

SCHADUWRAAD Beste Mispelgatter, Nadat vorig jaar de leden van de schaduwraad ieder hun eigen weg zijn gegaan, kwam er een stilte te hangen rondom de schaduwraad. Intussen is er al veel gedaan achter de schermen om er nieuw leven in te blazen. En met succes, want dit jaar is er weer een schaduwraad!!! Deze bestaat uit Jorinte, Renée en Mariëlle. Helaas nog wat klein, maar we blijven positief en hopen op een groei van het aantal leden in de toekomst, zowel vanuit de jeugdraad als van buitenaf. Dus ben jij 14 jaar of ouder, draag jij het carnaval in Mispelgat een warm hart toe en wil jij deel uitmaken van de schaduwraad? Meld je dan aan door te mailen naar info@dewallepikkers.nl. Dit jaar zul je ons vaker op het podium zien tijdens carnaval. We zullen namelijk de artiesten gaan aankondigen, waarbij wij vaak onze nieuwe slogan ten gehore zullen brengen. Nieuwsgierig geworden? Kom dan vooral eens kijken tijdens carnaval! Wij hebben er in ieder geval héél veel zin in en hopelijk zien we je tijdens carnaval. Alaaf, alaaf, alaaf, De Schaduwraad; Jorinte, Renée en Mariëlle

27


OPTOCHT 2018 KOM NAAR DE OPTOCHT KIJKEN

EN/OF FEESTVIEREN OP DE MARKT!

O

p zaterdag 10 februari start het Mispelgatse Carnaval met de grote optocht. De jaarlijkse optocht is eigenlijk de basis van het carnaval in Mispelgat. Sommige bouwgroepen komen in de zomer al weer bij elkaar en een enkele begint in het voorjaar al met ideeën voor een nieuwe wagen. Andere groepen beginnen later. Eerst brainstormen over hoe de komende optocht voor de dag te komen en dan aan de slag.

Het motto is dit jaar is: “Wa zoude gij kieze”. Bij het bedenken van een creatie voor de optocht kunnen niet alleen de bouwers van de wagens, maar ook de loopgroepen hun fantasie weer de vrije loop laten! Het mag allemaal, maar wat steeds voorop staat is samen plezier maken. Dat doe je niet alleen tijdens de optocht, maar plezier is er eigenlijk continu in een hechte groep carnavalsvierders. Niet alleen tijdens het carnaval, maar ook in de voorafgaande maanden bouwen ze samen een klein feestje. Met veel energie, creativiteit, (technische) vaardigheden etc. krijgt hun creatie al of niet op een wagen steeds meer vorm en kleur. Het resultaat wordt ieder jaar opnieuw met veel lol en humor voorzien van een (mechanische) muzikale noot aan het publiek getoond in de grote optocht, die op carnavalszaterdag door Mispelgat trekt. Als de optocht door de straten van Mispelgat trekt, dan is dat voor de meeste Mispelgatters het eerste echte sein, dat het carnavalsfeest weer van start is gegaan!

Let op!! Het was vorig jaar voor het eerst en het is iedereen goed bevallen dus dit jaar weer! Als de weersomstandigheden goed zijn en de gemeente weer een vergunning verleent, dan eindigt de optocht weer op de Markt en dan gaan we daar met zijn allen een nog groter en gezellig feestje vieren! Wij wensen toeschouwers en deelnemers heel veel plezier! Maak er een gezellig kijk- en doe-feest van! De in- en optochtcommissie van C.V. de Wallepikkers

De optocht eindigt op de Markt

-WAGENPARADE-

Als je nu pas bedenkt, dat en hoe je in de optocht wilt meedoen, dan kan dat natuurlijk ook!. Graag wel vóór woensdag 7 februari inschrijven via onze website. Op zaterdagmiddag start de optocht. Mis dit spetterende festijn niet en zoek een mooi plekske langs de route van de grote Mispelgatse optocht. De deelnemers aan de optocht stellen zich dit jaar weer op aan de Gisbert Schairtweg en zullen starten om 13.33 uur. Zij volgen dan de aangegeven route langs de Wielewaal, de “Nije Hof” en de binnenstad.

28

Route optocht: Gisbert Schairtweg, Johan van Oldenbarneveldtstraat, Hugo de Grootstraat, Johan de Witstraat, Marten van Rossemsingel, Bosche Poort, Boschstraat, Markt, Oliestraat en Boschstraat en ontbinding aan de Bossche Poort.


WAGENPARADE EN FEEST OP DE MARKT IN MISPELGAT e binnenstad op zijn kop en voor de tweede keer ook een groots feest op de Markt! Het is vorig jaar zo goed bevallen dat we het dit jaar weer gaan doen! De Zaterdagmarkt wordt weer verplaatst naar de Gamerschestraat om ruimte te maken voor de in- en optocht. Dus op zaterdag 10 februari kunnen alle Mispelgatters om 11.11 uur niet alleen naar de intocht van Prins Maerten komen kijken, maar zal de grote optocht ook weer op de Markt eindigen met de wagenparade! Op de Markt kunnen we dan alle wagen- en loopgroepen nog eens van nabij bekijken en samen zullen we tot 17.00 uur een spetterend carnavalsfeest vieren. Veel publiek, prachtige wagen, goede muziek, een drankje en zo nodig ook een hapje zijn de ingrediënten van een prachtige nieuwe traditie op Carnavalszaterdag. Tot het moment dat de optocht zo rond half drie op de Markt arriveert, zal het publiek door Better Old Days vanaf een uur of één met sfeervolle carnavalsmuziek alvast in de stemming worden gebracht, met daarbij een optreden van het feestduo “Kaaigezellig”. Nou alleen de weergoden nog! Als die ons op die zaterdag onverhoopt ongunstig gestemd zijn, gaat dit feest in de open lucht natuurlijk niet door! Wij vertrouwen ook dit jaar op een loyale medewerking van de optochtdeelnemers, de horecaondernemers en het publiek!

D

29


BVT Bakery Services ontwerpt en produceert productielijnen voor middelgrote en industriële bakkerijen. Wij bieden oplossingen voor “Total Dough Handling” in de volgende categorieën: 1. 2. 3.

Lijnen voor het vormen en de make-up van brood en banketproducten Handling systemen voor brood en banketproducten Systemen voor productconditionering: rijzen, koelen en vriezen

We staan bekend om onze turn-key projecten voor grote bakkerijen over de hele wereld. Al onze machines worden ontworpen en gemaakt in onze moderne productiefaciliteit in Oss, Nederland. Voor meer informatie en ons complete leveringsprogramma, bezoek onze website: www.bvtbs.com of neem contact met ons op!

BVT Bakery Services BV Parallelweg 13 5349 AD OSS The Netherlands Tel.: +31(0)412 69 90 08 Fax: +31(0)412 63 95 65 E: info@bvtbs.com I: www.bvtbs.com

De Werf

Valeton 4H1, 5301 LW Zaltbommel T 0418 - 680 556 | dewerfstore.nl

WERK KLEDING WERK SCHOENEN PBM’S INHOUSE BEDRUKKEN

30

Laat zien wat je Bommelerwaard bent!


DE PRESIDENT

Hallo carnavalsvrienden,

D

aar zit ik dan weer na 11 jaar een stukje te schrijven voor in onze krant als President. 11 jaar geleden werd Maarten Busker gekozen als onze Prins Maerten XII en heb toen de functie van President van hem over mogen nemen. Na twee jaar de functie van Prins bekleed te hebben heeft hij van mij de functie weer met verve over genomen. Helaas heeft Maarten nu, na vele jaren zich ingezet te hebben voor onze carnavalsclub afgelopen seizoen afscheid genomen. Nu mag ik wederom het stokje van hem overnemen wat ik een echte eer vind. Via deze weg wil ik Maarten bedanken voor zijn tomeloze inzet in zijn functie als President binnen onze vereniging. Zijn inbreng heeft op verschillende vlakken invloed gehad op het Carnaval zoals wij dat nu vieren. De grote veranderingen in 2010 zijn mede tot stand gekomen door zijn inzet, creativiteit en vasthoudendheid. Van Maarten heb ik een hoop geleerd de laatste jaren wat ik nu kan gaan gebruiken nu ik zijn functie weer over neem.

In mijn rol als Muziekmeester leek het er even op dat ik minder prettig nieuws zou hebben. Door bezettingsproblemen zouden we de Mispelkrakers minder zien tijdens het komende carnaval. Gelukkig hebben ze op tijd nieuwe muzikanten kunnen vinden waardoor ze nu weer op voldoende sterkte zijn. Daarom kunnen we komend carnaval weer luisteren naar zowel de Mispelkrakers als Spuugzat in het altijd gezellige café. Dan rest mij nog om jullie Mispelgatters een goed carnaval toe te wensen en zie jullie graag het komende carnaval.

Over een paar weken gaan we weer helemaal los tijdens de doldwaze dagen van carnaval in Mispelgat. Onze kersverse Prins Maerten de XVI zal die dagen regeren over ons Groot Hertogdom. Zolang ik bij de Raad zit heeft onze Prins de functie van Drankmeester binnen de Raad bekleed. Hij zorgde altijd dat Prins en Alaaf, Alaaf, zijn Aju, en de rest van de raad was voorzien van een Alaaf. drankje. Deze functie is echt niet makkelijk maar Harrie heeft al die jaren zonder ook maar één moment te klagen deze uitgevoerd. We zullen dit jaar echter op een hele andere manier van hem gaan horen. Ik wens Prins Maerten XVI en zijn Adjudant Xander een heel goed, gezellig en bruisend Carnavalsseizoen toe.

31


www.damendrukkers.nl

32


BESTUURSLID

Wa zoude gij kieze?

Maar dan komt de vraag nog een keer. Wa zoude gij kieze? Algemeen bestuurslid en voorzitter van de jeugdcommissie? Of ook secretaris erbij? Deze vraag is wel lastig!! Ik heb toch wel even achter mijn oren gekrabd, want het is toch wel een hele kluif om de jeugdraad en alles wat daarbij komt kijken in goede banen te leiden.

Tja wat zou ik kieze? Een plekje bij de aanhang? Een plekje in de Raad van Elf? O nee daar mogen geen vrouwen in. Of toch een plekje in het bestuur als algemeen bestuurslid? Of gewoon in mijn eigen gekke pak carnaval vieren in de tent? Zonder protocol en zonder vergaderingen en verplichtingen…. Jeetje wat een moeilijke keuze?? Na één minuut wikken en En dat is toch stiekem best wel veel, denk hierbij aan wegen ben ik eruit. nieuwe leden werven, op zoek gaan naar nieuwe kleding, vergaderingen plannen, feestjes regelen en Ik blijf bij onze geweldige nog veel meer! Maar met mijn commissieleden Niek, club De Wallepikkers als Marco, Mariëlle en ook heel belangrijk Kim en Maralgemeen bestuurslid co voor de begeleiding hebben we het toch maar weer en voorzitter van de jeugd- geregeld. commissie. Wat is er nu leuker om dit geweldige En heb ik gekozen voor algemeen bestuurslid en voorfeest mee te organiseren. zitter van de jeugdcommissie. Om meerdere keren even stil te staan met een glimlach op je ge- Ik wens jullie weer een goede carnaval zicht, dat je van een wildvreemde een 3x Alaaf schouderklopje krijgt en kippenvel Sabine Nijhof te krijgen als iedereen om je heen Algemeen bestuurslid het goed en gezellig heeft. Voorzitter jeugdcommissie Kleur op oew muur of kàst, Hedde van keuze’s maoken wà làst, Kom bè ons efkus kèken en Wa zoude gij kieze?

Bloemen & Trends

Iets te vieren of goed te maken? Vers van de veiling en dezelfde dag bezorgd! Waterstraat 34 Tel: 0418-512574

www.bloemenboetieksonia.nl sonia.indd 1

24-1-2017 18:29:51 1-8 van maastrigt.indd 1

Gamerschestraat 16 5301 AS Zaltbommel

www.vanmaastrigt.nl info@vanmaastrigt.nl

33

09-01-18 15:23


E

ven geen gezeur van Brussel, melkquota of mestoverschotten. Maar lekker los gaan met een oergezellig feest: de boerenbruiloft in Mispelgat op carnavalsdinsdag. Dit jaar worden Jaantje van dun Blaauwe Fles en Boon van dun Lamtèrenopstèker door een Buitengewone Ambtenaar van den Burgerlijke Stand in den onecht verbonden. Een gemêleerd gezelschap is daarvan getuige. Onder hen notabelen als de pastoor, de dokter en de (loco)burgemeester.

Prins Maerten XVI met de Raad van Elf en andere belangstellenden (lees: nieuwsgierig volk). Na de huwelijksceremonie in de Mispelpoort is er een groot feest dat eindigt met een gezamenlijke boerenmaaltijd en een toost op het bruidspaar. IEDEREEN IS WELKOM

Varkensboeren, kolenboeren, boeren met kiespijn én alle burgers en buitenlui: iedereen is van harte welkom bij de huwelijksvoltrekking, de receptie en het feest van Jaantje van dun Blaauwe Fles en Boon van dun Lamtèrenopstèker Het is wel de bedoeling dat je DIT GAAT ER GEBEUREN niet op z’n boerenfluitjes gekleed gaat. Gasten worden Het bruidspaar rijdt om [14.11uur] in een aangespan- in échte boerenkledij verwacht, zodat het weer een nen wagen vanaf het stadhuis op de Markt naar de bont palet wordt van slipjassen, kanten jurken, schorMispelpoort. Zij worden voorgegaan door een boe- ten, petten en poffers. renkapel en gevolgd door een stoet van genodigden,


BOERENBRUILOFT 13 FEBRUARI 2018

LAAT DE BOEREN MAAR DORSEN! CADEAUTIP

ALWEER HET NEGENDE PAAR

9

Met hun boerenbruiloft zijn Jaantje van dun Blaauwe Fles en Boon van dun Lamtèrenopstèker bruidspaar nummer negen. Dit zijn de andere acht: • Gradus Kolderman en Drieka’s van de Rooie Toon uut Erp (2010) • Jielus d’n Fluts en Huibertje van Juns de Post (2011) • Marinus d’n Slappe Stier en Katherina van Malleburgen uit Ernem (2012) • Dirk-Jan van Riete van den Hoek en Anna van Teije van Has van de Ven (2013) • Sab van Willem de mester en Trui van Jo het wrattenvrouwke (2014) • Sjaak van Willy de Kiek en Kaatje van d’n Peer van buitenlangs (2015) • Krelis van Kiske d’n bouwer en Margje van de Hoefslag (2016) • Hannes van der Kwast en Nettie van de Schoenenlapper ( 2017)

35

F O T O ’ S : L E V I N & PA U L A P H O T O G R A P H Y V O F

Wilt u iets m voor het bruidspaeearne? men is prima. Maar lieDat geen peper-en-zoutsver of levende vark tel maar graag etenswarens, voor de Voedselba en Bommelerwaard. D nk steunen we ook nog eean ns een goed doel.


Raam- en vloerbedekking Zonwering

Boschstraat 56-58, Zaltbommel

Tel. 0418 - 51 25 37 info@bragtwonen.nl www.bragtwonen.nl

Sinds 1948 een begrip in de Bommelerwaard!

Gra s kleur- & s jladvies.

Kijk op onze website voor leuke aanbiedingen!

CARNAVAL BIJ ZALTBOMMEL SPECTACULAIRE

krljoedngienngoud

voo

Ruime keus aan accessoires Gamerschestraat 36 - Zaltbommel Tel. 0418 - 680 331

36


C.V.

LEKKER BELANGRIJK

W

aarvan eerst gedacht werd ‘Lekker Belangrijk’ dat wij mee doen met de optocht zijn we vorig jaar zeker wel belangrijk gevonden door de jury. Na 5 jaar zijn we toch wel een begrip geworden in de optocht van Mispelgat! Kleurrijke en zelf samengestelde kostuums zijn onze basis en daar gaan we dit jaar weer ons best voor doen.

We zijn met elkaar weer in de pen geklommen (lekker knus), we hebben wat oud-leden erbij gehaald, wat nieuwe leden erbij gezet (de meeste vrijwillig) en nu zijn we weer aan de slag. Tekenen, brainstormen en op tour door China en Engeland voor inspiratie. Een eeuwenoud gezegde is dat meedoen is winnen is lekker belangrijker dan aanwezig zijn… of nee lekker belangrijk doet mee om aanwezig te zijn en te winnen? Tja, lekker belangrijk.

Een kleine voetnoot hebben we voor alle andere ambitieuze carnavalsvierders; met veul goeie zin en een paar fijne sponsoren (heul belangrijk) kunde zo meedoen. Elk jaar ‘n bietje meer optocht, elk jaar ‘n bietje meer loopgroepen, elk jaar ‘n bietje meer leut. Nu ietsje minder herrie van de wagens, ietsje minder confetti in de bomen, ietsje meer zonneschijn op de Mert en dan wordt het een nog groter feest. Zoals gezegd we gaan weer ons best doen voor de optocht van 2018 maar… Welke stof? Welke kleur? Welke broek of een jurk? Welke schoenen? Welke make-up? Wel glitters of geen glitters? Lange of korte mouwen? Hoe doen we ons haar? Wat wordt ons thema? Welke muziek? Wat gaan we bouwen? Wel of geen ballonnen? Wie doet er allemaal mee? Hoe laat gaan we verzamelen op 10 februari 2018? Wie doet de boodschappen? Bier of wijn? Wie maakt de lunch? Hoe laat gaan we opstellen? Hoe laat verzamelen? Warme kleren? Wel of geen aggregaat? Wat gaan we drinken?

• • • •

• • •

• • • • •

Afgelopen optocht hebben we heel veel kinders blij mogen maken met een ballon. En zelf in een ballon met de burgervader op sleeptouw was een heel avontuur. Aan het einde van de avond hadden we er nog maar 1 over, deze mochten we delen met een luide knal om de 1e plaats. En die pret kon zelfs het pause­ … KEUZES, KEUZES, KEUZES… lijk geweld niet tegenhouden. WA ZOUDE GIJ KIEZE?

37


C

A RN AVAL

Aanbiedingen zijn geldig van maandag 29 januari t/m zaterdag 10 februari 2018.

Maatjesharing PAK 2 STUKS

2.

99

SOEPEL

1.

49

3 STUKS

MAX. 6 STUKS PER KLANT

Bavaria bier 3 kratten 12 flesjes à 300 ml

17.97 17

10.-

FRUITIG

DROOG

Jean Sablenay wijn

cabernet sauvignon, chardonnay, merlot, rose of sauvignon blanc fles 750 ml

3.

49

Coop Zaltbommel De Schans 36

2.

99

Roze tompoucen PAK 4 STUKS

2.

99

1.

49JEUGDRAAD 2018 N E K E T S E D N U I O T H C U L DE

Foto: Michiel Nijstad | Fotolux

OOID. G E G IN UCHT L E D KOZEN E N E G K N E E DE ST HEBB AVAL..... U J I O E W I T D A RN EBBEN RRASSEN W EN MET CA H J I W JE VE E ZETT T T A D A F L EN OO ONS H P O OM

40


JEUGDPRINS

M

ijn naam is Giddo, maar nu ben ik even Prins Giddo. Eerst vaandeldrager, daarna protocolmeester en nu prins, het gaat allemaal snel. Drie jaar plezier in de jeugdraad, maar natuurlijk ook ervoor tijdens het echte feest. Ik ga proberen het dit jaar weer leuk en gezellig te maken, net als het altijd al is geweest. Elk jaar wordt het feest beter, laten we er weer naar streven. Alleen jammer dat carnaval weer stopt na

vier dagen, laten we er dan maar alles voor uit de kast halen. Het motto van dit jaar is “Wa zoude gij kieze?” en ik weet het wel: carnaval vieren! Laten we het leuk maken, en veel mensen zien! Ik ga er een geweldige tijd van maken met Prinses Madelief, adjudant Karel en de rest van de jeugdraad. PRINS GIDDO D’N TWEEDE ALAAF, ALAAF, ALAAF.

JEUGDPRINSES

I

k ben prinses Madelief en samen met mijn prins Giddo, adjudant Karel en natuurlijk de rest van de jeugdraad ga ik ervoor zorgen dat het een spetterende carnaval wordt. Dit is mijn laatste jaar in de jeugdraad en daarom vind ik het extra leuk dat ik het als prinses kan afsluiten. Ik zal dus ook mijn best doen om deze taak goed te volbrengen en jullie een superleuke carnaval te bezorgen. Ik heb altijd met plezier carnaval gevierd en ga dat zeker nog jaren doen. We gaan hossen, springen en dansen. Kortom we maken er een groot feest van. Hopelijk zie ik jou nog bij een van onze activiteiten deze carnaval! Veel plezier! Ik zeg: hossen maar en hopelijk tot ziens! PRINSES MADELIEF

41


D’N RAAD

42


43

Foto: Michiel Nijstad | Fotolux

D VAN ELF


ADJUDANT

Oud en jong, wat een mooi contrast! Daar staan wij dan, Prins Maerten XVI en zijn Adjudant. Vol trots sta ik dan nu aan de rechts van Zijne Doorluchtige Hoogheid Prins Maerten XVI. Het is toch echt een apart duo, al zeg ik het zelf. De oudste Prins Maerten die Mispelgat tot nu toe heeft gekend, samen met de jongste Adjudant en daar houdt het contrast nog niet op. Toen Prins Maerten XVI geïnstalleerd werd bij de Raad van 11 werd uw Adjudant geboren en dus ben ik nu 25 lentes jong! Verder is mijn carnavalscarriëre totaal niet te vergelijken met die van de Prins. Ik heb dan ook een heel ander pad bewandeld dan Prins Maerten XVI en waarschijnlijk ook dan de meeste van ons. Als jong kind sprak carnaval mij al aan. Uiteindelijk ben ik dus ook begonnen met het bouwen van carnavalswagens, het meedoen aan optochten en bij elkaar brengen van thema’s en ideeën. Na 5 jaar gebouwd te hebben aan verschillende wagens heb ik de keuze gemaakt om mij op een andere manier in te zetten voor het carnaval. Dit heb ik dan ook voornamelijk achter de schermen gedaan. Ik ben voor, tijdens en na het carnaval gaan werken als organisator, horecabaas en als manusje van alles. Van het regelen van geweldige artiesten, het verzorgen van de koude dranken, tot het opbouwen en afbreken van de tent. Geen uitdaging werd te groot en deze creativiteit en nieuwe inzichten wil ik dan ook breder inzetten bij CV de Wallepikkers. Het organiseren van het carnaval vergt ontzettend veel tijd, passie, toewijding en energie en daarom wil ik graag hierbij mijn dank uitspreken aan alle mensen die het Mispelgatse Carnaval zo ontzettend mooi en geweldig maken! Daarnaast wil ik graag alle Mispelgatters bedanken voor het enthousiasme en de passie waarmee jullie Prins Maerten XVI en mij hebben verwelkomd. Het is sinds het begin bij CV de Wallepikkers een heel warm onthaal geweest voor mij in Mispelgat en dat komt nu weer zo mooi naar voren! Wij kunnen weer aftellen voordat het Mispelgatse Carnaval dan écht losbarst! Wij kunnen er niet meer op wachten om Mispelgat weer te laten schudden en er weer een schitterend Carnaval van te maken! Heel veel succes met de Foto: Michiel Nijstad | Fotolux laatste voorbereidingen en da ge mar schik hét! Wat is ons Mispelgat toch ontzettend mooi! Adjudant Prins Maerten XVI Xander Kraai

44


PRINS MAERTEN XVI

Als geboren en getogen Kielegatter ben ik in 1991 in Mispelgat komen wonen. Van kinds af aan heb ik in een boerenkieltje altijd de optochten van Kielegat bekeken. Toen mij in 1992 werd gevraagd of ik lid van de Raad van Elf van Mispelgat wilde worden, heb ik wel even moeten nadenken! Ik heb ja gezegd en daar heb ik nooit spijt van gehad. Al vanaf carnaval 1993 met een steek op, dat is ieder jaar opnieuw genieten van het feest der feesten! Het vergt wat energie, maar het geeft ook steeds opnieuw weer veel energie als je ziet hoeveel Mispelgatters samen intens van het carnavalsfeest genieten! Bijna al die jaren heb ik binnen de Raad van Elf de taak van Drankmeester vervuld, vanaf Prins Maerten VII tot en met Prins Maerten XV. Dat zijn acht hoogheden die ik altijd met groot genoegen, op gezette tijden, van een drankje heb mogen voorzien. Het carnaval in Mispelgat en vooral alles wat er bij komt kijken om het samen te organiseren vind ik nog steeds erg leuk! Na zoveel jaren lag het misschien niet alleen voor u, maar zeker ook voor mij, niet echt in de lijn der verwachting, dat ik u nog eens zou mogen voorgaan in het feest dat carnaval is! Door verschillende omstandigheden en te respecteren besluiten van enkele andere leden, werd mij vanuit de Raad van Elf toch die vraag voorgelegd. Ik heb hier ook best wel even over moeten denken, maar ik heb de vraag positief beantwoord en vind het een grote eer om u, als eerste onder mijn gelijken, als Prins Maerten XVI voor te gaan tijdens het carnaval in Mispelgat. Net als muziek is ook carnaval voor alle leeftijden. Als ik de cijfers van mijn leeftijd omdraai, hetgeen met carnaval niet ongebruikelijk is, dan passen de Romeinse cijfers precies bij mijn naam precies! U zult het misschien niet geloven, maar ik heb de eer de oudste Prins Maerten te zijn. Daarom is het bijzonder prettig, om in de persoon van Xander Kraai, de jongste Adjudant als rechterhand naast mij te hebben. Wij gaan ons uiterste best doen om dit mooie ambt op een goede manier in te vullen. En als wij toch iets niet goed weten, dan zullen wij graag gebruik maken van de wijze adviezen van onze nieuwe Grootvorst Maerten XV, Michiel Keser. Nog maar twee weken en dan barst het feest der feesten weer los! Na de intocht, zal heel Mispelgat weer bruisen! Ik wens iedereen heel veel succes met de voorbereidingen en ik hoop u allen te zien waar dan ook in ons mooie Mispelgat. Alaaf Prins Maerten XVI

45


Mannenmode én schoenen

rnaorvagl!en Wij vieren 24/7 caM maar toch: 24/b7enopiken:

deL .N J E R O E N V A N D E N A KwKeeE Rr n! maaf! alaaf, alaaf, ala

B o s c h s t r a a t 1 3 | 5 3 0 1 A A Z A LT B O M M E L | T. 0 4 1 8 5 4 0 5 7 3

VAN OSCH

Ga Lekker fietsen!

- Gratis haal en breng service

- Reparatie binnen 24 uur klaar

- Altijd een gratis leenfiets

- Nu 24 uur, 7 dagen per week

- Kleine reparatie klaar terwijl u wacht in onze Coffee Corner

online shoppen op www.vanoschrijwielen.nl

GAZELLE PREMIUM DEALER - CORTINA OFFICIAL DEALER - ALPINA DEALER

46


. V . C

2003

DAMENDENIE

N

a al die jaren van grenzeloos succes, zou oe misschien bij oe eigen gaon denken dat de heren van DaMendeNie naast hun schoenen zouden gaon lopen. Maar niets is minder waor; na het voorbij laten gaon van riante aanbiedingen vanuit grote Carnavalsbolwerken als Oeteldonk en Rio de Janeiro, gaon wij gewoon op vertrouwde voet verder en blijven wij trouw aan het beste carnavalspubliek ter wereld; dat van ons Mispelgat.

zag oe ons in het voorbijgaon o.a. als waorzegsters, elfkes, fashion diezijners, achtersteveurenshowmasters, deurgangers, Mediterrane gladjanussen, paranormaal healers, toiletjuffen, nichtjes van de Prins, tattoo-artiesten / motorbendeleden, volkszangers, chiropractors en geestelijken. Veel hiervan kunt oe terugkijken door naar onze sociale pagina te gaon: facebook.com/damendenie. Maar hoe wij ons dit jaar weer gaon presenteren blijft natuurlijk nog een groot mysterie, maar wij kunnen oe alvast gaon vertellen En zoals ieder jaor zijn wij bij DaMendeNie alweer dat wij ons weer onvervalst en onbedorven zullen lamaanden aan de slag gegaon met de voorbereidingen ten gaon, tenminsten als we kenne kieze. voor de mooiste week van het jaar. De afgelopen jaren Alaaf! CV DaMendeNie 2003

E C.V. D

KEINDERKUPKES

Hallo Mispelgat, Wa zoude gij kiezen!! Dat is de vraag voor 2018. Nou wij zijn benieuwd. Even was er onrust in Mispelgat. De Keinderkupkes stoppen ermee, werd er geroepen. Maar nee hoor, iedereen gerustgesteld, wij doen gewoon weer mee (wa zoude gij kiezen?). Wel zijn er enkele leden gestopt, maar de rest was positief om er toch weer iets leuks van te gaan maken (met een paar handjes minder). Er werd vergaderd met de vraag: Wa gaan wij kiezen? Er kwamen ideeën op tafel en terwijl er een pizza naar binnen werd geschoven werd er een leuk thema gekozen (wa zoude gij kiezen?) De wagen werd afgebroken en nadat we op 11-11 het seizoen hadden geopend konden we aan de slag met het nieuwe ontwerp.

Voor de kleding kwam natuurlijk ook nog de vraag: Wa zoude gij kiezen? De kleding werd gekozen en ondertussen werd er ook nog bedacht hoe we het publiek moesten laten kiezen. Dus tijdens de optocht stellen wij jullie de vraag: WA ZOUDE GIJ KIEZEN??? Nu zijn jullie natuurlijk ook benieuwd naar wat wij hebben gekozen. Dus komt allen kijken naar de optocht, dan maken we er een gezellige boel van. Ciao Ciao c.v. de Keinderkupkes

47


Tijdens carnaval zijn wij gesloten van woensdag 7 t/m donderdag 15 februari.

Wij wensen iedereen een fijne carnaval

ALAAF, ALAAF, ALAAF

Johan van Oldenbarneveldtstraat 2

www.degroteaak.nl | info@degroteaak.nl VA N V O O R D E N PA R K 7 Z A LT B O M M E L TEL. (0418) 680 681 V E R KO O P @ C I R C U I T VA N H E M E RT. N L W W W. C I R C U I T VA N H E M E RT. N L

ÚW SPECIALIST VOOR CAR ELECTRONICS, TELECOM EN BEDRIJFSWAGENINRICHTING

• ONAFHANKELIJK ADVIES • KEUZE UIT VELE A-MERKEN • VAKKUNDIGE MONTAGE DOOR GECERTIFICEERDE MONTEURS

• MONTAGE OP LOCATIE • GARANTIE EN SERVICE

VOLG ONS OP TWITTER @CIRCUITVHEMERT

█ T E L E C O M █ C A R - A U D I O █ S T Y L I N G █ N AV I G AT I E █ T R A C K & T R A C E █ B E V E I L I G I N G █ T R E K H A K E N █ B E D R I J F S WA G E N I N R I C H T I N G

PASSIE VOOR AUTO’S

48

SLIM IN TELECOM

ONDERNEMEND IN BEDRIJFSWAGENS


DE KREKELS

W

at gaat de tijd toch snel! Heb je net je laatste oliebol verorberd, zijn de laatste nieuwjaarsrecepties achter de rug, valt alweer de Mispelgatkoerier 2018 in de bus. We hebben het net even uitgerekend maar dit is alweer de 28e keer dat de Krekels een stukje schrijven in dit mooie blad en voor de 29e keer deelnemen aan de Mispelgatse optocht. Misschien is het een idee om ons 33-jarig jubileum op een ludieke manier te vieren: weer met 33 man de optocht lopen, een jubileumboek uitbrengen, stoppen , de Mispelgatse optocht ook door Gameren te laten gaan ! Wa zoude gij kieze? Ja met dit motto kan je echt alle kanten op en de Krekels zijn al hard aan het nadenken hoe we jullie weer net zoals vorig jaar (met de scheetkussens) kunnen vermaken. Wij hebben er in ieder geval veel zin in en we wensen alle Mispelgatters een fantastisch carnavalsfeest toe. ALAAF...... DE KREKELS

JONATHAN Groep Jonathan heeft na twee jaar carnaval de smaak te pakken. De pikachu van vorig jaar is zowat platgeknuffeld op de Markt. De formule blijft dit jaar hetzelfde: een prachtige, gedetailleerde wagen van een kinderheld die precies groot genoeg is voor twee jongens om te trekken. Groter kan ook niet, want hij moet in de garage passen.

49


LAAT U INSPIREREN EN VIND UW DROOMKEUKEN BIJ VEBE VEBE Keukens Industrieterrein De Wildeman Doornepol 1a Zaltbommel T 0418 516006 www.vebekeukens.nl

50


HET VERLOPEN HOF

W

ie of wat is nu eigenlijk Het Verlopen Hof. Waar komt die naam vandaan en wat is de betekenis er achter? Beste Mispelgatters, wij zullen het u uitleggen. Het groepje mannen en vrouwen, dat steevast op carnavalszaterdag voor het stadhuis staat, om de traditionele sleuteloverhandiging mee te maken, de vrouwen gehuld in bonte kleding en de mannen getooid met steek en gestoken in een afkledende smoking, is niet een parodie op de Raad van Elf. Integendeel. Ja, wat moeten we er dan mee? Er moet niets, hoort verder. Na de openingsceremonie van het carnaval met Prins Maerten en de burgemeester worden ze ook altijd gevraagd een openingsborreltje te komen halen in het stadhuis. Een grote eer voor het Verlopen Hof.

We lichten de sluier verder op. Eerst iets over de naam Verlopen Hof. De carnavalstraditie kenmerkt zich al eeuwen door het op de hak nemen van de (lokale) overheid, graven, hertogen en koningen of de geestelijkheid. Alles uit het dagelijks leven van de hoge heren werd nagespeeld , maar dan op de meest zotte wijze. Zo werd er een Carnavalshof ingericht met een Prins, een adjudant en een Raad van Elf, met een gevolg van dansmariekes en een hofnar of een marketenster met een vat op de buik. Dat vat was uiteraard gevuld met een versterkend drankje. Alles nagedaan naar het voorbeeld van de hoven, die het gezag uitoefenden. Maar dan wel in parodie, hoe gekker hoe beter. Iedereen mocht ongezouten de waarheid worden gezegd. De leden van Het Verlopen Hof zijn mannen die in de zeventiger-, tachtiger- en negentiger jaren het Mispelgatse carnaval, dat al vanaf 1971 wordt gevierd, vorm hebben gegeven. Als Prins, Adjudant, of president van de Raad van Elf organiseerden zij (mede) alle activiteiten. Nu is hun houdbaarheidsdatum, voor wat betreft het actief organiseren binnen de Wallepikkers, verstreken of verlopen zo je wilt. Zo ontstond de naam toen zij zo’n vijftien jaar geleden Het Verlopen Hof oprichtten. Belegen zijn ze, maar nog steeds actief in het verenigingsleven en betrokken bij sociale gebeurtenissen. Maar wat is er nu lekkerder dan bijvoorbeeld een stukje belegen Beemster van Lo op de Bommelse Markt? Lieve en beste Mispelgatters. Wij, van Het Verlopen Hof, wensen jullie een onvergetelijk en waardig carnaval. Want dat eerste is een beleving en dat laatste maak je zelf. Namens Het verlopen Hof Fred Keser, Maerten V

51


Verisure wenst u een fijne Uw eigen en persoonlijke adviseur Verisure wenst u een fijne veilige carnaval toe! Xander Kraai 0615587164

Wilt u zeker weten dat uw huis veilig staat tijdens de carnaval, neem dan nu contact op met onderstaande lokale adviseur. Uw lokale adviseur komt dan vrijblijvend en kostenloos bij u thuis voor een gratis risicocheck.

Alaaf, Alaaf, Alaaf Verisure Smart Alarms


DE MISPELHAL

D

e Mispelhal is er ook voor uw vereniging De Stichting de Mispelhal is sinds jaren de huurder van meerdere grote ruimten in Pand 9. Meer en meer beschikken wij zo over een officieus verenigingsgebouw, dat er ook is voor uw vereniging. Misschien niet bij iedereen bekend; de oude gymzaal en de kleedkamers hebben wij omgebouwd tot deels opslagruimte en deels bar/vergaderruimte en het naast gelegen lokaal is omgedoopt tot de prachtige Karelzaal.

er voor iedereen samen een mooi feest maken!

Als jij met je bouwvrienden en klusvriendinnen volgend jaar ook mee wilt doen aan de optocht, meld je dan aan bij onze Mispelhalmeester Dik van Steenis. Zoekt U als vereniging een plek voor opslag of een oefen/vergaderruimte kom dan gerust eens een kijkje nemen in het verenigingsgebouw van Mispelgat. Bel voor een afspraak, liefst in de avond. Groeten, Dik van Steenis Bas van Rooijen Naast Carnavals Vereniging De Wallepikkers, Har- Mispelhalmeester Penningmeester monie De Karel en de Buurtvaders maken meer steeds 06-57 581 756 Stichting De Mispelhal Bommelse verenigingen dankbaar gebruik van de 06-51 260 425 verschillende ruimtes. Zo hebben wij recent blaaskapel Spuugzat mogen verwelkomen als vaste gebruiker, naast verenigingen zoals de Bridgeclub en de Zonnebloem. De oude kleedkamers en gymzaal dienen al jaren als opslagruimte voor een groot aantal Bommelse verenigingen zoals De Orizon en het OranjecomitĂŠ. Die oude gymzaal wordt ook regelmatig gebruikt door verenigingen die tijdelijk een ruimte zoeken, voor opbouwen van theaterpodiumdelen bijvoorbeeld. Voor tijdelijke of vaste opslag hebben wij weer vrije ruimte beschikbaar. In de naastgelegen twee bouwhallen bieden wij ruimte aan een groot aantal groepen die vooral op de avonden en de zaterdagen vanaf de zomermaanden druk zijn met de carnavalsoptocht. Zo zijn vele handen bezig om de wagens tot de mooiste van de Mispelgatse optocht te maken. Het is mooi om de groepen naast elkaar bezig te zien, waarbij ze elkaar bijstaan met raad en daad. Dat is carnaval; allemaal met hetzelfde doel,

53


54


€ 11,-

VLAGHIJSEN V lag hijsen van het Groot Hertogdom Mispelgat, Op vrijdag 9 februari a.s. gaat de vlag weer in top! Al 16 jaar wappert er tijdens de Carnaval op de oude Watertoren een grote vlag van Mispelgat .

van onze Beschermheer en Heer van Stand Heer Ollie B. Bommel. De Mispelgatse vlag mag 24 uur per dag wapperen. Na het hijsen van de Mispelgatse vlag op de oude watertoren is het toegestaan om in heel Mispelgat te “vlaggen”.

Op vrijdagmiddag wordt de Mispelgattersvlag weer ceremonieel gehesen! Deze traditie is in 2016 al warm overgedragen aan de nieuwe eigenaren van de Watertoren Erika en Remco. Maar Erika aarzelde geen moment, toen ze werd benaderd met de vraag of deze traditie ook voor het komende carnaval weer kan worden voortgezet! Wij zijn daar niet alleen heel blij mee, maar ook heel dankbaar, want ze maakt het opnieuw mogelijk, dat de grote Mispelgatse vlag weer op deze markante plaats kan worden gehesen.

Wij nodigen de Mispelgatters uit om bij deze ceremonie aanwezig te zijn. Beneden aan de toren of op de Stadsdijk kunt u getuige zijn van dit feestelijk vlag hijsen. Dit zal omstreeks 14.00 uur zijn. Wilt u ook een mooie Mispelgatse vlag buiten hangen en heeft u die nog niet, bestel die dan via onze website of stuur een mailtje naar info@dewallepikkers.nl. De vlaggen kosten € 11,- en zijn op voorraad. Wij zorgen dat de vlag bij u wordt afgeleverd.

Vanaf vrijdagmiddag wappert de Mispelgatse vlag weer fier boven op de watertoten en zien alle passanten dat zij het Groot Hertogdom van Mispelgat binnen treden. Uiteraard hebben wij ook ons protocol wat het vlaggen betreft; dit is als volgt: De Mispelgatse vlag wordt gehesen op de vrijdagmiddag van het Peereenbal. Zij wappert fier vanaf deze vrijdagmiddag tot en met het begraven

Foto: Gea Vonk

- van Mourik

55


BOUW EN ONDERHOUD

Ma r c o G r o o t ve l d

D ik va n Steenis

Voor al uw

Tel.: 0418 - 540 410

Tel.: 0418 - 515 901

Bouwwerkzaamheden

Mob.: 06 - 546 905 94

Mob.: 06 - 575 817 56

binnen / buiten

Keukenmontage Badkamers Alle beglazing

Sfeervol en betaalbaar

CLUBGEBOUW NODIG?

bukohuisvesting.nl

56

FLEXIBELE OPLOSSINGEN, COMPLETE DIENSTVERLENING


JEUGDCARNAVAL IN MISPELGAT

D

it jaar hebben wij voor de jeugd van 10 tot 14 jaar een prachtige locatie. Namelijk boven in de Poorterij met voor de kinderen een eigen ingang aan de Boschstraat. Daar zal ook beveiligingspersoneel staan om alles in goede banen te leiden. Wij hopen dat deze mispelweide locatie een blijvertje is zodat de carnaval voor de kalveren weer kan groeien tot een groot knotsgek feest.

Ouders kunnen hun kinderen met een gerust hart achterlaten want het Kalverenbal is uiteraard een alcoholvrij feest onder leiding en toezicht van aantal volwassen begeleiders en vrijwilligers. We hebben weer een gezellige DJ, dus jongens en meisjes van Mispelgat: kom naar het kalverenbal en laat je maar gaan! De jeugdprins en zijn gevolg zullen tijdens het Kalverenbal samen met jullie een feestje bouwen. Zorg dat je het mooiste pak aan hebt. Want degene die het mooist verkleed is mag met trots een medaille in ontvangst nemen van onze jeugdprins en -prinses. Neem gezellig al je vrienden en vriendinnen mee!

• Waar: • Wanneer: • Hoe laat: • Leeftijd: • Entree: • Drinken:

Blauwe zaal op de eerste verdieping van de Poorterij, ingang aan de Boschstraat Zaterdagavond en Maandagavond 20:11 tot 22:11 uur 10 tot 14 jaar 1 euro 1 euro 5102 Brands Adv ANGO krant

17-03-2005

08:54

Pagina 1

Bij ons kunt u kiezen uit een grote collectie verlichting en accessoires. Tevens verzorgen wij alle electro- technische installaties.

Wij steken er energie in! Waterstraat 27, 5301 AH Zaltbommel Telefoon: 0418-513098

57


De kledingboetiek voor dames met uitstraling!

Wil jij een kledingstuk in leer op maat en in je favoriete kleur?

De collectie is trendy, sportief en modieus.

Kom dan langs en laat je maten opnemen.

Regelmatig nieuwe arrivals van diversen merken.

Ik maak er een bijzonder duurzaam fashionable kledingstuk van!

ZOEF

ZOEF

FASHION

www.zoeffashion.nl

LEATHER Boschstraat 57 - Zaltbommel

www.zoefleather.com

Bezoek ons tuincentrum!

Groot assortiment rozen en andere tuinplanten Onderdeel van vanderzalmtuinen.nl

stadskwekerij.nl

Voor al uw verse vis specialiteiten. Iedere vrijdag en zaterdag de lekkerste vis op de Bommelse markt. Iedere woensdag en donderdag op de vertrouwde plek bij de Bossche Poort. Unieweg 5 5301 KS Zaltbommel Telefoon 0418 514 026 GSM 0653 177 892

58

Wijnie & Moniqrnueve al

Wij wensen U allen

een Toffe ca

Nelleke Dans M 06 10593350

Nelleke Dans MNelleke 06 10593350 Dans M 06 10593350

Gamerschestraat 3 5301 AN Zaltbommel T 0418-510868 E nellekedans@gmail.com

Gamerschestraat 3 5301 AN Zaltbommel 3 Gamerschestraat T 0418-510868 5301 AN Zaltbommel E nellekedans@gmail.com

T 0418-510868 E nellekedans@gmail.com


KLEDDERTJES N a veurig jaor met veul humor en Wa zoude gij kieze? Knoflook of wormen kleur! Zin we er dit jaor ok weer bij, ter verdelging maak nie uit want, wij zin in maar nu wel veur de eeuwige roem Mispelgat een groep vol lol en eeuwigheid!

DE DIKKUH MOATJES

O

ok komende carnaval “Wa (voor een thema) zijn wij weer van de Zoude Gij Kieze”. partij, zoals elk jaar is het weer de vraag geweest: Dit jaar gaan we de diepte in?! Wat voor weer het ook wordt, wij halen

een nat pak. Hopelijk komt u allemaal naar de optocht kijken, tot dan. De Dikkuh Moatjes

59


autoservice www.profiletyrecenter.nl Profile Tyrecenter NouT is dé hyperspecialist in banden en velgen voor alle merken en -typen auto’s. Wij zijn verder hét adres voor banden en bandenservices voor trucks, industrie- en landbouwvoertuigen. Wij geven niet alleen een garantie voor de beste bandenservice, maar ook voor objectief en persoonlijk advies aan onze klanten. Naast de hoge expertise in banden en velgen van topmerken voorziet Profile Tyrecenter Nout in een uitgebreid dienstenen servicepakket op het gebied van compleet auto-onderhoud zoals, APK-keuringen, onderhoudsbeurten, olie verversen, remmen, accu’s, uitlaten en schokdempers. Kijk voor meer informatie op de website of neem contact met ons op.

Nout Zaltbommel, Valeton 17 T 0418 51 46 92 Hyperspecialist in banden en velgen, compleet in auto-onderhoud

NIEUW IN DE BOMMELERWAARD

Eten, lunch & diner. Met de carnaval geopend van di t/m zo van 10.00 tot 20.00 uur Waterstraat 35-37 | Zaltbommel T. 0418 514 392

Waalbandijk 7 5311 AG Gameren www.bommelsdijkhuis.nl tel : 06 – 1306 5732

Wa zoude gij kieze 21 maart? Zaltbommel

Tot ziens bij de optocht Carnavalsclub De Appel

#Goedvoorelkaar www.cdazaltbommel.nl

60

Advertentie Wallepikkers.indd 1

29-12-17 23:41:47


UT MOT NIE GEKKER WORDEN

H

ierbij weer een aantal wetenswaardigheden van de Mispelkrakers, want het was me wel weer een jaartje.

De vergrijzing slaat toe bij de Mispelkrakers, dat kunnen we niet ontkennen. In een jaar tijd is het aantal 60-plussers verviervoudigd, zijn de eerste hoorapparaten waargenomen, is het aantal leesbrillen sterk toegenomen en het aantal eigen tanden en kiezen minstens met twee stuks afgenomen. Nog een paar jaar en dan moet wellicht een aantal Mispelkrakers zelf opgehaald worden voor het Knarrenbal. Is dat ouder worden erg? Bende gek, want ge wit wat ze van unne Mispel zeggen: Hoe rotter hoe beter!!

zien dat deze leden ieder voor zich een stuk ervaring meebrengen, enthousiast zijn en een nieuw soort humor binnen de club brengen. Mooi ook om te zien dat er hard gewerkt wordt, maar ook meer dan stevig gelachen wordt om in de nieuwe samenstelling ons voor te bereiden op het Carnaval: Dat gaat dus wel goed komen.

repetitie te kunnen komen omdat hij nog huiswerk voor school moest maken. Ut mot niet gekker worden: dadelijk moeten we als club ook nog naar ouderavonden en rapportuitreikingen.

Alles bij elkaar geeft bovenstaande een goed gevoel: we kunnen weer met plezier verder en kijken met vertrouwen uit naar het komende En dan even terug naar de vergrij- Carnaval en het 50 jarige bestaan zing: daar waar de gesprekken in van de Mispelkrakers in 2022. toenemende mate over de weer verder uitgestelde pensioenen en Unne (grijze, maar nog niet verAOW gaan, hoor je soms ook in- sleten) Mispelkraker eens andere geluiden, die juist duiden op een verjonging van de club. Wat is het bijvoorbeeld leuk te horen dat iemand even wegblijft van de repetities omdat er een bevalling aankomt. Dat duidt toch echt op nieuw en verjongend leven.

Gelukkig hebben we ook een paar nieuwe leden gescoord dit jaar. Dat Maar wat dacht je hiervan: het is een hele geruststelling, want dat jongste (maar zeker niet het kleinvult weer lekker aan. Mooi om te ste) lid meldde onlangs niet op de

61


Oliestraat 6, Zaltbommel Parkweg 79, Beesd W: totalimage-schoonheidssalon.nl E: info@totalimage-schoonheidsalon.nl T: 06 – 414 25 0 25

De schoonheidssalon met professionele aandacht voor uw huid Ik wens iedereen een mooi en stralend carnaval toe ! Saskia Versteegh

       

CV Gas Water Elektra Sanitair Zink Koper Dakwerken

Download nu onze Autoservice Valentijn app registreer uw kenteken voor alle voordelen! In de play of app store.

Peter Vriens Thorbeckestraat 48 5301 NH Zaltbommel

www.vrienshomeservice.nl info@vrienshomeservice.nl

Bezoek ons kentekenloket! Voor overschrijven of schorsen van uw auto of motor, zonder afspraak tijdens onze Openingstijden.

Carnavalsactie!

lessen voor € 111,11

Autorijschool Kooyman Koningin Wilhelmina weg 33 • Tel: 0418 - 540 441

62

Aziz Kaaouass Boschstraat 47 5301 AE Zaltbommel

06 - 28 83 98 55

Valeton 1a - Zaltbommel- 0418 750 369 - www.autoservice-valentijn.nl

3

Levensmiddelen uit binnen- en buitenland

Telefoon: 0418 - 54 08 84 Mobiel: 0630 07 05 95 E-mail: azizkaaouass@hotmail.com


KAASSOUFLE’S

H

allo daar, carnavalgekken uit Mispelgat, Het is weer zover, Carnaval 2018 staat veur de deur! Na een joar lang knallen met papier-maché, verfklodders en schroeven is ook C.V. Kaassouflé d’r klaar veur. Het was een mooi joar met mooie fiskes en veul gezelligheid. Kijk naar de Pre Carnavals Party, georganiseerd in Het Hof door ons als carnavalsgroep!! Een bomvolle zaal met kneiter veul gezelligheid en bier. En niet te vergeten, een mooie opbrengst voor de kar. Want dat is waar we het ook voor doen, een extra zakcentje ophalen veur de kar! En ook de sponsors enorm bedankt!! Zonder jullie kunnen wij dit allemaal niet voor elkaar krijgen!! Met het motto: Wa zoude gij kieze? kunde natuurlijk erg veul…. Ook veur dit joar hebben wij weer een fantastisch thema. Zoals jullie van ons gewend zijn met mooie kleding maar vooral erg veul gezelligheid! C.V. Kaassouflé heeft er weer zin in, wij hopen jullie ook! En mensen, vergeet vooral niet te zwaaien naar ons tijdens de optocht! Alaaf!

SUPERLOOPGROEP

G

een carnaval gaat voorbij zonder de Superloopgroep. We kijken nu al weer met smart uit naar de optocht 2018. Vorig jaar namen we als Superloopgroep letterlijk even pauze in de optocht. Dat betekent dat we in 2018 helemaal uitgerust aan de start zullen verschijnen.

In de optocht 2018 gaan we dus maar eens voor een thema met wat meer pit! De eerste vergadering is alweer geweest en er zaten goede ideeën tussen. Maar We zien jullie allemaal straks, hopelijk in grote getaja, wa zoude gij kiezen? Dat blijft altijd de vraag. le, langs de route .. en we maken er weer een geweldig feestje van! Wij zijn er nog niet helemaal uit; maar we houden het journaal en de lokale kranten in de gaten voor sappig Alaaf, nieuws uit de regio dus dat gaat vast goedkomen. De Superloopgroep

63


ee n We wen se n ie de re en en go ede ca rn av a l, ti jd n sen de ca rn av a l k ro k et te fr ik adel le n vo or 1 eu. ro. 11 vo or 10 eu ro

64


JAO IK WOR LID! MAGISTRATEN

MARKIEZEN

ERELEDEN

PRINSENORDEHOUDERS

€ 111 per jaar lidmaatschap

€ 55 per jaar lidmaatschap

Gratis lid zonder stemrecht

Naamsvermelding sociëteit

Naamsvermelding sociëteit

Naamsvermelding

Naamsvermelding

Medaille schild + Jaarplaatje

Medaille schild + Jaarplaatje

Gratis Passe-Partout

Reductie op Passe-Partout

Reductie op Passe-Partout

Gratis entree Prinsenbal

Gratis entree Prinsenbal

Gratis entree Prinsenbal

Plaats reservering boerenbruiloft Plaats reservering boerenbruiloft

Inzegening wagens met borrel

Inzegening wagens met borrel

Vlag hijsen met borrel

Vlag hijsen met borrel

Intocht ontbijt en borrel stadhuis Intocht ontbijt en borrel stadhuis

Plaats reservering carnavalsmis Plaats reservering carnavalsmis

Nieuwjaarsborrel

Nieuwjaarsborrel

STEUN MISPELGAT EN WORD LID VAN DE VERENIGING! Mispelgat is uniek! Ons carnaval is met name zo speciaal, omdat de vrijwilligers van de Wallepikkers zich vrijwel het hele jaar inzetten om er een geweldig carnavalsfeest van te maken. Maar ze kunnen dat niet zonder jouw steun. Vrijwilligers doen het werk, bied jij ze de mogelijkheden? Wij organiseren tal van evenementen voor, tijdens en na carnaval, zoals het 1111 bal, het Prinsenbal, het Bouwersbal, de intocht, de optocht, de carnavalsmis enz. enz.. Maar ook zorgen ze ervoor dat Olie op de Markt staat, de etalage in de stad versierd worden door de basisscholen en iedereen op de hoogte wordt gehouden van alle festiviteiten en een Mispelgatkoerier ontvangen. Die vrijwilligers hebben wel middelen nodig om hun werkzaamheden te realiseren. STEUN ONS EN WORD LID! Om alle evenementen perfect te kunnen organiseren is geld nodig. Dat geld wordt opgebracht door onze adverteerders & sponsoren en door onze uitbater. Maar het leeuwendeel wordt bij elkaar gebracht door de leden van de Carnavalsvereniging de Wallepikkers anno 1971. Als je, net als duizenden anderen, ook zo geniet van het Mispelgatse carnaval en het belangrijk vindt dat het mooiste feest op aarde zo blijft bestaan, kun je ons steunen. Dat kan al vanaf € 11,11 per persoon per jaar. HOE WORD JE LID? Vul op onze website het formulier in en kies bij voorkeur voor afschrijving via automatische incasso. De volgende jaren worden eenvoudig per incasso in rekening gebracht. Je ontvangt automatisch al het clubnieuws en alle uitnodigingen. Bij het ophalen van je passe-partout ontvang je een herinneringsmedaille.

MAGISTRATEN € 111 EN MARKIEZEN € 55 Voor de bijzondere weldoeners van Mispelgat bieden wij 2 bijzondere lidmaatschappen. Als Magistraat of Markies geniet u ten opzichte van de “gewone” leden van een groot aantal voorrechten en privileges. U draagt als Magistraat of Markies de vereniging een warm hart toe en wij nodigen U uit voor een aantal bijzondere gelegenheden, waarbij een borreltje en pilsje veelal niet zal ontbreken. Zie onze website voor alle details. BIJZONDERE BENOEMINGEN: PRINSENORDEHOUDERS Tijdens het jaarlijkse Prinsenbal wordt in Mispelgat door Prins Maerten de Prinsenorde uitgereikt aan een inwoner, vereniging of instelling uit de gemeente Zaltbommel, die zich naar het oordeel van Zijne Doorluchtigheid op sociaal, cultureel, maatschappelijk of een ander gebied meer dan verdienstelijk heeft gemaakt. Die persoon, vereniging of instelling heeft zich gedurende velen jaren ingezet voor het algemene belang van de samenleving en de inwoners van Zaltbommel. Prinsenordehouders verkrijgen het recht op gratis toegang tot het prinsenbal in de komende 11 jaar. BIJZONDERE BENOEMINGEN: ERELEDEN Het bestuur van de Carnavalsvereniging de Wallepikkers kan een lid benoemen tot Erelid. Die vrijwilliger, die zich als bestuurs- of raadslid of anders, gedurende vele jaren zich meer dan verdienstelijk heeft ingezet voor het belang van de vereniging, komt in aanmerking tot Erelid. In de statuten is bepaald dat: Dit personen kunnen zijn welke al dan niet zijn voorgedragen door de ledenvergadering. De getekende oorkonde wordt door de voorzitter van de vereniging persoonlijk overhandigd. In de ledenvergadering hebben de Ereleden zitting zonder stemrecht en zijn vrijgesteld van contributie. In het kort op een rijtje (details zie www.dewallepikkers.nl )

65


www.adrieshairstyling.nl Fiep Westendorpplein 8, 5302 TA Zaltbommel

Tel. 0418 - 515555

ltbommel Boschstraat 52, Za Tel. 0418 - 512 507 n ord je wijzer va Expert, daar w nd

heel Nederla 150 vakzaken door

Keurslagerij en Lunchroom

Bakje mini saté, 25 gehaktballetjesen 2 potjes saus Normaal € 11,95 nu voor € 9,95 Loat de kippetjes mar gaon mè carnaval

www.demarktpoelier.nl

DE VRIES Fiep Westendorpplein 14 5302 TA Zaltbommel

Wa zoude gij kieze?

1/8 Keurslager De Vries Advertentie.indd 1

Van Heemstraweg Oost 10 5301 KE Zaltbommel Telefoon:0418 512 021

66

09-01-18 17:09


KNARRENBAL

KNARRENBAL OP 12-02-2018 IN DE WIELEWAAL:

PRINS KNAR D ‘N URSTE (Peter Vos) en zijn ADJUDANT Corné Jegen zullen er weer een mooi knarrenbal van maken. Het Knarrenbal is al op verschillende manieren gevierd en we proberen er ieder jaar weer een gezellig carnavalsfeestje van te maken. We willen het zeker interactief maken met de senioren, want het Knarrenbal is er speciaal voor hen. Het zou leuk zijn als de senioren zich zouden aanmelden om zelf ook wat te doen: een gedicht, liedje of een mooi verhaal. Tijdens het prinsenbal is er een mooie show opgevoerd. Voor het Knarrenbal hebben we hieruit weer een mooie selectie gemaakt, zodat jullie hier ook van mee kunnen genieten! Het nieuwe motto voor 2018; Wa zoude gij kieze? Met dit motto valt er weer veul te kieze …………… Je mooiste kleding ,hoedjes, vriend, vriendin, lekker drankje, etc. PRINS KNAR D‘N URSTE geeft sinds 2005 zijn acte de préséance en heeft reeds veel vrijwilligers en bewo-

ners met medailles onderscheiden. We zijn benieuwd wie dit jaar de meeste onderscheidingen heeft. Met alle vrijwilligers en senioren wordt het weer een gezellig Knarrenbal! Alaaf en tot ziens op het gezellige Knarrenbal! Prins knar d’n Urste (Peter Vos) en zijn Adjudant (Corne Jegen)

HARMONIEKAPEL GENERAAL KAREL VAN DER HEYDEN

N

og even geduld en dan zitten we weer gezellig midden in het feestgedruis van het carnaval. We vinden het fijn dat we hier een muzikale bijdrage aan kunnen leveren. Mechanische muziek is leuk maar livemuziek is leuker. Zoals het motto van dit jaar al aangeeft, ‘Wa zoude gij kieze’, zijn we erg benieuwd naar alle creaties en keuzes die er gemaakt gaan worden voor het carnaval. Wij zijn er in ieder geval klaar voor. ‘De Karel’

67


Alle dagen Open DU’N DOLLE OLIFANT ur u 0 0 . f 12. a n llen a e v d i en d en fr ika a ” zo, m oodjes eeft l t j e i b b O nt soep b r o rd en. w t p h met g ec ing hap o n val har a d n r n r ca ag avo a a “W oensd W

68


WALL OF FAME 2018 JAAR

PRINS

2018

Prins Maerten XVI

Stichting Bommelrevue

PRINSENORDEHOUDER

2017

Prins Maerten XV

Dhr. A. van den Bosch

2016

Prins Maerten XV

Mevr. M. Giltjes

2015

Prins Maerten XV

Verkeersregelaars Zaltbommel

2014

Prins Maerten XIV

Dhr. W. Gevers

2013

Prins Maerten XIV

Stichting Orion

2012

Prins Maerten XIV

Dhr. J. Giltjes

2011

Prins Maerten XIII

Dhr. H. van den Bosch

N TRATE M AG I S MARKIEZ em h c u EN n Br B e r t va A n n e ke Krähe sker Cees Bu C la n e u g d ia van Be Je rkel Corné er k s u G B u u s ie K r r rä o h C e roek Heinsb Harrie Ke den Esther ij e ss M el r va n d e Hein Busk Gerard er alm Henk P Jacquelin e Bambac etz ht Kees M Jos Moesm s o V an r r e Pete d hil Paul Hild sker-Sc ebrand Tiny Bu Meijden r e d n a v R o ie b n B n o u o dewijn T ries de de V Rina Busk Willem er - vd Po el Steef Bam bacht

2010

Prins Maerten XIII

Dhr. A. Merks

2009

Prins Maerten XIII

Mevr. L. Jegen

2008

Prins Maerten XII

Dhr. H van Rijen

2007

Prins Maerten XII

Dhr. K. de Bil

2006

Prins Maerten XI

Dhr. N. de Visser

2005

Prins Maerten XI

De Mispelkrakers

2004

Prins Maerten XI

Dhr. B. van Wordragen

2003

Prins Maerten X

Dhr. W. de Vries

2002

Prins Maerten X

Dhr. D. Hoetelmans

2001

Prins Maerten X

Mevr. J. Kers

2000

Prins Maerten X

Dhr. A. de Laat

2000

Prins Maerten X

Dhr. en mevr. v/d Heuvel

1999

Prins Maerten X

Dhr. H. Palm

1998

Prins Maerten IX

Dhr. R. Merks

1997

Prins Maerten IX

Dhr. G. Verkuil

2013

1996

Prins Maerten IX

Dhr. M. Conrads

1995

Prins Maerten VII

Dhr. H. de Vries

2012

1994

Prins Maerten VII

Dhr. H. Schoon

1993

Prins Maerten VIII

Dhr. F. Keser

1992

Prins Maerten VIII

Mevr. T. van Steenbergen

1991

Prins Maerten VIII

< niet uitgereikt >

1990

Prins Maerten VII

Dhr. J. Goesten

1989

Prins Maerten VII

Dhr. J. van Rixtel

2006

1988

Prins Maerten VII

Dhr. K. van Wordragen

1987

Prins Maerten VII

Dhr. W. van Duijn

2005

1986

Prins Maerten VI

De Brandweer

1985

Prins Maerten VI

Dhr. T. van Balken

1984

Prins Maerten V

Dhr. A. van Houwelingen

1983

Prins Maerten V

Harmonie de Karel

1982

Prins Maerten V

Dhr. L. van Gameren

1981

Prins Maerten IV

Dhr. F. Stehmann

1980

Prins Maerten IV

Dhr. H. Keser

1979

Prins Maerten II

Dhr. B. Struyk

1978

Prins Maerten III

Dhr. H. Jansen

1977

Prins Maerten II

Dhr. P. van Eyl

1995

ERELEDEN Albert van Engelen

Mispelgatkoer ier

JAAR JEUGDPRINSENORDEHOUDER 2018 Mevr. Anneke Kn 2017

2016 2015 2014

2011 2010 2009 2008 2007

2004 2003 2002 2001 2000 1999 1998 1997 1996

1976

Prins Maerten II

Mevr. E. van Overeem

1994

1975

Prins Maerten I

Mevr. Zr. Geutjes

1993

1974

Prins Maerten I

Dhr A. van der Meijden

1992 1991 1990 1989

André Merks Arie van Katwijk uvers

Dhr. Guus Krähe Mevr. Ingrid van Ge

mert Dhr. Tonnie van Eck

Voedselbank Bommelerwaard

Scouting Sint Marti

Dhr. Nol de Visser

nus

Dhr. Goof Nijhof < niet uitgereikt >

Atie Mos Ben van Belkum Ben van Wordragen Corné Jegen Dries Hoetelmans

Frans van den Heuv Fred Keser

el

Gijs van Hees Hans Reuken Hans van Rijen Hennie van Gemert

< niet uitgereikt >

Dhr. Dirk-Jan Mooring

Dhr. Adri Voormann

s Dhr. A.M.Neuteboom, Kinderboerderij

Henny Westerhof Jaap de Kruijf

Jan Ansing John van Grinsven

Mw. Greet Voormann s

Jos Moesman Kees Metz

Co . Sinterklaascom

Klaas Mijdam Koos van Teeffelen

Dhr. Kees Vermaas

Dhr. Bote van Balen

itee

Maarten Busker Martien Conrads

Dhr. Stef Heesbeen

Dhr. Gijs Bakker

Mw. Marieke van Ba lke

Dhr. Ad van Trigt Mw. Marianne Giltj es

Dhr. Gerben Veldhuis

Dhr. Joost van Iersel

Dhr. Gijs Bouwman Dhr. Wim van Eck

Dhr. Joep Belièn

Dhr. Arie Appeldoor

n

Pedro van Opijnen Peter de Vries Peter Vos Piet Rooijackers Rob Nijmeijer Ruud Merks

Wil van der Linden Wim van Ommeren

Dhr. John Holewijn

Dhr. Brouwer, Speelho

n

ut

69

69


vakwerk

HARDCHROOM HOON- EN SLIJPTECHNIEK

Bossekamp 5 • 5301 LZ Zaltbommel Telefoon +31 (0)418 51 28 08 • e-mail info@van-beurden.nl www.van-beurden.nl

advA6grondverzet VanBeurden'10v11 1

Unieweg 7 5301 KS Zaltbommel 0031 (0)418 513882 Tel. Fax. 0031 (0)418 511775 E-mail: gebr@vanbruchem.com www.vanbruchem.com

26-01-2010 08:47:52

RESTAURATIE WERKZAAMHEDEN ALLES OP HET GEBIED VAN STEENACHTIGE MATERIALEN

k

e ro

b

n te

Gerritse Hendriks

as

e

lM

c ay

M

Westlanderstraat 25 5301 XH Zaltbommel mob.: 0653 48 61 97

Vo o r d i v e rs e k l u s s e n e n w e rk za a mh eden

70


SPUUG-ZAT W

a zoude gij kieze; Englies brekfest, beer end Schrobelér@! Wij van Spuug-Zat zoude altijd kiezen voor met zo veel mogelijk mensen zoveel mogelijk leut te hebben. Een mooi voorproefje hebben we met een aantal leden en oud-leden van de Wallepikkers en onze eigen aanhang, in Burnham on Sea (Engeland) al gehad. Ik ga hier géén compleet reisverslag doen van het ´long´ weekend van 4 t/m 7 november, maar Carnival was het zeker. Het is eigenlijk heel éénvoudig om met zo veel mogelijk mensen zo veel mogelijk leut te hebben. Het enige wat daarvoor noodzakelijk is een positieve en open ´grondhouding´. De juiste definitie van grondhouding is: de grondhouding zelfst.naamw. (v.) Uitspraak: [‘xrɔnthɑudɪŋ] Verbuigingen: grondhouding. en (meerv.) instelling (3) die bepalend is voor je gedrag Voorbeelden: `Inlevingsvermogen is een wezenlijke grondhouding van een hulpverlener of: Een plezierige en jolige instelling is een wezenlijke grondhouding van een Carnavalsvierder. Deze ´grondhouding´ kwam zeer goed van pas tijdens onze reis naar Burnham on Sea. Heel duidelijk was ook dat iedereen die mee is geweest blijk gaf van zo een plezierige en jolige ´grondhouding´. Deze grondhouding resulteerde in vele hoogtepun-

ten onderling, in de groep, buiten deze groep voor zowel ingewijden als niet-ingewijden en tenslotte voor een enorm publiek op de boulevard in Burnham, vooraf aan het grootse vuurwerk op zondagavond en voorafgaand aan de spectaculaire ´Light Parade´ op maandagavond. Wij hadden niet meer mee dan wat instrumenten, een paar plastic Sambaballen, Pompons waarmee onze getalenteerde aanhang een daverende show op de boulevard gaf! (U kunt zich overigens verheugen op een herhaling hiervan tijdens deze Carnaval) en wat promotiemateriaal van een ons allen bekend drankje uit Tilburg. Maar veel meer hadden we een groep mee die erop uit was zoveel mogelijk plezier met elkaar te maken. Eigenlijk onafhankelijk waar we nou precies naar toe gingen en wat we precies gingen doen en hoe goed alles dan wel niet georganiseerd zou zijn. Mijn antwoord voor deze Carnaval is dan ook: Wa zoude gij kieze; Englies brekfest, beer end Schrobelér@! En ongelooflijk veel leut. Want geloof mij, alles is een keuze. Dus kies ervoor om voor het drinken een goed ontbijt te nuttigen en daarna om met zoveel mogelijk mensen zo veel mogelijk plezier te maken! Uiteraard wat ons betreft met beer end Schrobelér@! Tsjeers!

71WA ZOUDE GIJ KIEZE?

K

ies ik voor Vaandeldrager of voor Drankmeester? Nu zullen jullie misschien wel denken Vaandeldrager en Drankmeester? Dat is toch normaal niet zo? Ik zal u vertellen hoe het zo is gekomen.

Het was de derde dinsdag in September. En op die bewuste avond mochten wij als Raad van Elf de Prins van Mispelgat benoemen. Na lang beraad was er eindelijk witte rook en daarmee een nieuwe Hoogheid van Mispelgat.

Nu komt toch wel de vraag aan jullie. De feesten die ze altijd organiseren, daar heb ik nog wel een paar leuke en goede ideeĂŤn over en voor. Lijkt het je leuk om hierover mee te denken, te organiseren en te zorgen dat het een mooi feest wordt? Twijfel dan niet langer en benader een paar raadsleden tijdens deze feesten en vraag hun naar hun ervaringen in de Raad van Elf. Als je er een paar gesproken hebt dan zal je inzien dat het eigenlijk helemaal nog niet zo gek is om deel van uit te maken en toe te treden tot de Raad van Elf. Meld je dan aan bij een raadslid en ervaar hoe het is om bij de Raad van Elf te mogen horen.

Echter had onze nieuwe Hoogheid vroeger een van de belangrijkste functies binnen de Raad van Elf: Hij Voor nu wens ik jullie allemaal een geweldig goede was onze Drankmeester. Hierdoor moesten wij op carnaval en veel plezier met elkaar. zoek naar een nieuwe Drankmeester en je kan wel raden wie dat is geworden. Alaaf, Alaaf, Alaaf Manuel Nijhof Hierbij stel ik mijzelf dus aan u voor als de nieuwe Vaandeldrager en Drankmeester Drankmeester van de Raad van Elf. Ik ben dan ook trots op mijn nieuwe functie en zal deze natuurlijk naar behoren uitvoeren. Ik kwam nog wel voor een dilemma te staan, namelijk: Wa zoude gij kieze? Ik had en heb namelijk ook nog een functie als Vaandeldrager. Deze eervolle functie is altijd voor het raadslid die als laatste bij de Raad van Elf is toegetreden. Echter is in het afgelopen jaar niemand toegetreden bij de Raad van Elf en dus mag ik deze functie nog een keer eervol vervullen.

73


lijst

1

n i e g s A t n o o w t a g l e p k j i l i Mis e o m e i n n e z e i k s i Kees Metz

Omdat u hier woont!

www.zvvzaltbommel.nl

74


HUA HIN 2018

BESTE MISPELGATTERS,

als vorig jaar, zullen wij het Carnaval in Mispelgat en Oeteldonk weer via de sociale media volgen. Afgelopen jaar heeft men hier geprobeerd om ook een Carnavalsavond te organiseren in een Nederlandse Kroeg, maar nee, je mist dan toch wel de sfeer. Maar gelukkig is onze eigen Dik afgelopen augustus weer bij ons op vakantie geweest en hoorden wij weer de laatste nieuwtjes uit Mispelgat. En hij had natuurlijk ook weer cadeautjes meegebracht (het leek wel pakjesavond) met als mooiste cadeau een op glas geschilderd Mispelgatsymbool, dat nu trots, recht voor mijn neus, tegen het raam hangt. Toen wij Dik weer terug brachten naar het vliegveld, heeft hij, als een echte VIP, het laatste stuk onder politie-escorte gereden. Wij hebben van hem begrepen, dat toen hij in Nederland arriveerde, in plaats van politie-escorte zijn familie klaar stond om hem naar huis te brengen, veel leuker. Als alles goed is komt hij dit jaar weer hier naartoe, en heeft Erik van W. ook beloofd dat hij mee komt. Zal maar niet zeggen dat er dan een ex-Grootvorst en huidige President komt, anders staat er misschien wel een erewacht klaar als ze arriveren. Voor de rest gaat het met ons hier nog steeds beregoed, dus daar hoeven jullie je geen zorgen over te maken.

Wij hebben ook gehoord dat: - er een tweede bouwhal is geplaatst bij Pand 9 (goed nieuws voor de wagenbouwers, zodat er nog meer wagens in de grote optocht mee kunnen doen); - Maarten zijn functie als President heeft neergelegd (Maarten bedankt voor al de jaren dat je je hebt ingezet voor CV de Wallepikkers) en dat zijn taak nu is overgenomen door Erik (Erik, heel veel succes toegewenst); - er ook een paar verschuivingen binnen het Bestuur hebben plaatsgevonden, met als voorzitter, ja hoor, dun dieje. Martijn heel veel succes, en maak er samen met je medebestuursleden iets moois van; - het voor Bertus Bus (onze eigen Mispelgatse Pastor) de elfde keer is dat hij op zondag de Carnavalsmis mag voorgaan, samen met zijn eigen hofkapel “De Mispelkrakers”. Bertus: Proficiat met deze mijlpaal !!! Via de sociale media hebben wij gehoord dat tijdens het afgelopen Prinsenbal Prins Maerten de XVI geïnstalleerd is als nieuwe Prins en dat hij bijgestaan wordt door Adjudant Xander, Grootvorst Maerten XV en Nar Marco. Wij wensen alle Mispelgatters hiervandaan dan ook weer een heel mooi en gezellig Carnaval 2018 toe. ALAAF ALAAF ALAAF Groetjes vanuit Hua Hin Wil en Marianne

75


HET HOF ZALTBOMMEL ZATERDAG 10 FEBRUARI 2018 Rondje carnaval. 15.11 uur – 19.33 uur : Ouderwets gezellig met de beste “carnavalskrakers”

Het Hof op z’n kop 20.33 uur – 02.00 uur: Net als voorgaande jaren zet Daffie D.J. het hof op z’n kop ! ZONDAG 11 FEBRUARI 2018 Op herhaling. 15.11 uur – 19.33 uur : En dooooooorrrrrrr……. MAANDAG 12 FEBRUARI Kindercarnaval. 15.11 uur – 18.11 uur : Een super toffe clown, gratis ranja en gratis entrée. En natuurlijk gaat de clown voorop in de polonaise !! ALLE DAGEN GRATIS ENTRÉE.

ZATERDAG 10 en ZONDAG 11 FEBRUARI TUSSEN 16.11 en 17.11 UUR EEN BIERTJE VOOR € 1,11


IN MEMORIAM BEN VAN WORDRAGEN

B

en is niet meer onder ons. Hij stierf dit jaar op 17 april, kort voor zijn 68e verjaardag. Het ging al lange tijd niet goed met hem. De laatste jaren van zijn leven verbleef hij in Het Zonnelied te Ammerzoden waar hij liefdevol werd verzorgd tot zijn dood.

Kwart voor negen, geen Ben te zien. Negen uur, nog steeds geen Ben. Tien voor half tien ging de harmonica-schuifdeur open en komt Ben naar binnen met een ontwapende smile op zijn gezicht. In zijn ene hand een kop koffie en onder zijn linker arm een enorme stapel papier. Sorry, dat ik wat laat ben maar ik had nog een klant aan de telefoon, en dat duurde effe. Het bijzonBen was een bekende Bommelaar. Een Bommelaar die dere van dit moment was dat er niemand echt kwaad naast zijn dagelijkse werkzaamheden tijd vond om zich werd. Ben was Ben. bezig te houden met het verenigingsleven en in ons geval met Carnavalsvereniging De Wallepikkers. Het bloed Er zijn legio verhalen over Ben te vertellen. De notukroop waar het niet gaan kon. Ben’s vader, Kees, was ooit len van de Raadsvergaderingen van toen staan er vol secretaris van de Wallepikkers en zijn moeder An was al- mee. Teveel om hier allemaal neer te schrijven. Wat tijd ondersteunend aanwezig. mij, en zeker ook vele oudere Wallepikkers, altijd zal bijblijven is Ben’s openingsact op het Prinsenbal. Ben Ben was een groot deel van zijn leven lid van de Wal- had als taak, ten overstaan van het zittende publiek lepikkers. Het was niet zomaar een lidmaatschap, nee, vanaf het toneel, de avond te openen als President Ben was jarenlang lid van de Raad van Elf en bekleed- van de Raad van Elf. Hij moest dan de opening, in de daar gedurende een lange periode het President- het dan nog gesloten, gordijn zoeken. Er gingen soms schap. Als President van de Raad van Elf had hij ook tientallen seconden overheen voordat hij deze vond en zitting in het bestuur van de Wallepikkers en laveerde in beeld kwam. Het steeds maar weer opbollende gorhij op soms onnavolgbare wijze tussen de Raad van Elf dijn, op verschillende plekken, bracht de zaal in extaen het bestuur. se. En dan moest de avond nog beginnen! Een betere start konden we ons niet wensen. De zienswijzen van het bestuur over een of ander onderwerp waren regelmatig niet die van de Raad van Helaas, Ben is niet meer. Ergens vanaf een mooie, Elf maar moesten wel worden overgebracht naar de liefdevolle plek, kijkt Ben naar zijn Walvergadering van de Raad van Elf en Ben moest ze lepikkers en zal hij een van zijn gevleudan presenteren en verdedigen. Dat ging natuurlijk gelde uitspraken op ons allen loslaten: niet altijd goed want Ben hield niet van harde actie “Het komt allemaal goed”. en probeerde langs diplomatieke weg de harmonie te bewaren. Hij had het lobbyen tot een kunst verheven. Ben! Je zult nooit worden vergeten. We hielden van je. Het begrip ‘tijd’ had voor Ben iets abstracts. Het zei hem niet zo veel. In mijn hoedanigheid als Geheim- Rust in Vrede. schrijver van toen herinner ik me een vergadering van Namens de leden van Het Verlopen Hof, het Bede Raad van Elf in de kantine van de sporthal. Aan- stuur en de Raad van Elf vang 20.30 uur. Zoals gebruikelijk. Iedereen aanwezig De Geheimschrijver van toen met een kop koffie voor zich. Het wachten was op Ben.

77


VERHOEVEN Bloemen dinsdag & zaterdag op de markt

Electro installatie bedrijf

• STERK IN ELK MERK • ONDERHOUD • APK

• REPARATIES

Molenstraat 84 5317 JH Nederhemert Gsm 0629-318839 | Fax 0418-641501

VEEL LEUT GEWENST NAMENS VVD MISPELGAT ALAAF! facebook.com/vvdzaltbommel instagram.com/vvdzaltbommel bommelerwaard.vvd.nl

78


HOMMAGE AAN KAREL VAN DEN HEUVEL, CHARLES LE ROUGE

H

ommage aan Karel van den Heuvel, Charles Le Rouge Voor carnavalvierend Mispelgat was hij in de loop der jaren een begrip! Aan de voorgevel van het voor iedere Mispelgatter bekende adres in de Nieuwstraat werd met Carnaval het welbekende bord van Charles Le Rouge opgehangen en uiteraard van de nodige feestelijke ballonnen voorzien! Helaas gaan de analen van de Wallepikkers niet zover, dat we nog een datum hebben kunnen achterhalen, waarop het huis van de laatste Lantèrnopstèker van Bommel deze naam heeft gekregen. Wat we uit overlevering wel weten is dat het in een grijs verleden eigenlijk heel spontaan is ontstaan. Prins Maerten en zijn Raad van Elf werden in de optocht nog vervoerd door de Oude Marie. Het was bij een intocht, dat ze in de sneeuw bij Rooie Karel voor de deur stonden te wachten, het was hartstikke koud en Ria, altijd gastvrij, zei tegen haar zwager die in de Raad van Elf zat, Hans van Rijen: “Kom toch binnen, ik zet wel even een bak koffie”. De Prins en zijn gevolg waren natuurlijk net zo welkom en zij konden ook wel een opwarmertje gebruiken. Later bleef het niet bij een bakkie koffie, maar werd het al snel een traditie, dat Prins Maerten met zijn

Raad van Elf en hun aanhang op carnavalszaterdag voor de intocht naar het stadhuis van harte welkom waren in huize Van den Heuvel. Kosten nog moeite werden gespaard en de hele familie werd ingeschakeld, zodat wel vijftig man zich jaarlijks op die ochtend tegoed konden doen

aan allerlei soorten belegde broodjes, koffie en thee, zoveel ze maar nodig hadden om een goede bodem te leggen voor een lange openingsdag van het feest der feesten! Een andere traditie die in de huiskamer van de familie ontstond, is een tafelkleed, waarop alle bij het ontbijt voor het eerst aanwezige personen hun handtekening mochten zetten. Een jaar later zagen ze hun handtekening in kleur geborduurd terug op

hetzelfde tafelkleed. De vlijtige Ria heeft daarvoor in de loop der jaren honderden handtekeningen geborduurd. Zo heeft ze rondom het 22 jarig jubileum van onze vereniging ook een nieuw vaandel gemaakt, omdat ze het eerste ook door haar gemaakte en inmiddels versleten vaandel niet mooi genoeg meer vond. Het is al weer even geleden, Karel en Ria werden steeds ouder, waardoor in 2000 een einde aan deze traditie is gekomen. In dat jaar hebben zij van Prins Maerten X samen zeer verdiend de Prinsenorde gekregen. Een foto van het bewuste tafelkleed staat hiernaast; het kleed is door Karel en Ria aan onze vereniging geschonken. Karel en Ria verhuisden naar het Koggeplein. De laatste jaren kon Ria haar man vanwege zijn ziekte helaas niet meer in haar nabijheid houden. De afgelopen zomer is Karel op een zeer respectabele leeftijd van ons heengegaan. Het gevoel voor carnaval, op tijd een borreltje, zingen bij het koor het zijn allemaal herinneringen waar Ria , haar kinderen en kleinkinderen met een goed gevoel op terug kunnen kijken. Vandaar deze wel zeer verdiende hommage aan Charles Le Rouge, die bij vele Mispelgatters een warme herinnering oproept.

79


Wat is er ná Carnaval te doen in de Poorterij? Hét podium van de Bommelerwaard F���u���

do. 22 febr. Henk Schiffmacher Vertelt

Ma�� vr. vr. za. do. za.

2 mrt. 9 mrt. 17 mrt. 22 mrt. 31 mrt.

A���� vr. 6 apr.

college

Trio Giphart & Chabot Debby Petter - In Mijn Hoofd Meneer Monster - De Waanzinnige Boomhut Kurt Defranq - Met De Mantel Der Liefde Vrouw Holland - 20 jaar Mannenhumor

cabaret theater jeugd theater cabaret

Fataal!

musical

M��

za. 8 mei Simone van Eertwegh - Kracht do. 24 mei Eric Corton - Ma (van Hugo Borst) za. 26 mei Kommil Foo - Schoft

muziek theater muziek

Brasserie de Poorterij Brasserie de Poorterij is een gastvrije, gezellige plek in Zaltbommel, waar je welkom bent om overdag te flexwerken, lunchen, borrelen of ’s avonds een hapje te eten. Wist je ook al dat een nieuw terras hebben aan de achterzijde kan de Brasserie? Een rustige locatie waar het goed vertoeven is onder het genot van een hapje en een drankje. We maken zo veel mogelijk gebruik van lokale leveranciers met duurzame en biologische producten. Er is volop keuze voor de vlees- of visliefhebber, en we serveren uiteraard ook vegetarische gerechten.

www.de-poorterij.nl Nieuwstraat 2 • 5301 EW Zaltbommel • Tel. 0418 - 726 810 • receptie@de-poorterij.nl


De totaalleverancier voor uw evenement! www.esp-entertainment.nl // info@esp-entertainment.nl

Voor het huren van: Alle denkbare materialen op het gebied van licht, beeld en geluid! www.atg-av.nl // info@atg-av.nl

Uw event supplier voor dranken en alle verdere horecabenodigdheden www.vdmhoreca.nl // info@vdmhoreca.nl Laaglandseweg 3 - 4214 KD Vuren - (0418) 58 22 21

81


Binnen- en buiten schilderwerk Decoraåtieve technieken Hout en marmer imitaties Aanbrengen van bladmetalen

Montuur vanaf €10,0,Complete bril vanaf €3 ,Multifocaalvanaf €110

Sietse Heijman

Boschstraat 87, 5301 AC Zaltbommel +31 (0)6 51 664 677

COLOFON ACQUISITIE Bestuur & Raad van Elf C.V. De Wallepikkers

VORMGEVING Levin den Boer www.levindenboer.nl

OPLAGE 6.200 exemplaren

FOTO’S Levin & Paula Photography v.o.f. Fotolux

VERSPREIDINGSGEBIED Mispelgat REDACTIE Bas van Rooijen, Harrie Kessel, Xander Kraai & Kees Metz

PORTRETKARIKATUUR Harold Hugenholtz | www.karikatuur.nl

DRUKKERIJ Damen Drukkers AFWERKING Boekbinderij van Hees De Raad van Elf en het Bestuur van CV de Wallepikkers bedanken alle adverteerders die al jarenlang of sinds kort het uitbrengen van de Mispelgatkoerier mogelijk maken. Zonder uw steun zou het onmogelijk zijn dit blad huis-aan-huis in Zaltbommel te bezorgen. Wilt U volgend jaar ook in onze koerrier adverteren, stuur dan een mailtje naar info@dewallepikkers.nl en wij nemen in november contact met u op. Niets uit deze uitgave mag gekopieerd of gebruikt worden zonder toestemming van de eindverantwoordelijke © 2017.